Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Παραπληγικός ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη



Με την ίδια τεχνολογία θα μπορεί να κινηθεί και ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Ένα ρομπότ που ελέγχεται μόνο από τη σκέψη ενός παραπληγικού ανθρώπου και μάλιστα από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων παρουσίασαν σε νοσοκομείο της ελβετικής πόλης Σιόν ερευνητές.

Στην επίδειξη που έγινε ο ασθενής έστειλε νοητικά μία εντολή από το κρεβάτι του σε έναν φορητό υπολογιστή στο δωμάτιό του. Ο υπολογιστής τη μεταβίβασε σε έναν άλλο υπολογιστή και αυτός, με τη σειρά του, έδωσε εντολή να κινηθεί ένα μικρό ρομπότ ύψους 30 εκατοστών που βρισκόταν σε απόσταση 60 χλμ στο πανεπιστημιακό εργαστήριο στη Λοζάνη.

Ο εν μέρει παράλυτος, φορούσε ένα ειδικό καπέλο με ηλεκτρόδια στο κεφάλι του, το οποίο συλλάμβανε τα εγκεφαλικά κύματα του νου του και μεταβίβαζε τις σχετικές εντολές στο ρομπότ, το οποίο βρισκόταν σε άλλη πόλη.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί με τη σκέψη ένα αναπηρικό καροτσάκι. Όμως χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις, καθώς το ηλεκτρονικό σήμα από τον εγκέφαλο προς το ρομπότ ή το καροτσάκι μπορεί να «μπερδευτεί», αν στο δωμάτιο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ή αν ο ασθενής αφαιρεθεί, κουραστεί και χάσει τη νοητική συγκέντρωσή του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μπάχαλο» με τον αριθμό των εισακτέων



Τεχνικά προβλήματα έβαλαν «φρένο» την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δεν θα ανακοινωθούν σήμερα οι αριθμοί εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας, λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων τα οποία εμπόδισαν τις υπηρεσίες του υπουργείου να ανταποκριθούν στις ημερομηνίες ανακοίνωσης.

Πέρυσι είχε χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τελείως διαφορετικό σύστημα επεξεργασίας απ΄ ότι φέτος, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα η αντιστοίχιση. Επίσης υπήρχε το ενδεχόμενο να γίνουν λάθη στην ανακοίνωση και γι’ αυτό προτιμήθηκε η αναβολή της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, τα τμήματα των ΤΕΙ, που φέτος θα μπουν στο μηχανογραφικό είναι 15, ενώ εντάσσεται εκ νέου και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κύρια αιτία για την επανένταξη των εν λόγω τμημάτων είναι ότι πολλά από αυτά, πέτυχαν με υψηλό βαθμό απόδοσης στην αξιολόγηση, ενώ είχαν αναλάβει κοινοτικά προγράμματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας που αναβλήθηκαν λόγω των εκλογών (είχαν ορισθεί για τις 6 Μαίου), θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Μαΐου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ελιά στις υπηρεσίες της υγείας


Στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και του πυρετού μπορεί να συμβάλει ο «ευλογημένος» καρπός.
Η ελιά θεωρείται στην πατρίδα μας ένας από τους πιο «ευλογημένους» καρπούς και πιθανότατα δικαίως μιας και πολλά είναι τα οφέλη του για την υγεία.

Συχνά, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις «θαυματουργές» ιδιότητες τόσο της ελιάς όσο και του ελαιόλαδου.

Μεταξύ άλλων, θετική είναι η επίδραση του παρθένου ελαιόλαδου σε όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη. Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν ακόμη τα φύλα ελιάς, το αφέψημα από τα οποία ρίχνει τον πυρετό.

Για να παρασκευάσουμε αφεψήματα, δεν έχουμε παρά να βράσουμε 50 γραμμάρια φλούδα σε 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, μπορούμε να καταναλώνουμε 1 φλιτζάνι κρύου αφεψήματος μετά από κάθε γεύμα.

Από την άλλη, για τον πυρετό καταναλώνουμε 3-4 φλιτζάνια ζεστού αφεψήματος την ημέρα.

Τέλος, χρήσιμο μπορεί να φανεί το ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης και της δυσκοιλιότητας το ελαιόλαδο.

Φυσικά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παρόλα τα οφέλη αυτά του καρπού, όσοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις απαραίτητο είναι να ακολουθούν την φαρμακευτική αγωγή που τους έχει δώσει ο γιατρός τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν πρόστιμο σε τυφλό για τις αταξίες του σκύλου του



Κι ας μην μπορούσε να τις δει!

Οι φύλακες ενός πάρκου στο Leicester επέβαλαν πρόστιμο 97 ευρώ στον 46χρονο Ιan Bradwell επειδή δεν περιμάζεψε την... «ανάγκη» του σκύλου του με το ειδικό σακουλάκι.

Το γεγονός ότι ο Ian είναι τυφλός από τα 17 του και ο σκύλος του λειτουργεί ως «οδηγός» του φαίνεται πως δεν τους έκανε καμία εντύπωση και δεν αντιλήφθηκαν ότι ένας τυφλός δεν μπορεί να δει τι κάνει ο σκύλος του!

«Είναι γελοίο. Προφανώς τους λείπει κοινή λογική. Όταν κάποιος έχει ένα σκύλο οδηγό, αυτό από μόνο του σημαίνει ότι δεν έχεις την ικανότητα της όρασης. Κι όμως μου ζήτησαν επιπλέον αποδείξεις» είπε ο ίδιος.

«Την ώρα που περπατούσαμε άκουσα κάποιον να μου φωνάζει και να με ρωτά αν είχα καταλάβει τι είχε κάνει ο σκύλος μου. Ζήτησα συγνώμη, εξηγώντας την κατάστασή μου και μάλιστα τους έδειξα και το μπαστούνι μου. Ζήτησα να μου δώσουν μια σακουλίτσα για να τα μαζέψω, αλλά δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον πέρα από το να μου επιδώσει το πρόστιμο» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστερεί η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά



Αναμένεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσα από την πληρωμή φόρων ασφαλιστικών εισφορών και μισθών διά της τραπεζικής οδού περνά η βελτίωση των ρυθμίσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Κι' αυτό για να διασφαλιστεί το ακατάσχετο του μισθού από ένα συγκεκριμένο ποσό και κάτω.

Αν και επισήμως οι τράπεζες το αρνούνται, στο υπουργείο Εργασίας έχουν φθάσει καταγγελίες για κατασχέσεις επιδομάτων ακόμα και των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ολοκληρωθεί, αλλά παραμένουν εμπόδια γραφειοκρατικού κυρίως χαρακτήρα ενώ, πηγές του υπουργείου δεν αποκλείουν οι καθυστερήσεις να σχετίζονται με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η εφαρμογή του μέτρου για την υποχρεωτική καταβολή των εισφορών μέσω των τραπεζών, έχει αναβληθεί για τον Ιούλιο, αποτελεί όμως δέσμευση του 2ου μνημονίου γιατί σχετίζεται με τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς εργασίας την απλούστευση των διαδικασιών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και εργαζόμενων την άμεση ενοποίηση όλων των μηχανισμών ελέγχου με στόχο την αύξηση των πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η σχετική ρύθμιση περνά στην ευθύνη της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές



Νωρίτερα θα γίνουν γνωστές οι θέσεις φέτος.

Σήμερα ή το αργότερο ως το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, νωρίτερα δηλαδή απ' ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται αυξημένος κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ορθολογικότερη κατανομή ώστε να ενισχύονται τα περιφερειακά ιδρύματα και να μη διογκώνονται τα, ούτως ή άλλως «κορεσμένα», ιδρύματα των κεντρικών πόλεων.

Έτσι, αναμένεται να εισαχθούν περίπου 45.000 στα Πανεπιστήμια και 30.000 στα ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να υπολογίζονται οι εισακτέοι σε στρατιωτικές κ.ά. σχολές.

Μεγαλύτερη αναμένεται η αύξηση στα ΤΕΙ και μικρότερη στα Πανεπιστήμια.

Και φέτος ισχύει η επιλογή υποψηφίων περασμένων ετών σε ποσοστό 10% χωρίς να εξεταστούν εκ νέου, ενώ αλλάζει παράλληλα το καθεστώς της εισαγωγής των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι), έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και αδικίες του περασμένου χρόνου, όταν τα μέτρα σ' αυτές τις κατηγορίες δημιούργησαν κοινωνικά προβλήματα σε οικονομικά αδύνατες τάξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Αργοναυτική Εκστρατεία με μαριονέτες!



Παράσταση για παιδιά 3 έως 5 ετών.

Ο θίασος «Αθηναϊκές Μαριονέτες» εμπνέεται από τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, και στήνει μια παράσταση εντυπωσιακή, που μας ταξιδεύει στην ελληνική μυθολογία.

Στην παράσταση που παρουσιάζεται αυτό το Σάββατο 28 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον Ταύρο, ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα.

Η παράσταση αρχίζει στις 11:30 και έχει διάρκεια 80 λεπτά με 10 λεπτά διάλειμμα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 212 254 0600

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλέφωνο: 212 254 0000
http://www.hellenic-cosmos.gr/


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επικίνδυνη είναι η πέτρα στη χοληδόχο κύστη



Παράγοντες που προδιαθέτουν στη δημιουργία χολολίθων.

Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων (χολολιθίαση) που είναι μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο. Οι χολόλιθοι είναι συσσωρεύσεις στερεού υλικού που σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη.

Υπάρχουν 2 είδη χολόλιθων


1. Χολόλιθοι από χοληστερόλη: σχηματίζονται κύρια από χοληστερόλη που σχηματίζεται μέσα στο ήπαρ. Αυτοί είναι περίπου το 80% των χολόλιθων.
2. Χολόλιθοι από χολοχρωστικές: σχηματίζονται από άλατα ασβεστίου, χολερυθρίνη και άλλο υλικό. Υπολογίζεται περίπου ότι είναι το υπόλοιπο 20% των χολόλιθων.

Η επιπλέον χοληστερόλη του σώματος μετακινείται από το αίμα μέσου του συκωτιού και εκκρίνεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν η χολή περιέχει πολύ χοληστερόλη, σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι από χολή που καθιζάνουν στο πάτο της χοληδόχου κύστης. Οι κρύσταλλοι συνενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν πέτρες σε διάφορα μεγέθη. Οι πέτρες από χολοχρωστικές σχηματίζονται από την έκκριση μεγάλης ποσότητας χολοχρωστικών και χολερυθρίνης στη χοληδόχο κύστη.
Δεν είναι σίγουρο για ποιό λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι.. Δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στη δημιουργία χολολίθων


Το φύλο. Είναι συχνότερη σε γυναίκες, και μάλιστα μετά τα 40.
Η ηλικία. Μετά τα 60 γίνεται ιδιαίτερα συχνή και στα δύο φύλα.
Παχυσαρκία. Αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα δημιουργίας χολολίθων. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους ελαφρά υπέρβαρους.
Οιστρογόνα. Όταν αυξάνεται η συγκέντρωση των οιστρογόνων είτε λόγω εγκυμοσύνης είτε λόγω λήψης αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονοθεραπειών μειώνουν την κινητικότητα της χοληδόχου κύστεως και λόγω στάσης αλλά και αλλαγής της σύνθεσης της χολής ευνοείται η δημιουργία χολολίθων.
Σακχαρώδης διαβήτης.
Γρήγορη απώλεια βάρους.
Η νηστεία

Οι χολόλιθοι ποικίλουν σε μέγεθος από κεφαλή καρφίτσας μέχρι μέγεθος μικρής μπάλας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λάσπη στη χοληδόχο κύστη είναι ασυμπτωματική. Παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όμοια με αυτά της χολολιθίασης.

Οι χολόλιθοι που είναι «ήρεμοι» δεν προκαλούν ενοχλήματα και για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία. Από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα όχι μόνο επιμένουν αλλά μπορεί να επιδεινωθούν και να αυξηθούν σε συχνότητα. Το ποσοστό μια «ήσυχη» χολολιθίαση να εξελιχτεί σε συμπτωματική είναι περίπου 2% κάθε χρόνο. Όσο περισσότερο καιρό υπάρχουν οι χολόλιθοι τόση μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν να δημιουργήσουν συμπτώματα στο μέλλον. Παρόλα αυτά χρειάζονται περίπου 25 έτη στη πλειονότητα των ασθενών για να κάνουν συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν στα ηλικιωμένα άτομα είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν, ειδικά εάν οι ασθενείς έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος).

Στη συμπτωματική χολολιθίαση, τα συμπτώματα προκαλούνται από τη μετα­κίνηση των λίθων στον κυστικό ή τον χοληδόχο πόρο με αποτέλεσμα την από­φραξη τους και την επακόλουθη ανάπτυξη φλεγμονής. Συνήθη συμπτώματα εί­ναι κολικός του δεξιού υποχονδρίου, πυρετός, εμετοί, ίκτερος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε απόφραξη του κυστικού πόρου, οξεία χολοκυστί­τιδα, απόφραξη του χοληδόχου πόρου, χολαγγειΐτιδα και παγκρεατίτιδα.Ο πόνος «κολικός» του δεξιού υποχονδρίου είναι το χαρακτηριστικό σύ­μπτωμα της χολολιθίασης (75% των συμπτωματικών αρρώστων). Μπορεί να συ­νοδεύεται από ναυτία και έμετο. Εμφανίζεται κατά κανόνα μέσα στις 2 πρώτες ώρες μετά το φαγητό και η νυκτερινή του εμφάνιση, που ξυπνά τον άρρωστο από τον ύπνο, είναι συνήθης. Οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε παροδική απόφραξη του κυστικού πόρου. Μπορεί να εμφανίζεται με διάφορη ένταση και εντοπίσεις, κυρίως όμως πρόκειται για έντονο πόνο του δεξιού υποχονδρίου-επιγαστρίου με επέκταση στη μεσοπλάτιο χώρα, τη δεξιά ωμοπλάτη και τον ώμο. Εμφανίζει μάλλον σταθερή ένταση και δεν έχει, κατά κανόνα, κολικοειδή χαρα­κτήρα με την έννοια του διαλείποντος πόνου. Μπορεί να διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες. Δυσπεπτικά ενοχλήματα χωρίς πόνο δεν θεωρείται ότι οφείλονται σε χολολιθίαση. Όταν η απόφραξη του κυστικού πόρου παρατείνεται, η χοληδόχος κύστη δια­τείνεται και φλεγμαίνει και ο άρρωστος εμφανίζεται με εικόνα οξείας χολοκυ­στίτιδας. Στη χολοκυστίτιδα, ο πόνος διαρκεί περισσότερο και εντοπίζεται στο δεξιό υποχόνδριο, ενώ αντικειμενικά διαπιστώνεται ευαισθησία στο δεξιό υποχόνδριο και επιγάστριο. Υποστηρίζεται, ότι διάρκεια πόνου μεγαλύτερη από 6 ώρες δη­λώνει χολοκυστίτιδα. Σημειώνεται, ότι η παρουσία πυρετού σε άρρωστο με "απλό" κολικό του δεξιού υποχονδρίου, υποδηλώνει την παρουσία χολοκυστίτιδας ή άλλης επιπλοκής. Η εμφάνιση κάποιου βαθμού λευκοκυττάρωσης και μικρής αύξησης των ηπα­τικών ενζύμων, δεν είναι ασυνήθης. Αύξηση όμως της χολερυθρίνης > 5 υποδηλώνει απόφραξη του χοληδόχου πόρου. Σε ποσοστό 5-10% των αρρώστων με οξεία χολοκυστίτιδα δεν διαπιστώνεται λίθος, που να αποφράσσει τον κυστικό πόρο.

Διάγνωση


Όταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, μετά την κλινική εξέταση. Το υπερηχογράφημα είναι η περισσότερο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για την εύρεση των χολολίθων.

Θεραπεία


Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα της χολολιθίασης θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστις.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί την πλέον δημοφιλή, παγκοσμίως διενεργούμενη λαπαροσκοπική επέμβαση, απολύτως ενδεικνυόμενη για την λιθίαση της χοληδόχου κύστεως, αλλά και άλλες παθησεις όπως πολυποδίαση, χοληστερίνωση, αδενομύωση και λετουργικές διαταραχές αυτής.

Το χειρουργείο διαρκεί συνήθως μισή με μία ώρα και το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα το πρωί, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο. Μετά από 4 - 5 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Προληψη της χολολιθίασης και των συμπτωμάτων της

Έχει βρεθεί ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά –ιδιαίτερα σε φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C– μπορεί να προλάβει τον σχηματισμό χολολίθων ή την εκδήλωση συμπτωμάτων. Επίσης όσοι ασκούνται παρουσιάζουν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν χολολιθίαση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πυρετό



Πότε χρείαζεται να δει γιατρός το παιδί;

Οι πυρετοί είναι πολύ συχνοί στην παιδική ηλικία, ειδικά στα παιδιά που πηγαίνουν σε ημερήσια φροντίδα, βρεφικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Τα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν από ιογενή ασθένεια και να αναπτύξουν πυρετό αρκετές φορές μέσα σ’ ένα χρόνο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά συχνά αρρωσταίνουν από άλλα παιδιά που είναι άρρωστα, συνήθως επειδή μοιράζονται παιχνίδια, τρόφιμα και ποτά και απλά και μόνο με το φτάρνισμα και το βήχα. Το να αρρωστήσουν βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, και είναι φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας.

Θεραπεία

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να κάνετε θεραπεία για πυρετό. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να δώσετε στο παιδί σας αντιπυρετικά φάρμακα, για να προσφέρετε στο παιδί σας μεγαλύτερη άνεση. Αυτό συνιστάται αν το παιδί σας είναι ενοχλημένο, ευερέθιστο ή πονά και όχι για τη θεραπεία του ίδιου του πόνου. Ο πυρετός δεν είναι επιβλαβής και βοηθά το σώμα του παιδιού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Με άλλα λόγια, καταπολεμούμε τον πυρετό όχι γιατί αυτός είναι επικίνδυνος, αλλά διότι προκαλεί κακουχία στο παιδί. Εάν το παιδί είναι ζωηρό και έχει όρεξη για παιχνίδι, έστω κι αν έχει 39° , δεν είναι απαραίτητο να πάρει αντιπυρετικό. Με το να μειώσετε τον πυρετό, η ασθένεια του παιδιού σας μπορεί να παραταθεί.

Εάν το παιδί σας έχει μια ιογενή ασθένεια είναι πιθανό να καλυτερέψει χωρίς θεραπεία, και τα αντιβιοτικά δεν θα είναι χρήσιμα. Εάν το παιδί σας έχει μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Η αιτία του πυρετού ενός παιδιού μπορεί να μην είναι προφανής.

Περιστασιακά το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται να κάνει ορισμένες εξετάσεις (όπως δείγματα ούρων και αίματος), για να διαγνώσουν την αιτία της νόσου. Τα αντιπυρετικά φάρμακα κυκλοφορούν σε ποικίλες μορφές (σιρόπια, υπόθετα, σταγόνες κ.ά.). Καθεμία από τις μορφές αυτές περιέχει ορισμένο ποσό δραστικής ουσίας. Η δόση των αντιπυρετικών καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του παιδιού, και γι' αυτό οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο. Όταν δίνουμε αντιπυρετικό σε μορφή σιροπιού, σωστό είναι, για να είμαστε ακριβείς, να μετρούμε την ποσότητα με μία σύριγγα και όχι με κουταλάκι του γλυκού.

Αντιμετώπιση στο σπίτι


Δώστε στο παιδί σας να πιει πολύ. Να προσφέρετε συχνά νερό ή αραιωμένο χυμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το παιδί σας έχει διάρροια ή εμετό. Αν το θηλάζετε, να του προσφέρετε το στήθος πιο συχνά και στο μεσοδιάστημα να του δώσετε βραστό νερό που κρύωσε, αν χρειαστεί. Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας ή το παιδί σας δεν τρώει. Η όρεξή τους θα επανέλθει τη στιγμή που θα νιώσουν καλύτερα (συνήθως μετά από δύο με τρεις ημέρες). Τα υγρά είναι τα πιο σημαντικά, καθώς αυτά συμβάλλουν να προληφθεί η αφυδάτωση (η απώλεια νερού) του παιδιού σας.
Να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε στο παιδί σας παρακεταμόλη για τον πόνο ή την ενόχληση.
Να ελέγξετε προσεκτικά την ετικέτα για τη σωστή δόση και να βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε στο παιδί σας οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη (όπως κάποια φάρμακα για το βήχα και τον πόνο και παρασκευάσματα για το κρύο και τη γρίπη). Να παρέχετε στο παιδί σας άνεση με πολλές αγκαλιές και διαβεβαίωση.

Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκουραστεί ή να παίξει ήσυχα αν δεν αισθάνεται καλά. Να μη βάλετε το παιδί σας σε κρύο μπάνιο ή σε κρύο ρεύμα αέρα, και να μη δώσετε στο παιδί σας ασπιρίνη.

Αν ο πυρετός ξεπερνά τους 39,8° Ο ή το παιδί νιώσει δυσφορία, εκτός από το αντιπυρετικό, θα βοηθούσε ένα ολόσωμο μπάνιο (εφ' όσον το παιδί το δέχεται). Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 30° (το νερό της βρύσης έχει θερμοκρασία 18-20° C). Το να πλένετε ένα παιδί με πυρετό με σφουγγάρι δεν βοηθά στη μείωση του πυρετού και μπορεί να αναστατώσει το παιδί σας. Είναι προτιμότερο να τα ντύσετε ελαφρά.

Πώς να πάρετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας

Για να πάρετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας, χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο. Ακολουθήστε τις οδηγίες καθώς το κάθε θερμόμετρο είναι διαφορετικό. Είναι καλύτερα να καθοδηγείστε από τον τρόπο που το παιδί σας φαίνεται ή αισθάνεται παρά να ελέγχετε συνεχώς τη
θερμοκρασίας τους.

Τι να περιμένετε


Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, χωρίς περαιτέρω θεραπεία.

Πυρετικοί σπασμοί


Μερικά παιδιά με πυρετό μπορεί να έχουν πυρετικούς (με πυρετό), σπασμούς (νευρική κρίση ή παροξυσμό), όπου το παιδί χάνει τις αισθήσεις του και τα χέρια και τα πόδια τους κινούνται σπασμωδικά. Οι περισσότεροι παροξυσμοί δεν διαρκούν πολύ, συνήθως λιγότερο από δύο λεπτά και δεν έχουν σαν αποτέλεσμα εγκεφαλική βλάβη. Ο παροξυσμός μπορεί να είναι τρομακτικός για το γονέα αλλά δεν είναι επικίνδυνος εκτός αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως περισσότερο από 15 λεπτά). Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας έχει επιληψία. Η χρήση της παρακεταμόλης για τον ‘έλεγχο’ του πυρετού δεν θα εμποδίσει τον παροξυσμό και μπορεί να μη μειώσει τη θερμοκρασία.

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου πάθει νευρική κρίση;


Να παραμείνετε ήρεμοι και να μην πανικοβληθείτε.
Να μην σπρώξετε ή βάλετε τίποτα στο στόμα του παιδιού σας, ούτε και τα δάχτυλά σας.
Να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές βάζοντας το στο δάπεδο και αφαιρώντας κάθε αντικείμενο που θα μπορούσε να το τραυματίσει.
Να έχετε υπόψη το χρόνο που άρχισε και σταμάτησε η νευρική κρίση, για να το πείτε στο γιατρό σας.
Μόλις έχει σταματήσει η νευρική κρίση να βάλετε το παιδί σας να ξαπλώσει σε πλάγια θέση και να το κάνετε να αισθάνεται άνετα.
Να μην ανακινείστε ή χαστουκίστε το παιδί σας να το ξυπνήσετε.
Να μη περιορίσετε το παιδί σας.
Να πάτε το παιδί σας στον παιδίατρο ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών (το συντομότερο δυνατό) για μία γενική ιατρική εξέταση για να εξετάσουν αν χρειάζονται θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί τον πυρετό.

Δείτε τον παιδίατρο, αν το παιδί σας:


Αρνείται να πιει για 12-24 ώρες
Το παιδί ξυπνά δύσκολα, είναι θολωμένο ή έχει παραλήρημα.
Έχει υπερβολικούς εμετούς ή διάρροια
Έκανε σπασμούς
Το παιδί κλαίει απαρηγόρητα

Παραπονιέται ότι στραβολαίμιασε / τα μάτια τους πονούν από το φως
Πάσχει από χρόνιο νόσημα που το κάνει πιο ευπαθές σε σοβαρές λοιμώξεις
Είναι υπνηλία / φαίνεται αδιάθετο
Αναπτύξει εξάνθημα
Το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών
Δεν καλυτερεύσει σε δύο ή τρεις ημέρες
Ο πυρετός είναι πάνω από 40,5 βαθμούς


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκλάπησαν απόρρητα δεδομένα ασφαλισμένων και κωδικοί γιατρών



Ιατρικοί σύλλογοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας έξι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την έντονη πεποίθηση πως η διαβλητότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αλλά και τους κωδικούς των ίδιων των γιατρών που είναι οι χρήστες του συστήματος.

Ενώ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας διαβεβαίωναν πως η επίθεση των χάκερς για την έκδοση 1,5 εκατομμυρίων συνταγών στις 6 και 7 Απριλίου δεν προκάλεσε παρά μόνο «ηλεκτρονική φόρτωση» στο σύστημα , οι χρήστες των συστήματος διαφωνούν και επισημαίνουν ακριβώς το αντίθετο .

«Η αύξηση του φόρτου εργασίας του συστήματος προκύπτει μόνο μετά από πρόσβαση και εισχώρηση μέσα στο σύστημα του κακόβουλου χρήστη, και την συνεπακόλουθη μετάδοση εφαρμογής εντολών, και ποτέ από θεατές», τονίζουν στην επιστολή τους και προσθέτουν πως «κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όλα τα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος ήταν εκτεθειμένα και διαθέσιμα στο hacker που είχε την απόλυτη άνεση να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων αλλά και των χρηστών του συστήματος. Η μεταπώληση ενός τέτοιου όγκου πληροφοριών θεωρείται πολύ προσοδοφόρα για τον παραβάτη. Η προσπάθεια μαζικής καταχώρησης συνταγών δεν μας πείθει».

Το συγκεκριμένο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με αυτόν τον απαράδεκτο σχεδιασμό έχει σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας και θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, θέτει σε κίνδυνο τις υπογραφές όλων των ιατρών της χώρας και κυρίως απειλεί το όλο εγχείρημα της «Ηλεκτρονικής Συνταγής». Οι υπογράφοντες Ιατρικοί Σύλλογοι επιφυλάσσονται να συνεχίσουν να ασκούν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουν ιατρούς και ασφαλισμένους αλλά και να προστατεύσουν το όλο εγχείρημα, τονίζουν οι γιατροί και ζητούν την παραίτηση των δημιουργών του συστήματος .

Από την πλευρά της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών, αναφέρει πως «κατά την προσφιλή τακτική της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας κάνει το μαύρο άσπρο και προσπαθεί να παρουσιάσει για θρίαμβο την πανωλεθρία Αντί να απολογηθεί για την αδιαφορία της τόσο καιρό σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια του συστήματος, πανηγυρίζει κιόλας. Κύριοι, ξαναρωτάμε : θα πάρετε επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση της λειτουργίας του συστήματος και την διαφύλαξη των στοιχείων που περιέχει ή όποτε δημιουργείται πρόβλημα από την αδιαφορία σας θα προσπαθείτε να το «κουκουλώνετε» με επικοινωνιακά σόου».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεμάτα αντιοξειδωτικά τα παντζάρια



Η βητακυανίνη βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Το παντζάρι (Beta vulgaris) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα.

Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

Οι ίνες που μας προμηθεύουν έχουν δείξει ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο συνδυασμός των ινών που περιέχουν και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα. Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.

Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού έδειξαν ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει το σχηματισμό νιτροζαμινών.

Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου. Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό ο χυμός του παντζαριού δημιουργεί λιγότερη κούραση και περισσότερες αντοχές. Αθλητές, άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πάγος προκαλεί πονοκέφαλο



Ευαίσθητος ο εγκέφαλος στις αλλαγές θερμοκρασίας
.
Σε νέες θεραπείες κατά της ημικρανίας μπορεί να οδηγήσει το συμπέρασμα ερευνητών στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία ότι η κατανάλωση παγωμένων προϊόντων προκαλεί οδυνηρό πονοκέφαλο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παγωμένη τροφή ή το παγωμένο ποτό προκαλούν απότομα αυξημένη ροή αίματος σε μία μεγάλη αρτηρία του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τα μάτια, στο κέντρο του εγκεφάλου, και αυτή η διαστολή στη συνέχεια επιφέρει τον πονοκέφαλο. Ο πόνος υποχωρεί, όταν περιορίζεται και πάλι η ροή του αίματος και η αρτηρία επανέρχεται στην αρχική διάμετρό της.

Ο εγκέφαλος επειδή είναι τόσο ζωτικό όργανο, είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν αντιληφθεί ότι κάτι παγωμένο εισάγεται ξαφνικά στον οργανισμό, τότε απότομα, ως αυτοάμυνα, διαστέλλονται οι αρτηρίες και αυξάνεται η ροή του αίματος για να διατηρηθεί ζεστός ο εγκέφαλος. Όμως επειδή το κρανίο έχει δεδομένη και περιορισμένη δομή, η απότομη αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό του, αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση και προκαλεί πονοκέφαλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες αντιγήρανσης



Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ερευνητές του King’s College London και του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά της γήρανσης.

Οι ερευνητές μελετώντας το DNA 172 διδύμων ηλικίας 22 έως 80 ετών εντόπισαν μια ομάδα γονιδίων της «γήρανσης», τα οποία ενεργοποιούνται ή «σιωπούν» μέσω φυσικών μηχανισμών - που αποκαλούνται επιγενετικοί παράγοντες - και επηρεάζουν τον ρυθμό της γήρανσης, πιθανώς και της μακροζωίας.

Με σκοπό να εντοπίσουν τις επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με την χρονολογική τους ηλικία, οι ερευνητές βρήκαν 490 σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στο DNA των διδύμων. Στη συνέχεια, επανέλαβαν τη μελέτη του σε 44 νεότερους διδύμους ηλικίας 22 έως 61 ετών και διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές τις 490 αλλαγές είναι παρούσες στο DNA από τη νεαρή ηλικία.

Η καθηγήτρια Jordana Bell δήλωσε: «Εντοπίσαμε πολλές σχετιζόμενες με την ηλικία επιγενετικές αλλαγές, αλλά τέσσερις από αυτές φαίνεται ότι επηρεάζουν τον ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης και της πιθανής μακροζωίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως πιθανούς δείκτες της γήρανσης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Genetics, μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών της γήρανσης και των σχετιζόμενων με την ηλικία νόσων.

Τέλος, οι μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν με ποιο τρόπο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις επιγενετικές αλλαγές.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου στους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη



Τι υποστηρίζουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia.

Στοιχεία από 15.500 εφήβους ηλικίας 12-18 ετών μελέτησαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη και ανακάλυψαν πως όσο νωρίτερα για ύπνο οι έφηβοι τόσο λιγότερο τους απειλεί η κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπεφταν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα ήταν 24% πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που πήγαιναν για ύπνο πριν από τις 10 το βράδυ. Ακόμη, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που συμπλήρωναν οκτώ ώρες ύπνου.

Επιπλέον, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπεφταν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα ήταν 20% πιο πιθανό να κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 48% για εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα.

Αντίθετα, οι έφηβοι που κοιμούνταν επαρκείς ώρες ήταν 65% λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις και να οδηγήσει σε κακή ψυχική διάθεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Tα χρώματα επιδρούν στη σκέψη μας



Το κόκκινο χρώμα βελτιώνει την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Illustrated και έγινε στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ, με επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας τον Rui Zhou, τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να επιδρούν στην σκέψη των ανθρώπων, επηρεάζοντας την λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που οφείλεται περισσότερο σε πολιτισμικούς παρά σε έμφυτους παράγοντες.

Με βάση αυτή την ιδέα Καναδοί ψυχολόγοι του μάρκετινγκ πραγματοποίησαν μία έρευνα, χρησιμοποιώντας 600 φοιτητές πανεπιστημίου, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε νοητικά τεστ σε μια οθόνη υπολογιστή με μπλε, κόκκινο ή άσπρο φόντο αντίστοιχα.

Η έρευνα αυτή απέδειξε πως το κόκκινο χρώμα εφιστά και βελτιώνει την προσοχή στη λεπτομέρεια, γεγονός που αποδεικνύει και το λόγο που κάποιες πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και κυρίως τα σήματα “STOP”, τα ασθενοφόρα, και γενικότερα ότι μπορεί να συσχετιστεί με επείγουσες καταστάσεις και με κίνδυνο περιέχουν και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από κόκκινο.

Από την άλλη μεριά το μπλε ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, και αυτό γιατί ο κόσμος το συνδέει με τον ωκεανό, τον ουρανό, την ελευθερία και τη γαλήνη.

Τέλος, τα πορίσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να έχουν εφαρμογή στη διαφήμιση, την προώθηση προϊόντων και τη σήμανση χώρων και συσκευασιών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν... DNA του σωλήνα



Το λεγόμενο XNA μιμείται τις ιδιότητες του DNA και του RNA.

DNA... του σωλήνα φέρνει την επιστήμη πιο κοντά στη σύνθεση νέων μορφών ζωής στο εργαστήριο και εγείρει ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή σε άλλους πλανήτες.

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να παρασκευάσουν τεχνητό γενετικό υλικό, το λεγόμενο XNA (xenonucleic acid), το οποίο μιμείται τις ιδιότητες των γνωστότερων νουκλεϊκών οξέων, του DNA και του RNA, και μπορεί να αποθηκεύει και να μεταφέρει πληροφορίες ακριβώς όπως το πρωτότυπο!

Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο για την επιστήμη της βιοτεχνολογίας και τη «συνθετική βιολογία» επίτευγμα των ερευνητών του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Science».

Με επικεφαλής τον δρ Φίλιπ Χόλιγκερ, οι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό γενετικό υλικό που μιμείται τις βασικές λειτουργίες του DNA και του RNA, στις οποίες βασίζεται η ζωή.

Το XNA με τη βοήθεια τροποποιημένων ενζύμων ακολουθεί την κλασική δομή της διπλής έλικας που αποτελείται από ζεύγη νουκλεοτιδικών βάσεων (τα σκαλιά της έλικας) και ομάδες σακχάρων (οι κουπαστές της).

Παρασκεύασαν στο εργαστήριο έξι διαφορετικά XNA αντικαθιστώντας τις ομάδες σακχάρων και διατηρώντας τις νουκλεοτιδικές βάσεις, με αποτέλεσμα τα μόρια που προέκυψαν να διατηρούν την ικανότητα να επικοινωνούν με το DNA.

Όμως το κρίσιμο σημείο που επιτρέπει να γίνεται λόγος για «συνθετική γενετική» δεν είναι η μεταφορά πληροφοριών και η επικοινωνία με το φυσικό DNA, αλλά η ικανότητα των μορίων να περνούν στις επόμενες γενιές τις αλλαγές τις οποίες υφίστανται.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να μιμηθούν και τις ιδιότητες της εξέλιξης και της κληρονομικότητας αναπτύσσοντας πολυμεράσες -τα απαιτούμενα βοηθητικά μόρια γι' αυτήν τη διαδικασία-, οι οποίες μεταγράφουν αποτελεσματικά τον κώδικα του συνθετικού σε φυσικό DNA και ξανά σε ένα άλλο συνθετικό μόριο DNA με ακρίβεια 95%.

«Δείξαμε ότι τόσο η κληρονομικότητα όσο και η εξέλιξη, που είναι δύο ορόσημα της ζωής, μπορούν να καταστούν δυνατές και σε άλλα μόρια εκτός από το DNA και το RNA», τόνισε ο Χόλιγκερ.

Ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει είναι το ότι αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες εκτός του δικού μας, αυτή μπορεί να έχει διαφορετική χημεία από τη ζωή στη Γη.


Διαβάστε περισσότερα...