Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Εκλάπησαν απόρρητα δεδομένα ασφαλισμένων και κωδικοί γιατρών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ιατρικοί σύλλογοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας έξι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την έντονη πεποίθηση πως η διαβλητότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αλλά και τους κωδικούς των ίδιων των γιατρών που είναι οι χρήστες του συστήματος.

Ενώ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας διαβεβαίωναν πως η επίθεση των χάκερς για την έκδοση 1,5 εκατομμυρίων συνταγών στις 6 και 7 Απριλίου δεν προκάλεσε παρά μόνο «ηλεκτρονική φόρτωση» στο σύστημα , οι χρήστες των συστήματος διαφωνούν και επισημαίνουν ακριβώς το αντίθετο .

«Η αύξηση του φόρτου εργασίας του συστήματος προκύπτει μόνο μετά από πρόσβαση και εισχώρηση μέσα στο σύστημα του κακόβουλου χρήστη, και την συνεπακόλουθη μετάδοση εφαρμογής εντολών, και ποτέ από θεατές», τονίζουν στην επιστολή τους και προσθέτουν πως «κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όλα τα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος ήταν εκτεθειμένα και διαθέσιμα στο hacker που είχε την απόλυτη άνεση να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων αλλά και των χρηστών του συστήματος. Η μεταπώληση ενός τέτοιου όγκου πληροφοριών θεωρείται πολύ προσοδοφόρα για τον παραβάτη. Η προσπάθεια μαζικής καταχώρησης συνταγών δεν μας πείθει».

Το συγκεκριμένο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με αυτόν τον απαράδεκτο σχεδιασμό έχει σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας και θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, θέτει σε κίνδυνο τις υπογραφές όλων των ιατρών της χώρας και κυρίως απειλεί το όλο εγχείρημα της «Ηλεκτρονικής Συνταγής». Οι υπογράφοντες Ιατρικοί Σύλλογοι επιφυλάσσονται να συνεχίσουν να ασκούν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουν ιατρούς και ασφαλισμένους αλλά και να προστατεύσουν το όλο εγχείρημα, τονίζουν οι γιατροί και ζητούν την παραίτηση των δημιουργών του συστήματος .

Από την πλευρά της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών, αναφέρει πως «κατά την προσφιλή τακτική της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας κάνει το μαύρο άσπρο και προσπαθεί να παρουσιάσει για θρίαμβο την πανωλεθρία Αντί να απολογηθεί για την αδιαφορία της τόσο καιρό σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια του συστήματος, πανηγυρίζει κιόλας. Κύριοι, ξαναρωτάμε : θα πάρετε επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση της λειτουργίας του συστήματος και την διαφύλαξη των στοιχείων που περιέχει ή όποτε δημιουργείται πρόβλημα από την αδιαφορία σας θα προσπαθείτε να το «κουκουλώνετε» με επικοινωνιακά σόου».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.