Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Οδήγηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο


Ένα από τα βασικότερα προβλήματα όταν κινούμαστε σε επαρχία είναι το μικρό πλάτος των δρόμων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση είναι μία, αυξάνοντας τους κινδύνους κατά τη διάρκεια του προσπεράσματος.

Οι συχνές διακυμάνσεις στη μορφολογία του εδάφους, η έντονη βλάστηση, καθώς και οι υψομετρικές διαφορές καθιστούν πολλές στροφές «τυφλές», αφού μειώνουν τη δυνατότητα του οδηγού να έχει επαρκή ορατότητα.

Αρκετά συχνό φαινόμενο είναι η ύπαρξη κάθε μορφής εμποδίων μέσα στο οδόστρωμα, από κλαδιά και ολόκληρα δέντρα, μέχρι χώματα και πέτρες κάθε μεγέθους.

Τα γεωργικά μηχανήματα κινούνται με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα και σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος του δρόμου κάνουν την προσπέραση δύσκολη υπόθεση. Σαφώς πιο επικίνδυνα είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού η πλειονότητα αυτών των οχημάτων δε φέρει φωτιστικά σώματα.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που δείχνουν την εγκατάλειψη από μέρους της πολιτείας, σε όλο της το μεγαλείο. Στην πράξη αυτό σημαίνει οδόστρωμα κακής ποιότητας, με λακκούβες, σαμαράκια "δολοφόνους" των αναρτήσεων του οχήματος μας, αν όχι δικούς μας, ρωγμές και "σπασίματα".

Στους επαρχιακούς δρόμους, η στάθμευση για κάποια έκτακτη ανάγκη γίνεται αναπόφευκτα στην άκρη του δρόμου, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντίστοιχων χώρων. Αν οι καταστάσεις επιβάλλουν τη στάθμευση, αποφύγετε την τοποθέτηση του αυτοκίνητου πριν ή μετά από στροφή, χρησιμοποιήστε τα alarm, ενώ φυσικά θα βοηθήσει και η ύπαρξη του ειδικού τριγώνου.

Στις νυχτερινές διαδρομές ο ελλιπής ή ανύπαρκτος φωτισμός σε συνδυασμό με τη διαγράμμιση της ασφάλτου -αν υπάρχει- που συνήθως είναι ελλιπής ή μισοσβησμένη δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τον οδηγό που δεν μπορεί να ξεχωρίσει πού αρχίζει και πού τελειώνει ο δρόμος.

Η είσοδος των αυτοκινήτων στις κατοικημένες περιοχές γίνεται πολύ γρήγορα και είναι πιθανό ο οδηγός να μην έχει προλάβει να μειώσει την ταχύτητα του οχήματός του. Υπέργηροι πολίτες και παιδιά κάθε ηλικίας βρίσκονται διαρκώς στη μέση του κεντρικού δρόμου κάθε χωριού, αγνοώντας προφανώς τους κινδύνους που παραμονεύουν. Η ταχύτητα του οχήματός μας πρέπει να είναι χαμηλή, ενώ απαιτείται εγρήγορση και προνοητικότητα.

Ένα ακόμα «μελανό σημείο» των επαρχιακών δρόμων είναι η ελλιπής ή κατεστραμμένη σήμανση. Πινακίδες πίσω από πυκνή βλάστηση ή πεσμένες μετά από κάποιο ατύχημα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, συχνά δε αποτελούν στόχο ασκήσεων επίδοξων κυνηγών.

Στους επαρχιακούς δρόμους είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουμε ζώα. Προσοχή γιατί μια πιθανή σύγκρουση μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για το ζώο όσο και για εμάς.

Πεζοί στον δρόμο

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο δε διαθέτει τις απαραίτητες διαβάσεις πεζών με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να διασχίζουν το δρόμο ή να περπατούν παράλληλα με αυτόν, σε όποιο σημείο τους εξυπηρετεί.

Σε συνδυασμό με τις ιδιάζουσες συνθήκες, όπως "χασίματα", "τυφλές" στροφές, πυκνή βλάστηση και άλλα που μειώνουν την ορατότητά μας, ο ανέμελος πεζός της επαρχίας κινδυνεύει άμεσα, όσο και εμείς, είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες του οχήματος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στην περίπτωση που ο πεζός συνοδεύεται από το απαραίτητο ζώο για μεταφορά φορτίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

41 δισ. ο λογαριασμός της κρίσης


Επιστροφή.... στο παρελθόν όσον αφορά την πορεία των μισθών και της ανεργίας δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Αρκεί να αναφερθεί πως η ανεργία στο τέλος του έτους θα είναι 29% με 30% και θα αγγίξει τα επίπεδα του 1961, ενώ τον επόμενο χρόνο θα εκτιναχτεί στο 31,5%.

Σε... ελεύθερη πτώση είναι και η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που το 2014 θα έχει υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με το 2009. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι απώλειες που είχαν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι -από περικοπές στις αποδοχές, αύξηση της φορολογίας κ.ά.- υπολογίζονται σε 41 δισ. ευρώ.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι τα εξής:

-Την τετραετία 2010-2013 οι μέσες ονομαστικές αποδοχές ανά απασχολούμενο μειώθηκαν κατά 16,3% έναντι του 2009 υπό την πίεση της ανεργίας και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας. Η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε κατά 2,6% εξαιτίας της μείωσης του βαθμού χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού. Ως αποτέλεσμα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, που είναι ο λόγος τους, μειώθηκε κατά 13,9%.

-Η πτώση της εγχώριας ζήτησης από το 2009 και μετά είναι δραματική και ανήλθε συνολικά σε 31,3%. Το επίπεδο της εγχώριας ζήτησης έχει πλέον επιστρέψει 14 χρόνια πριν, στο επίπεδο του 1999.

-Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ για τα έξι έτη ύφεσης (2008-2013), συγκρινόμενη με την αντίστοιχη μεταβολή στις 36 πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, ανέρχεται σε περίπου 25%. Η πραγματική απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ήδη ακυρώσει την πορεία πραγματικής σύγκλισης που είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1995-2007.

-Κατά την εξαετή περίοδο της ύφεσης (2008-2013), η μείωση του όγκου της παραγωγής κατά 23,5% συνοδεύτηκε από μείωση της απασχόλησης 18,2%.

-Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα ήταν μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου (όπου επίσης έχει μειωθεί ο πραγματικός μισθός). Ανέρχονταν σε 22.325 ευρώ έναντι περίπου 34.000 στην Ισπανία, 38.000 στη Γερμανία, 49.000 στη Γαλλία και 45.000 στην Ιρλανδία.

-Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κατρακυλά στην κατάταξη των είκοσι χωρών από την έβδομη στη δέκατη θέση και είναι πλέον -με εξαίρεση την Πορτογαλία- χαμηλότερος σε όρους αγοραστικής δύναμης από τον αντίστοιχο μισθό της Ισπανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας.

-Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009- 2012) η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία παρουσιάζει σημαντική αύξηση, το ποσοστό της οποίας υπερβαίνει (2012) το 36%.

Κατά την ίδια περίοδο πενταπλασιάσθηκε η αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας (από 238 το 2010 σε 976 το 2012) από τις οποίες το 72,6% υπογράφεται με ενώσεις προσώπων και μόνο το 17,4% υπογράφεται από επιχειρησιακά σωματεία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η «επαναφορά» του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 751 ευρώ θα συμβάλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 νέες θέσεις εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήγαν για καταδύσεις και βρήκαν θησαυρό 300 χιλιάδων δολαρίων


Ανακάλυψαν χρυσά νομίσματα και κοσμήματα, θαμμένα για αιώνες στο βυθό.

Μπορεί τα κοράλλια και τα εξωτικά ψάρια να είναι μαγευτικά, αλλά το να βρει κανείς και ένα μεγάλο θησαυρό στα καλά καθούμενα, δεν είναι καθόλου άσχημο. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξελίχθηκε η ιστορία μιας οικογένειας-κυνηγού θησαυρών στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις υποβρύχιες εξερευνήσεις τους, στα ανοιχτά του Fort Pierce, ανακάλυψαν χρυσά νομίσματα και κοσμήματα, θαμμένα για αιώνες στο βυθό. Μεταξύ άλλων ανακαλύφθηκαν είκοσι μέτρα χρυσών αλυσίδων, πέντε νομίσματα και ένα δαχτυλίδι-κι όλα αυτά σε βάθος μόνο πέντε μέτρων. Το τυχερό εύρημα αποτελεί μέρος ενός ισπανικού στόλου που είχε βυθιστεί πριν από 300 χρόνια στις ακτές της Φλόριντα, εξαιτίας ενός τεράστιου ανεμοστρόβιλου. Στον υγρό τάφο, είχαν παρασυρθεί εκτός από τους θησαυρούς και περίπου 1000 ανθρώπινες ψυχές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πλοίο υπολογίζεται ότι περιείχε θησαυρούς της τάξης των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από αυτούς, κάποιοι ανακαλύφθηκαν τα χρόνια αμέσως μετά το ναυάγιο, οι ιστορικοί όμως πιστεύουν πως μεγάλα τμήματα δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Το Fort Pierce θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικό σημείο εντοπισμού θησαυρών, ενώ μόνο κατά τους τελευταίους μήνες είχαν εντοπιστεί και ανασυρθεί 51 νομίσματα αξίας 250.000 δολαρίων. Κατά κοινή ομολογία όλων των δυτών πάντως, η αίσθηση του να αγγίζεις πρώτος αντικείμενα βυθισμένα και χαμένα επί τρεις αιώνες, είναι ανεπανάληπτη.

Αν και, όπως παραδέχονται με ειλικρίνεια οι περισσότεροι, τα συνηθέστερα ευρήματά τους είναι χαλασμένα καλάμια ψαρέματος και παλιά κουτάκια μπύρας!



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχεση και στις θυρίδες για χρέη στο δημόσιο


Σπάει ακόμα ένα ακλόνητο τραπεζικό ταμπού ετών.

Θέμα όχι μόνο ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων, οι οποίες μέχρι τώρα θεωρούνταν από χιλιάδες φοβισμένους για την τύχη των χρημάτων τους Έλληνες πολίτες το πιο ασφαλές καταφύγιο, αλλά και κατασχέσεων του περιεχομένου τους θέτει πλέον η τρόικα και ήδη έχει δώσει τις σχετικές εντολές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» οι δανειστές μας, σπάζοντας ένα τραπεζικό ταμπού ετών και λίγες μέρες μετά τα πρώτα κατασχετήρια για οφειλέτες του κράτους που εστάλθησαν προς τις τράπεζες, πέτυχαν από την πίσω πόρτα και με κάθε μυστικότητα να εγκριθεί το δικαιώμα παρέμβασης και ελέγχου στις τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο να θεωρείται δεδομένη η εκκίνηση ελέγχων και η επιβολή κατασχέσεων σε όσους οφείλουν χρήματα προς το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο της προς τις τράπεζες η ΓΓΠΣ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διαδικασία αποστολής των κατασχετήριων των ΔΟΥ για οφειλέτες, ρητά αναφέρει ότι «σε επόμενο στάδιο θα γίνονται κατασχέσεις εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων για λογαριασμό του Δημοσίου από τις τραπεζικές θυρίδες».



Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο Πάσχα ξανά στους συνταξιούχους


Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.

Η επαναχορήγηση από τον προσεχή Απρίλιο του δώρου Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ένα από τα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος που θα προκύψει εφόσον επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα από τον φετινό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το εισοδηματικό κριτήριο που θα τεθεί και θα καθορίσει τον αριθμό των δικαιούχων που θα λάβουν το εν λόγω επίδομα, όπως και η ανάληψη αναλόγων πρωτοβουλιών για άλλες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την κρίση, θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος, για το οποίο επιμένουν κυβερνητικές πηγές πως «υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι σε ποσοστό 70%-75% θα μετατραπεί σε κοινωνικό μέρισμα».

Έτσι, όπως εξηγούν, «αν τα έσοδα του κράτους συνεχίσουν με τον ρυθμό που έχουν τώρα και το πλεόνασμα είναι της τάξης του ενός δισ. ευρώ, τότε ένα ποσό 700-750 εκατ. ευρώ μπορεί να διατεθεί σε μέτρα άμεσης κοινωνικής ανακούφισης και τα υπόλοιπα θα πάνε για την εκπλήρωση υποχρεώσεων από τις δανειακές συμβάσεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Ξανά πρωταθλήτριες Ευρώπης


Η εθνική πόλο νεανίδων επικράτησε 8-5 της Ισπανίας.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην υδατοσφαίριση νεανίδων, καθώς στον τελικό της διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη επικράτησε 8-5 της Ισπανίας.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επανέλαβε την επιτυχία του 2011 στη Μαδρίτη και κατέκτησε τον τίτλο για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού (το τρόπαιο είχε «ντυθεί» στα γαλανόλευκα και το 2001 στο Μάντσεστερ, ενώ ένα χρόνο αργότερα η ελληνική ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό στην κατηγορία νέων γυναικών στο Λουλ).

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 1-2, 2-2, 1-2


Διαβάστε περισσότερα...

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Χανιώτης των ρεκόρ!


Πέρυσι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Αντώνης Τσαπατάκης είχε φθάσει μία ανάσα από το βάθρο καταλαμβάνοντας τελικά την 4η θέση στα 100 μ. πρόσθιο κατηγορίας SB4 στην κολύμβηση. Φέτος λοιπόν πήρε τη... ρεβάνς κατακτώντας όχι ένα αλλά δύο χάλκινα μετάλλια στο 5ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Μόντρεαλ.
Τα 'Χ.Ν.' μίλησαν τόσο με τον ίδιο τον Χανιώτη πρωταθλητή όσο και με τον προπονητή του Κώστα Νικολαντωνάκη για τη σημαντική αυτή διάκριση. Και βέβαια να προσθέσουμε ότι ο Τσαπατάκης κατέρριψε τα 4 από τα συνολικά 7 πανελλήνια ρεκόρ που 'έσπασαν' οι Ελληνες κολυμβητές στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Τα μετάλλια αυτά σου τα χρώσταγε η τύχη από πέρυσι στο Λονδίνο που έφθασες μία ανάσα από το βάθρο Αντώνη;
Αντώνης: Δεν πιστεύω ποτέ στην τύχη. Ο καθένας μας ορίζει την τύχη του με την προσπάθεια που καταβάλλει. Αρκεί βέβαια να μην απογοητεύεται με την πρώτη αναποδιά.
Κώστας: Από την πλευρά μου πιστεύω ότι αν ήμουνα μαζί του στο Λονδίνο και τα προηγούμενα 4 χρόνια με την Εθνική ως συνοδός του, θα είχαμε μεγαλύτερες διακρίσεις νωρίτερα. Θυμίζω εδώ ότι ο Αντώνης έχει να επιδείξει και ένα χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο το 2009 στην Ισλανδία.

Πού οφείλεται η εκπληκτική φόρμα -πέτυχες 4 ρεκόρ- και η κορυφαία αυτή διάκριση;
Αντώνης: Με τη βοήθεια του προπονητή μου, του διατροφολόγου και του γυμναστηρίου απέκτησα ένα καλύτερο σύστημα φυσικής κατάστασης το οποίο επέφερε τις συγκεκριμένες επιτυχίες στον Καναδά. Να διευκρινίσω ότι δεν αρκεί βέβαια μονάχα η πολύ καλή φυσική κατάσταση. Χρειάζεται να είσαι οξυδερκής σε σχέση με τη στρατηγική που θα χρησιμοποιήσεις για να μπορέσεις να φθάσεις στο βάθρο σε μία κορυφαία διοργάνωση.
Κώστας: Πέρυσι ο Αντώνης αναχώρησε 19 Αυγούστου για Λονδίνο τη στιγμή που αγωνιζόταν 4 και 7 Σεπτεμβρίου. Φέτος ήμασταν μαζί μέχρι 3 μέρες πριν αναχωρήσει για τον Καναδά όπου έπεφτε σχεδόν αμέσως, τις πρώτες αγωνιστικές μέρες. Τώρα δηλαδή ήταν πολύ μικρό το διάστημα που ήταν με την εθνική χωρίς εμένα, ενώ τότε έμεινε δύο και πλέον εβδομάδες χωρίς τον προπονητή του. Βέβαια όλα αυτά κατακτήθηκαν με τη σωστή και σκληρή δουλειά που κάνει ο Αντώνης εδώ και 4 χρόνια.

Ποια είναι η επόμενη 'πρόκληση';
Αντώνης: Πλέον έχω μπροστά μου τον επόμενο χρόνο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ βέβαια ακροτελεύτιος στόχος είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
Κώστας: Σίγουρα ο πήχης ανέβηκε μετά το Μόντρεαλ, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και αν έχουμε... πισίνα πιστεύω ότι θα έχουμε ανάλογη πορεία. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια που... ανοιγοκλείνουν οι πισίνες και οι επιτυχίες στον υγρό στίβο εξακολουθούν να είναι σε υψηλό επίπεδο είναι 'ανεξήγητο φαινόμενο'.

Πέρυσι είχε αναφερθεί έντονα η έλλειψη του προπονητή σου από το Λονδίνο και από τις άλλες διεθνείς αποστολές. Από ό,τι φαίνεται δεν άλλαξε κάτι, παραμένει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Βέβαια το μόνο θετικό ήταν ότι όπως προείπε ο Κώστας, ότι έμεινες μικρό διάστημα μακριά του.
Αντώνης: Πράγματι έχουμε αυτό το πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα με τις διακρίσεις μου και τα δύο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο ίσως έχω καλύτερη αντιμετώπιση και πιθανόν να αλλάξει κάτι.
Κώστας: Το ΑΣ 'Μεγαλόνησος' Ηρακλείου Κρήτης στο οποίο ανήκουμε, έκανε επιστολή διαμαρτυρίας και ζήτησε τους λόγους που δεν επέτρεψαν στον προπονητή του, δηλαδή εμένα, να συνοδεύσω τα τελευταία χρόνια σε κάποια διεθνή διοργάνωση τον Αντώνη. Απάντηση δεν πήραμε και αυτό το φαινόμενο διαιωνίζεται...
- Γενικά σε δύσκολες εποχές λόγω κρίσης ποια είναι εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας αθλητής ΑμεΑ;
Αντώνης: Ειδικά εμείς στα Χανιά αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη της πισίνας η οποία το μεγαλύτερο διάστημα ήταν παγωμένη λόγω της έλλειψης πετρελαίου. Επίσης δεν υπάρχουν και οι χορηγοί εκείνοι που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας.
Κώστας: Από τη δική μου πλευρά που ασχολούμαι εδώ και 13 χρόνια ως προπονητής σε άτομα με αναπηρίες αφιλοκερδώς -στα Special Olympics του ΝΟΧ και στον Αντώνη- έχω να πω ότι υστερούμε πολύ σε υποδομές και αυτό συνέβαινε προ κρίσης και... Μνημονίων. Δεν υπάρχουν προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού -μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- για ΑμεΑ. Προσπαθούμε με τον Αντώνη σε διάφορες διαλέξεις που δίνουμε σε διάφορα σχολεία -όπου μας καλούν- να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα άτομα με αναπηρίες και βγάλουμε τα ίδια ΑμεΑ έξω από το σπίτι τους ώστε να ασχοληθούν με κάτι. Ειδικά στα Χανιά υπάρχει το τμήμα Special Olympics του ΝΟ Χανίων (κολύμβηση, καγιάκ με τα άτομα με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες), ο Αρίωνας Χανίων και οι Αετοί Κρήτης με πάρα πολλές αθλητικές δραστηριότητες.
Από την άλλη ποια είναι σήμερα τα 'εφόδια' και γενικά τι στέκεται αρωγός στον ίδιο, αλλά και γενικά σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό υπό αυτές τις συνθήκες;
Αντώνης: Και μόνο το γεγονός ότι ένα άτομο με αυτά τα προβλήματα ασχολείται με τον αθλητισμό του προσφέρει πολλά οφέλη. Μπορεί να κερδίσει πολλά από το ταξίδι αυτό. Πρέπει βέβαια να περάσει από 'Λαιστρυγόνες', 'Κύκλωπες' και 'άγριους Ποσειδώνες' για να αποκομίσει την εμπειρία που θα του επιφέρουν τη νίκη. Πάντως εμάς ειδικά στα Χανιά και την Κρήτη είναι αρκετά άτομα που μας στηρίζουν και στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας. Με πρώτους τις οικογένειές μας και τους φίλους μας.
Κώστας: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΑΣ 'Μεγαλόνησος' και τον πρόεδρο και παραολυμπιονίκη Γιώργο Καπελάκη και τη γραμματέα του Συλλόγου κυρία Μαρία, που προσπαθούν να μην μας λείψει τίποτα. Επίσης τον συνεργάτη μου διατροφολόγο Αιμίλιο Τσεπέτη από το Healthy People, τη φυσικοθεραπεύτρια Στέλλα Πετραντωνάκη (Casa Delfino & Porto Platanias), το αθλητικό κατάστημα Aqua Fit, το Γυμναστήριο 'Παλμός', τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΑΚ Χανίων, τον ΝΟ Χανίων (ΔΣ, προπονητές, αθλητές) για τις διευκολύνσεις που μας παρέχουν. Προσωπικά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπηρεσία ΤΑΕ Χανίων και τους συναδέλφους μου για κάποιες διευκολύνσεις που μου παρέχουν.

Στον επαγγελματικό τομέα Αντώνη είχαμε κάποια θετική εξέλιξη;
Αντώνη: Από το 2010 έχω κερδίζει τον διορισμό μου με τον αθλητικό νόμο στον δημόσιο τομέα, όμως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 έχουν κολλήσει οι διορισμοί αυτοί των αθλητών όπως και η παροχή μίας άδειας ΠΡΟ ΠΟ που δικαιούμαστε από τον Νόμο. Το 2010 απολύθηκα από την Ελληνική Αστυνομία λόγω υγειονομικού, αλλά έναν χρόνο μετά, βγήκε ένας Νόμος που προβλέπει ότι όταν ένας δόκιμος αστυφύλακας - υπαστυνόμος έχει κάποιο ατύχημα ανεξάρτητα αν είναι υπηρεσία, δικαιούται να παραμείνει στην υπηρεσία. Ο νόμος αυτός δεν είχε αναδρομική ισχύ, απευθύνθηκα με επιστολές σε όλους τους πολιτικούς φορείς -και λόγω του πριμ από τον αθλητικό νόμο- αλλά αυτές οι προσπάθειές μου έπεσαν στο κενό. Αυτή τη στιγμή λοιπόν παραμένω άνεργος και περιμένω να έρθει η σειρά μου να διοριστώ με τον αθλητικό νόμο.

Κώστα θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
Στα Χανιά, όπου όπως λένε όλοι είναι 'ευλογημένος' τόπος για τον αθλητισμό και για τον εθελοντισμό, βλέπουμε κάθε χρόνο και ειδικά στον υγρό στίβο αθλητές να πλασαρίζονται στην πρώτη 8άδα σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα χωρίς να έχουν την απαραίτητη αναγνώριση ή έστω ανταμοιβή στην τοπική κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές τους -διότι εμείς στα ατομικά αθλήματα είμαστε η δεύτερη οικογένεια τους- αλλά και για τα αθλητικά σωματεία στα οποία ανήκουν.
Για παράδειγμα μετά τους Ολυμπιακούς - Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πριν έναν χρόνο, όπου είχαμε τη συμμετοχή συνολικά 4 Χανιωτών αθλητών, επιβραβεύτηκε μονάχα ένας. Η επιβράβευση ενός αθλητή και του προπονητή του δίνει μεγάλο κίνητρο για κάτι καλύτερο τόσο για τους αθλητές όσο και για τις οικογένειές τους και τα σωματεία που συνεισφέρουν οικονομικά και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τα νέα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

"Ήλις": 1η κατασκήνωση του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ


Δεκαήμερη απόδραση στη Σκαφιδιά.
Η πρώτη κατασκήνωση του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ «Ήλις» αποτελεί γεγονός. Είκοσι δυο παιδιά με αντίστοιχους συνοδούς, μέλη του συλλόγου, βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ύστερα από την ευγενική παραχώρηση των εγκαταστάσεων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανό και θα φιλοξενηθούν μέχρι και τις 26 Αυγούστου.

Ένα φουλ δεκαήμερο διασκέδασης, κεφιού και παιχνιδιού καθώς όλες τις ημέρες τα παιδιά πέρα από το κολύμπι στη θάλασσα απασχολούνται με διάφορες αθλοπαιδιές και θεραπευτικά προγράμματα που προσφέρουν εθελοντές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου κ. Γιάννης Παπαδάτος, θερινή κατασκήνωση όλα τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωνε το πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ωστόσο από τη στιγμή που αυτό εντάχθηκε στο ΕΣΥ, δεν υπήρξε πρόνοια για την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού προγράμματος. «Παρότι η θερινή κατασκήνωση δεν στοιχίζει τίποτα καθώς η φιλοξενία είναι προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, οι υπεύθυνοι δεν το αξιοποίησαν.

Έτσι εμείς, ως σύλλογος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και με τη στήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτης μας, διοργανώσαμε τη θερινή κατασκήνωση ώστε τα παιδιά μας, να περάσουν ανέμελα δέκα μέρες δίπλα στη φύση και τη θάλασσα».



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα αναγνώστη για αναπηρική θέση στάθμευσης. Τέτοιο παρκάρισμα δεν έχετε ξαναδεί...


Είμαι άτομο με αναπηρία...ο Σέρβος αρνήθηκε να σταθμεύσει σε κανονική θέση - δεν τον βόλευε. Σέρβοι / Βούλγαροι / Ρουμάνοι και γενικά όλοι οι Βαλκάνιοι έρχονται με τις κονσέρβες και τα χαρτιά υγείας τους βρομίζουν τον τόπο μας χωρίς να αφήσουν ούτε 1€ κάνουν μπάνιο στις καθαρές μας θάλασσες εκμεταλλευόμενοι την θέση τους στην ευρωπαϊκή Ένωση και την ελεύθερη διέλευση τους από τα σύνορα - σαν να μην φτάνει αυτό δεν σέβονται τίποτα ούτε τις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης στην ΦΩΤΟ θέσεις τις κατέλαβε το ζώο...




Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα αρωγής του Δήμου Θεσσαλονίκης προς ΑμεΑ


Ξεκινά το κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα αρωγής του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τα άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α) που περιλαμβάνουν δωρεάν διακοπές και δίκτυο μετακίνησής τους στα σημεία της πόλης.

Συγκεκριμένα από σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, ξεκινά το κατασκηνωτικό πρόγραμμα δωρεάν καλοκαιρινών διακοπών, «Κατασκηνώσεις Α.με.Α 2013», το οποίο απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν πρωτίστως σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες και είναι κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Δικτύου «Αινείας» το οποίο παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς σε άτομα με αναπηρίες από το 1995, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προμήθεια ειδικά διαμορφωμένου οχήματος με δυνατότητα μεταφοράς 8 καθημένων ατόμων και χώρο για 2 αμαξίδια.

O Δήμος Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρίες (Α.μεΑ.), παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ενισχύει και διευρύνει τις αντίστοιχες δομές του, σημειώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και προσθέτει:

«Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε το πρόγραμμα των δωρεάν διακοπών στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις που αναδείχθηκαν μετά από διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ενισχύουμε το δίκτυο «Αινείας» με ειδικό όχημα που θα τεθεί άμεσα σε κυκλοφορία με στόχο την διεύρυνση του δικτύου των μεταφερομένων».

Να σημειωθεί ότι χρήστες του δικτύου είναι, κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ εξυπηρετούνται επίσης σε μόνιμη βάση φορείς της πόλης και ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι μετακινήσεις με το δίκτυο «Αινείας» πραγματοποιούνται για λόγους: εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, προγραμματισμένους ιατρικούς, ψυχαγωγικούς και προσωπικούς.

Ενόψει ενίσχυσης του δικτύου ο προγραμματισμός των μετακινήσεων γίνεται τηλεφωνικά τουλάχιστον προ 24ώρου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για πληροφορίες εγγραφής και λειτουργίας: Μοναστηρίου 53-55,4ος όροφος (τηλ. 2310 509013).



Διαβάστε περισσότερα...

Προς απεργία διαρκείας οι καθηγητές


Αύριο αναμένεται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις οι καθηγητές, οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει ολυμπιακό άθλημα η πάλη


Η κρίσιμη ψηφοφορία έγινε στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άϊρες μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση να ανατεθούν στο Τόκιο οι Αγώνες του 2020. Η πάλη μπήκε στην ψηφοφορία μαζί με τον σκουός και έναν συνδυασμό... μπέιζμπολ και σόφτμπολ και φυσικά κέρδισε.

Ένα άθλημα που πηγάζει από τα αρχαία χρόνια και τους αγώνες στην Ολυμπία θα ήταν εγκληματικό προς το ίδιο το Ολυμπιακό πνεύμα να... αποβάλλονταν χωρίς λόγο. Τελικά το σχέδιο αυτό δεν πέρασε και η πάλη θα συνεχίσει να κοσμεί το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τις επόμενες δεκαετίες.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις"


Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περαιτέρω μείωση συνταξιοδοτικών παροχών, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοινώνει ότι:
Πέρα των ήδη προβλεπομένων υποχρεώσεων που απορρέουν από ψηφισμένους νόμους, καμία άλλη επιβάρυνση ούτε νέο μέτρο δεν επίκειται.

Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμες οι τροποποιήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ


Νόμιμες κρίθηκαν, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι τροποποιήσεις τις οποίες επέφερε το υπουργείο Παιδείας σε Προεδρικά Διατάγματα του σχέδιου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Αναλυτικότερα, με σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία κατατέθηκαν για επεξεργασία στο ΣτΕ επέρχονται νέες αλλαγές σε 14 από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το σχέδιο Αθηνά.Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει αλλαγές σε 10 ακόμη Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν το σχέδιο Αθηνά.

Τα νέα διατάγματα που επεξεργάστηκε το ΣτΕ αφορούν τα ΑΕΙ: 1) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2) Πανεπιστήμιο Κρήτης, 3) την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και 4) την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα ΤΕΙ: 1) Αθηνών, 2) Θεσσαλονίκης, 3) Πειραιά, 4) Κεντρικής Μακεδονίας, 5) Δυτικής Μακεδονίας, 6) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 7) Δυτικής Ελλάδας, 8) Θεσσαλίας, 9) Στερεάς Ελλάδας και 10) Πελοποννήσου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμες σχεδόν όλες τις τροποποιήσεις, εκτός από μία που κρίθηκε παράνομη.

Ειδικότερα, στα 14 διατάγματα του σχεδίου Αθηνά γίνονται διορθώσεις, καθώς εκ παραδρομής δεν είχαν διατυπωθεί σωστά ορισμένες διατάξεις τους, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται τα παλαιά διατάγματα με μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.Οι δικαστές, κατ΄ αρχάς, υπογραμμίζουν ότι πριν σταλούν τα σχέδια διαταγμάτων στο ΣτΕ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η έκδοση γνώμης, από την ΑΔΙΠ και από τα αρμόδια συμβούλια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μετά από σχετική γνώμη της Συγκλήτου του αρμόδιου ιδρύματος. Όμως, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, επειδή οι τροποποιήσεις που επέρχονται με τα επίμαχα διατάγματα «είτε αφορούν διορθώσεις, είτε εισάγουν περιορισμένης εκτάσεως συμπληρωματικές μεταβατικές διατάξεις, προς διευκόλυνση της εφαρμογής των ήδη εκδοθέντων διαταγμάτων, μόνη η παράλειψη των προβλεπομένων γνωμοδοτήσεων δεν καθιστά τα σχέδια διαταγμάτων μη νόμιμα».

Αντίθετα το ΣτΕ (γνωμοδοτήσεις 255 και 256/2013) έκρινε μη νόμιμη διάταξη που αφορούσε τον τόπο σπουδών των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που έχει συσταθεί, μετά την συνένωση των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου (με έδρα την Πάτρα). Αναλυτικότερα, με το 94/2013 Προεδρικό Διάταγμα συγχωνεύθηκε το Τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά (με έδρα των Πειραιά) και ορίστηκε ότι οι φοιτητές «εντάσσονται αυτοδικαίως στο τμήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση». Τα σχέδια διαταγμάτων που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, έδιναν τη δυνατότητα στους φοιτητές, του συγχωνευθέντος Τμήματος Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου, «να ενταχθούν, κατ΄ επιλογή τους, είτε στο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά, είτε στα ομώνυμα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα την Θεσσαλονίκη ή του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Χαλκίδα». Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκριναν νόμιμη την επίμαχη διάταξη, γιατί: 1) τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Στερεάς Ελλάδος δεν έχουν εκφράσει γνώμη για το αν έχουν τη δυνατότητα από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαιδευτικού προσωπικού να απορροφήσουν τους επιπλέον φοιτητές του Τμήματος Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου, οι οποίοι θα επιλέξουν να ενταχθούν στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Στερεάς Ελλάδος και 2) έχουν θεσπιστεί ήδη σχετικές ρυθμίσεις με το ΠΔ 94/2013 που παρέχουν δικαίωμα επιλογής στους φοιτητές των συγχωνευθέντων τμημάτων. Αντίθετα, νόμιμη κρίθηκε από το ΣτΕ η διάταξη εκείνη των σχεδίων διαταγμάτων που παρατείνει τη λειτουργία του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του πρώην ΤΕΙ Λάρισας (έδρα Καρδίτσα), έτσι ώστε οι φοιτούντες στο τμήμα αυτό να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Λάρισας και το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας (έδρα Καρπενήσι) συγχωνεύθηκαν στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για τους φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος του πρώην ΤΕΙ Λάρισας έγινε γιατί το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν μπορεί να απορροφήσει προς το παρόν τους φοιτητές αυτούς, όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση του ΣτΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις: Στα 921,15 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα


Στα 921,15 ευρώ (προ κρατήσεων φόρου και υγειονομικής περίθαλψης), ανέρχεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, ενώ η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων βρίσκεται μεταξύ 500 και1000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία τηςτέταρτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», για το μήνα Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.706.924, ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.455.847, ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.432.953,73 ευρώ.

"Η λειτουργία του «ΗΛΙΟΥ» βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» καθώς μετά την αναγγελία 9.304 θανάτων εστάλησαν στα ταμεία για αναστολή 8.526 συντάξεις", δήλωσε παρουσιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι "αυτό το μήνα προχωρήσαμε ένα ακόμα βήμα. Εμπλουτίσαμε την Έκθεση με αναλυτικό πίνακα που περιλαμβάνει την ηλιακή διαστρωμάτωση των συνταξιούχων. Κάθε μήνα θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στις εκθέσεις μας παρουσιάζοντας νέα χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία. Πάντα, όμως, κάτω από το φως του "ΗΛΙΟΥ"».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης οι γυναίκες συνταξιούχοι είναι 1.416.063 και οι άνδρες 1.280.282. Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων γήρατος (766.966 συνταξιούχοι), λαμβάνουν εισόδημα που κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ, ενώ ο ίδιος περίπου αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στα 1.000 και τα 2.000 ευρώ.

Επίσης, περίπου το 29% των κύριων συντάξεων γήρατος ξεπερνά τα 1000 ευρώ.

Τέλος, από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.408.318 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 929.888 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 303.702 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις. Πολύ περιορισμένος αριθμός (258 συνταξιούχοι) λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις.

Το 58% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, το 26% κυμαίνεται μεταξύ 61-69 ετών και μόλις το 1% αφορά σε συνταξιούχους ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Οι συνταξιούχοι ηλικίας 61-65 ετών λαμβάνουν κατά μέσο όρο τα μεγαλύτερα ποσά σύνταξης. Ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική (1.710.506) και την Κεντρική Μακεδονία (733.079). Ακολουθεί η Θεσσαλία με 308.713 συντάξεις και η Δυτική Ελλάδα με 260.900.

Τέλος, το Σεπτέμβριο του 2013 πληρώθηκαν συνολικά 4.455.847 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.897.195 ήταν κύριες και 1.553.159 επικουρικές. Το συνολικό ποσό που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.303.432.953 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική για ευλυγισία


Ενδεικτικές ασκήσεις που μας κρατούν σε φόρμα
.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές ασκήσεις, ασφαλείς σχεδόν για οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, που θα σας κρατούν όχι μόνο σε φόρμα, αλλά θα σας χαρίζουν και ευλυγισία.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να ζητάτε τη γνώμη του γιατρού.

1. Τέντωμα της κνήμης

Σταθείτε ακουμπώντας τις παλάμες στον τοίχο. Βάλτε το ένα πόδι εμπρός με το γόνατο λυγισμένο.
Κρατήστε το άλλο πόδι πίσω με το γόνατο τεντωμένο και το πέλμα στο πάτωμα.

Κρατήστε την πλάτη όρθια και κινήστε τους γοφούς προς τον τοίχο μέχρι να αισθανθείτε ένα ελαφρό τέντωμα.
Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 30 δευτερόλεπτα.

Χαλαρώστε και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

2. Τέντωμα της μέσης

Ξαπλώστε σε μια σκληρή επιφάνεια (τραπέζι ή πάτωμα) με τους γοφούς και τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια επίπεδα προς την επιφάνεια.

Σηκώστε το αριστερό σας πόδι προς τον ώμο σας με τα δυο σας χέρια.

Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 30 δευτερόλεπτα.

Χαλαρώστε και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

3. Τέντωμα του μηρού

Καθίστε σε μια καρέκλα απλώνοντας το ένα πόδι σε άλλη καρέκλα.

Κρατήστε την πλάτη ευθεία.

Λυγίστε σιγά σιγά τη λεκάνη προς τα εμπρός στο ισχίο μέχρι να αισθανθείτε ένα τέντωμα στο πίσω μέρος του μηρού.

Μείνετε έτσι για 30 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε την άσκηση με το άλλο πόδι.

4. Τέντωμα του στήθους

Σφίξτε τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

Τραβήξτε τους αγκώνες σταθερά πίσω εισπνέοντας βαθιά.

Κρατηθείτε για 30 δευτερόλεπτα (ενώ εξακολουθείτε να αναπνέετε) και στη συνέχεια χαλαρώστε.

5. Τέντωμα του πάνω μέρους του μηρού

Ξαπλώστε σε ένα τραπέζι ή σε ένα κρεβάτι με το ένα πόδι και το ισχίο όσο πιο κοντά γίνεται στην άκρη του και το κάτω μέρος του ποδιού να κρέμεται χαλαρά.

Σηκώστε σταθερά το άλλο ισχίο και το γόνατο προς το στήθος μέχρι του σημείου η μέση να ευθυγραμμιστεί με το τραπέζι.

Μείνετε έτσι για 30 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Προσοχή!

- Κάντε τις παραπάνω ασκήσεις για πέντε έως δέκα λεπτά καθημερινά.

- Η προθέρμανση και η χαλάρωση με τέντωμα βοηθούν στην αύξηση της ευλυγισίας.

- Η προθέρμανση θα αυξήσει βαθμιαία τον καρδιακό ρυθμό και θα γυμνάσει τους μυς.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάλληλη διατροφή για κάθε πάθηση


Η φύση του προβλήματος καθορίζει ποιες ουσίες πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες να προτιμούμε.
Μάθετε ποιες τροφές σας ωφελούν ή σας βλάπτουν, αν πάσχετε από κάποια πάθηση, για να τις αποφεύγετε ή να τις χρησιμοποιείτε ανάλογα.

Κατάθλιψη

Νόσημα που εμφανίζεται ύστερα από έντονο στρες, η κατάθλιψη σε συνδυασμό με άγχος είναι μια πάθηση πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας. Και είναι γεγονός ότι και η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τέτοιες καταστάσεις.

Μια πολύ σημαντική ουσία για την καλή ψυχική μας κατάσταση είναι η τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται στον εγκέφαλο σε σεροτονίνη. Υπάρχουν, όμως, στη διατροφή μας ουσίες που μπορούν να ανταγωνιστούν την τρυπτοφάνη, όπως οι πλούσιες σε λεύκωμα τροφές (γάλα, γαλακτοκομικά, αβγά), οι οποίες περιέχουν και άλλα αμινοξέα που ανταγωνίζονται την τρυπτοφάνη και επομένως και τη σεροτονίνη.

Επομένως, ένα διαιτολόγιο φτωχό σε λεύκωμα και πλούσιο σε φυτικούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, άμυλο, όσπρια) προσφέρει στον εγκέφαλο υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται λιγότερο άγχος, να κοιμάστε καλύτερα και να αποφεύγετε την κατάθλιψη.

Οστεοπόρωση

Κακώς υπάρχει η πίστη σε πολλούς ότι η οστεοπόρωση προκαλείται από έλλειψη πρόσληψης ασβεστίου διαμέσου της τροφής, εφόσον αυτή προκαλείται κυρίως από απώλεια ινών στα οστά, πάνω στα οποία εναποτίθεται το ασβέστιο.

Φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, εφόσον προκαλούν μεγάλη αποβολή ασβεστίου από τους νεφρούς. Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, καθώς και η χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του.

Επίσης, «σύμμαχοι» της οστεοπόρωσης είναι και η κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και το κάπνισμα. Όμως, και η υπερκατανάλωση τροφών με ασβέστιο δεν συνιστάται, γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί νεφρολιθίαση.

Προβλήματα νεφρών

Αν υπερκαταναλώνονται τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη, αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη αθηροσκληρυντικών βλαβών και στις νεφρικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αιμάτωσή τους και την ανάπτυξη νεφρικής αγγειακής υπέρτασης.

Η υπερκατανάλωση επίσης μεγάλων ποσοτήτων λευκώματος σημαίνει απομάκρυνση του πλεονάσματός τους μέσω των νεφρών (και αύξηση της ουρίας), με πιθανό αποτέλεσμα τη βλάβη των νεφρώνων.

Η πολυφαγία, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι σάλτσες του εμπορίου, τα οινοπνευματώδη ποτά και το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί κάνουν κακό στους νεφρούς.

Δερματίτιδες

- Κνίδωση: Όσοι πάσχουν από αυτήν πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές, όπως ντομάτες, μπανάνες, φράουλες, «είδη περιπτέρου», θαλασσινά, συντηρημένα τρόφιμα, ξηρούς καρπούς, αναψυκτικά και, όσον αφορά στα φάρμακα, την ασπιρίνη.

- Ψωρίαση: Λιγότερο ζωικό λίπος και περισσότερες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια βόρειας θάλασσας) βελτιώνουν αισθητά την ψωρίαση.

- Μυκητιάσεις στόματος και δέρματος: Οι παχύσαρκοι και όσοι τρώνε πολλά γλυκά είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μυκητιάσεις, γι’ αυτό, όταν εμφανιστεί η νόσος, πρέπει να κόβουν τα γλυκά.

Για την υπερκεράτωση των παλαμών και των πελμάτων συνιστώνται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.

Για τα εύθραυστα τριχοειδή αγγεία απαραίτητες είναι οι τροφές με βιταμίνη C.

Σε διάχυτη τριχόπτωση και σε εύθραυστα νύχια μπορεί να οδηγήσει η ανεπαρκής πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο (π.χ. μεγάλης διάρκειας στερητικές δίαιτες αδυνατίσματος).

Δυσκοιλιότητα

Για να την αντιμετωπίσετε, πρέπει να αποφεύγετε τις ραφιναρισμένες τροφές, όπως λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, ζαχαρωτά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένο ρύζι κ.ά., καθώς και τα προϊόντα fast food.

Αιμορροΐδες

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε διαλυτές ή αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Πιο αναλυτικά:

Αποφεύγετε τις ραφιναρισμένες τροφές.
Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αποφεύγετε τον καφέ, τα οινοπνευματώδη, τις πικάντικες τροφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το κάπνισμα.

Έλκος

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα φαγητά, ο καφές και τα παράγωγά του και τα οινοπνευματώδη.

Επίσης και το κάπνισμα κάνει κακό, εφόσον έχει βρεθεί ότι το τσιγάρο σχετίζεται ιδιαίτερα με την εμφάνιση έλκους και των επιπλοκών του.

Όμως, και ορισμένα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται, με πρώτα την ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις


Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη της μεθόδου.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαφορετικούς τύπους ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων.

Κινητικά προβλήματα

Ηλεκτρική διέγερση βοήθησε έναν παραπληγικό άνδρα στις ΗΠΑ που είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχύματος και παρέμενε επί χρόνια στο αναπηρικό καροτσάκι, να σηκωθεί χωρίς να υποβαστάζεται και να παραμείνει όρθιος χωρίς βοήθεια έως και τέσσερα λεπτά, χάρη στη συνεχή άμεση επισκληρίδιο ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού του.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η ηλεκτρική διέγερση μιας μυϊκής βαλβίδας του οισοφάγου, όπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας στο Λας Βέγκας, NV, έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Προβλήματα κατάποσης μετά από εγκεφαλικό

Η διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση με παροχή συνεχούς ρεύματος, αποδείχτηκε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσφαγίας, δηλαδή τις διαταραχές της κατάποσης που συνήθως εμφανίζονται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προβλήματα εγκεφαλικής επεξεργασίας των αριθμών

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τις μαθηματικές δεξιότητες και επιδόσεις ενός ατόμου για τουλάχιστον έξι μήνες από την εφαρμογή της μεθόδου και χωρίς να επηρεάσει άλλες γνωστικές λειτουργίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον 1 στα 5 άτομα με μέτριες έως σοβαρές αριθμητικές ειδικές ανάγκες, καθώς και εκείνους που έχουν χάσει τις αριθμητικές δεξιότητες τους μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή εκφυλιστική ασθένεια.

Πόνος

Ηλεκτρική διέγερση χρησιμοποιείται επιτυχώς για την ανακούφιση από τον πόνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, έχουν αποδείξει ότι ακόμη και χαμηλού επιπέδου ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση διαφόρων τύπων πόνου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα έμεινε έγκυος επτά χρόνια μετά την αφαίρεση των ωοθηκών της


Η 24χρονη είχε ζητήσει από τους γιατρούς να καταψύξουν μέρος του ωοθηκικού ιστού.

Μια πρωτοπόρα επιτυχία Αυστραλών επιστημόνων από την Μελβούρνη, προκαλεί κατάπληξη στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Μια νέα γυναίκα, η οποία είχε υποχρεωθεί να αφαιρέσει χειρουργικά τις ωοθήκες της εξαιτίας του καρκίνου πριν από επτά χρόνια, είναι σήμερα έγκυος 25 εβδομάδων και πρόκειται να φέρει στον κόσμο δίδυμα κοριτσάκια, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Η γυναίκα από το Μπρισμπέην, η οποία λέγεται Βάλι και είναι 24 ετών, είχε ζητήσει από τους γιατρούς να καταψύξουν ένα μέρος του ωοθηκικού ιστού πριν την αφαίρεση της δεύτερης ωοθήκης της.

Μετά από χρόνια, οι γιατροί, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέιτ Στερν, τοποθέτησαν αυτό τον ιστό στην κοιλιακή χώρα της γυναίκας.

Η επιστήμονας ανέφερε, ότι μετά από επτά μήνες ήπιας θεραπείας με έναν κύκλο ορμονών που χρησιμοποιούνται σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, αναπτύχθηκαν δύο ωοθήκες στα σημεία όπου είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις του ιστού, μία το 2010 και άλλη μια το 2012. Από τη διαδικασία τελικά προέκυψαν δύο ωάρια, τα οποία οι γιατροί γονιμοποίησαν εξωσωματικά και στη συνέχεια τα μετέφεραν στην μήτρα της γυναίκας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξετάσεις με υπέρηχο δείχνουν, ότι η εγκυμοσύνη προχωρεί κανονικά. Πάντως η Στερν παραδέχθηκε πως η πιθανότητα επιτυχίας εξαρχής ήταν πολύ μικρή.



Διαβάστε περισσότερα...

H μεσογειακή διατροφή προστάτης του μυαλού


Το συγκεκριμένο μενού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
Η ευεργετική δράση της μεσογειακής διατροφής στην εγκεφαλική λειτουργία και στην προστασία του νου από την άνοια επιβεβαιώνεται πλέον και από την πρώτη συστηματική επισκόπηση των διαθέσιμων σχετικών ερευνών.

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter με επικεφαλής την ελληνίδα Ηλιάνα Λουρίδα ερευνήτρια του NIHR PenCLAHRC (National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care in the South West Peninsula) διεξήγαγε την πρώτη συστηματική επισκόπηση 24 ερευνών σχετικών με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εγκεφαλική λειτουργία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεσογειακό μενού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές αν προφυλάσσει και από την ήπια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με την κ. Λουρίδα «το φαγητό της μεσογειακής διατροφής είναι νόστιμο και θρεπτικό και η συστηματική μας επισκόπηση δείχνει ότι μπορεί να προφυλάξει τον εγκέφαλο που γερνάει μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.»

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Epidemiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτυχιούχοι των 400 ευρώ


«Πολλοί από τους νέους που καταθέτουν βιογραφικά για εργασία έχουν απίστευτα προσόντα. Κυριολεκτικά ντρέπεσαι να τα διαβάσεις, ειδικά όταν ξέρεις ότι ανάμεσα σε εκατοντάδες θα διαλέξεις τελικά έναν». Η εξομολόγηση ενός υπεύθυνου προσλήψεων σε μεγάλη εταιρεία είναι ενδεικτική.

«Ο μισθός μου είναι τόσο μικρός, που πολλές φορές, τρύπωνα μαζί με τους φοιτητές μου στο φοιτητικό εστιατόριο» λέει απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος διδακτορικού, που εργάστηκε ως ωρομίσθιος σε ΤΕΙ. Εικόνες μιας ωμής εργασιακής πραγματικότητας: από τη μία πολύ «βαριά» βιογραφικά και από την άλλη παρατεταμένη ανεργία ή πολύ μικροί μισθοί.

Η «γενιά των 700 ευρώ» έρχεται στο νου σχεδόν με… νοσταλγία, καθώς οι μισθοί όσων προσλαμβάνονται αυτή την περίοδο βρίσκονται συνήθως κάτω (ή πολύ κάτω) από τα 700 ευρώ καθαρά. Μάλιστα σήμερα μπορούμε να μιλάμε για «πολλές γενεές» των 700 ευρώ, καθώς και οι 40άρηδες, 50άρηδες απολυμένοι –εάν ξαναβρούν δουλειά- «πέφτουν» σε αυτά τα επίπεδα αμοιβών.

Για κάθε θέση εργασίας που ανακοινώνεται υπάρχει ένας βομβαρδισμός βιογραφικών. «Όταν βγαίνει αγγελία για μία θέση εργασίας μπορεί να δεχθούμε και 600 βιογραφικά μέσα σε μία εβδομάδα. Το ένα τρίτο από αυτά είναι νέων ανθρώπων που έχον υψηλότατα προσόντα. Απόφοιτοι πανεπιστημιακής σχολής, με μεταπτυχιακές σπουδές και τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες. Δίπλα σε αυτούς υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με μικρότερα τυπικά προσόντα, αλλά με προϋπηρεσία και εμπειρία. Είναι πολύ δύσκολη η επιλογή», λέει διευθυντής προσωπικού εταιρείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παιδί που συγκλονίζει τον κόσμο!


Είναι μόλις τεσσάρων ετών, έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα και συνεχίζει να δίνει τη δική του καθημερινή μάχη διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, την ελπίδα και το όνειρο.

Ο ελληνικής καταγωγής Λουκάς, ο πιτσιρικάς από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας που πριν από περίπου δύο χρόνια διαγνώστηκε με μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή καρκίνου στο κεφάλι, το περίφημο μυελοβλάστωμα, σ΄αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνος.

Κατάφερε να ενώσει δύο ηπείρους και να συγκλονίσει έναν πλανήτη.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική για μια ειδική ραδιοθεραπεία που ενδέχεται να δώσει τέλος στην ασθένειά του, είδε να στέκονται στο πλευρό του άνθρωποι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και κάθε γωνιά του πλανήτη, έτοιμοι να προσφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων που απαιτείται για την παραμονή του σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο.

Ήδη έχει καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δέκα ημέρες, στα τέλη Αυγούστου, οι γονείς του είδαν την ελπίδα τους να γιγαντώνεται, αφού το ποσό τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας από 30.000 δολάρια σε 120.000. Στην προσπάθεια βοήθησε πολύ η κοινωνική δικτύωση και η σελίδα που δημιουργήθηκε για τον μικρό στο facebook.

Αυτή είναι η σελίδα του στο facebook όπου μπορείτε να κάνετε δωρεά αλλά και να ενημερώνεστε για την πορεία της υγείας του.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάλκινη η Μπουκουβάλα


Η επιστροφή της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα στις διεθνείς διοργανώσεις συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό κύπελλο τζούντο της Μπρατισλάβα.

Με απολογισμό τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες η Ελληνίδα τζουντόκα πήρε την τρίτη θέση κι έδειξε ότι σιγά-σιγά βρίσκει τον καλό της εαυτό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η πρωταθλήτρια από τα Ιωάννινα νίκησε στα προκριματικά τη Μαρλίς Πριέσνερ (Αυστρία), αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε από την Κέιτι Τζεμινα Γετς-Μπράουν (Μ. Βρετανία).

Στα ρεπεσάζ πήγε πολύ καλά και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητριών. Εκεί επικράτησε της Άνα Σκοζίλας από την Πολωνία, της Μάγια Μπλαγκόγεβιτς από την Κροατία, αλλά και της Τζόντι Μιούλεν από την Μ. Βρετανία.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» για άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες


Επίδομα ανεργίας με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θα δικαιούνται από τον επόμενο μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς το επίδομα θα καταβάλλεται και σε ελεύθερους επαγγελματίες που είναι στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους στα Ταμεία.

Το επίδομα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα και η διάρκεια καταβολής τους κυμαίνεται από 3 έως 9 μήνες (δηλαδή συνολικά καταβάλλονται από 1.080 έως 3.240 ευρώ). Η αρχική ρύθμιση έδινε το δικαίωμα επιδότησης μόνο σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είχαν οφειλές στα Ταμεία.

Αυτό περιόριζε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς λόγω και της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα 6.999 άτομα και τελικά εγκρίθηκαν μόνο 3.975 επιδόματα (καθώς οι υπόλοιποι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις).

Ωστόσο τώρα με νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του επιδόματος και σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες προχωρούν στ ρύθμιση οφειλών.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχία στον ημιμαραθώνιο


Με εντυπωσιακή συμμετοχή και διοργανωτική επιτυχία διεξήχθη το πρωί ο 1οςΗμιμαραθώνιος δρόμος Μαραθώνα. Συνολικά στον αγώνα και στους παράλληλους αγώνες (4χλμ, 1χλμ και 500μ. special Olympics) πήραν μέρος περισσότεροι από 2.500 δρομείς κάθε ηλικίας, που έγιναν «μέρος της ιστορίας» σύμφωνα με το μότο του νέου θεσμού!

Ο Δήμος Μαραθώνα τον καθιερώνει για να προωθήσει τον αθλητικό τουρισμό, την προβολή της πόλης και αγωνιστική δράση υψηλού επιπέδου.

Ο αγώνας διεξήχθη με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, είχε έντονο ανταγωνισμό και τελικός νικητής αναδείχθηκε στους άνδρες ο Αντώνης Παπαδημητρίου (Άρη Θεσ.) με τον πολύ ικανοποιητικό χρόνο 1ώρ. 15.19. Στις γυναίκες επικράτησε η βετεράνος των μεγάλων αποστάσεων Χάϊντι Διακουμοπούλου με 1ώρ.27.57. Αυτονόητο ότι και οι δύο χρόνοι αποτελούν τα πρώτα ρεκόρ αγώνα.

Ήταν φυσιολογικό να διακριθούν οι γνωστοί αθλητές αλλά και οι βετεράνοι πρωταθλητές, όπως οι πρωταθλητές ημιαντοχής Κώστας Νακόπουλος και Ανδρέας Δημητράκης, ο 3ος Μεσογειονίκης του 1991 Χρήστος Σωτηρόπουλος, ο παλιός πρωταθλητής του μαραθωνίου Βασίλης Ζαμπέλης κ.α.

Στα 4χλμ, Fun Run νικητής στους άνδρες ήταν νεαρός Χρήστος Φλόκας και στις γυναίκες η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου (29η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Μόσχα) Πόπη Αστροπεκάκη, που αγωνίσθηκε συμβολικά,

Εντυπωσιακή παρουσία είχαν οι λάτρεις του δρομικού κινήματος, που ανήκουν στους Συλλόγους Δρομέων Υγείας όλης της Ελλάδας και αγκάλιασαν εξ αρχής με ενθουσιασμό τον αγώνα. Μόνο στον Ημιμαραθώνιο πήραν εκκίνηση 1.890 δρομείς

Οι πρώτοι στον ημιμαραθώνιο

Άνδρες:

Παπαδημητρίου (Άρη Θ.) 1: 15.19

Κώστας Νακόπουλος (ΓΕΑ Τρικάλων) 1:17.49

Διον. Διονυσόπουλος (Ανατ. Ν. Ιωνίας) 1:18.42

Βασ. Νιτσαζάκης 1:20.22

Θαν. Καρσιώτης 1:20.27

Αμπάλα Τανούς 1:21.02

Βασ. Ζαμπέλης 1:21.11

Δημ. Δριτσάκος 1:21.22

Κων. Ντευτόπουλος 1:21.30

Παν. Περιβολάρης 1:22.58

Γυναίκες:

Χάϊντι Διακουμοπούλου (Ελ. Βενιζ.) 1:21.59

Φιλιππα Πουλίδου 1:32.20

Κάρελ Κίλαμ 1:35.45

Αντ. Κορόζη 1:38.48

Μ. Τζεβελέκου 1:39.37

Ελ. Μακρίδη 1:40.17

Χρ. Κισσόνέργη 1:40.27

Μ. Καμαρινού 1:43.38

Εύη Ζαχαριά 1:43.52

Λίζα Ιωάννου 1:44.50

Στα 4χλμ οι τρεις πρώτοι στους άνδρες ήταν: Χρ. Φλόκας, Δημ. Αττιλάκος, Χρ. Καραζήσης και στις γυναίκες Π. Αστροπεκάκη, Φωτ. Δαγκλή, Βασ. Τζήμα.

Τους αγώνες παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κ. Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος Π. Δημάκος, οι πρέσβεις της Λιθουανίας, Κροατίας και Βοσνίας κ.κ. Εϊντίντας, Στάρτσεβιτς και Μπόγιανιτς, η αντιπροσωπεία της χορηγού εταιρίας TORAY, με επικεφαλής τον κ. Χασιμότο, μέλη του δημ. Συμβουλίου Μαραθώνα κ.α.


Επιτυχία στον ημιμαραθώνιο


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικά είδη σε παιδιά πολυτέκνων


Η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11π.μ. για τα παιδιά των μελών της Ένωσης που γίνονται σε λίγες μέρες μαθητές της Α΄ δημοτικού.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο, 450 «πρωτάκια» με τους γονείς και τα αδέλφια τους παρακολούθησαν ψυχαγωγικό πρόγραμμα και παρέλαβαν σχολική τσάντα με ορισμένα βασικά σχολικά είδη, που κατάφερε να εξασφαλίσει η Ένωση.





Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο σε 20 φορείς


Την κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη θεσμοθέτηση "μπόνους" παροχής τριών πλασματικών χρόνων με εξαγορά για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη και να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, όπου θα κατατεθούν και τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και αναμένεται να κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του δημοσίου εκ των οποίων 7 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικό κουδούνι στην Ίμβρο


Ένα μόνιμο και χρόνιο αίτημα των ιμβριακών οργανώσεων έγινε πραγματικότητα και από την περασμένη Δευτέρα το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί με δύο μαθητές στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου.



Ύστερα από μισό αιώνα απαγόρευσης των τουρκικών αρχών, επαναλειτουργεί στην Ίμβρο ελληνορθόδοξο μειονοτικό σχολείο. Η λειτουργία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, που είναι το χωριό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, με δύο μόνο μαθητές, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο, έχει όμως πρώτα απ’ όλα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αποτελεί άρση μιας μεγάλης ελληνικής αδικίας στην Ίμβρο, όπως επισήμανε ο Πατριάρχης, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία του σχολείου ως μια επιπλέον ελπίδα για το αύριο και το μέλλον του νησιού.

Έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι χιλιάδες Ίμβριοι της διασποράς, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό εκπατρισμό από τα μέτρα που πήρε σε βάρος τους η Άγκυρα στις αρχές της δεκαετίας του 60’, γυρίζουν για να δηλώσουν «παρών» στο νησί τους, εντείνοντας τον αγώνα τους απέναντι στις αδικίες που στήθηκαν σε βάρος τους από την τουρκική διοίκηση.

Ψυχή του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο είναι τρεις γυναίκες. Ως ιδρύτριά του, όπως προβλέπεται από την τουρκική νομοθεσία, εμφανίζεται η Άννα Κουτσομάλη από την Παναγιά, που έζησε κι αυτή όλη την περιπέτεια των συντοπιτών της: Ίμβρος, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη και επιστροφή στο νησί για να μπει μπροστά στο σημαντικό εγχείρημα της επαναλειτουργίας του σχολείου. Ως διευθύντρια ορίσθηκε η Παρασκευή Μπερμπέρη, η οποία ζει μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων, που είναι το χωριό της, και της Πόλης, ενώ η Τρίτη είναι η δασκάλα Μαρία Μπερμπέρη, με καταγωγή από τα Αγρίδια, που γεννήθηκε στην Αυστρία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έμφραγμα και εγκεφαλικό «επιλέγουν» το χειμώνα


Οι παράγοντες κινδύνου εμφανίζουν εποχικότητα.

Το χειμώνα φαίνεται ότι γίνονται τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά και λιγότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη μελέτη οι παράγοντες κινδύνου εμφανίζουν εποχικότητα, η οποία εξηγεί τις αντίστοιχες εποχικές διαφορές στους θανάτους από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Πέδρο Μάρκες-Βιδάλ του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Λωζάνης, που έκαναν την ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (31/8/-4/9) στο Άμστερνταμ, μελέτησαν στοιχεία από επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία), που αφορούσαν πάνω από 107.000 άτομα ηλικίας 35 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές συσχέτισαν με τις εποχές του έτους το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων (χοληστερόλης κ.α.), της γλυκόζης, το δείκτη σωματικής μάζας (κιλά ανά τετράγωνο ύψους) και την περιφέρεια της μέσης. Όπως διαπίστωσαν, αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι μεγαλύτεροι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μικρότεροι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, σε σχέση με το μέσο ετήσιο επίπεδό τους.

Για παράδειγμα, η συστολική (υψηλή) πίεση του αίματος είναι κατά μέσο όρο 3,5 mmHg χαμηλότερη το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα. Η περιφέρεια της μέσης είναι κατά μέσο όρο ένα εκατοστό μικρότερη το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα, ενώ η ολική χοληστερόλη είναι 0,24 mmol ανά λίτρο μικρότερη το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Αντίθετα, ο δείκτης σωματικής μάζας και η γλυκόζη δεν εμφανίζουν ανάλογη εποχικότητα.

Οι παράγοντες κινδύνου που επιδεινώνονται τον χειμώνα, σύμφωνα με τον δρ. Μάρκες-Βιδάλ, εξηγούν γιατί περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό κατά τους χειμερινούς μήνες από ό,τι τους καλοκαιρινούς. Γι' αυτό, όπως είπε, τον χειμώνα απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, για προληπτικούς λόγους.

Η ίδια ερευνητική ομάδα ήδη μελετά την εποχικότητα σε 12 χώρες του νοτίου ημισφαιρίου (που έχει χειμώνα όταν στο βόρειο ημισφαίριο υπάρχει καλοκαίρι και αντίστροφα) και τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όντως οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου αυξάνουν τον χειμώνα και υποχωρούν το καλοκαίρι.

Μια δεύτερη επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Μαρκ Κλέις του πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο, που παρουσιάστηκε στο ίδιο ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο στην Ολλανδία, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα ότι όσο ο καιρός κρυώνει, τόσο αυξάνονται τα εμφράγματα. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας και οι μεταβολές της θερμοκρασίας είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες περιβαλλοντικού κινδύνου που μπορούν να πυροδοτήσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η μελέτη, που συσχέτισε στοιχεία για τα εμφράγματα στο Βέλγιο με τα μετεωρολογικά δεδομένα, διαπίστωσε ότι για κάθε πτώση της ελάχιστης θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς Κελσίου αυξάνονται κατά 7% τα περιστατικά οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πτώση του υδραργύρου οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου των κατεχολαμινών στο αίμα, κάτι που, σε συνδυασμό με το αυξημένο ιξώδες του αίματος λόγω του κρύου, διευκολύνει τη δημιουργία θρόμβων και το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αρκούν μόλις 90 δευτερόλεπτα για την απαγωγή ενός παιδιού


Ένα συγκλονιστικό πείραμα - Δείτε το βίντεο.

Ένα συγκλονιστικό πείραμα το οποίο προβλήθηκε από τη βρετανική τηλεόραση αποδεικνύει ότι μία και μόνο στιγμή είναι αρκετή για ένα παιδί να ακολουθήσει έναν άγνωστο.

Το πείραμα προβλήθηκε από τη διαδικτυακή τηλεόραση του ITV και την εκπομπή Daybreak. Ένας άνδρας από την εκπομπή ζήτησε από τους γονείς εννέα παιδιών ηλικίας έως 11 ετών να συμμετάσχουν ώστε να διαπιστωθεί αν τα παιδιά θα τον ακολουθούσαν.

Ο άντρας προφασιζόταν ότι έχει χάσει τον σκύλο του και θέλει βοήθεια για να τον βρει.

Τα αποτελέσματα προκαλούν τρόμο στους γονείς, καθώς τα επτά από τα εννέα παιδιά ακολούθησαν τον άγνωστο.

Δείτε το βίντεο:










Διαβάστε περισσότερα...

«Στις 11 Σεπτεμβρίου έχουμε αγιασμό»


Βέβαιος για την απεργία των εκπαιδευτικών από τις 16/9 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Τη βεβαιότητά του ότι θα απεργήσουν οι εκπαιδευτικοί από τις 16 Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, ο οποίος μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο. Σε ερώτηση, μάλιστα για το «τι θα συμβεί στις 11 Σεπτεμβρίου», ο κύριος Κοτσιφάκης απάντησε με χιούμορ ότι «στις 11 Σεπτεμβρίου έχουμε αγιασμό».

«Οι αποφάσεις των ΕΛΜΕ θα επικυρωθούν τη Δευτέρα. Θα αποφασίσουμε επαναλαμβανόμενες με πενθήμερη διάρκεια, ενώ θα συντονιστούμε με άλλους εργαζόμενους. Τα προβλήματα είναι μαζικά, 102 σχολεία κλείνουν με το καλήμέρα σας, έχουμε υποστεί μεγάλες περικοπές», ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ η κυβέρνηση,σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», εξετάζει και πάλι το σενάριο της άμεσης επιστράτευσης.

Η εικόνα που υπάρχει από τις γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται με προτάσεις για πενθήμερες απεργίες. Έως χθες το απόγευμα είχαν ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις τους 66 ΕΛΜΕ από τις συνολικά 88. Από αυτές, οι 60 υπερψήφισαν την εισήγηση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την 16η Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως εάν οριστικοποιηθεί η πρόθεση των εκπαιδευτικών για απεργίες, τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα κλείσουν επ' αόριστον.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα 9 του μήνα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για τους «Έλληνες του Κόσμου» στο Ηρώδειο


Στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Ηρώδειο θα γεμίσει με συνθέτες, ποιητές, ζωγράφους, ερμηνευτές και ηθοποιούς υπέρ της ίδρυσης μουσείου απόδημου Ελληνισμού. Την ίδια στιγμή στόχος είναι και η δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της διασποράς στα Μακρίσια της Ολυμπίας εκεί όπου εδώ και 23 χρόνια οι Έλληνες που «έφυγαν», επέστρεψαν, έζησαν, διέπρεψαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν και να λάμπουν, γιορτάζουν στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αη Γιάννη στις αρχές Αυγούστου.

Αυτή η γιορτή, αυτός ο θεσμός αγάπης και συγκίνησης, μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με μία συναυλία που είναι αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιος Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Μίκη Θεοδωράκη, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον», με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Ψαριανός. Επίσης οι συνθέτες: Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης, αλλά και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης όπως και η διεθνής σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος και οι ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς.

Οι χορωδίες Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και η Μεικτή Χορωδία Πύργου θα είναι και αυτές εκεί.

Ποιήματα τους θα απαγγείλουν οι ποιητές: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Έργα τους που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.


Πηγή: http://tospirto.net
Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόβλημα για την αγορά η μείωση προσωπικού»


«Καμπανάκι» των εργαζομένων για τις Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή.

Η μείωση των εργαζομένων στις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε σημαντικές κρατικές δομές για τη ρύθμιση της αγοράς ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι

Η μείωση των εργαζομένων στις Γενικές Γραμματείες, Εμπορίου και Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε σημαντικές κρατικές δομές για τη ρύθμιση της αγοράς, όπως μεταξύ άλλων: οι κρατικές προμήθειες, τα εμπορικά σήματα, η εποπτεία των εταιριών, οι εμπορικές επαγγελματικές οργανώσεις, η διαμόρφωση των τιμών, οι έλεγχοι στην αγορά και η εποπτεία του ελέγχου και η επισήμανση των μέτρων και σταθμών.

Αυτό σημειώνουν σε ανοικτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι στις δύο γραμματείες, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον Αύγουστο και προσθέτουν ότι οι 100 εργαζόμενοι που θα σταματήσουν να απασχολούνται στο Υπουργείο, λόγω μνημονιακής υποχρεώσης, «είναι αυτοί που δουλεύουν για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, από το οποίο προσδοκούμε εξοικονόμηση μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αυτοί που δουλεύουν για την ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από το οποίο προσδοκούμε απλούστευση, επιτάχυνση και μείωση κόστους για όλον τον εμπορικό κόσμο, περισσεύουν, αυτοί που εκπαιδεύτηκαν και εξειδικεύθηκαν και σήμερα δουλεύουν στους ελέγχους της αγοράς και αυτοί που εκπαιδεύτηκαν για την αναβάθμιση του συστήματος παροχής εμπορικού σήματος».



Διαβάστε περισσότερα...