Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο καπνός του τσιγάρου μένει στο σπίτι για εβδομάδε


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βρήκαν ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 250 τοξίνες, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ κ.ά., οι οποίες δεν εξαφανίζονται μόλις χαθεί η κάπνα. Αντίθετα, παραμένουν πάνω σε επιφάνειες για εβδομάδες και γίνονται μέρος της σκόνης που εισπνέουμε στο σπίτι. Για να προστατευτείς από τα απομεινάρια του καπνού, δημιούργησε αντικαπνιστικές ζώνες στο σπίτι σου και προτίμησε non-smoking χώρους όπως εστιατόρια, κλαμπ και ξενοδοχεία, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στην ίδια αίθουσα από το χώρο καπνιστών σε αυτόν των μη-καπνιστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή μετά την άσκηση, για να γίνεις..."φέτες"






Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η άνοιξη ενδείκνυται για να ξεκινήσετε τη συστηματική άσκηση και το γυμναστήριο. Το γεύμα μετά την άσκηση, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι απαραίτητο για την ανακατασκευή των μυών και την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειάς τους.

Ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρείται ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών. Φροντίστε να το καταναλώνετε αμέσως μετά την άσκηση (30 λεπτά). Επιλέξτε «έξυπνα» τρόφιμα που σας εφοδιάζουν και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:

• γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με σταφίδες: παίρνετε επιπλέον ασβέστιο, καθώς και προβιοτικά που ενισχύουν γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
• 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι και αυγό βραστό: Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου 2 φορές την ποσότητα Βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.
• 1 μπανάνα και 2 φέτες γαλοπούλα βραστή: Περιέχει βιταμίνες A, C, B6 καθώς και το πολύτιμο κάλιο που χάνετε κατά την άσκηση μέσω του ιδρώτα.
• σαλάτα με τόνο ή σολωμό: Τα ω-3 λιπαρά που σας προσφέρουν δρουν προστατευτικά για τα νοσήματα της καρδιάς.
• 1 ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά πρωινού: Το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, ενώ μελέτες δείχνουν πως βοηθά στην αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση καλύτερα από ότι το νερό.
• Αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κάποιο υδατανθρακούχο σνακ, και η άσκησή σας διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, επιλέξτε ένα ισοτονικό αθλητικό ποτό, ώστε να αναπληρώσετε τόσο τις απώλειες υδατανθράκων, όσο και τις απώλειες σε ηλεκτρολύτες (π.χ. νάτριο).

Τέλος, φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών ημερησίως. Η σωστή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και δυστυχώς η δίψα τις περισσότερες φορές δεν είναι επαρκές ερέθισμα για τη διατήρηση της υδατικής ισορροπίας.
Δοκιμάστε να ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση. Η διαφορά στο βάρος σας δείχνει την απώλεια των υγρών. Κατά τη διάρκεια της επόμενης προπόνησης πιείτε τόσα υγρά όσα φαίνεται πως αποβάλλετε.

Θυμηθείτε πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας, καθώς περιέχουν έως και 99% νερό.

Αισθάνεστε καλύτερα;

Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσια διαβούλευση για τα φάρμακα



Στόχος η διευκόλυνση της κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κοινοτικής οδηγίας για τους κανόνες που διέπουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και την κάλυψη του κόστους από τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης.

Προβλέπεται ότι κατά την περίοδο της διαβούλευσης, που ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί της προτεινόμενης τροποποίησης της σχετικής οδηγίας 89/105/ΕΚ, η οποία δεν έχει τροποποιηθεί από το 1989, παρά τις σημαντικές αλλαγές που υπήρξαν στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των φαρμάκων και το ύψος της κάλυψης του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών, πρωταρχικός στόχος της οδηγίας είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, θα εξεταστούν ζητήματα όπως :

-Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία καθορισμού των τιμών φαρμάκων και η κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία, με ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα σύστημα επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες.

-H μεγαλύτερη συνοχή στους κανόνες που αφορούν τη διαφάνεια και την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων.

-Οι εξελίξεις στα κράτη-μέλη για τους μηχανισμούς διαχείρισης του κόστους στο φαρμακευτικό τομέα.

- Το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, εκτός από τα φάρμακα, και στον ιατρικό εξοπλισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς γιατρό το φαράγγι της Σαμαριάς



Χωρίς γιατρό αναμένεται να μείνει φέτος το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς , καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται απρόθυμο να στείλει και φέτος στρατιωτικό γιατρό, ενώ το υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να καλύπτει την θέση με γιατρούς που κάνουν το «αγροτικό» τους.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο καθώς η γιατρός που υπηρετεί στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων (στην έξοδο του φαραγγιού), δεν επαρκεί για να καλύψει έγκαιρα τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δημιουργούνται κατά την διάβαση των 18 χιλιομέτρων από τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Τα ατυχήματα, από εκδορές, μέχρι στραμπουλήγματα, θλάσεις ή και σε ηλικιωμένους , προβλήματα με το αναπνευστικό και την καρδιά, συμβαίνουν πολύ συχνά στην διάρκεια του καλοκαιριού μεταξύ των χιλιάδων επισκεπτών και είναι δεδομένο πως οι φύλακες του φαραγγιού το μόνο ουσιαστικό που μπορούν να κάνουν είναι να μεταφέρουν τους παθόντες κυρίως στο ιατρείο του χωριού Σαμαριά που βρίσκεται στο μέσο του φαραγγιού και όπου υπήρχε ο γιατρός.

Σήμερα και με την ευκαιρία σύσκεψης για την αντιπυρική προστασία, ο υπεύθυνος του εθνικού δρυμού Λευκών Ορέων εκ μέρους της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, κ.Γιάννης Φωτάκης, γνωστοποίησε πως θα ζητηθεί η συνεργασία με το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή – τουλάχιστον πρώτων βοηθειών – στους επισκέπτες του φαραγγιού.

Από την πλευρά τους οι εθελοντές – Σαμαρείτες, αφού τόνισαν πως ευχαρίστως να προσφέρουν υπηρεσίες και σε αυτό τον τομέα, επεσήμαναν πως επειδή είναι εθελοντές και κυρίως επειδή δεν είναι γιατροί, απαραίτητη προυπόθεση για να επανδρώσουν το ιατρείο στην Σαμαριά, είναι η ύπαρξη γιατρού.

Όπως επισημάνθηκε , εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία για την συνεργασία με τους εθελοντές-Σαμαρείτες, στόχος θα είναι να προσφέρονται άμεσα οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια να μεταφέρεται ο ασθενής στο ιατρείο της Αγίας Ρουμέλης όπου θα τίθεται πλέον υπο την ευθύνη της γιατρού που υπηρετεί εκεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος μαγνητικός τομογράφος στο ΠΑΓΝΗ

Για τον μαγνητικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας 3 Tesla αποφασίστηκε ομόφωνα η κατά πράξη προμήθεια του.


Στα πλαίσια του προγραμματισμού αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών υγείας των νοσοκομείων του νησιού και την ενίσχυση τους με μηχανήματα και διαγνωστικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, όπου εκτιμήθηκε η αναγκαιότητα προμήθειας και η δυνατότητα εγκατάστασης σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ, μονάδας PET CT καθώς και ενός μαγνητικού τομογράφου 3 Tesla.


Για τον μαγνητικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας 3 Tesla αποφασίστηκε ομόφωνα η κατά πράξη προμήθεια του.


Για την προμήθεια μονάδας PET CT αποφασίστηκε η επανεκτίμηση σκοπιμότητας εγκατάστασης και λειτουργίας του στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κρήτης, καθώς και η σύνταξη σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας θα εκτιμηθούν με την ολοκλήρωση της, σε νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης.




Πηγή: http://cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο πιάτο μας το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα




Η Κομισιόν δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην απαγόρευσή τους
Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ που επιτρέπει το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα θα παραμείνει σε ισχύ, παρά τις αντιδράσεις των καταναλωτών, μετά την αποτυχία των κυβερνήσεων και της Ευρωβουλής να καταλήξουν σήμερα σ' ένα συμβιβασμό για τον τρόπο απαγόρευσής του.

Έπειτα από τρία χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων με θέμα μια ευρωπαϊκή νομοθεσία γι' αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, οι διαβουλεύσεις «έλαβαν τέλος χωρίς να υπάρξει συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και το κοινοβούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι οι κανονισμοί που ισχύουν σήμερα, οι οποίοι δεν προβλέπουν καμιά ειδική πλαισίωση της διάθεσης κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα στην ευρωπαϊκή αγορά και ισχύουν από το 1997, παραμένουν σε ισχύ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η πρόταση απαγόρευσης εγκαταλείφθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία στην ΕΕ, μπορεί βεβαίως να προτείνει ένα νέο κείμενο, όμως «μπορεί να χρειαστούν χρόνια» για να συγκεκριμενοποιηθεί ένα νέο σχέδιο, προειδοποίησε η ουγγρική προεδρία.

Όσον αφορά την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης του κρέατος των άμεσα κλωνοποιημένων ζώων, υπήρχε συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, τα κλωνοποιημένα ζώα κτηνοτροφίας, όπως οι ταύροι ή οι χοίροι, δεν προορίζονται για να γίνουν μπριζόλες ή ζαμπόν επειδή κοστίζουν υπερβολικά ακριβά (μέχρι 100.000 ευρώ ο ταύρος): χρησιμεύουν για αναπαραγωγή.

Η διαμάχη αφορούσε τη νομοθετική πλαισίωση της πώλησης του κρέατος των απογόνων τους.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κατ' αρχάς η απαγόρευση της εμπορευματοποίησης να αφορά ως και την πέμπτη γενιά των απογόνων ενός κλωνοποιημένου ζώου, κάτι που αρνούνταν οι κυβερνήσεις θεωρώντας ότι η λύση αυτή δεν είναι πρακτική και ότι μπορεί να προσβληθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τους εταίρους της ΕΕ.

Η Ευρωβουλή πρότεινε στη συνέχεια ένα σύστημα στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχουν υποχρεωτικά ετικέτες στο κρέας όλων των ζώων που είναι απόγονοι κλωνοποιημένων ζώων, ώστε το γεγονός να επισημαίνεται στους καταναλωτές. Και εδώ τα κράτη έκριναν την επιλογή αυτή μη ρεαλιστική. Δεν ήταν διατεθειμένα να επιβάλουν τέτοιες ετικέτες παρά μόνο για το κρέας των βοοειδών. Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφροδισιακά από τη φύση





Στην κορυφή του καταλόγου ο κρόκος και το τζίντζερ!
Αν θέλετε να κάνετε πιο «πικάντικη» τη σεξουαλική ζωή σας, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο κρόκο (ζαφορά) και τζίνσενγκ στη διατροφή σας, καθώς μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που μελέτησε όλα τα φυσικά αφροδισιακά, κατέταξε αυτά τα δύο στην κορυφή του σχετικού καταλόγου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκελφ στο Οντάριο που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό έρευνας τροφίμων «Food Research International» αναφέρουν ότι το κρασί και η σοκολάτα φαίνεται επίσης να έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, όμως αυτές βρίσκονται κυρίως στο μυαλό, καθώς επηρεάζουν το επίπεδο των ενδορφινών και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Τα αφροδισιακά έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια παντού στη Γη, όμως η επιστήμη πίσω από τις ιδιότητες τους δεν έχει μέχρι στιγμής αναπτυχθεί σε επαρκή βαθμό, σύμφωνα με τους καναδούς επιστήμονες.

Αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι και άλλες τροφές, όπως το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο, φαίνεται να αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση των ζώων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για να κατανοηθούν οι αφροδισιακές επιδράσεις τους στους ανθρώπους.

Άλλα φαγητά που φημίζονται για τις αφροδισιακές ιδιότητές τους, είναι τα στρείδια, το σαλάμι και το τσίλι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία




Σε αρμονία με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του οργανισμού μας

Η νούμερο ένα επιλογή για δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία στον οργανισμό μας, σε συνδυασμό με άψογο στυλ ακούει στο όνομα «Bios Balance».

Η δύο φορές ολυμπιονίκης στο τριπλούν, Πηγή Δεβετζή, το επιβεβαιώνει: «Το βραχιόλι Bios Balance το φοράω καθημερινά, αφού με βοηθά, τόσο στις αθλητικές, όσο και στις μικρές καθημερινές μου δραστηριότητες, ενώ η χρωματική του ποικιλία ταιριάζει σε κάθε μου ντύσιμο».

Το βραχιόλι που λειτουργεί σε αρμονία με την ηλεκτρομαγνητική μας ενέργεια και βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, της ευλυγισίας και της δύναμης του οργανισμού μας.

Το σώμα μας παράγει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Η ιδανική ηλεκτρομαγνητική συχνότητα SRF (Schumann Resonating Frequency) αυτής της λειτουργίας είναι περίπου στα 7,8 Hz.

Καθημερινά, όμως, διάφοροι παράγοντες διαταράσσουν το SRF και μειώνουν την απόδοσή μας. Το ολόγραμμα του βραχιολιού Bios Balance έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με συχνότητες που λειτουργούν σε αρμονία με το φυσικό ενεργειακό πεδίο του σώματος και είναι συντονισμένο έτσι ώστε να «καθαρίζει» όλες τις ενεργειακές διαδρομές του σώματός μας, επαναφέροντας την ιδανική συχνότητα SRF.

Τα οφέλη όπως αναφέρουν διάσημοι σταρ, Ολυμπιονίκες και χιλιάδες «βραχιολίστες» Bios Balance είναι: Καλύτερη ανταπόκριση των μυών, περισσότερη δύναμη, βελτιωμένη ισορροπία και μεγαλύτερη ευλυγισία.

Βρείτε τα Bios Balance σε επιλεγμένα φαρμακεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μικρότερη η θνησιμότητα των παιδιών, μεγαλύτερη των ενηλίκων





Έρευνα σε 50 χώρες


Η πρόοδος της ιατρικής και οι προσπάθειες παγκοσμίως για τον περιορισμό της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα ιστορικές τάσεις να αντιστρέφονται και η θνησιμότητα των ενηλίκων να είναι τώρα υψηλότερη από αυτή των παιδιών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από 50 χώρες για το διάστημα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και διαπίστωσαν πως η πλειονότητα των θανάτων νέων ανθρώπων ήταν εξαιτίας περιστατικών όπως τροχαίων δυστυχημάτων και ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς.

Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα εξελίχθηκαν σε σημαντικούς παράγοντες θανάτου η βία και η αυτοκτονία.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Άνοιξη έφτασε: καιρός να οργανώσετε τη διατροφή σας


Η άνοιξη έχει φτάσει και τα πάντα γύρω μας - βιτρίνες, διαφημίσεις - μας προδιαθέτουν για το καλοκαίρι που έρχεται. Η σιλουέτα και η πρώτη εμφάνιση στην παραλία αρχίζει να μπαίνει στις προτεραιότητές μας. Στην προσπάθεια να αδυνατίσουν, πολλοί μπερδεύουν την κατανάλωση συχνών γευμάτων που προτείνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι με το τσιμπολόγημα. Η αλήθεια είναι ότι η έννοια των μικρογευμάτων δεν είναι σωστά διασαφηνισμένη, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ασαφής εικόνα σχετικά με το τι καλείται μικρογεύμα και ποια είναι η πραγματική του αξία στη διατροφή μας.


Τι είναι το μικρογεύμα;Όπως φαίνεται και από το όνομά τους, τα μικρογεύματα είναι τα μικρά γεύματα που καταναλώνονται εκτός των κυρίων γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Μια άλλη ερμηνεία για τα μικρογεύματα είναι αυτή που τα θεωρεί ως τρόφιμα που καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και μπορούν εύκολα να βρεθούν εκτός σπιτιού, αντικαθιστώντας συχνά κάποιο κύριο γεύμα. Όποιον ορισμό και να δώσουμε η σημασία των μικρογευμάτων στη διατροφή μας είναι πολύ σημαντική αφού συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα αν τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται είναι υψηλής διατροφικής αξίας, όσο και στον έλεγχο βάρους.
Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι περίπου 13-17% της πρόσληψης βιταμινών και 15-20% της πρόσληψης μετάλλων και ιχνοστοιχείων προέρχεται από τρόφιμα που καταναλώνονται ως μικρογεύματα.  Αντίστοιχα, η κατανάλωση μικρογευμάτων συνίσταται για την καλύτερη κατανομή της ποσότητας και των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Συνεπώς, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε περισσότερα και μικρότερα γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον αυτά εντάσσονται στα πλαίσια του μέτρου και του ισορροπημένου διαιτολογίου. Εξάλλου, κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν ευθύνεται για την αύξηση βάρους, εφόσον είναι στα πλαίσια των ενεργειακών απαιτήσεων κάθε ανθρώπου. Έτσι, δεν θα πρέπει να προτρέχουμε «αφορίζοντας» την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Αντίθετα αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε ως στόχο είναι ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, με μέτρο και έχοντας σα σύμμαχο τη σωματική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε μορφή όπως γρήγορο περπάτημα, χορός, δουλειές του σπιτιού, βόλτα με το σκύλο.
Βασικά κριτήρια για την επιλογή των μικρογευμάτων σας είναι:
• Να είναι θρεπτικό και να σας ενυδατώνει (πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά)
• Να σας  χορταίνει χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα. Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε.
• Να μην περιέχει πολλές θερμίδες που προέρχονται κυρίως από κορεσμένα λίπη και απλά σάκχαρα.



Ιδέες για μικρογεύματαΒάλτε τα φρούτα και λαχανικά με πρωτοτυπία στην καθημερινότητά σας. Τα φρούτα εκτός από την κλασσική ωμή τους μορφή μπορείτε να τα απολαύσετε σε φρουτοσαλάτες ή σε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη που κυκλοφορούν στην αγορά. Αντίστοιχα, τα λαχανικά μπορείτε να τα απολαύσετε εκτός από την γνωστή σαλάτα σε μπαστουνάκια μαζί με ημι-αποβουτυρωμένο γιαούρτι, μέσα σε τοστ με τυρί με μειωμένα λιπαρά και αλλαντικά με ελαιόλαδο και ψωμί ολικής άλεσης.
Φροντίστε να ενυδατώνεστε παράλληλα. Δεν είναι λίγοι που μπερδεύουν το αίσθημα της δίψας με την πείνα, με αποτέλεσμα την ώρα που πεινούν να καταφεύγουν σε σνακ. Επιλέξτε μικρά γεύματα που μπορούν να πετύχουν και τα δύο. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό νερό, θρεπτικά σνακ που ενυδατώνουν μπορεί να είναι και ένα φλιτζάνι στιγμιαίος καφές με μια μικρή χούφτα άψητους ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένοι χυμοί με φυτικές ίνες ή ω-3, οι έτοιμες σούπες καθώς ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.




Πηγή: http://www.nutrimed.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Για να μη χάνουν τα λαχανικά τη θρεπτική τους αξία




Διατροφικές συμβουλές για σωστό μαγείρεμα
Όταν πλένετε τα λαχανικά δε χρειάζεται να τα μουλιάζετε μέσα στο νερό, καθώς χάνονται πολύτιμες υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχονται σε αυτά. Προσοχή χρειάζεται ακόμη και στο κόψιμο των λαχανικών. Είναι προτιμότερο να τα κόβετε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να χρησιμοποιείτε λίγη ποσότητα νερού, ή να τα μαγειρεύετε στον ατμό.

Ο χρόνος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο στο ποσοστό της απώλειας των θρεπτικών συστατικών. Όσο ταχύτερα γίνεται το μαγείρεμα, τόσο το καλύτερο ως προς την θρεπτική αξία. Κλείστε καλά λοιπόν το καπάκι της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Κύπριος επιστήμονας κατέγραψε την «πορεία» προς τη λευχαιμία




Ανακάλυψε τα στάδια της μετατροπής των υγιών κυττάρων σε καρκινικά
Τα αποτελέσματα της έρευνας του κύπριου αιματολόγου, Δρ Γιώργου Βασιλείου, ρίχνουν νέο φως στη παθογένεση ενός σοβαρού είδους λευχαιμίας. Η ερευνητική ομάδα από το Wellcome Trust Sanger Institute στο Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ανακαλύψει τρία κριτικά στάδια τα οποία μετατρέπουν υγιή αιματολογικά κύτταρα σε καρκινικά αντίστοιχα, κατά την εξέλιξη της καλπάζουσας μυελοειδούς λευχαιμίας.

Η καταγραφή της «πορείας» προς τη λευχαιμία υποδεικνύει τις διαδικασίες που τώρα θα αποτελέσουν στόχους για νέες αντί-λευχαιμικές θεραπείες.

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας, δημοσιεύτηκαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και έτυχαν εκτενούς κάλυψης από το BBC. Ο επιστημονικός διευθυντής του οργανισμού Leukaemia & Lymphoma Research Dr David Grant την χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντική».

Ο Δρ Γιώργος Βασιλείου είναι Ιατρικός Σύμβουλος στην Αιματολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Επίσης, είναι Επιστημονικός Ερευνητικός Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών Κύπρου (ΚΕΜΑΚ).


Διαβάστε περισσότερα...

Σούπερ σαλάτες


Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε. Η σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσλαμβάνετεόλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να έχετε ένα απλό και γευστικό γεύμα.
Οι σαλάτες είναι το κλασσικό πιάτο που υπάρχει σε κάθε τραπέζι για να συνοδεύει το κυρίως γεύμα. Συνήθως αποτελείται απόωμά λαχανικά αλλά και βρασμένα. Χρόνο με το χρόνο άλλαξαν κάποιες διατροφικές επιλογές και πλέον στις σαλάτες βάζουμε ψητό ή βραστό κρέας, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα κάποιες σαλάτες να αποτελούν ένα κυρίως γεύμα από μόνες τους.

Για να αποτελεί η σαλάτα ένα κυρίως γεύμα θα πρέπει να περιέχει εκτός από τα λαχανικά, μια πηγή λιπαρών, μια πηγή πρωτεΐνης και μια πηγή αμύλου.

Χρησιμοποιήστε ποικιλία από φρέσκα λαχανικά εποχής (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λάχανο, ντομάτα, καρότα, πιπεριές, κρεμμύδι, αγγούρι, φρέσκα σπαράγγια, μανιτάρια κλπ.) ή βραστά λαχανικά (καρότο, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα κλπ.). Τα λαχανικά θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Α, Cφολικού οξέοςμετάλλωνκαι φυτικών ινών.

Η πιο υγιεινή πηγή λιπαρών για την σαλάτα είναι το ελαιόλαδο. Επίσης πηγή λιπαρών είναι και το τυρί. Ιδανικές επιλογές τυριών για σαλάτα αποτελούν το κότατζ, το κατίκι, το ανθότυρο, η παρμεζάνα και η γραβιέρα.

Τα τυριά όμως αποτελούν και καλή πηγή πρωτεΐνης. Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης για τη σαλάτα είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το αυγό, ο σολομός, τα θαλασσινά αλλά και τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν πρωτεΐνη στην σαλάτα, γιατί έχουν πρωτεΐνες όπως το κρέας, αλλά αμελητέες ποσότητες λίπους και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Είναι ιδανικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος αφού προσφέρουν μόνο 13 θερμίδες ανά 100 γρ.

Πηγές αμύλου ιδανικές για σαλάτα είναι το κους κους, το κρουτόν (μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας και μάλιστα σε πιο υγιεινή μορφή), το καλαμπόκι, τα κριτσίνια, τα κρίθινα παξιμαδάκια, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι. Οι πηγές αμύλου που αναφέρθηκαν είναι καλές πηγές ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.

Επίσης μπορείτε να προσθέστε και όσπρια (φακές, κουκιά, μαυρομάτικα φασόλια), τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι δημοφιλή συστατικά της σαλάτας. Κάποια φρούτα όπως το ρόδι, το αβοκάντο, το ξινόμηλο, ο ανανάς, το αχλάδι, τα σταφύλια και πολλά άλλα κάνουν τις σαλάτες ακόμα πιο ωφέλιμες, καθώς ενισχύουν τηναντιοξειδωτική δράση τους, αλλά και πιο γευστικές. Τα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, προσφέροντας προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στα κύτταρα.
Επιπρόσθετα, περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο. Το τελευταίο, αυξάνει την διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, οι ηλιόσποροι  αλλά και οι ξηροί σπόροι (το κουκουνάρι, το κόλιανδρο) προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στη σαλάτα και είναι μία υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, αποτελούν πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών και διαθέτουν διάφορες ευεργετικές φυτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή.
Τέλος, η προσθήκη βοτάνων στις σαλάτες σας μπορεί να τις κάνει ακόμη καλύτερες προσθέτοντας γεύση. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες βοτάνων με έντονη γεύση για γαρνιτούρα. Το δεντρολίβανο για παράδειγμα, έχει ιδιαιτέρως έντονη γεύση, για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ. Ως γαρνιτούρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν η έντονα αρωματική λεβάντα και ο μαϊντανός.

Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας στις σαλάτες. Φτιάξτε dressings μόνοι σας με λίγα λιπαρά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, μουστάρδα, βαλσάμικο, και μπαχαρικά για να δώσετε ακόμα περισσότερη γεύση στη σαλάτα.

Προσοχή όμως!
 Χρησιμοποιήστε με μέτρο τα πλούσια σε θερμιδική πυκνότητα υλικά, όπως οι ξηροί καρποί, τα τυριά, το ελαιόλαδο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι σαλάτες μπορεί να δώσουν περισσότερες θερμίδες ακόμη κι από ένα κυρίως πιάτο.




Διαβάστε περισσότερα...

Απρόοπτα στο σεξ



Όσα στραβά μπορούν να συμβούν την κρίσιμη στιγμή!
Έρχεται η στιγμή να μείνετε μόνοι και ενώ όλα φαίνονται τέλεια, κάτι έρχεται και ανατρέπει τα δεδομένα! Στη σεξουαλική επαφή υπάρχουν και τα απρόοπτα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα ντροπής, αλλά και αμηχανίας.

Τα πιο συχνά απρόοπτα στο σεξ είναι:

1) Πρόωρη εκσπερμάτιση: Είναι ένα φυσιολογικό απρόοπτο, εάν πρόκειται για τις πρώτες επαφές του ζευγαριού. Εναλλακτικά, η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι επακόλουθο κούρασης, κόπωσης, ψυχολογικής πίεσης, αλλά και μακρόχρονης αποχής από το σεξ. Σε περίπτωση που συμβαίνει συχνά το φαινόμενα

2) Αδυναμία Στύσης: Εάν συμβαίνει συχνά χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, αλλιώς η αδυναμία στύσης είναι αποτέλεσμα της κούρασης και της νευρικότητας και του άγχους για το σεξ. Ακόμη και ο τρόπος ζωής και ο ύπνος παίζουν ρόλο στην αδυναμία στύσης.

3) Αδυναμία εκσπερμάτισης: Οι λόγοι είναι ψυχολογικοί και χρειάζεται να μην είναι σφιγμένος και αγχωμένος ο άντρας κατά την πράξη. Εάν πάλι το πρόβλημα είναι μόνιμο, οι αιτίες είναι οργανικές.

Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές αναζητούν το «χαρούμενο» χάπι


«Αντίδοτο» στα γηρατεία

Το «χαρούμενο χάπι» για τους ηλικιωμένους φαίνεται ότι ανακάλυψαν ερευνητές από την Αδελαΐδα, που πειραματίζονται στην παρασκευή και δοκιμή ενός συμπληρώματος διατροφής, που εικάζεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των ηλικιωμένων και κάνει την σωματική άσκηση πιο ευχάριστη.

Η εργασία είναι βασισμένη σε μια ιαπωνική μελέτη, η οποία έδειξε αυτόματη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε ποντίκια που κατανάλωσαν γάλα σε συνδυασμό με τη βιταμίνη λουτεΐνη, που βρίσκεται σε πράσινα φυλλωτά λαχανικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας, Τζον Μπάκλεϊ, ανακοίνωσε ότι αναζητούνται εθελοντές, ηλικίας 60 έως 80 ετών, για τοπική μελέτη και δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι στους ανθρώπους η λουτεΐνη μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία σκέψης και, δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε από τα ποντίκια, φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία σκέψης που διευκολύνει τη σωματική άσκηση, όποτε και τους βοήθα στο να γίνουν περισσότερο δραστήριοι ή πιθανότατα να καθιστά την εμπειρία της άσκησης πιο ευχάριστη».

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος αδυνατίζει τα μωρά


Μπορεί οι γιαγιάδες μας να έλεγαν … ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, όμως πρόσφατες μελέτες Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Ερευνητική ομάδα από το Χάρβαρντ μελέτησε 915 βρέφη επί τρία χρόνια, υποβάλλοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μετρήσεις βάρους, ενώ οι μητέρες τους ανέφεραν τις συνήθειές των μωρών τους στον ύπνο και στην παρακολούθηση τηλεόρασης.
Όπως μετέδωσε το BBC, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσα παιδιά κοιμούνταν λιγότερο από 12 ώρες και όσα παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως διέτρεχαν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.
Αντίθετα, όσα παιδιά έπεφταν στο κρεβάτι νωρίτερα και έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από 2 ώρες είχαν μόλις 1% αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, όταν τα παιδιά βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση, παρακολουθούν ταυτόχρονα και πολλές διαφημίσεις για έτοιμο φαγητό και γλυκά, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάζουν τη διατροφή τους. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου διεγείρει την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την όρεξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμα και επιλόχειος κατάθλιψη


Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι μητέρες από δίδυμα και τρίδυμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη και στεναχώρια. Η δρ Thorpe, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία, βρήκε ότι 34% από τις μητέρες που γέννησαν δίδυμα έδειξε τάσεις κατάθλιψης. Σε σύγκριση με αυτές, από τις μητέρες που είχαν παιδιά με διαφορά ηλικίας δύο ετών μόνο το 23% παρουσίασε σημάδια κατάθλιψης. 
Όταν όμως η ηλικιακή διαφορά των παιδιών ήταν μικρότερη από δύο χρόνια, το 29% από τις ερωτηθείσες μητέρες είχε σημάδια τέτοιας συμπεριφοράς.



Διαβάστε περισσότερα...

O χωρισμός προκαλεί αληθινό πόνο



Η ερωτική απογοήτευση είναι τελικά πολύ επώδυνη – σε σημείο που να ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου με αυτά που δραστηριοποιούνται κάθε φορά που πονάει το κορμί μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Είναι η απτή απόδειξη του πόσο σοβαρό πλήγμα μπορεί να αποτελέσει μια απογοήτευση», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έντουαρντ Ε. Σμιθ, διευθυντής του Τμήματος Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Όταν κάποιος λέει “με πονάει αυτός ο χωρισμός”, κυριολεκτεί – κι εμείς πρέπει να τον λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν».

Ο δρ Σμιθ εκτιμά ότι το εύρημα μπορεί επίσης να βελτιώσει την επιστημονική επίγνωση για την συσχέτιση ψυχικού και σωματικού πόνου. Τελικός, δε, στόχος της μελέτης είναι να διαπιστωθεί εάν και ποια θεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να καταπραΰνει τον πόνο της απόρριψης.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση του σωματικού πόνου με τον «κοινωνικά προκαλούμενο πόνο» (είναι το είδος του πόνου που πηγάζει από τις κοινωνικές σχέσεις, όπως η φιλία). Ο δρ Σμιθ και οι συνεργάτες του, όμως, ήθελαν να δουν εάν και η απόρριψη συσχετίζεται με τον σωματικό πόνο.

«Εκ πείρας μπορώ να πω ότι η ερωτική απόρριψη είναι ένα από τα πιο επώδυνα πράγματα που βιώνουμε στη ζωή μας – με τον πόνο που αυτή προκαλεί να έχει συνήθως και μεγάλη διάρκεια», εξηγεί ο δρ Σμιθ.

Έτσι, έβαλαν αγγελίες σε έντυπα και ψηφιακά μέσα, αναζητώντας εθελοντές που πρόσφατα είχαν χωρίσει με τον/την σύντροφό τους, παρότι δεν το ήθελαν. Απ’ όσους απάντησαν στις αγγελίες τους, επέλεξαν 40, οι οποίοι ένιωθαν «βαθιά πληγωμένοι» από την ερωτική τους απογοήτευση.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, την ώρα που τους έδειχναν φωτογραφίες οικείων προσώπων τους – μεταξύ αυτών φίλων τους (για να αισθανθούν καλά) και των πρώην τους (για να αναβιώσουν τον χωρισμό τους).

Οι εθελοντές υπεβλήθησαν σε τομογραφίες και εν όσω πονούσαν στο χέρι, επειδή κρατούσαν μια κούπα με καυτό καφέ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), όταν οι εθελοντές ένιωθαν σωματικό ή ψυχικό πόνο, οι περισσότερες από τις περιοχές του εγκεφάλου τους που ενεργοποιούνταν ήταν κοινές.

Συνεπώς, «η ερωτική απογοήτευση είναι εξίσου επώδυνη με οτιδήποτε προκαλεί πόνο στο σώμα μας», τονίζουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για νερό, τσάι!


Όταν ένας άνθρωπος πίνει τέσσερις με έξι κούπες τσάι την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι σαν να έχει πιεί ένα λίτρο νερό!

Η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει την ιδέα ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι, δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την καθημερινή πόση μιας τέτοιας ποσότητας του συγκεκριμένου ροφήματος. 

Στην έρευνα, αρχικά οι συμμετέχοντες έπιναν είτε 4 κούπες τσάι των 240ml μέσα σε ένα 12ωρο – ποσότητα που ισοδυναμεί σε κάτι λιγότερο από ένα λίτρο στο σύνολό της – είτε 1,5 λίτρο σκέτο νερό. Επιπλέον, όσοι έπιναν τσάι, μέσα στο ρόφημά τους προσέθεταν περίπου 20ml γάλα, αλλά καθόλου ζάχαρη. Η κατανάλωση νερού ή τσαγιού γινόταν σε ξεχωριστές ημέρες, ενώ οι εξεταζόμενοι δεν έπιναν άλλα προϊόντα που να περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ, ενώ παράλληλα δεν ασκούνταν και έντονα.

Τα δείγματα αίματος για τη μελέτη ελήφθησαν πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση και σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με σκοπό να ελεγχθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης. Η ανάλυση που έγινε, δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην πόση νερού και αυτή του τσαγιού.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο διατροφής Carrie Ruxton, το τσάι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσει ένας άνθρωπος μια υγιή ενυδάτωση. Επιπλέον, το ρόφημα αυτό αποτελεί μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, ουσιών δηλαδή που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Λοιπές Παροχές και Παρεχόμενες Υπηρεσίες της Πρόνοιας

Διαβάστε περισσότερα...

Ακίνδυνα για την υγεία τα μηχανήματα ανίχνευσης


Tα μηχανήματα ανίχνευσης στα αεροδρόμια αποτελούν μία «υπερβολικά μικρή» πηγή έκθεσης στη ραδιενέργεια, η οποία δεν είναι σχεδόν καθόλου επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, ακόμα και για όσους ταξιδεύουν συχνά, τόνισαν σε χθεσινή τους ανακοίνωση Αμερικανοί ερευνητές.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις υπερβολικά χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας και τις πραγματικά υψηλές δόσεις όταν βρεθεί κάποιος στον τόπο πυρηνικού ατυχήματος», ξεκαθαρίζει η Ρεμπέκα Σμιθ-Μπάιντμαν, καθηγήτρια Ραδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «επειδή όλα αποκαλούνται ραδιενέργεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να τα εντάσσουμε στην ίδια κατηγορία. Αυτό είναι λάθος. Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία έχει εντείνει την ανησυχία για τη ραδιενέργεια, αλλά ακόμα κι αν ένα άτομο περάσει πάνω από 50 φορές από το μηχάνημα ανίχνευσης του αεροδρομίου θα δεχτεί ραδιενέργεια ίση με μιας οδοντικής ακτινογραφίας»
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο φάρμακο που παρατείνει τη ζωή στο μεταστατικό μελάνωμα



Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση στο πρώτο φάρμακο που μπορεί να παρατείνει τη ζωή σε ασθενείς με μελάνωμα που έχει εμφανίσει μεταστάσεις. Το μονοκλωνικό αντίσωμα της Bristol-Myers Squibb επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους όγκους, χωρίς όμως να μπορεί να τους εξαλείψει όταν πια βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια.

Η εταιρεία και οι ερευνητές ελπίζουν πάντως ότι το φάρμακο, με την ονομασία Yervoy (ιλιπιμουμάμπη) θα είναι πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Τα αποτελέσματα μιας ξεχωριστής κλινικής μελέτης σε αυτή την κατηγορία ασθενών αναμένονται τον Ιούνιο.

Η απόφαση της FDΑ βασίστηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε 679 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, οι οποίοι δεν ωφελούνταν από άλλες θεραπείες και είχαν λίγους μήνες ζωής.

Οι ασθενείς που έλαβαν ιπιλιμουμάμπτη έζησαν κατά μέσο όρο 10 μήνες, συγκριτικά με μόλις 6,5 μήνες στην ομάδα ελέγχου, στην οποία είχε χορηγηθεί μόνο ένα πειραματικό εμβόλιο. Ένας μικρός αριθμός ασθενών έζησε πάντως για περισσότερο από έξι χρόνια.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν ήταν θετικά για όλους: Το 85% των ασθενών δεν ωφελήθηκε σχεδόν καθόλου από το αντίσωμα. Οι ερευνητές όμως εκτιμούν ότι το ποσοστό απόκρισης θα είναι υψηλότερο όταν η θεραπεία ξεκινά πιο νωρίς στην πορεία της νόσου.

«Η κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε είναι η ταχύτερη παρέμβαση, όταν ακόμα παραμένουν ανέπαφα τα ανοσοποιητικά συστήματα των ασθενών» σχολίασε η Δρ Άννα Πάβλικ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται σε αυτή την κατηγορία ασθενών.

Το Yervoy ανήκει σε μια σχετικά νέα γενιά φαρμάκων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους καρκινικούς όγκους και να τους επιτίθεται. Η ιλιπιμουμάμπη, που πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως μπλοκάρει το μόριο CTLΑ, το οποίο εμποδίζει τα Τ-λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στους όγκους.

Λόγω της δράσης του στο ανοσοποιητικό σύστημα, το νέο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή ακόμα και θανατηφόρες αντιδράσεις, όπως φλεγμονές του λεπτού και του παχέος εντέρου, του δέρματος και του ήπατος, καθώς και βλάβες στα νεύρα και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, το Yervoy θεωρείται σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του πλέον θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος.

Για τι προχωρημένο μελάνωμα η FDA είχε εγκρίνει μόνο δύο άλλα φάρμακα, από τα οποία κανένα δεν έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη ζωή των ασθενών. Το νεώτερο από τα δύο είχε εγκριθεί πριν από 13 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...