Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η πρώτη καμπάνια που διαφημίζει το σεξ


Η χαρά της επαφής με ένα… μολύβι και μια ξύστρα.

Παρακολουθήστε την πρώτη διαφήμιση για το sex, το δημιούργημα ενός καλλιτέχνη που προωθεί με αυτό τον τρόπο για τη χαρά της επαφής.

Ο Σλοβάκος καλλιτέχνης Matus the First δηλώνει ότι το περίπου ενός λεπτού φιλμάκι του είναι το πρώτο διαφημιστικό για το σεξ.

Ο δημιουργός, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Matus the First όταν μετακόμισε στο Βερολίνο πριν από τρία χρόνια, χρησιμοποιεί ένα μολύβι και μια ξύστρα για να προωθήσει απλά και μόνο την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής.

«Όταν το σεξ γίνεται ρουτίνα είναι απαραίτητο να αλλάξουν τα πράγματα», δηλώνει ο 26χρονος καλλιτέχνης «Το διαφημιστικό δεν αναφέρεται μόνο στο σεξ αλλά και στο ότι οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται», σημειώνει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για… επικίνδυνο σφουγγάρισμα


Ένας μανιώδης με την καθαριότητα.

Η αστυνομία του Μπρίστολ στη Βρετανία, συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος άρπαξε μια σφουγγαρίστρα από έναν υπάλληλο ξενοδοχείου και άρχισε το «επιθετικό σφουγγάρισμα» παρά τις εκκλήσεις για να σταματήσει.

Το περιστατικό συνέβη στο Double Tree hotel στις 06:30 το πρωί της Δευτέρας, όταν ο 30χρονος John Thornton εντόπισε έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου να μην καθαρίζει όπως έπρεπε, το χώρο. Έτσι, πήρε τον έλεγχο της… σφουγγαρίστρας και άρχιζε να καθαρίζει σαν μανιασμένος.

«Ο Thornton άρχισε να σφουγγαρίζει το πάτωμα, αλλά έγινε πιο επιθετικός και άρχισε να σφουγγαρίζει μέχρι και πάνω στα τα παπούτσια των εργαζομένων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Donn Watson.

Ο άντρας συνελήφθη για διατάραξη της ειρήνης και αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο τις προσεχείς ημέρες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαι ο πιο σκληροτράχηλος σπασίκλας»


Ο κομπιουτεράς που έγινε «φρικιό» του μποντιμπίλντινγκ.

Είναι ο πιο σκληρός σπασίκλας της Βρετανίας. Τουλάχιστον αυτό υπερηφανεύεται ο Michael Perrin ένας τεχνικός υπολογιστών ο οποίος καταφέρνει να σηκώνει σαν πούπουλο βάρη τουλάχιστον 230 κιλών.

Ο 22χρονος μάλιστα κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Powerlifter στην κατηγορία των νέων.

Ο νεαρός «χτυπιέται» στο γυμναστήριο τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα και καταναλώνει οκτώ γεύματα μέσα σε 24 ώρες-το κάθε ένα αποτελεί και ειδική «τροφή» για τους μυείς.

«Είναι ένα φυσιολογικό παιδί με ένα χόμπι, αλήθεια», λέει «Οι περισσότεροι του επαγγέλματος κάθονται μπροστά από μια οθόνη και παίζουν παιχνίδια, ενώ εμένα απλά μου αρέσει να πηγαίνω γυμναστήριο», συμπληρώνει τονίζοντας ότι «έχει πλάκα όταν βλέπεις τις αντιδράσεις των άλλων όταν ζητούν έναν τεχνικό υπολογιστών και βλέπουν εμένα».









Διαβάστε περισσότερα...

«Να επανεξετάσουμε στις ΗΠΑ τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον Έμπολα»


Τ. Φρίντεν: Έστω και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη.

Να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα μετά τη μόλυνση μιας νοσηλεύτριας στο Ντάλας, η οποία συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που φρόντιζε τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν, κάλεσε τις ΗΠΑ ο δρ. Τομ Φρίντεν, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον ιό Έμπολα. Έστω και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντάνκαν, ο οποίος μολύνθηκε στη Λιβερία και εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου ενώ νοσηλευόταν στην απομόνωση στο νοσοκομείο Texas Health Presbyterian στο Ντάλας. Η νοσοκόμα είναι ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες για εξάπλωση της επιδημίας.

Ο διευθυντής του CDC επεσήμανε ότι η νοσηλεύτρια βρίσκεται σε «σταθερή» κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι «ένα και μόνο ένα» πρόσωπο είχε επαφή μαζί της το διάστημα που θα μπορούσε να μολύνει κάποιον με τον ιό.

Παρόλα αυτά ο Φρίντεν είπε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό πώς μολύνθηκε η νοσοκόμα, ενώ σημείωσε ότι το CDC έχει στείλει μία επιπλέον ομάδα για να συνδράμει στην περίθαλψη της γυναίκας.

Εξάλλου η υπηρεσία παρακολουθεί και άλλα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολήθηκαν με τον Ντάνκαν για τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Παράλληλα ο Φρίντεν ζήτησε συγγνώμη επειδή χθες Κυριακή άφησε να εννοηθεί ότι η νοσηλεύτρια ευθύνεται για τη μόλυνσή της, όταν έκανε λόγο για παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

«Ζητώ συγγνώμη αν έδωσα αυτή την εντύπωση», είπε ο Φρίντεν, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνθηκε «πολύ άσχημα» όταν ενημερώθηκε για τη μόλυνσή της, ενώ πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του θα εντείνει την ενημερωτική εκστρατεία για τον ιό Έμπολα στα νοσοκομεία των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την εκπαίδευση του προσωπικού.

Η νοσοκόμα από το Ντάλας είναι ο δεύτερος άνθρωπος που μολύνεται από τον θανατηφόρο ιό έκτος Αφρικής, μετά από την ισπανίδα νοσοκόμα που μολύνθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης όταν φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και είχαν επαναπατριστεί στην Ισπανία.

Παράλληλα ο διευθυντής του CDC σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών που προέρχονται τις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα.
Ενισχυμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων τέθηκαν σε εφαρμογή το Σάββατο στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και θα επεκταθούν σε τέσσερα ακόμη αεροδρόμια της χώρας από την Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του αργότερα σήμερα για να συζητήσουν τρόπους για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα υγείας των ΗΠΑ είναι έτοιμο να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβολιασμοί κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου στις μικρές Κυκλάδες


Από την Ομάδα Αιγαίου με την υποστήριξη της Pfizer Hellas.

Δωρεάν εμβολιασμοί κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου για τους κατοίκους μικρών Κυκλαδίτικων νησιών από την Ομάδα Αιγαίου με την υποστήριξη της Pfizer Hellas

Η Ομάδα Αιγαίου και η Pfizer Hellas, συνεχίζοντας την επιτυχημένη τους συνεργασία, υλοποίησαν άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των κατοίκων μικρών και ακριτικών νησιών, με τη διενέργεια δωρεάν εμβολιασμών κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου, κατά τη διάρκεια του Διάπλου που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10-12 Οκτωβρίου 2014.

Η αποστολή της Ομάδας Αιγαίου, αφότου παρέλαβε πεντακόσια εμβόλια κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου, δωρεά της Pfizer Hellas, απέπλευσε με πάνω από 50 εθελοντές, για τα νησιά Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι και Δονούσα, όπου πραγματοποίησε εμβολιασμούς σε όσους κατοίκους το επιθυμούσαν.

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγος, ορθοπεδικός, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, παθολόγος, παιδίατρος, δερματολόγος, χειρουργός κ.α) πραγματοποίησαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα αγροτικά ιατρεία σε κάθε νησί αλλά και κατ’ οίκον επισκέψεις στους κατάκοιτους κατοίκους. Τέλος, έγιναν ενημερωτικές ομιλίες από γιατρούς εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου για τη σημασία της πρόληψης σε θέματα υγείας και της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, όπως ο εμβολιασμός κατά λοιμωδών νοσημάτων και η τακτική άσκηση.

H κα. Βάσω Καραμάνου, Vaccines BU Head της Pfizer Hellas δήλωσε σχετικά: «Φορείς που προωθούν τα ιδεώδη του εθελοντισμού, της συμμετοχής και της κοινωνικής προσφοράς, όπως η Ομάδα Αιγαίου, αποτελούν για εμάς πολύτιμους συνεργάτες και συμμάχους στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Με τη δράση αυτή, δίνουμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης, μέσω της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όπως είναι ο εμβολιασμός, που αποτελεί αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία».

Pfizer Inc: Μαζί για έναν υγιέστερο κόσμο™
Στη Pfizer, χρησιμοποιούμε την επιστήμη και τους παγκόσμιους πόρους μας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σε κάθε στάδιο της ζωής. Εργαζόμαστε για να θέσουμε τα πρότυπα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξία στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων υγείας που διαθέτουμε, περιλαμβάνει βιολογικά φάρμακα, φάρμακα μικρών μορίων, εμβόλια, καθώς και πολλά από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Οι συνεργάτες της Pfizer στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες ασχολούνται καθημερινά με την προώθηση της καλής υγείας, της πρόληψης, της αντιμετώπισης και θεραπείας των ασθενειών που αποτελούν πρόκληση για την εποχή μας. Συνεπείς με την ευθύνη μας ως παγκόσμια πρωτοπόρος βιο-φαρμακευτική εταιρία, συνεργαζόμαστε με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από 150 χρόνια, η Pfizer εργάζεται για να κάνει τη διαφορά για όλους όσους βασίζονται σε εμάς. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δεσμεύσεις μας, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.pfizer.gr

Ομάδα Αιγαίου
Η Ομάδα Αιγαίου ταξιδεύει 20 χρόνια στα μικρά και ακριτικά νησιά και προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες όσο και υπηρεσίες υποστήριξης των πάσης φύσεων αναγκών των κατοίκων τους. Στα πλαίσια των ιατρικών υπηρεσιών που εκτελούνται, κάθε χρόνο περιλαμβάνονται ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Η Ομάδα Αιγαίου λειτουργεί αμιγώς εθελοντικά, μέσα από την αυτοδιάθεση των μελών και φίλων της και το πνεύμα συλλογικότητας που την διέπει. Οι δραστηριότητές της διακρίνονται σε αποστολές ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στα νησιά του Αιγαίου και σε άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις γύρω από τους σκοπούς της Ομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ


Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και την Τρίτη 21 Οκτωβρίου.

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει, την Πέμπτη 16 και την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 (9:00 με 12:30_, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

«Η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες της ανθρώπινης κοινωνίας. Συνεπώς, η καλλιέργεια ενός πολιτισμού κοινωνικής αλληλεγγύης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία αποτελεί την ελάχιστη προσφορά του πνευματικού κόσμου απέναντι στην πολλαπλασιαζόμενη, στις μέρες μας, βαρβαρότητα. Το αίμα είναι ανθρώπινο αγαθό που ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι με την αλληλέγγυα διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψωμί με μαργαρίνη - Ένας δυνατός συνδυασμός!


Τα θαυματουργά οφέλη για τον οργανισμό.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση του ψωμιού είναι μια υγιεινή επιλογή. Το ολικής αλέσεως ψωμί περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν, ότι το μαγνήσιο έχει αντικαταθλιπτική δράση. Επιπρόσθετα, το ολικής αλέσεως ψωμί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες φαίνεται, ότι μπορεί, να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας στην αποβολή της χοληστερίνης και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης.

Επιπλέον, το σάκχαρο αίματος με την κατανάλωση φυσιολογικής ποσότητας ψωμιού αυξάνει σταθερά και όχι απότομα δημιουργώντας μεγάλες υπεργλυκαιμικές και υπογλυκαιμικές καμπύλες, κάτι που δεν μας συμφέρει. Το ψωμί δεν παχαίνει. Μια λεπτή φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο είναι οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά (τυρί, σάλτσες, ζωικό βούτυρο), ενώ μια καλή επιλογή π.χ. για το πρωινό ή για ένα τοστ είναι η χρήση φυτικής μαργαρίνης για επάλειψη.

Πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν μαργαρίνη καθημερινά, αλλά δεν γνωρίζουν τι ρόλο έχουν οι μαργαρίνες σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες είναι χαμηλές σε κορεσμένα και ελεύθερες από trans λιπαρά, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά. Αυτό κάνει τις μαργαρίνες μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το βούτυρο (συμπεριλαμβανομένου και του βουτύρου για επάλειψη και των μιγμάτων βουτύρου), καθώς το βούτυρο είναι ζωικό προϊόν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι για να αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί μαργαρίνη. Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες είναι πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων και, επιπλέον, περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E. Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή. Για να επιτευχθεί βέλτιστη υγεία, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καθημερινή χρήση μαργαρίνης εκτός από το ότι αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από την κατανάλωση βουτύρου είναι, επίσης, καλύτερη από το να μην χρησιμοποιεί κανείς τίποτα για επάλειψη. Η διατροφική σύσταση παραμένει ίδια κατά τα τελευταία 20 χρόνια: αντικαταστήστε το βούτυρο και τις σκληρές μαργαρίνες με φυτικές μαλακές μαργαρίνες και προϊόντα επάλειψης με χαμηλά λιπαρά.

Μέσα στα πλαίσια, λοιπόν, της μεσογειακής διατροφής η οποία συστήνει το ελαιόλαδο ως το κύριο προστιθέμενο λιπίδιο, οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ως μια εξίσου υγιεινή λύση – χωρίς να υστερεί σε γεύση – για χρήσεις όπως η επάλειψη στο ψωμί στο πρωινό μας, στο σάντουιτς ή το τοστ, αλλά και στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική για να δώσει γεύση στα μακαρόνια, σε βραστά λαχανικά και, φυσικά, στα διάφορα γλυκίσματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές χωρίς... αλλαγές στην ύλη των πανελλαδικών


Δεν εντοπίστηκε ουσιαστική τροποποίηση στην ύλη των Αρχαίων, Φυσικής, Χημείας, ΑΟΔΕ και Προγραμματισμού.

Σε τροποποίηση της απόφασης του Ιουλίου που αφορά την εξεταστέα - διδακτέα ύλη ορισμένων από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση αφορά τα ακόλουθα μαθήματα:

- Φυσική (Γενικής Παιδείας)

- Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης)

- Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης)

- Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

- Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

Ωστόσο, από την αντιπαραβολή των δυο αποφάσεων δεν εντοπίσαμε κάποια ουσιαστική αλλαγή ως προς την ύλη των μαθημάτων.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η διδακτέα ύλη σε κάθε μάθημα...

Φυσική (Γενικής Παιδείας)

Από το βιβλίο «Φυσική» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Γεωργακάκου Π., Σκαλωμένου Αθ.κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».

1. ΤΟ ΦΩΣ

1.1 Η φύση του φωτός.
1.3 Μήκος κύματος και συχνότητα του φωτός κατά τη διάδοσή του.
1.4 Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα.

2. ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

2.1 Ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου.
2.2 Διακριτές ενεργειακές στάθμες.
2.3 Μηχανισμός παραγωγής και απορρόφησης φωτονίων.
2.4 Ακτίνες Χ.

3. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

3.1 Ιδιότητες των πυρήνων.
3.3 Η ραδιενέργεια. (Εκτός της υποπαραγράφου: Ρυθμοί διάσπασης – Χρόνος υποδιπλασιασμού)
3.4 Πυρηνικές αντιδράσεις. (Εκτός των υποπαραγράφων: Πυρηνική σχάση, Πυρηνική σύντηξη και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων)
3.5 Εφαρμογές και κίνδυνοι της ραδιενέργειας.

Σημείωση: Τα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο με έγχρωμο φόντο (πράσινο) δεν αποτελούν εξεταστέα – διδακτέα ύλη.

Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης)

A. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος»,Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Μ. Κοπιδάκη, Δ. Λυπουρλή, κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) "Διόφαντος".

1. Εισαγωγή:

Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:

Κεφ. Δ2: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική μέθοδος και η ηθική.
Κεφ. Δ3: Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη.

ΙΙ. Ο ΠΛΑΤΩΝ:

Κεφ. Ε1: Ο βίος του

ΙΙΙ. Πλάτωνος Πρωταγόρας:

α) (Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα: «Εισαγωγή…» έως και «Η απάντηση του Πρωταγόρα και ο μύθος για τη δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας»)

β) (Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου)

IV. Πλάτωνος Πολιτεία: Εισαγωγή στην Πολιτεία

α) (1. Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, 2. Η συγγραφή της Πολιτείας και 3. Η σκηνοθεσία και τα

πρόσωπα του διαλόγου)

β) (6. Οι τρεις τάξεις, 8. Η αγωγή των φυλάκων, 12. Οι φιλόσοφοι−βασιλείς, 13. Η δικαιοσύνη και 14. Οι φαύλες πολιτείες).

γ) (Η αλληγορία του σπηλαίου).

V. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Βίος και έργα):

α) («Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης−Λίγα λόγια για την καταγωγή του» και «Ο Αριστοτέλης στην

Ακαδημία του Πλάτωνα: μαθητής πρώτα, δάσκαλος στη συνέχεια»).

β) («Ο Αριστοτέλης στη Μακεδονία: δάσκαλος του Αλεξάνδρου», «Επιστροφή του Αριστοτέλη στην Αθήνα: αρχίζει η τρίτη περίοδος της φιλοσοφικής του δραστηριότητας. Ο Αριστοτέλης διδάσκει στο Λύκειο» και «Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει οριστικά την Αθήνα−Το τέλος της ζωής του»).

VI. Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια, Εισαγωγή (ολόκληρη)

VII. Αριστοτέλη Πολιτικά, Εισαγωγή (ολόκληρη)

2. Κείμενα:

Ι. ΠΛΑΤΩΝ

Πρωταγόρας: οι ενότητες 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7.

Πολιτεία: οι ενότητες 11, 12 και 13.

ΙΙ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Ηθικά Νικομάχεια: οι ενότητες: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10.

Πολιτικά: οι ενότητες: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 και 20.

B. ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

1. ΚΕΙΜΕΝΟ

Αδίδακτο πεζό κείμενο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της αττικής διαλέκτου.

2. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ − ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ

α. Η ύλη που περιλαμβάνεται στα βιβλία του Γυμνασίου «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, έκδοση 2014.

β. Ολόκληρη η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας», έκδοση 2014 (ενότητες 1 − 21).

Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης)

Από το βιβλίο «Χημεία» της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».

Κεφάλαιο 1ο «Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων και ο περιοδικός πίνακας» ,εκτός από:

α) την ηλεκτρονιοσυγγένεια της παραγράφου 1.4 και
β) τα σχήματα μορίων − θεωρία VSEPR και αποκλίσεις από τα κανονικά σχήματα της παραγράφου 1.5

Κεφάλαιο 3ο «Οξέα – Βάσεις και Ιοντική ισορροπία», εκτός από:

α) την ισχύ οξέων – βάσεων και μοριακή δομή της παραγράφου 3.2 και
β) την παράγραφο 3.7 Γινόμενο διαλυτότητας.

Κεφάλαιο 5ο «Οργανική χημεία», εκτός από:

α) το επαγωγικό φαινόμενο της παραγράφου 5.1
β) την παράγραφο 5.2 στερεοϊσομέρεια (εναντιοστερεομέρεια και διαστερεομέρεια)
γ) την αρωματική υποκατάσταση της παραγράφου 5.3
δ) τους μερικούς μηχανισμούς οργανικών αντιδράσεων της παραγράφου 5.3 και
ε) τις οργανικές συνθέσεις της παραγράφου 5.4 με εξαίρεση την αλογονοφορμική αντίδραση.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

Από το βιβλίο: «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Δ. Μπουραντά, Α.Βάθη, Χ. Παπακωνσταντίνου, Π. Ρεκλείτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».

Κεφάλαιο 1: Επιχειρήσεις και Οργανισμοί

1.2 Η Επιχείρηση
1.3 Λειτουργίες της επιχείρησης
1.4 Η Επιχείρηση και το Περιβάλλον της
1.5 Η Αποτελεσματικότητα των Επιχειρήσεων

Κεφάλαιο 2: Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων

2.1 Εισαγωγικές Έννοιες
2.2 Οργάνωση και Διοίκηση (εκτός από την παράγραφο 2.2.4. «Η χρησιμότητα και η καθολική εφαρμογή του Management» και τις αντίστοιχες στο 2.2.4. ασκήσεις)

Κεφάλαιο 3: Διοικητικές Λειτουργίες

3.3 Διεύθυνση
3.3.1 Ηγεσία – Βασικές έννοιες
3.3.2 Παρακίνηση
3.3.3 Δυναμική Ομάδων
3.3.4 Επικοινωνία

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

Από το βιβλίο «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Α. Βακάλη, Η. Γιαννόπουλου, Ν. Ιωαννίδη, Χ. Κοίλια, Κ. Μάλαμα, Ι. Μανωλόπουλου, Π. Πολίτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».

1. Ανάλυση προβλήματος

1.1 Η έννοια πρόβλημα.

1.2 Κατανόηση προβλήματος.

1.3 Δομή προβλήματος.

1.4 Καθορισμός απαιτήσεων.

1.5 Κατηγορίες προβλημάτων.

1.6 Πρόβλημα και υπολογιστής.

2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων

2.1 Τι είναι αλγόριθμος.

2.3 Περιγραφή και αναπαράσταση αλγορίθμων.

2.4 Βασικές συνιστώσες/ εντολές ενός αλγορίθμου.
2.4.1 Δομή ακολουθίας.
2.4.2 Δομή Επιλογής.
2.4.3 Διαδικασίες πολλαπλών επιλογών (αφαιρείται από το Παράδειγμα 4 «Ανάθεση γραμμάτων σε αριθμούς» η τελευταία πρόταση «Αν οι διαφορετικές επιλογές ... στο παράδειγμα που ακολουθεί», που αναφέρεται στην πολλαπλή επιλογή, καθώς και το Παράδειγμα 5.Επιλογή ορίων).
2.4.4 Εμφωλευμένες Διαδικασίες.
2.4.5 Δομή Επανάληψης.

3. Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι
3.1 Δεδομένα
3.2 Αλγόριθμοι + Δομές Δεδομένων =Προγράμματα
3.3 Πίνακες
3.4 Στοίβα
3.5 Ουρά
3.6 Αναζήτηση
3.7 Ταξινόμηση

6. Εισαγωγή στον προγραμματισμό
6.1 Η έννοια του προγράμματος.
6.2 Ιστορική αναδρομή.
6.2.1 Γλώσσες μηχανής.
6.2.2 Συμβολικές γλώσσες ή γλώσσες χαμηλού επιπέδου.
6.2.3 Γλώσσες υψηλού επιπέδου.
6.2.4 Γλώσσες 4ης γενιάς.
6.3 Φυσικές και τεχνητές γλώσσες.
6.4 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων.
6.4.1 Ιεραρχική σχεδίαση προγράμματος.
6.4.2 Τμηματικός προγραμματισμός.
6.4.3 Δομημένος προγραμματισμός.

6.7 Προγραμματιστικά περιβάλλοντα.

7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού.
7.1 Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ.
7.2 Τύποι δεδομένων.
7.3 Σταθερές.
7.4 Μεταβλητές.
7.5 Αριθμητικοί τελεστές.
7.6 Συναρτήσεις.
7.7 Αριθμητικές εκφράσεις.
7.8 Εντολή εκχώρησης.
7.9 Εντολές εισόδου−εξόδου.
7.10 Δομή προγράμματος.

8. Επιλογή και επανάληψη
8.1 Εντολές Επιλογής
8.1.1 Εντολή ΑΝ
8.2 Εντολές επανάληψης
8.2.1 Εντολή ΟΣΟ...ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ
8.2.2 Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ
8.2.3 Εντολή ΓΙΑ...ΑΠΟ...ΜΕΧΡΙ

9. Πίνακες
9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες.
9.2 Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται πίνακες.
9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες.
9.4 Τυπικές επεξεργασίες πινάκων.

10. Υποπρογράμματα
10.1 Τμηματικός προγραμματισμός.
10.2 Χαρακτηριστικά των υποπρογραμμάτων.
10.3 Πλεονεκτήματα του τμηματικού προγραμματισμού.
10.4 Παράμετροι.
10.5 Διαδικασίες και συναρτήσεις.
10.5.1 Ορισμός και κλήση συναρτήσεων.
10.5.2 Ορισμός και κλήση διαδικασιών.
10.5.3 Πραγματικές και τυπικές παράμετροι.

Οι ενότητες 3.4 και 3.5 εξετάζονται μόνο ως θεωρία.

Σημείωση: Οι μαθητές θα μπορούν να διατυπώνουν τις λύσεις των ασκήσεων των εξετάσεων είτε σε οποιαδήποτε μορφή παράστασης αλγορίθμου είτε σε «Γλώσσα», όπως αυτή ορίζεται και χρησιμοποιείται στο διδακτικό εγχειρίδιο. Ασκήσεις ή παραδείγματα του βιβλίου μαθητή ή του τετραδίου μαθητή που χρησιμοποιούν την επίλεξε, η οποία έχει εξαιρεθεί, θα αντιμετωπίζονται με τη χρήση άλλης δομής επιλογής.

Κατά τα λοιπά ισχύει η με αρ. πρωτ. 104968/Γ2/07−07−2014 υπουργική απόφαση (Β΄ 1938).

Δείτε το ΦΕΚ με την τροποποίηση με ένα κλικ εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατατίθεται τροπολογία για το πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών


Θα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία όσοι τους ασκείται ποινική.

Τροπολογία θα καταθέσει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, που θα προβλέπει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να τίθενται αυτοδίκαια σε αργία οι εκπαιδευτικοί κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του Υπουργού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα περιλαμβάνονται στην τροπολογία και τα ακόλουθα:
Οι εν λόγω πράξεις θα χαρακτηρίζονται ευθέως στον πειθαρχικό δίκαιο ως «εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» και όχι ως «αναξιοπρεπής συμπεριφορά προς την Υπηρεσία» όπως χαρακτηρίζεται σήμερα.

Αν σε εκπαιδευτικό ή διοικητικό υπάλληλο σχολείου επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή –πλην της οριστικής παύσης- για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και σε ότι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν ασκηθεί ποινική δίωξη ή το αδίκημα παραγραφεί ή τεθεί στο αρχείο, ο εκπαιδευτικός μετατάσσεται υποχρεωτικά σε θέση εκτός σχολείου. Αν από το ποινικό δικαστήριο επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινή για τα προαναφερθέντα εγκλήματα ο εκπαιδευτικός απολύεται όταν καταστεί αμετάκλητη η καταδίκη του.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο διατροφικός θησαυρός των εσπεριδοειδών


Εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

Το φθινόπωρο έχει πλέον μπει για τα καλά, οπότε πλησιάζει σιγά-σιγά και η εποχή των εσπεριδοειδών.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι της «οικογένειας» των εσπεριδοειδών είναι το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το σαγκουΐνι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το λάιμ. Εδώ ανήκουν επίσης το περγαμόντο και το νεράντζι, τα οποία όμως συνήθως δεν καταναλώνονται νωπά, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων και άλλων γλυκισμάτων. Αν και τα εσπεριδοειδή είναι περισσότερο γνωστά ως πλούσιες πηγές βιταμίνης C, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, φυλλικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες και πληθώρα φυτοχημικών συστατικών.

Πράγματι, τα εσπεριδοειδή αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Ενδεικτικά, ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει γύρω στα 70 mg βιταμίνης C, ποσότητα που καλύπτει πλήρως τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για παιδιά, αλλά και πάνω από το 90% των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και περίπου το 75% για τους άνδρες. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό κι ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ είναι απαραίτητη για πολλές φυσιολογικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός του σιδήρου και η σύνθεση του κολλαγόνου.

Από την άλλη, τα εσπεριδοειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες καροτενοειδών, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά κι έχει φανεί ότι σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και την όραση, ενώ παράλληλα, δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, ορισμένα είδη καροτενοειδών αποτελούν πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών και την άμυνα του οργανισμού.

Τα εσπεριδοειδή παρέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία σύνθεσης του DNA, και καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, ειδικότερα όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμών, αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τέλος, τα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλο αριθμό φυτοχημικών συστατικών, κυρίως φλαβονοειδών, τα οποία έχει φανεί ότι ασκούν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εν λόγω συστατικά, πιθανόν αναστέλλουν το σχηματισμό καρκινικών όγκων, δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ορισμένες εκφυλιστικές νόσοι των ματιών και του εγκεφάλου και γενικότερα καθυστερούν κυτταρικές βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Προσοχή: Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες απαιτείται προσοχή στην κατανάλωση ορισμένων εσπεριδοειδών. Συγκεκριμένα, η επισήμανση αφορά το χυμό γκρέιπφρουτ, ο οποίος αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, επηρεάζοντας το μεταβολισμό τους και οδηγώντας σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τους στο αίμα, με κίνδυνο να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, των υπερλιπιδαιμιών, ορισμένα αντιβιοτικά, ανοσο-κατασταλτικά, ηρεμιστικά φάρμακα και άλλα. Συνεπώς, άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ελέγχουν με το θεράποντα ιατρό την πιθανότητα ύπαρξης αλληλεπίδρασης των φαρμάκων που λαμβάνουν με το χυμό γκρέιπφρουτ, πριν την κατανάλωσή του, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες νεφροπαθών για φίλτρα κακής ποιότητας


«Είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα» λέει Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Σε καταγγελίες για χρήση κακής ποιότητας φίλτρων αιμοκάθαρσης στην Μονάδες Νεφρού του Ιπποκράτειου και του ΑΧΕΠΑ προέβη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης.

«Σήμερα 150 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στην κόψη του ξυραφιού σ΄ αυτά τα νοσοκομεία» είπε ο κ Καραγκιόζης εξηγώντας ότι αυτά τα φίλτρα, που είναι αιγυπτιακής προέλευσης, είναι ενός τύπου και χρησιμοποιούνται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να διαχωρίζονται τα παιδιά από τους ενήλικες, με συνέπεια να είναι κακής ποιότητας η αιμοκάθαρση και να κινδυνεύει η ζωή των αιμοκαθαιρόμενων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη η προμήθεια των συγκεκριμένων φίλτρων έγινε με κριτήριο όχι την ποιότητα ή την καταλληλότητα αλλά το μόλις κατά 10 λεπτά χαμηλότερο κόστος.

«Τα φίλτρα αυτά είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα και αν ξεφύγει κάποιο και μπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ο νεφροπαθής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα λεπτό. Ήδη, λόγω των επιπλοκών από αυτά τα φίλτρα, ο ΕΟΦ έχει δεχτεί 40 "λευκές κάρτες" από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων τα οποία τα χρησιμοποιούν, αλλά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Ένα καλό φίλτρο αιμοκάθαρσης μπορεί να δώσει καλή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή τελικού σταδίου και να χαρίσει χρόνια ζωής σε έναν νεφροπαθή μέχρι να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση» πρόσθεσε ο κ Καραγκιόζης.

Παράλληλα ανέφερε ότι από τους 1.500 νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη οι 70 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου (όπου χρησιμοποιούνται διάφορες κατηγορίες φίλτρων τα οποία δεν είναι κακής ποιότητας) οι 150 στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό τομέα όπου επίσης τα φίλτρα δεν είναι προβληματικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) όλοι οι νεφροπαθείς θα αναγκαστούν να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές, όσο αυτές θα προμηθεύονται καλής ποιότητας φίλτρα, αιμοκάθαρσης ενώ στη συνέχεια θα αναγκαστούν να πληρώνουν την διαφορά τιμής για το καλύτερο φίλτρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης, επισήμανε ότι με την ΕΣΑΝ ΑΕ καταργείται το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι κερδισμένες θα βγουν οι ιδιωτικές κλινικές τις οποίες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια νοσοκομεία και θα οδηγηθούν σε μαρασμό. Κατήγγειλε ακόμη ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ο μόνος που προσφέρθηκε να αγοράσει το 8% της ΕΣΑΝ ΑΕ, συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην κατάργηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το μέλος της ΕΝΙΘ και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θοδωρής Ζδούγκος ανέφερε ότι οι υπερτιμολογήσεις και οι μεγάλες σπατάλες γίνονται στις ιδιωτικές κλινικές και όχι στα δημόσιο νοσοκομεία, ότι με τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ανά διαγνωστικές κατηγορίες και όταν απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα στη νοσηλεία που προβλέπεται βάσει ΚΕΝ δεν περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση των επιπλοκών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι με αφορμή την έλευση στη Θεσσαλονίκη της task force για την επιτήρηση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και την επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής (17/10) σύλλογοι πολιτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΝΙΘ και του Κοινωνικού Ιατρείου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν έχει λήξει η ιστορία της ελονοσίας στη χώρα μας»


Βακάλης: Αναγκαία η έγκαιρη έναρξη προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.

Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Βακάλης, σημείωσε πως «δεν έχει λήξει η ιστορία της ελονοσίας στη χώρα μας», υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνεται σε μόνιμη βάση μια συστηματική εντομολογική επιτήρηση και να ξεκινούν έγκαιρα οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ώστε να μην «τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα».

Όπως επεσήμανε, στο περιθώριο του 19ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της SOVE, «φέτος δεν είχαμε κανένα νέο κρούσμα ελονοσίας, καθώς έτρεξαν πολλοί άνθρωποι με προσωπικό κόστος, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Σημείωσε δε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC (Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης κι Ελέγχου Νοσημάτων) θα μας έχουν υπό στενή παρακολούθηση την επόμενη πενταετία, έτοιμοι να εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας, που στο πρόσφατο παρελθόν τη «γλύτωσε στο τσακ».

Κατά τον κ. Βακάλη, η καταπολέμηση των κουνουπιών πρέπει να ξεκινά πριν την άνοιξη, κάτι που ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν επιτυγχάνεται, λόγω γραφειοκρατίας κι οικονομικής δυσλειτουργίας με συνέπεια έτσι «να χάνουμε την κρίσιμη περίοδο».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας στέλνει κάθε χρόνο έγγραφα για έγκαιρη έναρξη των διαγωνισμών, αλλά τελικά δεν υλοποιούνται.
«Αυτή την καθυστέρηση την υποστήκαμε και στην προσπάθεια τιθάσευσης της ελονοσίας στη Λακωνία. Δυστυχώς η διαδικασία της εντομολογικής διερεύνησης και της καταπολέμησης στην Ελλάδα χωλαίνει και λόγω οικονομικής στενότητας τώρα χωλαίνει πολύ περισσότερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο κ Βακάλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ύπαρξη διαβιβαστών ασθενειών όπως είναι ο «Τίγρης της Ασίας» τον οποίο χαρακτήρισε εν δυνάμει κίνδυνο για την δημόσια υγεία επειδή εντοπίζεται κυρίως στο αστικό περιβάλλον.
Όπως σημείωσε, ο «Τίγρης της Ασίας» είναι επιθετικό και ενοχλητικό κουνούπι και κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και την τσινγκουνκούνια, ασθένειες που οδηγούν και στο θάνατο.

Η επιστημονική γνώση μέχρι τώρα μας έχει υποδείξει ότι οι πληθυσμοί των κουνουπιών πρέπει να κρατούνται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα τόνισε ο κ Βακάλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς αυτή η γνώση παραμένει ακόμα και σήμερα ανεκμετάλλευτη».


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 1.900 από τα 2.378 τα πρατήρια με σύστημα εισροών-εκροών


Αναρτήθηκε η λίστα.

Αναρτήθηκε στον ιστότοπο ανοικτών δεδομένων της Ελληνικής Κυβέρνησης http://data.gov.gr/dataset/45/ η επικαιροποιημένη λίστα των πρατηρίων της Α’ και Β’ Φάσης του συστήματος εισροών εκροών τα οποία στέλνουν στοιχεία στη ΓΓΠΣ.

Τα πρατήρια που αποστέλλουν στοιχεία στην ΓΓΠΣ είναι 1.900 επί συνόλου 2.378. Σήμερα το ποσοστό συμμόρφωσης σε ό,τι αφορά την αποστολή στοιχείων είναι 80% από 60% που ήταν πριν από ένα μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή του συστήματος εισροών εκροών στη διακίνηση υγρών καυσίμων και την πάταξη του λαθρεμπορίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το γρηγορότερο αυτοκίνητο του κόσμου τρέχει με χίλια μίλια την ώρα


Αποτελεί έναν συνδυασμό διαστημόπλοιου, αγωνιστικού αυτοκινήτου και μαχητικού.

Μοιάζει με πύραυλο που κινείται στη γήινη «στρατόσφαιρα». Το Bloodhound SSC είναι το υπερηχητικό αυτοκίνητο που στόχος των Βρετανών κατασκευαστών του είναι να φτάσει να τρέχει με χίλια μίλια την ώρα.

Το όχημα «φοράει» έναν κινητήρα αεριώθησης πολεμικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon, καθώς και έναν υβριδικό πυραυλικό προωθητήρα Nammo.

Ο Mark Chapman, επικεφαλής μηχανικός του έργου αποκαλύπτει στο παρακάτω βίντεο τι χρειάζεται για να δημιουργήσει ένα τέτοιο μηχάνημα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Οδυσσέας» ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα


Μνημόνιο συνεργασίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του υπουργείου Παιδείας.

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από το Χαμόγελο του Παιδιού ο «Οδυσσέας» το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, που τίθεται στην υπηρεσία των παιδιών σε όλη τη χώρα.

Θα λειτουργεί ως ένα κινητό κέντρο άμεσης κοινωνικής επέμβασης, που θα δίνει τη δυνατότητα στο Χαμόγελο του Παιδιού να παρέχει τις υπηρεσίες του πανελλαδικά και η δράση του υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Οι στόχοι μας για την προστασία των παιδιών ταυτίζονται», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ευχήθηκε: «Ας γίνουμε όλοι συνεπιβάτες του "Οδυσσέα" για να έχουμε μια πολύ καλή επιστροφή στην Ιθάκη, στην Ιθάκη που θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνία που θα έχει μόνο χαμόγελα».

«Θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε κάθε γωνιά της χώρας. Ο "Οδυσσέας" ψάχνει να βρει την Ιθάκη του, σε μια προσπάθεια να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να επιβιώσουν σε δύσκολους καιρούς», δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος και υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας στη δημιουργία του "Οδυσσέα"», ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα «εργαλείου».

Ο υφυπουργός Παιδείας και ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού υπέγραψαν την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας των δύο πλευρών, που θα περιλαμβάνει πλέον και τις δράσεις του «Οδυσσέα».

Ο «Οδυσσέας» είναι εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με τηλεφωνικό κέντρο, φωτοβολταϊκό σύστημα εναλλακτικής ενέργειας, δορυφορική κεραία για μεταφορά δεδομένων, δέκα κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά του οχήματος, από τις οποίες μία ρομποτική, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Υπάρχει η δυνατότητα να εργάζονται σε αυτό τουλάχιστον τριάντα πέντε παιδιά με πρόσβαση στο ίντερνετ.

Παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης του τηλεφωνικού κέντρου του «Οδυσσέα» με την εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, καθώς και την ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Έχει επίσης τη δυνατότητα διαδικτυακής αναμετάδοσης οποιασδήποτε πηγής εικόνας και ήχου του οχήματος.

Οι βασικές δράσεις, που θα υλοποιούνται στον «Οδυσσέα» είναι η ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, η κοινωνική στήριξη, για παράδειγμα η στήριξη παιδιών με προβλήματα διαβίωσης, με προβλήματα υγείας, η ψυχολογική υποστήριξη, η διαχείριση περιστατικών παιδικής κακοποίησης, η διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων, η διασύνδεση με τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, η αιμοδοσία σε συνεργασία με τοπικά νοσοκομεία. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατάλληλα εξοπλισμένο, είναι δυνατή η πραγματοποίηση και ζωντανή αναμετάδοση διαδικτυακών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών από παιδιά και εφήβους, που συμμετέχουν στο YouSmile του Χαμόγελου του Παιδιού.

Ο «Οδυσσέας» ξεκινά το ταξίδι του τον Νοέμβριο στο Μαρούσι και θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Πρώτοι επιβάτες του κατά τη σημερινή επίσημη παρουσίασή του ήταν μαθητές από το 10ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση για απαγόρευση του καπνίσματος και στους υπαίθριους χώρους του Λονδίνου


Τι έδειξε έκθεση πρώην υπουργού Υγείας.

Θετικά είδαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, καθώς και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, την έκθεση που αφορά τη διακοπή του καπνίσματος σε πάρκα και δημόσιους χώρους του Λονδίνου, όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ. Από την άλλη πλευρά λόμπι υπέρ της καπνοβιομηχανίας επέκρινε την έκθεση ως «εξωφρενική».

Η έκθεση, την οποία παρήγγειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, έχει στόχο βοηθήσει στην καταπολέμηση των απειλών που δημιουργούνται από τον καπνό, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και τη ρύπανση και αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στον κόσμο καμπάνια για τη δημόσια υγεία.

Ο συντάκτης της, χειρουργός και πρώην υπουργός Υγείας Λόρδος Άρα Ντάρζι, δήλωσε πως το σχέδιο «Καλύτερη υγεία για το Λονδίνο» θα μπορούσε εξίσου καλά να εφαρμοσθεί σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας.

Περίπου το ένα πέμπτο των Λονδρέζων εξακολουθεί να καπνίζει, κάτι που προκαλεί κάθε χρόνο 8.400 πρόωρους θανάτους, ενώ 67 παιδιά στην πρωτεύουσα αρχίζουν κάθε χρόνο το κάπνισμα, αναφέρεται στην έκθεση.

«Ο δήμαρχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να απαγορεύσει το κάπνισμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ και την πλατεία του Κοινοβουλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ντάρζι. «Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για το εμβληματικό κέντρο της πόλης μας και την πολιτική καρδιά της χώρας μας, αν απαγορευόταν εκεί το κάπνισμα».

Ο Τζόνσον θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στα Βασιλικά Πάρκα, το συμβούλιο των οποίων διορίζει, για να επιβάλει και εκεί την απαγόρευση, ενώ τοπικά συμβούλια θα μπορούσαν να περάσουν παρόμοιους τοπικούς νόμους για τους υπαίθριους χώρους τους. Το Λονδίνο έχει 80.000 στρέμματα με πάρκα και υπαίθριους χώρους, που καλύπτουν το 40% της πόλης.

Η Βρετανία απαγόρευσε το 2007 το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων. Έκτοτε το θέαμα ανθρώπων να καπνίζουν έξω από κτιριακά συγκροτήματα γραφείων είναι συνηθισμένο στο Λονδίνο.

Το κάπνισμα απαγορεύεται ήδη σε πάρκα αρκετών άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου, περιλαμβανομένου του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ χαρακτήρισε το σχέδιο του Λονδίνου «μείζον επίτευγμα». «Το να αναπνέεις καπνό είτε μέσα σ' ένα κτίριο είτε στο ύπαιθρο είναι βλαβερό για την υγεία σου. Γι' αυτό απαγορεύσαμε το κάπνισμα στο Σέντραλ Παρκ και σ' όλα τα πάρκα και τις παραλίες της Νέας Υόρκης, μαζί με την απαγόρευση σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας» πρόσθεσε ο Μπλούμπεργκ.

Ο Τζόνσον πρόκειται να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο αργότερα σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις συστάσεις του. Έχει δηλώσει πως για να εξετασθεί το ενδεχόμενο να επιβληθεί μια απαγόρευση, θα πρέπει να υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι θα έχει άμεσα οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο η ιδέα έχει ήδη προκαλέσει πυρά από λόμπι υπέρ του καπνίσματος. «Μια απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και τις πλατείες θα ήταν εξωφρενική», δήλωσε ο Σάιμον Κλαρκ, διευθυντής της οργάνωσης Φόρεστ, η οποία διεξάγει καμπάνιες υπέρ των καπνιστών. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία οποιουδήποτε άλλου εκτός του καπνιστή. Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά, απομακρυνθείτε. επόμενο θα είναι να απαγορευθεί το κάπνισμα στους κήπους μας, για την περίπτωση που μια τζούρα καπνού περάσει το φράχτη» είπε.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο υπ. Παιδείας


Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας κατά την απογραφή των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων.

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Υπουργείο Παιδείας αποδεχόμενη καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας στους διαδικτυακούς τόπους όπου έγινε απογραφή διοικητικών υπαλλήλων οκτώ Πανεπιστημίων οι οποίοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα αλλά και εκπαιδευτικών που έκαναν αιτήσεις για απασχόληση σε δημόσια ΙΕΚ.

Πρόκειται για τους διαδικτυακούς τόπους http://odysseas.it.minedu.gov.gr/ και http://iekteachers.sch.gr/Login όπου εμφανίζεται να μην ήταν κρυπτογραφημένη η σύνδεση των χρηστών αλλά ούτε και σε ισχύ επαρκείς μηχανισμοί για την αυθεντικοποίηση των στοιχείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, για την πρόσβαση στον πρώτο διαδικτυακό τόπο «απαιτείτο η εισαγωγή προσωπικών στοιχείων του εκάστοτε υπαλλήλου τα οποία δύνανται να γνωρίζουν και άλλοι, χωρίς να πραγματοποιείται κανένας άλλος έλεγχος σχετικά με την επιβεβαίωση της ταυτότητάς του». Στην δεύτερη περίπτωση «τα δεδομένα που αποστέλλονται στον συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, όπως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν είναι κρυπτογραφημένα».

Η Αρχή δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των υπευθύνων επεξεργασίας οι οποίοι και απάντησαν στις αιτιάσεις της ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Αυτό που βάρυνε στην περίπτωση των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων ήταν «ότι οι πίνακες μοριοδότησης προσόντων των υπαλλήλων που βασίστηκαν σε μη ακριβή δεδομένα δεν έχουν πλέον ισχύ» με αποτέλεσμα η Αρχή να περιοριστεί σε αυστηρή προειδοποίηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Προχώρησε, μάλιστα, ένα ακόμη βήμα δίνοντας και οδηγίες ώστε το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μέσω των διαδικτυακών του εφαρμογών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη απόφαση:

«Ειδικότερα, για οποιαδήποτε διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου απαιτείται η σύνδεση χρηστών μέσω διακριτικών αυθεντικοποίησης, θα πρέπει να πληρούνται τα κάτωθι:

α) Ως προς τους μηχανισμούς αυθεντικοποίησης των χρηστών, θα πρέπει να ακολουθούνται τα όσα ρητώς επισημαίνονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να βασίζεται η αυθεντικοποίηση των χρηστών των διαδικτυακών εφαρμογών μόνο σε αναγνωριστικά τα οποία δύνανται να είναι εις γνώσιν άλλων (όπως είναι, για παράδειγμα, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), ακόμα και εάν επίκειται υποβολή εγγράφων αποδεικτικών των υποβληθέντων στοιχείων.

β) Αναφορικά με την απόδοση διαπιστευτηρίων στους χρήστες (ήτοι την εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες), θα πρέπει να ακολουθούνται τα όσα ρητώς επισημαίνονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, εφόσον πραγματοποιείται επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, ο χρήστης θα πρέπει να παραλαμβάνει τα διακριτικά αυθεντικοποίησής του με φυσική του παρουσία στην αρμόδια Υπηρεσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

γ) Η σύνδεση των χρηστών με τη διαδικτυακή εφαρμογή θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένη με χρήση του πρωτοκόλλου HTTPS, το οποίο να βασίζεται στη χρήση πιστοποιητικών που χαρακτηρίζονται ως ασφαλή από τα προγράμματα πλοήγησης στο Διαδίκτυο (φυλλομετρητές)».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κοινωνικός Τουρισμός; Όχι για όλους…


Δελτίο Τύπου 15.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4137

Με επιστολή της στους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού, η ΕΣΑμεΑ ζητά να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν δικαιούνται εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού.

Μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας, η οποία εφάρμοζε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για όλους τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν εισφορές υπέρ αυτής, δημιουργήθηκε ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ μεταξύ των οποίων και συνταξιούχοι αναπηρίας, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια είναι ο μόνοι που δεν έχουν το δικαίωμα ένταξής τους στα ισχύοντα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού όπως εφαρμόζονται από τον ΕΟΤ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ.
Γι' αυτούς τους συνταξιούχους του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού φορέα της χώρας στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόσφατες μνημονιακές μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις η Πολιτεία δεν έχει προνοήσει την ένταξή τους σε κανένα από τα ισχύοντα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την τελευταία τριετία δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ εκείνων των πολιτών της χώρας που ανήκουν σε μία από τις πιο αδύναμες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ, οι οποίοι έχασαν και την τελευταία κοινωνική παροχή που τους έδινε μια μικρή έστω απόλαυση όπως αυτή των θερινών διακοπών.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση για εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται σε εγκλήματα παιδοφιλίας


Τροπολογία που θα αυστηροποιεί τις κυρώσεις θα καταθέσει ο Ανδ. Λοβέρδος
.
Νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να αυστηροποιηθεί το καθεστώς που διέπει τα εγκλήματα παιδοφιλίας με εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε την κατάθεση της τροπολογίας- στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων από τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο των μαθητών των σχολικών μονάδων- ενημερώνοντας ότι αυτή θα έχει τρεις πτυχές:

- Την αλλαγή του πειθαρχικού Δίκαιου, προκειμένου να τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ο εκπαιδευτικός εναντίον του οποίου ασκείται ποινική δίωξη για εγκλήματα παιδοφιλίας, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σήμερα που απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.

«Είναι ένα στάδιο μετά, η παραπομπή σε ποινική δίκη. Η δίωξη είναι ένα στάδιο πριν, για να εκτιμήσει η εισαγγελία αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη» εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

- Όταν κινείται πειθαρχική δίωξη κατά εκπαιδευτικού για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, θα χαρακτηρίζεται η πράξη αμέσως και ευθέως ως τέτοια κι όχι όπως σήμερα καταγράφεται «αναξιοπρεπής συμπεριφορά περί την υπηρεσία».

Όπως είπε, μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος σε αυτό εξασφαλίστηκε συμφωνία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξηγώντας: «Γιατί όταν γράφει το βιογραφικό σου αυτό το αδίκημα, μπορεί να είναι η αργοπορία το πρωί ή ότι φεύγεις νωρίτερα ή ότι δεν διαχειρίζεσαι καλά τα κονδύλια του σχολείου, ενώ πρέπει να ονοματιστεί με την απαξία που έχει ο όρος αυτή η συμπεριφορά».

- Εάν σε εκπαιδευτικό και διοικητικό υπάλληλο του συστήματος εκπαίδευσης επιβληθεί και η ελάχιστη πειθαρχική ποινή για τέτοιο αδίκημα, μία μέρα ή η ελάχιστη ποινική κύρωση, τότε αυτός δεν μπορεί να παραμείνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε ως εκπαιδευτικός, είτε ως διοικητικός υπάλληλος.

«Εάν είναι πολύ μικρή η ποινή του, πειθαρχική ή ποινική, μετατάσσεται σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, εάν είναι μεγάλη, φυσικά ακολουθούνται οι διαδικασίες οριστικής του παύσης, όπως και σήμερα γίνεται, εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο κενό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη για τα Γλυπτά»


Τασούλας: Θα εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO.

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι», δ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας στη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία των τριών νομικών από τη Βρετανία, Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, καθώς και της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη.

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις νομικοί από τη Βρετανία, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε μία αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες, οι τρεις νομικοί μίλησαν για τις προθέσεις τους ως προς την καλύτερη νομική διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός ζητήματος ελληνικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύει και η αποδοχή, από την UNESCO, του αιτήματος της Ελλάδας για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, να προσέλθει στη μεσολάβηση την οποία είχε ζητήσει η Ελλάδα. Ο χρόνος αναμονής που προβλέπεται, το εξάμηνο, για την ανταπόκριση της Βρετανίας σε αυτή την ομόφωνη σύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, θα μας παρέχει νομικές συμβουλές η ομάδα αυτή των διακεκριμένων δικηγόρων σε συνεργασία με τους δικούς μας νομικούς συμβούλους στο υπουργείο» τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών 200 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους. Είναι μία αδικία που έχει κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα, ένα θέμα που βρίσκεται στα δέκα πιο επείγοντα, όσον αφορά τα έργα τέχνης. Ήρθε η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο λαών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Αλαμουντίν- Κλούνεϊ.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τα Μάρμαρα είναι σημαντικά για όλον τον κόσμο. Αποτελεί φοβερή βαρβαρότητα το γεγονός ότι τα γλυπτά βρίσκονται σε δύο ξεχωριστούς χώρους, το 60% στην Ελλάδα και το 40% στη Βρετανία. Αν συνενωθούν, όλος ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει την απαρχή του πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Ρόμπερτσον, επισημαίνοντας ότι «το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει κάποια έργα τέχνης, όπως τις μούμιες, αλλά είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα Γλυπτά».

Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε: «Εάν υπάρξει ανταπόκριση της Βρετανίας στην πρόσκληση της UNESCO, τότε η διαμεσολάβηση θα ξεκινήσει και εμείς οι τρεις θα βρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει ότι είναι θέμα του Μουσείου και εκείνο ότι δεν πρόκειται να τα επιστρέψει. Στόχος μας δεν είναι να απογυμνώσουμε το μουσεία, αλλά τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση. Δεν σχεδιάζουμε νομικές κινήσεις, απλώς νομικές συμβουλές. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες, διεθνή δικαστήρια, εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, διεθνείς συνθήκες, ιδέες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μεγάλη γιατί λαμβάνει υπόψη της τον διεθνή νόμο και τις αποφάσεις».

«Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει και οι νόμοι εξελίσσονται» σημείωσε ο κ. Πάλμερ, προσθέτοντας ότι τα μουσεία θα πρέπει κι αυτά να προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές. «Αν οι διεθνείς νόμοι αλλάξουν, τα μουσεία θα πρέπει να αλλάξουν κι αυτά», τόνισε.

Επίσης, οι τρεις νομικοί επεσήμαναν τις αλλαγές που, ήδη, έχουν συμβεί στη Βρετανία. «Υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις στη Βρετανία που από τη μία επέτρεψαν την επιστροφή λειψάνων πολιτισμού (σσ. των Αβορίγινων στην Αυστραλία) και από την άλλη απαγορεύουν την αποδοχή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Υπάρχουν εξαιρέσεις και μπορούν να υπάρξουν κι άλλες. Οι ορίζοντες είναι ανοικτοί» υπογράμμισαν.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προχώρησε αυτό το θέμα πολύ περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν. Είναι παλικάρι και πολύ καλός φίλος. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς φίλους. Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χιλ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το θένα να οδηγηθεί σε φιλικό διακανονισμό. «Έλεγαν ότι ο ήλιος δεν δύει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ήταν αυτοκρατορία. Αυτό δεν ισχύει πια, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει σβήσει η υψηλοφροσύνη. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην UNESCO. Αλλά εξετάζουμε και διαφορετικές εκδοχές. Δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δικαστικές ενέργειες» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα στον χώρο της εκπαίδευσης από τα παιδικά χωριά SOS


Στόχος η στήριξη περισσότερων παιδιών και οικογενειών.

Λίγους μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στο χώρο της εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, τα Παιδικά Χωριά SOS παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας που λειτούργησε το Σωματείο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν την έναρξη του προγράμματος σε πληρέστερη ανάπτυξη, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που έχει δημιουργήσει η κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς επίσης τη στήριξη περισσότερων παιδιών και οικογενειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών των Παιδικών Χωριών SOS, μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε 66% αύξηση του αριθμού των παιδιών που έλαβαν μαθησιακή υποστήριξη από τα Παιδικά Χωριά SOS, μέσω των έξι Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, πάνω από 90% των παιδιών που έλαβαν μαθησιακή υποστήριξη ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σχολικές εξετάσεις. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία τα Παιδικά Χωριά SOS στρέφουν την προσοχή τους στις εκπαιδευτικές ανάγκες που αναδεικνύονται λόγω της κρίσης, εγκαινιάζοντας σε πλήρη ανάπτυξη τη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κύριος στόχος του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας που δημιουργήθηκε στη συμπρωτεύουσα είναι να προσφέρει στα παιδιά του Δήμου Θεσσαλονίκης μαθησιακή υποστήριξη για την κάλυψη των απαιτήσεων του καθημερινού τους σχολικού προγράμματος, καθώς και δημιουργική απασχόληση, με δράσεις προσαρμοσμένες στα δεδομένα κάθε ηλικιακής ομάδας. Παράλληλα, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παρέχει στους γονείς ουσιαστική στήριξη στην εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου μέσω συμβουλευτικής, καθώς και στην εύρεση εργασίας, εξασφαλίζοντας για εκείνους σημαντικό «ωφέλιμο» χρόνο.

Στο Κέντρο συμμετέχουν παιδιά 11 - 15 ετών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες που κατοικούν σε όμορες περιοχές του Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Θεσσαλονίκης των Παιδικών Χωριών SOS και ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για την ένταξη ενός παιδιού στο πρόγραμμα συνυπολογίζονται ακόμα κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση - μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, γονείς με σοβαρή σωματική αναπηρία, κτλ. Το Κέντρο λειτουργεί έξι μέρες την εβδομάδα, σε οκτάωρη βάση.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο, με την οικονομική ενίσχυση της Henkel. Κατά την πιλοτική του λειτουργία το Κέντρο κάλυψε τις ανάγκες 89 παιδιών, παρέχοντας υποστήριξη κυρίως στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών, των φιλολογικών, των αρχαίων ελληνικών και των αγγλικών. Η λειτουργία του θα συνεχίσει διευρυμένη κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, με στόχο την υποστήριξη 160 παιδιών, καθώς και την κάλυψη σε σταθερή βάση μαθημάτων όπως τα νέα ελληνικά, η έκθεση και η ιστορία. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε πιλοτικά Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στην Αλεξανδρούπολη, που κάλυψε τις ανάγκες 58 παιδιών, το οποίο θα συνεχίσει τη λειτουργία του σε πλήρη ανάπτυξη, με στόχο την υποστήριξη 90 παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
Ιωάννα Καρμίρη, τηλ.: 2310 233692, fax: 2310 233693, e-mail: sosthessaloniki@sos-villages.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 166 αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ


Πρέπει να παρουσιαστούν για ανάληψη υπηρεσίας αύριο και την Παρασκευή.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σήμερα στην πρόσληψη 166 αναπληρωτών της ειδικότητας ΠΕ 60.50, νηπιαγωγών ειδικής αγωγής για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στην παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 16 έως και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι πιο πάνω προσλήψεις έγιναν με πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Για τους πίνακες των ονομάτων πατήστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πορεία τρόμου του Smart


«Έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα».

Η κατάληξη ήταν μοιραία για δύο ανθρώπους που βρέθηκαν στο διάβα του Smart, που σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο σήμερα το πρωί στην Πέτρου Ράλλη. Άλλοι δύο –μια 24χρονη γυναίκα αγνώστων στοιχείων και ένας 60χρονος Αιγύπτιος- τραυματίστηκαν, καθώς το αυτοκίνητο δε σταμάτησε τη φρενήρη πορεία του, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι «έτρεχε σαν τρελός» ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος μεταφέρθηκε κι αυτός τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Ένα βίντεο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινούταν το όχημα λίγο πριν χτυπήσει πάνω στο ταξί και μετέπειτα παρασύρει την πεζή γυναίκα, προσκρούσει στο περίπτερο και χτυπήσει και τους άλλους πεζούς.

«Έτρεχε σαν τρελός», λέει ένας άνδρας που είδε το δυστύχημα και τον διαμελισμό της γυναίκας που περπατούσε μπροστά από το περίπτερο. Ο σύζυγος της ήταν επίσης παρών εκείνη τη στιγμή και λίγο μετά διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό σε κατάσταση ισχυρού σοκ.

Σοκαρισμένοι ήταν και όσοι άλλοι αντίκρισαν τις σκηνές τρόμου «Ούτε σε ταινία δε συμβαίνει αυτό. Είναι αδιανόητο. Δεν ήταν στην Εθνική οδό, στην Πέτρου Ράλλη ήταν».

Δείτε το βίντεο του Alpha:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο ο ΕΝΦΙΑ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής


Διευκρινήσεις από την ΓΓΔΕ.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα όπου αναφέρονταν ότι ακίνητα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται απαλλαγής όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΓΔΕ στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στην Υγεία και άσκηση διαχείρισης κρουσμάτων Έμπολα


Στην άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών προκειμένου να μεταβούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, προχωρά το υπουργείο Υγείας με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων, μια πρώτη επαφή, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα γίνει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άσκηση στη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα. Η άσκηση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, για την πιθανή εμφάνιση του ιού Έμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, ο υπουργός Υγείας ενημερώνει αυτή την ώρα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεπικουρούμενος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Για τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού 'Εμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, συνεδριάζει, αύριο, στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Υπουργών Υγείας των χωρών μελών.

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής ότι εκδόθηκε κάρτα που θα διανέμεται από τις αεροπορικές εταιρείες και θα διανέμεται και στα λιμάνια. Με την κάρτα θα υποβάλλεται ένα ερωτηματολόγιο, από το οποίο θα προκύπτει η χώρα προέλευσης του επιβάτη, ο χρόνος αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του. Στόχος είναι, να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης του ίδιου του ταξιδιώτη, όπως είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας, ένα μέτρο που προτείνεται από διάφορες χώρες, αφορά στην εγκατάσταση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου. «Θεωρείται όμως ένα μέτρο αμφιλεγόμενο, διότι δείχνει τον πυρετό που μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία. Αντιθέτως φαίνεται να κρίνεται επαρκέστερο ένα ηπιότερο screening» είπε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε, επίσης, ότι η χώρα μας θα στηρίξει τη δήλωση Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά πάνω στο θέμα αυτό. «Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, να ληφθούν μέτρα στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού Έμπολα» είπε ο κ. Βορίδης για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παρατηρείται το πρόβλημα, ενώ ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους υγειονομικούς που μετέβησαν στις χώρες εκδήλωσης του ιού και νόσησαν.

Όπως εξήγησε, η ΕΕ έχει μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί να επιστρέφει το προσωπικό αυτό, στη χώρα από την οποία πήγε στην Αφρική, και φαίνεται πως κυρίαρχη τάση είναι το υγειονομικό προσωπικό να μένει και να αντιμετωπίζεται στη χώρα που νόσησε. Στην Ελλάδα υπάρχουν υγειονομικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε στις χώρες που εξαπλώθηκε η νόσος. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν με ελληνική αποστολή, αλλά συμμετέχουν στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ειδικότερα ως προς τη χώρα μας, έχουν δοθεί οδηγίες που κωδικοποιούν ποιο μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα και πως πρέπει να γίνει η διαχείρισή του. Έχει ήδη οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς, το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο ενεργεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δεύτερο εργαστήριο σε αυτό το επίπεδο βιοασφάλειας στην Αθήνα. Εκεί θα γίνει η εξέταση αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ύποπτο κρούσμα. Στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ που προβλέπεται η υγειονομική αντιμετώπιση κρούσματος, έχει οριστεί το προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την κατάλληλη στολή και έχει εκπαιδευτεί για την ασφαλή διαχείριση τυχόν περιστατικού.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε «ευχάριστα νέα» καθώς «κατά πάσα πιθανότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, γιατί εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα». Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έδωσε ο κ. Βορίδης συνολικά στην ΕΕ, κατά το τελευταίο διάστημα, 19 άτομα έχουν μπει από τις χώρες της Αφρικής που υπάρχει το πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα 3D περιήγηση στον τύμβο της Αμφίπολης


Παγκόσμιο θαυμασμό έχει προκαλέσει το ψηφιδωτό που έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη.

Στο ψηφιδωτό απεικονίζεται ένα άρμα σε κίνηση που σύρεται από δύο λευκά άλογα, και το οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά το γνωστό σύμβολό του –το κηρύκειο.

Περιηγηθείτε στους θαλάμους του τύμβου της Αμφίπολης, «δείτε» το πανέμορφο ψηφιδωτό, μέσω του νέου τρισδιάστατου βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

“Μπρελόκ” κάνει… αλκοτέστ


Μια έξυπνη συσκευή σε μέγεθος μπρελόκ μπορεί να σας ενημερώσει έγκαιρα αν είστε σε θέση να οδηγήσετε ή όχι. Το όνομα της συσκευής είναι Breeze και η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή και απαιτεί να έχετε μαζί σας μόνο το κινητό σας τηλέφωνο.

Ο χρήστης φυσάει στο στόμιό της και τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω Bluetooth στο «έξυπνο» κινητό του, όπου ειδική εγκατεστημένη εφαρμογή (με την ονομασία Breathometer , συμβατή τόσο με λειτουργικά συστήματα iOS όσο και με Android). Αμέσως ενημερώνεται για τα επίπεδα αλκοόλ που ανιχνεύθηκαν στο αίμα του.

Στόχος της συσκευής είναι να προειδοποιήσει τους χρήστες της όποτε εκείνοι είναι έτοιμοι να υπερβούν το όριο πίνοντας ακόμη ένα ποτό, δήλωσε ο άνθρωπος που την εφηύρε, Τσαρλς Μάικλ Γιμ.

Όπως είπε ο ίδιος, σε διαφορετική περίπτωση, όταν κάποιος έχει πιει παραπάνω από το επιτρεπτό όριο, η συσκευή αλκοτέστ Breeze τον ενημερώνει ότι δεν πρέπει να οδηγήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν την θέλουν για υπουργό Υγείας επειδή είναι υπέρβαρη


Αντιδράσεις προκαλεί στο Βέλγιο η τοποθέτηση της Maggie De Block στη θέση της υπουργού Υγείας.

Οι επικριτές της την κατηγορούν ότι δεν είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο πόστο επειδή είναι υπέρβαρη, καθώς ζυγίζει πάνω από 127 κιλά. Κι αυτό γιατί μεταξύ των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε υπουργού Υγείας είναι και η πρόληψη και η αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας.



"Πρόκειται για κάποιο αστείο" λένε εκείνοι που διαφωνούν με το διορισμό της, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί καλό παράδειγμα.

Η 52χρονος πολιτικός είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο Βέλγιο και παλαιότερα το όνομά της ακουγόταν ακόμα και για πρωθυπουργός της χώρας. Ασκούσε μάλιστα το επάγγελμα του γιατρού για περισσότερα από 25 χρόνια, συνεπώς γνωρίζει αρκετά περί του θέματος. Ωστόσο, θεωρήθηκε επιλογή "έκπληξη" για το υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που ορκίστηκε πριν από λίγες ημέρες.

Μεταξύ όσων αντιδρούν είναι ο ανταποκριτής του βελγικού τηλεοπτικού σταθμού VRT στην Ουάσινγκτον Tom van de Weghe, ο οποίος σε ένα tweet του αμφισβήτησε το κατά πόσο θα είναι "αξιόπιστη" για τη θέση αυτή.

Ένα τηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας την παρομοίασε με μια υπερμεγέθη φιγούρα που απεικονίζεται σε πίνακα του Ρούμπενς και ανέφερε ότι η εμφανής της παχυσαρκία θα μπορούσε να προκαλέσει γέλια...

Η Maggie De Block είχε διατελέσει στην προηγούμενη κυβέρνηση του Βελγίου υπουργός Μετανάστευσης και θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένη στη χώρα της επειδή κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των αιτήσεων για ασύλο σχεδόν στο μισό.

"Ξέρω ότι δεν είμαι μοντέλο, όμως πρέπει να κοιτάζουμε και το 'περιεχόμενο' όχι μόνο το περιτύλιγμα", είχε δηλώσει η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...