Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«Στο έλεος του Θεού έχει εγκαταλειφθεί η Κέα»


ΙΣΑ: Με ένα γιατρό 3.000 κάτοικοι, χωρίς παιδίατρο 800 παιδιά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει σε ανακοίνωσή του την αγανάκτησή του για την τραγική κατάσταση της Κέας όπου ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλων των κατοίκων του νησιών, ενώ περισσότερα από 800 παιδιά έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο.

Σημειωτέον ότι στο νησί υπάρχουν και αρκετά νεογνά τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Όπως κατήγγειλαν στον ΙΣΑ οι κάτοικοι της Κέας ,στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας υπηρετεί μόνο ένας Γενικός γιατρός που καλείται να καλύψει τις ανάγκες 3.000 κατοίκων .Μάλιστα τα Σαββατοκύριακα άλλα 1000 άτομα επισκέπτονται το νησί.

Πρόσφατα παραιτήθηκαν και οι δύο αγροτικοί γιατροί του ιατρείου ενώ η μοναδική νοσηλεύτρια απουσιάζει λόγω άδειας εγκυμοσύνης.

Ακόμη ο μοναδικός παιδίατρος του νησιού παραιτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου ,με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο τα 800 παιδιά του νησιού. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των παιδιών πολλαπλασιάζεται κατά την περίοδο του Πάσχα και των θερινών διακοπών.

Παράλληλα το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ούτε μια απλή εξέταση ούρων ,λόγω των ελλείψεων σε βασικά υλικά .

«Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση », δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και προσθέτει:

«Αν δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό από τους ιθύνοντες, τότε οφείλουμε να στηρίξουμε εμείς, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,την υγεία του νησιού με εθελοντές γιατρούς. Δε θα επιστρέψουμε η ολιγωρία κάποιων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές »

Απαιτείται ΑΜΕΣΑ εθνικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Υγείας, για τα παραμεθόρια νησιά με στόχο την ισότιμη προσβασιμότητα στο στοιχειώδες αγαθό της Υγείας .

Ζητούμε να δοθεί προτεραιότητα στην επάνδρωση όλων τω νησιών με εξειδικευμένους γιατρούς με ειδικά συστήματα εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση της επείγουσας ιατρικής και της τηλεϊατρικής, με μόνιμη μοριοδότηση στις θέσεις εργασίας της άγονης γραμμής, με αμεσότητα στην πρόσβαση των νομαρχιακών νοσοκομείων των νησιών, με δημιουργία και άρτια στελέχωση ειδικών μονάδων αυξημένης φροντίδας στα Πολυδύναμα Ιατρεία των μικρών νησιών, με ολοκληρωμένα συστήματα μονάδων εντατικής νοσηλείας στα Νοσοκομεία των μεγαλύτερων νησιών»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:

· καλεί το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κέας και να φροντίσει για την επείγουσα κάλυψη της οργανικής θέσης του παιδιάτρου

· απαιτεί να δοθεί εδώ και τώρα λύση στην επείγουσα κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για της ζωή των κατοίκων των νησιών μας.

· δηλώνει ότι η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες μας αποτελεί ντροπή και συνιστά μεγάλο εθνικό κίνδυνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Ελληνογερμανικής ανταλλαγής εθελοντών


Απευθύνεται σε νέους 18-25 ετών που ενδιαφέρονται για την εθελοντική εργασία.

Πρόγραμμα ανταλλαγής εθελοντών σε Ελλάδα και Γερμανία θα υλοποιήσουν ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» σε συνεργασία με την Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανικής Γλώσσας στην Ελλάδα και το Evangelischer Freiwilligendienst.

Οι Έλληνες επωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι νέοι 18-25 ετών, απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εθελοντική εργασία σε δομές κοινωνικής φροντίδας στη Γερμανία, διάρκειας 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επωφελούμενοι θα λαμβάνουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για τις υπηρεσίες τους, θα τους παρέχεται δωρεάν διαμονή και διατροφή καθώς και πλήρης ασφάλιση.

Σημαντικό και πάγιο μέρος του προγράμματος της ElanDe είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επωφελούμενων μέσα από σεμινάρια προετοιμασίας, σεμινάρια κατά τη διάρκεια και μετά την λήξη της εθελοντικής τους εργασίας. Επίσης, προσφέρονται μαθήματα γλώσσας.

Για την άρτια πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ., στα γραφεία της Αποστολής, Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, Ν. Κόσμος τηλέφωνο 213-0184400.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν αντιπρόσωποι από τις δομές της Γερμανίας που θα απασχολήσουν τους εθελοντές, ώστε να ενημερώσουν για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.






Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα αξίας 25 εκατ. € σε άπορους


Σε 25 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται για τη φετινή χρονιά ο προϋπολογισμός του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων και θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως ζυμαρικά, ελαιόλαδο, ρύζι και τυροκομικά. Το σύνολο των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, θα λάβουν μέρος περίπου 730 φορείς.

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει πως λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, ούτως ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Για την απρόσκοπτη και με πλήρη διαφάνεια διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας το υπουργείο προχώρησε στον χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής, ώστε να ευνοηθεί η συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής προς τους δικαιούχους.

Η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επισημαίνεται, πέρα από το όφελος που απολαμβάνουν άνθρωποι που χρήζουν ενίσχυσης, έχει περαιτέρω θετικά αποτελέσματα, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων επηρεάζει σημαντικούς φορείς, όπως παραγωγικές μονάδες, επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που διανέμονται, μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο γιατρός του 15χρονου από την Πάτρα


Νικητής γύρισε από το Ανόβερο της Γερμανίας, ο 15χρονος, ύστερα από τη λεπτή επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Ο νευροχειρουργός Βασίλης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, αναφέρει ότι ο15χρονος σηκώθηκε την δεύτερη ημέρα της επέμβασης από το κρεβάτι, ενώ σήμερα, μετά από δύο εβδομάδες δεν χρειάζεται καμία βοήθεια.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανοικτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα»


Τι λέει για το νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Νομοσχέδιο για να είναι ανοικτά τις Κυριακές πολυκαταστήματα και μικρά καταστήματα, θα προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως είπε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

«Θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά. Όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό… Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σκορδάς.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, είπε: «Σήμερα, στη χώρα, έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια -αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη κατηγορία δανείων- της τάξεως των 80 δισ. ευρώ. Εάν, επομένως, μπορούσαμε να πάμε σε ένα οριζόντιο, ας το πούμε έτσι, "κούρεμα" μόνο 20%, καταλαβαίνετε ότι θα προέκυπτε αμέσως η ανάγκη για πρόσθετα 16 δισεκατομμύρια σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το «κούρεμα» των δανείων, θα απαιτούσε ισόποση πρόβλεψη από την πλευρά του συστήματος. Αντιλαμβάνεστε, ότι 16 δισεκατομμύρια, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να βρεθούν…», τόνισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Σάμος: «Χάνω το παιδί μου. Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας»


Ανοιχτή επιστολή έστειλε απεγνωσμένος πατέρας από την Σάμο…

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας έστειλε και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου με το που ενημερώθηκε για το θέμα. "Η έστω και μια μέρα καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία για την Αναστασία και όλοι εμείς θα έχουμε συμμετάσχει σ’ αυτό, αν δεν φροντίσουμε να γίνει το αυτονόητο!!!", αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Π.Ο.Β.Α, Σοφία Μιχάλα.

Προς Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αντώνιο Σαμαρά

Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση σε κάθε αρμόδιο

"Χάνω το παιδί μου.

Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας.

Ονομάζομαι Θωμάς Τριανταφύλλου. Ψαράς στο επάγγελμα κάτοικος Σάμου. Εδώ και 6 χρόνια παλεύω πέρα από τη θάλασσα με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου… Η 26χρονη σήμερα κόρη μου Αναστασία Τριανταφύλλου κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Θες/νίκη παρουσίασε ορμονικές διαταραχές που επηρέασαν έντονα τον Ψυχισμό της κι επιπλέον της δημιούργησαν πλείστα προβλήματα υγείας με διαταραχές στην καρδιά, την όραση, το πεπτικό σύστημα, ενώ φλεγμονή της δεξιάς κροταφογναθικής άρθρωσης δυσχεραίνει τη λήψη μάσησης τροφής. Η Αναστασία ανήκει στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ για τη θεραπεία της και ιδίως για τη ζωή της απαιτούνται ειδικές εξετάσεις σε πυρηνικά εργαστήρια, όπως επισημαίνεται από τον θεράποντα ιατρό της καθηγητή Παν/μίου Κρασσά Ευθύμιο… Ως το 24ο έτος της ηλικίας της παρέμενε ασφαλισμένη στην ασφάλιση του ΙΚΑ, κάνοντας χρήση της ασφάλισης της μητέρας της. Έκτοτε και παρά του ότι επιδείξαμε τα παραστατικά ανικανότητας κι αναπηρίας, η ασφάλιση διεκόπη παραπέμποντάς μας στην πρόνοια. Μόνο που η πρόνοια δύναται ν’ ασφαλίσει μετά το 29ο έτος. Η Αναστασία είναι ανασφάλιστη με τα έξοδα νοσηλείας να ανέρχονται στα 3.000 ευρώ τουλάχιστον μηνιαίως, με τα τρέχοντα στις 4.000 ευρώ, αφού έχει αδυναμία βάδισης, όρασης, επιβάλλεται 24ωρη φύλαξή της, αδυνατεί η μεταφορά της με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο στη Σάμο και πέρα απ’ όλα τα άλλα αυτό το παιδί, λόγω του προβλήματος, δεν κοιμάται ποτέ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Για την ανανέωση της πιστοποίησης αναπηρίας είναι εγγεγραμμένη στα ΚΕΠΑ Θεσ/νίκης μόνο που, σύμφωνα με την ενημέρωση, είναι σε λίστα αναμονής και μάλιστα αφού προηγηθούν κάποιες χιλιάδες…

Αυτά τα 2 χρόνια επωμιστήκαμε οικογενειακά με τη συμβολή συγγενών, φίλων και δανείων τα έξοδα νοσηλείας της… Όμως δυστυχώς κι όπως είναι λογικό επόμενο πλέον έχουμε αδυναμία κάλυψης από τη μια κι από την άλλη σε καθημερνή βάση τον θεράποντα ιατρό της να μας υπενθυμίζει πως, αν η Αναστασία δεν συνεχίσει τις εξετάσεις και τη θεραπεία, θα πεθάνει το πολύ σε ένα μήνα. Τα ψυχικά αποθέματα τόσο τα δικά μου άλλο τόσο και της μητέρας της εξαντλήθηκαν από την αναλγησία και ο τοίχος που υψώνεται μπροστά μας σε κάθε επίσκεψη παρέμβαση για τη σωτηρία του παιδιού μας. Πείτε μου, ποιος είναι αυτός ο γονιός που θ’ αφήσει το παιδί του αβοήθητο να πεθάνει, όταν μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί η υγεία του. Πείτε μου εσείς, πού να απευθυνθώ για να σώσω τη ζωή του παιδιού μου, που κρέμεται εν πολλοίς σε ένα βιβλιάριο υγείας – διαβατήριο ζωής, που αν δεν κάνω λάθος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ΑΜΕΑ. Υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που θ’ άφηνε το παιδί του να σβήσει; Υπάρχει ψαράς που θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα έξοδα, που η περιπέτεια της υγείας του παιδιού μου επιβάλλουν, να τα βγάλει πέρα…

Ζητώ την παρέμβασή σας, όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και θα εξαρτηθεί η ζωή του παιδιού μου από τον τρόπο με τον οποίο το κράτος πρόνοιας θα σκύψει με πρόνοια πάνω του…"

Θωμάς Τριανταφύλλου, κάτοικος Σάμου

Π.Ο.Β.Α Ατόμων με Αναπηρία : «Ανοιχτή επιστολή – Ζήτημα ζωής και θανάτου»

"Την κραυγή αγωνίας του απεγνωσμένου πατέρα από τη Σάμο μεταφέρουμε σε σας, ως ανώτατο άρχοντα της Πολιτείας, προκειμένου να σώσουμε τη ζωή μιας νέας κοπέλας, που βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, εγκλωβισμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας, το οποίο εγγυάται το Σύνταγμα και το οποίο έχει διαμελιστεί με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Κύριε Πρόεδρε,

Ως Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου θα μεταφέρουμε και θα δημοσιοποιήσουμε το μήνυμα και θα θέσουμε τον καθένα προ των ευθυνών του, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της Αναστασίας! Σήμερα κιόλας πρέπει η Αναστασία να αποκτήσει βιβλιάριο υγείας και να χρηματοδοτηθούν τα φάρμακα, τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό και κοστίζουν ακριβά.

Η έστω και μια μέρα καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία για την Αναστασία και όλοι εμείς θα έχουμε συμμετάσχει σ’ αυτό, αν δεν φροντίσουμε να γίνει το αυτονόητο!!!

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΤΗΣ Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ,ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Λήψη κοινωνικών κριτηρίων για τα ΑμεΑ σε οποιοδήποτε νέο φόρο ακινήτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.04.2013

Την τελευταία τριετία η επιβολή συνεχών δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, σε συνδυασμό με τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών τους παροχών έχουν οδηγήσει στην φτώχεια και στην εξαθλίωση την πλειονότητά τους. Η επιβολή οποιουδήποτε πρόσθετου οικονομικού μέτρου όπως το ΕΕΤΗΔΕ που είναι άδικο για όλους τους πολίτες της χώρας, είναι ολέθρια για την αναπηρική οικογένεια.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που δρομολογούνται για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και τις πρόσφατες εξαγγελίες για οριζόντια μείωση κατά 15% όλων των συντελεστών του ειδικού τέλους αιτείται:

α) να διασφαλιστεί η επιβολή μειωμένου συντελεστή του τέλους που ίσχυε για τους αναπήρους και τα πρόσωπα που έχουν στη φροντίδα άτομα με βαριά αναπηρία την προηγούμενη χρονική περίοδο.

β) να εξεταστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις εφαρμογής του μειωμένου τέλους στα άτομα με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Ως εκ τούτου πρέπει να αυξηθεί το ποσό της συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας του ατόμου με αναπηρία το οποίο αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις ένταξης στο μειωμένο συντελεστή.

γ) να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις μειωμένου συντελεστή του τέλους και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, δεδομένου ότι το ποσοστό αναπηρίας για κατηγορίες αναπηρίας/χρόνιας πάθησης μόνιμες και μη αναστρέψιμες: όπως: κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμοί), κώφωση – βαρηκοϊα, αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης με επιπλοκές, συγγενείς καρδιοπάθειες, άτομα με ψυχική αναπηρία, καθορίζεται στο 67%.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα για την ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας


Ανακοίνωση 18.04.13

Στην ημερίδα της Γ.Γ. Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Η συνεργασία Πολιτείας - Αυτοδιοίκησης - ΝΠΙΔ στην ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας: Συμπεράσματα - Προτάσεις», παρευρέθη την Τετάρτη 17 Απριλίου ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας.

Ο κ. Νάστας χαιρέτησε την ημερίδα και ανέγνωσε την ομιλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί.

Η ομιλία: «Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση ν’ απευθύνω χαιρετισμό σ’ αυτήν την πολύ σημαντική Ημερίδα. Δυστυχώς όμως, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, βρίσκομαι στο εξωτερικό και δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας.

Ο Τομέας της Κοινωνικής Φροντίδας και της Κοινωνικής Υποστήριξης στην εποχή της κρίσης αποκτά ιδιαίτερη ιδεολογική, πολιτική και πρακτική σημασία και αξία, όχι μόνο για τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Διαχρονικά αυτός ο τομέας δημόσιας πολιτικής υπήρξε ο φτωχός συγγενής της κυβερνητικής πολιτικής, τον οποίο αντιμετώπισαν, και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, αποσπασματικά και απρογραμμάτιστα.

Ο Τομέας της Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας στηρίζεται σε τρεις Πυλώνες, οι οποίοι είναι οι εξής: α) ο Δημόσιος, β) ο Αυτο-διοικητικός και γ) ο Μη Κερδοσκοπικός.

Ουσιαστικά και αντικειμενικά ο Δημόσιος Τομέας δεν έχει μόνο περιοριστεί, αλλά στην πράξη έχει κατακρεουργηθεί!

Με τον νόμο 4025/2011 το κράτος προχώρησε στη διασύνδεση των Δημόσιων Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μεταξύ τους, δίχως όμως σχέδιο και πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο νόμο, αφαιρέθηκαν βίαια και αναιτιολόγητα τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ και τα Κέντρα Υποστήριξης από τον Τομέα της Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας και εντάχθηκαν στα Νοσοκομεία, τα οποία με τη σειρά τους έχουν λεηλατήσει υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό.

Με τον νόμο 4109/2013 ολοκληρώθηκε η αποσάθρωση του Δημόσιου Τομέα Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας. Ο Αυτο-διοικητικός Πυλώνας βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο με την υπονόμευση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και με την ανασφάλεια και αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και τα ΚΗΦΗ, ενώ ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας όλο και περισσότερο αποκτά χαρακτηριστικά «φιλανθρωπικοποίησης», δηλαδή επιστρέφει στην ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπισή του πριν από 35 χρόνια.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό είναι ότι η Κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει μέτρα και πολιτικές δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίοι να αντιμετωπίζουν αυτόν τον τομέα ως ενιαίο σύστημα, με αλληλοσυμπληρούμενες Δομές, Κέντρα και Ιδρύματα.

Εδώ αξίζει παρενθετικά να αναφέρουμε ότι δεν υποβαθμίζουμε τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του Προγράμματος που απευθύνονταν στα ΚΗΦΗ και στα Κέντρα Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας, ούτε και την νέα Πρόσκληση που το Υπουργείο Εργασίας αυτήν την περίοδο ετοιμάζει για την υλοποίηση του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα, όσον αφορά στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, ήταν πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. Όμως και αυτή αποτελεί ένα αποσπασματικό μέτρο και όχι ολοκληρωμένη πολική.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με αίσθημα ευθύνης κατέθετε τις θέσεις της για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και για τους τρεις Πυλώνες, στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω. Δυστυχώς, η πρότασή μας για τη σύσταση ενός ισχυρού Περιφερειακού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας & Υποστήριξης κατά τη συζήτηση του νόμου 4109 δεν έγινε δεκτή. Αφέθηκε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παρέμβει με τρόπο αλαζονικό και καταστροφικό σ’ έναν Τομέα που δεν γνώριζε. Οι προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των Υπηρεσιών της για την υπεράσπισή του δεν αρκούσαν.

Το ζητούμενο σήμερα είναι απλό και καθολικό:
- να αναμορφωθεί ο νόμος 4109,
- να μελετηθεί σοβαρά η πρότασή μας για τη σύσταση ενός ισχυρού Περιφερειακού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας & Υποστήριξης,
- να επανέλθουν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ με τις κτιριακές τους υποδομές, το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους στον Τομέα της Πρόνοιας, δηλαδή όπως ήταν πριν από τη ψήφιση του νόμου 4025,
- να ενισχυθεί οικονομικά αυτός ο Τομέας και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις το ταχύτερο δυνατό, πριν τα Δημόσια Ιδρύματα της χώρας καταρρεύσουν ολοσχερώς.

Δεν καταστροφολογούμε, αλλά σ’ αυτά τα ιδρύματα διαβιούν έλληνες και ελληνίδες με αναπηρία που είναι ξεχασμένοι από θεό και ανθρώπους ….

Ο Αυτο-διοικητικός Πυλώνας πρέπει να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γιατί απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, σε οικογένειες αυτών που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όλο και περισσότερο, όλο και βιαιότερα, στην εποχή της κρίσης.

Η ημερίδα σας σήμερα έχει ως αντικείμενό της τον Μη Κερδοσκοπικό Τομέα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ο τρίτος Πυλώνας ενός ενιαίου συστήματος. Χρειάζεται συντονισμός, χρειάζεται προγραμματισμός, απαιτείται πολιτική βούληση; Ασφαλώς ναι! Επιβάλλεται εξορθολογισμός; Ποιός μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Ποιος επίσης αμφισβητεί ότι στη χώρα μας λόγω της κρίσης όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους που απευθύνονται στις Δομές αυτού του Πυλώνα - αλλά και στις Δομές των άλλων δύο Πυλώνων - είναι ανασφάλιστα;

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι φορείς του Μη Κερδοσκοπικού Τομέα, όλο και συχνότερα, οργανώνουν εράνους, μαραθωνίους, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, δηλαδή όλο και βαθύτερα εισέρχεται ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας, και ακολουθεί ο Δημόσιος, στην πιο συντηρητική μορφή παροχής Κοινωνικής Φροντίδας μέσω της ατομικής, συλλογικής και εταιρικής ελεημοσύνης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας έχει κυρίως αναπτυχθεί από Οργανώσεις Γονέων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, με Σύνδρομο Down, με Αυτισμό με Εγκεφαλική Παράλυση, με Πολλαπλές Αναπηρίες και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί γιατί αυτές οι Δομές ήρθαν να καλύψουν την ανύπαρκτη μέχρι σήμερα Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα & Υποστήριξη σ’ αυτά τα άτομα με αναπηρία. Το κράτος επεχείρησε να παρέμβει σ’ αυτόν τον χώρο με τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ, τα οποία σήμερα έχει παραδώσει στην απαξία και την λεηλασία των νοσοκομείων. Η Αυτοδιοίκηση με τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κυρίως με τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ δημιούργησε τη δική της παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα & Υποστήριξη. Απαιτείται και οι δύο συνιστώσες της Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, δηλαδή η Αυτο-διοικητική και η Μη Κερδοσκοπική να αναμορφωθούν και να υποστηριχτούν, ενώ πρέπει να συμπληρωθούν με την επιστροφή των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στον Τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Φροντίδας.

Προτείνουμε και ζητούμε να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση των όρων αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος, και των τριών Πυλώνων δηλαδή. Προτείνουμε να αναζητηθούν οι συνέργειες μεταξύ τους, ο συντονισμός, η εποπτεία, η επιστημονική στήριξη, η ανάπτυξη Προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης και Απο-ιδρυματοποίησης.

Στην εποχή της κρίσης, η ανάπτυξη ενός Δημόσιου και Κοινωνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας αποκτά χαρακτηριστικά κοινωνικής επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση να πάρουν μέτρα ουσιαστικά και αποτελεσματικά, να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις, να εξοικονομήσουν πόρους για να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους Έλληνες και Ελληνίδες, τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από τη φτώχεια και από τον πιο σκληρό κοινωνικό αποκλεισμό που έχουν βιώσει ποτέ Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 137 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ΑμεΑ - Προτάσεις προς το υπ. Οικονομικών για τους δανειολήπτες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.04.2013

Με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών η Ε.Σ.ΑμεΑ. καταθέτει τις προτάσεις της επί των ρυθμίσεων για τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.

- Στην εξειδίκευση των κριτηρίων χρειάζεται η αποσαφήνιση ότι το μέτρο αφορά και στα πρόσωπα (γονείς/κηδεμόνες/συζύγους) που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Σύμφωνα δε και με το άρθρο 7 του ΚΦΕ το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που βαρύνουν φορολογικά ένα πρόσωπο καθορίζεται σε ποσοστό 67% και άνω. 


- Για τους δανειολήπτες που ανήκουν οι ίδιοι σε κατηγορία αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης χρειάζεται να καθοριστεί ότι στις ρυθμίσεις υπάγονται τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το οποίο διαπιστώνεται με γνωμάτευση αρμόδιας αρχής για την πιστοποίηση εφόσον αυτή βρίσκεται σε ισχύ. Για λόγους αρχής και στην προσπάθεια να υιοθετηθεί η σύγχρονη ορολογία η οποία εκφράζει το αναπηρικό κίνημα επισημαίνουμε ότι ο όρος ασθένεια δεν είναι δόκιμος ούτε εκφράζει τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. 


- Η γενική προϋπόθεση ένταξης στο Πρόγραμμα, η οποία τίθεται για όλες τις κατηγορίες πληθυσμού και αφορά στην μείωση του φετινού εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το εισόδημα του 2010 ενδεχομένως να θέσει εκτός του Προγράμματος άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τους οποίους αδιαμφισβήτητα και ανεπανόρθωτα έχει πλήξει η οικονομική κρίση. Τα μέλη της ευπαθούς αυτής ομάδας έχουν υποστεί πολλαπλάσια μείωση του εισοδήματος τους λόγω πρόσθετων παραγόντων που έχουν αυξήσει το κόστος ζωής τους, όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής τους στις δαπάνες για τη θεραπευτική και φαρμακευτική τους αγωγή, η υποβάθμιση έως και συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, η μείωση έως και κατάργηση κοινωνικών παροχών. Η Συνομοσπονδία ζητά να μην ισχύσει για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και τις οικογένειές τους η γενική προϋπόθεση μείωσης του εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το εισόδημα του έτους 2010. Επιπλέον ζητείται η περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου οικογενειακού εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. 


- Τέλος στο Πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να υπαχθούν χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια οι έχοντες αδυναμία να πληρώσουν τις δανεικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της μακρόχρονης διακοπής χορήγησης της σύνταξής η πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας, λόγω αναμονής στους στις λίστες των ΚΕΠΑ. Το θέμα μπορεί να διευθετήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση μόνο όμως για τους συνταξιούχους αναπηρίας. Είναι γεγονός όμως ότι από το 2011 έως και την πρόσφατη αυτή ελλιπή νομοθετική ρύθμιση έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά πολλές οικογένειες ατόμων με αναπηρία.

Απαιτούνται μέτρα ουσίας για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας!

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ρύθμιση δανείων ζητούν οι πυρόπληκτοι


Δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Νέα ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Στην επιστολή τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων αναφέρονται στο πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων που είχαν λάβει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι σε πυρόπληκτους νομούς και ζητούν επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, διετή περίοδο χάριτος με πρώτη πληρωμή στο τέλος Ιουνίου 2015, κεφαλαιοποίηση τόκων και μείωση του επιτοκίου.

Ειδικότερα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι, «λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που ισχύουν στην χώρα μας, λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις περιοχές αυτές, υπάρχει πλήρης αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αυτών (παρά και τις παρατάσεις που ήδη έχουν δοθεί)».

Προσθέτουν πως «η κρίση βαθαίνει και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές δυσμενείς παρενέργειες στις επιχειρήσεις αυτές από την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αλλά και στο Δημόσιο που έχει εγγυηθεί αυτά τα δάνεια με ορατό τον κίνδυνο μεγάλης αξίας καταπτώσεων».

Κατόπιν αυτών τα Επιμελητήρια ζητούν:

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, στην πρώτη κατηγορία (δάνεια ρύθμισης οφειλών) που η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι δέκα χρόνια να επεκταθεί στα 15 χρόνια, ενώ στην δεύτερη κατηγορία (δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης) που η διάρκεια τους είναι πέντε χρόνια να επεκταθεί στα επτά χρόνια.

Διετή περίοδος χάριτος που σημαίνει ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης κεφαλαίου που είναι να καταβληθεί στις 30/6/2013, να μετατεθεί για τις 30/6/2015 και οι μη καταβληθείσες δόσεις να καταβληθούν στο τέλος μαζί με τις τελευταίες δόσεις, αναλογικά ώστε μαζί με κάθε δόση να καταβάλλεται μαζί με άλλη μία από τις οφειλόμενες.

Κεφαλαιοποίηση τόκων και συγκεκριμένα, για όσους δεν έχουν καταβάλει το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων, μέχρι την 31/12/2012, να γίνει κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας ισομερώς τις δόσεις του οφειλομένου κεφαλαίου.

Επίσης, τα Επιμελητήρια διεκδικούν και μείωση επιτοκίου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει το επιτόκιο των ρυθμίσεων να αποδεσμευθεί από το ΕΓΕΔ και να προσαρμοσθεί στο euribor, διαφορετικά επιβαρύνονται δυσανάλογα και οι επιχειρήσεις, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά την συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου.

Τέλος υπογραμμίζουν πως στην νέα αυτή ρύθμιση που αιτούνται πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο τα εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια, όσο και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε»


Επανέρχεται στο θέμα των υποσιτισμένων ανηλίκων η New York Times.

«Ως διευθυντής δημοτικού, ο Λεωνίδας Νίκας έχει συνηθίσει να βλέπει τα παιδιά να παίζουν, να γελούν και να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Όμως πρόσφατα έχει δει κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που νόμιζε πως ήταν απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα: Παιδιά να ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες του σχολείου για φαγητό, πεινασμένους νεαρούς να ζητούν αποφάγια από τους συμμαθητές τους και ένα 11χρονο αγόρι διπλωμένο στα δύο από την πείνα».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το άρθρο των New York Times για τα υποσιτιζόμενα παιδιά στην Ελλάδα, με τίτλο «Περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε».

«Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν περίμενα να δω την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», τονίζει ο κ. Νίκας, προσθέτοντας: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να έρχονται τα παιδιά στην Ελλάδα πεινασμένα στο σχολείο. Σήμερα, οι οικογένειες έχουν δυσκολίες όχι μόνο στην απασχόληση, αλλά στην επιβίωση».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος σίτισης της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Πρόληψις», περίπου το 10% των παιδιών στο δημοτικό και το γυμνάσιο βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της πείνας. «Στο θέμα της ανασφάλειας του φαγητού, η Ελλάδα έχει πέσει πια στο επίπεδο κάποιων αφρικανικών χωρών», υποστηρίζει.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως στα ελληνικά σχολεία δεν παρέχονται γεύματα και τα παιδιά πρέπει να φέρουν στο σχολείο το φαγητό τους ή να το αγοράσουν από την καντίνα, όμως το κόστος είναι πλέον αβάσταχτο για οικογένειες με χαμηλό ή και μηδενικό εισόδημα.

Ο κ. Νίκας δηλώνει αγανακτισμένος, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μία ευρύτερη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ελλάδας από την πλευρά της Ευρώπης. «Δε λέω ότι πρέπει απλά να περιμένουμε από τους άλλους να μας βοηθήσουν, αλλά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργήσει όπως αυτό το σχολείο, όπου οι οικογένειες βοηθούν τις άλλες οικογένειες επειδή είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, έχουμε τελειώσει», σχολιάζει.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταθμός ανθρωπιάς και αγάπης


Ποιο είναι το έργο του Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Το ΚΕΠΑΚΥ ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την προστασία και στήριξη ατόμων με αυτισμό, πρόληψη κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, βοηθήματα και επανένταξη ατόμων

Χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα. Η δυναμική αυτή μας εμποδίζει να στρέψουμε το βλέμμα στην ουσία της ζωής και σε αυτούς που μπορεί να χρειάζονται την προσοχή μας. Ως απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα δημιουργήθηκε το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΑΚΥ) Ανδρέας Σοφοκλέους, θέλοντας να είναι σταθμός ανθρωπιάς και αγάπης.

Οι δράσεις
Μιλώντας στη «Σ» η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΑΚΥ, Ασουσένα Σοφοκλέους, ανέφερε πως το ΚΕΠΑΚΥ είναι η απάντηση μιας ομάδας έντεκα νέων ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε μόδα αλλά μια τάση, μια φιλοσοφία ζωής, η οποία ανυψώνει το πνεύμα κάθε ανθρώπου. Το Κέντρο, σημείωσε, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του Ομίλου Εταιρειών Ανδρέας Σοφοκλέους το 2008 και είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Οι δραστηριότητες του ΚΕΠΑΚΥ, συμπλήρωσε, επικεντρώνονται γύρω από τους ακόλουθους βασικούς άξονες δράσης:
? προστασία και στήριξη σε άτομα με αυτισμό και στις οικογένειές τους
? πρόληψη κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών
? βοηθήματα σε νέους με κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες
? επανένταξη ατόμων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό

Πρότυπο Κέντρο
Σε σχέση με τον Αυτισμό, η κ. Σοφοκλέους είπε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη δημιουργία και τον εξοπλισμό του «Πρότυπου Κέντρου Απασχόλησης, Φροντίδας και Θεραπείας» στη Λεμεσό, το οποίο προσφέρει, μεταξύ άλλων, ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό μεθόδων αισθητηριακής ολοκλήρωσης, που μπορεί να ωφελήσει άτομα με αυτισμό, με εγκεφαλική παράλυση και πρόωρα νεογνά. Στη συνέχεια, παρατηρώντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στη Κύπρο όσο αφορά το θέμα της πληροφόρησης με τις νομοθεσίες, τις θεραπείες και άλλα δικαιώματα των ατόμων με Αυτισμό, το ΚΕΠΑΚΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν ενημερωτικό οδηγό. Ο Οδηγός ανανεώνεται τακτικά και βρίσκεται στην πιο κάτω ιστοσελίδα: www.sofocleousfoundation.org. Επίσης, ένα νέο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης για γονείς βρίσκεται σε εξέλιξη στα κέντρα του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας.

«Ένα χέρι προς τους Νέους»
Όσον αφορά την πρόληψη κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, υπέδειξε η Πρόεδρος του Δ.Σ., το ΚΕΠΑΚΥ δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Ένα χέρι προς τους Νέους», μέσα από το οποίο παρέχει εβδομαδιαία προγράμματα ψυχολογικής στήριξης σε νέους και οργανώνει προγράμματα πρόληψης, όπως καμπάνιες. Επίσης, προσφέρει κουπόνια για τρόφιμα, υποδήματα και ρουχισμό σε παιδιά με οικονομικές δυσκολίες μέσω των σχολείων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Σύμφωνα με την κ. Σοφοκλέους, παράλληλα, το ΚΕΠΑΚΥ κάθε χρόνο προσφέρει βοηθήματα σπουδών σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. «Στην προσπάθεια για κοινωνική επανένταξη, το Ίδρυμα εργοδοτεί τον Κοινωνικό Λειτουργό που είναι υπεύθυνος για το Πρόγραμμα ΑμΕΑ ''Ίκαρος'' στο Πελένδρι και εξυπηρετεί άτομα με ειδικές ανάγκες από οκτώ Κοινότητες από τον Σεπτέμβρη του 2011», συμπλήρωσε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΠΑΚΥ.

Οι αιτήσεις
Κάνοντας αναφορά στα μέλη του Ιδρύματος, η κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως παρατηρούν με ευχαρίστηση ότι, από τον καιρό που δραστηριοποιείται το Ίδρυμα στα πιο πάνω κοινωνικά θέματα, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί στο μέγεθος που επιτρέπουν οι δυνάμεις του Οργανισμού τους. «Ο κόσμος του ΚΕΠΑΚΥ, με την εμπλοκή σε αυτά τα κοινωνικά θέματα, λαμβάνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν, ιδιαίτερα τώρα που οι κοινωνικές ανάγκες αυξάνονται λόγω της κρίσης· π.χ., φέτος, το ΚΕΠΑΚΥ δέχτηκε πέντε φορές περισσότερες αιτήσεις για βοηθήματα σπουδών σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά ήταν σοβαρά. Επίσης το Ίδρυμα δέχεται συχνά προτάσεις από σχολεία, οργανωμένα σύνολα, ή/και άτομα για επέκταση προγραμμάτων και άλλου είδους βοήθεια», συνέχισε.

Ο προβληματισμός
Λόγω των πιο πάνω αναγκών, σύμφωνα με την κ. Σοφοκλέους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προβληματίζονται για τη συνέχεια του έργου. «Στοχεύουν να δίνουν τις απαντήσεις που τους αναλογούν, με υπευθυνότητα και ευελιξία προς τις νέες και πιο επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας. Το ΚΕΠΑΚΥ στηρίζεται οικονομικά από τον Όμιλο εταιρειών Ανδρέας Σοφοκλέους. Πέραν αυτού, οργανώνονται εκδηλώσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Η επόμενη εκδήλωσή τους είναι η Ρεμπέτικη Βραδιά με τη δημοφιλή Μαριώ, στις 13 του Απρίλη, 2013. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι χορηγοί, οι φίλοι εθελοντές του ΚΕΠΑΚΥ και η κοινωνία γενικά διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο. Τέλος, το σλόγκαν τους, ‘ενώνουμε τα χέρια, χτίζουμε χαρά’, απόλυτα τους εκφράζει», κατέληξε η κ. Σοφοκλέους.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθής σώζει τη ζωή οδηγού ασθενοφόρου


«Δώσε μου τα κλειδιά, έχε μου εμπιστοσύνη, η αξονική μου μπορεί να περιμένει».

Ο 60χρονος Christian Nayet πάσχει από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και μεταφερόταν σε νοσοκομείο της Lens, στη βόρεια Γαλλία για έναν έλεγχο ρουτίνας όταν αντιλήφθηκε ότι ο οδηγός του ασθενοφόρου έπαθε καρδιακό επεισόδιο.

Ο ίδιος ο Nayet είπε σε εφημερίδα ότι αντιλήφθηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ότι ο τραυματιοφορέας είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Φοβούμενος ότι αν ειδοποιούσαν τις πρώτες βοήθειες θα καθυστερούσαν πολύ να στείλουν άλλο ασθενοφόρο, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.




«Του είπα: δώσε μου τα κλειδιά, έχε μου εμπιστοσύνη. Δεν διατρέχω κίνδυνο, όμως η δική σου ζωή κινδυνεύει. Θα πάμε γρήγορα. Η αξονική μου μπορεί να περιμένει».

Όπως αφηγήθηκε ο 60χρονος, δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τη σειρήνα του ασθενοφόρου, όμως έθεσε σε λειτουργία τον φάρο και είπε στον καρδιοπαθή να βγάλει το χέρι του έξω από το παράθυρο και να κάνει σήμα στα διερχόμενα αυτοκίνητα ώστε να τους αφήνουν να περάσουν.

«Μπήκε με το αυτοκίνητο στο χώρο των ασθενοφόρων, όπως θα το έκανε κι ένας επαγγελματίας. Μας έδωσε σωστές πληροφορίες, ενήργησε γρήγορα και αυτό μας επέτρεψε να βοηθήσουμε τον άτυχο τραυματιοφορέα», είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, ο Nayet είχε χορηγήσει στον οδηγό του ασθενοφόρου ένα αντιθρομβωτικό που είχε μαζί του για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματός του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν δωρεάν νομική αρωγή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Ο Συνήγορος του Καταναλωτή χαιρετίζει την αλλαγή στάσης καταναλωτικών ενώσεων.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, για το αίτημα που εκφράστηκε πρόσφατα προς την Πολιτεία από τις Ενώσεις Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και Νέο ΙΝΚΑ να εξασφαλιστεί - και μάλιστα σε μόνιμη βάση - ο θεσμός της υποστήριξης όσων καταναλωτών υπάγονται στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της δαπανηρής διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών τους ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων.

Ο Συνήγορος με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι πρώτος εκείνος, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, είχε προτείνει επισήμως προς τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και τον τότε γενικό γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο, τη χρηματοδότηση της δικηγορικής συμπαράστασης των οφειλετών κατά τη δικαστική ρύθμιση των χρεών τους ενώπιον των Ειρηνοδικείων, δεδομένης της σχεδόν μηδενικής επίτευξης εξωδικαστικών συμβιβασμών στο πλαίσιο του ν. 3869/2010.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης του Συνηγόρου του Καταναλωτή θα προϋπέθετε τη διακοπή της κρατικής επιδότησης (με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) δικηγόρων και Ενώσεων Καταναλωτών για την παροχή εξωδικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, που αποδείχθηκε παντελώς άσκοπη και καθόλου ανταποδοτική επένδυση, και αντιθέτως τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών απευθείας προς τους υπερχρεωμένους καταναλωτές κατά την πολύ ουσιαστικότερη και χρησιμότερη διαδικασία της δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.

«Είναι λυπηρό ότι τον καιρό εκείνο, με δελτίο Τύπου που είχαν εκδώσει στις 12-12-2011 από κοινού 19 Ενώσεις Καταναλωτών (μεταξύ των οποίων η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Νέο ΙΝΚΑ), είχε ασκηθεί δριμεία και ανυπόστατη κριτική στην παραπάνω πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή και είχε ζητηθεί επιμόνως από τις εν λόγω Ενώσεις να μην διακοπεί ένα Πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο σε τίποτα τελικά δεν ωφέλησε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έστω και καθυστερημένα, παραμένει ευχάριστο το γεγονός ότι το Καταναλωτικό Κίνημα στη χώρα μας υιοθετεί και στηρίζει αιτήματα υπέρ των ουσιαστικών συμφερόντων των καταναλωτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Θα διατεθούν 5,5 τόνοι σε 1.700 οικογένειες στο πλαίσιο του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες».

Πάνω από 55.035 κιλά τροφίμων ελεγμένης ποιότητας ή και πιστοποιημένα, πρόκειται να διατεθούν αύριο Παρασκευή σε περισσότερες από 1.700 οικογένειες, που δήλωσαν συμμετοχή στο κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η διανομή των τροφίμων οργανώνεται με τη στήριξη και τη συμμετοχή του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), τοπικών συλλόγων και φορέων.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη διάθεση προϊόντων, η οποία θα γίνει από τις 7.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στην περιοχή Στρεμπενιώτη (Νεάπολη), με τον κατάλογο αυτή τη φορά να ενισχύεται με νέα είδη (μέλι, ρεβίθια, ελιές).

Το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτή του δήμου έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις της άριστης ποιότητας και των φτηνών τιμών, μέσα από ένα μαραθώνιο επαφών που προηγήθηκε με τους συνεταιρισμούς παραγωγών απ' όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις παραγγελιών που συγκεντρώθηκαν, αύριο θα διατεθούν 55.035 κιλά τροφίμων που ανταποκρίνονται στις αιτήσεις των 1.710 οικογενειών που δήλωσαν συμμετοχή, με τη διανομή να ακολουθεί το εξής πρόγραμμα:

Διανομή με αλφαβητική σειρά, προς αποφυγή ταλαιπωρίας

-Από το Α ως το Ι (& λατινικά): 07:30-09:30
-Από το Κ ως το Λ: 09:30-11:00
-Από το Μ ως το Π: 11:00-13:00
-Από το Ρ ως το Ω: 13:00-15:00
-Εργαζόμενοι: 15:00-17:00



Διαβάστε περισσότερα...

Με λίγη «μαγεία» σηκώθηκε από την αναπηρική καρέκλα


Έζησε το όνειρό του χάρη στο φωτογράφο Matej Peljhan.

Ο 12χρονος Luka πάσχει από μυική δυστροφία, μια σκληρή εκφυλιστική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας έχει καθηλωθεί σε ένα αναπηρικό καροτσάκι και χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμη πιο αδύναμος.

Ο φωτογράφος Matej Peljhan από τη Σλοβενία, κατάφερε με τη φαντασία και το ταλέντο του να βοηθήσει τον Luka να εξερευνήσει έναν κόσμο που μέχρι τότε είχε μόνο μέσα στη φαντασία του, μέσα από το έργο του που ονόμασε «Ο μικρός πρίγκιπας».

Ο Luka με λίγη «μαγεία» κατάφερε να… παίξει μπάσκετ, να σκαρφαλώσει σε σκάλες, να κολυμπήσει, να χορέψει και ό,τι άλλο επιθυμούσε!

Με τη βοήθεια πολύχρωμων σεντονιών, ρούχων και άλλων αντικειμένων δημιούργησε ένα «φανταστικό κόσμο»… τον κόσμο του Luka.


















Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ΚΑΠΗ ανοίγει τις πύλες του στα Χανιά


Εγκαίνια τη Δευτέρα.

Το 11ο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), το οποίο θα λειτουργεί με ευθύνη του δήμου Χανίων, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 στις 19.00 στη Δημοτική Ενότητα Κεραμειών.

Το νέο ΚΑΠΗ θα φιλοξενηθεί στον χώρο του πρώην δημαρχείου και όπως δήλωσε σήμερα ανακοινώνοντας την έναρξη της λειτουργίας του ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης «μία από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής των Χανίων, από την ανάληψη των καθηκόντων της, υπήρξε η στήριξη αλλά και η επέκταση των κοινωνικών δομών του νέου "καλλικρατικού δήμου"».

«Αυτό αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προτάσσοντας την κοινωνική πολιτική ως κυρίαρχη πολιτική στη δύσκολη περίοδο που βιώνουν η χώρα μας και οι πολίτες της» πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης.

Το ΚΑΠΗ Κεραμειών είναι το τέταρτο νέο ΚΑΠΗ που λειτουργεί η δημοτική αρχή τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από εκείνα των Βαμβακόπουλου, Δαράτσου και Κουνουπιδιανών. Στο νέο ΚΑΠΗ θα εφαρμόζεται και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με σκοπό την παροχή καθημερινής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενα, πάσχοντα, μοναχικά και οικονομικά αδύναμα ηλικιωμένα άτομα της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας, στα οποία παρέχεται ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικιακή βοήθεια. Ήδη, έχουν εγγραφεί 22 μέλη, ενώ, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται 15 άτομα.

Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΑΠΗ αφορούν, κοινωνική εργασία στα μέλη του και το οικογενειακό περιβάλλον τους (συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, παροχή βοήθειας για διεκπεραίωση υποθέσεων), νοσηλευτική φροντίδα (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση σακχάρου, ενέσεις), φυσικοθεραπεία (κινησιοθεραπεία, μαλάξεις), συνταγογράφηση, δραστηριότητες για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την κινητοποίηση των μελών (εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, σεμινάρια, οργάνωση εκδηλώσεων), επιμόρφωση (διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, συμμετοχή σε ημερίδες, διοργάνωση ομιλιών με θέματα κοινού ενδιαφέροντος) και εντευκτήριο, όπου προσφέρονται ροφήματα-αναψυκτικά σε τιμές κόστους με σκοπό τη συνάθροιση και συναναστροφή των μελών στον χώρο του Κέντρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση γυμνάζει και τη μνήμη


Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία αναφέρουν οι καναδοί επιστήμονες.

Μάλιστα, διαφορετικά είδη άσκησης φέρονται να επιδρούν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο. Η είδηση μπορεί να δώσει ελπίδες σε ηλικιωμένους και σε άτομα με νόσους που επηρεάζουν τις γνωσιακές λειτουργίες.

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης που έγινε σε ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "The Journal of Aginh Research", ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας επιστράτευσαν δεκάδες γυναίκες ηλικίας 70-80 ετών με διαγνωσμένη ήπια νοητική διαταραχή-μια κατάσταση που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί προδρομή μορφή ή παράγοντα κινδύνου από άνοια.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τις γυναίκες να κάνουν προπόνηση με βάρη και διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η συνειρμική μνήμη τους, ενώ μπορούσαν να θυμούνται ευκολότερα λεπτομέρειες, όπως ένα περίεργο όνομα.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι ασκήσεις που απαιτούν αντοχή (γρήγορο περπάτημα) και εκείνες που χρειάζονται δύναμη (άρση βαρών) ασκούν διαφορετική επίδραση στη φυσιολογία του εγκεφάλου και προκαλούν βελτιώσεις σε διαφορετικούς τύπους μνήμης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικός λαχανόκηπος στην Τρίπολη


Δημοτικό λαχανόκηπο θα λειτουργήσει και φέτος ο Δήμος Τρίπολης, στην περιοχή Αρσενέικα.

Στον δημοτικό λαχανόκηπο, η καλλιέργεια γίνεται μόνο με βιολογικές μεθόδους και υποχρέωση των καλλιεργητών είναι να παραδίδουν το 10% της παραγωγής τους, στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

Ο δήμος καλεί τους πολίτες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν στο δημοτικό λαχανόκηπο, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα ως το τέλος Απριλίου, προκειμένου να τους παραχωρηθεί αγροτεμάχιο ως το τέλος του 2013 στη συμβολική τιμή των 30 ευρώ.

Στην απόδοση αγροτεμαχίου για καλλιέργεια, προηγούνται πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ εξαιρούνται του συμβολικού τιμήματος πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι και άποροι, εφόσον καταθέσουν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία μαζί με την αίτησή τους, στο τμήμα αγροτικής παραγωγής στο δημαρχείο της οδού Λαγοπάτη ή ηλεκτρονικά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Τρίπολης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μειώσεις στο χαράτσι ανά περιοχή


Όφελος έως 240 ευρώ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτου 100 τ.μ. στις λεγόμενες ακριβές περιοχές από τη μείωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών κατά 15%, ενώ στις πιο "λαϊκές" περιοχές οι μειώσεις περιορίζονται κάτω από τα 100 ευρώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάθλιψη οι οπαδοί της χέβι μέταλ μουσικής


Σύμφωνα με έρευνα, οι επιστήμονες εντόπισαν «αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους στους ανθρώπους που ακούν χέβι μέταλ /χαρντ ροκ μουσική, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ακούν καθόλου αυτό το είδος».

Η βάση ήταν ένα δείγμα 551 μαθητών κολλεγίου, που χωρίστηκαν σύμφωνα με τις μουσικές προτιμήσεις τους και τα συμπτώματα που παρουσίαζαν γύρω από πιθανή κατάθλιψη. Το 57% των συμμετεχόντων δήλωσαν οπαδοί της χέβι μουσικής.

Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να περιγράψουν ακριβώς τις προτιμήσεις τους σε διάφορα υπό-είδη της χέβι μέταλ, όπως χαρντ ροκ πανκ, ντεθ μεταλ και θρας μέταλ. Όσοι ακούν κλασικό χέβι μέταλ «τείνουν να παρουσιάζουν σκοτεινές συμπεριφορές και να χρησιμοποιούν έντονους στίχους που εκφράζουν θυμό, κατάθλιψη και ζοφερά συναισθήματα, σε συνδυασμό με ουρλιαχτά και γρυλίσματα».

Οι ερευνητές έκαναν έτσι την υπόθεση πως οι συμμετέχοντες που ακούν χέβι μέταλ θα παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με αυτούς που δεν ακούν καθόλου αυτό το είδος. Όντως, οι αναλύσεις έδειξαν πως τα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς είναι πολύ υψηλά μεταξύ των ακροατών χέβι μέταλ μουσικής, με κάθε υπό-είδος όμως να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα σε σχέση με το άγχος ή την έκρηξη θυμού που προκαλεί.

Η ανάλυση επίσης αποκάλυψε πως οπαδοί της χαρντ ροκ είναι πρωταθλητές στα παραπάνω συμπτώματα, ενώ πολύ ψηλά στην εμφάνιση κατάθλιψης βρίσκονται οι οπαδοί της emo μουσικής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια ημέρα νωρίτερα οι συντάξεις του ΟΓΑ


Την Τρίτη 30 Απριλίου, δηλαδή μια ημέρα νωρίτερα, θα καταβληθεί η σύνταξη του Μαΐου στους συνταξιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Οι συντάξεις θα πληρωθούν με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι για την πληρωμή τους.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν στρατόπεδο για τoυς οφειλέτες


Επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Βουλή, δια του υφυπουργού Κώστα Καραγκούνη, ότι αναζητείται στρατόπεδο στην Αττική για την κάλυψη αναγκών κράτησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού, για το θέμα της «μετατροπής στρατοπέδων σε κέντρα κράτησης για τους οφειλέτες», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι στα αγροτικά καταστήματα κράτησης για αυτούς με ποινές μέχρι δύο έτη και για οικονομικά εγκλήματα, ώστε να είναι περισσότερο ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης.

Μέχρι να γίνει αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός, αναζητείται στρατόπεδο εντός της Αττικής ώστε, με την κατάλληλη διαμόρφωση, να μπορεί να φιλοξενήσει κρατούμενους σε ανθρώπινες συνθήκες.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός, ο οποίος ζήτησε να απομακρυνθούν από τη χώρα όλοι οι αλλοδαποί κρατούμενοι.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων φθάνει το 67% και έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με την Αλβανία, ώστε οι κρατούμενοι Αλβανοί υπήκοοι για σοβαρά εγκλήματα να είναι δυνατό να εκτίσουν τις ποινές τους στη χώρα τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το... 13άρι της ακρίβειας


Η πείνα και η φτώχεια μπορεί να θερίζουν, αλλά οι τιμές στα κύρια είδη διατροφής έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 κατά 6,3% και στο σύνολο τα τρόφιμα κατά 13%.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Δείτε το δημοσίευμα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπουργική απόφαση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ


Μία τελευταία ευκαιρία σε συνεπείς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι εί­χαν χάσει το δικαίωμα για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία δίνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται και συμπληρώνεται η προηγούμενη υπουρ­γική απόφαση Φ80000/10255/334/06.06.2012 (ΦΕΚ 1849/τ.Β’/13.06.2012) η οποία έδινε την δυνατότητα επιλογής κατώ­τερης ασφαλιστικής κατηγορίας με την βούληση του ασφαλισμέ­νου.

Παρέχεται, δηλαδή, σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που κατετάγησαν σε κα­τώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 13.06.2012 και μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας αλλά απώλεσαν για οποιοδήποτε λόγο το δι­καίωμά τους, μία τε­λευταία ευκαιρία να επανέλθουν στην ασφαλιστική κατηγορία της προη­γούμενης επιλογής τους εφόσον συντρέχουν και όλοι οι σχετικοί όροι και οι προϋ­ποθέσεις.

Διαβάστε την απόφαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά ο έλεγχος των διαγνωστικών εξετάσεων


Νέο σύστημα ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων και αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, επιφέρει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Το νέο σύστημα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, περιλαμβάνει συστηματική παρακολούθηση των κανόνων για τη συνταγογράφηση, την εκτέλεση και την εκκαθάριση των διαγνωστικών εξετάσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), αλλά και τη μείωση των παρατυπιών που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προανήγγειλε παράλληλα σύντομα, ανάλογο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου θα εφαρμοστεί και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ για όποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας παραβαίνει τους κανόνες, θα προβλέπονται «εξοντωτικές ποινές», σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδρομή του παραπεμπτικού, πού βρίσκεται και σε τι εξετάσεις υποβάλλεται ο ασθενής, ενώ μέχρι σήμερα «βλέπαμε μόνο τιμολόγια και ένα παραπεμπτικό μπορεί να είχε διπλοεκτελεστεί», είπε ο υπουργός.

Επίσης με τη διασύνδεση των συστημάτων e-ΔΑΠΥ με το e-Prescription, (συνταγογράφησης και παραπεμπτικών) δίνεται πλέον η δυνατότητα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εκκαθάρισης των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων. Έως σήμερα, το σύστημα των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί αυτήν τη διαδικασία και πολύ περισσότερο δεν είχε τη δυνατότητα να έχει αξιόπιστο έλεγχο της εκκαθάρισης των υποβληθέντων παραστατικών.

«Γνωρίζουν όλοι οι πάροχοι, ότι από τη Δεύτερα θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα όλη η πορεία από τη συνταγογράφηση και δημιουργία του παραπεμπτικού για μια διαγνωστική εξέταση ή για μια θεραπεία, μέχρι τη στιγμή που υποβάλλεται το παραστατικό ή το τιμολόγιο στον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθεί αυτή η πράξη», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας, ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού, νοικοκυρέματος και βελτιστοποίησης του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται.

«Ο Οργανισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε έναν από τους πιο σύγχρονους Οργανισμούς Υγείας στην Ευρώπη με σύγχρονα εργαλεία αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες πληροφορικής και μηχανογράφησης και βεβαίως πλέον το μόνο θέμα είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης από την πλευρά της αντανάκλασης αυτής στα έσοδά του», κατέληξε ο κ. Σαλμάς.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστάτωση για τις 52 Κυριακές


Σύγχυση και ασυνεννοησία βλέπει ο εμπορικός κόσμος, πίσω από την επιμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές του χρόνου.

Διερωτούνται γιατί οι Τροικανοί προτείνουν 7 Κυριακές και οι δικοί μας 52. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, υποστηρίζει ότι μάλλον, οι κύριοι Χατζηδάκης και Σκορδάς έχουν ραντεβού με την Ανάπτυξη ημέρα Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΣΓΚΑμεΑ: «Οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ 2013»


Οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ 2013


ΠΡΟΣ: ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑμεΑ

Κοιν: 1. -Διεύθυνση Προστασίας ΑμεΑ
-Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας

2. ΕΣΑμεΑ

Θέμα: «Οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ 2013»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας γνωρίζουμε ότι, στα πλαίσια της προετοιμασίας του Κ.Π. ΑμεΑ 2013, από σήμερα Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ www.posgamea.gr τα εξής έντυπα:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ Κ.Π. ΑμεΑ 2013
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ, ΙΑΤΡΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ, ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ, ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ Κ.Π. ΑμεΑ 2013
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ Κ.Π. ΑμεΑ 2013
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 312/2001 (που τηρείται για την αναλογία κατασκηνωτών-συνοδών)

- Το Δελτίο του Κατασκηνωτή, στο οποίο θα επισυνάπτεται και απλή φωτογραφία του, θα πρέπει να συμπληρωθεί με ιδιαίτερη προσοχή, διότι διαφορετικά δεν θα γίνεται αποδεκτό (απαραίτητες οι υπογραφές του Γονέα και του Ιατρού). Σας γνωρίζουμε ότι οι ηλικίες των υποψηφίων κατασκηνωτών πρέπει να είναι αυστηρά από 10 έως 50 έτη (η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έχει υποβάλει ήδη αίτημα στη Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ για τις ηλικίες 50 και άνω και αναμένουμε απάντηση, για την οποία θα ενημερωθείτε με μεταγενέστερη επιστολή μας). Η Αίτηση Συνοδού, πρέπει να συμπληρωθεί από τους Συνοδούς του φορέα σας, οι οποίοι πρέπει να είναι από 18 ετών και άνω. Τα κριτήρια επιλογής συμπληρώνονται από τον Πρόεδρο ή τον υπεύθυνο κάθε φορέα. Ο φορέας υποχρεούται να επιλέξει το σύνολο των κατάλληλων συνοδών που θα χρειαστούν τα ΑμεΑ του, τηρουμένων των όσων ορίζει το Π.Δ. 312/2001 περί αναλογίας κατασκηνωτών-συνοδών. Επίσης, σας επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται γονείς να συμμετέχουν ως συνοδοί των παιδιών τους στην κατασκήνωση.

- Παρακαλούμε μαζί με τα Δελτία Κατασκηνωτών, να μας αποστείλετε διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο θα δηλώνετε συνολικό αριθμό κατασκηνωτών και συνοδών, καθώς και κατασκηνωτικό χώρο (εντός της Περιφέρειας που έχει έδρα ο φορέας ή στον πλησιέστερο κατασκηνωτικό χώρο, στην Περιφέρεια έδρας του φορέα, ή εφόσον δεν λειτουργήσει κατασκηνωτικός χώρος στα πλαίσια της Περιφέρειας αυτής, η δήλωση θα πρέπει να είναι για τον πλησιέστερο της έδρας του φορέα κατασκηνωτικό χώρο) και περίοδο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε (για τους χώρους και τις περιόδους θα ενημερωθείτε αμέσως μόλις βγει από τη Γεν. Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας η σχετική απόφαση), χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, η οποία θα κάνει την τελική κατανομή, βάσει των αναγκών, των δυνατοτήτων και των διαδικασιών και προδιαγραφών του Προγράμματος. Επίσης, το διαβιβαστικό έγγραφο να συνοδεύει και απόφαση του Δ.Σ. του φορέα σας για τη συμμετοχή στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα ΑμεΑ 2013, καθώς και υπεύθυνη δήλωση για την ανάληψη ευθύνης για τη μεταφορά των παιδιών από και προς την κατασκήνωση.

- Τα Δελτία των κατασκηνωτών, το Ιδιωτικό Συμφωνητικό και το διαβιβαστικό έγγραφο, θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επιστραφούν στην Ομοσπονδία, έως τις 24 Μαΐου 2013, ημέρα Παρασκευή. Αιτήσεις συμμετοχής πέραν της 24/5/2013, θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα κατανέμονται αναλόγως στις κατασκηνωτικές περιόδους. Δε θα γίνονται αποδεκτά δικαιολογητικά με αναληθή ή ανακριβή στοιχεία (όπως π.χ. ακριβής κατάσταση υγείας κατασκηνωτή, λήψη φαρμάκων κ.λ.π.). Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ –στα πλαίσια της αρχής της ίσης μεταχείρισης των συλλόγων που μετέχουν στο Πρόγραμμα- θα λάβει υπ΄ όψιν της στην κατανομή των εμπρόθεσμων αιτήσεων φορέων και την περσινή κατανομή φορέων που εμπρόθεσμα μεν υπέβαλαν τις προτιμήσεις τους, λόγω όμως χωρητικότητας των κατασκηνωτικών χώρων, κατανεμήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους από αυτές της προτίμησής τους.

- Οι αιτήσεις των συνοδών μπορούν να αποσταλούν και μετά το πέρας της ως άνω ημερομηνίας και οπωσδήποτε τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη συμμετοχή του φορέα στην κατασκήνωση, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι φορείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εξεύρεσή τους.

-Στις περιπτώσεις των Ιδρυμάτων το Ιδιωτικό Συμφωνητικό πρέπει να υπογράφεται τόσο από το Διοικητή/Διευθυντή του Ιδρύματος, όσο και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων (σε όποια Ιδρύματα υπάρχουν Σύλλογοι Γονέων).

- Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, βάσει των προδιαγραφών του Προγράμματος, όπως αυτές καθορίζονται από την κείμενη Νομοθεσία και συνυπογράφονται στη σχετική Προγραμματική Σύμβαση, δεν αναλαμβάνει την κάλυψη τροφείων ή τη φιλοξενία φορέων σε ξενοδοχεία ή μέσα στα ίδια τα Κέντρα κλειστής περίθαλψης ή την κάλυψη συνοδών για φορείς που φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις, παρά μόνο την πληρωμή συνοδών, συντονιστών, γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού στις κατασκηνώσεις των Δήμων ανά την Ελλάδα που προβλέπονται από σχετική Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα, καθώς και την ιδιωτική ασφάλιση κατασκηνωτών και εργαζομένων.

- Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι κατασκηνωτικές περίοδοι θα είναι και εφέτος 10ήμερης διάρκειας, ενώ δε γνωρίζουμε ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξεις των κατασκηνωτικών περιόδων σε όλη την Ελλάδα (αναμένεται η εγκύκλιος – απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, για την οποία θα υπάρξει άμεσα σχετική ενημέρωση-ανακοίνωση και από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επισημαίνονται τα εξής:

Α) Όλα τα έγγραφα του Κ.Π. που αποστέλλονται στην Ομοσπονδία θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να αναγράφουν την επωνυμία του φορέα και να φέρουν σφραγίδα του φορέα, ονοματεπώνυμο και υπογραφή του Προέδρου.

Β) Τα δελτία κατασκηνωτών να είναι υπογεγραμμένα από ιατρό και να συνοδεύονται από γνωμάτευση Υγ. Επιτροπής ή ΚΕΠΑ (όχι ΚΕΔΥ) που θα αναγράφεται το είδος και το ποσοστό αναπηρίας του κατασκηνωτή.

Γ) Με μέριμνα των Προέδρων των συλλόγων θα πρέπει να ενημερώνονται γονείς, κατασκηνωτές, συνοδοί και εθελοντές του φορέα τους για τον υφιστάμενο Κανονισμό Λειτουργίας των Κατασκηνώσεων για ΑμεΑ (βλ. Αρχές Λειτουργίας της Κατασκήνωσης στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ www.posgamea.gr).
Δ) Με μέριμνα των Προέδρων των συλλόγων θα πρέπει να ενημερωθούν οι συνοδοί των κατασκηνωτών ότι απαραίτητα, κατά την είσοδό τους στην κατασκήνωση και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών, θα πρέπει να προσκομίζουν φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα, που θα αναφέρεται το όνομά τους ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού, καθώς επίσης και οποιοδήποτε έγγραφο αναγράφει τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου.

   Για την Εκτελεστική Επιτροπή,   
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
                                   ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΣΤΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στον ρατσιστικό διαχωρισμό των πρωτοετών φοιτητών ΑμεΑ


Την άνιση αντιμετώπιση και τον διαχωρισμό από τους άλλους πρωτοετής φοιτητές καταγγέλλει ομάδα πρωτοετών φοιτητών με αναπηρία. Τους στερείτε το δικαίωμα μετεγγραφής που όλοι οι άλλοι φοιτητές έχουν. Ας δούμε όμως και το κείμενο που υπάρχει στην σελίδα τους στο FACEBOOK που περιγράφει την κατάσταση: 

"Είμαστε πρωτοετείς φοιτητές-τριες που εισαχθήκαμε σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνοντας χρήση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την εισαγωγή μαθητών με σοβαρά προβλήματα υγείας( όπως αυτά προσδιορίζονται στην υπ αριθμ. Φ.151/122732/Β6 (Β 1612/2010 ) κοινή υπουργική απόφαση με θέμα: Καθορισμός οργάνων, τρόπου και διαδικασίας διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% του γενικού αριθμού εισακτέων φοιτητών.

Το πρόβλημα είναι ότι μας εξαιρεί το Υπουργείο Παιδείας με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε( Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ1/43814/Β3 01-14-2013 κατά εφαρμογή του ν.4115/2013 του άρθρου 34 παρ.19α ) από το δικαίωμα να συμμετέχουμε και εμείς ως πρωτοετείς στη φετινή διαδικασία υποβολής αιτήσεως για μετεγγραφή, παρόλο που είμαστε επιτυχόντες σε εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαμε και εμείς στις μετεγγραφές κανονικά και ισότιμα !!! (Υπ. αποφ. Φ.5/121055α/Β3 και εγκύκλιος 9571/Ε5) .

Ενώ ο ν. 4115/2013 αρ.34 παρ.19α δεν κάνει αποκλεισμούς για την συμμετοχή των πρωτοετών στις μετεγγραφές ο υπουργός αποφάσισε να αποκλείσει κάποιες κατηγορίες όπως εμάς και να επιτρέψει τη συμμετοχή σε κάποιους άλλους.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν.4115/2013 ΩΣ ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ!!!!!"


Όποιος\α ενδιαφερόμενος\η έχει παρόμοιο πρόβλημα καλείται να εισέλθει στην σελίδα αυτή ώστε να 'ρθει σε επικοινωνία και με τα άλλα άτομα για να δουν πως θα κινητοποιηθούν μαζικά για να βρείτε μαζί το δίκιο σας.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...