Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων η 18η Απριλίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η 18η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης» και από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκαν σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στους «εορτάζοντες» χώρους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, στις 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.

Η παρουσίαση του έργου, που αποτελεί την εθνική «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή και αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

Επιγραφικό Μουσείο
Αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 11.00 και στις 12.00 θα γίνει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

ΣΤ ΕΠΚΑ
Αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρο Κουφόπουλο.

5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Η Εφορεία συμμετέχει στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Ι Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί στις 18 και 21 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ώρες προβολής 11.00 και 13.00.

19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων και στην έκθεση κεραμεικής με τίτλο «Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες, στο Οθωμανικό Τέμενος».

ΛΑ ΕΠΚΑ
Αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, από τις 08.30 έως τις 15.00 θα είναι ελεύθερη η είσοδος για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και στον Μακεδονικό Τάφο της Σταυρούπολης.

ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Εκπαιδευτικές περιηγήσεις μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου, Διμηνίου και Παλιών Βόλου, από τους αρμόδιους αρχαιολόγους των χώρων.

ΛΗ ΕΠΚΑ
Την Κυριακή, 21 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

ΛΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και της Άρτας.

ΛΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Γνωριμία των μαθητών με τα παλιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας.

Χανιά-Ρέθυμνο
Η ΚΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό αύριο, Πέμπτη 18 Απριλίου, σε περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Χανιά:
1. Ξενάγηση στην αρχαία Απτέρα στις 11.00, από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
2. Ξενάγηση στην αρχαία Φαλάσαρνα στις 11.00, από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
3. Ξενάγηση στη μινωική Κυδωνία στον λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων στις 17.30, από τη πλατεία του Συντριβανίου.
4. Ξενάγηση στη βυζαντινή οχύρωση του λόφου Καστελίου και περιήγηση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων με τελικό προορισμό το Φρούριο Φιρκά, στις 18.30 από τη συμβολή των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω.
5. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τις 09.00 έως τις 14.00, θα είναι ανοικτά ο ναός του Αγ. Ρόκκου και το παρεκκλήσι Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου και ο ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλλια Αποκόρωνα.

Ρέθυμνο:
1. Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα στις 18.00.
2. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανά μια ώρα, από τις 10.00 έως και τις 14.00. Χώρος Συνάντησης η είσοδος του μουσείου.
3. Ανοικτά για το κοινό, τις ώρες 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 θα είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Πάνου Κορωναίου και Σμύρνης, με την έκθεση «Εις το πυρ το εξώτερον... - Η φωτιά της Κόλασης στη θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης» και το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, στη συμβολή των οδών Βίκτωρος Ουγκώ και Αρκαδίου, με την έκθεση «Το Ρέθυμνο στους Οθωμανικούς χρόνους».

ΙΔ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Η Εφορεία σε συνεργασία με την MONUMENTA, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, τον δήμο Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΔΑΦΝΟΥΣ», προγραμματίζει τη διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

Κυριακή 26 Μαΐου 2013
• Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών του Γυμνασίου του Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα «Τα παιδιά και οι νέοι σχεδιάζουν την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων».
• Ημερίδα με θέμα «Ασκληπιείο Δαφνούντος. Οι πολίτες συμμετέχουν στην προστασία των
μνημείων».
• Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Δευτέρα 27 Μαΐου 2013
• Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα μνημεία είναι γύρω μας» για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας.

Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλόγων
Επικοινωνιακή δράση παιδευτικού χαρακτήρα, τόσο για σχολικές ομάδες μετά συνοδών, όσο και για το ευρύτερο κοινό, υπό τον τίτλο: «FAUNA: αγγίζοντας αυθεντικά ζωομορφικά ειδώλια κλασικής αρχαιότητος, καταθέτω τα συναισθήματά μου».

Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή δράση, που έχει να κάνει με το άγγιγμα πρωτότυπων ζωομορφικών ειδωλίων, τη γραπτή κατάθεση στιγμιαίων συναισθημάτων και παράλληλα την ενημέρωση επί θεμάτων ειδωλοπλαστικής, πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική παραχώρηση αυθεντικών ζωομορφικών ειδωλίων από νόμιμους ιδιώτες κατόχους και λαμβάνει χώρα στον αύλειο χώρο της Εφορείας (είσοδος από Διοσκούρων 6, Πλάκα) κατά τις ημέρες: Πέμπτη - Παρασκευή 18 -19 Απριλίου και ώρες 09:30 - 14:30.

Θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο « Αγγίζω αντικείμενα της καθημερινής ζωής, προσεγγίζω το βυζαντινό παρελθόν…».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄Τάξης του 74ου δημοτικού σχολείου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Εφορείας (Διοσκούρων 6, Πλάκα, αρ. τηλ. 210 3219860, 210 3210143) τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, στις 11.00.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.