Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ΑμεΑ - Προτάσεις προς το υπ. Οικονομικών για τους δανειολήπτες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.04.2013

Με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών η Ε.Σ.ΑμεΑ. καταθέτει τις προτάσεις της επί των ρυθμίσεων για τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.

- Στην εξειδίκευση των κριτηρίων χρειάζεται η αποσαφήνιση ότι το μέτρο αφορά και στα πρόσωπα (γονείς/κηδεμόνες/συζύγους) που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Σύμφωνα δε και με το άρθρο 7 του ΚΦΕ το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που βαρύνουν φορολογικά ένα πρόσωπο καθορίζεται σε ποσοστό 67% και άνω. 


- Για τους δανειολήπτες που ανήκουν οι ίδιοι σε κατηγορία αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης χρειάζεται να καθοριστεί ότι στις ρυθμίσεις υπάγονται τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το οποίο διαπιστώνεται με γνωμάτευση αρμόδιας αρχής για την πιστοποίηση εφόσον αυτή βρίσκεται σε ισχύ. Για λόγους αρχής και στην προσπάθεια να υιοθετηθεί η σύγχρονη ορολογία η οποία εκφράζει το αναπηρικό κίνημα επισημαίνουμε ότι ο όρος ασθένεια δεν είναι δόκιμος ούτε εκφράζει τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. 


- Η γενική προϋπόθεση ένταξης στο Πρόγραμμα, η οποία τίθεται για όλες τις κατηγορίες πληθυσμού και αφορά στην μείωση του φετινού εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το εισόδημα του 2010 ενδεχομένως να θέσει εκτός του Προγράμματος άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τους οποίους αδιαμφισβήτητα και ανεπανόρθωτα έχει πλήξει η οικονομική κρίση. Τα μέλη της ευπαθούς αυτής ομάδας έχουν υποστεί πολλαπλάσια μείωση του εισοδήματος τους λόγω πρόσθετων παραγόντων που έχουν αυξήσει το κόστος ζωής τους, όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής τους στις δαπάνες για τη θεραπευτική και φαρμακευτική τους αγωγή, η υποβάθμιση έως και συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, η μείωση έως και κατάργηση κοινωνικών παροχών. Η Συνομοσπονδία ζητά να μην ισχύσει για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και τις οικογένειές τους η γενική προϋπόθεση μείωσης του εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το εισόδημα του έτους 2010. Επιπλέον ζητείται η περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου οικογενειακού εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. 


- Τέλος στο Πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να υπαχθούν χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια οι έχοντες αδυναμία να πληρώσουν τις δανεικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της μακρόχρονης διακοπής χορήγησης της σύνταξής η πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας, λόγω αναμονής στους στις λίστες των ΚΕΠΑ. Το θέμα μπορεί να διευθετήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση μόνο όμως για τους συνταξιούχους αναπηρίας. Είναι γεγονός όμως ότι από το 2011 έως και την πρόσφατη αυτή ελλιπή νομοθετική ρύθμιση έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά πολλές οικογένειες ατόμων με αναπηρία.

Απαιτούνται μέτρα ουσίας για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας!

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.