Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

4 δισ. άνθρωποι πάσχουν από παραμελημένες φθορές στα δόντια


Δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παθήσεις των δοντιών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με αγωγή, ανακάλυψε έρευνα.

Ερευνητές του Institute of Dentistry στο Queen Mary, University of London, ανακάλυψαν ότι οδοντικά προβλήματα επηρεάζουν μέχρι 3,9 δισ. ανθρώπους-περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού,

Ο ερευνητής Wagner Marcenes, δήλωσε ότι παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 4 δισ. άνθρωποι που υποφέρουν από στοματικές παθήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, που προκαλούν πονοκέφαλο και τους εμποδίζουν από την κατανάλωση φαγητού και πιθανόν από τον κατάλληλο ύπνο, κατάσταση που αποτελεί αναπηρία. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι μικρές κοιλότητες ή η ελαφριά νόσος των ούλων, επομένως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη στοματική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κοιλότητες που δεν αντιμετωπίζονται επηρεάζουν το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Dental Research, έδειξε επίσης ότι η στοματική κατάσταση υποδεικνύει μέση απώλεια υγείας 224 ετών ανά 100.000 ανθρώπους.

Επιπλέον, το παγκόσμιο βάρος των στοματικών παθήσεων αυξήθηκε κατά 20% μεταξύ του 1990 και 2010, πρωταρχικώς λόγω της αύξηση του πληθυσμού και της γήρανσης. Τα παγκόσμια προβλήματα μετατοπίζονται επίσης από τη σοβαρή φθορά δοντιών σε σοβαρές νόσους των ούλων και κοιλότητες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με αγωγή.

Ο Marcenes δήλωσε ότι η απώλεια των δοντιών συχνά είναι το τελικό αποτέλεσμα όταν αποτυγχάνουν θεραπείες ή όταν δεν είναι διαθέσιμες. Πιθανόν οι τρέχουσες οδοντιατρικές υπηρεσίες ανταποκρίνονται καλύτερα στην πρόληψη της φθοράς δοντιών σε σχέση με το παρελθόν, αλλά χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες για να εμποδίσουν την εμφάνιση και ανάπτυξη νόσων των ούλων και απώλειας δοντιών. Όσο περισσότερο διατηρεί κάποιος τα δόντια του τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση, δήλωσε.

Οι πιο σημαντικές αυξήσεις στο βάρος των στοματικών παθήσεων παρατηρούνται στην Ωκεανία και σε περιοχές της Αφρική.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε 11 Παραλίες των Χανίων δόθηκαν «Γαλάζιες Σημαίες»


Έντεκα παραλίες του Δήμου Χανίων (6 στη Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας, 4 στη Δ.Ε. Ακρωτηρίου και 1 στη Δ.Ε. Χανίων) πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ασφαλείς και καθαρές για τους λουόμενους, κερδίζοντας για το 2013 το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εσπερίδα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σαββάτο 8 Ιουνίου 2013, στις 19:00 μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με θέμα: «Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες - Blue Flag” και ο ρόλος του στην τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση». Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, (Εθνικός διαχειριστής του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες), κ. Λεωνίδας Κόλλας, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παραλιών του Δήμου Χανίων, κ. Γεώργιος Φραγγεδάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία”, καθώς επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες, που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«O Δήμος μας τα τελευταία χρόνια, με κυρίαρχο στόχο, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, έχει επενδύσει σημαντικά στην αναβάθμιση των παραλιών μας. Έχει προμηθευτεί ειδικά αμαξίδια για ΑμεΑ, τηρεί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των Γαλάζιων Σημαιών άλλα και διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις σε όλες τις παραλίες», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι παραλίες, η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων: πολιτών, επιχειρηματιών και Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, κ. Λεωνίδας Κόλλας, γνωστοποίησε ότι η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ 49 χωρών με 393 βραβευμένες ακτές, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών.

Μάλιστα, ο κ. Κόλλας επεσήμανε ότι ο Δήμος Χανίων είναι από τους λίγους Δήμους σε πανελλήνιο επίπεδο, που διαθέτει ναυαγοσωστική κάλυψη στο σύνολο των παραλιών του, καθώς πέρα από την απαιτούμενη ποιότητα νερών κολύμβησης, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται. Τα κριτήρια αυτά αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης του Δήμου Χανίων, κ. Γεώργιος Φραγγεδάκης, τέλος, τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του συνόλου των τουριστικών φορέων, προκειμένου ο θεσμός της “Γαλάζιας Σημαίας” να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοζάνη: Υποδομές για ΑΜΕΑ


Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης και Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία στο Δήμο Εορδαίας», προϋπολογισμού 2.664.648 ευρώ. Η απόφαση περιλαμβάνει την εκπόνηση της αναγκαίας μελέτης, που αφορά στην ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου 1350 μ2, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδας στη θέση «Κουρί», με σκοπό τη στέγαση στο κτίριο, χώρων κέντρου διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία και υποστηριζόμενης διαβίωσης. Το έργο αυτό προστίθεται στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη στήριξη των ΑΜΕΑ, καθώς έχει προηγηθεί η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με νοητική στέρηση, στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης Α.με.Α της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικός οδηγός: Ποιες δαπάνες μειώνουν νόμιμα το φόρο


Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Σύμφωνα με την Ημερησία, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

1. Ποιες δαπάνες μειώνουν τον φόρο;

Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων μειώνεται με τις εξής δαπάνες:
1. Ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη: Μείωση φόρου 10% που δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:

• Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

• Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.

• Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.

• Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

• Τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς επίσης και με τις ίδιες προϋποθέσεις η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιονδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφαλάλων ή διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογούμενου, όπως και η δαπάνη τους για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται γι' αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια.

• Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό ή είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, εκπίπτει το ποσό των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που υπερβαίνει το συνολικό ετήσιο καθαρό πραγματικό, φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις ή με ειδικό τρόπο ή απαλλασσόμενο ή τεκμαρτό εισόδημα των προσώπων αυτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Για τη σύζυγο η οποία έχει εισόδημα από το οποίο προκύπτει φόρος, η μείωση αυτή που αφορά την ίδια ή/και τα τέκνα της από προηγούμενο γάμο, τα χωρίς γάμο τέκνα της, τους γονείς της και τους ανήλικους ορφανούς από πατέρα και μητέρα συγγενείς της μέχρι το δεύτερο βαθμό, αφαιρούνται από τον δικό της φόρο που προκύπτει με βάση την κλίμακα.

2. Ενοίκια για κύρια κατοικία: Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Δεν δικαιούνται τη μείωση φόρου για τα καταβαλλόμενα μισθώματα όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα. Ομοίως, δεν δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τους ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή, εξ ολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Τα ανωτέρω ισχύουν και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στον φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στον φορολογούμενο και στα τέκνα τους που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα τους που τους βαρύνουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ
• Η μείωση φόρου αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράψει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή.
• Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του πληρεξούσιου ή νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές που δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου, αναγράφεται το αντίστοιχο στοιχείο του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

3. Φροντιστήρια – ιδιαίτερα μαθήματα. Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
Αφορά την ετήσια καταβαλλόμενη δαπάνη για παράδοση κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών, για κάθε τέκνο που βαρύνει τον φορολογούμενο ή για τον ίδιο. Για τον υπολογισμό των ποσών μείωσης του φόρου οι ανωτέρω δαπάνες λαμβάνονται διακεκριμένα για τον φορολογούμενο και για κάθε τέκνο που τον βαρύνει.

4. Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μείωση φόρου με ποσοστό 10% στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ και επιφάνεια έως 120 τ.μ.

Η μείωση φόρου αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται στον φορολογούμενο με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητο του ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων που τους βαρύνουν.

• Σε περίπτωση σύναψης νέου δανείου από ένα από τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν είναι το ίδιο με αυτό που χορήγησε το αρχικό δάνειο ή όχι, με σκοπό την εξόφληση από τον υπόχρεο του παλαιού δανείου, οι δεδουλευμένοι τόκοι του νέου δανείου που αντιστοιχούν στο τμήμα αυτού που διατέθηκε για την εξόφληση του ανεξόφλητου υπολοίπου του παλαιού στεγαστικού δανείου, εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, αναγνωρίζονται για μείωση του φόρου για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη χορήγηση του νέου δανείου μέχρι τη λήξη του παλαιού δανείου.

• Για την αναγνώριση της μείωσης πρέπει στο δανειστικό συμβόλαιο του νομικού προσώπου που χορήγησε το νέο δάνειο να αναγράφονται απαραιτήτως ο σκοπός του δανείου, το ανεξόφλητο ποσό του παλαιού δανείου, ο χρόνος λήξης του παλαιού δανείου και ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν και για το παλαιό δάνειο.

• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, εφόσον οφείλονται από αυτούς και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητο τους ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων που τους βαρύνουν.

• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για προκαταβολές που χορηγούνται από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για απόκτηση πρώτης κατοικίας από τους βοηθηματούχους αυτών.

• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για δάνεια που χορηγούνται στον φορολογούμενο από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν, για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί.

ΠΡΟΣΟΧΗ
• Δεν θεωρείται ότι αποκτάται πρώτη κατοικία, αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν, έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70 τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

• Το ποσό της δαπάνης δεν πρέπει να έχει εκπέσει με βάση άλλη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εφαρμόζονται για δεδουλευμένους τόκους που καταβλήθηκαν εντός του 2012, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου, καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής. Αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν παρέχουν μείωση φόρου.

• Στη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

5. Ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Η μείωση περιορίζεται στα 1.200 ευρώ για άγαμο και στα 2.400 ευρώ για οικογένεια κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 120 και 240 ευρώ αντίστοιχα.

6. Διατροφή.

Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ. Η μείωση φόρου παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλεται στη σύζυγο ή στο σύζυγο, λόγω διατροφής, η οποία επιδικάστηκε σε αυτούς ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν παρέχεται μείωση φόρου όταν το ποσό της διατροφής καταβάλλεται στα τέκνα από οποιαδήποτε αιτία, επειδή αυτό δεν θεωρείται εισόδημά τους.

7. Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.

Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση στις 3.000 ευρώ κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 300 ευρώ. Αφορά τις δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του και αφορούν:

• Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

• Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

• Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

• Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

• Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

• Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η συγκεκριμένη δαπάνη αναφέρεται σε ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου χωρίς να τίθεται περιορισμός στον αριθμό των ενταγμένων, στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», ακινήτων ανά φορολογούμενο. Ως εκ τούτου, εφόσον υφίστανται περισσότερες της μίας αποφάσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα για διαφορετικά ακίνητα ανά ωφελούμενο/φορολογούμενο και πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, είναι δυνατή η παροχή του σχετικού φορολογικού κινήτρου ξεχωριστά για καθένα από αυτά τα ακίνητα.

8. Ασφαλιστικές εισφορές.
Μείωση φόρου 10%. Αφορά τη δαπάνη των εισφορών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο σε ταμεία ασφάλισής του (ΟΑΕΕ, Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ κ.λπ.), εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισής του σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο (ΕΤΑΟ κ.λπ.).

9. Δωρεές.

Μείωση φόρου σε ποσοστό 10% για τις ακόλουθες δαπάνες:

• Ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
• Αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που διέπονται από το Ν. 1514/ 1985 (Φ.Ε.Κ. 13/Α') και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
• Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς. Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών. Τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς καθορίζονται, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ
• Η μείωση διενεργείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100,00 ευρώ.
• Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
• Όταν τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών (με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ κ.λπ.), υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπ' όψιν μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Το γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας που εκδίδεται πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή ή χορηγού και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του και την υπογραφή του δωρητή ή χορηγού, κατά περίπτωση.
• Τα χρηματικά ποσά αυτών των δωρεών και χορηγιών δεν πρέπει να έχουν εκπέσει με βάση άλλη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
10. Μείωση φόρου μισθωτών σε ακριτικές περιοχές:
• Για τον φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον αυτός προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για εννέα τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα αυτό:
• Στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.
• Σε περιοχή των Νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή.
Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται κατά 60 ευρώ για κάθε τέκνο που τον βαρύνει.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Στην περίπτωση συζύγων αρκεί ο ένας από αυτούς να έχει τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
11. Δαπάνη για απόσβεση Δημοσίου Χρέους. Μείωση φόρου σε ποσοστό 20%.
2. Πώς θα υπολογισθεί η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης;
Η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, υπολογίζεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% - 4%.
Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, των βουλευτών, του προέδρου και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων 5%.

ΠΡΟΣΟΧΗ
• Δεν περιλαμβάνεται στο εισόδημα τα εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης κ.λπ.
• Στο εισόδημα από μισθούς - συντάξεις, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου. Τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στους κωδικούς 333 - 334 του Πίνακα 8.
• Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο της κλίμακας.
• Εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω οι αποζημιώσεις απολυομένων και η εφάπαξ παροχή από τα ταμεία προνοίας και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
• Ειδικά για τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 έως και 2014 στη βεβαίωση αποδοχών, αναγράφονται και τα παρακρατούμενα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
• Για τα οικονομικά έτη 2012 έως και 2015 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βεβαιώνεται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Στα ανωτέρω εκκαθαριστικά σημειώματα οικονομικών ετών 2013 έως και 2015 εμφανίζονται και τα παρακρατούμενα ποσά έναντι της εισφοράς αλληλεγγύης.

3. Πόσο θα είναι το τέλος επιτηδεύματος φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2013 και πώς θα βεβαιωθεί;
Το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 650 ευρώ και στο ποσό των 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα (αν υπάρχει).

Για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, εξακολουθούν να ισχύουν όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να διαγραμμίσουν τους κωδικούς 019 – 020 (κατά περίπτωση) στον Πίνακα 2 του εντύπου Ε1.

Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.

Εξαιρέσεις από το Τέλος

α) Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
β) Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα 5 έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών.
γ) Οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του, (Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας).
δ) Το τέλος επιτηδεύματος δεν επιβάλλεται ειδικά σε περίπτωση διακοπής των εργασιών του εργοταξίου επιχείρησης εκτέλεσης τεχνικών έργων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίζει ελπίδα το κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία


Η σύγχρονη τεχνολογία βάζει τα δυνατά της για να δώσει λύσεις και να βοηθήσει παιδιά με αναπηρίες στο νησί μας χάρη στην πολύπλευρη δράση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης (πρώην παιδικό αναπτυξιακό κέντρο ΠΑΚ).

Το Κέντρο, που λειτουργεί στην οδό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, πλησίον της Ούλοφ Πάλμε, απέκτησε τρεις νέες αίθουσες πολυαισθητηριακής ολοκλήρωσης, οι οποίες εγκαινιάστηκαν σήμερα από τη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ευθυμία Μπέκου και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.
Σκοπός του Κέντρου είναι να γίνεται θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση στα παιδιά με αναπηρία σύμφωνα με τη μέθοδο "Snoezellen Therapy", με στόχο την προσπάθεια ανίχνευσης όποιας αίσθησης λειτουργεί καλύτερα στο εκάστοτε παιδί, ώστε να αναδειχθεί η ξεχωριστή ικανότητά του.

Με το ΙΤΕ
Καινοτόμο είναι όμως και το αποθεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει το Κέντρο με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση και αποθεραπεία των παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΑΑΠΑΗΚ κ. Γιώργος Μαθιουδάκης, το πρόγραμμα Διαδραστικής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά, συνδυάζει τη θεραπεία αποκατάστασης των παιδιών με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Εκμεταλλευόμαστε πάλι τις πιο ανεπτυγμένες δυνατότητες των παιδιών και το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει αποκλειστικά από εμάς, με την πρώτη παρουσίασή του να γίνεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Θα είναι πρότυπο το Κέντρο μας όσον αφορά στις παρεμβάσεις αυτές, που θα γίνουν σε συνεργασία με το ΙΤΕ, η οποία γίνεται με τη στήριξη της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κ. Μπέκου», είπε σχετικά ο κ. Μαθιουδάκης.
Αναφορικά με τις νέες αίθουσες, είναι άρτια εξοπλισμένες και λειτουργούν μόνο σε αυτό το Κέντρο σε επίπεδο Κρήτης, όπως μας εξήγησε ο κ. Γιώργος Μαθιουδάκης. Η δε δημιουργία τους έγινε με μέριμνα του προσωπικού και επιχορήγηση των Κρατικών Λαχείων.

Το έργο
Το έργο, οι δράσεις, οι επιστημονικές προσεγγίσεις και προοπτικές του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης θα αποτελέσουν το βασικό θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις 8:30 το πρωί στους χώρους του Κέντρου, παρουσία και της γενικής γραμματέως Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ευθυμίας Μπέκου.

Η επίσκεψη της γ.γ. στο νησί μας γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης του Κέντρου, όπως δήλωσε ο κ. Μαθιουδάκης, για να καταγραφεί η θετική παρουσία που έχει διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παράλληλα να τονιστούν και τα διάφορα δυσλειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού και παράλληλα αύξησης των παιδιών που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά του.

Η ταυτότητα
Όπως είπε ο κ. Μαθιουδάκης περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου, από πέρυσι έχει φύγει από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός σαββατοκύριακα), από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Απευθύνεται σε παιδιά με νοητική υστέρηση και ψυχοκινητικές διαταραχές, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, κινητικές αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου και ομιλίας και αισθητηριακές διαταραχές.

Η επιστημονική του ομάδα αποτελείται από βρεφονηπιοκόμους, ειδική παιδαγωγό, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, παιδίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτρια υγείας και γυμναστή.

Προγράμματα
Το Κέντρο παρέχει σε κάθε παιδί εξατομικευμένο πρόγραμμα που ορίζεται από αξιολογήσεις της επιστημονικής ομάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπάρχει δυνατότητα να οριστούν και ατομικές συνεδρίες. Περιλαμβάνει ομαδικά προγράμματα και εργαστήρια, μεταξύ άλλων: λόγου, καλλιτεχνικών, έκφρασης, ψυχοκινητικής ανάπτυξης, δημιουργικής απασχόλησης.

Επίσης κατά τη διάρκεια του έτους τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε ομάδες και εκδρομές κοινωνικοποίησης, θεατρικές παραστάσεις, κολυμβητήριο, κυκλοφοριακή αγωγή, επισκέψεις σε μουσεία, κατασκηνώσεις, αθλητικούς αγώνες και εορταστικά δρώμενα, προκειμένου να "ακονίζεται" το μυαλό τους, αλλά και για να ξεδιπλώνονται το ταλέντο και οι δεξιότητες του καθενός, που μπορεί να είναι καλά κρυμμένες και να μην τις έχει εξωτερικεύσει ακόμα.

Σε αυτό μπορούν να απευθυνθούν γονείς για παιδιά από τη βρεφική ηλικία, οπότε και διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν κάποια δυσκολία, έως και 18 ετών έφηβοι. Η επιστημονική και ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση που τους παρέχει το Κέντρο τα βοηθά να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, χωρίς να αισθάνονται τη διαφορετικότητά τους απέναντι στα άλλα παιδιά και στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Έγκαιρα
Στα παιδιά νεογνικής έως και προσχολικής ηλικίας στόχος είναι η έγκυρη παρέμβαση στις διαταραχές που έχουν αρχίσει να φαίνονται, ενώ παράλληλα παρέχεται και συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των γονέων.

«Τα παιδιά δε νοσηλεύονται στο Κέντρο. Η λειτουργία του είναι περιπατητική. Δηλαδή τα παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματά μας και έπειτα επιστρέφουν και πάλι στα σπίτια τους. Βασιζόμενοι στην ιατρική γνωμάτευση του κάθε παιδιού, η επιστημονική μας ομάδα συστήνει το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί και έτσι το παιδί συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κέντρου συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΑΑΠΑΗΚ, περιγράφοντας τη λειτουργία του Κέντρου, κ. Γιώργος Μαθιουδάκης.






Πηγή: http://www.crete2day.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 8 Ιουλίου οι αιτήσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ δομών για τη λειτουργία των ΚΗΦΗ


Εκδόθηκε η προκήρυξη σύμφωνα με την οποία καλούνται να δηλώσουν ενδιαφέρον οι δομές που επιθυμούν να ενταχθούν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει εκδώσει η ΕΕΤΑΑ οι ανάδοχοι που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες για το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α., Μυλλέρου 73-77, 104 36 Αθήνα. 

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα 6/6/2013 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8/7/2013 και ώρα 14:30 μ.μ.. Η διάρκεια της συνεργασίας για την υλοποίηση των πράξεων που θα υπογραφούν θα είναι 12μηνη και θα ξεκινήσει να μετρά από τη στιγμή της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 21.000.000 €. Η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών απαλλάσσεται από Φ.Π.Α. Στη προκήρυξη επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ληφθούν υπόψη μόνον εφόσον έχουν πρωτοκολληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής. Στις απαιτούμενες εγγυήσεις είναι υποχρεωτικά μια Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής, ύψους 5% επί του συνολικού ποσού των προκηρυσσόμενων υπηρεσιών. 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική Προκήρυξη Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. http://www.eetaa.gr καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία http://www.esaea.gr/. Περαιτέρω πληροφορίες παρέχονται από τα Κεντρικά Γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και στο τηλέφωνο : 213. 13.20.600.


Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην αναμονή για πιστοποίηση αναπηρίας


Την απόγνωση χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, που είναι εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), μεταφέρει με ανοιχτή επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Η Συνομοσπονδία τονίζει για πολλοστή φορά ότι το σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας που εφαρμόζει η χώρα από το 2011 έχει καταστεί δαμόκλειος σπάθη και προκρούστεια κλίνη για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Προσθέτει επίσης ότι η αξιοπιστία της πολιτείας έχει απολεσθεί προ καιρού για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τα θέματα που απασχολούν τους φτωχότερους των φτωχών πολιτών της χώρας.

Η ανοικτή επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς την πολιτική ηγεσία καταλήγει: «Δεν πάει άλλο. Απαιτείται πολιτική λύση εδώ και τώρα. Σας προειδοποιούμε ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που τα άτομα με αναπηρία θα κατακλύσουν το κέντρο της Αθήνας από κάθε σημείο της χώρας, απαιτώντας να δοθεί τέλος και να σταματήσει η λειτουργία του κοινωνικού σφαγείου της αναπηρίας με την ονομασία ΚΕΠΑ».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν επιταγή για τον κοινωνικό τουρισμό


Με το σύστημα του «voucher» -«επιταγής» που θα ενσωματώνει την αξία των διανυκτερεύσεων και των άλλων παροχών στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα- θα εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ «μίνι»... πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 100.000 εργαζόμενους, άνεργους και ΑΜΕΑ (έναντι των πάνω από 700.000 κοινωνικών τουριστών που ήταν πριν από την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της εργοδοτικής εισφοράς).

Τη χρήση «επιταγής κοινωνικού τουρισμού» προβλέπει το σχέδιο της απόφασης που τίθεται προς έγκριση σήμερα στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Το σχέδιο της απόφασης προβλέπει να διατεθούν μόλις 10 εκατ. ευρώ για την επιδότηση και 500.000 ευρώ για τη διενέργεια ελέγχων από τα αποθεματικά του νεοσύστατου στον Οργανισμό Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Με βάση την απόφαση (για την οποία δεν προηγήθηκε γνωμοδότηση της ειδικής Επιτροπής του Λογαριασμού όπως προβλέπει ο νόμος) οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν, ύστερα από δημόσια πρόσκληση, να υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το κουπόνι - επιταγή θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικού μοναδικού κωδικού αριθμού που θα δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται, ωστόσο, να προσκομίζουν σε ΚΠΑ 2 του ΟΑΕΔ τα δικαιολογητικά για την απόδειξη των κριτηρίων επιλογής, ενώ η επιλογή θα γίνεται «αυτόματα» με βάση σύστημα μοριοδότησης που θα στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια (ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, αριθμός των ανήλικων τέκνων, χρόνος ανεργίας, αριθμός των ημερών ασφάλισης την τελευταία τριετία). Διπλάσια μόρια θα λαμβάνουν τα ΑΜΕΑ.

Η αίτηση θα επέχει θέσει υπεύθυνης δήλωσης και για τυχόν ανακριβείς αιτήσεις θα επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις καθώς και τον αποκλεισμό δικαιούχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων από το πρόγραμμα για 3 - 5 χρόνια.

Εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που είχαν το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης.
Άνεργοι που έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον 2 μήνες (50 ημερήσια επιδόματα).
Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα ανέργων ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση του Υπουργείο Οικονομικών για φορολόγηση με βάση το στρέμμα και τα τετραγωνικά


Φορολόγηση με βάση το στρέμμα για τα αγροτεμάχια και τα τετραγωνικά για τα κτίσματα, προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος φόρος για τα ακίνητα - όπως παρουσιάστηκε... στα μέλη της διακομματικής επιτροπής - απο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπει ότι τελικά δεν θα εξαιρεθούν οι κατ΄επαγγέλμα αγρότες, απλά η φορολόγησή τους θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτεμάχια.

Την τελική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, πλήρως κοστολογημένη, αναμένουν οι κυβερνητικοί εταίροι, για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς επανεξετάζονται, όλα τα δεδομένα. Ο νέος φόρος, που θα ισχύσει από το 2014, εξετάζεται να επιβληθεί σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου, είτε εκτός σχεδίου, χωρίς να υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο και καμία εξαίρεση, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες.

Για πρώτη φορά, θα φορολογηθούν οικόπεδα και αγροτεμάχια, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, όπως επίσης και ακίνητα, που μισθώνονται από δημόσιες, η δημοτικές υπηρεσίες.

Ο ενιαίος φόρος, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, θα κυμαίνεται, για τα αστικά ακίνητα από 1,8 έως 20 ή και 30 ευρώ το τετραγωνικό μετρό, για τα αγροτεμάχια από 1 έως και 60 ευρώ το στρώμα και για τις εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών, από 1 μέχρι 3 ευρώ, το στρέμμα.

Από τον ενιαίο φόρο θα εξαιρεθούν άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, μόνο για την κυρία κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 και με τιμή ζώνης έως 2000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ μειωμένη επιβάρυνση μόνο για την πρώτη κατοικία θα έχουν πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός πιθανότατα θα γίνει με νέες αντικειμενικές τιμές καθώς στο σχεδιασμό είναι οι ισχύουσες να αλλάξουν μέσα στο καλοκαίρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές συμβουλές υγείας


Απλά οδηγίες για να τρεφόμαστε σωστά.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να τρώτε σωστά και να έχετε έναν υγιή οργανισμό:

- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

- Τρώτε σωστά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

- Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης από όλες τις ομάδες τροφίμων.

- Τρώτε από όλα. Προσπαθήστε να επιλέξετε από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, πουλερικά και άλλα πρωτεϊνικά τρόφιμα.

- Προτιμάτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες.

- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

- Τρώτε συχνά μικρά και υγιή γεύματα ώστε να διατηρείτε ένα σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα!

- Αποφύγετε την υπερβολική λήψη τροφίμων όπως ζάχαρη, άμυλο και αλάτι.

- Πολύ σημαντικό, τα τηγανητά και τα λίπη θα πρέπει να αφαιρεθούν από το μενού σας.

- Μην παραλείπετε γεύματα.

- Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ευημερία και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων ασθενειών.

- Να πίνετε πολύ νερό για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να πίνουμε τουλάχιστον τρία ποτήρια γάλα χαμηλών λιπαρών την ημέρα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασθένεια η παχυσαρκία


Σειρά μέτρων συνέστησε η Αμερικανική Ιατρική Ένωση.

Την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως ασθένεια ψήφισε χθες η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) και συνέστησε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της.

H ΑΜΑ υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ «έχουν διπλασιαστεί, μεταξύ των ενηλίκων, τα τελευταία 20 χρόνια και τριπλασιαστεί στα παιδιά μέσα σε μία και μόνο γενιά». Τόνισε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων καθώς και η Δημόσια Υπηρεσία Εσόδων έχουν ήδη αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως ασθένεια.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο το Ίδρυμα Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, τα ποσοστά παχυσαρκίας το 2011 υπερέβησαν το 30%σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Η μελέτη προβλέπει ότι «εάν τα ποσοστά συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς, η παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερβεί το 60% σε 13 αμερικανικές πολιτείες».

Η παχυσαρκία συνδέεται με ποικίλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας αναμένεται να αυξήσουν τις ήδη υψηλές δαπάνες των ΗΠΑ στον τομέα της υγείας.

Η ΑΜΑ συνέστησε πως οι γιατροί αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει «αναγνωρίσουν την παχυσαρκία ως μια σύνθετη διαταραχή» και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την εκπαίδευση του κοινού «σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί». Η ΑΜΑ συνέστησε επίσης τη δημιουργία μήνα Εθνικής Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία «οπότε και θα τονίζονται τα οφέλη της άσκησης και της υγιεινής διατροφής και παράλληλα θα προειδοποιεί για τους κινδύνους».



Διαβάστε περισσότερα...

Ό,τι μας διδάσκουν οι σκύλοι


Μάθημα από τα τετράποδα.

Δείτε το υπέροχο βίντεο:



Διαβάστε περισσότερα...

Αποδεσμεύονται πιστώσεις για τον προληπτικό έλεγχο νεογνών


Καλύπτονται οι ανάγκες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Στην άμεση κάλυψη των αναγκών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για τον προληπτικό έλεγχο νεογνών, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου και εντολή του στον γγ, Πελοπίδα Καλλίρη, αποδεσμεύονται άμεσα 300.000 ευρώ από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου για την άμεση κάλυψη των αναγκών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ώστε να προχωρήσει ο προληπτικός έλεγχος νεογνών, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξουαλική παρενόχληση από γιατρό κατήγγειλε νοσοκόμα


Αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον σύζυγό της για βοήθεια.

Αναστάτωση δημιουργήθηκε την Παρασκευή στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την καταγγελία νοσοκόμας για σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από γιατρό. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η νοσοκόμα δέχθηκε φορτική πίεση και άσεμνες χειρονομίες από τον γιατρό, οι οποίες συνεχίστηκαν παρά την παρατεταμένη άρνησή της.

Η σεξουαλική επίθεση ήταν τόσο μεγάλη, που η γυναίκα αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον σύζυγό της, ο οποίος έσπευσε στο νοσοκομείο για να συναντήσει τον γιατρό... Ο τελευταίος πρόλαβε όμως να εξαφανιστεί από το νοσοκομείο αντιλαμβανόμενος τι επρόκειτο να συμβεί.

Η νοσοκόμα με τον σύζυγό της πήγαν στη συνέχεια στο Αστυνομικό τμήμα Πύργου και κατέθεσαν μήνυση.

Οι αστυνομικοί επίσης τον αναζήτησαν, αλλά ο γιατρός παρέμεινε «εξαφανισμένος», προφανώς για να παρέλθει το όριο του αυτοφώρου.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι και στις οικοδομές


Σαρωτικούς ελέγχους στα στοιχειά των φορολογουμένων και ειδικά στο έντυπο ακινήτων Ε9 ιδιωτών και κατασκευαστριών εταιριών ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών για να εντοπίσει τις οικοδομές, με στόχο να τους επιβάλει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται χιλιάδες περιπτώσεις ανοικοδόμησης που έχουν «παγώσει» λόγω κρίσης και της πίεσης που υφίσταται ο κλάδος της οικοδομής.

Βάσει της νομοθεσίας «το νέο φόρο θα πληρώσουν οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη».

Δηλαδή το «χαράτσι» θα περιλαμβάνει τις οικοδομές με εργοταξιακό ρεύμα, όπως αυτά καταγράφηκαν την 1η Μαΐου του 2013.

Αυτό σημαίνει ότι και τα … γιαπιά εντάσσονται φέτος στα φορολογούμενα ακίνητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες τρέλας στη γραμμή «195»


«Βοήθεια, τρέξε, το γατάκι μου έπεσε στο φρεάτιο, στείλτε γρήγορα τη Δημοτική Αστυνομία». Στην άλλη άκρη του ακουστικού, μια έντρομη κυρία από τους Αμπελοκήπους εκλιπαρεί για βοήθεια στο τηλεφωνικό κέντρο 195 του Δήμου Αθηναίων, την ώρα που στην πόλη έπεφτε ισχυρή καταιγίδα.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος δημότης από τον Νέο Κόσμο, σε έξαλλη κατάσταση, καταγγέλλει τον γείτονα του ο οποίος πέταξε τη σακούλα σκουπιδιών από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας τους.

Ταυτόχρονα καταφθάνουν αιτήματα από κατοίκους που αναφέρουν ότι στην Πλάκα κρέμονται επικίνδυνοι βράχοι που αποκολλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση.

Το τηλεφωνικό κέντρο έχει πάρει «φωτιά» εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η ανοιξιάτικη μπόρα.

Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες καθημερινής τρέλας, που βιώνουν όσοι εργάζονται στην υπηρεσία «καθημερινότητας και εξυπηρέτησης του πολίτη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο στρατιωτικός παρενοχλούσε ανήλικες


Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη στην Κω, ένας 31χρονος στρατιωτικός, ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία μιας 44χρονης που δήλωνε ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου, συνομιλούσε με την 11χρονη κόρη της, στο facebook και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 31χρονου στην Κω, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκε αποθηκευμένη γυμνή φωτογραφία ανήλικου κοριτσιού.

Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι ο 31χρονος από τις αρχές του προηγούμενου έτους, προσέγγισε τουλάχιστον πέντε ανήλικα κορίτσια, μέσω δύο προφίλ που διαχειριζόταν στο facebook και συνομιλούσε μαζί τους, απευθύνοντας τους ασελγείς προτάσεις.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάληψη με πλαστό πληρεξούσιο


Με πλαστή αστυνομική ταυτότητα και με πλαστό πληρεξούσιο δύο άνδρες και μία γυναίκα έκαναν ανάληψη 225.000 ευρώ, από τον τραπεζικό λογαριασμό 81χρονης στην Λευκάδα.

Ωστόσο συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ασφάλειας Λευκάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για απάτη κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα και κατά περίπτωση για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου, καθώς και παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Στην κατοχή της συλληφθείσας βρέθηκε μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και άλλων εγγράφων, για τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τα χρήματα επιστράφηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της 81χρονης ενώ οι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται αυτή την ώρα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές που έσπασαν τα κοντέρ


Θυσίασαν βόλτες, ώρες με φίλους και αθλητικές δραστηριότητες για να είναι προσηλωμένοι στο στόχο τους. Και τα κατάφεραν, αφού είδαν τις βαθμολογίες στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν να αγγίζουν το… απόλυτο άριστα.

Οι αριστούχοι, που έσπασαν τα βαθμολογικά κοντέρ, κάνουν λόγο για δικαίωση των εντατικών προσπαθειών τους. Τώρα, εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές, περιμένουν με ανυπομονησία να αρχίσει το Σεπτέμβριο και η φοιτητική ζωή τους.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος: Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013

Δίνει διευκρινήσεις και για την δήλωση των προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων.
Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών με θέμα "Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013", στην οποία διευκρινίζεται και το ζήτημα τις δήλωσης των προνοιακών και λοιπών αναπηρικών ή μη επιδομάτων, όπως και η φορολόγησή τους.

ΠΟΛ.1149/20.6.2013
Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔ. (Δ12)
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση: Κ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Β. Γιοβά
Τηλέφωνο: 210 3375314-8
ΦΑΞ: 210 3375001

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1149

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013.

Με αφορμή την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δίδονται οι κατωτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013:

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στην παράγραφο αυτή.

Όσα από τα επιδόματα - βοηθήματα αποτελούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ εισόδημα, ακόμη κι αν απαλλάσσονται της φορολογίας, δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 της δήλωσης (έντυπο Ε1) με βάση τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4110/2013 και συνεπώς υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΦΕ, συγκεκριμένα την παραγρ. 5 του άρθρου 6, αποτελούν εισόδημα απαλλασσόμενο της φορολογίας οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωιδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Αντίθετα, όσα επιδόματα - βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, δεν αναγράφονται στον συγκεκριμένο κωδικό της δήλωσης και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς. Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με την θέση της Διοίκησης δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κλπ.

2. Υπενθυμίζεται ότι, από τον πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, οι κωδικοί που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογίζεται η ειδική εισφορά, είναι αυτοί που διευκρινίστηκαν με την ΠΟΛ.1223/13.10.2011, δηλαδή 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306.

3. Όσον αφορά στις εξαιρέσεις, κατ' εφαρμογή της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για το οικονομικό έτος 2013, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 30/04/2013, για να υπάρχει και για το τρέχον οικονομικό έτος ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Συνεπώς μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2013, νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, τουλάχιστον από 30/04/2012 έως και 30/4/2013.

β) Να μην έχει κατά το χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς πραγματικά εισοδήματα, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Διευκρινίζεται ότι, πραγματικά εισοδήματα εννοούνται τα εισοδήματα άλλης πηγής εκτός από αυτά που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ΣΤ' πηγής, δηλαδή τα εισοδήματα Α', Γ, Δ', Ε' και Ζ' πηγής, διότι εννοείται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, φορολογούμενος μισθωτός υπάλληλος να εργάστηκε κατά ένα χρονικό διάστημα μέσα στο έτος 2013, να διακόπηκε εν συνεχεία η εργασιακή του σχέση και κατά την 30/04/2013 να είχε ήδη αρχίσει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, συνεπώς και να απαλλάσσεται από την εισφορά. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα αντικειμενικά εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

4. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την παραγρ. 5β του άρθρου 38 του ν. 4024/2011, εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς. Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914.

5. Τονίζεται ότι, τα εισοδήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 14 (η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης) και της περίπτωσης γ' της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ (τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας & των ασφαλιστικών οργανισμών), όπως επίσης και οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ε.Ε, δηλώνονται στους κωδικούς 657-658 του Πίνακα 6 της δήλωσης, προκειμένου κατά την εκκαθάριση να μην υπολογιστεί εισφορά για αυτά.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

1. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης ΠΟΛ.1167/2.8.2011, με την οποία ρυθμίστηκαν τα θέματα για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος, ο υπολογισμός του τέλους επιτηδεύματος γίνεται με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο.
Επομένως, το τέλος επιτηδεύματος και για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2012 και η ΓΓΠΣ θα βεβαιώσει τα ποσά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο. Συνεπώς, η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται, όπως και κατά το οικονομικό έτος 2012, μόνο με υποβληθείσα δήλωση διακοπής εργασιών στην Δ.Ο.Υ., ακόμη κι αν αυτή υποβλήθηκε εκπρόθεσμα. Διευκρινίζεται ότι, η ημερομηνία της διακοπής εργασιών είναι μία και μοναδική (καταληκτική), δεν τροποποιείται και οι φορολογούμενοι δεν δύνανται να την αντικαταστήσουν με μια προγενέστερη ούτως ώστε να απαλλαχθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

2. Με την τροποποίηση που επήλθε στο άρθρο 31 του ν. 3986/2011 με τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4110/2013, από το οικονομικό έτος 2013 και μετά, αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.

Η αύξηση αυτή δεν ισχύει για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα (1) φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο. Για αυτές τις περιπτώσεις, εξακολουθούν να ισχύουν τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012. Η υπαγωγή στην παραπάνω περίπτωση δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 11 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 019-020 και δύναται να ελεγχθεί από την Δ.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4110/2013, τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, από το οικονομικό έτος 2014 και μετά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς να δικαιούνται την έκπτωση των δαπανών του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε.

3. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παραγρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά σε χωριά, όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας», με πληθυσμό ως πεντακόσιους κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι. Με την ΑΥΟ - ΠΟΛ.1167/2.8.2011 ορίστηκε για τον προσδιορισμό του πληθυσμού να λαμβάνεται υπόψη η απογραφή του 2001 και ως τουριστικοί τόποι να θεωρούνται αυτοί που περιλαμβάνονται στο ΠΔ 899/76 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 664/77. Από την διοίκηση, έχει ήδη γίνει δεκτό ότι, θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωριών τα οποία αποτελούσαν, πριν από εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» (ν. 2539/1997), αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινοτητες. Συνεπώς αν κάποιο χωριό δεν αποτελούσε, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, από μόνο του κοινότητα και άνηκε διοικητικά σε άλλη κοινότητα ή σε κάποιο δήμο, λαμβάνεται υπόψη για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ο πληθυσμός της κοινότητας (ή αντίστοιχα του δήμου) που υπαγόταν.

4. Επίσης, εξαιρούνται της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, όπου για το οικονομικό 2013 διευκρινίζεται ότι είναι τα φυσικά πρόσωπα που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 01/01/2008 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και είναι άνω των εξήντα δύο ετών (62), όπου για το οικονομικό 2013 είναι τα πρόσωπα που γεννήθηκαν μέχρι την 31/12/1950. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 12 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 027-028.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαία η διαφορετική αντιμετώπιση για τις γυναίκες χρήστες ουσιών


Περίπου 2.500 αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξάρτησης στην Ελλάδα.
Την αναγκαιότητα της διαφοροποιημένης προσέγγισης στην αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών και της εξάρτησης ανάλογα με το φύλο, υπογραμμίζει όλο και περισσότερο η διεθνής επιστημονική έρευνα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι παράγοντες που ωθούν τα νεαρά κορίτσια στον πειραματισμό με τις ουσίες, οι συνθήκες κινδύνου για την απόκτηση της συνήθειας αλλά και η ανταπόκριση των γυναικών στις θεραπευτικές προσεγγίσεις, διαφέρουν σε σχέση με τους άνδρες.

Από την άλλη όλα τα επίπεδα παρεμβάσεων (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι προσανατολισμένα ως επί το πλείστον στο ανδρικό φύλο, γεγονός που δικαιολογείται από την κατά πολύ υψηλότερη συχνότητα απλής ή προβληματικής εμπλοκής με τις ουσίες μεταξύ των ανδρών, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα, περίπου 2.500 γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα εξάρτησης από την ηρωίνη, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών είναι 18.038. Περίπου το 15% των χρηστών ναρκωτικών που ξεκινούν θεραπεία απεξάρτησης κάθε χρόνο είναι γυναίκες με μέση ηλικία τα 30 έτη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι της λοίμωξης HIV/AIDS, σε σχέση με τους άνδρες χρήστες ναρκωτικών, αλλά, φαίνεται ότι είναι περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με τους άνδρες έναντι του αιφνιδίου θανάτου από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Όπως είπε η κ. Μαλλιώρη, παρά το ότι οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού προβληματικών χρηστών και το 15% όσων ξεκινούν θεραπεία, είναι εντυπωσιακό το ότι συνιστούν το 24% στο σύνολο των δηλωθέντων HIV οροθετικών χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό που αφορά γυναίκες κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 12,8%.

Όπως είπε η κ. Μαλλιώρη αυτήν τη στιγμή στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, λαμβάνουν θεραπεία περίπου 1.200 γυναίκες (περίπου 15% των ασθενών) με εξάρτηση από την ηρωίνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος Υποκατάστασης, σε σύγκριση με τους άνδρες θεραπευόμενους, οι γυναίκες ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης σε νεότερη ηλικία, ενώ εισάγονται νωρίτερα σε θεραπεία με υποκατάστατα. Επίσης, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τους άνδρες ασθενείς, να διαβιούν σε ένα προβληματικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, να έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις και να έχουν υποστεί συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Τέλος, οι γυναίκες ασθενείς του προγράμματος υποκατάστασης έχουν μικρότερη πιθανότητα εμπλοκής με τον νόμο και το σωφρονιστικό σύστημα σε σχέση με τους άνδρες. Οι μελέτες για την κατά φύλο αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης, έχουν δείξει ότι η ύπαρξη βιολογικών και ψυχοκοινωνικών διαφορών μπορεί να επηρεάσει τόσο τους λόγους για την αναζήτηση θεραπευτικής βοήθειας για την εξάρτηση όσο και το είδος και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που επιλέγουν οι γυναίκες.

Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ειδικές απαιτήσεις της εξάρτησης των εγκύων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών και όπως είπε, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην έκδοση συνοπτικού εγχειριδίου με τίτλο «Κύηση και Χρήση Ουσιών».

Η κ. Μαλλιώρη σημείωσε ότι στην Αγγλία κάθε μέρα γεννιούνται τρία νεογνά με νεογνικό στερητικό σύνδρομο, ένα στα δύο μωρά εξαρτημένων γυναικών ζουν χωρίς τη φυσική τους μητέρα δύο χρόνια μετά τη γέννησή τους και 35.000 παιδιά ζουν με εξαρτημένους γονείς και έχουν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν και τα ίδια με τις ουσίες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών μελών του προγράμματος, ο ΟΚΑΝΑ εγκαινίασε τον Μάρτιο του 2012 μία ειδική μονάδα υποκατάστασης για έγκυες και μητέρες. Στη νέα μονάδα υποκατάστασης που λειτουργεί στο πλαίσιο του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» έχουν εισαχθεί συνολικά 70 γυναίκες, ενώ σήμερα υπηρεσίες λαμβάνουν 40 εξαρτημένες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου φέρνει... λιγούρα


Τι επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η έλλειψη ύπνου και γενικώς ο κακός και λίγος ύπνος μπορεί να έχει περισσότερα κακά παρεπόμενα από μια κακή διάθεση.

Όσο λιγότερο ή χειρότερα κοιμόμαστε τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε συνεχώς λιγούρα και τελικά να προσθέσουμε κιλά στο σώμα μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο που διεξήγαγαν τη μελέτη λένε: «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη, θέλαμε να δούμε ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί αυτό».

Υπεύθυνη για τις λιγούρες λόγω έλλειψης ύπνου είναι η αύξηση μιας ουσίας που λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό της όρεξης. Συγκεκριμένα το μόριο 2-AG και η υψηλή του συγκέντρωση στο αίμα όσων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν κοιμηθεί λιγότερες από 5 ώρες. Το συγκεκριμένο μόριο ενισχύει την απόλαυση του φαγητού αντίστοιχα λένε οι ερευνητές με την μαριχουάνα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ρυθμίστε λοιπόν τον ύπνο σας κάντε τον ποιοτικό και επαρκή για να μην αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε επιπλέον παραπανίσια κιλά.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο γιατροί για 10.000 κατοίκους στην Πάτμο


Δραματική έκκληση από το Κέντρο Υγείας του νησιού.
Τραγική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου που έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς και κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πολλές ημέρες μέσα στο Ιούνιο καθώς δεν βγαίνουν πλέον οι εφημερίες.

Λίγα μόνο 24ωρα μετά τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών μας μία ακόμα δραματική έκκληση έρχεται από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας της Πάτμου που έχουν πλέον υπερβεί τα βιολογικά τους όρια.

Ειδικότερα σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που έστειλαν στο Υπουργείο Υγείας και κοινοποίησαν στον ΙΣΑ «οι υπάρχοντες δύο γιατροί είναι σε καθημερινή εφημερία και πρωινό ωράριο(μετά από ξενύχτι και χωρίς ρεπό )και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με συνέπεια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία όλων.

Σημειώνεται ότι πέρσι κατά τη θερινή περίοδο υπήρχαν 5 γιατροί και ωστόσο μπορούσαν μόνο οριακά ν αντιμετωπίσουν το φόρτο εργασίας σ ένα τουριστικό νησί με περισσότερους από 10.000 κατοίκους τους θερινούς μήνες.

Επιπλέον οι γιατροί είναι αδύνατον να λάβουν οποιαδήποτε νόμιμη υποχρεωτική άδεια(σε περιόδους μη αιχμής)και υπόλοιπο αδειών καθώς και να λάβουν την προβλεπόμενη μετά από συνεχείς εφημερίες ημεραναύπαση.

Μάλιστα πολλές φορές συμβαίνει να χρειαστεί διακομιδή κάποιος ασθενής και να πρέπει ν απουσιάζει 24 ή και περισσότερες ο ένας γιατρός ή και οι δύο μαζί».

Ο ΙΣΑ ζητά να δοθεί εδώ και τώρα λύση με την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας της Πάτμου με τουλάχιστον δύο γιατρούς και έναν νοσηλευτή πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και ρισκάρουμε να εκτεθεί η χώρα μας στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «το τελευταίο καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατακλύζεται από σωρεία έκκλησης βοήθειας πολλών νησιών (Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Αμοργός, Κύθηρα, Αντίπαρος, κα) για εθελοντές εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών ενώ απειλεί ν αποτελέσει πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Μάλιστα οι εκκλήσεις γίνονται εντονότερες το τελευταίο διάστημα λόγω της έναρξης υψηλής τουριστικής περιόδου.»

«Περιμένουμε ΑΜΕΣΕΣ λύσεις εδώ και τώρα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας προς κάθε κατεύθυνση. Με στόχο να μπορέσουν τα νησιά μας, οι παραμεθόριες περιοχές μας, οι ακρίτες μας και όλες οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισότιμα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι παρών, υποστηρικτής και αρωγός κάθε προσπάθειας που στοχεύει στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας σε κάθε άκρη της Ελλάδας», αναφέρει ο ΙΣΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφικτή η μεταμόσχευση κεφαλιού σε δύο χρόνια


Έχουν γίνει ανάλογα πειράματα σε πιθήκους.
Ιταλός νευροχειρουργός ισχυρίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια θα είναι δυνατό να γίνονται επεμβάσεις μεταμόσχευσης… κεφαλιού ενός ανθρώπου σε άλλο σώμα.

«Σε δυο χρόνια θα ήμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μεταμόσχευση κεφαλής», δήλωσε ο Σέρτζιο Κανάβερο σε συνέντευξή του στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Οggi.

Ο Κανάβερο είπε ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό με την αποτελεσματική σύνδεση των δυο νωτιαίων μυελών, με την μέθοδο της αναστόμωσης.

Σχετική έρευνα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Surgical Neurology International («Head Anastomosis Venture with Cord Fusion»). Έχουν γίνει πειραματικά τέτοιες επεμβάσεις σε πιθήκους.

Ο Ιταλός επιστήμονας ανέφερε ότι «η μεταμόσχευση αυτή μπορεί να γίνει με δότες άτομα που χάνουν την ζωή τους εξαιτίας εγκεφαλικού τραύματος, σε τετραπληγικούς ασθενείς ή ανθρώπους που υποφέρουν από εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού και μυϊκού συστήματος».

«Η πολιτεία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει το πώς θα ρυθμίσει νομικά την νέα αυτή χειρουργική πρακτική» προσθέτει στην συνέντευξή του ο Σέρτζιο Κανάβερο.

Πολλοί συνάδελφοι του Ιταλού νευροχειρουργού, όμως, εκφράζουν σκεπτικισμό για την μέθοδο αυτή. Ενδεικτική είναι η άποψη του Νάνι Κόστα, προέδρου του Ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτό αγνοούμε ακόμη βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook και η δωρεά οργάνων


Το κοινωνικό δίκτυο έχει αυξήσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων δωρητών οργάνων.

Μπορούν τα Social Media να μας στρέψουν στη δωρεά οργάνων; Όπως δείχνει έρευνα, που δημοσιεύεται στο «American Journal of Transplantation», το γνωστότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπόρεσε να αυξήσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων δωρητών οργάνων 21 φορές μέσα σε μια μέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η online κοινωνική δικτύωση μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της έλλειψης οργάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για την ακρίβεια, ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει δημιουργήσει έναν τρόπο για τους χρήστες ώστε να μοιράζονται το «status» τους όσον αφορά το αν είναι δωρητές οργάνων με φίλους τους και ταυτόχρονα διευκόλυνε την κοινοποίηση της «κατάστασής» τους στην αρμόδια κρατική υπηρεσία.

«Οι εγγραφές που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και ξεπερνούν οτιδήποτε έχουμε δει σε εκστρατείες για την αύξηση του ποσοστού δωρεάς οργάνων. Μάλιστα, στο τέλος των δύο εβδομάδων, ο αριθμός των νέων δωρητών συνέχιζε να ανεβαίνει με ρυθμό διπλάσιο από τον κανονικό», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Andrew M. Cameron, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τα δεδομένα από το Facebook και τις επίσημες σελίδες online εγγραφής δωρητών οργάνων έδειξαν ότι τη μέρα που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, 57.451 χρήστες του Facebook ενημέρωσαν το προφίλ τους και μοιράστηκαν το «status» τους. Υπήρχαν 13.012 νέες online εγγραφές την πρώτη ημέρα, νούμερο που αντιστοιχεί σε 21,2 φορές αύξηση σε σχέση με το μέσο ημερήσιο ποσοστό εγγραφής (616).

«Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό αυτό σε μακροχρόνια βάση, τότε ίσως μπορέσουμε επιτέλους να γείρουμε τη ζυγαριά και η προσφορά οργάνων να ξεπεράσει τη ζήτηση», αναφέρει ο Andrew Cameron και συμπληρώνει ότι «τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δείξει ότι δεν είναι μόνο ένα μέρος για να μοιράζονται οι άνθρωποι τι φάγανε το μεσημέρι ή χαριτωμένες φωτογραφίες των παιδιών τους. Μπορεί να γίνουν παράγοντας κοινωνικής αλλαγής».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...