Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Πρόταση του Υπουργείο Οικονομικών για φορολόγηση με βάση το στρέμμα και τα τετραγωνικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φορολόγηση με βάση το στρέμμα για τα αγροτεμάχια και τα τετραγωνικά για τα κτίσματα, προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος φόρος για τα ακίνητα - όπως παρουσιάστηκε... στα μέλη της διακομματικής επιτροπής - απο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπει ότι τελικά δεν θα εξαιρεθούν οι κατ΄επαγγέλμα αγρότες, απλά η φορολόγησή τους θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτεμάχια.

Την τελική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, πλήρως κοστολογημένη, αναμένουν οι κυβερνητικοί εταίροι, για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς επανεξετάζονται, όλα τα δεδομένα. Ο νέος φόρος, που θα ισχύσει από το 2014, εξετάζεται να επιβληθεί σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου, είτε εκτός σχεδίου, χωρίς να υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο και καμία εξαίρεση, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες.

Για πρώτη φορά, θα φορολογηθούν οικόπεδα και αγροτεμάχια, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, όπως επίσης και ακίνητα, που μισθώνονται από δημόσιες, η δημοτικές υπηρεσίες.

Ο ενιαίος φόρος, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, θα κυμαίνεται, για τα αστικά ακίνητα από 1,8 έως 20 ή και 30 ευρώ το τετραγωνικό μετρό, για τα αγροτεμάχια από 1 έως και 60 ευρώ το στρώμα και για τις εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών, από 1 μέχρι 3 ευρώ, το στρέμμα.

Από τον ενιαίο φόρο θα εξαιρεθούν άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, μόνο για την κυρία κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 και με τιμή ζώνης έως 2000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ μειωμένη επιβάρυνση μόνο για την πρώτη κατοικία θα έχουν πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός πιθανότατα θα γίνει με νέες αντικειμενικές τιμές καθώς στο σχεδιασμό είναι οι ισχύουσες να αλλάξουν μέσα στο καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.