Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ψαράς ναυαγός "σώθηκε" από γλάρο


Σε περιπέτεια εξελίχθηκε η βόλτα με την βάρκα για ένα ψαρά από το Μεξικό, καθώς η βάρκα του βούλιαξε και για 8 ολόκληρες ημέρες βρισκόταν μέσα σε ένα κουτί που επέπλεε.

Συγκεκριμένα ο 43χρονος Rodriguez Noyola, κατάφερε να επιβιώσει από την τροπική καταιγίδα Polo, που σημειώθηκε την ώρα που βρισκόταν στα ανοιχτά, αλλά η βάρκα του δεν άντεξε και βούλιαξε.

Όπως αναφέρει η mirror, τελικά ο ψαράς εντοπίστηκε ύστερα από 8 ημέρες μέσα σε ένα πλαστικό κουτί που επέπλεε στην θάλασσα ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του ναυαγού ότι για να καταφέρει να μείνει στην ζωή έτρωγε έναν γλάρο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε την Barbie... Παναγία και τον Ken... Ιησού


Σάλος με τις δύο κούκλες να μεταμορφώνονται σε θεούς και αγίους.

H Barbie, στα 55 χρόνια της ζωής της έχει πάρει πολλούς ρόλους: αυτόν της αεροσυνοδού, της γοργόνας, της γυναίκας-αστροναύτη, ακόμα και της προέδρου. Τώρα, ο νέος της ρόλος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Δυο αργεντινοί καλλιτέχνες, οι Marianela Perelli και Pool Paolini, δημιούργησαν τη σειρά «Πλαστική Θρησκεία» η οποία περιλαμβάνει 33 κούκλες. Στη σειρά αυτή η Barbie και ο Ken μεταμορφώνονται σε θεούς ή αγίους θρησκειών, όπως του Καθολικισμού, του Ιουδαϊσμού, του Βουδισμού και του Ινδουισμού.

Σύμφωνα με τη Huffington Post, η σειρά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, με ιταλούς επισκόπους να κάνουν λόγο για ασέβεια.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο, λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του που θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου στην γκαλερί του Μπουένος Άιρες, ξεκαθαρίζει στη σελίδα του στο Facebook πως δεν ήταν στις προθέσεις τους να προσβάλλουν καμία θρησκεία ενώ παράλληλα τόνισαν ότι δεν βρήκαν τρόπο να απεικονίσουν τον Μωάμεθ, εξαιτίας του μεγάλου σεβασμού που τρέφουν και οι δύο για το Ισλάμ. Η παραδοχή αυτή έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Σύμφωνα με τη σελίδα τους στο Facebook, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο περιορισμένος αριθμός των δημιουργιών τους.

Δείτε μερικές από τις κούκλες...












Οι δύο καλλιτέχνες με τα δημιουργήματά τους 


Διαβάστε περισσότερα...

Καμίνης: 63 υπάλληλοι είχαν πλαστά πιστοποιητικά


Από τους συνολικά 5.000 υπαλλήλους που θα ελεγχθούν συνολικά, έως τώρα έχουν βρεθεί 63 με πλαστά πιστοποιητικά είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ.Καμίνης δήλωσε ότι έχουν ήδη απομακρυνθεί 35 υπάλληλοι ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για άλλους 28: «Έχουμε ολοκληρώσει τον έλεγχο στο 90% των περίπου 5.000 υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 63 υπάλληλοι με πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά σπουδών. Περίπου 30 από αυτούς ήταν δημοτικοί αστυνομικοί. Από το σύνολο αυτών των 63, οι 35 έχουν φύγει, έχει αυτομάτως αρθεί η πράξη πρόσληψής τους. Για τους υπόλοιπους 28 βρίσκεται σε εξέλιξη είτε κάποια ΕΔΕ, είτε το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Εφόσον πιστοποιηθεί δόλος και απάτη θα φύγουν και αυτοί. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να προσλαμβάνεται κάποιος εξαπατώντας την πολιτεία».

Ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών από τον Δήμο Αθηναίων έχει αρχίσει εδώ και 11 μήνες και σύντομα θα έχουν αξιολογηθεί και οι 5.000 υπάλληλοι. Όσο για τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και την άρνηση άλλων δημάρχων να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υπαλλήλων τους είπε: «Είμαστε σε αυτή τη συζήτηση εδώ και 4-5 χρόνια. Να ξεκινήσουμε από τη λογική βάση. Τι αξιολογείς σε κάποιον; Με βάση ποια κριτήρια τον αξιολογείς και για ποιο πράγμα τον αξιολογείς; Τον αξιολογείς για τη δουλειά του; Υπάρχει καθηκοντολόγιο αυτή τη στιγμή στο δημόσιο; Δεν υπάρχει».

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε επίσης ότι με τον τρόπο που έγινε η αξιολόγηση γελοιοποιήθηκε η όλη η διαδικασία και προσέθεσε ότι ο χρόνος που έχει χαθεί δεν θα έχει σημασία εφόσον η αξιολόγηση γίνει τώρα σωστά: «Μην τα μπλέκετε τα δύο. Άλλο πράγμα ότι κάποιος προσλήφθηκε παράνομα και άλλο το θέμα της αξιολόγησης. Η διαδικασία αυτοϋπονομεύθηκε, γιατί έπρεπε να γίνει εξ αρχής σωστά. Δεν υπάρχει αξιολόγηση με προδιαγεγραμμένες αποφάσεις και ποσοστώσεις. Έρχεται ο άλλος και ευλόγως διαμαρτύρεται. Σου λέει γιατί 15% και όχι 50%;»



Διαβάστε περισσότερα...

Εστιατόριο σέρβιρε noodles με ναρκωτικά


Τα noodles που παρήγγελναν οι πελάτες είχαν μέσα την ναρκωτική ουσία όπιο με τον ιδιοκτήτη να παραδέχεται ότι το έκανε για να τους προκαλέσει εξάρτηση και να ξαναεπισκέπτονται το εστιατόριό του.

Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης του κινέζικου εστιατόριου "Zhang" ομολόγησε στην αστυνομία της πόλης Shaanxi ότι άλεθε μπουμπούκια παραρούνας ώστε να γίνουν την οποία μετά έριχνε στα noodles!

Πώς όμως τον ανακάλυψαν;

Ένας 26χρονος, αφού απόλαυσε το γεύμα του στο ετσιατόριο, σταμάτησε σε σήμα της αστυνομίας για έλεγχο. Στα τεστ που υποβλήθηκε, βρέθηκε θετικός στην ναρκωτική ουσία όπιο.

Αν και ο Liu Juyou επέμενε πως δεν είχε πάρει ποτέ στη ζωή του ναρκωτικά, η αστυνομία δεν τον πίστεψε αφού τα αποτέλεσματα του τεστ έδειχναν άλλα και ήταν ξεκάθαρα!

Οι υποψίες του 26χρονου στράφηκαν όπως ήταν φυσικό στο εστιατόριο από το οποίο μόλις είχε φύγει κι έπεισε τους γονείς του να πάνε στο "Zhang" και να παραγγείλουν ότι είχε φάει κι εκείνος. Τα τεστ έδειξαν τότε και αυτούς θετικούς στη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία και τότε οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στο εστιατόριο και τελικά συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μόδα: Γελούν με "παγωμένο" πρόσωπο


Το γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να γελάνε δυνατά χωρίς να χαμογελάνε.

Στο βίντεο εμφανίζονται 16 άνθρωποι που ναι μεν ακούγονται να γελάνε, ωστόσο το πρόσωπό τους είναι κυριολεκτικά ανέκφραστο, σαν "παγωμένο".

Το αποτέλεσμα μόνο γέλιο τελικά δεν προκαλεί σε όποιον το βλέπει. Μπορεί να χαρακτηριστεί από περίεργο έως και... ανατριχιαστικό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητές διδάσκουν αφιλοκερδώς στο Κοινωνικό Φροντιστήριο


«Μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε ακόμα άνθρωποι».

Αρκετές οικογένειες που δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο απευθύνονται στο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Παλλήνης. Το στελεχώνουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αλλά και άνεργοι εκπαιδευτικοί.

Ένας από τους καθηγητές, ο κ. Θ. Παπαδημητρίου έχει πάρει σύνταξη, αλλά βρίσκεται εκεί και διδάσκει, βοηθώντας τα παιδιά των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα παιδιά», τονίζει και εξομολογείται πως «είναι κάτι θαυμάσιο, γιατί μας έδωσε και την ευκαιρία να δείξουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι».

Ένας από τους μαθητές, εξηγεί ότι δεν υπήρχαν ελπίδες να μπει στο πανεπιστήμιο αν δεν υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο, όπου κάνει μαθήματα. Πέρα, από τον κ. Παπαδημητρίου, στο δυναμικό του φροντιστηρίου ανήκει και ένας διευθυντής γυμνασίου της περιοχής, ο οποίος μετά το σχολείο πηγαίνει στο φροντιστήριο και βοηθά τα παιδιά, λέγοντας «είναι αφιλοκερδώς μόνο στο θέμα των χρημάτων, με κέρδος στο θέμα της γνώσης».

Την ίδια ώρα, το Κοινωνικό Φροντιστήριο κάνει έκκληση για καθηγητές αδιόριστους που μπορούν να βοηθήσουν το έργο του, κυρίως φιλόλογους.

Δείτε το βίντεο του Alpha:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κοινοτικό πρόστιμο στην Ελλάδα για τα απόβλητα


Την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, με ένα κατ’ αποκοπή ποσό, ύψους 14.904.736 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις ζητά η Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με νέα προσφυγή της για ανεπαρκή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η δικαστική απόφαση του 2009 σημείωνε την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διάφορων ειδών επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα ιατρικά απόβλητα και οι χημικές ουσίες, τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)] και πολυχλωροτριφαινύλια (PCT).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για να συμμορφωθεί η Ελλάδα, πρέπει:

- Να καταρτίσει κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

- Να δημιουργήσει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων. Για παράδειγμα, όπως τονίζει η Κομισιόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την αναγέννηση ελαίων, την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, την ανακύκλωση συσσωρευτών ή την ανάκτηση ορισμένων μετάλλων.

- Να αντιμετωπίσει το ζήτημα των παλαιών αποβλήτων που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά, έως ότου καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Η Ελλάδα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί πλήρως, εντός του 2013. Ωστόσο, το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επίλυση του προβλήματος, η θέσπιση ενός κατάλληλου εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και, έως σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει κάποιο αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως 90% έκπτωση στις προσαυξήσεις για εφάπαξ εξόφληση χρεών


Μεγάλη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, ένα πολύ μεγάλο μπόνους σε όσους έχουν χρέη στην εφορία και τα Ταμεία και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους θα έχουν μια διαγραφή έως και 90% των προαυξήσεων που τους έχουν χρεωθεί μέχρι τώρα.

Η σχετική πρόβλεψη θα περιλαμβάνεται στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που θα προβλέπει έως 100 δόσεις για όσους έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για όσους έχουν μεγαλύτερο χρέος.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και πολύ φρέσκιες οφειλές ακόμη και αυτές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Αυγούστου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναισθησιολόγος καταδικάστηκε για το θάνατο 13χρονης


Σε φυλάκιση δύο ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ένας αναισθησιολόγος. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, τον έκρινε ένοχο για το θάνατο από αμέλεια 13χρονης, κατά τη διάρκεια χειρουργικής διόρθωσης σκολίωσης. Αντίθετα, για την υπόθεση αθωώθηκε -λόγω αμφιβολιών- χειρουργός, που κάθισε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου. Η επέμβαση έγινε τον Ιούλιο του 2010 στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Απολογούμενοι, οι δύο γιατροί υποστήριξαν ότι έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους.


Διαβάστε περισσότερα...

"Λαβράκια"από τους ελέγχους στο νοσοκομείο της Άρτας


Από τον χώρο της Υγείας προέρχονται τα περισσότερα «λαβράκια» που βγάζουν οι έρευνες των επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, πλαστά πτυχία, παραφουσκωμένες βαθμολογίες στους τίτλους σπουδών, ακόμα και χρήση πτυχίων συγγενικών τους προσώπων, είναι μερικές από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο της Άρτας.

Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο της Άρτας, πρόπερσι, είχαν εντοπιστεί άλλα 47 περιστατικά με πλαστά δικαιολογητικά και πλαστά πτυχία.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έγιναν φέιγ βολάν


Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Χαρακτήρα επέβαλε σε εταιρεία βαρύ πρόστιμο – Η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη.

Στον εισαγγελέα διαβιβάζεται φάκελος με στοιχεία από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με την «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Χαρακτήρα», ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, που εκτιμάται ότι προέρχονταν από παράνομες πηγές, έγιναν φέιγ βολάν από εταιρεία συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών. Η Αρχή επέβαλε στην εν λόγω εταιρεία πρόστιμο 100.000 ευρώ και την υποχρέωσε να καταστρέψει τα αρχεία.

Στο πόρισμα της Αρχής καταγράφεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία επεξεργαζόταν τα δεδομένα δημιουργούσε λίστες και στη συνέχεια τις πουλούσε στους πελάτες της. Επρόκειτο για λίστες που αφορούσαν στοχευμένο κοινό για προωθητικές ενέργειες, ενώ εντοπίστηκε και μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Spam).

Οι λίστες των στοιχείων της εταιρείας εντυπωσιακές. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος 5 εκατομμυρίων πολιτών όπου καταγραφόταν ακόμη και αν ο φορολογούμενος είναι ΑΜΕΑ. Όπως, μάλιστα, αναφέρει η Αρχή διαρροή των συγκεκριμένων στοιχείων μπορεί να έχει γίνει μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Στους υπολογιστές της εταιρίας εντοπίστηκαν αρχεία με περισσότερες από 110.000 γεννήσεις από τη δεκαετία του 1990, σε τρία μαιευτήρια. Ονόματα 200.000 προσώπων που κατέχουν πιστωτικές κάρτες συγκεκριμένης τράπεζας, τα στοιχεία και οι αριθμοί τηλεφώνων 4.300.000 συνδρομητών του ΟΤΕ συνδυασμένα με στοιχεία εισοδήματος και τμήμα αριθμού πιστωτικής κάρτας. Ονόματα και ταχυδρομικές διευθύνσεις πελατών μεγάλης αλυσίδας πιτσαρίας. Βέβαια από τα εν λόγω αρχεία δεν έλειπαν αντίγραφα εκλογικών καταλόγων των δήμων Κηφισιάς, Ν. Ερυθρέας και Εκάλης, αλλά και λίστα μελών της Τ.Ο Βούλας του ΠΑΣΟΚ. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε και τιμολόγιο πώλησης σε θυγατρική τράπεζας έναντι 14.760 ευρώ, καταλόγου 5 εκατομμυρίων συνδρομητών τηλεφωνίας.

Ο έλεγχος από την Αρχή ήταν αυτεπάγγελτος και έγινε μετά από βροχή καταγγελιών «για αποστολή αζήτητων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρείες, καθώς και για εμπορία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Μάλιστα, όπως καταγράφεται στο πόρισμα οι ελεγκτές της Αρχής παρακωλύθηκαν κατά τη διενέργεια του ελέγχου αφού πολλά αρχεία από τους σκληρούς δίσκους των ελεγχομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν πρόσφατα διαγραφεί ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ελέγχου έγινε διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία αντιγραφής ψηφιακών πειστηρίων, η οποία συνεχίστηκε μετά από 3 ημερολογιακές ημέρες. Σημειώνεται δε ότι η διακοπή αυτή δεν οφείλεται σε παρέμβαση της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποδεικνύεται από τις έγγραφες επικοινωνίες με αυτή.

Σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας ήταν συνδεδεμένοι και επιπλέον σκληροί δίσκοι πολλοί από τους οποίους δεν βρέθηκαν κατά τον έλεγχο.

Μετά την έρευνα των ελεγκτών - όπως αναφέρει η Αρχή στην απόφαση της- διαπιστώθηκε πως τα δεδομένα προέρχονται από μη προσβάσιμες πηγές και "δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης ότι τα δεδομένα αυτά όχι μόνο τηρούνται παρανόμως, αλλά έχουν προέλθει και με παράνομο τρόπο, ο οποίος μάλιστα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης."

Από την πλευρά της η εταιρεία στις εξηγήσεις της υποστηρίζει ότι τα αρχεία ανήκαν σε πελάτες της που της τα είχαν διαθέσει για επεξεργασία. Για τα αρχεία με οικονομικά δεδομένα υποστήριξαν ότι ανήκουν σε τράπεζα. Και σε ότι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους ισχυρίστηκαν ότι ο διαχειριστής της εταιρίας είναι πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και τους χρησιμοποίησε ενώ ήταν υποψήφιος. Για το αρχείο του ΟΤΕ υποστήριξαν ότι προέρχεται από τους έντυπους καταλόγους.

Τέλος, με την ίδια απόφαση, επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ και σε δεύτερη εταιρεία η οποία φέρεται να εμπλέκεται στην αποστολή των spam mail.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστή… λόγω εργασιών η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «Ερμής» την ερχόμενη Κυριακή


Στην πύλη θα πέσει «μαύρο» για οκτώ ώρες λόγω συντήρησης.

Από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και για οκτώ ώρες η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «Ερμής» θα διακόψει τη λειτουργία λόγω προληπτικής συντήρησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Αυτή η διακοπή οφείλεται στην ετήσια προληπτική συντήρηση εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκηση «ΕΡΜΗΣ» είναι εγκατεστημένη στο συγκεκριμένο Κέντρο Δεδομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εκκαθάριση στις περιπτώσεις εσφαλμένου ΕΕΤΑ ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη


Που εντοπίστηκαν τα προβλήματα.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων µε πρόσφατη απόφασή της (ΠΟΛ 1193/2014) έδωσε τη δυνατότητα στους υπόχρεους να υποβάλουν στην αρμόδια ∆ΟΥ αίτηση επανυπολογισμού του ΕΕΤΑ, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες υπήρχε πραγματική αδυναμία υποβολής αίτησης διόρθωσης στοιχείων στον αρμόδιο δήμο μέχρι τη 15η Μαΐου 2013.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Θεωρεί, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα νέας εκκαθάρισης σε όλες τις περιπτώσεις εσφαλμένου υπολογισμού του ΕΕΤΑ, ώστε να μην καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν ποσά που δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους, όπως ήδη έχει συμβεί µε το ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 σε πολλές περιπτώσεις.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά είχε διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα με τον υπολογισμό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο επιβλήθηκε για το έτος 2013 με το ν. 4152/2013, μετά την εξέταση πλήθους καταγγελιών.

Σύμφωνα με την Αρχή, από τη διερεύνηση των αναφορών διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπιζαν:

- Οι πολίτες που για πρώτη φορά έλαβαν λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος µε τον εσφαλμένο υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και κατ' επέκταση του ΕΕΤΑ μετά τη 15η Μαΐου 2013, προθεσμία που έθετε ο νόμος για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης λαθών στους αρμόδιους δήμους.

- Οι πολίτες που στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος των ακινήτων τους δεν αναγραφόταν υπολογισμός του ΤΑΠ και συνεπώς ούτε τιμή ζώνης.

Ο Συνήγορος, ήδη από τον Νοέμβριο του 2013, µε έγγραφά του προς τον γενικό γραμματέα ∆ημοσίων Εσόδων είχε αναδείξει το ζήτημα στο σύνολό του και είχε ζητήσει στοιχεία για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΕΤΑ στις περιπτώσεις ακινήτων που δεν αναγραφόταν υπολογισμός του ΤΑΠ.

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2014, επανήλθε µε έγγραφό του στο οποίο επισήμανε ότι, στις περιπτώσεις που δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στη βάση υπολογισμού του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (∆Ε∆∆ΗΕ), δεν ορίζεται στον νόμο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου, αλλά εναπόκειται στη Διοίκηση να τον προσδιορίσει µε βάση τον μέσο όρο των τιμών της δημοτικής ενότητας, του δήμου ή του νομού. Επίσης, σημείωσε ότι το γεγονός αυτό παραβιάζει την αρχή της βεβαιότητας του φόρου και δημιουργεί τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Τέλος, ο Συνήγορος τόνισε ότι παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας στις περιπτώσεις όπου: α) ο φόρος σε ακίνητα της ίδιας περιοχής υπολογίζεται µε διαφορετικό συντελεστή, β) ακίνητα απομακρυσμένων περιοχών φορολογούνται µε συντελεστή υπολογιζόμενο µε τον μέσο όρο τιμών ζώνης των κέντρων του νομού, γ) πολίτες οι οποίοι αποδεδειγμένα έλαβαν γνώση του εσφαλμένου υπολογισμού μετά τη 15η Μαΐου 2013, χάνουν το δικαίωμα να αιτηθούν τη διόρθωσή του, αντιμετωπιζόμενοι το ίδιο µε όσους είχαν λάβει γνώση του σφάλματος, πριν από την ημερομηνία αυτή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύονται για αντιχαλαζική προστασία οι αγρότες


Θα δοθούν συνολικά 640.482 ευρώ.

Την επιχορήγηση αντιχαλαζικών δικτύων και συνδυαστικών εγκαταστάσεων αντιβροχικής μεμβράνης και αντιχαλαζικού διχτυού για παραγωγούς που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους μέχρι αρχές Σεπτέμβρη της φετινής χρονιάς, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, κερασιάς, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου. Εγκρίθηκαν 38 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας και το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 640.482 ευρώ. Σημειώνεται, ότι το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους. Ειδικότερα, τα ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφερεική Ενότητα ανέρχονται για την Ημαθία σε 54.432 ευρώ, την Καβάλας 112.032 ευρώ, την Καστοριά 31.570 ευρώ, την Κοζάνη 157.136 ευρώ, τη Λάρισα 158.898 ευρώ, τη Μαγνησία 19.440 ευρώ, την Ξάνθη 29.952 ευρώ και την Πέλλα 77.022 ευρώ.

Ο ΕΛΓΑ σημειώνει, ότι για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος του -δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014- και οι εγκρίσεις ένταξης των δικαιούχων θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα από την αξιολόγηση των αιτήσεων από τις υπηρεσίες του Οργανισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα η απόφαση για τις μετεγγραφές - Τι είχε γίνει το 2013


Λήγει αύριο η διορία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές τους.

Τη Δευτέρα υπογράφεται η απόφαση για τις μετεγγραφές, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας. Αύριο, Παρασκευή, λήγει η διορία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, το σύστημα των μετεγγραφών θα ανοίξει περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ η διορία που θα δοθεί στους δικαιούχους, δεν θα ξεπεράσει τις πέντε ημέρες, όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, σε ορισμένες περιφερειακές σχολές το ποσοστό των φοιτητών που δήλωσαν ότι θα αιτηθούν μετεγγραφή φτάνει και το 80%. Σε άλλες πάντως κυμαίνεται γύρω στο 20 με 25%, ποσοστό που θεωρείται ότι κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια. Ακριβή στοιχεία πάντως θα υπάρξουν μόνο μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι, ο νόμος να αλλάξει μετά την πρώτη του εφαρμογή.

«Δεν πρόκειται να ισχύσει του χρόνου αυτό. Δηλαδή είτε εγώ είμαι είτε άλλος είναι, δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό τον νόμο» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.


-------------------

Οι μετεγγραφές των πρωτοετών του 2013 με αριθμούς

Περισσότεροι οι τρίτεκνοι και όσοι έχουν αδέρφια που σπουδάζουν.

Τους 6.297 έφτασαν οι πρωτοετείς φοιτητές που κατέθεσαν αίτηση για μετεγγραφή το 2013. Το newsbeast.gr παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για όσους είχαν καταθέσει αίτηση μετεγγραφής όπως αυτά προκύπτουν από στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Πιο αναλυτικά στα πολύδυμα τέκνα υπάγονταν 247 επιτυχόντες του 2013, πολύτεκνοι ήταν 742 πρωτοετείς, 1.848 ήταν τρίτεκνοι, 1.701 είχαν αδερφό/ή που σπούδαζε σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία των γονέων. 556 ήταν μέλη οικογένειας που έπασχαν από σοβαρή πάθηση. 166 εντάσσονταν στην κατηγορία όσων είχαν οι ίδιοι πάθηση.

Παρατηρούμε ότι σε αριθμό αιτηθέντων μετεγγραφής προηγούνταν οι τρίτεκνοι με 1.848 αιτήσεις ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονταν όσοι είχαν αδερφό/ ή που σπούδαζε σε άλλη πόλη κατοικίας από αυτή των γονέων με 1.701 αιτήσεις. Το 2012 ο αριθμός των υποψηφίων με αδερφό/ ή να σπουδάζει σε άλλη πόλη ήταν 1.264.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι από τους 6.297 πρωτοετείς οι 1268 είχαν έναν ή δυο γονείς που είχαν συμπληρώσεις αθροιστικά 8 μήνες ανεργίας μέσα στο 2013. Δηλαδή 1 στους 5 αιτηθέντες για μετεγγραφή είχε έναν ή και δυο γονείς ανέργους. Επίσης 382 υποψήφιοι ήταν τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή ορφανοί από τον έναν ή και τους δυο γονείς.

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, θα προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τόπος στον οποίο θα δικαιούται οι αιτηθέντες να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής. Οι φοιτητές θα μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους ή στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί όπου σπουδάζει ο αδερφός/η τους.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
1.848
ΑΔΕΡΦΟ/Η ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ
1.701
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
742
ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΘΗΣΗ
556
ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΠΟ ΈΝΑΝ Ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
382
ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ
247
ΜΕ ΠΑΘΗΣΗ
166
ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
50
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα τέλη του 2015 η γραμμή του μετρό «Άλσος Βεΐκου-Γουδή»


Οι συρμοί θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Στα τέλη του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας «Άλσος Βεΐκου-Γουδή».

Το μήκος της νέας γραμμής θα είναι περίπου 13 χλμ, με 14 τελικά σταθμούς, και όχι εννιά όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ενώ οι συρμοί της γραμμής θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας.

Η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και θα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής, που θα ξεκινήσει από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήξει στο Γουδή, περνώντας μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και την περιοχή του Ζωγράφου, θα εξυπηρετεί 220.0000 επιβάτες ημερησίως.

Σημαντικά θα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν στους δρόμους του λεκανοπέδιου 53.000 λιγότερα ΙΧ αυτοκίνητα την ημέρα.

Για πολύ σημαντικό έργο έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Η γραμμή 4 καλύπτει ένα εμφανές κενό» τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου θα ανέλθει στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ, και οι πόροι θα εξασφαλιστούν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (800 εκατ.) και από το ΕΣΠΑ της περιόδου2014–2020).

Η γραμμή 4, όταν ολοκληρωθεί στο σύνολο της (θα φτάσει δηλαδή μέχρι τη Λυκόβρυση, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), θα έχει μήκος 32 χλμ, με 30 σταθμούς και προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 500.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 480 τόνους ημερησίως.

Με την ολοκλήρωση της Α φάσης, 17 συρμοί, όλοι νέας τεχνολογίας, που θα κινούνται χωρίς οδηγό, θα εξυπηρετούν τη νέα γραμμή, ενώ όταν θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει μέχρι τη Λυκόβρυση, οι συρμοί θα φτάσουν τους 38.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο τόνοι ακατάλληλα όστρακα στην Αλεξανδρούπολη


Συνελήφθησαν ένας 67χρονος και ένας 37χρονος.

Πάνω από δύο τόνοι όστρακα (2.079 kgr) εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης.

Σε έλεγχο που έγινε στην περιοχή Μάκρη σε φορτηγό διαπιστώθηκε ότι ο 67χρονος οδηγός του οχήματος και ο 37χρονος συνοδηγός, μετέφεραν από κοινού, ποσότητα οστράκων με σκοπό την πώληση και εμπορία τους χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και συνοδευτικά έγγραφα.

Το όχημα οδηγήθηκε στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν 47 σάκους οστράκων του είδους «Τελλίνα» (Donax trunculus) συνολικού βάρους 1.298 kgr , με μέγεθος μικρότερο του επιτρεπόμενου, ακατάλληλα για κατανάλωση και 47 σάκους οστράκων του είδους «Αχιβάδα» (Ruditapes decussatus) συνολικού βάρους 781 kgr εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (32 σάκοι) είχαν μέσα όστρακα μικρότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5cm, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με το xanthipress.gr.

Ο 67χρονος και ο 37χρονος συνελήφθησαν, ενώ τα όστρακα και το φορτηγό κατασχέθηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλούτισε με το επίδομα της πεθαμένης θείας της


Για περισσότερο από 9 χρόνια η 55χρονη ανηψιά εισέπραττε τα επιδόματα παραπληγίας της θείας της που είχε πεθάνει από το 2002!

Τι κι αν τα χρήματα ήταν πολλά και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν; Σύμφωνα με το cretalive.gr, η 55χρονη στο απολογητικό σημείωμα που κατέθεσε υποστήριξε πως θεωρούσε ότι ήταν... οφειλόμενα του ΙΚΑ προς την πεθαμένη γυναίκα.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα έχασε απ' αυτήν υπόθεση σχεδόν 90.000 ευρώ ως το 2011, που έγινε γνωστή η απάτη, και σήμερα η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου, όπου έφτασε η υπόθεση μετά τη μήνυση που υπέβαλε το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία, από απάτη σε υπεξαίρεση, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, που καταδίκασε την γυναίκα σε απάτη και σε φυλάκιση 10 μηνών.

Πάντως η 55χρονη έχει ήδη αποπληρώσει το μισό της οφειλής, καθώς μπήκε σε διαδικασία ρύθμισης, κάτι που εκτιμήθηκε από το δικαστήριο γι΄αυτό και έπεσε στα "μαλακά", θεωρώντας πως υπάρχει έμπρακτη μεταμέλεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλυτο πρόβλημα οι μεταφορές των μαθητών


Απέσυραν τις προσφορές τους για τα δρομολόγια στα σχολεία οι μεταφορείς ενώ οι σύλλογοι γονέων ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τους λεωφορειούχους να καταθέσουν προσφορές για το σύνολο των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στα σχολεία, έληξε χωρίς αποτέλεσμα καθώς οι μεταφορείς απέσυραν τελικά τις προσφορές τους, επειδή δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για την κάλυψη των αναδρομικών δύο μηνών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέες, μαζικότερες κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και καθηγητών, κυρίως στα σχολεία δήμων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μεταφορές (Θέρμης, Θερμαϊκού και Λαγκαδά).

Ήδη, χθες, στον Δήμο Θέρμης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα της μεταφοράς και σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του μετέβη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση του διαγωνισμού κατάθεσης προσφορών από τους λεωφορειούχους για την κάλυψη των δρομολογίων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Σύλλογοι Γονέων των τριών Δήμων είναι αποφασισμένοι, τις επόμενες μέρες, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους σε κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση εξέλιξη στο θέμα.

Στο μεταξύ, μαθητές των γυμνασίων και λυκείων Ασσήρου, Δρυμού και Λαγκαδά, με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών και των συλλόγων γονέων, πραγματοποίησαν το πρωί πορεία στην παλιά εθνική οδό προς το Κιλκίς, στον κόμβο της Λητής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα της μεταφοράς στα σχολεία τους.

Στις περιοχές αυτές, περίπου το 50% των μαθητών μετακινείται με λεωφορεία λόγω των μεγάλων αποστάσεων από τα σχολεία, ωστόσο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένει άλυτο το πρόβλημα της μεταφοράς τους.

Στο γυμνάσιο και λύκειο Ασσήρου, οι μαθητές πραγματοποίησαν διήμερη κατάληψη για το ίδιο ζήτημα, όπως και σε δύο γυμνάσια στο δήμο Θέρμης.



Διαβάστε περισσότερα...

Η υπέρβαρη που τρέφεται μόνο με junk food


Η Christina Briggs από την πόλη Γουίγκαν της Αγγλίας ζυγίζει περισσότερο από 150 κιλά. Η 26χρονη (μητέρα δύο παιδιών), δηλώνει ότι δεν της αρέσει καθόλου που είναι υπέρβαρη, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από την στιγμή που μπορεί να αγοράσει μόνο junk food. «Αν η οικονομική μου κατάσταση ήταν καλύτερη θα μπορούσα να αγοράζω υγιεινό φαγητό και να γραφτώ σε ένα γυμναστήριο», δηλώνει χαρακτηριστικά.





Να σημειωθεί ότι οι γιατροί την έχουν προειδοποιήσει για την υγεία της, λόγω των παραπανίσιων κιλών που έχει. Η Briggs ζητά από το κράτος να τη βοηθήσει και συγκεκριμένα να δαπανά τα περισσότερα από τα χρήματα που πληρώνει σε φόρους, για να αλλάξει τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής της. Είναι άνεργη, αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά γιατί θέλει να βρίσκεται σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά της.





Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Εξ' αποστάσεως η ανανέωση της κάρτας ανεργίας


Εξ' αποστάσεως, από τον υπολογιστή τους, θα μπορούν στο εξής οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για έναν ριζικό οργανωτικό εξορθολογισμό που προσφέρει όχι μόνο απτά διαδικαστικά οφέλη, καθώς η επίτευξη μείωσης έως και 3.600.000 επισκέψεων, ετησίως, θα θέσει οριστικό τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των ανέργων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αλλά και ουσιαστικά οφέλη σε όρους αποτελεσματικότητας, καθώς η αποδέσμευση των εξειδικευμένων εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ από καθημερινές διοικητικές διαδικασίες και η επικέντρωσή τους στην κατάρτιση συγκροτημένων Ατομικών Σχεδίων Δράσης για την ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην απασχόληση, θα τονώσει την αποτελεσματική λειτουργία και τη στρατηγική παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας.

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι η παραπάνω πλήρης και διαδραστική αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέστη τεχνικά εφικτή και λειτουργικά ασφαλής, καθώς η από 1η Μαρτίου 2013 ολοκληρωμένη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» επιτρέπει την αξιόπιστη ηλεκτρονική καταγραφή των ροών της μισθωτής εργασίας και, συνεπώς, την άμεση ενημέρωση του Οργανισμού για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών ως προς τη μη νόμιμη λήψη επιδόματος ανεργίας από άτομα που ήδη εργάζονται.

Σημειώνεται, πάντως ότι οι περίπου 140.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσουν να προσέρχονται αυτοπρόσωπα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Με την ψηφιακή ανανέωση της κάρτας ανεργίας, σταματάμε οριστικά τις ουρές και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και απελευθερώνουμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο 15 χιλιάδων ετών


Σπήλαιο ανακαλύφθηκε στο Μαρτίνο Φθιώτιδος το οποίο σύμφωνα με τον Ιστορικό - Ερευνητή Νίκο Μπάτσο που κατάγεται από την περιοχή είναι τουλάχιστον 15 χιλιάδων ετών.



Ο κ. Μπάτσος ανακάλυψε το σπήλαιο στις 3 Απριλίου στους πρόποδες του βουνού προφήτης Ηλίας και μέσα Σεπτέμβρη το υπουργείο πολιτισμού έστειλε σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους οι οποίοι το διερεύνησαν.





Ο ίδιος δήλωσε στο lamiastar.gr: «Με οδήγησε στο σπήλαιο η μαρτυρία μιάς γιαγιάς, της Αγγελικής Κερφίλλια, η οποία είπε ότι, κατά την τουρκοκρατία οι Μαρτιναίοι έκρυβαν τα γυναικόπαιδα στην συγκεκριμένη σπηλιά . Έτσι αποφασίσαμε με τον εγγονό της γιαγιάς να επισκεφτούμε το μέρος και να ανακαλύψουμε το σπήλαιο. Αμέσως ειδοποιήσαμε το υπουργείο πολιτισμού και στις 16 Σεπτεμβρίου έστειλε σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους οι οποίοι διερεύνησαν το σπήλαιο».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία-σοκ: Στο όριο της φτώχειας 6,3 εκατ. Έλληνες


Στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σε καθεστώς ένδειας βρίσκονται 2,5 εκατ. Έλληνες, ενώ 3,8 εκατ. πολίτες απειλούνται άμεσα από την φτώχεια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον τίτλο «Πολιτικές ελάχιστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση», ο αριθμός των ανέργων το 2013 ανήλθε σε 1.280.101 ενώ πλέον η ανεργία «χτυπά» και τους εργαζόμενους άνδρες στην παραγωγική ηλικία. Παράλληλα, η ανεργία των νέων (15-44 ετών) ανήλθε στο 52% ενώ, σύμφωνα με την έκθεση πολλά νοικοκυριά είναι χωρίς εργαζόμενο και χωρίς πόρους. Όσο για τον κατώτατο μισθό, βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2000.

Το όριο της φτώχειας το 2013, ήταν 432 ευρώ το μήνα, για ένα άτομο και 908 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Το σταθερό όριο φτώχειας ήταν 665 ευρώ για ένα άτομο και 1.397 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Επίσης, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%).

Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας, αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, οι μη οικονομικά ενεργοί και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής,



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση για μετατροπή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο


Πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με ενισχύσεις που θα φθάνουν έως και το 60% του κόστους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, 2 στην κεντρική Μακεδονία και 3 στη Θεσσαλία (είναι οι τρεις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα αερίου) και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντίστοιχα, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά:

- Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες στις τρεις περιφέρειες, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα προκριθούν με σειρά προτεραιότητας, μέχρις εξάντλησης του προϋπολογισμού.

- Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν εκτός από τον καυστήρα θα αλλάξει και ο λέβητας. Συγκεκριμένα από 35.000- 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες δίνονται 2300 ευρώ (3000 με αλλαγή λέβητα), από 170.000- 200.000 θερμίδες επιδότηση 3300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες επιδότηση 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).

- Ενδεικτικά, για μονοκατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2000 ευρώ και η επιδότηση 1000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.

Οι τρεις ΕΠΑ (οι εταιρείες παροχής αερίου που δραστηριοποιούνται στις ισάριθμες περιφέρειες), ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους, κλπ.

- Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν από αύριο 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την υπερβολική καύση βιομάζας (τζάκια, σόμπες κλπ).

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η προϋπόθεση συμφωνίας του 51% των συνιδιοκτητών προκειμένου να γίνει η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ο κ. Μανιάτης είπε ότι σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν ωστόσο και ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης αυτού του καθεστώτος.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι αν υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακοπεί η παροχή σε νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές βασικές υποδομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εταιριών Παροχής Αερίου το φυσικό αέριο θα είναι 35- 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης μετά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ σε σχέση με πέρυσι η τιμή του αερίου είναι 11% χαμηλότερη. Στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν πρόσβαση 800.000 νοικοκυριά στην Αττική και έχουν συνδεθεί 300.000. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουν συνδεθεί το 52% των κατοίκων (683.000).

Για την ενεργοποίηση του προγράμματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή καθώς και Υπουργική Απόφαση για τον Οδηγό του προγράμματος που θα σταλεί στο ΦΕΚ επίσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εκτίμηση των ΕΠΑ είναι ότι τα χρήματα του προγράμματος θα απορροφηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών και τα νοικοκυριά θα που θα επιλεγούν θα περάσουν σε θέρμανση με φυσικό αέριο ήδη από τη φετινή χειμερινή περίοδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υπόθεση "Κωσταλέξι" στο Χαλάνδρι


Φρικιαστικές μνήμες ξυπνά ο θάνατος ηλικιωμένης γυναίκας στο Χαλάνδρι. Η 85χρονη ήταν κατάκοιτη και ένα ζευγάρι του διπλανού διαμερίσματος, είχε αναλάβει να την φροντίζει. Ωστόσο όπως φαίνεται ο σκοπός τους ήταν διαφορετικός! Άφησαν την ηλικιωμένη στην τύχη της, μέχρι να φύγει από τη ζωή. Σύμφωνα με το e-reportaz.gr, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η γυναίκα ήταν παραμελημένη για μεγάλο διάστημα, είχε κατακλίσεις και στερήθηκε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

«Βογκούσε και δεν πήγαν να την βοηθήσουν»

Η άτυχη γυναίκα ζούσε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή του Χαλανδρίου. Από τον Ιούνιο η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν καλή και χρειαζόταν φροντίδα. Την υποχρέωση αυτή ανέλαβε ένα ζευγάρι από την Αλβανία που ζούσε στο διπλανό διαμέρισμα. Κάπου εκεί ξεκίνησε ο γολγοθάς της ηλικιωμένης. Η κατάσταση της υγείας της άρχισε σταδιακά να επιβαρύνεται. Στα μέσα Ιουλίου νοσηλεύτηκε στο Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ Γενικό Νοσοκομείο Αττικής μετά από λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη. Όταν πήρε εξιτήριο, της συνεστήθη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και στενή παρακολούθηση.

Αρχές Αυγούστου η κατάσταση της υγείας της είχε χειροτερέψει δραματικά. Το ζευγάρι, έχει πάρει τα κλειδιά του διαμερίσματος της και σύμφωνα με τους υπόλοιπους γείτονες, αδιαφορούσε παντελώς για τις συνθήκες υγιεινής και την καθαριότητα της. Στις 18 Σεπτεμβρίου, αργά το βράδυ, κάτοικος της ίδια πολυκατοικίας, άκουσε την φωνή της ηλικιωμένης. «Παραμιλούσε και βογκούσε. Βρισκόταν σε παραλήρημα αλλά κανείς από το ζεύγος που την φρόντιζε δεν πήγε να την βοηθήσει» τόνισε στην Ένορκη Εξέταση η γειτόνισσα της 85χρονης, η οποία ειδοποίησε τις αρχές. Το επόμενο πρωί, μονάδα του ΕΚΑΒ παρέλαβε το πτώμα της γυναίκας και το μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγία Όλγα.

«Με αίματα στα σεντόνια»

Στο μεταξύ σοκ προκαλούν οι καταθέσεις δύο φιλικών προσώπων της ηλικιωμένης, που την είχαν επισκεφτεί το προηγούμενο διάστημα στο σπίτι της. «Ήταν ξαπλωμένη σε ένα πολύ βρώμικο κρεβάτι, με σεντόνια γεμάτα αίματα και ακαθαρσίες. Ακόμα και στο χώρο υπήρχαν σεντόνια γεμάτα αίματα μέσα σε σακούλες. Η ατμόσφαιρα στο χώρο πρόδιδε έναν χώρο ακατάλληλο για την διαβίωση οποιουδήποτε ανθρώπου» αναφέρεται στην πρώτη κατάθεση, ενώ στη δεύτερη τονίζεται ότι «είχε αδυνατίσει υπερβολικά και δεν μπορούσαμε να την αναγνωρίσουμε από την μορφή που είχε πλέον».

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας

Την κατεπείγουσα νεκροψία - νεκροτομή παρήγγειλαν οι αστυνομικές αρχές η οποία πραγματοποιήθηκε αυθημερόν του θανάτου της 85χρονης. Η ιατροδικαστής που διενήργησε την νεκροψία ανέφερε: «Θέλω να τονίσω ότι το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση έντονης καχεξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε λιπώδης ιστός κάτω από το δέρμα και στο θώρακα τα πλευρά διαγράφονταν σαν να καλύπτονταν από λεπτή μεμβράνη. Στην ιερή χώρα και στις πτέρνες είχε πληγές από κατακλίσεις χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει δεχτεί ιατρική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή στις περιοχές των κατακλίσεων.

Της είχαν πάρει τις βέρες

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου μετά από έρευνα που έκαναν στο σπίτι του ζευγαριού, βρήκαν μεταξύ άλλων τραπεζογραμμάτια αξίας 1.900 ευρώ και κοσμήματα. Ωστόσο αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι ανάμεσα στα κοσμήματα ήταν και δύο ενωμένες χρυσές βέρες οι οποίες είχαν χαραγμένα τα ονόματα της ηλικιωμένης και του συζύγου της.

Διαβάστε περισσότερα...

Η παρουσίαση του προγράμματος Cyberkid


Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και Γεώργιου Στύλιου, τέθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε εφαρμογή στα σχολεία, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη το πρόγραμμα Cyberkid, που αφορά την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο.

Σε διαδραστική (interactive) τηλεδιάσκεψη με 600 σχολεία, τα περισσότερα στην Αττική, παρουσιάστηκε η εφαρμογή (application) του «Cyberkid», η οποία είναι διαθέσιμη για υπολογιστές, αλλά και smartphones, tablets, android και IOS. Το «CyberKid» είναι ένας διαδικτυακός τόπος, στον οποίο οι μαθητές μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλή πλοήγηση και τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι Αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (CYBER ALERT), που θα έχει έδρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.



Κικίλιας: «Θέλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην «τσιμπάνε» στις παγίδες του Διαδικτύου»

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και που όλοι μαζί καλωσορίζουμε μία καινοτόμο δράση, που σχεδιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορά την ασφάλειά μας στο Διαδίκτυο.

Τι ξεκινά από σήμερα: Από σήμερα, με όχημα την τεχνολογία, όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα μία σειρά από παρουσιάσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία δίνουμε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την ασφάλειά μας το Διαδίκτυο. Ερωτήματα που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο, τον γονέα, το δάσκαλο και καθηγητή.

Αυτή είναι η αποστολή του Ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη και της ομάδας του: Εξειδικευμένοι Αξιωματικοί είναι εδώ για να σας δείξουν πώς να αναγνωρίζετε, αλλά και να προστατεύεστε από τους κινδύνους του Internet. Αυτόν τον κόσμο, τον οποίο δεν μπορούμε πια να αγνοήσουμε. Οι ευκαιρίες για να μάθουμε, να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε είναι πολλές. Όμως και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και σημαντικοί. Εμείς μέσα από αυτό την καινοτόμο δράση θωρακίζουμε μία διαδικασία, έτσι ώστε και διαδικτυακά να υπάρχει ένα screening, ένας ουσιαστικός έλεγχος, για την ασφάλεια των παιδιών μας, πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Και εδώ οφείλω να ευχαριστήσω την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πολύ σημαντική συνεργασία που είχαμε, από την αρχή αυτής της προσπάθειας. Είναι μία προσπάθεια, που στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στη συνεχή προσπάθεια, την επιμονή και υπομονή όλων των στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



Τα ερωτήματα που καθημερινά μας έρχονται είναι πολλά και σίγουρα μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία μπορεί να δώσουμε απαντήσεις. Θέλουμε από τα παιδιά μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου και να μάθουν να προστατεύονται. Θέλουμε από τα παιδιά μας να κατανοήσουν τι σημαίνει εικονική πραγματικότητα, σερφάρω στο Internet, και πότε είναι ασφαλής μία τέτοια διαδικασία. Θέλουμε να μάθουν πότε κινδυνεύουν από παιδόφιλους και κακοποιά στοιχεία, από εκβιαστές, πότε να βάζουν όρια σε οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού. Μαθαίνουμε να μην «τσιμπάμε» στις παγίδες του Διαδικτύου.

Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος, είναι μια τεχνολογική πρόοδος και επίτευγμα, το οποίο τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να αγνοήσουν. Θέλουμε εμείς να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια των νέων ανθρώπων».

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση είπε τα εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα παρουσίασης του Cyberkid στα σχολεία. Εμείς θέλουμε όλα τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα παιδιά με τρόπο ασφαλή για την σωματική τους και ψυχική τους ακεραιότητα. Για την διαδικασία της μόρφωσής τους, της παιδείας, της εκπαίδευσης, που παρά τις δυσκολίες προσπαθεί να παράσχει το ελληνικό κράτος. Αυτός ο τρόπος της ασφάλειας δεν είναι εύκολος να υπάρξει για το Υπουργείο μας. Να, όμως, που ένας ζωντανός Υπουργός, ο κ. Κικίλιας και ο κ. Σφακιανάκης έχουν να σας πουν πολλά χρήσιμα. Σήμερα 600 σχολεία και μέχρι τον Απρίλιο σε όλα, όλοι οι μαθητές να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μέσω του ιστοτόπου Cyberkid. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Κικίλια και τον κ. Σφακιανάκη, που είναι σήμερα εδώ. Σας διαβεβαιώνω πως ό,τι έχουμε πει στην Βουλή έχουν γίνει πράξη. Οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες τίθενται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος».

Δείτε το βίντεο από τη σημερινή παρουσίαση.



Δείτε εδώ το πρόγραμμα Cyberkid, που αφορά την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών - Κορίνθου


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014".

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσειε θα έχουν ως εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, του ρεύματος κυκλοφορίας προς Κόρινθο, από τη διασταύρωση Λ. Αθηνών & Ιεράς Οδού (10,000 χ/θ), περιοχών Δήμου Χαϊδαρίου έως τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ) περιοχής Δήμου Ασπροπύργου, κατά τις ώρες 07.00΄ έως 10.00΄.

- Προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στην Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από τη χ/θ 27,000 (Ναυπηγία Ελευσίνας) έως τη χ/θ 40,000 (Είσοδος-Έξοδος Μεγάρων της Ν.Ε.Ο.Α.Κ.), κατά τις ώρες 07.30΄ έως 13.30΄.

Κατά τη διάρκεια ισχύς της ανωτέρω κυκλοφοριακής ρύθμισης, η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των εν λόγω φορτηγών οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου.

Οι οδηγοί των οχημάτων παρακαλούνται από την ΕΛ.ΑΣ, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για νέο ιό που απειλεί τους υπολογιστές


Συναγερμός έχει προκαλέσει ο νέος ιός που απειλεί 500 εκατ. υπολογιστές. Ο ιός, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο, αφήνει εκτεθειμένους σε επιθέσεις υπολογιστές, φορητές συσκευές και σέρβερ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κενό στην ασφάλεια (bug), το οποίο εντοπίστηκε σε τμήμα λογισμικού, γνωστό ως Bash. Το bug, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, ονομάστηκε Shellshock μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθεί εξ αποστάσεως ο έλεγχος κάθε συστήματος που χρησιμοποιεί το Bash.

Ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να επηρεάσει τουλάχιστον 500 εκατ. συσκευές, καθώς πολλοί σέρβερ «τρέχουν» το σύστημα Apache, λογισμικό που περιέχει το Bash.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι και πόσο πρέπει να πωλούν τα σχολικά κυλικεία


Μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ ισχύουν και ανώτατες τιμές ανά είδος, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με σημερινή ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, τα σχολικά κυλικεία και καντίνες επιτρέπεται -μεταξύ άλλων- να πωλούν όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα, αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επίσης συσκευασμένα σε μερίδα έως 5 γραμμαρίων, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και φρουτοσαλάτες από φρέσκια πρώτη ύλη, που παρασκευάζονται επιτόπου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Επιτρέπονται επίσης οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων χωρίς συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης, σε συσκευασία μέχρι 250 ml.

Οι χώροι εστίασης μπορούν επίσης να παρασκευάζουν και να διαθέτουν σαλάτες από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένο, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο γάλα σε συσκευασία έως μισού λίτρου, σοκολατούχο με χαμηλά λιπαρά (έως 250 ml) και τυποποιημένο γιαούρτι (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε μερίδα έως 200 γραμμαρίων.

Παράλληλα, οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία διάφορους τύπους τυριών (με εξαίρεση τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή) και απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ., κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά μέχρι 0,1% και νάτριο έως 0,5%).

Τα κυλικεία και οι καντίνες των σχολείων μπορούν ακόμη να πωλούν τυρόπιτες, πίτσες και σάντουιτς με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ των αλλαντικών επιτρέπεται μόνο η βραστή γαλοπούλα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Στα γλυκίσματα, αποδεκτά είναι η κρέμα και το ρυζόγαλο σε μερίδες έως 150 γραμμαρίων(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%), ο χαλβάς και το παστέλι (έως 50 γραμμάρια), το μέλι και η σοκολάτα υγείας και γάλακτος (έως 30 γραμμαρίων). Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών ή αναψυκτικών.

Ανώτατες τιμές με ΦΠΑ

Οι ανώτατες τιμές των προϊόντων με ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής:

-Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,00 ευρώ. Αν προστεθεί και γαλοπούλα 1,25 ευρώ.

-Σουσαμένιο κουλούρι 40 γραμμαρίων τουλάχιστον: 0,40 ευρώ

-Τυρόπιτα - σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων: 1,00 ευρώ

-Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,35 ευρώ

-Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml: 0,85 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις αναλυτικές προδιαγραφές των τροφίμων, που επιτρέπεται να πωλούνται στα χολικά κυλικεία, οι καταναλωτές μπορούν να ανατρέχουν στον εξής σύνδεσμο: http://www.kepka.org.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αδεια όποτε θέλουν και όσο θέλουν" για τους υπαλλήλους του Μπράνσον


Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ίσως το καλύτερο αφεντικό του κόσμου.

Ο ιδρυτής της Virgin Group πιστεύει πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να παίρνουν άδεια από την εργασίας του οποιαδήποτε στιγμή θέλουν – χωρίς να ρωτούν.

«Επαφίεται στον εργαζόμενο και μόνο να αποφασίσει εάν και πότε θέλει να πάρει μερικές ώρες την ημέρα μια εβδομάδα ή ένα μήνα άδεια»δηλώνει ο Μπράνσον σε ένα απόσπασμα από το νέο του βιβλίο «The Virgin Way: Όσα έμαθα από την ηγεσία» που αναρτήθηκε στο blog του.



Ο Μπράνσον δήλωσε πως θα κάνει την αρχή από τα γραφεία της Virgin στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και πως αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, δήλωσε πως θα ενθαρρύνει όλες τις θυγατρικές του να σταματούν να μετρούν το χρόνο των διακοπών των υπαλλήλων.

Το σχέδιο αναφέρει πως θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν οι εργαζόμενοι κάνουν διαλείμματα από την εργασία τους όταν νιώθουν πως η έλλειψή τους δε θα βλάψει την επιχείρηση, την ομάδα ή την καριέρα τους, όπως δήλωσε ο Μπράνσον.

Ο Μπράνσον δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που υποστηρίζει δημοσίως μια πιο ευέλικτη ισορροπία εργασίας – ζωής.

Σε συνέντευξή του το καλοκαίρι, ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, είχε δηλώσει πως οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να εργάζονται τόσο σκληρά.


«Αν σκεφτείτε τα πράγματα που χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι – η στέγη, η ασφάλεια και ο χρόνος με τα παιδιά σας… δεν είναι τόσο δύσκολο να σας τα παρέχουμε» είχε δηλώσει στη συνέντευξή του.


Διαβάστε περισσότερα...