Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τη Δευτέρα η απόφαση για τις μετεγγραφές - Τι είχε γίνει το 2013

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λήγει αύριο η διορία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές τους.

Τη Δευτέρα υπογράφεται η απόφαση για τις μετεγγραφές, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας. Αύριο, Παρασκευή, λήγει η διορία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, το σύστημα των μετεγγραφών θα ανοίξει περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ η διορία που θα δοθεί στους δικαιούχους, δεν θα ξεπεράσει τις πέντε ημέρες, όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, σε ορισμένες περιφερειακές σχολές το ποσοστό των φοιτητών που δήλωσαν ότι θα αιτηθούν μετεγγραφή φτάνει και το 80%. Σε άλλες πάντως κυμαίνεται γύρω στο 20 με 25%, ποσοστό που θεωρείται ότι κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια. Ακριβή στοιχεία πάντως θα υπάρξουν μόνο μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι, ο νόμος να αλλάξει μετά την πρώτη του εφαρμογή.

«Δεν πρόκειται να ισχύσει του χρόνου αυτό. Δηλαδή είτε εγώ είμαι είτε άλλος είναι, δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό τον νόμο» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.


-------------------

Οι μετεγγραφές των πρωτοετών του 2013 με αριθμούς

Περισσότεροι οι τρίτεκνοι και όσοι έχουν αδέρφια που σπουδάζουν.

Τους 6.297 έφτασαν οι πρωτοετείς φοιτητές που κατέθεσαν αίτηση για μετεγγραφή το 2013. Το newsbeast.gr παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για όσους είχαν καταθέσει αίτηση μετεγγραφής όπως αυτά προκύπτουν από στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Πιο αναλυτικά στα πολύδυμα τέκνα υπάγονταν 247 επιτυχόντες του 2013, πολύτεκνοι ήταν 742 πρωτοετείς, 1.848 ήταν τρίτεκνοι, 1.701 είχαν αδερφό/ή που σπούδαζε σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία των γονέων. 556 ήταν μέλη οικογένειας που έπασχαν από σοβαρή πάθηση. 166 εντάσσονταν στην κατηγορία όσων είχαν οι ίδιοι πάθηση.

Παρατηρούμε ότι σε αριθμό αιτηθέντων μετεγγραφής προηγούνταν οι τρίτεκνοι με 1.848 αιτήσεις ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονταν όσοι είχαν αδερφό/ ή που σπούδαζε σε άλλη πόλη κατοικίας από αυτή των γονέων με 1.701 αιτήσεις. Το 2012 ο αριθμός των υποψηφίων με αδερφό/ ή να σπουδάζει σε άλλη πόλη ήταν 1.264.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι από τους 6.297 πρωτοετείς οι 1268 είχαν έναν ή δυο γονείς που είχαν συμπληρώσεις αθροιστικά 8 μήνες ανεργίας μέσα στο 2013. Δηλαδή 1 στους 5 αιτηθέντες για μετεγγραφή είχε έναν ή και δυο γονείς ανέργους. Επίσης 382 υποψήφιοι ήταν τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας ή ορφανοί από τον έναν ή και τους δυο γονείς.

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, θα προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τόπος στον οποίο θα δικαιούται οι αιτηθέντες να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής. Οι φοιτητές θα μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους ή στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί όπου σπουδάζει ο αδερφός/η τους.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
1.848
ΑΔΕΡΦΟ/Η ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ
1.701
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
742
ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΘΗΣΗ
556
ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΠΟ ΈΝΑΝ Ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
382
ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ
247
ΜΕ ΠΑΘΗΣΗ
166
ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ
50
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.