Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Καταρροϊκός πυρετός «χτυπά» την κερκυραϊκή κτηνοτροφία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποζημιώσεις ζητά ο Δήμος από την κυβέρνηση.

Σε πιθανή λαθραία εισαγωγή μολυσμένων προβάτων αποδίδει ο Δήμος Κέρκυρας την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα που εκτρέφουν κτηνοτρόφοι της Κέρκυρας.

Η συγκεκριμένη νόσος που έχει καταγραφεί σε πολλά σημεία του νησιού, πλήττει τον πληθυσμό των προβάτων αλλά δεν έχει καμία επίπτωση στον άνθρωπο ούτε και στα παραγόμενα προϊόντα της εκτροφής (κρέας, γάλα, τυρί κλπ.).

Ο Δήμος ζητά από την κυβέρνηση αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους

Το πλήγμα στην κτηνοτροφία δεν είναι αμελητέο, καθώς εάν ένα ζώο προσβληθεί, έχει πιθανότητες έως 10% να ψοφήσει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η πιθανότητα αυτή φτάνει μέχρι και το 50%, ανάλογα με την κατάσταση του ζώου.
Η εμφάνιση κατορροϊκού πυρετού έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στην ελληνική κτηνοτροφία αρκετές χιλιάδες ζώα φέτος, ενώ πολλές είναι οι απώλειες και στην Κέρκυρα χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής καταγραφή. Πάντως, οι κτηνίατροι κάνουν λόγο για ηπιότερο στέλεχος του ιού φέτος, σε σχέση με το στέλεχοςς που είχε εντοπιστεί σε αντίστοιχες επιδημίες τα έτη 2000, 2001 και 2008.
Ωστόσο, το οικονομικό πλήγμα στους κερκυραίους κτηνοτρόφους και παραγωγούς προϊόντων κτηνοτροφίας δεν είναι αμελητέο από την απώλεια στελεχών, ενώ ο Δήμος Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκριθούν και δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

Καμία επίπτωση στον άνθρωπο ή στα προϊόντα κτηνοτροφίας

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Λ. Παγκράτης, η συγκεκριμένη νόσος οφείλεται σε ιό, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιών και σκνιπών αφού πρώτα τσιμπήσουν άρρωστο ζώο
Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μια εβδομάδα μετά το τσίμπημα του εντόμου και είναι τα εξής:
- Υψηλός πυρετός που φτάνει τους 42 βαθμούς Κελσίου
- Ρινική καταρροή
- Φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας και των χειλέων, με αποτέλεσμα τη σιελόρροια
- Οίδημα και μερικές φορές κυάνωση της γλώσσας
- Απίσχναση λόγω αδυναμίας λήψης τροφής
- Χωλότητα λόγω ποδοδερματίτιδας
- Αποβολές σε έγκυα ζώα κ.λ.π.
Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο ιός, επίσης, δεν περνάει στο κρέας, στο γάλα, στο τυρί κ.λ.π.

Οι συστάσεις προς τους Κερκυραίους κτηνοτρόφους

Η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι θεραπεία δεν υπάρχει και αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι μπορούν να χορηγούν αντιπυρετικά ή κορτιζονούχα όπου επιτρέπεται, μόνο επικουρικά. Πάντως, το ζώο που θα επιζήσει για 25 ημέρες αποκτά ισόβια ανοσία.

Επίσης, καλούνται οι κτηνοτρόφοι να πραγματοποιήσουν αντιπαρασιτικούς ψεκασμούς στους στάβλους για προληπτικούς λόγους και, γύρω από αυτούς, ψεκασμός με εντομοκτόνα που σκοτώνουν κουνούπια και σκνίπες. Επίσης, να περιορίζουν τα πρόβαγα εντός του στάβλου, κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.


Πηγή: http://www.corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.