Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Διχάζει η χρηματοδότηση της Αμφίπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ώρα που το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών μέσων για τα ευρήματα της Αμφίπολης εντείνεται, η αντιπαράθεση των αρχαιολόγων βρίσκεται στα ύψη με αφορμή αυτή τη φορά την χρηματοδότηση των ανασκαφών.

Η δήλωση της καθηγήτριας κλασικής αρχαιολογίας, κ. Όλγα Παλαγγιά, περί εξάρτησης της κ. Κατερίνα Περιστέρη από την κυβέρνηση «άναψε φωτιές» με την αρχαιολόγο να θέτει εκ νέου το ζήτημα της προέλευσης του ταφικού μνημείου.



«Η κ. Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση»

Η κ. Παλαγγιά έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση των ανασκαφών στην Αμφίπολη, μιλώ0ντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Η δική μου άποψη είναι ότι είναι πολιτικός ο λόγος, για τον οποίο τόσο πολύ επιμένουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος. Δεν έχει σχέση με την επιστήμη, πιστεύω ότι γίνεται για πολιτικούς λόγους», κατήγγειλε η αρχαιολόγος ενώ για την υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αμφίπολη σχολίασε, «Η κ. Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση».

Δείτε το βίντεο του Mega:



Δεν υπάρχει ιδιωτική χορηγία για τις ανασκαφές, λέει η Μενδώνη

Η κ. Μενδώνη, μιλώντας στην ΝΕΡΙΤ για το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ιδιωτική χορηγία και ότι όλα τα χρήματα προέρχονται από δημόσιες πηγές.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ταφικό μνημείο θα απασχολήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν υπομονή καθώς μία τέτοια αρχαιολογική ανασκαφή θέλει τον χρόνο της.

«Είναι ένα μοναδικό μνημείο που συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουμε συναντήσει ξανά», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ:



La Stampa: Το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά… από έναν τύμβο

Με θέμα τη σημασία της αρχαιολογικής ανασκαφής του τύμβου της Αμφίπολης, δημοσιεύονται σε χθεσινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδα La Stampa δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Το άρθρο τιτλοφορείται «το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο» με αναφορά στην πορεία των ανασκαφών της Αμφίπολης «της αρχαιολογικής ομάδας της οποίας ηγείται η Αικατερίνη Περιστέρη εφαρμόζει την επιστημονική δεοντολογία και ενημερώνει τους Έλληνες αλλά και το διεθνές κοινό, σχετικά με την πρόοδο της όλης έρευνας» τονίζει ο υπουργός πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για άσκηση γνώσης αλλά και υπομονής» και για τον λόγο αυτό, προς το παρόν «πρέπει να περιορισθεί η όποια περιέργεια».

Σε σχέση με τη σημασία του πολιτισμού για την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας ο κ. Τασούλας προσθέτει ότι «ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δίνει μεγάλο βάρος στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε με μαθηματικό τρόπο ότι επενδύοντας ένα εκατομμύριο ευρώ στον πολιτισμό, οι θετικές οικονομικές συνέπειες είναι της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ».

Η La Stampa υπογραμμίζει ότι τόσο ο κ. Τασούλας όσο και ο Ιταλός ομόλογός του Ντάριο Φραντσεσκίνι, συμφωνούν στο ότι ο πολιτισμός είναι βασικός παράγοντας των ευρωπαϊκών στρατηγικών ανάπτυξης.

«Το υπουργείο μας είναι παρόν με εκατόν σαράντα προγράμματα σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό επτακοσίων σαράντα εκατομμυρίων ευρώ χάρη και στα ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα», προσθέτει ο υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ευρώπη διαθέτει τρεις βάσεις: την τέχνη και το κάλλος της Ελλάδας, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική θρησκεία» και για το λόγο αυτό-καταλήγει - «όταν λέμε ότι η Ευρώπη και οι θεσμοί της πρέπει να τίθενται στις υπηρεσίες του κάθε ανθρώπου, δεν αναφερόμαστε σε κάτι το αφηρημένο, αλλά εννοούμε, ακριβώς, τον άνθρωπο που έπλασε ο ελληνο-ρωμαϊκός πολιτισμός, επηρεασμένος από τον χριστιανισμό».

Σήμερα το μεσημέρι, τέλος, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών πολιτισμού που διεξάγεται στο Τορίνο, ο Ιταλός υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι πρόκειται να παραδώσει στον Έλληνα υπουργό, σε ειδική τελετή, 80 αρχαία νομίσματα (79 αργυρά και ένα χάλκινο) τα οποία-όπως αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα- προέρχονται από τη Χαλκιδική και κατασχέθηκαν το 2008 στη Βενετία από τις ιταλικές αρχές.

«Η τελετή αυτή καθίσταται δυνατή χάρη στην άριστη συνεργασία των δυο υπουργείων μας, των καραμπινιέρων με την ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη και χάρη, βέβαια, στην εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας του 1993 η οποία τροποποιήθηκε φέτος κατά την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια οδηγία η οποία αφορά την επιστροφή στον τόπο προέλευσής των πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα», δήλωσε τέλος ο υπουργός Πολιτισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.