Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τι θα συμβεί σε έναν παχύσαρκο αν πάθει εγκεφαλικό;


Ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος που τυγχάνει να είναι και παχύσαρκος, παθαίνει εγκεφαλικό. Ποιες φαντάζεστε ότι μπορεί να είναι οι συνέπειες δεδομένου του γεγονότος ότι είναι και υπέρβαρος; Σκεφτείτε καλά πριν απαντήσετε γιατί θα εκπλαγείτε. Σύμφωνα με νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων οι υπέρβαροι έχουν λιγότερες πιθανότητες όχι μόνο να πεθάνουν αλλά και να αποκτήσουν κάποια αναπηρία, μετά από εγκεφαλικό, σε σχέση με εκείνους που το βάρος τους είναι κανονικό.

Το περίφημο “παράδοξο της παχυσαρκίας” ισχύει και για το εγκεφαλικό εκτός από τις άλλες χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Η ομάδα του καθηγητή Βόλφραμ Ντένερ, από το ιατρικό Πανεπιστήμιο Charite στο Βερολίνο, έκανε τη δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό "European Heart Journal". Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 1.500 εγκεφαλικών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσων ανθρώπων το βάρος είναι κανονικό, οι άνθρωποι αυτοί είναι αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά από ένα εγκεφαλικό και κινδυνεύουν περισσότερο να αποβεί θανατηφόρο για αυτούς.

Για την ακρίβεια ένας υπέρβαρος που θα πάθει εγκεφαλικό έχει μέχρι και 14% περισσότερες πιθανότητες (σε σχέση με κάποιον με φυσιολογικό βάρος) να επιβιώσει μετά, ενώ ένας παχύσαρκος έχει από 25% μέχρι και 45% περισσότερες πιθανότητες, πάντα σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς.

Οι Γερμανοί επιστήμονες όμως κάνουν και μια σημαντική διευκρίνηση. Μπορεί οι παχύσαρκοι να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από εγκεφαλικό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο, λόγω πάχους, από καρδιαγγειακά επεισόδια, σε σχέση με κάποιον που έχει φυσιολογικό βάρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται για την παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια


Θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη για τα οχήματά του.

Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και προχωρά στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη, για τα οχήματά του, με στόχο τη μείωση των δαπανών του.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε το «πράσινο φως» με ομόφωνη απόφασή του, να προχωρήσει ο δήμος στον εξοπλισμό για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ενώ έμμεσα ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Κατσαφάνα, στόχος του δήμου πέραν της υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), είναι η συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων».

Ο κ. Κατσαφάνας σημείωσε, ότι από έρευνα που έχει διενεργηθεί στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης, τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων, ενώ εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Υπογράμμισε, ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το συνολικό κόστος της επένδυσης, για τον εξοπλισμό και την παραγωγή 70.000 λίτρων καυσίμου στον δήμο Τρίπολης, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, είναι για το πρώτο έτος 0,375 ευρώ ανά λίτρο και για τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα ωφελήσει τον δήμο και περιβαλλοντικά, κυρίως όμως οικονομικά.



Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε - Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης σε Δημοτικές Ενότητες για πρόγραμμα ανάπτυξης


Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» που υλοποιείται από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ-ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. λειτουργεί Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και προσέλκυσης ωφελουμένων, η οποία θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε δημοτικές ενότητες που ανήκουν στην περιοχή παρέμβασης του προγράμματος, για την προσέγγιση των ατόμων που προέρχονται από ομάδες που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό ή απειλούνται από αυτόν και βασικό αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία επικοινωνίας και ενημέρωσής τους με στόχο την ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής και την «προσέλκυση» ωφελούμενων.

Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», επιδιώκεται η προώθηση στην απασχόληση 80 ανέργων που κατοικούν μόνιμα στους Δήμους Τρικκαίων, Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας και προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες ή παλιννοστούντες, άτομα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια, άστεγοι), δίνοντας έμφαση στην κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα και αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής παρέμβασης.

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να οδηγήσει σε :

- Υποστήριξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, θα υποστηριχθεί η δημιουργία νέων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και νέων ατομικών επιχειρήσεων

- Τοποθέτηση ενός αριθμού ωφελουμένων σε υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης.

Οι παρεμβάσεις του Τοπικού Σχεδίου Δράσης αφορούν:

- Επιδοτούμενη επιμόρφωση σε θέματα Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.

- Επιδοτούμενη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στα αντικείμενα «Περιβαλλοντική Φροντίδα Κοινόχρηστων-Δημόσιων Χώρων», «Φροντίδα κατ' Οίκον», «Παρασκευή Ποιοτικών Γευμάτων» και «Παραγωγή Οπωροκηπευτικών και Αγροτικών Προϊόντων».

- Επαγγελματική Συμβουλευτική καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος και στα πρώτα στάδια λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν.

- Δικτύωση τοπικών κοινωνικών εταίρων, οργανισμών, επιχειρήσεων, ωφελουμένων και συμπράξεων.

- Επιχειρηματικός Σχεδιασμός: εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων για την ίδρυση ατομικών και κοινωνικών επιχειρήσεων.

- Πρόσβαση στην Παροχή Συμβουλευτικής Επιχειρηματικότητας.

Η Κινητή Μονάδας Ενημέρωσης απευθύνεται πρωτίστως σε κατοίκους απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών, που πλήττονται ή απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό και δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης. Σκοπός είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αποτελεί δε, ειδικά για μικρά και απομακρυσμένα τοπικά διαμερίσματα, σημαντικό παράγοντα της ενσωμάτωσης του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των ωφελουμένων η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ μέσω της Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης διοργανώνει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ως ακολούθως:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
A/A
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΩΡΑ
1
ΕΣΤΙΑΙΩΤΙΔΟΣ
ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ
πρώην Δημαρχείο Εστιαιώτιδας
Τρίτη, 8/1/2013
18.00
2
ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ
ΒΑΛΤΙΝΟ
Γυμνάσιο - Λύκειο Βαλτινού
Τετάρτη, 9/1/2013
18.00
3
ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ
Μ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ
ΚΑΠΗ Μεγ. Κεφαλόβρυσου
Πέμπτη, 10/1/2013
18.00
4
ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΜΕΓ. ΚΑΛΥΒΙΑ
πρώην Δημαρχείο Μεγ. Καλυβίων
Παρασκευή, 11/1/2013
18.00
5
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
πρώην Δημαρχείο Βασιλικής
Σάββατο, 12/1/2013
18.00
6
ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ
ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑ
Καφενείο ΠΑΠΠΑΣ
Κυριακή, 13/1/2013
11.00
7
ΚΟΖΙΑΚΑ
ΠΡΙΝΟΣ
Καφενείο ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δευτέρα, 14/1/2013
18.00
8
ΠΙΑΛΕΙΩΝ
ΦΗΚΗ
πρώην Δημαρχείο Πιαλείων
Τρίτη, 15/1/2013
18.00
9
ΑΙΘΗΚΩΝ
ΕΛΑΤΗ
πρώην Δημαρχείο Αιθήκων 
Τετάρτη, 16/1/2013
18.00
10
ΓΟΜΦΩΝ
ΛΥΓΑΡΙΑ
πρώην Δημαρχείο Γόμφων
Πέμπτη, 17/1/2013
18.00
11
ΠΕΛΙΝΝΑΙΩΝ
ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Ταβέρνα ΚΟΣΜΑΣ
Παρασκευή, 18/1/2013
18.00
12
Δ. ΚΟΙΝ. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλαμπάκας
Δευτέρα, 21/1/2013
18.00


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η υλοποίηση του προγράμματος θα διαρκέσει έως 30/06/2014. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της εταιρείας, Ιωαννίνων 84, Καλαμπάκα (τηλ. 24320-75250 & 25370, κα Καλύβα Γαλάτεια).

Για την Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ-ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.

ΠΑΤΡΑΣ Παναγιώτης

Γενικός Διευθυντής


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αβραάμ φίλος της "ΕΛΠΙΔΑΣ"


Την ογκολογική μονάδα παίδων " Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Ελπίδα" επισκέφθηκε ο διεθνής ποδοσφαιριστής Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ο Έλληνας άσος του Ολυμπιακού βραβεύτηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου "Ελπίδα" Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την πολύχρονη προσφορά του...

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star





Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε σε ηλικία 34 ετών η γυναίκα γίγαντας


Έπασχε από ακρομεγαλία και δεν σταματούσε να αναπτύσσεται
.
Μετά από 12 χρόνια αγωνίας και πόνου η Tanya Angus από το Λας Βέγκας άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 34 ετών. Η νεαρή γυναίκα έπασχε από μια πολύ σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας δε σταματούσε να αναπτύσσεται.

Η Tanya είχε ξεπεράσει τα 2 μέτρα σε ύψος.

Μέχρι την ηλικία των 21 ετών η Tanya είχε ύψος 1,72 μέτρα και ζύγιζε 59 κιλά. Έκανε ιππασία, χορό και είχε και σχέση με ένα αγόρι.

Οι γιατροί όμως ανακάλυψαν ότι είχε έναν όγκο στην υπόφυση, εξαιτίας του οποίου εκκρινόταν στον οργανισμό της μεγάλη ποσότητα της αυξητικής ορμόνης.

Η Tanya έπασχε από την πιο ακραία μορφή ακρομεγαλίας. Το ύψος της ξεπέρασε τα 2 μέτρα και το βάρος της τα 180 κιλά.



Όταν η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευσε απολύθηκε από τη δουλειά της και την παράτησε και ο σύντροφός της, επειδή οι γονείς του άρχισαν να αμφισβητούν το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως είναι άντρας!

Η ίδια δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια θεραπεία για την ασθένειά της, περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να έχει φυσιολογική ζωή.



Τον περασμένο Αύγουστο η Tanya και η οικογένειά της είδαν για πρώτη φορά λίγο φως στο τούνελ, καθώς μια εξέταση αίματος έδειξε ότι τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό της είχαν μειωθεί.

Όμως τα ευχάριστα νέα δεν κράτησαν πολύ.

Σε ένα φυσιολογικό άτομο οι τιμές της συγκεκριμένης ορμόνης είναι κοντά στα 250. Στις χειρότερες μετρήσεις της Tanya είχε φτάσει τις 3.000!



Οι γιατροί εκτιμούν ότι η καρδιά της δεν άντεξε άλλο, μετά από 12 χρόνια «πάλης» μέσα στο τεράστιο σώμα της!



Μιλώντας το 2009 για την ασθένειά της η Tanya είχε πει: «Δε μπορούσα να καταλάβω γιατί άρχισα να τρώω περισσότερο. Παρατήρησα ότι και τα πόδια μου είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν, ενώ είχε αρχίσει να πρήζεται και να αλλάζει μορφή και το πρόσωπό μου. Ήμουνα δυστυχισμένη με την εμφάνισή μου και ξόδευα πολλά σε καλλυντικά για να δείχνω πιο όμορφη. Άλλαξε και το σώμα μου, είχα περισσότερο ανδρικά χαρακτηριστικά και η φωνή μου “βάρυνε”. Όμως χωρίς ελπίδα δεν είσαι τίποτα. Ελπίζω ότι θα καταφέρουν να με κάνουν να σταματήσω να μεγαλώνω μια μέρα».



«Αρκετές φορές δε νιώθω καλά εξαιτίας της κατάστασής μου, όμως πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο κόσμος για αυτήν την ασθένεια. Διαβάζω συχνά e-mail από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μου γράφουν ότι τους εμπνέω και τους δίνω δύναμη. Αν μπορώ να βοηθήσω κάποιον, νιώθω ότι μπορώ να καταφέρω τα πάντα» πρόσθεσε.





Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα απασχόλησης για άτομα ειδικών ομάδων πληθυσμού


Από την Αναπτυξιακή Καβάλας.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.
Ένα νέο πρόγραμμα για ειδικές ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ανέργους υλοποιείται στη περιοχή μας, από μια αναπτυξιακή σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν πολλοί τοπικοί φορείς, με επικεφαλής την Αναπτυξιακή Καβάλας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά 120 άτομα, έχει προϋπολογισμό 660.000 ευρώ και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Μιχάλης Σκορδάς μιλώντας χθες σε εκπομπή του Στούντιο 7, παρουσίασε το πρόγραμμα. Όπως είπε δικαιούχοι ένταξης στο πρόγραμμα είναι τρεις ομάδες: Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών. Μακροχρόνια άνεργοι που είναι κοντά στο όριο της φτώχειας. Ως όριο φτώχειας ορίζεται το ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 6.900 ευρώ ή το οικογενειακό (4μελής οικογένεια) μέχρι 14.000 ευρώ. Τέλος οροθετικοί ή πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι 120. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου, αλλά ίσως δοθεί παράταση γιατί μεσολάβησαν οι μέρες των γιορτών. Το έντυπο της αίτησης – είπε ο κ. Σκορδάς – είναι απλό και ταυτόχρονα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας, έγγραφο που θα βεβαιώνει τόπο διαμονής, βεβαίωση κατάστασης ανεργίας και για την τρίτη ομάδα των πρώην χρηστών, βεβαίωση ΚΕΘΕΑ.

Η ευθύνη της αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν καθοριστεί θα είναι στους τοπικούς φορείς, είπε ο κ. Σκορδάς για να το διαχωρίσει από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έγινε όπως παραδέχθηκε το μπάχαλο. Τα άτομα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν δυο επιλογές ή να επιλέξουν την αγορά εργασίας ή να επιλέξουν την επιχειρηματικότητα. Στην πρώτη περίπτωση θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης 120 ωρών και θα πάρουν ενίσχυση 500 ευρώ και στη συνέχεια υποχρεωτικά θα απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας με καλυμμένο το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.

Στη δεύτερη περίπτωση που θα επιλέξουν την επιχειρηματικότητα, θα βοηθηθούν στη διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου και στη συγκέντρωση δικαιολογητικών για να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη και να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση επιχείρησης (χρηματοδότηση έως 60%) ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ, όπου η ενίσχυση φτάνει τα 24.000 ευρώ.

Ένα ανάλογο πρόγραμμα για ειδικές ευάλωτες ομάδες, υλοποιεί και μια δεύτερη αναπτυξιακή σύμπραξη, όπου επικεφαλής είναι η ΑΕΝΑΚ. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν 80 άτομα και οι ομάδες στις οποίες απευθύνεται είναι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών (γιατί με έρευνες είναι η ομάδα που έχει πληγεί πιο πολύ στη περιοχή), είναι ΑΜΕΑ, είναι μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες κλπ.

Παράλληλα είπε ο κ. Σκορδάς είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας άλλα 6 σχέδια στα πλαίσια των Τοπικών Προγραμμάτων Ενίσχυσης Απασχόλησης, τα οποία συνολικά αφορούν 650 άτομα. Ο κ. Σκορδάς τόνισε πως το πρόγραμμα ειδικών ευάλωτων ομάδων στο οποίο είναι επικεφαλής η Αναπτυξιακή Καβάλας, έχει προϋπολογισμό 660.000 ευρώ και είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Το 25% - 30% του προϋπολογισμού θα είναι δαπάνες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση…


Διαβάστε περισσότερα...

Επιχορήγησή Δήμων με 7 εκατ. από την κυβέρνηση


Για τη θέρμανση σχολείων.

Σε έκτακτη επιχορήγησή Δήμων ύψους 7 εκατ. ευρώ προχώρησε η κυβέρνηση με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να δοθούν χρήματα για τη θέρμανση σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη της δαπάνης θέρμανσης των εν λόγω σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την κατανομή του από το υπουργείο Εσωτερικών στους δικαιούχους Δήμους.

Οι Δήμοι που θα λάβουν την επιχορήγηση βρίσκονται σε ορεινές περιοχές ή περιοχές όπου παρουσιάζονται έντονα καιρικά φαινόμενα.


Διαβάστε περισσότερα...

Άσθμα στα παιδιά από το φαστ φουντ


Εκτός από τα περιττά κιλά, η διατροφή με φαστ φουντ προκαλεί άσθμα, δερματικά εκζέματα και ρινοεπιπεφυκίτιδα στα παιδιά. Αυτό αποδεικνύει μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από μισό εκατομμύριο παιδιά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων τροφίμων φαστ φουντ την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει κατά 39% τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στους εφήβους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.οικ.34035 «Χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2012» κοινής υπουργικής απόφασης


Αριθμ. Δ.29/Φ.11/Γ.Π.οικ.29167/1061/12 (ΦΕΚ 3543 Β/31-12-2012): Τροποποίηση της υπ' αριθμ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.οικ.34035 «Χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2012» κοινής υπουργικής απόφασης.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 2072/92 (Ά 125).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 « Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α' 98).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 3 του Ν. 2362/ 1995 (Α' 247) «Περί Δημοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».

4. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 71 του ν. 3386/ 2005 «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» (Α' 212)

5. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 283 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α' 87).

6. Τις διατάξεις της παρ. 5 και 7 του άρθρου 9 του Κεφαλαίου Γ' του Ν. 4052/2012 «Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τραπέζης της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατά­ξεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 41/Α').

7. Τις διατάξεις του Π.Δ. 368/1989 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» όπως ισχύει σήμερα (ΦΕΚ 74/Α').

8. Τις διατάξεις του Π.Δ. 85/2012 «Ίδρυση και μετονομα­σία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 141/Α') όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 88/2012 «Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (ΦΕΚ 143/Α').

9. Τις διατάξεις του Π.Δ. 113/2010 (Α' 194) «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες».

10. Την κοινή υπουργική απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 «Τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης περί χορήγησης δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας» (Β' 410).

11. Την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών αρ 27905/2371/12.7.2005 «Καθορισμός κομίστρων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) (Β' 1018), όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. Α-53178/ 4566/8.12.2006 όμοια (Β' 1888).

12. Την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/22988/4.9.2007 (Β' 1781) «Κατάργηση της υποβολής του συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας ή ενός εκ των λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης, Κινητής Τηλε­φωνίας που εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου, που απαιτούνται ως δικαιολογητικά στη διαδικασία χορήγησης δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αντικατάσταση τους από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει».

13. Την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών αριθμ. 17582/ΕΓΔΕΚΟ 803/16.4.2008 «Καθορισμός κομίστρων ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΑ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) (Β' 695).

14. Την απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών αριθμ. Β-4223/358/30.4.2008 «Αναπροσαρμογή των κομίστρων των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ. της χώρας» (Β' 871).

15. Την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.οικ. 34035/02.04.2012 «Χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2012» (ΦΕΚ 1122/Β' 10.04.2012).

16. Την υπ' αριθμ. Υ 48/9.7.2012 απόφαση του Πρωθυ­πουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Χρήστο Στάικούρα» (ΦΕΚ 2105/Β').

17. Την υπ' αριθμ. οικ.14362/20/8.7.2012 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρό­νοιας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο» (ΦΕΚ 2166/Β').

18. Την απόφαση του ΣτΕ 445/98 περί αναστολής ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης Γ4γ/Φ.11/οικ. 1579/98 για τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

19. Το υπ' αριθμ. 17163/4723/22.08.2012 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

20. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται κατά το τρέχον οικονομικό έτος, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού πρόσθετη δαπάνη, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (σύναψη συμβάσεων με συγκοινωνιακούς φορείς, αριθμός νέων δικαιούχων κ.λπ.) και δεν θα υπερβεί δέκα τρία εκατομμύρια τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες διακόσιες τριάντα οχτώ (13.440.238,00 €). Η δαπάνη αυτή θα καλυ­φθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογι­σμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Ε.Φ. 33-220, ΚΑΕ 2733).

21. Η υπ' αριθμ. 22407/6089/22.10.2012 βεβαίωση δέ­σμευσης της σχετικής πίστωσης.

22. Η υπ' αριθμ. 17259/4752/23.08.2012 βεβαίωση δέ­σμευσης σχετικής πίστωσης, αποφασίζουμε:

ΑΡΘΡΟ 1

1. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

• Υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

• Υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (Α' 246),

• Υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

• Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α'), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α'),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

2. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

• Υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

• Υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/1959 (Α' 246),

• Υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

• Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α'), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α'),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΑ [ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ],

β) Στο Νομό Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ

γ) Και στους λοιπούς Νομούς της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με την προ­σκόμιση φωτοαντιγράφου του εκκαθαριστικού σημειώμα­τος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος ή με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπο­χρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

- Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α' 191) εξαιρούνται των οικονομικών κριτηρίων σύμφωνα με την αρ. 445/98 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και λαμβάνουν κουπόνι μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματος τους.

ΑΡΘΡΟ 2

1. Το Δελτίο Μετακίνησης για όσους είναι μόνιμοι κά­τοικοι του κατά περίπτωση Νομού, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας.

Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστη­μα που αναγράφεται κατά την έκδοση του, δηλ. για το έτος 2012 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2013) απαιτείται για να εκδοθεί ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του.

2. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην Υπηρεσία γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών (Π.Δ/ τος 611/1977, του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19/τ. Α') άρθρου 166, Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/τ. Α') άρθρων 165 και 167 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητι­κών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» -ΙΚΑ, Ενόπλων Δυνάμεων κλπ.) καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010 (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%. Στη Ν.Α. Λαρίσης πέ­ραν των ανωτέρω γνωματεύσεων γίνονται δεκτά και τα έντυπα κάρτας αναπηρίας (προσωρινής ή ισόβιας) από τις Α'/θμιες και Β'/θμιες Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΠΕΠΑ-ΔΕΠΑ) του Π.Δ/τος 210/1998 (Α' 169).

3. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ' αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το παθολογοα­νατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρό­σθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

4. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερει­ών με βάση γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή Υγειονομικών Οργάνων ή βεβαιώσεις αρμοδίων φορέων (π.χ. μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κλπ.) χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό ανα­πηρίας, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμά­τευση Υγειονομικών Επιτροπών.

5. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

6. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑΜΕΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρω­τηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

7. Σε όσους δεν απευθυνθούν έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες ή καταστούν δικαιούχοι μετά την ολοκλήρω­ση της διανομής του Δελτίου του α' εξαμήνου θα τους χορηγείται Δελτίο για το β' εξάμηνο.

ΑΡΘΡΟ 3

1. Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνάπτει συμβάσεις με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς για την έκπτωση 50% ή τη δω­ρεάν μετακίνηση των δικαιούχων Ατόμων με Αναπηρίες. Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζονται στα πλαίσια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό:

α) Η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλει το Υπουρ­γείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση.

β) Ο τρόπος, η διαδικασία και τα απαιτούμενα σε κάθε περίπτωση δικαιολογητικά καταβολής της αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς.

γ) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διάθεση και χρήση των καρτών μετακίνησης και τη δι­αδικασία καταβολής της αποζημίωσης.

2. Όσες συμβάσεις έχουν ήδη συναφθεί με τους συ­γκοινωνιακούς φορείς και το Υπουργείο Υγείας για τη χορήγηση δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2012, εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνι­κής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2012
Διαβάστε περισσότερα...

Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!


Σε περιόδους κρίσης όπου τα πάντα είναι πιο δύσκολα όλοι αναζητάμε λύσεις… για να επιβιώσουμε!

Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, τα καταφέρνουμε όμως; Ή μήπως στο βωμό της οικονομίας θυσιάζουμε την ποιότητα και καταλήγουμε να ανανεώνουμε συνεχώς τα προϊόντα επειδή χάλασαν;

Ο Πρόεδρος της Εθνικής συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα: «Το φαινόμενο του ‘όσο φτηνότερα τόσο καλύτερα’ συναντάται πράγματι πολύ συχνά στις μέρες μας. Αρχής γενομένης από τις τροφές, μπορούμε να εντοπίσουμε την εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση και την άνοδο του τζίρου. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως μέσα σε ένα χρόνο (2011-2012) ο τζίρος σε τροφές, τριπλασιάστηκε, από 1,5 δισεκατομμύρια σε 3,5! Ακριβώς επειδή κάποιοι μετέτρεψαν τις τιμές».

Ακόμα ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε: «Το παν είναι η ερευνά. Οι καταναλωτές επιβάλλεται να έχουν κρίση. Μόνο έτσι θα επιβιώσουν. Η τιμή κάποιες φορές επηρεάζεται από την επωνυμία. Εκεί πρέπει να επέμβει η κρίση!».


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο"


Έλληνες καλλιτέχνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συναυλία για να ενισχύσουν το πρόγραμμα " Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο" στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και του ΟΣΚ...

Το δελτίο Τύπου της ΕΤ αναφέρει:

"Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών, διοργανώνει η «Φωνή της Ελλάδας» την Τρίτη 29 Ιανουαρίου και ώρα 20.00, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) «Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο».

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι ερμηνευτές Νίκος Ζούδιαρης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Απόστολος Ρίζος και Λάκης Χαλκιάς, μαζί με τους μουσικούς Γρηγόρη Πολύζο (πιάνο), Μιχάλη Πορφύρη (τσέλο), Θάνο Γκιουλετζή (βιολί) και Μανώλη Καραντίνη (λαϊκά έγχορδα). Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας» Έλενα Καραγιάννη και Νατάσσα Βησσαρίωνος .

Το μήνυμα της συναυλίας θα φτάσει στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο μέσα από την απευθείας μετάδοση της συναυλίας από τις συχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας» στα ερτζιανά και το διαδίκτυο. Η συναυλία θα μεταδοθεί επίσης απευθείας από το Πρώτο, το Δεύτερο Πρόγραμμα, το KOSMOS, το Φιλία, αλλά και τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, καθώς και διαδικτυακά, μέσα από την υπηρεσία Webradio στο www.ert.gr

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος «Υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο» είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης, για να καλυφθούν οι ανάγκες έξι ειδικών σχολείων που εδρεύουν στο Περιστέρι και τριών συστεγαζόμενων στο Αιγάλεω, το Ίλιον και το Πέραμα.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν τη στήριξή τους στο βαθμό και τη συχνότητα που οι ίδιοι επιθυμούν, συνεισφέροντας στην κάλυψη των αναγκών των συγκεκριμένων σχολείων σε εξοπλισμό, όπως εκπαιδευτικό υλικό, τεχνολογικά μέσα, ιατρικό υλικό, ειδικό λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών κ.ά".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέα διάταξη για τη φορολόγηση των σκαφών


Με νέα διάταξη θα αντιμετωπιστεί η φορολόγηση των σκαφών, μετά την απόσυρση της διάταξης για τον ετήσιο φόρο πολυτελούς διαβίωσης των σκαφών αναψυχής, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τη νέα διάταξη θα φέρουν το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών θα θεσπιστεί Τέλος Πλεύσης και Παραμονής το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το Θαλάσσιο Τουρισμό και θα αφορά μόνο τον πλου και την παραμονή στη χώρα μας όλων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας.

Πρόκειται, αναφέρει, για ένα τέλος πλεύσης που σήμερα δεν πληρώνει κανείς καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, το οποίο παράλληλα θα αποτελεί και ένα τίμημα για τη στάθμευση των σκαφών αυτών σε μη ιδιωτικές μαρίνες που σήμερα είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το υπουργείο, το τέλος θεσπίζεται ταυτόχρονα με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας και του ειδικού φόρου, οι οποίοι όμως δεν εισπράχθηκαν ποτέ, με σκοπό την ενοποίηση των φορολογικών ρυθμίσεων και την κατάργηση αλυσιτελών διατάξεων, οι οποίες δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα αλλά αντιθέτως προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Με το Τέλος Πλεύσης και Παραμονής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ρεύμα επανόδου των σκαφών στα ελληνικά ύδατα και τις ελληνικές μαρίνες, θα τονωθεί η οικονομία των νησιών και των παράκτιων περιοχών και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς θα παύσει να υφίσταται η αβεβαιότητα ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των σκαφών αναψυχής

"Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του ισχύοντος φόρου πολυτελείας προκάλεσε την απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια είσπραξης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε όλους τους κλάδους επαγγελμάτων και επιτηδευματιών, οι οποίοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο (π.χ. parking φύλαξης σκαφών, πληρώματα, μηχανικοί, συντηρητές, επισκευαστές, εταιρίες πώλησης εξοπλισμού και ανταλλακτικών κτλ), ενώ ταμειακά ο φόρος πολυτελείας απέδωσε ελάχιστα σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο φόρος αυτός απεδείχθη καταστροφικός και για τις ελληνικές εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας μικρών ή μεγάλων σκαφών αναψυχής, με την ταυτόχρονη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς ο κύκλος εργασίας τους κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε.

Ουδείς Έλληνας ή Αλλοδαπός εισάγει πλέον σκάφη στην Ελλάδα αφού το κόστος εισαγωγής κατέστη απαγορευτικό (23% ΦΠΑ + 10% φόρος πολυτελείας επί της αξίας του σκάφους). Το Δημόσιο υπέστη σημαντικότατη απώλεια εσόδων, αφού ούτε φόρος πολυτελείας (10%) εισπράχθηκε ούτε και ΦΠΑ (23%), δεδομένου ότι προγραμματισμένες εισαγωγές ακυρώθηκαν. Στα ανωτέρω προστίθεται και η απώλεια εσόδων από την μη είσπραξη φόρου εισοδήματος, λόγω του μειωμένου κύκλου εργασιών και κέρδους των ελληνικών εταιρειών αντιπροσώπευσης", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι διευκρινίσεις του ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά


Διευκρινίσεις για την ένταξη ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) δίνει με την Αρ. A32/1150/6 από 4/1/2013 το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η εγκύκλιος αφορά στις προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο Πίνακα ΒΑΕ, των καθαριστών και των καθαριστριών δημόσιων σχολείων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, των ηλεκτρολόγων των μηχανοξυλουργών και των χειριστών ξυλουργικών μηχανημάτων.

Σχετικά με τις καθαρίστριες των σχολείων η εγκύκλιος αναφέρει ότι για την ένταξη στο νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών, απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία ο εργαζόμενος να παρέχει εργασία τουλάχιστον 6 ωρών την ημέρα, σε πενθήμερη απασχόληση, ή 30 ωρών την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά σε εργαζόμενους στον καθαρισμό των δημοσίων σχολείων με συμβάσεις έργου στις οποίες δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ως προς το χρόνο απασχόλησης, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά γίνεται εφόσον το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους ανέρχεται σε 672,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επειδή δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί από το περιεχόμενο των συμβάσεων, εάν οι εργαζόμενοι αυτοί εκπληρώνουν τον όρο της «πλήρους απασχόλησης», αποφασίσθηκε να συσχετισθεί η ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τους με το ποσό το οποίο, δικαιούται να λάβει μηνιαίως ο καθαριστής ή η καθαρίστρια για εβδομαδιαία απασχόληση 30 ωρών.

Η εγκύκλιος επικαλείται τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις Διαιτητικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες, το κατώτατο ημερομίσθιο των καθαριστών και των καθαριστριών για το έτος 2012 έχει διαμορφωθεί σε 37,32 ευρώ και το αντίστοιχο ωρομίσθιο σε 5,60 ευρώ.

Κατά συνέπεια, για 30 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 672,00 ευρώ (5,60 × 30 ώρες × 4 εβδομάδες).

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ διευκρινίζει επίσης ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο νέο πίνακα ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι απασχολούνται στη τριτογενή παραγωγή, στην οποία ανήκουν οι οικονομικές μονάδες παραγωγής υπηρεσιών (π.χ. υγεία, εκπαίδευση, τουρισμός, τράπεζες, επικοινωνίες).

Στον πίνακα ΒΑΕ εντάσσονται ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται σε εργοστάσια και μονάδες παραγωγής.

Στον όρο «μονάδες παραγωγής» περιλαμβάνεται η παραγωγή με την τεχνική του όρου σημασία (δηλ. ο μετασχηματισμός της πρώτης ύλης σε αγαθά).

Επίσης δεν εντάσσονται στον πίνακα, «μηχανοξυλουργοί, χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων», που απασχολούνται στο Δημόσιο και σε Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας).

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ιδρύματος η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μόνο όσους εργάζονται «σε επιχειρήσεις κατασκευής επίπλων, κουφωμάτων, παρκετών και λοιπών ειδών από ξύλο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...