Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πρόγραμμα απασχόλησης για άτομα ειδικών ομάδων πληθυσμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την Αναπτυξιακή Καβάλας.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.
Ένα νέο πρόγραμμα για ειδικές ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ανέργους υλοποιείται στη περιοχή μας, από μια αναπτυξιακή σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν πολλοί τοπικοί φορείς, με επικεφαλής την Αναπτυξιακή Καβάλας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά 120 άτομα, έχει προϋπολογισμό 660.000 ευρώ και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Μιχάλης Σκορδάς μιλώντας χθες σε εκπομπή του Στούντιο 7, παρουσίασε το πρόγραμμα. Όπως είπε δικαιούχοι ένταξης στο πρόγραμμα είναι τρεις ομάδες: Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών. Μακροχρόνια άνεργοι που είναι κοντά στο όριο της φτώχειας. Ως όριο φτώχειας ορίζεται το ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 6.900 ευρώ ή το οικογενειακό (4μελής οικογένεια) μέχρι 14.000 ευρώ. Τέλος οροθετικοί ή πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι 120. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου, αλλά ίσως δοθεί παράταση γιατί μεσολάβησαν οι μέρες των γιορτών. Το έντυπο της αίτησης – είπε ο κ. Σκορδάς – είναι απλό και ταυτόχρονα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας, έγγραφο που θα βεβαιώνει τόπο διαμονής, βεβαίωση κατάστασης ανεργίας και για την τρίτη ομάδα των πρώην χρηστών, βεβαίωση ΚΕΘΕΑ.

Η ευθύνη της αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν καθοριστεί θα είναι στους τοπικούς φορείς, είπε ο κ. Σκορδάς για να το διαχωρίσει από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έγινε όπως παραδέχθηκε το μπάχαλο. Τα άτομα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν δυο επιλογές ή να επιλέξουν την αγορά εργασίας ή να επιλέξουν την επιχειρηματικότητα. Στην πρώτη περίπτωση θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης 120 ωρών και θα πάρουν ενίσχυση 500 ευρώ και στη συνέχεια υποχρεωτικά θα απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας με καλυμμένο το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.

Στη δεύτερη περίπτωση που θα επιλέξουν την επιχειρηματικότητα, θα βοηθηθούν στη διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου και στη συγκέντρωση δικαιολογητικών για να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη και να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση επιχείρησης (χρηματοδότηση έως 60%) ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ, όπου η ενίσχυση φτάνει τα 24.000 ευρώ.

Ένα ανάλογο πρόγραμμα για ειδικές ευάλωτες ομάδες, υλοποιεί και μια δεύτερη αναπτυξιακή σύμπραξη, όπου επικεφαλής είναι η ΑΕΝΑΚ. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν 80 άτομα και οι ομάδες στις οποίες απευθύνεται είναι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών (γιατί με έρευνες είναι η ομάδα που έχει πληγεί πιο πολύ στη περιοχή), είναι ΑΜΕΑ, είναι μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες κλπ.

Παράλληλα είπε ο κ. Σκορδάς είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας άλλα 6 σχέδια στα πλαίσια των Τοπικών Προγραμμάτων Ενίσχυσης Απασχόλησης, τα οποία συνολικά αφορούν 650 άτομα. Ο κ. Σκορδάς τόνισε πως το πρόγραμμα ειδικών ευάλωτων ομάδων στο οποίο είναι επικεφαλής η Αναπτυξιακή Καβάλας, έχει προϋπολογισμό 660.000 ευρώ και είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Το 25% - 30% του προϋπολογισμού θα είναι δαπάνες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.