Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Ερωτήσεις-Απαντήσεις & οδηγίες για τους ασφαλισμένους



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
25/1/2012

Q1 Τι είναι ο ΕΟΠΥΥ;
Είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με φιλοδοξία να επαναφέρει τον ασφαλισμένο στο επίκεντρο των υπηρεσιών υγείας.

Q2 Ποιούς ασφαλισμένους αφορά;
Αφορά τους ασφαλισμένους των ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ, ΟΓΑ και τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πιο αναλυτικά οι δικαιούχοι αναφέρονται στο Άρθρο 3 του ΦΕΚ 2456 3/11/2011 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Q3 Γιατί έγινε;
Με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει ως σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας των δικαιούχων, όπου και όποτε τις έχουν ανάγκη.

Q4 Υπάρχει Κανονισμός Παροχών;
Υπάρχει o Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) ΦΕΚ 2456-3/11/2011 (ιστοσελίδες των ενταχθέντων ταμείων).

Q5 Από ποιες ιατρικές υπηρεσίες εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ;
Οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται από:
- Συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς http://www.eopyy.gov.gr/MedSupplier/Index
- Μη συμβεβλημένους αλλά πιστοποιημένους για συνταγογράφηση γιατρούς (μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων-εξετάσεων)
- Πολυϊατρεία και ιατρεία του Οργανισμού (Μονάδες Υγείας πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
- Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία
- Εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ
Q6 Πώς μπορώ να βρω τη Λίστα των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών (Δ/νση, τηλ.) ή τη Δ/νση του πλησιέστερου σε εμένα πολυϊατρείου/ιατρείου του ΕΟΠΥΥ;

Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Η Λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) στις ιστοσελίδες των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ΟΑΕΕ (www.oaee.gr), ΟΠΑΔ (www.opad.gr), ΟΓΑ (www.oga.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (www.e-syntagografisi.gr).
Η Δ/νση των πολυϊατρείων-ιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μπορεί να βρεθεί από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: http://www.ika.gr/gr/infopages/contact/addresses/my.cfm

Q7 Πώς κλείνω ραντεβού σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ;

- Μέσω του 184 [για τις δομές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ)]
- Με απ’ απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τον συμβεβλημένο γιατρό. Θα ενημερώνομαι υποχρεωτικά από αυτόν εκ των προτέρων για το εάν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (εάν έχει συμπληρώσει το πλαφόν ή πότε μπορεί να με δεχθεί).

Q8 Εάν επισκεφθώ συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό θα πληρώσω επίσκεψη;
Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται καμία επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους, για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα.

Q9 Τι πρέπει να έχω μαζί μου κατά την επίσκεψή μου στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;
Το ασφαλιστικό μου βιβλιάριο θεωρημένο για το τρέχον έτος.

Q10 Πού θεωρώ το βιβλιάριό μου;
Όπου το θεωρούσα έως σήμερα.

Q11 Υπάρχει ωράριο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;
Οι γιατροί ακολουθούν το ωράριο του ιατρείου τους.

Q12 Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών;
Οι εμβολιασμοί των παιδιών και ενηλίκων του εγκεκριμένου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών (Ε.Π.Ε.) παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ (ιατρική επίσκεψη και εμβόλιο) στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού & Εφήβου (ΙΚΑ) και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατρούς (σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασής τους).
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και ο οποίος έχει δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα εμβόλια του Ε.Π.Ε. συνταγογραφούνται με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά η ιατρική επίσκεψη και η διενέργεια του εμβολίου δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Q13 Ποιες είναι οι παροχές του ΕΟΠΥΥ για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί;
Στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παρέχονται δωρεάν οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου όπως ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Σε ότι αφορά τον τοκετό, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 €, 1200 € για δίδυμη κύηση και 1600 € για τρίδυμη κύηση, εφόσον δεν αποδίδεται ΚΕΝ.

Q14 Στις παρακλινικές εξετάσεις υπάρχει συμμετοχή;
Όλες οι παρακλινικές εξετάσεις που προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούνται στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ:
- χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου εντός των Μονάδων Υγείας του Οργανισμού (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή των σχηματισμών του ΕΣΥ.
- με 15% συμμετοχή του δικαιούχου σε συμβεβλημένα με τον Οργανισμό διαγνωστικά εργαστήρια
- δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση στο δικαιούχο σε μη συμβεβλημένο διαγνωστικό εργαστήριο.

Q15 Πού κλείνω ραντεβού για εξετάσεις σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ ή σε σχηματισμούς του ΕΣΥ;
Για να κλείσω ραντεβού για εξετάσεις
Α) σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ: 184
Β) σε σχηματισμούς του ΕΣΥ: 1535

Για ραντεβού με τα συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια και συμβεβλημένους ιατρούς, ο δικαιούχος επικοινωνεί απ’ ευθείας με τα εργαστήρια ή τους συμβεβλημένους ιατρούς αντίστοιχα.

Q16 Σε ποιους ελεγκτές ιατρούς απευθύνομαι;
Όπου απευθυνόμουν έως σήμερα (ηλεκτρονικά παραπεμπτικά και συνταγές δεν απαιτούν θεώρηση). Όλοι οι ελεγκτές των εντασσόμενων ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

Q17 Ποιές είναι οι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ κλινικές;
Οι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ κλινικές θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ www.eopyy.gov.gr.

Q18 Εάν νοσηλευθώ σε μη συμβεβλημένη κλινική θα πάρω πίσω τα χρήματα που πλήρωσα;
Όχι, δεν αποδίδεται δαπάνη νοσηλείας σε μη συμβεβλημένη κλινική.

Q19 Εάν εξετασθώ σε μη συμβεβλημένο ιατρό και μου συνταγογραφήσει φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις την δαπάνη την αναγνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ;
Μόνο εάν τα φάρμακα και οι εξετάσεις έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

Q20 Εάν εξετασθώορθοπαιδικά βοηθήματα, γυαλιά, κλπ αναγνωρίζεται η δαπάνη;
Όχι, δεν αναγνωρίζεται.

Q21 Πού θα υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι για μετάβαση στο εξωτερικό;
Στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων, από τα οποία προέρχονται.

Q22 Έχουν δικαίωμα αναγραφής αναρρωτικών αδειών οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί;
Ναι, στα προσωπικά τους συνταγολόγια ή στα αδειολόγια των Υγειονομικών δομών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Αναμένονται σχετικές οδηγίες.

Q23 Πού απευθύνομαι ύστερα;
Στις Υπηρεσίες που απευθυνόμουν και πριν τις 31/12/11.

Q24 Σε τι θέση δικαιούμαι να νοσηλευθώ σε συμβεβλημένη κλινική;
Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές σε τετράκλινο.

Q25 Είμαι ασφαλισμένος του ΟΓΑ. Δικαιούμαι να νοσηλευθώ σε συμβεβλημένη κλινική του ΕΟΠΥΥ;
Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

Q26 Τι περιλαμβάνει η φαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ;
Η φαρμακευτική περίθαλψη περιλαμβάνει τα αναγκαία φάρμακα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υγειονομικά υλικά.

Q27 Πότε παρέχονται τα φάρμακα;
Τα φάρμακα παρέχονται μόνο εφόσον κυκλοφορούν νόμιμα, υπάρχει έγκριση να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή ανεξάρτητα από την ονομασία και τη μορφή και περιλαμβάνονται στον ενιαίο κατάλογο των συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων. Φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, δεν αποζημιώνονται.

Q28 Τι ισχύει για τα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
Κατ’ εξαίρεση δύναται να αναγνωρίζεται και να καταβάλλεται η αξία ιδιοσκευασμάτων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Για την αναγκαιότητα θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα γνωματεύουν επιτροπές του Ταμείου. Τα ανωτέρω φάρμακα παρέχονται μόνο από τα φαρμακεία του Οργανισμού ή τα κρατικά νοσοκομεία.

Q29 Ο Οργανισμός έχει δικά του φαρμακεία;
Ναι, τα οποία παρέχουν φάρμακα υψηλού κόστους. Οι θεράποντες ιατροί γνωρίζουν τα παρεχόμενα φάρμακα και κατευθύνουν τους ασφαλισμένους.

Q30 Σε ποια έντυπα εκδίδουν οι ιατροί συνταγές;
Οι ιατροί είτε εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές ή εάν είναι συμβεβλημένοι με το ΕΟΠΥΥ συνταγογραφούν στο συνταγολόγιο ενιαίου τύπου, εφόσον δεν είναι δυνατόν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά. Κάθε φάρμακο θα συνταγογραφείται από ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας. Η συνταγή των φαρμάκων μπορεί να εκτελεστεί εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, όπου τούτο προβλέπεται.

Q31 Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά στα ποσοστά συμμετοχής για χορήγηση φαρμάκων;
Το γενικό ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών για φάρμακα ανέρχεται στο 25% της αξίας αυτών. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ποσοστό 10% και 0% και έχουν γνωστοποιηθεί στους γιατρούς.

Q32 Τι ποσότητα φαρμάκου δικαιούται να συνταγογραφήσει ο ιατρός;
Στις συνταγές πρέπει να αναγράφονται μόνο οι ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία 1 μηνός. Ειδικά για χρόνιες παθήσεις μπορεί να εκδίδεται από τους ιατρούς δίμηνη ή τρίμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Q33 Ασφαλισμένος προσέρχεται στα φαρμακεία του Οργανισμού για να παραλάβει φάρμακο υψηλού κόστους. Θα καταβάλλει συμμετοχή;
Η χορήγηση φαρμάκων από τα Φαρμακεία του Οργανισμού γίνεται χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου και χωρίς να απαιτείται θεώρηση (εκτός των δίμηνων).

Q34 Εάν επιθυμώ επιπλέον πληροφορίες για τον ΕΟΠΥΥ ή θέλω να διατυπώσω παράπονα και καταγγελίες για παρόχους υγείας του Οργανισμού, πού απευθύνομαι;
Απευθύνομαι στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39, ΤΚ 151-23, Μαρούσι, fax: 210 6871789.


Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...

Πατάτες σε τιμές παραγωγού θα διατεθούν στο ΑΠΘ



Έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 1.000 παραγγελίες.

Καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη παρήγγειλαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) πάνω από 55 τόνους πατάτας, ποσότητα πενταπλάσια σε σχέση με αυτή που είχε προϋπολογιστεί, σπεύδοντας κατά εκατοντάδες να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία της Γεωπονικής Σχολής να διαθέσει το προϊόν σε τιμή παραγωγού, ήτοι 0,25 ευρώ ανά κιλό ή 5 ευρώ τα 20 κιλά.

Η διάθεση πατάτας Νευροκοπίου και Ανω Βροντούς στις συγκεκριμένες προνομιακές τιμές θα πραγματοποιηθεί αύριο, από τις 11.00 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, στο προαύλιο του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ, ενώ θα συνεχιστεί μεθαύριο Σάββατο, με τη διάθεση άλλων 50 τόνων, μεταξύ 11.00 και 13.00, στον ίδιο χώρο.

Πάντως, αύριο θα μπορούν να αγοράσουν πατάτες μόνο όσοι έσπευσαν να τις παραγγείλουν μέχρι τις 15.00 σήμερα. Οι υπόλοιποι θα μπορούν απλά να παραγγείλουν κι αν οι νέες παραγγελίες είναι πολλές, δεν αποκλείεται να «στηθεί» αντίστοιχη υπαίθρια αγορά στο ΑΠΘ και τη Δευτέρα.

«Λάβαμε περισσότερα από 1.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παραγγελίες, ενώ τα τηλέφωνα της Γεωπονικής Σχολής και το κινητό μου δεν σταμάτησαν να χτυπούν για τον ίδιο σκοπό. Δεν περιμέναμε να ζητηθούν πάνω από 10 τόνοι και ίσως φτάσουμε ακόμη και τους 60, καθώς δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί όλες οι παραγγελίες», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων του ΑΠΘ, Χρίστος Θ. Καμενίδης, «ψυχή» της πρωτοβουλίας.

Σε ρόλο πωλητών και συμβούλων των καταναλωτών θα εργαστούν αύριο περίπου 15 μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις επιστημονικές γνώσεις, που απέκτησαν στη διάρκεια των σπουδών τους. Οι πατάτες προέρχονται από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δράμας (Νευροκοπίου) και Σερρών, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν κι από την πλευρά τους την πρωτοβουλία πολύ θετικά, γιατί τα προϊόντα τους διατίθενται απευθείας στον καταναλωτή.

Ο κ.Καμενίδης, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να μη σταματήσει στις πατάτες. «Μόλις τελειώσουμε με τις πατάτες, θα κάνουμε προσπάθειες και επαφές να επεκταθούμε και σε άλλα προϊόντα. Οι καταναλωτές μάς ζητούν κατά προτεραιότητα φασόλια Πρεσπών, ρύζι, ελαιόλαδο και ελιές, οπότε αυτά θα είναι πιθανώς και τα επόμενα προϊόντα για τα οποία θα επιδιώξουμε να επικοινωνήσουμε με τις ΕΑΣ για αντίστοιχες με την αυριανή πρωτοβουλίες», διευκρίνισε ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο, στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η Ελλάδα, βασικό ζητούμενο είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών προσφοράς, που βοηθούν τους πολίτες να προστατέψουν το εισόδημά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάρπαστες οι πατάτες στην Παλλήνη Αττικής



Συνεχίζεται η πρωτοβουλία χωρίς μεσάζοντες.

Μετά τη Βόρειο Ελλάδα έφτασε και στην Αττική η φθηνή πατάτα χωρίς μεσάζοντες. Αυτή τη φορά η πρωτοβουλία δεν ανήκει σε ιδιώτες αλλά στο δήμο Παλλήνης Αττικής.

Την ιδέα αρχικά προώθησε η αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Κουνενάκη η οποία έκλεισε και τη συμφωνία με τους παραγωγούς και στη συνέχεια οι πατάτες έγιναν ανάρπαστες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται κατά 22% το επίδομα ανεργίας



Σε ισχύ από τις 12 Μαρτίου περικοπές για τα 14 επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Μειωμένα κατά 22% θα είναι από τις 12 Μαρτίου, τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που υπογράφηκε σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η υπογραφή της απόφασης θεωρήθηκε επιβεβλημένη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία συζητείται η, κατ' αρχήν, επικύρωση του νέου ελληνικού προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ.

Στο εξής, το βασικό επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, που προβλέπει το νέο μνημόνιο και θα ανέρχεται στα 359 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την Τρόικα, στην οποία θα εξετασθούν ειδικές ρυθμίσεις για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Την άφησαν να πεθάνει από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο!



Δικαίωση έξι χρόνια μετά για την οικογένειά της.

Μία γυναίκα 75 ετών αφέθηκε να πεθάνει από τη δίψα μέσα στο νοσοκομείο καθώς οι νοσοκόμες δεν της έδωσαν αρκετά υγρά με αποτέλεσμα να πάθει αφυδάτωση.

Η Αϊρίν Σέντον έπαθε νεφρική ανεπάρκεια λόγω ανεπαρκούς χορήγησης υγρών για περισσότερο από μία εβδομάδα, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σε νοσοκομείο του Μέρσισαϊντ όπου τελικά έπαθε πνευμονία και πέθανε, πέντε εβδομάδες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2006.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναγνώρισε πως η φροντίδα που επεφύλαξαν στην άτυχη γυναίκα ήταν πολύ υποδεέστερη αυτής που έπρεπε και αποζημίωσαν την οικογένειά της με ένα… πενταψήφιο ποσό. «Ο τρόπος με τον οποίο τη φρόντισαν ήταν απαράδεκτος», λέει η 51χρονη κόρη της Πάμελα Μούρστ. «Ήταν Χριστούγεννα και υπήρχε πολύ λίγο προσωπικό. Τους λέγαμε όλη τη ώρα πως δεν μπορούσε να καταπιεί και πως ήταν αφυδατωμένη- αλλά κανείς δεν έδειχνε να ασχολείται».

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αναγνώρισε πως πράγματι η 75χρονη δεν είχε επαρκή υδάτωση μεταξύ της 21ης και της 29ης Δεκεμβρίου 2005 αλλά στη συνέχεια η φροντίδα της ήταν «καλή». Πρόσθεσε πως όταν η Σέντον έπαθε πνευμονία, η λειτουργία των νεφρών της είχε βελτιωθεί και πως, βάσει πιθανοτήτων, η αφυδάτωσή της δεν έπαιξε ρόλο στο θάνατό της. Αλλά η θεωρία του απορρίφθηκε στο δικαστήριο.

Στην ακροαματική διαδικασία ειπώθηκε πως η νεφρική ανεπάρκεια αποδυνάμωσε τον οργανισμό της 75χρονης γυναίκας σε βαθμό που δεν μπορούσε πια να αντιμετωπίσει τη μόλυνση όταν συνέβη. Ο θάνατος της Σέντον αποδόθηκε πρωτίστως στην πνευμονία και δευτερευόντως στη νεφρική ανεπάρκεια αλλά η κόρη της ήταν αποφασισμένη να διερευνηθεί περαιτέρω το πώς και το γιατί έχασε τη μητέρα της...



Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται το «κίνημα της πατάτας»



Πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα για κατάργηση των μεσαζόντων.

Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων.

Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση.

Το «κίνημα της πατάτας» και η προσπάθεια για το κτύπημα των μεσαζόντων που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και διευρύνεται με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.

Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Εκτός από τις πατάτες, όπως αναφέρει το Έθνος, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες.

Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος δήλωσης φόρου κληρονομιών και μεταβίβασης ακινήτων



Την ηλεκτρονική υποβολή προωθεί το υπ. Οικονομικών.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συστάθηκε ομάδα εργασίας η οποία αποτελείται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και εξωτερικούς φορείς, στους οποίουw περιλαμβάνονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών -Πειραιώς -Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης, κ.α...

Έργο της ομάδας εργασίας είναι η μελέτη και η εξέταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών , γονικών παροχών και μεταβιβάσεων, με σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και αφετέρου τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου με τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου των υποθέσεων αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις



Τι προβλήματα δημιουργούν οι αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής.

Το θέατρο του παραλόγου εξακολουθεί να συνεχίζεται σε ό,τι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τις προθεσμίες για αυτή τη διαδικασία, εις βάρος πάντα των φορολογουμένων.

Ενώ από το βράδυ της Τρίτης υπήρχε η πληροφορία ότι η ανετοιμότητα του φορολογικού μηχανισμού θα οδηγήσει σε εξ αρχής παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων, ο -αρμόδιος για τα έσοδα- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, εξέδιδε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος και «δεν τίθεται συνεπώς κανένα θέμα παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων εκτός των συνηθισμένων παρατάσεων που δίνονται κάθε έτος»!

Λίγο νωρίτερα, είχε εκδοθεί άλλο ανακοινωθέν, που ούτως ή άλλως μετέθετε για αρκετές ημέρες μετά τις «συνηθισμένες» προθεσμίες.

Οι νέες ημερομηνίες, που σίγουρα δεν θα είναι και οι απόλυτα οριστικές, δηλαδή θα υπάρξουν και άλλες παρατάσεις, κινδυνεύουν να προκαλέσουν τα εξής προβλήματα:

-Θα μεταθέσουν για πολύ αργότερα την εκκαθάριση των δηλώσεων, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου

-Αποστέλλοντας τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους επίσης αργότερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα καταβολής του φόρου σε δόσεις

-Για την οποία πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε οι προθεσμίες για την τμηματική αποπληρωμή της συγκεκριμένης υποχρέωσης να μετατεθούν και αυτές, αφού αλλιώς

-Πολλοί δεν θα δύνανται να καταβάλλουν τα ποσά εφάπαξ, θα καταστούν ληξιπρόθεσμοι και θα χρειαστεί και νέα ρύθμιση χρεών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση θητείας στους 12 μήνες



Νέα δεδομένα και αλλαγές στο στρατό.

Τρεις μήνες επιπλέον θητεία προτείνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ενώ εισηγείται και «πάγωμα» στις αγορές νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις οδηγίες του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται εκτενώς στην οικονομική κρίση και την πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή προκλήσεων.

Μεταξύ άλλων προτείνει την επαναφορά της δωδεκάμηνης θητείας χωρίς όμως να αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της στράτευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο



Τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Στη ριζική αναδιάρθρωση των βασικών δομών του Δημοσίου, με σαρωτικές καταργήσεις δεκάδων διευθύνσεων, που αφορούν στα οικονομικά και στη διαχείριση του προσωπικού, προχωρά η κυβέρνηση.

Το βασικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η ομάδα τεχνοκρατών των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπει τη μαζική κατάργηση όλων των σχετικών διευθύνσεων και την ενοποίησή τους σε δύο κεντρικές, οι οποίες και θα εποπτεύουν σχεδόν όλο το δημόσιο τομέα ! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σήμερα, σε κάθε ένα από τα 15 υφιστάμενα υπουργεία, λειτουργούν ξεχωριστές οικονομικές διευθύνσεις και ξεχωριστές διευθύνσεις προσωπικού. Μάλιστα, σε υπουργεία, που εποπτεύουν πάνω από ένα τομέα - όπως για παράδειγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής-, υπάρχουν από τρεις τέτοιες διευθύνσεις.

Το πλάνο προβλέπει την κατάργηση όλων αυτών των διευθύνσεων, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί με ουκ ολίγους υπαλλήλους (ξεχωριστό διευθυντή, υποδιευθυντή, προϊσταμένους, τμηματάρχες, γραμματείς και διοικητικό προσωπικό), και την ενσωμάτωσή τους σε δύο κεντρικές: δηλαδή, μία διεύθυνση προσωπικού και μία οικονομική διεύθυνση για όλο το Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται δύο στόχοι:

-Και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (οι εισηγητές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβάλλει στην κάλυψη μεγάλου μέρους του στόχου των 150.000 υπαλλήλων)

-Και η δραστική περικοπή δαπανών και σπατάλης στο Δημόσιο, αφού έτσι θα δημιουργηθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας (χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αλλά και καλύτερος έλεγχος, αφού θα γίνεται κεντρικά)

Πότε μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το σχέδιο;


Έως τα μέσα ή τα τέλη της επόμενης χρονιάς, αφού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η ενοποίηση των λειτουργικών συστημάτων των συγκεκριμένων διευθύνσεων και η ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων στοιχείων σε δύο κεντρικές μονάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον ΟΑΕΔ η περιουσία και το προσωπικό των ΟΕΚ-ΟΕΕ



Κουτρουμάνης: Κανένα πρόβλημα σε όσους έχουν πάρει δάνεια.

Διατηρούνται τα επιδόματα και οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, καθώς όλες οι αρμοδιότητες των δυο φορέων μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον ΟΑΕΔ, όπως εξήγησε και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνη, θα μεταφερθούν επίσης οι πόροι και τα ταμειακά διαθέσιμα, όπως και το προσωπικό των δυο οργανισμών.

Για την διαχείριση των πόρων συστήνεται στον ΟΑΕΔ ειδικός λογαριασμός με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια και την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής», ο οποίος θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Κουτρουμάνης καθησύχασε τους δανειολήπτες, των οποίων ένα μέρος των δόσεων τους επιδοτείται από τον ΟΕΚ, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε ισχύ. Όλες οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και οι λειτουργικές δαπάνες, θα καλύπτονται από τον ειδικό λογαριασμό.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι θα ολοκληρωθούν όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν θα αναληφθούν από τον ΟΑΕΔ νέα, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία και συντήρηση των βρεφονηπιακών σταθμών, που ήταν υπό την εποπτεία του ΟΕΕ.

Για την εκκαθάριση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, και την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, συγκροτήθηκε με την ίδια απόφαση, μεταβατικό σχήμα με εξάμηνη θητεία.

Για το προσωπικό, τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι θα αξιολογηθεί με τις διαδικασίες που θα καθιερωθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το σύνολο των υπηρετούντων στο δημόσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκαριστικό άρθρο για την αφαίρεση της ζωής βρεφών!



Θύελλα αντιδράσεων με την έρευνα «Μεταγεννητική αποβολή: γιατί θα πρέπει τα παιδιά να ζήσουν;»
Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν τη ζωή από νεογέννητα εάν έχουν αναπηρία, κοστίζουν πολύ ή απλά είναι ανεπιθύμητα από τη μητέρα τους, υποστηρίζει μία ακαδημαϊκός ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η Φρανσέσκα Μινέρβα, φιλόσοφος και επιστήμονας της ηθικής της ιατρικής, λέει πως ένα νεογέννητο μωρό δεν είναι ένα πραγματικό άτομο και το να του αφαιρείται η ζωή τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του δεν είναι πολύ διαφορετικό από τη διακοπή της κύησης ενώ βρίσκεται μέσα στη μήτρα.

Ακόμα και η ζωή ενός υγιούς μωρού μπορεί να αφαιρεθεί εάν η μητέρα αποφασίσει πως δεν μπορεί οικονομικά να το συντηρήσει, υποστηρίζει η Μινέρβα.

Η Μινέρβα- συνεργαζόμενη ερευνήτρια με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με βασική θέση εργασίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης- έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της και τηλεφωνήματα που την προειδοποιούν πως θα «καεί στην κόλαση». Η ίδια δηλώνει πως οι ημέρες από τη δημοσίευση και μετά ήταν οι χειρότερες της ζωή της.

Η Δρ Μινέρβα και ο συν-συντάκτης του άρθρου Αλμπέρτο Τζιουμπιλίνι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, υποστηρίζουν πως η «μεταγεννητική αποβολή» (after-birth abortion) θα πρέπει να επιτρέπεται σε όλες τις περιπτώσεις που επιτρέπεται και η προγεννητική.

Λένε πως, όπως ένα αγέννητο παιδί, έτσι κι ένα νεογέννητο που δεν έχει ακόμα αναπτύξει ελπίδες, στόχους, όνειρα κλπ, παρότι είναι ανθρώπινο, δεν είναι άνθρωπος, κάποιος που να έχει ηθικό δικαίωμα στη ζωή.

Αντίθετα, γονείς, αδέλφια και η κοινωνία έχουν στόχους και σχέδια που μπορούν να επηρεαστούν από την άφιξη του παιδιού και τα δικά τους συμφέροντα έρχονται πρώτα.

Το άρθρο με τίτλο «Μεταγεννητική αποβολή: γιατί θα πρέπει τα παιδιά να ζήσουν;» αρχίζει με σενάρια στα οποία οι γονείς δεν γνωρίζουν πως το παιδί έχει κάποια αναπηρία μέχρι να γεννηθεί. Το κείμενο επιχειρηματολογεί πως παρότι το παιδί μπορεί να είναι χαρούμενο, δεν θα φτάσει ποτέ το επίπεδο ενός κανονικού παιδιού.

«Το να μεγαλώνεις τέτοια παιδιά μπορεί να είναι ένα αβάσταχτο βάρος για την οικογένεια αλλά και την κοινωνία», αναφέρεται στο κείμενο. Οι συντάκτες προτείνουν επίσης να επιτραπεί η βρεφοκτονία ενός υγιούς βρέφους αν κατά τη γέννηση οι συνθήκες έχουν αλλάξει για τη μητέρα και δεν έχει πια χρόνο, χρήματα ή ενέργεια για να το φροντίσει. Λένε μάλιστα πως παρότι η υιοθεσία είναι μία λύση, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ψυχολογικό στρες στη μητέρα.

Το άρθρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από θρησκευτικές οργανώσεις όσο και από οργανώσεις κατά της άμβλωσης αλλά και άλλους επιστήμονες.

Η Δρ. Μινέρβα λέει πως δεν περίμενε τόσο αρνητικές αντιδράσεις, καθώς τα επιχειρήματά της προκύπτουν από το ακαδημαϊκό και το θεωρητικό της υπόβαθρο. Ο υπεύθυνος της επιθεώρησης στην οποία δημοσιεύτηκε το εν λόγω άρθρο - που έγινε επίσης στόχος κριτικής ακριβώς λόγω της δημοσίευσης- ανέφερε πως δεν υπερασπίζεται τη βρεφοκτονία αλλά υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή και τη διανοητική ελευθερία.


Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Αίγινα



Διοργανώνεται την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου.

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με το Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου.

Η δράση αυτή ζωής θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού. Οι ώρες που θα διενεργείται η αιμοδοσία είναι από τις 9.30 μέχρι τις 15.30 την Παρασκευή και από τις 8.30 μέχρι τις 13.30 το Σάββατο.

Ανάλογες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί και προηγούμενα χρόνια, ενώ ο αριθμός των εθελοντών που προσέρχονται -μεταξύ των οποίων και νέοι- αυξάνεται συνεχώς. Οι συμμετέχοντες δείχνουν με τον τρόπο αυτό την έμπρακτη στήριξη στις ανάγκες συνανθρώπων για αίμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βήματα για τον εμποδισμό της υποτροπής των τοξικομανών



Έρευνα συνδέει τη χρήση ουσιών με το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών συνήθως υποτροπιάζουν όταν επιστρέφουν στο παλιό περιβάλλον τους ή στα οικεία τους στέκια.

Πλέον, ερευνητές του National Institute on Drug Abuse της Βαλτιμόρης στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο που συνδέει την κατάχρηση ουσιών με το περιβάλλον.

Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν πως αυτό μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για μια σημαντικά καλύτερη θεραπευτική αγωγή των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Οι ερευνητές αρχικά δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα ποντίκια να εξαρτηθούν από την ηρωίνη μέσα σε ένα κλουβί με πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση. Ύστερα έβγαλαν τα ποντίκια από το κλουβί και τα βοήθησαν να απεξαρτηθούν από την ουσία. Όταν τα ζώα επέστρεψαν στο περιβάλλον όπου είχε γίνει η χρήση της ηρωίνης, ενεργοποιήθηκαν συγκεκριμένοι νευρώνες στο πρόσθιο τμήμα του μετωπιαίου λοβού. Με τη βοήθεια ορισμένων ουσιών οι ερευνητές κατάφεραν να παραλύσουν τους συγκεκριμένους νευρώνες. Κατόπιν αυτού μειώθηκε σημαντικά η επιθυμία των ζώων να ξαναρχίσουν τη χρήση της ουσίας.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία φαρμάκων που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση των τοξικομανών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για κάθε ασθενή διαφορετική θεραπεία



Εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ελπίδες για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού δίνει σε χιλιάδες γυναίκες η πλήρης χαρτογράφηση του πιο κοινού κληρονομικού τύπου της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που έγινε για πρώτη φορά από επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν πλήρως τις αλληλουχίες του DNA του καρκίνου που προκαλεί μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, η οποία ευθύνεται για την επιθετικότητα και την ανθεκτικότητα των όγκων στα φάρμακα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα οδηγήσει σύντομα σε θεραπείες που θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Όπως εξηγούν, ο καρκίνος του στήθους περνάει γενετικά από γενιά σε γενιά στο 10% των περιπτώσεων, ενώ εκείνες που προκαλούνται από το γονίδιο BRCA1 είναι συνήθως επιθετικές και δεν αντιμετωπίζονται με τα συνήθη φάρμακα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι όγκοι προκαλούνται από την ίδια αιτία, εξελίσσονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τα τριγλυκερίδια είναι χαμηλά



Συχνά αποτελούν παθολογικό φαινόμενο.

Τα τριγλυκερίδια είναι εστέρες λιπαρών οξέων και γλυκερόλης. Είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας. Το όχημα μεταφοράς των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι κυρίως τα χυλομικρά και η VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Τα χυλομικρά αποτελούνται από τριγλυκερίδια, πρωτεΐνη αpo B 48, εστέρες χοληστερόλης, εστέρες ρετινόλης, φωσφολιπίδια και χοληστερόλη. Η VLDL μοιάζει με το χυλομικρό, αλλά περιέχει πρωτεΐνη αpo B 100 αντί για αpo B 48 και έχει μεγαλύτερο λόγο χοληστερόλης προς τριγλυκερίδια.

Τα τριγλυκερίδια του λίπους των τροφών διασπώνται στο έντερο και στη συνέχεια μεταφέρονται με τα χυλομικρά στην περιφέρεια, όπου υφίστανται εκτενή επεξεργασία πριν φτάσουν στο ήπαρ. Συγκεκριμένα αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος.

Τα υπολείμματα των χυλομικρών απομακρύνονται από το ήπαρ, με αποτέλεσμα στο φυσιολογικό άτομο εντός δώδεκα ωρών από την λήψη τροφής, ελάχιστα χυλομικρά και υπολείμματα να υπάρχουν στην κυκλοφορία. Το ήπαρ ενσωματώνει λιπαρά οξέα σε τριγλυκερίδια και στη συνέχεια παράγει VLDL, την οποία απελευθερώνει στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια της VLDL, υφίστανται ανάλογη επεξεργασία με τα χυλομικρά στην περιφέρεια.

Ένα μέρος των τριγλυκεριδίων της VLDL και των χυλομικρών, προσλαμβάνεται από την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη HDL, που ευθύνεται για την αντίστροφη μεταφορά του λίπους από την περιφέρεια στο ήπαρ. Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία.

Τα χαμηλά τριγλυκερίδια δεν έχουν συμπτώματα, ανακαλύπτονται τυχαία σε εργαστηριακούς ελέγχους.

Τα χαμηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων συχνά δεν επιφέρουν προβλήματα στον οργανισμό και πολλές φορές δεν αποτελούν παθολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης παθολογίας και σημείο μειωμένης ενεργειακής προσφοράς.

Συγκεκριμένα, τα πιο συνήθη νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν πτώση των τριγλυκεριδίων του αίματος είναι:


-Κληρονομικοί παράγοντες και νοσήματα

-Ορμονικές διαταραχές

-Καταστάσεις δυσαπορρόφησης

-Η νευρογενής ανορεξία

-Φάρμακα και τοξικές ουσίες

-Κακή διατροφή

-Νοσήματα ήπατος

-Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνή πατάτα και στην Αττική από το Δήμο Παλλήνης



Παίρνει διαστάσεις η ιδέα ενός δικτύου «χωρίς μεσάζοντες».

Μετά τη Βόρειο Ελλάδα έφτασε και στην Αττική η φθηνή πατάτα χωρίς μεσάζοντες. Αυτή τη φορά η πρωτοβουλία δεν ανήκει σε ιδιώτες αλλά στο δήμο Παλλήνης Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το e-aftodioikisi.gr την ιδέα προώθησε η αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Κουνενάκη η οποία έκλεισε και τη συμφωνία με τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν την παρέμβαση και λήψη μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για τους δημότες μας.
Ο Δήμος Παλλήνης, στοχεύοντας στην στήριξη των νοικοκυριών , παρεμβαίνει καθημερινά με νέες δράσεις.

Σήμερα ξεκινάμε την παρέμβαση στο καταναλωτικό κίνημα. Σε συνεργασία με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου θα διατεθούν πατάτες στον Δήμο μας στην πολύ χαμηλή τιμή των 28λεπτών ανά κιλό.

Καλούμε τους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας, που επιθυμούν να προμηθευτούν πατάτες να συμπληρώσουν τα έντυπα παραγγελίας που διατίθενται ηλεκτρονικά στο www.palini.gr η σε έντυπη μορφή στο Δημαρχείο Παλλήνης, (Ιθάκης 12, Γέρακας ), Γραφείο Αντιδημάρχων, τηλ.210-6604638, μέχρι 8 Μαρτίου 2012.

Μετά την συγκέντρωση των εντύπων παραγγελίας, εντος 10 ημερών και σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα γίνει η διάθεση από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα δελτία παραγγελίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών



Σε εφαρμογή ο νέος νόμος, χωρίς να έχει συγκροτηθεί το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης.

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος 4030, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Συνεπώς, όσοι θελήσουν να χτίσουν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ακολουθήσουν όσα ορίζει τα οποία περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο έκδοσης έγκρισης και άδειας δόμησης. Κάθε νέα οικοδομή για να συνδεθεί πλέον με τα δίκτυα κοινής ωφελείας θα πρέπει να έχει προηγηθεί αυτοψία από Ελεγκτή Δόμησης.

Βέβαια δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης και γι αυτό το λόγο οι νέες οικοδομές θα συνδέονται προσωρινά, για δύο μήνες, με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.

Από την 1η Μαΐου, οπότε αναμένεται να έχει συγκροτηθεί το νέο σώμα ελεγκτών, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον νέο νόμο διαδικασία. Οι εξετάσεις για τους μηχανικούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την άδεια Ελεγκτή Δόμησης έχουν οριστεί για τις 12 Μαρτίου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινες» προτάσεις για έργα στη Θεσσαλονίκη



Προτάσεις και μελέτες ύψους 45 εκατ. ευρώ κατέθεσε ο Δήμος.

Προτάσεις για έργα που θα αναβαθμίσουν το αστικό Περιβάλλον, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 45 εκατ. ευρώ, έχει καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο».

Οι προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορούν έργα και μελέτες για παρεμβάσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2012, όπως η αναβάθμιση του οδικού άξονα Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Οθωμανικού μνημείου του Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου της Αναγεννήσεως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου Τούμπας, και ανάπλαση της πλατείας Καούδη.

Εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχε καταθέσει και προτάσεις για τη χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» μελετών παλαιότερων ετών, οι οποίες χρειάζονται συμπλήρωση, επέκταση και επικαιροποίηση, όπως η μελέτη για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου Ντεπώ, το Επιχειρηματικό Κέντρο Λαχανοκήπων, η Ανάπλαση ρεμάτων Υφανέτ, Δόξας, Ορτανσίας, Πολυγνώτου και η ολοκλήρωση της μελέτης για την Ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου.

Τέλος, οι προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» αφορούν διαγωνισμούς, μελέτες και έργα που αναμένεται να εκτελεστούν έως το 2015, όπως ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο έως τη Λεωφόρο Νίκης, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και η παρέμβαση για την ανάδειξη του Μνημείου Εβραϊκού Ελληνισμού στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Επταπύργιο, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Δώδεκα Αποστόλων.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμβάλλει στο «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ με περισσότερα από 72 εκ. Ευρώ, μέσα από τη διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων δηλώσεων τακτοποίησης Ημιυπαίθριων Χώρων και Αυθαιρέτων. Δεδομένου ότι τα ποσά που εισρέουν στο «Πράσινο Ταμείο» υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση των βιώσιμων και φιλικών στο περιβάλλον πόλεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί το ‘μερίδιο’ που δικαιούται», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής μεταναστών στον Έβρο



Χωρίς θέρμανση και ιατρικές εξετάσεις, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η συνεχής άφιξη μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν επιβαρύνει το ήδη αδύναμο σύστημα υποδοχής μεταναστών στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα σε Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο.

«Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες περίμεναν για πάνω από μια μέρα στoυς χώρους αναμονής σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Antonio Virgilio, υπεύθυνος προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έβρο.

«Οι μετανάστες έχουν ήδη βιώσει πολύ σκληρές συνθήκες ταξιδεύοντας για να διασχίσουν τα σύνορα. Μόλις έφταναν στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουν για ώρες, χωρίς ζεστά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο, κάποιες φορές χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό τσεκ από τους γιατρούς του υπουργείου Υγείας».

Δεν υπάρχει θέρμανση στους χώρους αναμονής των τριών συνοριακών αστυνομικών τμημάτων στον Έβρο, και στους μετανάστες δεν παρέχονται επιπλέον ρουχισμός, υπνόσακοι, ισοθερμικές κουβέρτες ή άλλες προμήθειες για να κρατηθούν ζεστοί. «Οι συνθήκες υποδοχής τους είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Virgilio.

Το 2011, συνελήφθησαν 54.974 μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο για παράνομη διέλευση των συνόρων στην περιοχή του Έβρου.

Κατά τη διάρκεια του 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν ιατρική περίθαλψη σε 2.689 μετανάστες στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο, το Σουφλί, το Τυχερό, τις Φέρες και τη Βέννα. Η πλειοψηφία υπέφερε από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

Δεκαέξι μετανάστες υπέφεραν από κρυοπαγήματα και τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες. Όσοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο «πράσινες» οι καλλιέργειες υψηλής παραγωγικότητας



Οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καλλιέργειες τροφίμων υψηλής παραγωγικότητας που βασίζονται σε περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους συμβάλλουν περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος συγκριτικά τόσο με τις οργανικές όσο και με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέκρινε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ολοκληρωμένες» καλλιέργειες που μεγιστοποιούν την απόδοση των καρπών χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους -όπως εναλλαγή καλλιεργειών, οργανικά λιπάσματα, αντιδιαβρωτικές καλλιέργειες κατά τη χειμερινή περίοδο και ελαχιστοποίηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων- απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγωγής σε σύγκριση με τις οργανικές και τις συμβατικές καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει η Δρ Χάνα Τουομίστο, επικεφαλής της σχετικής έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Agricultural Systems, «η φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια δεν σημαίνει απαραίτητα μικρότερη παραγωγή τροφίμων».

Οι ερευνητές αναφέρουν πως «οι οργανικές καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις για την ίδια ποσότητα τροφίμων σε σχέση με άλλες μεθόδους» και υπογραμμίζουν πως οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες δείχνουν «πιο ελκυστικές ως προς τη χρήση ενέργειας, τις εκπομπές αερίων και τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα».


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Απρίλιο οι μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων



Σε όσους δεν είχαν εφαρμοσθεί οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου.

Από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να «τρέχουν» ο μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους δεν είχαν εφαρμοσθεί οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου. Οι περικοπές αυτές θα είναι αναδρομικές από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλια. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο θα αφορούν στη μισθοδοσία τους από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Στην ίδια απόφαση καθορίζονται, επίσης, οι αποζημιώσεις εφημεριών γιατρών αλλά και οι αποδοχές προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανίατη ασθένεια θα την «παγιδεύσει» σε παράλυτο κορμί



Οι γονείς της 5χρονης Evie δεν βρίσκουν το θάρρος να της εξηγήσουν τι συμβαίνει.

Όταν βλέπει κανείς την Evie να παίζει με τους φίλους της στο σχολείο, το μόνο που την ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά είναι μια μικρή αστάθεια που παρατηρείται στα πόδια της.

Η αστάθεια αυτή οφείλεται σε μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, η οποία θα προκαλέσει τη σταδιακή απώλεια των φυσικών ικανοτήτων της πεντάχρονης χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η πνευματική της εγρήγορση.

Η ασθένεια από την οποία πάσχει ονομάζεται ataxia-telangiectasia (A-T εν συντομία). Πρόκειται για μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία προσβάλλει περίπου 20 παιδιά το χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία.


Τα περισσότερα από τα παιδιά με Α-Τ καταλήγουν σε αναπηρικά καροτσάκια προτού κλείσουν τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής τους ενώ λίγα από αυτά ζουν μέχρι τα 18 τους.

Ο 37χρονος πατέρας της Evie, Toby Read, δήλωσε συγκινημένος ότι εκείνος και η γυναίκα του έμαθαν για την ασθένεια από την οποία πάσχει το παιδί τους τον περασμένο Σεπτέμβρη. «Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου» είπε χαρακτηριστικά.



«Διαβάσαμε αρκετά για να καταλάβουμε ότι είναι μια ανίατη ασθένεια και ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα στο παιδί μας» πρόσθεσε.

«Προς το παρόν πηγαίνει κανονικά στο σχολείο, κάτι που λατρεύει. Είναι έξυπνη, ζωηρή, της αρέσει το γράψιμο, μαθαίνει να διαβάζει και έχει πολλούς φίλους. Μία από τις “τραγωδίες” της συγκεκριμένης ασθένειας είναι ότι οι φυσικές ικανότητες που έχει αποκτήσει ήδη θα την “εγκαταλείψουν”. Με τον καιρό θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να ελέγξει τους μύες της και σιγά σιγά δε θα μπορεί να γράφει, να μιλάει, να περπατάει, να διαβάζει, ακόμη και να καταπίνει το φαγητό της χωρίς βοήθεια. Το μυαλό της θα “δουλεύει” κανονικά και εξαιτίας αυτού θα βρίσκεται σε σύγχυση γιατί δεν μπορεί να κάνει πια όσα έκανε στο παρελθόν» είπε ο πατέρας της μικρής.



Ο Toby και η σύζυγός του Emily αποφάσισαν να μην πουν στην 5χρονη κόρη τους για το δύσκολο μέλλον που την περιμένει.

«Η Evie δεν γνωρίζει για την ασθένειά της. Αντιλαμβάνεται ότι της συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Της έχουμε πει μερικά πράγματα για την αστάθεια στα πόδια της. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε όσο μπορούμε για τη στιγμή εκείνη που θα αρχίσει να μας ρωτάει περισσότερα πράγματα. Θέλουμε να την προστατέψουμε από αυτό όσο περισσότερο μπορούμε.



«Φέτος το καλοκαίρι σκεφτόμαστε να την πάμε στους Παραολυμπιακούς για να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα του αναπηρικού καροτσιού. Θέλουμε να της δείξουμε ότι το έχει κανείς σωματικές αναπηρίες δεν είναι και το τέλος του κόσμου» συνέχισε.

Τα μωρά με A-T «μοιάζουν» φυσιολογικά όταν γεννιούνται αλλά εμφανίζουν αστάθεια όταν αρχίζουν να περπατούν. Ωστόσο, η γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών σε αυτήν την ηλικία συνήθως αντισταθμίζει τις «σωματικές δυσκολίες» που εμφανίζουν, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις κοντά στην ηλικία των 5 ετών.

«Πήγαμε σε έναν ειδικό όταν η Evie ήταν δύο χρονών. Είχε αργήσει να περπατήσει και δεν είχε καλή ισορροπία. Δυσκολευόταν να μείνει όρθια. Τότε όμως μας συνέστησαν να κάνει φυσιοθεραπείες. Λίγα χρόνια μετά η δασκάλα στο σχολείο της τους ενημέρωσε ότι η Evie εμφάνιζε δυσκολίες στις κινητικές δεξιότητες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά» είπε ο πατέρας της.

Τότε η μητέρα της, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα της μικρής βρήκε μια ιστοσελίδα για το A-T.



«Την πήγαμε σε νευρολόγο, ο οποίος δύο ημέρες μετά μας είπε ότι τα συμπτώματα, μαζί με το γεγονός ότι είχε μικρές κόκκινες φλεβίτσες στα μάτια της, ταίριαζαν στην ασθένεια».

Η ασθένεια είναι κληρονομική και αυτό σημαίνει ότι ενώ τα περισσότερα παιδιά έχουν μία στις 100.000 πιθανότητες να την εμφανίσουν οι δύο άλλοι γιοι του ζευγαριού έχουν μία στις τέσσερις να πάσχουν από την ίδια ασθένεια!

Οι γονείς της Evie τώρα κάνουν αγώνα για να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν για να γίνουν περαιτέρω έρευνες επάνω στην ασθένεια, έτσι ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να βρεθεί η θεραπεία.

«Φέτος στόχος μας είναι να μαζέψουμε 300.000 λίρες Αγγλίας. Θα συμμετάσχω σε τρίαθλο το Σεπτέμβρη με 20 ακόμη ανθρώπους και σχεδιάζω να κάνω ποδήλατο στις Άλπεις διανύοντας απόσταση 220 χιλιομέτρων με ένα άλλο γκρουπ που βοηθούν στον έρανο. Αγωνιζόμαστε με αντίπαλο το χρόνο» λέει ο πατέρας της Evie.





Διαβάστε περισσότερα...