Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής μεταναστών στον Έβρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Χωρίς θέρμανση και ιατρικές εξετάσεις, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η συνεχής άφιξη μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν επιβαρύνει το ήδη αδύναμο σύστημα υποδοχής μεταναστών στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα σε Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο.

«Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες περίμεναν για πάνω από μια μέρα στoυς χώρους αναμονής σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Antonio Virgilio, υπεύθυνος προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έβρο.

«Οι μετανάστες έχουν ήδη βιώσει πολύ σκληρές συνθήκες ταξιδεύοντας για να διασχίσουν τα σύνορα. Μόλις έφταναν στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουν για ώρες, χωρίς ζεστά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο, κάποιες φορές χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό τσεκ από τους γιατρούς του υπουργείου Υγείας».

Δεν υπάρχει θέρμανση στους χώρους αναμονής των τριών συνοριακών αστυνομικών τμημάτων στον Έβρο, και στους μετανάστες δεν παρέχονται επιπλέον ρουχισμός, υπνόσακοι, ισοθερμικές κουβέρτες ή άλλες προμήθειες για να κρατηθούν ζεστοί. «Οι συνθήκες υποδοχής τους είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Virgilio.

Το 2011, συνελήφθησαν 54.974 μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο για παράνομη διέλευση των συνόρων στην περιοχή του Έβρου.

Κατά τη διάρκεια του 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν ιατρική περίθαλψη σε 2.689 μετανάστες στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο, το Σουφλί, το Τυχερό, τις Φέρες και τη Βέννα. Η πλειοψηφία υπέφερε από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

Δεκαέξι μετανάστες υπέφεραν από κρυοπαγήματα και τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες. Όσοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.