Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει το σπέρμα



Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό των άλλων.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μεταλλαγές στο DNA των σπερματοζωαρίων, οι οποίες μπορεί να περάσουν από τους άντρες στα παιδιά τους,σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι άντρες που καπνίζουν είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως γενετικών μεταλλαγών στα σπερματοζωάριά τους και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το κάπνισμα του πατέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά του.

Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και με τους παθητικούς καπνιστές.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από ομάδα ερευνητών υπό τον δρα Φρανσέσκο Μαρτσέτι, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια.

Τα ευρήματα στα πειραματόζωα συχνά ισχύουν στους ανθρώπους, επειδή τα γονιδιώματά μας έχουν πολλές ομοιότητες.

Στη μελέτη του δρος Μαρτσέτι, 32 ποντίκια εκτέθηκαν στον καπνό που θα παρήγαγαν 3 έως 16 τσιγάρα, για χρονικό διάστημα έως 90 λεπτά την ημέρα και επί δύο εβδομάδες.

Τα διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαραχθούν οι συνθήκες μεταξύ ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος.

Κατά την έναρξη της μελέτης και έξι εβδομάδες μετά το τέλος της έκθεσης στον καπνό, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των σπερματοζωαρίων των ζώων. Το ίδιο έκαναν και σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία δεν εκτέθηκαν στον καπνό και χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Όπως διαπίστωσαν, οι συχνότητα των μεταλλαγών στην ομάδα ελέγχου ήταν 1,3% έως 1,5%.

Στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στις δόσεις του ενεργητικού καπνίσματος, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 4% έως 4,7%, ενώ σε όσα είχαν εκτεθεί στις δόσεις του παθητικού καπνίσματος ήταν 2,6% έως 4,6%.

Η διακύμανση ήταν ανάλογη με το επίπεδο της έκθεσης των ζώων στον καπνό.

«Είναι καλά γνωστές οι επιπτώσεις του ενεργητικού καπνίσματος στην υγεία των σπερματοζωαρίων, αλλά έως τώρα αυτό που είχαμε παραβλέψει ήταν πως και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να κάνει το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό», δήλωσε ο δρ Άλαν Πέισι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Το μήνυμα της νέας μελέτης είναι σαφές: οι άντρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, όχι μόνο πρέπει να κόψουν το κάπνισμα, αλλά να αποφύγουν και την έκθεση στον καπνό των άλλων».

Πότε πρέπει να γίνει αυτή η διακοπή; «Τουλάχιστον τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι προσπάθειες της σύλληψης», κατά τον δρα Πέισι.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα φύκια προστατεύουν την καρδιά σας



Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Εντάξει, συμφωνούμε, δεν είναι και το πιο λαχταριστό πιάτο… λαχανικών! Αλλά ένα πιάτο… φύκια μπορεί να σας προστατέψει από την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων, σύμφωνα με ερευνητές.

Επιστήμονες από το Κέντρο Μελέτης Τροφίμων του Δουβλίνου ανακάλυψαν τα συστατικά «κλειδιά» που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακριβώς όπως κάνουν τα χημικά φάρμακα.

Τα φύκια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, γνωστές ως βιοενεργά πεπτίδια, που υπάρχουν και στο γάλα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Agricultural and Food Chemistry» και περιείχε στοιχεία από 100 άλλες ανάλογες έρευνες.

Τα φύκια έχουν πολύ λίγες θερμίδες και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, εμποδίζοντας την απορρόφηση του λίπους.

Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ποντίκια που τρέφονταν με συγκεκριμένο είδος από φύκια έχασαν το 10% του βάρους τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για τα κράνη



Μην το αποχωρίζεσαι ποτέ!
Το κράνος μπορεί την κατάλληλη στιγμή να γίνει ο φύλακας άγγελός σου...

Μύθος 1: Τα κράνη προκαλούν τραυματισμούς στον αυχένα και το κρανίο.

Πραγματικότητα 1: Έρευνες δείχνουν ότι τα κράνη μειώνουν τους τραυματισμούς στο κρανίο και τη συχνότητα σοβαρών τραυματισμών του αυχένα. Τα κράνη ευθύνονται μόνο για τους 4 στους 100 τραυματισμούς κρανίου και αυχένα που είναι συνήθως μικρής βαρύτητας. Η ανάλυση αυτών των τραυματισμών δείχνει ότι η χρήση του κράνους είχε ως αποτέλεσμα την προστασία από ένα θανατηφόρο ατύχημα με μόνο αντάλλαγμα μια απλή θλάση ή μωλωπισμό.

Μύθος 2: Τα κράνη μειώνουν την ορατότητα.

Πραγματικότητα 2: Τα κράνη που τηρούν τις προδιαγραφές παρέχουν 2100 ορατότητα, ποσοστό που ισοδυναμεί με τη φυσιολογική περιφερική όραση. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από 3% της περιφερική όρασης περιορίζεται από ένα κράνος. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές απλά στρέφουν το κεφάλι τους λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, για να ελέγξουν την κίνηση.

Μύθος 3: Τα κράνη μειώνουν την ακουστική οξύτητα.

Πραγματικότητα 3: Ένας μοτοσυκλετιστής που φοράει κράνος ακούει το ίδιο καλά ή ακόμα καλύτερα από κάποιον που δεν φοράει. Ο θόρυβος του ανέμου ή της μηχανής είναι ισχυρός και άλλα σημαντικά ηχητικά μηνύματα πρέπει να είναι πιο δυνατά για να ακουστούν από κάποιον που δεν φοράει κράνος. Αυτό σημαίνει ότι, οποιοδήποτε ήχος μπορεί να ακουστεί πάνω από τον αέρα και τη μηχανή χωρίς το κράνος, μπορεί να ακουστεί και αν φοράει κράνος.

Μύθος 4: Τα κράνη προστατεύουν μόνο μέχρι την ταχύτητα των 20 χλμ/ώρα, αφού σε αυτή την ταχύτητα γίνονται οι δοκιμασίες σύγκρουσης.

Πραγματικότητα 4: Τα κράνη δοκιμάζονται σε αυτή την ταχύτητα, αλλά σχεδιάζονται για να αντέχουν σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα. Οι δοκιμασίες σύγκρουσης γίνονται με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, οι ζώνες ασφαλείας όμως μας προστατεύουν και σε ατυχήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μύθος 5: Τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες αντιπροσωπεύουν το μικρότερο ποσοστό των ατυχημάτων, αφού οι μοτοσυκλέτες αποτελούν το μικρότερο ποσοστό των οχημάτων.

Πραγματικότητα 5: Οι μοτοσυκλέτες αποτελούν στη χώρα μας το 37% όλων των κυκλοφορούντων οχημάτων (επιβατικά, λεωφορεία, φορτηγά κλπ), ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες ξεπερνούν το 20% ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος υπολογίζεται ότι είναι 20 φορές μεγαλύτερος στους μοτοσυκλετιστές από ότι στους επιβάτες αυτοκινήτων.

Μύθος 6: Ο νόμος για τη χρήση του κράνους είναι παρέμβαση στην ελευθερία του ατόμου.

Πραγματικότητα 6: Στην πραγματικότητα η μη χρήση κράνους δίνει την ελευθερία στο μοτοσυκλετιστή να ρισκάρει και να παίζει με το θάνατο και την αναπηρία. Μπορούν όμως οι οικογένειες των τραυματισμένων και η κοινωνία να αντέξουν το τεράστιο οικονομικό, ψυχολογικό και ιατροκοινωνικό κόστος; Πως μπορούμε να ανακουφιστούμε από την αιμορραγία που προκαλεί η απώλεια τόσων ζωών; Από τη στιγμή του ατυχήματος η κοινωνία του παρέχει ιατρική περίθαλψη, του δίνει άδεια από την εργασία για το χρόνο αποκατάστασης της βλάβης και αν ο τραυματισμός του προκαλέσει μόνιμη αναπηρία, έχει ισόβια την ευθύνη. Είναι αδιανόητο λοιπόν να κατανοούμε κάποιον που σκέφτεται ότι ένας τέτοιος νόμος αφορά μόνο αυτόν.

Γνωρίζετε ότι:

Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ατυχήματα με μοτοσυκλέτες. 80% των μοτοσυκλετιστών που σκοτώνονται σε τροχαίο ατύχημα υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Μοτοσυκλετιστές που δε φορούν κράνος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε μια σύγκρουση σε σχέση με όσους το χρησιμοποιούν.

Περισσότερα από 4 στα 5 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα καταλήγουν σε τραυματισμό ή θάνατο του μοτοσυκλετιστή.
Ο πιο πρόσφατος νόμος για τη χρήση του κράνους είναι ο 2696 και ισχύει από το 1999.

Όταν οι νόμοι για τα κράνη δεν εφαρμόζονται, οι θάνατοι από ατυχήματα με μοτοσυκλέτα αυξάνονται κατά 20-30%.
Για κάθε 1,5 χλμ. οδήγησης, ένας μοτοσυκλετιστής κινδυνεύει 16 φορές περισσότερο να πεθάνει σε μια σύγκρουση από ότι ο οδηγός ενός άλλου οχήματος.

Όποιος χρησιμοποιεί το κράνος, μειώνει τον κίνδυνο στο 1/3.

Οι μοτοσυκλέτες το 1997 ήταν οι διπλάσιες από ότι το 1987, ενώ τα αυτοκίνητα είχαν αυξηθεί μόνο στο μισό.

Όταν αγοράζετε κράνος αναζητείστε πάντοτε το αυτοκόλλητο DOT ή SNELL.

Διαβάστε περισσότερα...

Μυρίζουν τα πόδια σας;



Ριχτείτε στη… μάχη κατά της ελονοσίας
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανακάλυψαν μια χρήση για το «μυρωδάτο πόδι»- την καταπολέμηση της θανατηφόρου ελονοσίας. Τώρα διατίθενται κεφάλαια για να υλοποιηθεί η εργασία τους.

Πώς η μυρωδιά των ποδιών έγινε πρώτος υποψήφιος για την πρόληψη της ελονοσίας;

Ο ολλανδός επιστήμονας, Dr. Bart Knols, ανακάλυψε ότι τα κουνούπια ελκύονταν από τη μυρωδιά του ποδιού όταν βρέθηκε σε σκοτεινό δωμάτιο κοιτάζοντας το γυμνό του πόδι για τσιμπήματα κουνουπιών, δήλωσε ο Dr. Fredros Okumu, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος στο Ifakara Health Institute της Τανζανίας.

Δεκαπέντε χρόνια πριν, οι ερευνητές δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τη γνώση, αλλά ο Okumu αναπαρήγαγε τη μυρωδιά χρησιμοποιώντας οκτώ χημικές ουσίες και τις τοποθέτησε σε παγίδα κουνουπιών όπου μπορούσαν να δηλητηριαστούν τα έντομα. Οι παγίδες προσέλκυσαν τετραπλάσιο αριθμό κουνουπιών σε σχέση με αυτόν που προσελκύει ο άνθρωπος και το δηλητήριο σκότωσε μέχρι το 95% αυτών.

Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερα από 220 εκατ. νέα περιστατικά ελονοσίας και σχεδόν 800.000 από τους ασθενείς πεθαίνουν, κυρίως παιδιά στις αφρικανικές χώρες.

Ο Okumu, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που εστιάζει στον έλεγχο των κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους. Πρόσθεσε ότι ο παγκόσμιος στόχος εξολόθρευσης της ελονοσίας δεν θα είναι εφικτός χωρίς τις νέες τεχνολογίες.

Ο ερευνητής έλαβε αρχική δωρεά 100.000 δολαρίων για την έρευνά του 2 χρόνια πριν και επιπλέον 775.000 δολάρια στη συνέχεια από το Bill and Melinda Gates Foundation και το Grand Challenges Canada, για τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας στις παγίδες, καθώς και την προσπάθεια να τις κάνει προσιτές στην τιμή.

Ο Okumu δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί το σωστό μέρος για να τοποθετηθούν οι παγίδες-πολύ κοντά θα προσέλκυαν τα κουνούπια κοντά σε ανθρώπους και θα τους εξέθεταν σε κίνδυνο τσιμπημάτων, αλλά πολύ μακριά θα ήταν άχρηστες οι συσκευές.

Οι υπάρχουσες παγίδες είναι ακριβά πρωτότυπα, αλλά ο Okumu ελπίζει να κατασκευάσει φτηνές παγίδες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα είναι το παιδί σας καλός μαθητής;



Μπορείτε να το μάθετε από τα πρώτα πέντε λεπτά της ζωής του.

Η επίδοση των παιδιών στα μαθήματα μπορεί να προβλεφθεί πέντε μόλις λεπτά από τη γέννησή τους, αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 877.000 εφήβους από τη Σουηδία, επισημαίνει ότι το τεστ Apgar, το οποίο είναι γνωστό ήδη από το 1952, μπορεί να εξετάσει όχι μόνο τη σωματική υγεία του νεογνού αλλά και να προβλέψει τις σχολικές του επιδόσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα συγκρίνοντας τις αποδόσεις των εθελοντών στο τεστ Apgar με τις σχολικές τους επιδόσεις. Έτσι, συνειδητοποίησαν ότι όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα στο Apgar ανάλογα τόσο καλύτερες είναι και οι επιδόσεις τους στο σχολείο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις κι ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα μπορούσαν να ωθήσουν κάποιος γονείς να λάβουν κάποια παραπάνω μέτρα για να μπορέσει και το δικό τους παιδί να γίνει αριστούχος.


Διαβάστε περισσότερα...

Θέματα που σας απασχολούν




Τα ξηρά χείλη, οι μαύροι κύκλοι και άλλα σημάδια.

Τι αποκαλύπτει η τριχοφυΐα; Τι σηµαίνουν οι κίτρινες κηλίδες γύρω από τα µάτια; Τα µελανιασµένα δάχτυλα; Αν αναρωτιέστε γι’ αυτά και άλλα, διαβάστε το θέµα που ακολουθεί...

Πολύ ξηρά χείλη

Αν τα χείλη σας είναι συχνά ξηρά και αφυδατωµένα, πιθανότατα πρόκειται για ατοπική δερµατίτιδα, που εµφανίζεται συνήθως στη βρεφική-παιδική ηλικία και µπορεί να αφήσει κάποια κατάλοιπα και στην ενήλικη ζωή. Τα έντονα ξηρά χείλη µπορεί επίσης να υποκρύπτουν υπερβιταµίνωση Α εφόσον συνοδεύονται από ξηρότητα και σε άλλα σηµεία, π.χ. στα µάτια (ξηροφθαλµία). Επίσης µπορεί να οφείλονται σε δυσανεξία σε κάποια κραγιόν ή στη χρήση απολεπιστικών κρεµών.

Λευκά «µπαλώµατα» στη στοµατική κοιλότητα

Πρόκειται είτε για µυκητιασική στοµατίτιδα είτε για γενικευµένη άφθωση (άφθες). Η πρώτη οφείλεται σε τροποποίηση του pH της στοµατικής κοιλότητας και υπεραύξηση της µυκητιασικής χλωρίδας και η δεύτερη στην πτώση της άµυνας του οργανισµού από κούραση, λήψη αντιβιοτικών ή κάποια ασθένεια. Αν εµφανίζετε τακτικά γενικευµένες στοµατίτιδες, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για ανοσολογικό έλεγχο.

Κίτρινες κηλίδες γύρω από τα µάτια ή τους αγκώνες

Ονοµάζονται ξανθελάσµατα και αποτελούν ένδειξη υψηλών τιµών χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Μπορούν όµως να εµφανιστούν και ως απλό δερµατικό σύµπτωµα, που όµως ίσως µας προειδοποιεί για πιθανή εµφάνιση χοληστερίνης στο µέλλον.

Νύχια που ασπρίζουν όταν τα πιέζουµε

Αν όταν πιέζετε το νύχι σας το ροδαλό χρώµα αργεί να επανέλθει, είναι πιθανό να υπάρχει πρόβληµα µε την κυκλοφορία του αίµατος στα τριχοειδή αγγεία. Καταστάσεις που συνδέονται µε µειωµένη κυκλοφορία είναι ο διαβήτης, η περιφερική αγγειοπάθεια, η χαµηλή πίεση κ.ά. Σπάνια, το σύµπτωµα µπορεί να αποτελεί και ένδειξη αναιµίας.

Μπλε δάχτυλα

Μπορεί να εµφανίζονται µόνιµα σε άτοµα που έχουν αναπνευστικά προβλήµατα όπως χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια και έντονα προβλήµατα της αιµατικής κυκλοφορίας όπως συµβαίνει στο σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιµία κ.λπ. Επίσης το σύµπτωµα (ονοµάζεται φαινόµενο Raynaud και συνήθως εµφανίζεται σε συνδυασµό εναλλαγής του χρωµατισµού από άσπρο σε κόκκινο και κατόπιν καταλήγει σε µπλε) σχετίζεται και µε πολλά ρευµατικά νοσήµατα και παρενέργειες ορισµένων φαρµάκων. Ορισµένες φορές πάντως µπορεί να εµφανίζεται παροδικά όταν βρισκόµαστε σε κρύο περιβάλλον.

Έντονη τριχοφυΐα

Η έντονη τριχοφυΐα στις γυναίκες σε διάφορα σηµεία του σώµατος, όπως στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά (γραµµή) κ.ά., πολύ συχνά αποτελεί ένδειξη συνδρόµου πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό οφείλεται σε ορµονικές διαταραχές και µπορεί να οδηγήσει σε προβλήµατα περιόδου και γονιµότητας.

Πρησµένα δάχτυλα

Μερικές φορές τα δάχτυλα είναι οµοιόµορφα πρησµένα, ενώ άλλες είναι κάποια ή µόνο ένα. Στην πρώτη περίπτωση η αιτία βρίσκεται συνήθως σε προβλήµατα όλου του οργανισµού, µε πιο συνηθισµένη την παχυσαρκία. Άλλα αίτια είναι η κατακράτηση υγρών λόγω ορµονικών ή ηλεκτρολυτικών διαταραχών (από κακή διατροφή ή λήψη φαρµάκων), καθώς και κάποια ρευµατικά νοσήµατα, όπως η ρευµατοειδής αρθρίτιδα ή ο ερυθηµατώδης λύκος.

Μαύροι κύκλοι

Οι µαύροι κύκλοι κάτω από τα µάτια που δεν οφείλονται σε κούραση είναι συνήθως κληρονοµικοί, χωρίς να υποκρύπτουν πάντα κάποιο πρόβληµα υγείας. Συνήθως για την εµφάνισή τους ευθύνεται η συµφόρηση της µύτης που εµποδίζει την κυκλοφορία των αγγείων κάτω από τα µάτια αλλά και κάποιες αλλεργίες. Τέλος οι µαύροι κύκλοι µπορεί να οφείλονται και σε ατοπική δερµατίτιδα.

Αναψοκοκκινισµένα µάγουλα

Τα µάγουλά σας κοκκινίζουν χωρίς εµφανή λόγο (ζέστη κ.λπ.); Τότε µάλλον µιλάµε για τη λεγόµενη ροδόχρου νόσο, η οποία µπορεί να επιδεινώνεται µε την απότοµη αλλαγή θερµοκρασίας, την κατανάλωση αλκοόλ κ.ά. και χρειάζεται την επέµβαση δερµατολόγου προκειµένου να ελεγχθεί. Ωστόσο τα αναψοκοκκινισµένα µάγουλα µπορεί να αποτελούν και ένδειξη δερµατικής αλλεργίας αν συνοδεύονται από φαγούρα και απολέπιση.

Ειδικά για το στήθος

Αν υπάρχει κάποια εσοχή ή εξέλκωση, σκλήρυνση ή είσοδος της θηλής προς τα µέσα ή πληγή, πρέπει να επισκεφτείτε αµέσως τον γιατρό µας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αθλητική διατροφή: Από το Α έως το Ω



Κανόνες για υγιεινή αθλητική διατροφή και απόδοση.

Η σωστή πνευματική και σωματική προετοιμασία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές για την επιτυχία στον αθλητισμό. Η αθλητική διατροφή είναι μία νέα περιοχή μελέτης.

Παρόλο που οι ερευνητές μελετούν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη διατροφή και σε διάφορα αθλήματα τα τελευταία 100 χρόνια, μόλις τις περασμένες δεκαετίες η επιστημονική έρευνα επικεντρώθηκε στην διαμόρφωση συγκεκριμένων συστάσεων για αθλητές.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι καθημερινές διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών, είναι όμοιες με αυτές που προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή για οποιοδήποτε άλλο άτομο, και συνεπώς δεν χρειάζεται καμία αλλαγή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι δηλώνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον αθλητή να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του μέσω μιας συνηθισμένης διατροφής, γι’ αυτό και θεωρούν απολύτως απαραίτητη την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, όπου αναγνωρίζεται η αξία της ισορροπημένης διατροφής, αλλά τονίζεται παράλληλα η αναγκαιότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων συγκεκριμένων ουσιών για αθλητές, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Έχοντας ως βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες, οι αθλητές δεν χρειάζονται βιταμίνες ή άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, εφόσον και αν η διατροφή τους στηρίζεται στην ποικιλία τροφίμων.

Κανόνες για υγιεινή αθλητική διατροφή και απόδοση


1. Οι υδατάνθρακες στους αθλητές είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις συνθήκες. Στους αθλητές, συνιστάται μια πρόσληψη υδατανθράκων ίση με το 50-55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Σε περιπτώσεις όμως αθλητών με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, που χρειάζονται δηλαδή 2000-4000 kcal επιπλέον την ημέρα, οι ανάγκες σε υδατάνθρακες αυξάνουν και μπορεί να φτάσουν μέχρι το 70% της θερμιδικής πρόσληψης.

2. Από την άλλη πλευρά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διατροφή που θα ακολουθήσει ένας αθλητής πριν και μετά τον αγώνα.

3. Πριν τον αγώνα, είναι απαραίτητη η υπερπλήρωση των αποθηκών του γλυκογόνου για όλες τις ομάδες αθλημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με μια πλούσια σε υδατάνθρακες, άπαχη και φτωχή σε πρωτεΐνες διατροφή, τις τελευταίες 3-4 ημέρες πριν τον αγώνα. Το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών στην ενέργεια από τις τροφές είναι: υδατάνθρακες 60-80%, λίπη 15-25%, πρωτεΐνες 10-12%.

4. Mετά τον αγώνα, το γεύμα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, για να καλυφθούν οι απώλειες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα και να επανασυντεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μυικό γλυκογόνο.

5. Επίσης, το γεύμα πρέπει να αποκαθιστά τις πρωτεϊνικές δομές (μυϊκές ίνες, ένζυμα, ορμόνες) και να αντικαθιστά τις βιταμίνες και τα υγρά με τα μεταλλικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία που έχουν απεκκριθεί μέσω της εφίδρωσης.

6. Συχνά διατυπώνεται η γνώμη ότι οι αθλητές χρειάζονται αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών στη διατροφή τους. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει πάνω στην διατροφή των αθλητών, συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα 1-1,5 gr πρωτεΐνης / kg σωματικού βάρους ικανοποιούν τις απαιτήσεις του αθλητή. Η περαιτέρω αύξηση των πρωτεϊνών του διαιτολογίου, δεν βελτιώνει την απόδοσή του. Μια γενική σύσταση για τους αθλητές, είναι να παίρνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται μέσα από τις τροφές. Το ψάρι, το άσπρο κρέας από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, το άπαχο κρέας και το άπαχο γάλα, το ασπράδι του αυγού είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές και χαμηλές σε λίπη.

7. Το λίπος είναι απαραίτητο στην διατροφή του αθλητή και πρέπει να καλύπτει το 20-25% της ημερησίας θερμιδικής πρόσληψης. Καλό είναι να προέρχεται από το ελαιόλαδο, το όποιο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K). Μικρή ποσότητα ελαιολάδου στη σαλάτα και στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτει γεύση αλλά και οφέλη για την υγεία.

8. Η σωστή ενυδάτωση και η αναπλήρωση των μικροθρεπτικών συστατικών, είναι απαραίτητη για τους αθλητές. Μέσω τις εφίδρωσης, έχουμε μεγάλη απώλεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Οι οδηγίες για την πρόσληψη υγρών του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθλητιατρικής συνοψίζεται στα ακόλουθα:

9. Θα πρέπει να καταναλώνονται υγρά σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά την προπόνηση και τους αγώνες. Η έναρξη της κατανάλωσης υγρών θα πρέπει να γίνεται νωρίς, προτού εμφανιστεί η αφυδάτωση και πολύ πριν διψάσει ο ασκούμενος. Η λήψη 150-250 ml κάθε 15 λεπτά είναι εύκολα απορροφήσιμα από το πεπτικό σύστημα κατά την άσκηση.

10. Η κατανάλωση νερού είναι ένας καλός τρόπος ενυδάτωσης στις περισσότερες περιπτώσεις.

11. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα υγρά από όσα χάνονται με την εφίδρωση, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υπονατραιμίας.

12. Όταν ο αγώνας ή η προπόνηση διαρκεί πάνω από 1 ώρα, η χρήση ενός αθλητικού ποτού που παρέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες είναι πλεονεκτικότερη, σε σχέση με την κατανάλωση νερού.

13. Το καλύτερο ποτό κατά την άσκηση, είναι αυτό έχει την καλύτερη γεύση για τον αθλητή. Δεν προκαλεί γαστρεντερικούς ερεθισμούς και παρέχει ενέργεια κατά την άσκηση.

14. Ένα αθλητικό ποτό θα πρέπει να περιέχει 4-8% υδατάνθρακες (10-20 g ανά 250 ml) και νάτριο σε περιεκτικότητα 0.5-0.7 g/l. Υψηλότερη περιεκτικότητα υδατανθράκων ή νατρίου, μειώνει το ρυθμό απορρόφησης υγρών και είναι πιθανό να δημιουργήσει γαστρεντερικές διαταραχές.

15. Τα δροσερά ποτά είναι πιο ευχάριστα στην κατάποση και απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία δρα ευεργετικά, μειώνοντας το θερμικό φορτίο του σώματος.

16. Tο χρώμα των ούρων και η ζυγαριά είναι καλοί δείκτες ελέγχου των επιπέδων υδάτωσης.

17. Μετά την άσκηση, χρειάζονται τουλάχιστον 125% των υγρών που χάθηκαν για βέλτιστη αναπλήρωση.

18. Τέλος, στους φυτοφάγους αθλητές, σημαντικό ρόλο σε ένα τρόφιμο δεν παίζει ο όγκος της πρωτεΐνης που περιέχεται σε αυτό, αλλά η βιολογική αξία τους και, πιο συγκεκριμένα, η ικανότητα αφομοίωσής τους από τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη του αυγού αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 94% και ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα θαλασσινά, που έχουν ικανότητα αφομοίωσης γύρω στο 80%, ενώ το κρέας και τα φασόλια σόγιας στο 60%. Η δίαιτα πρέπει να συμπληρώνεται με γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά για τους γαλακτο-ωο-φυτοφάγους και με μια σωστή επιλογή από φυτικές πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής άξιας) για τους αυστηρά φυτοφάγους.

Συνοψίζοντας, ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες ένας αθλητής, θα έχει όχι μόνο καλή υγεία και ευεξία άλλα θα αυξήσει στο μέγιστο την απόδοσή του, φτάνονγτας στην κορυφή. Μην ξεχνάτε, ότι η διατροφή μπορεί να γίνει το καλύτερο «ντοπάρισμα».

Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στη «λίστα της ντροπής» του ΟΚΑΝΑ



Α. Λοβέρδος: Υπό αναθεώρηση και το ΕΣΠΑ.

Μέχρι το Νοέμβριο του 2011 θα έχει εξαλειφθεί η «λίστα ντροπής» του ΟΚΑΝΑ διαβεβαίωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Έλενας Ράπτη, για τις μεταμοσχεύσεις, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι προσωπικά για τον ίδιο το θέμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας.

«Όταν παραλάβαμε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ ήταν περίπου 5.000 άτομα και πήγε στις 7.000. Ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα, είναι πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο και το Νοέμβριο του 2011 δεν θα υπάρχει λίστα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Λοβέρδος.

Ακόμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν από την αρχή όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που πηγαίνουν σε γιατρούς και σε νοσοκομεία.

«Σταμάτησα όλα τα προγράμματα στο υπουργείο καθώς διαπιστώθηκε «μεγάλη αντιδικία, ανταγωνισμός και ύβρεις μεταξύ των γιατρών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέδρος προσθέτοντας ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα που θα επαναξιολογήσει από την αρχή όλα τα προγράμματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτες βοήθειες στην παραλία




Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Επειδή οι ξένοιαστες ώρες στη θάλασσα µπορούν να επισκιαστούν από διάφορα απρόοπτα, καλό είναι να ξέρουµε τι µπορούµε να κάνουµε για παν ενδεχόµενο.

Θερµοπληξία

Αν αισθανθείτε ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλµία, υπόταση, χαµηλό πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, που είναι τα χαρακτηριστικά σηµάδια της θερµοπληξίας, µεταφερθείτε αµέσως σε σκιερό µέρος και, αν είναι δυνατόν, κλιµατιζόµενο.

Βγάλτε τυχόν ρούχα που σας βαραίνουν και πίνετε τακτικά άφθονο δροσερό νερό. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάντε ένα δροσερό ντους ή βάλτε κρύα επιθέµατα στο κεφάλι σας.

Τσούχτρα, δράκαινα, αχινός

Αν πέσετε… θύµατα τσούχτρας ή δράκαινας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εφαρµόσετε ψυχρά επιθέµατα στο σηµείο (π.χ. κοµπρέσες µε κρύο νερό καθαρό ή θαλασσινό, παγάκια κ.λπ.) για να ελέγξετε το πρήξιµο.

Φροντίστε επίσης να πάρετε ένα αντιισταµινικό χάπι ή να κάνετε επάλειψη µε µια αλοιφή ανάλογης δράσης ή µε µια κορτιζονούχα κρέµα. Για να αντιµετωπίσετε τον κνησµό µπορείτε να κάνετε και επαλείψεις µε νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγο ξίδι.

Αν πάλι πατήσετε αχινό, βγάλτε όσα αγκάθια µπορείτε µε ένα τσιµπιδάκι ή, αν µπορέσετε, µε τις άκρες των δαχτύλων σας, περάστε την περιοχή µε ιώδιο και, αν υποψιάζεστε ότι κάποια αγκάθια έχουν µπει βαθιά, πάρτε προληπτικά αντιβίωση για µία εβδοµάδα για να αποτρέψετε το ενδεχόµενο φλεγµονής.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιµένει, µπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο.

∆άγκωµα από σκύλο

Τα αδέσποτα σκυλιά στην παραλία δεν είναι σπάνιο φαινόµενο. Αν λοιπόν σας δαγκώσει κάποιο, ξεπλύνετε αµέσως την πληγή µε σαπούνι και νερό ή και µε θαλασσινό νερό και περάστε την µε οξυζενέ και ιώδιο.

Επίσης πάρτε προληπτικά αντιβίωση και απευθυνθείτε το γρηγορότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (φαρµακοποιό, γιατρό, νοσοκοµείο) για να κάνετε αντιτετανικό ορό.

Ηλιακό έγκαυµα

Αν το δέρµα σας έχει κοκκινίσει, σας τσούζει και «τραβάει», εφαρµόστε αµέσως και ανά τακτά διαστήµατα µια ενυδατική καταπραϋντική κρέµα και κρύες κοµπρέσες προκειµένου να ανακουφιστείτε.

Εννοείται ότι πρέπει να µείνετε σε σκιερό µέρος, ενώ, αν δεν µπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, πρέπει να φορέσετε άνετα βαµβακερά ρούχα για να προστατέψετε την περιοχή από την ακτινοβολία και να µην την ερεθίσετε παραπάνω.

Κράµπα

Αν είστε µέσα στο νερό, το σηµαντικότερο είναι να διατηρήσετε την ψυχραιµία σας και να προσπαθήσετε να βγείτε χρησιµοποιώντας τα χέρια και τα πόδια σας όσο µπορείτε.

Όταν φτάσετε στην ακτή, κάντε χειροµαλάξεις στη γάµπα και εφαρµόστε ζεστά επιθέµατα ή καλύψτε την για λίγη ώρα µε άµµο.

Προσοχή

Αν δείτε ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα, µην προσπαθήσετε να τον σώσετε αν δεν διαθέτετε τις κατάλληλες γνώσεις. Πετάξτε του αν µπορείτε ένα σωσίβιο ή σχοινί και καλέστε σε βοήθεια.

Κάθε φορά που πηγαίνετε στη θάλασσα καλό είναι να έχετε µαζί σας γάζες, οξυζενέ, ιώδιο, αντιισταµινική αλοιφή, θερµόµετρο, παυσίπονο και αντιβίωση ευρέος φάσµατος.

Το φιλί της ζωής

Στην παραλία µπορεί να έρθουµε αντιµέτωποι και µε καταστάσεις που απαιτούν άµεση και ειδική αντιµετώπιση, όπως ο πνιγµός ή ένα καρδιακό επεισόδιο.

Και στις δύο περιπτώσεις η τεχνητή αναπνοή, το λεγόµενο φιλί της ζωής, µπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

Πώς γίνεται;
Τεντώστε το κεφάλι του ατόµου προς τα πίσω και ανασηκώστε το σαγόνι του. Ανοίξτε το στόµα του (αν δεν ανοίγει, πιέστε το σηµείο που ενώνονται η άνω µε την κάτω γνάθο κοντά στο αφτί), κλείστε τη µύτη του και εφαρµόστε τα χείλη σας στα δικά του.

Φυσήξτε 2-3 φορές στο στόµα του, αφήστε το θώρακα και την κοιλιά να φουσκώσουν και µόλις ξεφουσκώσουν κάντε την επόµενη αναπνοή. Συνεχίστε µέχρι να επανέλθει ο σφυγµός.

Αν αυτό δεν συµβεί ύστερα από 2-3 προσπάθειες, κάντε καρδιακές µαλάξεις (µόνο αν το άτοµο δεν αναπνέει) ως εξής: πλέξτε τα δάχτυλά σας και ακουµπήστε τις παλάµες σας στο σηµείο που ενώνονται τα πλευρά στη µέση του στέρνου.
Τεντώστε τα χέρια σας και πιέστε χρησιµοποιώντας το βάρος σας. Οι µαλάξεις πρέπει να γίνονται ανά ένα δευτερόλεπτο, ενώ κάθε δεκαπέντε µαλάξεις πρέπει να κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές.

Όταν το άτοµο συνέλθει, γυρίστε το στο πλάι µέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Αν έχει κινδυνέψει από πνιγµό, πριν ξεκινήσετε την τεχνητή αναπνοή γυρίστε το µπρούµυτα, ακουµπήστε το γόνατό σας στην κοιλιά του και πιέστε τα πνευµόνια του για να βγει το νερό.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό;



Μία υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά, και ιδιαίτερα οι έφηβοι, πολλές φορές «βάζουν τα γυαλιά» σε εμάς τους μεγαλύτερους με τις πρωτοβουλίες που παίρνουν πάνω σε ζητήματα προαγωγής της υγιεινής διατροφής.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί μία ομάδα μαθητών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής της Σταδιοδρομίας, ανάλογο με τα προγράμματα Αγωγής Υγείας ή Περιβάλλοντος, που πραγματοποιούνται στα σχολεία.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση, με τη βοήθεια του καθηγητή τους, και να προτείνουν την παραγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος. Οι μαθητές ακολουθούν όλες τις διαδικασίες για τη διοχέτευση του εικονικού προϊόντος στην αγορά, όπως ανάγκες και έρευνα αγοράς, εκτίμηση κόστους και κερδών κτλ.

Το εικονικό, λοιπόν, προϊόν που προτάθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένα εύχρηστο κρεμαστό κουτί με καρτέλες, στις οποίες θα περιέχονται συνταγές για υγιεινό κολατσιό, που θα μπορούσαν να παίρνουν μαζί τους οι μαθητές ή οι εργαζόμενοι ως ενδιάμεσο σνακ. Πάνω στις καρτέλες των προτεινόμενων συνταγών θα αναγράφονται, με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, μικρά tips για τη διατροφική αξία κάθε συνταγής.

Ως logo του προϊόντος επιλέχθηκε η ευρηματική φράση: «Κάνε ένα ΚΛΥΚ στη διατροφή σου!», όπου ΚΛΥΚ: ΚαΛό Υγιεινό Κολατσιό. Η ομάδα των μαθητών αυτών μαζί με άλλες θα συμμετέχουν σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό, όπου θα βραβευθεί το προϊόν με τη μεγαλύτερη πρωτοτυπία.

Καθώς, λοιπόν, μαθαίνουμε πολλά από τα παιδιά, η παραπάνω ιστορία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά την αξία των μικρογευμάτων στην δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα. Με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας που πήρε η ομάδα των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, θυμηθείτε τα εξής:

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση, ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.

Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό;
Για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το σώμα μας στη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται ενέργεια. Οι διαιτολόγοι προτείνουν την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων στη διάρκεια της μέρας και περισσότερων υγιεινών μικρογευμάτων (σνακ) ανάμεσα στα γεύματα.

Απαραίτητα σε μια απαιτητική ημέρα. Είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, τα άτομα συχνά παραλείπουν γεύματα ή καταναλώνουν μικρότερα γεύματα τις ημέρες με μεγάλο φόρτο εργασίας. Το κολατσιό παρέχει θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που μπορεί να χάσουμε στη διάρκεια της μέρας.

Τα οφέλη του κολατσιού

• Καλύτερη συγκέντρωση
• Βελτιωμένη διάθεση
• Περισσότερη ενέργεια
• Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)
Τι να επιλέγουμε;
Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες και κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο! Κάντε ένα ΚΛΥΚ στην επιλογή του κολατσιού, συνδυάζοντας την ισορροπία και το μέτρο.

Έρευνες έδειξαν ότι...

Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας και της ενέργειας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο ΚΛΥΚ στη διατροφή σου...

• Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
• Σταφιδόψωμο
• Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
• Μπάρες δημητριακών
• Μπισκότα τύπου digestive
• Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
• Σπιτικό κέικ
• Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
• Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή/ και ασβέστιο
• Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
• Ξηροί καρποί
• Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού.
• Ζελέ με φρέσκα φρούτα
• Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
• Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Διαβάστε περισσότερα...

«Άρχισαν τα όργανα» στην υγεία



Οι γιατροί αντιδρούν στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Οι πρώτες αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ήρθαν από τους γιατρούς.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού, δήλωσε: «Ο κ. Λοβέρδος, εισπράττοντας την κοινωνική κατακραυγή, προσπαθεί να χορηγήσει σε μικρές δόσεις το δηλητηριώδες μίγμα περικοπών και συγχωνεύσεων νοσοκομείων, προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες σ΄ έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό. Σήμερα ανακοίνωσε τις συγχωνεύσεις Διοικήσεων, καθώς και τη μείωση νοσηλευτικών κλινών κατά 11.000.

Κράτησε για τις επόμενες εβδομάδες την ανακοίνωση κατάργησης Κλινικών και Τμημάτων, καθώς και πολλές ακόμη θανατηφόρες ρυθμίσεις που θα διαλύσουν στην κυριολεξία το (εναπομείναν) δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επί παραδείγματι την παρανοϊκή «εφημερία κατά τομέα», το κλείσιμο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την αλλαγή χρήσης αρκετών άλλων».

Ειδικά για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου οι νοσοκομειακοί γιατροί παρατηρούν ότι «με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο ν΄ ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού και όχι να κλείνουν 11.000 κρεβάτια επειδή ο υπουργός υγείας υπακούει τυφλά στις εντολές της τρόικας».

Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα φέρει απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και επισημαίνει ότι τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας , τόνισε τα εξής:

«Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν γίνεται μεταρρύθμιση. Για άλλη μία φορά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α) Ανδρέας Λοβέρδος, μπλόφαρε παρουσιάζοντας ένα πρόχειρο και ημιτελές σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί.

Διοικήσεις «γίγαντες» όταν πρόκειται για τόσο μεγάλους νοσηλευτικούς οργανισμούς είναι αδύνατον να λειτουργήσουν γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος στην καθημερινότητα. Όταν οι υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων αγνοούν - όπως αποδείχθηκε από την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων- βασικά πράγματα, όπως πόσα κρεβάτια έχουν και ποιο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό τους δυναμικό, πώς είναι δυνατόν να εποπτεύσουν περισσότερα από ένα νοσοκομεία;" αναρωτιέται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιείτε κι εσείς τσάι!



Ψυχολογικές και οργανικές οι συνέπειες από την κατανάλωσή του.

Το τσάι είναι το ρόφημα με την υψηλότερη κατανάλωση στον κόσμο, αμέσως μετά το νερό, αποτελώντας το πιο διαδεδομένο αφέψημα για χιλιάδες χρόνια και ένα σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας πολλών λαών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού είναι γνωστές από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, και οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών συνηγορούν πως τα συστατικά του τσαγιού μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών.

Υπεύθυνα για τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού είναι κυρίως συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών ουσιών, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και περιλαμβάνουν τις κατεχίνες, τις θειοφλαβίνες, τη θειορουβικίνη και τις φλαβονόλες.

Καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν πως τα άτομα που καταναλώνουν 3 κούπες τσαγιού καθημερινά, διατρέχουν έως και 71% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου το τσάι ευνοεί την καρδιαγγειακή λειτουργία, φαίνεται να σχετίζεται με τα φλαβονοειδή συστατικά του, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ικανές να καταστέλλουν τη φλεγμονώδη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι κατεχίνες του τσαγιού εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακής νόσου, ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος αλλά και την απορρόφησή της από τις τροφές.

Πρόληψη καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες των φυτοχημικών συστατικών του τσαγιού παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, έρευνες σε κινέζικους και ινδικούς πληθυσμούς έχουν δείξει πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου μειώνεται σημαντικά με την κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού. Ωστόσο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κατανάλωσης τσαγιού δεν έχουν επιβεβαιωθεί από όλες τις έρευνες.

Σωματικό βάρος και παχυσαρκία

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρα άτομα στην απώλεια βάρους και στην βελτίωση σωματομετρικών μετρήσεων. Σε συστηματική ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, φάνηκε πως οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με την καφεΐνη (η οποία ανευρίσκεται με φυσικό τρόπο στο τσάι), οδηγούν σε μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της περιμέτρου μέσης, ενώ άλλη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού οδηγεί σε μικρή μείωση του σωματικού λίπους.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, πως η συστηματική υψηλή κατανάλωση τσαγιού, οδηγεί σε μέτρια αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, μέσω αύξησης του μεταβολικού ρυθμού, και σε βελτίωση της οξείδωσης του λίπους. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οι επιδράσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται με την πάροδο του χρόνου.

Άλλες οργανικές επιδράσεις

Οστική υγεία: Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση τσαγιού έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του σκελετού, προστατεύοντας από την απώλεια οστικής μάζας και μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων σε ηλικιωμένα άτομα.

Πεπτικό σύστημα: Το τσάι χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Κίνα για χιλιάδες χρόνια ως χωνευτικό αφέψημα. Πιστεύεται πως οι τανίνες που περιέχει βοηθούν στην πέψη, ενώ οι πολυφαινόλες φαίνεται να μειώνουν την εντερική φλεγμονή που προκαλείται από καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, τα συστατικά του κόκκινου τσαγιού δρουν σαν αντισπασμωδικοί παράγοντες, βοηθώντας στην ανακούφιση από τις στομαχικές κράμπες.

Ενυδάτωση: Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι το τσάι, όπως και όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, μπορούν να δράσουν ως διουρητικά, προκαλώντας αφυδάτωση. Παρ’ όλα αυτά, έχει βρεθεί πως η κατανάλωση τσαγιού δεν επιφέρει διουρητικές επιδράσεις, αρκεί να μην προσληφθούν παραπάνω από 6-7 φλιτζάνια τσαγιού εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος.

Σακχαρώδης διαβήτης: Στοιχεία που προέρχονται από εργαστηριακές έρευνες, υποστηρίζουν πως το τσάι (πράσινο και μαύρο) μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη σε νεαρούς ενήλικες. Παράλληλα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ψυχική υγεία

Η κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί άμεσα με την ψυχική υγεία. Oι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης, η κατανάλωση τσαγιού διευκολύνει τη μετάβαση σε ηρεμία και βελτιώνει τη διάθεση. Πιστεύεται πως το συστατικό που ευθύνεται είναι η θειαμίνη.

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί πως η θειαμίνη έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και άλλες χαρακτηριστικές επιδράσεις του άγχους, και πως η συστηματική πρόσληψη τσαγιού διευκολύνει την αντιμετώπιση του άγχους και οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση από τις επιδράσεις του στρες. Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν, πως τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τσάι, είναι σπανιότερα καταθλιπτικά και αναφέρουν λιγότερο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης.

Νοητική λειτουργία

Η κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με τη γνωστική λειτουργία, με βελτίωση της επίδοσης σε τεστ προσοχής, βελτίωση της εγρήγορσης, σε υψηλότερο μάλιστα βαθμό συγκριτικά με την κατανάλωση καφέ και με καλύτερη ικανότητα εστίασης της προσοχής σε καταστάσεις πολλαπλών ερεθισμάτων.

Τα συστατικά του τσαγιού που έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για τις θετικές επιδράσεις στην νοητική λειτουργία, είναι η θειαμίνη και οι κατεχίνες. Η θειαμίνη έχει φανεί πως προάγει μια πιο ήρεμη κατάσταση χωρίς υπνηλία, ενώ οι κατεχίνες επηρεάζουν τα συστήματα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και η χρόνια πρόσληψή τους βελτιώνει τη μνήμη.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού επιφέρει μακροχρόνιες ευεργετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Τα φλαβονοειδή του τσαγιού βοηθούν στην ανάπτυξη και λειτουργία των νευρώνων και δρουν ως νευροπροστατευτικός παράγοντας, ο οποίος αντισταθμίζει τις εκφυλιστικές διαδικασίες που οδηγούν σε μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Πληθώρα επιδημιολογικών μελετών έχει δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερη εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους, χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και μειωμένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Διαβάστε περισσότερα...