Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στο στόχαστρο η παράνομη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη


Κάμερες στις λεωφορειολωρίδες.

Τέλος στην παράνομη στάθμευση σκοπεύει να βάλει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο δήμος, ο οποίος, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ και τη Διεύθυνση Τροχαίας θα τοποθετήσει κάμερες στις νέες λεωφορειολωρίδες.

Συγκεκριμένα, στις νέες ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας στις οδούς Γ. Παπανδρέου, Αγγελάκη, Αλ. Παπαναστασίου και στη Λ. Στρατού παρατηρήθηκε πληθώρα παραβάσεων, με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ και η τροχαία να ζητήσουν από τον δήμο Θεσσαλονίκης να προσδιορίσει έξι θέσεις εγκατάστασης συστημάτων καταγραφής τροχαίων παραβάσεων, με τη μέθοδο αυτόματης λήψης φωτογραφιών.

«Δεν υπάρχει μέρα και δρομολόγιο που να μην γίνεται με εμπόδια η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων. Οι νέες λεωφορειολωρίδες ουσιαστικά υπολειτουργούν. Τα λεωφορεία κολλούν το ένα πίσω από το άλλο και η καθυστέρηση είναι μεγάλη εξαιτίας των παρκαρισμένων αυτοκινήτων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης.

Το κόστος της προμήθειας των ειδικών στηλών με τις ψηφιακές κάμερες θα το αναλάβει ο ΟΑΣΘ, ενώ το θέμα της τοποθέτησής τους θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μετά την έγκριση, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, το σύστημα παρακολούθησης θα τοποθετηθεί και θα λειτουργεί έως το τέλος του χρόνου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία η «καταστροφή των εμβρύων»


Τάσσεται ωστόσο υπέρ της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Υπέρ της εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατά των αμβλώσεων τάσσεται η Εκκλησία της Ελλάδος. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι θετική «στην περίπτωση της γονιμοποίησης ως θεραπευτικής υποβοήθησης στις περιπτώσεις που υπάρχει αναπαραγωγική ανεπάρκεια, εντός νομίμου και εκκλησιαστικού γάμου, και με το δεδομένο ότι δεν καταστρέφονται έμβρυα. Δεν πρέπει να υποδείξουμε τίποτε άλλο, όσο και αν πιεζόμεθα από τους πιστούς. Ας αποφασίσουν και ας επιλέξουν μόνοι τους οι σύζυγοι. Για εμάς, ως Εκκλησία, η “κόκκινη γραμμή” είναι η καταστροφή των εμβρύων».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», για τις περιπτώσεις που υπάρχει ιατρική διάγνωση για γέννηση παιδιού με σύνδρομα και άλλα γενετικά μόνιμα προβλήματα, ο κ. Νικόλαος σημείωσε ότι «είναι πράγματι δύσκολες στη διαχείρισή τους, όμως με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να υποταχθούμε στην κοσμική λογική που “θεραπεύει” τα έμβρυα στερώντας τους βίαια και πρόωρα την επιβίωση», τόνισε. «Τα παιδάκια που γεννιούνται με τέτοια προβλήματα, διανοητική υστέρηση κ.λπ., πρέπει να τα αγκαλιάζουμε ως παιδιά του Θεού».



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση


Πόσες αναμένεται να είναι ανά ειδικότητα.

Νέες προσλήψεις αναπληρωτών θα πραγματοποιηθούν σήμερα αυτή τη φορά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους θα φθάσει τους 230 με 250.

Με τις προσλήψεις αυτές σχεδόν εξαντλούνται και οι πιστώσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η μόνη λύση που απομένει στο Υπουργείο Παιδείας για κάλυψη των κενών είναι το ΕΣΠΑ για το οποίο θα καταβληθούν προσπάθειες για ένταξη και της Δευτεροβάθμιας, Δεκέμβριο με Ιανουάριο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κορδής μέσω από ενημερωτικά του έχει επισημαίνει τη μείωση των πιστώσεων οι οποίες δεν αρκούν για την κάλυψη των 1000 και πλέον κενών.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, που θα προσληφθούν, το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύψει κενά όχι μόνο στις βασικές ειδικότητες αλλά και σε άλλες που είχαν μηδενικό ή και ελάχιστο αριθμό προσλήψεων. Το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων θα αφορά ως συνήθως τους Φιλολόγους, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Χημικούς.

Σε αυτές τις ειδικότητες θα διατεθεί σχεδόν το 50-60% των προσλήψεων. Όσον αφορά τους αριθμούς των προσληφθέντων στις πιο πάνω ειδικότητες αυτοί θα είναι μικρότεροι από τις προσλήψεις στις αρχές Οκτωβρίου και αναμένεται να διαμορφωθούν στο 50% της προηγούμενης φάση. Δηλαδή περίπου 40-50 φιλόλογοι, 35-40 μαθηματικοί, 20-25 φυσικοί, χημικοί 10-15.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ουρήστε όταν κάνετε μπάνιο για εξοικονόμηση νερού»


Η απίθανη οικολογική καμπάνια φοιτητών.

Δυο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της East Anglia έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία που ονομάζεται #gowiththeflow ενθαρρύνοντας τους συμφοιτητές τους στην πανεπιστημιούπολη να ουρούν στο ντους για εξοικονόμηση νερού.

Η ιδέα είναι ότι εάν ο καθένας από τους περίπου 15.000 φοιτητές που έχει η πανεπιστημιούπολη, ουρούσε στο ντους το πρωί, θα εξοικονομούσε 12 λίτρα νερού για κάθε φορά που θα τραβούσε το καζανάκι στην τουαλέτα.

Οι δύο φοιτητές, Chris Dobson και Debs Torr, δηλώνουν ότι στους συμμετέχοντες που θα ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στο Facebook και το Twitter, θα τους προσφέρουν δωροεπιταγή 10 δολαρίων.

Όπως εξήγησε ο Chris: «Έχουμε κάνει τα μαθηματικά: Με 15.000 φοιτητές στο UEA, πάνω από ένα χρόνο θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε αρκετό νερό για να γεμίσει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων πάνω από 26 φορές. Φανταστείτε πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει αν το έκανε ο καθένας».



Διαβάστε περισσότερα...

Απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης


Νικητές η Malala Yousafzay και ο Ινδός Kailash Satyarthi.

Στην 17χρονη πακιστανή μαθήτρια Malala Yousafzay και τον Ινδό Kailash Satyarthi απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.


Απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Η Malala ξεκίνησε να αγωνίζεται μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Νόμπελ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ξανά τη ζωή της, καθιστώντας την ακόμη μεγαλύτερο στόχο για τους φανατικούς ισλαμιστές.

Ο Kailash Satyarthi ηγήθηκε πολλών ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών για οικονομικό όφελος. Έχει επίσης συμβάλει στην διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων για τα δικαιώματα των παιδιών.

Το Νόμπελ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαυραγάνης: Αποποινικοποιείται η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο


Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις.

Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις προανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε πως άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου που προχωρά στην ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση των κανόνων για τη φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών σε συνδυασμό με την κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων με βάση τη βέλτιστη διεθνή πρακτική και την Οδηγία της ΕΕ 2013/34.

Ακόμη, προανήγγειλε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις. «Χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε καταλήγοντας πως χάρη στη δημοσιονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε με τις θυσίες του λαού μας, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή που απαιτεί σταθερότητα χωρίς πισωγυρίσματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέλλουσα νύφη έμεινε έγκυος από νάνο στρίπερ


Η δυσάρεστη έκπληξη του συζύγου της όταν γέννησε το παιδί.

Τα μπάτσελορ πάρτι είναι επικίνδυνα, και ενίοτε κλείνουν σπίτια. Όπως στην περίπτωση μιας Ισπανίδας η οποία το βράδυ πριν το γάμο της, έκανε σεξ με τον νάνο στρίπερ που είχε προσλάβει και αργότερα έμαθε πως έμεινε έγκυος από αυτόν.

Η γυναίκα αναγκάστηκε να ομολογήσει το «στραβοπάτημά» που είχε με τον… διασκεδαστή στον σύζυγό της, αφότου γεννήθηκε το μωρό με νανισμό, σε νοσοκομείο στη Βαλένθια, της Ισπανίας. Όπως αναφέρει το τοπικό σάιτ Las Cinco del Dia, ο άντρας πίστευε ότι το παιδί ήταν δικό του μέχρι που γεννήθηκε (το πόρταλ δεν αναφέρει ούτε τα ονόματα , ούτε ποιο είναι το νοσοκομείο).

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί πάντως τις δηλώσεις ενός νάνου στρίπερ, ο οποίος έμεινε έκπληκτος με την είδηση: «Συνήθως είναι άντρες ηλικίας 40 ή 50. Ποιος θα ήθελε να κοιμηθεί με έναν άντρα αυτής της ηλικίας;», διερωτάται

«Στην Ισπανία πρέπει να είμαστε συνολικά 10 που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Συνήθως πηγαίνουμε μαζί με έναν άλλο στρίπερ κανονικού ύψους, δένουμε τα μάτια της υποψήφιας νύφης και όταν το βγάζουμε μένουμε εμείς που παίρνουμε τη θέση του πρώτου. Όταν βγάζουμε το μαντήλι, συγχαίρουμε τη νύφη και φεύγουμε, οπότε με εκπλήσσει μια είδηση σαν και αυτή», σημειώνει χαρακτηριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας φοιτητής στην ομάδα σχεδιασμού της Red Bull για τη F1


Διαπρέπει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Οι Έλληνες μηχανικοί τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στη Formula 1, προσφέροντας τις γνώσεις τους στη βελτίωση των μονοθεσίων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον φοιτητή Άγγελο Τσιαπάρα που έχει ενταχθεί στην ομάδα της Red Bull.



Πολλά είναι τα παραδείγματα Ελλήνων που διέπρεψαν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό διεθνώς στον τομέα του σχεδιασμού μονοθεσίων, όπως ο Νικόλαος Τομπάζης (υπεύθυνος σχεδιασμού του αγωνιστικού αυτοκινήτου της Ferrari), ο Ευάγγελος Αρβανιτάκης (αεροδυναμιστής στη Ferrari) και άλλοι. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα Ελλήνων δίνουν τα φώτα τους και εργάζονται σκληρά κάνοντας περήφανη τη χώρα μας.

Τα χνάρια όλων αυτών φαίνεται να ακολουθεί και ο 23χρονος Αγγελος Τσιαπάρας από την Λαμία, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο οποίος δοκιμάζεται τη φετινή χρονιά στην ομάδα της Red Bull στον τομέα του σχεδιασμού τμημάτων της ανάρτησης και των χειριστηρίων του οδηγού (Suspension and Driver Controls Design).

Η αγάπη του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό τον οδήγησε από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του στην αγωνιστική ομάδα Prom Racing του Πολυτεχνείου, μέσα από την οποία απέκτησε πρακτικές γνώσεις πάνω στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και έλαβε συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις όπως αυτή στην Ουγγαρία, με την ομάδα να κερδίζει την πρώτη θέση στις κατηγορίες κόστους και κατασκευής. Από εκεί και πέρα, συνέχισε την πρακτική του στο τμήμα ποιότητας της Toyota Europe στο Βέλγιο.

Κάπως έτσι έφτασε και η ώρα να έρθει σε επαφή με ομάδες της Formula 1. Μετά από επικοινωνία και δύο προσκλήσεις για πρακτική εξάσκηση, ο Αγγελος επέλεξε την συνέχεια της καριέρας του στην Red Bull. Μετά από συνέντευξη κατέλαβε τη θέση του δόκιμου μηχανικού μετακομίζοντας στο Milton Keynes (λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Silverstone) δουλεύοντας δίπλα από τους κορυφαίους της F1. Εκεί θα παραμείνει για ένα έτος, δουλεύοντας πάνω στα αγωνιστικά μονοθέσια της RBR. Η απόδοσή του θα αξιολογηθεί και αν επιτύχει, θα παραμείνει στην ομάδα, αφού βέβαια ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΕΜΠ.

Εμείς, από την πλευρά μας, ευχόμαστε στον Άγγελο επιτυχία, να έχει υγεία, δύναμη και όρεξη, ώστε να διαπρέψει στις δοκιμασίες και να συνεχίσει κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα, αλλά και τη χώρα μας υπερήφανη σε διεθνές επίπεδο.


Πηγή: http://autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς και φοιτητές σε απόγνωση με τις μετεγγραφές


Πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο τμήμα εισαγωγής για μερικούς μήνες.

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλές οικογένειες πρωτοετών φοιτητών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων που αν και γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους δικαιούνται τη μετεγγραφή παρόλα αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα στο τμήμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής αφού τυπικά δεν είναι φοιτητές του.

Πολύτεκνοι καθώς και τρίτεκνοι γονείς έχουν επικοινωνήσει με το newsbeast.gr παρουσιάζοντας το πιο πάνω πρόβλημα. Γονιός, πατέρας 6 παιδιών δήλωσε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στείλε την κόρη του να φοιτήσει στο τμήμα εισαγωγής στο Ρέθυμνο πληρώνοντας 3.000 ευρώ μέχρι να ανακοινωθεί η μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη και στην ίδια θέση βρίσκονται πάρα πολλές οικογένειες.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν θα στείλουν τα παιδιά τους ούτε στο τμήμα εισαγωγής ούτε και σε αυτό της μετεγγραφής και θα περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ώστε να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες εύρεσης κατοικίας. Όπως μας είπε μια μητέρα «από τη στιγμή που το παιδί μου δε θεωρείται επίσημα φοιτήτρια του τμήματος ,που θα λάβει τη μετεγγραφή και δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην εξεταστική του Ιανουαρίου, δεν υπάρχει νόημα να πληρώνουμε ενοίκια για 4 μήνες».

To Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δει το όλο θέμα που δημιουργείται στους περίπου 15.000 φοιτητές που θα πάρουν μετεγγραφή και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μετεγγραφών. Ίσως θα έπρεπε να επισπευτούν οι διαδικασίες. Όπως δήλωσε ένας γονιός «αφού είναι εκ προοιμίου σίγουρη η μετεγγραφή στους πολυτέκνους και σε όσους έχουν συσπουδάζοντα αδέλφια γιατί να χρεωθούμε την απώλεια ενός εξαμήνου και όλη αυτή την άσκοπη ταλαιπωρία;»

Να προσθέσουμε ότι άλλο ένα θέμα που δημιουργείται σε όσους πρωτοετείς ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες είναι και αυτό της διαμονής. Σε περίπτωση που ορισμένοι εξ αυτών παρακολουθήσουν μαθήματα στο τμήμα εισαγωγής δύσκολα θα τους νοικιάσεις κάποιος διαμέρισμα για χρονικό διάστημα 3 μηνών και η μόνη λύση είναι το ξενοδοχείο που το κόστος διαμονής είναι απαγορευτικό.

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο τμήμα εισαγωγής έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης των μαθημάτων που έχουν περάσει από το τμήμα στο οποίο θα μεταφέρουν τη θέση τους. Ωστόσο δεν είναι δεδομένη η αναγνώριση και γι αυτό καλό είναι να επικοινωνήσουν με το τμήμα στο οποίο θα μεταφέρουν τη θέση τους ώστε να μάθουν αν και ποια μαθήματα θα τους αναγνωριστούν.

Θυμίζουμε ότι στην Υπουργική Απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για αναγνώριση των μαθημάτων αφού γίνεται αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.4115/2014 που αναφέρει τα εξής:

Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.

Η αναγνώριση των μαθημάτων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους.

Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr αν ένας φοιτητής έχει περάσει όλα τα μαθήματα του εξαμήνου στο Τμήμα εισαγωγής δεν είναι σίγουρο ότι θα αναγνωριστεί το σύνολο των μαθημάτων από το Τμήμα που θα μεταφέρει τη θέση του καθώς η Γενική Συνέλευση ή το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσουν για το αν θα αναγνωριστεί το σύνολό τους ή μέρος αυτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι εξαφανιστούν ως είδος;


Ένα ανατριχιαστικό σενάριο και γιατί η ζωή πολλών ζώων θα άλλαζε δραματικά.

Τι θα συμβεί στη Γη, αν όλοι οι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, αν το είδος μας έπαυε να υπάρχει; Η ενότητα του BBC Worldwide, «Earth Unplugged ετοίμασε ένα βίντεο σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε αυτό το υποθετικό ερώτημα.

Εξετάζει τι θα συμβεί με τα πάντα: από τα οικόσιτα ζώα και τα φυτά, μέχρι τα παράσιτα που τρέφονται από τους ανθρώπους, τις ανθρώπινες κατασκευές όπως πόλεις, υπόγειες διαβάσεις και φράγματα.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στο βίντεο, θα εξαφανιστούν και τα παράσιτα που τρέφονται από τους ανθρώπους, η έλλειψη τροφής θα επηρέαζε τη διατροφή των τρωκτικών που θα γίνονταν τροφή από τα μεγαλύτερα ζώα, τα κατοικίδια όπως η γάτα και ο σκύλος θα έπεφταν στα νύχια μεγαλόσωμων ζώων…

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλες τις επιπτώσεις:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μαγικός μαρκαδόρος που… μάχεται το έγκλημα


Το πρωτοποριακό εργαλείο για τον εντοπισμό των δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Μπορεί ένας μαρκαδόρος να καταπολεμήσει το έγκλημα να βοηθήσει τους ιατροδικαστές και την αστυνομία για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων; Ναι, είναι η απάντηση.

Αυτή η ιδιαίτερη πένα - η οποία μοιάζει με έναν κοινό μαρκαδόρο - είναι ένα εργαλείο για την άμεση εύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε θερμικό χαρτί.
Ο μαγικός μαρκαδόρος που… μάχεται το έγκλημα

Το έξυπνο στυλό που ανέπτυξαν ερευνητές του University of Leicester, μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα προσδιορίζει τις ιδιότητες αποδείξεων/ χαρτιών που μπορεί να έχουν πάνω τους δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό που κάνει είναι να παρέχει στους ερευνητές μία εύκολη μέθοδο να διαπιστώνουν εάν μία απόδειξη είναι εκτυπωμένη σε θερμικό χαρτί.

Εάν διαπιστωθεί ότι είναι, τότε έρχεται η σειρά ενός δεύτερου εργαλείο, ένα ειδικό υπεριώδες φως που βοηθά στον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων σε θερμικό χαρτί, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εγκληματιών μέσω των χαρτιών που έχουν αγγίξει.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίπεδα ρεκόρ στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής


Η Αρκτική «χάνει» πάγους και η Ανταρκτική «κερδίζει».

Οι θαλάσσιοι πάγοι γύρω από την Ανταρκτική έχουν φτάσει σε ένα νέο υψηλό ρεκόρ.

Επιστήμονες της NASA αναφέρουν, ότι τώρα καλύπτει μεγαλύτερο τμήμα από τους νότιους ωκεανούς από τότε που ξεκίνησε η μακροχρόνια δορυφορική παρακολούθηση και καταγραφή των θαλάσσιων εκτάσεων πάγου στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ακόμη, λένε ότι παρότι ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής αυξήθηκε, «ο πλανήτης στο σύνολό του συμπεριφέρεται ακριβώς όπως αναμενόταν, σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέρμανσή του».

Η ανοδική τάση στην Ανταρκτική ωστόσο, ανέρχεται μόνο στο ένα τρίτο του μεγέθους ταχείας απώλειας του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το νέο αυτό ρεκόρ στους πάγους της Ανταρκτικής αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος της Γης, υποστηρίζουν οι ερευνητές της NASA.

Η Claire Parkinson από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA αναφέρεται στην αλλαγή αυτή στη θαλάσσια παγοκάλυψη ως ένα «μικρόκοσμο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής» αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Όπως οι θερμοκρασίες σε μερικές περιοχές της γης είναι κατά μέσο όρο πιο κρύες, οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής έχουν αυξηθεί και «σπάνε» τη γενική τάση της απώλειας πάγων.

«Ο πλανήτης μας, σε γενικές γραμμές, συμπεριφέρεται όπως αναμενόταν σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέρμανση. Ο θαλάσσιος πάγος στο σύνολό του μειώνεται, όπως αναμενόταν, αλλά όπως και με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η πτωτική τάση στην έκταση των πάγων δε συναντάται σε κάθε τοποθεσία» εξήγησε η ίδια.

Από τα τέλη του 1970, η Αρκτική έχει χάσει κατά μέσο όρο 53.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου το χρόνο. Η Ανταρκτική έχει κερδίσει κατά μέσο όρο 18.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Για την Ανταρκτική, στις βασικές μεταβλητές περιλαμβάνονται οι ατμοσφαιρικές και ωκεανογραφικές συνθήκες, οι επιπτώσεις της παγωμένης επιφάνειας γης, η αλλαγή της ατμοσφαιρικής χημείας, η τρύπα του όζοντος, οι μήνες του σκότους και πολλοί ακόμη παράγοντες.

«Δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη στους επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, ότι κάθε περιοχή της Γης δε συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, ή όπως θα αναμενόταν. Θα ήταν συγκλονιστικό αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Οι πάγοι της Ανταρκτικής είναι μία από εκείνες τις περιοχές, όπου τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως αναμενόταν. Έτσι είναι φυσικό οι επιστήμονες να διερωτώνται πώς εξηγείται ένα τέτοιο φαινόμενο» κατέληξε η Parkinson.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος αντικατέστησε το χρώμα στον καμβά του


Καλλιτέχνης ζωγραφίζει με… πινέλο έναν μεγεθυντικό φακό – Δείτε τα έργα του.

Έναν άκρως πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο βρήκε για να ζωγραφίζει ένας καλλιτέχνης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και είναι και οικολογικός κατά κάποιο τρόπο.

Ο βραβευμένος Jordan Mang-osan δημιουργεί με τη δύναμη του ήλιου. Οι αχτίδες του αντικαθιστούν τα χρώματα που θα χρησιμοποιούσε και ένας μεγεθυντικός φακός το πινέλο. Δηλαδή; Ο καμβάς του είναι μια πλάκα από ξύλο και με τη βοήθεια του φακού συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου στα σημεία που θέλει και… εγένετο το έργο.

Η τεχνική του, αλλά και η τέχνη του είναι… μοναδική. Ο Φιλιππινέζος Mang-osan αρέσκεται στο να δημιουργεί «πίνακες» με θέματα το περιβάλλον, την ιστορία και την κουλτούρα, εμπνευσμένος από το έθνος των Κορντιλέρας, στο οποίο ανήκει.

Απολαύστε τον ίδιο και τα έργα του:


























Διαβάστε περισσότερα...

«Αγγίξαμε τα απώτατα όρια της ανοχής μας»


Ανοιχτή επιστολή των Ενστόλων στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κάτι σαν… «τελευταία προειδοποιητική βολή» χαρακτηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο των συνδικαλιστών των σωμάτων ασφαλείας την δεύτερη ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε εκ νέου σε σας, μετά την από 29 Αυγούστου 2014 (Αρ. Πρωτ.201/1/33δ) Ανοιχτή Επιστολή μας, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει την ίδια παρελκυστική τακτική, έχοντας κλειστές τις πόρτες του διαλόγου στις Ομοσπονδίες μας» αναφερει η ανακοίνωση των συνδικαλιστικών Ενώσεων των ενστόλων και συνεχίζει: «Η συνεχής αναβλητικότητα εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για συνάντηση και ενημέρωσή μας, μεγεθύνει την δυσαρέσκεια όλων των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τη στιγμή που η δική μας συνεπής στάση, αγγίζει τα απώτατα όρια της ανοχής. Όπως αναγνωρίσατε, κατά την ομιλία σας στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Πολιτεία έχει αδικήσει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Οφείλει, ακριβώς γι' αυτό, να συμμορφωθεί πλήρως στις τελεσίδικες αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και στην επιβεβαιωτική απόφαση της Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ που εκδόθηκε μετά από προσφυγή μας, κατά του Υπουργείου Οικονομικών».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι Ομοσπονδίες των Ενστόλων σημειώνουν: «Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε στις 6 Οκτωβρίου 2014 στη Βουλή των Ελλήνων, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα των ανωτάτων δικαστών, βάζοντας για άλλη μια φορά στη ζυγαριά της Τρόικας την ασφάλεια της χώρας, ήτοι την εύρυθμη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και τη διατήρηση του αξιόμαχου αυτών» και καταλήγουν: «Επειδή, εις μάτην αναμέναμε έως και σήμερα την ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών στο αίτημά μας για άμεση συνάντηση- ενημέρωση, σας καλούμε να παρέμβετε ώστε να ενημερωθούμε επισήμως από το οικονομικό σας επιτελείο για τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης».



Διαβάστε περισσότερα...

Η 21χρονη που ψάχνει για ζωή στον πλανήτη Άρη


Ανιχνεύοντας σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες.
Η ανίχνευση της ζωής σε άλλους πλανήτες θα είναι –αν επιτευχθεί- η ανακάλυψη του αιώνα.

Η αποστολή εξερεύνησης του πλανήτη Άρη με ρομποτικά, αυτοματοποιημένα οχήματα που κινούνται σε όλη την επιφάνειά του… θέλει να «γράψει ιστορία».

Αυτό ελπίζει και προσπαθεί να αποδείξει και η 21χρονη από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Kellie Wall.

Η νεαρή γεωλόγος πρόσφατα ανακάλυψε ένα νέο τρόπο, για να εντοπίζει στοιχεία ύπαρξης παρελθόντος νερού στην επιφάνεια του Άρη. Δεδομένου ότι το νερό θεωρείται ένα κρίσιμο συστατικό στο σύνθετο «κοκτέιλ», που καθιστά δυνατή τη ζωή στη Γη, η ύπαρξή του στον Άρη θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στις έρευνες στον τομέα αυτό.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο του εντοπισμού περιβαλλόντων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν υποστηρίξει ζωή στον πλανήτη αυτό» είπε η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Το «κλειδί» βρίσκεται στα ηφαιστειακά πετρώματα, τόσο της Γης όσο και του Άρη.

Η νεαρή ερευνήτρια προσδιόρισε τη χημική σύνθεση ηφαιστειακών, πυριγενών πετρωμάτων στη Γη, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται μηχάνημα περίθλασης ακτινών Χ και η οποία είναι ο ίδιος τύπος μηχανής που περιέλαβε η NASA στην αποστολή εξερεύνησης του Άρη ήδη από τον Αύγουστο του 2012.

Αυτό που ανακάλυψε η ερευνήτρια ήταν ένας τρόπος για να «κοιτάζει» πίσω στο χρόνο για να διαπιστώνει αν υπήρχε νερό, όταν συντελούνταν η ψύξη του μάγματος.



Η μέθοδός της βασίζεται στην κρυσταλλική δομή των πετρωμάτων: το μοτίβο που τα άτομα και τα μόρια σχηματίζουν μέσα σε αυτά και προσδιορίζουν τη σταθερότητά τους.

Οι γεωλόγοι διαφοροποιούν τα πετρώματα με βάση τέσσερις κατηγορίες κρυσταλλικής δομής. Τα πετρώματα που είναι εντελώς κρυσταλλικά είναι τα πιο σταθερά και όσα εμφανίζουν λίγη ή καθόλου ομοιόμορφη κρυσταλλική δομή -σαν ένα είδος ηφαιστειακού γυαλιού που ονομάζεται οψιανό- και σπάνε εύκολα.

Οι διαφορετικοί τύποι των πυριγενών πετρωμάτων, που μελέτησε η Wall από παρελθούσες ηφαιστειακές εκρήξεις στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία ήταν κάπου ανάμεσα στα δύο άκρα, και περιείχαν τόσο κρυσταλλικά, όσο και μη κρυσταλλικά υλικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα υγρά, λιωμένα πετρώματα έρθουν σε επαφή με νερό, ψύχονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα συνέβαινε χωρίς την παρουσία νερού. Επιπλέον, όταν συμβαίνει αυτό εμφανίζεται και ένα μη κρυσταλλικό υλικό.

Η ερευνήτρια ανακάλυψε ένα ανώτατο όριο αριθμού κρυστάλλων που μπορεί να περιέχει ένα πέτρωμα, όταν συντελεστεί ψύξη με την ύπαρξη νερού (flash freezing). Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο μηχάνημα (x-ray diffractor) κατάφερε να «δει» μέσα στα πετρώματα και να μετρήσει τους κρυστάλλους, που την οδήγησαν στην ανακάλυψη αυτή.

«Το να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το περιβάλλον, μέσα από την υφή ενός ηφαιστειακού πετρώματος είναι κάτι πολύ σπουδαίο και διαφορετικό» είπε ακόμη η ίδια και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ανοίγει ένα πολύ ενδιαφέρον μονοπάτι για μελλοντικές έρευνες».

Η νεαρή ερευνήτρια είναι η επικεφαλής συγγραφέας μιας εργασίας που περιγράφει με λεπτομέρεια τη δουλειά της και η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τελευταία επιθυμία ενός ετοιμοθάνατου πατέρα


Η συγκινητική καμπάνια από τον γιο του.

Μια οικογένεια στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια αρκετά συγκινητική καμπάνια στο διαδίκτυο προκειμένου να μπορέσει να δει την τρίτη ταινία των Hobbit που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο Jessy Stoufer μεταφόρτωσε αυτό το βίντεο στο YouTube, εξηγώντας πώς έχει γίνει οικογενειακή παράδοση το να βλέπουν όλοι μαζί τις ταινίες Hobbit, μόλις βγαίνουν στις αίθουσες. Ωστόσο, ο τραγικός πατέρας του Jessy βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και δεν αναμένεται να ζήσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η τελευταία επιθυμία του είναι να μπορέσει να κάνει πράξη την οικογενειακή αυτή παράδοση, ολοκληρώνοντας την τριλογία των Hobbit, περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο γιος του Jessy, ελπίζει ότι η καμπάνια #HobbitMovieLastRequest, θα φτάσει στα κατάλληλα αυτιά των παραγωγών της ταινίας και τελικά θα γίνει πράξη η τελευταία επιθυμία του πατέρα του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευνούχισαν με μπαλτά επίδοξο βιαστή στην Ινδία


Τον έπιασαν την ώρα που προσπαθούσε να αποπλανήσει ανήλικη σε στενό.

Ένας επίδοξος βιαστής στην Ινδία δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένο πλήθος, όταν έγινε αντιληπτό ότι προσπαθούσε να αποπλανήσει ένα ανήλικο κορίτσι.

Ο άντρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όταν ο όχλος αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του και… του έκοψε τα γεννητικά όργανα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ganganagar στη βορειοδυτική Ινδία, όταν οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τις κραυγές βοήθειας του κοριτσιού.

Ο 40χρονος δέχτηκε επίθεση όταν εντοπίστηκε σε ένα στενό μαζί με το κορίτσι, ενώ στη συνέχεια ο όχλος που επιχείρησε να τον λιντσάρει τον οδήγησε σε ένα κρεοπωλείο, όπου τον ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τον ευνούχισαν.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι κάτοικοι πέταξαν τα ακρωτηριασμένη μέλη του στο δρόμο και άφησαν τον αιμόφυρτο άντρα στην άκρη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας φέρεται να είπε, ότι δεν τον βοήθησε κανείς, «γιατί όλοι γνώριζαν ότι τιμωρείται για σεξουαλικό έγκλημα».

«Είχαμε πολλά περιστατικά με επιθέσεις κατά γυναικών, βιασμούς, απαγχονισμούς και κακοποιήσεις σε αυτή τη χώρα. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα σε όλους, ότι αν αποτολμήσουν κάτι παρόμοιο θα τιμωρηθούν» είπε ακόμη.

Η αστυνομία από την πλευρά της ζητά να φανερωθούν οι δράστες, τονίζοντας ότι ο κόσμος δε μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια του.

«Όσο ειδεχθή κι αν είναι αυτά τα εγκλήματα, υπάρχουν νόμοι και πρέπει να τηρούνται. Ζητάμε από τους δράστες να ομολογήσουν, πριν τους βρούμε εμείς» ανέφερε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές σε ερευνητικά προγράμματα


Έντονη αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειάς του, για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από ερευνητικά έργα ενταγμένα στις Δράσεις του ΕΣΠΑ Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής.

Το ΕΣΕΤ επισημαίνει, ότι τα έργα αυτά, που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, είχαν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές και η χρηματοδότησή τους αποτελούσε συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας.

Το Συμβούλιο αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, πως «με λύπη του διαπιστώνει, ότι για ακόμη μια φορά η έρευνα δεν αποτελεί προτεραιότητα στις επιλογές της Πολιτείας. Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα για ανάπτυξη που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, και για την αναχαίτιση της εξόδου νέων και ικανών επιστημόνων από τη χώρα».

Το ΕΣΕΤ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις συμβατικές δεσμεύσεις της προς την ερευνητική κοινότητα και να αναθεωρήσει τη στάση της».

Πρόεδρος του ΕΣΕΤ είναι ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και αντιπρόεδρος ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα προς τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος ανέφερε προ ημερών ότι θα διερευνήσει, όσο του επιτρέπεται από τις αρμοδιότητές του, για την εύρεση νέων πόρων με στόχο την ενίσχυση των εν λόγω ερευνητικών προγραμμάτων. Ανέφερε επίσης ότι η ΓΓΕΤ θα ανακοινώσει σύντομα ένα «πακέτο» προ-δημοσιεύσεων νέων δράσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020.



Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση ετοιμότητας στα σχολεία στις 13 Οκτωβρίου


Για την ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς σε μαθητές-εκπαιδευτικούς.

Την 13η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία μια από τις τουλάχιστον τρεις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας του σχολικού έτους. Η άσκηση θα γίνει με αφορμή το γεγονός ότι η 13η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.

Στόχος της -άσκησης- είναι η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Με έγγραφό του Υπουργείου παρακαλούνται οι Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Το έγγραφο του Υπουργείου αναφέρει τα εξής:
Θέμα: «Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας στις Σχολικές Μονάδες την 13η Οκτωβρίου 2014, Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών»

Σε συνέχεια του υπ’ αρ. πρ. 155597/Γ7/10-12-2012 εγγράφου που αφορούσε στη «Διαβίβαση Οδηγιών Πολιτικής Προστασίας στις Σχολικές Μονάδες», στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ο.Α.Σ.Π., με στόχο την ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης και με αφορμή την 13η Οκτωβρίου, Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών, σας καλούμε να μεριμνήσετε για την πραγματοποίηση της μιας από τις τουλάχιστον τρείς προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας του σχολικού έτους κατά την Ημέρα αυτή.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Το παρόν να αναρτηθεί σε πίνακα ανακοινώσεων και να κοινοποιηθεί στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 281 αναπληρωτών μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων


Άλλες 14 μέσω ΕΣΠΑ.

Σε 295 προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης και σε δομές της Ειδικής Αγωγής προχώρησε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ακολουθούν. Οι περισσότερες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σχεδόν έχει εξαντληθεί.

231 προσλήψεις σε Δευτεροβάθμια
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ωραρίου 231 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ14.04, ΠΕ17.02, ΠΕ17.03, ΠΕ18.18, ΠΕ18.23 και ΠΕ19-20, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με ενάριθμο 2014ΣΕ04700000 της Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) 047 (ΑΔΑ:7ΧΜΡΦ-ΨΩΧ) του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 έως και την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους.

Επίσης διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 2 αναπληρωτές κλάδου ΠΕ14.04 και 1 αναπληρωτής κλάδου ΠΕ19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

10 προσλήψεις Ειδικής Αγωγής μέσω ΠΔΕ
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 1 εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ06.50-Αγγλικής Γλώσσας ΕΑΕ και 9 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ16.01.50-Μουσικής ΕΑΕ για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με ενάριθμο 2014ΣΕ04700000 της Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) 047 (ΑΔΑ:7ΧΜΡΦ-ΨΩΧ) του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 13 έως και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των ΣΜΕΑΕ της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

30 προσλήψεις μέσω ΠΔΕ
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ωραρίου 30 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01.50, ΠΕ06.50, ΠΕ09.50, ΠΕ016.01.50, ΤΕ16.50 και ΠΕ19.50-20.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, για να καλύψουν διδακτικές ανάγκες των ΣΜΕΑΕ Β/θμιας Εκπ/σης των περιοχών πρόσληψης, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με ενάριθμο 2014ΣΕ04700000 της Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) 047 (ΑΔΑ:7ΧΜΡΦ-ΨΩΧ) του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 έως και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

14 προσλήψεις σε μουσικά σχολεία μέσω ΕΣΠΑ
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου 14 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02 και ΤΕ16.

Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών στα Μουσικά Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων:
-«Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων– Άξονας Προτεραιότητας 1»
-«Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων - Άξονας Προτεραιότητας 2» και του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες ανήκουν τα μουσικά σχολεία πρόσληψής τους, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 έως και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

Πρόσληψη 10 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου στο 2ο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα για το διδακτικό έτος 2014-2015.
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ωραρίου 10 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ11, ΤΕ16 και ΠΕ19/20, στο 2ο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με ενάριθμο 2014ΣΕ04700000 της Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) 047 (ΑΔΑ:7ΧΜΡΦ-ΨΩΧ) του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 έως και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα μέσω του Διαδικτύου από το ΕΚΠΑ


Στα πρότυπα διεθνώς καταξιωμένων ΑΕΙ.

Σταδιακά από αυτόν τον μήνα θα ξεκινήσουν τα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα (massive open online courses) μέσω του διαδικτύου που θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατά το πρότυπο πολλών διεθνώς καταξιωμένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με τον όρο «Ανοικτό Μάθημα» νοείται η ελεύθερη πρόσβαση στο περιβάλλον του μαθήματος με εμπλουτισμένο πολυμεσικό περιεχόμενο (διαφάνειες, σημειώσεις, βίντεο, podcasts, διαδραστικό περιεχόμενο) και στο εκπαιδευτικό υλικό του.

Η δράση αυτή υλοποιείται σε εθνικό -οριζόντιο- επίπεδο από την αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία «Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο» («Gunet»), στην οποία συμμετέχουν όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Η αντίστοιχη κάθετη δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στοχεύει στην ανάπτυξη ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων, που διατίθενται δωρεάν τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στο ευρύ κοινό.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναπτυχθούν από αυτό τον μήνα έως τον επόμενο Σεπτέμβριο περίπου 500 ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα.

Το ΕΚΠΑ υπενθυμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι εδώ και 11 χρόνια έχει αναπτύξει πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (http://eclass.uoa.gr/), η οποία υποστηρίζει συνολικά 4.672 μαθήματα και 130.653 χρήστες.
Οι ενδιαφερόμενοι για τα ανοικτά μαθήματα μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες http://opencourses.gr/index.xhtml και http://ocw-project.uoa.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγνοούνται δύο 15χρονοι στο Άγιο Όρος


Τους αναζητά η Πυροσβεστική.

Ένας περίπατος στο Άγιο Όρος εξελίσσεται σε… θρίλερ. Δύο 15χρονοι αγνοούνται, με την Πυροσβεστική να έχει οργανώσει επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

Οι νεαροί ξεκίνησαν, όπως αναφέρει το δελτίο ειδήσεων στον Alpha, προ δύο ωρών από τη Μονή Παντοκράτορα. 


Προπορεύονταν των γονιών τους, οι οποίοι τους ακολουθούσαν, αλλά ξαφνικά κάποια στιγμή τους έχασαν από το οπτικό πεδίο τους. ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, η οποία τους ψάχνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνεται η συνέντευξη για προϊσταμένους στο Δημόσιο


Τη διαδικασία διεξαγωγής και βαθμολόγησης της δομημένης συνέντευξης, στο πλαίσιο επιλογής των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο, περιγράφει απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συνεκτιμώνται τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο βιογραφικό τους σημείωμα, την αίτηση υποψηφιότητας και τη δήλωση ενδιαφέροντος.

Αξιολογούνται οι τίτλοι σπουδών, βασικοί και μεταπτυχιακοί, η γνώση ξένων γλωσσών, η εργασιακή και διοικητική εμπειρία, η διάρκεια και το είδος αυτής, οι ηθικές αμοιβές, η πιστοποιημένη επιμόρφωση, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, καθώς και οι λοιπές δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενο τη θέσης και της δημόσιας διοίκησης.

Κατά τη δομημένη συνέντευξη, όλοι οι υποψήφιοι απαντούν σε όμοιες ή παρεμφερείς ερωτήσεις που σχετίζονται με την περιγραφή και το αντικείμενο της θέσης εργασίας, καθώς και με τις αντίστοιχες απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες ή δεξιότητες και αξιολογούνται στις ακόλουθες ενότητες:

α) Ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητας του υποψηφίου με βάση το περιεχόμενο του βιογραφικού σημειώματος και την αίτηση δήλωσης ενδιαφέροντος/ υποψηφιότητας, ιδίως αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα της επαγγελματικής και της διοικητικής εμπειρίας κ.λπ.

β) Γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, ιδίως αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα της γνώσης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο φορέας, την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της δημόσιας διοίκησης, τη δυνατότητα προσαρμογής της γνώσης και της εμπειρίας σε νέα ή/και διευρυμένα καθήκοντα.

γ) Διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις, (στρατηγικός τρόπος σκέψης, διαχείριση ανθρώπων και πόρων, προσαρμοστικότητα και ευελιξία κ.ο.κ.).

Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης βαθμολογείται από κάθε μέλος του Συμβουλίου Συνέντευξης, ξεχωριστά, με ακέραιο ή με προσέγγιση δεκάτου βαθμού. Το ανώτατο όριο βαθμολογίας ανά ενότητα, ανάλογα με το επίπεδο θέσης ευθύνης, καθορίζεται ως εξής:

1) Για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης: 20- 30-50 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.

2) Για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης: 20- 40- 40 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.

3) Για τους προϊσταμένους Τμήματος: 20- 50- 30 μονάδες, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.

Κάθε μέλος του Συμβουλίου αξιολογεί το επίπεδο του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα με βαθμολογούμενη κλίμακα από 1 έως 5 μονάδες, ως εξής:

α) με 1- 1,9 μονάδες αξιολογείται το ανεπαρκές επίπεδο, β) με 2- 2,9 μονάδες το οριακά αποδεκτό επίπεδο, γ) με 3- 3,7 μονάδες το ικανοποιητικό επίπεδο, δ) με 3,8- 4,4 μονάδες το πολύ καλό επίπεδο και ε) με 4,5- 5 το εξαιρετικό επίπεδο.

Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος του Συμβουλίου για κάθε θεματική ενότητα προκύπτει από το γινόμενο των ως άνω μονάδων επί αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται, ανά επίπεδο θέσης ευθύνης, ως εξής:

Για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης: 4- 6- 10, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα. Για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης: 4- 8- 8, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα. Για τους προϊσταμένους Τμήματος: 4- 10- 6, αντίστοιχα, ανά θεματική ενότητα.

Η τελική βαθμολογία για κάθε υποψήφιο προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας όλων των μελών του Συμβουλίου, με ανώτατο όριο τις εκατό μονάδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα: Συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων


Μετά τις επανειλημμένες κακοποιήσεις ζώων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Ελλάδας επιδιώκει με ψήφισμα που διοργανώνει, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα.

Στόχος της Ομοσπονδίας που διοργανώνει την καμπάνια «Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα» είναι να φθάσει τις 100.000 υπογραφές ώστε να πιέσει την ηγεσία της χώρας για την αναγκαιότητα της προστασίας των ζώων και της συνταγματικής κάλυψής τους.

«Δηλητηριάσεις, χτυπήματα, απαγχονισμοί, εγκατάλειψη, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους κακοποιούνται τα ζώα στην Ελλάδα του 2014. Καθημερινά έρχονται στο φως ανατριχιαστικές καταγγελίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει το έγκλημα» γράφει το ψήφισμα.



«Είναι αναγκαίο να αλλάξει η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα υπόλοιπα έμβια όντα, και για να γίνει αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Μόνο αν πιέσουμε προς τον καθορισμό νομοθεσίας, που θα προστατεύει και θα εξασφαλίζει το σεβασμό προς τα ζώα, τους συνοδοιπόρους μας στη ζωή, μπορούμε να δώσουμε μια για πάντα λύση στο πρόβλημα» αναφέρει το έγγραφο του ψηφίσματος .

Όταν ξεπεραστούν οι 100.000 υπογραφές, η Π.Φ.Π.Ο. θα τις παραδώσει απευθείας στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Δείτε και υπογράψτε το ψήφισμα εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον Έμπολα στην Ελλάδα”


“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό Έμπολα στη χώρα μας”, τονίζει η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην κάμερα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ήδη από διμήνου έχουν εκδοθεί οδηγίες για το θέμα, στους αρμόδιους φορείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Παπανικολάου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες που έχουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Η Χριστίνα Παπανικολάου αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα πρόληψης που αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Επίσης μίλησε για τις πειραματικές προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χτύπησε αδέσποτο σκυλί και συνελήφθη


Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε έναν 55χρονο στην Κομοτηνή που επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα αδέσποτο σκυλί. Ο συλληφθείς χτύπησε με ρόπαλο τον σκύλο ενώ τραυμάτισε και έναν 44χρονο που προσπαθούσε να τον σταματήσει.

Ο 43χρονος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ο σκύλος παρελήφθη από το φιλοζωικό σωματείο Κομοτηνής, προκειμένου να του παρασχεθεί κτηνιατρική περίθαλψη.

Σε βάρος του 55χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων, απειλή και απλή σωματική βλάβη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια αυθαίρετα εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις


Εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4178/13 περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όσα αυθαίρετα είχαν κατασκευαστεί πριν την 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα η εκπρόσωπος του δημοσίου στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του συγκριμένου νόμου. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση επιχειρεί όπως φαίνεται να αποδυναμώσει το βασικό επιχείρημα τριών κατοίκων του Αμαρουσίου οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στρεφόμενοι κατά της συνταγματικότητας του νόμου.

Οι προσφεύγοντας υποστηρίζουν πως η προηγούμενη πρόβλεψη για υπαγωγή των συγκεκριμένων κτισμάτων στο νόμο ήταν αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών , αφού εμφανίζεται δια νόμου να καταργούνται δικαστικές αποφάσεις. Η εκπρόσωπος του Δημοσίου στα πυρά περί αντισυνταγματικότητας απάντησε και με ένα πρόσθετο επιχείρημα. Όπως είπε, στο πράσινο ταμείο που συγκεντρώνονται τα χρήματα από τα πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών «υπάρχουν 2,31 δις. ευρώ».

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που υπάρχει δυνατότητα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τρύπες στο δημόσιο ταμείο και όχι να διατεθούν για περιβαλλοντικούς σκοπούς, αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πάντως, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου , Σ. Ρίζου. Όταν στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος των προσθέτων παρεμβαινόντων υπέρ της προσφυγής είπε πως στα Ευρωπαϊκά Κράτη ( Γερμανία Γαλλία κλπ) η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο κ.Ρίζος απάντησε μη κρύβοντας την έντονη ενόχλησή του, πως : «Δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα Κράτη. Οι πόλεις αυτές οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης»!



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αποκαλύψεις για το ατύχημα του Σουμάχερ


Τον γιο του Γερμανού πιλότου της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ, συνάντησε ένας βετεράνος δημοσιογράφος του Grand Prix, επισημαίνοντας ότι η κάμερα Go Pro που είχε τοποθετημένη στο κράνος του την ώρα που έκανε σκι στις Γαλλικές Άλπεις είναι υπεύθυνη για το σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας le figaro, ο Ζαν Λουί Μονσέ, μιλώντας στο Europe 1, τόνισε: «Είδα πρόσφατα τον γιό του. Ο Σουμάχερ ξυπνά πολύ πολύ αργά. Στο σπίτι του έχει όλο τον χρόνο, θα έλεγα όλη την ζωή μπροστά του για να συνέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν ήταν η σφοδρή πτώση που δημιούργησε το τραύμα αλλά ένα εξάρτημα της κάμερας Go-Pro που ήταν τοποθετημένη στο κράνος του Σουμάχερ και διαπέρασε τον εγκέφαλο του.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


Tην ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των ρυθμίσεων για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησαν σήμερα η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.α, καθώς όπως υποστηρίζουν αυτές είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Παρουσία δεκάδων υπαλλήλων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστήριο όπου συζητήθηκε η προσφυγή, οι νομικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποστήριξαν πως δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση.

«Αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρχει. Η καρδιά του προβλήματος είναι ο επιμερισμός ότι συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό βαθμό. Τι εξυπηρετεί δηλαδή η αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% με βαθμολογία από 1-6 στην κλίμακα του 10. Αφενός συγκρίνονται πτυχιούχοι με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσελήφθησαν όμως για διαφορετικό σκοπό. Πρόκειται για ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια», είπε η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας είναι η ποσόστωση στην βαθμολόγηση. Το ότι δηλαδή βάση των νομοθετικών προβλέψεων, ένα ποσοστό 25% θα πρέπει υποχρεωτικά να βαθμολογηθεί με 9-10 (άριστα), ένα 60% με 7-8 (μέτρια – καλά) και ένα 15% αναγκαστικά με 1-6 (άσχημα). Το δημόσιο αντέτεινε πως η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση- η οποία έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη- καθώς και οι αλλεπάλληλες απεργίες για αυτό το λόγο «σημαίνουν για μας ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».

Παράλληλα επισήμαναν πως με βάσει το νόμο όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση μισθολογική ή άλλη και μάλιστα η άσχημη βαθμολόγηση αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές προς γονείς για τα διαδικτυκά παιχνίδια


Πληροφορίες για τους καταναλωτές σχετικά με τα διαδικτυακά παιχνίδια παρέχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και υπενθυμίζει ότι συμβουλές για τα θέματα καταναλωτών στην Ελλάδα παρέχονται, μέσω της ιστοσελίδας 1520.gov.gr και της Γραμμής Καταναλωτή 1520.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας, η σχετική ενημέρωση γίνεται με την ευγενική άδεια της Competition and Markets Authority του Ηνωμένου Βασιλείου και βασίζεται στο φυλλάδιο με τίτλο «Top Tips for consumers on online games».

Η Γενική Γραμματειά Καταναλωτή συμβουλεύει:

1. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις
Πριν παραδώσετε τη συσκευή στο παιδί σας, ελέγξτε καλά τις ρυθμίσεις επιλογών πληρωμής. Εάν εισάγετε τον προσωπικό κωδικό πρόσβασής σας, προκειμένου να εγκρίνετε μία μεμονωμένη πληρωμή, υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει ένα παράθυρο πληρωμής στο οποίο ο κωδικός σας δεν θα είναι αναγκαίος, δηλαδή δεν θα ζητείται εκ νέου για επόμενες πληρωμές. Σε αυτή την περίπτωση έχετε την επιλογή να αλλάξετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να απαιτείται ο προσωπικός σας κωδικός πρόσβασης για κάθε σας αγορά. Μη μοιράζεστε τον προσωπικό κωδικό πρόσβασής σας με κανέναν, μήπως τυχόν προβεί κάποιος σε αγορά χωρίς τη θέλησή του.

2. Διαβάστε την περιγραφή του παιχνιδιού
Η περιγραφή του παιχνιδιού είτε στο app store, είτε στην ιστοσελίδα του ίδιου του παιχνιδιού, θα πρέπει να αναφέρει εάν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών εντός του ίδιου του παιχνιδιού, τα κύρια χαρακτηριστικά του και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που είναι σημαντική για εσάς πριν το κατεβάσετε για το παιδί σας ή του επιτρέψετε να δημιουργήσει ένα λογαριασμό. Διαβάστε αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να ελέγξετε ότι είστε καταρχήν εσείς ικανοποιημένοι με το παιχνίδι ώστε να παίξει και το παιδί σας.

3. Ελέγξτε αν το παιχνίδι περιέχει στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης
Πολλά παιχνίδια επιτρέπουν στους παίκτες να διασυνδέονται μεταξύ τους, είτε μέσω του παιχνιδιού, είτε μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Στην περίπτωση που ένα παιχνίδι παρέχει αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να σας είναι ξεκάθαρο από την αρχική του περιγραφή. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του παιδιού σας, σκεφθείτε αν θέλετε να είναι διαθέσιμη η δυνατότητα επικοινωνίας του με άτομα που μπορεί να μη γνωρίζει, όπως επίσης εάν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ή χαρακτηριστικά ασφαλείας στο παιχνίδι που να αποτρέπουν την επικοινωνία.

4. Παίξτε πρώτα εσείς το παιχνίδι
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθείτε τι θα βλέπει το παιδί σας όταν θα παίζει το παιχνίδι, είναι να το παίξετε εσείς πρώτοι. Μπορείτε να ελέγξετε εάν κατά την άποψή σας το περιεχόμενο του θα είναι κατάλληλο για το δικό σας παιδί και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να το παραπλανήσουν ή να του ασκήσουν υπερβολική πίεση για την πραγματοποίηση αγορών. Ρωτήστε το παιδί σας για τα παιχνίδια που παίζει και αν υπάρχει κάτι σε αυτά που το δυσαρεστεί. Έχετε υπόψη σας ότι το περιεχόμενο του παιχνιδιού ενδέχεται να αλλάζει μέσω αναβαθμίσεων, γι' αυτό θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά εάν σας ικανοποιεί το παιχνίδι που παίζει το παιδί σας και αν παραμένει κατάλληλο για αυτό.

5. Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας
Αν διαπιστώσετε χρέωση του λογαριασμού σας εν αγνοία σας ή χωρίς τη συγκατάθεσή σας, επικοινωνήστε πρώτα με το διαχειριστή της συγκεκριμένης πλατφόρμας ή τον προμηθευτή του παιχνιδιού. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι συμβαίνει και να διορθώσουν κάθε πρόβλημα που οφείλεται σε αυτούς. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την απάντησή τους, επικοινωνήστε με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές ως προς τα νόμιμα δικαιώματά σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή


Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του δήμου Αθηναίων θα προχωρήσει η αστυνομία την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, λόγω διεξαγωγής αγώνα Δρόμου - εκδήλωση, με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ 2014».

Όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 16.00΄- 20.00΄, στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς περιοχής δήμου Αθηναίων, ως εξής:

- Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα τής μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

- Λ. Βασ. Σοφίας:

Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ξενίας στο ρεύμα ανόδου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ζαχάρωφ και της Λ. Βασ. Κων/νου στο ρεύμα καθόδου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Χαλκοκονδύλη και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Β. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Αθαν. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στο ρεύμα κυκλοφορίας από την οδό Καλλιρρόης προς Συγγρού.

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας.

Ριζάρη, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λ. Βασ. Κων/νου.

Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Καλλιρρόης και της Λ. Βασ. Όλγας, ρεύμα ανόδου προς Λ. Βασ. Κων/νου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο,

Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Επίσης, θα απαγορευθεί η στάθμευση των οχημάτων, κατά τις ώρες 06.00΄- 20.00΄, στη Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές έφτιαξαν ρομποτ-αυτοκινητάκια με 50 ευρώ


Με λίγη αγάπη για τη φυσική, τα μαθηματικά, την πληροφορική και την τεχνολογία, αλλά και λίγη... φαντασία, 16 μαθητές γυμνασίων και λυκείων, εκ των οποίων και ένας 13χρονος, κατάφεραν σε διάστημα μόλις δύο ημερών και 12 εργαστηριακών ωρών να κατασκευάσουν ο καθένας το δικό του ρομπότ.



Πρόκειται για ένα αυτοκινητάκι διαστάσεων 20x20x20 εκ., που μπορεί να κινείται ελεύθερα στον χώρο, εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τα εμπόδια, με τη χρήση αισθητήρων.

Οι μαθητές "περιηγήθηκαν" στον θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής τεχνολογίας στο πλαίσιο σεμιναρίου Ρομποτικής, που διοργάνωσε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Τα ρομπότ παρουσιάστηκαν στο κοινό σε πρόσφατη ειδική εκδήλωση.



Φτιάξε το μόνος σου: Robo-cars, συναγερμός ή μετεωρολογικός σταθμός από 50 ευρώ
Για να κατασκευάσουν τα ρομπότ, οι μαθητές διδάχθηκαν τη χρήση του μικροελεγκτή arduino. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ελεύθερη πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών, ανοιχτού κώδικα.

«Το σκεπτικό ήταν να βρούμε παιδιά που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερες επιδόσεις από αυτές που προϋποθέτει ένα έτοιμο ρομποτικό κιτ, από αυτά που διατίθενται στο εμπόριο» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του σεμιναρίου ρομποτικής Μιχάλης Σεβδυνίδης.



Όπως διευκρινίζει, πλεονέκτημα της υπολογιστικής πλατφόρμας arduino είναι ότι κάποιος μπορεί να κατασκευάσει ένα ρομπότ και να το πουλήσει, ενώ το κόστος της κατασκευής είναι κατά πολλές φορές χαμηλότερο, σε σχέση με τα συναρμολογούμενα ρομποτικά κιτ της αγοράς.

"Κάθε ένα από τα αυτοκινητάκια κόστισε περίπου 50 ευρώ, ενώ με μία μετατροπή και ένα επιπλέον μικρό ποσό της τάξης των 5 ευρώ, οι μαθητές θα μπορούσαν να κατασκευάσουν έναν μετεωρολογικό σταθμό ή έναν συναγερμό" εξηγεί.

Για να φτιάξει κάποιος ένα ρομπότ με το arduino δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικής, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δύσκολο στη χρήση και απαιτεί και γνώσεις προγραμματισμού, «γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι παιδιά που δεν είχαν καμία σχέση με αντικείμενο, εντελώς αρχάριοι στη ρομποτική, κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να φτιάξουν ένα αυτόνομο ρομπότ αυτοκίνητο».



Επιδίωξη συνεργασιών με Πανεπιστήμια- εταιρείες

«Τα καταφέραμε», λέει με χαρά ο κ.Σεβδυνίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το σεμινάριο ρομποτικής σε μαθητές μπορεί να καθιερωθεί ως θεσμός. Μάλιστα, για την επιστημονική υποστήριξη της προσπάθειας έχει γίνει επαφή με Πολυτεχνείο της Γερμανίας, ενώ επιδιώκονται και εξετάζονται συνεργασίες και με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής.



Με τους μαθητές που συμμετείχαν στο σεμινάριο θα χαρούμε να έχουμε μία συνέχεια της επαφής και επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο, οι καθηγητές που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι θα μπορούσε να προάγει τους μαθητές, να στηρίξει το όνειρό τους να κάνουν στο μέλλον μία δική τους εταιρεία" επισημαίνει ο καθηγητής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...