Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Αντιβιοτικά στη μάχη κατά των διατροφικών διαταραχών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βακτήρια στην εντερική οδό ίσως να ευθύνονται για τη ρύθμιση της όρεξης.

Η ανορεξία και η βουλιμία ίσως να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη χρήση αντιβιοτικών.

Αυτό τουλάχιστον προτείνουν ερευνητές από τη Γαλλία, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα βακτήριο στο έντερο το οποίο εμποδίζει τον οργανισμό να ρυθμίσει αποτελεσματικά την όρεξη.

Παρότι στις διατροφικές διαταραχές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ψυχολογικοί και διατροφικοί παράγοντες, οι γιατροί πιστεύουν ότι αντιμετωπίζοντας τους σωματικούς παράγοντες, ίσως να είναι σε θέση να μειώσουν τα ποσοστά εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών.

Οι σοβαρές διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, επηρεάζουν επηρεάζουν περίπου το 5% των γυναικών και το 2% των αντρών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι το 20% του πληθυσμού υποφέρει από λιγότερο σοβαρές διατροφικές διαταραχές σε κάποιο στάδιο της ζωής του.

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στους ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την εμφάνιση των διαταραχών αυτών.

Ωστόσο, οι γάλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει τα πεπτικά προβλήματα που βρίσκονται κάτω από (ή και μεγιστοποιούν) τις πνευματικές πτυχές των διαταραχών αυτών.

Ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο της Ρουέν και το ερευνητικό ινστιτούτο Inserm βρήκαν, ότι συγκεκριμένα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει την όρεξη ενός ατόμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, απέδειξαν ότι η θεωρία τους βρίσκει εφαρμογή σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, ενώ πρώιμες έρευνες υποδηλώνουν ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους.

Αν περαιτέρω δοκιμές αποδείξουν ότι η θεωρία τους είναι σωστή, ενδεχομένως να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των προβληματικών βακτηρίων, κάτι που θα επέτρεπε στους ασθενείς να επανακτήσουν την κανονική τους όρεξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.