Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Οι 20 παραλίες που μπαίνεις χωρίς εισιτήριο!



Τώρα που υπολογίζουμε και το τελευταίο ευρώ που θα ξοδέψουμε, το εισιτήριο σε μια παραλία ειδικά για μια τετραμελή οικογένεια είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό. Δείτε την λίστα με τις 20 παραλίες της Αττικής που είναι ελεύθερες!


1) Βοτσαλάκια Καστέλλας
Το μόνο πρόβλημα είναι το πάρκινγκ αλλά είναι πολύ κοντα με τα πόδια από το κέντρο του Πειραιά, ιδιαίτερα από το Πασαλιμάνι και βρίσκεται αμέσως μετά το λιμάνι της Καστέλλας.

2) Εδεμ Παλαιό Φάληρο
Είναι από τις πιο παραδοσιακές παραλίες της Αττικής. Το όνομά της το έχει πάρει από το ομώνυμο εστιατόριο που είναι πάνω σ' αυτή. Είναι εύκολα προσβάσιμη με το τραμ.

3) Πλαζ Αγίου Κοσμά
Παλιά ήταν οργανωμένη. 'Ομως τώρα φρόντισε ο δήμος Ελληνικού να είναι ελεύθερη για το κοινό. Είσοδος από την πεζογέφυρα της Ποσειδώνος.

4) Παραλία Γλυφάδας
Οπως θα κινείστε στην Ποσειδώνος ακολουθηστε την πινακίδα που γράφει προς Παραλία Γλυφάδας. Δεν θα την χάσετε.

5) Αγ. Νικόλαος Καβούρι
Υπέροχη αμμουδιά. Ωραία θέα σε όλη την παραλία. Ευκολη πρόσβαση.

6) Μεγάλο Καβούρι
Δημοφιλής παραλία την δεκαετία του 70. Είναι λίγο μετά τον Αγιο Νικόλαο και έχει πολύ ελύθερο χώρο για μπάνιο.

7) Παραλία Λουμπαρδας Κορωπί
Η είσοδος είναι λίγο μετά το 33ο χλμ της Λεωφόρου Σουνίου. Σε κολπίσκο ωραία παραλία και πολύ μεγάλη...

8) Αγιος Δημήτριος Κορωπί
Είναι στο 36ο χλμ. Την πιάνει κάποιες φορές ο αέρας αλλά έχει πολύ σκιά λόγω πεύκων που είναι πάνω στο κύμα.

9) Πεύκο
Στο 41οχλμ της Σουνίου μετά το Λαγονήσι. Εχει και καντίνα!

10) Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας
Θα την γνωρίσετε από τον μαύρο βράχο στα αριστερά. Είναι στο 46ο χλμ και μην τρομάξετε από τις ξαπλώστρες. Εχει πολύ ελεύθερο χώρο.

11) Αγιος Νικόλας Αναβύσσου
Δεν θα δείτε την παραλία από τον δρόμο. Θα μπειτε από τον παράδρομο της σχολής τουριστικών επαγγελμ΄των. Δεν θα χάσετε.

12) Παλαιά Φώκαια
Οικογενειακή παραλία. Καφέ άμμος και θα την βρείτε εύκολα αφού είναι μεγάλη σε μήκος μέσα στην παλαιά Φώκαια.

13) Θυμάρι
Στο 54ο χλμ της λεωφόρου Σουνίου. Θέλει λίγο προσοχή να εντοπίσετε το δρομάκι της εισόδου.

14) Xαρακας Κερατέα
Είναι στο 62ο χλμ της Σουνίου και δεν είναι καθόλου οργανωμένη. Εχει και πευκα για σκιά.

15) Πασαλιμάνι, Σούνιο
Στο 72 χλμ της Σουνίου, 4 χλμ μετά το ναό του Ποσειδώνα. Ειναι μέσα στον οικισμό Πασά και δεν έχει ποτέ κόσμο.

16) Ερωτοσπηλια, Πόρτο Ράφτη
Σαββατοκύριακο γίνεται το έλα να δεις. Είναι προς Πόρτο Ράφτη και πρέπει να στρίψετε αριστερά στο σούπερ μάρκετ Γέγος και μόλις φτάσετε σε ένα εκκλησάκι αριστερά και ο δρόμος θα σας βγάλει στην είσοδο της παραλίας.

17) Χαμολιά
Είναι στον δρόμο που συνδέει το Πόρτο Ράφτη με την Λούτσα. Εχει πινακίδες οι οποίες θα σας βγάλουν κατευθείαν στην παραλία.

18) Αγ. Νικολαος Λούτσα
Παίρνετε την Μαραθώνος και στρίβετε δεξιά στο φανάρι της Καλλιτεχνούπολης. Από εκεί θέλετε 6 χλμ

19) Κόκκινο Λιμανάκι
Πάτε προς Ραφήνα. Στην κεντρική πλατεία παίρνετε την οδό Κυπρίων Αγωνιστών. Στο τέλος του δρόμου έχει ταμπέλες.

20) Σχινιάς
Μετά τις οργανωμένες υπάρχουν και οι ελέυθερες. Ο δρόμος μπορεί να είναι κακός αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτήδειοι ζητούσαν χορηγίες για ιδρύματα



Πολλά άτομα έπεσαν θύμα απάτης το τελευταίο δίμηνο στο Βόλο από ομάδα επιτήδειων, που γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν χρήματα για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών ΑμεΑ αλλά και για το Σωματείο Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες «Ιππόκαμπος».

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην εφ. Ταχυδρόμος, από την κ. Ράνια Καρανικόλα, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμώνων Παιδιών ΑμεΑ, κάποιοι επιτήδειοι γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι στο Βόλο και ζητούν χρήματα για την ενίσχυση του Συλλόγου. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν κανένα σωματείο ή σύλλογο ΑμεΑ, αλλά είναι απατεώνες και γι’ αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να είναι πιο προσεκτικοί».

Οι επιτήδειοι εμφανίζονται κυρίως στα υποψήφια θύματα ως εκπρόσωποι των συλλόγων ΑμεΑ , οι οποίοι με πρόσχημα την δημιουργία δομών, την ενίσχυση και την βελτίωση υποδομών και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία, ευαισθητοποιούν τα θύματα τους και στη συνέχεια τους λένε να ενισχύσουν το Σύλλογο με όποιο χρηματικό ποσό θέλουν.

Όπως επεσήμανε η κ. Καρανικόλα, δεν γνωρίζει από πόσα άτομα αποτελείται αυτή η ομάδα απατεώνων, ωστόσο σημείωσε ότι προτιμούν κυρίως το κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα εθεάθησαν μια φορά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και άλλη μια φορά στην οδό Αντωνοπούλου. «Με αυτήν την κατάσταση θίγεται η αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία, γιατί δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ επαίτες. Τα άτομα με αναπηρία ζητάμε μόνο το σεβασμό των συμπολιτών τους. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση και δεν πάρθηκε καμία απόφαση από εμάς και το σωματείο «Ιππόκαμπος» για να προχωρήσουμε σε τέτοια ενέργεια. Από την πλευρά μας θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ουδέποτε έχουμε προβεί σε τέτοιες ενέργειες για την ενίσχυση των Συλλόγων και των Σωματείων μας», δήλωσε η κ. Καρανικόλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Καρανικόλα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ανήκουν σε κυκλώματα που εξαπατούν τον κόσμο συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία των συμπολιτών.

Από την πλευρά της η κ. Νανά Κεχαγιά και η Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες με την επωνυμία «Ιππόκαμπος» προτρέπει τους πολίτες του Βόλου να εντείνουν την προσοχή και να μη δίνουν σε καμία περίπτωση χρήματα στα συγκεκριμένα άτομα. «Το τελευταίο διάστημα όπως ενημερώθηκα υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την αναπηρία των συνανθρώπων τους με μοναδικό στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών για προσωπικό συμφέρον από άτομα τα οποία θέλουν να βοηθήσουν τους συλλόγους ΑμεΑ».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιτροπές των "θαυμάτων"




Έντονο παρασκηνιακό «παιχνίδι» φαίνεται να παίζεται πίσω από την πλάτη ορισμένων αναπήρων, οι οποίοι βλέπουν τα επιδόματά τους να κόβονται κάτω από... αδιευκρίνιστες συνθήκες και ω του θαύματος να εμφανίζονται σε ανυπόγραφα έγγραφα επίσημων φορέων ότι είναι υγιείς, ικανοί να δουλέψουν και ότι δεν χρειάζονται τη φροντίδα τρίτων προσώπων.

Από το ρεπορτάζ καταγράφονται «σκανδαλώδεις» περιπτώσεις περικοπής προνομίων σε ανθρώπους που παρ’ όλο επίσημα έγγραφα πιστοποιούν ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους, οι επιτροπές του Κέντρου πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ), του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κρίνουν ότι είναι ικανοί να εργαστούν.

Απόφαση όνειδος

Τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει ο 62χρονος, Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο οποίος πάσχει από Αλτσχάιμερ και εμφανίζει 80% αναπηρία.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε εξετάσει τον κ. Γιαννόπουλο στις 12 Ιουλίου 2011, είχε αποφανθεί ότι ο 62χρονος έπασχε από Αλτσχάιμερ και είχε ποσοστό αναπηρίας 67%.

Κάτι το οποίο πιστοποιεί και το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». «Νόσος του Αλτσχάιμερ με σοβαρές μνημονικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και αδυναμία αυτοπροστασίας σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο εαυτόν και έμμεσα το περιβάλλον. Η επιδείνωση της κατάστασής του είναι ραγδαία κατά το τελευταίο διάστημα, οπότε αδυνατεί να ασκήσει βιοποριστικό επάγγελμα και επιπροσθέτου έχει ανάγκη προστασίας υπό άλλου ατόμου» αναφέρει η ιατρική διάγνωση.

Ωστόσο, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φαίνεται ότι… αμφισβητεί τόσο την επιτροπή όσο και το γενικό νοσοκομείο καθώς στο έγγραφο «πιστοποίησης αναπηρίας» που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου 2012 η Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας, ο κ. Γιαννόπουλος παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ικανός τόσο να αυτοεξυπηρετηθεί όσο και να εργαστεί.

Αν και το ίδρυμα πιστοποιεί ότι το 62χρονος έχει όχι 67 αλλά 80% αναπηρία, στα συμπεράσματα του καταλήγει ότι ο ασθενής δεν χρήζει βοήθειας και συμπαραστάσεως τρίτου προσώπου και ότι είναι ικανός να εργαστεί.

Δείτε τα έγγραφα

 


Στον ίδιο «κυκεώνα» περίεργων αποφάσεων φαίνεται ότι έχει μπει και η συνταξιούχος Ελένη Βελισσάρη.
Η 80χρονη έχει, σύμφωνα με πιστοποίηση του Ιδρύματος που συντάχθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2009, αναπηρία 80%. Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει ότι η κυρία Βελισσάρη χρήζει βοήθειας έτερου προσώπου καθώς η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή.

Παρακολουθήστε την καταγγελία που έγινε στο zougla radio:




Όλα αυτά όμως μέχρι τον Ιούνιο του 2012 όπου πάει να εξεταστεί εκ νέου από την επιτροπή του Ι.Κ.Α. Τότε, ως εκ θαύματος, η επιτροπή από τη μια αποφαίνεται ότι η 80χρονη έχει αναπηρία 80%, από την άλλη όμως κρίνει ότι είναι ικανή τόσο να αυτοεξυπηρετηθεί όσο και να εργαστεί.

Δείτε τα έγγραφα


 



Διαβάστε περισσότερα...

Δέσμιοι της κρίσης οι μαθητές ΑμεΑ



ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Είναι, άραγε, το εθνικό εκπαιδευτικό μας σύστημα έτοιμο να εντάξει όλα ανεξαιρέτως τα άτομα με αναπηρία, στη σωστή ημέρα και ώρα, σε σχολεία πλήρως προσβάσιμα; Μάλλον όχι είναι η απάντηση καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά η απόφαση της ΕΣΑμεΑ να αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας με τα αιτήματα και τις προτάσεις της για την ένταξη όλων των ατόμων με αναπηρία τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013 στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα έχουμε τον …Σεπτέμβριο περίθαλψη των παιδιών ΑμεΑ στα Τρίκαλα;



Την ώρα που 22 Φορείς παιδικής προστασίας από όλη την Ελλάδα, «κρούουν» καμπανάκι, στα Τρίκαλα, δεν έχουμε …ακούσει από «επίσημα χείλη» για την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι αλλά και τα παιδιά που εξυπηρετούν σε κοινωνικές δομές ΑμΕΑ.

Το trikalanews.gr γνωρίζει πως η κατάσταση είναι πλέον στο …βαθύ κόκκινο για την λειτουργία αυτών των σημαντικών κοινωνικών δομών, αλλά πρέπει να … «μιλήσουν» και οι αρμόδιοι, μήπως και συμβεί το …θαύμα, να τους ακούσουν οι αρμόδιοι και δώσουν χρήματα για να λειτουργήσουν αυτές οι δομές και τον… Σεπτέμβριο.

Αυτά τα Ιδρύματα, παρέχουν ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά με νοητική στέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθενείς, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα και δεν τίθεται θέμα ότι πρόκειται για ζήτημα που μας κρίνει όλους αν είμαστε πολιτισμένοι.

Αρκετά κράτησαν οι …υποσχέσεις και πρέπει να περάσουν ειδικά οι αιρετοί, στις πράξεις και να κρατήσουν αυτές τις δομές ανοιχτές με «νύχια και δόντια».

Η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή τους, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των νοσηλίων και τροφείων από τον ΕΟΠΠΥ και η φορολογική επιβάρυνση των Φορέων, έχουν «ναρκοθετήσει» την συνέχιση της λειτουργίας αυτών των σημαντικών δομών του Νομού μας.
Αλλά από το πώς αντιμετωπίζουμε τους αδύναμους, κρίνεται σε τελική ανάλυση αν είμαστε …δίποδα ή τετράποδα…

Η προβληματική λειτουργία αυτών των Ιδρυμάτων, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να συσχετιστεί με δηλώσεις ή σκέψεις αιρετών για κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και κατά συνέπεια αδυναμίας οικονομικής στήριξης. Είναι αδιανόητο να μπούμε στην λογική «εκπτώσεων» στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη σοβαρή ασθένεια ή την αναπηρία.

Άμα υπάρχει διάθεση και κυρίως συναίσθηση περί τίνος πρόκειται, τα χρήματα θα βρεθούν από τους αιρετούς σε …μία ώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος έχει και τα καλά του



Μπορεί να καίει αλλά έχει και θρεπτικές ικανότητες.

Οι ακτίνες του ήλιου έχουν ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από οφέλη σε ανθρώπους, ζώα, φυτά, ακόμη και στους μικροοργανισμούς. Ο ήλιος είναι αγαπητός σε πολλές κουλτούρες χάρη στις τεράστιες θεραπευτικές του ικανότητες.

Ωστόσο, σήμερα πολλοί αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο εξ αιτίας των βλαβερών επιδράσεων που αυτή μπορεί να έχει στον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν μόνο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και δε θα πρέπει να μας κρατούν μακριά του. Στην πραγματικότητα, η ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, εφ' όσον φυσικά γίνεται με σύνεση.

Απολαμβάνοντάς τον ήλιο με μέτρο και κατάλληλη προστασία, έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία μας. Δείτε τα ένα ένα παρακάτω και πείτε «καλημέρα, ήλιε».

1. Δυναμώνει τα οστά και τους μυς: Οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν την παρουσία της βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία είναι βασική για το αμυντικό σύστημα, αλλά κυρίως για το μυοσκελετικό. Η ικανότητα της να εναποθέτει το ασβέστιο στα οστά όχι μόνο μας τα επιτρέπει υγιή και γερά, αλλά ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από τα προβλήματα των αρθρώσεων που προκαλούνται τον χειμώνα. Για να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης, θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα) Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε και μια από τις πιο γευστικές και λαχταριστές τροφές του καλοκαιριού, δηλαδή το παγωτό. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους καλό είναι να το αποφεύγουν.

2. Βοηθά την καρδιά: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό των εμφραγμάτων είναι υψηλότερο στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, προκαλεί διαστολή των αρτηριών και, από τη στιγμή που τα καρδιακά επεισόδια πλήττουν όσους έχουν βουλωμένες αρτηρίες –δηλαδή έχουν μικρή ροή του αίματος-, η διαστολή των αρτηριών είναι σαφέστατα πολύ θετική. Όμως, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι περιορισμένη και η θερμοκρασία του σώματος να διατηρείται σταθερή, διαφορετικά η αυξημένη θερμοκρασία αυξάνει το έργο της καρδιάς και την κουράζει. Για την υγεία της καρδιάς καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία –κάλιο, ιώδιο και μαγνήσιο (τα λαχανικά περιέχουν πολλά από τα στοιχεία αυτά).

3. Προστατεύει από τους όγκους: Ορισμένα αμερικανικά και βρετανικά έγκριτα ιατρικά περιοδικά επιβεβαιώνουν ότι ο ήλιος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των όγκων. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκεται για άλλη μια φορά η βιταμίνη D. Σύμφωνα με επιστήμονες, η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του παχέους εντέρου. Οι ερευνητές με βάση αυτά τα δεδομένα συμβουλεύουν να κάνουμε 5-10 λεπτά ηλιοθεραπεία τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό. Καλό είναι όμως η ηλιοθεραπεία να γίνεται είτε πριν τις 11 το πρωί είτε μετά τις 4 το απόγευμα.

4. Χαρίζει ήρεμο ύπνο: Το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, η ποιότητα του ύπνου είναι σαφώς καλύτερη. Το γεγονός αυτό εξαρτάται από τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Η παραγωγή της από την υπόφυση διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως. Άρα, αν αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο, ο εγκέφαλός μας θα «σκεφτεί» ότι δεν υπάρχει αρκετό φως για να σταματήσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Έτσι, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι και αδύναμοι. Εάν λοιπόν, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι γάλα πριν πάμε για ύπνο. Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και είναι ιδιαίτερα κατευναστικό.

5. Βοηθά να χάσουμε κιλά: Φαίνεται ότι ο «φίλος» μας ο ήλιος γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να βγούμε στην παραλία με το μαγιό μας. Έτσι, μας βοηθά να αρχίσουμε δίαιτα, αυξάνοντας την παραγωγή της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή δηλαδή που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας. Ταυτόχρονα, λόγω μιας βιομηχανικής διαδικασίας που εμπλέκει και το ορμονικό σύστημα, το ηλιακό φως μας φτιάχνει την ψυχική διάθεση. Υπάρχει τίποτε καλύτερο για να αρχίσει κάποιος δίαιτα; Επιλέξτε τη δίαιτα που σας ταιριάζει και χρησιμοποιείστε την ηλιοθεραπεία σαν βοήθεια. Προσέξτε όμως, γιατί, εάν ιδρώσετε υπερβολικά, κινδυνεύει η επιδερμίδα σας από αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ξηρή και άσχημη. Γι’ αυτό πίνετε άφθονο νερό.

6. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα: Ο ήλιος διαχέει στην ατμόσφαιρα τις φερορμόνες, τις ορμόνες που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα. Με τη ζέστη σκορπίζονται μακριά, δημιουργώντας ένα είδος μαγικής έλξης. Τόσο που αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας προκαλείται από ένα σοκ της όσφρησης, που προτρέπει στο κυνήγι της πηγής του «αρώματος», με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να την κατακτήσουμε. Ξεκινήστε κάποιο σπορ στο ύπαιθρο και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε για να «διασκορπιστούν» οι ορμόνες στην ατμόσφαιρα. Που ξέρετε; Ίσως κάποιος ενδιαφερόμενος «κυνηγός» στα πέριξ θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του!

7. Φτιάχνει την ψυχολογία: Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Χωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε, και πρέπει όχι απλώς να τον αγαπάμε, αλλά και να τον απολαμβάνουμε. Το να τον αποφεύγουμε, να τον φοβόμαστε σαν να είναι ο χειρότερος εχθρός μας σημαίνει ότι αρνούμαστε τη χαρά που μας δίνει η επαφή με τη φύση και τα δώρα που μπορεί να μας προσφέρει. Από αυτά τα δώρα, που είναι αρκετά, η αντικαταθλιπτική δράση του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα άμεσα και στα πιο πολύτιμα. Οι ηλιόλουστες μέρες του Καλοκαιριού βελτιώνουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου που επιδρούν στην ψυχική μας κατάσταση: οι ενδορφίνες, που είναι τα μόρια της χαράς, η σεροτονίνη, που συνδέεται με την ψυχική διάθεση, και η μελατονίνη, που ευθύνεται για τον ήρεμο ύπνο. Όλα αυτά τα θετικά επιβεβαιώνονται από πολλές μελέτες. Με λίγα λόγια, η ευχαρίστηση που μας δίνει μια εκδρομή στην ύπαιθρο διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που συνδέονται με την ευεξία, και αυτές με τη σειρά τους βελτιώνουν την πνευματική μας κατάσταση.

8. Κάνει τα μαλλιά όμορφα και γερά: Η υπεριώδης ακτινοβολία, μαζί με την απολυμαντική δράση του θαλασσινού νερού, είναι αποτελεσματική ενάντια στις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής, όπως είναι η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Η επίδραση αυτή κάνει πολύ καλό στα μαλλιά, ακόμα και αν υπάρχει πιτυρίδα ή τα μαλλιά είναι πολύ λιπαρά. Αρκεί φυσικά να τα περιποιείστε σωστά και, μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, να τα ξεπλένετε με γλυκό νερό.

9. Διώχνει σπυράκια και μαύρα στίγματα: Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα, επαναφέροντας την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα σπυράκια να εξαφανίζονται. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι επιβεβλημένοι να κάνουν ηλιοθεραπεία –με μέτρο- κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επιλέξτε ένα καλό αντηλιακό, το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ λιπαρό και να λιπαίνει (λαδώνει) την επιδερμίδα.

10. Αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες: Η ηλιοθεραπεία είναι παλιά πρακτική που χρησιμοποιείται και σήμερα για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος. Μία από αυτές είναι και η ψωρίαση, μια δερματοπάθεια που πλήττει συνήθως μεγάλες περιοχές δέρματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει και σε αρθρώσεις. Επίσης, το ατοπικό έκζεμα (δερματοπάθεια που έχει κληρονομική προδιάθεση και πλήττει κυρίως τους ενήλικες) και η ποικιλόχρους πιτυρίαση (ανοιχτόχρωμες πλάκες που προκαλούνται από μύκητα) υποχωρούν με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Επειδή αυτά τα δερματικά προβλήματα έχουν ανάγκη από μια καλή δόση υπεριώδους ακτινοβολίας, χρησιμοποιείτε φίλτρα με δείκτη προστασίας σχετικά χαμηλό (μέχρι 15).


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία στις δέκα καισαρικές μολύνονται στην περιοχή της τομής



Συχνότερο πρόβλημα για όσες γυναίκες γεννάνε σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Μία στις δέκα γυναίκες που γεννούν μωρό με καισαρική, καταλήγουν να αναπτύξουν μόλυνση στην περιοχή της χειρουργικής τομής, γεγονός που τους προκαλεί πόνο και τις αναγκάζει συχνά να καταφύγουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές μαιευτικό- γυναικολογικό περιοδικό «Journal of Obstetrics and Gynaecology», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συχνότερα πρόβλημα με μόλυνση στην περιοχή της καισαρικής τους, είναι οι παχύσαρκες και όσες γεννάνε σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Αν και πολλές μολύνσεις τελικά δεν είναι ανησυχητικές, μερικές είναι τόσο σοβαρές που έχουν επιπτώσεις σε βάθος για τους ιστούς, τα εσωτερικά όργανα ή την ίδια την μήτρα (ενδομητρίτιδα).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μελέτη αφορούσε περίπου 4.100 γυναίκες που γέννησαν σε 14 βρετανικά νοσοκομεία με καισαρική και από αυτές, μετά τον τοκετό, το 9,6% μολύνθηκε γύρω από την τομή. Από τις μολύνσεις, το 88% ήσαν επιφανειακές και περιορίστηκαν στο δέρμα, αλλά το 12% αφορούσε βαθύτερες και σοβαρότερες μολύνσεις. Περίπου το 6% των γυναικών αναγκάστηκαν να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κατά μέσον όρο οι μολύνσεις έκαναν δέκα μέρες για να εμφανισθούν μετά τη γέννα, ενώ οι πιο σοβαρές αναπτύχθηκαν το πολύ εντός οκτώ ημερών. Ένα ποσοστό των γυναικών μολύνθηκαν ήδη κατά την αρχική εισαγωγή τους στην κλινική για τον τοκετό.

Οι υπέρβαρες γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 25- 30 έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, ενώ οι παχύσαρκες με δείκτη άνω του 30 έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.
Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των γυναικών που γεννάνε με καισαρική, φθάνοντας σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών τοκετών. Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές, όπως η γυναικεία παχυσαρκία, η επιθυμία πολλών γυναικών να καθυστερήσουν την μητρότητα κ.α.

Οι ερευνητές συστήνουν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των μολύνσεων μετά από τις καισαρικές και τονίζουν ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να γεννούν με καισαρική, αν δεν υπάρχει κάποια ιατρική αιτία.


Διαβάστε περισσότερα...

Φοροφυγάδες συνταξιούχους εντόπισε η διασταύρωση στοιχείων




Συνταξιούχοι με σύνταξη 6.000 ευρώ και άνω που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων από διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών με ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θεοχάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων που ολοκληρώθηκαν στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) του ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το Ταμείο έχει ποσοστό11,3% φορολογούμενων συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία. Την ίδια στιγμή ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα άλλα ταμεία, ενώ σχεδιάζεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μέτριο άγχος ή η ήπια κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο



Σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνθρωποι που έχουν άγχος ή κατάθλιψη, ακόμα και σε μέτριο βαθμό, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση ανάμεσα στα ψυχικά προβλήματα και στον κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, δείχνει ότι όσο αυξάνεται το ψυχικό βάρος, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να πεθάνει κανείς πιο νέος, ιδίως από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το ΒΒC, μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τις περιπτώσεις 68.000 ασθενών άνω των 35 ετών, πολλοί από τους οποίους πέθαναν πρόωρα από διάφορες αιτίες, όπως καρδιά ή καρκίνο.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση δέκα προηγούμενων μελετών) έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα ψυχικού στρες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 16% κατά μέσον όρο (ειδικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά είναι αυξημένος κατά 29%). Όταν τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σοβαρότερα, τότε ο γενικότερος κίνδυνος αυξάνεται έως 67%, ενώ ειδικότερα ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εμφανίζεται αυξημένος κατά 9% (όταν η ψυχική επιβάρυνση είναι όμως χαμηλή, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο).

Έως τώρα, είχε από πολλές έρευνες επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μεταξύ όσων έχουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Όσοι π.χ. πάσχουν από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, πεθαίνουν κατά μέσον όρο 20 χρόνια νωρίτερα. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος και για όσους έχουν λιγότερο σοβαρό άγχος ή κατάθλιψη και οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να έχουν την κατάλληλη ιατρική διάγνωση.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές επισήμαναν ότι ο πραγματικός κίνδυνος θανάτου παραμένει χαμηλός και οι άνθρωποι που έχουν ένα ήπιο άγχος ή μια μέτρια κατάθλιψη, δεν πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους καταδικασμένους σε πρόωρο θάνατο.

Αν και τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στο ψυχικό βάρος, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση τους με μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως αύξηση των ορμονών του στρες (π.χ. κορτιζόλη), πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, ανθυγιεινό στιλ ζωής, αδιαφορία για τα συμπτώματα από δυσλειτουργίες της καρδιάς κ.α. Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους έχουν άγχος ή κατάθλιψη, να έχουν το νου τους για τυχόν υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, τον έλεγχο του βάρους τους, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η καούρα;



Όλα γιατρεύονται.

Nιώθεις το γνωστό «κάψιμο» στο στόμα, συνήθως όταν ξαπλώνεις ή όταν σκύβεις, που πολλές φορές συνοδεύεται και από καούρα στο στομάχι ή δυσπεψία; Κι όμως, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ταλαιπωρούνται από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Μια κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αυτό που εμείς αποκαλούμε καούρα και οι γιατροί «αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου».
Ο κ. Νίκος Βιάζης, γαστρεντερολόγος - επιμελητής της Β΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μας εξηγεί τα πάντα για την κατάσταση αυτή και ενημερώνει για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ποια είναι η αιτία;

Οι καούρες δημιουργούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθουμε το γνωστό «κάψιμο» στον οισοφάγο.

Τι τις επιβαρύνει;

Τα συμπτώματα επιδεινώνουν συνήθως διαιτητικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα βαριά και λιπαρά γεύματα και οι καυτερές τροφές. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πώς μπορώ να τις προλάβω;

- Μην καπνίζεις, και κυρίως αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

-Απόφυγε και τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό. Και τα αεριούχα ποτά χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

- Εντόπισε κι απόφυγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν. Οι «συνήθεις ύποπτοι» για την αύξηση οξέων είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, ντομάτα, καυτερά και λιπαρά φαγητά, τηγανητά, σφολιάτες.

- Πέφτεις τα βράδια για ύπνο με ελαφρύ στομάχι. Έτσι, ελαττώνεται η έκκριση καυστικού οξέος.

Υπάρχει θεραπεία;

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής συμβάλλει στη μείωση, ακόμη και στην απουσία των συμπτωμάτων, επισημαίνει ο κ. Βιάζης, προσθέτοντας ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα όπως «τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)».

«Σήμερα, επίσης, διατίθεται και στη χώρα μας μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αλγινικά, τα οποία ενδείκνυνται για την ανακούφιση της καούρας και της δυσπεψίας. Δεν είναι αντιόξινα, αλλά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν τη γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μέσα σε 5 λεπτά σε ποσοστό έως και 74% των ασθενών», καταλήγει ο κ. Βιάζης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα



Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για την κολποσκόπηση και τον ιό HPV.

Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση η οποία γίνεται όταν το παπ τεστ δείξει αλλοιώσεις στον τράχηλο.

Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό μηχάνημα εφοδιασμένο με μεγεθυντικούς φακούς υψηλής ευκρίνειας με το οποίο ο γιατρός μπορεί να ελέγξει χρησιμοποιώντας ειδικές χρώσεις όπως οξεικό οξύ και lugol με ευκρίνεια πιθανές βλάβες του τραχήλου και εάν είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσει κατευθυνόμενες βιοψίες.

Τα λαμβανόμενα δείγματα στη συνέχεια εξετάζονται από ειδικό παθολογοανατόμο.

Η εξέταση είναι διάρκειας 10-15 λεπτών και είναι ανώδυνη. Η γυναίκα μπορεί να νιώσει ένα ελαφρό τσίμπημα κατά την λήψη των βιοψιών χωρίς όμως ιδιαίτερο πόνο. Μετά την κολποσκόπηση εάν γίνει βιοψία χορηγούμε για λίγες ημέρες αντιβιοτική αγωγή.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικές παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των ανθρώπινων θηλωμάτων(Human papilloma virus HPV) η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη.

Μερικά από αυτά τα στελέχη προκαλούν εξωτερικές εμφανείς βλάβες στο δέρμα (οξυτενή κονδυλώματα), ενώ άλλα στελέχη προσβάλλουν τους βλεννογόνους του κόλπου και του ορθού. Αυτά τα στελέχη ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι μορφή έχουν αυτές οι βλάβες;

Οι βλάβες μπορεί να είναι ορατές στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και να μοιάζουν με μικρές ελιές (οξυτενή κονδυλώματα) ή να είναι επίπεδες.

Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για καρκινογόνο δράση δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα αλλά προκαλούν δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν μια γυναίκα έχει δυσπλαστικές αλλοιώσεις δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει καρκίνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

Η διάγνωση γίνεται είτε με το γυμνό μάτι όσον αφορά τα εξωτερικά κονδυλώματα είτε με το παπ τεστ και την κολποσκόπηση όσον αφορά τις δυσπλασίες τραχήλου.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εξωτερικά κονδυλώματα;

Η αντιμετώπιση των εξωτερικών κονδυλωμάτων περιλαμβάνει τον καυτηριασμό την εφαρμογή ποδοφυλλίνης επάλειψη με κρέμα aldara (imiquimod) και την εξάχνωση με ακτίνες laser.

Υπάρχουν στάδια δυσπλασιών του τραχήλου και πως αντιμετωπίζονται;

Τις δυσπλασίες του τραχήλου τις κατατάσσουμε σε τρία στάδια ανάλογα με την βαρύτητα τους CIN1 CIN2 CIN3.To CIN 1 θεωρείται χαμηλού βαθμού βλάβη(LGSIL) και τα CIN2 και 3 υψηλού βαθμού βλάβη(HGSIL).

Όσον αφορά τις γυναίκες με CIN1 η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση ανά εξάμηνο με pap test και κολποσκόπηση. Άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η κρυοπηξία και η εξάχνωση με ακτίνες laser. Αυτού του βαθμού οι βλάβες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους χωρίς θεραπεία.

Για τις γυναίκες που έχουν CIN2 ή CIN3 η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση της βλάβης (κωνοειδή εκτομή )είτε με νυστέρι είτε με loop laser. Η ιστολογική εξέταση θα επιβεβαιώσει την βλάβη και εάν η αφαίρεση έγινε εντός υγιών ορίων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι δυσπλασίες τραχήλου της μήτρας δεν είναι καρκίνος αλλά θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και η γυναίκα χρειάζεται πιο συχνή παρακολούθηση και κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία των βλαβών είναι οριστική;

Δυστυχώς όχι. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον ιό αλλά αντιμετωπίζουμε τις βλάβες που αυτός δημιουργεί.

Οι βλάβες μπορεί να ξαναεμφανιστούν και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του ιού, το κάπνισμα, η άμυνα του οργανισμού, η μη εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων κ .α

Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού και εάν ο τύπος έχει σημασία όσον αφορά την αντιμετώπιση;

Ναι. Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού είτε μέσω του υλικού της βιοψίας είτε μέσω του thin prep test. Θεωρητικά είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αλλά στην πράξη αντιμετωπίζουμε τη βλάβη που προκαλεί ανεξαρτήτως τύπου.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό του HPV. Μια γυναίκα εξασφαλίζεται εάν εμβολιαστεί;

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν προστατεύουν από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού όχι όμως από όλα. Άρα η χρήση προφυλακτικού και η γενικότερη προσοχή είναι απαραίτητη ακόμα και σε γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι και οι άνδρες γονείς…



Ποια δικαιώματα διεκδικεί ο σύλλογος ΣΥΓΑΠΑ.

Με τα ποσοστά διαζυγίων να μεγαλώνουν συνεχώς, οι χωρισμένοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι για το ποιος θα μεγαλώσει τα παιδί και τι θα ρόλο θα παίξει ο καθένας. Ο σύλλογος ΣΥ.ΓΑ.ΠΑ. που αριθμεί περισσότερα από 30.000 μέλη διεκδικεί τα ίδια δικαιώματα με τη μητέρα και ζητά να αναδειχθεί η πατρική πλευρά του προβλήματος καθώς και η ανάγκη επικοινωνίας που πρέπει να έχουν οι πατέρες με τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα ζητούν να έχουν συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου, να έχουν ίδια επιδοματική ή εργασιακή ισότητα και ο πατέρας και άνδρας (όρια συνταξιοδότησης, οικογενειακά επιδόματα, πολυτεκνική ιδιότητα, άδειες πατρότητας, κτλ), να αναδειχθεί και να είναι παραδεκτός ο πατρικός ρόλος του.

Να υπάρξει από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα, να υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία σε περίπτωση διαζυγίου, τα παιδιά να μένουν και με τους δύο γονείς. Και ζητούν η διατροφή των παιδιών να γίνεται με δίκαια και ίσα κριτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρίπτεται ο μύθος των ιπποτικών ανδρών



Αποκαλυπτική είναι νέα επιστημονική έρευνα.

Ο μύθος των ιπποτικών ανδρών, οι οποίοι στα ναυάγια φροντίζουν πρώτα για τη διάσωση των γυναικών και των παιδιών και μετά για τη δική τους, μάλλον καταρρίπτεται από μία νέα αποκαλυπτική σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη φέρνει στο φως αυτό που πολλοί υποψιάζονταν: Τελικά, όταν το πλοίο βυθίζεται, επικρατεί η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», κάτι που ισχύει πρωτίστως για τους άνδρες, οι οποίοι και σώζονται πιο συχνά.

Η πολυσυζητημένη περίπτωση του «Τιτανικού» το 1912, όταν σώθηκαν υπερτριπλάσιες γυναίκες (70%) σε σχέση με τους άνδρες (20%) χάρη στην αυτοθυσία των τελευταίων που παραχώρησαν ιπποτικά στις πρώτες τις λιγοστές ναυαγοσωστικές λέμβους, φαίνεται πως αποτελεί σπάνια εξαίρεση. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανάλογη συμπεριφορά των ανδρών δεν παρατηρείται μόνο στα ναυάγια, αλλά γενικότερα στη διάρκεια των ξαφνικών φυσικών καταστροφών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τους Μίκαελ Ελίντερ και Όσκαρ Έρικσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Aκαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνδρες κάθε άλλο παρά θυσιάζουν τη ζωή τους. Μάλλον, σαν τα ποντίκια, εγκαταλείπουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το βυθιζόμενο σκάφος, κινούμενοι πάνω από όλα από το ένστικτο της αυτοσυντήρησής τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά τις περιπτώσεις 16 ναυαγίων μεταξύ των ετών 1852- 2011 που αφορούσαν περίπου 15.000 επιβάτες και ναυτικούς από 30 χώρες.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι κατά μέσον όρο το 35% των ανδρών επιβατών επιβίωσαν έναντι μόλις 19% των γυναικών. Απ’ όλους τους επιβάτες, τη χειρότερη μοίρα σ’ ένα ναυάγιο έχουν τα παιδιά. Ακόμα και στα βρετανικά πλοία, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να επικρατεί το πνεύμα των «τζέντλεμεν», σχεδόν πάντα λιγότερες γυναίκες σώθηκαν από ό,τι άνδρες.

Μάλιστα, οι άνδρες του πληρώματος, που υποτίθεται ότι πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα, βάζοντας πρώτα τους επιβάτες στις βάρκες, είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σωθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 16 ναυάγια, μόνο στα εννέα ο καπετάνιος βυθίστηκε με το πλοίο του (η έρευνα δεν πρόλαβε να συμπεριλάβει τον «διάσημο» Ιταλό πλοίαρχο του κρουαζεροπλοίου «Κόστα Κονκόρντια», ο οποίος εγκατέλειψε το μισοβυθισμένο σκάφος του, προτού καν αυτό εκκενωθεί από τους 4.200 επιβάτες του, 32 από τους οποίους τελικά πέθαναν).

Η έρευνα επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο του καπετάνιου κάθε φορά που, στη στιγμή του ναυαγίου, διέταξε να δοθεί προτεραιότητα στη σωτηρία των γυναικών και των παιδιών. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του «Τιτανικού», όπου υπάρχουν ακόμα και αναφορές για αξιωματικούς που πυροβόλησαν όσους άνδρες παράκουσαν αυτή την εντολή.

Τι δείχνουν παλαιότερες έρευνες και ο ρόλος των ηρώων…

Μια προηγούμενη μελέτη του 2010 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όποτε ένα πλοίο βυθίζεται αργά, είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν οι γυναίκες, επειδή τότε μπορεί να επικρατήσει περισσότερο το ιπποτικό πνεύμα και δίνεται προτεραιότητα στη διάσωση παιδιών και γυναικών. Πάντως, κατά τους ερευνητές, στα παλαιότερα (προ-φεμινιστικά) χρόνια οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης και για άλλους λόγους, τόσο επειδή τα ρούχα τους δεν τις βοηθούσαν να κολυμπήσουν, όσο και επειδή απλούστατα σπάνια ήξεραν κολύμπι.

Άλλοι ερευνητές επισήμαναν ότι αν ένας άνδρας έχει οικογένεια με παιδιά, είναι πιθανότερο, σε σχέση με κάποιον που δεν έχει, να είναι πιο ευαισθητοποιημένος για τη σωτηρία τους. Φυσικά, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πάντα ξεφυτρώνουν ήρωες που κάνουν την καλή πράξη, ακόμα και θυσιάζοντας τη ζωή τους για χάρη τελείως άγνωστων ανθρώπων, χωρίς να έχουν κάποιο συγγενικό ή άλλο βιολογικό κίνητρο γι’ αυτό.

Προηγούμενες έρευνες, έχουν δείξει ότι αυτοί οι ήρωες τείνουν συνήθως να είναι εργαζόμενοι που ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοιλιά στους άντρες συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία



Όσο κι αν το λένε μερικοί... δεν είναι γοητεία!
Η κοιλίτσα στους άντρες, λένε ορισμένοι, ότι είναι γοητεία. Όσοι όμως αρκούνται σε αυτό για να… αποφύγουν τα σετ των κοιλιακών, θα έπρεπε ίσως να ακούσουν τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων.

Ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Weill Cornell μελέτησαν 400 άντρες, οι οποίοι υπέφεραν από προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και βρήκαν ότι τα τρία τέταρτα των υπέρβαρων αντρών παρουσίαζε στυτική δυσλειτουργία, σε αντίθεση με το ένα τρίτο που είχε φυσιολογικό βάρος.

Όσοι είχαν μεγάλη περιφέρεια μέσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διαταραχές στον ύπνο, ενώ το 44% αυτών σηκωνόταν τουλάχιστον δύο φορές τη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα, συγκριτικά με το ποσοστό εκείνων με φυσιολογικό βάρος (16%).

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Urology International. Σε αυτήν αναφέρεται ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στο βάρος των ανδρών και των προβλημάτων που εμφανίζουν. Όσο πιο μεγάλη η κοιλιά… τόσο πιο πολλά τα προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τουρίστριες κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις



Τέσσερις στις δέκα το έχουν προαποφασίσει πριν τις διακοπές τους.

Μία στις πέντε νεαρές γυναίκες θα κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις στις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές - και οι μισές από αυτές το έχουν αποφασίσει εκ των προτέρων, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών θεωρούν πως είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις εν όσω βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, παρά όταν βρίσκονται στο σπίτι τους.

Η μία στις δέκα, όμως, είπαν πως πιθανότατα θα κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις με έναν εντελώς άγνωστό τους άντρα ή με κάποιον που γνώρισαν στη διάρκεια των διακοπών.

Και το χειρότερο: ένα άλλο ένα 13% προγραμματίζουν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό πριν καν μπουν στο αεροπλάνο για να αρχίσουν τις διακοπές τους!

Στη δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε το διαδικτυακό ιατρικό και φαρμακευτικό site DrFox.co.uk, συμμετείχαν 2.000 γυναίκες.

«Όσα είπαν οι εθελόντριες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά», δήλωσε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας δρ Τόνι Στιλ. «Αλλά είναι ακόμα πιο σοβαρό το ότι υπάρχει κόσμος που προγραμματίζει να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό στη διάρκεια των διακοπών του.

»Οι άνθρωποι που γνωρίζουμε στις διακοπές μάς είναι εντελώς άγνωστοι και το να κάνουμε σεξ μαζί τους χωρίς προφυλακτικό είναι σαν να προσπαθούμε να κολλήσουμε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

»Είτε είναι κανείς στο σπίτι ή στο εξωτερικό, είτε 18 ή 55 χρονών, πρέπει να κάνει σεξ με προφυλακτικό».

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι μεγάλο ποσοστό των νεαρών γυναικών αντιμετωπίζουν με μεγάλη αφέλεια το θέμα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Στην πραγματικότητα, μία στις τρεις είπαν ότι παρασύρονται από τη στιγμή και ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό, ενώ η μία στις πέντε δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι ερωτικοί σύντροφοι που θα γνωρίσουν «δεν θα έχουν τίποτα».

Το 18% εξάλλου είπαν ότι συχνά είναι πολύ μεθυσμένες για να σκεφτούν το θέμα της προφύλαξης και το 8% ότι απλούστατα δεν τους αρέσει να κάνουν σεξ με προφυλακτικό.

Ένα ακόμα πιο χαλαρό 12% είπαν ότι θα ασχοληθούν με το θέμα της προφύλαξης αν και όταν έρθει η ώρα.
Επιπλέον, πάνω από μία στις δέκα γυναίκες είπαν ότι ντρέπονται να ανοίξουν συζήτηση για τα προφυλακτικά όταν βρίσκονται με έναν νέο ερωτικό σύντροφο – και αυτό δεν ίσχυε μόνον για τις νεαρές εθελόντριες, αλλά και για όσες είχαν υπερβεί τα 30 τους χρόνια.

«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και οι ανεπιθύμητες κυήσεις, είναι πολύ σοβαρά θέματα για να τα αντιμετωπίζει κανείς ελαφρά τη καρδιά», τόνισε ο δρ Στιλ. «Οι συνέπειες της μη χρήσης προφυλακτικού είναι τεράστιες – και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς – άντρας ή γυναίκα».


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολλές ώρες δουλειά, χαμηλός μισθός και κακό αφεντικό



Οι άνθρωποι περνούν 170 μέρες από τη ζωή τους γκρινιάζοντας.

Ο μέσος άνθρωπος περνά 14,5 λεπτά την ημέρα παραπονούμενος για τα προβλήματα της δουλειάς και «φορτώνοντάς» τα σε φίλους και συγγενείς επιστρέφοντας στο σπίτι, όπως έδειξε νέα έρευνα. Κατά μέσο όρο αυτό σημαίνει ότι περνά συνολικά 170 μέρες της ζωής του γκρινιάζοντας!

Ωστόσο, αυτό το κλαψούρισμα και το μοίρασμα της έγνοιας με τρίτους βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και το στρες. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε σε 2.000 ανθρώπους και την οποία παρουσίασε η βρετανική Daily Mail, το 45% των ατόμων δυσκολεύεται να χαλαρώσει μετά τη δουλειά, ενώ χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους ό,τι τους απασχολεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα



Οι κίνδυνοι και η πιθανή χρησιμότητα της κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMO) είναι προϊόντα τα οποία έχουν προέλθει από γενετικά τροποποιούμενους οργανισμούς. Σε αυτούς τους οργανισμούς, έχουν γίνει συγκεκριμένες αλλαγές στο γενετικό τους υλικό (DNA) με τεχνικές γενετικής μηχανικής.

Η πρώτη εμφάνιση αυτών των τροφίμων στα ράφια, τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι εφαρμογές είναι κυρίως σε προϊόντα γεωργικής προέλευσης σόγια, καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο.

Στις αρχές του 2006 εμφανίστηκαν και οι πρώτες αναφορές για την δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων χοιρινών, με σκοπό τη δημιουργία κρέατος με υψηλή συγκέντρωση σε ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και ποικιλία χοιρινών που, αφομοιώνοντας το φωσφόρο των φυτών, δημιουργούν κοπριά με λιγότερο φώσφορο κατά 60%.

Η κριτική γύρω από την παρουσία των GM τροφίμων στρέφεται σε θέματα ασφάλειας, οικολογίας, οικονομικών αλλά και νομικών θεμάτων.

Η διχογνωμία γύρω από τα GM τρόφιμα

Το πρώτο εμπορικά εμφανιζόμενο μεταλλαγμένο τρόφιμο ήταν η ντομάτα (FlavrSavr), η οποία είχε την ιδιότητα να καθυστερεί να μαλακώσει –ωριμάσει. Η παραγωγή της ξεκίνησε από την Calgene, θυγατρική της Monsanto. H Calgene πήρε έγκριση από τον αμερικανικό FDA για την παραγωγή αυτού του τύπου προϊόντος, χωρίς τη χρήση ειδικής σήμανσης που να προειδοποιεί τον αμερικανό καταναλωτή για το τι ακριβώς είναι αυτό το προϊόν.

Στην αρχή, το προϊόν γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τον αμερικανό καταναλωτή, ειδικά λόγω της τιμής του. Η συνέχεια όμως δεν ήταν και τόσο καλή. Κάποια προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παραγωγή του προϊόντος, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός με τα συμβατικά, δεν επέτρεψαν την συνέχιση της παραγωγής του.

Μια βασική και θεμελιώδης διαφορά μεταξύ συμβατικών καλλιεργειών και GM τροφίμων είναι ότι τα μεν συμβατικά τρόφιμα, μπορούν να προέλθουν από συμβατικές διασταυρώσεις συγγενών βοτανολογικών ειδών, ενώ στα GM προϊόντα, μπορούν να εμφανίζονται γονίδια τόσο από συγγενή είδη, όσο και από μη συγγενή είδη, αλλά και από βακτήρια και ιούς.

Το παράδειγμα του βάμβακος INGARD 6 είναι ένα τυπικό δείγμα GM προϊόντος το οποίο περιέχει γονίδια από το βακτήριο Bacillus Thuringensis (Bt) με τελικό αποτέλεσμα το βαμβάκι να καθίσταται ανθεκτικό σε ζιζάνια (heliothis caterpillar) και άρα να έχουμε λιγότερη ζημία για τον παραγωγό.

Η μια πλευρά λοιπόν επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι οι GM καλλιέργειες είναι ανθεκτικές στα ζιζάνια, άρα οι αγρότες μπορούν να ψεκάσουν λιγότερο και πιο αποτελεσματικά και για τους ιδίους (οικονομικότερα) αλλά και για το περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα επιχειρήματα είναι τα εξής: Τα όποια πειράματα έχουν γίνει με τις GM καλλιέργειες, έχουν εστιαστεί στις βραχυχρόνιες επιπτώσεις αυτών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μέσα σε 40 – 50 χρόνια, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που έχουν τεθεί και στους οποίους δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις είναι:

Μήπως τα ζιζάνια τα οποία αντιμετωπίζουμε αποκτήσουν κάποια στιγμή αντίσταση σε αυτές τις καλλιέργειες;
Μήπως κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να καταστρέψουμε τις GM καλλιέργειες με συμβατικά χημικά;
Μήπως αυτή η αντοχή περάσει και σε αλλά είδη ( φυτικού ή ζωικού βασιλείου);

Έχει αναφερθεί επίσης, αρκετές φορές, διατάραξη της οικολογικής αλυσίδας είτε άμεσα με είδη που δεν αντέχουν την κατανάλωση των GM καλλιεργειών, είτε έμμεσα, από την καταστροφή διατροφικών πηγών αυτών των ειδών.

Ο προβληματισμός για τις αλλεργίες και τις τοξίνες έχει τεθεί αρκετές φορές, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηριχτεί με βεβαιότητα η άποψη ότι τα GM προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό που σίγουρα έχει τεθεί, είναι η ανησυχία για την εμφάνιση νέων ασθενειών (στη λογική της μακροχρόνιας κατανάλωσης) και η πιθανή επίδραση την αντιβιοτικών γονιδίων (που περιέχονται στα GM τρόφιμα), στο ανοσοποιητικό σύστημα του καταναλωτή. Τα οικονομικά συμφέροντα γύρω από το θέμα αυτό είναι πραγματικά μεγάλα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν εδώ και αρκετά χρόνια να εισάγουν τέτοια προϊόντα στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή νομοθεσία όμως είχε θέσει αρκετούς περιορισμούς σε αυτό το θέμα, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στις εξαγωγές των Αμερικανών. Οι πιέσεις που ασκούνται πάνω σε αυτό το θέμα είναι πολύ μεγάλες και σύντομα αναμένονται αλλαγές και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, πάνω στο θέμα εισαγωγής των μεταλλαγμένων.

Χρειαζόμαστε τα μεταλλαγμένα;

Ένα από τα συνήθη επιχειρήματα που ρίχνονται στο τραπέζι από τις αμερικανικές πηγές, είναι το πρόβλημα πείνας στις αφρικάνικες χώρες και ότι μόνη λύση για το πρόβλημα αυτό θα ήταν η χρήση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και τροφίμων.

Η πιο συντηρητική πλευρά, αντίθετα, προτείνει την καλύτερη κατανομή των τροφίμων, καθώς και την πιο λογική και αποτελεσματική αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει τι βάζει στο τραπέζι του. Ακόμη και αν επιτραπεί η εισαγωγή των GM τροφίμων στα ελληνικά εμπορικά καταστήματα, ο καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει τι αγοράζει και από πού προέρχεται.

Είναι θέμα επιλογής...


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αυχενικό σύνδρομο και η θεραπεία του



Οι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της πάθησης.

Είναι η συχνότερη πάθηση της ανώτερης μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Το αυχενικό σύνδρομο, είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα που περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, αντανακλώμενο πόνο (κυρίως στην περιοχή των άνω άκρων), νευραλγία, πονοκέφαλο (ημικρανίες) και ζάλη.

Όλα τα ανωτέρω μπορεί να οφείλονται σε παθολογία των μεσοσπονδύλιων δίσκων (δισκοπάθεια), τους συνδέσμους, τα νεύρα τα οποία ενδεχομένως να πιέζονται από κάποια κήλη στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελο.

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις καθώς και η διάταση των μυών είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο. Ο πόνος συνήθως είναι τοπικός (στον αυχένα), υπάρχει όμως πιθανότητα να νιώσουμε μούδιασμα ή να κάνει αντανάκλαση ο πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Θεραπεία

Θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου δεν υπάρχει.

Η αναλγησία, η εξάληψη των συμπτωμάτων και η σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας είναι ο κύριος στόχος. Στην οξεία φάση, για παράδειγμα, συνιστάται η χρήση περιλαίμιου (κολάρο), προκειμένου να αποφευχθούν οι βίαιες ή υπέρμετρες κινήσεις στον αυχένα, ανάπαυση και λήψη παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών και συχνά μυοχαλαρωτικών φαρμάκων.

Ανάλογα με την αντίδραση του ασθενούς μετά τη φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται αναλγητική φυσικοθεραπεία με laser, υπέρηχους, διαθερμίες, ηλεκτροθεραπεία κτλ, με σκοπό την περαιτέρω ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τη χαλάρωση της περιοχής από το μυϊκό σπασμό με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Μετά την επίτευξη της αναλγησίας εκτελούνται σταθεροποιητικές ασκήσεις στην περιοχή του αυχένα. Οι ασκήσεις αυτές έχουν στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας του αυχένα και των άνω άκρων, που πιθανόν να έχουν επηρεασθεί και τη σωστή ενδυνάμωση των μυών γύρω από τον αυχένα, με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας και τη μείωση των πιθανοτήτων για επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο ασθενής επιβάλλεται να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του, έτσι ώστε να συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό σε ένα πιο υγιές μέλλον. Αυτό μπορεί να το πετύχει με τη σωστή τοποθέτηση του μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, να αποφεύγει συνήθειες που επιβαρύνουν την κατάσταση του και να εντάξει στη ζωή του την άσκηση.

Η κήλη που προβάλλει στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, είναι λόγω φθοράς του ινώδους δακτυλίου που τον περιβάλλει, με αποτέλεσμα να προσπίπτει στο νωτιαίο χώρο ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου.

Η αυχενική κήλη δίσκου εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα, δυσκαμψία, μείωση του εύρους κινήσεων του αυχένα, πόνο στους ώμους και τη ράχη, αισθητικές διαταραχές στα άνω άκρα (μούδιασμα, αίσθημα κρύου, ζεστού) και μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα. Ενίοτε εκδηλώνεται με ζάλη, αστάθεια, πονοκέφαλο και ίλιγγο με εμετό.

Στις περιπτώσεις αυτές, όταν ο ιατρός το θεωρεί απαραίτητο, υιοθετείται η λύση της χειρουργικής αντιμετώπισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός σε συνεργασία με ειδικευμένο νευροχειρούργο έχει τη δυνατότητα – ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης – να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες διαθέσιμες τεχνικές όπως η διαδερμική αποσυμπίεση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου με laser (PLDD).


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α:" Πρωτοφανής καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) για το σχολικό έτος 2012-13"



Δελτίο τύπου


Αθήνα 3/8/2012
Α.Π: 127

Προς Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Αρβανιτόπουλο

Κοιν: Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Παπαθεοδώρου
Ειδικό Γραμματέα ΠΑΙ.Θ.Π.Α κο Γκλαβά
Δνση Ειδικής Αγωγής
Ε.Σ.Α.μεΑ

Θέμα: «Πρωτοφανής καθυστέρηση έκδοσης της εγκυκλίου πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) για το σχολικό έτος 2012-13»
Κύριε Υπουργέ

σε συνέχεια της επιστολής που σας αποστείλαμε με αρ.πρωτ: 123/17-7-2012 και με θέμα « Καθυστέρηση έκδοσης εγκυκλίου πρόσληψης αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π», πληροφορούμαστε πως εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται στο γραφείο σας για υπογραφή η απόφαση για την έκδοση της εγκυκλίου πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτώνΕιδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) για το σχολικό έτος 2012-13.

Η καθυστέρηση έκδοσης της φετινής εγκυκλίου είναι πρωτοφανής και λαμβανομένου υπόψη πως η πλειονότητα των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ) καιΣχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε) της χώρας είναι υποστελεχωμένα, όσον αφορά στο μόνιμο Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π και ουσιαστικά λειτουργούν με αναπληρωτές, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως είναι αδύνατον η φετινή χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.
Πολύ φοβούμαστε μάλιστα ότι θα φτάσει Νοέμβριος και στα Ειδικά σχολεία και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ δεν θα υπάρχει Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π) και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποστήριξη των μαθητών με Αναπηρίες και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Κύριε Υπουργέ

Κατόπιν τούτων, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α σας απευθύνει δραματική έκκληση να υπογράψετε άμεσα την απόφαση έκδοσης της εγκυκλίου πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) για το σχολικό έτος 2012-13, ώστε να μπορέσει να προσληφθεί έγκαιρα το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π και να στελεχώσει τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ και τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε της χώρας, σ αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.


Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος     Η Γ. Γραμματέας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα, tel: 6974714206, e-mail:poseepea@yahoo.gr
www.poseepea.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα...

Στα ημιτελικά ο Πιστόριους


Το… θαύμα του Πιστόριους!
Μπορεί να μην είναι το αστέρι των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε καν από τους κορυφαίους, αλλά ο Όσκαρ Πιστόριους είναι ίσως η πιο ξεχωριστή φιγούρα της διοργάνωσης του Λονδίνου!

Ο μοναδικός αθλητής με τεχνητά μέλη, απέδειξε ότι γίνονται… θαύματα ακόμη και στις μέρες μας.

Ο Νοτιοαφρικανός σπρίντερ μετείχε στην πρώτη σειρά των 400 μέτρων, τερμάτισε στην δεύτερη θέση σε χρόνο 45,44 και εξασφάλισε την παρουσία του στα ημιτελικά του αγωνίσματος.

«Νιώθω ευλογημένος που κατάφερα να δημιουργήσω αθλητική ιστορία. Θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν για να βρίσκομαι εδώ. Είμαι πολύ ευτυχισμένος», δήλωσε αμέσως μετά την προσπάθειά του στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Δείτε το βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

«Συναγερμός» για τη νόσο των λεγεωνάριων



Ιδανικές συνθήκες δημιουργούν τα κλιματιστικά.

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τη νόσο των λεγεωνάριων εξέδωσε το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, μπορεί να παρουσιαστούν ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου στα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα στα κλιματιστικά μηχανήματα.

«Το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας (legionella) μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω λεπτότατων σταγονιδίων με μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το ντους, στο τζακούζι ή στο spa, στα συντριβάνια, αλλά και κατά το πλύσιμο των χεριών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ωστόσο η προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Σιδηροπούλου, διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ ότι «δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα» ενώ η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από ενημέρωση του υπουργείου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, για προληπτικούς λόγους.

«Επειδή είμαστε πολύ ζεστή χώρα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νόσου, δεδομένων και των συστημάτων κλιματισμού στα ξενοδοχεία, οφείλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να επιστήσουμε την προσοχή του» τονίζει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται δύο με δέκα μέρες μετά την μόλυνση ενώ η κλινική εικόνα είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας, με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα και βαρύτητα. Η θνησιμότητα είναι περίπου 15%, αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβητικοί, άτομα με νεοπλασίες, μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων, την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων, την απολύμανση του δικτύου και την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Άφησε ΑμεΑ στο δρόμο


Ποιος να το πίστευε ότι ένας οδηγός λεωφορείου θα μπορούσε να κατεβάσει άτομο με ειδικές ανάγκες επειδή έχει λήξει η κάρτα του και μάλιστα την ώρα που γινόταν κατακλυσμός απ' τη βροχή.

Κι όμως, αυτό το απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Πάτρα, σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα ενός 28χρονου ΑμεΑ. Όλα έγιναν σε λεωφορείο της γραμμής νο 1, στην οδό Γούναρη και την ώρα που ξέσπασε η καταρρακτώδης βροχή. Ο 28χρονος, που είναι άτομο με αναπηρία περίμενε στη στάση Τσολιά να πάρει το λεωφορείο και να γυρίσει στο σπίτι του.

Επιβιβάστηκε μαζί με τους άλλους επιβάτες κι έδειξε την αναπηρική του κάρτα στον οδηγό. Όμως ο οδηγός διαπίστωσε πως η κάρτα δεν είχε ανανεωθεί και ζήτησε από τον 28χρονο να κατέβει από το λεωφορείο.

Ο νεαρός κοιτούσε με απορία, αλλά ο οδηγός ήταν ανένδοτος παρά το γεγονός ότι έξω έβρεχε ασταμάτητα. Και τελικά έγινε αυτό που εξ αρχής ο οδηγός απαίτησε.


Πηγή: http://www.enikos.gr


Το σχόλιό μας: Το όλο συμβάν αν και γενικά δεν είναι δίκαιο όσο φαίνεται δεν είναι και παράλογο. Ο φίλος (αμεα) από την Πάτρα δεν μερίμνησε ώστε να ανανεώσει την κάρτα μετακίνησής του όπως όφειλε και η οποία θα είχε ισχύ σύμφωνα και με την εγκύκλιο μέχρι την 31/7/2012, αφού δόθηκε παράταση στην ισχύ των παλαιών καρτών. Σεβαστός όπως φαίνεται χρόνος για να προλάβει κάποιος να το πράξει. Βέβαια εμείς κατακρίνουμε το γενικό όλο συμβάν γιατί θα μπορούσε να υπήρχε λόγο και των υπολοίπων παραγόντων μια επιείκεια από τον οδηγό του λεωφορείου. Πληροφορίες για τις ανανεώσεις και εκδόσεις νέων καρτών θα βρείτε και στο ακόλουθο θέμα:

Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο έξυπνο παιδί στη Μεγάλη Βρετανία;



Είναι μόλις δύο χρονών και έχει αφήσει άφωνους τους ειδικούς.

Θεωρείται ήδη ιδιοφυΐα κι ας είναι μόλις δύο χρονών! Ο Sherwyn Sarabi έχει εντυπωσιάσει τους ειδικούς που τον παρακολουθούν καθώς στα δύο του χρόνια μπορεί και διαβάζει, χρησιμοποιεί iPad και γνωρίζει όλες τις χώρες του κόσμου!

Ο Sherwyn Sarabi είπε τα πρώτα του λόγια όταν ήταν 10 μηνών! Αν και είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς στην ηλικία των 2 ετών γνωρίζει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος και… τη λειτουργία που επιτελούν!

Είναι τόσο προχωρημένος για την ηλικία του, που οι γιατροί και οι παιδοψυχολόγοι έχουν μείνει έκπληκτοι με την εξυπνάδα και τις επιδόσεις του.

«Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν φυσιολογικό. Μια μέρα όμως που ήμασταν στο γιατρό ο Sherwyn είδε ένα χάρτη στον τοίχο και άρχισε να δείχνει τις χώρες που αναγνώριζε. Ο γιατρός έμεινε με το στόμα ανοιχτό και μας είπε ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο» είπε η μητέρα του Amanda.

«Τον πήγαμε σε ψυχολόγο και μας είπε ότι ο γιος μας είναι χαρισματικός. Του αρέσει πολύ να μαθαίνει νέα πράγματα. Πρόσφατα με ξύπνησε στις 3 τα χαράματα και μου είπε για τον Νεύτωνα και πώς ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας. Τα βράδια του αρέσει να μου λέει τι έμαθε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνον» πρόσθεσε.

Οι γιατροί ωστόσο δε γνωρίζουν το πόσο έξυπνος είναι πραγματικά μέχρι να γίνει 3 ετών και να μπορέσει να κάνει το IQ τεστ.





Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος η δωρεάν υγεία


Νυστέρι δύο δισ. ευρώ μπαίνει στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου: ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται για ποσοστό του κόστους φαρμάκων και νοσηλείων, ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση.

Παράλληλα μελετάται και η καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται τα προνοιακά επιδόματα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2500 ευρώ.

Συνείζεται, πάντως, το παζάρι για τη 13η και τη 14η επικουρική σύνταξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλο κόπωση, άλλο υπερκόπωση



Πάθηση των καιρών, από αυτές που συχνά αγνοούμε ή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να... θεραπεύσουμε. Η υπερκόπωση προειδοποιεί, πάντως.

Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων, όπως εξηγούν οι παθολόγοι.

Η διαφορά από την απλή κούραση είναι ότι η καταπόνηση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και έκλυση ταχυκαρδίας.

Ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν ακόμη και αυξήσεις στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι διαταραχές στη σεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, προάγουν περαιτέρω την βιολογική κόπωση.

Δυστυχώς, η υπερκόπωση δεν αντιμετωπίζεται απλά με ξεκούραση. Η θεραπεία της γίνεται με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα διατροφής. Τον πρώτο λοιπόν λόγο έχει ο παθολόγος που θα κάνει την εξέταση και είναι σε θέση να διαγνώσει την αποτελεσματική θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμψηφισμός για τα χρέη


Νέα ρύθμιση, με στόχο να επιτρέπεται ο συμψηφισμός χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τυχόν ποσά που οφείλει το κράτος προς τους ιδιώτες, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία βλέπει τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να διογκώνονται συνεχώς και να φθάνουν τα 6,62 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στεφανιογράφος στη Βέροια



Ανάσα για τους ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να αποτελέσει η λειτουργία στεφανιογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.

Το πολύτιμο μηχάνημα εκτιμάται ότι θα έχει εγκατασταθεί έως το τέλος του 2012 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιδρύματος και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 650.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.

Η λειτουργία του πρόκειται να ανακουφίσει πολλούς ασθενείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο «ΑΧΕΠΑ», το «Παπανικολάου» και το «Παπαγεωργίου».

Μάλιστα οι ασθενείς από περιοχές όπως η Καστοριά και η Φλώρινα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες, για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον θα διανύουν τη μισή απόσταση πηγαίνοντας στο Νοσοκομείο της Βέροιας, το οποίο θα είναι το μοναδικό επαρχιακό νοσηλευτικό ίδρυμα που θα διαθέτει στεφανιογράφο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΚ στην αγορά



Διαστάσεις επιδημίας έχουν πλέον λάβει τα λουκέτα στην αγορά, με δεκάδες καταστήματα να κατεβάζουν ρολά καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και τις προβλέψεις για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους να είναι περισσότερο δυσοίωνες παρά ποτέ.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, αποτυπώνει έρευνα του «Εθνους» στους πλέον εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Εναν χρόνο μετά την πρώτη απόπειρα καταγραφής των λουκέτων, το «Εθνος» επιστρέφει στους πάλαι ποτέ δημοφιλέστατους εμπορικούς δρόμους αυτούς και συγκρίνει το τότε με το σήμερα, διαπιστώνοντας ότι η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης.

Από τις αρχές του 2011 μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγραψαν τίτλους τέλους μη έχοντας δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ ορατοί είναι οι φόβοι ότι μέχρι το τέλος του 2012, ακόμη 67.000 εταιρείες κινδυνεύουν με λουκέτο.

Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλέον αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ, ενώ το γεγονός ότι η κατάσταση σήμερα για την πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι μη αντιστρέψιμη, προσδίδει δραματικές διαστάσεις στην κρίση που πλήττει την αγορά.

Χάνονται 260.000 θέσεις εργασίας

Τρομακτική απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα φέρει το πρωτοφανές κύμα λουκέτων στην αγορά, τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα της MARC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 65,1% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και δηλώνουν ότι θα μειώσουν προσωπικό θα ήταν διατεθειμένες να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, εφόσον υπήρχε μια επιδότηση του εργασιακού κόστους.

Σοκ προκαλεί και η διαπίστωση ότι περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο.

Το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν 11.000 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μπει λουκέτο συνολικά σε 67.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τόσο θα μειωθούν οι συντάξεις


Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 600 ευρώ και πάνω, από το πρώτο ευρώ, κλιμακωτά από 3% έως 10%, είναι η βασική αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, για να γλιτώσουν το πετσόκομμα οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ.

Πιο αναλυτικά, το πλάνο του υπουργείου περιλαμβάνει πετσόκομμα 3% από το πρώτο ευρώ για μηνιαία ποσά συντάξεων από 600 έως 1000 ευρώ μεικτές αποδοχές, για όλα τα ταμεία ανεξαιρέτως.

Ακολούθως για συντάξεις από 1000 έως 1400 ευρώ η περικοπή θα είναι 5% και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες των 1400 ευρώ.

Στο σκέλος του εφάπαξ η τρόικα φαίνεται ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο να μην περικοπεί κατά 22,6% στους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, θεωρεί δεδομένο ότι θα συμπεριλάβει και τους περίπου 55.000 εργαζομένους που βγήκαν στη σύνταξη και περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι πανεπιστημιακοί



«Καθαρά κερδοσκοπική η ίδρυση τους, που ανατρέπει τη δομή της εκπαίδευσης».

Nα ζητήσει από τo υπουργείο Παιδείας να απαγορεύσει τη λειτουργία των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με franchising, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Επίσης, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει «τον αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό νόμο 3696/2008 για ''Κολέγια'', με τον οποίο (Άρθρο 10) ουσιαστικά ιδρύονται (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, επιφέροντας έτσι στην πράξη ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Οι καθηγητές πανεπιστημίου που θα στείλουν και σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Ιωάν. Στουρνάρα και Κ. Αρβανιτόπουλο, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι «το Άρθρο 10, ουσιαστικά ιδρύει (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα και αναπτύσσοντας παράλληλα έναν αποικιακού χαρακτήρα ''εκπαιδευτικό πολιτισμό''. Το άρθρο 10 στην πράξη επιφέρει ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τη στιγμή που η Πολιτεία ανοίγει με βήμα ταχύ το θέμα του ριζικού χωροταξικού ανασχεδιασμού των 40 Ιδρυμάτων της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο της οικοδομεί την Ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση των 42 ''Κολεγίων'' και μάλιστα με τη συνέργεια ή τη σιωπή ή την άγνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από την ευρωπαϊκή οδηγία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι καλλιεργείται σκόπιμα σύγχυση.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι τόσο η ευρωπαϊκή οδηγία όσο και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιβάλλουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, ακόμη και αν τμήμα των σπουδών τους έχει πραγματοποιηθεί σε μη πανεπιστημιακούς φορείς.

Όμως, ούτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε το ΔΕΚ επιβάλλουν –ούτε θα μπορούσαν να επιβάλουν– στα κράτη-μέλη τον τρόπο οργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να ανέχεται τη λειτουργία ούτε, πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει φορείς παροχής ανώτατης παιδείας άλλους απ' αυτούς που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία. Υπογραμμίζουμε ότι οι περίφημες συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) ιδιωτών με πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν ρυθμίζονται ούτε από το Ευρωπαϊκό ούτε από το Ελληνικό Δίκαιο. Επομένως, η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων μορφωμάτων μπορεί να απαγορευθεί χωρίς η χώρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνδρες γερνούν, μαμά...



Νέα αυστραλο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίζεται στη μελέτη αρσενικών και θηλυκών μυγών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στο DNA των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών.

Οι εν λόγω μεταλλάξεις προέρχονται από τον τρόπο που τα μιτοχονδριακά γονίδια περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη. Ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αντίγραφα των περισσότερων γονιδίων τους τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα τους, τα μιτοχονδριακά γονίδια τα παίρνουν μόνο από την μητέρα.

Πάντως, άλλοι ειδικοί επισήμαναν ότι οι διαφορές των δύο φύλων στη γήρανση και στο προσδόκιμο ζωής θα μπορούσαν να εξηγηθούν με πολλούς ακόμα παράγοντες, πέρα από τις μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των μιτοχονδρίων.

Όποιος, πάντως, κι αν είναι ο υπεύθυνος βιολογικός μηχανισμός, είναι γεγονός ότι μεταξύ των ανθρώπων που τα έχουν εκατοστίσει, οι γυναίκες είναι εννεαπλάσιες από τους άνδρες, ενώ η λίστα των δέκα γηραιότερων του πλανήτη (με επιβεβαιωμένες ημερομηνίες γέννησης) περιλαμβάνει μόνο γυναίκες. 


Διαβάστε περισσότερα...