Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το internet εθίζει σαν ναρκωτικό και καταστρέφει τον εγκέφαλο όπως η κοκαΐνη



Η πολύωρη χρήση του internet από τους νέους μπορεί να τους εθίσει ακριβώς σαν να έπαιρναν ναρκωτικά ή αλκοόλ, και να καταστρέψει τον εγκέφαλο τους σαν να έκαναν χρήση κοκαΐνης. Η νέα πάθηση που αναγνωρίζουν οι επιστήμονες λέγεται Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο και αφορά τους νέους αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους που ξοδεύουν απίστευτο χρόνο καθημερινά, καθισμένοι μπροστά από το κομπιούτερ τους και συνδεδεμένοι onlineστο internet.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο εθισμός μπορεί να αποβεί εξίσου καταστρεπτικός για τον οργανισμό, όπως ακριβώς θα ήταν εάν κάποιος έπαιρνε κοκαΐνη, αφού διαταράσσει ολόκληρη τη νευρική λειτουργία και καταστρέφει τον εγκέφαλο. Τονίζουν επίσης ότι η συμπεριφορά κάποιου τέτοιου ατόμου όταν του “κόψεις” το internet είναι ίδια με την συμπεριφορά ατόμων με σύνδρομο στέρησης.

Τα συμπτώματα στέρησης σε τέτοια άτομα εμφανίζονται με ρίγη, με παραμιλητά με έμμονες ιδέες και με ακούσιες κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων τους σαν να γράφουν σε κάποιο αόρατο πληκτρολόγιο. Όπως τονίζουν Άγγλοι επιστήμονες: “μέχρι τώρα η έρευνα για την ΔΕΔ, είχε επικεντρωθεί στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και όχι στις επιπτώσεις στο σώμα. Τώρα κοιτάμε και τι συμβαίνει και στο κορμί”

Και πράγματι, αυτή τη φορά Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες από τους εγκεφάλους ατόμων εθισμένων αλλά και ατόμων μη εξαρτημένων από το ...internet.Εξετάστηκαν 17 εγκέφαλοι εφήβων εθισμένων και 16 μη εθισμένων και τα αποτελέσματα τα ανακοίνωσε ο Δρ Λέι Χάο από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών:

“Βρήκαμε ενδείξεις” αναφέρει ο Δρ Χάο, “ότι στους εθισμένους έφηβους έχει διαταραχθεί η φαιά ουσία αλλά και οι νευρικές ίνες που συνδέουν ζωτικά τμήματα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα, τον αυτοέλεγχο και τη λήψη αποφάσεων. Η ίδια εικόνα που παρουσιάζουν δηλαδή, άτομα τα οποία κάνουν χρήση ναρκωτικών ή και αλκοόλ”.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ζημιά προκαλείται στην μυελίνη, το μονωτικό λιπαρόι περίβλημα στον εγκέφαλο που βοηθά στη λειτουργία των νεύρων του εγκεφάλου. Η ψυχίατρος Εριέττα Τζόουνς από το imperial college του Λονδίνου χαρακτήρισε την έρευνα των Κινέζων πρωτοποριακή αλλά θα πρέπει η έρευνα να γίνει και σε μεγαλύτερο δείγμα για ασφαλέστερα συμπεράσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα «ισορροπήσεις» μετά τις γιορτές



Οργάνωσε τη διατροφή σου!

Η νέα χρονιά ξεκίνησε για τα καλά και νιώθεις επιτακτική την ανάγκη να οργανωθείς. Τι δουλειές έχεις να κάνεις, πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα φέτος, πόσα κιλά θα χάσεις…

Γνωρίζεις ότι οργώνοντας τη διατροφή σου έχεις κέρδος και στους τρεις τομείς της ζωής σου; Κάνοντας μικρές αλλαγές στην διατροφική σου καθημερινότητα μπορείς να εξοικονομήσεις συχνά μικροέξοδα που στο τέλος του μήνα φαίνεται να επιβαρύνουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού σου, συνεισφέρεις στη σωματική και ψυχική σου υγεία απολαμβάνοντας καλύτερη επίδοση στη δουλειά ή στο διάβασμά σου και επιπλέον βάζεις τις βάσεις για να ελέγχεις εύκολα το βάρος σου!

1. Επισκέψου όσο πιο σύντομα μπορείς το μανάβη ή τη λαϊκή σου. Βάλε τα φρούτα σε περίοπτη θέση στην κουζίνα και «μετανάστευσε» μερικά φρούτα στο συρτάρι του γραφείου σου ή στην τσάντα σου. Εάν δυσκολεύεσαι να βάλεις τα φρούτα και τα λαχανικά στη ρουτίνα σου θυμήσου πως τα χειμερινά φρούτα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή θα σου «ανοίξουν» την όρεξη για φρούτα μόνο εάν τα ανοίξετε και τα μυρίσεις ή τα γευτείς!

2. Απομάκρυνε «γιορτινά» περισσεύματα από το σπίτι.

3. Βάλε μεσογειακό πρόγραμμα στο μαγείρεμα… όσπρια 2 φορές την εβδομάδα, μαγειρεμένα λαχανικά 2 φορές την εβδομάδα, ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, κόκκινο κρέας 1 φορά στις 10 ημέρες. Παρατηρείς πως τα βασικά τρόφιμα του εβδομαδιαίου μενού είναι ίσως από τα πιο φθηνά και ταυτόχρονα ευεργετικά για την υγεία.

4. Οργάνωσε την ημέρα σου! Τι πιο ευχάριστο από το να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά οργανώνοντας τα διαλείμματα της ημέρας σου!

Διάλειμμα Νο1: πρωινό… καιρός επιτέλους να ξεκινήσεις την ημέρα σου με έναν πιο ευχάριστο τρόπο, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό σου και όχι στο άγχος! Φτιάξε τον καφέ ή ετοίμασε ένα ποτήρι χυμό ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και προετοίμασε ένα γρήγορο γεύμα όπως 2 φρυγανιές με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή με τυρί μειωμένων λιπαρών και κάποιο αλλαντικό light ή ακόμη και με ελαιόλαδο. Αναζήτησε ένα ευχάριστο και φωτεινό μέρος του σπιτιού και απόλαυσε το πρωινό σου.

Διάλειμμα Νο2: ποιος είπε πως μόνο τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο διάλειμμα. Θυμήσου πως ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργασίας σου θα σου επιτρέψει να ξεκουράσεις τη σκέψη και το σώμα σου ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς.

Παράλληλα, φρόντισε την πείνα σου. Ένα φρούτα ή ένας 100% φυσικός χυμός φρούτων, μία μπάρα δημητριακών , ένα γιαούρτι 2% και 2-3 αποξηραμένα φρούτα θα σε ανατροφοδοτήσουν με την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις και παράλληλα θα σου προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του σώματός σου. Απαραίτητος εξοπλισμός: μια ήρεμη γωνιά με καλή παρέα μακριά από υπολογιστή, τηλέφωνο ή τιμόνι.

5. Ρίξε το έξω Εάν σε στεναχωρεί το γεγονός πως οι επόμενες μεγάλες διακοπές απέχουν 4 μήνες, ενώ οι υποχρεώσεις και ο ασφυκτικός κλοιός των οικονομικών, οικογενειακών και εργασιακών απαιτήσεων είναι ήδη σφιχτός βάλε στο πρόγραμμα καθημερινά 30 λεπτά περπάτημα.

Κάνε το γύρο του τετραγώνου, περπάτησε επιστρέφοντας στη δουλειά, οργάνωσε συστηματικά μια βόλτα με τους φίλους ή τα παιδιά σου σε ένα μεγάλο πάρκο της γειτονιάς ή στην παραλία. Έτσι εξασφαλίζεις και την ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σου και παρατηρώντας τα πολλαπλά οφέλη που σου προσφέρουν στην καθημερινότητά σου θα καταφέρεις να δημιουργήσεις νέες πιο ισορροπημένες συνήθειες που θα σου επιτρέψουν να βάλεις σε μια «τάξη» και τη διατροφή και το βάρος σου.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα



Πώς να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού χωρίς πόνο.

Ο επίμονος πόνος και η ακαμψία, που προκαλούνται από την αρθρίτιδα, μπορούν να καταστήσουν δύσκολο να κάνετε ακόμη και λίγες δουλειές μέσα στο σπίτι.

Αμερικανοί ορθοπεδικοί δίνουν τις δικές τους συμβουλές και καλό θα είναι να τις ακολουθήσετε, εφόσον βέβαια συζητήσετε και με τον δικό σας οικογενειακό γιατρό.

* Αν θέλετε να αποφύγετε να σκύβετε για πολλή ώρα για να ξεσκονίσετε κάτω από το κρεβάτι ή πάνω από μία ντουλάπα, καλό θα είναι να τυλίξετε ένα πανί, γύρω από ένα άδειο ρολό, που είχε χαρτί κουζίνας. Έτσι θα διευκολυνθείτε και θα μπορέσετε να ξεσκονίσετε κάποιες επιφάνειες πιο εύκολα.

* Προκειμένου να αποφύγετε να στρώσετε το κρεβάτι σας με τα χέρια, μπορείτε να πάρετε μία κουτάλα που χρησιμοποιείται στην κουζίνα, και με την άκρη της να τοποθετείτε το σεντόνι γύρω γύρω από το κρεβάτι, χωρίς να πονάτε στα χέρια σας.

* Προστατέψτε τα χέρια σας, ενώ ξεσκονίζετε, φορώντας γάντια ή ακόμη και μάλλινες κάλτσες.

* Εάν το σπίτι σας έχει δύο ορόφους, να έχετε ηλεκτρική σκούπα στον κάθε όροφο και καθαριστικά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες.

Αυτές είναι κάποιες μικρές συμβουλές, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Η αρθρίτιδα είναι μία πάθηση, που μπορεί να φέρει μεγάλο πόνο στις αρθρώσεις και εσείς πρέπει να κάνετε οτιδήποτε περνά από το χέρι σας, ώστε να μην τις επιβαρύνετε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου



Τι να κάνετε εάν είστε γύρω στα πενήντα ή μεγαλύτεροι.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Εάν είστε γύρω στα πενήντα, θα πρέπει να βάλετε έναν στόχο αυτήν τη χρονιά. Να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι από τους πιο ευγενείς καρκίνους, και όσο πιο νωρίς το ανακαλύψετε τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται.

Σε σύγκριση με το 2002, περίπου 66.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου διαγνώστηκαν έγκαιρα, και 32.000 ζωές σώθηκαν στις ΗΠΑ την χρονική περίοδο 2003-2007, ενώ οι μισές περιπτώσεις θεραπεύτηκαν λόγω της έγκαιρης πρόληψης. Ωστόσο ένας στους τρεις Αμερικανούς, δεν υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση, ενώ την ίδια ώρα ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Έτσι, αν κάποιος ασθενής δεν το γνωρίζει τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να θεραπευτεί. Η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος θα πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο, τονίζουν οι ειδικοί.

Εάν είστε γύρω στα πενήντα ή μεγαλύτεροι, μιλήστε με τον γιατρό σας, για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου, που περιλαμβάνει κολονοσκόπηση και εξετάσεις αίματος. Όσοι μάλιστα έχετε προδιάθεση για καρκίνο λόγω κληρονομικότητας, καλό θα ήταν ο προληπτικός έλεγχος να γίνει στην ηλικία των 45.


Διαβάστε περισσότερα...

Από 1η Φλεβάρη η απογραφή δικαιούχων επιδομάτων



Θα πραγματοποιηθεί μέσω ΚΕΠ.

Ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων μέσω των ΚΕΠ. Η υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο λάμβανε μέχρι σήμερα.

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:

Βαριάς Αναπηρίας, Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης, Εγκεφαλικής Παράλυσης, Κώφωσης, Κίνησης, Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων, Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου, Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης, Τυφλότητας, Νόσου του Χάνσεν, Απροστάτευτων Ανηλίκων, Ομογενών, Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).




Δείτε επίσης: 

Διαδικασία απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων από τα Κ.Ε.Π



Στα ΚΕΠ η καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας.



Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τη 16η Μαρτίου.

Η καταγραφή όσων δικαιούνται επιδόματα αναπηρίας ή άλλα προνοιακά επιδόματα θα γίνει μέσω των ΚΕΠ, από την 1η Φεβρουαρίου έως τη 16η Μαρτίου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνου Ρόβλια και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκου Μπόλαρη.

Συγκεκριμένα, καλούνται να καταγραφούν οι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας (τυφλότητας, κωφαλαλίας, τετραπληγίας, παραπληγίας, ακρωτηριασμού σε ασφαλισμένους του Δημοσίου και ανασφάλιστους, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, βαριάς αναπηρίας, συγγενoύς αιμολυτικής αναιμίας, συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης, ΣΕΑΑ, νόσου του Χάνσεν και επιδόματος κίνησης), επιδόματος απροστάτευτων ανηλίκων, επιδόματος ομογενών, επιδόματος στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ και διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων.

Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και για τον εντοπισμό όσων λαμβάνουν κάποια από τα παραπάνω επιδόματα παρανόμως, όπως κατά καιρούς έχει αποκαλυφθεί.

Τα ΚΕΠ, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι αρμόδια αποκλειστικά και μόνο για την καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων. Για τη διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας συμπληρώνεται ηλεκτρονική αίτηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος των ΚΕΠ.

Επιπλέον, με μέριμνα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας θα ενημερωθούν για τα έγγραφα που υποχρεούνται να επιδείξουν, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν για την καταγραφή τους και για το χρονικό διάστημα που υποχρεούνται να προσέλθουν στα ΚΕΠ.

Ο δικαιούχος επιδόματος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταγραφή του, υποχρεώνεται να επιδείξει τα παρακάτω έγγραφα στον υπάλληλο του ΚΕΠ:

- Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς του.

- Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικ. Έτους 2010 ή 2011 ή βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

- Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

- Επίδειξη της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή απλού φωτοαντίγραφου αυτών, που θα τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή γραφείο ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από τον δικαιούχο, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός IBAN.

- Αναγνωριστική απόφαση δικαιούχου του δήμου ή περιφέρειας ή νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.

- Απόκομμα πληρωμής επιδόματος από τα ΕΛΤΑ για όσους δικαιούχους το διαθέτουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Θυμωμένος οπαδός εκσφενδόνισε νάνο!



Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε παράλυτος.

Μία απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε σε αγώνα ράγκμπι στη Βρετανία, όταν ένας οπαδός πέταξε κυριολεκτικά στον αέρα ένα νάνο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στην σπονδυλική στήλη και έμεινε παράλυτος.

Ο άτυχος άνδρας φαίνεται πώς βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή, όπως ο ίδιος πιστεύει, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Από την πλευρά της, η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ «εξετάζει» το πιάτο μας



Επαναστατικό τεστ που θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία.

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεστ το οποίο «βουτά» κυριολεκτικά στο… πιάτο μας, καθώς μαρτυρά τι είχαμε φάει κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς των πανεπιστημίων του Άμπεριστγουιθ και του Νιουκάσλ, το επαναστατικό τεστ θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και για την έρευνα σοβαρών ασθενειών όπως π.χ. τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη.

«Βουτιά» στα γεύματα
Το τεστ λειτουργεί αναγνωρίζοντας το χημικό αποτύπωμα ουσιών στα ούρα, το οποίο δημιουργείται από τα διάφορα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ήδη οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν την χημική «σφραγίδα» τροφών όπως τα βατόμουρα, το μπρόκολο, ο σολομός και ο χυμός πορτοκαλιού. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι σύντομα όλες οι τροφές θα είναι αναγνωρίσιμες.

Στην παρούσα φάση, το δείγμα ούρων πρέπει να στέλνεται προς ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο, ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τζον Ντρέιπερ υποστηρίζει ότι μέσα σε πέντε χρόνια από σήμερα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το πρώτο κιτ που θα επιτρέπει στον χρήστη απλά να βυθίζει το ειδικό ραβδάκι στα ούρα του και να βλέπει το αποτέλεσμα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, κατά τον ειδικό, να βοηθήσει τους γιατρούς να δουν κατά πόσο οι ασθενείς τους ακολουθούν υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Επιπλέον, «για πρώτη φορά οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες τροφές έχουν προστατευτική δράση και ποιες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών» προσθέτει ο ίδιος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μωρά που θηλάζουν, κλαίνε περισσότερο



Χαμογελάνε πιο σπάνια και γκρινιάζουν πιο συχνά!

Μπορεί ο θηλασμός να είναι απαραίτητος για το μωρό, ωστόσο οι μητέρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι το παιδί τους θα κλαίει περισσότερο, θα χαμογελάει και θα γελάει λιγότερο, θα είναι πιο ευέξαπτο και γενικά θα έχει πιο πολλές ιδιορρυθμίες, σε σχέση με τα μωρά που δεν θηλάζουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική ιατρική έρευνα.

Οι ερευνητές της μονάδας επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέμπριτζ της Βρετανίας μελέτησαν 316 μωρά ηλικίας τριών μηνών. Τόνισαν ότι η ευερεθιστότητα των μωρών που θηλάζουν είναι φυσιολογική και μολονότι τα μωρά που διατρέφονται με γάλα από μπιμπερό δείχνουν πιο ήσυχα και ικανοποιημένα, ο θηλασμός παραμένει η καλύτερη και πιο υγιής μέθοδος διατροφής ενός νηπίου.

Οι ειδικοί συνιστούν στις νέες μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους κατά το πρώτο εξάμηνο, όμως αρκετές δηλώνουν αδυναμία μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ένα βασικό επιχείρημα για την εγκατάλειψη του θηλασμού είναι ότι μετά από αυτόν το μωρό δεν φαίνεται να ηρεμεί όσο με το γάλα από μπουκάλι.

Όμως η νέα μελέτη, που δε διέκρινε διαφορές στη συμπεριφορά αγοριών και κοριτσιών, επισημαίνει πως οι μητέρες δεν πρέπει να παρερμηνεύουν την όποια νευρικότητα του μωρού που θηλάζουν και να την εκλαμβάνουν ως δυσαρέσκεια, καθώς είναι φυσιολογική και αποτελεί, όπως και σε άλλα ζωικά είδη, τον φυσικό τρόπο του νηπίου να επικοινωνήσει με την μητέρα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια



Ιδιαίτερα ελκυστικές στους αθλούμενους.

Η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί χρειάζεται για την διατήρηση των λειτουργιών του σώματος μας. Η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς μας, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και άλλες βιοχημικές διεργασίες που εκτελούνται στο σώμα μας χρειάζονται ενέργεια.

Η παραγωγή ενέργειας βοηθάει να είμαστε φυσικά δραστήριοι, δηλαδή να μπορούν οι μύες μας να συσπώνται και να παράγουν έργο, επίσης συμβάλλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών μας.

Οι αθλητές που προπονούνται σκληρά και συχνά, πολλές φορές παραπονούνται ότι χάθηκε η δύναμή τους και νιώθουν κόπωση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες αντλούν ενέργεια από τα αποθέματα του οργανισμού (ηπατικό και μυϊκό γλυκογόνο) και την καταναλώνουν παράγοντας -μεταξύ άλλων- θερμότητα.

Έτσι, η ενέργεια εξαντλείται και η θερμοκρασία του σώματος τείνει να αυξηθεί. Η χρήση προϊόντων, όπως τα ενεργειακά ποτά, οι ενεργειακές μπάρες, τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά κάποια βότανα, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους αθλούμενους.

Ενεργειακά Ποτά


Τα ενεργειακά ποτά (energy drinks) έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια στη διατροφική αλυσίδα κυρίως των νέων, αθλητών και μη και η κατανάλωση τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Πρόκειται για ποτά που καταναλώνονται πριν, μετά ή και κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες και καφεΐνη ως κύρια συστατικά. Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι 12% περίπου. Η προσθήκη υδατανθράκων στα ενεργειακά ποτά παρέχει ενέργεια η οποία είναι απαραίτητη εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου, που συνεπάγεται η άσκηση.

Μαζί με διάφορα αμινοξέα (ταυρίνη, χολίνη) και την καφεΐνη (συνήθως περιέχουν 80mg καφεΐνης στα 250ml) που περιέχουν, προσδίδουν τονωτική δράση. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά και θεωρείται τοξική σε δόσεις μεγαλύτερες των 2 γραμμαρίων, ενώ μπορεί να προκαλέσει καρδιακές και στομαχικές διαταραχές και νευρικότητα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι παράγοντες όπως το είδος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης, η περιεκτικότητα (%) των υδατανθράκων αλλά και το είδος αυτών καθορίζουν την αναγκαιότητα αλλά και το κατά πόσο θα υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απόδοση έπειτα από την χρήση των ενεργειακών ποτών.

Τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να καταναλωθούν μαζί με αλκοόλ, γιατί προκαλούν έντονη αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

Τελευταίες μελέτες αναδεικνύουν ότι η πρόσληψη τροφής κατά την διάρκεια της άσκησης είναι αναγκαία, όταν οι αγώνες ή η προπόνηση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Οι ενεργειακές μπάρες είναι μια ιδανική επιλογή κατά την διάρκεια της άσκησης. Ξεκίνησαν για να καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των ορειβατών και των πεζοπόρων που περνούσαν πολλές ώρες στα μονοπάτια των βουνών.

Ωστόσο, η ενεργειακή μπάρα δεν είναι σχεδιασμένη ώστε να αντικαταστήσει ένα κανονικό γεύμα, αλλά για να το υποκαταστήσει όταν αυτό δεν είναι δυνατό. Οι ενεργειακές μπάρες, οι οποίες παρέχουν, εκτός από σημαντικές ποσότητες ενέργειας με τη μορφή υδατανθράκων και πρωτεϊνών, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δίνουν μια επιπλέον ενέργεια και επιδρούν ευεργετικά στην απόδοση.

Συμπληρώματα


Παρότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η καταλληλότερη για την διασφάλιση καλής υγείας και αθλητικής απόδοσης, στην αγορά υπάρχουν και πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής. Συμπληρώματα διατροφής εννοούμε τα προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ο προορισμός των οποίων είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου, όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα μόνο αν η διατροφή του ασκούμενου δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά και όχι για να αντικαταστήσουν κανονικά γεύματα. Από την άλλη, η ένταση και η συχνότητα της άσκησης μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες.

Αν, λοιπόν, η διατροφή δεν είναι επαρκής, τότε κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ποσότητες βιταμινών που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτεινόμενες τιμές μπορεί να αποβούν τοξικές και ίσως να αλλάζουν την λειτουργία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.

Υπάρχουν όμως και πολλές μη απαραίτητες ουσίες που θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και προωθούνται στους αθλητές ως εργογόνες ουσίες, που αναφέρονται ως μαγικά προϊόντα και «υπόσχονται» εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Βότανα


Από αρχαιοτάτων χρόνων τα βότανα αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων. Εκτός από το εξαίσιο άρωμά τους και την ωραία γεύση που δίνουν στα φαγητά και τις σαλάτες μας, ξεχωρίζουν για τις ιδιότητές τους ως προς διάφορες παραμέτρους υγείας. Η χρήση βοτάνων έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας.

Για παράδειγμα το ginseng δρα ενάντια στην κόπωση, ενισχύοντας τον οργανισμό με ενέργεια και πνευματική απόδοση. Καλό είναι να το αποφεύγετε όμως αν έχετε υψηλή πίεση.

Η συνιστώμενη δόση είναι 100mg μια ή δυο φορές ημερησίως, ενώ σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες ή γαστρεντερικές διαταραχές.

Επίσης, η αλόη είναι κατάλληλο βότανο για την ενίσχυση της αντοχής του οργανισμού. Προτιμήστε αλόη με το σχετικό σήμα πιστοποίησης από ελληνικούς ή ξένους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

Το τσάι είναι ένα γνωστό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βοηθά την πνευματική και τη σωματική προσπάθεια, έχοντας ηπιότερη διεγερτική δράση από τον καφέ, χάρη στην πιο αργή και σταδιακή απελευθέρωση της καφεΐνης.

Όλα τα ενεργειακά προϊόντα και διατροφικά συμπληρώματα, είτε αυξάνουν την παραγωγή έργου ή βελτιώνουν την απόδοση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται µε προσοχή και µόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση του προϊόντος, όσον αφορά στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητά του.

Γενικά, για την αθλητική διατροφή επικρατούν διάφορες αντιλήψεις. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές δεν έχουν γνώση και συχνά αγνοούν τους απλούς κανόνες της υγιεινής διατροφής. Ο ρόλος του ειδικού θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός και εκπαιδευτικός, ώστε οι βάσεις της σωστής αθλητικής διατροφής να γίνουν συνείδηση για τον αθλητή και να τον βοηθήσουν να έχει καλή υγεία αλλά και τη μέγιστη δυνατή απόδοση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κώδικας ποινών για αποσυμφόρηση των φυλακών



Όχι από τη
ν ΝΔ και τον ΛΑΟΣ στην τροπολογία Παπαϊωάννου.
Τη θέσπιση νέου κώδικα ποινών, με εναλλακτικές ποινές, έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται στις φυλακές πληθώρα κρατουμένων, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και ταυτόχρονα υποστήριξε την τροπολογία που προωθεί, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Από την πλευρά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Δένδιας και Αθ. Πλεύρης εξέφρασαν την αντίθεση των κόμματων τους στην τροπολογία αυτή, καλώντας τον υπουργό να την αποσύρει.

«Δεν είναι δυνατόν να έρθει στη Βουλή και δεν θα ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία. Προκαλεί το κοινό αίσθημα και την μήνιν της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, αφού είπε πως το έργο αυτό αποτελεί καλή αφετηρία για ένα εθνικό σχέδιο, ως προτεραιότητα ανέδειξε το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν 900 ισοβίτες όταν σε άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως η Πολωνία έχουν 220. Επισήμανε δε με έμφαση ότι το μεγάλο θέμα είναι η επανεξέταση των ποινών και η κοινωνική επανένταξη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραδοθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα που δρομολογήθηκαν επί υπουργίας του (της Βοιωτίας, στη Δράμα, στην Κασσαβέτεια κ.α.) να προωθηθεί μια σειρά δράσεων, που ατόνησαν και να λειτουργήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, γιατί κυρίως αυτά θα συμβάλλουν στην επανένταξη των κρατουμένων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ενταχθούν νοσοκομεία φυλακών και το ψυχιατρείο στο ΕΣΥ και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας αγοράς φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης ανέπτυξαν οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής, τα οποία επισκέφθηκαν πολλές φυλακές και συνεδρίασαν για το θέμα 24 φορές, ώστε να συνταχθεί το πόρισμα των προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φυλακών, με κυριότερο τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, ιδιαιτέρως των αλλοδαπών, τις συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης, η επανένταξη αλλά και οι εναλλακτικές ποινές.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι το σωφρονιστικό σύστημα μιας χώρας αντανακλά τον πολιτισμό της και πρόσθεσε ότι είναι συνταγματική επιταγή να προβαίνει η Πολιτεία στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από την δημοσιονομική της κατάσταση.

Από την ΝΔ, ο εισηγητής Αν. Νεράντζης τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος εντός Αττικής για ανέγερση νέων φυλακών, στον οποίο θα στεγάζονται οι υπόδικοι, για να σημειώσει πως «ήταν ουτοπία η δήθεν απομάκρυνση των φυλακών το 2005».

Ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) είπε ότι έχουμε ακόμη μία νομοθετική παρέμβαση σε τρία χρόνια, που κινείται στο λογική της τεχνητής αποσυμφόρησης, χωρίς καμία περαιτέρω μέριμνα.

Ο Ιω. Κοραντής (ΛΑΟΣ) γνωστοποίησε καταγγελίες που αφορούν σε περικοπές στη σίτιση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη θέρμανση και σε θεραπευτικά κ.α. προγράμματα στις φυλακές.

Ο Αν. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως πρέπει να υπάρχει λελογισμένη εφαρμογή του νόμου για την προφυλάκιση, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι ξεπέρασε κάθε όριο η συμφόρηση των φυλακών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατίστε με τις οικιακές δουλειές



Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και κάψτε θερμίδες!

Σας φαίνεται υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η αύξηση της κίνησης μέσα στο σπίτι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο ακόμη και στην απώλεια του βάρους μας;

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται περισσότερο με την έλλειψη κίνησης παρά με την αύξηση πρόσληψης τροφής.

Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη

-Σήκω από τον καναπέ! Οτιδήποτε χρειάζεσαι μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Πήγαινε στην κουζίνα να φτιάξεις τον καφέ σου, στρώσε τραπέζι και σέρβιρε εσύ, κάνε έναν έλεγχο στην ντουλάπα και τα συρτάρια σου.

-Κλείσε την τηλεόραση, βάλε τα αγαπημένα σου τραγούδια και χόρεψε. Μισή ώρα χορού είναι αρκετή για να φτάσεις τον στόχο σου. Βελτιώνεται η διάθεσή σου και δαπανάς 200 περίπου θερμίδες.

-Κάνε εσύ τις δουλειές στο σπίτι. Πλύνε τα πιάτα, ξεσκόνισε, βάλε ηλεκτρική σκούπα, σφουγγάρισε τις σκάλες ή το μπαλκόνι και τον διάδρομο του ορόφου σου, πλύνε εσύ το αυτοκίνητό σου. Σε μισή ώρα καθαρίζοντας το σπίτι θα καταναλώσεις περίπου 150 θερμίδες ενώ πλένοντας το αυτοκίνητο κοντά στις 190 θερμίδες.

-Χρησιμοποίησε τις σκάλες, όχι το ασανσέρ: Χρησιμοποιώντας κάποιος τις σκάλες αντί του ασανσέρ μπορεί να έχει απώλεια ενός κιλού έπειτα από έξι μήνες. Στην αρχή δοκίμασε να ανεβαίνεις και τα κατεβαίνεις έναν όροφο και σταδιακά μάθε να χρησιμοποιείς το ασανσέρ μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

-Φύτεψε λουλούδια στο μπαλκόνι και ασχολήσου με αυτά. Πότιζέ τα εσύ, άλλαζε τους γλάστρες καθώς μεγαλώνουν, κλάδευέ τα. Αν έχεις περισσότερο χρόνο ασχολήσου και με τα φυτά του κοινόχρηστου χώρου τις πολυκατοικίας σου.

-Επιδιόρθωσε μικροφθορές στα έπιπλα, φτιάξε μόνος τα μερεμέτια. Πάρε ένα καναρίνι ή παπαγαλάκι. Φρόντιζέ το. Μια ώρα την ημέρα αν ασχοληθείς με κάτι από τα παραπάνω εκτός της ευχαρίστησης που θα νιώσεις θα έχεις και μια απώλεια της τάξης των 200 θερμίδων.

Ένα βήμα πιο πέρα

Σκέψου πόσες φορές τρως κάτι μπροστά στην τηλεόραση. Τις περισσότερες φορές ένα γλυκό ή ένα snack σε φορτώνει με άχρηστες θερμίδες. Σου προσφέρει λίγα λεπτά ευχαρίστησης και πολλές ώρες κακής διάθεσης.

Αν αποφασίσεις την ώρα των ειδήσεων ή του αγαπημένου σου σήριαλ αντί να βουλιάζεις στον καναπέ σου να κάνεις ποδήλατο ή step έχεις προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Σαρανταπέντε λεπτά ποδήλατο ή step σε κάνουν να δαπανήσεις από 250 - 400 θερμίδες, ανάλογα την ένταση. Γιατί να μην εκμεταλλευτείς αυτό τον χρόνο;


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικοί θησαυροί της διατροφής μας



Μην τους προσπερνάτε!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο θρεπτικό πλούτο κρύβει η φύση; Τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας, συστατικά πολλών συσκευασμένων τροφίμων που τα προσπερνάμε στην ετικέτα τους.

Ακτινίδιο:
είναι από τα φρούτα που έχουν μεγάλη θρεπτική πυκνότητα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο ακτινίδιο περιέχει περίπου την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη C. Επίσης, είναι καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και περιέχει βιταμίνη Α και Ε (το ακτινίδιο είναι το μοναδικό φρούτο που περιέχει βιταμίνη Ε).

Προτάσεις κατανάλωσης: σαν ενδιάμεσο σνακ. Αν δεν σας αρέσει σαν φρούτο, κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί ακτινίδιο σε συνδυασμό με μήλο, εμπλουτισμένοι με σίδηρο και βιταμίνη C.

Ρόδι:
είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας από αρχαιοτάτων χρόνων και όχι τυχαία! αποτελεί ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες C, Α και Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλό σε θερμίδες (68 θερμίδες τα 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε κάλιο.

Προτάσεις κατανάλωσης: πέρα από την κλασική του χρησιμότητα ως φρούτο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε πράσινη σαλάτα, που δένει υπέροχα. Επιπλέον, υπάρχουν χυμοί στο εμπόριο που συνδυάζουν το ρόδι με άλλα κόκκινα φρούτα, όπως το σταφύλι και το κόκκινο βατόμουρο, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Ελαιόλαδο:
αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής Διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά το καθιστούν ένα τρόφιμο υψηλότατης θρεπτικής αξίας.

Προτάσεις κατανάλωσης:
προσθήκη στις σαλάτες και τα φαγητά μας. Επιπλέον, κυκλοφορούν στην αγορά τρόφιμα εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο και απαλλαγμένα από σημαντικό μέρος του κορεσμένου λίπους που περιέχουν φυσικά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία έχει πραγματοποιηθεί μερική υποκατάσταση του ζωικού λίπους με παρθένο ελαιόλαδο.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η προληπτική λήψη ασπιρίνης



Αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 30%
.
Όχι και τόσα «αθώα» αποδεικνύεται τελικά η ασπιρίνη, η προληπτική λήψη της οποίας συνηθίζεται από άτομα που φοβούνται ότι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και βασίζεται σε εξέταση που διενεργήθηκε σε πάνω από 100.000 ασθενείς, η ασπιρίνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 30%!

Η μελέτη δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τα γνωστά οφέλη της ασπιρίνης για αυτούς που πάσχουν από καρδία ή έχουν πάθει εγκεφαλικό και τα οποία βασίζονται στην πρόληψη θρομβώσεων. Αυτό, όμως, που επισημαίνεται είναι ότι η προληπτική λήψη ασπιρίνης πρέπει να γίνεται αυστηρά κατόπιν οδηγίας του γιατρού.

Στην κοινή πεποίθηση σύμφωνα με την οποία η ασπιρίνη σώζει ζωές, αντιτέθηκαν επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. Παρά τη μείωση κατά 20% των καρδιακών επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι από καρδία, εγκεφαλικό ή καρκίνο δεν έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόζικ Ρέι «στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει σημαντικό όφελος από την ασπιρίνη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου ζωής».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι χειρουργοί 40 έως 50 ετών είναι οι πιο ασφαλείς



Πριν κάνετε εγχείρηση ρωτήστε την ηλικία!
Πριν κάνετε την επόμενη χειρουργική επέμβαση, ίσως θα έπρεπε να μάθετε διακριτικά την ηλικία του χειρουργού, καθώς μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο ιατρικό πεδίο.

Οι χειρουργοί που πλησιάζουν τα 40 ή βρίσκονται μεταξύ των 40 και 50 ετών, θεωρούνται οι ασφαλέστεροι από πλευράς ικανότητας. Ούτε η απειρία, αλλά ούτε και η προχωρημένη ηλικία, εγγυώνται την επιτυχία σε ένα χειρουργείο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λιόν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στη βρετανική ηλεκτρονική ιατρική επιθεώρηση BMJ.com, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 3.500 επεμβάσεων θυρεοειδεκτομής από 28 χειρουργούς σε πέντε γαλλικά νοσοκομεία. Διάλεξαν το συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης, επειδή γίνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους γιατρούς και δεν έχει αλλάξει η διαδικασία της εδώ και δεκαετίες, με συνέπεια οι συγκρίσεις να είναι πιο εύκολες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι επιπλοκές στον ασθενή μετά την επέμβαση ήσαν πιθανότερες τόσο όταν η επέμβαση γινόταν από νεαρό χειρουργό, όσο και από κάποιον με άνω των 20 ετών εμπειρία. Μάλιστα, για τους δεύτερους δεν υπήρχε η δικαιολογία ότι αναλάμβαναν τα πιο δύσκολα περιστατικά, επειδή η αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών ήταν ανεξάρτητη από τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Πάντως οι γάλλοι ερευνητές επεσήμαναν ότι, επειδή η έρευνά τους έγινε σε μικρό δείγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική και πρέπει το θέμα να διερευνηθεί περαιτέρω.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η δουλειά γίνεται «θηλιά»



Πώς να διαχειριστούμε το στρες.

Το εργασιακό άγχος είναι ένα φαινόμενο που όλο και συχνότερα «χτυπά» τους εργαζόμενους.

Κάτι οι δύσκολες εποχές που διανύουμε, κάτι ο φόβος μιας απόλυσης, λίγο η θέληση μας να τα καταφέρουμε όλα, λίγο η επαγγελματική ανέλιξη, όλα αυτά δημιουργούν το εργασιακό άγχος.

Το εργασιακό άγχος εκδηλώνεται στον καθένα διαφορετικά όμως οι παράμετροι είναι σταθερές. Το άγχος «χτυπάει»σε τέσσερα επίπεδα τον κάθε άνθρωπο.

Πρώτα από όλα σωματικά: Μυικοί πόνοι που παλιά δεν υπήρχαν, μικροπονάκια στο στήθος που μας παραξενεύουν, μια διαρκής κόπωση σαν να μην έχουμε κλείσει μάτι, ταχυκαρδίες ξαφνικές που μας στρεσάρουν περισσότερο, εφίδρωση σαν να μας ρίχνουν παγωμένο νερό στην πλάτη, ξαφνικός πονοκέφαλος, δύσπνοια, ναυτία, ακόμη και ξαφνικά εξανθήματα στο δέρμα μας.

Το εργασιακό άγχος μας χτυπά και συναισθηματικά και εκδηλώνεται με ένταση, με θυμό με κακή διάθεση, με μελαγχολία, με το συναίσθημα να μαυρίζει η ψυχή μας χωρίς λόγο απλά και μόνο που μπαίνουμε στο χώρο εργασίας.

Αλλαγές παρουσιάζονται στα άτομα με εργασιακό στρες και στη συμπεριφορά τους. Έτσι ένας καλός και αγαπητός σε όλους συνάδελφος με άψογη συμπεριφορά, πράος, ξαφνικά μεταβάλλεται σε έναν δύστροπο άνθρωπο , επιθετικό προς όλους (πλην του αφεντικού), έναν άνθρωπο που απομονώνεται, που όταν γυρνάει σπίτι δεν έχει καμία σεξουαλική επιθυμία και όρεξη, που δεν κοιμάται πολύ που δεν τρώει σχεδόν καθόλου.

Η τελευταία αλλαγή παρουσιάζεται στο νοητικό επίπεδο και έχει να κάνει με μειωμένη αντίληψη, με δυσκολία συγκέντρωσης, με κάθετη πτώση της απόδοσης και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Στις χρόνιες μορφές του το εργασιακό στρες τείνει να γίνει μάστιγα για τον άνθρωπο με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία γενικότερα. Διαταραχές καρδιάς, πίεση, κατάθλιψη, διαταραχές του πεπτικού συστήματος ή και ακόμη του ανοσοποιητικού.

Τι κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά; Καταρχήν αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και συνειδητοποιούμε ότι άγχος είναι διαχειρίσιμο. Και αν δεν μπορούμε μόνοι μας να το διαχειριστούμε, η βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο, μπορεί να είναι σημαντική και ουσιαστική.

Βοηθάει πάρα πολύ επίσης η γυμναστική γιατί μας εκτονώνει και γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι «μαύρες» σκέψεις που μας δημιουργούν στρες απομακρύνονται.

Επίσης οι τεχνικές της αναπνοής μας βοηθούν να καταπραΰνουμε το στρες όταν μας πιάνει.


Πηγή: http://www.iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποφύγετε τους γλυκούς πειρασμούς



Εναλλακτικές επιλογές για ελαφριά επιδόρπια.

Η αγάπη όλων μας για τη γλυκιά γεύση και κατ’ επέκταση για τους γλυκούς πειρασμούς, βρίσκεται στα γονίδια μας. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να αποκλείσουμε τα γλυκά από τη ζωή μας.

Έτσι, προτείνουμε μερικές εναλλακτικές επιλογές για ελαφριά επιδόρπια, που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε, δίχως να στερούμαστε τις γλυκιές αμαρτίες και χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Πού πρέπει να καταφεύγουμε λοιπόν όταν έχουμε τάση για γλυκό;

1. Σε μπάρες δημητριακών με διάφορες γεύσεις.

2. Σε μικρά παστέλια τις αρεσκείας μας, χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.

3. Σε ένα μικρό κομμάτι χαλβά από ταχίνι, ο οποίος περιέχει µονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ μια πάστα ή µία σοκολάτα περιέχει κορεσµένα λιπαρά.

4. Σε φρούτα ή μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, τα οποία μπορούν να μας γλυκάνουν, δίνοντάς μας επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες.

5. Σε γλυκά του κουταλιού, κατά προτίμηση στα σπιτικά. Είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά, χωρίς λιπαρά.

6. Σε φρουί ζελέ light, που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

7. Σε ψητά φρούτα. Καθαρίζουμε διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας από τη φλούδα και τους σπόρους, τα περιχύνουμε με 1 κουταλάκι λικέρ, τα πασπαλίζουμε με 1 κοφτό κουταλάκι μαύρη ζάχαρη (ή ασπαρτάμη ή φρουκτόζη) και λίγη κανέλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. Έτσι έχουμε μία μερίδα γλυκό με μόλις 109 θερμίδες περίπου.

8. Σε μπανάνα στο γκριλ με λίγη κανέλα, που έχει από μόνη της γλυκιά γεύση. Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με 1 μπάλα παγωτό.

9. Σε ανανά στη σχάρα με λίγο ρούμι και καρύδια- ένα πολύ θρεπτικό σνακ.

10. Σε αποξηραμένα φρούτα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε 3-4 αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σούπας κονιάκ, 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού για 2-3 ώρες. Έπειτα, βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά και προσθέτουμε 1 κουταλάκι σουσάμι και λίγη κανέλα. Έτσι έχουμε μία πανδαισία αποξηραμένων φρούτων με μόλις 180 θερμίδες.

11. Σε παραδοσιακές επιλογές, όπως το γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, με λίγο μέλι ή με γλυκό του κουταλιού.

12. Σε γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά με αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς.

13. Σε παγωτό γιαούρτι, που φτιάχνεται πανεύκολα, βάζοντας μερικά πολτοποιημένα φρούτα σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή και βάζοντάς τα στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσουν.
14. Σε ρυζόγαλο από ημιάπαχο ή άπαχο γάλα.

15. Σε σπιτικό ice tea. Διαλύοντας 2-3 φακελάκια πράσινο τσάι σε μία κανάτα νερό και αφήνοντάς το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, θα έχουμε γρήγορα και εύκολα ένα υγιεινό ρόφημα με αντιοξειδωτικές ουσίες.

16. Σε σπιτικό milkshake. Στο μίξερ βάζουμε αλεσμένα φρούτα της επιλογής μας με ένα ποτήρι άπαχο ή ημι-άπαχο γάλα και τα χτυπάμε.

Εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ελαφριά γλυκά σε μικρές ποσότητες, χρησιμοποιώντας κατά την παρασκευή τους μέλι ή μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό. Μπορείτε, επίσης, να προσθέτετε στα επιδόρπιά σας κανέλα, μαστίχα και βανίλια, που δίνουν άρωμα και την εντύπωση της γλυκιάς γεύσης.

Τελειώνοντας, θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρθηκαν παραπάνω τροφές, όπως η σοκολάτα ή τα παράγωγά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν από το διαιτολόγιό μας.

Το θερμιδικό τους περιεχόμενο και η περιεκτικότητά τους σε ζωικά λιπαρά και χοληστερόλη, συνιστά μια πιο ελεγχόμενη κατανάλωση, πάντα στο πλαίσιο ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος. Γιατί όπως για τα περισσότερα στη ζωή, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση: «παν µέτρον άριστον».


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τους έπεσε το πολύτιμο… μόσχευμα



Αλλά η μεταμόσχευση έγινε!

Το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτούς τους γιατρούς είναι… ότι είναι ολίγον τι αδέξιοι! Σίγουρα το άγχος τους ήταν μεγάλο καθώς μετέφεραν ένα πολύτιμο μόσχευμα, από το οποίο κρεμόταν η ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και το να τους πέσει στην άσφαλτο λίγα μέτρα έξω από την είσοδο του νοσοκομείου δεν είναι κάτι που μπορεί να μείνει ασχολίαστο!

Λίγα λεπτά αφότου είχε προσγειωθεί το ελικόπτερο ο γιατρός που «κουβαλούσε» την καρδιά, που επρόκειτο να μεταμοσχευτεί σε έναν ασθενή, έριξε το πολύτιμο φορτίο στην άσφαλτο.


Αμέσως σήκωσαν τη γεμάτη πάγο σακούλα και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, απ’ όπου αρκετές ώρες μετά ο διοικητής του ιατρικού κέντρου, Falcony Rodrigo Lopez, ανακοίνωσε ότι… η επέμβαση ήταν επιτυχής.


Η καρδιά ταξίδεψε 450 χιλιόμετρα για να φτάσει στην πόλη του Μεξικού στο νοσοκομείο Centro Medico de Enfermedades Reumaticas.


Μια καρδιά που κρίνεται κατάλληλη για μεταμόσχευση μπορεί να «επιβιώσει» για τέσσερις έως έξι ώρες, αν είναι ειδικά συσκευασμένη μέσα σε πάγο.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτικό για νέες μισθώσεις το Ενεργειακό Πιστοποιητικό



Δεν είναι απαραίτητο σε περίπτωση ανανέωσης συμβολαίου.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτικό για τις περιπτώσεις νέων συμβάσεων μίσθωσης μεμονωμένων ιδιοκτησιών κτιρίων ή τμημάτων αυτών, άνω των πενήντα (50) τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωση ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων και τη διευκόλυνση της λειτουργίας των αρμόδιων Δ.Ο.Υ διευκρινίζεται ότι:

- Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλες τις περιπτώσεις κτιρίων άνω των πενήντα (50) τ.μ., όλων των κατηγοριών και χρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3661/2010 (άρθρο 3 παρ. 4), όπως περαιτέρω διευκρινίστηκαν με την οικ. 2279/22.12.2010 Εγκύκλιό μας, δηλαδή εξαιρουμένων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, των κτιρίων αγροτικών χρήσεων (πλην κατοικιών), των εργαστηρίων, των κτιρίων αποθήκευσης, των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

- Ως ημερομηνία έναρξης της υποχρέωσης έκδοσης ΠΕΑ νοείται η ημερομηνία θεώρησης της σύμβασης από την οικεία Δ.Ο.Υ. και όχι η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης,

- Ανανέωση ή παράταση της σύμβασης μίσθωσης θεωρείται η περίπτωση όπου για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής ανεξάρτητα από το ποσό του μισθίου

- Σε περίπτωση που ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που μισθώνεται μεταβληθούν, τότε πρόκειται για περίπτωση νέας σύμβασης και άρα απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ.

- Η διάρκεια ισχύος του ΠΕΑ είναι δέκα (10) έτη.

- Για το διάστημα των δέκα χρόνων ισχύος του ΠΕΑ (και εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο) χρησιμοποιείται το ίδιο ΠΕΑ και δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ, για όσες περιπτώσεις νέων μισθώσεων προκύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από τις 9 Ιανουαρίου 2011 εκδίδονται ΠΕΑ σε όλες τις περιπτώσεις αγοράς-πώλησης ακινήτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια, καθώς και σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης ενιαίων κτιρίων, άνω των πενήντα (50) τ.μ., όλων των κατηγοριών και χρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν 3661/2010.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο η ταχύτερη χορήγηση του εφάπαξ



Τι μελετά το υπουργείο Εργασίας.

«Επί του παρόντος δεν έχει υποβληθεί από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόταση για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος τμηματικά, προκειμένου να προβούμε σε νομοθετική ρύθμιση».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άγγελου Μανωλάκη.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, το υπουργείο μελετά τη λήψη μέτρων, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος, στο πλαίσιο πάντοτε και των οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου», προσθέτει στο έγγραφό του ο κ. Κουτρουμάνης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει το υπουργείο να τον ενημερώσει αν σχεδιάζεται η χορήγηση προκαταβολής μέρους του εφάπαξ, που δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συνταξιοδοτούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Φιλοξενία αστέγων από το Δήμο Ηρακλείου



Λόγω καιρικών συνθηκών.

Το κοινωνικό του πρόσωπο δείχνει ο δήμος Ηρακλείου, που προσφέρει προσωρινή φιλοξενία στους άστεγους, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που βρίσκεται στην οδό Παλμέτη αρ. 17 Αγ. Τριάδα Ηρακλείου. Η φιλοξενία θα διαρκέσει περισσότερο διάστημα, εφόσον το απαιτήσουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.


Διαβάστε περισσότερα...