Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Διατροφή και γυμναστική σύμμαχοι της εμμηνόπαυσης



Λάβετε μέτρα για καλή υγεία.

Η εμμηνόπαυση είναι μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, με τις ορμονικές διαταραχές να κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα.

Δεδομένου ότι το γυναικείο σώμα περνά αλλαγές στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για μία καλή υγεία. Γυναικολόγοι στην Αμερική δίνουν τις δικές τους συμβουλές και προτείνουν τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

-Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και χαμηλή σε θερμίδες είναι το άλφα και το ωμέγα. Αυτήν μπορείτε να την ορίσετε μόνες σας ή με τη βοήθεια του διατροφολόγου σας.

-Δύο μισάωρα τουλάχιστον την εβδομάδα αερόβιας γυμναστικής είναι απαραίτητα. Ζητήστε την συμβουλή του γυμναστή σας.

-Εάν είστε καπνίστρια το καλό που έχετε να κάνετε είναι να το κόψετε. Θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

-Ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Μία φορά το χρόνο θα πρέπει να κάνετε σίγουρα το ετήσιο τσεκ απ και εκείνος με την σειρά του αν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα θα σας υποβάλλει σε περαιτέρω εξετάσεις.

-Σε περίπτωση που δείτε κάτι που δεν το έχετε ξαναδεί θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον οικογενειακό σας γιατρό ή τον γυναικολόγο σας. Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σας και στον οργανισμό σας, θα πρέπει να την γνωρίζει ο γυναικολόγος σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωινό... το πιο απαραίτητο γεύμα



Προτάσεις για πρωινό και πως να συνδυάζουμε τα τρόφιμα.

Το πρωί, οι περισσότεροι από μας τρέχουμε! Βιαζόμαστε και αργούμε στη δουλειά, καθώς και οι μαθητές στο σχολείο… Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, η υγιεινή διατροφή αλλά και το σωστό πρωινό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για μας, όσο και για τους μικρούς μαθητές. Μας υπενθυμίζουν λοιπόν πως η αποχή από το πρωινό, μπορεί να προβεί μοιραία!

Το πρωινό γεύμα, είναι και ένα από τα βασικότερα, το οποίο εάν δεν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει πληθώρα διαταραχών. Κάποιες λοιπόν από αυτές είναι: Η χαμηλή συγκέντρωση, η αύξηση του σωματικού βάρους, η μειωμένη αποδοτικότητα και τόσα άλλα…

Υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα. Μέσα σε αυτούς, μπαίνουν και οι μικροί μαθητές, που οι γονείς τους δεν έχουν φαντασία, ή δεν έχουν την διάθεση και το χρόνο να ασχοληθούν με το πρωινό τους. Δίνουν στα γρήγορα ένα γάλα στα παιδιά τους και αισθάνονται ότι το γεύμα αυτό έχει καλυφθεί.

Με αυτό τον τρόπο όμως και λόγω του ότι η μονοφαγία προκαλεί ελλείψεις σε ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, μπορεί να δημιουργήσει και αβιταμινώσεις, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κ.α. Με την λήψη ενός σωστού πρωινού γεύματος, θα έχουν καλυφθεί και όλες οι ανάγκες του οργανισμού, ενώ θα μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να αντεπεξέλθει στο καθημερινό πρόγραμμα.

Τι όμως είναι αυτό που πρέπει να φάμε σαν πρωινό, για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες;


Τρία είναι αυτά που πρέπει να έχει το γεύμα αυτό, για να είναι θρεπτικό:


1) Κάτι πρωτεϊνούχο:Όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το κασέρι, το άπαχο κρέας (π.χ. γαλοπούλα- πάριζα χαμηλή σε λιπαρά), το ξινόγαλο, το αβγό κ.λ.π.

2) Κάτι φρέσκο: Σαν τα φρούτα, τους χυμούς, ξερά φρούτα, αλλά και γιατί όχι τα λαχανικά

και τέλος

3) Κάτι με άμυλο: όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα μπισκότα ή το κέικ, η πίτα, οι φρυγανιές, οι ρυζογκοφρέτες…

5 παραδείγματα, για να κατανοήσετε την διαδικασία:


Γάλα 1,5% με δημητριακά, όπου καλό θα ήταν τα δημητριακά αυτά να είναι χωρίς ζάχαρη (όπως το κουάκερ) και αποξηραμένα φρούτα (αγαπημένη γεύση για μικρούς και μεγάλους: 1 ποτήρι 1,5% γάλα με ½ φλ. βρώμη, 1κ.γ. ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρέσκια φράουλα ή ξερά φρούτα.
1 βραστό αβγό με 1-2 φέτες ψωμί και ντομάτα (σαν σάντουιτς)
1 τόστ με 2 φέτες ψωμί, 1 του τοστ τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φυσικός χυμός
1 τόστ με ταχίνι κακάο και φράουλα ή μπανάνα, με 2κ.γ. φιλέ αμύγδαλο, 1 ποτήρι γάλα και 1 φυσικός χυμός
1 ξινόγαλο ή γιαούρτι με 1 κομμάτι πίτα και 1 φρούτο

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αγαπούν να σας αντιγράφουν!..

Έτσι λοιπόν, μην χρησιμοποιήσετε την έκφραση, πιες το γάλα σου, θα σου κάνει καλό.

- Εάν δεν το πίνετε εσείς οι ίδιοι.

Γιατί; Θα εκπλαγείτε από την αθώα ερώτηση που θα κάνουν τα παιδιά σας: Εσένα μαμά/ μπαμπά δε σου κάνει καλό;Ή ακόμα καλύτερα το: Εσύ γιατί δεν το πίνεις;

Το πρωινό εκτός των άλλων, δίνει μια ευκαιρία για συνομιλία με την οικογένεια! Στο πρωινό γεύμα, μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Ξυπνήστε 5 και μόνο λεπτά νωρίτερα από το προκαθορισμένο και επενδύστε σε αυτά τα 5 λεπτά! Πραγματικά αξίζει τον κόπο, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δείτε μεγάλες αλλαγές, τόσο στo σώμα σας, όσο και στη ψυχολογία σας. Ευκαιρία λοιπόν για αλλαγή! Και όλα αυτά, σε 5 μόνο λεπτά. Ακολουθήστε το και το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν σημαντικά τα αποθέματα αίματος



Ελλείψεις παρατηρούνται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις σε αίμα που διαπιστώνονται μετά την περίοδο των εορτών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, Τάσος Κοντακίδης.

Ο ίδιος τόνισε πως λόγω της πληθώρας περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης κατά το τελευταίο διάστημα, τα αποθέματα στο κέντρο αιμοληψίας έχουν μειωθεί σημαντικά, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα.

Ο κ. Κοντακίδης απηύθυνε μαζικό κάλεσμα στα μέλη του συλλόγου, που δεν έχουν αιμοδοτήσει το τελευταίο πεντάμηνο, να σπεύσουν τις επόμενες ημέρες στο κέντρο αιμοδοσίας του νοσοκομείου για να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν.

Αιμοληψίες, γίνονται καθημερινά από τις 08:30 -14:30 και από τις 17:30 - 20:30, στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου, ενώ όπως είπε ο κ. Κοντακίδης, «κάθε Σάββατο η κινητή μονάδα αιμοδοσίας σταθμεύει μπροστά από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να υπενθυμίζει στους πολίτες την υποχρέωσή τους να δώσουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους για να προσφέρουν ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Μπάσα η φωνή, αδύναμο το σπέρμα



Η χροιά της δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα.

Μια έρευνα που έγινε στην Αυστραλία έρχεται να διαψεύσει ότι η μπάσα φωνή σε έναν άνδρα, μπορεί να είναι κατεξοχήν χαρακτηριστικό της αρρενωπότητας, αλλά δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα.

Ερευνητές εξέτασαν την χροιά της ανδρικής φωνής και την ποιότητα του σπέρματος σε 54 άνδρες, ενώ ζήτησαν από 30 γυναίκες να αξιολογήσουν την φωνή των εθελοντών τους, βαθμολογώντας την ως προς την ανδροπρέπεια και την ελκυστικότητά της.

Οι γυναίκες βρήκαν τις μπάσες φωνές πιο ελκυστικές, αλλά οι άνδρες με τέτοιες φωνές δεν διέθεταν καλύτερης ποιότητας σπέρμα. Αντίθετα μειονεκτούσαν στην συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση

Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και στους άνδρες με καλοσχηματισμένους μυς, οι οποίοι επίσης έχει βρεθεί ότι συχνά έχουν χαμηλής ποιότητας σπέρμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρνητικές αυτές συσχετίσεις θα μπορούσαν να εξηγούνται από τις διακυμάνσεις της ορμόνης του ανδρικού φύλου, της τεστοστερόνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη σας μετά τις γιορτές



Μικρές, απλές συμβουλές.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται κυρίως στο συκώτι και χρησιμεύει για την κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών και των ορμονών. Στην περίπτωση όμως που παράγεται σε υπερβολική ποσότητα ή λαμβάνεται μέσω της διατροφής σε αυξημένο βαθμό τότε μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία αθηρωμάτων και κατ’επέκταση να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια.

Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο αίμα και συνεπώς μεταφέρεται στο αίμα απο ειδικούς μεταφορείς. Οι δύο κύριοι τύποι μετεφορέων λέγονται LDL και HDL.

Η LDL χοληστερόλη (η «κακή» χοληστερόλη)μεταφέρει τη χοληστερόλη στα κύτταρα ενώ η περιττή χοληστερόλη παραμένει στο αίμα. Η χοληστερόλη που παραμένει στο αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων. Η HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη) παίρνει την περιττή χοληστερόλη απο τους ιστούς και την επαναφέρει στο συκώτι όπου αποβάλλεται.

Ένας ανθυγιεινός τρόπος διατροφής, το κάπνισμα, το περιττό βάρος, η έλλειψη άσκησης, η ηλικία και η κληρονομικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν στένωση των αρτηριών και να μειωθεί έτσι η ροή του αίματος προς την καρδία. Όταν η ροή μειωθεί σε σημαντικό βαθμό μπορεί να προκληθεί καρδιακό επεισόδιο.

Η μείωση της χοληστερίνης επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής βασισμένη στο Μεσογειακό τρόπο διατροφής και την αύξηση της φυσικής άσκησης.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για μείωση της χοληστερόλης είναι να απομακρύνει τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή του. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα ζωικά λιπαρά και βρίσκονται κυρίως στο λίπος του κρέατος, στο βούτυρο, στη κρέμα γάλακτος και τέλος στα πλήρη γαλακτοκομικά. Για να μειωθούν τα κορεσμένα λίπη από τη διατροφή μας αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας, ψήνουμε στη σχάρα ή προτιμούμε τα βραστά, επιλέγουμε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά ενώ αντικαθιστούμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες με φυτικές στερόλες.

Εκτός από τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να περιοριστούν και τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε χοληστερόλη όπως το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, οι κρόκοι των αυγών και το αυγοτάραχο.

Για περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση των Ω-3 λιπαρών. Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν οτι τα λιπαρά αυτά έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή –LDL- χοληστερίνη και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως πχ σολομό και σαρδέλες αλλά και των φυτικών πηγών Ω-3 όπως είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Εκτός από τα Ω-3 συστήνεται και η αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών και αυτό γίνεται εφικτό με την κατανάλωση φρούτων με τη φλούδα, λαχανικών και ανεπεξέργαστων τροφίμων όπως πχ καστανό ψωμί και ρύζι.

Έρευνες υποστηρίζουν οτι μια απώλεια κιλών της τάξης του 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης μέχρι και 15-18% ενώ η γυμναστική και γενικά η φυσική άσκηση βοηθά στην αύξηση της καλής (HDL) και στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Συμπερασματικά για την μείωση της χοληστερόλης θα πρέπει να μειωθούν τα ζωικά λίπη από τη διατροφή μας γιατί παρέχουν στον οργανισμό κορεσμένα λιπαρά αλλά και το κόκκινο κρέας και κάποια ζωικά παράγωγα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Για περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης θα πρέπει να υπάρξει απώλεια κιλών (εάν υπέρβαροι) και να ενταχθούν στο διατροφολόγιο τα Ω-3 λιπαρά αλλά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τέλος η άσκηση μειώνει την κακή ενώ αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Γενικες Συμβουλές

  • Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων ζωικών λιπαρών (ορατό ζωικό λίπος, λιπαρά στα γαλακτοκομικά κ.α).
  • Αποφύγετε τα τηγανητά.
  • Τρώτε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ενώ μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον προτιμάτε λιπαρά ψάρια όπως σολομό και σκουμπρί που περιέχουν αυξημένα επίπεδα Ω-3 λιπαρών.
  • Καθημερινά καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
  • Τρώτε κυρίως αμυλούχα τρόφιμα όπως ρύζι, μακαρόνια,ψωμί και δημητριακά που δεν περιέχουν χοληστερόλη.
  • Το έλαιο προτίμησης σας θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο ενώ θα πρέπει να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνες που περιέχουν φυτικές στερόλες.
  • Μειώστε το περιττό βάρος (εάν χρειάζεται)
  • Μειώστε ή κόψτε το κάπνισμα.
  • Αυξήστε τη δραστηριότητα σας σε 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκίνητο για όλες τις επιφάνειες



Κινείται στην άσφαλτο, στο νερό και στο πάγο!

Ένας Κινέζος εφευρέτης συμμετείχε στο διαγωνισμό της Volkswagen με την ονομασία «Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος» και παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται στο νερό, στο πάγο, στην άμμο και φυσικά… στην άσφαλτο.

Το υπερ-αυτοκίνητο του μέλλοντος, με την ονομασία «Volkswagen Aqua», φτάνει μέγιστη ταχύτητα τα 100 χμ./ώρα και λειτουργεί σαν χόβερκραφτ , δηλαδή είναι σε θέση να προσαρμόζεται για να κινείται σε όλων των ειδών τις επιφάνειες.

Ο σχεδιαστής Γιούχαν Ζανγκ, 21, φυσικά εξέπληξε τους ανθρώπους της Volkswagen και δικαιολογημένα διεκδικεί τη πρώτη θέση.

Διαθέτει μια λαμπερή, κομψή σχεδίαση με τέσσερις ανεμιστήρες και αερόσακους που φουσκώνουν για να πλέει στο νερό και να αιωρείται.

Επιπλέον, το υπερ-αυτοκίνητο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς διαθέτει δύο κινητήρες, οι οποίοι τροφοδοτούνται με καύσιμα υδρογόνου- με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ένας εκ των κινητήρων φουσκώνει μια «σαμπρέλα» περιμετρικά του οχήματος για σηκώνεται από το έδαφος, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί σαν τους συμβατικούς κινητήρες αυτοκινήτων, ελέγχει δηλαδή τη κίνηση του οχήματος.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο μεταφοράς από ένα όχημα εξοπλισμένο με «μαξιλάρια» αέρα, καθώς είναι σε θέσει να κινείται εξίσου καλά και στην άσφαλτο, και στο νερό, και στο πάγο», δηλώνει ο 21χρονος δημιουργός του.

«Ευελπιστώ πως στο εγγύς μέλλον το Aqua θα γίνει ένα προσιτό μέσο μεταφοράς και φυσικά διαθέσιμο στο ευρύ κοινό»








Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργήθηκε γενετικά μεταλλαγμένο αραχνο-μετάξι



Ανοίγει ο δρόμος για ανθεκτικότερες ίνες στα υφάσματα και στην ιατρική.

Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να τροποποιήσουν γενετικά τους μεταξοσκώληκες, με την προσθήκη γονιδίων από αράχνες, ώστε να παράγουν πιο γερό και ελαστικό τεχνητό μετάξι, ένα επίτευγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει τη χρήση πιο ανθεκτικών ινών στα υφάσματα, αλλά και σε άλλες χρήσεις, όπως στους επιδέσμους ή στα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Τζάρβις του πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, κατάφεραν να ενσωματώσουν ειδικές πρωτεΐνες από αράχνες στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και επιδεκτικό επέκτασης, με αποτέλεσμα να είναι καταλληλότερο για διάφορες εφαρμογές, ιδίως στο πεδίο της ιατρικής.

Τέτοια γονίδια αραχνών που παράγουν τις πρωτεΐνες για τη δημιουργία του ιστού τους, είχαν στο παρελθόν εισαχθεί και σε άλλους οργανισμούς (βακτήρια, μαγιά, φυτά καπνού, έντομα, ακόμα και κατσίκες που παρήγαγαν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους!), όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέστη εφικτό να παραχθούν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών μεταξιού, έτσι να υπάρξει εμπορική αξιοποίηση.

Το νέο βιο- υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε πολλές εφαρμογές, προηγουμένως όμως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος μαζικής παραγωγής του, κάτι που ακόμα συναντά δυσκολίες. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν- χωρίς επιτυχία- να βρουν τρόπους για παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα μεταξιού αράχνης, το οποίο θεωρείται ισχυρότερο από το χάλυβα.

Όμως οι αράχνες είναι επιθετικές και επιρρεπείς στον κανιβαλισμό, με συνέπεια να είναι αδύνατο να «χειραγωγηθούν» σε μεγάλους αριθμούς και σε πυκνοκατοικημένες αποικίες (όπως οι μεταξοσκώληκες) για τη μαζική παραγωγή μεταξιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός;



Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να την επιλέξετε.

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να πάρει μια γυναίκα που εγκυμονεί είναι το αν θα γεννήσει με καισαρική ή με φυσιολογικό τοκετό.

Φυσικά η καισαρική έχει τα υπέρ και τα κατά της και είναι στο χέρι σας το τι θα επιλέξετε τελικά.

• Η καισαρική επιλέγεται όταν το έμβρυο δεν έρχεται με το κεφάλι κατά τη διάρκεια της γέννας. Τότε το χειρουργείο είναι έτοιμο και η μέθοδος αυτή επιβάλλεται, αφού είναι επικίνδυνο για το νεογνό.

• Όταν η σπονδυλική στήλη του μωρού είναι κάθετη προς την σπονδυλική στήλη της μητέρας τότε η καισαρική είναι απαραίτητη να γίνει, αφού με φυσιολογικό τοκετό μπορεί να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα.

• Όταν μία γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών καλό θα ήταν η γέννα να γίνει μέσω καισαρικής, αφού για πρώτο παιδί ,θεωρείται μεγάλη σε περίπτωση μάλιστα που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της γέννας.

• Σε περίπτωση που η μητέρα έχει δίδυμα, είναι προτιμότερο να ακολουθήσει αυτήν την μέθοδο, παρά τον φυσιολογικό τοκετό.

Εάν μία γυναίκα έχει χειρουργηθεί πρόσφατα για ινομυώματα, καλό θα ήταν να επιλεγεί η καισαρική τομή, αφού είναι πολύ πιθανό με τον φυσιολογικό τοκετό να προκληθεί αιμορραγία.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν πλέον να γεννήσουν με τη μέθοδο της καισαρικής. Προτού πάρετε πάντως την τελική απόφαση, καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας και να καταλήξετε από κοινού με ποιον τρόπο θα γεννήσετε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλωτό μουσείο θα κινείται στα λιμάνια της Μεσογείου



Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το θέμα της δημιουργίας ενός μουσείου πάνω σε πλοίο, που θα κινείται στα λιμάνια της Μεσογείου και θα περιλαμβάνει έκθεση με θέμα τις υποβρύχιες αρχαιολογικές δραστηριότητες που έχουν διεξαχθεί στη λεκάνη της Μεσογείου, εξετάστηκε σε σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στον Πειραιά.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέλαβε υπό την αιγίδα της την υλοποίηση του μουσείου αυτού, που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στη Βενετία με πρωτοβουλία του «Art Culture Med», ενώ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή οργανώσεις και φορείς όπως η Unesco Βενετίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βενετία, σύσκεψη των ενδιαφερόμενων ελληνικών και ιταλικών φορέων, ώστε να υπογραφεί η διμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας για την υλοποίηση του προγράμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύμβαση για κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων στην Κατερίνη



Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Δύο νέα «πράσινα» δημοτικά σχολεία αποκτά η Κατερίνη, καθώς υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή των βιοκλιματικών κτιρίων από τον δήμαρχο, Σάββα Χιονίδη, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.

Με χρηματοδότηση 100% από το ΕΣΠΑ ξεκινά η κατασκευή του 4ου δημοτικού σχολείου στην περιοχή Βατάν - Μυλαυλάκου και του 14ου δημοτικού στην περιοχή Εθνικού Σταδίου.

Ο προϋπολογισμός κάθε σχολείου ανέρχεται στο ποσό των 3.700.000 ευρώ, ενώ συνολικά, με την κατασκευή ενός ακόμη σχολείου στην περιοχή των Ευαγγελικών, που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, η δημοτική αρχή της Κατερίνης πέτυχε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Με την κατασκευή των νέων «πράσινων» σχολείων θα λυθούν στεγαστικά προβλήματα, ενώ θα αξιοποιηθούν παράλληλα οι ενεργειακοί πόροι, που συντελούν στη μείωση του κόστους σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα δύο «πράσινα» δημοτικά σχολεία της Κατερίνης αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν τους μαθητές το Σεπτέμβριο του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 21 Μαΐου οι πανελλαδικές



Πρεμιέρα με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας Γενικής Παιδείας.

Στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους περίπου 120.000 υποψήφιους απόφοιτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να διεκδικούν φέτος μια θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Βάσει των όσων αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας τα μαθήματα στα Λύκεια θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαΐου και στα Γυμνάσια στις 25 Μαΐου.

Οι πανελλαδικές θα αρχίσουν με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας Γενικής Παιδείας, ενώ από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου θα γίνει και η συμπλήρωση των μηχανογραφικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλό το κόστος των ενεργειακών πιστοποιητικών



Αναβολή εφαρμογής του μέτρου για ένα χρόνο ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.

Την αναβολή εφαρμογής των ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις ακινήτων, η οποία σύμφωνα με τα τώρα ισχύοντα, θα εφαρμοστεί από την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μίσθωση κάθε ιδιοκτησίας άνω των 50 τ.μ. θα χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή, με κόστος που κατά κανόνα υπερβαίνει το μηνιαίο ενοίκιο.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι η ενεργειακή επιθεώρηση επιβάλλεται σε περίοδο μείωσης των ενοικίων και πλήρους απραξίας στη μισθωτική αγορά και έρχεται να προστεθεί στο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στις βεβαιώσεις πολεοδομικής νομιμότητας που θεσπίστηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα και τα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται σε όλα τα συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές.

Η Ομοσπονδία ζητά την αναβολή των ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο «ώστε να μην μπλοκάρουν ακόμα και αυτές οι λίγες μισθώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, και να μην είναι οι πολίτες εκτεθειμένοι σε αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών που τυπικά και μόνον έχουν απελευθερωθεί».

Το θέμα θα συζητηθεί στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 10 π.μ., στο κινηματοθέατρο Απόλλων, Σταδίου 19.

Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι η συνεχής μείωση ή και μη καταβολή των μισθωμάτων καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, να συγκεντρώσουν τα πάμπολλα (έως και 17) απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόμη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, «χωρίς καμιά απολύτως αξία υπέρ του βαρυνόμενου ιδιοκτήτη, και να πληρώσουν ελεύθερα καθοριζόμενες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών, συχνά μεγαλύτερες ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα (με ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.μ. στα επαγγελματικά κτίρια)».

Το κόστος αυτό, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, προστίθεται στα εξής νέα «χαράτσια»:

- Στη νέα έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) σε βάρος των ιδιοκτητών.

- Στο αγνώστου ακόμη ύψους κόστος της νέας βεβαίωσης πολεοδομικής νομιμότητας για όλα τα συμβόλαια, που επιβλήθηκε με το νόμο περί αυθαιρέτων.

- Στα νέα «εξαρτημένα τοπογραφικά» που απαιτούνται ήδη υποχρεωτικά σε όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές.

- Στα νέα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων (για σύνδεση με τη ΔΕΗ) για τα οποία ήδη ζητούνται πολλαπλάσιες αμοιβές, λόγω του νέου τρόπου χορήγησής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα



Οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν ρεύμα χωρίς έγκριση της εφορίας.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εντάχθηκαν στην διαδικασία τακτοποίησης των ακινήτων τους προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ήδη εστάλη στις εφορίες.

Προβλέπεται ότι τα ακίνητα αυτά θα μπορούν να πάρουν ρεύμα από τη ΔΕΗ χωρίς προηγούμενη έγκριση της εφορίας και χωρίς να υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να κατονομάσει τους εργολάβους που συμμετείχαν στην κατασκευή.

Η αντίστοιχη ρύθμιση όμως για το νερό δεν εξαιρεί τον υδραυλικό που έκανε τις συνδέσεις από την υποχρέωση να γνωστοποιεί τα στοιχεία του, ώστε να φορολογηθεί, ενώ στην εγκύκλιο τονίζεται ότι φόροι, εισφορές, τέλη και πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί για τις οικοδομές αυτές, δεν επιστρέφονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία κατά τρεις μήνες



Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες, εντός Ιανουαρίου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Η εισήγηση των στρατιωτικών είναι για 3 μήνες επιπλέον θητεία και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με 12 μήνες για το στρατό και 15 για ναυτικό και αεροπορία.

Ωστόσο, είναι πιθανόν η διάρκεια της θητείας να προσδιοριστεί επακριβώς σε δεύτερη φάση και μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις νεολαίες.

Όσοι υπηρετούν κατά την περίοδο που ανακοινωθεί η απόφαση αύξησης της στρατιωτικής θητείας δεν θα θιγούν. Ο επιπλέον χρόνος θα αφορά όσους καταταγούν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μετά.

Ο κύβος για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ερρίφθη μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Πεντάγωνο, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, στην οποία όλοι σχεδόν οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, αφού προηγουμένως άκουσαν από τη στρατιωτική ηγεσία τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Αύξηση της θητείας είχε προαναγγείλει και ο τέως υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις του Νοεμβρίου τον πρόφτασαν. Οι στρατιωτικοί κρίνουν επιβεβλημένη την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες καθώς ο περιορισμένος αριθμός απόδοσης των ΕΣΣΟ., λόγω της υπογεννητικότητας, η αναστολή των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και η συντήρηση ενός μεγάλου αριθμού μονάδων προκαλούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Στρατεύματος, με την επάνδρωση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και 30%.

Η πρόταση των επιτελών έχει ήδη παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύστημα θα ανακαλύπτει όσους παρκάρουν παράνομα σε θέσεις αναπήρων



Χάρη σε μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Car Parking Technologies.


Τι σημαίνει όταν μια θέση στάθμευσης επισημαίνεται με ένα σύμβολο αναπηρικής καρέκλας; Κανονικά ότι αυτή προορίζεται για ανθρώπους που έχουν κάποια αναπηρία, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί την «έξυπνη» λύση για όσους βιάζονται και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ειδικά αν πρόκειται να κάνουν γρήγορα την όποια δουλειά έχουν.

Κάθε μέρα σε χώρους στάθμευσης σε όλο τον κόσμο, οδηγοί που ίσως η μοναδική αναπηρία που έχουν είναι να μην νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις εκείνες που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες για να μην περπατήσουν λίγα μέτρα περισσότερο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων καταφέρνουν και δεν γίνονται αντιληπτοί, εκτός και αν κάποιος υπάλληλος τύχει και ελέγξει το όχημα για κάποιο διακριτικό σήμα. Χάρη σε μία τεχνολογία, όμως, που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Car Parking Technologies (CPT) της Νέας Ζηλανδίας, οι υπάλληλοι θα είναι δυνατό να ειδοποιούνται όταν ένα όχημα σταθμεύει παράνομα στις θέσεις αυτές.

Αν και έχουν υπάρξει διάφορα παρόμοια συστήματα, αυτό φαίνεται να είναι το πιο απλό, μιας και θα εξοπλίζει τα αυτοκίνητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες με μία ειδική ηλεκτρονική ετικέτα. Την ετικέτα αυτή, θα «διαβάζουν» αισθητήρες που θα είναι τοποθετημένοι στις θέσεις στάθμευσης, όπου και θα ανιχνεύουν το κατά πόσο ένα αυτοκίνητο φέρει όντως το πιστοποιητικό για να παρκάρει σε αυτές. Εάν ένα αυτοκίνητο δεν διαθέτει την ετικέτα αυτή, τότε θα ειδοποιείται το κατάστημα.

Το σύστημα κοστίζει όσο σχεδόν και άλλα παρόμοια με αυτό, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τύπους ειδικών χώρων στάθμευσης. Η CTP υποστηρίζει ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο κιόλας χρόνο.



Μάθετε τα πάντα για το αναπηρικό αυτοκίνητο σε αυτό το θέμα: 

Αναπηρικό Αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα...