Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Μία στις τέσσερις γυναίκες βλέπουν πορνό


Οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» και τα smartphones αύξησαν τα ποσοστά.
Ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες που κάνουν log in στα μεγαλύτερα σάιτ στον κόσμο είναι… γυναίκες, με τις κάτω των 35 ετών να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην άνοδο των ποσοστών λέγεται ότι είναι η έκρηξη στη δημοτικότητα των smartphones, με τις νεαρές γυναίκες να προτιμούν να χρησιμοποιούν τις κινητές τους συσκευές για να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με μια έρευνα της ιστοσελίδας Pornhub, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, και η οποία βασίζεται στα στοιχεία κίνησης και την ανάλυση δεδομένων της ιστοσελίδας, το 60% των χρηστών της παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό σε κινητά τηλέφωνα, ένα 7% σε ταμπλέτες και ένα 33% σε υπολογιστή.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η δημοτικότητα των πορνό εκτινάχθηκε και μετά την επιτυχία της τριλογίας «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», που πούλησε πάνω από 125 εκατ. αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Ακόμη, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι η Δευτέρα είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για την παρακολούθηση ταινιών ενηλίκων από τις γυναίκες, ενώ το Σάββατο η λιγότερο δημοφιλής.

Σε γενικές γραμμές, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας είναι άντρες και γυναίκες κάτω των 35 ετών, σε ποσοστό 60%, η διάρκεια παραμονής τους δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά και μπαίνουν συνήθως στο σάιτ μετά τις 11 το βράδυ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετανάστες: Με προβλήματα η ζωή γι' αυτούς σε Ελλάδα, Γαλλία και Βρετανία


Συνεχίζονται οι δράσεις για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως

Δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται στον χώρο.

Με δυο κινητές μονάδες στον χώρο του Πεδίου του Άρεως, στο οποίο βρίσκονται πρόσφυγες, αλλά και χρήστες απαγορευμένων ουσιών, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η πρώτη κινητή μονάδα αποτελούμενη από πνευμονολόγους και παιδιάτρους και εξοπλισμένη με ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα εξετάζει το σύνολο των παιδιών των προσφύγων προκειμένου να ελεγχθούν και να πιστοποιηθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους ώστε άμεσα να προωθηθούν στους ξενώνες, όπου θα φιλοξενηθούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες για την προστασία τους.

Η δεύτερη κινητή μονάδα αποτελούμενη από ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα των χρηστών που έχουν βρει "καταφύγιο" στο χώρο του πάρκου.

Η συνεχής παρουσία δύο κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίθαλψη των πασχόντων, καθώς και άλλες δράσεις άμεσης υποστήριξης είναι αποτέλεσμα της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, του γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου, γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανασίου Γιαννόπουλου, εκπροσώπου του Δήμου Αθηναίων, ΜΚΟ με εμπειρία στο πεδίο δημοσίων φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

-----------

Απέτρεψαν 1.700 μετανάστες να εισέλθουν στη σήραγγα της Μάγχης

Αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα.

Περίπου 1.700 απόπειρες μεταναστών να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας της Μάγχης για να περάσουν στην Βρετανία απέτρεψε η γαλλική αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Καλαί, στην βόρεια Γαλλία. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα που έριξε κάποιος εναντίον του.

Από τις απόπειρες αυτές, οι 1.000 απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στην περιοχή γύρω από την σήραγγα, ενώ οι υπόλοιπες 700 αποτράπηκαν μέσα στη σήραγγα, όπου είχαν κατορθώσει να εισέλθουν κάποιοι μετανάστες, διευκρίνισε αστυνομική πηγή.

Ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκε «στο πρόσωπο και το κεφάλι» από τη ρίψη πέτρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αστυνομικός διακομίστηκε στο νοσοκομείο για ράμματα, ενώ αυτός που πέταξε την πέτρα, ένας Σουδανός μετανάστης, συνελήφθη.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχε μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούσαν να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας της Μάγχης με απώτερο στόχο να μπορέσουν να περάσουν στην Βρετανία, κυρίως λόγω της μικρότερης κυκλοφορίας φορτηγών.

Την περασμένη εβδομάδα οι απόπειρες των μεταναστών είχαν ξεπεράσει τις χίλιες, ενώ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ένας Σουδανός έχασε την ζωή του, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των θανάτων μεταναστών στην περιοχή από τις αρχές του Ιουνίου.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε την Τετάρτη την ενίσχυση με επιπλέον 120 αστυνομικούς της δύναμης των 300 μελών των δυνάμεων της τάξης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της βρετανικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Daily Mail, περίπου το 70% των μεταναστών, που βρίσκονται στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί, ενδέχεται να καταφέρνει να φτάσει στη Βρετανία.

«Στις διαβουλεύσεις που είχαμε με τους Γάλλους συναδέλφους μας, αυτοί επιβεβαίωσαν ότι βάσει της δικής τους της έρευνας, το 70% των μεταναστών, που καταγράφουν στο Καλαί, εγκαταλείπει την γύρω περιοχή μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών», δήλωσε ο Άλαν Πούσλεϊ.

Η γαλλική αστυνομία δεν μπορεί να διευκρινίσει αν οι μετανάστες αυτοί φεύγουν προς τη Γαλλία ή καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βρετανία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η βρετανική αστυνομία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 400 μετανάστες συνελήφθησαν στην κομητεία του Κεντ στη Βρετανία μόνον τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι «πολύ υψηλότεροι», υπογράμμισε.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι περίπου 3.500 από τους περίπου 5.000 μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα στο Καλαί μπορεί να περάσουν μέσω της σήραγγας της Μάγχης στην Βρετανία στο προσεχές μέλλον.

-----------

Φυλακή σε όσους νοικιάζουν καταλύματα σε παράτυπους μετανάστες

Η ρύθμιση θα εισαχθεί στο βρετανικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο.

Οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν καταλύματα σε παράτυπους μετανάστες θα υπόκεινται σε ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με μια νέα πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να επιδείξει αυστηρότητα στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Το μέτρο αυτό, βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες που δεν θα ελέγχουν τη νομική κατάσταση των ενοικιαστών τους θα είναι δυνατόν να τιμωρούνται με φυλάκιση έως και πέντε ετών, θα εισαχθεί στο νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Κρεγκ Κλαρκ, υφυπουργός αρμόδιος για τις τοπικές κοινότητες. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε ως τώρα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες.

Βάσει του νομοσχεδίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να προχωρούν σε έξωση παράτυπων μεταναστών από τις ιδιοκτησίες τους χωρίς να χρειάζονται δικαστική εντολή, αναφέρει η εφημερίδα «The Guardian».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο τίθεται επίσης το θέμα της κατάσχεσης των μισθών όσων εργάζονται λαθραία, σε μια χώρα όπου το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ανησυχίας για τους πολίτες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία στα Γιάννενα με διασώστη του ΕΚΑΒ


Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 48χρονος που έπεσε στο φωταγωγό πολυκατοικίας στα Γιάννενα. Ο 48χρονος, εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Δολιανών και πατέρας δύο παιδιών, εξέπνευσε, λίγο μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα της άδειας του και ανέβηκε στη ταράτσα της πολυκατοικίας προκειμένου να καλύψει τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς θα έφευγε για διακοπές με την οικογένειά του.

Παρά τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ και την άμεση μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δεν τα κατάφερε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Σλοβενία διαγράφει τα χρέη των πολιτών της


Τη νομοθεσία θα εκμεταλλευτούν περισσότεροι από 70 δήμοι.
Από σήμερα ξεκινάει στη Σλοβενία η κατάθεση αιτήσεων όσων πολιτών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας τον προηγούμενο μήνα.

Η κατάθεση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι συμφωνίες για τη διαγραφή των χρεών θα πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016.

Ο νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πριν από 15 ημέρες και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να αιτηθούν τη διαγραφή τους από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και το φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.

Η δυνατότητα διαγραφής του χρέους αφορά χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν πριν από το 2014. Τη νομοθεσία αυτή θα εκμεταλλευτούν περισσότεροι από 70 δήμοι, προκειμένου να απαλλαγούν από χρέη, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διοικητικές βελτιώσεις στους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπ. Πολιτισμού


Σειρά επεμβάσεων από το υπουργείο.
Σε μια σειρά επεμβάσεων οι οποίες θα συμβάλουν αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία των εποπτευομένων οργανισμών του Υπουργείου Πολιτισμού προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τηρώντας τις από καιρού εξαγγελθείσες δεσμεύσεις της για ευταξία, διαφάνεια και λειτουργικότητα των εποπτευομένων οργανισμών και για διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

- Παρελήφθη το πόρισμα τού διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησαν ελεγκτές τής δημόσιας διοίκησης στο Εθνικό Θέατρο για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει ο προηγούμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2014- 15. Το πόρισμα διαβιβάζεται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

- Παρελήφθη το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που είχε παραγγελθεί από το νέο Δ.Σ. για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται εν εξελίξει ο λογιστικός έλεγχος για τον ίδιο φορέα.

- Παραγγέλλεται διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος από το νέο Δ.Σ. για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

- Ξεκινά επίσης η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο των δυο φορέων ήδη από το 2010.

- Ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος στο Ελληνικό Φεστιβάλ και ξεκίνησε η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος από το νέο Δ.Σ., όπως προβλεπόταν ήδη από τον ιδρυτικό νόμο του 1998.

- Προχωρεί η νομοθετική επεξεργασία σημείων του ιδρυτικού νόμου καθώς και του οργανισμού λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

- Προχωρεί η επεξεργασία της αναμόρφωσης του οργανισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

- Εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία της προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης σε εφαρμογή του οργανισμού λειτουργίας του από το 2013, που δεν έχει μέχρι σήμερα κατά τούτο εφαρμοστεί.

Εξάλλου, με εγκύκλιο που εστάλη προς τους εποπτευόμενους φορείς εφιστάται εκ νέου η προσοχή στην ανάγκη σχολαστικής τήρησης του νόμου περί Διαύγειας, όπως εξάλλου της τήρησης πρωτοκόλλου για το σύνολο των εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων κάθε είδους, καθώς της τήρησης πρακτικών συνεδριάσεων των Δ.Σ., τα οποία θα πρέπει να υπογράφονται από το σύνολο των συμμετεχόντων μελών τους.

Τέλος, με άλλο έγγραφο ζητήθηκε από τους εποπτευόμενους φορείς να δώσουν αναλυτικά στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνουν, καθώς και του συνόλου των μισθωμάτων τα οποία καταβάλλουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο γερανοί έπεσαν πάνω σε σπίτια στην Ολλανδία - Πάνω από 20 τραυματίες


Πανικός προκλήθηκε στην πόλη Άλφεν αν ντεν Ράιν της Ολλανδίας όταν δύο γερανοί που βρίσκονταν σε μια πλωτή πλατφόρμα έπεσαν πάνω σε σπίτια.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άτομα.



Οι γερανοί κατά πάσα πιθανότητα μετέφεραν υλικό για την κατασκευής γέφυρας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε σε συνοικία της Μαδρίτης


Είχε προηγουμένως εκκενωθεί εκτάκτως από την πυροσβεστική.

Ένα τετραώροφο κτίριο σε λαϊκή συνοικία της Μαδρίτης κατέρρευσε σήμερα το πρωί. Λίγη ώρα πριν το κτίριο πριν είχε εκκενωθεί εκτάκτως από την πυροσβεστική υπηρεσία.

ΚΤΙΡΙΟ ΜΑΔΡΙΤΗ

Γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, οι ένοικοι του κτιρίου άκουσαν τριξίματα και παρατήρησαν μεγάλες ρωγμές στους τοίχους των διαμερισμάτων τους, όπως εξήγησε ο δήμος της Μαδρίτης.

Καθώς υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης οι πυροσβέστες απομάκρυναν 57 ανθρώπους, ενοίκους της πολυκατοικίας αλλά και γειτονικών κτιρίων της συνοικίας Καραμπαντσέλ, στα νότια της πόλης. Το κτίριο τελικά κατέρρευσε γύρω στις 09:00 το πρωί, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ινδία μπλόκαρε εκατοντάδες sites με πορνό


Η κίνηση προκάλεσε την οργή του κόσμου.

Μπλόκο σε εκατοντάδες πορνογραφικά sites έβαλε η κυβέρνηση της Ινδίας, προκαλώντας κατακραυγή για το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου.

Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών ζήτησε από τους πάροχους ίντερνετ να αποκλείσουν την πρόσβαση σε 857 πορνογραφικούς ιστότοπους, οι οποίοι κρίθηκαν «επιλήψιμοι». Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πλήγμα που κατάφερε η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στη διαδικτυακή πορνογραφία.

«Γράψαμε στους πάροχους πρόσβασης στο διαδίκτυο προκειμένου να τους ζητήσουμε να διακόψουν την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτούς τους επιλήψιμους ιστότοπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών, Ν.Ν. Καούλ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στον αποκλεισμό των ιστότοπων με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, όμως ελλείψει ενός εξελιγμένου συστήματος ελέγχου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο μέχρι νεωτέρας.

Από το Σαββατοκύριακο οι χρήστες του Διαδικτύου στην Ινδία επιχειρούσαν μάταια να μπουν στους πορνογραφικούς ιστότοπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων φιλοξενείται από εξυπηρετητές του εξωτερικού και κατέληγαν σε μία λευκή σελίδα. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους επισημαίνοντας ότι οι ενήλικες έχουν κάθε δικαίωμα να τους επισκέπτονται κατά την ιδιωτική τους ζωή.

Διάσημοι συγγραφείς, αρθρογράφοι και πολιτικοί εξέφρασαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την αντίθεσή τους στο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ το hashtag #Pornban είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στη χώρα.

«Να μην απαγορεύετε το πορνό. Να απαγορεύσετε τους άνδρες που γλυκοκοιτάζουν, που τιθασεύουν, που τρίβονται, που παρενοχλούν, που επιτίθενται, που ταπεινώνουν και βιάζουν τις γυναίκες. Να απαγορεύσετε (τις σχέσεις) χωρίς συγκατάθεση. Όχι όμως το σεξ» έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής συγγραφέας Σετάν Μπαγκάτ.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιλίντ Ντεόρα εκτίμησε από την πλευρά του ότι η διαμάχη σχετικά με αυτήν την απαγόρευση δε σχετίζεται με το γεγονός «αν αγαπάει κανείς ή όχι το πορνό. Έχει να κάνει με την κυβέρνηση που επιτίθεται εναντίον των ατομικών ελευθεριών».

«Τι θα απαγορεύσουν μετά, τα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις;» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η ζήτηση για πορνό είναι μεγάλη στην Ινδία. Σύμφωνα με τον πορνογραφικό ιστότοπο Pornhub, πέρυσι η χώρα αυτή ήταν τέταρτη στην κατάταξη σε επίπεδο καθημερινών επισκέψεων μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΤΑ - Δήμοι: Θέματα προϋπολογισμών, προσωπικού και ΕΣΠΑ


Εγκύκλιος Βούτση για θέματα προσωπικού των ΟΤΑ

Διευκρινίσεις προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας.

Διευκρινήσεις για θέματα προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης που ρυθμίζονται με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (4325/15) παρέχει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας.

Ειδικότερα, με το άρθρο 26 εξομοιώνονται οι μουσικοί των ΟΤΑ α΄ βαθµού και των νοµικών προσώπων αυτών (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), µε τους μουσικούς αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, µε την κοινή υπαγωγή τους σε κλάδο ΤΕ Μουσικών. Η κατάταξη γίνεται αυτοδίκαια από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή από τις 11 Μαΐου 2015, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο εξατάξιου Γυμνασίου ή Λυκείου, πτυχίο ή δίπλωμα μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένου μη ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και πτυχίο μουσικής ειδικότητας.

Επίσης, με το άρθρο 35 παρατείνονται οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού των φορέων των ΟΤΑ που απασχολείται στις συγχρηματοδοτούμενες δομές Κέντρων Ηµερήσιας Φροντίδας Ηλικιωµένων (ΚΗΦΗ), Κέντρων ∆ιηµέρευσης- Ηµερήσιας Φροντίδας (ΚΕ∆ΗΦ) και των Κέντρων Στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών Οµάδων, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι παρεχόμενες υπηρεσίες, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των φορέων στο νέο κύκλο των αντίστοιχων πράξεων της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 20124-2020 του ΕΣΠΑ και πάντως όχι πέρα της 31/12/2015. Η παράταση είναι υποχρεωτική και δεν απαιτείται έγκριση της ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου).

Η εγκύκλιος ενημερώνει ακόμα ότι διατηρείται για τους ΟΤΑ η εξαίρεση από την υποχρέωση χορήγησης έγκρισης από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 για τις παρακάτω περιπτώσεις προσλήψεων: έκτακτο προσωπικό για την εκτέλεση έργων αυτεπιστασίας, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή πρόσκαιρων ή εποχικών αναγκών με διάρκεια σύμβασης δυο ή κατ’ εξαίρεση τριών μηνών, εργατοτεχνικό προσωπικό έως πέντε ημερομισθίων, προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα και προσωπικό ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχοι μίσθωσης έργου επί αντιτίμω. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου για πυρασφάλεια και ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών με διάρκεια σύμβασης τριών μηνών σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών χωρίς έγκριση της ΠΥΣ 33/2006.

----------------

«Μαχαίρι» στους προϋπολογισμούς των δήμων

Ισοσκελισμένα θα πρέπει να είναι και τα ανταποδοτικά τέλη.

Περιορισμένες θα εξακολουθήσουν να είναι οι δαπάνες των δήμων, καθώς η υποχρέωση για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ισχύει και για το οικονομικό έτος 2016. Ισοσκελισμένα θα πρέπει να είναι και τα ανταποδοτικά τέλη (ύδρευση, καθαριότητα, φωτισμός), ενώ σε περίπτωση ελλειμμάτων η αύξηση των δημοτικών τελών είναι μονόδρομος.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ζητείται από τους δήμους η κατάρτιση «ρεαλιστικών» προϋπολογισμών, δεδομένου ότι με βάση τον ν. 4270/2014 η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική.

Στην ΚΥΑ, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα, δυνατά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά αναφέρονται οι δαπάνες στις οποίες θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερου ύψους ποσών σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος:

- οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας,

- οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.

- οι επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.) πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες.

Η σύναψη δανείων επιτρέπεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και δεν επιτρέπεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, να συνομολογούν δάνεια με αποκλειστικό σκοπό την χρηματοδότηση των χρεών τους, τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες.

----------------

SOS για τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ δημοτικά έργα

Επιστολή Πατούλη στον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Στον «αέρα» βρίσκονται δημοτικά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την οποία γνωστοποιείται το περιεχόμενο επιστολής του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Πατούλης, στην επιστολή του, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών σε συμβασιοποιημένα έργα σε δήμους όλης της χώρας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, και τον κίνδυνο να κληθούν οι δήμοι να επωμιστούν το κόστος.

Επισημαίνει, επίσης, την υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα την ύπαρξη διακοπής εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος των εκτελούμενων έργων των Δήμων και την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι την 31-12-2016.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με στοιχεία, από σχετική έρευνα της ΚΕΔΕ, σε 113 δήμους (δηλαδή το 1/3 του συνόλου της Χώρας), έχει γίνει διακοπή εργασιών σε 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αναφέρει η ΚΕΔΕ, για το σύνολο των δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ.

Καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των εταιριών για τα υλοποιούμενα έργα του ΕΣΠΑ 2007-13, λόγω της μη χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετακυλύεται προς τους δήμους, με τη δημιουργία τεράστιων ευθυνών για τις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κ.λπ.) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους, σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Επισημαίνει δε πως ο κ. Πατούλης αναφέρει στην επιστολή του τονίζει πως «η σχετική κατάσταση τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμη, καθότι πλέον οι εργοληπτικές εταιρείες κινούν τις διαδικασίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1418/84, απαιτώντας από τους δήμους την καταβολή της συνολικής ζημίας, που έχουν υποστεί λόγω της διακοπής των εργασιών», και ζητά από τον υπουργό, «λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε (5 μήνες πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας) καθώς και την κρισιμότητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων αυτών, να αναλάβετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτησή τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Εργασίας: Δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30/6


Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30/6 δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM).

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στο Eurosummit και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε η χαράκτρια Άρια Κομιανού


«Έφυγε» από τη ζωή πριν λίγες μέρες η χαράκτρια Άρια Κομιανού, σε ηλικία 77 ετών, μετά από μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας.



Η Άρια Κομιανού, με καταγωγή από την Κέρκυρα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Κώστα Γραμματόπουλου, και παράλληλα τυπογραφία.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων πολλές πανελλήνιες.

Τον Απρίλιο του 2013 εγκαινιάστηκε στην Κέρκυρα το Ίδρυμα Χαρακτικής που φέρει το όνομά της, προσφορά της ίδιας στον τόπο καταγωγής της. Σκοπός του ιδρύματος η μελέτη και η προαγωγή της χαρακτικής, σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του πλούσιου και πολυβραβευμένου έργου της, που περιλαμβάνει χαρακτικά, πορτρέτα και ex-libris.

Έργα της Άριας Κομιανού βρίσκονται σε πολλές τοπικές και διεθνείς Πινακοθήκες και Μουσεία σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, εργάστηκε ως καθηγήτρια χαρακτικής σε σχολεία και τεχνικές σχολές και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα (Δευτέρα 3/8) το απόγευμα στον Άγιο Παντελεήμονα Ιλισσού, ενώ η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο (4/8) στην Κέρκυρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή καταβολής δικαστικών παραβόλων


Μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου παρατείνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών.

Η παράταση, καθώς η προηγούμενη απόφαση έληγε στις 31.7, κρίθηκε αναγκαία λόγω της διατήρησης περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Χωρίς ρεύμα κινδυνεύουν να μείνουν τα σχολεία


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα σχολική χρονιά κρούει ο αντιδήμαρχος Παιδείας στην Πάτρα, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την υποχρηματοδότηση του δήμου.

«Το σχολικό κουδούνι της 11ης Σεπτεμβρίου πρέπει να σημάνει την έναρξη δυναμικότατων κινητοποιήσεων για την παιδεία στην Πάτρα και όχι την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου» δήλωσε στο patrastimes.gr ο Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Όπως εξηγεί εκτός από το γεγονός του 16ου Δημοτικού, που παραμένει "άστεγο" και χωρίς καν απάντηση από το υπουργείο στις εκκλήσεις του δήμου, υπάρχουν προμηθευτές στους οποίους οφείλονται μικροποσά από τα γραφικά είδη και είδη υγιεινής που προμήθευσαν τα σχολεία την περίοδο 2014-2015. Ωστόσο, υπογραμμίζει, το μείζον ζήτημα είναι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί μηνών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΠ, ύψους χιλιάδων ευρώ.

«Πρέπει να προβούμε σε διακανονισμό, αλλά με τι χρήματα θα τα πληρώσουμε όταν το 2014, για 264 σχολικά συγκροτήματα στην Πάτρα εγκρίθηκαν μόλις 2.100.000 ευρώ, μειωμένα κατά 60% σε σχέση με το 2009, που τα σχολεία ήταν 193», σχολίασε ο αντιδήμαρχος, που εξέφρασε φόβους ότι οι σημερινές πιέσεις των Οργανισμών για εξόφληση των λογαριασμών, θα κλιμακωθούν σύντομα με διακοπές της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών.

«Θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα στην καινούργια σχολική χρονιά και πρέπει όλοι η πόλη να κινητοποηθεί το συντομότερο», κατέληξε ο κ.Αθανασόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής κατακραυγή για τη λογίστρια που ποζάρει στο Facebook με τα ζώα που σκοτώνει


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media η Sabrina Corgatelli, η οποία ανεβάζει φωτογραφίες στο Facebook με τα άγρια ζώα που έχει σκοτώσει. Η Αμερικανίδα εργάζεται ως λογίστρια στο πανεπιστήμιο του Αϊντάχο και έχει για… χόμπι το κυνήγι άγριων ζώων.

Σε δημοσίευση που έκανε πριν από λίγες μέρες ποζάρει δίπλα από μια νεκρή καμηλοπάρδαλη και γράφει: «Σκότωσα μια γερασμένη καμηλοπάρδαλη. Το συναίσθημα ήταν απίστευτο και θα το θυμάμαι πάντα. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη».



Αξίζει να σημειωθεί ότι η Corgatelli δεν φαίνεται να πτοείται από τα αρνητικά σχόλια στο προφίλ της από ζωόφιλους και δηλώνει με προκλητικό τρόπο ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες φωτογραφίες με νεκρά ζώα».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία του λιονταριού Σεσίλ από τον συμπατριώτη της οδοντίατρο Walter Palmer σε εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις συναλλαγές σας με τις τράπεζες


Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Νέες επικαιροποιημένες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). (αλλαγές στην ερώτηση υπ'αριθμ. 2 και προσθήκη νέας ερώτησης υπ'αριθμ. 5)

Ειδικότερα οι ερωτήσεις και απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, καταργήθηκε η τραπεζική αργία και όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοιχτά για το συναλλακτικό κοινό. Επιπλέον, με τη νέα Πράξη όλες οι τραπεζικές εργασίες επιτρέπονται με εξαίρεση εκείνες οι οποίες ρητά απαγορεύονται σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

5. Τι προβλέπεται για τις επιταγές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από 20/7 μέχρι 31/8 2015;

Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.

6. Μπορώ να έχω πρόσβαση στη θυρίδα μου;

ΝΑΙ, μπορείτε να έχετε πρόσβαση, είτε με την τήρηση της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή με σειρά χρονικής προτεραιότητας, είτε κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε. Προς το σκοπό αυτό, έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;

ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα.

10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:

μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και

εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

11. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;

ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,

εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και

για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:

1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.

2. Πληρωμές ξενοδοχείων.

3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.

5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).

6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.

7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).

8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

12. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.

13. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;

ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:

πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,

πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),

εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,

εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,

άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,

κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

14. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;

ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.

15. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;

Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.

16. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;

ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση:

οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,

τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,

πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,

πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

17. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;

ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση την νέα αυτή σύμβαση.

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.

18. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.

19. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;

ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:

των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,

του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),

του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και

του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

20. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.

21. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

22. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;

ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια.

Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Τα αιτήματα των συναλλασσομένων μπορούν να υποβάλλονται στην τράπεζα συνεργασίας τους. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού εφόσον οι συναλλαγές αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.

23. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

24. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

25. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται εντός του ημερήσιου ή/και του εβδομαδιαίου ορίου, με εξαίρεση τις ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα -μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος - και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής της εν λόγω δυνατότητας

26. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.

27. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;

ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδιο ή σε άλλη τράπεζα.

28. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);

Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΦΕΚ Β΄ 1563/24.7.2015) δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.), άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και

εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Το μηνιαίο εγκριτικό όριο κάθε τράπεζας για πελάτη της δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας. Ο έλεγχος για τη συνδρομή της ως άνω προϋπόθεσης γίνεται από την τράπεζα, η οποία ζητά κάθε αναγκαίο παραστατικό και έγγραφο από τον πελάτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα που αφορούν πληρωμές εισαγωγών για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού των σχετικών παραστατικών, από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα είτε θα διεκπεραιώνει μόνη της είτε θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού. Τόσο οι τράπεζες όσο και η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εξετάζουν κατά προτεραιότητα συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων.

29. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;

ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

30. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;

ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.

31. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;

ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.

32. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;

Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.

33. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;

ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

34. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;

ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάνδαλοι κατέστρεψαν το ρομποτάκι που έκανε ώτο-στοπ


Ο HitchBot φτιαχτήκε για να μάθει αν οι άνθρωποι εμπιστεύονται την τεχνολογία.

Οι περιπέτειες του μικρού, φιλικού ρομπότ που έκανε ώτο-στοπ για να μάθει αν το ανθρώπινο είδος είναι άξιο εμπιστοσύνης έληξαν άδοξα σε έναν δρόμο της Φιλαδέλφειας, στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε διαμελισμένο από βάνδαλους.

robot

Το ρομποτάκι HitchBot με το κυλινδρικό σώμα, τα μπλε πόδια και τα κίτρινα γάντια, με τον αντίχειρα πάντα σηκωμένο και έτοιμο να σταματήσει ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο για να το μεταφέρει, κατασκευάστηκε από Καναδούς ερευνητές.

Ο στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εμπιστευτούν την τεχνολογία. Πήρε την απάντησή του σχεδόν αμέσως μόλις έφτασε στις ΗΠΑ.

«Ωχ, το σώμα μου πληγώθηκε» είπε το ρομπότ στον ιστότοπό του το Σαββατοκύριακο. «Φαντάζομαι ότι, κάποιες φορές, άσχημα πράγματα συμβαίνουν στα ευγενικά ρομπότ. Το ταξίδι μου πρέπει να λάβει τέλος προς το παρόν αλλά η αγάπη μου για τους ανθρώπους δεν θα σβήσει ποτέ», πρόσθεσε χωρίς μνησικακία.

Αφού διέτρεξε περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα στον Καναδά χωρίς να συναντήσει προβλήματα και αφού επισκέφθηκε περιοχές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο HitchBot πρόλαβε να καλύψει, σε διάστημα δύο εβδομάδων, μια απόσταση περίπου 480 χιλιομέτρων στις ανατολικές ΗΠΑ μέχρι να πέσει στα χέρια των βανδάλων.

Οι εφευρέτες του, ερευνητές των Πανεπιστημίων Ράιερσον και Μακμάστερ του Τορόντο οι οποίοι ήθελαν να ανακαλύψουν αν «τα ρομπότ μπορούν να εμπιστευτούν τους ανθρώπους», προσπάθησαν να παρηγορήσουν τους θαυμαστές του.

«Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί υποστηρικτές του HitchBOT θα απογοητευτούν αλλά θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η υπέροχη εμπειρία δεν τελειώνει εδώ. Θα επικεντρωθούμε στο εξής στο ερώτημα "τι μπορούμε να μάθουμε απ' όλα αυτά" και θα εξερευνήσουμε τις πιθανές μελλοντικές περιπέτειες των ρομπότ και των ανθρώπων», έγραψαν στον ιστότοπο www.hitchbot.me.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάξτε το δικό σας ολόγραμμα με το smartphone σας


Πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε προβολέα τρισδιάστατων ολογραμμάτων.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να φτιάξετε το δικό σας τρισδιάστατο ολόγραμμα; Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα ολόγραμμα με εργαλεία που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια.
Τι θα χρειαστείτε

1) Χαρτί μιλιμετρέ

2) Μια πλαστική θήκη για CD

3) Ένα στυλό

4) Ψαλίδι

5) Σελοτέιπ ή κόλλα

6) Έναν κόφτη

7) Το smartphone σας
Οδηγίες για να φτιάξετε τον προτζέκτορα

1. Ζωγραφίστε ένα τραπεζοειδές σχήμα όπως αυτό της φωτογραφίας στο χαρτί μιλιμετρέ με τις εξής διαστάσεις 1 εκ. x 3.5 εκ. x 6 εκατοστά. Στη συνέχεια κόψτε το με το ψαλίδι.



2. Κόψτε το σχήμα σε μια πλαστική θήκη CD χρησιμοποιώντας ως πρότυπο το σχήμα που φτιάξατε στο μιλιμετρέ χαρτί. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να έχετε τέσσερις τέτοιες πλαστικές επιφάνειες.



3. Κολλήστε τα τέσσερα σχήματα μαζί με σελοτέιπ ή κόλλα με την μεγαλύτερη πλευρά να βρίσκεται στην κορυφή.



4. Επιλέξτε να προβάλλετε στο κινητό σας ένα βίντεο με ολογράμματα. Εδώ είναι ένα καλό παράδειγμα.



5. Τέλος, τοποθετήστε το σχήμα που φτιάξατε πάνω στο κινητό σας και δείτε το ολόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.



Αναλυτικές οδηγίες για την δημιουργία του τρισδιάστατου ολογράμματος υπάρχουν και στο παρακάτω βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φρικτό ατύχημα σε κυλιόμενες στην Κίνα


Οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι του 35χρονου που παγιδεύτηκε στις σκάλες.

Ακόμα ένα σοκαριστικό ατύχημα σε κυλιόμενες σκάλες συνέβη στην Κίνα σε εμπορικό κέντρο της Σαγκάης. Αυτή την φορά το θύμα ήταν ένας καθαριστής, ο οποίος έσπασε το πόδι του.

Την ώρα που καθάριζε ο 35χρονος τις σκάλες, το πόδι του παγιδεύτηκε στον μηχανισμό και έσπασε σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Xinmin Evening News.

Παρόλο, που η κυλιόμενη σκάλα σταμάτησε, αμέσως, μόλις συνέβη το περιστατικό, το πόδι του άνδρα είχε υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και οι γιατροί αναγκάστηκαν να το ακρωτηριάσουν.

Σημειώνεται πως οι σκάλες είχαν κατασκευαστεί από την Mitsubishi και τόσο η εταιρεία, όσο και η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου, διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή μια 30χρονη γυναίκα έχασε την ζωή της, όταν κατέβαινε από κυλιόμενη σκάλα στο εμπορικό κέντρο «AZG Mall» στην Σινγκτσού της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι. Η άτυχη γυναίκα είχε προλάβει να σπρώξει τον μόλις δύο ετών γιο της μακριά από τις σκάλες.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...