Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η μπίρα μπορεί να μας αδυνατίσει!


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στη νοσοκομειακή κλινική της ίδιας πόλης και στο Ίδρυμα Υγείας Carlos III στη Μαδρίτη, δύο ποτήρια μπίρα ale και lager την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, ενώ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.
Ο δρ Εστρούθ και η δρ Ρόσα Λαμουέλα, στο πλαίσιο της έρευνας, «επιστράτευσαν» 1.249 εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν συστηματικά μικρές ποσότητες μπίρας (ένα έως το πολύ δύο ποτήρια του νερού, την ημέρα) διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση, ενώ είχαν και μικρότερα ποσοστά σωματικού λίπους.
Οι Ισπανοί ερευνητές εξήγησαν ότι η μπίρα περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο και ότι παρέχει τα ίδια οφέλη στην υγεία με αυτά που ήδη έχουν αποδοθεί στη μετρημένη κατανάλωση κρασιού.
«Η κατανάλωση έως μισού λίτρου μπίρα την ημέρα παρέχει θρεπτικά και ιατρικά οφέλη» είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμόν Εστρούθ, ενώ συνέχισε, «είναι μύθος ότι η μπίρα οδηγεί κατ’ ανάγκην στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η αλήθεια είναι πως δεν περιέχει λίπη, ενώ το θερμιδικό φορτίο της είναι χαμηλό».
Αναφερόμενος στη χαρακτηριστική «μπάκα» που πιστεύεται ότι αποκτούν οι λάτρεις της μπίρας, ο δρ Εστρούθ τόνισε ότι αυτή δεν είναι απόρροια της μπίρας καθ’ εαυτής. Αντιθέτως, οφείλεται στον συνδυασμό της κατανάλωσής της με την παντελή έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και με παχυντικά φαγητά, όπως τα λουκάνικα, οι τηγανητές πατάτες, τα σουβλάκια κ.ά..
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μπίρα ασκεί προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εφάμιλλη με αυτήν του κρασιού.

Σημειώνεται πως 500 ml μπίρας lager παρέχουν περίπου 200 θερμίδες - όσες και ένας καφές latte με πλήρες γάλα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα… οικιακά βλάπτουν την καρδιά


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι έγνοιες για να γίνουν οι καθημερινές εσωτερικές και εξωτερικές δουλειές του νοικοκυριού, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, η πληρωμή των λογαριασμών και το «σέρβις» του αυτοκινήτου, δημιουργούν μεγαλύτερο στρες από την ίδια την εργασία, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο την καρδιά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, υπό τη Ρεβέκα Θέρστον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής «Psychosomatic Medicine», μελέτησαν πάνω από 110 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, διαπιστώνοντας ότι όσοι έχουν τις περισσότερες ευθύνες για το νοικοκυριό είναι εκείνοι που έχουν και το περισσότερο άγχος, κάτι που φαίνεται στην πολύ υψηλότερη πίεση του αίματός τους.
Η μελέτη συμπέρανε ότι δεν είναι ο φόρτος εργασίας που κάνει κυρίως τη ζημιά στην υγεία, αλλά το στρες για το πώς κανείς θα τα βγάλει πέρα μέσα στην ημέρα με όλες τις υποχρεώσεις του και παράλληλα πώς θα καταφέρει από πλευράς οικογενειακού προϋπολογισμού να μην «πέσει έξω».

Ωστόσο, η φροντίδα των παιδιών και ακόμη περισσότερο των κατοικίδιων ζώων δεν φαίνεται να αυξάνει την πίεση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου τα μισά περιστατικά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών οφείλονται στην υψηλή πίεση (η «ιδανική» συστολική πίεση είναι 150 mmHg και η διαστολική 90 mmHg).

Πιο αναλυτικά, το άγχος για τις εσωτερικές δουλειές του νοικοκυριού αυξάνει τη συστολική πίεση μέχρι 4,4 mmHg, η έγνοια για το αυτοκίνητο κατά 2,64 mmHg και για την πληρωμή των διαφόρων λογαριασμών κατά 1,66 mmHg. Οι φτωχότερες οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένο άγχος σε σχέση με τις πλουσιότερες οικογένειες.

Αν και μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι επαναλαμβανόμενες δουλειές του σπιτιού (καθάρισμα κ.λπ.) μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά, η νέα έρευνα συμπέρανε ότι η επαναληπτική φύση αυτών των εργασιών μάλλον αυξάνει την πίεση παρά τη μειώνει.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνες σαλαμάνδρας νικούν τον καρκίνο

Θεραπεία κρατά τους καρκινικούς όγκους σε «ύπνωση» και σταματά την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων στον υπόλοιπο οργανισμό




ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα θεραπεία η οποία κρατά τους καρκινικούς όγκους σε «ύπνωση» αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ουσιαστικώς οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν τα κακοήθη κύτταρα καλοήθη, με αποτέλεσμα να μπαίνει «φρένο» στην εξάπλωσή τους και να αποφεύγονται οι μεταστάσεις.

Η επαναστατική προσέγγιση βασίζεται στην επανενεργοποίηση γονιδίων που καταστέλλουν τον καρκίνο και τα οποία έχουν απενεργοποιηθεί εξαιτίας της νόσου. Αν και με τη νέα μέθοδο δεν μειώνεται το μέγεθος του πρωτογενούς όγκου, σταματά η εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του όγκου στον υπόλοιπο οργανισμό, γεγονός άκρως σημαντικό για την επιβίωση των ασθενών.

Η ομάδα από το Νότιγχαμ έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνική σε ζώα με ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 100%, όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «Μolecular Cancer». Ελπίζει τώρα να ξεκινήσει συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία με στόχο ανάπτυξη θεραπείας για τον άνθρωπο.

Πώς όμως κατάφεραν οι ερευνητές να ανοίξουν τον «διακόπτη» των ογκοκατασταλτικών γονιδίων; Χρησιμοποίησαν πρωτεΐνες από σαλαμάνδρες οι οποίες έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν ανθρώπινα γονίδια. Οταν οι πρωτεΐνες αυτές αναμείχθηκαν με καρκινικά κύτταρα του μαστού, κατάφεραν να επανενεργοποιήσουν τα γονίδια που καταστέλλουν τον καρκίνο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού η έγχυση πρωτεϊνών της σαλαμάνδρας έβαλε «φρένο» στη νόσο προτού αυτή εξαπλωθεί. Οι επιστήμονες στοχεύουν τώρα να απομονώσουν τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που οδηγούν σε καταστολή των καρκινικών κυττάρων προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για ανάπτυξη φαρμάκου.


Πηγή: Εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Διαγνώστε εύκολα τη μηνιγγίτιδα


Ο πονοκέφαλος, η αυχενική δυσκαμψία, τα κρύα δάχτυλα χεριών και ποδιών, ο έμετος και - συχνά - η έλλειψη πυρετού, είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας.

Εντούτοις, μια μέθοδος πολύ γνωστή και ως «δοκιμή με γυαλί», μπορεί να δείξει εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τη νόσο, σύμφωνα με τον Ulrich Fegeler του γερμανικού παιδιατρικού συλλόγου.

Ο Fegeler αναφέρει ότι οι μικρές σκούρες κόκκινες, μπλε ή καφέ κηλίδες στο δέρμα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ένας ασθενής έχει αρρωστήσει από την μηνιγγιτιδοκοκκική μορφή της νόσου. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν καταπληκτικά με εκείνα της δηλητηρίασης του αίματος, καθώς οι κηλίδες εξαπλώνονται και πολύ γρήγορα σε όλο το σώμα.

Εάν τα στίγματα πιεστούν με τη βάση ενός ποτηριού και παραμείνουν ορατά, τότε είναι απαραίτητο να επιληφθεί της κατάστασης ένας γιατρός, αφού μπορεί το άτομο να νοσεί από μηνιγγίτιδα και όχι από κάποιο παιδικό νόσημα ή αλλεργία.

Ακόμα και αν δεν έχει προσβληθεί κάποιος από τη νόσο, είναι πολύ πιθανό να έχει υποστεί δηλητηρίαση του αίματος, κατάσταση εξίσου επικίνδυνη. Όσο γρηγορότερη είναι η λήψη του κατάλληλου αντιβιοτικού, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να αποφευχθούν νευρολογικές και άλλες επιπλοκές.

Η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μέσω υγρών, ενώ μπορεί κανείς να είναι απλά φορέας του μηνιγγιτιδόκοκκου, να μη νοσεί, αλλά να κολλάει τους γύρω του. Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί το βακτήριο αυτό δεν είναι ακόμα γνωστός.

Συνήθως επικίνδυνο να προσβληθούν είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, αλλά και οι έφηβοι. Τα παιδιά γιατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πλήρως το αμυντικό σύστημα του οργανισμού τους, ενώ οι έφηβοι επειδή πηγαίνουν συχνά σε περιοχές με πολύ κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αιμοπετάλια από βλαστοκύτταρα


ΛΟΝΔΙΝΟ Ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή σε μεταμοσχεύσεις οργάνων θα μπορούν μελλοντικά να λαμβάνουν μετάγγιση πολύτιμων για τη ζωή τους αιμοπεταλίων, τα οποία θα προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα καταργώντας την ανάγκη εύρεσης δοτών.

Αυτό υπόσχονται οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Αdvanced Cell Τechnology (ΑCΤ), οι οποίοι πέτυχαν να παραγάγουν αιμοπετάλια από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και απέδειξαν ότι τα αιμοπετάλια που παρήγαγαν στο εργαστήριο μπορούν να οδηγήσουν στην αποκατάσταση ιστών που είχαν υποστεί βλάβη σε ποντίκια.

Τα αιμοπετάλια παίζουν ρόλο-«κλειδί» στην πολύπλοκη διαδικασία της πήξης του αίματος. Χωρίς αυτά οι κατεστραμμένοι ιστοί δεν μπορούν να επουλωθούν σωστά και γρήγορα, ενώ υπάρχει κίνδυνος θανάτου του ασθενούς εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας. Ετσι, σήμερα η συλλογή αιμοπεταλίων βασίζεται στους δότες αίματος, ωστόσο τα αιμοπετάλια δεν μπορούν να καταψυχθούν και έχουν χρόνο ζωής που δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες. Η συνεχής ανάγκη για αιμοπετάλια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αναζητούν τρόπους λήψης από άλλες πηγές. Τώρα οι ειδικοί της ΑCΤ πέτυχαν να παραγάγουν μεγάλους αριθμούς αιμοπεταλίων και πήγαν μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, αποδεικνύοντας ότι τα κύτταρα ήταν λειτουργικά όταν εγχύθηκαν σε ποντίκια στο εργαστήριο. Τα αιμοπετάλια που παρήχθησαν προήλθαν από μια σειρά βλαστικών κυττάρων τα οποία είχαν ως «πηγή» τους ένα έμβρυο που είχε προέλθει από εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν θα χρησιμοποιούνταν. Τα βλαστικά κύτταρα μετετράπησαν αρχικώς σε μεγακαρυοκύτταρα- τεράστια πολυπύρηνα κύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών. Στη συνέχεια τα μεγακαρυοκύτταρα μετετράπησαν σε ώριμα αιμοπετάλια.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή της ΑCΤ δρα Ρόμπερτ Λάντσα, μπορεί να υπάρξει άλλη μία μέθοδος παραγωγής αιμοπεταλίων χωρίς τη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων αλλά με χρήση κυττάρων iΡS (προέρχονται από ενήλικο δερματικό κύτταρο στο οποίο έχει γίνει η κατάλληλη γονιδιακή παρέμβαση).

Μια τέτοια προοπτική μπορεί να καταργήσει και τις πιθανές ηθικές αντιδράσεις σχετικά με τη χρήση κυττάρων που προέρχονται από έμβρυα. 


Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμη η άσκηση για τον καρκίνο του προστάτη


Ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνδρες που έχουν καρκίνο του προστάτη και ασκούνται τακτικά έχουν σημαντικές πιθανότητες να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια.

Η μελέτη, που διήρκεσε περίπου 18 χρόνια, έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ της Καλιφόρνια και σε αυτή πήραν μέρος 2.705 άνδρες με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη. Οι σωματικές ασκήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος περιλάμβαναν βάδιση, τρέξιμο και κολύμπι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες εκείνοι που περπατούσαν για τουλάχιστον 90 ή και περισσότερα λεπτά την εβδομάδα - σε κανονικό ή γρήγορο ρυθμό - είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τους άνδρες που περπατούσαν λιγότερο από 90 λεπτά και σε ήπιο ρυθμό. Επιπροσθέτως, η έντονη δραστηριότητα – για περισσότερο από 3 ώρες την εβδομάδα – συνδέθηκε με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

«Ακόμα και 15 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης την ημέρα φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά, κυρίως για όσους έχουν προσβληθεί από τη νόσο» λέει ο δρ Kenfield. «Ωστόσο, ένα πιο εντατικό πρόγραμμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές για όλους τους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη».


Διαβάστε περισσότερα...