Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η φάμπρικα των stage μέσω ΜΚΟ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 55.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ



Τις οποίες, όμως, οι εργαζόμενοι θα τις υπογράφουν, όχι με τους ΟΤΑ, αλλά με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα είναι και οι φυσικοί τους εργοδότες. Μόνο που αυτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες, γυρίζουν -προς το παρόν- τις πλάτες τους στο πρόγραμμα, καθώς δεν προβλέπονται αμοιβές για τις ίδιες, όπως στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ως ανάχωμα στην ανεργία, από την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω ΕΣΠΑ και προβλέπεται αμοιβή 625 ευρώ, ενώ από τον ΟΑΕΔ προβλέπεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Εργασίες καθαρισμού πάρκων, παραλιών, υπηρεσίες πυρασφάλειας, μαθήματα σε ΑμεΑ, υπηρεσίες σε ηλικιωμένους ανθρώπους και άλλα είναι τα καθήκοντα που αναμένεται να αναλάβουν οι ενδιαφερόμενοι σε περίπου 325 δήμους σε 55 νομούς της χώρας. Μέχρι εδώ καλά. Η φράση-κλειδί, όμως, που δεν... ξεκλειδώνει ακόμα τις διαδικασίες είναι «ΜΚΟ».

Καθώς το Μνημόνιο απαγορεύει ρητώς και διά ροπάλου στους δήμους να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε πρόσληψη, έρχεται το σχέδιο και αναθέτει τις προσλήψεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτές θα παραχωρούν στους δήμους τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει οι ίδιες. Ένα περίεργο μόρφωμα εργαζομένου, κάτι μεταξύ εθελοντή και συμβασιούχου... Ένα by pass στην τρόικα, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που η ίδια στήριζε αφειδώς και προκλητικώς, μέχρι πριν από λίγο καιρό...

Σφοδρότατες αντιρρήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες και γνωστότερες -και άρα πιο χρηματοδοτημένες- ΜΚΟ έχουν εκφράσει σφοδρότατες αντιρρήσεις σε αυτές τις διαδικασίες για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος: στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπονται «ξεκάθαρες» αμοιβές για τις ίδιες. Μέχρι τουλάχιστον το 2008, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, για σκοπούς «συμβουλευτικής και κατάρτισης» -που διαχειρίζονταν οι ΜΚΟ- κατανέμονταν σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50-50. Τα μισά δηλαδή στους ωφελούμενους και τα μισά στις ίδιες τις οργανώσεις. Τώρα, επειδή τα ποσά είναι μικρότερα και περισσότερο ελεγχόμενα, οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ δικαιούνται ένα μικρό ποσοστό, το οποίο δικαιολογεί το «λογιστικό κόστος» και κάποια άλλα βασικότατα λειτουργικά έξοδα, π.χ. ένα μέρος του ενοικίου ή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 5% του συνολικού προγράμματος που θα διαχειριστεί.

Ο δεύτερος: Για να μπορέσουν κάποιες ΜΚΟ να πάρουν μέρος σε μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να καταβάλουν και επιπλέον έξοδα, καθώς θα χρειαστεί να πληρώσουν ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τα πιστοποιητικά «διαχειριστικής επάρκειας» και τη σύνταξη «τεχνικών δελτίων». Το κόστος για την υλοποίηση των τυπικών - βασικών προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορεί να φτάσει και τις 10.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα οργανωμένο λογιστήριο που θα διαχειρίζεται τον άτοκο ειδικό λογαριασμό που θα μεταβιβάζει τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Ή ένα δίκτυο υπολογιστών, τηλεφωνικό κέντρο κ.ά. «Δεν μας φέρνει έσοδα, απεναντίας μας δημιουργεί μεγάλα έξοδα», υποστήριξαν εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Σε πρόσφατη κοινή συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων, εκτός από τα δύο παραπάνω βασικά προβλήματα που αφορούν τις ίδιες τις ΜΚΟ, αναφέρθηκαν και άλλα πέντε σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος:

1. Οι αμοιβές των 625 ευρώ αφορούν όλες τις ενδιαφερόμενες ειδικότητες, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πανεπιστημιακού πτυχίου. Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται διαφοροποίηση στην αμοιβή για τις υπηρεσίες, φέρ' ειπείν, ενός γιατρού σε ηλικιωμένα άτομα από κάποιον άλλον εργαζόμενο βασικής εκπαίδευσης, που θα καθαρίζει π.χ. ένα πάρκο.

Αν γίνει ατύχημα

2. Προβλήματα στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας. Ποιος θα εμφανίζεται ως «εργοδότης» στην περίπτωση π.χ. ενός ατυχήματος; Οι ΜΚΟ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και επιδιώκουν ως εργοδότες, με τη νομική υπόσταση του όρου, να εμφανίζονται οι πραγματικοί φορείς.

3. Συνδικαλιστικοί φορείς (κυρίως η ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία τάσσεται κατά του προγράμματος) έχουν επισημάνει τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμη ρουσφετολογικού μηχανισμού, ενός ακόμη και κάτω από συνθήκες Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση τύπου ΑΣΕΠ και όχι από τον ίδιον το ΑΣΕΠ.

Εκτός ΟΑΕΔ


4. Υπάρχει ένα σημαντικό ηθικό θέμα απέναντι στους συμβασιούχους που απομακρύνθηκαν, ενώ βρίσκονται στα δικαστήρια με διαφόρους ΟΤΑ λόγω του ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως π.χ. στο δήμο της Αθήνας, στον οποίον έχουν απομείνει περίπου 400 συμβασιούχοι.

5. Όπως λέγεται, η λίστα των απαιτούμενων ειδικοτήτων δεν συνετάχθη βάσει των καταστάσεων ανέργων του ΟΑΕΔ, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο ορθολογική η γεωγραφική κατανομή, σύμφωνα με τις ανάγκες των δήμων.
kkyr@enet.gr


Διαβάστε περισσότερα...

100.000 «ύποπτες» συντάξεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο



Από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα κοπούν 60.000 αναπηρικές και 40.000 συντάξεις-"μαϊμού" που πήγαιναν είτε σε... νεκρούς είτε σε άτομα που δεν είναι δικαιούχοι.

Πάνω από 100.000 "ύποπτες" συντάξεις -που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους? φαντάσματα, σε αναπήρους-"μαϊμού" αλλά και σε άτομα που έχουν μείνει μόλις λίγους μήνες στη χώρα- θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη? εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη "λεηλασία" των Ταμείων.

Ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από "κόσκινο" για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:
Στις περιπτώσεις που καταβάλλονται συντάξεις σε ασφαλισμένους-"φαντάσματα". Υπολογίζεται πως 40.000 συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς ατόμων που είτε έχουν πεθάνει είτε δεν είναι δικαιούχοι των παροχών.

Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη επιχείρηση καταγραφής όλων των συνταξιούχων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων. Οσον αφορά το ετήσιο όφελος από το ξεκαθάρισμα των αρχείων, αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, για να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν στα Ταμεία (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).


  • Στις συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-"μαϊμού". Στο "μικροσκόπιο" θα μπουν 60.000 ύποπτες συντάξεις, ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 8% (θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα "επισκέπτονται" όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να πάρουν σύνταξη, επιδόματα ή άλλες παροχές. Το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται από το νεοσύστατο Κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων (όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.).

Κάθε χρόνο υποβάλλονται 150.000 αιτήσεις για μια σειρά παροχών, που δίνονται στα άτομα με αναπηρία (π.χ. συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές). Το 75% αυτών των αιτήσεων εγκρίνεται από τις διάφορες επιτροπές, που λειτουργούν σε νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.


  • Στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη μετά μικρή παραμονή στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μπαίνουν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει παραμονή στη χώρα μας για πέντε έτη, ενώ θα καταβάλλεται αναλογικό τμήμα της σύνταξης (το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται από τη χώρα στην οποία έχουν τα ένσημα).
Σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από Ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων από το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Συντάξεων.

Κόπηκαν ήδη 20.000 δικαιούχοι - "φαντάσματα"


Τις 40.000 υπολογίζεται ότι φτάνουν οι συντάξεις, που καταβάλλουν τα Ταμεία σε ασφαλισμένους "φαντάσματα". Από τους πρώτους ελέγχους έχουν αποκαλυφθεί 20.000 περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε... ανύπαρκτους ασφαλισμένους και ήδη σταμάτησε η καταβολή των χρημάτων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή των συνταξιούχων, που έγινε το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο Δημόσιο, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα ήρθαν στο φως οι εξής περιπτώσεις:
  • Εικονικοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Διαπιστώθηκε πως 8.000 άτομα δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Η καταβολή των συντάξεων στους συγκεκριμένους "δικαιούχους" σταμάτησε πριν από ένα τρίμηνο και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για το Ταμείο θα φτάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.
  • Εικονικές περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Από τα στοιχεία προέκυψε πως υπάρχουν περίπου 4.000 άτομα, που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Και σε αυτή την περίπτωση διακόπηκε η καταβολή των συντάξεων.
  • Εικονικές επικουρικές συντάξεις στο Δημόσιο. Μία από τις? πρωτοτυπίες του ασφαλιστικού συστήματος -που αποκαλύφθηκε μετά την απογραφή- είναι πως 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου). Η διαδικασία διακοπής των συντάξεων έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία θα φτάσει τα 16.2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πού κατευθύνονται τα χρήματα των Ταμείων. Στο ΙΚΑ η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

4 κατηγορίες στη μαύρη λίστα


Αναπηρικές
Τον περιορισμό των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων από τις 320.000 στις 160.000 φιλοδοξεί να πετύχει μέχρι το 2015 το υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν 60.000 ύποπτες συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο χορηγούνται σε αναπήρους-"μαϊμού". Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ασφαλιστικά ταμεία από διάφορους νομούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20.4% όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8.9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

"Φαντάσματα"

Πάνω από 9.100 άτομα που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους παίρνουν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία! Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται σε άτομα που δεν ζουν πλέον. Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως περίπου 350 συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά παρά το ότι οι δικαιούχοι δεν ζούσαν. 

Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα εισέπρατταν παράνομα συγγενικά πρόσωπα των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που πιστώνονταν τα χρήματα στον λογαριασμό αλλά δεν εισπράττονται από κανένα.

Οι "κοινοτικές"

Σε 3.500 υπολογίζονται οι συντάξεις που αυτή τη στιγμή χορηγούν τα Ταμεία σε άτομα που προέρχονται από άλλα κράτη (π.χ. Βουλγαρία) και έχουν περιορισμένο αριθμό ενσήμων στη χώρα μας. Στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν μείνει στη χώρα μας ένα ή το πολύ δύο χρόνια. Σημειώνεται πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια εκτιμάται πως το 20% των συντάξεων θα καταβάλλονται από τα Ταμεία σε άτομα που εργάστηκαν σε άλλες χώρες και στη συνέχεια έχουν έρθει στην Ελλάδα. Στόχος των μέτρων είναι να καταβάλλονται οι συντάξεις κανονικά στους δικαιούχους αλλά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν σύνταξη από τη χώρα μας μετά παραμονή λίγων μόνο μηνών.

Διπλοσυνταξιούχοι
Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό (που είναι 3.680 ευρώ). Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν καταφέρει να? παρακάμψουν το πλαφόν και να εισπράττουν περισσότερα χρήματα. Σημειώνεται πως πλαφόν υπάρχει και για όσους παίρνουν μόνο μία κύρια σύνταξη, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.771 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή θα γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία. Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται πως στο ποσό αυτό θα συνυπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ελληνες στα Laser και 49er




Την 23η θέση πήρε ο Αντώνης Μπουγιούρης τελικά στον ασημένιο στολίσκο και την 33η στη γενική κατάταξη του ανοιχτού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ολυμπιακών κατηγοριών στο Ελσίνκι, με την ολοκλήρωση των ιστιοδρομιών των Laser STD.

Ήδη από χθες, ο Βαγγέλης Χειμώνας γνώριζε πως είχε καταταγεί 7ος με 52 βαθμούς, ενώ πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Κροάτης Τ. Στεπάνοβιτς με 21,4 βαθμούς ποινής. Σήμερα, ξεκίνησε η κατηγορία 49ερ με 65 σκάφη. Μετά από τρεις κούρσες ο Δ. Δήμου με τον Μιχ. Πατενιώτη βρίσκονται στην 36η θέση με 52 βαθμούς, ενώ στην 41η είναι οι Γ. Παναγιωτίδης- Δ. Μπενάκης με 56 βαθμούς. Προηγούνται οι Αυστριακοί Νίκο Λούκα-Μαρκ Ντέλε (με 10 βαθμούς ποινής).

Στα Laser Radial γυναικών έτρεξαν 105 σκάφη με νικήτρια την Κινέζα Λιτζιά Σου. Ήδη από χθες η Ελληνίδα Μαρία Βλάχου που ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια είχε κατακτήσει την 15η θέση στον ασημένιο στολίσκο και την 80η στη γενική κατάταξη.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΟΠΤΙΜΙΣΤ που είναι σε εξέλιξη στην Ταβίρα της Πορτογαλίας, o Nίκος Πατέλης είναι 2ος στα αγόρια (β.65) και ο Γιώργος Καραδήμας 5ος. Ακόμη ο Λ. Ζαμίτ είναι 11ος και ο Κώστας Οικονομίδης στην 15η θέση. Τέλος ο Λ. Αλυγιζάκης κατέχει την 65η θέση σε σύνολο 130 σκαφών. Στα κορίτσια 8η είναι η Γκαρή (β.59), 15η η Καλαντζή (β.78) και 35η η Θεοχαρίδη (β.147).

Παγκόσμιο ΑΜΕΑ


Στο Ουέϊμουθ της Αγγλίας ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρία, με το ελληνικό σκάφος αποτελούμενο από τους Β. Χριστοφόρου, Θ. Αλεξά και Αργ. Νοτάρογλου να καταλαμβάνει τη 10η θέση με 75 βαθμούς μετά από 11 κούρσες στη κατηγορία SONAR.





Πηγή: http://www.sentragoal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λάρισα: Εικαστική παρέμβαση στο αρχαίο θέατρο






Στην ανατολική πάροδο του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, στο σημείο που τώρα βρίσκεται ένας άσχημος μεσότοιχος, θα τοποθετηθεί εικαστική παρέμβαση 160 τετραγωνικών μέτρων, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στην ανατολική πάροδο του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, στο σημείο που τώρα βρίσκεται ένας άσχημος μεσότοιχος, θα τοποθετηθεί εικαστική παρέμβαση 160 τετραγωνικών μέτρων, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η εγκατάσταση θα είναι ένας μεγάλος διάτρητος μουσαμάς, που θα απεικονίζει με κάποιον τρόπο τα οικοδομικά εγκλήματα που έγιναν στη Λάρισα πάνω στον αρχαίο πολιτισμό της. Πλάι στην παρέμβαση θα τοποθετηθεί οθόνη που θα προβάλλει όλο το χρονικό της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου, το οποίο εντοπίστηκε κάτω από πολυκατοικίες.

Ακόμα, ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο της εικαστικής παρέμβασης, αφού τα μέλη του ΚΑΣ θεώρησαν το πρώτο σχέδιο "ανταγωνιστικό" του αρχαίου θεάτρου.
Παράλληλα, εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη του έργου "Πρόσβαση κοινού και ΑΜΕΑ στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου".


Διαβάστε περισσότερα...

Ο απολογισμός του Βερολίνου



Οι Έλληνες κολυμβητές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρία που φιλοξενείται στο Βερολίνο έχουν ανεβάσει τον πήχη των… μεταλλίων πολύ ψηλά.


Τα «ελληνικά χρώματα», με τη καλή τους παρουσία πρόσθεσαν στη συλλογή τους τρία ακόμη ασημένια μετάλλια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μεταλλίων στα οκτώ καθώς έχουν κατακτήσει 7 ασημένια και 1 χάλκινο, μόλις δύο ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Για τον Χρήστο Ταμπαξή και τον Αριστείδη Μακροδημήτρη ήταν το τρίτο τους μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ για τον «χάλκινο» Γιάννη Κωστάκη, παραολυμπιονίκη του 2004, μόλις το πρώτο.

Ο Ταμπαξής, μετά τα 50 και 200μ. ελεύθερο (S1), ανέβηκε στο βάθρο των νικητών και στα 100μ. ελεύθερο. Ο Βυρωνιώτης κολυμβητής στον τελικό του αγωνίσματος, κατέκτησε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Ισραηλινό Μαμιστβάλοφ. Στον ίδιο τελικό, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης κατετάγη 5ος με 3:54.33, ενώ ο Ανδρέας Κατσαρός 6ος με 4:08.65.

Επίσης, ο Αριστείδης Μακροδημήτρης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 100μ. με επίδοση 2:18.13 που εκτός από τη δεύτερη θέση, του χάρισε και ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ, αφού κατέρριψε την επίδοση που είχε πετύχει στον προκριματικό της διοργάνωσης (2:20.70).

Ωστόσο, ο Γιάννης Κωστάκης, κολυμβητής του συλλόγου Αετοί, εννέα χρόνια μετά το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής και επτά μετά τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας του 2004 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο (S3) σε χρόνο 1:42.91 και βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών.

Τέλος, το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο κατηγορίας SB4 συνέτριψε ο Αντώνης Τσαπατάκης. Ο κολυμβητής του συλλόγου Μεγαλόνησος στον τελικό του αγωνίσματος κατετάγη 5ος με επίδοση 1:47.69 που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, με το προηγούμενο να είναι 2:15.73.

Όμως πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε και η ομάδα σκυταλοδρομίας 4x40 μικτή (20pt), αποτελούμενη από τους Νίκο Τσότρα, Αντώνη Τσαπατάκη, Παναγιώτη Χριστάκη και Ιωάννη Κωστάκη, καλύπτοντας την απόσταση σε 2:57.27, κατέκτησε την 4η θέση καταρρίπτοντας παράλληλα το πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 2:58.96.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα… του γραφείου



Πέντε βασικοί άξονες!

Η εργασία και όλα όσα τη συνοδεύουν, το ωράριο, ο χρόνος, η διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να αποτελέσει ένα εμπόδιο στη διαδικασία αδυνατίσματος και στη σωστή τήρηση των αρχών ενός διαιτολογίου. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος.

Το κίνητρο και η διάθεση να αλλάξετε τη ζωή σας, δηλαδή να προάγετε την υγεία σας και να βελτιώσετε την εικόνα του σώματος σας, θα πρέπει να αποτελούν την κύρια συνισταμένη της προσπάθειάς σας και όχι η εργασιακή συνιστώσα από μόνη της.

Είναι γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίες μας απομακρύνουν από το σπιτικό και πιο θρεπτικό φαγητό, προάγοντας την «προκρούστεια» τάση της εποχής μας για υγιεινές επιλογές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να προσαρμόσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο στις συνθήκες ζωής σας. Να 5 βασικοί άξονες που μπορείτε να κινηθείτε, ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας και στη δουλειά:

1. Ένα καλό πρωινό γεύμα. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη πρωινού σχετίζετε με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και συνεπώς πολλών θερμίδων στο υπόλοιπο της ημέρας. Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα και λίγο ψωμί ολικής άλεσης με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών ή μαργαρίνη και μέλι μαζί με 1 ζεστό ποτήρι στιγμιαίο καφέ που περιέχει μόνο 1 θερμίδα. Εναλλακτικά, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και ξηρούς καρπούς.

2. Ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα ή σνακ. Αυτά σας δίνουν άμεσα ενέργεια και σας προμηθεύουν με απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να αντεπεξέλθετε και στις εργασιακές σας ανάγκες. Καλές εναλλακτικές λύσεις είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί με μειωμένα λιπαρά και 1 φέτα ζαμπόν με ελαιόλαδο ή μια σπιτική σπανακόπιτα ή μια σαλάτα με τόνο ή σολομό ή cottage ή ακόμα και γιαούρτι άπαχο με σταφίδες και αμύγδαλα.

3. Το απογευματινό θα είναι το κύριο σας γεύμα στο σπίτι και το βραδινό θα πρέπει να είναι επίσης κάτι ελαφρύτερο ή ένα σνακ, όπως 3-4 μπισκότα μιράντα, φρούτα ή οι 100% φυσικοί χυμοί τους.

4. Το περιβάλλον
Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε στον εργασιακό σας χώρο είναι να φροντίσετε να τρώτε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Αφιερώστε 15-20 λεπτά στο ελαφρύ σας γεύμα. Κλείστε το κινητό σας, μη μιλάτε για τη δουλειά σας, και αποφύγετε να τρώτε στο γραφείο σας ώστε να αλλάξετε παραστάσεις (βγείτε για λίγο έξω, ή φάτε στην κουζίνα αν υπάρχει με συναδέρφους χωρίς να μιλάτε για δουλειά). Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τον καλύτερη πέψη της τροφής και ικανοποιείται σωστότερα το αίσθημα του χορτασμού, έτσι ώστε να μην νιώθετε υπερβολικά πεινασμένος όταν επιστρέψετε σπίτι σας το απόγευμα.

5. Η απόφαση
Η απόφαση μας να κάνουμε δίαιτα, πρακτικά να τροποποιήσουμε προς το καλύτερο τις διατροφικές μας συνήθειες, απαιτεί να το θέσουμε ως προτεραιότητα. Αν νιώθετε ότι άλλες δυνάμεις π.χ. εργασιακό ωράριο, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, τότε είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσετε τώρα την προσπάθειά σας γιατί κινδυνεύετε να προσθέσετε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αποτυχημένων προσπαθειών αδυνατίσματος. Ας περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, τότε δηλαδή που θα είστε πραγματικά κινητοποιημένοι και έτοιμοι γι’ αυτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές συμβουλές για… καλή καρδιά!



Τι πρέπει να προσέξετε!
Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι βασικότεροι διατροφικοί παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά. Η μείωση του συνολικού λίπους της τροφής μπορεί να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δεν συνοδεύεται από μία σημαντική μείωση των κορεσμένων (βρίσκονται κυρίως στο βούτυρο, το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα λιπαρά τυριά) και των trans λιπαρών οξέων (βρίσκονται κυρίως στα τηγανιτά φαγητά).

Στραφείτε στα «καλά» λιπαρά. Η αντικατάσταση των κορεσμένων από μονοκακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σχετικές κινήσεις έχουν γίνει μάλιστα και από τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς σε προϊόντα που παραδοσιακά περιείχαν ζωικό λίπος, όπως είναι τα αλλαντικά, πλέον χρησιμοποιούνται τεχνικές αντικατάστασης του κορεσμένου λίπους με ελαιόλαδο, για να έχει το προϊόν ποιο βελτιωμένη σύσταση σε ποιότητα λιπαρών.

Δώστε βάση στα ω-3 λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς αλλά και σε διάφορα εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως είναι χυμοί εμπλουτισμένοι με ω-3 λιπαρά από ιχθυέλαια, έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Πείτε «όχι» στο πολύ αλάτι. Υπάρχει μία πληθώρα στοιχείων από μελέτες σε πειραματόζωα, από κλινικές μελέτες, από επιδημιολογικές μελέτες και από μετα-αναλύσεις που υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ η πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Περιορίστε λοιπόν τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού και την κατανάλωση αλμυρών προϊόντων και αυξήστε την πρόσληψη καλίου μέσω των φυσικών πηγών του (πχ φρούτα και λαχανικά) ή μέσω ειδικών προϊόντων εμπλουτισμένων με κάλιο που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως ροφήματα φρούτων.

Βρείτε φυσικούς συμμάχους στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές στερόλες, που μπορούμε να προσλάβουμε από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μαλακές μαργαρίνες με φυτοστερόλες, μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία.

Τέλος, έμφαση πρέπει να δίνεται στη αλλαγή αυτού που ονομάζεται «δυτικού τύπου δίαιτα» και «δυτικού τύπου ζωή» προς μία διατροφή η οποία να χαρακτηρίζεται από την υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφίμων, τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών, την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τη χρήση ελαιολάδου, την μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και αυγών και την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή τις βασικές αρχές της γνωστής σε όλους μας Μεσογειακής διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί να μην ακολουθήσετε τη δίαιτα Atkins



Οκτώ σημαντικοί λόγοι!

Η δίαιτα Atkins μια «παλιά γνώριμος» στο χώρο του αδυνατίσματος, επέστρεψε τα τελευταία χρόνια δριμύτερη και ανανεωμένη, τόσο πολύ που δεν είναι λίγοι που πιστεύουν πως τελικά το τελειοποιημένο της μοντέλο είναι και ιδανικό. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Η δίαιτα με μια ματιά

Χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων για τις 2 πρώτες εβδομάδες, περίπου 20 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως, δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια ωμή σαλάτα καθημερινά.

Περιορίζονται οι υδατάνθρακες (όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, η πατάτα, τα αμυλούχα λαχανικά, το γάλα, τα φρούτα, η ζάχαρη), για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επιτρέπονται κυρίως πρωτεϊνούχα και λιπαρά τρόφιμα (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγό, βούτυρο, τυρί).

Μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες, αρχίζουν να επιτρέπονται μόνο φρούτα και κάποια ολικής αλέσεως δημητριακά, τα οποία ανήκουν και στην εταιρεία τους. Η φυσική δραστηριότητα πλέον είναι μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής τον οποίο υποστηρίζει η θεωρία.

Μόλις τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να δημοσιεύονται νέες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα της δίαιτας Atkins στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι έρευνες μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα αυτά διαρκούν λίγο, ενώ οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς στο εξαιρετικό αποθαρρύνουν τη συχνή ή μακροχρόνια χρήση αυτής δίαιτας μιας και:

1. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται και με μεγάλη πρόσληψη λίπους και μάλιστα κορεσμένου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα αυξημένης χοληστερόλης αίματος, ενώ η μακροχρόνια εφαρμογή της δίαιτας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας περισσότερο από 50%. Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολόγων αποτρέπει την εφαρμογή τέτοιων διαιτών τονίζοντας την επιβαρυντική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

2. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

3. Τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά, το αυγό είναι πλούσια σε πουρίνες που ως γνωστό μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ που δημιουργεί ουρική αρθρίτιδα, ειδικότερα σε άτομα που έχουν μια προδιάθεση.

4. Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών σχετίζεται με μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

5. Επιβαρύνεται η λειτουργία νεφρών καθώς η αποβολή του αζώτου (ως προϊόν καταβολισμού των πρωτεϊνών) γίνεται με τη μορφή της ουρίας από τα νεφρά.

6. Ο αποκλεισμός από το διαιτολόγιο τροφών όπως τα όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, το κόκκινο κρασί, ορισμένα λαχανικά αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς αυτές οι τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φλαβονοειδή κα) φαίνεται να αποτελούν την κύρια προστατευτική ασπίδα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

7. Το μη ισσοροπημένο διαιτολόγιο δημιουργεί γενικότερα ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

8. Τέλος, ο περιορισμός στην επιλογή των τροφών αυξάνει το αίσθημα της στέρησης (που ούτως η άλλως υπάρχει σε μια δίαιτα) με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων όπως κατάθλιψη, μελαγχολία, επιθετικότητα κα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οστεοπόρωση... πώς να την προλάβετε!



Πολύτιμες συμβουλές!
Το ασβέστιο είναι το συστατικό της διατροφής μας που έχει συνδεθεί όσο τίποτα με την υγεία των οστών! Κι αυτό γιατί η μειωμένη πρόσληψή του από τη διατροφή ή η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, καθώς υπολογίζεται ότι οι μέσες ανάγκες για ασβέστιο για τους ενήλικες είναι τα 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι ως γνωστόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά. Ωστόσο, ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα, ωστόσο ο βαθμός απορρόφησή του δεν είναι εξίσου ικανοποιητικός με εκείνον των γαλακτοκομικών. Συνεπώς, όταν απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή, οι απαιτούμενες ανάγκες σε ασβέστιο δύσκολα καλύπτονται από τη κατανάλωση άλλων τροφίμων.

Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών χρειάζομαι καθημερινά;
• Παιδιά 1 – 3 ετών: 2 μερίδες
• Παιδιά 4 – 8 ετών: 3 μερίδες
• Παιδιά & έφηβοι 9 – 18 ετών: 4 μερίδες
• Ενήλικες 19 – 50 ετών: 3 μερίδες
• Ενήλικες > 50 ετών και γυναίκες στην εμμηνόπαυση: 4 μερίδες
• Εγκυμοσύνη - Θηλασμός: 3 μερίδες

1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με:
• 150 γρ. γιαούρτι
• 30 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
• 40 γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
• 70 γρ. τυρί φέτα
• 2,5 φλιτζ. μπρόκολο βρασμένο
• 7 φλιτζ. βρασμένο σπανάκι
• 2 φλιτζ. βρασμ. φασόλια άσπρα
• 120 γρ. αμύγδαλα

Εκτός όμως από το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στην εναπόθεσή του στα οστά. Σκεφτείτε ότι χωρίς τη συμβολή της βιταμίνης D, η απορρόφηση ασβεστίου από τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψή τους από τη διατροφή.

Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του ασβεστίου που προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα (αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί με ασβέστιο και βιταμίνη D και γάλα), τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη πρόσληψή της.

Δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα από την Ελλάδα δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για πολλούς ενήλικες, ιδίως γυναίκες, είναι πολύ χαμηλότερη των συνιστώμενων οδηγιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σχετικά πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 74% των αντρών και των γυναικών άνω των 60 ετών προσλαμβάνει από τη διατροφή λιγότερο ασβέστιο από το συνιστώμενο.

Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων και ιδίως των γυναικών δεν εκτίθενται όσο θα έπρεπε στον ήλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Εκτός από αυτά τα δύο συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με την υγεία των οστών, η σκελετική υγεία επηρεάζεται και από άλλους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό. Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:

• Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι)
• Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ (περισσότερο από 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για τους άντρες)
• Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς φαίνεται ότι η υιοθέτηση της υγιεινής συνήθειας των 5 φρούτων και λαχανικών καθημερινά, προστατεύει τα οστά και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να αυξηθεί η μάζα τους.
• Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους

Η σημασία της πρόληψης

Για να προλάβουμε την οστεοπόρωση θα πρέπει αφ’ αφενός να πετύχουμε την κορυφαία οστική μάζα που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της νεαρής ενήλικης ζωή, και αφετέρου να μειώσουμε τον ρυθμό της απώλειας οστικής μάζας που έως ένα βαθμό συμβαίνει φυσιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η σωστή και επαρκής διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των οστών μας σε όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφράστε τις ετικέτες τροφίμων



Τι σημαίνουν τα νούμερα που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες;

Οι θερμίδες, τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα, το νάτριο κι εσείς! Τα πέντε παραπάνω βασικά συστατικά, είναι και αυτά που αναγράφονται στο σύστημα διατροφικής πληροφόρησης των GDAs. Σε τι επίπεδα θα πρέπει να βρίσκεται το νάτριο των τροφίμων που επιλέγουμε; Πως ξέρω αν ένα τρόφιμο έχει πολλά λιπαρά;

Θερμίδες

Ο οργανισμός χρειάζεται θερμίδες για να λειτουργεί. Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την κατανάλωση των τροφίμων είναι απαραίτητες για την αναπλήρωση της ενέργειας που χάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια ακόμη και για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Όμως, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται σε σχέση με εκείνες που ξοδεύονται. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα υπάρχει, τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτούνται και αντίστροφα.

Η συνολική ημερήσια ποσότητα θερμίδων (Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη) του υγιούς ενήλικα με μέσο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας για τις θερμίδες είναι 2000.

Σάκχαρα
Τα σάκχαρα είναι ένα είδος υδατανθράκων, αποτελούν την άμεση και κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και συμβάλλουν στη γεύση των τροφίμων.

Τα σάκχαρα, τα προσλαμβάνουμε από μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά. Χρειάζονται γιατί δίνουν ενέργεια και γεύση, αλλά καλύτερα να μένουμε μέσα στο όριο της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη υδατανθράκων του υγιούς ενήλικα για τα σάκχαρα είναι 90g

Λιπαρά
Φυτικά; Ζωικά; Κορεσμένα; Ακόρεστα; Στις ετικέτες συχνά υπάρχουν 2 είδη λιπαρών: τα κορεσμένα λιπαρά, που είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και τα ακόρεστα, που προέρχονται κυρίως από τα ψάρια ή είναι φυτικής προέλευσης. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, γιατί αποτελούν την πιο συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας και μεταφέρουν πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Επομένως, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, χωρίς όμως να υπερβαίνουν την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη. Επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα λιπαρά είναι 70g

Κορεσμένα
Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμα, αλλά όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουν την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα κορεσμένα λιπαρά είναι 20g

Νάτριο (Αλάτι)
Το αλάτι δίνει γεύση στα τρόφιμα, άλλα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο έχει συσχετισθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Γι’ αυτό θα πρέπει η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να βρίσκεται κάτω από την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για το νάτριο είναι 2,4g

Προτάσεις για μία ισορροπημένη διατροφή και υγιεινή διαβίωση


-Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων σε λογικές μερίδες και σε τακτικά χρονικά διαστήματα την ημέρα
-Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
-Πίνετε άφθονα υγρά
-Φροντίστε το 50%-60% των ημερήσιων θερμίδων σας να προέρχονται από υδατάνθρακες, το 25%-35% από λιπαρά και το 10%-20% από πρωτεΐνες.
-Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητας και προσέξτε το βάρος σας.
-Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά κακές πρακτικές διατροφής.
-Αρχίστε σήμερα και αλλάξτε συνήθειες σταδιακά


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνετε για έναν σύμμαχο κατά της υπέρτασης;



Πιείτε γάλα!
Ορισμένα πεπτίδια του γάλακτος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας από την Κίνα.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Soochow και Peking της Κίνας εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα των τριπεπτιδίων IPP και VPP που βρίσκονται στο γάλα όσον αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προ-υπερτασικών και υπερτασικών ασθενών.

Βρέθηκε λοιπόν πως τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια οδηγούν σε μείωση κατά 4,8mmHg και 2,2mmHg στη συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η υπέρταση αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ακόμη και μία μικρή μείωση στην πίεση είναι ευεργετική για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εκτιμάται ότι δρουν τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια είναι μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και κατ’επέκταση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι το πλήρες γάλα καθώς και τα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, εκτός από τα τριπεπτίδια αυτά μπορεί να περιέχουν κορεσμένο λίπος ή και αλάτι, συστατικά που είναι επιβαρυντικά για όσους πάσχουν από υπέρταση, συνεπώς συστήνεται να προτιμώνται light προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρήγγειλαν νέα δεσμά για τα παιδιά

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ - ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ * ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΙΩΠΑ



Τη θεραπευτική τής φρίκης, με τη βίαιη καθήλωση στα κρεβάτια τους, εξακολουθεί να εφαρμόζει στα παιδιά και στους περιθαλπόμενους με σοβαρές κινητικές και νοητικές αναπηρίες η διοίκηση της «αποθήκης παιδικών ψυχών» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές εξαγγελίες, τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων, τις διεθνείς πρακτικές και την εντολή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Οι αρμόδιοι του ιδρύματος, αγνοώντας τις αντιδράσεις από τα ρεπορτάζ της «Ε» και τις εικόνες της ντροπής, με τα κλουβιά των μικρών παιδιών, όχι μόνο δεν κατήργησαν τα... δεσμά, αλλά προκήρυξαν διαγωνισμό (!) για την προμήθεια νέων ιμάντων, τον οποίο και ολοκλήρωσαν με την αγορά τους χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Ε», τα οποία είναι αναρτημένα και στη «Διαύγεια», στις 8/3/2011 η διοίκηση του ιδρύματος προκήρυξε επαναληπτικό διαγωνισμό για την προμήθεια ιμάντων προϋπολογισμού 3.000 ευρώ. Μάλιστα για το θέμα αυτό ορίστηκε και τριμελής επιτροπή η οποία μετά την τεχνική αξιολόγηση ενέκρινε ως προμηθευτή την εταιρεία SCAN IDEAL Α.Ε., η οποία έδωσε προσφορά 2.999,97 ευρώ, δηλαδή μόλις τρία λεπτά λιγότερα από τον προϋπολογισμό της αγοράς.

Στις 17/3/2011 κι ενώ έχουν προηγηθεί τα σχετικά δημοσιεύματα για τις απάνθρωπες συνθήκες φιλοξενίας των τροφίμων στο «ίδρυμα-κολαστήριο», η διοικήτρια του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών υπέγραψε την 475/2011 σύμβαση με την εταιρεία SCAN IDEAL Α.Ε., η οποία με βάση το συμφωνητικό προμήθευσε το ίδρυμα με:

* Ιμάντες καρπών για ακινητοποίηση του χρήστη στο κρεβάτι, 50 τεμ. x 17 ευρώ = 850 ευρώ .

* Ειδικούς ιμάντες για ακινητοποίηση στο κρεβάτι με μαγνήτη καρπών, 10 τεμ. x 77 ευρώ = 770 ευρώ .

* Ειδικούς ιμάντες για ακινητοποίηση στο κρεβάτι με μαγνήτη για πόδια, 6 τεμ. x 136,5 = 819 ευρώ .

Η χρησιμοποίηση των ιμάντων στο συγκεκριμένο ίδρυμα και η ανάγκη για την άμεση κατάργησή τους έχει επισημανθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος στις 5/4/2011 έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή αναφορά κάνοντας λόγο ευθέως για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. http://new.synigoros.gr/resources/kepek_porisma_tel-2.pdf

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας δεν φαίνεται να δικαιολογούν την καθήλωση παρά μόνο σε ψυχιατρικές μονάδες ενηλίκων ασθενών και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο εγκλεισμός σε κρεβάτια/κουβούκλια θεωρείται ακατάλληλη ψυχιατρική πρακτική και συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση».

Και προστίθεται: «Οι πρακτικές της ευρείας χρήσης κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής, της καθήλωσης των παιδιών με ιμάντες στα κρεβάτια τους, της χρήσης κουβουκλίων/κρεβατιών για παιδιά με νοητική αναπηρία και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων. Η Αρχή θεωρεί ότι οι επιλεγείσες πρακτικές εκφεύγουν σαφώς από τα όρια της νομιμότητας και αντιτίθενται σοβαρά στην υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων με βαριές νοητικές αναπηρίες».
nodaros@enet.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστήρια ενός πονοκεφάλου



Το...ζαμπόν, η ζέστη και το σεξ είναι απρόσμενα ένοχοι.

Οι κεφαλαλγίες, όπως αποκαλούνται επιστημονικά οι πονοκέφαλοι, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία απευθυνόμαστε στον γιατρό. Αν και οι παράγοντες που μπορεί να τις πυροδοτήσουν είναι πολλοί, σχεδόν όλες οφείλονται σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Αν και όλοι γνωρίζουμε πως μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο αν πιούμε πολύ ή κοιμηθούμε λίγο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δύσκολα θα σκεφτόμασταν ως πιθανούς ενόχους. Να μερικοί από τους πιο απρόσμενους, όπως καταγράφονται στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Λούσιμο στο κομμωτήριο: Το τέντωμα του αυχένα προς τα πίσω όταν λουζόμαστε στο κομμωτήριο διεγείρει ένα από τα νεύρα που ενεργοποιούν το τριδυμοαυχενικό σύμπλεγμα, εξηγεί ο νευρολόγος δρ Μάικλ Γκρος, κλινικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Clementine Churchill στο Middlesex. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί μια δύο μέρες αργότερα, γι’ αυτό και συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζεται με το κομμωτήριο.

Βήχας: Αν και όλοι ξέρουμε πως ο βήχας μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο, υπάρχει και ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από τον βήχα – και από άλλα είδη που αυξάνουν την πίεση στον εγκέφαλο όπως το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης ή το σκύψιμο. Υπολογίζεται ότι το 1% των πονοκεφάλων οφείλεται σε τέτοια αίτια, με τους άντρες να προσβάλλονται συχνότερα από αυτούς.

Τζόκινγκ: Οι έντονες φυσικές δραστηριότητες που προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού, του αυχένα και του κρανίου μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ο οποίος συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα από την έναρξή τους. Ο πόνος αυτός συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα επιρρεπή στην ημικρανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία λύση είναι αλλαγή της άσκησης-κολύμπι αντί για τρέξιμο, ή λήψη παυσίπονου μισή ώρα πριν από την έναρξη της άσκησης.

Αγχώδης προσωπικότητα: Τα άτομα με αγχώδη προσωπικότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν πονοκεφάλους σαν ημικρανίες, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, στην Ιταλία.

Σάντουιτς με ζαμπόν: Ορισμένες ουσίες και συντηρητικά των επεξεργασμένων κρεάτων φαίνεται ότι διεγείρουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας το ηλεκτρικό σύμπλεγμα του πονοκεφάλου. Άλλες πηγές τυραμίνης είναι τα τυριά μακράς ωρίμανσης, τα αλλαντικά, τα αποξηραμένα ψάρια, η σοκολάτα και ορισμένα φρούτα όπως ο ανανάς, το ώριμο αβοκάντο και η μπανάνα.

Σεξ: Αποκαλείται συνουσιαστική κεφαλαλγία και εκδηλώνεται λίγο πριν ή στη διάρκεια του οργασμού. Μελέτες στην Κλινική Νευρολογίας της πόλης Riiskov στη Δανία, έδειξαν πως αυτός ο πονοκέφαλος μπορεί να προσβάλει έως το 1,3% του πληθυσμού- με τους άντρες να τον παρουσιάζουν συνηθέστερα.

Ζέστη: Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, πραγματοποίησαν μελέτη με 7.000 εθελοντές που έδειξε πως τα κρούσματα πονοκεφάλου αυξάνονται κατ’ αναλογία με την περιβαλλοντική θερμοκρασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση κινητού δεν ευθύνεται για την παρουσίαση καρκίνου στα παιδιά



Νέα μελέτη σχεδόν τα αθωώνει.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου και στην αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά.

Χίλια άτομα ηλικίας 7 με 19, συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη και συγκεκριμένα η Wall Street Journals αναφέρει ότι 352 ανέπτυξαν καρκίνο μεταξύ το 2004 και το 2008.

Οι υπόλοιποι ήταν ελεγχόμενοι συμμετέχοντες ίδιας ηλικίας, φύλου και γεωγραφική τοποθεσίας με αυτούς που είχαν εμφανίσει καρκίνο. Όλοι ερωτήθηκαν για το πόσο χρόνο σπαταλούσαν χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.

Ένας από τους συμμετέχοντες γιατρούς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά, ενώ σίγουρα οι χρήστες με συνεχή χρήση θα πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό δείγμα.

Από την άλλη τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως οριστικά, μιας και τα παιδιά αποστέλλουν μηνύματα κειμένου περισσότερο από το να πραγματοποιούν κλήσεις, ενώ τα περισσότερα χρησιμοποιούν τα κινητά τα τελευταία 4 χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ποιού μέρους, δεξιού ή αριστερού, κρατάμε το κινητό και παρουσίασης κάποιου όγκου.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την υστερία που είχε προκληθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον περασμένο Μάιο, με την ανακοίνωσή που χαρακτήριζε τα κινητά ως πιθανώς καρκινογόνα και πως ευθύνονται για μία αύξηση 40% των γλοιωμάτων σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν κινητά για 30 λεπτά την ημέρα για 10 χρόνια.

Αυτή η έκθεση καταρρίφτηκε από τον Economist, ένα μήνα αργότερα, και μάλιστα στον αντίλογο αυτό υποστηρίχθηκε πως τα κινητά δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν ούτε ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα κινητά εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία έχει ναι μεν αρκετή ενέργεια για να προκαλέσει δονήσεις σε άτομα ενός μορίου, αλλά όχι αρκετή για να καταφέρει να απομακρύνει ένα ηλεκτρόνιο.

Η απάντηση του ΠΟΥ, ήταν ότι μπορεί τα αποτελέσματα να μην ήταν 100% ακριβής, επειδή οι συμμετέχοντες που έπασχαν από καρκίνο μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακαλέσουν την ακριβή συχνότητα χρήσης του κινητού τηλεφώνου τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές για… καληνύχτα



Όνειρα γλυκά!

Ο ύπνος έχει στόχο την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος, επίσης την αποκατάσταση των φθορών στα κύτταρα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα όπου η αποκατάσταση των φθορών τους επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα αν ένα βράδυ δεν κοιμηθούμε, η αναπλήρωση μεταφέρεται για την επόμενη νύχτα.

Ο καθένας έχει προσωπικό ρυθμό στον ύπνο, όμως διάφορες αιτίες, ψυχολογικές και ορμονικές, περιβαλλοντικές μπορούν να παρενοχλήσουν την ισορροπία του. Όλοι ξεχνάμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καθημερινή μας διατροφή στον ύπνο, καθώς ο μεταβολισμός των τροφών (δηλ.η ποσότητα και η ποιότητα των βιταμινών, πρωτεϊνών και των ιχνοστοιχείων που απορροφούνται από τον οργανισμό) είναι στενά συνδεδεμένος με την χαλάρωση των μυών, τη σεροτονίνη και την αδρεναλίνη που είναι οι βασικότεροι ρυθμιστές για την ηρεμία ή το άγχος.

Για καλό ύπνο περιορίστε την ποσότητα τροφής και θερμίδων κατά το βραδινό γεύμα και προσπαθήστε να μην τρώτε μετά τις 21.00 μμ. Το φαγητό, όταν καταναλώνεται αργά το βράδυ, προκαλεί ακατάστατο ύπνο, αφού εκκρίνονται ινσουλίνη και άλλα πεπτικά υγρά. Προτιμήστε να φάτε 3-4 ώρες πριν τον ύπνο, γιατί κατά την διάρκεια της χώνεψης ο οργανισμός δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία στερεί από τους μηχανισμούς αναπλήρωσης των κυτταρικών φθορών.

Υπάρχουν τροφές που ευνοούν τον ύπνο και άλλες που πρέπει να αποφεύγουμε.

Τροφές για ηρεμία στον ύπνο
- Ροδάκινο: περιέχει φώσφορο και νιασίνη, είναι κατάλληλο για όσους βρίσκονται σε υπερένταση και αν τρώγεται το βράδυ ευνοεί τον ύπνο ιδιαίτερα εκείνων που νιώθουν εξάντληση.

-Βερίκοκο: έχει καλή περιεκτικότητα καλίου, βρωμίου και βιταμινών της συμπλέγματος Β. Παρουσιάζει σημαντική διατροφική και διαιτητική αξία και είναι το κατεξοχήν ηρεμιστικό φρούτο. Ενδείκνυται για καταστάσεις έντασης, αϋπνίας και ψυχοσωματικών ασθενειών, στις αναρρώσεις, στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται αύξηση των αλκαλικών και κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Βοηθάει και σαν ξηρό φρούτο.

-Βρώμη: δημητριακό που δυναμώνει το νευρικό σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας μεταλλικών αλάτων και βιταμινών, καθώς και πολύτιμων ιχνοστοιχείων, όπως το κοβάλτιο και ο ψευδάργυρος. Η βρώμη δεν θεωρείται ηρεμιστική, γιατί τονώνει το νευρικό σύστημα, αλλά είναι η ιδανική τροφή για το άτομο το όποιου δεν μπορεί να κοιμηθεί ή βρίσκεται σε υπερένταση εξαιτίας έντονης πνευματικής δραστηριότητας. Επίσης ενδείκνυται για τους αθλητές, τους μαθητές και για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη συγκέντρωσης.

-Λάχανο: περιέχει μεταλλικά άλατα (π.χ.κάλιο), βιταμίνες και είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, μια σημαντική ουσία κατά των αιμορραγιών και χρήσιμη για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και για την καλή του λειτουργία. Έχει ιδιότητες καθαρτικές, διουρητικές και αντιοξειδωτικές και ενδείκνυται για τη θεραπεία γαστροεντερικών ενοχλήσεων. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και ενδείκνυται για τη θεραπεία ερεθισμών της αναπνευστικής οδού. Το λάχανο μπορεί να θεωρηθεί ως καθαρτικό-ηρεμιστικό.

-Μήλο: περιέχει μια καλή ποσότητα απλών σακχάρων, πηκτίνη, μεταλλικά άλατα, μηλικό και κιτρικό οξύ. Έχει αντιοξειδωτική δράση, διουρητική, αντιδιαρροϊκη και ηρεμιστική, αυτή η τελευταία ιδιότητα του το καθιστά εξαιρετικό φρούτο για το βράδυ. Το πιο «ηρεμιστικό» μήλο είναι της ποικιλίας Stayman, που διακρίνονται από το σφαιρικό σχήμα τους, την τραγανότητα τους και την ελαφρώς ξινή γεύση τους. Είναι μήλα πλούσια σε ταρταρικό οξύ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ένα μήλο είναι κατάλληλο για άτομα αγχώδη που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και για άτομα με προβλήματα δυσπεψίας.

- Επίσης το ελαιόλαδο, τα πλήρη δημητριακά, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α μας βοηθούν να κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα.

Τροφές που προκαλούν αϋπνίες
-Αλκοόλ: ευθύνεται για διαταραχές του ύπνου και όταν ο οργανισμός λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης δυσκολεύεται να την απορροφήσει, προκαλώντας την έκκριση της ορμόνης «ινσουλίνη» για να τον διευκολύνει. Η ινσουλίνη προκαλεί υπερδιέγερση. Η απορρόφηση, επίσης, σημαντικής ποσότητας αλκοόλης απαιτεί περίπου 8 ώρες ύπνου, τις οποίες στερεί από την ξεκούραση του οργανισμού.

-Αλάτι: εχθρός του καλού ύπνου, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και παρενοχλεί στην καλή χαλάρωση των μυών. Προσοχή στο αλάτι που περιέχεται στα αλλαντικά, στις κονσέρβες, στα καπνιστά, στο τουρσί, στα έτοιμα φαγητά.

-Φουντούκια και καρύδια: έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών πρωτεϊνών που απαιτούν ειδικά πεπτικά ένζυμα, δηλαδή μεγάλες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπαρών οξέων (ιδιαίτερα το λινολεικό οξύ) και έρχονται σε αντίθεση με την χημική διαδικασία της χαλάρωσης που οδηγεί στον ύπνο. Η πρόσληψη ξηρών καρπών αυτού του τύπου οδηγεί σε σωματική και διανοητική διέγερση. Επίσης ο συγκεκριμένος συνδυασμός φυτικών πρωτεΐνών και η μεγάλη ποσότητα λιπαρών οξέων θέτει σε υπερλειτουργία τη χολή, που τη νύχτα θα πρέπει να χαλαρώσει.

-Σκληρά τυριά: οι πρωτεΐνες και τα λίπη, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και το πολύ ασβέστιο προκαλούν μια χαμηλότερη απορρόφηση μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Πρόκειται για ιχνοστοιχεία που απορροφούνται σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά που έχουν μια σημαντική λειτουργία στις χημικές και ορμονικές αντιδράσεις του νευρικού συστήματος. Αρκεί μια χαμηλότερη πρόσληψη μαγνησίου για να μας κάνει να νιώσουμε υπερένταση. Στην ιδιαίτερη σύσταση των σκληρών τυριών οφείλεται και η μικρότερη απορρόφηση του μαγγανίου και κοβαλτίου, ιχνοστοιχεία πολύτιμα για τον ύπνο και τη χαλάρωση των μυών .

-Κύβοι λαχανικών: περιέχουν τo γλουταμινικό νάτριο που σε συνδυασμό με το αλάτι, προκαλεί κατακράτηση υγρών και δυσκολεύει τη μεταφορά (ανταλλαγή) των ιχνοστοιχείων στα κύτταρα, που ρυθμίζουν τον ύπνο .

-Bιταμίνες: αν δημιουργηθεί στον οργανισμό έλλειψη βιταμινών B, C, A, E παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα ,στην σωστή αναπλήρωση μυϊκών κυττάρων κτλ, με άμεση επίπτωση στον ύπνο.

-Άλλες διεγερτικές τροφές είναι: μουστάρδα, κάρυ και γενικά πικάντικα φαγητά, σοκολάτα, καφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, και γενικότερα οτιδήποτε διεγείρει το έντερο και το νευρικό σύστημα

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο συνδυασμός των τροφών. Έχει βρεθεί ότι υπάρχουν τροφικοί συνδυασμοί που κάνουν δύσκολη μια σειρά πεπτικών διεργασιών με αποτέλεσμα διαταραχές και προβλήματα όσον αφορά στην αφομοίωση. Ελπίζουμε να σας διευκολύναμε με την ενημέρωση σχετικά με τον ύπνο και τις τροφές που τον επηρεάζουν…

Διαβάστε περισσότερα...

Δύο νέα κρούσματα εγκεφαλίτιδας



Διαπιστώθηκαν σε ενήλικες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκαν δύο νέα περιστατικά εγκεφαλίτιδας, που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, σε ενήλικες ασθενείς σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε τρία.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φορείς καρκίνου» οι γάτες;



Μεταδίδουν παράσιτο που συνδέεται με καρκίνο του εγκεφάλου.

Ύποπτες για τη μετάδοση παράσιτου που προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους είναι οι γάτες σύμφωνα με γάλλους ερευνητές. Νέα επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι τα κατοικίδια φιλοξενούν ένα παράσιτο στο στομάχι τους, το Toxoplasma gondii, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ότι εάν μολύνει μία έγκυο γυναίκα υπάρχει κίνδυνος να «πλήξει» το έμβρυο. Τώρα συνδέουν το συγκεκριμένο παράσιτο με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Άγνωστες παραμένουν οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του εγκεφάλου. Επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου CNRS στο Μονπελιέ συγκέντρωσαν στοιχεία για περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τα συνέκριναν με τα επίπεδα μολύνσεων από το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου εμφανίζονταν σε χώρες όπου επίσης είχε έντονη παρουσία το Toxoplasma gondii. Το παράσιτο έχει συνδεθεί με ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο των ζώων αλλά και με διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο του ανθρώπου που οδηγούν σε αλλαγές στην συμπεριφορά ακόμη και στη σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι το παράσιτο προκαλεί τον καρκίνο στους ανθρώπους και ότι πρέπει να γίνει περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης θα πρέπει ασφαλώς να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα hot dog συνδέονται με καρκίνο του παχέος εντέρου



Ειδικοί σκέφτηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να αφυπνίσουν το κοινό.

Στην Αμερική τα αγαπούν ιδιαιτέρως και τα βρίσκει κανείς σχεδόν σε κάθε κουζίνα νοικοκυριού.

Τα hot dogs είναι ένα από τα αγαπημένα fast food που προτιμούν τόσο μικροί όσο και μεγάλοι.

Μια ιατρική ομάδα όπως από την Ουάσινγκτον (Επιτροπή Επιστημόνων για την Υπεύθυνη Ιατρική) έχει βάλει ως στόχο να τους αλλάξει τις συνήθειες!

Ανήρτησαν μια μεγάλη αφίσα στην Ινδιανάπολη, όπου απεικονίζονται λουκάνικα μέσα σε πακέτο τσιγάρων με το εξής μήνυμα: «Τα hot dog κάνουν κακό στην υγεία».

Η ομάδα προσπαθεί να αφυπνίσει το αμερικανικό κοινό –που δε φημίζεται για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών μοντέλων- για τη σύνδεση των hot dog με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο του 2007, μια μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (όσο περίπου είναι ένα λουκάνικο για hot dog) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 21%.

«Τα hot dogs πρέπει να πωλούνται σε συσκευασίες με την ένδειξη “κάνει κακό στην υγεία” έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν» λέει
η διατροφολόγος Susan Levin.

Με την άποψη αυτή δε συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. «Δεν είναι απαραίτητο να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Το μήνυμα, καλύτερα, θα έπρεπε να είναι ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι τα βασικά συστατικά της διατροφής ενός ατόμου» ισχυρίζεται η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας των hot dog στην Αμερική, ενώ πέρυσι καταναλώθηκαν περισσότερα από 1,1 εκατ. hot dog!


Διαβάστε περισσότερα...