Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αερογέφυρα ζωής για νεογέννητο κοριτσάκι


Ελικόπτερο Α-109 της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, μετέφερε απόψε, από τα Ιωάννινα, κοριτσάκι 50 ημερών σε θερμοκοιτίδα με υδροκεφαλία.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, λίγο μετά τίς 8 το βράδυ, απ' όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το κοριτσάκι στο νοσοκομείο Παίδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ξένα ΜΜΕ για τον μικρό Τζέι


Νέο συγκινητικό μήνυμα στέλνει στον Γιώργο Σαμαρά, ο μικρός Τζέι. Φορώντας μπλούζα με την ελληνική σημαία, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Εθνικής Ελλάδος, εμφανίζεται βέβαιος για την νίκη της χώρας μας κόντρα στην Κόστα Ρίκα.

Η σχέση αγάπης μεταξύ του παιδιού και του Έλληνα ποδοσφαιριστή, έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δείτε το βίντεο του Alpha




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητικό μήνυμα 19χρονου στους παίκτες της Κόστα Ρίκα


Επί 74 ημέρες ο 19χρονος Ντιέγκο Κοντρέρας από την Κόστα Ρίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο έπειτα από μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε προσπαθώντας να βγει νικητής στη “μάχη” με τη λευχαιμία. Παρά τη δυσκολία των στιγμών η σκέψη του Κοντρέρας βρίσκεται στη Βραζιλία και στην προσπάθεια της εθνικής ομάδας της χώρας του για πρόκριση στους “8” του Παγκοσμίου Κυπέλλου εις βάρος της Ελλάδας.



Από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο 19χρονος οπαδός έστειλε το δικό του μήνυμα στους ποδοσφαιριστές της Κόστα Ρίκα, οι οποίοι όταν το έλαβαν συγκινήθηκαν και απέκτησαν ένα επιπλέον κίνητρο ενόψει του αγώνα της Κυριακής.

"Εμείς είμαστε στο πλευρό σας, εσείς νικήστε", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ντιέγκο Κοντρέρας.


Πηγή http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετη η ΟΛΜΕ με την παράταση του διδακτικού έτους στα Λύκεια


Ζητά την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς.

Τη δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παράτασης του διδακτικού έτους κατά μια εβδομάδα στα Γενικά Επαγγελματικά Λύκεια και Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις εκφράζει η ΟΛΜΕ με σχετική ανακοίνωσή της ενώ εκφράζει την έκπληξή της καθώς στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία δεν αναφέρθηκε τίποτε γεγονός που κατά την ΟΛΜΕ «δείχνει και τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για διάλογο».

Η ΟΛΜΕ αναφέρεται και στα προβλήματα που προκύπτουν για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς,ειδικά για αυτούς που μένουν σε τουριστικές περιοχές και έχουν παραδώσει τα σπίτια που νοίκιαζαν. Επίσης η ΟΛΜΕ αναρωτιέται τι θα γίνει με τους 7.000 εκπαιδευτικούς που από τις 30/6 είναι συνταξιούχοι.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έκανα γνωστό ότι όσοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε σχολεία που εμπίπτουν στην παράταση του σχολικού έτους θα παραμείνουν σε αυτά μέχρι και τις 4/7 και θα στείλουν την ημέρα εκείνη ΦΑΞ για ανάληψη της υπηρεσίας τους.

Από την άλλη πλευρά εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι που υπηρετούν σε σχολείο για το οποίο δεν έχει παραταθεί το διδακτικό έτος, κάνουν ανάληψη υπηρεσίας στις 30/6. Αν στο σχολείο οργανικής έχει παραταθεί το διδακτικό έτος, δεν υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να υπηρετήσουν αυτό το διάστημα στο σχολείο, καθώς οι ανάγκες θα καλυφθούν από τους υπηρετούντες σε αυτό.

Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και απαιτεί από αυτό να εκπληρώσει, τουλάχιστον, τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές για την πρόσθετη εργασία που προκύπτει από την απόφαση της παράτασης του διδακτικού έτους καθώς επίσης και να καλυφθούν οικονομικά οι πρόσθετες δαπάνες των εκπαιδευτικών που προκύπτουν από ακυρώσεις εισιτηρίων και από πρόσθετες διαμονές στις περιοχές που δίδασκαν (για όσους εργάζονται μακριά από την κατοικία τους και θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον διαμονή).



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές με μεγάλους γενικούς μέσους όρους στα Γενικά Λύκεια δεν προάγονται


Ακόμα και με 9,9 σε μαθήματα όπως Αρχαία, Γεωμετρία, Άλγεβρα πάνε Σεπτέμβριο.

Μαθητές με μέσο όρο μαθημάτων αρκετά πάνω από τη βάση παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

Οι εν λόγω μαθητές πληρούν την προϋπόθεση που αναφέρει ότι για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στην Α΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός βαθμός προαγωγής ίσος ή ανώτερος του δέκα (10) ωστόσο δεν πληρούν τη δεύτερη προϋπόθεση που ορίζει βαθμός ετήσιας επίδοσης σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμενο − κλάδο των μαθημάτων «Ελληνική Γλώσσα» και «Μαθηματικά» τουλάχιστον δέκα (10) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα τουλάχιστον οκτώ (8).

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με εκπαιδευτικούς σχολείων και μας αναφέρθηκε ότι πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο αν και ο μέσος όρος τους είναι 15 ακόμα και παραπάνω. Για παράδειγμα υπήρχε μαθητής με μέσο όρο 15 ο οποίος είχε βαθμολογία στη Γεωμετρία 9. Ο μαθητής αυτός δεν προάγεται, μας είπε εκπαιδευτικός, αλλά παραπέμπεται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο οπότε και θα πρέπει να γράψει 10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευκρίνιση που έστειλε η ομάδα του myschool για τις «Φυσικές Επιστήμες» περιόρισε τον αριθμό των μαθητών που παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

Όπως έχει γράψει newsbeast.gr αν ένας μαθητής σε ένα από τα κλαδικά μαθήματα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) έχει βαθμό κάτω από το 8 αλλά ο βαθμός του μαθήματος "Φυσικές Επιστήμες" (που προκύπτει από τα 3 κλαδικά μαθήματα) είναι πάνω από το 8 , τότε ο μαθητής προάγεται στο συγκεκριμένο μάθημα.

Τα ποσοστά των μαθητών που παραπέμπονται σε τουλάχιστον ένα μάθημα βρίσκεται στο 20-25 % στα Γενικά Λύκεια ενώ οι περισσότεροι μαθητές παραπέμπονται σε γεωμετρία, αρχαία, άλγεβρα καθώς ακόμα και με βαθμολογία 9.9 οι μαθητές θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου το Σεπτέμβριο. Στα ΕΠΑΛ, ο κ. Παταρίδης της ΟΛΜΕ έχει αναφέρει στο newsbeast.gr ότι η αποτυχία σε τουλάχιστον ένα μάθημα φθάνει στο 40%. Βέβαια στα ΕΠΑΛ ο μαθητής προάγεται αν έχει Γενικό Μέσο Όρο 10 ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων κάτω από τη βάση.

Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του, που υπογράφει ο κ. Δερμεντζόπουλος, ζήτησε στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών της Α Λυκείου των ετών 2012-2013 και 2013-2014 προκειμένου μέσα από τη σύγκριση των στοιχείων να εξαχθούν συμπεράσματα και ακολούθως να γίνουν βελτιώσεις αφού η Τράπεζα Θεμάτων δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των μαθητών που παραπέμπονται στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με το 2012-2013 καθώς τότε οι μαθητές προάγονταν αν είχαν γενικό μέσο όρο 9,5. Πλέον ο μεγάλος Γενικός Μέσος Όρος δεν εξασφαλίζει την προαγωγή όπως στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά τα όσα ίσχυαν για την προαγωγή των μαθητών τα προηγούμενα χρόνια καθορίζονταν από το ΠΔ60/2006 που ανάφερε τα εξής:

Για την προαγωγή των μαθητών απαιτείται Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.)τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Στην περίπτωση που ο Γ.Μ.Ο. του μαθητή είναι μικρότερος του 9,5, ο μαθητής παραπέμπεται σε ειδική εξεταστική περίοδο το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος του 9,5. (Π.Δ. 60/2006 -άρθρο 32 - παρ. 1 & 2.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πιθανές οι τεχνικές αλλαγές στην Τράπεζα Θεμάτων οι οποίες και θα αποφασιστούν μετά την εξέταση των βαθμολογικών επιδόσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακό «Μηχανικής Πετρελαίου» στο Πολυτεχνείο Κρήτης


Έχει διάρκεια ένα χρόνο και απευθύνεται σε 20 φοιτητές.

Παράθυρο στο μέλλον ανοίγει ένα νέο τμήμα του Πολυτεχνείο Κρήτης με τη λειτουργία, από τον Οκτώβριο του 2014, ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, αυτού της «Μηχανικής Πετρελαίου».

Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Ιδρύματος παρουσιάστηκε στα Χανιά, όπως επεσήμανε ο διευθυντής του προγράμματος Νίκος Παπαδάκης, θα είναι διάρκειας ενός περίπου χρόνου και θα απευθύνεται σε 20 φοιτητές.

Πρότυπό του, αποτελούν τα προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων όπως το Ιμπέριαλ της Αγγλίας και το Ντέλφτ της Ολλανδίας ενώ η γλώσσα του θα είναι η Αγγλική.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδάκης το πρόγραμμα θα είναι χωρίς δίδακτρα για φοιτητές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με δίδακτρα για φοιτητές από άλλες χώρες.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος «γεννήθηκε» από την ανάγκη να αποκτήσει η βιομηχανία πετρελαίου απόλυτα εξειδικευμένα στελέχη σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των ερευνών που γίνονται για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της έρευνας, του εντοπισμού, της εξόρυξης, της παραγωγής και της διοχεύτεσης των υδρογονανθράκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταστροφές από χαλαζόπτωση στη Θεσσαλονίκη


Η καλοκαιρινή κακοκαιρία έπληξε τις γεωργικές καλλιέργειες.

Νέες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η χθεσινή καλοκαιρινή κακοκαιρία, που σημειώθηκε σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με χαλαζόπτωση, σφοδρή βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί από το πρωί ηλιοφάνεια, ενώ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου εξαιτίας της χθεσινοβραδινής καταιγίδας σημειώθηκαν βλάβες στο δίκτυο, πλημμύρισαν δρόμοι και ισόγεια καταστήματα και έσπασαν κλαδιά δέντρων.

Η κακοκαιρία έπληξε κυρίως τους νομούς Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας και προκάλεσε νέες καταστροφές σε καλλιέργειες με καπνοφυτείες, ροδάκινα, ελιές, βαμβάκι, ακτινίδια, κηπευτικά, κ.ά., ενώ από τους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν ζημιές ακόμη και σε στέγες αποθηκών και ποιμνιοστασίων.

Στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική και σε άλλες δασικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι τοπικές πυροσβεστικές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ πραγματοποιούνται και περιπολίες από δασοπυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροσκάφη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών από την πτώση κεραυνών.

Στο μεταξύ το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζει τεράστιες τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση, κυρίως στο νομό Πιερίας, καταγγέλλει ότι η διασφάλιση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ίδιες λέξεις, άλλο νόημα


Για να μη βρείτε το μπελά σας ενώ ταξιδεύετε.

Θέλατε κονσέρβα και σας έδωσαν προφυλακτικό; Πεινούσατε πολύ και αντί για φαγητό, «φάγατε» χαστούκι;

Δείτε παρακάτω μερικές λέξεις με διπλό νόημα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, όπως παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα interestingthings.info.

Ζητήσατε προφυλακτικό χωρίς να το καταλάβετε:Βρίσκεστε στη Γαλλία και ψωνίζετε σε κάποιο κατάστημα τροφίμων.

Αν ανησυχείτε για τα συντηρητικά (στα αγγλικά: preservatives) που περιέχονται σε αυτά ίσως θα ήταν καλύτερα να… κρατήσετε τις ανησυχίες σας για τον εαυτό σας.

Διαφορετικά, το πολύ πολύ να σας προσφέρουν ένα προφυλακτικό (στα γαλλικά: préservatifs).

Χαστούκι στο μπαρ: Δε γίνεται να ταξιδέψει κανείς στην Ισπανία χωρίς να δοκιμάσει τα περίφημα «tapas» (μεζεδάκια).

Αν όμως ο δρόμος σας σάς βγάλει στη Βραζιλία, μη ζητήσετε ποτέ «tapas» σε κάποιο μπαρ, γιατί αυτό που θα ζητήσετε θα είναι… ένα χαστούκι.

Μην κάνετε σκηνή: Αν περιοδεύετε στη Νότια Αμερική και έχετε μάθει μερικές λέξεις στα ισπανικά, μην τις χρησιμοποιήσετε αν βρεθείτε στη Βραζιλία.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό, καθώς η λέξη γεύμα (στα ισπανικά: cena) στα πορτογαλικά σημαίνει «κάνω σκηνή»… με άλλα λόγια, αφορμή για καυγά.

Άλλο στην Ολλανδία, άλλο στη Γαλλία: Η λέξη Schlimm στα ολλανδικά σημαίνει «έξυπνο και πετυχημένο παιδί», όμως στα γερμανικά… σημαίνει χαζός.

Άλλο τα αχλάδια, άλλο οι βρισιές: Στα ισπανικά η λέξη «pera» σημαίνει αχλάδι, όμως μια σχεδόν ίδια λέξη με δύο «ρ» (perra) στα πορτογαλικά σημαίνει «σκύλα».

Μην αρχίσετε τα… «γαλλικά»: Οι Γάλλοι συνηθίζουν να λένε τη λέξη «Putain», σαν το δικό μας «γαμ…».

Αν όμως πείτε αυτή τη λέξη απευθυνόμενοι σε μια γυναίκα, θα τη χαρακτηρίσετε «πουτ…».



Διαβάστε περισσότερα...

Δίχτυα ασφαλείας στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ


Στόχος η αποτροπή αυτοκτονιών.

Δίχτυα ασφαλείας θα τοποθετηθούν, μέσα στο επόμενο διάστημα, στη διάσημη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να εμποδίζονται οι επίδοξοι αυτόχειρες να αυτοκτονούν από την τεράστια γέφυρα σύμβολο της πόλης.

Η τοπική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της Γκόλντεν Γκέιτ συμφώνησε να πληρώσει ένα μέρος του κόστους του σχεδίου αυτού, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 76 εκατ. δολάρια. Το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία της Καλιφόρνιας, διευκρίνισε ο Ντένις Μάλιγκαν γενικός διευθυντής της υπηρεσίας.

Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2018, προβλέπει την τοποθέτηση διχτυών ασφαλείας σε απόσταση έξι μέτρων από τα πεζοδρόμια της γέφυρας, μήκους 2,7 χιλιομέτρων, πρόσθεσε ο κ. Μάλιγκαν.



Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει πηδώντας από τη διάσημη γέφυρα από το 1937 οπότε εγκαινιάστηκε. Αριθμός ρεκόρ 46 αυτοκτονιών καταγράφηκε το 2013, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Μάλιγκαν εξήγησε ότι εξετάστηκαν πολλές επιλογές για την αποτροπή των αυτοκτονιών από τη γέφυρα και επιλέχθηκε αυτή διότι επεμβαίνει λιγότερο στο τοπίο. «Αν περνά κανείς με αυτοκίνητο πάνω από τη γέφυρα, δεν θα βλέπει» τα δίχτυα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η υπηρεσία διαχείρισης της Γκόλντεν Γκέιτ εξετάζει εδώ και μια δεκαετία την καλύτερη προστασία για την αποφυγή αυτοκτονιών από τη γέφυρα.

«Τα τελευταία χρόνια πολλές οικογένειες που έχασαν μικρά παιδιά ή εφήβους στη γέφυρα ήρθαν να μας δυο και συζήτησαν μαζί μας τι θα σήμαινε για εκείνους (…) Αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο» στην απόφαση της υπηρεσίας, σημείωσε ο κ. Μάλιγκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όποιος δεν υποβάλλει αίτηση μέχρι τη Δευτέρα χάνει το κοινωνικό μέρισμα»


Ο Β. Κεγκέρογλου διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί παράταση.

«Μέχρι τη Δευτέρα 30/6 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα και όσοι δεν έχουν ακόμα υποβάλλει καθώς δεν θα δοθεί παράταση αυτής της προθεσμίας» είπε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί άλλη δυνατότητα και θα πρέπει όσοι πληρούν τα κριτήρια να κάνουν την αίτησή τους.

Στο μεταξύ με δύο εισοδήματα αναφοράς και με βάση το ευνοϊκότερο για τον πολίτη εισόδημα, αναμένεται να κριθούν τόσο οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν όσο και εκείνες που πρόκειται να υποβληθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, την ερχόμενη Δευτέρα, για το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτό διευκρινίζουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ρωτήθηκαν εάν κάποιος πολίτης κληθεί να επιστρέψει το επίδομα στην περίπτωση που προκύψουν διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων του 2012 και του 2013.

Οι εν λόγω παράγοντες αποσαφήνισαν ότι κατ' αρχήν ουδείς θα κληθεί να επιστρέψει το επίδομα που έχει εισπράξει, ενώ προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τα διαφορετικά εισοδήματα, θα ληφθεί υπόψη το ευνοϊκότερο εισόδημα για τον πολίτη, ήτοι το χαμηλότερο.
Πάντως, δεν αποκλείεται να τεθεί και κάποιο όριο για τη διαφορά στο ύψος μεταξύ των δύο δηλωθέντων εισοδημάτων, εάν, δηλαδή, αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Οριστικές αποφάσεις για όλα αυτά αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Επαναλαμβάνεται ότι:

1. Διευρύνεται το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

2. Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων, θα αξιολογηθούν με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι το προς διάθεση ποσό θα αποδοθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγνώριστη η γυναίκα που ζύγιζε μισό τόνο


Η Mayra Rosales έγινε γνωστή με το παρατσούκλι «Η δολοφόνος που ζυγίζει μισό τόνο». Σήμερα, η εικόνα της εντυπωσιάζει καθώς κατάφερε να χάσει πάνω από 300 κιλά.

Η ιστορία της είναι ιδιαίτερη. Το 2008 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 2 ετών για τον φόνο του ανιψιού της, ωστόσο στη πορεία διαπιστώθηκε ότι λόγω του υπερβολικού πάχους της ήταν αδύνατον να διαπράξει το έγκλημα. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η αδερφή της και μητέρα του παιδιού ήταν υπεύθυνη για τον θάνατό του.



Έξι χρόνια μετά, τίποτα δεν θυμίζει την γυναίκα που συγκλόνισε τον κόσμο. Η Mayra κατάφερε να κάνει το ακατόρθωτο. Άφησε πίσω της όσα συνέβησαν και με πείσμα και θέληση κατάφερε να χάσει πάρα πολλά κιλά. Σήμερα είναι μία άλλη και δεν θυμίζει σε τίποτα την παχιά γυναίκα που ήταν κλεισμένη στο σπίτι.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ανεβάζει στον προσωπικό της λογαριασμό, στο Facebook, πλέον έχει μία φυσιολογική ζωή.














Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή στελέχους του λιμενικού με Σούπερ Πούμα


Στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και βρισκόταν σε πλωτό σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή της Κασσάνδρας, παρέλαβε, το πρωί, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Σούπερ Πούμα προσγειώθηκε στην 113 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη,απ' όπου ασθενοφόρο παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε σε νοσοκομείο της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικά για αποτελεσματικότερες αναζητήσεις στο Google


Καθημερινά χρησιμοποιούμε την αναζήτηση της google, όμως πόσο αποτελεσματική είναι η έρευνά μας; Θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη; Φυσικά, αν γνωρίζετε τα μυστικά της.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τρία μικρά, αλλά πολύ χρήσιμα μυστικά τα οποία θα κάνουν πιο εύκολη την αναζήτησή σας στο google.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Λαμπρούκος


Βέρος Αθηναίος, Κολωνακιώτης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην οδό Πλουτάρχου 13, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σχέση του με τον αριθμό 13. Γιος χρυσοχόου, δούλεψε κοντά στον πατέρα του και αφού πέρασε δύο χρόνια στη Σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού στην Κέρκυρα και ασχολήθηκε παθιασμένα με το ποδόσφαιρο, το 1931 βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου.



Ήταν αδελφός της ηθοποιού Μίτσης Κωνσταντάρα και πατέρας του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Η τυχαία επαφή με τα φώτα της ράμπας

Όλως τυχαία βρέθηκε να παίζει ως κομπάρσος σε μια ταινία και στη συνέχεια σε μια θεατρική παράσταση, που σκηνοθετούσε ο σπουδαίος γάλλος θεατράνθρωπος Λουί Ζουβέ. Μαγεμένος από τα φώτα της ράμπας, αποφάσισε να κάνει στροφή στη ζωή του και να ασχοληθεί με την υποκριτική.



Μαθήτευσε κοντά στον Ζουβέ και το 1937 έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο με το «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου. Τον επόμενο χρόνο αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και εμφανίστηκε στην Αθήνα, στο έργο του Τζέιμς Μπάρι «Τα παράσημα της γριούλας» πλάι στην κυρία Κατερίνα. Ακολούθησαν ρόλοι στα έργα «Το στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά, «Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, «Ο παίχτης» του Ντοστογιέφσκι, με θιάσους όπως των Μιράντας - Παππά και Μουσούρη - Αρώνη.

Το 1945 νυμφεύεται την ηθοποιό Ιουλία Γεωργοπούλου και το επόμενο χρόνο αποκτά το μοναδικό του παιδί, τον δημοσιογράφο και πολιτικό Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το 1948 συγκροτεί για πρώτη φορά θίασο με τη Μιράντα Μυράτ και το 1958 τον πρώτο προσωπικό του θίασο και παρουσιάζει το έργο του Τζον Πρίσλεϋ «Ο ανακριτής έρχεται».

Η καριέρα



Στη μακρά θεατρική του διαδρομή θα συνεργασθεί με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού, το Νίκο Ρίζο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Έλλη Λαμπέτη. Τελευταία του εμφάνιση στο σανίδι στην κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Τρελλές επαφές ρωμέικου τύπου», που παρουσίασε μαζί με τη Μάρω Κοντού και τον Νίκο Ρίζο τη διετία 1977 - 1979.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως, μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Υπήρξε πρωταγωνιστής από την πρώτη κιόλας ταινία του, «Το τραγούδι του χωρισμού» (1940) σε σκηνοθεσία Φ. Φίνου, ενώ κράτησε τους πρώτους ρόλους και σε περίπου 90 ακόμα ταινίες. Καθιερώθηκε ως ο κινηματογραφικός μπαμπάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη («Διακοπές στην Αίγινα», «Το ξύλο βγήκε από το παράδεισο», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Η Λίζα και η άλλη» κ.ά.).



Το 1969 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Ο Μπλοφατζής». Η τελευταία του ταινία ήταν «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» (1981) του Κώστα Καραγιάννη. Στην τηλεόραση ξεχώρισε με το ρόλο του γυναικοκατακτητή Ζάχου Δόγκανου στο σήριαλ «Εκείνες και εγώ» , που προβλήθηκε τη διετία 1976 - 1977. Το 1971 νυμφεύτηκε σε δεύτερο γάμο τη Φιλιώ Κεκάτου.

Το τέλος

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πέθανε στις 28 Ιουνίου του 1985 στο «Ασκληπείο» της Βούλας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός. Το πηγαίο ταλέντο του διαφαίνεται μέσα από τη μεγάλη γκάμα των ρόλων που ερμήνευσε, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο. Στα πρώτα του βήματα εμφανίστηκε σε δραματικούς ρόλους, ακόμη και ως ζεν-πρεμιέ, ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε πιο κωμικούς, ως φίλος ή πατέρας -καλοσυνάτος, ανοιχτόκαρδος, ακόμη και αυστηρός πότε - πότε γυναικάς και χιουμορίστας.





Δείτε ένα απόσπασμα από την ταινία "Ο γεροντοκόρος"




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παντρεύτηκαν από έρωτα και… τους σκότωσαν


Νιόπαντρο ζευγάρι σκοτώθηκε από τους συγγενείς της νύφης επειδή παντρεύτηκε από έρωτα.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Πακιστάν, το 17χρονο κορίτσι και ο 31χρονος άνδρας (σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι ηλικίες τους ήταν 23 και 27 ετών αντιστοίχως) παντρεύτηκαν στις 18 Ιουνίου χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών τους στο χωριό Σάτραχ του Πουντζάμπ, στο ανατολικό Πακιστάν.

Το βράδυ της Πέμπτης, η μητέρα και ο πατέρας του κοριτσιού κάλεσαν το ζευγάρι στο σπίτι τους με την υπόσχεση πως η οικογένεια θα έδινε επιτέλους την ευλογία της στο γάμο τους, αφηγήθηκε ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Ράνα Ζασίντ.

«Όταν το ζευγάρι έφθασε εκεί, τους έδεσαν με σχοινιά. Ο πατέρας του κοριτσιού έκοψε τους λαιμούς τους», πρόσθεσε.

Η αστυνομία συνέλαβε τους συγγενείς, οι οποίοι είπαν πως ο γάμος του κοριτσιού, της Μουαφία Χουσέιν, τους είχε φέρει σε δύσκολη θέση επειδή ο άνδρας που παντρεύτηκε είναι από κατώτερη φυλή.

Συνελήφθησαν ο πατέρας, η μητέρα, ο παππούς και δύο θείοι της νύφης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι συγγενείς απήγαγαν το ζευγάρι από το σπίτι του και το οδήγησαν σε γειτονικό χωριό όπου "τους σκότωσαν με αιχμηρά μαχαίρια που χρησιμεύουν για το κόψιμο σανού". Οι δύο νέοι υπέκυψαν από τραύματα στο κεφάλι.




Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης


Ηλεκτρονικά θα γίνεται η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), από την 1η Ιουλίου του 2014.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του Ιδρύματος, από την ημερομηνία αυτή καθίσταται υποχρεωτική, η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ - τ. ΕΤΕΑΜ).

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Έτσι περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα Υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», με δύο τρόπους:

α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET», διαδικασία που δεν απαιτεί προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου, παρά μόνο στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης.

β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων που ήδη διαθέτουν κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική υπηρεσία της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθοδηγεί τους ασφαλισμένους με συγκεκριμένες οδηγίες για τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης και από τα Κ.Ε.Π.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν την απεργία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας


Αναστέλλουν την προγραμματισμένη 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και Τρίτη (30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου), οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ, η απόφαση για αναστολή της απεργίας ελήφθη μετά τις παρεμβάσεις που έκαναν προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών επαγγελματικοί φορείς του τουρισμού, όπως ο ΣΕΤΕ και ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών καθώς και επειδή «επιδίωξή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, που περιμένουν να ζήσουν από το τουρισμό, αλλά ούτε στο επιβατικό κοινό, την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας μας».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) κατηγορεί για «αδιαφορία τους αρμόδιους, μιας και δεν υπήρξε άμεσος και εποικοδομητικός διάλογος», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ελληνικά αεροδρόμια στη συντήρηση και τη στελέχωση προσωπικού καθώς και να προγραμματιστούν οι μεσοπρόθεσμες ενέργειες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού συστημάτων και υποδομών.

«Καθιστούμε υπεύθυνους έναντι του επιβατικού κοινού, των τουριστικών παραγόντων αλλά και του νόμου, όλους όσους παρά τη θεσμική ιδιότητά τους δεν ενήργησαν τα δέοντα» αναφέρει η ΟΣΥΠΑ και προειδοποιεί: «θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά του κ. Υπουργού και παντός υπευθύνου, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την ασφάλεια των πτήσεων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων


Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων δημιουργείται, έως το τέλος του έτους, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα δέχεται ενιαία όλες τις αιτήσεις που αφορούν κύριες ή επικουρικές, συντάξεις και τα εφάπαξ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ημερησία», ο υπουργός Εργασίας, «στο εξής, η απονομή της σύνταξης με την υποστήριξη και του πληροφοριακού συστήματος "'Ατλας", θα είναι υπόθεση λίγων ημερών».

Ακόμη δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου, αλλά η διαδικασία θα ξεκινά με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.

Το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου ακόμα και αν έχει διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό του καθεστώς.

«Η πολύχρονη αναμονή για απονομή σύνταξης σε λίγο διάστημα θα είναι μία κακή ανάμνηση του παρελθόντος» τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει, ότι συνολικά η διοικητική ενοποίηση των ταμείων μέσα σε αυτή τη χρονιά και τονίζει ότι δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου οι παροχές και οι συντάξεις.

Εξαγγέλλει, επίσης, βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία, για όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την παροχή της δυνατότητας σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να επιλέγουν χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης, πληρώνοντας λιγότερα ασφάλιστρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επιπτώσεις που μπορεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με την 1η Ιανουαρίου του 2015, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, ο κ. Βρούτσης σημειώνει «ότι δεν προβλέπεται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις μετά την εφαρμογή αντίστοιχης ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

«Η δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (κύρια ασφάλιση) είναι αναδιανεμητική, ενώ προβλέπεται και τριμερής χρηματοδότηση.

Ακόμη και μετά την 1.1.2015 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενισχύεται μεν ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του αναλογικού μέρους της σύνταξης, αλλά δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία του συστήματος».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι


Oι 550 κρατούμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγίου Στεφάνου Πατρών συνεχίζουν για 6η ημέρα την απεργία πείνας σε μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο με τους φυλακισμένους να διαμαρτύρονται και να απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ’, τις φυλακές δηλαδή υψίστης ασφαλείας, που σύμφωνα με τους ίδιους ισοδυναμούν με θανατική ποινή.

Oι κρατούμενοι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Μαρτίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, υποστηρίζουν πως καταργείται το δικαίωμα των κρατουμένων στην υφ’ όρον απόλυση, την άδεια, τον ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης ποινής (μεροκάματα, εκπαιδευτικά προγράμματα), ενώ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην επικοινωνία (επισκεπτήρια, τηλεφωνική επικοινωνία, αλληλογραφία).

Παρακάτω οι αριθμοί των κρατουμένων (ανά φυλακή) που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κορυδαλλός: 1480

Κέρκυρα: 120

Αυλώνα: 100

Νιγρίτα Σερρών: 200

Δομοκός: 300

Γρεβενά: 400

Μαλανδρίνο: 120

Πάτρα: 550

Τρίκαλα: 120

Ναύπλιο: 50

Άμφισσα: 200

Λάρισα: 330

Χανιά: 280

Κως: 60

Κόρινθος: 50

Αλικαρνασσός: Ολική αποχή συσσιτίου


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πνίγηκε κι… αναστήθηκε


Ένας 83χρονος άντρας ανασύρθηκε σε παραλία της Ερέτριας χωρίς τις αισθήσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι. Πρόκειται για έναν συνταξιούχο γιατρό από την Αθήνα ο οποίος έκανε τις διακοπές του στην περιοχή. Όσο κι αν προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να συνέλθει, όταν τον έβγαλαν στην ακτή, δεν τα κατάφεραν.

Ο ηλικιωμένος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας και οι λιμενικές αρχές κατέγραψαν το συμβάν ως πνιγμό.

Όταν αργά το απόγευμα επικοινώνησαν από το λιμενικό με συγγενή του "νεκρού" για τα διαδικαστικά, έμειναν άναυδοι όταν άκουσαν ότι ο 83χρονος αναστήθηκε, μετά από επίμονες προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν από τους γιατρούς του νοσοκομείου Χαλκίδας. Στη συνέχεια ο ηλικιωμένος, που κατάφερε να ξεγελάσει τον χάρο, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα, όπου και νοσηλεύεται.

Έτσι λοιπόν στάλθηκε νέο σήμα από Λιμενικό και Αστυνομία, ότι δεν υπάρχει πνιγμός, αφού ο "νεκρός" αναστήθηκε!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα εξασφαλίσουν εγγυημένο εισόδημα


Εγγυημένο εισόδημα για τα φτωχά νοικοκυριά θεσπίζει η κυβέρνηση με ποσό που θα κυμαίνεται από 230 ευρώ (για ένα άτομο) έως 400 ευρώ το μήνα (για τετραμελή οικογένεια) και θα χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς αφορά στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο πιλοτικά για 10.000 ως 20.000 δικαιούχους και από το 2015 θα καλύψει περίπου 250.000 νοικοκυριά.

Το ανώτατο ύψος του εγγυημένου εισοδήματος (που προβλέπεται στο Μνημόνιο ως μέτρο προστασίας όσων είναι σε ακραία φτώχεια) δεν θα υπερβαίνει τα 4.800 ευρώ ετησίως όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια που δεν έχει άλλους πόρους διαβίωσης. Το βασικό επίδομα, σύμφωνα με το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα υπογραφεί εντός των επόμενων δέκα ημερών από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ορίστηκε στα 230 ευρώ για μεμονωμένο άτομο που έχει ιδιόκτητο σπίτι με αντικειμενική αξία έως 80.000 ευρώ, αν και εξετάζεται να είναι μέχρι 100.000 ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασανσέρ οι βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


Βάσεις πολλών ταχυτήτων προκύπτουν από τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σε Νομικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές καταγράφεται σημαντική άνοδος. Πτωτική, αντιθέτως, εμφανίζεται η τάση στην Ιατρική, καθώς και σε αρκετά τμήματα ΤΕΙ

Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται για τα τμήματα των πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Στρατιωτικών Σχολών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων (ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα), φαίνεται πως άνοδος των βάσεων αναμένεται για αρκετά υψηλόβαθμα τμήματα όπως Νομικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές Σχολές αλλά και σε τμήματα των ΤΕΙ που δίνουν δουλειά. Στις Στρατιωτικές θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με το αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων.

Πάντως το εύρος της ανόδου ή της καθόδου των βάσεων ανά τμήμα θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, αλλά και μόλις κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων με τις προτιμήσεις.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις


Με το βλέμμα στραμμένο στη μετα-τρόικα εποχή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει τον «φάκελο» των φορο-ελαφρύνσεων, παρέχοντας όμως έμπρακτες αποδείξεις στους εταίρους πως δεν θα απειληθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο η μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί. Πρωταρχικός στόχος είναι η οικοδόμηση ισχυρού κλίματος αξιοπιστίας έναντι των εταίρων με απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εκτός από βελτιωτικές κινήσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι και οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που εφαρμόζεται φέτος, για πρώτη φορά, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αφήνει χθες ανοικτό το ενδεχόμενο διορθώσεων από το 2015 και μετά.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πως σχεδιάζεται ειδική «εργαλειοθήκη», ώστε να αποτιμηθεί, σε τεχνικό επίπεδο, η απόδοση και το κοινωνικό κόστος των παρεμβάσεων των τελευταίων ετών.

«Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζεται να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι», εκτιμούσε, τονίζοντας όμως πως «πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ως Ελλάδα ότι αυτά είναι που θέλουμε να κάνουμε, δείχνοντας όμως στην άλλη πλευρά πως πραγματικά κατέχουμε αυτό που επιδιώκουμε».

Πρωταρχικός στόχος είναι η οικοδόμηση ισχυρού κλίματος αξιοπιστίας έναντι των εταίρων με απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων για τα διαρθρωτικά ορόσημα και διαφύλαξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως ξεκαθάρισε, εμμένουμε στους αυστηρούς στόχους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σταθερή παραγωγή διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας όμως πως «πρέπει να διερευνήσουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο». «Ο κάθε πολίτης πρέπει σταδιακά να αρχίσει να βλέπει φως, αλλά και να ικανοποιείται η ανάγκη ισοσκελισμού των προϋπολογισμών», ενώ αναφερόμενος στην «εργαλειοθήκη» για την ανάλυση ευαισθησίας στις πολιτικές των τελευταίων ετών, εκτιμούσε πως έπρεπε να είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συζήτηση με τους πιστωτές. Δεν υπάρχει κάποιος «κουμπαράς» από τον οποίο παίρνουμε χρήματα, είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι όποιες διορθώσεις δεν πρέπει να απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Στα σενάρια είναι η μείωση κατά 50% των συντελεστών 1% - 4% με βάση τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ή η κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και διατήρηση για τα υπόλοιπα εισοδήματα. Οι αποφάσεις αναμένονται στον πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι θέσπιση μικρού αφορολογήτου ορίου (20.000 έως 30.000 ευρώ) για την ελάφρυνση κυρίως των μικρο-ιδιοκτητών και αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για κάθε κατηγορία ακινήτου (κατοικίες - κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Οι όποιες αλλαγές θα εξεταστούν το φθινόπωρο με βάση και τα στοιχεία για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου.

Φορολογικοί Συντελεστές

Το σχέδιο που επεξεργάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα, από 42% σήμερα, στο 33%. Για τις επιχειρήσεις εξετάζεται η μείωση του συντελεστή από 26% στο 20% σε πρώτη φάση και σε 15% αργότερα.

Η τρόικα δεν είναι θεά, αλλά οι πιέσεις είναι λογικές

«Κλειδί» για όλα θεωρείται η οικοδόμηση ισχυρής αξιοπιστίας με την τήρηση των δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, σχολίαζε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σπεύδοντας να σημειώσει πως παρότι «η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές». Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ενόψει του Eurogroup της 7ης Ιουλίου, ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χρ. Στεφανάδης θα παρουσιάσει τα νεότερα για την υλοποίηση των δώδεκα προαπαιτούμενων, που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση 3,8 δισ.

Απαιτείται αναδιάρθρωση ιδιωτικών επιχειρήσεων

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήριζε παράλληλα μεγάλο ζήτημα «την ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια», ενώ εκτιμούσε πως εκτός του δημοσίου τομέα, πρόβλημα είναι για τη χώρα και ο ιδιωτικός τομέας, υπό το βάρος της κρίσης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, για την οποία θα απαιτηθούν 2 - 4 χρόνια», χαρακτηρίζοντας «κλειδί» το πως θα πέσει χρήμα στην αγορά.
Φοροδιαφυγή

Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης φέρεται αποφασισμένος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θεωρεί πως είναι το μεγάλο «αποκούμπι» και ο μόνος τομέας από τον οποίο μπορούν να αντληθούν πολλά έσοδα.

Συνεργάτες του χαρακτηρίζουν μεγάλη τομή την ηλεκτρονικοποίηση, ελαχιστοποίηση προσωπικής επαφής πολίτη και εφορίας και επένδυση σε υποδομές, ενώ σε συνεργασία με τη νέα γενική γραμματέα Κ. Σαββαΐδου, υπόσχεται να έχει διαρκώς το βλέμμα στραμμένο εκεί, ενδεχομένως περισσότερο από προκατόχους του, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.


Έκδοση ομολόγου

Για το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγου τον Ιούλιο, παράγοντες του υπουργείου περιορίζονται να πουν πως «θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία για τον «Μιγκαλού», τη φάλαινα-αλμπίνο


Οι επιστήμονες φοβούνται μήπως το σπάνιο θηλαστικό έχει καρκίνο του δέρματος.

Δεν είναι μια κοινή φάλαινα. Ίσια ίσα, πρόκειται για ένα σπάνιο είδος λευκής, η οποία έχει γίνει διάσημη ιδίως στην Ουαλία. Το όνομα αυτής είναι «Μιγκαλού» και την έχουν λατρέψει οι επιστήμονες που την παρατηρούν τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι τουρίστες. Πρόσφατες φωτογραφίες της όμως τους προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία.

Ο Μιγκαλού εθεάθη στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας αυτόν το μήνα και στις φωτογραφίες που του τράβηξαν φαίνονται κόκκινα σημάδια στο δέρμα του και ιδίως στο πτερύγιο του. Ο πρωταρχικός φόβος των επιστημόνων είναι η πιθανότητα να έχει εμφανίσει καρκίνο του δέρματος, λόγω του χλωμού χρώματος του.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πίτερ Χάρισον εξήγησε μιλώντας στο ABC ότι «μπορεί να είναι απλώς μια μόλυνση, αλλά οι υπάρχουν ίδιες πιθανότητες να είναι καρκίνος. Απλώς δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι αυτή τη στιγμή. Βέβαια, είναι μόλις 28 χρονών και πολύ δυνατός κολυμβητής. Έχει αντοχές, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει άλλα προβλήματα υγίας, αλλά πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σημάδια στο δέρμα του».

Έτσι, ο καθηγητής Χάρισον σκοπεύει να μελετήσει πιο επισταμένα τις φωτογραφίες που του έστειλαν, ζητώντας κι άλλες, όπως τονίζεται στη Daily Mail, διότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία γι’ αυτό», εξηγεί αναφερόμενος στην σπάνια φάλαινα-αλμπίνο. Κοινώς, θέλει να παρακολουθήσει την πορεία του –τουλάχιστον- και την επόμενη εβδομάδα για να δει αν θα επιμείνουν ή θα… ξεθωριάζουν τα κόκκινα σημάδια στο δέρμα του Μιγκαλού.
















Διαβάστε περισσότερα...

Οι ηχηρότερες γκάφες του επιχειρηματικού κόσμου


Όταν οι ειδικοί της οικονομίας τα κάνουν μαντάρα!

Υπάρχουν κινήσεις και κινήσεις στις οποίες προβαίνει μια εταιρία για το καλό της, με τα αποτελέσματα να είναι συνήθως προδιαγραμμένα.

Είναι οι έρευνες αγοράς και τα τμήματα μάρκετινγκ που εγγυώνται την επιτυχία των αποφάσεων, αν και με το γούστο του καταναλωτικού κοινού δεν παίζεις εύκολα.

Κι έτσι κάποιες φορές η διαφαινόμενη επιτυχία μετατρέπεται σε σαρωτική αποτυχία, καθώς η ελεύθερη αγορά έχει τον τρόπο της να υπερβαίνει πράγματα και καταστάσεις.

Οι γκάφες των επιχειρήσεων στοιχίζουν και στοιχίζουν πολύ, με τα παρακάτω παραδείγματα να στέκονται ορόσημο των ξακουστών αστοχιών της οικονομικής ελίτ…

Όταν η Motorola αποκοιμήθηκε



Πριν τα smartphones κατακλύσουν την αγορά, η Motorola ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην αγορά των κινητών τηλεφώνων. Όντας λοιπόν κορυφή, αποδείχθηκε πολύ απρόθυμη και αργή στο λανσάρισμα του πρώτου της έξυπνου κινητού και μέχρι να το κάνει, φίρμες όπως η Apple και η BlackBerry είχαν ήδη σκοτώσει τον ανταγωνισμό στην κατηγορία. Κι έτσι από τα 43,7 δισ. δολάρια των εσόδων στον κολοφώνα της ακμής της η Motorola καταποντίστηκε στα Τάρταρα, με τη μετοχή της να χάνει περισσότερο από το 90% της αξίας της μέσα σε τρία χρόνια (από τα 107 δολάρια του Οκτωβρίου του 2006 στα μόλις 13 δολάρια τον Μάρτιο του 2009)! Η έλλειψη τόλμης στοίχισε στη Motorola το τεράστιο μερίδιο που κατείχε στην αγορά, βάζοντάς τη σε μεγάλες οικονομικές περιπέτειες. Πλέον ανήκει στην Google και ο διαδικτυακός κολοσσός κάνει τα πάντα για να την ανεβάσει και πάλι στον πάλαι ποτέ θρόνο της…

Η περιπέτεια της Quaker Oats με τη Snapple



Η απόφαση της Quaker Oats να κλέψει τη φίρμα χυμών Snapple αποδείχθηκε καταστροφική. Κι αυτό γιατί η Snapple ήταν ήδη σε ελεύθερη πτώση όταν εξαγοράστηκε από την Quaker έναντι 1,7 δισ. δολαρίων, περισσότερο από 1 δισ. δολάρια δηλαδή από την τιμή της στην αγορά! Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Quaker απέλυσε το σύνολο του προσωπικού της Snapple, κάνοντας τόσο τη διαφημιστική δαπάνη να ατροφήσει όσο και τη διανομή των χυμών να μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Μέχρι το 1996, η εταιρία αναγκάστηκε να μοιράζει δωρεάν μπουκαλάκια της Snapple στους δρόμους, καθώς οι πωλήσεις καταποντίστηκαν. Κι έτσι η Quaker παραιτήθηκε κάποια στιγμή από την προσπάθεια, πουλώντας τη φίρμα στην Triarc για 300 εκατ. δολάρια, 1,4 δισ. δολάρια λιγότερο δηλαδή απ’ όσο την είχε αγοράσει μόλις 28 μήνες πρωτύτερα…

Η Western Union δεν χρειάζεται τηλέφωνο



Ήταν το 1877 όταν κάποιος… Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πρόσφερε την πατέντα του τηλεφώνου του στη Western Union έναντι 100.000 δολαρίων. Ο πρόεδρος της Western Union, William Orten, αρνήθηκε φυσικά να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης της νέας εφεύρεσης καθώς η φίρμα του διέθετε ήδη το μονοπώλιο στα τηλεγραφήματα. Στην επιστολή μάλιστα που απέστειλε στον Μπελ ισχυρίστηκε ότι το τηλέφωνο δεν φαινόταν να έχει εμπορικό μέλλον, μην παραλείποντας να προσθέσει ότι το «ηλεκτρικό παιχνίδι» δεν είχε καμία θέση στην πανίσχυρη Western Union! Μιλάμε για την απόφαση που τον έκανε αθάνατο, αν και για τους εντελώς λάθος λόγους…

Η νέα φόρμουλα της Coca Cola



Ήταν το 1985, στην επέτειο των 100 χρόνων της φίρμας, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της The Coca-Cola Company, Roberto Goizueta, αποφάσισε να αλλάξει τη γεύση της Coca-Cola, στην πρώτη μάλιστα απόπειρα τροποποίησης της μαγικής φόρμουλας που γινόταν εδώ και έναν αιώνα! Την είπανε New Coke και στις πειραματικές δοκιμές ο κόσμος λάτρευε τη νέα γεύση, που ήταν ελάχιστα παραλλαγμένη από την αυθεντική. Έλα όμως που στον πραγματικό κόσμο ήταν τόση η συναισθηματική εμπλοκή των ανθρώπων με την αυθεντική Coca-Cola που όχι μόνο δεν άρεσε η νέα γεύση, αλλά απαιτούσαν την επαναφορά στα αρχικά πρότυπα. Οι πωλήσεις καταποντίστηκαν κατά 20%, σε κάτι που λογίζεται ως η μεγαλύτερη γκάφα του σύγχρονου μάρκετινγκ! Η Coca-Cola εισάκουσε -ευτυχώς- την απαίτηση του κόσμου και επαναλανσάρισε την αυθεντική φόρμουλα στην αγορά ως Coca-Cola Classic...

Η Fox θέλει κέρδη και τα θέλει τώρα



Ποιος νοιάζεται για το μέλλον; Με αυτό το μότο έχασαν για τα καλά τον ύπνο τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της 20th Century Fox! Και να γιατί: όταν ο Τζορτζ Λούκας πρόσφερε στο χολιγουντιανό στούντιο τη δυνατότητα να περικόψουν την αμοιβή του κατά 20.000 δολάρια με αντάλλαγμα να κρατήσει ο σκηνοθέτης τα αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα όλου του franchise των «Star Wars» (περιλαμβανομένων και των sequels), οι υπεύθυνοι του στούντιο πέταξαν από τη χαρά τους, καθώς ο δραστικός περιορισμός του κόστους παραγωγής της ταινίας ήταν γι’ αυτούς το πρώτο μέλημα. Από κείνη την αποφράδα μέρα όμως το σύμπαν του «Πολέμου των Άστρων» καθάρισε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε δικαιώματα για DVD και VHS, την ίδια στιγμή που τα προϊόντα με το λογότυπο του «Star Wars» μέτρησαν έσοδα άνω των 12 δισ. δολαρίων! Το στούντιο έχασε λοιπόν δισεκατομμύρια για να ξεκλέψει 20 ψωροχιλιάρικα από την παραγωγή της πρώτης ταινίας…

Αυτή δεν είναι καλή μουσική!



Πριν γίνουν οι Beatles ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα όλων των εποχών, οι δισκογραφικές συνήθιζαν να τους απορρίπτουν μαζικά! Μνημειώδες εδώ είναι το περιστατικό με την οντισιόν στην Decca Records, όταν ο υπεύθυνος ατζέντης της δισκογραφικής διαμαρτυρήθηκε στον μάνατζερ της μπάντας ότι η μουσική τους δεν ακουγόταν, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η εποχή με τα αγορίστικα συγκροτήματα με τις κιθάρες είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί! Ό,τι ακολούθησε είναι φυσικά Ιστορία, με την Decca να κλαίει ακόμα γοερά που έχασε τους Beatles, το συγκρότημα που πούλησε πάνω από 2 δισ. δίσκους και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι και σήμερα…

Η Kodak δεν βιάζεται καθόλου



Την ώρα που κανείς στις μέρες μας δεν χρησιμοποιεί πια φωτογραφική μηχανή Kodak, σε ένα παράλληλο σύμπαν θα μπορούσε οι έφηβοι της οικουμένης να ικετεύουν τους γονείς τους να τους αγοράσουν το νέο smartphone της Kodak ή την καινούρια αχτύπητη ψηφιακή φωτογραφική Kodak. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε πράγματι να ήταν μια καλή πιθανότητα αν έδειχνε η φίρμα επιχειρηματικά αντανακλαστικά και συνειδητοποιούσε το κατεπείγον των αλλαγών, όταν ήταν ακόμα στην κορυφή του κόσμου. Κι αυτό γιατί η Kodak μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά της με το φιλμ, ήταν ωστόσο η πρώτη εταιρία που κατείχε την πατέντα για την ψηφιακή φωτογραφία ήδη από το 1975! Και τότε τα έκαναν μαντάρα: απρόθυμοι να μετακινηθούν από το υλικό που τους είχε εκτοξεύσει στον θρόνο της αγοράς, οι υπεύθυνοι της Kodak δεν επιδίωξαν το ψηφιακό μέλλον παρά μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Η Kodak κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας τον Ιανουάριο του 2012…

Δεν αγοράζουμε την Google

Η εταιρία Excite κλότσησε κυριολεκτικά την τύχη της να εξαγοράσει την Google έναντι 1 δισ. δολαρίων πίσω στο 1999! Και λέμε κλότσησε γιατί οι δύο πιτσιρικάδες ιδρυτές του ιντερνετικού σήμερα κολοσσού, οι Larry Page και Sergey Brin, ζητούσαν 1 δισ. δολάρια για τη μηχανή αναζήτησης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Excite, George Bell, να μη θεωρεί κελεπούρι την Google και να προσφέρει ανώτατη προσφορά στα 750.000 δολάρια. Προς υπεράσπισή του βέβαια, η κεφαλαιοποίηση της Google τότε δεν έπιανε καν 750.000 δολάρια, πόσο μάλλον 1 δισ. Σήμερα η αξία της είναι μια άλλη ιστορία, καθώς πλέον αποτιμάται στα 170 δισ. δολάρια…

Η Blockbuster απορρίπτει τη Netflix



Ήταν το 2000 όταν ο συνιδρυτής της Netflix, Reed Hastings, ζήτησε από τα στελέχη της αλυσίδας βιντεοκλάμπ Blockbuster να διαφημίσουν τη Netflix στα καταστήματά τους. Σε αντάλλαγμα, η Netflix θα βοηθούσε την Blockbuster να πουλά τα προϊόντα της online. Τα στελέχη της φίρμας δεν είδαν την καθαρή ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε ανέλπιστα και έκτοτε μόνο περιπέτειες μέτρησαν! Η Blockbuster μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης το 2010. Αν είχαν κάνει την επικερδή συμφωνία με τη Netflix έναντι 50 εκατ. δολαρίων που ζητούσε ο Hastings, σήμερα η τύχη της θα ήταν σαφώς διαφορετική…

Ο Ross Perrot δεν θέλει τη Microsoft



Επιστροφή στο 1979, όταν ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ένας 23χρονος νεαρός με όνειρα να πιάσει την καλή, γι’ αυτό και αποπειράθηκε να πουλήσει τη μικρή του φίρμα Microsoft στον Ross Perot έναντι 40 εκατ. δολαρίων. Ο Perot θεώρησε φυσικά το ποσό υπερβολικό για μια εταιρία που είχε μεν τις προοπτικές να φτάσει ψηλά, όπως παραδέχτηκε στον Γκέιτς, δεν είχε αγγίξει ωστόσο ακόμα την ακμή της. Σήμερα η Microsoft έχει κεφαλαιοποίηση που φτάνει στα 343 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Forbes…



Διαβάστε περισσότερα...