Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πως είναι να ζεις με διαφορετικότητα



Σ
ε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους εφήβους, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού γιόρτασε με έναν πρωτότυπο τρόπο την παγκόσμια ημέρα για τα ΑΜΕΑ το περασμένο Σάββατο. 

Ζητήθηκε από μια πρώην οδηγό, την κ. Χρύσα Παυλή με απώλεια ακοής που δεν αποκτήθηκε εκ γενετής, να παρουσιάσει σε όλες τις ομάδες του οδηγισμού (αστέρια, πουλάκια, οδηγοί, μεγάλοι οδηγοί) το πώς είναι να ζεις έχοντας διαφορετικότητα.

Η ίδια έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στη ζωή της, κατάφερε να γίνει δασκάλα του ειδικού σχολείου για κωφά παιδιά και μαζί με την ψυχολόγο και μέλος του Οδηγισμού κ. Ρενάτα Μπόνη (μέχρι πέρσι ψυχολόγο στο ειδικό σχολείο) έπαιξαν με τα μικρά παιδιά παιχνίδια και έμαθαν λέξεις στη νοηματική.

Στα πιο μικρά παιδιά (αστέρια) η κ. Παυλή είπε χρησιμοποιώντας την νοηματική το κλασικό παραμύθι «Ο λαγός και η Χελώνα» με το οποίο τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και προσπαθούσαν να την μιμηθούν.

Για τους έφηβους (οδηγούς και μεγάλους οδηγούς) υπήρξε προβληματισμός μέσα από παιχνίδια και κατόπιν συζήτησαν με την κ. Παυλή για τις εμπειρίες της ως κωφό παιδί και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και που τώρα αντιμετωπίζει ως ενήλικας.

Μάλιστα οι οδηγοί και οι μεγάλοι οδηγοί, είχαν την ευκαιρία να δουν πως είναι να είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους ενώ μέσα από τα παιχνίδια, τους ζητήθηκε να σκεφτούν ποιες ενέργειες θα έκαναν στην περίπτωση που ένα παιδί με κινητικές δυσκολίες ήταν στην ομάδα τους και ήθελε να λάβει μέρος σε ένα από τα διήμερα που συχνά διοργανώνονται στην φύση.

Όλα τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν κάποιον άλλο εκτός του εαυτού τους, γεγονός που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται συχνότερα από τα προηγούμενα.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Σώμα Ελληνικού οδηγισμού συχνά περιθωριοποιούνται διότι πολλοί πιστεύουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Είναι όμως ΑΝΘΡΩΠΟΙ σαν όλους εμάς. Ίσως λίγο διαφορετικοί. Αλλά από πότε η διαφορετικότητα αποτελεί μειονεξία;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ίσως να είναι λίγο αργά, να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, περισσότερο χρόνο. ΑΛΛΑΞΕ τον τρόπο που σκέφτεσαι για αυτά τα άτομα, τις νοοτροπίες, τις αντιλήψεις σου αλλά κυρίως τον τρόπο συμπεριφοράς σου. Δεν έχεις δικαίωμα να αλλάξεις αυτά τα άτομα.

Έχεις όμως την ευκαιρία να αλλάξεις ΕΣΥ!!!!!! Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει την ευκαιρία να είναι ΙΣΟΣ αλλά και το δικαίωμα να είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ. Με αυτά τα μηνύματα γιόρτασαν φέτος τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού τη Παγκόσμια ημέρα για τα ΑΜΕΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τα παιδιά γίνονται... παραβάτες



Τι να κάνετε για να τους βγάλετε τον καλό τους εαυτό
.
Τα παιδιά συχνά επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά όταν ανταμείβεται και τη σταματούν όταν αγνοείται, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

- Καταστήστε σαφές ότι η άσχημη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.
- Να είστε σαφείς στην εξήγηση των κανόνων και των προσδοκιών σας και για το πώς μπορεί να ανταμειφτεί ένα παιδί.
- Αντί να τιμωρείτε ένα παιδί για το ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες, μην του δίνετε ανταμοιβή.
- Οι ανταμοιβές μπορούν να καθοριστούν θέτοντας χρονοδιάγραμμα για τη συμπλήρωση μιας εργασίας ή δίνοντας στο παιδί ένα αστεράκι κάθε φορά που επιδεικνύει καλή συμπεριφορά. Όταν φτάσει στον προκαθορισμένο αριθμό αστεριών, δώστε στο επιβραβεύστε το.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χοληστερόλη στην εμμηνόπαυση



Κρατήστε την υπό έλεγχο.

Μια από τις σημαντικότερες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι η μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων.

Αυτή η αλλαγή προκαλεί την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης τους, τετραπλασιάζοντας στατιστικά την πιθανότητα να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση στα δέκα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση.

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει πως τα οιστρογόνα διεγείρουν την σύνθεση LDL-υποδοχέων. Επομένως, κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου παρατηρείται μείωση των οιστρογόνων, υπάρχει μείωση της συνολικής δραστηριότητας των LDL-υποδοχέων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των επίπεδων των LDL λιποπρωτεϊνών. Οι LDL λιποπρωτεϊνες (όπου βρίσκεται η λεγόμενη κακή χοληστερόλη) έχουν συνδυαστεί με αυξημένη συχνότητα αθηροσκλήρωσης και ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ότι το 80% των καρδιαγγειακών ασθενειών θα μπορούσαν να προληφθούν με θετικές αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής. Έρευνες εκτιμούν πως μείωση της χοληστερόλης κατά 10% επιφέρει αντίστοιχη μείωση κατά 20% στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά διατροφικά tips, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας σε φυσιολογικά επίπεδα ή ακόμη και να τα μειώσετε.

- Μειώστε το κορεσμένο λίπος ή το «κακό» λίπος της διατροφής.
Αποφύγετε προϊόντα με ζωικά λιπαρά, όπως τα κρέατα με λίπος, τα τυριά με πλήρη λιπαρά, τις κρέμες γάλακτος και το βούτυρο. Προτιμήστε ημίπαχο γάλα και γιαούρτι 2% και τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά (ανθότυρο, μυζήθρα ή τυριά τύπου «light»). Στο μαγείρεμα, αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε το ελαιόλαδο.

- Αποφύγετε τα trans λιπαρά οξέα.
Τρώτε λιγότερα γλυκίσματα και τούρτες, γιατί συνήθως περιέχουν τρανς λιπαρά.

- Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε τακτικά ψάρι. Tρώτε λιπαρά ψαριά (ρέγκα, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλα, τόνο, γαύρο), τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους)

- Η χοληστερόλη της διατροφής δεν επιδρά σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος.
Ωστόσο η ελεγχόμενη πρόσληψη των τροφίμων που την περιέχουν συμβάλλει στον ταυτόχρονο περιορισμό του κορεσμένου λίπους που συνήθως συνυπάρχει. Πάντως, καλό θα είναι να αποφεύγετε την πρόσληψη περισσότερων από έναν κρόκο αυγού την ημέρα. Υπολογίστε και τα αυγά που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Στις διάφορες συνταγές μπορείτε να αντικαταστήστε ένα ολόκληρο αυγό από δυο ασπράδια.

- Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες.
Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης μειώνονται άμεσα, όταν η πρόσληψη των φυτικών ινών φτάσει τα 20-35 γρ. την ημέρα. Για να πετύχετε μια τέτοια πρόσληψη, προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, φρυγανιές καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως). Συνοδεύετε τα γεύματά σας με μια καλή σαλάτα από φρέσκα λαχανικά και προτιμάτε να τρώτε ως σνακ ολόκληρα φρούτα.

- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο. Αυτό σημαίνει όχι παραπάνω από 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτήρια κρασιού ή μπύρα για τους άντρες.
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών στερολών/στανολών όταν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης είναι ανεβασμένα. Τρόφιμα πλούσια σε στερόλες είναι τα φιστίκια Αιγίνης, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι. Οι φυτοστερόλες των προϊόντων σόγιας μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Στην προσπάθεια αυτή για τον έλεγχο της χοληστερόλης έχει μπει δυναμικά και η βιομηχανία τροφίμων, μέσω εμπλουτισμού τροφίμων με συγκεκριμένα συστατικά. Έτσι, έχει φανεί από έρευνες ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση της LDL χοληστερόλης μέσω φυτικών στερολών/στανολών (εμπλουτίζονται με αυτά οι μαργαρίνες, το γιαούρτι και το γάλα), β-γλυκάνης (μιας διαλυτής φυτικής ίνας στα δημητριακά βρώμης) και πρωτεΐνης σόγιας (στα τρόφιμα που κύριο συστατικό τους είναι η σόγια).

Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης, ιδιαίτερα από κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών. Και γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, εάν αναλογιστούμε πως ο κίνδυνος για κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα είναι 9 φορές μεγαλύτερος από ότι ο καρκίνος του μαστού.

Το σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση των υψηλών επίπεδων χοληστερόλης και κατ’ επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η τροποποίηση κάποιων επιβλαβών συνηθειών ζωής και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, με παράλληλη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργία στο... χριστουγεννιάτικο δέντρο



Κι όμως μπορεί να μας αρρωστήσει.

Αντί να αυξάνει το εορταστικό αίσθημα, το παραδοσιακό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο αρρωσταίνει πολλούς ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως αποκαλούν το φαινόμενο, προκαλείται από διάφορα είδη μούχλας που αναπτύσσονται πάνω του. Αυτά υπάρχουν εκ φύσεως στο δέντρο, αλλά αναπαράγονται ταχέως μόλις το δέντρο βρεθεί στη θαλπωρή των σπιτιών με την κεντρική θέρμανση.

Το όλο πρόβλημα φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μελέτη του πνευμονολόγου δρα Λώρενς Κερλάντσκυ, ειδικού σε θέματα αλλεργιών, ο οποίος θέλησε να μάθει γιατί αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα κατά την εορταστική περίοδο. Έτσι, ζήτησε από συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο να του φέρουν δείγματα από τον φλοιό και τις βελόνες των χριστουγεννιάτικων δέντρων που είχαν στα σπίτια τους.

Αναλύοντας τα δείγματα από 28 χριστουγεννιάτικα δέντρα, ο δρ Κερλάντσκυ και οι συνεργάτες του εντόπισαν 53 διαφορετικά είδη μυκήτων μούχλας.

Το 70% από αυτά είναι του είδους που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κρίσεις άσθματος, δακρύρροια, βήχα, δύσπνοια, συριγμό, πόνο στο στήθος, «μπούκωμα», αίσθημα κόπωσης αλλά και διαταραχή του ύπνου.

Μάλιστα μερικά από τα είδη μούχλας που εντοπίστηκαν μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα πνευμονολογικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Ραγδαία αύξηση


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας» (AAAI), μία άλλη μελέτη έδειξε πως όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο παραμένει στολισμένο για 15 ημέρες, ο αριθμός των αερογενών σπόρων της μούχλας αυξάνεται από 800 ανά 10 κυβικά μέτρα σε 5.000. Η συγκέντρωση αυτή είναι εξαιρετικά υψηλή, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται μόλις 50 αερογενή σπόρια ανά 10 κυβικά μέτρα για να προκληθεί μία κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.

Όπως εξήγησε ο δρ Κουρλάντσκυ, σκέφτηκε να εξετάσει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα επειδή παρατήρησε πως αρκετοί ασθενείς του παρουσίαζαν όξυνση των αναπνευστικών συμπτωμάτων τους μόλις στόλιζαν στο σπίτι φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι υπόνοιες ότι κάτι έχουν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι νέες, αλλά έως πρότινος οι ειδικοί πίστευαν πως έφταιγε η γύρη τους ή τα ζιζανιοκτόνα με τα οποία ψεκάζονται. «Τώρα αποδεικνύεται πως φταίει η μούχλα τους», σχολιάζει ο δρ Άντριαν Μόρις, αλλεργιολόγος στην Κλινική Αλλεργιών του Σάρρεϋ.

Αλλεργικά συμπτώματα


Όπως εξηγεί, το ενδιαφέρον με τη νέα μελέτη είναι πως οι μύκητες μούχλας που εντοπίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα – ο ασπέργιλλος, ο μύκητας penicillium, το κλαδοσπόριο και η αλτερνάρια – είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.

«Οι μούχλες αυτές μπορεί να προκαλέσουν την κλασική αλλεργική ρινίτιδα, που χαρακτηρίζεται από συνάχι και πόνο στα ιγμόρια, αλλά και κρίσεις άσθματος», λέει. «Υπολογίζουμε πως το 10% των ατόμων με αλλεργικό άσθμα, παρουσιάζουν κρίσεις εξαιτίας της μούχλας – και το κλαδοσπόριο είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους».

Ποια είναι η λύση; Να προτιμάτε τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λένε οι ειδικοί. Ειδάλλως, θα πρέπει να στολίσετε το φυσικό δέντρο στον κήπο ή στην βεράντα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από το στρες και εξασφαλίστε θετική ενέργεια



Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ιδιαίτερα απλές και καθόλου χρονοβόρες.

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ψυχική υγεία. Δεν είναι καθόλου χρονοβόρες, ενώ θα μας χαλαρώσουν από το καθημερινό στρες. Επιπλέον, η θετική ενέργεια είναι δεδομένη με τις ασκήσεις αυτές, ενώ εξασφαλίζουν και θετικές σκέψεις.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή ασκήσεων αναπνοής που απαιτούν μόλις 5 λεπτά ημερησίως και είναι ιδιαίτερα απλές.

Αρχικά, καθίστε άνετα σε μία καρέκλα, στο κρεβάτι ή σε ένα σκληρό στρώμα στο πάτωμα. Κλείστε τα μάτια, χαλαρώστε το πρόσωπο και τη γλώσσα σας.

Στη συνέχεια, πάρτε μια μεγάλη ανάσα και μετρώντας μέχρι το πέντε. Πρέπει να αισθανθείτε το στήθος , τα πλευρά και την κοιλιά σας να διαστέλλονται. Κρατήστε τον αέρα μέσα σας για 5 δευτερόλεπτα και ξεκινήστε σιγά-σιγά να εκπνέετε, μετρώντας μέχρι το πέντε, έτσι ώστε να χαλαρώσουν η κοιλιά, τα πλευρά και οι πνεύμονες.

Πρέπει να φροντίσετε να αποβάλλετε όλο τον αέρα από την κοιλιά σας προκειμένου να μπορέσει το σώμα να χαλαρώσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα εξασφαλίσουμε μακροζωία;



Πρακτικές συμβουλές που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση από τις ανθυγιεινές συνήθειες
.
Μια ισορροπημένη διατροφή και η προσοχή της σωματικής μας κατάστασης μπορούν να βοηθήσουν για μια καλή ζωή. Πέραν όμως από τους γενικούς αυτούς κανόνες, υπάρχουν και ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και να μας ανανεώσουν εξασφαλίζοντας μας έτσι μακροζωία.

Ακολουθώντας τις 4 συμβουλές που ακολουθούν θα έχετε θετική ενέργεια και θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις συνέπειες των ανθυγιεινών συνηθειών που όλοι έχουμε.

Ένα σημαντικό φρούτο που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στο διαιτολόγιό σας, είναι το λεμόνι. Άλλωστε για αιώνες χρησιμοποιούνταν ως τονωτικό, αντισηπτικό και διουρητικό. Η κατανάλωση ενός χυμού λεμονιού αραιωμένου με νερό, το πρωί, μπορεί να ενεργοποιήσει το συκώτι και το έντερό σας. Η φλούδα του περιέχει μία ουσία που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση.

Η ώρα του μπάνιου δεν είναι μόνο για τα παιδιά! Αναζωογονηθείτε, γεμίζοντας την μπανιέρα σας με ζεστό νερό και αιθέρια έλαια. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το καθένα: μέντα, κανέλα, ευκάλυπτο, μάραθο, δυόσμο και άλατα. Το άρωμα και οι θεραπευτικές ιδιότητες τους θα σας κρατήσουν μακριά από την πίεση και θα ξυπνήσετε με ανανεωμένη ενέργεια!

Η σωστή αναπνοή μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να περιορίσει την παραγωγή ορμονών που ευθύνονται για το άγχος. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για να σας δείξει τις ασκήσεις αυτές και η διάθεσή σας θα χτυπήσει κόκκινο!

Δώστε στο σώμα σας χλωροφύλλη και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Διαβάστε προσεκτικά τις τροφές που την περιέχουν. Σπαράγγια, πιπεριές πράσινες, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, πράσα, πράσινες ελιές και μαϊντανός είναι πηγές χλωροφύλλης που καλό θα ήταν να υπάρχουν στο διαιτολόγιο σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τσιγάρο οδηγεί τους νέους στη θανατηφόρο νόσο των καπνιστών



Εκτόξευση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ευάλωτοι μπροστά στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποδεικνύονται και οι νέοι άνθρωποι κοντά στα 35, καθώς το τσιγάρο σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι όπως φαίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο από ότι φανταζόμασταν.

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους νέους καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα περίπου 25000 έλληνες παραγωγικής ηλικίας από 30 έως 49 ετών πάσχουν από την ασθένεια.

Η εκτόξευση αυτή της νόσου οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και δευτερευόντως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παράγοντες επιβαρυντικούς από χώρους εργασίας και σε γονιδιακά αίτια.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουλούρης σήμερα περίπου το 5% των πασχόντων από τους συνολικά 500.000 που υπάρχουν στη χώρα μας είναι νέοι στην ηλικία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος δεν αφορά πια μόνο τους ηλικιωμένους καθώς το τσιγάρο καταστρέφει όλο και πιο νέες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια –που θεωρείται η νόσος των καπνιστών- αποτελεί σήμερα την 4η αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό.

Γι αυτό άλλωστε και το 4% του πληθυσμού που πάσχει από ΧΑΠ εμφανίζει αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.


Πηγή: http://www.iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη του μνημονίου και των Χριστουγέννων



Αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης στην Ελλάδα
.
Αν στο παρελθόν τα περιστατικά κατάθλιψης την περίοδο των εορτών ήταν αυξημένα, φέτος εκτοξεύονται λόγω τρόικας και οικονομικών προβλημάτων του ελληνικού πληθυσμού.

Δραματική αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και αυτοκτονιών καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες τους τελευταίους μήνες γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη «μνημονιακή» κατάσταση που περνά η χώρα και συνεπώς στην ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων.

Τα στοιχεία-σοκ παραδέχεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία εμφανίζεται προβληματισμένη γι αυτό και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ειδικά προγράμματα στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%!

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα κατατασσόταν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010). Ωστόσο μετά την έναρξη της κρίσης είναι πολύ πιθανό τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν.

Εκτός αυτού όμως οι ψυχίατροι καταγράφουν και δραματική αύξηση των κρίσεων πανικού καθώς και των ήπιων ψυχικών διαταραχών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μέσα στις επιπτώσεις είναι φυσικά η κατάθλιψη και η δυσφορία από τα σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛ.1251/20.12.2011 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 2 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α΄ 262) «Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011», σχετικά με τη συμπλήρωση του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών και διευκρινίσεις στην περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011


                                                                                                                                                    

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΔΑ: 45ΨΡΗ-Φ6Π
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2011
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8,
                    10184 Αθήνα
Πληροφορίες: 2103375890, 878-880, 891
FAX: 210 3375 834




ΠΟΛ: 1251




ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Αποδεκτών
                                                           
ΘΕΜΑ:   Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 2 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α΄ 262) «Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011», σχετικά με τη συμπλήρωση του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών και διευκρινίσεις στην περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 2 της αναφερόμενης στο θέμα πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με τις οποίες συμπληρώνεται το άρθρο 53 του ν. 4021/2011 (Α΄ 218), περί του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις και οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Με την παρ. 1 του άρθρου 2 της ανωτέρω ΠΝΠ στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 προστίθεται εδάφιο, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4021/2011, σύμφωνα με το οποίο στα ακίνητα των οποίων η χρήση δεν είναι οικιακή και το εμβαδόν της δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., είναι μεγαλύτερο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους, που προκύπτει βάσει της τιμής ζώνης, μειώνεται κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

Το είδος της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα ακίνητα, με εξαίρεση αυτά των οποίων η χρήση, σύμφωνα με το ανωτέρω πεδίο, είναι οικιακή.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.900€, έχει επιφάνεια 2.800 τ.μ. και το πεδίο Κωδικός Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. αναγράφει εμπορική χρήση.

Σύμφωνα με τον πίνακα α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, ο συντελεστής ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης της περιοχής του ακινήτου είναι 10€/τ.μ.

Έτσι, το ποσό του τέλους για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογίζεται ως εξής:
Τετραγωνικά Μέτρα
Συντελεστής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
1 – 1.000
10
10.000€
1001 – 2.000
7
7.000€
2.001 – 2.800
4
3.200€
Σύνολο
                      20.200€

Η διαδικασία εφαρμογής του μειωμένου τέλους, σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θα προσδιοριστούν με Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει άμεσα.

Στην παρ. 2 του άρθρου 2 της ΠΝΠ προβλέπεται η διόρθωση των στοιχείων του εμβαδού της δομημένης επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου βάσει των οποίων υπολογίστηκε το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011. Η διαδικασία που ακολουθείται προσδιορίζεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ. 1244/1-12-2011 και συγκεκριμένα:
α) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.
β) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.
γ) Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν  μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο. Στη συνέχεια μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012 η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου. 
δ) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, για το έτος 2011 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και εάν το ποσό τέλους που επανυπολογίζεται βάσει των διορθωμένων στοιχείων είναι μικρότερο από το αρχικά υπολογισθέν, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. 

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 και προστίθεται νέο εδάφιο, για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αποτυπώνονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31η Μαρτίου 2012, βάσει των οποίων λογίζεται κατά την ίδια ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993.

Για το έτος 2012, το τέλος βαρύνει τον κατά την 31η Μαρτίου 2012 κύριο ή επικαρπωτή του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Με την περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, η υποπερίπτωση α΄ της περίπτωσης ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 αριθμείται ως υποπερίπτωση αα΄ και αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4021/2011, ως εξής:
«Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.»

Συνεπώς, από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. απαλλάσσεται το 35% της συνολικής επιφάνειας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το τέλος, των κύριων αποκλειστικά τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ.

Η διαδικασία απαλλαγής του 35% της συνολικής επιφάνειας των κύριων τουριστικών καταλυμάτων προσδιορίζεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ. 1244/1-12-2011.

Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η περ. β΄ της παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, ο μειωμένος συντελεστής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εφαρμόζεται σε πρόσωπα που τα ίδια ή πρόσωπα που τα βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, καθώς και σε πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Με την ίδια παράγραφο προστίθενται εδάφια στην περ. β΄ της παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011. Σύμφωνα με αυτά, ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει για τους ανάπηρους ή τα πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για τους πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει στον ή στη δικαιούχο, και όταν η ως άνω κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Τα ανωτέρω ισχύουν με τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δυο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

Επιπλέον, ορίζεται ότι, ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα κύριος ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, ομοίως, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή, κατά τα ανωτέρω, ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στις υποπεριπτώσεις α΄ και β΄ της περίπτωσης 2 του άρθρου 3 της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ. 1211/10-10-2011.

Με την παρ. 6 της ΠΝΠ, με την οποία αντικαθίσταται η παρ. 9 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, προβλέπεται ότι για το έτος 2012 το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. κα τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε ισόποσες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
  
Στην περ. β΄ της παρ. 7 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία συμπληρώνεται η παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, προβλέπεται ότι η έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος και η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται, αν:
α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους
ή
β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.

Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία προστίθεται παράγραφος 14 στο άρθρο 53 του ν. 4021/2011, αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ., ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.

Ειδικά για τα πρόσωπα της ως άνω περ. β΄, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δύναται, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις – που είναι δύο για το έτος 2011 και πέντε για το έτος 2012 – είτε τον περιορισμό του ποσού του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του τέλους χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Για την εξέταση των περιπτώσεων και την ένταξη στις ως άνω κατηγορίες, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/. Η αίτηση έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Για τους πολίτες που αδυνατούν να υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά επιτρέπεται η υποβολή της στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οποία στη συνέχεια την καταχωρεί στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση. Η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία αυτών, αποστέλλει αρχείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την οριστική εξέταση αυτών. 

Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, όπως συμπληρώνεται με την παρ. 8 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, υπόχρεος για την καταβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. είναι ο χρήστης του ακινήτου. Αν αυτός είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα και αυτό κατισχύει κάθε άλλης αντίθετης συμφωνίας των συμβαλλόμενων μερών, με εξαίρεση τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης του ν. 1665/1986, στις οποίες ο μισθωτής έχει το δικαίωμα αγοράς του ακινήτου κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Πέραν των ανωτέρω αναφερομένων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σας διευκρινίζουμε ότι, σύμφωνα με την περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, απαλλάσσονται από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. τα ακίνητα ξένων κρατών όχι μόνο όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας αλλά και όταν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες των αρχηγών των πρεσβειών και των προξενείων.

Για την χορήγηση της εν λόγω απαλλαγής απαιτείται σχετική βεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 που προστέθηκε με την παρ. 9 της ΠΝΠ καθώς και την παρ. 13 του ιδίου άρθρου, προβλέπεται η έκδοση Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., όπως συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Προς διευκόλυνσή σας, σας αποστέλλουμε εκτός των σχετικών με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. διατάξεων της ΠΝΠ και άτυπη κωδικοποίηση των διατάξεων του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, όπως ισχύει σήμερα.

Συνημμένα:
  1. Άρθρο 2 ΠΝΠ με ΦΕΚ 262Α΄ (3 σελίδες)
  2. Άτυπη κωδικοποίηση άρθρου 53 ν. 4021/2011 (18 σελίδες) (μόνο για τους αποδέκτες για ενέργεια και τους αποδέκτες της εσωτερικής διανομής καθώς και το περιοδικό Φορολογική Επιθεώρηση)
  3. Αίτηση (2 σελίδες)


Ακριβές Αντίγραφο                                                                                                                                                                                                                                      Ο Γενικός Γραμματέας
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας                                                                                                                                                               Ιωάννης Καπελέρης




ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

I.    ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
1.  Όλες οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.)
2.  Δ/νσεις και Υποδ/νσεις Οικονομικών Επιθεωρήσεων
3.  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) με μέριμνα κοινοποίησης στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος
4.  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
5.  Υπουργείο Εσωτερικών με μέριμνα κοινοποίησης στους Δήμους όλης της χώρας

II.               ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.  Αποδέκτες Πίνακα Α΄ (περιπτώσεις 3, 4)
2.  Αποδέκτες Πίνακα Β΄ (περίπτωση 3)
3.  Αποδέκτες Πίνακα ΣΤ΄ (περιπτώσεις 2, 7)
4.  Αποδέκτες Πίνακα Ζ΄ (περιπτώσεις 1, 2, 9)
5.  Αποδέκτες Πίνακα Η΄ (περιπτώσεις 1 – 7)
6.  Αποδέκτες Πίνακα Θ΄ (περιπτώσεις 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11,14)
7.  Αποδέκτες Πίνακα Ι΄
8.  Αποδέκτες Πίνακα ΙΑ΄
9.  Αποδέκτες Πίνακα ΙΒ΄
10.         Αποδέκτες Πίνακα ΙΕ΄
11.         Αποδέκτες Πίνακα ΙΣΤ΄
12.         Αποδέκτες Πίνακα ΙΖ΄
13.         Αποδέκτες Πίνακα ΙΗ΄
14.         Αποδέκτες Πίνακα ΚΑ΄ (περιπτώσεις 1 – 3)
15.         Αποδέκτες Πίνακα ΚΒ΄
16.         Αποδέκτες Πίνακα ΚΓ΄
17.         Περιοδικό «Φορολογική Επιθεώρηση»
18.         Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

III.            ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
1.    Γραφείο κ. Υπουργού
2.    Γραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού
3.    Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
4.    Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων
5.    Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων
6.    Γραφείο κ. Γενικού Διευθυντή Φορολογίας (2 αντίτυπα)
7.    Γραφεία κ. κ. Γενικών Διευθυντών
8.    Όλες τις Δ/νσεις της Κ.Υ. – Τμήματα, Ανεξάρτητα Γραφεία
9.    Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων (20 αντίτυπα)
10. Γραφείο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Πολιτών (10 αντίτυπα)
11. Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου – Τμήματα Α, Β, (από 5 αντίτυπα), Φ.Μ.Α.Π. (20 αντίτυπα)


Ολόκληρη η ΠΟΛ υπάρχει εδώ.



Ότι έχει σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων και τους ΑμεΑ θα το βρείτε στο ακόλουθο θέμα:

Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων για τους ΑμεΑ;

Διαβάστε περισσότερα...

«Μαμά υπάρχει Άγιος Βασίλης;»



Θα πείτε ή όχι την αλήθεια στα παιδιά σας;
Εκατομμύρια παιδιά σε κάθε γωνιά της γης που περιμένουν με ανυπομονησία τον παχουλό ασπρομάλλη γέροντα να ξεκινήσει το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο. Ο πιο αγαπημένος σίγουρα άγιος των παιδιών, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλάζει όνομα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του παιδιού.

Είναι ο Father Christmas των Άγγλων, ο Santa Claus των Αμερικανών, ο Père Noël των Γάλλων, ο Sinterklaas των Ολλανδών, ο Weihnachtsmann των Γερμανών, ο Babbo Natale των Ιταλών ή ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων.

Αργά ή γρήγορα όμως οι μικροί μπόμπιρες παρατηρούν ότι ο καλοκάγαθος παππούλης με τη μακριά γενειάδα μοιάζει όλως περιέργως πολύ στον μπαμπά ή στο θείο. Τι γίνεται τότε; Όλο και περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται αν είναι καλό για το παιδί τους να πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, φοβούμενοι ότι στη συνέχεια θα απογοητευθεί, ότι θα θυμώσει μαζί τους επειδή το εξαπάτησαν ή ότι το να συντηρούν την πίστη στον Άγιο Βασίλη δεν συνάδει με την προσπάθειά τους να διδάξουν στο παιδί τους να μην λέει ψέματα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά ανακαλύπτουν την αλήθεια σχετικά με τον Άγιο Βασίλη γύρω στα 6 ή 7 τους χρόνια.

Και αν το δούμε από την σκοπιά της εξελικτικής ψυχολογίας υπάρχει εξήγηση στο γιατί τότε. Σύμφωνα με τον Piaget, είναι η περίοδος που τα παιδιά μεταβαίνουν από το «προεννοιολογικό στάδιο» ανάπτυξης, όπου δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από την φαντασία, στο στάδιο των «συγκεκριμένων λογικών διεργασιών» που τους επιτρέπει να κάνουν λογικούς συλλογισμούς σχετικά με τον κόσμο. Γι’ αυτό και σ’ αυτή την ηλικία αρχίζουν να αναρωτιούνται «πώς καταφέρνει ο Άγιος Βασίλης να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα» ή «πώς χωράει από την καμινάδα».

Πάντως όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν την αλήθεια αυτοί που απογοητεύονται περισσότερο είναι μάλλον οι γονείς! Αντίθετα, τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν με θετικό τρόπο, νιώθοντας μάλιστα και ένα αίσθημα υπερηφάνειας, καθώς θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους αυτή τα φέρνει πιο κοντά στον κόσμο των μεγάλων.

Όταν λοιπόν το παιδί μας ρωτάει αν υπάρχει πράγματι Άγιος Βασίλης, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε στο ψέμα, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του, αλλά ούτε και να παρουσιάσουμε την ψυχρή αλήθεια των ενηλίκων, λέγοντας ένα ξερό όχι και ισοπεδώνοντας τη φαντασία του. Μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να κάνει τη δική του αναζήτηση και να ενδιαφερθούμε να μάθουμε τη δική του άποψη, ρωτώντας για παράδειγμα «εσύ τι πιστεύεις;» ή «γιατί ρωτάς;». Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς.

Άλλωστε τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μας δείξουν με τον δικό τους τρόπο πότε «δεν χρειάζεται» πλέον να πιστεύουν στον παχουλό άγιο, τουλάχιστον με τον τρόπο που πίστευαν ως τώρα, αρκεί εμείς να τα προσέξουμε. Ας έχουμε πάντως στο μυαλό μας ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη μέχρι κάποια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φάση -που διαφέρει για το κάθε ένα- να πιστεύουν σε σύμβολα ή μύθους. Το πόσο ενθαρρύνουμε τα όνειρα ή και τις φαντασιώσεις τους, σχετίζεται με την μελλοντική τους δυνατότητα και επιθυμία να ονειρεύονται και να στοχεύουν ψηλά και αν η φαντασία χρειάζεται σε όλες τις ηλικίες, για τα παιδιά είναι απαραίτητη.

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη όμως θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών στην προσπάθειά τους να διδάξουν στα παιδιά τους αξίες και αρχές, να τους καλλιεργήσουν την επιθυμία να βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους, να τα ενθαρρύνουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, να προσδοκούν πράγματα και να προσπαθούν γι’ αυτά. Στον δυτικό κόσμο η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νικολάου που δώρισε την περιουσία του στους φτωχούς, ενώ στη χώρα μας ταυτίζεται με τον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, που έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες, λοιπόν, οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους την αγάπη, τη γενναιοδωρία, την ανιδιοτέλεια, την ελπίδα, τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, την ισότητα απέναντι στο δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι. Βέβαια, ακόμη πιο αποτελεσματικό απ’ το να διηγηθούμε μια ιστορία είναι να κάνουμε πράξη αυτές τις αρχές, δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα στα παιδιά μας.

Έτσι, οι ημέρες των γιορτών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προτείνουμε στο παιδί μας να μαζέψει τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί ή κάποια ρούχα που δεν του κάνουν πια και να πάμε μαζί του να τα προσφέρουμε σε παιδάκια που τα έχουν ανάγκη, εξηγώντας του τους λόγους που το κάνουμε. (Στην Ιερισσό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου συλλέγει τέτοιου είδους προσφορές).

Παράλληλα, καλό θα ήταν να μάθουμε στο παιδί μας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να το θυμηθεί ο Άγιος Βασίλης και όχι η αξία του δώρου. Αν πάλι το παιδί μας ζητήσει ένα πολύ ακριβό δώρο που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε, μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι αν ο Άγιος Βασίλης ξοδέψει τόσα χρήματα μόνο για το δικό του δώρο, δεν θα του μείνουν αρκετά χρήματα και για τα υπόλοιπα παιδάκια και ότι είναι κρίμα μερικά παιδιά να μην πάρουν δώρο.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι αποθαρρύνουμε το παιδί μας απ’ το να γράψει ένα γράμμα στον αγαπημένο του άγιο, ζητώντας του αυτό που ονειρεύεται. Κάθε άλλο. Ας το ενθαρρύνουμε και ας πάμε μαζί του στο ταχυδρομείο να στείλουμε το γραμματάκι του. Μ’ αυτό τον τρόπο ίσως και να εκπλαγούμε, μάλιστα, διαπιστώνοντας ότι πολλές φορές τα παιδιά κάθε άλλο παρά υλικά πράγματα ζητούν από τον αγαπημένο τους άγιο.

Αντί λοιπόν για ακριβά παιχνίδια, φέτος, με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης και αντί οι γονείς να αισθάνονται ενοχές που δεν μπορούν να χαρίσουν στο παιδί τους το ακριβό δώρο που ζήτησε, μπορούν να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους στολίζοντας το σπίτι ή το χριστουγεννιάτικο δέντρο με αυτοσχέδια στολίδια, που θα αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους, να φτιάξουν γλυκά μαζί με τα παιδιά για να μοσχοβολήσει το σπίτι και κυρίως να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί τους, κάτι που τόσο πολύ τα παιδιά έχουν ανάγκη στις μέρες μας.

Τελικά, αυτό που φαίνεται να θυμούνται οι μικροί μπόμπιρες μεγαλώνοντας δεν είναι τόσο τα ακριβά δώρα που δέχτηκαν, όσο η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο σπίτι, οι μυρουδιές, τα συναισθήματα, τα κάλαντα, η συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές. Άλλωστε ακόμα και το καλύτερο δώρο δεν ικανοποιεί το παιδί όσο μια ζεστή αγκαλιά, όσο η αίσθηση ασφάλειας και προσοχής από τους γονείς του.

Ας αφήσουμε τα παιδιά να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων προσμένοντας τον ερχομό του αγαπημένου τους αγίου. Όσο υπάρχει αγάπη, ελπίδα και δυνατότητα να ονειρεύεσαι «το απίθανο» υπάρχει και Άγιος Βασίλης. Άλλωστε ποιος είπε ότι δεν υπάρχει;


Πηγή: http://e-psychology.gr
Διαβάστε περισσότερα...