Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αλλεργία στο... χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κι όμως μπορεί να μας αρρωστήσει.

Αντί να αυξάνει το εορταστικό αίσθημα, το παραδοσιακό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο αρρωσταίνει πολλούς ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως αποκαλούν το φαινόμενο, προκαλείται από διάφορα είδη μούχλας που αναπτύσσονται πάνω του. Αυτά υπάρχουν εκ φύσεως στο δέντρο, αλλά αναπαράγονται ταχέως μόλις το δέντρο βρεθεί στη θαλπωρή των σπιτιών με την κεντρική θέρμανση.

Το όλο πρόβλημα φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μελέτη του πνευμονολόγου δρα Λώρενς Κερλάντσκυ, ειδικού σε θέματα αλλεργιών, ο οποίος θέλησε να μάθει γιατί αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα κατά την εορταστική περίοδο. Έτσι, ζήτησε από συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο να του φέρουν δείγματα από τον φλοιό και τις βελόνες των χριστουγεννιάτικων δέντρων που είχαν στα σπίτια τους.

Αναλύοντας τα δείγματα από 28 χριστουγεννιάτικα δέντρα, ο δρ Κερλάντσκυ και οι συνεργάτες του εντόπισαν 53 διαφορετικά είδη μυκήτων μούχλας.

Το 70% από αυτά είναι του είδους που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κρίσεις άσθματος, δακρύρροια, βήχα, δύσπνοια, συριγμό, πόνο στο στήθος, «μπούκωμα», αίσθημα κόπωσης αλλά και διαταραχή του ύπνου.

Μάλιστα μερικά από τα είδη μούχλας που εντοπίστηκαν μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα πνευμονολογικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Ραγδαία αύξηση


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας» (AAAI), μία άλλη μελέτη έδειξε πως όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο παραμένει στολισμένο για 15 ημέρες, ο αριθμός των αερογενών σπόρων της μούχλας αυξάνεται από 800 ανά 10 κυβικά μέτρα σε 5.000. Η συγκέντρωση αυτή είναι εξαιρετικά υψηλή, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται μόλις 50 αερογενή σπόρια ανά 10 κυβικά μέτρα για να προκληθεί μία κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.

Όπως εξήγησε ο δρ Κουρλάντσκυ, σκέφτηκε να εξετάσει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα επειδή παρατήρησε πως αρκετοί ασθενείς του παρουσίαζαν όξυνση των αναπνευστικών συμπτωμάτων τους μόλις στόλιζαν στο σπίτι φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι υπόνοιες ότι κάτι έχουν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι νέες, αλλά έως πρότινος οι ειδικοί πίστευαν πως έφταιγε η γύρη τους ή τα ζιζανιοκτόνα με τα οποία ψεκάζονται. «Τώρα αποδεικνύεται πως φταίει η μούχλα τους», σχολιάζει ο δρ Άντριαν Μόρις, αλλεργιολόγος στην Κλινική Αλλεργιών του Σάρρεϋ.

Αλλεργικά συμπτώματα


Όπως εξηγεί, το ενδιαφέρον με τη νέα μελέτη είναι πως οι μύκητες μούχλας που εντοπίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα – ο ασπέργιλλος, ο μύκητας penicillium, το κλαδοσπόριο και η αλτερνάρια – είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.

«Οι μούχλες αυτές μπορεί να προκαλέσουν την κλασική αλλεργική ρινίτιδα, που χαρακτηρίζεται από συνάχι και πόνο στα ιγμόρια, αλλά και κρίσεις άσθματος», λέει. «Υπολογίζουμε πως το 10% των ατόμων με αλλεργικό άσθμα, παρουσιάζουν κρίσεις εξαιτίας της μούχλας – και το κλαδοσπόριο είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους».

Ποια είναι η λύση; Να προτιμάτε τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λένε οι ειδικοί. Ειδάλλως, θα πρέπει να στολίσετε το φυσικό δέντρο στον κήπο ή στην βεράντα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.