Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σοκάρει η βιομηχανία επαιτείας και κατάθλιψης


Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την καταπολέμηση της επαιτείας λένε ότι κατά προσέγγιση οι επαγγελματίες ζητιάνοι έχουν 40 με 200 ευρώ «μεροκάματο» και εργάζονται περί τις έξι με εννιά ώρες την ημέρα. Τραγικό είναι το παράδειγμα Βούλγαρου παραπληγικού που πωλείτο προς 1.000 λεβ για εκμετάλλευση από κύκλωμα επαιτών. Τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίζουν άτομα με αναπηρία και τους προτείνουν, άλλοτε τους απειλούν, για να τους πάρουν στη δούλεψή τους.

Βιομηχανία εκμετάλλευσης, κατάθλιψης και επαιτείας έχει στηθεί στην Ελλάδα της κρίσης. Διακόσια ευρώ υπολογίζεται ότι μαζεύει ακρωτηριασμένος επαίτης, με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο. που «δουλεύει» κυρίως στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας. Τριάντα ευρώ το οκτάωρο βγάζουν οι γυναίκες με τα μωρά στις σκάλες του μετρό στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Σαράντα ευρώ έξω από τον Ευαγγελισμό. Το 70% με 80% της είσπραξης όμως καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών!

Την ίδια ώρα συναγερμό σημαίνει στις αρχές η ραγδαία αύξηση των ακρωτηριασμένων αλλοδαπών που εμφανίζονται ως επαίτες στα πεζοδρόμια. χωρίς όμως να προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για ακρωτηριασμούς που γίνονται από «χασάπηδες» συνεργάτες των κυκλωμάτων, ώστε να κάνουν πιο αποδοτικό τον επαίτη.

Ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκαλούν πληροφορίες που διερευνά η Ασφάλεια και σύμφωνα με τις οποίες αλλοδαποί αυτοτραυματίζονται ή ακρωτηριάζονται μόνοι τους με σκοπό να κερδίζουν τη συμπόνια των περαστικών και να συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα. Η φρίκη μοιάζει να μην έχει αρχή και τέλος.

Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα

Τη στιγμή που η ανεργία ξεπερνά το 25% και η φτώχεια παγιδεύει στον ιστό της χιλιάδες νοικοκυριά, οι επαγγελματίες ζητιάνοι και τα κυκλώματα με τους αδίστακτους προστάτες ανοίγουν ακόμη περισσότερο την πληγή που βασανίζει την κοινωνία. Στους δρόμους εξελίσσεται ένας άγνωστος πόλεμος. Από τη μια, οι νεόπτωχοι και οι νεοάστεγοι, που προσπαθούν να επιβιώσουν στα συσσίτια και τα πεζοδρόμια. Οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν αλύπητα από την κρίση και ψάχνουν μια σανίδα στο πέλαγος της εγκατάλειψης. Και από την άλλη, περίπου 40 χιλιάδες επαίτες, επαγγελματίες οι περισσότεροι, οργώνουν την Αθήνα και στραγγίζουν το υστέρημα και την ευαισθησία του κόσμου. Σχεδόν 150 χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιούνται ως κράχτες από τους επαίτες, για να συγκινήσουν τους περαστικούς. Τα μωρά στα πεζοδρόμια αποτελούν «καλά χαρτιά» στις επιχειρήσεις της επαιτείας. Τα κέρδη ξεπερνούν και τα 180 ευρώ τη μέρα! Αλλά αποκαλύπτουν τη γύμνια του κράτους πρόνοιας, που επιτρέπει στις ψευτομαμάδες να εξαργυρώνουν τις παιδικές ψυχές με μερικές χούφτες ευρώ. Κι όμως, ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, γυναίκες «νέας εισαγωγής» από τα Βαλκάνια, με μωρά στην αγκαλιά, τα οποία έχουν ποτίσει με ούζο για να μην κλαίνε, βγάζουν μεροκάματο. Κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται, δεν παίρνει την πρωτοβουλία να σώσει τα παιδιά από την εκμετάλλευση. Αυτά τα δράματα δεν χωρούν σε λίστες, δεν προσφέρουν ψήφους. Δεν συγκινούν τους άρχοντες του τόπου.

Οι ακρωτηριασμοί... φέρνουν περισσότερο χρήμα

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Αποστολόπουλος αποκαλύπτει στο «Καρφί»: «Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αύξηση των ακρωτηριασμένων που επαιτούν, από τη στιγμή μάλιστα που δεν προέρχονται από περιοχές σε εμπόλεμη κατάσταση. Εκτός από τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς, που έρχονται ως ανάπηροι πολέμου, οι υπόλοιποι δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι ακρωτηριασμένοι. Αυτό μας οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι κάποιος ή και οι ίδιοι ακόμα ακρωτηριάζουν τους εαυτούς τους προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί και να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερη λύπηση και συμπόνια. Αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν είναι άστεγοι. Μένουν όλοι μαζί υπό τη σκέπη του αφέντη τους. Ο προστάτης τούς κακομεταχειρίζεται, τους ξυλοφορτώνει και τους κάνει να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ο δήμος και οι ιδιωτικοί φορείς έχουν φροντίσει με τη βοήθεια της αστυνομίας τουλάχιστον να παταχθεί σε υψηλό βαθμό η παιδική εργασία και ζητιανιά. Μέχρι στιγμής έχουμε αποδείξει ότι όποια παρανομία κυνηγηθεί σωστά και διωχθεί ποινικά, σταδιακά εξαλείφεται. Όσον αφορά τους ακρωτηριασμένους επαγγελματίες ζητιάνους, η πολιτεία αλλά και η αστυνομία πρέπει να δράσει πιο συντονισμένα, ώστε να εξαρθρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Κατά καιρούς έχουμε δεχτεί διάφορες καταγγελίες και παράπονα από καταστήματα και κατοίκους για ζητιάνους που παραμένουν στο ίδιο πόστο για αρκετό καιρό. Το κράτος ακόμα δεν έχει κατορθώσει να βρει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα αυτό. Αυτοί συνήθως έχουν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά αρκετοί πάσχουν από AIDS ή είναι τοξικομανείς και ενδεχομένως τους εκμεταλλεύονται οργανωμένες ομάδες με επαίτες. Αυτοί δεν μπορούν να μεταφερθούν στο κέντρο αστέγων του δήμου της Αθήνας. Μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα, αλλά διαφεύγουν και επιστρέφουν ξανά στα πόστα τους. Μοιάζουν να είναι εθισμένοι στην επαιτεία και την εκμετάλλευση. Όσο συνεχίζεται δυστυχώς η κρίση και η ανέχεια, τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιάζονται. Το γεγονός που μας ανησυχεί περισσότερο από όλα τα προηγούμενα για την ασφάλεια της κοινωνικής δομής της Αθήνας είναι ότι σε αυτούς τους επαγγελματίες ζητιάνους προστίθενται σταδιακά και Έλληνες. Άνεργοι, άστεγοι χωρίς ελπίδα για το μέλλον πέφτουν και αυτοί με τη σειρά τους θύματα των συμμοριών. Έχουμε τύχει σε περιστατικά όπου ένας ζητιάνος έχει το πόστο του και, αν έρθει άλλος να κάτσει κοντά του να ζητιανέψει και αυτός, τότε ο πρώτος σαν άγριο θηρίο επιτίθεται και τον διώχνει. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει ότι θα βγάλει το μεροκάματο».

Πεντάχρονα στο έλεος

Η Ερμού συγκεντρώνει τους περισσότερους επαίτες. Άνδρες με προβλήματα υγείας, ακόμη και παιδιά 5 και 7 ετών με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, βρίσκονται στο πεζοδρόμιο. «Γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτούς τους ανθρώπους;» ρωτά εμφανώς οργισμένη νεαρή μητέρα που εργάζεται σε κατάστημα της οδού Ερμού: «Βλέπουμε κάθε πρωί αυτούς που τους φέρνουν, τους παρατάνε και έρχονται το απόγευμα, μετρούν τα χρήματα που μάζεψαν και τους εξαφανίζουν. Κάθε μέρα η ίδια ιστορία. Ασυδοσία...».

Τη στιγμή που οι πολίτες αγωνίζονται σκληρά να αλλάξουν ψυχολογία, να πιστέψουν σε ένα καλύτερο αύριο και να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, έρχονται αντιμέτωποι με τα δράματα του δρόμου. Άνθρωποι που θα έπρεπε να απολαμβάνουν τις φροντίδες των κοινωνικών υπηρεσιών, των νοσοκομείων και των ψυχολόγων έχουν αφεθεί στη ζούγκλα των κυκλωμάτων και την ίδια ώρα επαγγελματίες επαίτες εκμεταλλεύονται την κρίση για να καρπωθούν τον οβολό των περαστικών.

Νοικιάζουν αναπήρους έναντι 30 ευρώ το οκτάωρο!

Τα κυκλώματα λειτουργούν με μεθόδους μαφίας. Υπάρχουν η κεφαλή, τα εκτελεστικά όργανα και τα θύματα, οι άνθρωποι που απλώνουν το χέρι της επαιτείας. Στο χρηματιστήριο της ζητιανιάς οι αναπηρίες και οι παθήσεις που προκαλούν σοκ αποτελούν τα βαριά χαρτιά. Αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι είναι περιζήτητοι για τη «δουλειά».

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την καταπολέμηση της επαιτείας λένε ότι κατά προσέγγιση οι επαγγελματίες ζητιάνοι έχουν 40 με 200 ευρώ «μεροκάματο» και εργάζονται περί τις έξι με εννιά ώρες την ημέρα. Τραγικό είναι το παράδειγμα Βούλγαρου παραπληγικού που πωλείτο προς 1.000 λεβ για εκμετάλλευση από κύκλωμα επαιτών. Τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίζουν άτομα με αναπηρία και τους προτείνουν, άλλοτε τους απειλούν, για να τους πάρουν στη δούλεψή τους.

Βρίσκουν τα πιο επικερδή πόστα, φροντίζουν να μην κινδυνεύσουν από ανταγωνιστές ή την αστυνομία και στήνουν την «επιχείρηση». Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναξιοπαθούντες κάθε άλλο παρά ανάπηροι είναι στην πραγματικότητα. Κάποιοι ανάπηροι νοικιάζονται σε εκμεταλλευτές έναντι 30 ευρώ το οκτάωρο! Δυστυχώς οι ανάπηροι-μαϊμού, αν πέσουν στα χέρια σκληρότερων κυκλωμάτων, ξυλοφορτώνονται διαρκώς και σε πολλές περιπτώσεις αποκτούν πραγματικές αναπηρίες. Το ξύλο, οι ακρωτηριασμοί και η πείνα αποφέρουν, σύμφωνα με τους προστάτες, περισσότερα κέρδη.


Πηγή: http://www.crete2day.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτήδειοι χτίζουν βιομηχανία επαιτείας: Εντοπίζουν ανάπηρους και τους απειλούν για να ζητιανεύουν


Τη στιγμή που η ανεργία ξεπερνά το 25% και η φτώχεια παγιδεύει στον ιστό της χιλιάδες νοικοκυριά, οι επαγγελματίες ζητιάνοι και τα κυκλώματα με τους αδίστακτους προστάτες ανοίγουν ακόμη περισσότερο την πληγή που βασανίζει την κοινωνία

Σοκάρει η βιομηχανία επαιτείας και κατάθλιψης, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Τυφλών με αφορμή της εφημερίδας «στο Καρφί τού Σαββατοκύριακου». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την καταπολέμηση της επαιτείας λένε ότι κατά προσέγγιση οι επαγγελματίες ζητιάνοι έχουν 40 με 200 ευρώ «μεροκάματο» και εργάζονται περί τις έξι με εννιά ώρες την ημέρα. Τραγικό είναι το παράδειγμα Βούλγαρου παραπληγικού που πωλείτο προς 1.000 λεβ για εκμετάλλευση από κύκλωμα επαιτών. Τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίζουν άτομα με αναπηρία και τους προτείνουν, άλλοτε τους απειλούν, για να τους πάρουν στη δούλεψή τους. Βιομηχανία εκμετάλλευσης, κατάθλιψης και επαιτείας έχει στηθεί στην Ελλάδα της κρίσης. Διακόσια ευρώ υπολογίζεται ότι μαζεύει ακρωτηριασμένος επαίτης, με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο. που «δουλεύει» κυρίως στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας. Τριάντα ευρώ το οκτάωρο βγάζουν οι γυναίκες με τα μωρά στις σκάλες του μετρό στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Σαράντα ευρώ έξω από τον Ευαγγελισμό.

Το 70% με 80% της είσπραξης όμως καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών! Την ίδια ώρα συναγερμό σημαίνει στις αρχές η ραγδαία αύξηση των ακρωτηριασμένων αλλοδαπών που εμφανίζονται ως επαίτες στα πεζοδρόμια. χωρίς όμως να προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για ακρωτηριασμούς που γίνονται από «χασάπηδες» συνεργάτες των κυκλωμάτων, ώστε να κάνουν πιο αποδοτικό τον επαίτη. Ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκαλούν πληροφορίες που διερευνά η Ασφάλεια και σύμφωνα με τις οποίες αλλοδαποί αυτοτραυματίζονται ή ακρωτηριάζονται μόνοι τους με σκοπό να κερδίζουν τη συμπόνια των περαστικών και να συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα. Η φρίκη μοιάζει να μην έχει αρχή και τέλος.

Τη στιγμή που η ανεργία ξεπερνά το 25% και η φτώχεια παγιδεύει στον ιστό της χιλιάδες νοικοκυριά, οι επαγγελματίες ζητιάνοι και τα κυκλώματα με τους αδίστακτους προστάτες ανοίγουν ακόμη περισσότερο την πληγή που βασανίζει την κοινωνία. Στους δρόμους εξελίσσεται ένας άγνωστος πόλεμος. Από τη μια, οι νεόπτωχοι και οι νεοάστεγοι, που προσπαθούν να επιβιώσουν στα συσσίτια και τα πεζοδρόμια. Οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν αλύπητα από την κρίση και ψάχνουν μια σανίδα στο πέλαγος της εγκατάλειψης. Και από την άλλη, περίπου 40 χιλιάδες επαίτες, επαγγελματίες οι περισσότεροι, οργώνουν την Αθήνα και στραγγίζουν το υστέρημα και την ευαισθησία του κόσμου. Σχεδόν 150 χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιούνται ως κράχτες από τους επαίτες, για να συγκινήσουν τους περαστικούς. Τα μωρά στα πεζοδρόμια αποτελούν «καλά χαρτιά» στις επιχειρήσεις της επαιτείας. Τα κέρδη ξεπερνούν και τα 180 ευρώ τη μέρα! Αλλά αποκαλύπτουν τη γύμνια του κράτους πρόνοιας, που επιτρέπει στις ψευτομαμάδες να εξαργυρώνουν τις παιδικές ψυχές με μερικές χούφτες ευρώ. Κι όμως, ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, γυναίκες «νέας εισαγωγής» από τα Βαλκάνια, με μωρά στην αγκαλιά, τα οποία έχουν ποτίσει με ούζο για να μην κλαίνε, βγάζουν μεροκάματο. Κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται, δεν παίρνει την πρωτοβουλία να σώσει τα παιδιά από την εκμετάλλευση. Αυτά τα δράματα δεν χωρούν σε λίστες, δεν προσφέρουν ψήφους. Δεν συγκινούν τους άρχοντες του τόπου.

Νοικιάζουν αναπήρους έναντι 30 ευρώ το οκτάωρο!

Τα κυκλώματα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, νοικιάζουν ακόμα και ανάπηρους, με μεροκάματο, λειτουργώντας με μεθόδους μαφίας. Υπάρχουν η κεφαλή, τα εκτελεστικά όργανα και τα θύματα, οι άνθρωποι που απλώνουν το χέρι της επαιτείας. Στο χρηματιστήριο της ζητιανιάς οι αναπηρίες και οι παθήσεις που προκαλούν σοκ αποτελούν τα βαριά χαρτιά. Αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι είναι περιζήτητοι για τη «δουλειά». Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την καταπολέμηση της επαιτείας λένε ότι κατά προσέγγιση οι επαγγελματίες ζητιάνοι έχουν 40 με 200 ευρώ «μεροκάματο» και εργάζονται περί τις έξι με εννιά ώρες την ημέρα. Τραγικό είναι το παράδειγμα Βούλγαρου παραπληγικού που πωλείτο προς 1.000 λεβ για εκμετάλλευση από κύκλωμα επαιτών. Τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίζουν άτομα με αναπηρία και τους προτείνουν, άλλοτε τους απειλούν, για να τους πάρουν στη δούλεψή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Hλεκτροκίνητα αναπηρικά καροτσάκια


Την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αναπηρικών καροτσιών καθώς και σχετικού εξοπλισμού, μέσω ενός προγράμματος του ΕΣΠΑ, ζητά από το Δήμο Ρόδου ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος ΑμΕΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μανόλης Ζηδιανάκης, την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε το σχετικό αίτημα και η αρχική στάση της Δημοτικής Αρχής φαίνεται να είναι θετική. Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του προς τον Δήμαρχο, η παροχή υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες που επισκέπτονται το νησί μας πρέπει να είναι τέτοα ώστε η Ρόδος να γίνει πόλος έλξης τουριστών με αναπηρία, η πλειοψηφία των οποίων είναι υψηλής οικονομικής στάθμης.

«Ζητούμε από εσάς στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το έργο προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού στην πόλη της Ρόδου, να εντάξετε και την προμήθεια τεσσάρων ηλεκτροκίνητων αναπηρικών καροτσιών (skouter) ένα φορητό αναβατόριο σκαλών και τρεις φορητές ράμπες προκειμένου οι επισκέπτες και οι μόνιμοι κάτοικοι ΑμεΑ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Μεσαιωνική Πόλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακρόπολη της Λίνδου, τις Πηγές της Καλλιθέας και σε άλλα μέρη της Ρόδου», ανέφερε ο πρόεδρος. Αναλυτικά, πρόκειται για τα παρακάτω:

-Τέσσερα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καροτσάκια προς 4.000 ευρώ το ένα περίπου. Ένα φορητό αναβατόριο σκαλών 5.000 ευρώ περίπου.
-Τρεις φορητές ράμπες 1.000 ευρώ περίπου. Σε συνδυασμό με την υλοποίηση της απόφασής να γίνουν προσβάσιμες οι παραλίες, θεωρούν ότι είναι ό,τι καλύτερο για τον ανάπηρο τουρίστα.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα προγράμματα ΟΑΕΔ για την τόνωση της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών



Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει «άμεσα» θέμα ανασχηματισμού, ωστόσο τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους στον«πόλεμο κατά της ανεργίας».

Εν τω μεταξύ τρεις υπουργοί (Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας) ανακοίνωσαν 20 προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών (επτά νέα και 13 ήδη εφαρμοζόμενα), τα οποία ωστόσο αποτελούν επανάληψη παλαιότερων.

Πρόκειται για το «σχέδιο δράσης για την ανεργία των νέων», βασικός στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός της ανεργίας των νέων, που έφθασε το 56,6% τον προηγούμενο Οκτώβριο, δίνοντας στη χώρα μας μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά.

«Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς στους νέους ώστε να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την αγορά εργασίας»
 τόνισε ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,8 δισ. ευρώ).

Πάντως η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στη χώρα μας κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα για τη μεταπολεμική Ελλάδα (26,8%), ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλά ποσοστά των αρχών της δεκαετίας του 1960, όταν χιλιάδες Ελληνες έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης.

Οι άνεργοι στη χώρα αυξήθηκαν περίπου κατά ένα εκατομμύριο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν, φθάνοντας τα 1.345.715 άτομα τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών ανήλθε τον Οκτώβριο στο 56,6% και στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών διαμορφώθηκε στο 34,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Αττική (28,3%) και ακολούθησε η Ηπειρος - Δ. Μακεδονία (28,2%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην περιοχή του Αιγαίου (16,9%).

Δύο δισ. ευρώ ανάχωμα στις απολύσεις
Μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων, όπως επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας από τα οποία ωφελούνται περισσότερα από 1.100.000 άτομα προβλέπει το πρόγραμμα δράσης του ΟΑΕΔ για το 2013. Οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι κοστίζουν περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Τα ως σήμερα εφαρμοζόμενα προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής:

1. Τη διατήρηση 339.910 επισφαλών θέσεων εργασίας, μέσω τριών προγραμμάτων, με συνολική απορροφητικότητα 96,8%.

2. Την ένταξη 156.975 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, μέσω 32 επιμέρους προγραμμάτων. Οι αιτήσεις συμμετοχής ως σήμερα έχουν φθάσει το 65,6%, ενώ οι εντάξεις ανέργων έχει φθάσει το 59%.

3. Τη διατήρηση 11.634 θέσεων εργασίας, καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας.

4. Την επαγγελματική εκπαίδευση 547.130 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ και των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής, μέσω 20 σχετικών προγραμμάτων. Ειδικότερα στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων υλοποιείται η κατάρτιση-επιμόρφωση 48.542 εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας σε 570 επιχειρήσεις.

5. Τη φοίτηση στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων 43.119 σπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας, στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στις λοιπές εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού, μέσω 9 αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

***

Τα 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη υλοποιούνται

Την περίοδο αυτή παραμένουν ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων τα εξής προγράμματα του Οργανισμού:

1. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 άτομα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώτο έτος και στο 60% για το δεύτερο έτος των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση προσλάβει άνεργο που ανήκει στις ειδικές ομάδες ανέργων, όπως: α) άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται ως 1.500 ημέρες ασφάλισης ή ως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, β) γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών, γ) άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών, δ) πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νες, ε) αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και στ) νέοι ως 30 ετών, τότε ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% και για τα δύο έτη των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) όπως αναλύονται παραπάνω.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

2.ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας ως 35 ετών).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 € για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 € για τους ωφελούμενους ανέργους ως 24 ετών.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες.  Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

3. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής  αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού - δήμοι και περιφέρειες - για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 ως 64 ετών).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του  προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμοι και περιφέρειες) για απασχόληση πρώην εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: 
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: 
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.
4. «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ» (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»).

Σκοπός του προγράμματος είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε  «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να  λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.  Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) φάσεις.
Η Α' φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται από την πρόσληψη του πρώην επιδοτούμενου ανέργου (δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας») στην επιχείρηση ως τη λήξη της διάρκειας επιδότησης και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ή έχει δικαιωθεί ο επιδοτούμενος άνεργος.

Η Β' φάση αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα ως τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) ή στο 100% αυτών σε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί κατάρτιση για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της τυχόν  επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

5. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (πρόγραμμα επιχορήγησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 5.000 ανέργων ηλικίας 16 ως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον δώδεκα μήνες, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια.
Η διάρκεια της επιχορήγησης που αφορά το Α' στάδιο ορίζεται ως 12 μήνες. Ως ποσό επιχορήγησης για το Α' στάδιο ορίζεται το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) των κλάδων σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού (511,00 €) ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου (22,83 €). Κατά τη λήξη του Α' σταδίου και εφόσον οι επιχειρήσεις μετατρέψουν τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας μπορούν με αίτησή τους να επιχορηγηθούν για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες με την υποχρέωση να απασχολήσουν τον νέο επιπλέον έξι (6) μήνες δίχως επιχορήγηση.

Ως ποσό επιχορήγησης για το Β' στάδιο ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των  συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

6. ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γ. Η. Σκούρτης ΑΕΓΑ, Γενική Ενωση ΑΕΕΓΑ (General Union), Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust) και ΕΟΣ ΑΕΑΖ και 200 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από την επιχείρηση Commercial Value.

i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων. 
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό μόνο για τις περιφέρειες του Ν. Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδος.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα απασχολήσουν 750 ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 36 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 36 μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.
ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας - αυτοαπασχόλησης.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 50 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης:
 Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στις 30.000,00 €.

7ΤΟΠΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για 680 ανέργους των επιχειρήσεων ΤΕΞΑΠΡΕΤ ΑΕ, Μaxim Περτσινίδης ΑΕ, Roberto ΑΒΕΕ, ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ ΑΕ, BELLE ΑΕ, Πακ. Κενταποτζίδη ΑΕ, Ευρωβαφή ΑΕ, Eurohouse ΑE, Θεμελιοδομή ΑΕ, ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ και ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ του Νομού Θεσσαλονίκης.

i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 600 ανέργων

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα απασχολήσουν ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 20 € και για μερική απασχόληση στα ποσό των 10 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας - αυτοαπασχόλησης

Δικαιούχοι:
 Δικαιούχοι είναι 80 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης:
 Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στις 24.000,00 €.

8.ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2.500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται ως 1.500 ένσημα ή ως πέντε (5) χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΙΚΑ.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από έναν (1) μήνα ως και εξήντα (60) κατ' ανώτατο όριο μήνες.

Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 € για τον πρώτο χρόνο, 24 € για τον δεύτερο χρόνο, 26 € για τον τρίτο χρόνο, 28 € για τον τέταρτο χρόνο και 30 € για τον πέμπτο χρόνο.

9. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» όπως: α) ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) ξενοδοχεία τύπου μοτέλ, γ) ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, δ) ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ε) οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (κάμπινγκ).

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μηνιαίων εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη (εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ETEAM και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 1.007,10 €.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης:
 Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

10. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ (ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300  ανέργων ατόμων με αναπηρίες - AμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις αυτών, σωματεία, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς (Ν. 2716/17.5.1999), κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.  Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ που αντιστοιχούν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

11. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (AμεΑ).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο «Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες - AμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο» και θα απασχολήσουν άτομα της ανωτέρω ομάδας. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).

Ποσό επιχορήγησης: Οσον αφορά το ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία κτλ.) και μέχρι του ποσού των 2.500,00 ευρώ για κάθε μία από αυτές.

12.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα άτομα που ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, αποφυλακισμένα και απεξαρτημένα άτομα).  Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή  ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.
Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στις είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ.

13. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης 50  θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (AμεΑ).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες - άτομα με ειδικές ανάγκες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ανέργων ατόμων με ειδικές ανάγκες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και  αποφυλακισμένων ατόμων. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Οσον αφορά το ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία κτλ.) και μέχρι του ποσού των 2.500,00 ευρώ για κάθε μία από αυτές.

14.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν σπουδαστές των ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ για την πραγματοποίηση της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης, απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους.

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση που λαμβάνουν ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της αποζημίωσης που κατέβαλε ο εργοδότης στον ασκούμενο, η οποία με τη σειρά της ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΤΕΙ συνάπτεται σύμβαση. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ασφαλίζονται από επαγγελματικό κίνδυνο και η είσπραξη της επιχορήγησης πρέπει να γίνεται μέσα στην προθεσμία των έξι μηνών από τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

***

Επτά προγράμματα για άνεργους νέους
Φιλοδοξούν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε 63.000 άτομα

Ξεκινούν, μέσα στον επόμενο μήνα, τα προγράμματα απασχόλησης για νέους ως 29 ετών, τα οποία στοχεύουν στην ωφέλεια 63.000 άνεργων νέων. Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ με 390 εκατ. ευρώ.

Τα επτά νέα προγράμματα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας  εντάσσονται σε ένα μεγάλο πακέτο 20 συνολικά προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων υλοποιούνται ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Ολα μαζί φιλοδοξούν να προσφέρουν ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης συνολικά σε 350.000 ανέργους.

Τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:

1.Eπιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους ως 29 ετών.
Αφορά 45.000 ανέργους. Ο προϋπολογισμός του φθάνει στα 174,9 εκατ. ευρώ και έχει τρία στάδια:
  • Κατάρτιση ως 100 ώρες (σε συγκεκριμένες ειδικότητες) με αμοιβή 5 ευρώ την ώρα.
  • Πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία (τύπου Stage) για 5 μήνες, με αμοιβή 460 ευρώ τον μήνα (οι κάτοχοι πτυχίου) και 400 ευρώ τον μήνα (όσοι έχουν βγάλει Λύκειο και επαγγελματική σχολή). Η πρακτική άσκηση δεν θα ξεπερνά τις 40 ώρες εβδομαδιαίως. Η επιχείρηση και ο ωφελούμενος θα υπογράφουν συμφωνητικό εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης.
  • Δυνατότητα παραμονής του απασχολουμένου στην επιχείρηση για άλλους 12 μήνες μετά το 5μηνο της πρακτικής άσκησης. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κανονικό μισθό και να παρέχουν πλήρη ασφάλιση στους εργαζομένους που θα κρατήσουν.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:
  • Στον αγροδιατροφικό τομέα. Στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Στις νέες τεχνολογίες. Στην ενέργεια. Στη ναυτιλία. Στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
Οι άνεργοι θα πρέπει υποβάλουν αίτηση σε διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα στοιχεία τους και θα εγγραφούν σε Μητρώο Ωφελουμένων ανάλογα με τα τυπικά προσόντα τους. Θα επιλεγούν στη συνέχεια με συγκεκριμένη διαδικασία βάσει κριτηρίων που θα προσδιοριστούν με την προκήρυξη.
Ως ομάδα-στόχος ορίζονται:
Α. Ανεργοι νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ηλικίας ως 29 ετών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους το αργότερο 36 μήνες πριν από την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι της ως άνω κατηγορίας υπολογίζεται να είναι 20.000 άνεργοι νέοι, ενώ θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 460 ευρώ.

Β. 
Ανεργοι νέοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως 29 ετών. Οι ωφελούμενοι της ως άνω κατηγορίας υπολογίζεται να είναι 25.000 άνεργοι νέοι, ενώ θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 400 ευρώ. Η δράση θα υλοποιηθεί από 1.1.2013 ως 31.12.2015.

2. Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών. Απευθύνεται σε 7.000 ανέργους ως 35 ετών.

3. Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο. Θα καλύψει 3.000 ανέργους ηλικίας ως 35 ετών για την ίδρυση επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

4. Κοινωφελής εργασία στον πολιτισμό με εξάμηνη ή επτάμηνη σύμβαση και μισθό 625 ευρώ. Απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες ως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.). Ο προϋπολογισμός φθάνει στα 15 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξάμηνη ή επτάμηνη (στη διάρκεια ενός έτους) απασχόληση ανέργων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα κατασκευής, ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει την ισόχρονη απασχόληση σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες επέκτασης του ωραρίου. Μπορεί να υλοποιηθεί από 1.1.2013 ως 31.12.2014.

5. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 1.600 νέων ως 35 ετών, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση (υπουργείο Ανάπτυξης). Η επιδότηση κυμαίνεται από 20.000 ως και 150.000 ευρώ, ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο.

6. Επιχειρηματικότητα 1.500 γυναικών (υπουργείο Ανάπτυξης) με επιχορήγηση μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ για κάθε επιχειρηματικό σχέδιο και επιπλέον 12.000 ευρώ για τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας διάρκειας 12 μηνών.

7. Υποστήριξη 500 νέων για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων(ΚοινΣΕπ). Θα ξεκινήσει εντός του α' εξαμήνου του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας


Η κακής ποιότητας διατροφή και η έλλειψη άσκησης ευθύνονται για την πάθηση.

Ο δυτικός τρόπος ζωής, ο οποίος συμπεριλαμβάνει κακής ποιότητας διατροφή και μειωμένο χρόνο για άσκηση, μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με μια πάθηση, την αιμορροϊδοπάθεια.

Αιμορροϊδοπάθεια, λοιπόν, είναι η πάθηση, στην οποία οι αιμορροΐδες, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στον πρωκτό, διογκώνονται και δημιουργείται φλεγμονή.

Πέραν από την καθιστική ζωή και τη διατροφή, που είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο έντονος βήχας, η ορθοστασία, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μπαχαρικών, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να προλάβουμε την εμφάνιση αυτής της πάθησης και φυσικά, ένας από τους σημαντικότερους είναι η διατροφή. Καθημερινά το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιλαμβάνει 25-30 γρ. φυτικές ίνες, καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, και φυσικά, αρκετό νερό, ώστε να διατηρούμε την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος και να έχουμε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Ας μην παραλείπουμε και την κατανάλωση του γιαουρτιού, καθώς τα προβιοτικά που περιέχονται, φαίνεται να βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, σε περίπτωση παχυσαρκίας, πρέπει το άτομο να χάσει βάρος, διότι υπάρχει αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση.

Όσον αφορά στη σωματική άσκηση, εννοείται πως βοηθάει στην πρόληψη, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια να ξεκινήσετε γυμναστήριο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, όπως καθημερινό 20λεπτο βάδισμα, λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου και των μέσων συγκοινωνίας κ.ά.

Στην περίπτωση που οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε έξαρση, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα έντονα συμπτώματα και να νιώσει ο παθών κάποια ανακούφιση, προσέχοντας κυρίως ορισμένες συνήθειες. Συγκεκριμένα, πρέπει να φροντίζεται η σωστή υγιεινή της περιοχής, η οποία πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως προληπτικά, και να γίνονται πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της πίεσης του σφιγκτήρα. Ακόμα, τα άνετα, μαλακά καθίσματα πρέπει να προτιμούνται από τα σκληρά.

Η διατροφή του παθόντος πρέπει να μην περιέχει πολλές φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να προκληθεί διάρροια και να ενταθούν τα συμπτώματα. Επίσης, τροφές που προκαλούν αέρια και φούσκωμα πρέπει να αποφεύγονται, όπως είναι δηλαδή τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κτλ.

Τα μπαχαρικά και το αλκοόλ απαγορεύονται τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως επίσης και οι τροφές που δεν πέπτονται εύκολα (φρούτα με τη φλούδα τους, ξηροί καρποί, λαχανικά με σποράκια κ.ά). Τέλος, η έντονη γυμναστική και η άρση βάρους προκαλούν περισσότερη πίεση στην περιοχή, οπότε είναι απαγορευτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, διότι θα πρέπει να βρεθούν τα αίτια της εμφάνισης της πάθησης (τα οποία μπορεί και να μην είναι πάντα και τόσο αθώα), και στη συνέχεια, να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Βεβαίως, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, για αυτόν τον λόγο η υιοθέτηση ενός υγιεινού πρότυπου ζωής και διατροφής οφείλει να γίνει στόχος όλων μας!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις για 230 ιατρούς


Στην πρόσληψη 230 γιατρών σε διάφορες ειδικότητες θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος στη Βουλή και μετά από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εξασφαλίσαμε το υπουργείο Υγείας πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία προκηρύσσονται 200 και πλέον θέσεις για ιατρούς για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και νοσηλευτικό προσωπικό όπως επίσης και γιατρούς για ειδικότητες οι οποίες απαιτούνται να λειτουργήσουν, μονάδες των νοσοκομείων μας, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η πράξη εκδίδεται σήμερα και αμέσως ακολουθεί η προκήρυξη ούτως ώστε να μην κλείσει ένα κρεβάτι εντατικής», τόνισε ο Α. Λυκουρέντζος.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τα σενάρια για τις κατασχέσεις


Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια περί του ορίου κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο από τα 1.000 στα 600 ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο ενδεχόμενο».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ τα σχετικά «σενάρια» που είδαν το φως της δημοσιότητας «αποτελούν αντικείμενο φαντασίας και μόνο».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι παράγοντες που ρυθμίζουν την πείνα


Τα όργανα του σώματος που ευθύνονται για τις επιδρομές στο ψυγείο.

Τι, άραγε, εξηγεί την αύξηση και τη μείωση της πείνας; Έπειτα από δεκαετίες ερευνών οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πείνα ρυθμίζεται, εν μέρει, από σωματικούς και εγκεφαλικούς παράγοντες. Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, το πόσα πολλά όργανα του σώματος ευθύνονται τόσο για τις επιδρομές μας στο ψυγείο όσο και για τη διακοπή της όρεξής μας. Πάρτε μια γεύση:

Οι υποδοχείς της γεύσης στο στόμα

Διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πείνα, στέλνοντας αισθήσεις γεύσης στον εγκέφαλο, πληροφορώντας τον για το θρεπτικό περιεχόμενο της τροφής που γευτήκαμε.

Ο εγκέφαλος

Επιλέγει τις γεύσεις των φαγητών που περιέχουν θρεπτικές ουσίες που ίσως μας λείπουν. Αν μας λείπει πρωτεΐνη, επιθυμούμε πολύ μια μπριζόλα. Αν μας λείπει σάκχαρο, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι επιθυμούμε πολύ αμυλούχα φαγητά όπως το ψωμί.

Το στομάχι

Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι στομαχικές συσπάσεις προκαλούν πείνα. Κύτταρα-υποδοχείς στο στομάχι ανιχνεύουν τόσο την ποσότητα όσο και το είδος της τροφής που περιέχει. Οι υποδοχείς στο στομάχι επηρεάζουν, λοιπόν, την πείνα, εντοπίζοντας την παρουσία θρεπτικών ουσιών και μεταβιβάζοντας την πληροφορία αυτή στον εγκέφαλο.

Αυτό εξηγεί το γιατί όταν γεμίζουμε το στομάχι μας με μαρουλοσαλάτα δεν είμαστε τόσο ικανοποιημένοι όπως όταν το γεμίζουμε με αρκετά κομμάτια πίτσα. Η πίτσα είναι πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες, αλλά και πιο παχυντική…

Λεπτό έντερο

Η τροφή που είναι αποθηκευμένη στο στομάχι τελικά καταλήγει στο λεπτό έντερο, την κυρία έδρα της πέψης. Η παρουσία τροφής στο λεπτό έντερο στέλνει «σήμα» στον εγκέφαλο ώστε να μειώσει την ένταση της πείνας μας. Γι΄ αυτό ίσως οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν ότι εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα. Το μυστικό είναι, δηλαδή, να κρατάμε, το λεπτό έντερο απασχολημένο…

Συκώτι

Ένα ακόμη όργανο που ρυθμίζει την πείνα είναι το συκώτι, το οποίο αποθηκεύει γλυκόζη ως γλυκονόνο. Οι υποδοχείς γλυκόζης στο συκώτι στέλνουν νευρικές διεγέρσεις στον εγκέφαλο, πληροφορώντας τον για μεταβολές στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα μας επιφέρει αίσθημα πείνας, ενώ το υψηλό επίπεδο επιφέρει αίσθημα κορεσμού.

Πάγκρεας

Ειδικής σημασίας για τη ρύθμιση της πείνας είναι και η ορμόνη ινσουλίνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη βοηθάει το σάκχαρο του αίματος να εισχωρήσει στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί στο μεταβολισμό, προωθεί τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπος, κάνει τα γλυκά να έχουν καλύτερη γεύση και επιφέρει αισθήματα πείνας. Άτομα με ιδιαίτερα βαρύ «φορτίο» ινσουλίνης στον οργανισμό τους αναφέρουν αυξημένη ένταση της πείνας.

Υποθάλαμος

Μεταγενέστερες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πείνα επηρεάζεται και από τον υποθάλαμο. Φανταστείτε τον σαν ένα «μπουτόν» ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν είναι πατημένος στη θέση ΟΝ, τότε πεινάμε. Όταν είναι πατημένος στη θέση OFF, μας κόβεται η πείνα. Οι επιστήμονες, όμως, ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το ποιος…ανοιγοκλείνει αυτόν τον διακόπτη κατανάλωσης τροφής.

Φάτε μάτια ψάρια…

Η πείνα, όμως, ρυθμίζεται και από εξωτερικούς παράγοντες. Η τροφή μπορεί να ενεργήσει ως έναυσμα για να μας κάνει να πεινάσουμε. Η γεύση, η οσμή, η όψη, ο ήχος και η υφή της τροφής μπορεί να μας…τραβήξουν προς αυτήν. Έχετε ποτέ παρακολουθήσει τηλεόραση, χωρίς να αισθάνεστε πείνα, για να πεινάσετε στη συνέχεια μόνο και μόνο επειδή παρακολουθήσατε ένα διαφημιστικό που δείχνει μια ελκυστική βιτρίνα με χάμπουργκερ;

Όμως, πώς είναι δυνατόν και μόνον η θέα του φαγητού να επιφέρει αισθήματα πείνας; Ένας τρόπος είναι αυξάνοντας το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα μας. Πράγματι, ακόμα κι όταν ονειροπολούμε σκεπτόμενοι το φαγητό, είναι δυνατό να διεγερθεί απ’ αυτό το πάγκρεας ώστε να εκκρίνει ινσουλίνη, κάνοντας μας να πεινάσουμε και πιθανώς στέλνοντας μας σε αναζήτηση μιας πάστας ή μιας τυρόπιτας…


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα συσκευή καταπολεμά τις ημικρανίες


Τοποθετείται στο μέτωπο και ενεργοποιεί τα νεύρα.

Μια συσκευή που τοποθετείται στο μέτωπο και ενεργοποιεί τα νεύρα, μπορεί να προλάβει την εκδήλωση ημικρανιών σε εκείνους που υποφέρουν συχνά και φαίνεται ότι είναι ασφαλής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές ενεργοποίησης των νεύρων για είκοσι λεπτά την ημέρα επί τρεις μήνες παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων τους. Το 38% όσων υπέφεραν από ημικρανίες ανέφεραν ότι μειώθηκαν στο μισό οι κρίσεις ημικρανίας. Συγκριτικά μείωση ανέφερε το 12% όσων έλαβαν εικονική θεραπεία όπου δεν πραγματοποιούνται ενεργοποίηση των νεύρων.

Η έρευνα έγινε σε 67 ασθενείς με ημικρανίες και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν online στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Η κατασκευάστρια εταιρία της συσκευή αυτής που ονομάζεται Cefaly έχει υποβάλει αίτηση για την έγκρισή της από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA).


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εμφάνιση της πρεσβυωπίας


Οι τρόποι διόρθωσης της όρασης.

Η πρεσβυωπία είναι η δυσκολία που αποκτά κανείς στην κοντινή όραση με την πάροδο της ηλικίας. Οφείλεται σε άγνωστο μηχανισμό που προσβάλει την προσαρμογή των ματιών στις απαιτήσεις της κοντινής εργασίας. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να διαβάσει κανείς κοντά, να «περάσει την βελόνα», να δει τον κατάλογο του εστιατορίου ή να δει την ώρα στο ρολόι του.

Όλοι έχουμε δει σε άλλους ή έχουμε βιώσει οι ίδιοι την κίνηση να απομακρύνουμε ένα κείμενο τεντώνοντας τα χέρια μας για να το διαβάσουμε.

Η διαταραχή της κοντινής όρασης όπως πλέον αναφερόμαστε για την πρεσβυωπία έρχεται πιο γρήγορα σε ασθενείς με υπερμετρωπία και πιο αργά σε ασθενείς με μυωπία. Στα φυσιολογικά μάτια συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες 40-45 ετών και επιδεινώνεται όσο τα χρόνια περνούν μέχρι μια ηλικία όπου και σταθεροποιείται.

Βασική θέση στην προσαρμογή της όρασης για κοντά έχει ο φακός του ματιού με τις αλλαγές στο σχήμα του. Γι' αυτό και η προσαρμογή καταργείται μετά από μια επέμβαση καταρράκτη όπου τοποθετείται στο μάτι τεχνητός φακός. Έτσι συνήθως χρειάζεται ξεχωριστό γυαλί για να διαβάζουμε κοντά.

Στη σύγχρονη οφθαλμολογία όμως έχουν βρεθεί εναλλακτικοί τρόποι να αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που θέλουν να αποφύγουν τα γυαλιά.

Οι τρόποι αυτοί αφορούν ειδικούς ενδοφθάλμιους φακούς (ψευδοπροσαρμοστικούς ή/και πολυεστιακούς) ή/και εφαρμογή laser στον κερατοειδή. Η μέτρηση του ενδοφθάλμιου φακού είναι καθοριστική σημασίας. Η πιο ακριβής μέθοδος είναι η οπτική βιομετρία και ακόμα περισσότερο η οπτική βιομετρία νέας γενιάς.

Πριν αποφασιστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας χρειάζεται αναλυτική πληροφόρηση και συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό γιατί η θεραπεία εξατομικεύεται. Δηλαδή δεν υπάρχει κανόνας για όλους τους ασθενείς.

Να τονίσουμε ότι «ότι το γυαλί για κοντά» αποτελεί την πιο ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας, δεν παύει όμως να είναι δύσχρηστο...


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία του πόνου με ηλεκτρόδια


Λειτουργεί «μπερδεύοντας» το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τέλος στον πόνο υπόσχεται ότι προσφέρει μια νέα θεραπεία η οποία εφαρμόζεται σε νοσοκομεία και ειδικά κέντρα σε Ευρώπη και Αμερική. Από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται και στη χώρα μας….

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας συσκευής ηλεκτροδίων, σε ασθενείς με χρόνιο, νευροπαθητικό, καρκινικό και σπλαχνικό πόνο.

Εφαρμόζεται, δε, σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, ενώ, όπως παρατηρεί ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Ιωάννης Πολυθοδωράκης, είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έχει έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ (F.D.A.) και τον Ε.Ο.Φ .

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Πολυθοδωράκη, «με τη θεραπεία αυτή αντιμετωπίζουμε ακόμη και τους πόνους που αντιστέκονται στη μορφίνη, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε τους ασθενείς από τις παρενέργειες και τον εθισμό που συνήθως σχετίζονται με τα αναλγητικά φάρμακα».

«Η συσκευή κωδικοποιεί τα ερεθίσματα του πόνου, τον "αντιγράφει" και αντικαθιστά την πληροφορία του προς το κεντρικό νευρικό σύστημα με μια πλασματική πληροφορία "μη-πόνου". Έτσι το νευρικό σύστημα αποδεχόμενο την πλασματική πληροφορία "μη-πόνου" ο ασθενής σταματάει να πονάει», υποστηρίζει ο κ. Πολυθοδωράκης.

«Η θεραπεία γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων μίας χρήσεως στην περιφέρεια των περιοχών πόνου του ασθενούς, με δυνατότητα ανακούφισης ταυτόχρονα μέχρι και πέντε διαφορετικών σημείων πόνου».

Η συγκεκριμένη θεραπεία υπόσχεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει:

- Χρόνιους νευροπαθητικούς πόνους (Αλγοδυστροφία, CRPS I και II κ.α).

- Ογκολογικούς πόνους.

- Σύνδρομα πόνου σχετικά με τη χημειοθεραπεία.

- Σύνδρομα πόνου μετά από θεραπεία με ακτινοβολία.

- Σύνδρομα πόνου μετά από επεμβάσεις.

- Πόνο σπονδυλικής στήλης (Αυχεναλγία-Οσφυαλγία).

- Σύνδρομο πόνου μετά από επέμβαση σπονδυλικής στήλης.

- Νευραλγία από παγίδευση νεύρου.

- Νευραλγία από διατομή νεύρου.

- Μεθερπητική νευραλγία.

- Νευραλγία τριδύμου.

- Πόνο μέλους φάντασμα.

- Πρωσοπαλγίες.

- Σπλαχνικούς, ακόμη και πόνους που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή, όπως μορφίνη, εμφυτεύματα, οποιοειδή, κλπ.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλίδι» σε όσους λαμβάνουν 2η και 3η σύνταξη


Μείωση 20-30% στις αποδοχές κατά περίπτωση.

«Ψαλίδι» για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών αναδρομικά (από 1ης Ιανουαρίου) τον Απρίλιο.

Όπως προβλέπεται, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα θα υποστούν μείωση 20% στις αποδοχές τους, ενώ όσοι λαμβάνουν Τρίτη σύνταξη θα υποστούν μείωση 30%.

Όσον αφορά στις συντάξιμες αποδοχές των βουλευτών, το υπουργείο επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου "οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα".



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η προσφορά της "Αποστολής" για τους φυλακισμένους είναι τεράστια»


Ο υφυπουργός Δικαισύνης κ. Καραγκούνης εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου
.
Με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β´, ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενίσχυσε με 19 παλέτες από τόνους τροφίμων, χιλιάδες είδη ένδυσης και υπόδησης, προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας αλλά και φάρμακα τους φυλακισμένους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Περισσότεροι από 2.500 κρατούμενοι άνδρες και γυναίκες, ενισχύθηκαν με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες τους από την «Αποστολή».



Σήμερα στις 11:30 το πρωί πέρασε την είσοδο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με κλιμάκιο του Οργανισμού με σκοπό την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελος των κρατουμένων.

Το «παρών» έδωσε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης αλλά και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής συνέδραμε συμπληρωματικά στην ανθρωπιστική βοήθεια με την παροχή φαρμακευτικού υλικού.



Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης δήλωσε: «Η ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου και της Αποστολής είναι γνωστή. Σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με την τεράστια προσφορά που γίνεται προς τους κρατούμενους του Κορυδαλλού και δίνει αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία που χρειάζεται για να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Είναι πολλές οι προσπάθειες που έχει κάνει η Αρχιεπισκοπή και θα συνεχίσουμε με την ίδια λογική, όπως γνωρίζετε έχουμε υπογράψει ένα Σύμφωνο Συνεργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την Αποστολή, την Αρχιεπισκοπή και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί και οφείλουμε πολλά στον Μακαριώτατο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την «Αποστολή» για αυτή την σημαντική προσφορά και προσδοκούμε βεβαίως να έχει συνέχεια το έργο αυτό».

Ο κ. Δήμτσας συνομίλησε με την Διοίκηση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ελλείψεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι η «Αποστολή» στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα σταθεί στο πλευρό τους.



Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «είμαστε εδώ με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β´, να προσφέρουμε την βοήθεια μας για να καλύψουμε τις ανάγκες σας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Αποστολή» φροντίζει για τις ελλείψεις των κρατουμένων μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις σε Καταστήματα Κράτησης στην ελληνική επικράτεια όπου δίνουμε συνεχώς το παρόν ανακουφίζοντας τον πλησίον. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε Κύριε Υπουργέ ότι η «Αποστολή» στα πλαίσια και του Συμφώνου Συνεργασίας μας και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στόχο έχουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσουμε την οικογένεια των συνανθρώπων μας που στερούνται το αγαθό της ελευθερίας και να ευχηθούμε παράλληλα να ενταχθούν πολύ γρήγορα στο σύνολο της κοινωνίας με τις πιο ευοίωνες προοπτικές. Η έγνοια μας τους συντροφεύει και το ενδιαφέρον μας έμπρακτα το δείχνουμε ελαφρύνοντας τον Σταυρό του καθενός».

Η Διευθύντρια του Κ.Κ. Κορυδαλλού κ. Μαρία Στέφη τόνισε: « το έργο της «Αποστολής», του Οργανισμού του Αρχιεπισκόπου, είναι τεράστιο, η βοήθεια του καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Ευχαριστώ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για την συμβολή του και εύχομαι να συνεχιστεί το έργο αυτό που μας αγκαλιάζει όλους».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης επεσήμανε: «βρισκόμαστε δίπλα στις ανάγκες του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης απλώνουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας πρόληψης και φροντίδας της πρωτοβάθμιας υγείας. Υπογράψαμε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή», ένα Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό να βοηθήσουμε τους κρατουμένους ,υπάρχει διάθεση αυτό το ενδιαφέρον να συνεχιστεί και σε άλλα Καταστήματα Κράτησης στην Ελλάδα με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό αλλά και με ενημέρωση σε άλλα θέματα που άπτονται της υγείας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη για μηχανικούς και πληροφορικούς


Εναλλακτική λύση στην κατ΄ ανάγκη μετανάστευση θα μπορούσε να προσφέρει σε νέους μηχανικούς και πληροφορικούς της Θεσσαλονίκης η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση», μέσω της προκήρυξης προγράμματος, που τους στηρίζει στη διαδικασία ίδρυσης της δικής τους επιχείρησης ή αύξησης της εργασιακής τους εμπειρίας.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν οι εξής φορείς: σύνδεσμοι Βιομηχανιών (ΣΒΒΕ), Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), πανεπιστήμια Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) και Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΣΕΒΕ-ΣΒΒΕ-ΔΕΘ και ΕΝΔΥΣΗ και εταιρεία ΓΝΩΣΗ Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ.

Συγκεκριμένα, η Σύμπραξη προσκαλεί απόφοιτους πανεπιστημιακής ή πολυτεχνικής σχολής, μηχανικούς ή πληροφορικούς, να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή/και επέκτασης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, ώστε να βρουν δουλειά στην τοπική αγορά εργασίας. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εκδηλώσουν το συντομότερο ενδιαφέρον και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, γιατί οι διαθέσιμες θέσεις είναι μόνο 10.

Ακολούθως, η Αναπτυξιακή Σύμπραξη θα καταρτίσει όσους επιλεγούν, παρέχοντας εκπαιδευτικό επίδομα πέντε ευρώ ανά ώρα εκπαίδευσης (5€/ώρα), θα τους συμβουλεύσει και θα τους υποστηρίξει με την εκπόνηση δωρεάν επιχειρηματικού σχεδίου για την επέκταση των δραστηριοτήτων των νέων επιστημόνων. Τέλος, η Σύμπραξη θα φέρει σε επαφή τους νέους επιστήμονες με τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες συναφείς με το αντικείμενο της δραστηριότητας αυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του ΣΒΒΕ ή να ανατρέχουν στο αναλυτικό κείμενο της προκήρυξης, στη διεύθυνση:

http://www.sbbe.gr/m2/topsa.asp


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το νέο Γενικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.02.2013

Συνεδρίασε σήμερα 10 Φεβρουαρίου το Γενικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία υπό τη νέα του σύνθεση http://esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=4227&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1 , όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές που διενεργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό στις 9 Φεβρουαρίου 2013.

Το Γενικό Συμβούλιο συνήλθε μετά από πρόσκληση του πλειοψηφήσαντος συμβούλου Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος προέδρευσε σ’ αυτή τη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την εκλογή των 15 μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας.

Τα 15 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας προέρχονται από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ως ακολούθως: τα 4 μέλη εκπροσωπούν τους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία και τα υπόλοιπα 11 είναι άτομα με αναπηρία και προέρχονται από τα μέλη του υπόλοιπου Γενικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του ισχύοντος καταστατικού .

Το Γενικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του προεδρεύοντος, εξέλεξε ομόφωνα, σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα του Καταστατικού στα 15 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας που είναι:

Τα 11 μέλη που είναι άτομα με αναπηρία, είναι οι εξής:
Αβραμίδης Νικόλαος, Βαρδακαστάνης Ιωάννης, Γαργάλης Κώστας, Γιάλλουρος Ιωάννης, Κεσόγλου Χρήστος, Κλεισιώτης Θωμάς, Κοτζιάς Γεώργιος, Λάγιου Σπυριδούλα, Λεοντόπουλος Γρηγόρης, Τσιουλάκης Ράλλης, Χαροκόπος Αντώνης.

Τα 4 μέλη που εκπροσωπούν τους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία, είναι οι εξής:
Ζαφειροπούλου Φωτεινή, Λυμβαίος Ιωάννης, Νάστας Χρήστος, Σπηλιόπουλος Ιωάννης.

Στη συνέχεια και μετά από πρόταση του πλειοψηφίσαντος Συμβούλου κ. Ι. Βαρδακαστάνη η Εκτελεστική Γραμματεία συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση ως ακολούθως:

Ι. Βαρδακαστάνης: Πρόεδρος
Θ. Κλεισιώτης: Α΄ Αντιπρόεδρος
Γρ. Λεοντόπουλος: Β΄ Αντιπρόεδρος:
Ρ. Τσιουλάκης: Γ΄ Αντιπρόεδρος:
Χρ. Νάστας: Γεν. Γραμματέας
Χρ. Κεσόγλου: Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Αντ. Χαροκόπος: Οργαν. Γραμματέας
Γ. Κοτζιάς: Αναπλ. Οργαν. Γραμματέας
Κ. Γαργάλης: Ταμίας
Ι. Σπηλιόπουλος: Αναπλ. Ταμίας
Φ. Ζαφειροπούλου: Υπευθ. Διεθνών Σχέσεων
Ν. Αβραμίδης: Αναπλ. Υπευθ. Διεθνών Σχέσεων
Ι. Λυμβαίος: Υπεύθυνος για θέματα Ατόμων με Βαριά Αναπηρία
Σπ. Λάγιου: Υπεύθυνη για θέματα Ισότητας των Φύλων – Γυναικών με Αναπηρία και Μητέρων ΑμεΑ
Ι. Γιάλλουρος: Υπεύθυνος για θέματα Νέων με Αναπηρία


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 4 ώρες στην ουρά - Μήνες στην αναμονή για την απόδοση δαπανών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μεταφέρει την αγωνία των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που προέρχονται από όλα τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πλην του ΙΚΑ, μετά την υιοθέτηση των νέων οδηγιών για την απόδοση δαπανών ως προς τις παροχές σε είδος, μετακινήσεις κ.λπ. στους ασφαλισμένους.

Νέα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση, οι οποίοι αναγκάζονται κάθε μήνα να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδοση των δαπανών αγοράς που αφορά σε αναλώσιμα υλικά , υγειονομικό υλικό, δαπάνες μετακίνησης αιμοκαθαρομένων κ.λπ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ασφαλισμένους μεγάλων πόλεων. Αρκεί η επίσκεψη των αρμοδίων στην ΥΠΑΔ Αθηνών επί της οδού Αχαρνών για να δουν ασφαλισμένους οι οποίοι στέκονται στην ουρά επί 3-4 ώρες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Μεταξύ αυτών των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις οι οποίοι αναμένουν ακόμα την απόδοση δαπανών που έχουν καταβάλλει εδώ και μήνες.
Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων έως και σήμερα, η οποία συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό και από τον Ε.Ο.Π..Υ.Υ. να αποδίδουν τη δαπάνη με συνέπεια στους ασφαλισμένους έχει φέρει σε οικονομική απόγνωση τους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ αναμένουν προ της ίδρυσης ΕΟΠΥΥ την απόδοση δαπανών αγοράς αναλωσίμων υλικών και λοιπών υπηρεσιών. Πώς θα μπορέσει να καλύψει το κόστος αγοράς αναλωσίμων υλικών του κάθε μήνα το άτομο με μεσογειακή αναιμία ή ο νεφροπαθής που υποβάλλεται σε περιτοναϊκή κάθαρση ή ο ινσουλινοεξαρτώμενος που κάνει χρήση αντλίας ινσουλίνης; Ομοίως ο αιμοκαθαρόμενος πως θα μπορέσει να καλύψει τις δαπάνες μετακίνησής του τους επόμενους μήνες όταν δεν αποδίδεται η δαπάνη σε τακτά χρονικά διαστήματα;
Φτάνει πια! Οι «μεταρρυθμίσεις» δεν μπορεί να γίνονται άνευ σχεδιασμού προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Για το νέο σύστημα απόδοσης δαπανών θα έπρεπε ήδη να είχε προβλεφτεί επαρκή στελέχωση των ΥΠΑΔ των πόλεων που εξυπηρετούν την πλειονότητα των ασφαλισμένων.

Η λήψη μέτρων για να σταματήσει η ταλαιπωρία που διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του νέου συστήματος απαιτεί πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο. Διαφορετικό τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα ζήσουν ανάλογες καταστάσεις με το ΚΕΠΑ.

Η επιστολή προς το υπουργείο Υγείας επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)



Διαβάστε περισσότερα...