Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τροφές κατά του καρκίνου του προστάτη


H σωστή διαιτητική θεραπεία έχει προταθεί ως μια οικονομική, αποδοτική και μη επεμβατική λύση για τη μείωση κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη (Prostate Cancer-PC), καθώς και της εξέλιξής του. Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δημοσιευμένων μελετών που περιγράφουν το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Πολλά είναι δηλαδή τα τρόφιμα που είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό μπορούν να παίξουν καθοριστικό ή βοηθητικό ρόλο στη διαδεδομένη αυτή νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη (PC) είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, και η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR & WCRF).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η κακοήθης νεοπλασία κυττάρων του προστάτη.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότιη εθνικότητα και η καταγωγή, η ηλικία, γενετικοί και ιδιαίτεραπεριβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο της εμφάνισηςκαρκίνου του προστάτη. Σε Καυκάσιους Αμερικάνους, η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους Κινέζους άνδρες, ενώ η συχνότητα εμφάνισης σε Αφροαμερικανούς είναι περίπου 300 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους Κινέζους άνδρες.

Επίσης, εκείνοι που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με το άτομο που παρουσίασε τον καρκίνο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισής του, στοιχείο που δείχνει την έντονη σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα γονίδια και το περιβάλλον .

Ωστόσο, έρευνες σε πληθυσμούς μεταναστών τονίζουν την πολύ ισχυρή επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου. Σε μετανάστες στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία και την Κίνα, το ποσοστό του καρκίνου βρέθηκε να αυξάνει, σε σύγκριση με τα άτομα που παρέμεναν στις χώρες καταγωγής τους.

Στη δεύτερη γενιά, η συχνότητα εμφάνισης πλησίαζε ήδη τον μέσο όρο τους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008, σε Ασιάτες στις νότιες ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σιγκαπούρη και την Ινδία επιβεβαιώνει την αυξημένη συχνότητα των συμβαμάτων καρκίνου του προστάτη σε μετανάστες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα, που συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Φυτικής προέλευσης συστατικά τροφίμων. Τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες, όπως π.χ. οι βιταμίνες C και Ε και τα φυτοχημικά (π.χ. τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, τα φυτοοιστρογόνα και οι isothiocyanates), έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται κυρίως στα κίτρινο-πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλουν την προώθηση του όγκου. Μερικά φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οδηγούν σε δέσμευση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA και πιθανώς καρκίνο.

Ντομάτα και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε ντομάτες και σε φρούτα όπως το καρπούζι, το οποίο περιορίζει την οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικά μακρομόρια. Η κατανάλωση του λυκοπένιου, σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την εμφάνιση των συμβαμάτων καρκίνου του προστάτη σε μελέτες ασθενών-μαρτύρων. Η πρόσληψη ντομάτας και τα επίπεδα λυκοπένιου στον ορό του αίματος, συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη ή την εξέλιξη των καρκίνων σε τρεις τελευταίες μελέτες ασθενών-μαρτύρων.

Σταυρανθή λαχανικά. Τα σταυρανθή ή κραμβοειδή λαχανικά, που περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, το λάχανο και το μπρόκολο. Έχει βρεθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες π.χ. η σουλφοραφάνη (βοηθά τις πρωτεΐνες του σώματος που προστατεύουν από την αφομοίωση καρκινογόνων πρωτεϊνών) προστατεύουν τα κύτταρα του DNA από βλάβη. Μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των σταυρανθών λαχανικών και της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες ασθενών-μαρτύρων. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία πειστική ένδειξη ότι η κατανάλωση των λαχανικών αυτών μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Πράσινο τσάι. Οι πολυφαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν επιστημονικά συσχετιστεί με την πρόληψη μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τις πολυφαινόλες, με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου και χαμηλότερα επίπεδα IGF-I. Μια μεγάλη προοπτική μελέτη στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι δεν συσχετίστηκε με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, αλλά βρέθηκε να συνδέεται με μια δοσοεξαρτώμενη μείωση του κινδύνου, για άντρες που πίνουν περισσότερα από 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Σόγια. Η σόγια είναι πηγή ισοφλαβονών, που αναστέλλουν την ανάπτυξητόσο των καλοήθων,όσο και των κακοήθωνεπιθηλιακών κυττάρων του προστάτη in vitro. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, μια διατροφή που περιέχει προϊόντα σόγιας όπως π.χ. το tofu (τυρί σόγιας) έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά ψάρια -όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και η πέστροφα- περιέχουν τα γνωστά πλέον για τις ποικίλες ευεργετικές τους δράσεις λιπαρά οξέα, που ονομάζονται ωμέγα-3 και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μεμονωμένες μελέτες με χρήση λιναρόσπορου (επίσης πλούσια πηγή ω3) έδειξαν επίσης συσχέτιση με την πρόληψη του καρκίνου.

Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε έχει δράση ‘αντι-προσταγλαδίνης’, συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων WCRF / AICR εξέτασε συνολικά έξι μελέτες, 14 μελέτες ασθενών-μαρτύρων και σχετικά με τις διαιτητικές συνήθειες και την πρόσληψη της βιταμίνης Ε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ‘πιθανή’ σχέση μεταξύ πρόσληψης βιταμίνης Ε και μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Ένα στοιχείο που απαιτούσε προσοχή ήταν ότι η κατανάλωση της βιταμίνης Ε σε επίπεδα άνω των 400 IU βρέθηκε να συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδιαίτερα σε καπνιστές και σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ορού. Ωστόσο, υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε(400 IU) μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Αρνητική επίπτωση

β-καροτένιο: Το β-καροτένιο είναι ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Αστο έντερο. Σύμφωνα με μελέτες, υψηλή πρόσληψη β-καροτίνης οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στους καπνιστές. Υπάρχουν μεμονωμένες μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση του πάνω από 20 mg ημερησίως, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καθώς με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού PC και τα στοιχεία είναι περιορισμένα.

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά

Μια ‘δυτικού’ τύπου δίαιτα που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά από κρέας και τυριά, αλλά ταυτόχρονα πτωχή σε φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Ένα στοιχείο που έχει ενοχοποιηθεί ιδιαίτερα είναι το ψήσιμο στο γκριλ. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η αποφυγή του ψημένου με αυτό τον τρόπο κρέατος.

Αυξημένο βάρος και μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η υιοθέτηση τακτικής φυσικής δραστηριότητας φαίνεται να δρουν προστατευτικά από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Συνιστάται, λοιπόν, η διατήρηση του βάρους σε υγιή πλαίσια (Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 20 και 25) και η τακτική φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 30' την ημέρα μέτρια αερόβια άσκηση).

Γενικές Οδηγίες

Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Τρώτε κυρίως φυτικής προέλευσης λίπος και αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά.

Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε καθημερινά.

Τρώτε ψάρια.

Μειώστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που τρώτε καθημερινά.

Πίνετε πράσινο τσάι.

Δοκιμάστε να προσθέσετε τη σόγια στη διατροφή σας.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσεις πανικού: Τι ρόλο παίζει ο τρόπος που αναπνέουμε;


Ο οργανισμός μας χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει. Κάθε φορά που εισπνέουμε, το οξυγόνο φτάνει στα πνευμόνια μας και προσλαμβάνεται από την αιμοσφαιρίνη που το μεταφέρει σε όλο το σώμα, όπου και αποδεσμεύεται για να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο στις ενεργειακές τους αντιδράσεις, παράγοντας εν συνεχεία ένα υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο με τη σειρά του απελευθερώνεται πίσω στο αίμα, μεταφέρεται στα πνευμόνια και εκπνέεται.

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των ενεργειακών αντιδράσεων του σώματος εξαρτάται από τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ισορροπίας μεταξύ του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσω του κατάλληλου ρυθμού και βάθους αναπνοής. Όταν αναπνέουμε “πάρα πολύ” (παίρνουμε δηλαδή γρήγορες και βαθιές ανάσες), έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα και την ταυτόχρονη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ όταν αναπνέουμε “πολύ λίγο” έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα – πτώση δηλαδή του επιπέδου του οξυγόνου και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ο κατάλληλος ρυθμός αναπνοής όταν είμαστε χαλαροί (πχ. σε στιγμές ανάπαυσης) είναι περίπου 10 με 14 αναπνοές το λεπτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το οξυγόνο σαν τον καθοριστικό παράγοντα της αναπνοής. Στην πραγματικότητα όμως ο οργανισμός χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα για να ρυθμίσει κατάλληλα την αναπνοή.

Υπέρπνοια ονομάζεται το φαινόμενο που παρατηρείται όταν το ποσό του εισπνεόμενου αέρα που προσλαμβάνει ο οργανισμός μια δεδομένη στιγμή υπερβαίνει το ποσό που όντως του χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του αυτή τη δεδομένη στιγμή. Φυσικά εάν οι ανάγκες του οργανισμού για οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα αυξηθούν, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή όταν κινδυνεύουμε πραγματικά και πρέπει να δώσουμε μάχη ή να τραπούμε σε φυγή, ο ρυθμός και το βάθος της αναπνοής μας θα αυξηθεί κατάλληλα. Αντιθέτως, εάν οι ανάγκες του σώματος για οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα μειωθούν, όπως για πχ σε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, ο ρυθμός και το βάθος της αναπνοής μας αυτόματα θα μειωθεί. Όπως λοιπόν οι περισσότερες λειτουργίες του σώματός μας έτσι και η αναπνοή ελέγχεται από “αυτόματους” χημικούς και φυσικούς παράγοντες. Η αναπνοή όμως παρουσιάζει και μία επιπρόσθετη ιδιότητα – μπορεί να τεθεί υπό τον εκούσιο έλεγχό μας. Για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να κρατήσουμε την αναπνοή μας για να κολυμπήσουμε κάτω από το νερό ή να την επιταχύνουμε προκειμένου να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι.

Συνεπώς η αναπνοή, μπορεί να ελεγχθεί με τη θέλησή μας, αλλά όμως μπορεί να επηρεαστεί ερήμην μας και από άλλους παράγοντες, όπως από τα συναισθήματα, το στρες, το άγχος και τη συνήθεια, που συνήθως μας οδηγούν σε αύξηση του ρυθμού της. Οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν και επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο αναπνοής όσων υποφέρουν από προσβολές πανικού, δημιουργώντας τους την τάση να αναπνέουν γρήγορα, επιπόλαια και βαθιά. Η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ροής του αίματος προς τις διάφορες περιοχές του σώματος και προς τον εγκέφαλο, δυσκολεύοντας έτσι το οξυγόνο που κυκλοφορεί στο αίμα να απελευθερωθεί στους ιστούς. Σε αυτές τις διαφοροποιήσεις οφείλονται οι περισσότερες φυσιολογικές – σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την υπέρπνοια.

Πιο συγκεκριμένα και απλά όταν κάποιος «υπεραναπνέει» – όπως συχνά συμβαίνει σε ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές άγχους – προκαλούνται σωματικά συμπτώματα από:

1. την ελάχιστη μείωση του οξυγόνου σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου, όπως ζάλη, «ελαφρύ κεφάλι», θολή όραση, σύγχυση, αίσθηση μη πραγματικού, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση πνιγμονής – κόμπου στο λαιμό.

2 την ελάχιστη μείωση του οξυγόνου σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, όπως αύξηση των παλμών της καρδιάς, μούδιασμα – μυρμήγκιασμα, σφίξιμο των μυών , υγρά – ιδρωμένα χέρια.

«Είναι απαραίτητο να θυμάσαι ότι: η μηδαμινή μείωση του οξυγόνου που συμβαίνει είναι προσωρινή και ακίνδυνη».

Επιπροσθέτως, η υπέρπνοια είναι υπεύθυνη και για άλλες φυσιολογικές αλλαγές. Πρώτον, επειδή δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά επίπονη και σκληρή εργασία, το άτομο μπορεί να νιώθει έξαψη, ζέστη, και να ιδρώνει, ενώ παρατεταμένες περίοδοι υπέρπνοιας προκαλούν κούραση και εξάντληση. Δεύτερον οι άνθρωποι που υπεραναπνέουν σχεδόν πάντα χρησιμοποιούν το στήθος κα τον θώρακα και όχι το διάφραγμά τους. Αυτό επιφέρει σφίξιμο και κούραση στις προαναφερθέντες μυικές ομάδες, έχοντας ως αποτέλεσμα συμπτώματα βάρους ή / και πόνου στο στήθος. Τρίτον, κάποιοι άνθρωποι που υπεραναπνεύουν τείνουν να αναστενάζουν βαριά και να χασμουριούνται, αποβάλλοντας έτσι άμεσα μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να τους γίνεται αντιληπτό. Έτσι η υπέρπνοια μπορεί να εξελιχθεί σε μακροχρόνια «δύσκολα ανιχνεύσιμη» συνήθεια. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το σώμα χάνει προς στιγμή την ικανότητά του να ανταπεξέλθει στις αλλαγές του Co2 και αρκεί ακόμα και μια πολύ μικρή μεταβολή της αναπνοής πχ. μέσω χασμουρητού, για να προκαλέσει ξαφνική εμφάνιση των σωματικών συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να δικαιολογεί την ξαφνική εμφάνιση κρίσεων πανικού για πχ. κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εν κατακλείδι, το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η υπέρπνοια είναι μία εσωτερική – φυσιολογική λειτουργία, που συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις όπου ο οργανισμός πρέπει να δώσει μάχη ή να τραπεί σε φυγή. Το σώμα μας είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να μας προστατεύει από τους κινδύνους και αντιδρά αυτόματα όταν το άτομο νιώσει μια αντικειμενική απειλή τροποποιώντας τον ρυθμό της ανάσας του και τις λοιπές προαναφερθέντες σωματικές λειτουργίες, ώστε να δραπετεύσει ή να παλέψει για να σωθεί. Όταν όμως δεν υπάρχει πραγματικός εξωτερικός κίνδυνος και το άτομο αισθάνεται αυτά τα συμπτώματα για πχ. στο σούπερ μάρκετ ή στον καναπέ του, είναι πολύ λογικό να πιστεύει ότι ο κίνδυνος είναι εσωτερικός και ότι κάτι κακό του συμβαίνει, με αποτέλεσμα να αγχώνεται και άλλο και να αυξάνει τον ρυθμό ή/και το βάθος της αναπνοής του.

«Παρόλα αυτά θυμηθείτε τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η υπέρπνοια απέχει πολύ από το να είναι επικίνδυνη και είναι κομμάτι μιας βιολογικής απάντησης του οργανισμού που στοχεύει να προστατέψει το σώμα από το να πάθει κακό».


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι μπορούν να παρασύρουν ένα παιδί... στο κάπνισμα;


Οι συνήθειες καπνίσματος των παιδιών φαίνεται ότι επηρεάζονται αρκετά από τις αντίστοιχες συνήθειες των μεγαλύτερων αδελφών της οικογένειας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν ο Rajan και οι συνεργάτες του (2003) σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε 2.981 μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τα ευρήματα, με σταθμισμένο τον παράγοντα «κάπνισμα γονιών», το κάπνισμα από τους μεγαλύτερους αδελφούς στην οικογένεια συνδεόταν θετικά με το κάπνισμα ενός παιδιού ανεξάρτητα από το φύλο του ή τις συνήθειες καπνίσματος των γονιών του. Αλλά και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αποκαλύψει τους παράγοντες που προβλέπουν την παραμονή νεαρών στην ομάδα των μη καπνιστών, και όσον αφορά τις συνήθειες καπνίσματος των οικείων τους, βρέθηκε ότι οι νέοι επηρεάζονται από τη συμπεριφορά καπνίσματος των φίλων και του αδελφού (Cote, Godin, & Gagne, 2004). Στον Πίνακα 2 παρουσιάζονται εν συντομία τα αποτελέσματα της ανασκόπησης αυτής αναφορικά με το ρόλο των αδελφών στην ανάπτυξη της συνήθειας του καπνίσματος από τους εφήβους.

Φίλοι

Πολλές είναι οι σύγχρονες μελέτες που αποκαλύπτουν ότι η επιρροή των φίλων τόσο στην έναρξη όσο και στη διακοπή του καπνίσματος είναι αποφασιστικής σημασίας. Η Unger και οι συνεργάτες της (2002) ερεύνησαν την επίδραση των φίλων στη συνήθεια του καπνίσματος του νέου σε δύο εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, σ’ αυτές της Αμερικής και της Κίνας. Βρέθηκε ότι, παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, στο δείγμα της Καλιφόρνια η επίδραση των φίλων στην υιοθέτηση της συνήθειας τον καπνίσματος ήταν στατιστικά σημαντική και το μέγεθος του συσχετισμού δε διέφερε μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών πολιτισμών.

Αν ο στενός φίλος του μαθητή (ΣΤ' Δημοτικού-Α' Λυκείου) καπνίζει, είναι πιθανότερο ν’ αρχίσει το κάπνισμα και ο εν λόγω μαθητής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε έρευνα των Urberg, Degirmencioglu και Pilgrim (1997), σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο βαθμός της επιρροής τόσο των στενών φίλων όσο και της γενικότερης παρέας στη χρήση καπνού και αλκοόλ. Τονίζεται ωστόσο ότι η επιρροή του συνόλου της παρέας δεν είναι το ίδιο σημαντική και ότι σε τέτοιου είδους συσχετισμούς θα πρέπει να σταθμίζεται στο δείγμα η αρχική επιλογή από το-μαθητή του συγκεκριμένου στενού φίλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σκοπός της έρευνας των Ellickson, McGuigan και Klein (2001) ήταν να αποκαλυφθούν οι παράγοντες που προβλέπουν την έναρξη του καπνίσματος και τη διακοπή του στις ηλικίες μεταξύ 13-18 χρόνων και μεταξύ 18-23 χρόνων. Μεταξύ άλλων, συμπέραναν ότι οι καπνιστές που είχαν ελάχιστους έως κανένα φίλο από τις τάξεις του γυμνασίου που να κάπνιζε και αισθάνονταν ικανοί να αντισταθούν στην πίεση να καπνίσουν στην ηλικία των 18 ετών, πριν ξεκινήσουν το κάπνισμα, ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα έως τα 23 τους χρόνια. Γενικώς, η έκθεση σε σχετικές κοινωνικές επιρροές κατά την περίοδο προ της έναρξης του καπνίσματος έπαιζε σημαντικότερο ρόλο στη μετέπειτα απόφαση διακοπής του παρά στην απόφαση έναρξής του.

Τόσο στην έναρξη όσο και στη διατήρηση της συνήθειας του καπνίσματος μεταξύ των ηλικιών 11-17 ετών ο σημαντικότερος παράγοντας επιρροής είναι η συμπεριφορά καπνίσματος των καλύτερών μας φίλων. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν οι Smet, Maes, De Clercq, Haryanti και Winarno (1999) σε έρευνα που διε-ξήγαγαν στην Ινδονησία σε αγόρια εφήβους. Όσον αφορά την επιρροή της οικογένειας, μόνο η συμπεριφορά καπνίσματος των μεγαλύτερων αδελφόίν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα επιρροής.

Η συχνότητα με την οποία καπνίζει ο έφηβος, ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη και η ενθάρρυνση των φίλων είναι οι τρεις παράγοντες που σχετίζονται με την αυτοαποτελεσματικότητα του νέου ως προς την αποφυγή του καπνίσματος. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ο Fagan και οι συνεργάτες του (2003) σε έρευνα που διεξήγαγαν σε εργαζόμενους εφήβους στη Μασαχουσέτη. Ενώ η επιρροή των φίλων κρίθηκε αποφασιστικής σημασίας, η επιρροή των συνεργατών τέθηκε υπό αμφισβήτηση και η επιπλέον διερεύνηση του θέματος αποτέλε-σε πρόταση της συγκεκριμένης έρευνας. Αντίθετα, αποτελέσματα ερευνών για ενηλίκους κατατάσσουν την επιρροή των συνεργατών στους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαδικασία διακοπής (Beiner et al., 1999. Sorensen, Pechacek, & Pallonen, 1986). Σύμφωνα με τον Fagan και τους συνεργάτες του (2003), οι μελλοντικές παρεμβάσεις οφείλουν να προωθήσουν τη δημιουργία «δικτύων» φίλων που θα εμψυχώνουν τους νέους κατά τη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος και θα τους βοηθούν να αντισταθούν στις πιέσεις να καπνίσουν.

Σχολείο

Τα ποσοστά διάδοσης του καπνίσματος στο εκάστοτε σχολικό περιβάλλον του νέου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση και τη διατήρηση της συνήθειας του καπνίσματος από τον έφηβο. Αυτό υποστήριξαν οι Alexander, Piazza, Mekos και Valente (2001) βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της μελέτης τους που έγινε σε σχολικό δείγμα 2.525 εφήβων. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος έναρξης του καπνίσματος συνδέθηκε θετικά με δίκτυα φίλων στα οποία τουλάχιστον οι μισοί κάπνιζαν, με έναν ή δύο στενούς φίλους που κάπνιζαν και με αυξανόμενο ρυθμό διάδοσης του καπνίσματος σιο σχολείο του εφήβου. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος έναρξης του καπνίσματος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των δημοφιλών μαθητών σε σχολεία με υψηλή διάδοση του καπνίσματος απ’ ό,τι μεταξύ δημοφιλών μαθητών σε σχολεία με χαμηλή διάδοση. Το κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου ως χώρου αλληλεπίδρασης των εφήβων και διάδοσης συνηθειών κρίθηκε σημαντικό για την αποτροπή των νέων από το κάπνισμα, γεγονός που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στους στόχους των μελλοντικών παρεμβάσεων υγείας.

Οι Leatherdale, Cameron, Brown και McDonald (2005) υποστήριξαν ότι με κάθε αύξηση κατά 1% του ποσοστού των καπνιστών μεταξύ των τελειόφοιτων γυμνασίου αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταπηδήσει ένας νεαρός μαθητής από το στάδιο του «δοκιμαστή» σε αυτό του πειραματιζόμενου καπνιστή. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι η διάδοση του καπνίσματος σε μεγαλύτερους μαθητές συνδέεται άμεσα με την έναρξη του καπνίσματος στις μικρότερες ηλικίες μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου. Χαρακτήρισαν δε το σχολείο χώρο που θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές όσον αφορά τέτοιου είδους επιρροές και τόνισαν ότι ως τέτοιος χώρος πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των μελλοντικών παρεμβάσεων υγείας.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το άγχος;


Από μόνη της καμία τροφή δεν έχει αγχολυτικές ιδιότητες. Αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας, μια τροφή δε θα μας το προσφέρει από μόνη της. Ωστόσο, συ­γκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που ανιχνεύονται σε τρόφιμα μπορούν να καθορίσουν σε ένα βαθμό και την ποσότητα ου­σιών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να ρυθμίσουν και τα επίπεδα του άγχους. Για παράδειγμα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη λαμβάνεται με την κατανάλωση τροφών όπως είναι τα πουλερικά ή η μαύρη σοκολάτα και είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Σεροτονίνη όμως βρίσκουμε αυτούσια και σε τροφές όπως είναι το αβοκάντο, ο ανανάς, οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, οι ντομάτες.

Πέρα από αυτό, φαίνεται ότι βοηθάνε στην αντιμετώπιση του άγχους:
οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
τα Ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, καρύδια)
το μαγνήσιο (εμπεριέχεται σε τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φλαβονοειδή (φράουλες, μήλα, κόκκινα σταφύλια, μπρόκολο, λάχανο, χόρτα, κρεμμύδι)
τα ροφήματα από ορισμένα βότανα όπως είναι το τίλιο, το χαμομήλι, η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο, η πασιφλόρα.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο όπως είδαμε πλήττεται ιδιαίτερα από το άγχος. Ακόμα, η συχνή κατα­νάλωση νερού βοηθάει στην αποφυγή αφυδάτωσης. Και σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή που δεν έχει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού και τον υποστηρίζει στο να μην παρουσιάζει σημαντικές απώλειες ή βλάβες εξαιτίας του άγχους. Η υγιεινή διατροφή λοιπόν δρα και προληπτικά (θωρακίζοντας και προστατεύοντας τον οργανισμό) αλλά και θεραπευτικά (υποστηρίζοντας τον οργανισμό στην επούλωση των επιπτώσεων του άγχους).



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αναγνωρίζεις ένα ψεύτη από το πρόσωπό του


Για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν πέντε σημεία του προσώπου που αποκαλύπτουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia, κρύβεται σε πέντε μυϊκές ομάδες οι οποίες αλλάζουν «συμπεριφορά» όταν κάποιος ψεύδεται.

Οι ειδικοί από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου μελέτησαν τις περιπτώσεις 52 ατόμων, τα οποία είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε διάφορες χώρες, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό για την ασφαλή επιστροφή συγγενών τους ή για τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δολοφόνους των αγαπημένων τους προσώπων. Το τηλεοπτικό υλικό είχε συγκεντρωθεί από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Αυστραλία, Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα μισά από τα άτομα αυτά βάσει στοιχείων (γενετικού υλικού κ.ά.) φάνηκε ότι ψεύδονταν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν για φόνο.

Ενοχή στο μικροσκόπιο

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι από την πλευρά τους διαπίστωσαν ότι το στρες που βίωναν τα συγκεκριμένα άτομα κάθε φορά που ξεστόμιζαν ένα ψέμα δεν τους επέτρεπε να ελέγχουν τις συσπάσεις των μυών του προσώπου τους. Στα βίντεο που ανέλυσαν εμφανίζονταν 26 ψεύτες και 26 άτομα που έλεγαν αλήθεια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 καρέ από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, διαπιστώνοντας σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε μυϊκές ομάδες του προσώπου που σχετίζονται με τη λύπη, τη χαρά και την έκπληξη – όπως π.χ. οι μετωπιαίοι μύες, ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων, ο σφιγκτήρας μυς του στόματος, ο μείζων ζυγωματικός μυς, ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος.

Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, οι μύες που σχετίζονται με την έκφραση της θλίψης - ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων και ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος – φάνηκαν να συσπώνται συχνότερα σε άτομα που έλεγαν την αλήθεια. Αντίθετα, στο πρόσωπο όσων ψεύδονταν παρατηρείτο μια μικρή σύσπαση του μείζονος ζυγωματικού μυ και πλήρης σύσπαση των μετωπιαίων μυών. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλαν στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να μοιάζουν λυπημένοι.

Ψέμα με εξελικτικό υπόβαθρο

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πίσω από το ψέμα υπάρχει μια εξελικτική συνιστώσα. Κατά μέσο όρο λέμε ψέματα δύο φορές την ημέρα.

«Ακόμη και όταν τα ψέματα που λέμε σε διαπροσωπικό γίνονται αποδεκτά από τους γύρω μας , ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει σημάδια της απόκρυψης της αλήθειας. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών μας συναισθημάτων, συνήθως πέφτουν στο κενό» καταλήγουν οι Αμερικανοί.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που καθυστερούν το "γκριζάρισμα" των μαλλιών


Τα γκρίζα μαλλιά εκτός από αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας, όπως η έλλειψη των βιταμινών Β-12 ή Β-9.

Όσο μεγαλώνετε, τα γκρίζα μαλλιά αυξάνονται κατά 10% έως 20% κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να καθυστερήσετε αυτήν τη διαδικασία. Δείτε τι πρέπει να καταναλώνετε για να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν τα γκρίζα μαλλιά, σύμφωνα με το onmed.gr:

Βιταμίνη Β-12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β-12, επίσης γνωστή ως αναιμία, συνδέεται με το πρώιμο "γκριζάρισμα" των μαλλιών. Η βιταμίνη Β-12 συμβάλλει στην καλή κατάσταση του νευρικού σας συστήματος και συνεργάζεται με το φολικό οξύ και τη βιταμίνη Β-9, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς μεγαλώνετε, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β-12 από τις τροφές. Έτσι μετά την ηλικία των 50 ετών, θα πρέπει να αυξήσετε τις τροφές με Β-12 ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας. Τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β-12, καθώς και τα αυγά, το συκώτι, τα νεφρά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι καλές πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης.



Βιταμίνη Β-9 (φολικό οξύ)

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β-9 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Όπως η βιταμίνη Β-12, έτσι και το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή της μεθειονίνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για τον χρωματισμό των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ περιλαμβάνουν το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τις φακές, τα ρεβίθια, τα σπαράγγια, το μαγειρεμένο ρύζι και τα ζυμαρικά. Υπάρχουν επίσης ορισμένα δημητριακά που είναι επίσης εμπλουτισμένα με φολικό οξύ.



Χαλκός και Σίδηρος

Μια ανεπάρκεια σε χαλκό ή σίδηρο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Trace Element Research. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού επιπέδου του χαλκού και του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ήταν επίσης εμφανή σε αυτή τη διαπίστωση. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία πολλών βασικών ενζύμων στο σώμα και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι το συκώτι, τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα φιστίκια κάσιους, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και οι φακές. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, το σπανάκι και οι φακές.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυλληπτικά χάπια: Aυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου


Η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών (χαπιών, επιθεμάτων, κ.α.) για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα χρόνια σχετίζεται με πιθανή υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου μίας νέας γυναίκας να εμφανίσει έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο, το γλοίωμα.

Σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια χρήσης των αντισυλληπτικών και στον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού όγκου. Η χρήση για πάνω από πέντε χρόνια αντισυλληπτικών μόνο με προγεσταγόνο (προγεστερόνη) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,4 φορές. Για άλλες μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης, ο κίνδυνος από την παρατεταμένη χρήση είναι, επίσης, αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Γκάιστ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό κλινικής φαρμακολογίας "British Journal of Clinical Pharmacology", μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία της Δανίας και εντόπισαν όλες τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, οι οποίες διαγνώστηκαν με γλοίωμα (συνολικά 317 περιπτώσεις).

Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Γκάιστ επισήμανε πως, παρά το μικρό αυτόν κίνδυνο, λόγω παρατεταμένης χρήσης, (το γλοίωμα εμφανίζεται σε πέντε γυναίκες ανά 100.000 κάθε χρόνο), τα αντισυλληπτικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη, γι' αυτό οι γυναίκες μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά περιέχουν γυναικείες ορμόνες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά, ενεργοποιούν το φυσικό μηχανισμό αντισύλληψης μίας γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έτσι ώστε να μην ξαναμείνει έγκυος, όσο κυοφορεί.

Όσον αφορά το γλοίωμα, αν και λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες του, όπως και για τους άλλους εγκεφαλικούς όγκους, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάρροια και αφυδάτωση στο παιδί: Τι πρέπει να κάνω;


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι συστάσεις για σωστή ενυδάτωση στα παιδιά έχουν ως εξής: 1.300 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 2-3 ετών, 1.600 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 4-8 ετών, 2.100 mL/ημέρα για τα αγόρια 9 έως 13 ετών, 1.900 ml για τα κορίτσια 9 έως 13 ετών, ενώ για τους έφηβους από 14 ετών και άνω οι συστάσεις είναι ίδιες με αυτές των ενηλίκων, δηλαδή 2 και 2,5L υγρών για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

Φροντίζοντας για τη σωστή ενυδάτωση των παιδιών…

• Εξασφαλίστε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης στα παιδιά χορηγώντας τους συχνά χυμούς, smoothies, αναψυκτικά light αλλά και γάλα εκτός από νερό.
• Φροντίστε να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
• Εξασφαλίστε την πρόσληψη και άλλων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό π.χ. σούπα, φαγητά κατσαρόλας, σάλτσα ζυμαρικών, ζελέ φρούτων, γιαούρτι.

Αφυδάτωση λόγω διάρροιας

Η διάρροια, ορίζεται ως η εμφάνιση τριών ή περισσότερων χαλαρών ή υδαρών κενώσεων μέσα σε ένα 24ωρο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας υγρών και αφυδάτωσης στα παιδιά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται περίπου 1,7 δισ. περιπτώσεις διαρροϊκών ασθενειών κάθε χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης διάρροιας, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες αιτίες όπως:

• Αλλεργία ή δυσανεξία: όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
• Χρόνια νόσος: όπως νόσος Crohn ή ελκώδη κολίτιδα
• Διάρροια οφειλόμενη σε κάποια θεραπεία: π.χ φαρμακευτική αγωγή ή ακτινοθεραπεία
• Άλλες αιτίες όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κατάχρηση καθαρτικών

Αναγνωρίζοντας την αφυδάτωση στα παιδιά

Η αναγνώριση της αφυδάτωσης στα παιδιά μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι καθώς τα παιδιά είναι ευάλωτα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην ισορροπία του νερού, ενώ μπορεί να είναι πολύ μικρά για να εκδηλώσουν τη δίψα τους ή να ανταποκριθούν σε άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται σημεία και συμπτώματα διαφόρων επιπέδων αφυδάτωσης στα παιδιά.

Αναφορικά με τα βρέφη, η ύπαρξη μειωμένου αριθμού υγρών πάνων και ένα ελαφρύ βαθούλωμα στο κρανίο αποτελούν επιπρόσθετες ενδείξεις αφυδάτωσης.
Τέλος, τα παιδιά θεωρούνται επαρκώς ενυδατωμένα εάν έχουν απώλεια σωματικού βάρους που δεν υπερβαίνει το 3%, ήπια έως μέτρια αφυδάτωση όταν υπάρχει απώλεια του 3-9% του σωματικού βάρους, ενώ σοβαρή αφυδάτωση υποδεικνύεται από την απώλεια άνω του 9% του βάρους του σώματος.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βότανα που δυναμώνουν την καρδιά


Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να θωρακίσετε την καρδιά σας και να αποφύγετε δυσάρεστες επιπλοκές στο μέλλον. Η καρδιά ίσως το πιο σημαντικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται μία μόνιμη φροντίδα η οποία παίρνει την μόρφη της σωστής, μεσογειακής διατροφής αλλά και της τακτικής άσκησης. Η καλή λειτουργία της καρδιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή πρόσληψη καλής ποιότητας τροφών, με την τακτική γυμναστική και ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής.

Εκτός από όλα αυτά, όμως, υπάρχουν ορισμένα φυσικά συστατικά σε διάφορα βότανα που ενισχύουν την προσπάθειά σας για τη διατήρηση μιας υγιής καρδιάς.

Δείτε μερικά βότανα που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς:

Cayenne

Το πιπέρι καγιέν που προέρχεται από την Ινδία, δυναμώνει, ενεργοποιεί και τονώνει την καρδιά σταθεροποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και τους παλμούς.



Ρίγανη

Είναι πλούσια πηγή ινών που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η ρίγανη καταπολεμάει τη φλεγμονή και προστατεύει την καρδιά από την "κακή" χοληστερόλη (LDL).



Πράσινο Τσάι

Τα κύτταρα που συνθέτουν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων είναι ευαίσθητα και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την ανθεκτικότητά τους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation έδειξε ότι το πράσινο τσάι βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων εντός 30 λεπτών από την κατανάλωσή του! Το πράσινο τσάι έχει επίσης υψηλή συγκέντρωση του αντιοξειδωτικού/φλαβονοειδούς που ονομάζεται ECGC (EpiGalloCatechinGallate).



Σκόρδο

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μίας σκελίδας σκόρδου ημερησίως (το οποίο μεταφράζεται χονδρικά σε 500-1000 mg σε μορφή σκόνης) είναι καλό για να διατηρείται σε υγιή επίπεδα η χοληστερόλη στο αίμα. Παρόμοιες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το σκόρδο ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αθηροσκλήρωση καθώς "μαλακώνει" τις αρτηρίες και διασπά τη χοληστερόλη και το λίπος που προσκολλάται στα εσωτερικά τοιχώματά τους.



Λεβάντα

Το έλαιο από λεβάντα είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Επίσης συμβάλλει στην ενίσχυση των καρδιακών μυών και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τη συστολή και τη χαλάρωση των αρτηριών και των κοιλιών της καρδιάς. Οι καταπραϋντικές του ιδιότητες βοηθούν επίσης στη μείωση της ταχυπαλμίας και της υπέρτασης.



Ginseng

Έρευνες έχουν δείξει σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ginseng και της μειωμένης αρτηριακής πίεσης, καθώς και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής νόσου. Ωστόσο, προτού καταναλώσετε ginseng συμβουλευτείτε το γιατρό σας, επειδή σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί αύξηση της πίεσης.




Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση: Nιώσε χαρά μέσα σε 5 λεπτά!


Ένα δώρο που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή στον εαυτό σου - Δε θα σας πάρει παραπάνω από πέντε λεπτά για να οργανώσετε μια όμορφη πράξη φροντίδας του εαυτού σας.

Πόσο συχνά δείχνετε στον εαυτό σας έμπρακτα ότι τον αγαπάτε; Πόσες φορές έχετε προβεί σε πράξεις φροντίδας και αγάπης για εσάς τους ίδιους; Πειστείτε ότι αξίζετε να κάνετε στον εαυτό σας μια καλή πράξη. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να είναι γιορτή. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει ιδιαίτερα (ένα δώρο, ένα μασάζ, ένα αφρόλουτρο, μια εκδρομή, μια βόλτα, ένα γεύμα κτλ.) και δείξτε στον εαυτό σας πόσο τον ευχαριστείτε και τον αγαπάτε. Όποιο άλλο άτομο και αν σας αγαπήσει, ο μόνος άνθρωπος που θα έχετε για πάντα στα σίγουρα είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Κάντε τον φίλο σας, συγχωρέστε τις ατέλειές του και δείτε τον με στοργή και συμπάθεια.

Σκεφτείτε κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ωραία:

Προγραμματίστε πότε μπορείτε να το κάνετε:

Ποια είναι τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκόψουν;

Πώς μπορείτε να τα ξεπεράσετε;

Όταν θα κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας, συγκεντρώστε τη σκέψη σας σε αυτό και κάντε το όσο πιο συνειδητά γίνεται.

Κάνετε σκέψεις όπως «μου αξίζει», «μπράβο μου», «ήρθε ο καιρός να αρχίσω να σκέφτομαι και εμένα», «θα το ξανακάνω», «με φροντίζω».



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε tablet στα νήπια


Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times, επισημαίνουν μία αισθητή αύξηση στο χρόνο που περνάνε τα νήπια μπροστά στην οθόνη, είτε tablet, είτε έξυπνων κινητών. Πόσο ασφαλές είναι αυτό όμως και τι επίδραση μπορεί να έχει στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν;

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο το LiveScience, στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τα παιδιά ενός και δύο ετών και ακόμη ένα-ετών, αλλά η επίσημη καθοδήγηση από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία δηλώνει ότι: «θα πρέπει να αποφεύγεται η τηλεόραση και άλλα μέσα ψυχαγωγίας με οθόνη στα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών»

Γιατί όμως η ηλικία αυτή αποτελεί ορόσημο; Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν διαφορετικές απόψεις σε κάθε χώρα. Στη Γερμανία, ορισμένοι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν ότι η χρήση της οθόνης θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι την ηλικία των έξι ετών, στη Φινλανδία και σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες, δεν θέτουν κάποιο όριο, ενώ στην Ισπανία και την Πολωνία, ορίζουν τα 2 χρόνια ως το κατώτατο όριο.

Όλοι επεσήμαναν ωστόσο, ότι το να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι την παθητική παρακολούθηση τηλεόρασης με την διαδραστική και συμμετοχική χρήση των smartphones, tablets, βιντεοπαιχνιδιών και Leapsters φαίνεται παράλογο.

Φαίνεται ότι, κάπως ειρωνικά, παρόλο που η παγκόσμια αγορά έχει αναπτύξει την συγκεκριμένη, τεχνολογία είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την επίτευξη μιας παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με την ηλικία στην οποία επιτρέπεται η χρήση οθόνης.

Οι οθόνες είναι ουσιαστικά μια επιφάνεια που δημιουργεί και περιέχει ένα εναλλακτικό κόσμο. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε τις έννοιες που εμφανίζονται σε αυτό τον «άλλο κόσμο» και να σκεφτούμε αν τα παιδιά κάτω των δύο ετών μπορούν να τις κατανοήσουν με έναν τρόπο που θα μπορούσε να έχει ένα νόημα, και θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους.

Για παράδειγμα, αυτό είναι αποδεδειγμένο ότι παρά το γεγονός ότι έχουν μόνο έξι μήνες διαφορά, τα παιδιά 3 ετών ξεπερνούν σταθερά τα παιδιά 2μιση ετών στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα σε ένα σύμβολο και μια πραγματική αναπαράσταση ενός αντικειμένου.

Έρευνα από την Τζούντι Ντελόουτς του Κέντρο Μελέτης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και τους συνεργάτες της, δείχνουν ότι μερικά παιδιά κάνουν και λάθη στην κλίμακα, για παράδειγμα, εκλαμβάνοντας τα αυτοκίνητα παιχνίδια για πραγματικά αυτοκίνητα.

Επίσης οι παιδοψυχολόγους τονίζουν ότι οι διαδραστικές εφαρμογές μπορούν να παρεμβαίνουν στην ικανότητα κατανόησης ιστοριών του παιδιού, κυρίως επειδή όταν οι γονείς διαβάζουν το βιβλίο στο παιδί τους τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στα διαδραστικά στοιχεία από ό, τι στην ιστορία, κάτι που δεν θα συνέβαινε με ένα τυπωμένο βιβλίο.

Δεν έχει σημασία πόσο ακριβές και εξατομικευμένο θα είναι το λογισμικό, δεν μπορεί ποτέ να παρουσιάσει το εύρος και την ποιότητα των γλωσσικών σημάτων ενός ανθρώπινου ομιλητή. Η ικανότητα να δοκιμάσει να μιμηθεί τον ήχο και τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες, τους ήχους της φωνής και τη γλώσσα του σώματος του γονιού, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων.

Από την άλλη, οι τεχνοκράτες, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι, δεδομένης της δημοτικότητας των tablet τόσο στους ενήλικες όσο και στα μικρά παιδιά, θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να τους φέρει κοντά. Όμως εδώ τίθεται θέμα ποιότητας, αφού συνήθως τα τυπωμένα βιβλία περνάνε από σκληρή ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους εμπειρογνώμονες με μεγάλη εμπειρία στο είδος, που συμβουλεύουν σχετικά με την ποιότητα του βιβλίου πριν από τη δημοσίευση. Αντίθετα οι κριτικές των παιχνιδιών στο App Store σίγουρα δεν γίνονται από παιδοψυχολόγους.

Επίσης η μονόπλευρη απεικόνιση του κόσμου στα λογισμικά που απευθύνονται σε παιδιά, είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αφού οι ενήλικες και συνομήλικοι τους παρουσιάζουν πολύπλοκες συμπεριφορές που δεν συμπίπτουν πάντα με τα πρότυπα των ψηφιακών εφαρμογών και είναι αδύνατο να προβλεφθούν και να μοντελοποιηθούν.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι ορισμένες εφαρμογές υπάρχουν απλά για να ψυχαγωγούν τα παιδιά και να βρίσκουν για λίγο την ησυχία τους οι γονείς. Ωστόσο κατά πόσο αυτό το υλικό είναι κατάλληλο για την ψυχαγωγία των νηπίων, όταν οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα φωτεινότητας της οθόνης, ώστε να μην παρεμβαίνει στην σωστή ανάπτυξη της όρασης τους.

Τέλος, καθώς τα tablet είναι ακόμα πολύ καινούργια στον τεχνολογικό στίβο, γνωρίζουμε ελάχιστα για τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στα παιδιά 2 ετών από την εκτεταμένη αλληλεπίδραση με οθόνες αφής. Μάλιστα, όσο διαδραστικές κι αν είναι οι εφαρμογές και οι εικόνες έχουν εντελώς διαφορετικές ιδιότητες από τα περισσότερα άλλα αντικείμενα με τα οποία τα μικρά παιδιά μπορούν να αλληλεπιδράσουν στην καθημερινότητα τους.

Η αφή είναι το πρώτο και το νούμερο ένα μέσο επικοινωνίας και μάθησης στην πρώιμη παιδική ηλικία. Θα πρέπει να είναι σε θέση να πιάσουν, να ζουλήξουν ή και να προσπαθήσουν να μασήσουν τα αντικείμενα προκειμένου να κατανοήσουν τις βασικές τους ιδιότητες. Δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί αν αντικαταστήσουμε το χρόνο που δαπανάται σε αυτές τις εμπειρίες με τις παραλλαγές που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή τεχνολογία, όπου απλά θα πατάνε μία οθόνη.

Σε μια εποχή που οι οθόνες είναι μέρος της καθημερινότητας μας και υπάρχουν παντού, είναι αδύνατον να τις αποφεύγουμε εντελώς. Οι γονείς θα πρέπει σίγουρα να μην πανικοβληθούν όταν το μωρό τους συναντά μια οθόνη, αλλά τουλάχιστον μέχρι να έχουμε σωστά κριτήρια αξιολόγησης με γνώμονα την έρευνα για την καταλληλότητα των οθονών για τα νήπια, το καλύτερο είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αλληλεπίδραση των παιδιών με αυτές και να δώσουμε βάρος στην φυσική επαφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τράγος εναντίον αυτοκινήτου


Ένας σπασμένος προφυλακτήρας είναι το «ενθύμιο» που άφησαν τα κέρατα ενός τράγου στο αυτοκίνητο ενός οδηγού. Στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου καταγράφεται η μονομαχία ανάμεσα σε δύο τράγους, με το «πεδίο της μάχης» να έχει στηθεί όχι σε κάποια στάνη ή χωράφι αλλά σε έναν αυτοκινητόδρομο. Για κακή του τύχη ένας οδηγός προσπάθησε να περάσει όμως ο ένας από τους δύο «μονομάχους» είχε ήδη ξεκινήσει την επίθεση του και χτύπησε τον προφυλακτήρα του οχήματος κάνοντας τον κομμάτια.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μασάζ από ελέφαντες


Οι ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά, ζυγίζουν πολλούς τόνους και μπορούν να συνθλίψουν εύκολα έναν άνθρωπο. Όμως υπάρχουν αρκετοί θαρραλέοι που απολαμβάνουν ένα χαλαρωτικό μασάζ από τους ελέφαντες.



Στο ειδικό κέντρο χαλάρωσης στην εξωτική Ταϊλανδή όποιος τουρίστας δεν φοβάται μπορεί να ξαπλώσει, να τον πλησιάσει ο ελέφαντας και απαλά να τον πατήσει στο σώμα του διώχνοντας το άγχος και την πίεση ολόκληρης της ημέρας.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνέπειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης


Τα σάκχαρα, όπως και το άμυλο, είναι υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές, όπως σουκρόζη, φρουκτόζη, λακτόζη, γλυκόζη. Όλες οι μορφές έχουν γλυκιά γεύση. Η σουκρόζη είναι η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, προϊόν βιομηχανικής παραγωγής από το ζαχαροκάλαμο και τα τεύτλα, και χρησιμοποιείται σε ποτά, αρτοσκευάσματα και στη βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων. Η φρουκτόζη βρίσκεται στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η λακτόζη βρίσκεται στο γάλα.

Η γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή σακχάρου και είναι συστατικό των υπόλοιπων σακχάρων. Η επιτραπέζια ζάχαρη, για παράδειγμα, αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η γλυκόζη είναι, επίσης, το δομικό συστατικό του άμυλου. Το άμυλο είναι η κύρια πηγή υδατάνθρακα που βρίσκουμε στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά. Η γλυκόζη είναι η μορφή σάκχαρου που κυκλοφορεί στο αίμα. Αναφέρεται συχνά σαν «σάκχαρο αίματος» και τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια.

Διατροφικά στοιχεία:

Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ζυγίζει 4 γραμμάρια και περιέχει 16 θερμίδες. Ένα αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 54 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή 13 κουταλάκια του γλυκού. Η μαύρη ζάχαρη έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από τη λευκή. Περιέχει σε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες κάποια μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο, αλλά, όπως και η λευκή, υστερεί σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Συνέπειες υπερκατανάλωσης

Η συχνή έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, και για μεγάλη διάρκεια, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά. Κύριες πηγές ζάχαρης είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι καραμέλες και οι χυμοί.

Τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη έχουν πολλές θερμίδες και είναι φτωχά σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχουν, δηλαδή, «κενές θερμίδες» και αντικαθιστούν άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης, σε περίπτωση αδηφαγικής συμπεριφοράς, μπορεί να επηρεάσει κάποια νευρικά μονοπάτια, όπως αυτό της ντοπαμίνης, που ενισχύουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, και ως εκ τούτου οδηγεί σε επιθυμία για ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, η γλυκιά γεύση προκαλεί ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε την ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωσή της.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μας οδηγήσει σε υπέρβαρο και παχυσαρκία, μόνο στην περίπτωση που οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που «καίμε». Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη είναι, συνήθως, πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να υπερβούμε τη συνιστώμενη πρόσληψη. Ιδιαίτερα, τα άτομα που καταναλώνουν πολλά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη οδηγούνται σε υπερκατανάλωση θερμίδων, διότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι τρώνε συνολικά. Η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία.

Πολύς κόσμος πιστεύει πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη. Αυτό είναι λάθος! Ο διαβήτης είναι αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών. Παρ' όλα αυτά, το υπερβάλλον βάρος είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Καλό είναι άτομα που έχουν διαβήτη να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης, διότι η γρήγορη απορρόφησή της από το πεπτικό οδηγεί σε απότομη αύξηση του σάκχαρου στο αίμα, το οποίο δεν μπορούν να ρυθμίσουν άτομα με διαβήτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν έχουν διαβήτη, με διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε γλυκά, έχουν αυξημένη τιμή στον δείκτη μάζας σώματος και περιφέρειας-μέσης. Και άτομα που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη έχουν αυξημένες τιμές ινσουλίνης όταν δεν έχουν φάει απολύτως τίποτα.

Πότε υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης;

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα στις συνιστώμενες ποσότητες, ανάλογα με τις ανάγκες μας, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης. Κίνδυνος υπάρχει όταν καταναλώνουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Μερικά από αυτά είναι τα γλυκά και οι πάστες, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι χυμοί (όταν δεν είναι 100% φυσικοί), αλλά και οι μαρμελάδες και τα ζελέ. Η ζάχαρη, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πώς να κρατήσω σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη ζάχαρης;

Προσέχουμε τις ετικέτες των τροφίμων, έτσι ώστε να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Όταν τα σάκχαρα στο τρόφιμο είναι πάνω από 15% των συνολικών υδατανθράκων, σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι πλούσιο σε ζάχαρη. Όταν είναι κάτω από το 5%, σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι, επίσης, σημαντικό να ελέγχουμε την ποσότητα τροφίμου που καταναλώνουμε. Έτσι, τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μορφές με τις οποίες αναγράφονται τα σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων: γλυκόζη (glucose), δεξτρόζη (dextrose), φρουκτόζη (fructose), σιρόπι καλαμποκιού (corn or invert syrup), ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη (raw or brawn sugar), σιρόπι γλυκόζης (glucose syrup), μαλτόζη (maltose), υδρολυμένο άμυλο (hydrolysed starch).


Συμβουλές για να περιορίσουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε
Αντικαθιστάμε τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν ζάχαρη με ολικής άλεσης δημητριακά ή βρώμη.
Επιλέγουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μήλα ψητά, γιαούρτι ή ρυζόγαλο για επιδόρπιο, αντί για γλυκά ή συσκευασμένα σνακ.
Ελαττώνουμε τη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στα σπιτικά γλυκά.
Αντικαθιστάμε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη με φυσικούς χυμούς, ανθρακούχο νερό, γάλα, ροφήματα διαίτης ή smoothies.
Επιλέγουμε κονσέρβες φρούτων που συντηρούνται σε χυμό και όχι σε σιρόπι.
Επιλέγουμε μαρμελάδες με λιγότερη ζάχαρη ή spreads φρούτων.
Ελαττώνουμε ή βγάζουμε τελείως τη ζάχαρη από τον καφέ ή τα άλλα ροφήματα.


Πηγή:
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα; Μάθε να τα ξεχωρίζεις


Όταν ξυπνάτε και έχετε φτέρνισμα, βήχα, άλγη, πυρετό, δεν μπορείτε να κινηθείτε,πόνοι στους μύες, πώς ξέρετε αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της γρίπης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Ένα κρυολόγημα είναι μια πιο ήπια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος από τη γρίπη. Ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα για λίγες ημέρες, τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε πολύ άρρωστος για μερικές ημέρες έως εβδομάδες. Η γρίπη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η πνευμονία και οι νοσηλείες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος;

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως με πονόλαιμο, τα οποία συνήθως κρατούν πάνω από μια ή δύο ημέρες. Ρινικά συμπτώματα, ρινική καταρροή, συμφόρηση, ακολουθούν μαζί με βήχα, την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα. Ο πυρετός είναι ασυνήθιστος σε ενήλικες, αλλά μια μικρός πυρετός με δέκατα είναι δυνατόν. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν πυρετό με ένα κρυολόγημα. Με τα συμπτώματα κρυολογήματος, η μύτη βρίθει υδαρής ρινικές εκκρίσεις, για τις πρώτες λίγες ημέρες. Αργότερα, αυτές γίνονται πιο χοντρές και πιο σκούρες. Σκουρόχρωμη βλέννα είναι φυσικό να υπάρξει και συνήθως δεν σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Αρκετές εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος;

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών που έχετε τα συμπτώματα κρυολογήματος, αυτά είναι μεταδοτικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε μεταδώσετε το κρυολόγημα και σε άλλους, έτσι ίσως χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι και να πάρετε κάποια πολυπόθητη ανάπαυση. Εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος δεν φαίνεται να βελτιώνονται, μετά από μία εβδομάδα, μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη, όπου μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αντιβιοτικά. Μερικές φορές, τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπερδεύονται με την αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) ή μια μόλυνση κόλπων. Εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος αρχίζουν γρήγορα και βελτίωνονται μετά από μια εβδομάδα, τότε είναι συνήθως ένα κοινό κρυολόγημα, όχι αλλεργία. Εάν όμως, τα συμπτώματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε αναπτύξει μια αλλεργία ή ιγμορίτιδα.

Ποιά είναι τα κοινά συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κυκλοφορική συμφόρηση και βήχα. Η γρίπη των χοίρων, ιδίως συνδέεται επίσης με έμετο και διάρροια. Τα περισσότερα συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκούν για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Μια συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα στους νέους, ηλικιωμένους ή άτομα με πνευμονική ή καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, ενημερώστε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σημείο της πνευμονίας είναι ο πυρετός που επανέρχεται μετά από μια ή δύο ημέρες. Ακριβώς όπως οι ιοί του κρυολογήματος, οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στο σώμα σας μέσω των βλεννογόνων της μύτης, τα μάτια ή το στόμα. Κάθε φορά που αγγίζετε το χέρι σας σε μία από αυτές τις περιοχές, θα μπορούσαν να μολύνουν τον εαυτό σας με έναν ιό, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικό να κρατήσετε τα χέρια σας χωρίς μικρόβια, με το συχνό πλύσιμο, για την πρόληψη τόσο της γρίπης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα;

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε από τα συμπτώματα αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα; Πάρτε τη θερμοκρασία σας, λένε πολλοί εμπειρογνώμονες. Τα συμπτώματα της γρίπης μιμούνται συχνά τα συμπτώματα κρυολογήματος, με ρινική συμφόρηση, βήχα, πόνους και αδιαθεσία. Αλλά ένα κοινό κρυολόγημα έχει σπάνια πυρετό. Με συμπτώματα γρίπης, θα έχετε πιθανώς αρχικά πυρετό. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στο σώμα είναι, επίσης, πιο συχνές με τη γρίπη. Αυτός ο πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης .

Επιπλοκές

Συμφόρηση κόλπων του προσώπου,

Λοίμωξη του μέσου αυτιού

Ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία (μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή)

Πρόληψη

Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Αποφύγετε τη στενή επαφή με κάποιον με ένα κρυολόγημα

Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Αποφύγετε τη στενή επαφή με κάποιον που έχει τα συμπτώματα της γρίπης

Συνήθως, η εποχή του χρόνου θα σας δώσει κάποια αίσθηση των συμτωμάτων. Η εποχή της γρίπης διαρκεί από το φθινόπωρο έως την άνοιξη του επόμενου έτους.

Πότε μπορώ να καλέσετε τον γιατρό

Αν έχετε ήδη συμπτώματα, είναι σημαντικό να καλέσετε το γιατρό σας ή/και αν έχετε, επίσης, οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα:

Επίμονο πυρετό: Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας άλλης βακτηριακής λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Επώδυνη κατάποση: Αν και ένας πονόλαιμος, από κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία, έντονο πόνο θα μπορούσε να απαιτείται και θεραπεία από γιατρό.

Επίμονος βήχας: Όταν ο βήχας δεν υποχωρεί μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να είναι βρογχίτιδα, η οποία μπορεί να χρειαστεί ένα αντιβιοτικό. Οπισθορρινική καταρροή ή ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επίμονο βήχα. Επιπλέον, το άσθμα είναι μια άλλη αιτία του επίμονου βήχα.

Επίμονη συμφόρηση και πονοκέφαλος: Όταν τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση και απόφραξη των κόλπων μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα). Αν έχετε πόνο γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο, με παχιά ρινική καταρροή μετά από μια εβδομάδα, μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη και ενδεχομένως να χρειαστείτε ένα αντιβιοτικό. Οι περισσότερες μολύνσεις κόλπων, πάντως, δεν χρειάζονται ένα αντιβιοτικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ιατρική βοήθεια αμέσως.

Στους ενήλικες, σημάδια της κρίσης περιλαμβάνουν:

Έντονος πόνος στο στήθος

Σοβαρή κεφαλαλγία

Δύσπνοια

Ζάλη

Σύγχυση

Επίμονος έμετος

Στα παιδιά, οι πρόσθετες ενδείξεις έκτακτης ανάγκης:

Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή

Μπλε χρώμα του δέρματος

Δεν πίνει αρκετά υγρά

Λήθαργος και αδυναμία να αλληλεπιδρούν φυσιολογικά

Ακραία ευερεθιστότητα ή δυσφορία

Τα συμπτώματα που είχαν βελτιωθεί, ξαφνικά επιδεινώνονται

Πυρετός με εξάνθημα

Μπορώ να αποτρέψω τα συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος;

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την προστασία κρυολογήματος και γρίπης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών, τρίβοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, βοηθά την απομάκρυνση των μιροβίων από το δέρμα. Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για την πρόληψη της γρίπης ή το κρυολόγημα, μπορείτε επίσης κάνετε ένα εμβόλιο, για την πρόληψη της εποχικής γρίπης.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λάθη του παρελθόντος: Πώς να μην τα επαναλάβεις


«Πώς μαθαίνεις να κολυμπάς; Κάνεις λάθη, έτσι δεν είναι; Και τι συμβαίνει;Κάνεις κι άλλα λάθη, κι έχεις κάνει όλα τα λάθη που θα μπορούσες να κάνεις χωρίς να πνιγείς-και κάποια από αυτά τα λάθη, τα έχεις επαναλάβει πολλές φορές-και τι διαπιστώνεις; Ότι μπορείς να κολυμπήσεις; Η ζωή είναι το ίδιο όπως όταν μαθαίνεις να κολυμπάς! Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μάθεις να ζείς!» ‘Αλφρεντ Άντλερ

Υπάρχουν ίσως φορές που σκέφτεσαι το παρελθόν σου και εύχεσαι να μπορούσες να αλλάξεις γεγονότα ή εμπειρίες σου. Ίσως διασχίζει το μυαλό σου η σκέψη, πώς εάν μπορούσες να γυρίσεις πίσω και να κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά, π.χ να χειριστείς διαφορετικά μία σχέση σου, να προσπαθήσεις περισσότερο στη δουλειά σου ή να μην πάρεις κάποιες «λάθος» αποφάσεις , τότε πιθανόν το παρόν σου να ήταν καλύτερο. Εάν σκέφτεσαι διαρκώς τα λάθη του παρελθόντος με τρόπο επικριτικό, εάν βιώνεις συναισθήματα απογοήτευσης και νοσταλγίας γι ‘αυτό που «θα μπορούσε να είχε συμβεί» και μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες, κινδυνεύεις να χάσεις όχι μόνο το παρόν αλλά και την όρεξη που απαιτείται για να «δουλέψεις» για ένα καλύτερο μέλλον.

Βέβαια, σ’ένα μεγάλο βαθμό, η μετάνοια για το παρελθόν μπορεί να μας βοηθήσει: α) να κατανοήσουμε τα πράγματα που μας συνέβησαν, β) να αποκτήσουμε αυτεπίγνωση και να καταλάβουμε τα κίνητρα και τις αντιδράσεις μας και γ) ν’ανακαλύψουμε νέους δρόμους προς την προσωπική μας βελτίωση. Το να αισθανόμαστε λοιπόν «μετανιωμένοι» έχει σημαντική λειτουργικότητα στη ζωή μας. Η μετάνοια όμως και η έντονη αποδοκιμασία των παρελθοντικών πράξεων μας, εάν βιώνονται σε υπερβολικό βαθμό μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια διαδρομή πολύ διαφορετική από την προσωπική βελτίωση. Συχνά, μπορεί να φέρουν συναισθήματα θλίψης, αναξιότητας και να προκαλέσουν στατικότητα αντί δημιουργική δράση.

Για να συμφιλιωθείς με τα λάθη του παρελθόντος

Α) Κατανόησε ότι τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Κάποια λάθη έχουν σίγουρα σημαντικότερες επιπτώσεις από κάποια άλλα. Όμως, όλοι ανεξαιρέτως κάνουν λάθη, λάθος πράξεις, λάθος επιλογές. Δεν μπορείς να το αποφύγεις, γιατί είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθεις.

Β) Η μετάνοια δεν θα έπρεπε να είναι μια ψυχολογική τιμωρία για τα παραπτώματα μας. Αντί να τιμωρείς τον εαυτό σου αποδοκιμάζοντας και απορρίπτοντας τον για τα λάθη του, προσπάθησε να δείς αυτό που σου λέει το συναίσθημα της μετάνοιας: οτι κάτι πρέπει ν’αλλάξεις στον τρόπο σκέψης, τις συνήθειες ή τη συμπεριφορά σου. Κοίταξε μέσα σου και δες την μετάνοια σα μία “φίλη” που προσπαθεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και να βελτιώσεις ο,τι χρειάζεται βελτίωση. Εάν θεωρείς ότι το λάθος σου ήταν πολύ σοβαρό και δεν μπορείς να πάψεις να κατηγορείς τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να «συγχωρεθεί»όπως ίσως θα την έδινες και σ’ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Κάνε ειρήνη με τον εαυτό σου και δές πως μπορείς ν’αλλάξεις τη ζωή σου από εδώ και πέρα.

Γ) Εάν μετανιώνεις για το παρελθόν, μην αφήσεις το συναίσθημα αυτό να «βουλιάξει». Μέσα από την αναγνώριση των λαθών σου, προσφέρεις στον εαυτό σου την δυνατότητα να γίνεις καλύτερος. Όταν η μετάνοια γίνεται ευκαιρία για αλλαγή, έχει τη δύναμη να σε ανυψώσει, να σε κάνει να ξεκαθαρίσεις τους στόχους και τις αξίες σου. Εάν όμως παραδοθείς στην αρνητική της διάσταση, ίσως βυθιστείς σε περισσότερη απογοήτευση.

Δ)Όσο και να μετανιώνεις για τα λάθη του παρελθόντος, το παρελθόν δεν αλλάζει. Αντί να σπαταλάς την ενέργεια σου σκεπτόμενος με απογοήτευση πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα εάν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές, επικεντρώσου στο πώς μπορείς να καλυτερέψεις τα πράγματα όπως είναι τώρα. Η αλήθεια είναι, ότι ακόμα κι αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές, ποτέ δεν ξέρεις εάν τα πράγματα θα ήταν όντως καλύτερα. Κάθε απόφαση, συνεπάγεται ένα «ναι» κι ένα «όχι» γι’αυτό και θα ήταν καλό να είμαστε προετοιμασμένοι ν’αποδεχτούμε το γεγονός ότι όταν αποφασίζουμε για κάτι, διαλέγουμε ένα πράγμα κι αφήνουμε ένα άλλο πίσω μας.

Ε) Κάνε την κάθε σου μέρα σημαντική. Απόλαυσε το παρόν σου και ζήσε με τρόπο συμβατό με τις αξίες σου. Εάν για παράδειγμα μετανιώνεις για τον λιγοστό χρόνο που περνούσες με την οικογένεια σου στο παρελθόν, προσπάθησε να αφιερώσεις τον χρόνο που νομίζεις ότι θα σε ικανοποιούσε και θα προλάβαινε συναισθήματα μετάνοιας στο μέλλον. Εάν μετανιώνεις για επιλογές στην καριέρα σου,αναλογίσου τι είναι σημαντικό για σένα, και κάθε μέρα κάνε ένα βήμα προς την κατεύθυνση που θα ήθελες να φτάσεις. Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις την παρούσα στιγμή και την χαρά που σου δίνουν «τα σωστά σου» γιατί σίγουρα εκτός από λάθη που μετανιώνεις, έχεις πράγματα στη ζωή σου τα οποία είναι μαζί σου λόγω επιλογών που δε μετανιώνεις και για τις οποίες έχεις τη σιγουριά ότι ήταν οι σωστές.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράκι 3 ετών πυροβόλησε τους γονείς του στις ΗΠΑ


Βρήκε το όπλο στην τσάντα της μητέρας του.

Ένα αγοράκι 3 ετών πυροβόλησε και τραυμάτισε τον πατέρα του και την έγκυο μητέρα του με ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών που έβγαλε από την τσάντα της γυναίκας ενώ έψαχνε για το iPad της, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της πολιτείας του Νέου Μεξικού.

Και οι δύο γονείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο μετά τους τραυματισμούς τους, που πάντως δεν απειλούν τη ζωή τους. Η σφαίρα διαπέρασε τους γλουτούς του πατέρα και πέτυχε τη μητέρα στον ώμο, σύμφωνα με τον Σάιμον Ντρόμπικ, στέλεχος της αστυνομικής διεύθυνσης του Αλμπουκέρκι.

Η γυναίκα, 8 μηνών έγκυος, παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, ενώ ο πατέρας πήρε εξιτήριο, είπε ο Ντρόμπικ, που ήταν ο πρώτος αστυνομικός που έφθασε στον τόπο του συμβάντος, το οποίο αναφέρθηκε στις αρχές χθες το απόγευμα.

«Σε ό,τι αφορά το παιδί πρόκειται για ένα φρικτό ατύχημα, αλλά είναι οι γονείς αυτοί που έχουν την ευθύνη κατά τον νόμο», σημείωσε ο Ντρόμπικ. «Έπρεπε να είχαν φροντίσει το όπλο να είναι ασφαλές».

Το ζευγάρι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της αμέλειας, που αποτελεί πλημμέλημα. Το παιδί δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, διευκρίνισε ο Ντρόμπικ.

Η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς πως αγόρασε το πιστόλι την ημέρα πριν από το συμβάν, ανέφερε ακόμη ο Ντρόμπικ. Στον άνδρα της απαγορεύεται η κατοχή, διότι έχει μια καταδίκη για κακούργημα στο ποινικό του μητρώο.

Η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων επίσης ενός κοριτσιού δύο ετών και της γιαγιάς των παιδιών, διέμενε στο ξενοδοχείο America's Best Value Inn μαζί με τα δυο πίτμπουλ της επί μια εβδομάδα όταν σημειώθηκε το επεισόδιο.

Τα παιδιά παραδόθηκαν στην υπηρεσία προστασίας ανηλίκων για τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ τα δύο σκυλιά δόθηκαν προσωρινά σε στελέχη ενός κέντρου ελέγχου και περίθαλψης ζώων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τηλεσκόπιο εξερευνά το διάστημα


Ψάχνει για πλανήτες με δύο έως οκτώ φορές τη διάμετρο της Γης.

Ένα νέο τηλεσκόπιο-«κυνηγός», που βρίσκεται στη Χιλή, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να περιεργαστούν την ατμόσφαιρα σχετικά μικρών πλανητών, οι οποίοι κινούνται σε κοντινά αστέρια.

Το Next-Generation Transit Survey (NGTS), που βρίσκεται στο παρατηρητήριο Paranal του European Southern Observatory (ESO), έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναζητά πλανήτες που έχουν από δύο έως οκτώ φορές τη διάμετρο της Γης, καθώς περνούν μπροστά από τα άστρα τους. Ένας τέτοιος πλανήτης θα μπορούσε να προκαλέσει το τρεμόπαιγμα του φωτός του αστεριού καθώς περνά μπροστά του, επιτρέποντας στο τηλεσκόπιο να εντοπίσει τον πλανήτη κατά τη διέλευσή του.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και περιμένουμε να ξεκινήσουμε τις αναζητήσεις μας για μικρούς πλανήτες σε διπλανά άστρα» ανέφερε ο Peter Wheatley, επικεφαλής ενός προγράμματος του NGTS από το πανεπιστήμιο του Γουόργουικ σε ανακοίνωσή του. «Οι ανακαλύψεις του NGTS και η παρακολούθηση των παρατηρήσεων από τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Γη αλλά και στο διάστημα, θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα στην προσπάθειά μας να μελετήσουμε τις ατμόσφαιρες και τη σύνθεση μικρών πλανητών, όπως η Γη».

Το όργανο αυτό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μετρά τη φωτεινότητα των άστρων με μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιαδήποτε άλλη επίγεια έρευνα ευρέως πεδίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του ESO. Το NGTS αποτελείται από 12 τηλεσκόπια που θα λειτουργούν ρομποτικά, σύμφωνα με το ESO. Οι αστρονόμοι που συμμετέχουν ελπίζουν να βρουν μικρούς, φωτεινούς πλανήτες, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις πυκνότητές του.

Με αυτές τις μετρήσεις, οι επιστήμονες ίσως να είναι σε θέση να μάθουν περισσότερα για το τι είναι αυτό που κάνει τους πλανήτες, δηλαδή κατά πόσο είναι βραχώδεις, αέριες μάζες ή υγροί και αν αποτελούνται από άλλα υλικά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εφαρμογή που σας λέει με ποιον να... γίνετε φίλοι


Παρακολουθεί πώς επηρεάζεται ο καρδιακός σας παλμός.

Στον κοινωνικό μας κύκλο είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν φίλοι με τους ανθρώπους θέλουμε και μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί τους, εκείνοι που μας ηρεμούν, αλλά και άλλοι οι οποίοι είναι «κακή επιρροή».

Μια νέα εφαρμογή που δημιουργήθηκε από τους Kyle McDonald και Lauren McCarthy από τις ΗΠΑ και δοκιμάστηκε από μια ομάδα φοιτητών στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University, «υπόσχεται» ότι μπορεί να αποκαλύψει πώς ακριβώς μας κάνουν να νιώθουμε διαφορετικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μάλλον θα… πρέπει να απομακρύνουμε από τη ζωή μας για τα καλά.

Η εφαρμογή ονομάζεται «Pplkpr» (στα αγγλικά προφέρεται ως «people keeper»). Συγχρονίζει μια οθόνη που παρακολουθεί τους καρδιακούς παλμούς και συνδέει τις ανεπαίσθητες αλλαγές στη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη, όταν βρίσκεται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους.



Μόλις αντιληφθεί μια αλλαγή, η εφαρμογή ρωτά το χρήστη να εξηγήσει πώς αισθάνεται και με ποιον είναι μαζί. Με τον καιρό, ένας αλγόριθμος «μαθαίνει» ποια συναισθήματα σχετίζονται με τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, μπορείτε να ανακαλύψετε ποιοι από τους φίλους σας… σας κάνουν κακό!



Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στις συσκευές iOS.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά


Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει εξασθένηση, από αργά το βράδυ των ισχυρών νότιων ανέμων που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές εξακολουθούν να φθάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά, τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη και τις Κυκλάδες θα γίνουν κανονικά.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα. Κλειστή από Νέα Πέραμο -Σαλαμίνα.

Απαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να ισχύει για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα, Αρκίτσα - Αιδηψός. Από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται κανονικά.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη. Κλειστή από Καβάλα για Θάσο. Κανονικά γίνονται επίσης τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα, Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Κεφαλλονιά. Κλειστή παραμένει η γραμμή Ηγουμενίτσα - Λευκίμη αλλά και το Ρίο - Αντίριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών


Την απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, μειώσεις των συντάξεων των δικαστών, δημοσίευσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των, εν ενεργεία, δικαστικών και των ενστόλων .

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για την μείωση των συντάξεων, όπως είναι η περιστολή των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας και η «αποτυχία είσπραξης των προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών....», «....δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Και αυτό γιατί τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν και οι περικοπές «συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως, και πάλι, κατά παράβαση της κατ' άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».

Σε άλλο σημείο της απόφασής της η Ολομέλεια αναφέρει:

«Οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών.

Η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστησε μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ' επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Τελικά, η Ολομέλεια έκρινε,κατόπιν, ότι οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και «μάλιστα αναδρομικά από 1.8.2012, αντίκεινται προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 4 και καθίστανται ως εκ τούτου ανίσχυρες».

Ακόμα, οι περικοπές των συντάξεων είναι αντίθετες στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο κατοχυρώνεται «ο σεβασμός της περιουσίας του προσώπου, το οποίο μπορεί να την στερηθεί μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας, τηρουμένων βεβαίως των συνταγματικών αρχών της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας».



Διαβάστε περισσότερα...

H φοβία για το αίμα και τις ενέσεις: Υπάρχει λύση;


Ο όρος ειδική φοβία αναφέρεται στον επίμονο, υπερβολικό ή /και παράλογο φόβο ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης πχ. φόβος για τα σκυλιά, τα ύψη, το νερό, τις καταιγίδες, τον σεισμό, την οδήγηση, τα αεροπορικά ταξίδια. Ο άνθρωπος που πάσχει από τη διαταραχή αποφεύγει να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να την υπομείνει με δυσκολία εμφανίζοντας συχνά έντονο άγχος.

Από το πλήθος των ειδικών φοβιών ξεχωρίζει η φοβία που αφορά το αίμα, τις ενέσεις, τα τραύματα και τις ιατρικές διαδικασίες, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης της. Σε όλες τις άλλες διαταραχές άγχους, χαρακτηριστικό σωματικό σύμπτωμα είναι η ταχυκαρδία, αντίθετα σε αυτή τη διαταραχή ο ασθενής στην επαφή του με το φοβογόνο ερέθισμα εμφανίζει μία εν μέρει διαφορετική βιολογική προδιάθεση με κύρια χαρακτηριστικά την μείωση των καρδιακών παλμών και την πτώση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα η κλινική του εικόνα να εμπλουτίζεται από λιποθυμίες.

Είναι σύνηθες πάσχοντες με άλλες φοβίες, να αισθάνονται ή/και να φοβούνται μήπως λιποθυμήσουν, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, ασθενείς με φοβία αίματος είναι επιρρεπείς σε λιποθυμία ή λιποθυμούν πραγματικά ακόμα και στη φανταστική επαφή με τα φοβογόνα αντικείμενα, στο άκουσμα της λέξης «αίμα» ή στον ήχο των νοσοκομειακών σειρήνων. Έτσι συχνά αποφεύγουν για χρόνια τον οδοντίατρο, τις εξετάσεις αίματος, αλλά και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να τους σώσουν την ζωή. Κάποιες γυναίκες με την διαταραχή αυτή μπορεί να αποφεύγουν να τεκνοποιήσουν, επειδή αδυνατούν να εμπλακούν στον τοκετό και σε οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία προηγείται. Άλλες αποφυγές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της επαγγελματικής και της κοινωνικής τους ζωής, εξαιτίας της πιθανότητας και μόνο της λιποθυμίας μπροστά σε κόσμο, που πυροδοτεί συναισθήματα ντροπής και ταπείνωσης.

Η φοβία αίματος – ένεσης – τραύματος συνιστά μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ειδικές φοβίες στους ενήλικες και των δύο φύλων, με ισχυρό το στοιχείο της κληρονομικότητας (συχνή εμφάνιση στα μέλη της ίδιας οικογένειας). Οι πάσχοντες φαίνεται να αναζητούν θεραπεία όταν είναι επείγουσα ανάγκη πχ. πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος, να κάνουν κάποιο χειρουργείο ή όταν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις πχ. να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή την καριέρα τους ως δάσκαλοι, νοσοκόμοι, γιατροί. Παρόλα αυτά ενώ η μέση ηλικία έναρξης της φοβίας είναι τα 6 χρόνια η μέση ηλικία αναζήτησης θεραπείας είναι τα 30 χρόνια . Σε αναζήτηση των λόγων αυτής της καθυστέρησης επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών δεν γνωρίζει την ύπαρξη της φοβίας και φυσικά την ύπαρξη αποτελεσματικής θεραπείας. Θεωρεί μάλιστα το πρόβλημά του προσωπική ευαισθησία, που αρχικά περιμένει να περάσει με την ηλικία και όταν δει ότι αυτό δεν συμβαίνει απογοητεύεται και το μεταφράζει ως ένδειξη αδυναμίας χαρακτήρα.

Η θεραπεία εκλογής για την συγκεκριμένη διαταραχή άγχους είναι Ψυχοθεραπεία Συμπεριφοράςμε κύρια τεχνική την εφαρμοσμένη ένταση των μυών που προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος και των παλμών της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα ο ασθενής μαθαίνει καθώς έρχεται σε επαφή με τα φοβογόνα ερεθίσματα πώς να σφίγγει διαδοχικά όλους τους μύες του σώματός του με τέτοιο τρόπο ώστε να μη συμβεί η βραδυκαρδία και το λιποθυμικό επεισόδιο. Σταδιακά παύει να αποφεύγει και ανακτά την αυτοπεποίθηση του, αφού για πρώτη φορά έχει στα χέρια του ένα τόσο ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο για να χειριστεί το πιο δυσάρεστο σύμπτωμα της φοβίας του που είναι οι λιποθυμίες.

Συνοψίζοντας, η ειδική φοβία αίματος, ένεσης τραύματος είναι η μοναδική διαταραχή άγχους που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του ασθενή. Η άγνοια γύρω από τη φύση της διαταραχής και την ύπαρξη της αποτελεσματικής της θεραπείας, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, τόσο για τον πάσχοντα, όσο και για τον επαγγελματία ψυχικής υγείας που προσπαθεί να τον βοηθήσει.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...