Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η έλλειψη ύπνου… παχαίνει



Προσπαθήστε να κοιμάστε πάνω από επτά ώρες τη μέρα.

Λιγότερες από επτά ώρες ύπνου οδηγούν συνήθως σε… επιδρομές στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας για εξεύρεση διαφόρων σνακ, με αποτέλεσμα… ο δείκτης της ζυγαριάς να ανεβαίνει!

Και φυσικά όταν κανείς είναι και κουρασμένος… η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται να κάνει.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων… παχαίνουν. Αλλά το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει και η έλλειψη ύπνου. Η διάρκεια ύπνου συνδέεται με την απώλεια βάρους» λέει η fitness Nicki expert Waterman.

«Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, καθώς ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες όταν κοιμάται, αλλά σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε 18.000 ενήλικες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες τη μέρα είχαν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους περνούσαν περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα στο κρεβάτι τους» πρόσθεσε!

Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό ίσως είναι ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό, μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει την όρεξη. Αυξάνει ακόμη τα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που κάνει το άτομο να θέλει να τρώει πιο πολύ.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να βοηθηθείτε:

1. Πιείτε χαμομήλι, καθώς είναι χαλαρωτικό και προετοιμάζει τον οργανισμό για τον ύπνο.

2. Φάτε ρύζι για βραδινό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νυστάζουν πιο εύκολα όταν καταναλώνουν ρύζι τέσσερις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι.

3. Αποφύγετε την καφεΐνη οκτώ ώρες πριν πέσετε για ύπνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Έθαψε ζωντανή τη νεογέννητη κόρη του



Επειδή γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο.

Οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν έναν άντρα, ο οποίος κατηγορείται ότι έθαψε ζωντανή τη νεογέννητη κόρη του επειδή… γεννήθηκε παραμορφωμένη.

Το παιδί γεννήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Kacha Khuh στην επαρχία Punjab και μόλις το αντίκρισε ο πατέρας του… σοκαρίστηκε και άρχισε να σκέφτεται με ποιον τρόπο θα μπορούσε να απαλλαγεί από αυτό!

Σύμφωνα με την αστυνομία, είπε στους συγγενείς του ότι το παιδί γεννήθηκε νεκρό και κανόνισε την κηδεία. Προς έκπληξη των τεθλιμμένων συγγενών από το φέρετρο ακούστηκαν κλάματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρχές όταν τον είδαν να πηγαίνει με το παιδί στον τάφο.

Ο πατέρας που έχει άλλα τέσσερα παιδιά θα καταδικαστεί σε θάνατο αν αποδειχτεί από την αυτοψία ότι σκότωσε την κόρη του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδανική επιλογή ποτού για το καλοκαίρι η μπίρα



Η κατανάλωση με μέτρο προσφέρει ενυδάτωση του οργανισμού.

Έφτασε το καλοκαίρι, ώρα για βουτιές με καλή παρέα. Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι ένα ποτήρι μπίρας συνοδευτικά ή όχι με το φαγητό ολοκληρώνει ιδανικά το ειδυλλιακό αυτό σκηνικό. Και αρκετοί θα προσπαθούσαν να μην υποκύψουν στον πειρασμό της απολαυστικής, γευστικής και δροσιστικής αυτής επιλογής, χάρη των τύψεων που μπορεί να τους κατακλύζουν. Είναι, ωστόσο, η μπίρα μια επιβαρυντική τον οργανισμό επιλογή;

Η μπίρα είναι ένα ποτό, η διατροφική αξία της οποίας έχει αναγνωριστεί χιλιάδες χρόνια πριν. H ονομασία του ποτού προήλθε από το λατινικό ρήμα «bibere» που σημαίνει πίνω, ενώ ενδεικτικά ο Ιπποκράτης αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες της για την υγεία.

Ξέρατε ότι το βασικό συστατικό της μπίρας σε ποσοστό 93% είναι το νερό; Κι όμως, μάλλον είναι το πιο ενυδατικό αλκοολούχο ποτό, που το καθιστά ιδανικό την περίοδο του καλοκαιριού! Η περίοδος αυτή μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό αφυδάτωση και αξίζει να δοθεί έμφαση σε ενυδατικά ποτά, που συμβάλλουν καταλυτικά στην τόνωση του οργανισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενυδατωμένα άτομα έχουν σφριγηλό και λαμπερό δέρμα, αναδεικνύοντας το ρόλο του νερού για τον οργανισμό. Η ύπαρξη υαλουρονικού οξέος στους ιστούς, συμβάλλει στην μέγιστη απορρόφηση του νερού (έως και 1.000 φορές το βάρος του). Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση θρεπτικών συστατικών που τρέφουν το δέρμα και τα κύτταρα με τρόπο μοναδικό!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυτταρίτιδα, η όψη του δέρματος όμοια με φλοιό πορτοκαλιού, είναι ένα ακόμα κλασσικό παράδειγμα, του οποίου μέρος της λύσης του βρίσκεται στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Πολλά προϊόντα ομορφιάς έχουν τη μπίρα ως βασικό τους συστατικό, όπως σαμπουάν και κρέμες προσώπου, καθώς φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Άλλες καταστάσεις υγείας, όπου η μπίρα φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση, είναι στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και στην υγεία των οστών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση μπίρας, καθώς η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μία επίδραση η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε αλκοόλη (4%). Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ότι ένα ποτήρι μπίρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες, στο πλαίσιο μια ισορροπημένης θερμιδικά και ποιοτικά διατροφής, μπορεί να αποτελέσει ευεργετική διατροφική επιλογή για την υγεία.

Άλλα συστατικά της μπίρας που συμπληρώνουν εξίσου την ποιοτική αυτή επιλογή είναι η βύνη κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά μπίρας. Δεν υπολείπεται σαφώς και μικροθρεπτικών συστατικών όπως σελήνιο, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, ισχυρά δηλαδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μπίρα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι μια υγιεινή επιλογή ποτού που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό στοιχεία απαραίτητα σε μια περίοδο που η αφυδάτωση είναι σύνηθες φαινόμενο.

Ωστόσο, τα ευεργετικά στοιχεία της μπίρας δεν αποτελούν άλλοθι στην υπερκατανάλωση της! Βάλτε σε προτεραιότητα την επαρκή κατανάλωση νερού, και έπειτα όταν αποφασίσετε να συνοδέψετε τις στιγμές σας με ένα ποτό προτιμήστε την μπίρα χωρίς τύψεις, ως ενυδατική για τον οργανισμό, πάντα με μέτρο.


Πηγή:
http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H διατροφική αντιμετώπιση της ψωρίασης



Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ψωριασική νόσο.

Η ψωρίαση, αποτελεί έναν νοσογόνο παράγοντα ο οποίος πέραν της βασικής προσβολής του δέρματος επηρεάζει αρνητικά και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία και την ευδιαθεσία του πάσχοντα.

Λόγω του προαναφερθέντος σημείου, καλό θα είναι να μην είμαστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί σε ότι λέμε, διότι το να παίξει κάποιος με την υγεία των ασθενών και με την ψυχολογία τους, αποτελεί το χείριστο μέρος.

Η ψωρίαση, χαρακτηρίζεται απο την φλεγμονή των μακροφάγων και των Τ-κυττάρων του δέρματος. Η βασική υπόθεση της ψωριασικής φλεγμονής, στηρίζεται στο γεγονός ότι ορισμένα αντιγοοπαρουσιαστικά κύτταρα εμφάνισαν εισροή στην επιδερμίδα, έχοντας παρακάμψει τον κανονικό μηχανισμό στήριξης.

Στην δυτική Ευρώπη, η ψωρίαση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να στεναχωριούνται οι ασθενείς αλλά να σεβασθούν και να δουλέψουν προς την αντιμετώπιση της πάθησης τους.

Η πρώτη έρευνα, πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα στην πρώτη θεραπευτική κλινική δερματολογίας.

Η θεραπεία στηρίχθηκε στην βασική μείωση του σωματικού βάρους (πράγμα το οποίο ακολούθησαν και οι περισσότεροι εν συνεχεία ερευνητές). Ακολουθήθηκε για δύο εβδομάδες μία πλήρως υδρική δίαιτα με κάλυψη όλων των βασικών αναγκών. Οι ασθενείς έχασαν 9kgr – 10kgr, εμφανίζοντας παράλληλα ταχεία ανάκαμψη. Όμως, επιστρέφοντας στο σπίτι λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, εμφάνισαν ξανά τα συμπτώματα αλλά σε πιο ήπια μορφή.

Η δεύτερη έρευνα, κατά την οποία αν και έγινε σε μικρότερο δείγμα ασθενών, εμφανίζει μία σημαντικού βαθμού επισήμανση. Στους ασθενείς με ψωρίαση, περιορίστηκε για ένα διάστημα 1 μηνός η οποιαδήποτε κατανάλωση όξινων τροφίμων και ανθρακούχων ποτών. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανισθεί μείωση της φλεγμονής. Αν και το δείγμα ήταν μικρότερο, η συγκεκριμένη λεπτομέρεια ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα.

Η τρίτη και πιο σημαντική έρευνα, στηρίχθηκε στο που εμφανίζεται η ψωρίαση σε μεγαλύτερο βαθμό και που όχι. Έτσι, μελετήθηκαν δύο λαοί, οι Εσκιμώοι και οι Δανοί. Οι Εσκιμώοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι είχανε σαφώς μικρότερη εμφάνιση εν συγκρίσει των Δανών.

Οι Εσκιμώι κατανάλωναν σε μεγαλύτερο βαθμό τρόφιμα πλούσια σε Ω-3 (EPA και DHA) ενώ οι Δανοί κατανάλωναν τρόφιμα σε Ω-6 (ιδιαίτερα λινολενικό οξύ).

Η συγκεκριμένη διαπίστωση, έπρεπε να αποτυπωθεί σε έρευνα.

Πράγματι, σε έρευνα η οποία έλαβε χώρα στο Όσλο οι ασθενείς οι οποίοι είχαν επιλεχθεί στο να δέχονται τα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα, εμφάνισαν σημαντικού βαθμού ανάρρωση εν συγκρίσει των ασθενών οι οποίοι δέχθηκαν τα Ω-6 λιπαρά οξέα. Το αποτέλεσμα, υποστήριξε πλήρως τον βιοχημικό ρόλο κατά τον οποίο τα Ω-6 λόγω του ότι μετατρέπονται σε αραχιδονικό οξύ εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων ενώ τα Ω-3 ανταγωνίζονται πλήρως την προαναφερθείσα δράση.

Συνοψίζοντας, οι ασθενείς με ψωρισιακή νόσο, πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν την διατροφή τους και το συνολικό διατροφικό τους lifestyle. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει:

Να ελέγξουν τους βιοχημικού δείκτες τους, και δη την περιεκτικότητα των Τριγλυκεριδίων – της Χοληστερόλης και των ηπατικών ενζύμων με ιδιαίτερη βαρύτητα της Αλανίνης Αμινοτρανσφεράσης (ALT)

Να περιορίσουν:

Την υπερκατανάλωση αλκοόλ, διότι αυξάνουν τη τιμή των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα του αίματος, εντείνοτας την φλεγμονή.
Την υπερκατανάλωση ζωικών λιπαρούχων τροφίμων.
Την κατανάλωση των προιόντων καπνού.
Το οποιοδήποτε σημάδι άγχους και έντονου στρες.
Το πλεονάζων σωματικό βάρος τους.

Να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε Ω-3. Τρόφιμα πλούσια σε Ω-3, είναι τα λιαρούχα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα θαλασσινά αλλά σαφώς και τα υπόλοιπα ψάρια, απλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα προαναφερθέντα.

Να αυξήσουν την έκθεση τους στον ήλιο. Απεδείχθει ότι δρά ευεργετικώς η έκθεση στην UV B _ ακτινοβολία.

Το περιεχόμενο σε ω-3 λιπαρά οξέα ψαριών και θαλασσινών
(οι ποσότητες είναι σε γρ. ανά 100 γρ. μερίδας)

Σολομός Ατλαντικού (ιχθυοτροφείου, μαγειρεμένος, ξηρά θερμότητα) 1,8
Γαύρος (Ευρωπαϊκός, σε κονσέρβα με λάδι, στραγγισμένος) 1,7
Σαρδέλα (Ειρηνικού, σε κονσέρβα με τοματοχυμό, στραγγισμένη, ολόκληρη με οστά) 1,4
Ρέγγα (Ατλαντικού, τουρσί) 1,2
Σκουμπρί (Ατλαντικού, μαγειρεμένο, ξηρά θερμότητα) 1,0
Πέστροφα ιριδίζουσα (ιχθυοτροφείου, μαγειρεμένη, ξηρά θερμότητα) 1,0
Ξιφίας (μαγειρεμένος, ξηρά θερμότητα) 0,7
Τόνος (λευκός, κονσερβοποιημένος με νερό, στραγγισμένος) 0,7
Βακαλάος μελανόχρωμος (Ατλαντικού, μαγειρεμένο, ξηρά θερμότητα) 0,5
Γλώσσα (μαγειρεμένη, ξηρά θερμότητα) 0,4
Ιππόγλωσσα (Ατλαντικού και Ειρηνικού, μαγειρεμένη, ξηρά θερμότητα) 0,4
Βακαλάος μελανόγραμμος (μαγειρεμένος, ξηρά θερμότητα) 0,2
Βακαλάος Ατλαντικού (μαγειρεμένος, ξηρά θερμότητα) 0,1
Μύδι Ατλαντικού (μαγειρεμένο, υγρή θερμότητα) 0,7
Στρείδι Ατλαντικού (άγριο, μαγειρεμένο, ξηρά θερμότητα) 0,5
Χτένια (ανάμικτα είδη, μαγειρεμένα, ξηρά θερμότητα) 0,3
Αχιβάδες (ανάμικτα είδη, μαγειρεμένα, υγρή θερμότητα) 0,2
Γαρίδες (ανάμικτα είδη, μαγειρεμένες, υγρή θερμότητα) 0,3


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταιριάζουν με το αδυνάτισμα τα φρούτα και οι χυμοί;



Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατανάλωσή τους.

Μικρά ή μεγάλα, με ή χωρίς κουκούτσια, γλυκά ή πιο ξινά, μας προσφέρουν μοναδική απόλαυση και πολλά απαραίτητα συστατικά. Τα φρούτα αλλά και οι χυμοί φρούτων μας δροσίζουν το καλοκαίρι.

Όμως, πόσο καλό κάνουν στη δίαιτά σου;

Φρούτα:

1. Είναι θρεπτικά; Αναμφισβήτητα! Τα φρούτα είναι καλή πηγή υδατανθράκων (φρουκτόζη, γλυκόζη κ.ά.), που μας δίνουν άμεση ενέργεια, και φυτικών ινών.

Έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (πάνω από 90%) και είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά, ουσίες με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

2. Πόσες θερμίδες έχουν; Λόγω του μεγάλου περιεχομένου τους σε νερό, η θερμιδική αξία των νωπών φρούτων είναι σχετικά μικρή και κυμαίνεται, ανάλογα με το φρούτο, από 45 έως 100 θερμίδες ανά 100 γρ. π.χ.: 1 μικρό ροδάκινο αποδίδει γύρω στις 37 θερμίδες, ενώ 1 φέτα καρπούζι (160 γραμμ.) κατά μέσο όρο 51 θερμίδες, όσες περίπου και 1/2 φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού.

3, Να προτιμώ συμβατικά ή βιολογικά; Σαφώς βιολογικά, εφόσον εξακριβώσεις ότι είναι πιστοποιημένα. Συμβατικής καλλιέργειας που φέρουν το εθνικό σήμα πιστοποιημένης ποιότητας (AGROCERT) αποτελούν επίσης καλή επιλογή, γιατί ο τρόπος παραγωγής τους είναι πιο ελεγχόμενος.

4. Πόσα φρούτα πρέπει να τρώω καθημερινά; 3 έως 5 φρούτα ή στο σύνολο 300-400 γραμμ. είναι μια πολύ ικανοποιητική ποσότητα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρως ποτέ πολλά φρούτα μαζεμένα, ούτε ένα και μόνο είδος φρούτου καθημερινά - φρούτα διαφορετικού είδους και χρώματος έχουν διαφορετικά χρήσιμα συστατικά!

5. Να τα τρώω με τη φλούδα ή όχι; Ναι, αν είμαστε σίγουροι για τη βιολογική προέλευσή τους και αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά με ζεστό νερό και καθαρίσουμε τη φλούδα τους με το ειδικό μαλακό βουρτσάκι. Όχι όμως, αν είναι συμβατικής καλλιέργειας.

6. Ποια είναι τα πιο ασφαλή; Τα χοντρόφλουδα φρούτα, όπως καρπούζι, πεπόνι, εσπεριδοειδή και μπανάνες, γιατί αφενός απορροφούν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ρύπων, φυτοφαρμάκων και τοξικών, αφετέρου τα καθαρίζουμε αναγκαστικά από τη φλούδα τους.

Αντίθετα, τα φρούτα με λεπτή φλούδα, όπως ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, σταφύλια κ.λπ., είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ρύπανση (ατμοσφαιρική και υδροφόρου ορίζοντα) και στα χημικά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά τους.

7. Φρούτα μετά το φαγητό ή όχι; Τα φρέσκα φρούτα είναι προτιμότερο να τρώγονται μόνα τους ως «σνακ» ή σε συνδυασμό με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς ή με ωμά λαχανικά σε σαλάτες.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η κατανάλωσή τους και ως επιδόρπιο, καθότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, φαίνεται ότι ελαττώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ένα πλούσιο γεύμα.

8. Είναι καλό να τρώμε μόνο φρούτα το βράδυ αντί άλλου γεύματος; Μια φορά στο τόσο ναι, σε μόνιμη βάση προτιμότερο όχι! Περιέχουν πολλή φρουκτόζη, η οποία, εάν δεν καεί σχεδόν άμεσα, αποθηκεύεται ευκολότερα ως σωματικό λίπος.

Φυσικά, ισχύει η σχετικότητα: 2-3 φρούτα αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα σάντουιτς, μια πίτσα ή κάποιο γλυκό, συνεπώς είναι προτιμότερα!

9. Μπορούν να με βοηθήσουν να χάσω βάρος; Ναι, αν αντικαταστήσεις με φρούτα άλλα τρόφιμα, πιο υψηλοθερμιδικά και λιγότερο χρήσιμα, όπως π.χ. γλυκά, παγωτά, επιδόρπια, βιομηχανοποιημένα σνακ και έτοιμα μικρογεύματα.

Άλλωστε, τα περισσότερα φρούτα μεταφέρονται εύκολα χωρίς να αλλοιώνονται, οπότε μπορείτε να τα έχεις μαζί σου ακόμα και στην παραλία.

10. Θα με ωφελούσε η αποκλειστική φρουτοφαγία για μερικές μέρες; Όχι! Τέτοιου είδους διατροφικοί χειρισμοί, που συνήθως προτείνονται για «αποτοξίνωση», όπως π.χ. η εβδομαδιαία «σταφυλοθεραπεία», στερούν το σώμα από απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που δεν περιέχονται στα φρούτα, όπως π.χ. οι βιταμίνες Β, και μπορεί, μεταξύ άλλων αρνητικών συνεπειών, να επιφέρουν αύξηση και όχι μείωση των τοξινών στο αίμα.

Χυμοί:

Στυμμένος με τα χέρια μας ή τυποποιημένος; Με οποιαδήποτε μορφή κι αν καταναλωθούν οι χυμοί -φρέσκοι, εμφιαλωμένοι, σε κουτιά ή ακόμη έπειτα από κατάψυξη-, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες.

Ο χυμός όμως που θα φτιάξουμε μόνοι μας και θα καταναλώσουμε άμεσα, σίγουρα περιέχει περισσότερες φυσικές βιταμίνες και φυτοθρεπτικά απ' ό,τι ο αντίστοιχος συσκευασμένος, που, υφίσταται βιομηχανική επεξεργασία με σκοπό τη διατήρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα στα καταστήματα.

Επιπλέον, κάποιοι περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη (προσδιορισμός: «νέκταρ»), ενώ άλλοι φτιάχνονται από συμπυκνωμένους κατεψυγμένους χυμούς φρούτων.

Τυποποιημένος χυμός ή αναψυκτικό; Χυμός! Στην πλειοψηφία τους οι τυποποιημένοι χυμοί δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά, χρωστικές ή άλλες προσθετικές ύλες, π.χ. γλυκαντικά, όπως τα περισσότερα αναψυκτικά.

Χυμός ή φρούτο; Φρούτο! Έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το χυμό του, προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, απαιτεί την καύση περισσότερων θερμίδων για να αφομοιωθεί, αυξάνει ηπιότερα το σάκχαρο του αίματος.

Πώς πρέπει να τους καταναλώνουμε; Με μέτρο! Οι χυμοί φρούτων συμβάλλουν, ως τμήμα μιας ποικίλης διατροφής, στην καθημερινά απαιτούμενη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Δεν πρέπει όμως να υποκαθιστούν τα φρέσκα φρούτα ή να τους πίνουμε αντί για νερό και δεν επιτρέπεται να κάνουμε υπερβολές στην κατανάλωσή τους.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συστήματα πρόσβασης στις παραλίες της Θεσσαλονίκης για τα ΑΜΕΑ


Εγκρίθηκε η προμήθεια δύο συστημάτων τα οποία επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών.

Το πράσινο φως πήρε από την Μητροπολιτική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα, η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση συστημάτων πρόσβασης στις παραλίες της Θεσσαλονίκης για τα ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η προμήθεια δύο συστημάτων τα οποία επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και τα οποία εγκαθίστανται στην παραλία και επιτρέπουν με ένα χειριστήριο στους χρήστες να εισέλθουν μόνοι τους μέσα στη θάλασσα και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.

Η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής στην εισήγηση του κ. Τζιτζικώστα ήταν ομόφωνα θετική και μετά την έγκρισή της, θα προχωρήσει άμεσα η σύναψη της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προμήθεια των δύο συστημάτων.

«Η απόφαση να προχωρήσουμε στην προμήθεια των συστημάτων αυτών, που θα επιτρέπουν στους πολίτες με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς να απαιτείται η βοήθεια των συνοδών τους, έρχεται να διορθώσει μια χρόνια, απάνθρωπη αβλεψία του κράτους, το οποίο δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως αναφέρει, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα η Αντιπεριφέρεια περιέκοψε χρήματα από άλλες δράσεις, προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια αυτών των συστημάτων.


Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στιγμιαίος καφές και ευαίσθητο στομάχι



Συστάσεις για την πρόσληψή του.

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως. Έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την τόνωση, τη σωματική και τη πνευματική, καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση. Καταναλώνεται καθημερινά από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών είτε με τη μορφή ζεστού ροφήματος είτε κρύου.

Η καλλιέργειά του γίνεται σε μικρά αειθαλή δέντρα σε φυτείες κατά μήκος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Για την παραγωγή του καφέ που φτάνει στα χέρια μας, η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρχικά η συλλογή των καρπών, η κατάλληλη προετοιμασία των κόκκων καφέ ώστε να αποφλοιωθεί ο καρπός, το καβούρδισμα και το άλεσμα.

Ο στιγμιαίος καφές συγκεκριμένα, περνά από μία περαιτέρω διαδικασία ώστε να φτάσει στο τελικό καθαρό προϊόν. Αυτή η διαδικασία είναι το διεξοδικό και διαδοχικό φιλτράρισμα όπου κρατάται το κατακάθι. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία του φιλτραρίσματος που ακολουθεί ο καταναλωτής στο σπίτι του για την προετοιμασία άλλων ειδών καφέ, για τον στιγμιαίο καφέ έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, υπάρχει και η φάση της αφυδάτωσης του καβουρδισμένου καφέ πριν συσκευαστεί και τελικά φτάσει στην κούπα του καταναλωτή όπου ξαναφτιάχνεται με προσθήκη νερού.

Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι ο στιγμιαίος καφές «χτυπάει» στο στομάχι. Από τις έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν την γαστρική κινητικότητα δεν έχει φανεί κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ανθρώπους. Επίσης δεν έχει φανεί κάποια συσχέτιση με την δυσπεψία, καθώς ο καφές δεν φαίνεται να αυξάνει την γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου κατ’επέκταση, σε υγιείς ενήλικες παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με ήδη υπάρχουσα δυσπεψία. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι τα άτομα με δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποια άλλη νόσο του στομάχου, είτε είναι σε περιόδο έξαρσης της νόσου είτε ύφεσης, είναι απαραίτητο να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων.

Κάποια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη είναι αυτή που τον κάνει βαρύ και επιδρά στο στομάχι. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ποικίλει αναλόγως με τον τύπο του καφέ, την μέθοδο επεξεργασίας του και την προέλευσή του. Έτσι, αν για παράδειγμα καταναλώσουμε ίδια ποσότητα στιγμιαίου καφέ και ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου, στη πρώτη περίπτωση θα λάβουμε περίπου 25-30% λιγότερη καφεΐνη από τη δεύτερη, καθώς ο στιγμιαίος καφές είναι από τους πιο ελαφρείς σε συγκέντρωση καφεΐνης.

Επειδή δεν καταναλώνονται όλα τα είδη καφέ στην ίδια ποσότητα, συγκρίνοντας την περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ και του καφέ φίλτρου σε καφεΐνη λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές μερίδες σερβιρίσματος και κατανάλωσης, προκύπτει και πάλι, όπως φαίνεται στον πίνακα, ότι ο στιγμιαίος καφές είναι από τους πιο ελαφρείς σε συγκέντρωση καφεΐνης.


Συνεπώς, η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη δεν δικαιολογεί κάποια γαστρική επιβάρυνση καθώς δεν είναι ο πρώτος σε συγκέντρωση καφεΐνης ανά τυπική μερίδα κατανάλωσης. Είναι καλό να επισημανθεί ότι η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης αντιστοιχεί στα 400 mg/ημέρα για τους ενήλικες, κάτι που αντιστοιχεί σε 3-5 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, ενώ ως «μέτρια πρόσληψη» θεωρείται η κατανάλωση 200 mg καφεΐνης, κάτι που αντιστοιχεί σε 2-3 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ.

Συμπερασματικά, η άποψη ότι ο στιγμιαίος καφές «χτυπάει» στο στομάχι δεν στηρίζεται επιστημονικά με βάση τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε υγιείς ενήλικες. Είτε η άποψη αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι ευθύνεται κάποιο συστατικό του καφέ είτε στην υπόθεση ότι είναι βαρύς λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, οι μελέτες δεν είναι καταληκτικές και περιορίζονται σε ασθενείς ενώ πρόκειται είτε για πολύ λίγες είτε για παλιές.

Για όσους επιθυμούν να καταναλώνουν καφέ αλλά νομίζουν ότι έχουν ένα πιο ευαίσθητο στομάχι, αρχικά πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για να αποκλείσουν κάποια παθολογία. Έπειτα, κάποιες καλές πρακτικές είναι να μετριάσουν τις ποσότητες καφέ που προσλαμβάνουν αλλά και να το προτιμήσουν μετά τα γεύματα τους για να μην είναι άδειο το στομάχι τους. Από την άλλη, μην ξεχνάτε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει και πολυφαινόλες οι οποίες ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και επίσης συμβάλει στην καθημερινή ενυδάτωσή του. Ειδικά τώρα που έχει φτάσει το καλοκαίρι, ο γνωστός και ελληνικής προέλευσης φραπέ αποτελεί καθημερινή συντροφιά!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ το βραδύτερο βάδισμα



Τι αναφέρουν τρεις νέες μελέτες.

Το αβέβαιο και βραδύτερο βάδισμα είναι πιθανό να αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, μία ελβετική, μία αμερικανική και μία ιαπωνική, που συσχετίζουν την ικανότητα ενός ανθρώπου να περπατά χωρίς αβεβαιότητα και ανασφάλεια με την υγεία του εγκεφάλου του.

Οι μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά, δείχνουν ότι η προσεκτική παρατήρηση του βηματισμού μπορεί να προδώσει την προϊούσα έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μία τετραετής ελβετική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Στεφανί Μπρίντεμποου του Κέντρου Κινητικότητας της Βασιλείας, συνέκρινε το βάδισμα περίπου 1.200 ηλικιωμένων ασθενών που είχαν προβλήματα μνήμης, με το περπάτημα υγιών ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε, μία επιβράδυνση και μία αλλαγή στο βηματισμό συνδέεται με την πρόοδο είτε μιας ήπιας άνοιας, είτε κανονικής νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι έχουν Αλτσχάιμερ, περπατάνε πιο αργά σε σχέση με όσους έχουν ήπια άνοια, ενώ οι τελευταίοι βαδίζουν πιο αργά σε σχέση με τους νοητικά υγιείς.

Σε μία δεύτερη μελέτη, ερευνητές που ασχολούνται με τη γήρανση στην αμερικανική Κλινική Mayo, με επικεφαλής τον δρα Ροντόλφο Σαβίκα, μελέτησαν τον τρόπο βαδίσματος περίπου 1.300 ηλικιωμένων ασθενών για μία περίοδο 15 μηνών, σε συνδυασμό με τη διενέργεια νοητικών τεστ. Και αυτή η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν απώλεια μνήμης και άλλες νοητικές δυσλειτουργίες, βαδίζουν πιο αργά και με πιο κοντό διασκελισμό.

Τέλος, μία ιαπωνική ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τοχόκου, με επικεφαλής τον Κενίτσι Μεγκούρο, μελέτησε 575 άτομα άνω των 75 ετών, πραγματοποιώντας μια σειρά από νευρολογικά, ψυχολογικά και σωματικά τεστ. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ταχύτητα και η σταθερότητα του βηματισμού μειώνονται σημαντικά, καθώς αυξάνονται τα συμπτώματα της εγκεφαλικής άνοιας.

Το συμπέρασμα είναι ότι το περπάτημα δεν πρέπει να θεωρείται κάτι ανεξάρτητο από τον εγκέφαλο, αλλά η υγεία του τελευταίου επηρεάζει καθοριστικά το πρώτο. Τα ευρήματα των τριών μελετών θεωρούνται πάντως προκαταρκτικά, επειδή δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο φίλοι; Ξανασκεφτείτε το!



Υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ γυναικών και ανδρών; Υπάρχει! Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινότητα.

Εκατομμύρια γυναίκες διατηρούν επι χρόνια φιλία με τους άνδρες. Κι όμως, για να τον δεις ως φίλο, πρέπει να έχεις πολλές αντιστάσεις. Και μην πείτε "αυτό δεν συμβαίνει σε μένα" πριν διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί, ακόμα και αν έχετε σχέση με κάποιον άλλο! Πολλες φορές υπάρχει υποσυνείδητα...

Μια ομάδα ψυχολόγων που ασχολείται με ατό το θέμα, έδωσε στη δημοσιότητα 18 σημάδια, που αποδεικνύουν ότι έχετε ξεπεράσει τη γραμμή της φιλίας...

Διαβάστε:

1. Όταν ντύνεσαι ή χτενίζεσαι για το φίλο σου και περιμένεις να δει τη διαφορά και να στην επισημάνει.

2. Δεν αποκαλύπτεις στο σύντροφό σου ότι θα βγεις έξω με το φίλο σου.

3. Κάνεις πράγματα για το φίλο σου, που δεν κάνεις για κανέναν άλλον.

4. Περνάς περισσότερες ώρες μαζί του, παρά με τον αγαπημένο σου.

5. Η επικοινωνία σας στα social media ( facebook, twitter, mail) γίνεται συνήθως μετά τα μεσάνυχτα.

6. Γελάς περισσότερο μαζί σου.

7. Μονοπωλεί τη σκέψη σου.

8. Τον συγκρίνεις με τον σύντροφό σου.

9. Περιμένεις ανυπόμονα την επόμενη συνάντησή σας.

10. Νομίζεις ότι σε κατανοεί περισσότερο από τον σύντροφό σου.

11. Λες συνεχώς στους άλλους "Είμαστε μόνο φίλοι". Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι έχουν διακρίνει αυτό που εσύ δεν θέλεις να παραδεχθείς.

12. Νιώθεις αμήχανα όταν ο σύντροφός σου, λέει κάτι άσχημο για τον φίλο σου.

13. Λες συνεχώς μικρά "λευκά" ψέματα στο σύντροφό σου.

14. Του εξομολογείσαι πράγματα που δεν ξέρει ούτε ο σύντροφός σου.

15. Είναι δύσκολο να να συγκεντρωθείς όταν είσαι δίπλα του.

16. Όταν είσαι μαζί του χαμογελάς περισσότερο και η διάθεσή σου ανεβαίνει.

17. Τα αισθηματά σου γίνονται πιο έντονα.

18. Νιώθεις πιο ζωντανή.



Αν μέσα σε ατά τα 18 σημάδια, βρείτε τον εαυτό σας, έχετε ξεπεράσει τη γραμμή της φιλίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, απευθύνονται περισσότερο στις γυναίκες, χωρίς όμως να σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ότι το ίδιο δεν συμβαίνει και στους άνδρες.

Ίσως, τελικά, η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, να είναι πιο δύσκολη, απ΄όσο θέλουμε να πιστεύουμε...



Διαβάστε περισσότερα...

Πιλοτική διανομή τροφίμων από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών



Σε απόρους και οικονομικά αδύναμους.

Την πρώτη, πιλοτική, διανομή τροφίμων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους δημότες και κατοίκους του δήμου Αθηναίων κάνει σήμερα ο Κόμβος Αλληλοβοηθείας Πολιτών, στο παλιό Φρουραρχείο, στον σταθμό Λαρίσης. Με πρωταρχικό στόχο να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια των πολιτών, η διανομή τροφίμων γίνεται ύστερα από τηλεφωνικές κλήσεις που είχαν προηγηθεί από το δήμο. Η διανομή ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόκκινος, έγιναν 3.572 κλήσεις από τις υπηρεσίες του δήμουν σύμφωνα με τη λίστα απόρων και οικονομικά αδυνάμων της δ/νσης Πρόνοιας του δήμου Αθηναίων, που αριθμεί 4.200 ονόματα πολιτών ή οικογενειών.

Η υπάρχουσα λίστα ενημερώνεται συνέχεια, ώστε από το φθινόπωρο να έχουν συμπεριληφθεί και οι άνεργοι του φορολογικού έτους 2012. Όπως εξηγεί και το έγγραφο που διανέμεται σήμερα σε ενδιαφερόμενους, προκειμένου ένα άτομο ή μια οικογένεια να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών χρειάζεται λογαριασμός ΔΕΚΟ και ένα από τα ακόλουθα: φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό οικονομικού έτους 2010 ή 2011, από τα οποία να πιστοποιείται ότι το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000, ή Βιβλιάριο Απορίας, ή Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκινος, όλοι οι πολίτες ενημερώθηκαν ατομικά ο καθένας για τη σημερινή διανομή τροφίμων και κλείσθηκε ως «ραντεβού» η ώρα προσέλευσης που εξυπηρετούσε τον καθένα. Έτσι ο κόσμος φθάνει σε ομάδες, χωρίς να περιμένει σε ουρές. «Αποφύγαμε τον συνωστισμό και τις ουρές που εξευτελίζουν τους ανθρώπους. Για λόγους αξιοπρέπειας», σημειώνει ο κ. Κόκκινος και προσθέτει ότι «τελικός στόχος είναι η διανομή να γίνεται στο τέλος από τους ίδιους τους άπορους, που θα εκπαιδευθούν σε αυτό, και στο τέλος θα παίρνουν πιστοποιητικό για την εργασία που θα έχουν προσφέρει για ένα εξάμηνο».

Αργότερα -και όσο θα εξελίσσεται το σύστημα- ο κάθε δικαιούχος θα έχει έτοιμη σε τακτά χρονικά διαστήματα (θα εξαρτηθεί από τις χορηγίες) μια τσάντα με το όνομά του, που θα περιέχει ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα για να μη αναγκάζεται ο κόσμος να πηγαίνει στο παλαιό Φρουραρχείο, η διανομή μπορεί να γίνεται από τις ενορίες ή από τα επτά διαμερίσματα του δήμου.

Την πρώτη δράση του Κέντρου Αλληλοβοηθείας Πολιτών αποτέλεσε η διανομή 12 τόνων τροφίμων μέσω του Βρεφοκομείου Αθηνών. Τότε μοιράσθηκαν στα σχολεία της πρωτεύουσας 1.650 δέματα για μαθητές.

Η ανάπτυξη του λογισμικού

Οι άνθρωποι του δήμου Αθηναίων είναι αποφασισμένοι να εξελίξουν με τον καλύτερο τρόπο το σύστημα και να παράγουν τεχνογνωσία για όποιον άλλο οργανισμό θέλει να προσφέρει υπηρεσίες σε πολίτες. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει το λογισμικό που αναπτύσσουν.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου κ. Οριάνα Αντωναροπούλου, το σύστημα βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής ό,τι μπαίνει στο Κέντρο καταγράφεται, σκανάρεται, και στη συνέχεια ό,τι βγαίνει ως παροχή στους πολίτες επίσης καταγράφεται, ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια.

«Ό,τι προέρχεται από συλλόγους εργαζομένων ή εταιρείες είναι οργανωμένο, δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με τις μεμονωμένες δωρεές πολιτών, που ψωνίζουν κάποια πράγματα και τα φέρνουν», καθώς «οι ιδιώτες δεν γνωρίζουν ποια είναι τα ευπαθή προϊόντα -για παράδειγμα είχαν δωρίσει τυριά- κι εμείς οφείλουμε να ελέγχουμε ένα-ένα τα προϊόντα», σημειώνει η κ. Αντωναροπούλου και προσθέτει:

«Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον ποιοτικό έλεγχο. Θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα σύστημα που να μπορεί να δέχεται και τις μεμονωμένες δωρεές και τις οργανωμένες.

Συγχρόνως, θέλουμε στο σύστημα να συμπεριλάβουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε δικαιούχου. Κάποιοι έχουν ανάγκη συγκεκριμένα είδη που δεν τα έχουν ανάγκη άλλοι. Οπότε χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα βαρύ λογισμικό. Ώστε να μπορούμε, για παράδειγμα, εάν έχουμε μια δωρεά σε βρεφικές ή παιδικές τροφές, να βρίσκουμε αυτομάτως από το σύστημα ποιες είναι οι ανάλογες οικογένειες και να τους τηλεφωνούμε για τη διανομή.

Τέλος, η κ. Αντωναροπούλου τονίζει: «Ο κάθε δικαιούχος δίνει όποια στοιχεία θέλει. Σεβόμαστε την προσωπική ευαισθησία του καθενός».

Το τηλεφωνικό κέντρο 15422

Στο τηλεφωνικό κέντρο 15422 του δήμου Αθηναίων μπορεί πλέον να απευθύνεται όποιος δημότης ή κάτοικος της πρωτεύουσας έχει ανάγκη, αλλά και όποιος έχει τη βούληση να προχωρήσει σε κάποια χορηγία. Απώτερη φιλοδοξία του δήμου είναι η διανομή να επεκταθεί σε ρούχα, ακόμη και είδη σπιτιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο του ΙΚΑ επιδόματα τυφλών στην Κρήτη



Ποσοστά «ρεκόρ» σε Χανιά και Ηράκλειο προκαλούν υποψίες.

Μπαράζ ελέγχων στην Κρήτη για την ... επιδημία τυφλών που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους του ΙΚΑ ετοιμάζουν «ράμπο» του Ιδρύματος, όπως αναφέρει το prisma news. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ερευνηθούν τοπικά υποκαταστήματα που βρέθηκαν να εμπλέκονται με το σκάνδαλο για χορήγηση επιδομάτων «μαϊμού».

Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ καταγράφεται «ρεκόρ» χορήγησης αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο και στα Χανιά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων φτάνει το 20%, ενώ στην Αττική δεν ξεπερνά το 8,9%. Στόχος των εντατικών ελέγχων είναι να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και με τι ανταλλάγματα.

Οι έλεγχοι στα παραρτήματα του ΙΚΑ στην Κρήτη θα διαρκέσουν μία περίπου εβδομάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο τα επιδόματα τυφλότητας στη Χίο



Μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο του ΙΚΑ.

Κλιμάκιο του ΙΚΑ μεταβαίνει σήμερα στη Χίο προκειμένου να αρχίσει να εξετάζει τους δικαιούχους επιδομάτων τυφλότητας αρχής γενομένης από τους πρώτους εκατό.

«Τριακόσια εξήντα τέσσερα επιδόματα τυφλότητας εξετάζονται στη Χίο, υπήρχαν καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες. Το ποσοστό ήταν πάνω από το μέσο όρο και υποχρεωθήκαμε να επανεξετάσουμε τα επιδόματα» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλός.

«Δεν ξέρουμε την έκταση του φαινομένου, βλέπουμε ανά γεωγραφική περιοχή. Κάθε περιοχή που υπερβαίνει το εθνικό μέσο όρο θα εξετάζεται» είχε τονίσει.

Όπως αποκάλυψε τα «μαϊμού» επιδόματα στη Ζάκυνθο υπερβαίνουν το 30%-40% και προανήγγειλε ελέγχους ανά γεωγραφική περιοχή

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ελεγχθεί και η Κρήτη όπου καταγράφεται ρεκόρ χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι γονείς "αντέχουν" στα μικρόβια



Οι γονείς, είναι πιο ανθεκτικοί στα μικρόβια, από τα ζευγάρια που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των τμημάτων ψυχολογίας και παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την Ροντλέσια Σνιντ, μελέτησαν περίπου 800 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα ιό της γρίπης του κρυολογήματος στη μύτη των εθελοντών και παρακολούθησαν ποιοί αρρώστησαν και πόσο. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, οι γονείς ήταν 48% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, σε σχέση με όσους δεν είχαν παιδιά.

Όσα περισσότερα παιδιά έχει μία οικογένεια, τόσο πιο προστατευμένοι φαίνεται να είναι οι γονείς από τέτοιες μολύνσεις. Η προστασία αυτή διαρκεί ακόμα και όταν πια τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Οι γονείς που ζούσαν πια μόνοι τους, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό, σε σχέση με όσους ποτέ δεν υπήρξαν γονείς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θα γίνουμε όλοι αυτόχειρες»



Η επιστολή-χαστούκι Κρητικού φορολογούμενου.

Με μία επιστολή - βομβα, ο κ. Αρετούλης από την Ιεράπετρα στέλνει το δικό του μήνυμα μόλις παρέλαβε το εκκαθαριστικό της Εφορίας - Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για να ξέ­ρουν ότι δεν θα γίνουμε αυτόχειρες».

Στην επιστολή - υπόμνημα που απέστειλε ο φορολογούμενος από την Ιεράπετρα κ. Ν. Αρετούλης και στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», αναφέρει:

«Προς το υπουργείο Οικονομικών, ΔΟΥ Ιεράπετρας

Του φορολογούμενου πολίτη Αρετούλη Γ. Νικολάου, κατοίκου του Δ.Δ. Ρίζας του Δήμου Ιεράπετρας.

Εις το εκκαθαριστικό σημείωμα που μου αποστείλατε «προσάπτε­ται» τεκμαρτό εισόδημα 8.863 ευρώ, ποσό το οποίο εγώ ποτέ δεν είδα κι ούτε θέλησα να αποκτήσω.
1.Για την οικία μου, αντικειμενικής αξίας 13.653,68 ευρώ (ΕΤΑΚ 10.8.2010), ευρισκόμενη στον οικισμό Πανακιανά του Δ.Δ. Ρίζας του Δήμου Ιεράπετρας, χωρίς καν ηλεκτροδότηση, θεωρείται τεκ­μαρτό εισόδημα 4.080 ευρώ, περίπου το 1/3 της αξίας της, τη στιγ­μή που πολύ καλύτερα σπίτια τα βρίσκει κανείς στην περιοχή μας με μόλις 150 ευρώ τον μήνα ενοίκιο (1.800/έτος).
2.Θεωρείτε τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης 3.000 ευρώ. Δυστυχώς για σας, λόγω της αντικαταναλωτικής και οικολογικής ιδεολογίας και τρόπου ζωής που έχω επιλέξει από το 1995, εγώ και η σύντροφός μου (2 άτομα) επιζήσαμε με μόλις 2.126,5 ευρώ για ένα ολό­κληρο έτος, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της βενζίνης του αυτοκινήτου μου, που χρησιμοποιώ κυρίως για τις αγροτικές εργασίες μου. Δηλαδή ζητάτε για φόρο το 1/4 του ετήσιου εισοδή­ματος επιβίωσής μου!!!
3.Όσο για το αυτοκίνητό μου, μοντέλο ’91 και κυβισμού 750 κ.εκ., με έξοδα ασφάλισης – τελών κυκλοφορίας 300 ευρώ και συντήρη­ση από εμένα τον ίδιο (ως πρώην μηχανικός), θεωρείτε τεκμαρτό εισόδημα 2.000 ευρώ.
Κατόπιν όλων αυτών που ανέλυσα παραπάνω και επικαλούμενος το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, δηλώνω τα εξής:
α) Μεταξύ της επιλογής να μην τρώω για τρεις (3) μήνες
και να πλη­ρώσω τον φόρο που ζητάτε, θα προτιμήσω να μην πληρώσω ούτε ένα ευρώ.
β) Μεταξύ της επιλογής να γίνω αυτόχειρας ή φονιάς, θα προτιμή­σω να γίνω φονέας σας.
γ) Αν δεν έχετε κάνει κάποιο λάθος με αυτό το εκκαθαριστικό που μου αποστείλατε, τότε είστε αχρείοι και απατεώνες και κλέφτες.
7.7.2012».


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το λαμπραντόρ που δίνει μάθημα... πίστης




Δεν είναι πάντα εύκολο να σταθείς όρθιος, πρέπει όμως να το παλέψεις!
Το όνομά της είναι Πίστη (Faith) και ολόκληρη η ζωή του θηλυκού αυτού λαμπραντόρ, είναι ένα μάθημα θάρρους και πίστης.

Η ιστορία δεν είναι τωρινή αλλά τέτοιες εποχές που οι περισσότεροι δοκιμάζονται είναι σημαντικό να υπάρχει πίστη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι!

Γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 2002 με 3 πόδια, εκ των οποίων το μοναδικό μπροστινό ήταν παραμορφωμένο και έπειτα από 7 μήνες άρχισε να ατροφεί, κάτι που είχε οδήγησε να υποστεί ακρωτηριασμό.

Η ιδιοκτήτρια της, η Jude Stringfellow από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, προχώρησε στην υιοθεσία του μικρού σκυλιού και ουσιαστικά του έσωσε τη ζωή, καθώς η μητέρα του θα το σκότωνε.

Αν και πολλοί συμβούλευσαν την Jude ότι η καλύτερη λύση για το άτυχο σκυλί είναι η ευθανασία, η ίδια δεν το δέχτηκε. Αντίθετα, μαζί με την οικογένειά της, έβαλε στόχο να κάνει την Πίστη να περπατήσει. Μέσα σε λίγους μήνες την δίδαξαν να στέκεται όρθια, να πηδάει και εν τέλει να μπορεί να περπατήσει αλλά και να τρέξει μονάχα με τα δύο πίσω πόδια!

Μέρος της διαδικασίας εκμάθησης, ήταν και η χρήση ενός σκέιτμπορντ με την Πίστη πάνω σε αυτό. Όπως δήλωσε σε αμερικανική εφημερίδα αυτό το έκαναν προκειμένου να αποκτήσει την αίσθηση της κίνησης.

Αν και δεν πρόκειται για το μοναδικό σκύλο στον κόσμο που περπατάει μόνο με τα δύο πίσω πόδια, είναι πιθανότατα το πιο διάσημο. Και αυτό γιατί η ιστορία της παρουσιάστηκε σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και στην τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο με την Πίστη… 



















Διαβάστε περισσότερα...

Ένας Έλληνας στο «τιμόνι» της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία



Ένας Έλληνας, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπινδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) βρίσκεται πλέον στο «τιμόνι» της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (International Disability Alliance - IDA), όπου και θα παραμείνει μέχρι το 2014.

Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα έχει συνοδοιπόρους τους όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά περίπου 1 δισ ανθρώπους με αναπηρία από όλο τον κόσμο.

«Στόχος μου να παλέψω για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ και άλλες πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο κ. Βαρδακαστάνης. Εξίσου σημαντικό θεωρεί όμως ότι, σε μια περίοδο που εκλείπουν οι θετικές παρουσίες της Ελλάδας στο εξωτερικό, «το εθνικό αναπηρικό κίνημα είναι εκείνο που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και να προχωρήσει και να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα».


Διαβάστε περισσότερα...

Είχε καρκίνο αλλά οι γιατροί της έλεγαν πως ήταν εκ γενετής σημάδι!



Φωτογραφίες της μικρής Isabel που δίνει μάχη από τη γέννησή της.

Είκοσι γιατροί είδαν το στίγμα που είχε το μωρό της 32χρονης Yvonne Bull και επέμεναν πως επρόκειτο για ένα εκ γενετής σημάδι. Δεν μπόρεσε κανείς να αναγνωρίσει πως επρόκειτο για καρκίνο μέχρι που ο όγκος έφτασε το μέγεθος ενός… γκρέιπφρουτ…

Η Bull από τη Βρετανία υποστηρίζει πως την καθησύχαζαν και της έλεγαν να μην ανησυχεί για τίποτα όταν η μικρή Isabel γεννήθηκε με ένα μικρό μωβ σημάδι στην αριστερή πλευρά του προσώπου της.

Σήμερα όμως το κοριτσάκι υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία αφού το σημάδι βρέθηκε πως είναι όγκος, ο οποίος μάλιστα μέσα σε ένα μήνα γιγαντώθηκε και κάλυψε ολόκληρο το αριστερό της αυτί!

Η τεσσάρων μηνών σήμερα Isabel αναρρώνει αφού οι γιατροί χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν το αυτί της στην επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Το σημάδι ήταν μικρό, όταν γεννήθηκε η Isabel, και οι γιατροί της είπαν πως ήταν κάτι εκ γενετής. Όταν άρχισε να μεγαλώνει και να ματώνει, η Yvonne πήγε ξανά και ξανά τη μικρή στο νοσοκομείο, όπου όμως της έδωσαν μόνο χάπια για τη συρρίκνωση τέτοιων σημαδιών.

Έπειτα από πολυάριθμες επισκέψεις, τελικά βρέθηκε πως η Isabel είχε έναν πολύ σπάνιο τύπο σαρκώματος. Ο καρκίνος ήταν ιδιαίτερα επιθετικής μορφής και το κοριτσάκι έπρεπε να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες.

Η Bull λέει πως το μέλλον της μικρής Isabel παραμένει θολό καθώς δεν αποκλείεται ο καρκίνος να επανεμφανιστεί.

Δείτε τις φωτογραφίες





Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να μην αφυδατωθείτε



Τα προβλήματα του καύσωνα.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αφυδατωθείτε αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό καλό είναι να πίνετε πάρα πολλά υγρά.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα, σύγχυση στους ενήλικες, πολύ ξηρό στόμα και δέρμα, έλλειψη εφίδρωσης, μικρή ούρηση (ή και καθόλου), βαθουλωμένα μάτια, ζαρωμένο και ξηρό δέρμα, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, ταχεία αναπνοή και πυρετό.

Υπάρχουν όμως και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες μπορεί να σημειωθεί απώλεια των αισθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί που είναι πολύ πιο εύκολο να αφυδατωθούν είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες.

Έτσι, για να προληφθεί η αφυδάτωση, είναι αναγκαίο να πίνετε τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως. Και φυσικά πρέπει να αυξάνετε τις ποσότητες νερού που καταναλώνετε, εάν γυμνάζεστε.

Πρέπει να γνωρίζετε μάλιστα ότι τα ποτά που καταναλώνετε στην παραλία συμβάλλουν στην αφυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε. Στην περίπτωση πάντως που δεν θέλετε να τα στερηθείτε, είναι προτιμότερο να τα συνδυάζετε με νερό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να μην αφυδατωθείτε. Δηλαδή πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο στη μέση της ημέρας. Πρέπει να ασκείστε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν θα έχει περισσότερη δροσιά. Να φοράτε ένα καπέλο για να μην σας χτυπάει ο ήλιος και να βάζετε αντηλιακό για να μην καείτε. Να αποφεύγετε τα σκούρα ρούχα και να φοράτε λεπτά και ελαφριά, τα οποία επιτρέπουν στο σώμα σας να παραμένει δροσερό.



Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι αιτήσεις για αναπληρωτές-ωρομίσθιους



Ως τις 27 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής.

Aπό σήμερα μέχρι και τις 27 του μήνα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους δάσκαλοι και καθηγητές προκειμένου να ενταχθούν στους πίνακες των αναπληρωτών και ωρομισθίων για τη φετινή σχολική χρονιά.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αιτήσεις καλούνται να υποβάλλουν οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 (ειδικότητες Φυσικών, Χημικών, Φυσιογνωστών, Βιολόγων και Γεωλόγων), ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ60, ΠΕ70, ΤΕ01 και ΔΕ01. Οι Αιτήσεις-Δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων-Δηλώσεων ορίζεται από 16/07/2012 μέχρι 27/07/2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Στις τράπεζες η πληρωμή όλων των φόρων από το φθινόπωρο



Θα περιορισθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας των ΔΟΥ.

Τη δυνατότητα πληρωμής στις τράπεζες όλων των οφειλών προς την εφορία θα έχουν οι φορολογούμενοι από το φθινόπωρο.

Έτσι, θα περιορισθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας των ΔΟΥ και οι εφοριακοί δεν θα έχουν καμία ανάγκη για επαφή με τον πολίτη. Ακόμη, θα ξεπερασθούν προβλήματα όπως αυτό της πληρωμής του ΦΠΑ η πρώτη δόση του οποίου γίνεται ηλεκτρονικά και οι επόμενες στις ΔΟΥ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν πολλές φορολογικές οφειλές οι οποίες δεν εξοφλούνται μέσω τραπεζών, όπως είναι οι δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών κ.ά.

Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει μια σειρά από ριζικές παρεμβάσεις στο φορολογικό μηχανισμό εμπνεύσεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που στοχεύουν στο να κάνουν την εφορία πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των φόρων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως στις Εφορίες που θα διατηρηθούν θα κλείσουν τα δημόσια ταμεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα οι κληρωθέντες για τα δελτία της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ



Θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Την επόμενη Δευτέρα 23 Ιουλίου αρχίζει η διάθεση των δελτίων κοινωνικού και εκδρομικού προγράμματος της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ.

Η διάθεση των δελτίων θα γίνει μέσω των ΚΕΠ.

Το πρόγραμμα αφορά 140.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οκταήμερες διακοπές ή τριήμερες οργανωμένες εκδρομές.

Τα ονόματα των κληρωθέντων θα γίνουν γνωστά σήμερα στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.oga.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Καμίνι όλη η χώρα με αμέτρητους κινδύνους!



Προφυλαχθείτε από τον καύσωνα.

Η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού αναμένεται να είναι η σημερινή με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 43 C. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή για εκείνους που θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η θερμοπληξία μπορεί να «χτυπήσει» πολλούς νέους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από διάφορες παθήσεις. Τα συμπτώματά της είναι ζεστό, ερυθρό και ξηρό δέρμα (μπορεί να είναι υγρό, αν τα άτομα έχουν ιδρώσει από βαριά χειρωνακτική εργασία ή άσκηση), διανοητική σύγχυση, γρήγορος, αλλά αδύνατος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δύσπνοια, κατάπτωση του οργανισμού, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων ή κώμα.

Σε περιστατικό θερμοπληξίας οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξής: Μεταφορά του ατόμου σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Πρέπει να του παρασχεθεί άμεση ιατρική βοήθεια, είναι αναγκαίο να μειωθεί γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος (βάζοντας τον πάσχοντα σε μπανιέρα με δροσερό νερό ή χρησιμοποιώντας βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια ή παγάκια κ.ά.

Στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος συμβάλει η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μηχανήματος, ενώ εάν μπορεί να πιει νερό, τότε αυτό θα πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο, σε μικρές ποσότητες (μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά).

Αν αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει λιποθυμικές τάσεις, τότε δεν πρέπει ούτε να φάει ούτε να πιει. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται μέχρι να έρθει ο γιατρός ή το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Τι συμβουλεύουν οι γιατροί

Οι ειδικοί συνιστούν στις ευπαθείς ομάδες όπως τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι υπερήλικες, αλλά και στις υπόλοιπες:

- Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να παραμένουν σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιούν καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

- Να αποφεύγουν, όσο μπορούν, τη σωματική κόπωση. Να καταναλώνουν άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγουν τα ανθρακούχα. Να κάνουν δροσερά ντους και να τοποθετούν επάνω τους υγρές πετσέτες.

Ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ειδικά όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε συνεχή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οφείλουν να βρίσκονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς και κράμπες.


Διαβάστε περισσότερα...

Προϊόντα σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορα;




Το μέτρημα των θερμίδων δεν αρκεί.

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία αυτού. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο βομβαρδίζουν το κοινό με πληθώρα πληροφοριών για το τι είναι υγιεινό και τι όχι, για το τι μας βοηθά να αδυνατίσουμε και τι όχι. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως σε ένα τρόφιμο είναι μόνο η θερμιδική του αξία ή μήπως και η θρεπτική;

Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό της παχυσαρκίας και ο υψηλός βαθμός σύνδεσης προβλημάτων υγείας με τη διατροφή μας αποδεικνύει περίτρανα ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν αρκεί! Η θρεπτική – διατροφική αξία ενός τροφίμου σαφώς και είναι πιο σημαντική. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα:

Ποια είναι η διατροφικά ορθότερη επιλογή προϊόντα ολικής άλεσης, σίκαλης ή πολύσπορα; Μερικές πληροφορίες για τα κάθε είδος θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα.

Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως εκτός από το ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το εξωτερικό στρώμα του σπόρου ( ο φλοιός) περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ) και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός). Το μέσα στρώμα του σπόρου (εδοσπέρμιο) που αποτελεί το 80% του σπόρου περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες βιταμινών Β. Το τρίτο στρώμα που είναι ο «πυρήνας» ή «έμβρυο» είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και φυτοθρεπτικών συστατικών (φυτοοιστρογόνα, φυτικό οξύ, φαινολικές ενώσεις). Τα τελευταία έχει βρεθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι ακριβώς επειδή τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν το μειονέκτημα σε μεγάλες ποσότητες να δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο κλπ.) και να εμποδίζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Επομένως, αν κάποιος έχει -για παράδειγμα- σιδηροπενική αναιμία (δηλαδή έλλειψη σιδήρου), θα πρέπει να περιορίσει τις φυτικές ίνες, ώστε να μπορεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τις τροφές του. Σε αυτήν την περίπτωση τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν ενδείκνυνται. Tο ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οστεοπόρωση ή κάποια άλλη ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη κάποιου ανόργανου στοιχείου.

Η σίκαλη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (περιέχει 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί) που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιέχει τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό ψωμί, το οποίο σύμφωνα με έρευνες έχει αντικαταθλιπτική δράση. Τέλος είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β.

Τα πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από όλα τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρύζι, κεχρί). Είναι εξίσου θρεπτικό με το ψωμί ολικής άλεσης, αλλά ελαφρώς πιο θερμιδογόνο, λόγω των πολλών ειδών καρπού που περιέχει. Δεν παύει όμως να είναι η πιο υγιεινή επιλογή μετά το ολικής άλεσης. Μάλιστα, περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επειδή παράγεται από διαφορετικά είδη δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι κλπ.).

Τι να διαλέξω τελικά; Ποια είναι η διατροφικά ορθότερη επιλογή;




Συνήθως οι διαιτολόγοι προτείνουν και τα τρία παραπάνω είδη λόγω όλων των παραπάνω ιδιοτήτων τους. Επιπρόσθετα σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα για απώλεια βάρους, γιατί χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουν εύκολα. Επισημαίνουμε όμως ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης, σίκαλης και τα πολύπσορα είναι διατροφικά πιο υγιεινά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από όλους ( για παράδειγμα σε περιπτώσεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οστεοπόρωση κτλ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας και το διαιτολόγο σας!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δίνεις μάχη με τα δευτερόλεπτα, όταν βλέπεις online μια αυτοκτονία»



Ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης, αποκαλύπτει...

Στη σκιά του θαυμαστού κόσμου του Διαδικτύου υπάρχει και παρασιτεί εις βάρος του ένας άλλος, σκοτεινός, γεμάτος κινδύνους.

Απάτες, τρομοκρατία, άσκηση βίας, διαρρήξεις συμβαίνουν και μέσα στον υπολογιστή μας την ώρα που σερφάρουμε αμέριμνοι.

Ο πλέον ειδικός για το θέμα στη χώρα μας, ο αστυνομικός διευθυντής, Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλά στο περιοδικό «Επίκαιρα» γι’ αυτό τον αθέατο και επικίνδυνο κόσμο, δίνοντας έμφαση στην παιδική πορνογραφία και τις αυτοκτονίες μέσω Διαδικτύου.

Παρατίθεται μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό.

-Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα;

«Υπάρχει μια μετάλλαξη του εγκλήματος, την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί. Χρειάζονται απαραίτητα αλλαγές στο νόμο, που είναι πλέον απαρχαιωμένος, καθώς μιλάμε για το ηλεκτρονικό και το διαδικτυακό έγκλημα, οι διαστάσεις των οποίων μεταβάλλονται ταχύτατα.

Όταν μπαίνει ένας “χάκερ” στο υπολογιστικό σύστημά σου, δηλαδή στο σπίτι σου, παραβιάζει τον ιδιωτικό χώρο σου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να τον τιμωρήσουμε, διότι διώκεται μόνον αν κάνει φθορά, αν καταστρέψει. Το ότι θα παραβιάσει υπολογιστικά συστήματα μέσα από κενά ασφαλείας, χωρίς να προκαλέσει ψηφιακούς βανδαλισμούς, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει ατιμώρητος.

Πάνω σε αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η χώρα μας έμεινε ουραγός στην Ευρώπη, μη υιοθετώντας τη Συνθήκη της Βουδαπέστης του 2001, αν και την υπέγραψε. Την υιοθέτησαν ως νόμο τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και η Κύπρος, όχι, όμως, εμείς».

-Η παιδική πορνογραφία και οι συλλήψεις παιδόφιλων, που εντοπίζονται από την υπηρεσία σας, αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στα αστυνομικά δελτία…

«Από τις 23 Δεκεμβρίου 2007, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την άρση του απορρήτου για αδικήματα που διαπράττονται στο Διαδίκτυο και μας έλυσε τα χέρια, έχουμε συλλάβει 798 παιδόφιλους!

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η υπηρεσία μας κάνει χρήση ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος, το οποίο όλο το 24ωρο ερευνά το Διαδίκτυο και εντοπίζει τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε πραγματικό χρόνο, ονομάζεται TLO και το λειτουργούμε με την πλήρη έγκριση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Για τα περιστατικά της παιδικής πορνογραφίας, του πιο σκληρού διαδικτυακού εγκλήματος, θα τονίσω ότι θεωρείται παραβάτης αυτός που προμηθεύεται και κατέχει οπτικό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Κι όμως, απέναντί μας έχουμε πραγματικά genius καταστάσεις, με “εγκέφαλους” που σε δευτερόλεπτα κατεβάζουν το υλικό, το βλέπουν και το εξαφανίζουν χωρίς να αφήνουν ίχνη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ένας αξιωματικός που συνελήφθη πρόσφατα, ο οποίος ήταν πραγματικά “εγκέφαλος” στους υπολογιστές. Εδώ τονίζω ότι το προσωπικό μας εκπαιδεύεται στο FBI για έρευνες διαδικτυακές που έχουν να κάνουν με σκληρούς και παράλληλα έξυπνους δράστες τέτοιων εγκληματικών πράξεων».

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξητική τάση στις αυτοκτονίες που ανακοινώνονται στο Διαδίκτυο…

«Οι αυτοκτονίες που ανακοινώνονται στο Διαδίκτυο ή και, χειρότερα, όταν πραγματοποιούνται σε ζωντανή σύνδεση συγκλονίζουν…

Συνολικά η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 474 περιπτώσεις εκδηλώσεων αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου από το 2006.

Το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αυξητική τάση: το 2010 προλάβαμε 58 αυτοκτονίες, 65 το 2011 και το α’ εξάμηνο του 2012 μέχρι σήμερα 110 αυτοκτονίες. Εκεί παίζουμε με τα δευτερόλεπτα, είναι σε εγρήγορση όλες οι αισθήσεις. Για να τα καταφέρουμε, έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική Δικαιοσύνη και ειδικότερα τους εισαγγελείς, που όλο το 24ωρο είναι ετοιμοπόλεμοι, δίδοντάς μας παραγγελίες για να ερευνήσουμε ηλεκτρονικά ίχνη που εμπλέκονται σε αποτροπή αυτοκτονιών, αλλά και τις εταιρείες Google και Facebook, Skype κ.ά.

Πώς αλλιώς θα τα καταφέρναμε, όταν βλέπω μέσω Skype έναν άνθρωπο να κόβει τις φλέβες του και να καταπίνει χάπια, γνωρίζοντας ότι μέσα σε οχτώ με δέκα λεπτά θα πρέπει να τον εντοπίσω και να τον προλάβω ζωντανό;».

-Με αφορμή τις εκατοντάδες συλλήψεις για παιδική πορνογραφία αλλά και το διαδικτυακό εθισμό των ανηλίκων, οι γονείς πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

«Η εξάρτηση από το Διαδίκτυο και ο εθισμός σε αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, συναντάται στις μικρές ηλικίες και πρέπει οι γονείς να παρεμβαίνουν όταν αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που Ελληνόπουλα έχουν φτάσει στο σημείο να νοσηλεύονται για “ιντερνετισμό”.

Ο ρόλος των γονέων είναι μεγάλος. Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους “συντροφιά” με το Διαδίκτυο, κλεισμένα στο δωμάτιο. Είναι ανεπίτρεπτο για τους γονείς να βλέπουν τον υπολογιστή και το internet ως baby sitter των παιδιών τους! Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να θεωρηθεί κάτι το απαγορευμένο, γιατί τότε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Να είναι σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, να γίνεται κοινή χρήση του Διαδικτύου με το παιδί και να υπάρχει διάλογος για το σωστό τρόπο λειτουργίας του. Επίσης οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μην είναι ξένοι στο ίδιο σπίτι!».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι 7 παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση



Τι να αποφύγετε για να μην μεγαλοδείχνετε.

Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους να φαίνονται γερασμένοι; Εκτός από τη γενετική προδιάθεση, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μας κάνουν να «μεγαλοδείχνουμε». Για καλή μας τύχη, ωστόσο, μπορούμε να τους αποφύγουμε και να κερδίσουμε κάποια χρόνια «νεότητας».

1. Οι φοβίες
Οι φοβίες και το άγχος που προκαλείται από αυτές είναι σημαντικός παράγοντας ψυχολογικής, αλλά και σωματικής φθοράς. Επιστήμονες ανακάλυψαν μία σχέση ανάμεσα στις φοβίες και στα τελομερή των χρωμοσωμάτων, τα οποία, με τη σειρά τους, σχετίζονται με τη γήρανση.

2. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο
Είναι γνωστό ότι ο ήλιος προκαλεί φωτογήρανση, ρυτίδες και κηλίδες στο δέρμα. Ένα καλό αντηλιακό και ένα καπέλο είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.

3. Το διαζύγιο
Μια ομάδα πλαστικών χειρουργών που έκαναν έρευνα σε διδύμους διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περάσει την επώδυνη διαδικασία ενός διαζυγίου έδειχναν περίπου 2 χρόνια γηραιότεροι. Ψυχολόγοι επίσης υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να μένει κάποιος μόνος, παρά να επιμένει σε μία θυελλώδη σχέση.

4. Το κάπνισμα
Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε εδώ τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Μία από αυτές είναι και η γήρανση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι φοβίες.

5. Η ζάχαρη
Η διατροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων μπορεί να προκαλέσει βιολογική γήρανση.

6. Τα αντικαταθλιπτικά
Μελέτες που έγιναν σε ζευγάρια διδύμων έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ακολουθήσει αγωγή με αντικαταθλιπτικά έδειχναν, συνήθως, γηραιότεροι από εκείνους που δεν είχαν πάρει τέτοια φάρμακα.

7. Η μοναξιά
Η μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία μπορεί να σχετίζεται με τη γήρανση και συγκεκριμένα, με την ελάττωση της κινητικότητας. Αυτό έρχεται, βέβαια, σε αντιδιαστολή με τον παράγοντα του διαζυγίου που αναφέραμε παραπάνω, αλλά ο κάθε παράγοντας θα πρέεπι να εξετάζεται κατά περίπτωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος της γονιμότητας το σεξ



Η συμβουλή των γιατρών στα υπόγονιμα ζευγάρια ήταν σαφής: περιορίστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα και έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για ένα παιδί. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν αφού νέες επιστημονικές έρευνες ανατρέπουν τα δεδομένα και συμβουλεύουν: όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.

Εντυπωσιακή μελέτη που ανακοινώθηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας που έγινε στο Άμστερνταμ, συνιστά στα ζευγάρια να έρχονται σε συχνότερη επαφή την περίοδο που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδί. Ειδικότερα σύμφωνα με τον Αυστραλό ειδικό Dr Gearing, η συνεχόμενη σεξουαλική δραστηριότητα για 7 ήμερες -καθημερινά δηλαδή - είναι δυνατόν να επηρεάσει θετικά τις παραμέτρους τους σπέρματος με ιδιαίτερη έμφαση στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 118 άνδρες που αντιμετώπιζαν είτε πρόβλημα υπογονιμότητας ή είχαν στον παρελθόν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή οι σύντροφοι τους είχαν επανειλημμένες αποβολές. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αφορούσαν στη βελτίωση της γρήγορης προωθητικής κίνησης των σπερματοζωαρίων σε 8 από τους 10.

Μέχρι τώρα αυτό πουν ίσχυε ήταν πως ένα ζευγάρι δεν πρέπει να έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές ειδικά όταν ξεκινά μια προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα πληρώνει για το παιδί της


Η Αμερικανίδα που έστειλε τον υιοθετημένο γιο της πίσω στη Ρωσία πρέπει να πληρώσει 150.000 δολάρια για την υποστήριξη του παιδιού, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Τενεσί.

Ο δικηγόρος της Torry Hansen, Ed Yarbrough, δήλωσε στο CNN ότι θα καταθέσει έφεση μέσα σε λίγες εβδομάδες ζητώντας από το δικαστήριο να τροποποιήσει ή να τερματίσει την υποστήριξη, η οποία για πρώτη φορά επιβλήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πέρυσι υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση των διαδικαστικών εγγυήσεων για τις υιοθεσίες.

Ο Artyem Saveliev, που υιοθετήθηκε από ένα ρωσικό ορφανοτροφείο, επέστρεψε πίσω στη Ρωσία. Ανάδοχη οικογένειά του προέβαλε τον ισχυρισμό ότι φοβούνταν για την ασφάλειά τους εξαιτίας μιας σειράς βίαιων επεισοδίων που παρουσίασε το υιοθετημένο αγόρι στα 7 του χρόνια.

Η έρευνα ξεκίνησε, όταν το παιδί εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο υπουργείο προστασίας των παιδιών της Ρωσίας με μια επιστολή από τη θετή μητέρα του, που ζητούσε από τις ρωσικές αρχές να ακυρωθεί η υιοθεσία.

Στην επιστολή, η Hansen υποστήριζε ότι το αγόρι ήταν «διανοητικά ασταθές», και είπε ότι είχε παραπλανηθεί σχετικά με την ψυχική κατάστασή του.

Η Παγκόσμια Ένωση για τα παιδιά και τους γονείς οι γονείς είχε συντόνισε την υιοθεσία. Η αγωγή κατατέθηκε εναντίον της Hansen για αθέτηση σύμβασης και την υποστήριξη του παιδιού.

Τον Μάιο, η Ένωση δήλωσε ότι ο Artyem εξακολουθεί να είναι πολίτης των ΗΠΑ και σύμφωνα με νόμο του Τενεσσί η Χάνσεν θεωρείται νομικά ότι είναι η μητέρα του. Το παιδί ζει σε μια μονάδα φροντίδας έξω από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το CNN η Χάνσεν κατέθεσε την Παρασκευή, ότι το αγόρι ήθελε να την σκοτώσει. Ωστόσο, ο Larry Crain, δικηγόρος του οργανισμού υιοθεσιών υποστήριξε ότι το αγόρι δεν παρουσιάζει σημάδια βίαιης συμπεριφοράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για καλύτερο μεταβολισμό



Mικρές αλλαγές που θα επηρεάσουν τα κιλά σας.

Θέλετε να χάσετε βάρος και να διατηρηθείτε στα κιλά που είστε. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips και θα εκπλαγείτε με τις μικρές αλλαγές της καθημερινότητας που θα επηρεάζουν τα κιλά σας.

- Καθορίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες. Μην φορτώνεται τον οργανισμό σας με περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται.
- Πολλά και συχνά γεύματα. Μην τρώτε το φαγητό σας όλο μαζί, μοιράστε τα γεύματά σας σε πέντε ή έξι. Γιατί έτσι, το σώμα σας θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει το φαγητό και ο μεταβολισμός θα αυξηθεί.
- Πιείτε πολύ νερό. Γιατί το νερό εκτός του ότι δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού, μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο καίμε τις θερμίδες.
- Ασκηθείτε. Αν δεν γυμνάζεται και δεν μπορείτε να εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, χρησιμοποιείστε σκάλες, κάντε μια βόλτα ή ότι άλλο μας συκώνει από τον καναπέ και την καρέκλα.
- Τονώστε το μυϊκό σας σύστημα. Το μυϊκό μας σύστημα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ότι το λίπος. Έτσι όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχουμε τόσες περισσότερες θερμίδες καταναλώνουμε.
- Καταναλώστε άλιπη πρωτεΐνη. Πχ, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και σύνθετους υδατανθράκες (π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα κτλ) γιατί με τις παραπάνω τροφές ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης.
- Κοιμηθείτε αρκετά. Η αϋπνία δημιουργεί εντονότερη αίσθηση πείνας και επηρεάζει το μεταβολισμό σας, έτσι η απώλεια βάρους καθίσταται δυσκολότερη.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω αν θα αδυνατίσεις



«Μεταδοτική» θεωρούν την παχυσαρκία οι επιστήμονες.

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στους φίλους σας, καθώς σύμφωνα με μία νέα μελέτη μπορεί να υπονομεύουν, άθελα τους πάντα, την προσπάθειά σας.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Loyola, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι κανείς είχε περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει ή έστω να παχύνει με πολύ αργό ρυθμό όταν οι φίλοι του ήταν πιο αδύνατοι από τον ίδιο.
Όταν, όμως, οι φίλοι του ήταν πιο παχείς, είχε περισσότερες πιθανότητες να παχύνει.

Γι’ αυτό και οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Σόχαμ, επίκουρο καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Loyola, εκτιμούν ότι η παχυσαρκία ιδίως στους νέους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, καθώς θεωρείται κατά κάποιο τρόπο «μεταδοτική».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει μαθητές λυκείου, από ένα αγροτικό και ένα αστικό λύκειο των ΗΠΑ, συνολικά 1.775 μαθητές.

Οι μαθητές είχαν απαντήσει σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους την σχολική περίοδο 1994-1995 και εν συνεχεία ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, το σωματικό βάρος τους είχε καθοριστεί με βάση τον δείκτη μάζας σώματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο κύκλος των φίλων κάθε μαθητή επηρέαζε σημαντικά τις πιθανότητές του να καταφέρει να αδυνατίσει.

Στην πραγματικότητα, όσοι μαθητές ήταν λίγο υπέρβαροι και είχαν αδύνατους φίλους, είχαν 40% πιθανότητες να αδυνατίσουν στο μέλλον. Όσοι όμως είχαν πολύ υπέρβαρους ή/και παχύσαρκους φίλους είχαν μόλις 15% πιθανότητες να αδυνατίσουν.

Αν και η συλλογή των στοιχείων έγινε σε μια εποχή που τα κρούσματα παχυσαρκίας ήταν σαφώς λιγότερα και ο κοινωνικός ιστός πολύ πιο «δεμένος», τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά των προγενέστερων μελετών.

«Είναι σαφές ότι για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την παχυσαρκία, πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τον κοινωνικό ιστό κάθε ατόμου», είπε ο δρ Σόχαμ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One».


Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις μισθών και περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα





- Τελικά μέσω ΔΕΗ και πάλι το χαράτσι
- Στην εφορία θα παραπέμπονται όσοι δεν πληρώνουν
- Δείτε σε πόσες δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή


Δυο βδομάδες απέμειναν μέχρι την αποστολή του νέου χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. 28 και 29 του μήνα θα αρχίσουν να αποστέλλονται με τους λογαριασμούς τα μπιλιετάκια.


Με τη γνωστή διαδικασία θα γίνει και φέτος η αποστολή. Υπάρχουν όμως δυο βασικές διαφορές.


Δεν θα προβλέπεται διακοπή ρεύματος για όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι όμως η οφειλή θα μεταβιβάζεται στην εφορία και θα αντιμετωπίζεται ως οφειλή προς το Δημόσιοι.


Η εφορία θα έχει δηλαδή του δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις εισοδημάτων (μισθών συντάξεων, ενοικίων κλπ) ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.


Η κυβέρνηση υπολογίζει μέσω του χαρατσιού σε έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων και η τρόικα δεν αφήνει επιλογές. Η μόνη παραχώρηση είναι η εξόφληση ( όπως και πέρυσι) σε πέντε δόσεις.


Οι φορολογούμενοι δηλαδή θα έχουν στη διάθεσή τους 10 μήνες, αφού η εξόφληση θα γίνει σε διμηνιαίες δόσεις, από το τέλος του μήνα και μέχρι τον Απρίλιο δηλαδή.


Το τέλος θα μπορεί να εξοφλιθεί χωριστά από τον λογαριασμό ρεύματος. Ο πολίτης δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλίσει μόνο το ρεύμα και σε δεύτερο χρόνο το χαράτσι.




Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου



Ποια μέτρα αποτελούν «ασπίδα» προστασίας.

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας είναι εκείνοι που πρέπει να τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει καταγράψει ήδη πέντε κρούσματα στην Αττική, με τους επιστήμονες να αναμένουν τη συνέχιση της εμφάνισης των περιστατικών τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Ο Πειραιάς, το Φάληρο και η Αργυρούπολη είναι τα κόκκινα σημεία στην Αττική, όπου μέχρι στιγμής έχει χτυπήσει ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Τα σύμπτωμα του ιού συνήθως είναι:
-πυρετός
-εξάνθημα
-πονοκέφαλος
-καταβολή
-πόνος στους μύες του σώματος

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται αντιληπτή 2-14 μέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.

Μέτρα προστασίας
- χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών
- σιτών και κουνουπιέρων σε παράθυρα στο κρεβάτι
- αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια γιατί ουσιαστικά εκεί αναπαράγονται τα κουνούπια
- χρήση ανεμιστήρων ή air condition
- το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού συστήνεται να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες και όχι το βράδυ καθώς το νερό αποτελεί πόλο έλξης των κουνουπιών.


Διαβάστε περισσότερα...