Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία


Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρόβλημα του ματιού.

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία κατά την ποία οι ακτίνες του φωτός που προέρχονται από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω στον αμφιβληστροειδή όπως σε έναν εμμετρωπικό οφθαλμό.

Αυτό οφείλεται είτε σε αύξηση του προσθιοπίσθιου άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία), είτε σε αύξηση της διαθλαστικής δύναμης του οφθαλμού (διαθλαστική μυωπία)

Πού οφείλεται η μυωπία

Τα ακριβή αίτια της μυωπίας δεν τα γνωρίζουμε. Έχουμε διαπιστώσει ότι η αξονική μυωπία εμφανίζεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης όπου έχουμε αύξηση του προσθιοπίσθιου άξονα του ματιού.

Γίνεται αντιληπτή τα πρώτα σχολικά χρόνια όπου οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση. Τελευταία ενοχοποιείται και η έντονη κοντινή εργασία (PC- διάβασμα) και αυτοί είναι οι λόγοι που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση της μυωπίας ακόμη και μέχρι την ηλικία των 26-27 ετών.

Μυωπία μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω του εμφανιζόμενου καταρράκτη ο οποίος αυξάνει τη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού. Αυτό που παρατηρεί ο ασθενής είναι ότι χρειάζεται όλο και λιγότερο τα γυαλιά του για το διάβασμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επίσης υπεύθυνος για την εμφάνιση διαθλαστικής μυωπίας. Σε πρόωρα νεογνά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μια μορφή μυωπίας που ονομάζεται μυωπία της προωρότητας

Τι είναι η εκφυλιστική μυωπία

Εκφυλιστική μυωπία είναι εκείνη όπου εκτός από τη θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων που είναι το κυριότερο σύμπτωμα της μυωπίας συνοδεύεται και από εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του οφθαλμού. Οι αλλοιώσεις αυτές παρατηρούνται συνήθως σε μυωπίες άνω των 6,00 διοπτριών, μερικές φορές όμως δεν έχουν σχέση με το βαθμό της μυωπίας.

Τα άτομα με εκφυλιστικές αλλοιώσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η οποία συμβαίνει σε ποσοστό 5-8% σε άτομα με υψηλή μυωπία.

Χρήσιμο είναι σε κάθε ασθενή με μυωπία να γίνεται από τον οφθαλμίατρο βυθοσκόπηση για την πιθανή ύπαρξη εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία

Η μυωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και τελευταία με τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της μυωπίας βελτίωσαν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, απαλλάσσοντας τους από την εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους. Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) είναι η πρώτη χειρουργική τεχνική με Laser που εφαρμόστηκε για τη διόρθωση της μυωπίας.

Το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται αφού πρώτα τον έχουμε αναισθητοποιήσει με σταγόνες και στην επιφάνεια του εφαρμόζεται το Laser. Στη συνέχεια εφαρμόζονται φακοί επαφής για 3-5 ημέρες οι οποίοι βοηθούν στην αναγέννηση του επιθηλίου.

Η πιο διαδεδομένη σήμερα τεχνική με Laser είναι η μέθοδος LASIK (Laser in situ keratomileusis). Ο χειρουργός ανασηκώνει ένα τμήμα του κερατοειδούς (flap), εφαρμόζει το Laser και στη συνέχεια τοποθετεί το flap στην αρχική του θέση. Με αυτή τη μέθοδο έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης.

Πότε δεν μπορεί να γίνει διόρθωση της μυωπίας με Laser

Καταστάσεις όπως ο κερατόκωνος, η σοβαρή ξηροφθαλμία, το μη ελεγχόμενο γλαύκωμα, νοσήματα του κολλαγόνου (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σαρκοείδωση κ.α) ιστορικό οφθαλμικού έρπητα, λεπτός κερατοειδής και λήψη φαρμάκων όπως τα στεροειδή και το ρετινοικό οξύ αποτελούν αντένδειξη για τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να χειρουργηθεί ο μύωπας

Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια της διαθλαστικής επέμβασης είναι η σταθερότητα της μυωπίας για 1-2 χρόνια και ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φιλία «δένει» τα ζευγάρια


Πρόκειται για το μυστικό της μακροχρόνιας σχέσης.

Η δυνατή φιλία είναι το μυστικό που κρατάει μια μακροχρόνια σχέση, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Περντού της Ιντιάνα.

Οι ειδικοί διεξήγαγαν δυο έρευνες σε 190 και σε 184 φοιτητές από τους οποίους ζητούσαν να αξιολογήσουν τη σχέση τους και το βαθμό στον οποίο επενδύουν σε αυτή, αξιολογώντας διαφορετικές πτυχές της σχέσης όπως η συντροφικότητα, η ασφάλεια, το σεξ και η προσωπική βελτίωση.

Οι ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι εκείνοι που σημείωναν υψηλότερο σκορ όσον αφορά στην έμφαση που έδιναν στη φιλική σχέση με τον σύντροφό τους ήταν και πιο πιθανό να έχουν υψηλό σκορ όσον αφορά το βαθμό συναισθηματικής, ερωτικής και σεξουαλικής ικανοποίησης από τη σχέση τους.

Η φιλία με τον σύντροφο και οι προσπάθειες για τη διατήρησή της βοηθούν στην ενδυνάμωση και τη διατήρηση των ρομαντικών σχέσεων, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αντιθέτως, εκείνοι που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ικανοποίηση των δικών τους προσωπικών αναγκών και επιθυμιών μέσω της σχέσης τους, είναι και λιγότερο πιθανό να έχουν μια μακροχρόνια σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η αλήθεια για τη δωρεά οργάνων


Ο νόμος Λοβέρδου, πώς ερμηνεύεται και τι αντιδράσεις έχει προκαλέσει.

Ποικίλα σχόλια και δεκάδες κριτικές έχουν γραφεί τον τελευταίο καιρό για τον νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με τη δωρεά οργάνων.

Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του εν λόγω νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου του 2011 και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 2013. Σύμφωνα με αυτό, όλοι οι Έλληνες είναι δυνάμει δωρητές και σε περίπτωση που δεν αρνηθούν πριν το θάνατο τη διαδικασία της δωρεάς, τα όργανά τους δωρίζονται σε όποιον τα έχει ανάγκη. Βασική παράμετρος του νόμου είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συναίνεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο ελάχιστα έχει γίνει γνωστό με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις, παρανοήσεις και παραπληροφόρηση σε ό, τι αφορά το περιεχόμενό του.

Ο πρώτος δωρητής όλων των οργάνων σώματος στην Ελλάδα

«Ο Κώστας ήταν ο πρώτος δωρητής όλων των οργάνων στην Ελλάδα. Μέχρι το 1989, οπότε έγινε η δωρεά είχαν δοθεί νεφρά ή κερατοειδείς, ποτέ όμως καρδιά μέχρι τότε. Είχε ένα ατύχημα και έμεινε εγκεφαλικά νεκρός. Κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ένας φίλος οδοντίατρος μας πρότεινε τη δωρεά οργάνων. Όταν φεύγει ένα νέο παιδί λες ότι δεν πρόλαβε να δώσει πράγματα. Ο γιος μου έφυγε σε ηλικία 13μισι ετών. Φεύγοντας, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τον αναπληρώσει. Συνεχίζει να ζει στην καρδιά μας και όχι μέσω κάποιου άλλου που δέχτηκε τα όργανά του. Η μεταμόσχευση δίνει απλά την ευκαιρία σε κάποιον να παρατείνει τη ζωή του και να βελτιώσει την ποιότητά της».

Αυτά είναι τα λόγια της Νίτσας Μεσογίτη. Ο γιος της έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο και αποφάσισε να δωρήσει τα ζωτικά του όργανα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Ο Κώστας Μεσογίτης ήταν η πρώτη περίπτωση δότη, που η οικογένειά του δώρισε όλα τα ζωτικά του όργανα. Στη μνήμη του ίδρυσε το σύνδεσμο αιμοδοτών δωρητών οργάνων σώματος, «Κωστάκης Μεσογίτης», ο οποίος αναλαμβάνει την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων.

Όλοι εν δυνάμει δότες με το νόμο Λοβέρδου

Σχολιάζοντας στο news.gr το νόμο του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου για την «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων, αναφέρει ότι θα μπορούσε να παραμείνει ως είχε ο παλαιότερος νόμος του 1999 για τις μεταμοσχεύσεις.

«Το ζητούμενο δεν ήταν να αλλάξει ο νόμος, αλλά να επανδρώσει το υπουργείο υγείας Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ενημερώσει τους πολίτες», προσθέτει η κυρία Μεσογίτη. Επισημαίνει ότι ο νόμος αυτός είχε ως μόνο στόχο να δημιουργήσει ντόρο και συζητήσεις, πράγμα που τελικά συνέβη. «Είναι αντίθετος με την κουλτούρα του Έλληνα. Ο νεκρός θεωρείται ο άνθρωπός μας στην Ελλάδα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον αγγίξει», τονίζει.

«Ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται με τη διαδικασία δωρεάς οργάνων»

Το πρόβλημα σύμφωνα με την κυρία Μεσογίτη δεν είναι ο νόμος, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για τη δωρεά οργάνων. «Ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται. Στην πραγματικότητα όμως, η αφαίρεση των οργάνων του θανόντα γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο νεκρό και χωρίς κακοποίηση της σωρού του όπως πολλοί νομίζουν», συνεχίζει.

«Ο κόσμος πρέπει να πειστεί και να μην έχει καμία ανησυχία. Η εικαζόμενη συναίνεση δεν σημαίνει υποχρεωτική λήψη οργάνων. Εφαρμόζοντας το νόμο θεωρούμαστε δυνάμει δότες. Όποιος δεν επιθυμεί να δωρήσει τα όργανά του κάνει αρνητική υπεύθυνση δήλωση. Αν δεν έχει αρνηθεί, θεωρούμε ότι δυνητικά θα ήθελε και τότε ερωτάται η οικογένεια. Η βούληση της οικογενείας είναι ανώτερη από τη βούληση του δωρητή γιατί ο ίδιος δεν είναι εν ζωή» τονίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Αναστάσιος Χατζής.

Σύμφωνα με το νόμο: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Όπως αναφέρει ο κύριος Χατζής, όλη η διαδικασία είναι συντονισμένη και ελεγχόμενη από τον ΕΟΜ. Οι γιατροί τριμελούς επιτροπής κάνουν δύο φορές διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου, ενημερώνεται ο ΕΟΜ και αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αναλαμβάνει η ομάδα μεταμοσχεύσεων. Όλα αυτά υπό την προϋποθεση ότι δεν έχει αρνηθεί ο ίδιος ο νεκρός πριν το θάνατο και στη συνέχεια τα μέλη της οικογένειάς του, να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας και εναρμονιζόμαστε με την ΕυρωπαΪκή Ένωση, όπου επίσης ισχύει η συναίνεση και παρακάμπτουμε την πιθανή αδράνεια κάποιου που μπορεί να είναι υπέρ αλλά δεν το έχει δηλώσει ποτέ. Δεν σημαίνει ότι παγιδεύομαι ή με παγιδεύουν» εξηγεί ο κύριος Χατζής.

Περίπου 1200 άτομα σε αναμονή στην Ελλάδα, για την εύρεση μοσχεύματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οι δότες που αξιοποιήθηκαν είναι 15 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 7 με 7,5 ανά εκατομμύριο ανά έτος. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή 1000 άνθρωποι για μεταμόσχευση νεφρού, για μεταμόσχευση ήπατος γύρω στα 100 άτομα και για την καρδιά περίπου 40 (κάποιοι βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη καρδιάς), ενώ 30 ακόμα άτομα περιμένουν για πνεύμονες υποστηριζόμενοι με οξυγόνο και φάρμακα.

«Υπήρχε ένα άρθρο στο νόμο που μιλούσε για εικαζόμενη συναίνεση. Είχε δώσει αναστολή ο υπουργός μέχρι να ενημερωθεί ο πολίτης. Δεν πρόκειται ποτέ να ληφθεί μόσχευμα από άτομο, το οποίο έχει αποβιώσει αν δεν ληφθεί συναίνεση από την οικογένειά του», επισημαίνει από την πλευρά του ο διευθυντής του νεφρολογικού τμήματος και επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού, Γιάννης Μπολέτης.

«Επιθυμία της πολιτείας να προωθήσει τις μεταμοσχεύσεις»

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, σύμφωνα με τον κύριο Μπολέτη, είναι η επιθυμία της πολιτείας να προωθήσει τις μεταμοσχεύσεις, θεωρώντας «ιδεολογικά δυνητικό δότη» τον καθένα από εμάς. «Μπορεί να προσεγγίσει το προσωπικό που ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις πιο εύκολα τους συγγενείς ενημερώνοντας για το νόμο και ρωτώντας αν επιθυμούν να προβούν σε δωρεά» προσθέτει.

Η Μαίρη Παπαγγελή, είναι μέλος του σωματείου υπατομοσχευμένων. Όπως αναφέρει δεν μπορεί παρά να δει θετικά το συγκεκριμένο νόμο. Τονίζει ότι είναι ένας νόμος, ο οποίος ήδη ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. «Τα ποσοστά των δωρητών μέχρι σήμερα ήταν πολύ χαμηλά. Το ήπαρ είναι αναντικατάστατο, σε αντίθεση με όσους χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς ή νεφρού και μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια αναμονής σε σχέση με τους χρήζοντες μεταμόσχευση ήπατος» εξηγέι η κυρία Παπαγγελή.

Η μεταμόσχευση μπορεί να είναι για κάποιους ζήτημα λεκτικής ερμηνείας των νόμων. Το αν ο νέος νόμος Λοβέρδου αναγράφει τον όρο «εικαζόμενη συναίνεση» ή συναίνεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, σίγουρα αφορά τους δυνάμει δότες που είμαστε όλοι εμείς. Αυτοί όμως που τους αφορά ακόμα περισσότερο όχι τόσο ο νόμος, αλλά η ουσία της διαδικασίας και η επιτάχυνση εύρεσης μοσχεύματος είναι όσοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ή των Νοσοκομείων. Για όσους ο θάνατος και η δωρεά ενός ζωτικού οργάνου δεν είναι απλά ζήτημα ζωής, αλλά και θανάτου, γνωρίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ρόδι κόβει την όρεξη


Καταπολεμά τις λιγούρες και αυξάνει τον κορεσμό.

Το ρόδι έχει τη δύναμη να καταπολεμά τις λιγούρες, να αυξάνει τον κορεσμό και να μειώνει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου.

Οι πολλαπλά ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έχουν ήδη συζητηθεί πολλές φορές, ενώ του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «superfood». Ωστόσο οι βρετανοί ερευνητές πειραματίστηκαν με το εκχύλισμα, καθώς και με το χυμό ροδιού σε σχέση με την όρεξη και τον κορεσμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα αισθήματα πείνας, ενώ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.

Οι 29 εθελοντές στην έρευνα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά επί τρεις εβδομάδες συμπλήρωμα ροδιού, ενώ της δεύτερης έπαιρναν μια εικονική ταμπλέτα.

Μετά από τρεις εβδομάδες ο κάθε εθελοντής έπινε ένα ποτήρι χυμό ρόδι πριν το γεύμα το οποίο περιελάμβανε μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα.

Οι ερευνητές κατέγραφαν το αίσθημα πείνας έκαστου συμμετέχοντα, την επιθυμία του να φάει, τον κορεσμό και την ικανοποίηση από το φαγητό.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που λάμβαναν το εκχύλισμα (συμπλήρωμα) ροδιού ένιωθαν λιγότερη πείνα κατά 12%, είχαν μικρότερη όρεξη κατά 21%, ένιωθαν πιο χορτάτοι μετά το γεύμα κατά 16% και ήταν πιο ικανοποιημένοι κατά 15% συγκριτικά με όσους λάμβαναν το εικονικό χάπι.

Επίσης, έφαγαν κατά 22% μικρότερη ποσότητα φαγητού, ενώ αξιολόγησαν το φαγητό τους ως πιο νόστιμο συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού συμπληρώματος.

Μια από τις πιθανές εξηγήσεις των ερευνητών είναι ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού έχουν ανορεξιογόνο δράση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εξαντλημένη η Ελλάδα»


Ιταλός αρθρογράφος περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας.

«H Ελλάδα εξαντλημένη σε μια αδιάφορη Ευρώπη» τιτλοφορεί ανάλυσή του στην εφημερίδα «Koριέρε Ντέλα Σέρα» ο γνωστός Ιταλός ιστορικός Ερνέστο Γκάλι Ντέλα Λότζια.

Ο Ιταλός αρθρογράφος αναφέρει ότι για τη διαφθορά, τις σπατάλες, τη φοροδιαφυγή, η ελληνική ιθύνουσα τάξη και μέρος του πληθυσμού, φέρουν ουσιαστικές ευθύνες, αλλά, στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην περιγραφή της σημερινής κατάστασης.

«Το 50% των Ελλήνων ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται ότι εννέα στους δέκα Έλληνες απάλειψαν τα έξοδα για αγορά ρούχων και υποδημάτων» γράφει ο Ντέλα Λότζια.

Ο Ιταλός αρθρογράφος προσθέτει ότι η Ελλάδα, στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετρά σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών με βάρος χαμηλότερο από το κανονικό, σύμφωνα με την ηλικία τους και ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στα σούπερ μάρκετ να πουλούν και ληγμένα προϊόντα, στο ένα τρίτο της τιμής τους.

«Στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, μετά από ένα χρόνο, χάνεις το δικαίωμα στην περίθαλψη και πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα πέντε ευρώ, αναγκαία για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια μακρινή περιοχή της Ασίας ή της Αφρικής, αλλά στην αγαπημένη μας Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζει η «Κοριέρε».

Και ο Ντέλα Λότζια, στη συνέχεια του άρθρου του, διερωτάται:

«Τι είδος Ένωσης είναι αυτή που παρακολουθεί με αδιαφορία, σε μεγάλο βαθμό, τις τρομερές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα έστω και μικρό σκέλος της; Καταλαβαίνω την τρόικα, το δημοσιονομικό σύμφωνο και όλα τα υπόλοιπα, καταλαβαίνω τους αυστηρότατους περιορισμούς που οι Βρυξέλες επέβαλαν στον ελληνικό προϋπολογισμό για να μην εκτροχιασθεί, αλλά είναι δυνατόν η χριστιανική και σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη, με τα κομψά κοστούμια και τα τροφαντά πρόσωπα που βλέπουμε, μέσω τηλεοράσεως, στα Eurogrοup και στην Κομισιόν της, να μην έχει τίποτα να πει;».

«Είναι δυνατόν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι γεμάτοι φαγητό, να παρακολουθούν αδιάφοροι το θέαμα λίγων εκατομμυρίων Ελλήνων στο όριο της φτώχειας; Και επαναλαμβάνω: τι είδος Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτό;», καταλήγει ο Ντέλα Λότζια, ο οποίος, προτείνει, για παράδειγμα, «να περικοπεί για τρεις μήνες ο μισθός των υψηλόβαθμων στελεχών της Ένωσης, ώστε να αγορασθεί γάλα για τις ελληνικές οικογένειες».


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστης: "Μου έστειλαν επιστολή ότι χρωστάω 1 λεπτό"


Εύλογα αναρωτιέται ο αναγνώστης του enikos.gr αν το "χρέος του είναι μόλις 1 λεπτό" πόσο πλήρωσαν οι "πιστωτές του" για να του ταχυδρομήσουν την επιστολή;

Το αντίτυπο του εν λόγω εγγράφου μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr. Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ο αναγνώστης καλείται να εξοφλήσει το χρέος του -και μάλιστα με ημερομηνία λήξης της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2012- το οποίο ανέρχεται στο ποσό του… ενός λεπτού!

«Μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε τον τρόπο πληρωμής του χρέους μου…;» σημειώνει ο αναγνώστης μας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Να μην γίνουν 'μαγαζιά' τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ»


Σφοδρή ανακοίνωση από φοιτητές κατά του σχεδίου «Αθηνά».

Την πλήρη αντίθεσή τους για το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης εκφράζουν οι φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Απορρίπτουμε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όχι επειδή αποδεχόμαστε την υπάρχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως, να χρησιμοποιούν αυτήν την κατάσταση ως πρόσχημα για να τσακίσουν τα δικαιώματά μας και να παραδώσουν ολοκληρωτικά την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες των μονοπωλίων, τα ίδια κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό».

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι με το σχέδιο «Αθηνά», τα κόμματα της κυβέρνησης «θέλουν να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα, να διαμορφώσουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους, να ενισχύσουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ και να να τα μετατρέψουν πλήρως σε μαγαζιά».

Στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ ζητά την απόσυρση του σχεδίου, καταγγέλλει και απορρίπτει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και ζητά τη διατήρηση της δωρεάν Παιδείας για όλους τους φοιτητές.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδήλατο κινείται χάρη στην ηλιακή ενέργεια


Πάνελ είναι συνδεδεμένο απευθείας με τη μηχανή.

Με τάση ρεύματος 3 Βολτ ή ισχύ κάτω από 15 Βατ λαμβάνοντας ενέργεια από ένα ηλιακό πάνελ που είναι συνδεδεμένο απευθείας με τη μηχανή λειτουργεί το ηλιακό ηλεκτρικό ποδήλατο «SolarCross».

Το ελαφρύ, αυτοσχέδιο φωτοβολταϊκό πάνελ αποτελείται από ηλιακές κυψέλες μονοκρυσταλλικού πυριτίου αποδοτικότητας 16% τα οποία έχουν ισχύ 24 Βατ σε βέλτιστες συνθήκες.

Το πλαίσιο από χαρτί γύρω από το πάνελ λειτουργεί ως ανακλαστήρας για το φως και όπως λέει ο δημιουργός του ποδηλάτου, με τον ρυθμό των εξελίξεων στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, σύντομα θα ανατείλει μια νέα μέρα στις ηλιακές μεταφορές.




Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μακροζωία των Ικαριωτών στο επίκεντρο περιοδικού


Το αφιέρωμα φέρει τον τίτλο «Ζείτε με αργούς ρυθμούς για να ζήσετε πολλά χρόνια».

Με το φαινόμενο της μακροζωίας στην Ικαρία ασχολείται και το περιοδικό The Weekend Australian Magazine που είναι ένθετο στην εφημερίδα The Australian.

Το πεντασέλιδο έγχρωμο αφιέρωμα του περιοδικού με τίτλο «Ζείτε με αργούς ρυθμούς για να ζήσετε πολλά χρόνια» στηρίζεται σε μεγάλη έρευνα του National Geographic, η οποία δημοσιεύεται στη δεύτερη έκδοση του Blue Zones.

Το δημοσίευμα εστιάζεται σε οκτώ περιπτώσεις υπερήλικων κατοίκων της Ικαρίας αλλά και σε εκτιμήσεις επιστημόνων.

Ο Νταν Μπέτνερ, που υπογράφει το ρεπορτάζ, λέει πως εδώ και δέκα χρόνια για λογαριασμό του National Geographic σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες μελετούν τόπους όπου οι κάτοικοί τους είναι αιωνόβιοι.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι Ικαριώτες ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους σημειώνει.

Κατά τον ίδιο αλλά και κατά τους επιστήμονες το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία, μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας, ο φιλικός και ανοιχτός τρόπος ζωής, τα φρέσκα λαχανικά ή το φρέσκο γάλα κατσίκας.

Ακόμη, το ορεινό έδαφος καθώς η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο σε κρατά σε καλή φυσική κατάσταση.

Μπορεί ακόμη να οφείλεται στη φυσική ακτινοβολία από τους βράχους από γρανίτη.

«Το βέβαιο είναι πως στη μακροζωία τους συμβάλουν και οι αργοί ρυθμοί ζωής και ο μεσημεριανός ύπνος» προσθέτει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το βασικό σενάριο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Αυτό είναι το βασικότερο σενάριο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Aμερικανικά ΑΕΙ δωρεάν στο διαδίκτυο


Εκατομμύρια χρήστες προσελκύουν τα δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα που διατίθενται στο διαδίκτυο. Οι συνιδρυτές της ιστοσελίδας Coursera, που είναι και καθηγητές πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, παρακολούθησαν έκπληκτοι την επιτυχία της ιστοσελίδας τους, με τις εγγραφές σε αυτήν να ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια μόνο τον περασμένο μήνα.

Την ίδια στιγμή, νέες σελίδες, όπως η Udemy, επιτρέπουν σε καθηγητές να δημοσιεύουν τις παραδόσεις τους στο ίντερνετ. Το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ στη Βοστώνη προσέφεραν, από τη μεριά τους, 30 εκατομμύρια δολάρια έκαστο για τη δημιουργία της σελίδας edX, μια από τις πιο πρόσφατες κα πλήρεις προσπάθειες Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (ΜΟΟC).

Τα νέα αυτά συστήματα ίσως προσφέρουν λύση στα προβλήματα της ανώτατης παιδείας σε όλο τον κόσμο, εφόσον βρεθεί τρόπος οι σελίδες αυτές να είναι κερδοφόρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σχέδιο για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο


Οι κοπανατζήδες, οι επίορκοι αλλά και όσοι έχουν... πειράξει το προφίλ των προσόντων τους, καταθέτοντας πλαστά έγγραφα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να τεθούν εκτός δημοσίου.

Στην κόκκινη γραμμή βρίσκονται τέσσερις κατηγορίες:

- Υπάλληλοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από το πόστο τους.

- Εργαζόμενοι που έχουν δηλώσει τίτλους και προσόντα που ουσιαστικά δεν έχουν από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί πως κατέθεσαν πλαστά έγγραφα.

- Υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια για σοβαρά αδικήματα, όπως αυτά απαριθμούνται στο νέο πειθαρχικό δίκαιο. Από τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκύπτει ότι περίπου 800 επίορκοι υπάλληλοι τέθηκαν ήδη σε αργία, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί από τη νέα χρονιά.

- Εργαζόμενοι των οποίων ο θέσεις θα καταργηθούν από την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων και δεν θα επιτύχουν μετακίνηση σε άλλη θέση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oλική ανατροπή στους φόρους


Την ολική ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος των τελευταίων δεκαετιών που διέπει τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, τη φορολογία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, καθώς και το πλαίσιο ελέγχων και ποινών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα επιχειρήσει την άνοιξη η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα με τρία φορολογικά νομοσχέδια προχωρεί στη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων, στην πληρωμή των φόρων αποκλειστικά μέσω των τραπεζών και στη συμπλήρωση του περιουσιολογίου με την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ενίσχυση του ΕΟΠΠΥ για να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν»


«Τεχνητή» η χαμηλή πληρότητα καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απλήρωτους εργαζομένους από τον Οκτώβριο για τις εφημερίες, οι οποίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, καλούνται τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης των ασθενών μέχρι και 28%, κατήγγειλαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων και γιατρών, ενόψει της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 31 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για «τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ».

«Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Έχουμε ενημερωθεί ότι το ΕΚΑΒ έχει εντολή να μην διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, αλλά στο Αττικόν και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ την ίδια ώρα αποψιλώνουν από προσωπικό το Αγία Βαρβάρα», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και η συρρίκνωση του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενος στον ΕΟΠΠΥ είπε ότι «είναι σαν Ανώνυμη Εταιρεία όλοι έχουν φορτώσει τα ελλείμματά τους» και ζήτησε ενίσχυση του Οργανισμού για να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποβαθμίζεται το νοσοκομείο Αφροδισίων Νόσων


Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μεταφορά της δερματολογικής κλινικής του ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο, στη μείωση των κλινών του νοσοκομείου από 33 σε 10 και στις μετακινήσεις προσωπικού.

«Η συγχώνευση -κατάργηση του Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, τη στιγμή που το αντίστοιχο νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός” στην Αθήνα παραμένει ως έχει, μας βρίσκει αντίθετους. Το νοσοκομείο Αφροδισίων είναι το μοναδικό εξειδικευμένο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η μεταφορά της δερματολογικής κλινικής του ΕΣΥ που λειτουργεί στο Αφροδισίων, προβλέπεται στο νέο οργανισμό του Ιπποκρατείου που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2012. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη αποδυνάμωση του νοσοκομείου που γίνεται παράλληλα με τις μετακινήσεις προσωπικού στο Ιπποκράτειο και σε άλλα νοσοσηλευτικά ιδρύματα εντός του νομού» επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Καριώτου.

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη από τους 60 εργαζόμενους του Αφροδισίων έχουν μετακινηθεί 13 νοσηλευτές, 7 εργαζόμενοι στο παραϊατρικό τομέα και 9 διοικητικοί με παράλληλη απασχόληση. Το προσωπικό του νοσοκομείου μαζί με τους γιατρούς ξεπερνά τα 100 άτομα εκ των οποίων, πέρσι, το 1/3 μετακινήθηκε με απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Αυτή τη στιγμή το μυκητολογικό εργαστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχουν παρασκευαστές και τις λήψεις τις κάνει μια ετεροαπασχολούμενη νοσηλεύτρια που εκπαιδεύτηκε γι αυτό το σκοπό. Το μικροβιολογικό υπολειτουργεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Με την μεταφορά της δερματολογικής κλινικής του ΕΣΥ θα μείνει στο Αφροδισίων μόνο η πανεπιστημιακή δερματολογική κλινική και οι κλίνες αυτόματα μειώνονται σε 10. Το νοσοκομείο με εξειδικευμένες υπηρεσίες εξυπηρετεί 300 ασθενείς ημερησίως καθώς και τις 300 ιερόδουλες της Θεσσαλονίκης οι οποίες υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε 15 ημέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για πολλούς ασθενείς με χρόνιες δερματικές παθήσεις που έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Καριώτου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρική σύνταξη σε 60.000 δικαιούχους


Επαναχορηγούνται 60.000 αναπηρικές συντάξεις που είχαν διακοπεί μέχρις ότου να εξεταστούν οι δικαιούχοι τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας με αυτό που τους είχε χορηγηθεί η αρχική σύνταξη για τα 3 πρώτα έτη.

Σχετική διάταξη προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, καθώς η λίστα αναμονής για την εξέταση των αναπήρων από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ υπερβαίνει πλέον τους 7 μήνες κα μέσα στο διάστημα αυτό οι ανάπηροι καλούνται να ζήσουν και να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, όπως και τυχόν θεραπείες, χωρίς να έχουν σύνταξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To βράδυ βγαίνουν οι κρυφόπτωχοι


«Το καλύτερο είναι τα άδεια μπουκάλια γιατί μπορούν να πουληθούν αμέσως, 14 λεπτά το ένα. Μια φορά είχα μαζέψει περισσότερα από 50 μπουκάλια στο Πεδίον του Άρεως, από κάποια παρέα που έτρωγαν κι έπιναν. Αλλά ό,τι βρίσκει κανείς, καλό είναι. Έχω μαζέψει έπιπλα και μπαούλα που είχαν πεταχτεί και τα έδωσα σε έναν παλιατζή. Λίγα λεφτά, αλλά από το τίποτα. Φαγητό δεν μαζεύω, αυτά τα παίρνουν οι ξένοι. Περνάω δύο μέρες την εβδομάδα από ένα φούρνο και μου δίνει ψωμί και γλυκά που έχουν ξεμείνει. Έχω κάνει και συμφωνία με έναν σουβλατζή και μου πουλάει τυλιχτά με ένα ευρώ χωρίς απόδειξη».

Ο κ. Δημήτρης είναι συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος. Κάθε απόγευμα που βγαίνει "βόλτα", αντί για περαστικούς και αυτοκίνητα ψάχνει τους κάδους απορριμάτων. «Στην αρχή ντρεπόμουν, έσκυβα το κεφάλι. Αν κάποιος ερχόταν για να πετάξει σκουπίδια, έφευγα. Τώρα δεν με ενδιαφέρει. Όλα είναι θέμα συνήθειας.

Η οικογένεια και οι φίλοι του δεν γνωρίζουν για τις "βραδινές βόλτες" του, το κρατάει μυστικό «για να μη στενοχωρεθούν».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύζι και φυλλάδια από τους αγρότες


Τους πολίτες ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μοιράζοντας φυλλάδια με τα αιτήματά τους αλλά και ρύζι στα διόδια της Αγίας Τριάδας, τα μέλη του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.



Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Τετριμίδας, ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο αντιδήμαρχος Λαμίας Δημήτρης Μητσόπουλος και ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών του νομού ΦΘιώτιδας Γιαννης Λούκας που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύναμη στην ψυχή


Ο νεαρός που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αποδεικνύει ότι η θέληση και το πάθος για ζωή μπορούν να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο και να κάνουν εφικτό το ακατόρθωτο...

Δείτε το βίντεο: 


Διαβάστε περισσότερα...

Το «μυστικό» στο αδυνάτισμα είναι οι καύσεις


Η άσκηση μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό.

Μέχρι σήμερα και μετά από τόσες αυτοσχέδιες προσπάθειες να χάσουμε βάρος και αρκετές δίαιτες που δοκιμάσαμε, από τη φίλη μας, από κάποιο περιοδικό ή από κάποιο μη καταρτισμένο επιστήμονα, ταυτίσαμε την έννοια της δίαιτας με τη λέξη «λιμοκτονώ». Ωστόσο, η μοντέρνα τάση των σύγχρονων και ενημερωμένων διαιτολόγων για πιο πλούσια γεύματα αναιρεί άρδην τον παραπάνω όρο. Στις μέρες μας, δίαιτα σημαίνει ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, οι φτωχές δίαιτες (δίαιτες υποσιτισμού), καταπονούν τον οργανισμό και δεν προσφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταλαβαίνοντας ο οργανισμός, ότι η τροφή που του παρέχεται συνεχώς μειώνεται, προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια, ανήμπορος ωστόσο να κατανοήσει αν πρόκειται για μια ηθελημένη απώλεια βάρους ή αν βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση παγκόσμιας πείνας.

Το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί καθοριστικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από την ανώφελη καταπόνηση, με συνέπεια να καταναλώνονται όσο το δυνατό λιγότερες θερμίδες. Κατά τον τρόπο αυτό έχουμε, επιβράδυνση του μεταβολισμού γεγονός που προκαλείται είτε από κακή διαιτητική συνταγογράφηση, είτε από την υιοθέτηση μιας τελείως διαστρεβλωμένης στάσης ζωής, που μας οδηγεί στο να τρώμε 1 ή 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα...

Είναι γνωστό ότι ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα συστατικά της τροφής, για τη λειτουργία του οργανισμού και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός και εμφανίζει μια διαφοροποίηση από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, που θα είναι καταστρωμένο από ειδικό με εμπεριστατωμένες γνώσεις ιατρικής και κλινικής βιοχημείας, ώστε ενεργοποιώντας επιλεκτικά τα διάφορα βιοχημικά μονοπάτια του οργανισμού να βοηθά το άτομο να οδηγείται σε μία σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολικό ρυθμό, είναι η μυϊκή μάζα. Όσο πιο μυώδεις είμαστε, ανεξάρτητα από το βάρος μας, τόσο πιο εύκολα «καίμε» θερμίδες. Αναπτύχθηκε, μάλιστα, η θεωρία ότι στα άτομα που παρουσιάζουν συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, επιτυγχάνεται προοδευτική αντικατάσταση των μυών με λίπος, με αποτέλεσμα κάθε φορά να ξεκινάνε την δίαιτα με μεγαλύτερο βάρος. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που σε κάθε νέα προσπάθεια για απώλεια βάρους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκολίας απώλειας των περιττών κιλών.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η σταθερή αλλά και μόνιμη απώλεια βάρους προϋποθέτει την αύξηση καύσεων, δηλαδή την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Πώς μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό;

Την πρώτη απάντηση θα την αναζητήσουμε στη διατροφή. Είναι γνωστό ότι το Α και το Ω ενός επιτυχημένου διαιτολογικού προγράμματος, κρίνεται από το αν η ποσοτική και ποιοτική κατανομή των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη υδατάνθρακες) είναι τέτοια ώστε να αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, αλλά και από το αν η απώλεια βάρους, συνίσταται σε απώλεια λίπους και όχι μυικής μάζας και υγρών.

Οι πρωτεΐνες όπως είναι γνωστό, όταν υπάρχουν στη διατροφή μας, βοηθούν τις καύσεις, άρα θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της δίαιτας (όχι επιπλέον του 20-25% των ημερησίων θερμίδων). Αυτό που όμως δεν είναι γνωστό, είναι ότι κάθε πρωτεϊνούχο γεύμα, θα πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων, διότι όπως λέμε και σε επιστημονική γλώσσα ο πρωτεΐνοπροστατευτικός ρόλος των υδατανθράκων εξασφαλίζει την απώλεια λίπους στη δίαιτα.

Η πρόταση αυτή, καταρρίπτει την πεπαλαιωμένη αντίληψη των μη επιστημονικών διαιτών που συνδύαζαν κρέας με σαλάτα και εισάγει την παγιωμένη επιστημονικά διαιτητική γραμμή που συνδυάζει το κρέας απαραίτητα με αμυλούχο όπως πατάτες, ρύζι, μακαρόνια. Ο προηγούμενος ανορεξιογόνος συνδυασμός στόχευε σε μία ταχεία απώλεια μυικής σάρκας και υγρών και ήταν προσφιλής από ορισμένους διαιτολόγους, διότι κάλυπτε αφενός την αγωνία του πελάτη για ταχεία απώλεια βάρους και αφετέρου έστεφε με φύλλα δάφνης το διαιτολόγο που ικανοποιούσε αυτή την ανάγκη.

Όπως όμως έχουμε όλοι διαπιστώσει, μόνο η διατροφή, δεν μπορεί να καταφέρει τη διατήρηση καύσεων καθ όλη τη διάρκεια της δίαιτας. Αναζητούμε λοιπόν συνεργασία στην αύξηση των δραστηριοτήτων μας, στην επαρκή ξεκούραση με τον ύπνο και στην άσκηση.

Με την άσκηση έχουμε διπλό κέρδος: Καίμε περισσότερες θερμίδες, την συγκεκριμένη στιγμή που ασκούμαστε, αλλά ταυτόχρονα δυναμώνουν οι μύες, οπότε επιταχύνεται και μακροπρόθεσμα ο μεταβολικός ρυθμός.

Η συνεργασία αυτή, επομένως, μπορεί να φέρει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα στην αύξηση των καύσεων και στην κατανομή λίπους στο νέο μας σώμα, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος νέων κρίσεων από τη γρίπη των πτηνών


Ενίσχυση του ελέγχου σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε ο οργανισμός FAO.

Ο κόσμος κινδυνεύει με μια επανάληψη των κρίσεων της γρίπης των πτηνών που εμφανίσθηκαν το 2006 αν η επιτήρηση και ο έλεγχος αυτής της νόσου δεν ενισχυθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO).

«Η συνέχιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 ή άλλων απειλών ζωικής προέλευσης. Έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, ανησυχώ επειδή οι κυβερνήσεις, μέσα στις σημερινές συνθήκες, είναι ανίκανες να παραμείνουν σε εγρήγορση», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Χουάν Λούμπροθ, επικεφαλής των κτηνιάτρων του FAO.

Σύμφωνα με τον FAO, επιβάλλεται διαρκής αυστηρή επιτήρηση επειδή μεγάλες δεξαμενές του ιού H5N1 εξακολουθούν να είναι παρούσες σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου η ασθένεια έχει γίνει ενδημική. Καθώς απουσιάζουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, ο ιός θα μπορούσε να διαδοθεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη το 2006, όταν είχαν πληγεί 63 χώρες.

Από το 2003 ως το 2011, η ασθένεια προκάλεσε το θάνατο ή εξανάγκασε στη θανάτωση άνω των 400 εκατομμυρίων πουλερικών πτηνοτροφίας και προκάλεσε οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται σε 20 δισεκ. δολάρια. Όπως και πολλές άλλες ζωικές νόσοι, ο H5N1 μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Από το 2003 ως το 2011, ο ιός αυτός προσέβαλε περισσότερα από 500 πρόσωπα και προκάλεσε το θάνατο άνω των 300, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρά τους σφιχτούς προϋπολογισμούς, «οφείλουμε να ενωθούμε για να βρούμε μαζί τα μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας. Τα κόστη και οι κίνδυνοι από την αδράνεια θα ήταν υπερβολικά υψηλοί», υπογραμμίζει ο Λούμπροθ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δεκάλογος για την πρόληψη της γρίπης


Πώς θα αποφύγουμε να νοσήσουμε.

Η γρίπη παρουσιάζει έξαρση κατά την περίοδο που διανύουμε και ενδέχεται να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε το δεκάλογο της σωστής πρόληψης...

1. Κατά το πλύσιμο των χεριών να τα πλένετε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να «φονευτούν» ιοί και μικρόβια.

2. Να πλένετε τα χέρια σας μετά από χειραψίες, χρηματικές συναλλαγές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία, μετά την αφόδευση και πριν το φαγητό.

3. Κατά το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, τις περιοχές κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, τη ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.

4. Να αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους για να απομακρύνονται οι ιοί και τα μικρόβια. Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.

5. Να αποφεύγετε να αγγίζετε με ακάθαρτα χέρια τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων.

6. Μην καπνίζετε. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα (παραμονή σε χώρο καπνιζόντων) να συνδέεται με πτώση της αμυντικής ικανότητας του σώματος.

7. Να ενισχύσετε περαιτέρω το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάνοντας διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία ανευρίσκονται στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ – γλυκών και να περιορίσετε το κόκκινο κρέας.

8. Να ενισχύσετε τα λευκά σας αιμοσφαίρια, τροφοδοτώντας τα σε καθημερινή βάση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα λαχανικά, ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι.

Η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.

9. Να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας την καθιστική ζωή. Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.

10. Εάν είστε άνω των εξήντα ετών, πάσχετε από χρόνιο νόσημα, έρχεστε σε στενή επαφή με μωρά ή ηλικιωμένους ή καπνίζετε επί είκοσι έτη τουλάχιστον, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ενισχυτικά εμβόλια.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι για την εμφάνιση οστεοπόρωσης


Μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή από την παιδική και εφηβική ηλικία.

Ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κάθε 3 δευτερόλεπτα καταγράφεται παγκοσμίως, ενώ η πιθανότητα να ακολουθήσει και δεύτερο κάταγμα μέσα σε έναν χρόνο από το πρώτο, ανέρχεται στο 20%. Ο κίνδυνος, μάλιστα, είναι ακόμη πιο αυξημένος στις γυναίκες μετά τα 50. Σύμφωνα με τη στατιστική, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες μέσης ηλικίας και άνω δεν θα γλιτώσουν, τελικά, κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.

Αιτία, φυσικά, για τα συγκεκριμένα κατάγματα, η οστεοπόρωση, η οποία ορίζεται ως μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας του οστού. Αποτέλεσμα; Η μείωση της οστικής αντοχής του, που οδηγεί σε κατάγματα ευθραυστότητας, δηλαδή στη δημιουργία καταγμάτων χωρίς να προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός.

Τα συχνότερα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση είναι εκείνα της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου και του αντιβραχίου. Η συχνότητα τους αυξάνεται με την ηλικία, (κυρίως εκείνα της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου), ενώ σε όλες τις ηλικίες έχουν δυσμενή επακόλουθα. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης συνοδεύονται από απώλεια ύψους, πόνο στην πλάτη, παραμόρφωση (κύφωση), προβλήματα στο αναπνευστικό κ.α. Τα κατάγματα του ισχίου συχνά απαιτούν επέμβαση και μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της ανεξαρτησίας κινήσεων ή θάνατο, κυρίως στους άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι αμετάβλητοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι η ηλικία, το φύλο, προηγούμενο κάταγμα ή ιστορικό καταγμάτων στην οικογένεια, θεραπεία με κορτικοειδή, πρώιμη εμμηνόπαυση, υστερεκτομή, υπογοναδισμός στους άνδρες, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Οι δυνητικά τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το αλκοόλ, το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη βιταμίνης D, την ελλιπή σωματική άσκηση, τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και τις συχνές πτώσεις.

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης τίθεται, συνήθως, με τη μέθοδο DXA, η οποία διενεργείται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών και άνδρες άνω των 70 ετών. Μια μέτρηση μπορεί να είναι-δείχνει: 1. Φυσιολογική, 2. Ελαττωμένη οστική πυκνότητα (Οστεοπενία), 3. Οστεοπόρωση και 4. Εγκατεστημένη Οστεοπόρωση. Θεραπεία χορηγείται στις περιπτώσεις 3 και 4. Όταν έχουμε οστεοπενία ο/η ασθενής θα λάβει θεραπεία όταν ο κίνδυνος κατάγματος είναι αυξημένος.

Η θεραπεία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης διαιρούνται σε αντιοστεοαπορροφητικά και σε αναβολικά. Τα αντιοστεοαπορροφητικά εμποδίζουν την απορρόφηση του οστού και ενισχύουν το ήδη υπάρχον, αναστέλλουν, δηλαδή, την εξασθένηση του οστού και τη μείωση της αντοχής του, ενισχύοντας τα δομικά συστατικά του, τις δοκίδες, δηλαδή την ήδη υπάρχουσα ύφανση του οστού.

Τα αναβολικά κάνουν νέο και δυνατό οστό, δημιουργούν νέες δοκίδες, μπορούν να ξαναενώνουν τις σπασμένες και να δημιουργούν οστά με πυκνή ύφανση που δε σπάνε εύκολα. Με κάθε θεραπεία θα πρέπει να συνχορηγούνται και συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ υπάρχουν και αντιοστεοαπορροφητικά που έχουν και βιταμίνη D (δύο σε ένα).

Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με τη σωστή διατροφή από τη παιδική και εφηβική ηλικία, με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, με την άσκηση και την αποφυγή των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μάστιγα» το λαθρεμπόριο τοξικών φυτοφαρμάκων


Πώς καταλήγουν στο... πιάτο μας.
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί το λαθρεμπόριο παράνομων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στη χώρα μας. Οργανωμένα κυκλώματα εισάγουν από γειτονικές χώρες τοξικά φυτοφάρμακα που έχουν εδώ και χρόνια απαγορευθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Ε.Ε., τα οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες αγρότες στις καλλιέργειές τους.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι τραγικές. Τα τοξικά φυτοφάρμακα, περνούν από το χωράφι στον υδροφόρο ορίζοντα, για να καταλήξουν στη συνέχεια στο πιάτο μας.

Η παράνομη εισαγωγή και λαθρεμπορία των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων μετρά εδώ και πολλά χρόνια. Οι επιτήδειοι εισάγουν από γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα τα Σκόπια, η Βουλγαρία η Τουρκία τους χιλιάδες τόνους τα παράνομα φυτοφάρμακα και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην ελληνική αγορά. Τα πλοκάμια των οργανωμένων κυκλωμάτων φτάνουν μέχρι την Κίνα, όπου εργάτες με μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα δύο και τα τρία ευρώ δουλεύουν όλη μέρα και όλη νύχτα για να παρασκευάσουν τα παράνομα φυτοφάρμακα. Στη συνέχεια μεταφέρονται, στις γειτονικές χώρες για να καταλήξουν τελικά στη χώρα μας και στη συνέχεια μας στο πιάτο μας.

Τελευταία όμως το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη χώρας μας, στρέφει ολοένα και περισσότερους στο να προμηθευτούν τα παράνομα φυτοφάρμακα. Ο λόγος; Το γεγονός ότι τα φυτοφάρμακα αυτά πωλούν από 35% έως και 50% φθηνότερα σε σχέση με αυτά που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από το εμπόριο.

«Οι παράνομοι εισαγωγείς είναι εκτός ελέγχου. Πρέπει η πολιτεία να προστατέψει άμεσα τον Έλληνα καταναλωτή και παραγωγό διότι τα φάρμακα αυτά είναι αγνώστου τοξικότητας και η χρήση τους έχει απαγορευθεί στην ΕΕ, εδώ και πολλά χρόνια επισημαίνει στο news.gr o Καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Εντοπίστηκαν υπολείμματα σε λίμνες

Τα αποτελέσματα έρευνα τους του Εργαστηρίου Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι αποκαλυπτικά. Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στα νερά των λιμών Κερκίνης, Βόλβης και Δοϊράνης για περίπου ενάμιση χρόνο, εντόπισε ίχνη από τουλάχιστον 12 απαγορευμένα φυτοφάρμακα, τα οποία είχαν απαγορευθεί από την ΕΕ, από το 2003.

Στο παρελθόν έρευνα του ίδιου εργαστηρίου είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει παραθείο και μεθυλπαραθείο σε φρούτα και λαχανικά, έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησαν, τα οποία όμως είχαν απαγορευθεί λίγο καιρό πριν. Κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το φαινόμενο μετρά εδώ και πολλά χρόνια, με τις ελληνικές αρχές να παρακολουθούν αμήχανες.

Γίνονται συλλήψεις αλλά δε φτάνουν

Στο μεταξύ τα ποσοστά εμπόρων και παραγωγών που πέφτουν στα χέρια των ελληνικών αρχών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές του Σεπτέμβρη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα ύψους 114.000 ευρώ σε 30 εμπόρους και παραγωγούς για παράνομη διακίνηση και χρήση μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοφαρμάκων. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν έπειτα από ελέγχους των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την επικράτεια και σχετικές εισηγήσεις της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λίγες βδομάδες μετά, συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης από αστυνομικούς επτά άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι μετέφεραν παράνομα φυτοφάρμακα από την Τουρκία. Αρχικά οι αστυνομικού συνέλαβαν δύο από τους δράστες, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στο αυτοκίνητό τους, εντόπισαν 58 δοχεία φυτοφαρμάκων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, όπου και συνελήφθησαν άλλοι πέντε δράστες επ' αυτοφώρω τη στιγμή που παραλάμβαναν τις λαθραίες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Τον Απρίλιο του 2012 οι αρχές εντόπισαν μία αποθήκη στην περιοχή της Λάρισας, με παράνομα φυτοφάρμακα. Έπειτα από σχετικό έλεγχο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 200 επικίνδυνες συσκευασίες αγροχημικών βουλγάρικης και τούρκικης προέλευσης, χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Τα παράνομα παρασιτοκτόνα επρόκειτο να διοχετευθούν σε αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδος.

Δυστυχώς όμως οι έλεγχοι δε φτάνουν. Τα κυκλώματα έχουν καταφέρει τους τελευταίους μήνες να εκτοξεύσουν την πελατεία τους, αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως επισημαίνει ο κ. Φυτιάνος «Τα κέρδη για τα κυκλώματα αυτά προσεγγίζουν το τζίρο των κυκλωμάτων ναρκωτικών, σύμφωνα με στοιχεία της Europol».

Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Τα αποτελέσματα όμως για τη δημόσια υγεία είναι τραγικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε περιοχές που υπήρξε εκτεταμένη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων, τα ποσοστά καρκίνων παρουσίαζαν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά, καθώς επίσης και ότι επηρεάζουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

«Τα παράνομα αυτά φυτοφάρμακα έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα» τονίζει στο news.gr o κ. Φυτιάνος και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει η πολιτεία να ενσκήψει πάνω στο πρόβλημα και να το δει από την πλευρά και του Έλληνα παραγωγού, ο οποίος στρέφεται στα φυτοφάρμακα αυτά επειδή μπορεί να τα βρει στο 1/3 της τιμής».

Από την πλευρά του ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Πεπονάκης επισημαίνει ότι «πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς του ανθρωπίνου οργανισμού και παραμένουν εκεί».

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα από τη διάθεση και χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων είναι τεράστια. Το τραγικότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αγρότες που τα χρησιμοποιούν δε γνωρίζουν καν την επικινδυνότητά τους. Τόσο για τους ίδιους που έρχονται σε απευθείας επαφή στην παραγωγή και όσο γενικότερα για τη δημόσια υγεία.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι αρκετοί αγρότες είναι της άποψης ότι όσο περισσότερο φυτοφάρμακο βάλουν τόσο το καλύτερο είναι για τις καλλιέργειές τους. Με αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούν τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα να μη γνωρίζουν ότι μετατρέπουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε τοξικές βόμβες.

«Μια μερίδα αγροτών έχει την τάση να βάζει υψηλές δόσεις φυτοφαρμάκου και καμιά φορά να τις υπερβαίνει» τονίζει στο news.gr o κ. Πεπονάκης και συμπληρώνει «ωστόσο κάτι τέτοιο επειδή γενικά έχει ανέβει το κόστος των φυτοφαρμάκων γίνεται όλο και λιγότερο».

Προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων οι Γεωπόνοι ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να θεσπιστεί Εθνικό Συνταγολόγιο για τα φυτοφάρμακα, ούτως ώστε αυτά να δίνονται μόνο από γεωπόνους, στην κατάλληλη ποσότητα για κάθε χρήση.

Όπως επισημαίνουν σχετική νομοθεσία για τη χρήση φυτοφαρμάκων υπάρχει από το 1997. Δηλαδή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μια βάση δεδομένων με γεωργικά φάρμακα για τις διάφορες καλλιέργειες. Η συνταγογράφηση όμως των γεωργικών φαρμάκων δεν έχει εφαρμοστεί. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο νόμο 4036/2012 υπήρχε σχετική πρόβλεψη, αλλά αποσύρθηκε. "Δίπλα στον κάθε αγρότη θα πρέπει να υπάρχει γεωπόνος, που θα συνταγογραφεί το κατάλληλο φάρμακο, έπειτα από έλεγχο που θα πραγματοποιεί" σημειώνει στο news.gr ο κ. Πεπονάκης.

Τσαυτάρης: Δεν μπορεί να ξέρω μόνο εγώ σε ποια καφενεία διακινείται το παράνομο φυτοφάρμακο...

Στη Θεσσαλονίκη οι συνέπειες στη γεωργική παραγωγή αποκαλύπτονται με θύμα τις βαμβακοκαλλιέργειες. Στη συμπρωτεύουσα ρυζοπαραγωγοί της περιοχής ψέκασαν τις καλλιέργειές τους με μεγάλες ποσότητες απαγορευμένου φυτοφαρμάκου, το οποίο εισήχθη παράνομα από την Τουρκία.

Για τη διάλυση του φαρμάκου χρησιμοποιήθηκε ειδική και ιδιαίτερα επικίνδυνη ορμόνη, η οποία κάθισε σε γειτονικές εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας καίγοντας τα φύλλα των φυτών.

Το καλοκαίρι μάλιστα παραγωγοί εξέφρασαν την αγωνία τους στο κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελούμενο από τον υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή του κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, και τον γ.γ. κ. Μόσχο Κορασίδη που έσπευσε στην περιοχή και συμμετείχε σε σύσκεψη αρμοδίων.

Ο υπουργός από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. Όπως είπε «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω εγώ σε ποια καφενεία διακινείται το παράνομο φυτοφάρμακο και να μην το γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο υπουργός προχώρησε περισσότερο καταγγέλλοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ενώ συνελήφθησαν άτομα για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο παράνομων φυτοφαρμάκων αφέθηκαν ελεύθερα την επομένη, ενώ τα φορτία που κατασχέθηκαν αποδεσμεύτηκαν αμέσως.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε γιόγκα κατά της κατάθλιψης!


Θετικές οι επιπτώσεις της στις ψυχολογικές διαταραχές.

«Όπλο» ενάντια στην κατάθλιψη, την αϋπνία, ακόμα και στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να αποτελέσει η γιόγκα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχιατρικής Μουραλί Ντοραϊσγουάμι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», έκαναν μια συστηματική αξιολόγηση άνω των 100 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στην επίδραση της γιόγκα στις ψυχικές παθήσεις.

Η γιόγκα, μια πανάρχαια ινδική πρακτική, με μια παράδοση έως 5.000 ετών, είναι πολύ δημοφιλής σήμερα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα). Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους έλκονται από τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής και θεραπείας, θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες ολιστικές μεθόδους σωματικής και ψυχικής υγείας.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακριβώς «επειδή η γιόγκα έχει εξελιχτεί σε ένα τέτοιο πολιτισμικό φαινόμενο, έχει γίνει δύσκολο να διακρίνουν οι γιατροί και οι ασθενείς την αλήθεια από την υπερβολή, όσον αφορά τα οφέλη της». Με στόχο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις μέχρι σήμερα σχετικές επιστημονικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως η άσκηση της γιόγκα παρέχει οφέλη για σχεδόν όλες τις ψυχικές/νοητικές διαταραχές.

Ο Μουραλί Ντοραϊσγουάμι ανέφερε ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της αρχαίας ινδικής πρακτικής. Όπως είπε, η γιόγκα είναι «πολλά υποσχόμενη» αναφορικά με τις ψυχιατρικές διαταραχές και, όταν εξασκείται από τους ασθενείς, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στην πρόληψή τους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει στοιχεία-κλειδιά του ανθρώπινου σώματος, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ψυχική/νοητική υγεία, δρώντας βιοχημικά με παρόμοιους τρόπους με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή η ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει βρει ότι η γιόγκα επηρεάζει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών, της εσωτερικής χρόνιας φλεγμονής του οργανισμού, του στρες των κυττάρων λόγω οξείδωσης, του επιπέδου των λιπιδίων (χοληστερόλη) κ.α.

Η κατάθλιψη πλήττει πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μολονότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βοηθούν πολλούς, σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανεπαρκή ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Οργανισμού το 60% των ασθενών συνεχίζουν να έχουν κατάθλιψη ένα χρόνο μετά τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Γι' αυτό τον λόγο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες, μεταξύ αυτών και για μη φαρμακευτικές, όπως η γιόγκα. Μάλιστα, όπως είπαν, η περαιτέρω έρευνα πάνω στα οφέλη της γιόγκα θα μπορούσε να θεωρηθεί παγκόσμια προτεραιότητα. «Αν η υπόσχεση της γιόγκα για την ψυχική/νοητική υγεία είχε βρεθεί σε ένα φάρμακο, αυτό θα έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουραλί Ντοραϊσγουάμι.

Σύμφωνα με την έρευνα, η γιόγκα, μεταξύ άλλων, έχει λιγότερες παρενέργειες, σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ είναι πια εύκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτήν στην περιοχή του. Από την άλλη, οι ερευνητές, αναγνωρίζουν ότι οι έως τώρα μελέτες πάνω στη γιόγκα έχουν βασιστεί σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, γι' αυτό μελλοντικά θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα, σε βάθος χρόνου και με αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές, προτού η γιόγκα προωθηθεί πιο επίσημα ως θεραπευτική τεχνική για τους ψυχικά πάσχοντες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πειρασμός υγείας η σοκολάτα


Ιδιαίτερα ευεργετική μπορεί να φανεί η σοκολάτα.

Ο πειρασμός της σοκολάτας δεν είναι υποχρεωτικά μια ανθυγιεινή διατροφική επιλογή, που θα πρέπει πάσει θυσία να αποφεύγουμε. Αντίθετα, υπό όρους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική. Διαβάστε γιατί...

Η σοκολάτα προσφέρει την καλύτερη αντιγηραντική θεραπεία

Τα φλαβονοειδή που περιέχει η σοκολάτα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν και τη δομή των κυττάρων. Όπως καταλαβαίνεις, τρως σοκολάτα και δεν φοβάσαι μήπως γεράσουν πρόωρα τα κύτταρα του προσώπου.

Τα περισσότερα φλαβονοειδή θα τα βρεις στη μαύρη σοκολάτα αφού ειδικά στην κατηγορία της μαύρης σοκολάτας με 60% κακάο (40 γραμμάρια), βρίσκουμε 536 μιλιγκράμ φλαβονοειδών.

Ταυτόχρονα, τα πανίσχυρα φλαβονοειδή -καταναλώνοντας 80 μιλιγκραμ φλαβονοειδών την ημέρα- έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η περίοδος δεν προκαλεί λιγούρα για σοκολάτα

Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, αποδείχτηκε πως η λιγούρα για σοκολάτα τις ημέρες της περιόδου, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις αλλαγές των ορμονών.

Αντίθετα, είναι πιθανό να ζητάμε σοκολάτα τις ημέρες αυτές, απλά και μόνο επειδή η σοκολάτα αποτελεί τροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση και ψυχολογικά την προτιμάμε όταν νιώθουμε χάλια.

Η σοκολάτα βοηθά να ασκείσαι καλύτερα και περισσότερο

Άσε κατά μέρους τα πανάκριβα ενεργειακά ροφήματα και πρωτεϊνικά σκευάσματα. Η έρευνα υποστηρίζει πως η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό ρόφημα για να επουλωθούν οι πονεμένοι μύες.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism» συνέκρινε τα αποτελέσματα που έχουν ενεργειακά ροφήματα και σοκολάτα γάλακτος στην αντοχή των αθλητών και στην ικανότητά τους να ξαναγεμίζουν τις μπαταρίες τους μετά από σκληρή προπόνηση με ποδήλατο.

Αυτό που αποκάλυψαν είναι πως η σοκολάτα γάλακτος βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου των μυών.

Η σοκολάτα δεν ευθύνεται για τις αϋπνίες

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως η σοκολάτα είναι γεμάτη καφεΐνη, αλλά στην πραγματικότητα η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει η σοκολάτα είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλες τροφές που απολαμβάνεις καθημερινά.

Μάλιστα, αξίζει να γνωρίζεις πως τα 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν μόλις 20 μιλιγκράμ καφεΐνης, την ίδια δηλαδή ποσότητα με μια κούπα ντεκαφεϊνέ καφέ. Μια κούπα κανονικού καφέ περιέχει 100 μιλιγκράμ καφεΐνης και ένα φλιτζάνι τσάι 50 μιλιγκράμ καφεΐνης.

Η σοκολάτα δεν βλάπτει τα δόντια όσο νομίζεις

Κι όμως, δεν ευθύνεται η σοκολάτα για τα δόντια που χαλάνε, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Η θεοβρωμίνη, ένα οργανικό μόριο που εμφανίζεται στο κακάο, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Tulane.

Δυστυχώς, τα οφέλη της θεοβρωμίνης καταπλακώνονται εξαιτίας του γάλακτος και της ζάχαρης που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα τυποποιημένα προϊόντα σοκολάτας.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νικήστε την αϋπνία


Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μας κρατούν ξάγρυπνους.

Αναρωτιέστε γιατί δεν µπορείτε να κοιµηθείτε ενώ είστε… «πτώµα»; Βρείτε τις αιτίες και αναζητήστε λύση...

Μεγάλο γεύµα πριν από τον ύπνο

Ένα µεγάλο ή βαρύ γεύµα κοντά στην ώρα του ύπνου µπορεί να προκαλέσει φούσκωµα, καούρα ή δυσπεψία µόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Γι’ αυτό καλό είναι να µην τρώτε αργά το βραδινό σας και οπωσδήποτε όχι πριν κοιµηθείτε.

Σε συγκεκριµένες µάλιστα παθήσεις, όπως για παράδειγµα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, συστήνεται το τελευταίο γεύµα να είναι σε απόσταση δύο έως τριών ωρών από τον ύπνο.

Λάθος ατµόσφαιρα

Ένας χώρος µε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη, θόρυβο ή αναμμένα φώτα δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιµηθείτε ή µπορεί να ευθύνεται για το διαταραγµένο ύπνο αν έχετε ήδη αποκοιµηθεί.

Κατανάλωση πολλών υγρών

Είναι φυσικό η κατανάλωση πολλών υγρών πριν κοιµηθείτε να αυξάνει την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο. Γι’ αυτό υγρά όπως ροφήµατα, αναψυκτικά, αλκοόλ που πολλοί καταναλώνουν τις βραδινές ώρες, καλό είναι να πίνονται σε απόσταση από αυτόν.

Μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι

Αν έχετε ξαπλώσει και δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε, το χειρότερο που µπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να µένετε στο κρεβάτι, καθώς έτσι αγχώνεστε και επιπλέον συνδέετε τον ύπνο µε την αγωνία για το αν θα καταφέρετε να αποκοιµηθείτε.

Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε µε κάτι που είναι πιθανό να σας νυστάξει, π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Διεγερτικά ροφήµατα και τρόφιµα µετά το απόγευµα

Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήµατος που µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της περίπου 5 µε 6 ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά αν αντιµετωπίζετε πρόβληµα.

Να θυµάστε ότι, εκτός από τον καφέ, καφεΐνη έχει και το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τροφές όπως η σοκολάτα, τα οποία καλό είναι να µην καταναλώνονται στο δεύτερο µισό της ηµέρας.

Κοιµάστε το µεσηµέρι

Παρόλο που οι Έλληνες ανήκουν στους λαούς που έχουν αδυναµία στο µεσηµεριανό ύπνο, η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ηµέρας µπορεί να δυσκολέψει το βραδινό. Φυσικά µπορείτε να απολαύσετε µια µικρή σιέστα (µισή ώρα έως τρία τέταρτα) αν δεν δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε το βράδυ.

Αν όµως έχετε διαπιστώσει το αντίθετο, καλό είναι να αποφεύγετε να κοιµάστε την ηµέρα. Η υπνηλία, από την άλλη, που πιθανόν σας πολιορκεί πριν από το βράδυ µπορεί να είναι σύµπτωµα κάποιας διαταραχής ύπνου.

Γυµναστική το βράδυ

Πολλοί νοµίζουν ότι η γυµναστική είναι ένας καλός τρόπος για να αποβάλουν την ένταση αλλά και να κουραστούν περισσότερο, γεγονός που µπορεί να τους βοηθήσει να κοιµηθούν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, παρόλο που γενικά η γυµναστική µπορεί να βοηθήσει στη ρύθµιση του ύπνου επειδή τονώνει τις οργανικές λειτουργίες, καλό είναι να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Ακατάλληλος χώρος

Πολλές φορές η έλλειψη χώρου στο σπίτι µάς αναγκάζει να χρησιµοποιούµε την κρεβατοκάµαρα όχι αποκλειστικά ως χώρο για ύπνο, αλλά και ως καθιστικό ή γραφείο. Κι όµως, τηλεόραση ή υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια και τηλέφωνα, ιδιαίτερα όταν χρησιµοποιούνται λίγο πριν κοιµηθείτε, κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση δυσκολεύοντας τη χαλάρωση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Άτακτα ωράρια ύπνου

Ο ύπνος ρυθµίζεται από ένα φυσικό βιολογικό ρολόι το οποίο όταν κοιµόµαστε κάθε µέρα διαφορετική ώρα απορρυθµίζεται.

Αν κοιµάστε δηλαδή κάθε βράδυ διαφορετική ώρα, το σώµα σας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε ακριβώς νιώθει την ανάγκη να κοιµηθεί. Αντίθετα, όταν κοιµάστε κάθε µέρα την ίδια ώρα, είναι πιο πιθανό να αποκοιµιέστε πιο γρήγορα.

Αλκοόλ πριν από το κρεβάτι

Oι περισσότεροι νοµίζουµε ότι ένα ή δύο ποτηράκια µάς βοηθούν να νυστάξουµε και να κοιµηθούµε πιο γρήγορα. Πράγµατι το αλκοόλ µπορεί να χαλαρώνει και να φέρνει πιο γρήγορα τον ύπνο. Αυτό όµως που δεν γνωρίζουµε είναι ότι η κατανάλωσή του µπορεί να διαταράξει τα στάδια ύπνου µε αποτέλεσµα αυτός να είναι συχνά πιο ανήσυχος και µε εφιαλτικά όνειρα στο δεύτερο µισό της νύχτας.

Το σύγχρονο lifestyle

Πολλές φορές το φορτωµένο πρόγραµµα µάς αναγκάζει να κοιµόµαστε πιο αργά ή να ξυπνάµε πιο νωρίς (ή και τα δύο) προκειµένου να προλάβουµε όλες τις υποχρεώσεις µε αποτέλεσµα να κοιµόµαστε λιγότερες ώρες. Άλλοτε πάλι αργούµε να κοιµηθούµε γιατί προτιµούµε να διασκεδάσουµε σε µια βραδινή έξοδο.

Με αυτό τον τρόπο όµως µειώνονται οι ώρες ύπνου που έχουµε ανάγκη και καταλήγουµε να νιώθουµε περισσότερο κουρασµένοι και νυσταγµένοι κατά τη διάρκεια της µέρας.

Καπνίζετε πριν κοιµηθείτε

Η νικοτίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει τον εγκέφαλο και γι’ αυτό το κάπνισµα πριν κοιµηθείτε µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Επίσης στους βαρείς καπνιστές η ανάγκη για κάπνισµα µπορεί να τους ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισµα δύο-τρεις ώρες πριν κοιµηθείτε.

Στην… τσίτα όλη µέρα

Η διέλευση του ύπνου απαιτεί να είµαστε χαλαροί και όχι σε υπερένταση. Αν είµαστε ενεργητικοί και αεικίνητοι µέχρι την ώρα που θα πέσουµε στο κρεβάτι είτε κάνοντας δουλειές του σπιτιού είτε δουλεύοντας στον υπολογιστή, δυσκολεύουµε το σώµα και τον εγκέφαλό µας να χαλαρώσουν και να προσαρµοστούν στην κατάσταση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Γι’ αυτό καλό είναι λίγες ώρες πριν από τον ύπνο να περάσετε σε φάση χαλάρωσης µε ήρεµες δραστηριότητες όπως διάβασµα, απαλή µουσική, ένα χαλαρωτικό µπάνιο κ.λπ.

Πέντε εµπόδια του ύπνου

- Πόνος: Κάθε είδους πόνος, όπως στο στοµάχι, ηµικρανία ή πονοκέφαλος αλλά και στους µυς, µπορεί να δυσκολέψει ή να διαταράξει τον ύπνο.

- Κατάθλιψη και στρες: Η αϋπνία είναι ένα από τα βασικά συµπτώµατα των ατόµων που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

- Ορµονικές διαταραχές: Γυναίκες στην εγκυµοσύνη αλλά και στην εµµηνόπαυση µπορεί να δυσκολεύονται να κοιµηθούν, γεγονός που οφείλεται στο ότι διαταράσσονται τα επίπεδα των ορµονών τους.

- Χρόνιες ασθένειες: Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στο αναπνευστικό σύστηµα όπως άσθµα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Επίσης άτοµα µε καρδιαγγειακά προβλήµατα ή νευρολογικές ασθένειες όπως νόσο Πάρκινσον ή Αλτσχάιµερ µπορεί να µην έχουν καλό ύπνο.

- Φάρµακα: Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, ειδικά όταν τα παίρνουµε κοντά στην ώρα που συνήθως κοιµόµαστε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενηµερώσετε τον γιατρό σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίδοτο στο άγχος και στην κρίση η καθημερινή άθληση


Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και το καρδιαναπνευστικό σύστημα.

Ναι στην άθληση λένε ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι, που τα τελευταία χρόνια, αν και όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον πρωταθλητισμό ή και τον απλό αθλητισμό, φοράνε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι έτσι απλά βγαίνουν στο δρόμο αναζητώντας διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιούς αθλητικής δραστηριότητας αποτελούν τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB, μια κοινωνική ομάδα που οργανώθηκε από τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, τ. προπονητή εθνικών ομάδων και πρωταθλητή Ευρώπης, στο πλαίσιο του Αθλητικού συλλόγου Δρομέα Αμαρουσίου.

Κάθε μέρα, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, οι GR. Runners, υπό την καθοδήγηση του προπονητή, που μεταξύ άλλων διετέλεσε και Εθνικός Προπονητής υπεύθυνος για την ελληνική Εθνική Ομάδα Στίβου, ακολουθούν ένα άκρως επιστημονικό πρόγραμμα εκγύμνασης και απόλυτα εξατομικευμένο για τις ανάγκες του καθένα.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, η προπόνηση περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες επιβαρύνσεις που συνθέτουν ολοκληρωμένη άθληση, όπως αερόβιες προσαρμογές, αναπνευστικές κινητικές ασκήσεις, stretching, pilates, ασκήσεις μυϊκής συνοχής και ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπευτικές ασκήσεις αλλά και προπόνηση για αθλητικές επιδόσεις, ό,που αυτό είναι επιθυμητό.

Τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές αγωνιστικές διοργανώσεις, σε κοινωνικές - πολιτιστικές δραστηριότητες και σε εκδρομές με ψυχαγωγικό, φυσιολατρικό και προπονητικό περιεχόμενο.

Με συμμετοχή που ξεπερνάει κάθε προσδοκία, η παρουσία των μελών καθημερινά στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Σάββατο στον Εθνικό Κήπο, δίνουν μία ξεκάθαρη απάντηση πώς η άθληση έχει ανοίξει το παράθυρο αισιοδοξίας που αναζητά κανείς τις δύσκολες τούτες ημέρες.

Όπως λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος «η άθληση βελτιώνει μεταξύ άλλων τη διάθεση». Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, λόγω της έκκρισης ορμονών, αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό σύστημα, καθώς άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ έως 30% μικρότερες είναι οι πιθανότητες για πρόκληση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. «Ανάμεσα στα τόσα τρεξίματα μας, ας τρέξουμε λίγο και για την Υγεία μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαχαρόπουλος, που ήταν αυτός που εισήγαγε το θεσμό του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι η υπερβολική γύμναση, όπως το να τρέχει κανείς σε υπερμαραθώνιους, μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές βλάβες και καρδιακές αρρυθμίες.

Υπάρχει ένα «ανώτατο όριο ασφαλείας» για την καρδιολογική υγεία ερασιτεχνών αθλουμένων, το οποίο είναι μία ώρα άθλησης την ημέρα, σημειώνει.

«Όταν κάποιος γυμνάζεται περισσότερο από αυτό, όχι μόνον δεν αποκομίζει ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντιθέτως μπορεί να βλάπτει την υγεία του». Αυτό, βέβαια δεν αφορά τους συστηματικά και επιστημονικά αθλούμενους, που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό, όπως διευκρινίζει.

Πρωταγωνιστές, ωστόσο, των GR.RUNNERS CLUB είναι τα ίδια τα μέλη του, που ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, βιώνουν μοναδικές εμπειρίες και καλούν και τους υπόλοιπους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να «πάρουν» τους δρόμους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού


Η γιαούρτη ως τρόφιμο και φάρμακο.

Η γιαούρτη είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται ύστερα από ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά είναι ένας συνδυασμός γαλακτικού βακίλλου (Lactobacillus bulgaricus) και ενός γαλακτικού στρεπτοκόκκου (Streptococcus thermophilus),τα οποία δρώντας από κοινού προκαλούν την πήξη του γάλακτος και διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της γιαούρτης.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι χάρη στα βακτήρια αυτά, τα οποία περιέχονται σε μεγάλο πληθυσμό (δεκάδες εκατομμύρια) σε κάθε γραμμάριο γιαούρτης και γενικότερα εξ αιτίας των μεταβολών που επέρχονται στο γάλα από την ζύμωση που προκαλούν τα βακτήρια αυτά, η γιαούρτη δεν είναι μόνο ένα άριστο τρόφιμο, καλύτερο και από το γάλα από το οποίο παράγεται, αλλά έχει και γενικότερες «ευεργετικές» επιδράσεις στην υγεία αυτού που την καταναλώνει. Τις επιδράσεις αυτές πολλοί επιστήμονες δεν διστάζουν να τις χαρακτηρίσουν και ως θεραπευτικές.

Ως τρόφιμο η γιαούρτη θεωρείται ισάξιο και σε ορισμένα σημεία καλύτερο από το γάλα από το οποίο προέρχεται. Πράγματι η γιαούρτη είναι άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία εκτιμάται (με κλίμακα το 100} σε 87% σε σύγκριση με 84% του γάλακτος και 75% περίπου εκείνης των πρωτεϊνών του κρέατος. Επιπλέον , οι πρωτεΐνες της γιαούρτης είναι περισσότερο εύπεπτες από εκείνες του γάλακτος, γεγονός που αποδίδεται στις μεταβολές που προκαλούνται κυρίως από την ζύμωση.

Σε σχέση με τα σάκχαρα, η γιαούρτη περιέχει κυρίως το γαλακτοσάκχαρο (λακτόζη) το οποίο σε ένα ποσοστό 30-40% έχει ζυμωθεί από τα βακτήρια και έχει μετατραπεί σε γαλακτικό οξύ και άλλα προϊόντα (αλδευδες, κετόνες κτλ.). Το γεγονός αυτό ενώ δεν μειώνει ουσιαστικά τη θρεπτική αξία της γιαούρτης μειώνει τον αριθμό των θερμίδων -κάτι που επιδιώκεται στη σύγχρονη διαιτητική.

Από άποψη βιταμινών, η γιαούρτη θεωρείται εξίσου καλή πηγή με το γάλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ασβέστιο στο οποίο είναι πλούσια η γιαούρτη και μπορεί ένα άτομο να καλύψει το 50% των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο εάν καταναλώσει 230-250 γρ. γιαούρτης.

Ως προς τις ευεργετικές επιδράσεις της γιαούρτης στην υγεία είναι γνωστό ότι:

α) Το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στη γιαούρτη τονώνει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλεί αύξηση των γαστρικών εκκρίσεων, αυξάνει την πεπτικότητα της καζεΐνης και ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.

β) Τα βακτήρια της γιαούρτης έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτoυργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαούρτης όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά.

γ) Η κατανάλωση γιαούρτης μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος και αυτό αποδίδεται σε κάποια αντιχοληστερινική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια της γιαούρτης.

δ) Η γιαούρτη γίνεται καλύτερα ανεκτή από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα ή ο οργανισμός τους δεν ανέχεται τη λακτόζη.

Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι η γιαούρτη είναι ένα άριστο τρόφιμο, για κάθε ηλικία, πέπτεται εύκολα και σε μικρό χρόνο (ποσότητα 300 γραμμαρίων πέπτεται μέσα σε μια ώρα) και έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του εντέρου.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μύτη μας «γνωρίζει» από... κβαντοφυσική


Μια ανατρεπτική θεωρία για το μηχανισμό της όσφρησης.

«Γνώσεις» κβαντοφυσικής έχει… η μύτη μας, σύμφωνα με τη θεωρία ερευνητών σχετικά με το μηχανισμό για την όσφρηση! Τη συγκεκριμένη θεώρηση, έρχονται να ενισχύσουν νέα πειράματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη θεωρία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνθρωποι είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στα διαφορετικά δονούμενα μόρια και αυτή η ικανότητα αποδίδεται σε κβαντικά φαινόμενα που συμβαίνουν στα βιολογικά συστήματα.

Η θεωρία που προκρίνει μια κβαντική διάσταση στην όσφρηση, πρωτοδιατυπώθηκε το1996 από το Λούκα Τούριν. Βέβαια, ακόμη δεν έχει κερδίσει την καθολική αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας. Αντίθετα, κυρίαρχη παραμένει η θεωρία που θέλει την όσφρηση να εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα των μορίων που γίνονται αντιληπτά με βιοχημικό τρόπο από τους σχετικούς μοριακούς υποδοχείς της μύτης. Αυτό δεν πτοεί, τον Τούριν, ο οποίος επιμένει πως η κυρίαρχη θεωρία έχει κενά, που μόνο η κβαντοφυσική μπορεί να συμπληρώσει.

Όπως αναφέρει, ενδεικτικά, διάφορα μόρια, όπως του υδρογόνου και του θείου, όταν συνυπάρχουν σε μια χημική ένωση (υδρόθειο), μπορούν να πάρουν διαφορετικά σχήματα, όμως σε όλες τις περιπτώσεις η άσχημη μυρωδιά είναι η ίδια και είναι αυτή των κλούβιων αυγών! Όπως υποστηρίζει, η εναλλακτική δονητική- κβαντική θεωρία -ότι η οσμή ενός μορίου εξαρτάται από τις χαρακτηριστικές δονήσεις του, τις οποίες «πιάνει» η μύτη- εξηγεί καλύτερα το φαινόμενο της όσφρησης.

Με βάση αυτήν τη θεωρία, τα μόρια είναι σαν μια συλλογή ατόμων πάνω σε ελατήρια, που μετακινούνται το ένα σε σχέση με το άλλο. Η ενέργεια της σωστής συχνότητας -ένα κβάντο- μπορεί να κάνει τα «ελατήρια» να δονούνται και αυτές οι δονήσεις εξηγούν τις οσμές, κάτι όμως που η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να αποδεχτεί.

Η ομάδα του Τούριν με παλαιότερη δημοσίευσή του έδειξε ότι οι μύγες μπορούν να διακρίνουν τις βαρύτερες από τις ελαφρότερες μορφές (ισότοπα) του ίδιου μορίου. Με τη νέα έρευνα, έρχονται να δοκιμάσουν ανάλογο πείραμα σε ανθρώπους. Έτσι, πραγματοποίησαν παρόμοια διπλά «τυφλά» τεστ με εθελοντές, όπου ούτε οι πειραματιστές, ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιο μόριο μύριζαν οι δεύτεροι. Τελικά, έδειξαν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν δονητικά ανάμεσα στα βαρύτερα και στα ελαφρότερα μόρια του ίδιου χημικού στοιχείου.

Για να διευκολυνθεί το πείραμα, οι ερευνητές δημιούργησαν επί τούτου ένα μεγάλο ζεύγος μορίων με περισσότερους δεσμούς υδρογόνου και δευτέριου (του βαρύτερου ισοτόπου). Όμως, αυτό ακριβώς οι επικριτές της κβαντικής όσφρησης θεωρούν αδύνατο σημείο, καθώς επιμένουν ότι με κανονικού μεγέθους μόρια η ανθρώπινη μύτη δεν μπορεί να διακρίνει με κβαντικό τρόπο τις δονήσεις των βαρύτερων από τα ελαφρότερα μόρια.

Η διαμάχη για το κατά πόσο η κβαντική θεωρία της όσφρησης έχει βάση, συνεχίζει να πολώνει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. «Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά προβλήματα που η θεωρία των σχημάτων στην όσφρηση δεν μπορεί να εξηγήσει, αλλά η θεωρία των δονήσεων τα εξηγεί. Η τελευταία έχει μεν κάποια περιφερειακή υποστήριξη, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμφωνήσουν με τν Λούκα Τούριν. Είναι επιστημονική αυτοκτονία» δήλωσε ο Τιμ Τζέικομπ, ειδικός σε θέματα όσφρησης στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία.

Ο νομπελίστας (του 2004) Ρίτσαρντ Άξελ του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος βραβεύτηκε για την χαρτογράφηση των γονιδίων και των υποδοχέων που ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης, δήλωσε ότι το είδος των πειραμάτων που έκανε η νέα έρευνα, δεν μπορούν να δώσουν οριστική απάντηση στη διαμάχη, αλλά πρέπει κανείς να μελετήσει μικροσκοπικά τους υποδοχείς της μύτης για να δει τελικά τι ακριβώς συμβαίνει κατά την όσφρηση. «Δεν ξεγράφω αυτή τη θεωρία, αλλά χρειάζομαι στοιχεία και αυτά δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί», όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 60χρονος ιταλο-αργεντινός Λούκα Τούριν, μαζί με τους έλληνες συνεργάτες του, εργάζεται από το 2011 εργάζεται στο Ινστιτούτο Φλέμινγκ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργη «σχέση» κακής χοληστερόλης και καρκίνου


Επιστήμονες εξέτασαν 201 καρκινοπαθείς.

Οι καρδιολόγοι ήτανε πάντοτε σαφείς: Ρίξτε την κακή χοληστερόλη. «Πόσο χαμηλά όμως…», είναι το ερώτημα που ακολουθεί, καθώς ανέκαθεν υπήρχαν υπόνοιες ότι ρίχνοντας την κακή χοληστερόλη κάτω από κάποια επίπεδα, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσεις…τον καρκίνο. Και αυτή ακριβώς η υπόνοια έρχεται να ενισχυθεί από προκαταρκτική μελέτη Αμερικανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία, οι πολύ χαμηλές τιμές κακής χοληστερόλης (LDL) μπορεί να σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν 201 καρκινοπαθείς που δεν είχε χρειαστεί να πάρουν ποτέ κάποια στατίνη για μείωση της χοληστερόλης, καθώς και 402 ανθρώπους που δεν έπασχαν από καρκίνο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι καρκινοπαθείς είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL για 19 χρόνια, κατά μέσον όρο, πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Ποια είναι η ερμηνεία που έδωσαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Συνεδρίου Καρδιολογίας; Μπορεί, ενδεχομένως, να υπάρχει κάποιος μηχανισμός που επηρεάζει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρκίνου. Διευκρινίζουν, πάντως- πιθανότατα προς αποφυγή παρεξηγήσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες- ότι ο προβληματισμός αφορά μόνο στις περιπτώσεις καρκινοπαθών που είχαν εκ φύσεως χαμηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και όχι σε περιπτώσεις ασθενών που ελάμβαναν στατίνες για μείωση της LDL.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και ότι η μείωση της κακής χοληστερόλης πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, καθώς περιορίζει τις πιθανότητες για καρδιοπάθεια.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει η καρδιά όσων ροχαλίζουν


Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ.

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι ροχαλίζουν είναι πιο πιθανό να κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους καπνίζουν ή είναι παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ μελέτησαν 54 άνδρες και γυναίκες 18-50 ετών τους οποίους ρώτησαν για τις συνήθειές τους όσον αφορά το ροχαλητό, ενώ παράλληλα τους υπέβαλαν σε υπερηχογράφημα των καρωτίδων αρτηριών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πάχυνση των τοιχωμάτων των καρωτίδων αρτηριών ήταν πολύ μεγαλύτερη ανάμεσα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους άλλους ενήλικες. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την αρτηριοσκλήρυνση και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και εγκεφαλικές αιμορραγίες σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ροχαλητό είναι εξίσου σοβαρό με την υπέρταση και παροτρύνουν όσους ροχαλίζουν συστηματικά να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...