Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Κορίτσι σώζει την αδελφή του από βέβαιο τραυματισμό


Απίστευτο περιστατικό καταγράφει κάμερα στην Αυστραλία.

Μια απίστευτη στιγμή κατέγραψε ο φακός της κάμερας, όταν δύο μικρά κορίτσια γλίτωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από σίγουρο τραυματισμό ή θάνατο.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη στο Guildford της Αυστραλίας, όταν ένα φορτηγό προκάλεσε τη διάλυση μια οροφή και άφησε ένα μεταλλικό φύλλο να το παρασύρει ο αέρας.

Τα δύο παιδιά καθιστούσαν σε ένα παγκάκι, ενώ η μητέρα τους ψώνιζε σε παρακείμενο κατάστημα με χριστουγεννιάτικα δώρα.

Το ένα κορίτσι σηκώθηκε, έχοντας αντιληφθεί τη στέγη και τράβηξε την αδελφή του μακριά, δευτερόλεπτα πριν η μεταλλική οροφή προσγειωθεί εκεί που καθόντουσαν.

Δείτε το βίντεο…




Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίξτε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο»


Εθελοντές θα μαζεύουν προϊόντα για τους φτωχούς.

Τους τελευταίους εννέα μήνες περίπου το 70% των κατοίκων της Κατερίνης έχει προμηθευτεί τουλάχιστον ένα προϊόν από τη δράση «Χωρίς Μεσάζοντες».

Οι εθελοντές της συγκεκριμένης ομάδας ζητούν τη στήριξη των πολιτών προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της ομάδας τους.

«Χαρίστε, όχι πολλά, μόνο ένα κουτάκι γάλα, ένα πακέτο μακαρόνια! Κάποιοι συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη», λένε χαρακτηριστικά.

Έτσι, αύριο 8 Δεκεμβρίου, στην πόλη τους, εκτός από την προγραμματισμένη διανομή των απορρυπαντικών, μία ομάδα εθελοντών θα συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο».


Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες κόσμου κατέθεσαν τον όβολό τους για το Γιάννη


Στήριξη στο νέο που έχασε τα πόδια του σε ατύχημα στις γραμμές του τρένου.

Με μικρά ποσά και μεγάλη αγάπη χιλιάδες συνάνθρωποί μας συγκέντρωσαν μέσα από τον Ιατρικού Σύλλογο Αθηνών το μεγάλο ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ για τη στήριξη του Γιάννη Σεβδικαλή

Το κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ενστερνίστηκαν χιλιάδες ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στη στήριξη του Γιάννη Σεβδικαλή, του νεαρού που στις 10 Οκτωβρίου 2012 έχασε τα δυο του πόδια σε ατύχημα στις γραμμές του τρένου στο Γκάζι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλώντας όλους τους πολίτες να στηρίξουν την αγορά τεχνητών μελών και την αποκατάσταση του νεαρού παιδιού, άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από 2/11/2012 ως τις 21/11/2012 για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα βοηθήσουν την πλήρη αποκατάσταση του άτυχου νεαρού. Στις 19 αυτές μέρες εκατοντάδες πολίτες κατέθεσαν πραγματικά τον οβολό τους, όχι από το περίσσευμα της τσέπης τους αλλά της καρδιάς τους. Με καταθέσεις των πέντε, και εφτά ευρώ συγκεντρώθηκε ένα συνολικό ποσό από 39.653,99 ευρώ από χιλιάδες πολίτες που στήριξαν αυτή την προσπάθεια

«Πολλοί συνάνθρωποί μας με μικρά ποσά και μεγάλη αγάπη συγκέντρωσαν μέσα από τον Ιατρικού Σύλλογο Αθηνών σχεδόν σαράντα χιλιάδες ευρώ. Όπου υπάρχει πόνος, θα είμαστε κοντά. Όπου υπάρχει πρόβλημα, θα προσπαθούμε να δίνουμε λύση, να δίνουμε ελπίδα σε κάθε συνάνθρωπό μας που μας έχει ανάγκη. Σε καταστάσεις που δε μπορεί να αντιμετωπίσει το κράτος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει το δικό του παρόν, με τους τρόπους που ανοίγει στην κοινωνία. Στη θέση που βρέθηκε ο Γιάννης, μπορεί αύριο να βρεθεί το δικό μας παιδί, ο δικός μας ασθενής, ο δικός μας άνθρωπος. Και τότε θα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η ιατρική διακονία – με τους 246 εθελοντές γιατρούς μας– με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, με τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που συμπορεύονται μαζί μας σε κάθε δράση και πράξη εθελοντισμού και ανθρωπισμού» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης κατά την επίσκεψη στο Γιάννη Σεβδικαλή για να του ευχηθεί καλή αποκατάσταση και να του επιδώσει την τραπεζική επιταγή αγάπης των χιλιάδων συμπολιτών.

Ο κος Πατούλης, κατά την επίσκεψή του, διαβεβαίωσε το Γιάννη, ότι σε όλη την πορεία της αποκατάστασής του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα είναι κοντά του. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι οι ακρωτηριαστικές περικοπές στο χώρο της Υγείας έπληξαν πρώτα και πάνω από όλα την υγεία και την επιβίωση των Ατόμων με Αναπηρία: οι εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές αποσύρονται από το ελληνικό εμπόριο, θεραπείες υποκατάστασης και φάρμακα υψηλού κόστους εκλείπουν, τα ασφαλιστικά ταμεία που αρνούνται να εγκρίνουν ζωτικής σημασίας εργαστηριακές εξετάσεις, διαγνωστικούς ελέγχους και θεραπείες, τα νοσοκομεία στερούνται πια βασικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα…. και σε όλα αυτά, επιπλέον κόβονται τα επιδόματα αναπηρίας, νομοθετούνται περικοπές συντάξεων και κατάργηση των δώρων, κλείνουν ιδρύματα... Σε αυτή την Ελλάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει το δικό του αγώνα για την προσβασιμότητα, την ένταξη και την ιατρική περίθαλψη των ΑμεΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνηση ανθρωπιάς από δασκάλους


Βλέποντας πως πολλά παιδιά χρειάζονται φροντιστήριο και πως οι γονείς δεν μπορούν να τα πληρώσουν, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών της Χαλκίδας προχωρά ένα βήμα μπροστά και δημιουργεί τα απογευματινά φροντιστήρια.

Σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολικών μονάδων θα λειτουργούν απογευματινά φροντιστηριακά τμήματα με σκοπό να ενισχυθούν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.

"Για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση θα χρειαστούν συνάδελφοι που θα διδάξουν εθελοντικά στα τμήματα αυτά." είπε στο evianews, ο πρόεδρος Άρης Αυξωνίδης.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση ρούχων στην Κυψέλη


Η ομάδα κατοίκων «Η Κυψέλη μας», το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στην Πλατεία Κυψέλης, πήρε την πρωτοβουλία να συγκετνρώσει είδη ιματισμού, ενημερώνοντας σχετικά τους κατοίκους με μία αφισοκόλληση.

«Πραγματικά δεν ξέραμε τι να περιμένουμε, μιας και είναι η πρώτη φορά που το κάναμε» σημειώνουν οι κάτοικοι της Κυψέλης, ωστόσο:

«Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η ευαισθησία των κατοίκων της Κυψέλης ήταν περισσότερο από συγκινητική. Μέσα σε δύο ώρες συγκεντρώσαμε περίπου πενήντα μεγάλες κούτες με ρούχα κάθε είδους και κάθε ηλικίας.



Οι κυρίες της ομάδος μας, ταξινόμησαν τα ρούχα, τα οποία να σημειώσουμε, ήταν όλα σε αρίστη κατάσταση και καθαρά, ανά κατηγορία, ανδρικά γυναικεία παιδικά, καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Κυψελιώτες, για την ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης, στην δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων και την πρόεδρο του 6ου διαμερίσματος κα Χριστίνα Βασιλείου, για την αποστολή φορτηγού, για την προώθηση των ρούχων.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους της ομάδας μας, με επικεφαλής την κα Σοφία Κώνστα, για όλες τις προσπάθειες τους.



Η κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελεί κυρίαρχο μέλημα της ομάδας κατοίκων «Η Κυψέλη μας». Ζητάμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπαράσταση και συμμετοχή».

Περισσότερες φωτογραφίες από την εν λόγω δράση μπορείτε να δείτε στις ιστοσελίδες: http://www.kypseli2012.gr/royxa.html και στο Facebook http://www.facebook.com/Kypseli.


Διαβάστε περισσότερα...

Είμαι ανάπηρος και ζω στη Λαμία


Το να είσαι φτωχός στην Ελλάδα του μνημονίου είναι μια μεγάλη ατυχία. Το να είσαι όμως ανήμπορος λόγω αναπηρίας και η πολιτεία όχι να μη σε στηρίζει αλλά... να σου ρίχνει και καθημερινά χαστούκια, είναι μάλλον εγκληματικό. To να ζεις κλειστός μέσα στο σπίτι σου και να μην μπορείς να βγεις από εκεί, είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ!

Κάθε χρόνο 3 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας... η λέξη γιορτάζουμε ακούγεται περίεργα!

Την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη τα άτομα με αναπηρία έχουν την αμέριστη στήριξη του κράτους, στην Ελλάδα της τρόικας αποτελούν σχεδόν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήταν έτσι, και πριν την Τρόικα!

Ας μην μιλάμε γενικά αλλά πιο συγκεκριμένα για τη Λαμία:

Σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες 8 – 10 % του πληθυσμού, αποτελείται από άτομα με Αναπηρία, άρα σύμφωνα με τον πληθυσμό της πόλης της Λαμίας, θα έπρεπε να κυκλοφορούν ανάμεσά μας περίπου 7.000 τέτοια άτομα. Ας πιθανολογήσουμε ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε τόσους αλλά πολύ λιγότερους, δηλαδή 1.000 άτομα που από αυτά τα μισά, δηλαδή 500 άτομα κάνουν χρήση καροτσιού!


Έχετε δει έστω τους 100 δίπλα σας στην καθημερινότητά σας, στο καφέ σας, στο κινηματογράφο, στο θέατρο, στο supermarket, στο περίπτερο της γειτονιάς σας, σε κάποιο γραφείο;

Η απάντηση σίγουρα είναι όχι. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι στη Λαμία, δεν τρώνε, δεν πίνουν καφέ, δεν έχουν ανάγκη να βγουν με τους φίλους τους στην πλατεία Ελευθερίας, δεν ψωνίζουν ρούχα, δεν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, δεν πάνε σινεμά, δεν διασκεδάζουν πουθενά Και όμως αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, Πού; Στα σπίτια τους, στον μικρόκοσμό τους. Αν εξαιρέσουμε μια μικρή ομάδα τολμηρών τέτοιων ανθρώπων, όλοι οι υπόλοιποι εξαρτώνται από άλλους παράγοντες για να μπορέσουν να κάνουν κάτι πέρα από τον μικρόκοσμό τους!

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

Άνετη πρόσβαση στους παραπάνω χώρους, π.χ είμαι ανάπηρος, έχω ξοδέψει πάνω από 3.000 ευρώ και έχω αγοράσει ένα ηλεκτροκίνητο καροτσάκι (για να μην ταλαιπωρώ τους δικούς μου και να μπορώ μόνος μου να κινούμε), και θέλω να πάω από την κεντρικότατη οδό Μακροπούλου, στην Πλατεία Πάρκου να δω και εγώ το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Μπορώ; Υπάρχουν πεζοδρόμια για να μπορέσω να κινηθώ; Θα είμαι ασφαλής αν κατέβω στην άσφαλτο και κατέβω στην πλατεία έτσι; Τα αυτοκίνητα θα με περιμένουν, αν όχι θα με γκρεμοτσακίσουν; Τι πόλη είναι αυτή που το 2012 δεν έχει τα στοιχειώδη για να κινηθεί ένας ανάπηρος, ή έστω ένας αρτιμελής πεζός; Μια μητέρα με το καροτσάκι του παιδιού της; Και για να μην επαναλαμβανόμαστε συνεχώς, σκεφτείτε όλους σχεδόν τους πεζοδρόμους της Λαμίας… θέτω θέμα διαγωνισμού, ο πρώτος που θα μας δείξει έναν πεζόδρομο άνετο και ασφαλή που να μπορεί να κινηθεί ένα καροτσάκι για τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο στη Λαμία, θα τον κεράσουμε ότι πίνει!

Γιατί έχουμε καταδικάσει αυτούς τους συμπολίτες μας στην «φυλακή» τους; Ο φίλος μου ο Θωμάς, είναι πια ανάπηρος μετά από τροχαίο, κανείς μας λοιπόν δεν είναι σίγουρο ότι αύριο δεν θα είναι ανάπηρος.


Βέβαια το θέμα της άνετης πρόσβασης είναι από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά όχι το μοναδικό. Η πόλη μας δυστυχώς συγκαταλέγεται στις χειρότερες πόλεις όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της… και η εικόνα αυτή θα συνεχίζετε να υφίσταται αν δεν καταλάβουν κάποιοι ότι οι θέσεις που κατέχουν δεν είναι εξουσίας, αλλά ευθύνης!

Και για να είμαστε δίκαιοι, μην τα ρίχνουμε όλα στους υπευθύνους. Πόσοι από εμάς σεβόμαστε τις θέσεις αναπήρων, πόσοι δεν παρκάρουμε πάνω στα ήδη μικρά πεζοδρόμια, κ.ά;

Και σαν μην έφταναν τα παραπάνω, έρχεται και η Τρόικα: Τους κόβει επιδόματα και μειώνει τις συντάξεις τους αλλά και κάποιες πολύ σημαντικές Διευκολύνσεις που είχαν.

Το δράμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τα παιδιά με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και πρόσβασης στην εκπαίδευσή τους. Άλλωστε τα κτίρια είναι αφιλόξενα, οι υπηρεσίες αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και η πολιτεία αδιάφορη μπροστά στο Γολγοθά αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχολικά κτίρια δεν είναι καν προσβάσιμα για τα καροτσάκια των παιδιών. Ράμπες δεν υπάρχουν στα περισσότερα με συνέπεια τα παιδιά να βασανίζονται καθημερινά.

Προβλήματα καταγράφονται όμως και στη μετακίνηση των παιδιών όπως καταγγέλλει και η Συνομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν ελλείψεις στα ωρολόγια προγράμματα και στο εκπαιδευτικό υλικό των Ειδικών Σχολείων και των Τμημάτων Ένταξης των Γενικών Σχολείων, καθυστερήσεις στους διορισμούς των εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία, έλλειψη παροχής παράλληλης στήριξης και συνεκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία, έλλειψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού το οποίο υποβαθμίζει την παροχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγγελος Τσιγκρής: «Τα άτομα με αναπηρία χόρτασαν από δηλώσεις συμπαράστασης…»


«Δέσμευση όλων μας θα πρέπει να είναι το σπάσιμο του φράγματος της στασιμότητας για ένα -καθόλου ευκαταφρόνητο- ποσοστό συνανθρώπων μας που στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με ίσους όρους τη ζωή.

Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Αυτή είναι η ανθρωποκεντρική διάσταση της πολιτικής.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και θα το πετύχουμε με τη βοήθεια της πλατιάς συμμαχίας των πολιτών που συμμερίζονται το όραμα για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.

Τα άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ) και οι οικογένειές τους έχουν ήδη περιέλθει σε τραγική κατάσταση, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα, και τις αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες -ακόμα και γι’ αυτά που υποτίθεται ότι καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τους οφείλει ήδη πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ- με τον κίνδυνο τα ΑμεΑ να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπείες.

Κατόπιν των παραπάνω, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να φορολογήσει επιπλέον τα ΑμΕΑ, αλλά θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει τις περικοπές στα αναπηρικά επιδομάτων και να βρει τρόπους στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε αυτή δύσκολη συγκυρία.

Καλώ όσους παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον μας, σήμερα να μην κάνουν δηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ΑμΕΑ.

Αντί δηλώσεων συμπαράστασης στον αγώνα τους, ας κάνουν καλύτερα πράξεις και να απαλλάξουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία από βάρη που δεν μπορούν να σηκώσουν…».


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο



Ο κ. Βενιώτης, μέλος της συλλογικότητας "Αλληλεγγύη για Όλους" μίλησε στο metrogreece.gr γι'αυτην την πρωτοβουλία.

H «Αλληλεγγύη για όλους» παίρνει την πρωτοβουλία οργάνωσης πανελλαδικής καμπάνιας «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο» και απευθύνει έκκληση στους ελαιοπαραγωγούς και τα ελαιοτριβεία να συμμετάσχουν.

Πρόκειται για μια συλλογικότητα που επιδιώκει να διευκολύνει τις υπάρχουσες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα (κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συλλογή τροφίμων και κοινωνικά παντοπωλεία, χωρίς μεσάζοντες, υποστηρικτικά μαθήματα κ.λπ.) κατ’ αρχήν καταγράφοντας όλα τα εγχειρήματα και ανταλλάσσοντας εμπειρίες και «τεχνογνωσία». Επίσης επιχειρεί να ενισχύσει όλα τα υπάρχοντα εγχειρήματα με κάθε δυνατό τρόπο (εφοδιασμό με υλικά και ανθρώπους, οικονομική στήριξη, αλληλοκάλυψη αναγκών κ.λπ.).

"Η ανταπόκριση των ανθρώπων απ'όλα τα σημεία της Ελλάδας ήταν συγκινητική. Ήδη διανέμονται μπουκάλια σε Χανιά, Ρέθυμνο, Λακωνία, Μεσσηνία και άλλους νομούς, μέσα από τις δομές αλληλεγγύης της κάθε περιοχής. Αυτό που αποδεικνύεται είναι πως τελικά η κοινωνία μας διαθέτει και υγιή κύτταρα, διότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να προσφέρουν, άρα η ελπίδα δε χάθηκε. Υπάρχουν έξω 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι οποίοι, όπως διαπιστώνουμε, προσφέρουν στους συνανθρώπους τους από το υστέρημά τους.

Εμείς λοιπόν σαν συλλογική οργάνωση στηρίζουμε την αλληλέγγυα οικονομία και το ηθικό εμπόριο της Ελλάδας.Είμαστε ανοιχτοί σε καθέναν και καθεμία που εμπνέεται από το τρίπτυχο αλληλεγγύη – αντίσταση – αυτοοργάνωση. Όλοι μαζί χέρι χέρι μπορούμε να τα καταφέρουμε", δήλωσε στο metrogreece.gr ο κύριος Κώστας Βενιώτης, μέλος της Αλληλεγγύης για όλους.

Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει ή αντιμετωπίζει πρόβλημα διαβίωσης μπορεί να καλέσει στο 210 3801921 ή στο 210 3801925 και οι υπεύθυνοι θα τον κατατοπίσουν ,ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαμένει.

Επίσης, η "Αλληλεγγύη για Όλους" παρέχει δωρεάν νομική στήριξη στο 210 3801943, όπου μπορείτε να καλείτε από το απόγευμα και μετά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτά 6 Κυριακές και 4 εκπτώσεις


Έξι Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα και θα μπορούν να διενεργούνται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων, ετησίως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς.

Χθες το πρωί ο κ. Σκορδάς προανήγγειλε ότι τη φετινή εορταστική περίοδο, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν εκτός από την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Κυριακή, στις 30 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να περάσει με ρύθμιση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, ωστόσο οι ρυθμίσεις που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν:

- Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και άλλες τέσσερις στις αντίστοιχες περιόδους των τακτικών εκπτώσεων και των προσφορών.

- Καθιέρωση δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιά Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα (αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή στην τελευταία εβδομάδα). Η θερινή περίοδος θα ξεκινάει τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα λήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.

- Θέσπιση δύο περιόδων προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να λειτουργούν και τις πρώτες Κυριακές των δεκαήμερων.

Με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις του αγορανομικού κώδικα σχετικά με την τροποποίηση κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις και καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που προκαλούν και αυξάνουν τη γραφειοκρατία.

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στον κλάδο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι έμποροι είναι αντίθετοι στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων καθώς το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά το ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για όλα τα θέματα του εμπορίου για να βρεθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας που να μην πνίγει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Σαλμά για την 16χρονη


Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά προκάλεσε η υπόθεση της 16χρονης από την Θεσσαλονίκη που δημοσιοποίησε το enikos.gr. Το κορίτσι πάσχει από κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια και είναι υποχρεωμένο κάθε εβδομάδα να κάνει υποδόριες ενέσεις, που κοστίζουν περίπου 4.000 ευρώ το μήνα.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η 16χρονη προμηθευόταν τις ενέσεις από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Η φαρμακευτική εταιρία, όμως, εδώ και δύο εβδομάδες σταμάτησε να προμηθεύει το φαρμακείο λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Οι υπεύθυνοι είπαν στη μητέρα της (σ.σ. ο πατέρας της έχει πεθάνει από καρκίνο) ότι θα πρέπει πλέον να προμηθευτεί ιδιωτικά τις πανάκριβες ενέσεις προκειμένου να συνεχίσει η κόρη της την θεραπεία της.

Ο κ. Σαλμάς ενημερώθηκε για το θέμα και μετά από εντολή που έδωσε σήμερα ενταλματοποιήθηκε η οφειλή του ΕΟΠΥΥ προς την φαρμακευτική εταιρία. Όπως μας διαβεβαίωσαν άνθρωποι από το Υπουργείο την Δευτέρα ή την Τρίτη η 16χρονη θα μπορέσει να προμηθευτεί τις ενέσεις της κανονικά από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αιμοκάθαρση σε συνθήκες ψύχους


Σε συνθήκες παγετού δεκάδες αιμοκαθαριζόμενα άτομα από την Αχαΐα και την Ηλεία υποβάλλονται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε συνθήκες ψύχους, καθώς στους χώρους που γίνεται η διαδικασία, το θερμόμετρο κυμαίνεται από 3 έως 6 βαθμούς κελσίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στο Θησείο


Το καθιερωμένο Ατενέουμ ανοίγει τις πύλες του στις 12 Δεκεμβρίου.

Ανοίγει τις πύλες του το καθιερωμένο, 35 χρόνια τώρα, χριστουγεννιάτικο παζάρι του Ατενέουμ από τις 12 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ προετοιμάζει, όπως κάθε χρόνο, το παζάρι του.

Η μεγάλη αίθουσα συναυλιών του κτιρίου στην οδό Αδριανού 3 θα μεταμορφωθεί και πάλι σε ένα ζεστό, αισιόδοξο κόσμο, με το αναγκαίο κέρασμα των φιλόξενων οικοδεσποτών, σε όσους θα περάσουν το κατώφλι του για να βρουν ό,τι καλαίσθητο και χειροποίητο μπορεί να ομορφύνει και τις φετινές γιορτές.

Σπιτικές μαρμελάδες, αισθαντικό σπιτικό κρητικό ρακί, πολύχρωμο μυρωδάτο ξύδι, άσπρο και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά λικέρ, και γλυκά του κουταλιού, όλα υπέροχα φτιαγμένα από το Ατενέουμ.

Και βέβαια, όπως πάντα, βιβλία, CD και DVD, χειροποίητα κοσμήματα, κεριά, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, διεκδικούν το ενδιαφέρον όλων για την ενίσχυση των σπουδαστικών βοηθημάτων, των σεμιναρίων και των μουσικών εκδηλώσεων που κάθε χρόνο, από την ίδρυσή του, διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός φορέας Ατενέουμ.

Το μπαζάρ θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 19.00 ενώ τις Κυριακές από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιλοτικό σχέδιο για τη χρήση νοηματικής γλώσσας στα όργανα της Ε.Ε


Ανακοινώθηκε από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει το προσεχές έτος ένα πιλοτικό σχέδιο που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διευκόλυνση της χρήσης της νοηματικής γλώσσας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ, στην απάντησή της προς την ερώτηση που υπέβαλε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη.

Η κ. Ράπτη με την ερώτησή της ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσον «έχει διερευνηθεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της ταυτόχρονης μετάδοσης στη νοηματική γλώσσα των σημαντικών ομιλιών και συνεντεύξεων τύπου των θεσμικών εκπροσώπων της Ένωσης».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την ερώτηση με αφορμή την ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο σχετικά με την κατάσταση στην Ένωση.

Η Επίτροπος στην απάντησή της αναφέρει ακόμη ότι «οι ανακοινώσεις της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προορίζονται για το ευρύ κοινό αξίζουν συστηματικότερη ταυτόχρονη μετάδοση στη νοηματική γλώσσα».

Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, η κ. Ράπτη εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι «Θα αποκτήσουμε ακόμη μια γλώσσα στην Ένωση - τη γλώσσα των ανθρώπων- που δεν είναι τόσο προνομιούχοι όσο εμείς».



Διαβάστε περισσότερα...

Τη συνέχιση της είσπραξης του ειδικού τέλους θα ζητήσει το υπ. Οικονομικών


Θα στείλει επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Επιστολή προς τη διοίκηση της ΔΕΗ θα στείλει το υπουργείο Οικονομικών καλώντας την να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση πως σήμερα θα κλείσει η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό ενώ σε ότι αφορά τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, αν και το βιβλίο προσφορών κλείνει σήμερα, εξέφρασε την εκτίμηση πως μια πλήρη εικόνα για το πως πήγε η όλη διαδικασία θα έχει το οικονομικό επιτελείο, αύριο το πρωί.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτημα ημερών η έναρξη του προγράμματος βιολογικής γεωργίας


Θα εγκριθούν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις ένταξης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, εκτίμησε ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, για το οποίο, όπως σημείωσε, έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανέφερε δε, ότι από τα αρχικώς προγραμματισμένα 40 εκατ. ευρώ, το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει σε 190 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα εγκριθούν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα από τις 17.000 που έχουν κατατεθεί. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, αφορά στην καλλιέργεια 1,5 εκατ. στρεμμάτων.

Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο, έως το τέλος του χρόνου, εκτιμάται, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Το σύνολο των αιτήσεων ανέρχεται σε 7.735, εκ των οποίων από τον Αύγουστο έως σήμερα, έχουν αξιολογηθεί 6.300 αιτήσεις. Έχουν εγκριθεί 1.200 σχέδια βελτίωσης, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουν μετεγγραφές και εξεταστική στα ΑΕΙ


Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Στη Βουλή θα βρεθούν οι νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων, αλλά και την επιπλέον εξεταστική που θεσμοθετείται για τους φοιτητές επί πτυχίω, καθώς κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» και περιλαμβάνει διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών της τρέχουσας σχολικής χρονιάς που θα έχουν την δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.

Το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων είναι το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας τους, εάν έχουν αδέλφια που φοιτούν ήδη σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη και σε αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου τμήμα μ' αυτό που πέρασαν αρχικά.

Οι λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

Καθιέρωση της έκτακτης εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές

Καθιερώνεται η έκτακτη εξεταστική, καθώς οι φοιτητές επί πτυχίω θα μπορούν να δώσουν κάποια μαθήματα που «χρωστούν», ώστε, εάν το επιθυμούν, να τελειώσουν νωρίτερα και πιο ευέλικτα τις σπουδές τους.

Αλλαγές και στις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την υπό κατάργηση βαθμίδα του λέκτορα στα ΑΕΙ. «Οι μόνιμοι λέκτορες που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούν τις θέσεις τους, είτε μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία, είτε με την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, για την οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τη συμπλήρωση τριετούς υπηρεσίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές καταργούνται», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Για τους καθηγητές των ΑΕΙ αναφέρεται ακόμη στο νομοσχέδιο ότι «οι τελούντες σε αναστολή καθηγητές δύνανται να διατηρούν τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά τους αμισθί».

Λειτουργία Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις που έχουν σχέση με τη συγκρότηση και λειτουργία των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ. Όπως αναφέρεται, «το Συμβούλιο λειτουργεί νομίμως αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας εξελέγησαν ή ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία».

Παράταση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Παρατείνεται όπως αναφέρεται Από το νομοσχέδιο προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας που ορίζεται από το σχετικό νόμο προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα όργανα, την διαδικασία καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη βαρύτητα των επιμέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη και την αξιολόγηση της θητείας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης.

Η παράταση ξεκίνησε από την 11η Αυγούστου 2012, οπότε και εξέπνευσε η αρχική προθεσμία, και λήγει στις 10 Μαρτίου 2013.

Επίσης, έχει ήδη ανακοινωθεί η σύσταση Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ), η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή και υπάγεται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προϋποθέσεις για τις θέσεις σχολικών συμβούλων

Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται, βάσει του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με τουλάχιστον δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, και έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απελπισία της κρίσης σε αριθμούς


Περισσότερους από 9 τόνους τροφίμων μοίρασε ένας μόνο ιερός ναός στην Πάτρα.

Ενδεικτικό της ανέχειας που υπάρχει και στην Πάτρα είναι το γεγονός ότι το 2011 ένας μόνο ιερός ναός της πόλης, αυτός του Αγίου Νικολάου, με τη συνδρομή των πιστών, μοίρασε περισσότερους από 9 τόνους τροφίμων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πιστούς, χθες,ημέρα κατά την οποία πανηγύριζε ο ναός, η διάθεση τροφίμων το 2011 από τον ιερό ναό έφτασε τα 9.257 κιλά (ρύζι, μακαρόνια, ζυμαρικά, ζάχαρη, φακές, φασόλια, γάλα, λάδι, κρέας).

Στο ίδιο φυλλάδιο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού αναφέρει ότι η διάθεση τροφίμων γίνεται παράλληλα με την οικονομική στήριξη ανθρώπων, που την έχουν ανάγκη και καλεί τους πιστούς, παρά τις όποιες δυσκολίες και με τις δυνάμεις που έχει ο καθένας, να προσφέρει λίγα τρόφιμα ενόψει των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, πολλοί άλλοι ιεροί ναοί προσφέρουν τρόφιμα, ενώ τα αιτήματα προς την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων και της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών αυξάνονται διαρκώς.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια εναλλακτική άποψη για προστασία κατά το σεισμό


Η θεωρία του «Τριγώνου της Ζωής» και η κριτική που έχει δεχθεί.

Η πιο γνωστή μέθοδος για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, προτείνει μεταξύ άλλων τη μετακίνησή μας κάτω από κάποιο γραφείο ή κάσα πόρτας όπου και θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα.

Μια λιγότερο γνωστή και αμφιλεγόμενη θεωρία, είναι αυτή του λεγόμενου «Τριγώνου της Ζωής» (Triangle of Life), που αναπτύχθηκε από τον Doug Copp.

Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η θεωρία είναι αυτή των λεγόμενων «τριγώνων» τα οποία δημιουργούνται κατά την κατάρρευση κτιρίων. Σύμφωνα με τον Doug Copp αυτά σχηματίζονται δίπλα σε αντικείμενα ή έπιπλα καθώς τα ερείπια πέφτουν πάνω τους. Ως «τρίγωνο» ο Copp χαρακτηρίζει την περιοχή που θα μείνει ανέπαφη δίπλα στα αντικείμενα αυτά, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένα κενό.





Με βάση τη συλλογιστική αυτή, ο Doug Copp προχώρησε στην καταγραφή και διάδοση 10 βασικών συμβουλών για την προστασία κατά τους σεισμούς. Ορισμένες από τις οδηγίες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προτείνονται από τους πιο γνωστούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη μελέτη και προστασία από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Οι «δεκάλογος» του Doug Copp για την προστασία από τους σεισμούς είναι ο εξής:

1. Όλοι όσοι «βουτούν και κρύβονται» κατά την κατάρρευση των κτιρίων, συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που κρύβονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία και αυτοκίνητα, επίσης συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά, συχνά, ενστικτωδώς, διπλώνονται σε εμβρυακή στάση. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο κατά τη διάρκεια σεισμών. Είναι το φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Σταθείτε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα μεγάλο, ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει κενό δίπλα του.



3. Τα ξύλινα κτίρια είναι οι ασφαλέστερες κατασκευές που θα μπορούσαμε να βρεθούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο έχει ελαστικότητα και ταλαντώνεται από τη δύναμη του σεισμού. Εάν καταρρεύσει, μεγάλα «κενά» σημεία θα δημιουργηθούν.

4. Εάν κοιμάστε την ώρα του σεισμού, μετακινηθείτε δίπλα από το κρεβάτι καθώς εκεί θα δημιουργηθεί το κενό (το «Τρίγωνο της Ζωής»).



5. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε έξω από κάποιο παράθυρο ή πόρτα την ώρα του σεισμού, ξαπλώστε κάτω και πάρτε την εμβρυακή στάση δίπλα σε κάποιο καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.

6. Όλοι όσοι στέκονται κάτω από την κάσα μιας πόρτας την ώρα του σεισμού, κατά την κατάρρευση του κτιρίου σκοτώνονται. Εάν κάθεστε κάτω από την πόρτα και η κάσα πέσει είτε προς τα μπρος, είτε προς τα πίσω, θα συνθλιβείτε από την οροφή.

7. Ποτέ μην πάτε στις σκάλες καθώς η ταλάντωση τους διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου κτιρίου, ενώ συγκρούονται μεταξύ τους μέχρι την κατάρρευσή τους. Έτσι εάν κάποιος βρίσκεται εκεί, θα βρει το θάνατο από τα σκαλιά που διαλύονται. Ακόμη και αν τελικά το κτίριο δεν καταρρεύσει, μην πλησιάσετε τις σκάλες καθώς πιθανότατα θα έχουν πάθει βλάβες. Μπορεί να καταρρεύσουν έπειτα από το σεισμό, εξαιτίας της συγκέντρωσης του πλήθους που θα προσπαθεί να βγει από το κτίριο.



8. Εάν είστε στο εσωτερικό του κτιρίου, μετακινηθείτε προς τους πιο εξωτερικούς τοίχους αυτού. Το ιδανικό είναι να βρεθείτε έξω και από αυτούς. Είναι καλύτερα να βρίσκεστε όσο το δυνατό στο πιο εξωτερικό σημείο του κτιρίου παρά στο κέντρο του. Όσο πιο «βαθιά» στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκεστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο δρόμος διαφυγής να είναι μπλοκαρισμένος.

9. Όσοι βρίσκονται μέσα σε όχημα την ώρα του σεισμού, υπάρχει η πιθανότητα ανισόπεδο τμήμα (δρόμος που βρίσκεται πιο πάνω) να καταρρεύσει και να τους καταπλακώσει. Στο μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο φάνηκε ύστερα, ότι κενά («Τρίγωνα της Ζωής») ύψους 1 μέτρου είχαν δημιουργηθεί δίπλα στα καταπλακωμένα αυτοκίνητα, εκτός από αυτά που οι κολώνες είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.



10. Το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά μπορούν να βρεθούν γύρω από όγκους χαρτιού.

Αυτές είναι οι προτροπές που δίνονται από τον Doug Copp και διαδίδονται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σφοδρή κριτική έχουν ασκηθεί στις απόψεις και προτροπές του Copp από οργανισμούς όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (United States Geological Survey) και άλλους.

Μια από τις βασικές διαφωνίες είναι ότι οι συμβουλές του Copp προϋποθέτουν την πλήρη κατάρρευση του κτιρίου, κάτι που δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί ειδικά σε σύγχρονα κτίρια. Επίσης, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού δεν είναι και σοφό να κάτσει κάποιος δίπλα σε ένα όχημα (9η συμβουλή), καθώς το όχημα πιθανόν να μετακινηθεί από το σεισμό και να υπάρξει τραυματισμός.

Η βασική συμβουλή που δίνεται από τους περισσότερους οργανισμούς καθώς και από τον Ο.Α.Σ.Π., συμπυκνώνεται στη φράση «Σκύβω, Καλύπτομαι, Κρατιέμαι» (Drop, Cover, και Hold On).



Διαβάστε ορισμένες από τις συμβουλές που δίνει ο Ο.Α.Σ.Π. για την προστασία κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο, μείνετε έξω. Αν βρεθείτε μέσα, μείνετε μέσα. Σε περίπτωση σεισμού, πολλοί τραυματισμοί γίνονται την ώρα που μπαίνουμε στα κτίρια ή βγαίνουμε από αυτά.

Αν βρεθείτε μέσα:
-Σταθείτε μακριά από έπιπλα ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.
-Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο, θρανίο και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του επίπλου.
-Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατάλληλα έπιπλα καθίστε στο μέσον του δωματίου, λυγίστε τα γόνατα μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι σας.
-Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια με φέρουσα τοιχοποιία (από πέτρα τούβλο ή πλίνθους).
-Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες, κ.λ.π.)
-Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
-Μη τρέχετε προς την έξοδο.
-Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε.

Αν βρεθείτε έξω:
-Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια.
-Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων.
-Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε σε ελεύθερους χώρους.
-Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος.
-Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταθμεύστε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία μακριά από αερογέφυρες, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα λύκεια της χώρας η εγκύκλιος για τις πανελλαδικές


Διευκρινίσεις για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Την εγκύκλιο με την οποία θα ενημερωθούν οι μαθητές της τρίτης τάξης λυκείου που πρόκειται να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, για τα εξεταζόμενα, τα επιλεγόμενα μαθήματα και άλλα, έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα λύκεια της χώρας.

Στην σχετική εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων, έχουν οριστεί σε έξι.

Στα ίδια μαθήματα θα εξετασθούν και οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης και σε δύο γενικής παιδείας, από τα οποία το ένα είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.

Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας, που ο υποψήφιος πρόκειται να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας. Αν τα επιστημονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο όπου τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα μαθήματα της κατεύθυνσης του ) τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα γενικής παιδείας. Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο) ο μαθητής αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόμενα, το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ου επιστημονικού πεδίου (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας).

Όλες οι λεπτομέρειες περιγράφονται στην εγκύκλιο του υπουργείου που θα αναρτήσουν όλα τα λύκεια στον πίνακα ανακοινώσεών τους, ενώ το υπουργείο παρακαλεί τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης για το περιεχόμενο της σε ειδική ενημερωτική συζήτηση.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι «η διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ποσοστό του 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση ισχύει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Επομένως όσοι απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης ημερήσιου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή ημερήσια Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) τα έτη 2011 και 2012, θα μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με το ποσοστό θέσεων 10% για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2013-14».



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόσωπο της φρίκης των ναρκωτικών


Σκληρές φωτογραφίες πριν και μετά δείχνουν τις παραμορφώσεις.

Η χρόνια χρήση ναρκωτικών επιφέρει καταστροφικές φυσικές συνέπειες στον οργανισμό των χρηστών και μια νέα καμπάνια κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών το αποδεικνύει με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο...

Οι αποκρουστικές φωτογραφίες, που παρουσιάζουν πρόσωπα πριν και μετά τη χρόνια χρήση, απαρτίζονται μάλιστα από αστυνομικές φωτογραφίες των χρηστών, κατά τη διάρκεια των πολλαπλών τους συλλήψεων από τις Αρχές.

Η συνεχόμενη χρήση ναρκωτικών προκαλεί ανατριχιαστικές φθορές στο δέρμα, με ουλές και πληγές, καταλήγοντας στην πλήρη παραμόρφωση του προσώπου.



Η καμπάνια, σε παραγωγή της Rehabs.com, είχε μάλιστα σχεδιαστεί ήδη από το 2004 από τον αξιωματικό της αστυνομίας Bret King του Multnomah County Sheriff’s Office στο Όρεγκον των ΗΠΑ.



Ο δαιμόνιος αστυνομικός είχε συλλάβει την αρχική ιδέα των πολλαπλών φωτογραφιών χρόνιων χρηστών που μπαινόβγαιναν στο κρατητήριο, στην προσπάθειά του να δείξει την καταστρεπτική δράση των ναρκωτικών, και ιδιαίτερα της μεθαμφεταμίνης, στον οργανισμό.



Το έργο της συλλογής των φωτογραφιών κράτησε χρόνια, με το πρώτο μέλημα του Bret King να είναι η ενημέρωση των παιδιών για την ωμή πραγματικότητα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.



Το βίντεο έφτιαξε η Rehabs.com και απαρτίζεται πράγματι από τις φωτογραφίες του αστυνομικού τμήματος του Όρεγκον, που δείχνουν τον φυσικό όλεθρο που σπέρνουν στον οργανισμό όλα τα βαριά ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και η μεθαμφεταμίνη...




























Πηγή: http://www.newsbeast.gr


Το σχόλιό μας: Όταν κάποιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον σκοπό μιας καμπάνιας τότε είναι ανούσιο να κάνεις οτιδήποτε μαζί τους. Μια καμπάνια συνήθως έχει σκοπό τη μάζα που θα την δει ή θα την διαβάσει, όχι να κατακρίνει τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα που αναφέρει η καμπάνια, αλλά να προειδοποιήσει και να προστατέψει μελλοντικά υποψήφια μέλη της ομάδας αυτής. Μια καμπάνια έχει σκοπό μόνο να ενημερώσει, μπορεί όμως κάποιους να ενοχλήσει και να τα βάλουν με τον οποιοδήποτε. Αν το κάνουν, ήδη θα έχουν φορέσει τις παρωπίδες τους και δεν είναι δυνατόν να κάνουν διάλογο και να μιλήσουν με επιχειρήματα. Θα φορέσουν ακόμα και την κουκούλα της ανωνυμίας για να κάνουν κάθε τι άσχημο φαντάζεται ή σκέπτεται το μυαλό τους ή άλλων. Ο λόγος αυτός οδήγησε (και ανάγκασε) εμένα στην απαγόρευση σχολίων σε αυτό το θέμα... γιατί όταν κάτι δεν μπορείς να το κατανοήσεις δεν μπορείς και να το κρίνεις, γιατί θα το κρίνεις σίγουρα με λάθος κριτήρια και κανόνες. 
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή της γυναίκας που ζύγιζε 285 κιλά


Παρέμενε «φυλακισμένη» για δύο δεκαετίες στο σπίτι της.

Η συγκλονιστική ιστορία της 40χρονης Dominique Lanoise, μητέρας έξι παιδιών, η οποία για πάνω από 20 χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα βάρους, φτάνοντας να ζυγίσει μέχρι και 285 κιλά, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τηλεοπτικής εκπομπής στις ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ προβάλει στιγμές από τη ζωή της υπέρβαρης γυναίκας, η οποία πέθανε ον περασμένο Μάρτιο, καθώς δεν πρόλαβε να μπει στο χειρουργείο για να της αφαιρεθεί το λίπος από το στομάχι, ώστε να είχε ελπίδες να ζήσει.

Οι γιατροί, πάντως, είχαν πει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο και ότι η επιτυχία της επέμβασης δεν ήταν εγγυημένη.

Η γυναίκα από την Αϊτή έγινε πρώτη φορά γνωστή το 2010, όταν, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στην πατρίδα της, διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν εκεί, αναγκάστηκε να παραμείνει στη χώρα επειδή οι αεροπορικές δεν την δέχονταν λόγω βάρους.

Για δύο δεκαετίες η υπέρβαρη γυναίκα παρέμενε «φυλακισμένη» στο σπίτι της. Την φροντίδα της είχαν αναλάβει οι κόρες της.

Η θανούσα υπήρξε ένα πολύ αδύνατο κορίτσι που άρχισε να παίρνει κιλά με ανησυχητικό ρυθμό αφότου γέννησε το πρώτο της παιδί, σε ηλικία 16 ετών.

Όπως λένε οι γιατροί, την είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές να σταματήσει την υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού, ωστόσο η γυναίκα δεν άκουγε τις συστάσεις τους, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη.













Διαβάστε περισσότερα...