Η θεωρία του «Τριγώνου της Ζωής» και η κριτική που έχει δεχθεί.
Η πιο γνωστή μέθοδος για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, προτείνει μεταξύ άλλων τη μετακίνησή μας κάτω από κάποιο γραφείο ή κάσα πόρτας όπου και θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα.
Μια λιγότερο γνωστή και αμφιλεγόμενη θεωρία, είναι αυτή του λεγόμενου «Τριγώνου της Ζωής» (Triangle of Life), που αναπτύχθηκε από τον Doug Copp.
Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η θεωρία είναι αυτή των λεγόμενων «τριγώνων» τα οποία δημιουργούνται κατά την κατάρρευση κτιρίων. Σύμφωνα με τον Doug Copp αυτά σχηματίζονται δίπλα σε αντικείμενα ή έπιπλα καθώς τα ερείπια πέφτουν πάνω τους. Ως «τρίγωνο» ο Copp χαρακτηρίζει την περιοχή που θα μείνει ανέπαφη δίπλα στα αντικείμενα αυτά, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένα κενό.
Με βάση τη συλλογιστική αυτή, ο Doug Copp προχώρησε στην καταγραφή και διάδοση 10 βασικών συμβουλών για την προστασία κατά τους σεισμούς. Ορισμένες από τις οδηγίες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προτείνονται από τους πιο γνωστούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη μελέτη και προστασία από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).
Οι «δεκάλογος» του Doug Copp για την προστασία από τους σεισμούς είναι ο εξής:
1. Όλοι όσοι «βουτούν και κρύβονται» κατά την κατάρρευση των κτιρίων, συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που κρύβονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία και αυτοκίνητα, επίσης συνθλίβονται.
2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά, συχνά, ενστικτωδώς, διπλώνονται σε εμβρυακή στάση. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο κατά τη διάρκεια σεισμών. Είναι το φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Σταθείτε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα μεγάλο, ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει κενό δίπλα του.
3. Τα ξύλινα κτίρια είναι οι ασφαλέστερες κατασκευές που θα μπορούσαμε να βρεθούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο έχει ελαστικότητα και ταλαντώνεται από τη δύναμη του σεισμού. Εάν καταρρεύσει, μεγάλα «κενά» σημεία θα δημιουργηθούν.
4. Εάν κοιμάστε την ώρα του σεισμού, μετακινηθείτε δίπλα από το κρεβάτι καθώς εκεί θα δημιουργηθεί το κενό (το «Τρίγωνο της Ζωής»).
5. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε έξω από κάποιο παράθυρο ή πόρτα την ώρα του σεισμού, ξαπλώστε κάτω και πάρτε την εμβρυακή στάση δίπλα σε κάποιο καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.
6. Όλοι όσοι στέκονται κάτω από την κάσα μιας πόρτας την ώρα του σεισμού, κατά την κατάρρευση του κτιρίου σκοτώνονται. Εάν κάθεστε κάτω από την πόρτα και η κάσα πέσει είτε προς τα μπρος, είτε προς τα πίσω, θα συνθλιβείτε από την οροφή.
7. Ποτέ μην πάτε στις σκάλες καθώς η ταλάντωση τους διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου κτιρίου, ενώ συγκρούονται μεταξύ τους μέχρι την κατάρρευσή τους. Έτσι εάν κάποιος βρίσκεται εκεί, θα βρει το θάνατο από τα σκαλιά που διαλύονται. Ακόμη και αν τελικά το κτίριο δεν καταρρεύσει, μην πλησιάσετε τις σκάλες καθώς πιθανότατα θα έχουν πάθει βλάβες. Μπορεί να καταρρεύσουν έπειτα από το σεισμό, εξαιτίας της συγκέντρωσης του πλήθους που θα προσπαθεί να βγει από το κτίριο.
8. Εάν είστε στο εσωτερικό του κτιρίου, μετακινηθείτε προς τους πιο εξωτερικούς τοίχους αυτού. Το ιδανικό είναι να βρεθείτε έξω και από αυτούς. Είναι καλύτερα να βρίσκεστε όσο το δυνατό στο πιο εξωτερικό σημείο του κτιρίου παρά στο κέντρο του. Όσο πιο «βαθιά» στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκεστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο δρόμος διαφυγής να είναι μπλοκαρισμένος.
9. Όσοι βρίσκονται μέσα σε όχημα την ώρα του σεισμού, υπάρχει η πιθανότητα ανισόπεδο τμήμα (δρόμος που βρίσκεται πιο πάνω) να καταρρεύσει και να τους καταπλακώσει. Στο μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο φάνηκε ύστερα, ότι κενά («Τρίγωνα της Ζωής») ύψους 1 μέτρου είχαν δημιουργηθεί δίπλα στα καταπλακωμένα αυτοκίνητα, εκτός από αυτά που οι κολώνες είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.
10. Το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά μπορούν να βρεθούν γύρω από όγκους χαρτιού.
Αυτές είναι οι προτροπές που δίνονται από τον Doug Copp και διαδίδονται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πρέπει να τονιστεί, ότι σφοδρή κριτική έχουν ασκηθεί στις απόψεις και προτροπές του Copp από οργανισμούς όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (United States Geological Survey) και άλλους.
Μια από τις βασικές διαφωνίες είναι ότι οι συμβουλές του Copp προϋποθέτουν την πλήρη κατάρρευση του κτιρίου, κάτι που δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί ειδικά σε σύγχρονα κτίρια. Επίσης, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού δεν είναι και σοφό να κάτσει κάποιος δίπλα σε ένα όχημα (9η συμβουλή), καθώς το όχημα πιθανόν να μετακινηθεί από το σεισμό και να υπάρξει τραυματισμός.
Η βασική συμβουλή που δίνεται από τους περισσότερους οργανισμούς καθώς και από τον Ο.Α.Σ.Π., συμπυκνώνεται στη φράση «Σκύβω, Καλύπτομαι, Κρατιέμαι» (Drop, Cover, και Hold On).
Διαβάστε ορισμένες από τις συμβουλές που δίνει ο Ο.Α.Σ.Π. για την προστασία κατά τη διάρκεια του σεισμού:
Αν βρεθείτε έξω από κτίριο, μείνετε έξω. Αν βρεθείτε μέσα, μείνετε μέσα. Σε περίπτωση σεισμού, πολλοί τραυματισμοί γίνονται την ώρα που μπαίνουμε στα κτίρια ή βγαίνουμε από αυτά.
Αν βρεθείτε μέσα:
-Σταθείτε μακριά από έπιπλα ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.
-Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο, θρανίο και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του επίπλου.
-Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατάλληλα έπιπλα καθίστε στο μέσον του δωματίου, λυγίστε τα γόνατα μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι σας.
-Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια με φέρουσα τοιχοποιία (από πέτρα τούβλο ή πλίνθους).
-Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες, κ.λ.π.)
-Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
-Μη τρέχετε προς την έξοδο.
-Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε.
Αν βρεθείτε έξω:
-Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια.
-Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων.
-Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε σε ελεύθερους χώρους.
-Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος.
-Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταθμεύστε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία μακριά από αερογέφυρες, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.