Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Του έσπασε τα... «καρύδια»


Ο άτυχος άντρας πέθανε -στην κυριολεξία- από τον πόνο.

Μια μητέρα από την Κίνα δικάζεται για ανθρωποκτονία, επειδή έσφιξε τους… όρχεις ενός άντρα τόσο δυνατά που εκείνος πέθανε από το σοκ.

Η γυναίκα είχε πάει να πάρει το γιο της από το σχολείο, όταν στη διαδρομή ενεπλάκη σε καυγά με έναν καταστηματάρχη επειδή άφησε το ποδήλατό της μπροστά από το μαγαζί του στην περιοχή Meilan στην πόλη Haikou.

Ο 42χρονος άντρας βγήκε έξω και της είπε ότι δε μπορούσε να το αφήσει εκεί και κάπως έτσι ξεκίνησε ο έντονος καυγάς τους, γράφει η Daily Mail.

Ξαφνικά άρπαξε τον άντρα από… τα αχαμνά και τα έσφιξε τόσο δυνατά που το σώμα του εισήλθε σε κατάσταση σοκ.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα την ώρα που τον κρατούσε από τους όρχεις του φώναζε: «Θα στα σφίξω μέχρι να πεθάνεις, δε θα μπορείς να ξανακάνεις παιδιά».

Ο άντρας μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη αργά.

Ο ειδικός ουρολόγος από το ιατρικό κέντρο San Diego Sexual Medicine, Dr. Irwin Goldstein, ανέφερε στην ιστοσελίδα Gizmodo ότι το σφίξιμο των όρχεων θα μπορούσαν να έχουν όντως προκαλέσει το θάνατο του άντρα.

«Οι όρχεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο άγγιγμα και όταν ασκείται πίεση σε αυτούς εκλύεται μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης στον οργανισμό. Θα μπορούσε να προκληθεί καρδιακή προσβολή από το στρες που υποβάλλεται ο οργανισμός εξαιτίας του πόνου».



Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Νέαρχος»


Αφορά την επιδοτούμενη απασχόληση άνεργων νέων ναυτικών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης άνεργων νέων ναυτικών, με την επωνυμία «Νέαρχος», σχεδιάστηκε για κατάρτιση και πρακτική άσκηση των δικαιούχων επί του πλοίου και όχι για να υποκατασταθούν οι ήδη απασχολούμενοι ναυτικοί, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σχετικής ημερίδας στον ΟΛΠ, για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι το πρόγραμμα αξιοποιεί σημαντικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και οι δικαιούχοι θα καταρτίζονται από πιστοποιημένους φορείς, θεωρητικά και με πρακτική άσκηση επί του πλοίου, και παράλληλα θα επιχορηγούνται.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα στηρίξουν το νέο πρόγραμμα και θα διαθέσουν τα πλοία τους για τους σκοπούς του προγράμματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στόχος του υπουργείου, προσέθεσε, είναι να ξεπεράσει τις αντιξοότητες που δημιουργούν η κρίση και η ανεργία και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανθρώπων στην ανταγωνιστική αγορά της ναυτικής εργασίας.

Το πρόγραμμα, συνολικής αξίας 6.423.150 ευρώ, δικαιούχος του οποίου είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου και να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση.

Από αυτό αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1.000 άνεργοι νέοι ναυτικοί, εκ των οποίων 200 θα είναι αξιωματικοί και 800 κατώτερα πληρώματα λοιπών ειδικοτήτων.

Η ΠΝΟ έχει αντιδράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κύριος σκοπός του ΓΕΝΕ, από ιδρύσεως του, είναι καθαρά και μόνον η μέριμνα για εξεύρεση εργασίας σε ήδη υπάρχοντες άνεργους Έλληνες ναυτικούς επί των πλοίων και όχι η θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία.

Η ναυτική ομοσπονδία θεωρεί την όλη επιχειρούμενη διαδικασία και ως έντεχνη και εκ του πλαγίου εισαγωγή του θεσμού της ατομικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο, καθώς -όπως αναφέρει- προβλέπει την επιχορήγηση της εργοδοσίας για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, «εφόσον η εκπαιδευτική πρακτική άσκηση μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Μετά από 48 ώρες τα ασφαλή συμπεράσματα για Φορμίκα


Σε ειδική αντιοιδηματική αγωγή και ακινησία ο μέσος του Αστέρα.

Μετά το πέρας 48 ωρών θα μπορέσουν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του Φορμίκα μετά τον τραυματισμό του στον αυχένα!

Αυτό επεσήμανε ο γιατρός του Αστέρα Τρίπολης, Κώστας Δημητρακόπουλος με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «arcadia-sports».

«Πρέπει να περάσουν 48 ώρες για να είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα με ασφάλεια. Στην περιοχή υπάρχει οίδημα που πιέζει τα νευρικά στοιχεία και αυτό είναι κάτι που θέλει συνεχή παρακολούθηση. Ο κίνδυνος φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς έχει περάσει το πρώτο 24ωρο. Ο ποδοσφαιριστής έχει μπει σε ενδοφλέβια αντιοιδηματική αγωγή και ακινησία, φοράει ειδικό κολάρο και αύριο θα αποφασιστεί αν θα μπει άλλο κολάρο ή θα ακολουθηθεί άλλη αγωγή», τόνισε.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια


Πληθαίνουν οι μηνύσεις Τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα καταναλωτικά προϊόντα Τραπεζών, όπως στεγαστικά δάνεια, συμβάσεις leasing ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών - Νέο ΙΝΚΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, οι Τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως εξαπατηθείσες από τους πολίτες- καταναλωτές, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν. Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι Τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των Τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».

Η οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλεί να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες «εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων τού αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών». Άλλωστε -προσθέτει το Νέο ΙΝΚΑ- οι ίδιες οι Τράπεζες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τούς πολίτες - καταναλωτές που προσέρχονταν σε αυτές. «Αυτές χορηγούσαν επισκευαστικά δάνεια για νεότευκτες κατοικίες, δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν εξαπατηθείσες».

Η οργάνωση των καταναλωτών:

- Καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία τού τόπου να τοποθετηθούν καθαρά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα και να απαγορεύσουν ρητά τις διώξεις πολιτών, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις Τράπεζες ή τους ιδιώτες δανειστές που καιροσκοπούν.

- Καλεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσει ειδικά επί των ζητημάτων ποινικοποίησης συμβατικών σχέσεων και να κλείσει το δρόμο στην τραπεζική αυθαιρεσία.

- Καλεί τους δικαστές, να κρίνουν με βάση την κατάσταση και τη βούληση του εντολέα τους ελληνικού λαού.

- Ζητά την κατάργηση του αδικήματος της έκδοσης μεταχρονολογημένης ακάλυπτης επιταγής, γιατί έχει καταστεί μέσο πίστης (συναλλαγματική) και όχι μέσο πληρωμής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μέχρι και τις 9 Μαΐου


Μέχρι τις 9 Μαΐου θα πρέπει να εισάγουν, μέσω διαδικτύου, τα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, όσοι συνταξιούχοι δεν τα έχουν καταχωρήσει έως σήμερα, στα αρχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να μην ανασταλεί η σύνταξη Ιουνίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.

Η καταχώρηση γίνεται στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, (www.ika.gr), στο πεδίο «Πληροφόρηση Συνταξιούχων για ΑΜΚΑ-ΑΦΜ»

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη Μαΐου, λόγω των εορτών του Πάσχα και μετά από εντολή του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αυτή θα καταβληθεί κανονικά και δεν θα ανασταλεί στις 29/4/2013, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι κανόνες χορήγησης ασύλου στην ΕΕ


Πρόσβαση των αστυνομικών στα δακτυλικά αποτυπώματα.

Μια ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης ασύλου καθώς και νέοι κανόνες η οποίοι θα επιτρέπουν στην Αστυνομία να κάνει χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο είναι τα δύο νομοθετήματα τα οποία επικύρωσε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στα δακτυλικά αποτυπώματα όσων ζητούν πολιτικό άσυλο, τα οποία είναι καταχωρημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac, αλλά αποκλειστικώς και μόνον σε περιπτώσεις που αυτό υπαγορεύεται από τις έρευνες κατά της τρομοκρατίας, ή για βαρέα εγκλήματα.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών επικύρωσε τη συμφωνία που συνομολογήθηκε με το Συμβούλιο των 27 χωρών της ΕΕ που επιτρέπει, υπό ορισμένες συνθήκες, στις αστυνομίες των χωρών να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, στην οποία από το 2003 καταχωρούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο και είναι ηλικίας άνω των 14 ετών.

Η πρόσβαση των αστυνομιών στη βάση θα περιορίζεται «σε περιπτώσεις μεγάλης ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια», κυρίως σε περιστάσεις όπου διεξάγονται έρευνες για τρομοκρατία και σοβαρά εγκλήματα, επέμειναν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή, και υπερψήφισαν με 42 θετικές ψήφους, έναντι 8 αρνητικών και 5 αποχών, τη σχετική συμφωνία.

Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει την παροχή εγγυήσεων ώστε να προστατεύονται «με σωστό τρόπο» τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων ασύλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

«Έχουμε επιμείνει ώστε η πρόσβαση των αστυνομιών να είναι δικαιολογημένη από ειδικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυθαίρετοι έλεγχοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να στιγματίσουν τους αιτούντες ασύλου», υπογραμμίζει σε χωριστή ανακοίνωσή της, η Σάρα Λούνφορντ, της Συμμαχίας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων για την Ευρώπη (ALDE).

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτών των Πρασίνων εξέφρασε τη λύπη της «για την επιβλαβή πλήρη σύγχυση των κατηγοριών» της έρευνας και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επιβολή αυστηρών ελέγχων προκειμένου το σύστημα να καταστεί «αξιόπιστο, προασπιστικό και αποτελεσματικό».

Το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί για ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Η βάση δεδομένων Eurodac χρησιμοποιείται σήμερα για να διαπιστωθεί ποιο κράτος μέλος είναι αρμόδιο για την χορήγηση (ή μη) ασύλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ νέων με... εισιτήριο τρόφιμα


Εκδήλωση για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τρόφιμα ανέλαβε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με αφορμή το 6ο Μουσικό Φεστιβάλ Νέων που διοργανώνουν η δημοτική ενότητα της περιοχής και το Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης από ναρκωτικά και προαγωγής της υγείας «ΠΥΞΙΔΑ».

Οκτώ μουσικά συγκροτήματα γυμνασίων και λυκείων του δήμου θα προσφέρουν για ακόμα μία χρονιά, με δωρεάν είσοδο για το κοινό που θα βρεθεί αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», απολαυστικές στιγμές rock, punk, hip hop, έντεχνης αλλά και λαϊκής μουσικής.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διαρκείας (ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, αλεύρι κ.τ.λ.) για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θλιβερά τα στοιχεία για τους άπορους του Ηρακλείου


Μέσα σε 8 μήνες το κοινωνικό ιατρείο δέχτηκε 435 επισκέψεις.

Τη δραματική αύξηση των ατόμων που έχουν χάσει το δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του και τη μεταφορά του σε νέες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εθελόντρια της γραμματείας του Ιατρείου Μαρία Καλόγρη, ο κύριος όγκος των πολιτών που φτάνουν στην πόρτα του ιατρείου είναι Έλληνες -περίπου το 75% - οι οποίοι έχουν χάσει το δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνοντας πως, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο ρυθμός βαίνει ολοένα αυξανόμενος.

Όπως είπε η κ. Καλόγρη, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο της λειτουργίας του ιατρείου έχουν γίνει 435 επισκέψεις, 304 συνταγογραφήσεις και 236 εμβολιασμοί παιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παθολογικό ιατρείο εξετάσθηκαν 121 Έλληνες και 46 αλλοδαποί, στο ιατρείο ενηλίκων 146 Έλληνες και 52 αλλοδαποί και στο Παιδιατρικό 112 Έλληνες και 81 αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γιατρός Κώστας Μπατσαλιάς, μίλησε για το στίγμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζοντας πως η δημιουργία του, ήταν αποτέλεσμα της θέλησης ενεργών πολιτών να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια τη δική τους και των συμπολιτών τους καθώς και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με δράσεις που αποτελούν παράδειγμα ήθους, αλληλεγγύης και πολιτικής, με όραμα μια κοινωνία δικαίου όπου τα συνταγματικά δικαιώματα στην υγεία δεν θα παραβιάζονται.

«Στόχος μας είναι κάποτε να μη χρειάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο και με τη δράση μας καταγγέλλουμε την πολιτεία που επιτελεί πλημμελώς τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Μπατσαλιάς. Επεσήμανε επίσης, πως, η μεταφορά του ιατρείου στις εγκαταστάσεις επιβλήθηκε από τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην κοινωνία του Ηρακλείου και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο.

Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκαν ο τρόπος λειτουργίας του Ιατρείου και του Φαρμακείου Αλληλεγγύης καθώς και οι ανάγκες του σε υλικά, τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και υποστηρικτικό προσωπικό ενώ τονίσθηκε πως κάθε εισφορά σε είδος, σε προσωπική εργασία από γιατρούς και άλλους εθελοντές, αλλά και σε χρηματικές εισφορές προς το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλαμβάνονται 251 άτομα στις δασικές υπηρεσίες


Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο.

Στην πρόσληψη 251 ατόμων εποχικού προσωπικού με 8μηνη διάρκεια θα προχωρήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που αρχίζει την 1η Μαΐου.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπογράφτηκε ήδη, ενώ έχουν δεσμευθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ πιστώσεις ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατανεμηθούν στις δασικές υπηρεσίες για την κάλυψη των συμβάσεων των εποχικών.

Οι προκηρύξεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και αφορούν κατά κύριο λόγο ειδικότητες δασολόγων και δασοπόνων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης καθώς και δασικούς εργάτες.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους δείτε τα τεράστια προβλήματα του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων! Ελλείψεις ακόμη και σε τρόφιμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.04.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την αγανάκτησή της για την ολιγωρία όλων των αρμοδίων ώστε να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, τα οποία έχουν οξυνθεί από την πρώτη στιγμή διασύνδεσης του ΕΚΑ με το Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Με τη σημερινή ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά η Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων) αναφέρει για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑ. Δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΑ για το έτος 2012 και η ολιγωρία επίλυσης των προβλημάτων του οδηγούν μέρα με την ημέρα στην πλήρη κατάρρευσή του. Αυτό καταδεικνύει η Έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και η επείγουσα επιστολή του τμήματος διαχείρισης-αποθήκης τροφίμων με θέμα : «Σοβαρές ελλείψεις στο διαιτολόγιο ασθενών» στην οποία διαπιστώνεται η αδυναμία του ΕΚΑ να σιτίσει ακόμα και με βασικά είδη διατροφής τους περιθαλπόμενους του.

Για το ίδιο θέμα είχε γίνει συζήτηση στη Βουλή και θα μπορούσε να είχε ήδη λυθεί αφού υπάρχει η κατάλληλη τροπολογία όπως αυτή είχε προταθεί με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1118/28-3-2013.έγγραφο της Ε.Σ.ΑμεΑ. στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία δίδεται η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με κοινή υπουργική απόφαση, και όχι με τις χρονοβόρες διαδικασίες Προεδρικού Διατάγματος.

Σε μία χώρα η οποία παρουσιάζει έλλειψη πολιτικών για την αποκατάσταση ατόμων με κινητική αναπηρία, σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει χιλιάδες τροχαία ατυχήματα λόγω και του οδικού δικτύου της, είναι αδιανόητο το μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης να έχει προβλήματα ακόμα και στη σίτιση των περιθαλπόμενων του.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα μαζί με την Ε.Ο.Κ.Α. ζητούν τη διασφάλιση με κατάλληλες νομοθετικές διαδικασίες της εύρυθμης αυτόνομης λειτουργίας του Ε.Κ.Α. και να σχεδιαστούν μέτρα και πολιτικές για τη δημιουργία δικτύου αποκατάστασης με δωρεάν πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αυτό.

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Ο.Κ.Α
προς τον Πρωθυπουργό της χώρας
με θέμα: «Σε κίνδυνο η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης(ΕΚΑ)»

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων είναι κοινωνικό-συνδικαλιστικός φορέας που σκοπό του έχει την κοινωνική ένταξη των παραπληγικών και κινητικά αναπήρων και την αλληλοαποδοχή τους από την κοινωνία.
Μετά από πολύχρονους αγώνες σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος, το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α), με τις διατάξεις του άρθρου 8, παρ. 17, του ν. 3868/2010, μετονομάστηκε σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) και μετατράπηκε από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με το δεύτερο εδάφιο της ιδίας παραγράφου δόθηκε εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, για τη ρύθμιση των αναγκαίων οργανωτικών θεμάτων και ζητημάτων προσωπικού. 

Είναι προφανής, λοιπόν, η θέληση του νομοθέτη να διασφαλίσει τη λειτουργία του Ε.Κ.Α. όπως και την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης στα άτομα με κινητική αναπηρία της χώρας. 

Τον Ιούλιο του έτους 2011, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, προτού εκδοθεί το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα και ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης του ΕΚΑ. από το σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. προχώρησε με την απόφασή Υ4α/οικ. 84627/ΦΕΚ1681ΤΒ΄/28-7-2011 στη διασύνδεση του με το Γενικό Νοσοκομεία Αθηνών ΓΝΑ ¨ΚΑΤ¨.
Η διασύνδεση του ΕΚΑ με το ΓΝΑ΄΄ΚΑΤ΄΄ είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΑ για το έτος 2012. Δυστυχώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης που λειτουργεί στη χώρα συνεχίζονται οξυμένα και το έτος 2013, διότι το ΕΚΑ λειτουργεί ακόμα με Οργανισμό της Πρόνοιας. 

Τα οξυμένα αυτά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑ, καθώς και η αναγκαιότητα αποσύνδεσης του από το ΚΑΤ έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και την Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.). 

Το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένες ήταν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη (διότι αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων ότι ήταν λάθος η διασύνδεση) για την τροποποίηση της παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 3868/10 με την κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Ε.Κ.Α. με κοινή υπουργική απόφαση, και όχι με Π.Δ. Οι δεσμεύσεις όμως έως και σήμερα παραμένουν δεσμεύσεις ενώ τα προβλήματα ολοένα και οξύνονται απειλώντας τη λειτουργία του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης που διαθέτει η χώρα. 

Δυστυχώς, η αποκατάσταση ως θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με κινητική αναπηρία που στοχεύει στο να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να φτάσουν και να διατηρήσουν το μέγιστο των σωματικών, αισθητηριακών, διανοητικών, ψυχικών και κοινωνικών δυνατοτήτων τους δεν τίθεται στην προκρούστεια κλίνη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σε ειδική μελέτη του από το έτος 2001 επεσήμαινε την αδυναμία του δημοσίου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην τραγική από τότε έλλειψη κλινών αποκατάστασης σε όλη τη χώρα. Οι ανάγκες των χιλιάδες κινητικά αναπήρων λόγω των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων καλύπτονται από τότε έως και σήμερα από τις κλίνες του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης του οποίου η λειτουργία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κυριολεκτικά σε απελπιστική κατάσταση.

Τα προβλήματα του ΕΙΑΑ μετονομαζόμενου σε ΕΚΑ αντιμετωπίστηκαν με ευκαιριακό τρόπο. Αυτό καταδεικνύει η Έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και η επείγουσα επιστολή του τμήματος διαχείρισης-αποθήκης τροφίμων με θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις στο διαιτολόγιο ασθενών» στην οποία διαπιστώνεται η αδυναμία του ΕΚΑ να σιτίσει ακόμα και με βασικά είδη διατροφής τους περιθαλπόμενους του. 

Η ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν δικαιολογείται όταν η χώρα μας αντιμετωπίζει διαχρονικά την έλλειψη κέντρων αποκατάστασης. Είναι αδιανόητο να μην μπορούν να καλυφθούν και οι στοιχειώδεις ανάγκες ακόμα και της σίτισης των περιθαλπόμενων του μοναδικού Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση όχι μόνο για την τύχη του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης αλλά και για την οργάνωση ενός δικτύου αποκατάστασης με κέντρο αναφοράς το ΕΚΑ που θα καλύπτει τις ανάγκες για αποκατάσταση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες της χώρας. 

Η ολιγωρία σε θέματα αποκατάστασης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα μνημόνιο και καμία οικονομική κρίση. Οδηγεί τα άτομα με κινητική αναπηρία να προσφεύγουν σε Κέντρα άλλων χωρών με ότι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική ζωή των ιδίων αλλά και του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας.
Η Ε.Ο.Κ.Α ως αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με κινητική αναπηρία ενημερώνει εσάς και την Κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο για να μην διαλυθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 900.000 οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα


Ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν.

Μπορεί να έληξε στις 15 Απριλίου η προθεσμία ασφάλισης όλων των οχημάτων, όμως μόλις το 10% των κατόχων των ανασφάλιστων αυτοκινήτων έσπευσε να συμμορφωθεί με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Έτσι υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να παραμένουν ανασφάλιστα γύρω στις 900.000 οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, ότι το τριήμερο που βρισκόταν το θέμα σε επικαιρότητα, υπογράφηκαν πολλά ασφαλιστικά συμβόλαια.

Σήμερα όμως, μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή της νομοθετικής τροπολογίας για τα ανασφάλιστα οχήματα και των καθυστερήσεων αποστολής των ειδοποιητηρίων, ουδείς ασχολείται πλέον με το θέμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα αγνοήσουν παντελώς το ειδοποιητήριο και επειδή έχουν και άλλη χρέη στις εφορίες περιμένουν την συνολική ρύθμιση των υποχρεώσεών τους με τη νέα νομοθεσία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί πριν το Πάσχα.

Ο νόμος πάντως δεν εξαιρεί κανέναν από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων.

Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι το κυνήγι των ανασφάλιστων οχημάτων, θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους πολίτες στην απόφαση να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Αυτό το έχουν κάνει ήδη πολλοί έμποροι αυτοκινήτων και εκτιμάται, ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου θα τους μιμηθούν και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ο στόλος των δύο κλάδων υπερβαίνει τις 750.000 αυτοκίνητα!

Με βάση αυτά τα δεδομένα προμηνύεται νέο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 από την προείσπραξη των Τελών Κυκλοφορίας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ...



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα λιποθυμικά επεισόδια μαθητών στη Λάρισα


Γονείς ζητούν να παρέχονται γεύματα στα παιδιά.

Τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Λαρισαίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο υποσιτισμού των μαθητών, αποφάσισαν να ζητήσουν εκπρόσωποι των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι των γονέων καλούν τόσο την Περιφέρεια όσο και τον δήμο να μεριμνήσουν ώστε να παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν σε κάθε μαθητή στα σχολεία της πόλης.

Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία, ωστόσο λιποθυμικά φαινόμενα μαθητών έχουν παρατηρηθεί σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και στην Λάρισα. Όπως ανέφεραν οι διδάσκοντες υπάρχουν παιδιά που παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα λόγω των δυσκολιών στο σπίτι τους και αλλά που προτιμάνε να…καταπίνουν την πείνα τους και να υποφέρουν σιωπηλά.

Στο πλαίσιο της δράσης που αναλαμβάνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων για την στήριξη των μαθητών, θα δημιουργηθεί και μία συντονιστική επιτροπή προκειμένου να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του ζητήματος, «ώστε να μην μείνει κανένα παιδί νηστικό, να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση» όπως τόνισαν εκπρόσωποι τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για τη διανομή τροφίμων στην Περιφέρεια Χανίων


Συντονίζονται για να βοηθήσουν τις ασθενείς οικονομικά οικογένειες.

Σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων που θα υλοποιήσει και φέτος η Αντιπεριφέρεια Χανίων θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:30 στην Περιφέρεια της πόλης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων και οι επιλέξιμοι φορείς του προγράμματος για το 2013.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πακιστανοί χωρικοί ακρωτηρίασαν επίδοξο διαρρήκτη


Του έκοψαν τα χέρια από τους αγκώνες.

Χωρικοί από την περιοχή Σακ Νανγκάρ του Πακιστάν πήραν το νόμο στα χέρια τους, όταν διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας είχε μπει στο σπίτι τους και αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν… ακρωτηριάζοντάς τον!

Σύμφωνα με τους χωρικούς ο 34χρονος άνδρας επιχείρησε να διαρρήξει το σπίτι τους.

«Οι τέσσερις άνδρες της οικογένειας, που βρίσκονταν στο σπίτι, εξοργίστηκαν και του έκοψαν τα χέρια από τον αγκώνα», είπε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μουχάμαντ Αγιούμπ. Οι γείτονες ειδοποίησαν τις αρχές και δύο από τους δράστες συνελήφθησαν ενώ οι άλλοι δύο διέφυγαν και καταζητούνται.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε την πράξη του, εξηγώντας ότι έδρασε εν βρασμώ επειδή πίστευε ότι ο εισβολέας σκόπευε να τους ληστέψει.

Ο 34χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και η κατάστασή του θεωρείται σοβαρή αλλά σταθερή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση σε φοιτητές από την Κύπρο


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν αίτηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όλοι οι Κύπριοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα σιτίζονται δωρεάν, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε την απόφαση για δωρεάν σίτιση των Κυπρίων φοιτητών κατά την συνεδρίασή του. Έτσι, οι δικαιούχοι που επιθυμούν να σιτίζονται δωρεάν, προκειμένου να παραλάβουν την ειδική ταυτότητα σίτισης, πρέπει να υποβάλουν αίτημα στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητούν την δωρεάν σίτιση, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και 2 (δυο) φωτογραφίες, στο Τμήμα Σίτισης Φοιτητών της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15), καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχη απόφαση πήρε πρόσφατα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο του οποίου η πρύτανης κ. Σαλή-Παπασαλή προσέφερε το μισθό της για την σίτιση των Κυπρίων φοιτητών, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πληρώσετε τον ΦΠΑ


Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής του ΦΠΑ. Σε δύο δόσεις, πλέον, και από 10 ευρώ.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύονται 2.000 υπάλληλοι


Στη λίστα των υπηρεσιών του Δημοσίου που καταργούνται περιλαμβάνονται 73 φορείς, στους οποίους υπηρετούν 1.800 - 2.000 υπάλληλοι. Η εν λόγω λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές Σάββατο.

Στη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έγινε χθες, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διαμορφώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο, καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, δόθηκε το πράσινο φως για τη μείωση δομών -και όχι προσωπικού- κατά 40% έως 50% στα τελευταία πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.

Ο κ. Μανιτάκης θα αποστείλει επιστολή στην τρόικα όπου θα περιγράφει τις τελικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, όπου συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Βολουδάκης έχει διαμορφώσει μία λίστα με 73 φορείς υπό κατάργηση που απασχολούν 3.000 εργαζόμενους την οποία έχει μεταβιβάσει στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Η επεξεργασία των φορέων γίνεται από τον κ. Σταμάτη σε συνεργασία με αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική λίστα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να συγκρατήσω το θυμό μου;


Πώς πρέπει να διαχειριστώ τον θυμό μου; Σύμφωνα με το Αmerican Psychological Association Washington οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν 3 συνήθεις τρόπους για να διαχειριστούν τον θυμό τους. Ή τον εκφράζουν ή τον καταπνίγουν ή προσπαθούν να τον καταλαγιάσουν.

O καλύτερος τρόπος θεωρείται το καταλάγιασμα του θυμού δηλαδή, δηλαδή και ο χειρισμός των συναισθημάτων με τη λογική. Αν δεν πρυτανεύσει η λογική ο θυμός μας μπορεί αρχικώς να είναι δίκαιος σύντομα όμως θα γίνει παράλογος.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο θυμός στην υγεία μας;

Η παρορμητική έκφραση του θυμού δημιουργεί κατακόρυφη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού και κάνει τα άτομα επιρρεπή στο στρες. Από την άλλη η προσπάθεια να συγκρατήσει κάποιος την οργή του για λόγους ευγένειας ή τακτικής λειτουργεί σαν δηλητηριώδης τοξίνη που δημιουργεί προβλήματα στο κυκλοφορικό και ανοίγει το δρόμο στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Μετρήστε ως το 10!

Ο υγιέστερος τρόπος να εκφράσει κανείς τον θυμό του είναι να διευκρινίζει τι ακριβώς τον ενοχλεί και για ποιον λόγο. Ως πρώτη αντίδραση μετρήστε ως το 10. Κατά τη διάρκεια αυτής της παύσης μπορείτε να αναθεωρήσετε τις σκέψεις σας και να σκεφτείτε πιο ψύχραιμα. Μην αμύνεστε, μην υποχωρείτε και μην εκδικείστε. Εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας και αντιμετωπίστε ήρεμα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ο σωστός θυμός.

Σύμφωνα με τον οργανισμό American Psychological Association Washinghton η καλύτερη στρατηγική για να νικήσετε τον θυμό σας είναι τα παρακάτω βήματα.

-Μόλις συμβεί κάτι που θα σας θυμώσει επιβληθείτε στον οργανισμό σας. Ο θυμός που εκφράζεται βίαια εξελίσσεται σαν σπείρα και μας κυριεύει.

-Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες από το διάφραγμα και χαλαρώστε. Αν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά συνεχίστε τις αναπνοές ώστε ο θυμός να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τους έντονους πονοκεφάλους τις ταχυπαλμίες και τα στομαχικά προβλήματα που ακολουθούν μια κρίση θυμού.

-Μόλις νιώσετε ότι ξεπερνάτε τα όρια κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας. Το οξυμένα ντεσιμπέλ εξοργίζουν αναγκαστικά τους άλλους και δημιουργούν έντονο ανταγωνισμό στη συμπεριφορά. Θυμηθείτε. Όταν δημιουργείτε αρνητικά συναισθήματα στους γύρω σας ακόμα και αν έχετε δίκιο, δεν πρόκειται να βρείτε λύση στα προβλήματά σας.

-Χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας. Είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς σε στιγμές έντονης οργής αλλά… πολλές φορές ο θυμός δεν προκαλείται από πρόσωπα αλλά και από φορτισμένες σκέψεις.

-Τα επίπεδα της συναισθηματικής έντασης επηρεάζονται από την πείνα ή την υπογλυκαιμία. Τι λέτε για ένα μικρό γλυκό; Πηγαίνετε μια βόλτα που θα οξυγονώσει τον εγκέφαλό σας και θα σας ηρεμήσει.

-Χρησιμοποιήστε την τεχνική της απόσπασης. Τηλεφωνήστε στους φίλους σας για μια έξοδο. Κάντε ότι μπορείτε για αν αποσπάσετε την προσοχή σας. Όταν είστε κουρασμένοι αποφύγετε τις επικίνδυνες συζητήσεις, το εξασθενημένο νευρικό σας σύστημα δε θα αντέξει και θα καταλήξετε σίγουρα σε άσχημο καβγά.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με την 5ημερη αγόρασαν τρόφιμα


Μια συγκινητική πρωτοβουλία. Μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Τρίπολης, με τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την πενταήμερη εκδρομή τους, αγόρασαν τρόφιμα για τους άπορους της πόλης τους.

Τα βασικά είδη διατροφής τα οποία συγκέντρωσαν οι μαθητές, έχοντας την υποστήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του Λυκείου, τα προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τρίπολης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για τον 17χρονο


Ενθαρρυντικά μηνύματα που γεννούν ελπίδες για αποκατάσταση άρχισε να εκπέμπει ο οργανισμός του 17χρονου Γρηγόρη Παπαγιάννη. Ο ανήλικος ο οποίος έμεινε παράλυτος όταν χάλασε ο πλοηγός των γιατρών (ένα μηχάνημα «οδηγός» για τις επεμβάσεις) κατά τη διάρκεια χειρουργείου στη Μυτιλήνη, νοσηλεύεται από χθες στον «Ευαγγελισμό».

Οι γιατροί ξεκίνησαν άμεσα τις εξετάσεις, ώστε να επιταχυνθεί η ανάρρωσή του το συντομότερο δυνατόν.

Τα πρώτα νέα λένε ότι μάλλον θα μεταφερθεί εντός των ημερών σε Κέντρο Αποκατάστασης για την παράλυση που έχει υποστεί και μετά θα γίνει η επέμβαση για την αφαίρεση του αιμαγγειώματος από το κεφάλι του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου


Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής.

Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.

Όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη διάθεσή σας... e-γραμματέας


Εργάζονται στο Πανόραμα της Καλαμάτας, παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη. Οι πελάτες τους όμως βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, στο Παλαιό Φάληρο ή στις Αχαρνές.

Είναι οι e-γραμματείς, υπάλληλοι σε εταιρεία τηλεγραμματείας, οι οποίες αναλαμβάνουν να κάνουν όλη τη δουλειά μιας γραμματέως χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον επαγγελματία.

Γιατροί, δικηγόροι, μεσίτες, λογιστές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες εκπαιδευτικών κέντρων και φροντιστηρίων και γενικά επαγγελματίες από διάφορους κλάδους έχουν ήδη την e-γραμματέα τους. Kαι μπορεί η τηλεγραμματεία να ακούγεται εντελώς... εξωτική για τα ελληνικά δεδομένα, η υπηρεσία όμως έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '50 στην Αμερική, για την υποστήριξη κυρίως γιατρών. Τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια έχουν ξεκινήσει να κάνουν και στη χώρα μας την εμφάνισή τους εταιρείες που παρέχουν την υπηρεσία της τηλεγραμματείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΚΑΤ με C-130 o 18χρονος από την Κρήτη


Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταφέρεται στο ΚΑΤ, στην Αθήνα, ο 18χρονος που "χτυπήθηκε" από ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε ταράτσα επιχείρησης στην περιοχή της Φοινικιάς, στην Κρήτη.

Ο νεαρός, μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του που κρίνεται σταθερή αλλά κρίσιμη, αποφασίσθηκε η αεροδιακομιδή του στο ΚΑΤ. Έτσι αναμένεται από την Ελευσίνα ένα C-130 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για να τον παραλάβει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Από τους πιο θανατηφόρους» ο νέος ιός της γρίπης


Το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών που έχει προκαλέσει τον θάνατο 22 ανθρώπων στην Κίνα είναι «ένα από τα πιο θανατηφόρα» του είδους του, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι μεταδίδεται ευκολότερα στους ανθρώπους απ' ό,τι ένα προηγουμενο στέλεχος που από το 2003 έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.
Ο ιός Η7Ν9 έχει μολύνει 108 ανθρώπους στην Κίνα από τον Μάρτιο που εντοπίσθηκε για πρώτη φορά.
Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, δήλωσε πως «η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και δύσκολη και εξελίσσεται».
«Ανάμεσα στους ιούς της γρίπης, αυτός είναι ένας ιός ασυνήθιστα επικίνδυνος για τους ανθρώπους», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ και της κινεζικής κυβέρνησης που πραγματοποίησε έρευνα στην Κίνα, το πιο περίεργο με τον τελευταίο ιό είναι η απουσία φανερών συμπτωμάτων στα πουλερικά, «γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την παρακολούθηση και τον έλεγχό του»



Διαβάστε περισσότερα...

Οι καπνίστριες έχουν πιο πολλές εξάψεις στην εμμηνόπαυση;


Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να σταματήσει μια γυναίκα να καπνίζει, αλλά οι τελευταίες έρευνες έρχονται να προσθέσουν ακόμα έναν. Οι καπνίστριες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και εξάψεις και βέβαια, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση!

Εμμηνόπαυση, κάπνισμα και τα γονίδια.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια Samantha Butts, ιατρός του Πανεπιστημίου της Pennsylvania Perelman School of Medicine, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που καπνίζουν, παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες μεταβολές γονιδίων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων και κάνουν τον γυναικείο οργανισμό πιο ευαίσθητο στις ατμοσφαιρικές τοξίνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως τονίζει η ερευνήτρια οι εξάψεις είναι πιο έντονες και πιο συχνές.

“Ίσως, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι η κατάλληλη για να πάρει μια γυναίκα την απόφαση να σταματήσει το κάπνισμα μια για πάντα”, τονίζει. ‘’Το 20% των καπνιστριών δηλώνουν πως θέλουν αλλά δεν μπορούν”, συνεχίζει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 γυναικών που είτε έμπαιναν στην εμμηνόπαυση, είτε βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση εδώ και μια δεκαετία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, παίρνονταν δείγματα αίματος και γινόταν διερεύνηση του ιατρικού και αναπαραγωγικού ιστορικού τους. Μελετήθηκε και ο τρόπος της καθημερινής τους ζωής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί.

Ένα μήνυμα για τους καπνιστές: "Σταματήστε"!

Η ίδια έρευνα προσθέτει ότι ακόμα και η γενικότερη έκθεση στον καπνό όπως και σε άλλα ατμοσφαιρικά απόβλητα μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων των εξάψεων ειδικά σε γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης που φέρουν τις συγκεκριμένες μεταβολές των γονιδίων. Αυτή η γενετική προσέγγιση του ζητήματος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επισημαίνει η Margery Gass, διευθύντρια Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Μελέτης της Εμμηνόπαυσης. Αν οι γυναίκες γνώριζαν ότι ο κίνδυνος για εντονότερα συμπτώματα αυξάνεται κατά 21% και το ότι το τσιγάρο συνδέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, είμαι βέβαιη ότι θα αποχαιρετούσαν αυτή τη βλαβερή συνήθεια για πάντα.

Μια άλλη βρετανική έρευνα, με τίτλο «Breakthrough Generations Study» που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες άνω των 40 ετών αποδείκνυε ότι το κάπνισμα είχε επίδραση και στο χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης. Η έμμηνος ρύση σταματούσε 2 χρόνια νωρίτερα, (κατά μέσο όρο) στις καπνίστριες σε σύγκριση με όσες γυναίκες δεν κάπνιζαν.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εξοντωτικές ποινές» ανήγγειλε ο Σαλμάς


«Εξοντωτικές θα είναι οι ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς, παρανομίας και κλοπής στον χώρο του φαρμάκου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αυτό που μένει είναι οι ποινές να είναι εξοντωτικές» επισήμανε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας ότι ήδη κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου που αυστηροποιεί τις ποινές όλων των παραβατικών συμπεριφορών και όλων των εμπλεκόμενων στον χώρο της διακίνησης και εμπορίας του φαρμάκου. «Από μόνες τους, οι ποινές που γίνονται πρωτοφανώς αυστηρές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων παρανομιών στον χώρο» υπογράμμισε.

Από τους ελέγχους, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προκύπτουν καθημερινά και νέα στοιχεία. Όπως είπε ο υπουργός, πρόσφατα σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν εκατοντάδες σκευάσματα χωρίς τις ταινίες γνησιότητας και χιλιάδες ταινίες γνησιότητας χωρίς τα κουτιά.

«Αυτό αποτελεί μέγιστη παράβαση. Όλοι οι παραβάτες που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες, από όλους τους ελέγχους όλων των δημοσίων αρχών, θα τιμωρηθούν με τα νέα πρόστιμα που είναι εξοντωτικά» κατέληξε.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λάρισα: Γεύματα σε μαθητές


Την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο υποσιτισμού των μαθητών, αποφάσισαν να ζητήσουν εκπρόσωποι των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι των γονέων καλούν τόσο την Περιφέρεια όσο και τον Δήμο να μεριμνήσουν ώστε να παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν σε κάθε μαθητή στα σχολεία της πόλης.

Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία, ωστόσο λιποθυμικά φαινόμενα μαθητών έχουν παρατηρηθεί σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και στην Λάρισα. Όπως ανέφεραν οι διδάσκοντες υπάρχουν παιδιά που παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα λόγω των δυσκολιών στο σπίτι τους και αλλά που προτιμάνε να υποφέρουν σιωπηλά.

Στο πλαίσιο της δράσης που αναλαμβάνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων για την στήριξη των μαθητών, θα δημιουργηθεί και μία συντονιστική επιτροπή προκειμένου να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του ζητήματος, «ώστε να μην μείνει κανένα παιδί νηστικό, να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση» όπως τόνισαν εκπρόσωποι τους.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ με Φορμίκα! Ίσως δεν ξαναπαίξει μπάλα ποτέ!


Κάταγμα στον αυχένα υπέστη ο Λαουτάρο Φορμίκα, ο οποίος ενδέχεται να μην παίξει ξανά ποδόσφαιρο!
Σοκ προκαλεί ο τραυματισμός του Λαουτάρο Φορμίκα στις τάξεις του Αστέρα Τρίπολης και όχι μόνο.

Ο Αργεντινός μέσος έχει χτυπήσει πολύ σοβαρά στον αυχένα και διατρέχει τον κίνδυνο να μην παίξει ξανά ποδόσφαιρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες ο 27χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη αυτό τον τραυματισμό.

Το περιβάλλον του Φορμίκα ενημέρωσε τους Αρκάδες για το γεγονός και άμεσα κινητοποιήθηκε το ιατρικό επιτελείο της ομάδας, ώστε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ναυπλίου και στη συνέχεια σε εκείνο της Τρίπολης για μια σειρά από εξετάσεις.

Σύμφωνα με το arcadiasports, οι γιατροί αναφέρουν ότι ο Φορμίκα θα μείνει εκτός δράσης σίγουρα μέχρι το Σεπτέμβριο και έπειτα, ανάλογα με την πορεία του τραύματος, θα παρθεί απόφαση για την καριέρα του.

Το θέμα, όμως, είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση. 



Σήμερα ο Αργεντινός θα υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για κάταγμα στον αυχένα και θα πρέπει για τους επόμενους δύο μήνες να φοράει κολάρο.

Εν τω μεταξύ, ο ποδοσφαιριστής ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του, αφού δεν πειράχθηκε κάποιο νεύρο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος παράλυσης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κάτι φρικτό συμβαίνει στην κοινωνία μας»


Μάστιγα για την Ινδία οι βιασμοί ανήλικων.

Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Χουρσίντ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να αφουγκραστούμε την οργή του ινδικού λαού, η οποία αναζωπυρώθηκε μετά το βιασμό ενός πεντάχρονου κοριτσιού και παραδέχτηκε πως «κάτι φρικτό συμβαίνει στην κοινωνία μας».

Η απαγωγή και ο βιασμός επί σχεδόν δύο ημέρες της πεντάχρονης στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε νέο κύμα οργισμένων αντιδράσεων των Ινδών, μετά τον ομαδικό βιασμό και το θάνατο 23χρονης φοιτήτριας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην ινδική πρωτεύουσα κυρίως εναντίον της αστυνομίας, την οποία κατηγορούν ότι δεν λαμβάνει σοβαρά τις καταγγελίες των θυμάτων βιασμών.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NDTV, ο ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι αρχές της χώρας θα πρέπει να ακούν αυτό που έχουν να πουν οι διαδηλωτές, αντί να στρέφονται εναντίον τους όπως συμβαίνει συνήθως.

«Πρέπει να θεωρήσουμε τις διαδηλώσεις αναπόσπαστο κομμάτι της δέσμευσής μας προς την δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να εκνευριζόμαστε όταν κάποιος διαδηλώνει πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία την οργή του λαού», πρόσθεσε.

«Κάτι φρικτό συμβαίνει στην κοινωνία μας. Πρέπει να το αναλύσουμε, να το μελετήσουμε και να το κρίνουμε», κατέληξε ο Χουρσίντ.



Διαβάστε περισσότερα...

Με εγκαύματα ο 18χρονος που χτυπήθηκε από ρεύμ


Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό ο 18χρονος που χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Ο νεαρός άνδρας το απόγευμα της Τρίτης, στην περιοχή της Φοινικιάς, στο Ηράκλειο, έπαθε ηλεκτροπληξία στην προσπάθεια του να κάνει κάποιες εργασίες στην ταράτσα της επιχείρησης όπου εργάζεται, αναφέρει το cretalive.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο, κλιμάκιο της ΔΕΗ αλλά και της Πυροσβεστικής.

Εν τω μεταξύ εξιλαστήριο θύμα έγινε ένας εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος, καθώς δέχτηκε επίθεση με γροθιές από συγγενικό πρόσωπο του 18χρονου, που θεώρησε ότι η πυροσβεστική καθυστέρησε να φτάσει για να απεγκλωβίσει το νεαρό.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο


Προωθούνται οι πειθαρχικοί έλεγχοι.

Μετά την έγκριση αναδιάρθρωσης και οριστικοποίησης των νέων οργανογραμμάτων στα τελευταία πέντε υπουργεία, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιταχύνει τις προσπάθειές του για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Πρωτίστως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στοχεύει να προωθήσει τη συντόμευση των πειθαρχικών ελέγχων, κάτι που θα αποτυπώνεται και στο πολυνομοσχέδιο. Μία ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τη δυνατότητα των υπαλλήλων να προσφεύγουν απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, για οριστική παύση, παρακάμπτοντας τα δευτεροβάθμια συμβούλια και τις ιδιαιτέρως χρονοβόρες διαδικασίες.

Επίσης, παρότι η κυβέρνηση έχει περιγράψει τις πηγές από τις οποίες θα βρεθούν οι 15.000 «αναγκαστικές απομακρύνσεις» υπαλλήλων από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (επίορκοι, ακατάλληλοι υπάλληλοι, κοπανατζήδες, με πλαστά στοιχεία κ.λπ., κατάργηση φορέων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύσεις και κίνητρα για εθελούσια έξοδο), θα πρέπει να εξειδικευτούν όλες οι διαδικασίες σύντομα και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πάντως, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και οι 15.000 «αναγκαστικές απομακρύνσεις» (4.000 μέσα στο 2013 και 11.000 έως το τέλος του 2014) θα έχουν ως αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, ενώ, όπως υπογραμμίζουν, θα προηγηθεί η απαραίτητη και για πρώτη φορά αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, την περιγραφή του εργασιακού προφίλ των υπαλλήλων, την αντιστοίχηση προσόντων υπαλλήλου με τους στόχους που τίθενται από τις υπηρεσίες.

Ακόμα, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα, για κάθε μία από τις «αναγκαστικές απομακρύνσεις» θα προσλαμβάνεται και ένας νέος υπάλληλος με προσόντα μέσω ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά την έγκριση των προτάσεων αναδιοργάνωσης των πέντε υπουργείων, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, σημειώνεται ότι «οι αλλαγές στη δομή και λειτουργία τους έχουν στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών ώστε αυτές να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του πολίτη».

Σε όλα τα υπουργεία, όπως επισημαίνεται, «η αναδιάρθρωση των οργανικών δομών γίνεται με γνώμονα την ενίσχυση των βασικών αποστολών τους, με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων. Επίσης, συγκεντρώνονται οι ανασχεδιασμένες υποστηρικτικές λειτουργίες (διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, νομοθετικό έργο κ.λπ.), για αποτελεσματική υποστήριξη των θεματικών επιχειρησιακών μονάδων».

Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών μειώνονται οι οργανικές μονάδες κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 50%, ενώ δόθηκε και ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα φορολογικά και δημοσιονομικά, καθώς και στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου ενοποιείται για την αποδοτικότερη διαπίστωση προβλημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποκτά μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού για καλύτερη εκτέλεση και αξιολόγηση του αντίστοιχου έργου.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 45%, ενώ ενισχύονται τα εντατικά επιχειρησιακά αντικείμενα (ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ΕΣΠΑ, διευκόλυνση επενδύσεων, εποπτεία αγοράς για την προστασία του καταναλωτή, κατασκευή υποδομών, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες) και αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 47%. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μεταστεγάζεται σε κεντρικό κτίριο, από έντεκα (11) που διατηρεί σήμερα. Απλοποιούνται και παρακολουθούνται, μέσω διαδικτύου, οι διαδικασίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, η χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών και γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (K.A.Σ.), του Συμβουλίου Μουσείων (Σ.Μ.) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.).

Οι κτιριακές υποδομές αξιολογούνται και αξιοποιούνται με γνώμονα την ορθολογική κάλυψη των αναγκών των στελεχών της διοίκησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους, ενώ σε όλα τα παραπάνω υπουργεία, λειτουργίες όπως ο Οικονομικός Προγραμματισμός και Έλεγχος, η Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ενδυναμώνονται και γίνονται πιο ευέλικτες, ώστε να υποστηρίζονται οριζόντια και αποτελεσματικότερα οι επιχειρησιακές δράσεις των υπουργείων και να αρθούν οι επικαλύψεις.

Τέλος, στα υπόλοιπα υπουργεία, η αναδιάρθρωση των οργανικών δομών επιτυγχάνεται παράλληλα με την ενίσχυση των βασικών αποστολών τους. Στόχος παραμένει η αυξημένη απόδοση της δημόσιας διοίκησης και η αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της πληροφορικής και του διαδικτύου.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση 24.000 ευρώ σε 2.200 ανέργους


Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ξεκινάει η υλοποίηση προγράμματος επιχορήγησης 2.200 νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 22-64 ετών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.200 άτομα και κάθε ένας θα πάρει 24.000 ευρώ.

Η κάλυψη των θέσεων θα πραγματοποιηθεί ως έξης:

α) 1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22 - 32 ετών,
β) 1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33 - 64 ετών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους: α) μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο, β) με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους και συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου είναι 52,8 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι, ωφελούμενοι θα πρέπει:

1) Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης
2) Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ
3) Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους - Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας
4) Να διαθέτουν ΑΦΜ και να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
5) Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από την 01/10/2009 και μετά. Να έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 22ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κακοδιοίκηση-κακοδιαχείριση στους ΟΤΑ


Τη σχέση τους με τη διαφθορά σκιαγράφησε ο Λ. Ρακιντζής.

Οι ΟΤΑ εμπλέκονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που οδηγούν στη διαφθορά ή ευνοούν την ανάπτυξή της, σημείωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής στη σημερινή ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που ευνοούν την κακοδιοίκηση στο χώρο της Τ.Α. σταχυολόγησε τη λειτουργία αρκετών αιρετών στα όρια της νομιμότητας, την απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, και τους ανεπαρκείς ελέγχους από την κεντρική διοίκηση. Ειδικά για το θέμα της «συστηματικής παράλειψης άσκησης ελέγχου των αιρετών από τους εκάστοτε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ο κ. Ρακιντζής υποστήριξε ότι μεγάλη ευθύνη για το φαινόμενο φέρει και η κεντρική διοίκηση, η οποία «λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και στο όνομα της διατήρησης πολιτικών ισορροπιών, ανάμεσα στην κεντρική και την τοπική αυτοδιοίκηση, ασκεί ελλιπώς και πλημμελώς τον προβλεπόμενο έλεγχο ή την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων πειθαρχικών ενεργειών».

Σε ό, τι αφορά τους τομείς, όπου επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στους ΟΤΑ, ανέφερε τον τομέα αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τον τομέα των σχέσεων ΟΤΑ - διοικουμένων, ενώ ακολουθούν τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αστικής - δημοτικής κατάστασης. Τα προβλήματα εκφράζονται κυρίως με μη εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της μη εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. «Επιπρόσθετα» σημείωσε «παρουσιάζονται φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών σε προσλήψεις, συμβάσεις έργου και απευθείας αναθέσεις έργων κατά παράβαση των οικείων διατάξεων».

Ο μεγάλος αριθμός των ΟΤΑ α' βαθμού και των επιχειρήσεών τους ήταν παράγοντας υποβοήθησης της κατασπατάλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, είπε ο κ. Ρακιντζής και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση κατέστησε επιτακτική τη συνένωσή τους και τη θέσπιση του θεσμού του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, ο κ. Ρακιντζής σημείωσε ότι «κάθε αιρετός, υπεύθυνος πολίτης, πρέπει όχι απλώς να δέχεται, αλλά να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μη διαμαρτύρεται. Σαφώς οι κατηγορίες δεν αφορούν τους πάντες γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί δήμαρχοι που παράγουν σπουδαίο έργο. Αλλά οι εξαιρέσεις και μάλιστα προβεβλημένων αιρετών αμαυρώνουν όλη την εικόνα των ΟΤΑ».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο, σημείωσε ότι «εκεί υπάρχει σωρεία απαλλαγών, για πολλούς λόγους». Συνήθως μέχρι να παραπεμφθούν, έχει λήξει η θητεία τους, οπότε σταματά η πειθαρχική ευθύνη. «Αλλά και εν ενεργεία να είναι, η Ιστορία δείχνει ότι συνήθως αθωώνονται. Ακόμη και από το Ελεγκτικό Συνέδριο συνήθως απαλλάσσονται με τη δικαιολογία ότι ενήργησαν καλή τη πίστη».

Ευθύνες για την κατάσταση στην Τ.Α. επιρρίπτει στην Πολιτεία ο κ. Ρακιντζής, η οποία «τέσσερις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε στο Αρχείο».

Σε ό,τι αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον κατασταλτικό έλεγχο, σημείωσε ότι μπορεί να αργήσει μέχρι και επτά έτη. «Σε επτά χρόνια δεν μπορείς να βρεις άκρη, ούτε καν εάν ένα έργο έχει εκτελεσθεί, αφού τις περισσότερες φορές σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα τα ίδια έργα γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται».

Και κατέληξε ο κ. Ρακιντζής: «Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την είσοδο και την παραμονή στην Τ.Α. αξιόλογων προσώπων και όχι εκείνων που ασχολούνται ενδεχομένως για να έχουν ένα επάγγελμα. Ο Καλλικράτης περιόρισε την πληθώρα των αιρετών, όμως ο θεσμός κυρίως ελέω αντιδημάρχων, παραμένει πολυπληθής. Παραδοσιακά, πάντως, τα προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιος πλέον θα τα επωμισθεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Πού θα γίνουν οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο


Ελπίδες για 12.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
.
Ελπίδες διορισμού σε παλαιούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ δημιουργούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η συμφωνία με την τρόικα, την οποία εξασφάλισε η κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο για 15.000 προσλήψεις νέων μόνιμων υπαλλήλων μέχρι το 2014 με αποχώρηση ισάριθμου αριθμού επίορκων, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Στόχος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου θα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου.

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Μανιτάκης τόνισε ότι τα κενά των επίορκων θα καλυφθούν με την κινητικότητα.

Εντός των τελευταίων τριών μηνών έχουν μετακινηθεί 2.000 υπάλληλοι και σχεδιάζονται 25.000 μετακινήσεις ως το 2014.

Σε δεύτερη φάση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αντλήσει υπαλλήλους από τη... δεξαμενή των 12.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους διοριστέους να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις, άλλων φορέων, διαφορετικές από αυτές που είχαν προκηρυχθεί από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στους οποίους συμμετείχαν.

Κάτι παρόμοιο, άλλωστε, έχει γίνει και στο παρελθόν με τους επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008.

Το υπουργείο εξετάζει το σενάριο να εκδίδει προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, στις οποίες να έχουν δικαίωμα πρόσληψης μόνο οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών.

Τους 12.000, μέχρι και τους 13.000, φτάνουν οι επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που δεν έχουν καταφέρει να διοριστούν από το 2009.

Πού θα γίνουν οι νέες προσλήψεις

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των φυλακών. Το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πλήρωση των κενών θέσεων, που απαιτούν κάλυψη, έχει κατατεθεί από τις αρχές του 2012.

Στο μεταξύ, από το 2009 εκκρεμεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.987 μόνιμων σε νοσοκομεία της χώρας. Ίσως τώρα γίνουν δεκτά τα αιτήματα διευθυντών δημόσιων νοσοκομείων για προσλήψεις.

Στον τομέα της Παιδείας, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπέγραψε πρόσφατα απόφαση παράτασης της μεταβατικής περιόδου του νόμου 3848/10 για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών έως και το σχολικό έτος 2013/14.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν διορισμοί για τους γραπτούς διαγωνισμούς 2Π/2008 και 3Π/2008, ενώ εκκρεμεί και μία ακόμη προκήρυξη για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, τη στιγμή που στα ειδικά αυτά σχολεία οι ελλείψεις θέσεων ξεπερνούν τις 1.000.

Προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου ζητούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την προκήρυξη 8Κ/2008 θα στελεχωθούν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά πρώτο λόγο και ύστερα το ΝΑΤ και άλλα ταμεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Με 36 Προεδρικά Διατάγματα το σχέδιο «Αθηνά»


Τα 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ.

Το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας με 36 Προεδρικά Διατάγματα. Από αυτά, 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (Ν. 3794/2009) καταργείται και το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος εντάσσονται στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο (παραμένει η ίδια).

Επίσης, καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (Π.Δ. 92/2003) και τα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι καθηγητές του μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεχίζουν τις σπουδές τους.

Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας συγχωνεύεται με το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με έδρα την Αθήνα.

Με άλλο διάταγμα στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύεται Τμήμα Ψυχολογίας, στο οποίο εντάσσεται το προβλεπόμενο πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της ίδιας Σχολής.

Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται, μετονομάζονται, ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται οι Σχολές ως ακολούθως: α) Νομική Σχολή στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Νομικής, β) Σχολή Επιστημών Υγείας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής, γ) Σχολή Επιστημών της Αγωγής στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και δ) Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών που ήταν ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή, εντάσσονται τώρα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και παράλληλα το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Εξάλλου, οι Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Γενικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής καταργείται και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του εντάσσεται στα υπόλοιπα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ακόμη, στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ίδιου Πανεπιστημίου με έδρα τις Σέρρες.

Εξάλλου, η έδρα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταφέρεται από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Από τη νέα αυτή Σχολή μεταφέρεται το Τμήμα Νομικής σε νέα Σχολή, στην οποία θα ενταχθεί επιπρόσθετα και το ανεξάρτητο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Εξάλλου, ιδρύεται Νομική Σχολή (στην οποία μεταφέρεται το Τμήμα Νομικής) και επίσης ιδρύονται: 1) Σχολή Επιστημών Υγείας, 2) Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και 3) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Κινηματογράφου εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με έδρα την Αθήνα) ιδρύονται οι παρακάτω Σχολές: α) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και 2) Οικονομικής Επιστήμης, β) Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, 2) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, 3) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και 4) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, γ) Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: 1) Πληροφορικής και 2) Στατιστικής.

Το Γενικό Τμήμα Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καταργείται και τα μέλη του διδακτικού όσο και του διοικητικού προσωπικού θα ενταχθούν στα υπόλοιπα Τμήματα του Παντείου, ενώ το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου συγχωνεύεται με το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (έδρα την Αθήνα).

Επίσης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές με έδρα την Αθήνα: α) Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, β) Πολιτικών Επιστημών, γ) Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας και δ) Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Με ένα από τα 36 διατάγματα το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (το οποίο δεν λειτουργεί) καταργείται και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.
Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ιδρύονται οι: α) Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, β) Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής, γ) Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας και δ) Σχολή Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, που δεν λειτουργεί, καταργείται.

Το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διατηρώντας την έδρα της Λαμίας και συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία του.

Η Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και εντάσσονται σε αυτήν επιπλέον τα ανεξάρτητα Τμήματα: 1) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Βόλος) και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (έδρα Τρίκαλα).

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική και β) Πληροφορικής.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών συγχωνεύονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ενώ ιδρύονται, συγκροτούνται και ανασυγκροτούνται οι σχολές του ως εξής: α) Νομική Σχολή με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: 1) Νομικής, β) Επιστημών Υγείας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Τμήματα: 1) Ιατρικής και 2) Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, γ) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: 1) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δ) Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα: 1) Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, 2) Ελληνικής Φιλολογίας και 3) Ιστορίας και Εθνολογίας, ε) Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα: 1) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγικές κατευθύνσεις Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και 2) Οικονομικών Επιστημών, στ) Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και Τμήματα: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και 2) Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Γενικό Τμήμα του καταργείται, ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται Σχολή Οργάνωσης και Διοίκηση Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα: α) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Πάτρα), β) Διοίκησης Επιχειρήσεων (έδρα Πάτρα), γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) και δ) Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο).

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ τμήματά του συγχωνεύονται και ιδρύονται σχολές. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές με έδρα τη Θεσσαλονίκη: α) Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, γ) Σχολή Επιστημών Πληροφορίας και δ) Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρεται από την Καστοριά στην Κοζάνη, ενώ το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Πολυτεχνική με έδρα την Κοζάνη και 2) Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (δεν λειτουργεί) καταργείται, όπως επίσης καταργείται και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογιών και τα Τμήματα της εντάσσονται: 1) Στο Τμήμα Βιολόγων Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην υπό ίδρυση νέα Σχολή Επιστημών Υγείας και 2) Στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Σύμφωνα πάντα με τα διατάγματα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: 1) Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, 2) Επιστημών Υγείας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιατρικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και 3) Καλών Τεχνών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα τμήματα: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας συγχωνεύονται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Τρίπολη. Οι φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των συγχωνευμένων Τμημάτων εντάσσονται στο νέο Τμήμα. Ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύεται Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής με έδρα την Τρίπολη.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταργείται το Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών, το οποίο δεν λειτουργεί και ιδρύονται οι εξής Σχολές με έδρα τα Χανιά: α) Μηχανικών Περιβάλλοντος, β) Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, γ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, δ) Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και ε) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καταργούνται τα τμήματα: 1) Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής και 2) Ειδικοτήτων Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν και η Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο) συγκροτείται εφεξής από το Τμήμα Ιατρικής, ενώ τα Τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με έδρα το Ηράκλειο.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα Τμήματα: 1) Μαθηματικών και 2) Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών με έδρα το Καρλόβασι της Σάμου, ενώ καταργείται το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.

Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, που δεν λειτουργεί, καταργείται, ενώ το Τμήμα Ιστορίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας μετονομάζεται σε Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, χωρίς μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου.

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, οι Σχολές και τα τμήματά τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχουν ως εξής: α) Ιστορίας και Μετάφρασης - Διερμηνείας η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιστορίας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, β) Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και Πληροφορικής και γ) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Μουσικών Σπουδών.

Το Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταργείται και τα τμήματα: 1) Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και 2) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μετονομάζονται σε: α) Βιοτεχνολογίας και β) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.

Όπως αναφέρουν τα διατάγματα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Αγροτικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος και 2) Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Αθήνα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης και β) Εικαστικών Τεχνών.

Εξάλλου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: α) Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: 1) Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και 2) Γεωγραφίας, β) Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής και γ) Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής.
Σε ένα από τα διατάγματα αναφέρεται ότι το Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ με έδρα το Μαρούσι.

Ακόμη, τα Τμήματα: 1) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων και 2) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομών της ΑΣΠΑΙΤΕ συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως επίσης τα Τμήματα: α) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και β) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Παράλληλα, το Τμήμα Γενικών Μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής της ΑΣΠΑΙΤΕ καταργούνται, ενώ ιδρύεται Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας.

Τεχνολογικά Επαγγελματικά Ιδρύματα
Με 13 Προεδρικά Διατάγματα επέρχονται μετονομασίες, ιδρύσεις σχολών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων σε ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, τα 13 αυτά διατάγματα αφορούν τα ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.



Διαβάστε περισσότερα...