Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γιατί δεν αντέχει η καρδιά κάποιων ποδοσφαιριστών



Προβληματισμός και αναπάντητα ερωτήματα στην Ιταλία μετά τους θανάτους.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν το φταίξιμο ανήκει στον οδηγό του ασθενοφόρου ή στον αστυνομικό της ιταλικής πόλης της Πεσκάρα που είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά στον χώρο για τους νοσοκόμους.

Οπως κατήγγειλε η «Γκατζέτα ντέλο Σπορτ» την περασμένη Κυριακή, χάθηκαν τρία κρίσιμα λεπτά εκεί μετά την κατάρρευση του μέσου της Λιβόρνο Πιερμάριο Μοροζίνι στο χορτάρι του γηπέδου.

Τον χτύπησε καρδιακή προσβολή πριν ακόμη κλείσει τα 26 του χρόνια. Η ιταλική αθλητική εφημερίδα έκανε λόγο για «αναπάντητα ερωτήματα», για «αίσθημα ανικανότητας» και έθετε το καυτό ζήτημα: «Γιατί στην Ιταλία συνεχίζουν να πεθαίνουν αθλητές, ενώ λένε ότι οι έλεγχοί μας είναι οι καλύτεροι στον κόσμο;».

Το θέμα φυσικά δεν αφορά μόνο την Ιταλία. Συνήθως το πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων και καρδιακών απινιδωτών στα γήπεδα. «Πρόκειται για πρόβλημα σε διάφορα αθλήματα και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ίσως οι ιατρικές εξετάσεις δεν είναι επαρκώς αναλυτικές και συχνές» δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας Πιέρο Νούντι.

Μπορεί πρακτικά ο θάνατος του Μοροζίνι να είναι απλώς το τραγικό του πεπρωμένο. Η ίδια τραγική μοίρα που είχε και ο Βίγκορ Μποβολέντα, ο άσος του βόλεϊ, πρώην διεθνής με την εθνική Ιταλίας, που πέθανε από καρδιακό επεισόδιο τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, η μοίρα ήταν λιγότερο τραγική για τον διεθνή Ιταλό ποδοσφαιριστή Αντόνιο Κασάνο, που ξεπέρασε επιτυχώς το έμφραγμα που υπέστη πριν από λίγους μήνες, και για τον Φαμπρίς Μουάμπα, τον ποδοσφαιριστή της Μπόλτον που κατέρρευσε στο γήπεδο αλλά σώθηκε ως εκ θαύματος.

Ισως όλες αυτές οι περιπτώσεις -όπως και ο όγκος του Ερίκ Αμπιντάλ της Μπαρτσελόνα ή ο αποδεκατισμός από διάφορες ασθένειες της σπουδαίας ομάδας της Φιορεντίνα στη δεκαετία του '70- να είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης.

Κάνει όμως εντύπωση το ότι σε έναν αθλητικό κόσμο όπως της Ιταλίας που βίωσε μεταξύ άλλων τον τραγικό θάνατο του ποδηλάτη Μάρκο Παντάνι το 2004 και διερεύνησε τις δηλώσεις του προπονητή ποδοσφαίρου Ζντένεκ Ζέμαν το 1998 ότι «το ποδόσφαιρο πρέπει να βγει από το φαρμακείο» και επιβεβαίωσε την «κακόβουλη χρήση φαρμάκων» στο ποδόσφαιρο και ιδιαιτέρως της Γιουβέντους, κανείς δεν έθεσε το θέμα του ντόπινγκ. Η δικαιολογία του σεβασμού προς τον νεκρό δεν αρκεί.

Φρικτές μαρτυρίες

Κι όμως δεν λείπουν τα προειδοποιητικά σημάδια. Υπάρχουν τα λόγια των ίδιων των αθλητών. Ο Αργεντινός πρώην σούπερ σταρ των Φιορεντίνα, Γιουβέντους και Ιντερ, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα είχε εμπιστευθεί τον περασμένο Αύγουστο σε διευθυντικό στέλεχος της «Γκατζέτα ντέλο Σπορτ» ότι στα 42 του χρόνια «δε μπορώ πια να στέκομαι πάνω από μισή ώρα συνεχόμενα εξαιτίας προβλημάτων στα πόδια. Οι τένοντές μου έχουν καταρρεύσει από όσα έχουν περάσει».

Αποκαλύψεις σχετικά έχουν κάνει και ο τενίστας Αντρέ Αγκάσι και ο ποδηλάτης Λοράν Φινιόν, που πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 50 ετών, έχοντας δηλώσει «ναι, έπαιρνα αναβολικά». Φυσικά δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ εάν η ασθένειά του είχε σχέση με τη χρήση προϊόντων ντόπινγκ.

Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής των επαγγελματιών αθλητών δείχνει να μικραίνει ολοένα και περισσότερο, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό αυξάνεται.

Το θέαμα ορισμένων παλιών αστεριών του αθλητισμού που υφίστανται αναπηρίες ή άλλα προβλήματα, ή γίνονται ιδιαιτέρως βίαιοι θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρότερα την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το αντικείμενο, αντί να δημιουργούν ψεύτικους μύθους, ενώ οι ειδικοί περί αθλητισμού γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο ψηλή εξάχρονη της Μεγάλης Βρετανίας



Περνάει τους συμμαθητές της ένα κεφάλι!
Με ύψος 1,5 μέτρο η Sophie Hollins είναι η υψηλότερη εξάχρονη της Μεγάλης Βρετανίας.

Ζει στο Southampton, στα παπούτσια φοράει νούμερο ενηλίκων, παντελόνια για 11χρονα και το ύψος της είναι ο μέσος όρος ύψους παιδιών ηλικίας 12 ετών, που έχουν δηλαδή τα διπλάσιά της χρόνια!

Παρόλα αυτά όμως, τα δόντια της είναι… μωρού!

Όταν ήταν μερικών μόλις μηνών διεγνώσθη με σύνδρομο Marfan, μια σπάνια ασθένεια που προκαλεί επιμήκυνση των άκρων και των δαχτύλων της.



«Με το που γεννήθηκε άρχισε να φορά ρουχαλάκια για μωρά 3 μηνών, όταν έφτασε τα 2 φορούσε ρούχα για παιδάκια 4 ετών» είπε η μητέρα της.



Το σύνδρομο Marfan προκαλεί επιμήκυνση των μαλακών ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα να μακραίνουν τα άκρα, ενώ εμφανίζονται και άλλα προβλήματα υγείας. Σε ηλικία 2 ετών αποκολλήθηκαν οι αμφιβληστροειδείς της και υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση, ενώ από τότε αναγκάστηκε να φορά ειδικά γυαλιά.

Μάλιστα, ανά πάσα στιγμή με «επέκταση» κινδυνεύει και ο μαλακός ιστός της καρδιάς της και έτσι η 6χρονη λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή.



«Επειδή τα άκρα της είναι τόσο μακριά είναι πολύ αδέξια και δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με τα αθλήματα. Τώρα, όπως κάθε άλλο παιδάκι της ηλικίας της, περιμένει να βγουν τα μόνιμα δόντια της. Της έχουν πέσει τα περισσότερα και με το ύψος της δείχνει κάπως περίεργη. Παρόλα αυτά εγώ είμαι υπερπροστατευτική μαζί της. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ακόμη μικρή και της συμπεριφέρονται σαν να ήταν μεγαλύτερη και αυτό την τρομάζει κάπως» πρόσθεσε.




Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο δίδυμα



Βίντεο με την τραγική ιστορία της 26χρονης.

Μόλις στις 25 εβδομάδες της κύησης ο Νίκολας και ο Αλεξάντερ αντίκρισαν τον κόσμο αυτό ενώ η μητέρα τους ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Η άτυχη Christine Bolden από το Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ένιωσε έναν έντονο πόνο στο κεφάλι ενώ περπατούσε με τον σύντροφό της και τον τρίχρονο γιο της.

Η 26χρονη κατέρρευσε και όπως διαπιστώθηκε είχε δύο ανευρύσματα στον εγκέφαλο.

Η οδύνη που προκάλεσε στην οικογένειά της ο εγκεφαλικός θάνατος της Christine συνοδεύτηκε και από ελπίδα για τις δύο ζωές που μεγάλωναν μέσα της.

Τελικά ο Αλεξάντερ και ο Νίκολας γεννήθηκαν πρόωρα με καισαρική στις 25 εβδομάδες. Το βάρος τους είναι μικρότερο από 900 γραμμάρια και έχουν ύψος περίπου 15 εκατοστά.

«Ήταν ένα επώδυνο συναίσθημα να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και αν τη βλέπουμε να κείτεται εκεί», δήλωσε η θεία της Danielle. «Χαϊδεύαμε την κοιλιά της και μιλούσαμε στα μωρά», πρόσθεσε.

Κάποια στιγμή η πίεση της Christine ανέβηκε πολύ κι έτσι οι γιατροί χρειάστηκε να πάρουν τα μωρά από τη μήτρα της.
«Ανυπομονώ να τα αγγίξω, να τα πάρω αγκαλιά, να τους πω την ιστορία της μαμάς τους και να τους δώσω τόση αγάπη», δήλωσε ο αδελφός της Christine, Vance.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναλγητικά της φύσης



Ανακούφιση συνηθισμένων ενοχλήσεων δίχως να καταφύγουμε στα φάρμακα.

Ενοχλήσεις και πόνοι όπως αυτοί της περιόδου της και των αρθρώσεων πέρα από φαρμακευτικές ουσίες όπως τα διάφορα παυσίπονα μπορούν να αντιμετωπιστούν και με τα βότανα και τις ουσίες που μας προσφέρει η φύση. Η αξιοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνής λήψης φαρμάκων.

Δείτε τα φυσικά αναλγητικά για 4 συνηθισμένους πόνους…

Πονοκέφαλος:
Η φυσική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων είναι το φυτό πετασίτης καθώς οι χημικές ουσίες που απελευθερώνει εμποδίζουν τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για τις ημικρανίες. Μπορεί να αξιοποιηθεί με τη μορφή αφεψήματος.

Πόνοι των αρθρώσεων:
Αντιμετωπίστε τους πόνους αυτούς με ιχθυέλαιο που περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση των ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ σύμφωνα με σχετικές μελέτες, βελτιώσουν και τα συμπτώματα τέτοιων παθήσεων.

Πόνοι και κράμπες της περιόδου:
Τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου από τα οποία πολλές γυναίκες υποφέρουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο με τη βοήθεια της βιταμίνης Ε. Μπορεί να βρεθεί σε λαχανικά καθώς και φυτικά έλαια και μαργαρίνες και δρα μειώνοντας τα επίπεδα προσταγλανδινών, ορμονών που συνδέονται με τους πόνους κατά την περίοδο.

Μυϊκοί πόνοι και πιασίματα:
Αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιρρευματικές ιδιότητες έχει το βότανο αρπαγόφυτο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ρευματικών πόνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Facebook και playstation φέρνουν προβλήματα υγείας



Προκαλούν διαταραχές ή ακόμη και δερματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Βritish Journal of Dermatology το Facebook και το ΡlayStation δημιουργούν παρενέργειες στα παιδιά, δηλαδή η συνεχής ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δερματικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα Ελβετοί ερευνητές αναφέρονται για την νέα διαταραχή που ονομάζεται «ΡlayStation palmar hidradenitis», δηλαδή ιδραδενίτιδα της παλάμης οφειλόμενη στο ΡlayStation. Η διαταραχή αυτή μπορεί να δημιουργήσει επώδυνα έλκη στις παλάμες των χρηστών.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης ένα 12χρονο κοριτσάκι εμφάνισε κόκκινους ρόζους στις παλάμες εξαιτίας της έκκρισης ιδρώτα από την πολύωρη χρήση παιχνιδοκονσόλας. Επιπλέον, και παράλληλα με την ανακοίνωση του παραπάνω συμβάντος, η έγκριτη ειδικός Βαρόνη Γκρίνφιλντ που έχει την έδρα της Συναπτικής Φαρμακολογίας στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης στη Βρετανία, παρουσίαζε την ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων.

Στην ομιλία αυτή αναφερόταν στις αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών που προκαλούν οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Βebo και το Τwitter. Συγκεκριμένα η ειδικός αυτή δηλώνει πως το μέσο μυαλό του 21ου αιώνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μυαλό που χαρακτηρίζεται από διάσπαση της προσοχής, επίδειξη εντυπωσιασμού, ανικανότητα του ατόμου να δείχνει συμπόνια και ασταθή αίσθηση της ταυτότητάς του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μυαλό «κόβει» ταχύτητα μετά τα 27 μας χρόνια



Οι καλύτερες επιδόσεις του μυαλού είναι στο 22ο έτος της ηλικίας μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι πνευματικές ικανότητες του ανθρώπου φτάνουν στο μέγιστο στην ηλικία των 22 ετών, ενώ μετά τα 37 χάνεται σταδιακά η ικανότητα της μνήμης. Αντίθετα, 5 χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 27 η ταχύτητα της σκέψης αρχίσει να μειώνεται. Επομένως, όπως ισχυρίζεται και ο καθηγητής Τίμοθι Σολτχάουζ βασιζόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, σχετικές θεραπείες που βοηθούν στην αποτροπή και την αντιστροφή παθήσεων σχετικών με την γήρανση, πολύ πιθανόν να χρειάζεται να ξεκινούν νωρίτερα. Ίσως και πολύ πριν την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε διάρκεια 7 χρόνων και συμμετείχαν σε αυτήν 2000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 – 60 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν οπτικά παζλ, να θυμηθούν λέξεις και λεπτομέρειες ιστοριών. Τέτοια τεστ χρησιμοποιούνται και για την άνοια, καθώς και γενικότερα για τη διάγνωση πνευματικών διαταραχών και μεταπτώσεων.

Συμπερασματικά από την έρευνα προέκυψε, από ποσοστό 9 στα 12 τεστ, πως στο 22ο έτος της ζωής μας καταγράφονται οι καλύτερες επιδόσεις. Τέλος, και σύμφωνα με ιστορικά γεγονότα αποδεικνύεται πως η ηλικία των 27 ετών αποτελεί σημαντικό στάδιο στη ζωή μας και έχει αρνητική σημασία, αφού στα 27 τους πέθαναν διάσημοι μουσικοί, όπως ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζιμ Μόρισον, η Τζάνις Τζόπλιν και ο Κέρτ Κομπέιν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βόμβα» για τον οργανισμό το σουβλάκι



«Λαδωμένη» ή «αλάδωτη» πίτα... τις θερμίδες δεν τις γλιτώνουμε!
Το σουβλάκι αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και των τουριστών είναι γνωστό πως δεν φημίζεται για τις λίγες θερμίδες του. Οι λόγοι για την μεγάλη θερμιδική αξία του είναι πολλοί, κυρίως τα λίπη και το λάδι ( συνήθως φοινικέλαιο). Οι διατροφολόγοι αφού πρόσθεσαν τιςθερμίδεςτων υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα!

O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να «εκτιναχτεί» και στις 710.

«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος- διατροφολόγος στη ΜονάδαΔιατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον».

Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν… κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ΄ όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας- είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».

Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα- δηλαδή «κακά»- λιπαρά.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν- κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με αυξημένα προβλήματα τα μωρά της εξωσωματικής



Αφορά προβλήματα στα γεννητικά όργανα και τον σκελετό.

Κατά ένα τρίτο είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες μελλοντικών προβλημάτων για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική ή άλλη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε σχέση με το μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

Οι κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται με υποβοηθούμενο τρόπο, έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων σε ποσοστό 37% κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές δεν αιτιολόγησαν τον αυξημένο αυτό κίνδυνο και σε ποιο βαθμό αυτός οφείλεται στην ίδια την τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή στους γονείς που έχουν προβλήματα σύλληψης.

Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορετικό κίνδυνο ανάμεσα στις δύο τεχνικές: της εξωσωματικής γονιμοποίησης (το ωάριο της μητέρας γονιμοποιείται εκτός της μήτρας και μεταφέρεται μετά σε αυτήν) και της σπερματέγχυσης (το σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας στο ωάριο).

Ο κίνδυνος και στις δύο περιπτώσεις αφορά διάφορα όργανα και λειτουργίες του μωρού, όπως τα γεννητικά όργανα, τον σκελετό, το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

Μοσχεύματα τρίτης γενιάς για τις βλάβες στους χόνδρους



Καλλιεργούνται στο εργαστήριο και εμφυτεύονται κατευθείαν στη βλάβη.

Εκπληκτικά είναι τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους χόνδρους των αρθρώσεων, με την τοποθέτηση μοσχευμάτων τρίτης γενιάς.

Η μέθοδος, η οποία έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οξέων βλαβών των χόνδρων που έχουν προκληθεί από τραυματισμούς και όχι από οστεοαρθρίτιδα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Νάτσης, στο πλαίσιο του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, χονδροκύτταρα που λαμβάνονται από τον ασθενή με αρθροκόπηση καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σημείο της βλάβης είτε αυτούσια, είτε επικολλώνται με τη μορφή εμπλουτισμένης -με χονδροκύτταρα- μεμβάνης κολλαγόνου.

Η καλλιέργεια των χονδροκυττάρων απαιτεί ένα μήνα στο εργαστήριο ενώ μετά την εμφύτευση τους ή την επικόλληση της εμπλουτισμένης μεμβράνης κολλαγόνου, ο ασθενής θα πρέπει για περίπου 1,5 μήνα να μην πατάει καθόλου το σκέλος του και να κάνει φυσιοθεραπείες με ειδική γυμναστική.

Αν οι οξείες βλάβες στους χόνδρους δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία, ενώ τα μοσχεύματα τρίτης γενιάς υπόσχονται πλήρη αποκατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης



Νανοφάρμακα ρίχνουν φως στην ίαση της ασθένειας.

Την κινητικότητα κουνελιών κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε φυσιολογικό επίπεδο αμερικανοί επιστήμονες εφαρμόζοντας μια καινοτόμα θεραπευτική μέθοδο, που βασίζεται στη χρήση νανο-φαρμάκων. Το επίτευγμα των επιστημόνων δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον μπορεί να καταστεί εφικτή η θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από την ανίατη νόσο.

Οι ερευνητές θεράπευσαν τα νεαρά κουνέλια με τη χορήγηση ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου απευθείας στα σημεία βλαβών του εγκεφάλου, μέσω μικροσκοπικών μορίων, που είχαν τη μορφή δέντρου.

Τα νεογέννητα κουνέλια, που είχαν γεννηθεί με αδυναμία να κινηθούν και πήραν το φάρμακο έξι μόλις ώρες μετά τη γέννησή τους, έδειξαν δραματική βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες τους ήδη από την πέμπτη μέρα της ζωής τους. Το φάρμακο που χορηγήθηκε, χρησιμοποιείται ήδη σε δεκαπλάσια δόση για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν δεχτεί υπερβολική δοσολογία acetaminophen.

Η πρωτοτυπία της νέας θεραπείας έγκειται στην πρωτοποριακή μέθοδο νανο-ιατρικής που επιτρέπει την απολύτως στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να καταπολεμήσει δραστικά τη φλεγμονή που προκαλεί ή επιδεινώνει την παράλυση.

Ακόμα βέβαια θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό αν η νέα θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στα μωρά των ανθρώπων και αν έχει αποτελέσματα. Ήδη όμως δείχνει ότι η βλάβη από την εγκεφαλική παράλυση μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Η συγκεκριμένη νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος πλήττει περίπου 3,3 παιδιά ανά 1.000 γεννήσεις. Η βλάβη προκαλεί αδυναμία ελέγχου των μυών και, κατά συνέπεια, ανικανότητα για περπάτημα, άλλες κινήσεις, ακόμα και την κατάποση. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται από νοητική καθυστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Διαδίκτυο κάνει πιο δυνατό το μυαλό



Εντυπωσιακά συμπεράσματα από αμερικανούς ερευνητές.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο της California έδειξε ότι το «σερφάρισμα» στο ίντερνετ ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου, ακόμη και από το διάβασμα. Η έρευνα έγινε σε μεσήλικες για να διαπιστωθεί ποιες είναι εκείνες οι δραστηριότητες που μπορούν να γυμνάσουν το μυαλό για να ανταπεξέλθει καλύτερα στη φθορά της γήρανσης και στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η άνοια.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό προτείνει δραστηριότητες όπως σταυρόλεξα και παζλ για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που φέρνει στην λειτουργία του μυαλού η γήρανση. Όμως μετά την έρευνα του πανεπιστημίου της California ερευνητής λέει ότι και το «σερφάρισμα» στο Ίντερνετ πρέπει να προστεθεί σε αυτές τις δραστηριότητες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Garry Small ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά ως προς την χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών και το οφέλη – διανοητικά και ψυχολογικά – που έχουν για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Διευκρίνισε ακόμη ότι κατά το «σερφάρισμα» ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τη λήψη αποφάσεων και πολύπλοκη συλλογιστική.

Το εύρημα της έρευνας που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι διαπιστώθηκε πως το «σερφάρισμα» είναι πιο διανοητικά «προκλητικό» από ό,τι το διάβασμα. Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα εξετάστηκαν με ηλεκτρόδια ως προς την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των δύο δραστηριοτήτων.

Διάβασμα και Ίντερνετ έδειξαν ότι προκαλούν ενεργοποίηση πολλών περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν τον έλεγχο του λόγου, την ανάγνωση, τη μνήμη και τις οπτικές δυνατότητες. Όμως εκείνοι που «σέρφαραν» στο Ίντερνετ παρουσίασαν επιπλέον δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων και την πολύπλοκή σκέψη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως σε αντίθεση με το διάβασμα οι χρήστες του Ίντερνετ πρέπει να παίρνουν αποφάσεις ως προς το που θα μπουν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που τους ενδιαφέρει.

Πηγή: ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες



Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας που διήρκεσε 25 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων στην οποία ηγείται ο δρ Ρομπ Μ. Βαν Νταμ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έγινε γνωστή στην επιθεώρηση «Circulation» ο καφές μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα όσο περισσότερο πίνουν τόσο το καλύτερο.

Η έρευνα αυτή διήρκεσε σχεδόν 25 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων περισσότερες από 83.000 γυναίκες παρακολουθήθηκαν, οι οποίες όμως δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη ή καρκίνου το 1980 όπου άρχισαν και οι δηλώσεις συμμετοχής στη μελέτη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, αλλά προειδοποιούν πως δεν πρέπει να συνοδεύουμε τον καφέ με τσιγάρο, διότι το κάπνισμα εξουδετερώνει κάθε πιθανή προστατευτική δράση του καφέ.

Συγκεκριμένα από τις γυναίκες που συμμετείχαν το 84% έπινε καφέ, οι μισές είπαν ότι πίνουν και ντεκαφεϊνέ, 78% και τσάι, ενώ 54% είπε ότι έπινε και αναψυκτικά με καφεΐνη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν περίπου 2.300 εγκεφαλικά επεισόδια και όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε κατά 19% τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσες γυναίκες δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ για αυτές που έπιναν επτά φλιτζάνια καφέ την ημέρα το ποσοστό μείωσης του κινδύνου έφτανε το 43%.

Παρόλ’αυτα, όσες κάπνιζαν είχαν μείωση των ευεργετικών δράσεων του καφέ και γενικότερα της καφεΐνης, αφού ο κίνδυνος μειωνόταν κατά μόλις 3%, όσα φλιτζάνια καφέ κι αν έπιναν, σε αντίθεση με όσες είχαν κόψει το τσιγάρο ή δεν είχαν καπνίσει ποτέ και οι οποίες επωφελήθηκαν πλήρως από τον καφέ.

Τέλος, οι ειδικοί δεν έχουν εστιάσει στο τι κάνει τον καφέ να προστατεύει τις γυναίκες από τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά πιστεύουν πως η αιτία δεν είναι η καφεΐνη, αφού το τσάι και τα αναψυκτικά που την περιέχουν δεν έιχαν τις ίδιες αποδόσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε τα ακάρεα που «εισβάλλουν» στο σπίτι



Βρίσκονται στη σκόνη και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Η σκόνη πέρα από «πονοκέφαλο» για τις νοικοκυρές μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα υγείας ειδικά σε ευπαθείς και όχι μόνο ομάδες και ανθρώπους με παθήσεις του αναπνευστικού εξαιτίας των ακάρεων

Τα ακάρεα αν και αόρατα με γυμνό μάτι, ευθύνονται για συμπτώματα του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως φτέρνισμα, καταρροή, βήχα, δύσπνοια ακόμη και εμφάνιση αλλεργικού άσθματος. Επιπλέον δημιουργούν πρόβλημα στους οφθαλμούς με συμπτώματα ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και φαγούρα, δάκρυα και ερυθρότητα.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να περιορίσετε τα ακάρεα που εισβάλουν στο σπίτι.

- Πλένετε συχνά τις κουρτίνες καθώς μαζεύουν σκόνη.

- Κάθε μέρα πρέπει να φροντίζετε για τον επαρκή αερισμό του σπιτιού και ιδιαίτερα των υπνοδωματίων και των κλινοσκεπασμάτων.

- Τα μαξιλάρια από υποαλλεργικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των ακάρεων.

- Μαξιλαροθήκες, σεντόνια και κουβέρτες πρέπει να πλένονται τακτικά. Επιπλέον συνίσταται η χρήση βαμβακερών παπλοματοθηκών και καλλυμάτων των επίπλων.

- Η θερμοκρασία του σπιτιού πρέπει να είναι περίπου 20 βαθμοί.

- Φροντίστε για το συχνό καθαρισμό του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρύνεται η σκόνη.

-Αποφύγετε μοκέτες και χαλιά καθώς αποτελούν ένα ιδιαιτέρως φιλικό περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς.

- Μειώστε τον αριθμό των φυτών εσωτερικού χώρου και ειδικά των πλατύφυλλων που μαζεύουν σκόνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πλούσιοι είναι πιο αγενείς συγκριτικά με τους φτωχότερους



Τι δείχνει η συμπεριφορά όσων έχουν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους.

Μπορεί ένα ακριβό ρούχο ή αξεσουάρ ή αυτοκίνητο να μαρτυρά την καλή οικονομική επιφάνεια κάποιου όμως και η γλώσσα του σώματος σύμφωνα με τελευταίες μελέτες φαίνεται πως αποκαλύπτει το οικονομικό status κάποιου. Μία μελέτη έδειξε πως οι πλούσιοι είναι πιο αγενείς συγκριτικά με τους φτωχότερους. Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι Μάικλ Κράους και Ντάχερ Κέλτνερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, βιντεοσκόπησαν διάφορες τετ-α-τετ συνομιλίες ανθρώπων αναλύοντας κυρίως ορισμένες χειρονομίες που δείχνουν το επίπεδο ενδιαφέροντος για τον άλλο.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσοι έχουν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους, έχουν και πιο «αγενή» συμπεριφορά την ώρα που μιλάνε, μεταξύ άλλων περιποιούμενοι τον εαυτό τους, μουτζουρώνοντας αδιάφορα χαρτιά όταν συνομιλούν με τον άλλον ή κάνοντας συνεχώς νευρικές κινήσεις ανυπομονησίας. Από την πλευρά τους, τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δείχνουν περισσότερα σημάδια του τύπου «ενδιαφέρομαι», όπως γέλια ή σήκωμα των φρυδιών.

Οι πλουσιότεροι κατά μέσο όρο έπαιζαν νευρικά με ένα κοντινό αντικείμενο κατά μέσο όρο επί δύο δευτερόλεπτα στη διάρκεια μια δίλεπτης συνομιλίας τους, ενώ οι φτωχότεροι δεν έπαιζαν σχεδόν καθόλου. Οι πλουσιότεροι, για σύντομα διαστήματα, έκαναν κινήσεις περιποίησης στο δικό τους σώμα, ενώ οι φτωχότεροι ποτέ. Οι φτωχότεροι κουνούσαν τα κεφάλια τους, γέλαγαν και σήκωναν τα φρύδια τους για τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα περισσότερο από τους πλουσιότερους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά στη συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στο ζωικό μας παρελθόν και αντιστοιχεί στα σήματα που στέλνουν και σήμερα ζώα όπως τα παγώνια, φουντώνοντας τις ουρές τους για να περάσουν μηνύματα του τύπου «δες πόσο ωραίος είμαι»! Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται αν θα γνέφουν με το κεφάλι τους ότι συμφωνούν ή αν θα γίνουν πιο αρεστοί με το να γελάσουν, κάτι που έχουν ανάγκη όμως οι φτωχότεροι που είναι και πιο εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γενναιότητα είναι κληρονομική



Τι αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα σε αμερικανούς στρατιώτες
.
Επιστημονική έρευνα που έγινε σε αμερικανούς στρατιώτες κατέδειξε ότι η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να παραμένουν ήρεμοι υπό πίεση και αντίξοες συνθήκες, φαίνεται να είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό και να σχετίζεται με το βαθμό ελέγχου των εκκρίσεων που παράγονται από στρεσογόνες καταστάσεις.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Ντιν Άτκινς στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων έχει μια διαφορετική φυσιολογική-ορμονική αντίδραση στο στρες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η μελέτη έδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι απελευθερώνουν ορμόνες του στρες όταν νοιώθουν φόβο και βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί όμως μπορούν να ελέγχουν αυτές τις εκκρίσεις με αποτέλεσμα να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις δύσκολες περιστάσεις, παραμένοντας ήρεμοι και, καμιά φορά, κάνοντας ηρωικές πράξεις. Στην περίπτωσή τους, οι ορμόνες του στρες δεν αυξάνονται ιδιαίτερα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί αγχώνονται λιγότερο από τους κοινούς θνητούς.

Ο Άτκινς εκτιμά ότι η ιδιαιτερότητα αυτή είναι κληρονομική. Ο εντοπισμός, μάλιστα, αυτών των ξεχωριστών ατόμων γίνεται με τη μέτρηση του επιπέδου μιας ουσίας στο αίμα, του νευροπεπτιδίου Υ, το οποίο, όταν είναι αυξημένο, με τη σειρά του μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Όπως είπε ο καθηγητής, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται, αλλά σίγουρα ορισμένοι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα το φόβο. Πρόσθεσε ότι και οι ήρωες τελικά φοβούνται, αλλά δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια πανικού. «Όταν τους ρωτάς, μετά από μια δύσκολη μέρα, αν η καρδιά τους χτυπούσε δυνατά ή αν οι παλάμες τους είχαν ιδρώσει, λένε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές εθισμένοι σε τσιγάρα, αλκοόλ και χασίς!



Έρευνα-σοκ σε 683 σχολεία.

Στην κάνναβη, στο αλκοόλ και το τσιγάρο καταφεύγουν τα Ελληνόπουλα, ξεκινώντας μάλιστα από την τρυφερή ηλικία των 13 ετών, σύμφωνα με έρευνα-σοκ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Η πανελλαδική έρευνα έγινε σε 683 σχολεία και 37.040 μαθητές 13 – 19 ετών.

Χασίς έχει δοκιμάσει 1 στους 7 μαθητές, με το 18,2% να είναι αγόρια και το 8,3% κορίτσια, ενώ το 15,2% επανέλαβε την χρήση!

Στις δημοφιλείς ουσίες για τους έφηβους είναι επίσης οι εισπνεόμενες (π.χ. κόλλες, βενζίνες) και τα υπνωτικά/ ηρεμιστικά χάπια. Ρεκόρ στην κάνναβη έχουν οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ένα ποτηράκι ήπιε τον τελευταίο μήνα 1 στους 6 Έλληνες ηλικίας 13 έως 19 ετών, ενώ 1 στους 10 μαθητές πίνει τουλάχιστον 2 ποτά την εβδομάδα και 1 στους 3 έχει μεθύσει minimum μία φορά στη ζωή του.

Μάλιστα, οι μαθητές «ψηφίζουν» μπύρα και ακολουθούν η βότκα και το ουίσκι. Τα πιο… γερά ποτήρια εντοπίζονται στα σχολεία του Έβρου, της Καστοριάς, της Πιερίας, της Χαλκίδας και της Αργολίδας.

Πιο διαδεδομένο από το χασίς και το ποτό είναι το τσιγάρο: το 50% των 19χρονων καπνίζει, με το 1/3να είναι θεριακλήδες, κάνοντας πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα!

Το κάπνισμα στη μαθητική ηλικία είναι πιο… διαδεδομένο σε Ξάνθη, Ροδόπη και Ζάκυνθο, με τα αγόρια να εμφανίζονται πιο επιρρεπή από τα κορίτσια.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κλαίει το παιδί;



Συσκευή αποκωδικοποιεί το κλάμα.

Για τους νέους γονείς η ανακάλυψη αποτελεί «μάννα εξ ουρανού». Φτιάχτηκε συσκευή που αναλύει το κλάμα του μωρού και εξηγεί στους γονείς για ποιο λόγο το παιδί τους κλαίει. Η συσκευή αποτελείται από ένα ειδικό μαξιλαράκι εξοπλισμένο με έναν πομπό ο οποίος καταγράφει και αναλύει το κλάμα του μωρού και ένα βραχιόλι δέκτη που το φορά ο γονιός. Όταν η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρωθεί, τότε ο πομπός στέλνει στο βραχιολάκι ένα μήνυμα και στη συνέχεια εκείνο δείχνει με τη βοήθεια μιας ελαφριάς δόνησης και των φωτεινών ενδείξεων αν πρόκειται, π.χ., για πείνα, πάνα ή κάποια άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τη δημιουργό του Χανσούκ Λι, συνήθως το κλάμα του μωρού ποικίλλει ανάλογα με την ανάγκη του. Σκοπός λοιπόν της συσκευής είναι η καταγραφή των διαφορετικών μοτίβων του βρεφικού κλάματος και ο διαχωρισμός του καθενός. Αν και για την ώρα η «θαυματουργή» συσκευή παραμένει πειραματική, στην περίπτωση που τα όσα περιγράφουν οι επινοητές του είναι πραγματικά δεν αποκλείεται να τη δούμε σύντομα στην αγορά, να μονοπωλεί μάλιστα το ενδιαφέρον κυρίως των μπαμπάδων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνθρωποι ακολουθούν τη νοοτροπία του «κοπαδιού»



Ανακαλύφθηκε το νευρωνικό αποτύπωμα της τάσης.

Στη σύγκρουση των προσωπικών αντιλήψεων και της κοινής γνώμης, νικά πάντα η δεύτερη, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να «επανεκπαιδεύει» τον εαυτό του, όταν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τους άλλους και να ακολουθεί τη «συμπεριφορά των πολλών». Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα το νευρωτικό αποτύπωμα της νοοτροπίας του «κοπαδιού».

Με λίγα λόγια, μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Neuron”, αποκάλυψε την εγκεφαλική δραστηριότητα που αποτυπώνει την τάση των ανθρώπων να ακολουθούν το πλήθος, παρέχοντας ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πώς η συμπεριφορά ενός ατόμου καθοδηγείται από τη συμπεριφορά των γύρω του.

Στο παρελθόν, διάφορες μελέτες έχουν μιλήσει για τη σημαντική επίδραση της κοινής γνώμης στην ατομική συμπεριφορά και κρίση, καταδεικνύοντας ότι τείνουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη συμπεριφορά των άλλων και να καθοδηγούμαστε ως προς το ποια θεωρείται αναμενόμενη και επιτρεπτή συμπεριφορά και ποια όχι. Οι άνθρωποι, δηλαδή, συχνά αλλάζουν τις αντιλήψεις και τις αποφάσεις τους μόνο και μόνο για να συμμορφωθούν με τη συμπεριφορά της ομάδας όπου ανήκουν.

Για πρώτη φορά όμως ερευνητές του ολλανδικού Κέντρου Γνωσιακής Νευροαπεικόνισης F.C.Donders, με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλι Κλουτσάρεφ, μελέτησαν τους νευρωνικούς μηχανισμούς της κοινωνικής συμμόρφωσης. Χρησιμοποιώντας τομογραφία μαγνητικού συντονισμού σε ομάδα εθελοντών, ανακάλυψαν ότι μια σύγκρουση αντιλήψεων με την κοινή γνώμη (τις αντιλήψεις της ομάδας) πυροδοτεί μια συγκεκριμένη δραστηριότητα στον εγκέφαλο και μια ανάλογη εγκεφαλική προσαρμογή-συμμόρφωση από την πλευρά του ατόμου.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι ο εγκέφαλος συνεχώς αγρυπνεί για το πιο «θεμελιώδες κοινωνικό λάθος» που, κατά τους ερευνητές, δεν είναι παρά το να είναι κανείς πολύ διαφορετικός από τους άλλους…


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκωτσέζοι ανακάλυψαν το πιο φθηνό... αντικαταθλιπτικό



Το περπάτημα αποτελεί αποτελεσματική παρέμβαση για την κατάθλιψη.

Είναι το πιο φθηνό αντικαταθλιπτικό και δεν υπάρχει σε αυτό καμία παρενέργεια. Η απάντηση στην ήπια κατάθλιψη είναι ένας περίπατος, υποστηρίζει μελέτη Σκωτσέζων επιστημόνων. Η ζωηρή άσκηση έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης , αλλά οι επιπτώσεις της, μικρότερης εντάσεως, άσκηση δεν είχε αποσαφηνιστεί. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stirling έδειξε ότι περπάτημα είχε μεγάλη επίδραση στην κατάθλιψη.

Ένα στα δέκα άτομα μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη σε κάποια στιγμή της ζωής του. Η κατάσταση μπορεί να χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, αλλά για τις περιπτώσεις με ελαφρύτερα συμπτώματα οι γιατροί συνήθως συστήνουν άσκηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου εξέτασαν τα δεδομένα από μια σειρά παλαιότερων μελετών, σύμφωνα με τα οποία το περπάτημα αποτελεί αποτελεσματική παρέμβαση για την κατάθλιψη, με αντίστοιχη επίδραση με άλλες μορφές εντονότερης άσκησης.

Παράλληλα όμως, ένας περίπατος είναι ευκολότερη μορφή σωματικής δραστηριότητας για περισσότερους ανθρώπους, δεν κοστίζει και μπορεί να ενταχθεί ευκολότερα στο καθημερινό τους πρόγραμμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έμβρυα πιθανόν να αναγνωριστούν ως... άνθρωποι



Πρόταση για τα δικαιώματα των εμβρύων αναμένεται να εγκριθεί.

Είναι ή όχι άνθρωποι τα έμβυα; Διαθέτουν ανθρώπινα δικαιώματα; Το ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί στις ΗΠΑ, όπου οι απόψεις σχετικά με το θέμα διίστανται. Η πρόταση που έγινε στην Οκλαχόμα να χορηγούνται στα έμβρυα πλήρη δικαιώματα ως άνθρωποι από τη στιγμή της σύλληψης απορρίφθηκε πριν καν φτάσει στη διαδικασία ψηφοφορίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, μια εκδοχή της εν λόγω πρότασης εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από τη Γερουσία και αναμένεται πως θα εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ακούνε φωνές» όσοι... πίνουν πολύ καφέ



Πιο επιρρεπείς στις ψευδαισθήσεις όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Σύμφωνα με έρευνα της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Durham, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Personality and Individual Differences», οι άνθρωποι που πίνουν πολλούς καφέδες τη μέρα μπορεί να δουν φαντάσματα ή να ακούν φωνές. Βέβαια όταν λέμε πολλούς καφέδες δεν εννοούμε 1-2 καφέδες την ημέρα αλλά π.χ. περισσότερο από επτά κούπες στιγμιαίου καφέ καθημερινά.

Αυτά λοιπόν τα άτομα είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις σε σύγκριση με κάποιον που πίνει μια κούπα. Συγκεκριμένα οι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι οι ψευδαισθήσεις δεν είναι σαφής ένδειξη ψυχικής ασθένειας και πως το 3% των ανθρώπων ακούν συχνά φωνές. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής 200 φοιτητές ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ που κάνουν.

Ο φοιτητής ψυχολογίας Simon Jones, ο οποίος ηγείται της έρευνας δήλωσε πως: “Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην έρευνα που κάνουμε για να διαπιστώσουμε τους ευρύτερους παράγοντες που συνδέονται με τις ψευδαισθήσεις. Ακόμη και αν η καφεΐνη ευθύνεται για αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας, αυτό συμβαίνει σε μικρό ποσοστό.”

Ο ίδιος φοιτητής σε μελέτη που είχε κάνει στο παρελθόν είχε πει πως ένα παιδικό τραύμα είναι ικανό να προκαλέσει στο μέλλον αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας και πως όταν ο άνθρωπος είναι πιεσμένος, ο οργανισμός του εκκρίνει την ουσία κορτιζόλη, η οποία πολλαπλασιάζεται εάν συνδυαστεί με κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης, η οποία μπορεί να βρεθεί και σε άλλα ροφήματα όπως τσάι, σοκολάτα και ενεργειακά ποτά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ψευδαισθήσεις. Άξιο αναφοράς είναι πως η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει και την εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή το μωρό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος.

Τέλος, η έρευνα αυτή δεν αποτελεί την μόνη εργασία που κάνουν οι επιστήμονες αυτήν την εποχή προκειμένου να ανακαλύψουν τις ουσίες που ίσως να συμβάλλουν στην δημιουργία ψευδαισθήσεων, όπως η ζάχαρη και το λίπος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tις γυναίκες «στοιχειώνουν» περισσότεροι εφιάλτες



Οι ανησυχίες ακολουθούν τις γυναίκες στον ύπνο πιο πολύ από τους άνδρες.

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, η οποία είναι η πρώτη που ασχολείται με την διαφορά που παρουσιάζουν τα όνειρα των ανδρών και των γυναικών, οι γυναίκες είναι αυτές που βλέπουν συχνότερα εφιάλτες, οι οποίοι είναι και εντονότερα συναισθηματικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες είναι αυτές που πολύ δυσκολότερα ξεχνούν μια δύσκολη και πολύ φορτισμένη κατάσταση πριν κοιμηθούν και επομένως οι ανησυχίες τους αυτές τις ακολουθούν ακόμα και στον ύπνο με αποτέλεσμα να βλέπουν εφιάλτες.

Πρόκειται για μια έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια και έδειξε πως μόλις το 19% των ανδρών που συμμετείχαν σε αυτήν έναντι του 34% των γυναικών είχαν δει εφιάλτες. Επομένως, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό των γυναικών είχαν επηρεαστεί από τα προβλήματα τους και τα είχαν μεταφέρει στα όνειρα τους βλέποντας πιο δυσάρεστα όνειρα που περιέχουν περισσότερες ατυχίες, δυστυχίες, αποτυχίες και αρνητικά αισθήματα για τον εαυτό τους. Οι κυριότεροι εφιάλτες που βλέπουν οι γυναίκες είναι τριών ειδών: το αίσθημα ότι κάποιος τις κυνηγά και η ζωή τους απειλείται, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και τα συγκεχυμένα όνειρα που φέρνουν δυσφορία. Αντιθέτως, οι άνδρες βλέπουν παρόμοιους εφιάλτες και τους βιώνουν συνήθως λιγότερο έντονα.

Επιπλέον, έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και σχετίζονταν με τα όνειρα είχαν δείξει, πως οι γυναίκες βλέπουν πιο πολύ ανθρώπους της οικογένειας τους, πιο αρνητικά συναισθήματα και λιγότερη επιθετικότητα σε σχέση με τα ανδρικά όνειρα, καθώς και πράγματα που σχετίζονται με τη φιλία ή σεξουαλικές φαντασιώσεις με ονειρικούς χαρακτήρες ανδρών, ενώ οι άνδρες ονειρεύονται τη σεξουαλική επαφή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...