Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

«Εφιαλτικά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους»


Θ. Αμπατζόγλου: Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 50.000 άτομα/

«Εφιαλτικά» χαρακτήρισε τα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά στους νέους, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος του Οργανισμού που αφορά 50.000 ανέργους.

Μιλώντας στο πρωινό του Mega ο κ. Αμπατζόγλου είπε ότι το πρόγραμμα θα είναι πεντάμηνης απασχόλησης σε δήμους περιφέρειες, νοσοκομεία και ταμεία και θα κοστίσει συνολικά 170 εκατ. ευρώ.

«Το ποσό θα είναι καθαρά 490 ευρώ ανά άτομο για όσους είναι πάνω από 25 ετών», διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Αμπατζόγλου είπε ότι θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ακόμα δύο προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το πρώτο από αυτά θα αφορά 2.000 πτυχιούχους ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ και το δεύτερο θα αφορά 1.000 άτομα που βρίσκονται πάνω από δύο χρόνια στην ανεργία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρνείται τη δολοφονία ιερόδουλης ομογενής στην Αυστραλία


Υποστηρίζει ότι αυτοστραγγαλίστηκε πάνω σε σαδομαζοχιστικό ερωτικό παιχνίδι.

Αθώος υποστηρίζει ότι είναι ο ομογενής Στιβ Κωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της ιερόδουλης Τζοάνας Μάρτιν γνωστής ως «Jazzy O» , παρά τα στοιχεία που κατατίθενται εναντίον του στη δίκη.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο Κωνσταντίνου υποστήριξε πως η Μάρτιν «αυτοστραγγαλίστηκε» κατά τη διάρκεια μιας «ακραίας» ερωτικής πράξης που είχαν. Πρόσθεσε επίσης ότι και στο παρελθόν είχαν δοκιμάσει ακραίο και σαδομαζοχιστικό έρωτα.

Ο δημόσιος κατήγορος, ωστόσο, υποστήριξε πως ο Κωνσταντίνου την σκότωσε επειδή της όφειλε 8.500 δολάρια. Και αφού την στραγγάλισε, είπε, της αφαίρεσε ένα κόσμημα το οποίο πώλησε σε ενεχυροδανειστήριο και στη συνέχεια έδεσε το πτώμα της και το πέταξε σε δρόμο του Πορτ Μέλμπουρν.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι το τελευταίο τηλεφώνημα του θύματος έγινε προς τον Κωνσταντίνου, ότι το αυτοκίνητό του «πέρασε» από τον τόπο του εγκλήματος και ότι ο ίδιος υπέπεσε σε αντιφάσεις και είπε πολλά ψέματα στην αστυνομία κατά τις καταθέσεις του.

Η δίκη του συνεχίζεται.



Αρνείται τη δολοφονία ιερόδουλης ομογενής στην Αυστραλία


Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπές για 6.028 εκπαιδευτικούς


Χιλιάδες εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν βιαστικά τις αποσκευές τους για να υπηρετήσουν σε άλλες σχολικές μονάδες από τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό για τις μετατάξεις στα δημοτικά σχολεία καθώς και για το πλεονάζον προσωπικό.

Τον αριθμό των εκπαιδευτικών που μετατάσσονται υποχρεωτικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και αυτών που πλεονάζουν, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τους πίνακες ανά περιφέρεια, περιοχή και ειδικότητα, πλεονάζουν συνολικά 6.028 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 4.712 μετατάσσονται υποχρεωτικά σε δημοτικά σχολεία και σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπουργείου Παιδείας.

Οι υπόλοιποι 1.316 που συνεχίζουν να πλεονάζουν μετά και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις σχολικών μονάδων των περιοχών τους.

Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν υποχρεωτικά το επόμενο σχολικό έτος, με βάση κριτήρια που ορίζει το υπουργείο Παιδείας.



(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα απαγωγής και εκβιασμών οι Βρετανίδες που πιάστηκαν με κοκαΐνη στο Περού


Καρτέλ τις απειλούσαν πως θα βλάψουν τις οικογένειές τους.

Η είδηση της σύλληψής τους προκάλεσε σοκ καθώς οι δύο νεαρές Βρετανίδες συνελήφθησαν με τουλάχιστον κοκαΐνη αξίας 1,7 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο του Περού, ενώ ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για Μαδρίτη με τελικό προορισμό τη Μαγιόρκα.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Mirror» μέσα από το αστυνομικό τμήμα Dirandro στη Λίμα, τα δύο κορίτσια υποστήριξαν πως εξαναγκάστηκαν να κάνουν τη μεταφορά των ναρκωτικών από μέλη καρτέλ της Νότιας Αμερικής που τις προειδοποίησαν πως είτε θα φέρουν σε πέρας την «αποστολή» τους είτε θα πεθάνουν.

Η 19χρονη Melissa και η 20χρονη Michaella είπαν πως μπλέχτηκαν με συμμορία του Περού αφότου τις παγίδευσε ένας Λονδρέζος στην Ίμπιζα, όπου δούλευαν σε μπαρ και κλαμπ.

Η συμμορία, όπως είπαν, είχε φάκελο με τα στοιχεία των οικογενειών τους, στη Γλασκώβη και το Μπέλφαστ, και τις απείλησε με άγρια αντίποινα αν δεν ολοκλήρωναν την «αποστολή» που τους ανέθεσαν.

Τα κορίτσια περιέγραψαν το πώς «το καλοκαίρι της ζωής τους» μετατράπηκε σε «ζωντανό εφιάλτη».

Όπως είπαν, ο Λονδρέζος στην Ίμπιζα τους έκλεψε τα διαβατήρια και τα κινητά και τις ανάγκασε να ταξιδέψουν μέχρι το Περού απειλώντας τις.

Όταν έφτασαν στη Νότια Αμερική τους έδωσαν την εντολή να μεταφέρουν την κοκαΐνη, κρυμμένη μέσα σε συσκευασίες τροφίμων, πίσω στη Μαγιόρκα.

«Δεν μας δόθηκε άλλη επιλογή», είπε η Melissa, «μας είπαν πως αν δεν κάναμε ό,τι μας έλεγαν θα μας σκότωναν. Δεν το κάναμε για τα λεφτά αλλά για να σώσουμε τις ζωές μας. Ξέρουμε πως θα μας είχαν σκοτώσει και τις δύο αν δεν το είχαμε κάνει. Σκέφτομαι ξανά και ξανά πως θα μπορούσαν να ξεφύγω από όλο αυτό αλλά κάθε φορά καταλήγω στο συμπέρασμα πως δεν είχα επιλογή.

Είχαμε και οι δύο όπλα στο κεφάλι μας να μας απειλούν».
«Είχαν πληροφορίες για τις οικογένειές μας και μας είπαν πως αν κάναμε ο,τιδήποτε ή ειδοποιούσαμε τις αρχές θα στρέφονταν εναντίον τους».

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως τα δύο κορίτσια είχαν γνωριστεί στην Ίμπιζα αλλά εκείνες είπαν πως γνωρίστηκαν μετά την «απαγωγή» τους και τη μεταφορά τους σε «ασφαλές σπίτι» της συμμορίας στη Μαγιόρκα.

Όταν έφτασαν στη Λίμα, ταξίδεψαν μέχρι το Κούσκο για να παραλάβουν την κοκαΐνη. «Μας είπαν να φερόμαστε σαν να είμαστε φίλες και να λέμε πως είμαστε φοιτήτριες που ταξιδεύουν. Μέχρι να δούμε τα ναρκωτικά δεν ξέραμε τι έπρεπε να μεταφέρουμε πίσω», είπαν.

Τα κορίτσια πέρασαν από το αεροδρόμιο του Κούσκο μεταφέροντας τα ναρκωτικά αλλά σταμάτησαν για έλεγχο στο αεροδρόμιο της Λίμας.

Αστυνομικοί σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι, εντόπισαν την κοκαΐνη.

Οι δύο Βρετανίδες κρατούνται εδώ και εννέα μέρες ενώ τις έχει ήδη επισκεφθεί μέλος του προσωπικού της Βρετανικής Πρεσβείας στη Λίμα, που τους εξήγησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως η μοίρα τους είναι πλέον στα χέρια των περουβιανών αρχών.


Θύματα απαγωγής και εκβιασμών οι Βρετανίδες που πιάστηκαν με κοκαΐνη στο Περού


Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 35χρονη που είχε σεξουαλικές σχέσεις με 11χρονο!


Ήταν φίλη της οικογένειας του αγοριού...

Με είκοσι κατηγορίες για βιασμό και παιδεραστία βρίσκεται αντιμέτωπη η 35χρονη Sarah Beth Hopkins, από το Σάλεμ, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, είχε επί οκτώ μήνες σεξουαλικές σχέσεις με ένα 11χρονο αγόρι.

Η γυναίκα συνελήφθη την Κυριακή έπειτα από καταγγελία των γονιών του αγοριού στην αστυνομία.

Το αγόρι, που σήμερα είναι 12 χρονών, ομολόγησε στη μητέρα του πως έκανε σεξ με την Hopkins τους τελευταίους 8 μήνες. Τη σεξουαλική κακοποίηση παραδέχτηκε και η 35χρονη, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η οικογένεια του αγοριού ζούσε στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών με την 35χρονη γυναίκα, την οποία θεωρούσαν έμπιστη φίλη.

Η μητέρα του αγοριού άρχισε να έχει υποψίες για τη σχέση τους λόγω της πολύ στενής φιλίας τους και του χρόνου που περνούσαν μαζί.

Πιστεύεται πως οι δύο είχαν σεξουαλικές επαφές στο διαμέρισμα της Hopkins αλλά και όταν πήγαιναν μακρινούς περιπάτους.

Η αστυνομία εκτιμά πως μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θύματα της Hopkins. Εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη κάλεσε όλους τους γονείς που έχουν γιους οι οποίοι είχαν οποιαδήποτε επαφή με τη Hopkins να μιλήσουν με τα παιδιά τους. «Να σιγουρευτούν πως όλα είναι οκ», είπε.

Όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με την Daily Mail, η γυναίκα παραδέχτηκε πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με το αγόρι αλλά είπε πως δεν τον είχε απειλήσει ούτε του είχε προσφέρει κάτι ως ανταπόδοση για το σεξ.

Η εγγύηση της Hopkins ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο δολάρια.








Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για τις μεταγγίσεις αίματος


Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί η Πανελλήνια Κίνηση για την Μεσογειακή Αναιμία.

Την 25η Αυγούστου λήγει ο έλεγχος του αίματος με την μοριακή τεχνική και οι Διευθυντές των Τμημάτων Αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων της χώρας αγωνιούν για τις μεταγγίσεις που θα γίνουν από εκείνη την ημέρα και μετά, μιας και το αίμα που θα διατίθεται για μεταγγίσεις «υπάρχει η πιθανότητα να μολύνει με τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C αλλά και τον ιό του Aids τους ασθενείς που βασίζουν την θεραπεία τους στις μεταγγίσεις αίματος», όπως τονίζει σε δελτίο Τύπου η Πανελλήνια Κίνηση για την Μεσογειακή Αναιμία.

«Από το τέλος του 2012 που ανακοινώθηκε η προκήρυξη για το νέο διαγωνισμό που αφορά τον έλεγχο του αίματος με τον μοριακό έλεγχο, έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμη η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του νέου διαγωνισμού ώστε μετά την 25η Αυγούστου 2013 που λήγει ο προηγούμενος διαγωνισμός, να συνεχιστεί ομαλά ο έλεγχος του αίματος με την μοριακή τεχνική στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου, που υπάρχουν στη χώρα», αναφέρει η Κίνηση, επισημαίνοντας πως οι διαδικασίες προχωρούν με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την δημόσια υγεία.

Λίγο πριν την λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού, προσθέτει, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παραδέχεται ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση περίπου στο τέλος Νοεμβρίου.

Στο δελτίο Τύπου η Κίνηση εξηγεί πως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κινήθηκε έγκαιρα και με έγγραφο του που εκδόθηκε την 12η Ιουλίου δίνει εντολή να προχωρήσουν τάχιστα τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και υπογραφής τρίμηνης σύμβασης με τις δύο εταιρείες που τα προμηθεύουν με αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Στην εντολή του υφυπουργού προς τα εννέα Κέντρα ΜΕ, καθορίζεται τόσο ο αριθμός των αντιδραστηρίων όσο και τα ποσά που χρειάζεται κάθε Κέντρο, ποσό που δεν είναι μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να ξεπεραστεί ο διαδικαστικός σκόπελος που προβλέπεται για τους διαγωνισμούς και να έχουν την νομιμότητα τα Κέντρα να ξεκινήσουν την διαδικασία πρόσκλησης προς τις δύο εταιρείες.

Παρά την εντολή του Υφυπουργού οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αναφέρει η Πανελλήνια Κίνηση για την Μεσογειακή Αναιμία, δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων με επικεφαλής τον Βασίλη Φλωρίδη, δεν έχει παραχωρήσει την έγκριση της για τις σχετικές συμβάσεις.

«Ο κ.Φλωρίδης γνωρίζει το όλο θέμα και την ιδιαιτερότητα των συμβάσεων και την μικρή χρονική περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να εγκριθούν. Αλλά, είτε δεν χορηγεί την άδεια της Αρχής πιέζοντας για να του δοθούν περισσότεροι υπάλληλοι, είτε πραγματικά υπάρχει γραφειοκρατική ασφυξία. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να γίνει έλεγχος από την υπηρεσία που την ελέγχει», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Η Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία προειδοποιεί πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο θέμα θα γίνουν ομαδικές προσφυγές στην δικαιοσύνη «για να προασπίσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας, από κρατικούς υπαλλήλους που όχι μόνο δεν κάνουν την δουλειά που τους έχει αναθέσει η κυβέρνηση αλλά θα είναι και υπόλογοι απέναντι σε όλους τους μεταγγιζόμενους, στην περίπτωση που μετά την 25η Αυγούστου δεν συνεχιστεί ομαλά ο έλεγχος του αίματος με την Μοριακή τεχνική από τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φορολογική ενημερότητα η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων


Μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί.

Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στην ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μετά από τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση οφειλετών οι οποίοι, ενώ είχαν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτήν, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια εσόδων για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όσο και την αδυναμία των οφειλετών να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης.

Η ρύθμιση «νέας αρχής» αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εξέλιξη που με την τελευταία διευθέτηση των συσσωρευμένων οφειλών του 2013 αλλά και με την παρούσα τροπολογία, καθιστά περισσότερο ελκυστική και ευέλικτη την ένταξη στην ρύθμιση.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν επέμβαση στη γλώσσα για να χάσουν βάρος


Νέα αμφιλεγόμενη μέθοδος δίαιτας μέσω... πόνου.

Το λεγόμενο «έμπλαστρο» της γλώσσας δοκίμασαν δύο γυναίκες από τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η 20χρονη Marlene Beltran και η 27χρονη Lysander Lanuza παραδέχθηκαν πως δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να ελέγξουν την επιθυμία τους για φαγητό και κατέφυγαν στο έμπλαστρο.

Παρά τον πόνο και τη δυσφορία που ακολούθησαν την τοποθέτησή του, οι δύο γυναίκες εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα καθώς η μία έχασε 10,5 κιλά και η άλλη 8 κιλά μέσα σε τριάντα μέρες.

Η μέθοδος πρωτοεφαρμόστηκε το 2009 από τον πλαστικό χειρουργό του Beverly Hills Nikolas Chugay. Το έμπλαστρο τοποθετείται στη γλώσσα με μία διαδικασία που κοστίζει 2.000 δολάρια και διαρκεί δέκα λεπτά.

Τα ράμματα κάνουν τη μάσηση της τροφής τόσο επώδυνη που οι άνθρωποι που έχουν το έμπλαστρο εξαναγκάζονται σε μία δίαιτα 800 θερμίδων, μόνο με υγρές τροφές, την οποία έχει διαμορφώσει ο Dr Chugay.

Η Lysander, που ζύγιζε 90 κιλά πριν την επέμβαση, είχε ως κίνητρο ένα ταξίδι στη Χαβάη που είχε προγραμματίσει για ένα μήνα μετά. Λίγο μετά την επέμβαση γελούσε με το ότι δεν ένιωθε καθόλου τη γλώσσα της, ωστόσο όταν πέρασε η επίδραση του αναισθητικού της ήταν αδύνατο να φάει οτιδήποτε.

Η Marlene ξεκίνησε με βάρος 90 κιλών αντιστάθηκε στην επιθυμία της για fast food αλλά γίνεται δύστροπη όταν η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι για φαγητό και αναγκάζεται να καθίσει σε άλλο δωμάτιο.

Αυτές είναι κάποιες από τις παράπλευρες συνέπειες της αμφιλεγόμενης μεθόδου, η οποία δεν έχει ακόμα πάρει την έγκριση του FDA, σημειώνει η Daily Mail.

Σύμφωνα με μελέτη του γιου και συνεταίρου του Dr Chugay, οι άνθρωποι που επιλέγουν το έμπλαστρο γλώσσας χάνουν 8 κιλά σε τριάντα μέρες και δεν τα ξαναπαίρνουν κατά μέσο όρο για οκτώ μήνες.

Ωστόσο η Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει την έρευνα καθώς θεωρείται πως δεν παρέχει επαρκή στοιχεία.

Ο Dr Robert Huizenga δήλωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ABC, πως δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ειδικά μακροπρόθεσμα.

«Είναι μία πολύ πρωτόγονη προσέγγιση», ανέφερε. «Μπορείς να προσλάβεις και κάποιον να σε απειλεί με ένα όπλο στον κρόταφο κάθε φορά που θέλεις να φας».

Πάντως η Marlene και η Lysander είδαν με χαρά τη ζυγαριά να δείχνει πιο χαμηλά. «Με προσέχουν πιο πολύ τα αγόρια κι αυτό είναι ωραίο», λέει η Marlene την 22η ημέρα. «Είναι μία προσοχή που δεν έχω συνηθίσει».
Τριάντα μέρες μετά την επέμβαση τοποθέτησης, οι δύο γυναίκες υποβάλλονται σε νέα επέμβαση για την αφαίρεση του έμπλαστρου και ζυγίζονται για να δουν τα αποτελέσματα.

«Είμαι ενθουσιασμένη», λέει η Marlene καθώς κοιτάζεται στον καθρέφτη και για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια φορά το στενό της τζην…










Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές για 110.000 δικαιούχους


Αρχίζει σήμερα η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ. Οι επιταγές που θα δοθούν στους δικαιούχους καλύπτουν το κόστος για εξαήμερες διακοπές -πέντε διανυκτερεύσεις- 110.000 ατόμων στο διάστημα από 16 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014.

Το κονδύλι για το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έχει ύψος 10 εκατομμύρια ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενων ετών. Το 2011, για παράδειγμα, είχαν εκδοθεί 570.000 δελτία και το κονδύλι έφτασε τα 63 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που θα επιλεγούν με σύστημα μοριοδότησης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ μέχρι το μεσημέρι της 10ης Σεπτεμβρίου.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή και μέχρι τις 2 μ.μ. της 10ης Σεπτεμβρίου, οι δικαιούχοι οφείλουν να πάνε στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του τόπου κατοικίας τους για την εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης καθώς και για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που είχαν το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, άνεργοι οι οποίοι έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον 2 μήνες -50 ημερήσια επιδόματα- και άνεργοι εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα ανέργων ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

Τα κριτήρια

Κριτήρια επιλογής θα είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, ο χρόνος ανεργίας, ο αριθμός των ημερών ασφάλισης την τελευταία τριετία, ενώ διπλάσια μόρια θα λαμβάνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αιτήσεις καλούνται να υποβάλουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων με σήμα του ΕΟΤ που επιθυμούν να διαθέσουν δωμάτια για το πρόγραμμα.

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΠΑ της περιοχής τους προκειμένου να παραλάβουν κλειδάριθμο για την πρόσβασή τους στο σύστημα. Στη συνέχεια θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρόχων, όπως αυτά ορίζονται στη δημόσια πρόσκληση, θα σαρώνονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ως «επιστέγασμα των προσπαθειών να επανεκκινήσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού μετά τις αλλαγές που έγιναν και τη μεταφορά στον ΟΑΕΔ» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την προκήρυξη του προγράμματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόταση-«βόμβα» της ΕΣΕΕ


Νέα μείωση στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων εισηγείται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του ALPHA, η ΕΣΕΕ εισηγείται νέα μείωση στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων κατά 13%, με το σκεπτικό της απειλής νέων λουκέτων στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:





Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 1.000 παραβάσεις μέσα σε μία μέρα


Καθημερινοί οι έλεγχοι στο κέντρο.

Εντατικούς ελέγχους διενεργεί καθημερινά η Τροχαία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας για παράνομες σταθμεύσεις. Μόνο χθες βεβαιώθηκαν 1.093 παραβάσεις παράνομης στάθμευσης

Χθες βεβαιώθηκαν συνολικά 1.093 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση εκ των οποίων, 778 σε Ι.Χ.Ε., 15 σε Δ.Χ.Ε., 265 σε δίκυκλα, 34 σε φορτηγά και μία σε λεωφορείο. Επίσης αφαιρέθηκαν δύο ζευγάρια πινακίδες κυκλοφορίας από Ι.Χ.Ε.

Οι έλεγχοι για τις παράνομες σταθμεύσεις, που συχνά αποτελούν και αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν αμείωτα.



Διαβάστε περισσότερα...

7.500 άτομα χόρεψαν συρτάκι στο Τορόντο


Στους ρυθμούς του Ζορμπά χόρεψαν χιλιάδες ομογενείς και Καναδοί στο Τορόντο. Μάλιστα έσπασαν και το ρεκόρ για το πολυπληθέστερο συρτάκι καθώς συμμετείχαν πάνω από 7.500 άτομα…

Δείτε το Βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα...

Επαναξιολογούνται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για αιρετούς


Βρούτσης: Η κυβέρνηση κατήργησε κάθε προνόμιο.

«Στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα, η προσπάθεια επιβάλλεται να είναι συλλογική και το παράδειγμα πρέπει να δίνεται πρωτίστως από τους αιρετούς κάθε βαθμίδας» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι «η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε προνόμια σε βουλευτές και αιρετούς, αλλά αντίθετα κατήργησε κάθε προνόμιο με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης».

Σύμφωνα, με τον ίδιο, οι διευθετήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανήκουν σε προγενέστερα της παρούσας κυβέρνησης νομοθετήματα επαναξιολογούνται συνολικά με σκοπό την κατάργησή τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διορθώσεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας


Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης.

Λάθη και παραλείψεις εντοπίστηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, ορισμένα εκ των οποίων διορθώθηκαν. Συγκεκριμένα υπήρξαν αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης γνωστού ως ΒΠΑ.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας ίσχυαν συντελεστές 0,5 για την Α τάξη του λυκείου, 0,7 για τη Β και 0,9 για τη Γ τάξη. Ο τρόπος όμως υπολογισμού του ΒΠΑ είχε ως αποτέλεσμα η μέγιστη βαθμολογία να είναι το 14 και όχι το 20.

Αυτό προέκυπτε ως εξής:
Α τάξη 20 Χ0,4= 8
Β τάξη 20 Χ0,7= 14
Γ τάξη 29 Χ0,9= 18

10+14+18= 42/3(3ταξεις)=14

Το Υπουργείο Παιδείας έκανε μερικές αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ΒΠΑ προκειμένου το μέγιστο να είναι το 20 και όχι το 14. Ο συντελεστής για την Α άλλαξε και πλέον είναι 0,4 από 0,5, για τη Β διατηρήθηκε 0,7 και για τη Γ 0,9. Η διαίρεση δεν θα γίνεται πλέον με το 3, όσες και οι τάξεις άλλα με το 2. Ακολουθεί παράδειγμα:
Μαθητής που έχει 20 σε όλες τις τάξεις και έχει γράψει 20 στις πανελλήνιες:
Α 20Χ0,4=8
Β 20Χ0,7= 14
Γ 20Χ0,9= 18
8+14+18= 40

Το άθροισμα των τριών τάξεων διαιρείται με το 2 (40/2) και το αποτέλεσμα είναι 20.

Αναπροσαρμογή του ΒΠΑ

Για την προσμέτρηση ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον
βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράδειγμα:
Μαθητής με Μ.Ο στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα 15 και βαθμούς προσαγωγής στην Α τάξη 18, στη Β 17 και στη Γ βαθμό απόλυσης 16

Το 18 της Α τάξης επειδή απέχει περισσότερο της μια μονάδας από τον Μ.Ο των πανελληνίων που είναι 15 αναπροσαρμόζεται και γίνεται 16, στη Β το 17 γίνεται 16 και στη Γ το 16 παραμένει καθώς απέχει μια μονάδα από το 15. Ακολούθως πολλαπλασιάζονται οι αναπροσαρμοσμένοι βαθμοί με τους συντελεστές
Α (18) 16Χ0,4= 6,4
Β (17) 16Χ0,7= 11,2
Γ (16) 16Χ0,9=14,4
6,4+11,2+14,4= 32
32/2= 16 ΒΠΑ

Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.

Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.
Παράδειγμα:
Μαθητής με Μ.Ο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα 16 και βαθμούς προαγωγής στην Α 14, στη Β 15 και στη Γ 12. Στην περίπτωση αυτή έχουμε τις ακόλουθες αναπροσαρμογές:

Στην Α τάξη το 14 γίνεται 15, στη Β το 15 γίνεται 16 και στη Γ το 12 γίνεται 13.

Α (14) 15Χ0,4 = 6
Β (15) 16Χ0,7=11,2
Γ (12) 13Χ0,9= 11,7
6+11,2+11,7= 28,9
28,9/2 = 14,45ΒΠΑ

Παραμένουν κάποια λάθη

Ωστόσο παρά τις διορθώσεις υπάρχουν ακόμα λάθη. Συγκεκριμένα εντοπίζεται ένα λάθος στο ακόλουθο σημείο:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού.

Οι μαθητές που επιλέγουν το πεδίο των ανθρωπιστικών σχολών δεν διδάσκονται μαθηματικά με βάση το ανακοινωθέν πρόγραμμα. Άρα πως είναι δυνατόν να απαιτείται για την απόλυση επίτευξη του 10 στα μαθηματικά;

Άλλα προβλήματα

Τέλος υπάρχουν και αλλά θέματα που χρήζουν διευκρινήσεις για να υπάρχει ισότητα ως προς την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μπορεί ένας καθηγητής για το 50% των θεμάτων να θέσει εύκολες ασκήσεις και κάποιος άλλος πιο δύσκολες άρα δημιουργούνται ανισότητες. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι η βαθμολόγηση θα γίνεται από τον διδάσκοντα (Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα σελίδα 7 άρθρο 3 παράγραφος 5) άρα είναι στην διακριτική του ευχέρεια να πριμοδοτήσει κάποιους μαθητές ενώ δεν έχουν γράψει καλά στις εξετάσεις. Το εν λόγω σύστημα ίσως δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις γονέων-μαθητών με τους καθηγητές με το αντάλλαγμα υψηλούς βαθμούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο


Συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι θα έχουν οι επισκέπτες των 100 και πλέον αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, σε όλη την επικράτεια, από τη Ζώνη του Έβρου ως τη Φαιστό της Κρήτης και από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας μέχρι το Ηραίο της Σάμου, που θα παραμείνουν ανοιχτοί τη βραδιά της 21ης Αυγούστου 2013, στο πλαίσιο του θεσμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρατηρήσεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις ή και απλές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία -όλα με ελεύθερη είσοδο- προσφέρονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αυτήν τη βραδιά χαράς και αισιοδοξίας «Στο Φως του Φεγγαριού».

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ευχαριστεί δημόσια το επιστημονικό, φυλακτικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου, αλλά και όλους τους συντελεστές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχία αυτής της βραδιάς.

Επιπλέον, εκφράζει τις ευχαριστίες του και στους εκπροσώπους των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των άλλων τοπικών φορέων για την υποστήριξη του θεσμού.

Για την περιοχή της Αττικής, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί, μετά τις 20.00, για τη βραδιά της πανσελήνου, για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται στους χώρους αυτούς.

Ειδικότερα, για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν το ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Επίσης, στο λόφο του Φιλοπάππου (άνδηρο Πικιώνη) η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει μουσική εκδήλωση, με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου» (ώρα έναρξης 21.30). Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η επίσκεψη στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων- Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» θα είναι δωρεάν (από τις 20:00 έως τις 23:00) και στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών θα δοθεί μουσική εκδήλωση, με την υποστήριξη της Εταιρείας Μουσείων Εστίασης ΑΕ με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 21.00). Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαραείου θα πλημμυρίσει από ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, η προσπάθεια να ενωθούν νοερά όσα νησιά του νότιου Αιγαίου συμμετέχουν στη γιορτή (Άνδρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μήλος, Αμοργός, Σίφνος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Σαντορίνη, Σύρος, Ικαρία, Σάμος), καθώς στις 22:00 ή/και στις 23:00 θα ακουστεί το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας» σε απαγγελία των Άντι Γκαρσία (1996, από την ταινία του, «Marcos Zurinaga Muerte en Granada»), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο, από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας»), Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνικά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός δημοτικών σταθμών 31.000 παιδιά


Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής ζητά να διατεθούν άμεσα οι αναγκαίοι πόροι.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής, Νίκος Σαράντης να κινδυνεύουν, «σε περίοδο κρίσης, δεκάδες χιλιάδες παιδιά να βρεθούν χωρίς θέση φιλοξενίας στους δημοτικούς παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς» και ζήτησε να διατεθούν άμεσα οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία των σταθμών και την κάλυψη όλων των αναγκών.

Απαιτούνται ακόμη 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι 31.000 αιτήσεις για παιδιά, που μένουν εκτός του προγράμματος για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μετά από επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κ. Ασκούνη, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το θέμα αυτό.

Ο κ. Σαράντης επισήμανε, τέλος, ότι «ζητάμε να βρεθούν άμεσα και να διατεθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία των σταθμών και την κάλυψη όλων των αναγκών. Κανένα παιδί οικογένειας που βρίσκεται σε ανάγκη δεν πρέπει φέτος να μείνει έξω από τους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατήγγειλε ότι βιάστηκε από γιατρό


Γιατρός κατηγορείται ότι βίασε νεαρή γυναίκα στη διάρκεια εξέτασης στο ιατρείο του. Όπως καταγγέλθηκε από την 29χρονη γυναίκα, το περιστατικό συνέβη σε χωριό της Θεσσαλονίκης.

Η κοπέλα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, προέβαλε αντίσταση, όταν αντιλήφθηκε την πρόθεση του γιατρού, αλλά λόγω της μυϊκής του δύναμης δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Ο ηλικίας 47 ετών γενικός χειρουργός συνελήφθη και, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή, αρνήθηκε κατηγορηματικά την σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα σκευωρίας.

Φέρεται, μάλιστα, να επικαλέστηκε άλλους ασθενείς που κατά την εξέταση της 29χρονης ήταν στο χώρο αναμονής του ιατρείου και δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι "πόθεν έσχες" για Διοικητές και Υποδιοικητές του ΕΣΥ


Ξεκινούν οι έλεγχοι για το «πόθεν έσχες» των Διοικητών και Υποδιοικητών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 2000 ως και σήμερα.

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβίβασε σήμερα στον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου της Περιουσιακής Κατάστασης Π. Νικολούδη την επιστολή που έχει λάβει από τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, με την οποία αιτείται τον κατά προτεραιότητα έλεγχο του «πόθεν έσχες» των διατελεσάντων Διοικητών και Υποδιοικητών, που υπηρέτησαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 2000 έως και σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία Βρούτση για τη ρύθμιση οφειλών


Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στην ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μετά από τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, στην Βουλή.

Πλέον, με την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση οφειλετών οι οποίοι, ενώ είχαν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτήν, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια εσόδων για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όσο και την αδυναμία των οφειλετών να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης.

Η ρύθμιση «νέας αρχής» αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εξέλιξη που με την τελευταία διευθέτηση των συσσωρευμένων οφειλών του 2013 αλλά και με την παρούσα τροπολογία, καθιστά περισσότερο ελκυστική και ευέλικτη την ένταξη στην ρύθμιση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα νοσοκομεία της Κρήτης οι νεφροπαθείς της Σαντορίνης


Οι διακοπές ρεύματος στη Σαντορίνη, δεν προκάλεσαν προβλήματα μόνο στην τουριστική κίνηση και στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, αλλά και αγωνία για την τύχη των νεφροπαθών του νησιού, που ξαφνικά μένουν χωρίς αιμοκάθαρση, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας "για τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας έχει προγραμματιστεί η μετάβασή τους στη Κρήτη για την ασφαλή θεραπεία τους, ενώ στο Κέντρο Υγείας Θήρας με τις προσπάθειες του προσωπικού εξασφαλίζεται η παροχή οξυγόνου στους έχοντες ανάγκη και αντιμετωπίζεται κάθε έκτακτο περιστατικό".

Ο Δήμος κάνει παράλληλα έκκληση στους κατοίκους να δείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία και υπομονή, αποφεύγοντας την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, όπου αυτή αποκαθίσταται...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με 18χρονο - Πέθανε για να αποφύγει τον έλεγχο σε Τρόλει


Όλα τα σχετικά άρθρα με το θέμα που συγκλονίζει.


----------------------------


Πήδηξε από τρόλεϊ για να αποφύγει τον έλεγχο


Σκηνές θρίλερ εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ, λίγα μέτρα πριν το δημαρχείο Περιστερίου.

Ένας 18χρονος επιβιβάστηκε στο τρόλεϊ από τη στάση του Αγίου Αντωνίου με κατεύθυνση προς Ανθούπολη. Μία στάση αργότερα, μπήκε στο τρόλεϊ ένας ελεγκτής και κατευθύνθηκε προς τον νεαρό ζητώντας του το εισιτήριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο νεαρός πάτησε το μπουτόν κινδύνου και στην προσπάθειά του να διαφύγει χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι του.

Για το περιστατικό μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των εργαζομένων στα τρόιλεϊ Κώστας Νικολακόπουλος

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr

----------------------------


Νεκρός ο 18χρονος 


Κατέληξε λίγα λεπτά μετά τις 6 το πρωί, ο 18χρονος που χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι, στην προσπάθειά του να αποφύγει τον έλεγχο εισιτηρίων σε τρόλεϊ που επέβαινε, στο Περιστέρι.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



----------------------------

Βίντεο και φωτογραφίες από την τραγωδία στο Περιστέρι



Δείτε βίντεο και φωτογραφικό υλικό λίγα λεπτά μετά από την απίστευτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε αργά χθες το βράδυ στο Περιστέρι. Ένας 18χρονος οποίος επέβαινε σε τρόλεϊ, έχασε τη ζωή του, όταν πήδηξε από το όχημα, προκειμένου να αποφύγει ποινή από ελεγκτή εισιτηρίων, καθώς δεν είχε ακυρώσει εισιτήριο.

Ο 18χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό, όπου τα ξημερώματα κατέληξε.

Ο οδηγός και ο ελεγκτής του τρόλεϊ συνελήφθησαν ενώ διεξάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του οχήματος ενώ αυτό βρισκόταν σε κίνηση.







Πηγή: http://www.enikos.gr

----------------------------


«Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη» για τον θάνατο του 18χρονου


«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο του 18χρονου στο Περιστέρι, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το βράδυ της Τρίτης, πηδώντας από τρόλεϊ επειδή δεν είχε εισιτήριο σε έλεγχο που του έγινε.

«Υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίες αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας πως δεν επιθυμεί να προκαταβάλει την έρευνα.

«Έχουμε σχηματίσει εικόνα για το θλιβερό συμβάν, αλλά σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και την οικογένεια του νεκρού, στην οποία εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», κατέληξε ο επικεφαλής της ΟΣΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτισμός και διακοπές


Και αυτή η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Το καλοκαιράκι μας χτύπησε την πόρτα και οι διακοπές είναι προ των πυλών!

Όταν συζητάμε όμως για την οργάνωση των διακοπών μιας οικογένειας με ένα αυτιστικό παιδί, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα… Θέματα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας (τόπος, πρόσωπα, ημερήσιες δραστηριότητες), την αισθητηριακή «υπερφόρτωση» λόγω υψηλής θερμοκρασίας και έντονης ηλιοφάνειας, προβλήματα με το φαγητό και τον ύπνο αλλά και γενικότερες συμπεριφορικές δυσκολίες του μικρού μας αυτιστικού, μας αγχώνουν και μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο!!!

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν… υπάρχουν όμως μικρά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη προκειμένου να καταφέρουμε οι καλοκαιρινές διακοπές να είναι μια θετική εμπειρία για όλους μας!!!

Το κλειδί της επιτυχίας κι εδώ βέβαια κρύβεται στις λέξεις προετοιμασία και οργάνωση!!!

Αν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε σε ένα σταθερό μέρος κάθε χρόνο, τότε τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο εύκολα! Το περιβάλλον, τα πρόσωπα, οι καθημερινές δραστηριότητες θα αποτελούν μια γνώριμη συνθήκη για το παιδί με δαδ κάτι το οποίο θα λειτουργήσει ανακουφιστικά τόσο για το ίδιο, όσο και εντέλει για όλους μας…

Μια φωτογραφία του χώρου στο μηνιαίο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού στην στήλη κάθε μέρας, για όσες μέρες θα διαρκέσει η παραμονή μας είναι πολύ βοηθητική.

Ακόμη και αν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε ένα χώρο, καλό είναι να κατεβάσουμε φωτογραφίες από το internet , να τις εκτυπώσουμε και να αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το μικρό μας βλέποντάς και σχολιάζοντάς τες.

Σε μια ημερήσια καρτέλα μπορούμε να έχουμε οπτικοποιημένο το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα βοηθά το παιδί να γνωρίζει τις αλλαγές στη ρουτίνα του για να μπορέσει να προσαρμοστεί. Φροντίζουμε βέβαια να έχουμε μαζί μας αγαπημένα του παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του και θα αποτελέσουν και ισχυρό κίνητρο για να συνεργαστεί μαζί μας σε δύσκολες στιγμές! Ας μην ξεχνάμε να έχουμε μαζί και αγαπημένες του λιχουδιές! Είναι απαραίτητες σε στιγμές διαπραγμάτευσης!

Βέβαια, όταν επιλέγουμε για πρώτη φορά ένα χώρο για διακοπές, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις…

• Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν, φίλοι, συγγενείς αλλά και το προσωπικό ξενοδοχείου, αν μείνουμε σε ανάλογο χώρο, για τις βασικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει το παιδί μας σε τομείς όπως: ύπνος, φαγητό, αντίδραση στους θορύβους, συμπεριφορές, εμμονές, ντύσιμο, φοβίες κ.λ.π.

• Ενημερώστε πιο συγκεκριμένα αν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα φαγητού.

• Εξηγήστε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί έναν ήσυχο χώρο όπου θα αποσυρθεί , αν χρειαστεί, για να ηρεμήσει αισθητηριακά. Είναι καλό να φροντίσετε να υπάρχει η δυνατότητα παροχής ενός τέτοιου χώρου.

Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή πλοίο και είναι η πρώτη φορά θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει πολύ καλά το μικρό μας! Φωτογραφίες, εικόνες, σχολιασμός ακόμα και δοκιμαστική επίσκεψη ή επισκέψεις στον τόπο αναχώρησης. Ακόμη και την μέρα που είναι να ταξιδέψουμε θα πρέπει να βρισκόμαστε αρκετά πιο νωρίς εκεί, προκειμένου το παιδί να μπορέσει να προσαρμοστεί. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα αγαπημένο του αντικείμενο που θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών με ιδιαίτερες αισθητηριακές δυσκολίες που ίσως είναι προτιμότερο να μην επιχειρήσουμε να τα επιβαρύνουμε με ταξίδια με πλοίο και ειδικά με αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτούμε τους θεραπευτές τους.

Πολύ βοηθητικό επίσης είναι να έχουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από προηγούμενες διακοπές, το οποίο θα αρχίσουμε να ξεφυλλίζουμε μαζί με το παιδί μας προκειμένου να προετοιμαστεί και να ξαναθυμηθεί γνώριμές του δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να «χτίσει» τη νέα του καλοκαιρινή ρουτίνα.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί το άγχος μας και να κυλήσουν τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται… Σημαντικό κομμάτι σε όλα αυτά είναι, όπως είδαμε, η ενημέρωση των τρίτων, όσων δηλαδή θα εμπλακούν σε αυτή τη διαμονή… Από κει και πέρα κακοπροαίρετοι υπάρχουν παντού και πάντα… Για αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και τελικά… δεν μας απασχολούν κιόλας!



Διαβάστε περισσότερα...

Αφιερωμένα στη Μελίνα τα φετινά Πρέσπεια


Αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις "Πρέσπες 2013", που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Αυγούστου, στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις ακριτικές Πρέσπες, συμπληρώνοντας 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό.

Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, η Μελίνα Μερκούρη είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τους Έλληνες ως μνήμη αλλά και ως κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, με τη συνεργασία του "Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", ετοίμασαν μια μεγάλη παραγωγή, με τίτλο "Μελίνα: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα....". Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στις 24 Αυγούστου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου θα "μεταφέρει", μέσα από φράσεις που είπε η Μελίνα Μερκούρη, την ψυχή της και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου θα ανακαλύψουν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας που αγάπησε πάνω από όλα την Ελλάδα. Για συμβολικούς λόγους, για πρώτη φορά, η ίδια παράσταση θα ανέβει και στο Ηρώδειο, στην Αθήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

"Η Μελίνα Μερκούρη όλα τα μάγευε και τα έκανε διαφορετικά. Είναι ένα νόμισμα νέας κοπής. Κόπηκε και μετά το εργοστάσιο έκλεισε" ήταν ορισμένες μόνο από τις αναφορές του καλλιτεχνικού διευθυντή των εκδηλώσεων Γιώργου Λιάνη στο πρόσωπο της αείμνηστης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της, που δεν ήταν καλά στην υγεία της, καθώς και στην παρουσία της στις Πρέσπες.

"Οι Πρέσπες είναι ο φάρος που φωτίζει το νου και ζεσταίνει τη ψυχή μας" δήλωσε η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας Χρύσα Μάντση, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής αναφέρθηκε στην ενεργό στήριξη του θεσμού από την πλευρά της Περιφέρειας "ώστε οι Πρέσπες να είναι γεμάτες ζωντάνια και να δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο".

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος υπογράμμισε τη σημασία που έχουν όλοι αυτοί οι "πολιτιστικοί πυρήνες" στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε πως το ΚΘΒΕ στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των παραμεθόριων περιοχών, ενώ η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο Μελίνα Μερκούρη, σημειώνοντας: "Είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος που λάτρεψε όσο τίποτα την ελευθερία και την Ελλάδα".

Το κόστος των εκδηλώσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 140.000 ευρώ, ενώ στο φεστιβάλ Πρεσπών η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. "Άλλες χρονιές ο προϋπολογισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, όμως τα φετινά Πρέσπεια θα είναι μέσα στις καλύτερες εκδηλώσεις" κατέληξε ο κ.Λιάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή-μαμούθ για 4 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ


Απογραφή-"γίγας" έρχεται από τον Σεπτέμβριο για 4 εκατομμύρια έμμεσα ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Όσοι δεν εμφανιστούν ή δεν πιστοποιηθούν ως τα πραγματικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν ως έμμεσα μέλη τις παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ και περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ, θα πάψουν να θεωρούνται ως δικαιούχοι των εν λόγω παροχών και οι μεν παροχές σε χρήμα θα διακοπούν άμεσα οι δε παροχές ασθένειας θα καλύπτονται από την τσέπη τους!

Μάλιστα υπάρχουν και σκέψεις για να θεσπιστεί ειδική εισφορά που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους από έναν αριθμό έμμεσων μελών κια άνω που αναγράφονται στο βιβλιάριό τους.

Με τον τρόπο αυτό το ΙΚΑ επιδιώκει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες Υγείας που πληρώνει για τα έμμεσα μέλη τα οποία καλύπτονται από τα βιβλιάρια ασθενείας και τις εισφορές των άμεσα ασφαλισμένων του και κατ΄ επέκταση θα μειωθούν και οι δαπάνες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και θα κλείσει η μαύρη τρύπα που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,3 δισ. ευρώ! Τη μεγάλη απογραφή επιβεβαίωσε μιλώντας στον "Ελεύθερο Τύπο" ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, λέγοντας ότι θα προτείνει στο υπουργεό Εργασίας να γίνει ανάλογη απογραφή των έμμεσα ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστοφιλοπούλου: Θα ελέγξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους


Την πρόθεση της κυβέρνησης να ελεγχθούν σταδιακά τα χαρτιά όλων των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφίλοπούλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:





Διαβάστε περισσότερα...

Μαζική αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων


Ισχυρά «Μποφόρ» πνέουν αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια φορολογούμενους - ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρομεί μαζικά τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ 2012.

Στόχος, να κλείσει άμεσα η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων, πριν φθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, περί τα τέλη του επομένου μηνός, οπότε και θα αρχίσει ο νέος γύρος εξονυχιστικών ελέγχων και, ίσως, των πιο σκληρών μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί και οι γερμανικές εκλογές.

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι η υστέρηση των εσόδων και η έκταση της φοροδιαφυγής αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμφισβήτητα θα εστιάσουν στην πορεία των εσόδων και στα αποτελέσματα των ελέγχων για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πρόσθετος φόρος

Σε κάθε περίπτωση, ένας τρόπος για να κλείσει άμεσα η «μαύρη τρύπα» είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων -καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων πλέον, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο στην εφορία-, αλλά και η επίσπευση της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2012 σε περίπου 650.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος της εβδομάδας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρομεί και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2012, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες, των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει, σε ατομική βάση, τις 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Ο «πονοκέφαλος» βέβαια για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες δεν σταματά εδώ, αφού το φθινόπωρο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχεδιάζει να τους στείλει και τα «ραβασάκια» με το ΦΑΠ του 2013, καλώντας τους να πληρώσουν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

Και το ΕΕΤΑ

Ο «Γολγοθάς», όμως, των ιδιοκτητών έχει και συνέχεια, αφού η ΔΕΗ έχει αρχίσει ήδη και αποστέλλει τους λογαριασμούς που συμπεριλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, που είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012. Από το «χαράτσι» του 2013, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,1 δισ. ευρώ, καθώς, παρά τη μείωση, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα καταβληθεί βάσει νόμου και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί.

«Τσουνάμι»

Επισημαίνεται ότι το «τσουνάμι» που χτυπά τους ιδιοκτήτες θα συνεχιστεί φυσικά και το 2014, με το νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 3 δισ. ευρώ (με εκτίμηση 4,1 δισ. ευρώ), εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, πολλοί από τους ιδιοκτήτες να είναι από τους «τυχερούς», των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και θα μπορέσουν, εφόσον το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό, να το εξοφλήσουν σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Και η 5η παρτίδα

Η ΓΓΠΣ ταχυδρομεί, εντός των προσεχών ημερών, και την 5η παρτίδα εκκαθαριστικών σε 1,1 εκατ. φορολογούμενους, εκ των οποίων οι 500.000 θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 200 εκατ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, με την ανωτέρω παρτίδα, θα έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 3,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων 1,5 εκατ. εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, με πρόσθετο φόρο 1,2 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

25€ η είσοδος στα νοσοκομεία


Η εκτόξευση, από τα 5 ευρώ στα 25 ευρώ, της τιμής του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία έρχεται να "γονατίσει" τους πολίτες, καθώς ενδέχεται σε 4 μήνες να βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Το "παράθυρο" για την αύξηση σοκ, κατά 500%, στο χαράτσι που αφορά την είσοδο των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία άφησε χθες ανοιχτό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και επικαλέστηκε τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που έχει ορίσει η τρόικα. Μάλιστα, το πενταπλάσιο-σε σχέση με σήμερα- αντίτιμο που θα καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες θα έχει άμεση ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ αποτελεί μία από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο.

Χιλιάδες άνεργοι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι που καθημερινά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των ληγμένων λογαριασμών και της υπερχρέωσης, και παρ΄όλα αυτά δεν εξαιρούνται από το νέο "φουσκωμένο" χαράτσι, τρέμουν πλέον ακόμα και στη σκέψη ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν το κατώφλι του εξωτερικού ιατρείου σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Αντιθέτως, στους ευνοημένους-που ούτε σήμερα καταβάλλουν τα 5 ευρώ-παραμένουν οι λαθρομετανάστες-αλλοδαποί αιτούντες άσυλο και οι πολιτικοί πρόσφυγες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες αυξήσεις για αγρότες-εξοχικά


Νέο ηλεκτροσόκ περιμένει τους μικρούς καταναλωτές ρεύματος και τους αγρότες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των επιδοτήσεων στις χαμηλές καταναλώσεις και στα αγροτικά τιμολόγια.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες και στα αγροτικά. Η αύξηση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς οι επιδοτήσεις έπρεπε να έχουν καταργηθεί από την 1η του περασμένου Ιουλίου, που υποτίθεται ότι ισχύει η απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος.

Συγκεκριμένα, θα έπρεπε πριν απο την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση να είναι όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς, κάτι που τελικά δεν έγινε και προβλεπόταν.

Η κατάργηση επιδοτήσεων συνεπάγεται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης (έως 800 κιλοβατώρες που κυρίως αφορούν εξοχικές κατοικίες) και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στη δημοσιότητα προβλέπεται ότι οι τιμές πρέπει να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος των επενδυτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος του ρεύματος για τη βιομηχανία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο τονίζεται πως ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού απελευθερώθηκε από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες. Προβλέπεται ακόμη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο, στο οποίο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απογραφή έβγαλε «λαβράκια»


«Λαβράκια» έβγαλε η απογραφή για τον εντοπισμό «μαϊμού» - συντάξεων στο Δημόσιο, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο.

Με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, 1.929 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν προσήλθαν στην απογραφή και η καταβολή της σύνταξής τους διακόπηκε. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διαπιστώθηκε πως 2.260 συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά, παρά το γεγονός ότι οι δικαιούχοι δεν βρίσκονταν πλέον στη ζωή για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η ζημιά για το Δημόσιο από το ποσό που είχε καταβληθεί ξεπερνούσε τα 35 εκατομμύρια ευρώ και εξ αυτών εντοπίστηκαν τα 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Κανονικά η καταβολή των συντάξεων στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, σε 4.752 υπαλλήλους του Δημοσίου που αποχώρησαν από την Υπηρεσία μετά τον Μάρτιο λόγω συνταξιοδότησης, καταβλήθηκε η προκαταβολή σύνταξης για τον μήνα Αύγουστο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζεται ότι μετά από 3 μήνες υλοποίησης του μέτρου, η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει διαμορφωθεί τελικά στο 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, διευθυντής Υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από τον Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται. Μέχρι τώρα, έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11- 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5 - 6 μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λίφτινγκ» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη


«Λίφτινγκ» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, θα επιδιώξει η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι η προσέλευση οφειλετών είναι περιορισμένη και ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει πιο ελκυστική, με στόχο να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα.

Οι διαπραγματεύσεις θα τρέξουν στο περιθώριο των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα και δείχνουν ότι επιτυγχάνεται στο επτάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και μείωση της ύφεσης στο 4,6% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο, αλλά με παραμέτρους που δείχνουν ότι τα ρίσκα είναι μεγάλα, με μεγαλύτερο όλων τη φορολογική κόπωση που πολλοί προβλέπουν το β' εξάμηνο, κατά το οποίο συσσωρεύονται μεγάλες υποχρεώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο φορτίο φόρων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών, στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των οφειλετών.

Έτσι, στον επόμενο έλεγχο της τρόικας που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις των ρυθμίσεων, με στόχο να γίνουν περισσότερο ελκυστικές για τους οφειλέτες.

Οι αλλαγές

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο βασικός κορμός της ρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο, από τις περιπτώσεις υπόχρεων που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις (ανέρχονται συνολικά σε περίπου 50.000), έχουν εντοπιστεί περιθώρια για βελτιώσεις.

Για παράδειγμα, ένας επιτηδευματίας έχει χρέος παρελθόντων ετών ύψους 20.000 ευρώ και επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας και να το αποπληρώσει σε 48 δόσεις. Όμως, κατά τον έλεγχο του φακέλου του, προκύπτει ότι για τις χρήσεις 2011 και 2012 υπάρχει ένα υπόλοιπο πληρωμής ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, παρότι οι 4.000 ευρώ αφορούν παλαιότερες χρήσεις, βεβαιώνονται εντός του 2013, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην εντάσσεται στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει και άλλα παρόμοια παραδείγματα, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, για τους υπόχρεους, να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει όλες τις ενδεχόμενες αλλαγές και θα τις παρουσιάσει στην τρόικα, ώστε να επιτύχει την τροποποίησή τους για να γίνουν οι ρυθμίσεις περισσότερο ελκυστικές για τους οφειλέτες.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στις εξής προτάσεις:

• Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και των παλαιότερων οφειλών (πριν από τις 31-12-2012) στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία διακανονίζεται μόνο το χρέος που δημιουργήθηκε εντός του 2013. Σήμερα, οι παλιές οφειλές μπορούν να διευθετηθούν με την ύστατη ρύθμιση των 48 δόσεων. Όμως, οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με τον μήνα ένταξης (48 δόσεις για όσους εντάχθηκαν τον Ιούλιο, 47 για όσους εντάχθηκαν τον Αύγουστο κ.ο.κ.).

• Να μειωθεί το επιτόκιο 8,75%.

• Να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

• Να δίνεται γενναίο «μπόνους» για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Να σημειωθεί ότι η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων. Οι ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν «στοιχεία προς αξιολόγηση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει εισπραχθεί 1,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,9 δισ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...