Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Τα αντιβιοτικά παχαίνουν



Αιτία η αλλαγή της σύνθεσης των βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει μία ακόμη πιθανή παρενέργεια, πέρα από το ότι ενισχύει την ανάπτυξη και αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών. Καθώς αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο έντερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Με άλλα λόγια, τα πολλά αντιβιοτικά παχαίνουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Μάρτιν Μπλέηζερ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του σε διεθνές συνέδριο για το ανθρώπινο «μικροβίωμα» στο Παρίσι, σύμφωνα με το New Scientist, έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του πάχους τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δακτύλιος στον τράχηλο προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό



Περίπου 13 εκατ. μωρά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο.

Μία φθηνή, ακίνδυνη και εύκολη στη χρήση ιατρική συσκευή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη μαιευτήρα Μαρία Γκόγια του νοσοκομείου Vall d'Hebron της Βαρκελώνης, ανακάλυψαν ότι ένας απλός δακτύλιος σιλικόνης, που τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας, μειώνει τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα (πριν την 34η εβδομάδα της κύησης). Τα παιδιά αυτά είτε πεθαίνουν πρόωρα, είτε αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, όπως αναπνευστικά προβλήματα, υποθερμία, χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους, ευκολότερες μολύνσεις, εντεροκολίτιδα κ.α.

Περίπου 13 εκατ. μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού έχουν οι γυναίκες με τράχηλο που είναι μικρότερος από 25 χιλιοστά. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 11.900 γυναίκες σε πέντε μαιευτήρια και από αυτές, οι 726 είχαν μικρό τράχηλο (η μέτρηση έγινε μέσω υπερήχου μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της κύησης), άρα κινδύνευαν να γεννήσουν πρόωρα.

Αυτές οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, για πρόωρη γέννα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μελέτη έδειξε ότι το 27% των γυναικών της πρώτης ομάδας που δεν τοποθέτησαν τον ειδικό δακτύλιο στον τράχηλό τους, γέννησαν τελικά πρόωρα. Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα, όπου οι γυναίκες είχαν τοποθετήσει τον δακτύλιο στον τράχηλό τους κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης, το ποσοστό πρόωρου τοκετού ήταν μόνο 6%, ενώ δεν παρατηρήθηκαν καθόλου παρενέργειες λόγω της τοποθέτησης του δακτυλίου.

Πάντως, κατά τους ισπανούς γιατρούς, θα πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως από τις εγκύους. Αν όντως αποδειχτεί ότι ο δακτύλιος, που κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ, «δουλεύει», τότε, όπως δήλωσε ο καθηγητής Στιβ Θόρντον, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας, θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Τέτοιοι δακτύλιοι έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και 50 χρόνια για την ενίσχυση του τραχήλου, ώστε αυτός να αντέξει το πρόσθετο βάρος των εμβρύου κατά το τελευταίο στάδιο της κύησης, όμως η αποτελεσματικότητά τους είχε αμφισβητηθεί. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τόσο ευρεία έρευνα πάνω σε αυτή την μέθοδο, σε τυχαίο δείγμα γυναικών, και φαίνεται πως τελικά η εν λόγω τεχνική πράγματι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην κύηση, καθυστερώντας τη γέννα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρική φροντίδα θα προσφέρουν το Σαββατοκύριακο, οι «Γιατροί του Κόσμου»



Στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου, στον νομό Ηλείας.

Χείρα βοηθείας δίνουν οι «Γιατροί του Κόσμου» στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου στον νομό Ηλείας, προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Εθελοντές γιατροί (παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, ορθοπεδικός, φυσιοθεραπευτής) της ανθρωπιστικής οργάνωσης θα βρίσκονται, το προσεχές Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Απριλίου, στο Κέντρο Υγείας για να προσφέρουν την ιατρική τους φροντίδα αλλά και να πραγματοποιήσουν καρδιολογικές εξετάσεις, υπέρηχους και τεστ ΠΑΠ.

Οι γιατροί, που θα συμμετέχουν στην αποστολή, όπως επίσης και το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό, θα μεταφερθούν στην περιοχή με τη βοήθεια των μελών του JPFORUM.gr, τα οποία έχουν αναλάβει και τη διακομιδή ανθρώπων από τα γύρω χωριά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας.

Οι «Γιατροί του Κόσμου», με τη δράση τους αυτή, απάντησαν σε πρόσκληση του Κέντρου Υγείας το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τα ΚΕΠ τα ψηφιακά πιστοποιητικά



Θα παραλαμβάνουν τα αιτήματα και θα πιστοποιούν τα στοιχεία.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα είναι αρμόδια για την παραλαβή των αιτημάτων και την ταυτοποίηση των στοιχείων των φυσικών προσώπων προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό.

Αυτό προβλέπεται από την απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, με την οποία ορίζονται οι αρμόδιοι φορείς και διαδικασίες έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών, προκειμένου πολίτες και επαγγελματίες να χρησιμοποιούν ψηφιακή υπογραφή.

Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαν δοθεί στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής 500 ψηφιακές υπογραφές μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε δικηγόρους για να μπορούν να καταθέτουν δικόγραφα ηλεκτρονικά και 500 μέσω του Τ.Ε.Ε. σε μηχανικούς, για να καταθέτουν με τον ίδιο τρόπο οικοδομικές άδειες.

Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν εφαρμογές και υπηρεσίες σύντομα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή του υπογραφή για πλήθος υπηρεσιών, ακόμη και από το κινητό του. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τουρνουά ποδοσφαίρου για τη στήριξη της «Κιβωτού»



Την Παρασκευή και το Σάββατο στο δήμο Ηρακλείου.

Διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου διοργανώνει ο δήμος Ηρακλείου της Αττικής με σκοπό τη στήριξη του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου».

Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο που βρίσκεται στην οδό Πρασίνου Λόφου 98-100, την Παρασκευή 6 Απριλίου από τις 17.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο, 7 του μηνός από τις 13.30 μέχρι τις 22.00. Το παρόν θα δώσουν οι ακαδημίες ποδοσφαίρου του δήμου Ηρακλείου και τα αθλητικά σωματεία Α.Ε. Ηρακλείου και Ερμής Ηρακλείου.

Στόχος είναι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, να συγκεντρωθούν τρόφιμα και αντικείμενα απαραίτητα για τα παιδιά που φιλοξενεί η «Κιβωτός». Τέτοια είναι ρούχα, παιχνίδια αλλά και γραφική ύλη.

Ο οργανισμός «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου για τη φροντίδα παιδιών, που ζούσαν σε άσχημες συνθήκες χωρίς ιατρική περίθαλψη. Σήμερα, περίπου 400 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στην «Κιβωτό» χάρη και στους εθελοντές που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα πασχαλινά παζάρια...



Πλούσιο το πρόγραμμα από τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Πασχαλινά παζάρια και δράσεις για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενών πολιτών διοργανώνουν φιλανθρωπικές οργανώσεις και δήμοι, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

Περίπτερο των «Γιατρών του Κόσμου»λειτουργεί απέναντι από την πλατεία Κοραή μέχρι τις 12 Απριλίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Στο περίπτερο υπάρχει ενημερωτικό υλικό για το κοινό σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις των «Γιατρών του Κόσμου», καθώς και κούπες, μπλούζες, καπέλα και πασχαλινές κάρτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χειροποίητες λαμπάδες, που φέρουν την υπογραφή των εθελοντών των «Γιατρών του Κόσμου». Τα έσοδα από την πώληση των λαμπάδων θα διατεθούν για την κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Πασχαλινή γιορτή για τους άστεγους θα διοργανώσει ο δήμος Αθηναίων την ημέρα του Πάσχα στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του.

Παζάρι για την ενίσχυση των κατοίκων του δήμου Πεντέλης που έχουν ανάγκη, διοργανώνει οΟργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Πεντέλης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών «Ο Ερωτόκριτος» σήμερα και αύριο, 10 π.μ.-2 μ.μ. και 6-9 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της δημοτικής κοινότητας Μελισσίων.

Χειροποίητες δημιουργίες της ομάδας ζωγραφικής του 1ου ΚΑΠΗ του δήμου Αχαρνών παρουσιάζει στο πασχαλινό παζάρι του ο δήμος Αχαρνών. Το παζάρι θα γίνει σήμερα το πρωί στο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ.

Έκθεση ειδών χειροτεχνίας των μελών του Β’ ΚΑΠΗ διοργανώνει ο δήμος Ηρακλείου Αττικής μέχρι σήμερα στο χώρο του ΚΑΠΗ (Λ. Ηρακλείου 492).

Πασχαλινό παζάρι διοργανώνουν και τα ΚΑΠΗ του δήμου Καλλιθέας μέχρι την Μεγάλη Τρίτη στην είσοδο του δημαρχείου Καλλιθέας.

Λευκές λαμπάδες θα στολίσουν παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου Ζωγράφου το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στον πεζόδρομο του κινηματογράφου «Αλέκα».

Εκδήλωση με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, μπαλονοκατασκευές, δημιουργικές και μουσικοχορευτικές δραστηριότητες, αλλά και πίστα αναρρίχησης διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αγάπη για Όλους» το Σάββατο και την Κυριακή στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά και τα ζώα. Τμήμα των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθούν στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου», σε άπορες οικογένειες και στη νοσηλεία αδέσποτων ζώων.

Πασχαλινό παζάρι διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης από το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, στις 8 το βράδυ στον κήπο του Δικτύου (Αμαλιάδος 15, Αμπελόκηποι). Στο παζάρι θα διατίθενται μεταχειρισμένα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα από ένα έως τρία ευρώ το κάθε ένα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν καλοκαιρινά ρούχα που δεν χρειάζονται και να τα διαθέσουν στο παζάρι. Επίσης, την Κυριακή, στις 5 μ.μ., θα διοργανωθεί εργαστήριο κατασκευής λαμπάδας.

Ο Σύλλογος Οικογένειας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση»διοργανώνει για πρώτη φορά πασχαλινή αγορά μέχρι τις 8 Απριλίου στα γραφεία του (Σολωμού 27, Εξάρχεια). Τα μέλη του δημιούργησαν και διαθέτουν στους επισκέπτες χειροποίητα δώρα, λαμπάδες και σπιτικά γλυκά. Στόχος είναι η ηθική και οικονομική υποστήριξη του έργου του θεραπευτικού προγράμματος.

Το «ΚΕΘΕΑ Διάβαση» διοργανώνει παζάρι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Νέας Σμύρνης στο δημοτικό πολυχώρο «Γαλαξίας», στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης στις 10 και 11 Απριλίου.

Πασχαλινό παζάρι θα πραγματοποιήσουν τα Παιδικά Χωριά «SOS Ελλάδος» αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στο Μερόπειο Ίδρυμα στην Πλάκα, όπου θα διαθέσουν δώρα σε πολύ οικονομικές τιμές.

Το «Χαμόγελο του παιδιού» διοργανώνει πασχαλινά παζάρια στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι (ως το Μεγάλο Σάββατο), στον Άγιο Αντώνιο στο Περιστέρι (ως το Μεγάλο Σάββατο), στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα (σήμερα), στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω (αύριο), στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη) και στην πλατεία Ιλίου στο Ίλιον (Σάββατο 7 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη).

Πασχαλινό μπαζάρ διοργανώνει και η «Fair Trade Hellas» στις εγκαταστάσεις της (Βεΐκου 2, Ακρόπολη). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά, λαμπάδες, αλλά και τις δημοφιλείς κούκλες «Worry dolls», μικρές κούκλες από τη Γουατεμάλα, που θεωρείται ότι διώχνουν τις ανησυχίες.

Λαμπάδες και άλλα πασχαλινά δώρα για μικρούς και μεγάλους θα περιλαμβάνονται στο παζάρι τουΣυλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων που θα διοργανωθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 10 π.μ. με 4.30 μ.μ., στην Πνευματική Εστία Βούλας. Επίσης, ο Σύλλογος καλεί τους ενδιαφερόμενους να χαρίσουν πράγματα, όπως ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, είδη κουζίνας, μικροέπιπλα, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, πίνακες, χαλιά, παιχνίδια και είδη ζώων, για το παζάρι.

Επισιτιστικό πρόγραμμα διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γραμμή Ζωής» τις ημέρες πριν από το Πάσχα. Με το σύνθημα «Προσφέρουμε τροφή σε εκείνους που μας ανέθρεψαν», εθελοντές και προσωπικό της ΜΚΟ θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες σε περιοχές όλης της Αττικής για να μοιράσουν τρόφιμα σε ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.

Προγράμματα διανομής τροφίμων για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους διοργανώνουν και δήμοι της Αττικής, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Πειραιά, Αιγάλεω και Χαλανδρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι χρειάζεται για να πάρουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες



Καθορίστηκαν τα κριτήρια με βάση.

Για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει καταβάλει εισφορές για ένα χρόνο και να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του για τρεις μήνες.

Θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο: 50.000 ευρώ καθαρό ατομικό εισόδημα για τρία χρόνια αθροιστικά και αντίστοιχα καθαρό οικογενειακό εισόδημα 80.000 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ από 1-1-2011, παράλληλα με τις μηνιαίες εισφορές Κλάδου Σύνταξης και Κλάδου Υγείας, είναι υποχρεωτική η καταβολή επιπλέον εισφοράς 10 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους παλαιούς και νέους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας ΟΑΕΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Εξαφανίστηκαν» 25 τόνοι πατάτες Νευροκοπίου!



Μοιράστηκαν σε μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων.

Φτερά έκαναν σε λιγότερες από τρεις ώρες οι 25 τόνοι πατάτας από το Νευροκόπι Δράμας, που έφερε σήμερα για να μοιραστούν στα μέλη του, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χανίων. Από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία του συλλόγου σχηματίζονταν ουρές πολυτέκνων με το «κίνημα της φθηνής πατάτας» να απλώνεται πλέον και στην Κρήτη.

Οι πολύτεκνοι πλήρωναν περίπου 10 ευρώ για κάθε τσουβάλι πατάτας, το βάρος του οποίου ήταν περίπου 30 κιλά, ενώ η κάθε οικογένεια είχε δικαίωμα να παραλάβει μέχρι και 2 τσουβάλια. Η διανομή ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι, δεν είχε μείνει ούτε ένα κιλό από τους 25 τόνους πατάτας που μοιράστηκαν.

Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, που ενώ χθες είχε ανακοινωθεί ότι ο σύλλογος θα προμηθευτεί ακόμα 50 τόνους πατάτας, τελικά η ποσότητα διπλασιάστηκε, όπως έκανε γνωστό ο γραμματέας του συλλόγου Ευτύχης Ανδρουλάκης. «Ούτε και εμείς περιμέναμε τόσο μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο αποδεικνύεται εδώ πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των πολιτών. Το επόμενο φορτίο που θα φέρουμε μετά τις γιορτές θα είναι 100 τόνοι», δήλωσε.

Οι πολύτεκνοι των Χανίων δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του συλλόγου.Ο σύλλογος πολυτέκνων στα Χανιά αριθμεί περίπου 4.500 μέλη και μέχρι σήμερα τους έχουν προσφέρει και άλλα είδη όπως γάλα, φέτα, μακαρόνια, ρύζι και κριθαράκι.


Διαβάστε περισσότερα...

Περιπτώσεις τυφλών-μαϊμού ερευνώνται και στη Χίο



Απίστευτη η ταλαιπωρία για τους πραγματικά ανάπηρους Έλληνες.

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για άλλες 50 περιπτώσεις «μαϊμού- ανάπηρους», αυτή τη φορά στη Χίο. Αυτό δήλωσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα «πραγματικοί δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων», ο διευθυντής της Επιτροπής Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βασίλης Πατεράκης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας.

Η έρευνα, όπως είπε ο κ. Πατεράκης, ξεκίνησε μετά την καταγγελία που έγινε από ταχυδρομικό διανομέα της περιοχής ότι 50 άτομα παίρνουν επίδομα τυφλότητας χωρίς να δικαιούνται, καθώς δεν έχουν πρόβλημα όρασης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζακύνθου, ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων μετείχαν στο κύκλωμα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε 616 περιπτώσεις μη δικαιούχων, ενώ ανέφερε ότι οι επανέλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι τέλη Μαΐου σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, κατήγγειλε ότι από πέρσι τον Ιούλιο οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για «ανάπηρους μαϊμού» και μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί από τον Σεπτέμβριο η σύνταξη σε 40.000 πραγματικά ανάπηρους.

«Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, η πολιτεία προσέγγισε το θέμα των ανάπηρων με στοιχεία δυσφήμισης. Η αναπηρία λαβώνεται, βάλλεται. Τα άτομα με αναπηρία νιώθουμε μια συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης και κοινωνικής απονεύρωσης για να περάσουν ληστρικές επιδρομές στα ελάχιστα μέτρα που υπάρχουν για εμάς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε:

«Από πέρσι τον Ιούλιο του 2011 μίλησαν οι υπουργοί για "ανάπηρους μαϊμού". Είμαστε στον Απρίλιο και ακόμα το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι υπόλογο. Πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι η θέσπιση κάρτας αναπηρίας από ένα καθαρό σύστημα που θα την εκδίδει. Εμείς αγωνιστήκαμε γι’ αυτήν. Στα χέρια όμως των πολιτικών έγινε κάρτα δυσφήμισης και αδιαφορίας».

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 έχει κοπεί η σύνταξη σε 40.000 άτομα με αναπηρία, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη ο επανέλεγχος.

«Κόπηκε η σύνταξη στους πιο φτωχούς και αδύναμους. Τους μεταχειρίστηκε το σύστημα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στο ΙΚΑ που τους χρησιμοποίησε ως προκρούστεια κλίνη της τρόικας για να παρουσιάσουν μειώσεις στα κρατικά έξοδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία συνέχισε:

«Δεν έχουμε ήθος, ύφος, σύστημα, ανθρώπινη ή επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα θέματα. Πρέπει η αξιολόγηση για την αναπηρία να είναι βαθιά επιστημονική, από ένα αδιάβλητο διαφανέστατο σύστημα. Η απογραφή που εξήγγειλαν οι υπουργοί, δεν έδωσε τον πραγματικό αριθμό των αναπήρων. Αυτός θα προκύψει μόνο όταν γίνει διασταύρωση στους δήμους. Διπλοεγγραφές υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει ενιαία αρχή πληρωμής. Αν την είχαμε δεν θα υπήρχαν και οι μαϊμού ανάπηροι. Εμείς στηρίξαμε την απογραφή γιατί θέλουμε οριστικά να ξεκαθαριστεί αυτή η ιστορία».

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ζακύνθου με τα δεκάδες περιστατικά «μαϊμού αναπήρων», ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία, από το 2003 είχε παρατηρήσει ότι υπήρχε αύξηση των τυφλών που έπαιρναν το σχετικό επίδομα χωρίς να δικαιούνται, ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να κάνει έλεγχο, αλλά ποτέ, όπως είπε, δεν εισακούστηκε.

Επικριτικός εμφανίστηκε και για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, τονίζοντας ότι οδηγείται σε αποτυχία και λόγω κακής διαχείρισης και γιατί το σύστημα δεν είναι σοβαρό και διαφανές.

«Η πυρομανία και η παιδοφιλία είναι ασθένειες. Δεν είναι αναπηρία. Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο. Το αίτημά μας σε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ανατραπεί το σημερινό σύστημα και να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, αδιάβλητο αντικειμενικό» επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης και κατέληξε:

«Δική σας ευθύνη είναι ως πολιτικοί να την τελειώσετε, να την εκκαθαρίσετε την κατάσταση. Εμείς απαιτούμε πλήρη εκκαθάριση και ταυτόχρονα δέσμευση του πολιτικού συστήματος ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα με ανθρώπινο, επιστημονικό αντικειμενικό διαφανή τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο».


Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αθήνα το πρώτο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος



Ο Απρίλιος μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.

Το πρώτο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος στον κόσμο για παιδιά με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και Σύνδρομο Άσπεργκερ άνοιξε φέτος στην Αθήνα. Στο κέντρο εφαρμόζεται αποκλειστικά το πρωτοποριακό ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ) που συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας και έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Αμερική, ενώ στην Ελλάδα ήρθε μόλις πριν ένα χρόνο.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή κοινωνικοποίηση του ατόμου. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. να ανακαλύψουν βιωματικά τους κανόνες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αφορμή διαδραστικά παραμύθια που τους κινητοποιούν να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους και να συνεργαστούν προκειμένου να ανακαλύψουν το χαμένο θησαυρό, να βρουν το μαγικό τόπο με τα σοκολατένια ρυάκια και τα ποτάμια της τσίχλας, να πετάξουν με τα μαγικά χαλιά.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Σκοπός του Kέντρου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ να συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, καθώς και να προσφέρει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής να εκπαιδευτούν πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Η 2η Απριλίου έχει ορίσει με απόφασή της η γενικής συνέλευση του ΟΗΕ τον Νοέμβριο 2007 ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό. Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.cbdmethod.com.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι κίνδυνος υπάρχει για τα νεογέννητα παχουλά κορίτσια



Το αυξημένο βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα νεογέννητα παχουλά κορίτσια να καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.053 κορίτσια 17 ετών οκτώ φορές μεταξύ της ηλικίας του ενός έτους και των 17 ετών. Στις εξετάσεις μετρήθηκε το βάρος των κοριτσιών, η πίεση του αίματος και οι τιμές της χοληστερίνης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Rae - Chi Huang δήλωσε: «Το κάθε πράγμα που συμβαίνει σε ένα μωρό στην ενδομήτριο ζωή του επηρεάζει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών και διαβήτη όταν αυτό έχει μεγαλώσει.

Διαπιστώσαμε ότι τα κοριτσάκια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτό τον αυξημένο κίνδυνο καθώς και ότι τα έφηβα κορίτσια υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με το διαβήτη στην ηλικία των 17, ήταν επίσης πολύ παχουλά στην ηλικία των 12 μηνών».

Ωστόσο, το αυξημένο βάρος των νεογέννητων αγοριών δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών . Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι μας προκαλεί επιπεφυκίτιδα



Όταν τα μάτια κοκκινίζουν...
Οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν τον όρο επιπεφυκίτιδα για να περιγράψουν μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Για τον περισσότερο κόσμο η επιπεφυκίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί κοκκινίλα στο μάτι. Το άσπρο μέρος του ματιού (σκληρός χιτώνας) καλύπτεται από μια λεπτή μεμβράνη, που ονομάζεται επιπεφυκότας και έχει την ιδιότητα να παράγει βλέννη και να λειαίνει έτσι την επιφάνεια του ματιού. Φυσιολογικά, μέσα στον επιπεφυκότα υπάρχουν αγγεία τα οποία μπορεί να δει ο οφθαλμίατρος με την κατάλληλη εξέταση. Οταν παρουσιασθεί στον επιπεφυκότα ερεθισμός ή φλεγμονή, τα αγγεία αυτά διογκώνονται με αποτέλεσμα το μάτι να κοκκινίζει.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν επιπεφυκίτιδα;

Διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.
Οι πιο συνηθισμένες είναι: λοιμώξεις, αλλεργίες και ερεθισμός από την ατμόσφαιρα.

Επειδή ο επιπεφυκότας είναι ένας απλός ιστός, αντιδρά σε όλους αυτούς τους ερεθισμούς πάντα με τον ίδιο τρόπο: κοκκινίζει.

Επίσης, βακτηριακές λοιμώξεις από μικρόβια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλα στο μάτι, που συνοδεύεται με έκκριση αρκετής ποσότητας πύου (τσίμπλες).

Αν η ποσότητα του πύου είναι πολύ μεγάλη, είναι πιθανό να υπάρχει οξεία λοίμωξη. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο σύντομα. Εξάλλου μερικές βακτηριακές λοιμώξεις είναι περισσότερο χρόνιες και μπορεί να προκαλέσουν κρούστες, σε ήπια όμως μορφή, στις βλεφαρίδες το πρωί.

Άλλες αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις. Πολλοί ιοί προκαλούν κοκκινίλα στο μάτι, πονόλαιμο και συνάχι. Άλλοι πάλι μπορεί να μολύνουν μόνο το μάτι. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα προκαλεί συνήθως υδαρές έκκριμα και μπορεί να διαρκέσει από μια έως δύο βδομάδες.

Η λοιμώδης επιπεφυκίτιδα είτε προκαλείται από βακτηρίδια είτε από ιούς μπορεί να είναι μεταδοτική. Γι αυτό δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με τα προσωπικά αντικείμενα του πάσχοντα (πετσέτες, μαξιλάρια, κ.λπ.) Επίσης πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τα μάτια του ασθενή.

Οι αλλεργίες είναι δυνατό να προκαλέσουν ένα είδος επιπεφυκίτιδας, η οποία προκαλεί εκκρίσεις. Πολλές αλλεργίες, όπως για παράδειγμα η αλλεργία από έκθεση σε χόρτο, προκαλούν φαγούρα, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν μόνο μια χρόνια κοκκινίλα στο μάτι.

Τέλος, ερεθισμοί που προέρχονται από την ατμόσφαιρα όπως ο καπνός ή το καυσαέριο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Η επιπεφυκίτιδα οποιουδήποτε είδους χειροτερεύει όταν τα μάτια είναι ξηρά.
Άλλες αιτίες που προκαλούν κοκκινίλα στο μάτι.

Αρκετές ασθένειες του ματιού είναι, πιθανό να εκδηλωθούν με κοκκινίλα και να οδηγήσουν στην τύφλωση αν δεν αναγνωριστούν και θεραπευτούν ανάλογα.

Είναι σημαντικό να μη συγχέουμε αυτές τις ασθένειες με την επιπεφυκίτιδα.

Γι αυτό λοιπόν καλό είναι να επισκέφτεται κανείς τον οφθαλμίατρο κάθε φορά που κοκκινίζει το μάτι του. Επίσης αν υπάρχουν επιπλέον συμπτώματα όπως πόνος, θόλωση της όρασης ή υπερευαισθησία στο φως θα πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά, γιατί τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται στην απλή επιπεφυκίτιδα και πιθανόν να είναι σημάδια γλαυκώματος, κάποιου έλκους του ματιού ή φλεγμονής στο εσωτερικό του ματιού.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κυτταρίτιδα είναι ο χειρότερος εχθρός της γυναίκας



Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της στο σώμα;
Ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός της γυναίκας; Μα φυσικά η κυτταρίτιδα που εμφανίζεται στους γλουτούς, τους μηρούς, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, την κοιλιά και στις γάμπες.

Γνωρίζουμε ότι η κυτταρίτιδα υποθάλπει μόρια νερού και λιπώδη ιστό ανάμεσα στο δέρμα και την στοιβάδα που χαρακτηρίζεται από μικρής ελαστικότητας συνδετικού ιστού. Δεν υπάρχει φόβος εφόσον γνωρίσουμε από τι προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες της εμφάνισης της;

Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αφού χάνεται ο μυικός ιστός και την θέση του καταλαμβάνει λιπώδης ιστός.

Η κακή διατροφή, αλλά και η έλλειψη άσκησης διεγείρει την αύξηση της κυτταρίτιδας.

Η διαταραγμένη ροή αίματος. Η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ελλειπή τροφοδοσία των λιποκυττάρων της περιοχής. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Η κληρονομικότητα! Η προδιάθεση για κυτταρίτιδα φαίνεται να είναι κληρονομική γενετική. Πιθανότητες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα μπορούν να ανιχνευθούν από γενιά σε γενιά, αναφέροντας τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη δομή και τη σύνθεση των λιπαρών ουσιών και δερματικoυς ιστούς.

Επίσης άλλες αιτίες είναι ορμονικές διαταραχές, ύπαρξη παχυσαρκίας, το κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ όπως επίσης και η δυσκοιλιότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούνιο οι εξετάσεις για υποψηφίους των ΤΕΦΑΑ



Θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 29 Ιουνίου.

Από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 θα διεξαχθούν η υγειονομική εξέταση και η πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι, κατά την προσέλευσή τους στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με:

α) δύο (2) μικρές φωτογραφίες,

β) ακτινογραφία θώρακα, καρδιογράφημα, βεβαίωση οπτικής οξύτητας. Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να έχουν εκδοθεί από νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ιατρό του δημοσίου, ή και από ιδιώτη γιατρό. Οι ιατρικές εξετάσεις ισχύουν για έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους,

γ) το δελτίο εξεταζομένου από το Λύκειό τους ή τη «Βεβαίωση Πρόσβασης», όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου. Ο υποψήφιος επίσης θα έχει μαζί του δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό της ταυτότητας έγγραφο.

Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων, από 16 μέχρι 23 Ιουνίου 2012, εφόσον συμπίπτει η ημέρα πρακτικής δοκιμασίας με αυτήν της εξέτασης στο ειδικό μάθημα, μπορούν να ζητούν από την οικεία Επιτροπή να ορίζει διαφορετική ημέρα εξέτασης αγωνισμάτων, από αυτή του ειδικού μαθήματος.

Οι έδρες των επιτροπών υγειονομικής εξέτασης θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Μαΐου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης καπνοπαραγωγών



Οι προϋποθέσεις και ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Προθεσμία έως τις 5 Μαΐου έχουν όσοι καπνοπαραγωγοί επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, εντασσόμενοι σε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα η δράση αυτή, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ, στόχο έχει αφενός την εξασφάλιση ενός ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος στον αποχωρούντα γεωργό και αφετέρου την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω μεταβίβασης της εκμετάλλευσής του σε έναν διάδοχο, νέο ηλικιακά, γεωργό.

Το μέγιστο ετήσιο χορηγούμενο ποσό ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, και όχι πέραν του 2015.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι γεωργοί- αρχηγοί οικογενειακής εκμετάλλευσης, που πληρούν τέσσερις προϋποθέσεις:

α) είναι γεννηθέντες από την 1η Μαΐου 1948 έως και την 1η Μαΐου 1951, β) έχουν ενεργοποιήσει εκτατικά δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό το έτος 2009, γ) θα μεταβιβάσουν σε διάδοχο ηλικίας μικρότερης των 40 ετών την εκμετάλλευσή τους με τουλάχιστον 10ετή μίσθωση ή/και με πλήρη μεταβίβαση νομής και κυριότητας, και δ) δεν έχουν εγκριθεί για ενίσχυση από οποιοδήποτε άλλο Μέτρο του ΠΑΑ 2007/2013, που ως προϋπόθεση επιλεξιμότητας απαιτεί γεωργική δραστηριότητα μετά την ένταξη σε αυτό.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, στους διαδικτυακούς τόπους http://www.agrotikianaptixi.gr και http://www.opekepe.gr.

Μετά την οριστικοποίησή τους οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εκτυπώνονται και θα κατατίθενται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ με ταυτόχρονη υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να συσταθεί ο φάκελος υποψηφιότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών



Με την υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και την συνοδεία του που επισκέπτεται την Εκκλησία της Ελλάδος για να τελέσει την Πέμπτη την Ακολουθία των Εγκαινίων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αποστολή Αγάπης» της αρχιεπισκοπής Αθηνών, υποδέχθηκε η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος που συνεδρίαζε στη Μονή Πετράκη.

Το Παντοπωλείο θα λειτουργήσει με την υποστήριξη της αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, παρετέθη γεύμα από τον γενικό διευθυντή της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Αποστολή» της αρχιεπισκοπής Κ. Δήμτσα, στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της οργάνωσης.

Όπως ανακοινώθηκε από την «Αποστολή», κατά τη διάρκεια του γεύματος ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στη παγκόσμια οικονομική κρίση και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στους λαούς. «Συναντάμε εικόνες που εμείς οι παλαιότεροι τις ζήσαμε την περίοδο του πολέμου. Οι εικόνες φτώχειας μας συγκλονίζουν όλους. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Εμείς βρισκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα συνεχίσουμε μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» να στηρίζουμε τις προσπάθειες σας. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο που εγκαινιάζουμε την Πέμπτη στην Καλλιθέα, είναι μόνο ένας σταθμός στη μεγάλη και δύσκολη διαδρομή που έχουμε να διανύσουμε. Για την Εκκλησία της Κύπρου δεν ξεχωρίζουμε τον Ελληνικό λαό από τον Κυπριακό γιατί η καρδιά μας, το μυαλό μας και η ψυχή μας είναι ελληνική. Είμαστε κοντά σας όπως κοντά μας σταθήκατε και εσείς στις πιο δύσκολες περιόδους της Εκκλησίας της Κύπρου».

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο προνοιακό έργο της «Αποστολής» και επεσήμανε το ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στη σημερινή συγκυρία. Απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου είπε: «Ανακουφίζετε με τη βοήθεια σας συνανθρώπους μας που υποφέρουν και γι' αυτό σας ευχαριστούμε».

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κων. Δήμτσας, παρουσίασε στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η «Αποστολή», χαρακτήρισε συγκινητική την προσφορά του κυπριακού αδελφού λαού και μίλησε για την πανστρατιά συμπαράστασης Εκκλησίας, Δήμων, Φορέων και Επιχειρηματιών της Νήσου. Πιστεύουμε κατέληξε ότι αυτή είναι μια γκρίζα παρένθεση για τη χώρα μας και πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και τη δύναμη της ανακτώντας τη θέση που της αρμόζει.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο



Γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό είναι εθελοντές!

Ο Σύλλογος «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου Ηρακλείου, με σκοπό την δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φαρμάκων μόνο σε ανασφάλιστους-άπορους κατοίκους του Δήμου, γράφει το cretalive.gr.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Η στελέχωση και η υποστήριξη του Ιατρείου και του υπό δημιουργία Φαρμακείου, με γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, γραμματείς, τεχνικούς, εργάτες και άλλο προσωπικό γενικών υποστηρικτικών καθηκόντων, γίνεται αποκλειστικά με εθελοντές μέλη ή φίλους του Δικτύου, στηριζόμενες μόνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, χωρίς καμία οικονομική, πολιτική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση, κατεύθυνση, εποπτεία ή υστεροβουλία. Έχουν δημιουργηθεί Ομάδες Εργασίας από όλους τους προαναφερόμενους, οι οποίες οργανώνουν όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για το στήσιμο ενός ιατρείου και ενός φαρμακείου, από μηδενική βάση, με μόνο κοινωνικούς όρους.

Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος-άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος.

Το Ιατρείο αυτό φιλοξενείται, προσωρινά, στον χώρο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ηρακλείου (Μούγλων 41, Αλικαρνασσός) και, προς το παρόν, λειτουργεί μόνο με ραντεβού, κάθε Σάββατο πρωί 10 – 12, για παιδιά (παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός - τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από τον Δήμο Ηρακλείου για ανασφάλιστα παιδιά) και κάθε Τρίτη απόγευμα 5 – 8, για ενήλικες (παθολογικό, γενικής ιατρικής). Τα ραντεβού κλείνονται τις παραπάνω ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ιατρείου, στο τηλέφωνο της γραμματείας 2813008525.

Το ιατρείο αυτό υποστηρίζεται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των οποίων είναι εθελοντές του Δικτύου, και θα βλέπουν δωρεάν στα ιατρεία τους μόνο τους ασθενείς που θα παραπέμπουν οι ιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου».


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλοί αλλά «άσσοι» στη... μπιρίμπα



Έφοδος σε καφενείο έφερε συλλήψεις ατόμων που έπαιρναν παράνομα επιδόματα.

Μετά από έφοδο των «ράμπο» του Υπουργείου Υγείας σε καφενείο ενός μικρού χωριού στην Εύβοια, αποκαλύφθηκε ότι άνδρες που εισέπρατταν προνοιακά επιδόματα τυφλών, έβλεπαν τόσο καλά που... έπαιζαν μπιρίμπα!

Η έφοδος έγινε μετά από επώνυμη καταγγελία. Το σύνολο όσων έπαιρναν επίδομα, σύμφωνα με το eyboia.gr ήταν 14 άτομα, ενώ αναζητούνται οι γιατροί που υπέγραψαν τις βεβαιώσεις.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Μπόλαρης σε στοιχεία έρευνας που έγινε στη Θεσσαλονίκη που δημοσιοποίησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, αποκάλυψε ότι το Υπουργείο δέχεται πάνω από 30 επώνυμες καταγγελίες για παράνομα επιδόματα καθημερινά.


Διαβάστε περισσότερα...