Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τα πολλά ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν την πίεση


Η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, υποστηρίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η πίεση αυξάνεται κατ’ αναλογία με τις ποσότητες, που καταναλώνει κάποιος. Μόλις ένα κουτάκι την ημέρα (330 ml) αρκεί για να διαταραχθεί η ισορροπία, όπως δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Hypertension».

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαταραχή παραμένει άγνωστος, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πολλή ζάχαρη διαταράσσει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα αλάτων στον οργανισμό.

Τα ροφήματα και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη δεν φέρνουν ανάλογο κίνδυνο, ενώ η καφεΐνη που υπάρχει σε πολλά αναψυκτικά δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία κουτάκια αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.700 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, οι οποίοι κατέγραφαν αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν και υποβλήθηκαν σε μέτρηση της πίεσής τους και εξετάσεις ούρων.

Όσοι έπιναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, κατανάλωναν συνολικά την περισσότερη ζάχαρη στη διάρκεια της ημέρας και προσλάμβαναν από τη διατροφή τους περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη (η διαφορά μεταξύ τους ήταν 397 θερμίδες ημερησίως).

Για κάθε έξτρα κουτάκι ροφήματος με ζάχαρη, που έπιναν οι εθελοντές, η μέση συστολική πίεση (η «μεγάλη» πίεση) παρουσίαζε αύξηση κατά 1,6 mmHg και η μέση διαστολική πίεση (η «μικρή» πίεση) κατά 0,8 mmHg.

Επιπλέον, οι εθελοντές που έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη έτειναν να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αποκτούν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ίαν Τζ. Μπράουν, από το Imperial College στο Λονδίνο και πρόσθεσε πως το πρόβλημα μπορεί να εντείνει η αυξημένη κατανάλωση άλατος, η οποία επίσης παρατηρήθηκε μεταξύ των εθελοντών, που κατανάλωναν καθημερινά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιωματικό σεμινάριο για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία


Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των φοιτητών του Α.Π.Θ. για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο με βιωματικό τρόπο, δηλαδή φορώντας blind folded (μάσκα στα μάτια). Θα μάθουν τεχνικές συνοδείας τυφλών, κινούμενοι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, θα βιώσουν συναισθήματα πρωτόγνωρα για τους περισσότερους, που θα τους βοηθήσουν να απομυθοποιήσουν αντιλήψεις, που τυχόν έχουν, για θέματα αναπηρίας και να λύσουν απορίες που, ίσως, προκύψουν.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 και ώρες 16:00 με 19:00, στην αίθουσα «Αχιλλέας Πανέτσος» της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν έως και 25 φοιτητές/τριες, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αιτήσεις συμμετοχών γίνονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο socialhealth1@gmail.com είτε καλώντας στο τηλέφωνο 2310 995360 (8 π.μ. -2 μ.μ.) μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2011.

Εφόσον υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση, το σεμινάριο θα επαναληφθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ιός HPV μολύνει τους μισούς άντρες


Ένας στους δύο άντρες ενδέχεται να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των νεαρών αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άννα Τζιουλιάνο του Ερευνητικού Ινστιτούτου και Κέντρου Καρκίνου «Λι Μόφιτ» της Φλόριδα των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV σε δείγμα άνω των 1.100 αντρών σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία) και βρήκαν ότι φτάνει το 50%.

Οι επιστήμονες επίσης συμπέραναν ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι άντρες κολλάνε τον ιό, είναι παρόμοιος με το ρυθμό των γυναικών. Περίπου το 6% των αντρών κάθε χρόνο θα μολυνθούν από το στέλεχος 16 του ιού, το οποίο ευθύνεται για διάφορες μορφές καρκίνου στους άντρες καθώς και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

«Η βιολογία δείχνει παρόμοια σε άντρες και γυναίκες. Αυτό που διαφέρει στους άντρες, είναι ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό γενετήσιων μολύνσεων από τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε η Τζιουλιάνο. Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα να απαλλαχθούν από μία μόλυνση του συγκεκριμένου ιού, ενώ οι άντρες «ξεφορτώνονται» δυσκολότερα τον HPV, με συνέπεια, στη συνέχεια, να μολύνουν και τις γυναίκες με τον ιό κατά τη σεξουαλική επαφή. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση για την ανάγκη εκτεταμένου εμβολιασμού και των αγοριών, τόσο προληπτικά για τα ίδια, όσο και για την προστασία των συντρόφων τους, όταν μελλοντικά θα έχουν σεξουαλικές επαφές.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου τρεις φέτες ζαμπόν την ημέρα


«Τρεις φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου», προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Διατροφή (SACN) στη Βρετανία, όσοι καταναλώνουν 90 γραμμάρια, ή περισσότερο, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα αυτή σε 70 γραμμάρια, το αντίστοιχο του μισού κιλού κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Κόκκινα κρέατα είναι όλα τα φρέσκα κρέατα, ο κιμάς και το κατεψυγμένο χοιρινό, αρνί και μοσχάρι. Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα, το πατέ και οι κονσέρβες κρέατος, όπως επίσης τα παστά, τα καπνιστά και τα μαριναρισμένα προϊόντα.
Σε 500g την εβδομάδα αντιστοιχούν δύο μοσχαρίσιες ή χορινιές μπριζόλες, ή δέκα χοιρινά λουκάνικα.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πάνω από το μέσο όρο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενώ κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη κατανάλωση με πολλούς άλλους καρκίνους. Το 2005 μία μελέτη βρήκε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά 160g κόκκινου κρέατος την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 30%..
Μία χρωστική ουσία, που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας φαίνεται ότι βλάπτει το DNA των κυττάρων που ευθυγραμμίζει το πεπτικό σύστημα - και η βλάβη του DNA είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου. Θεωρείται επίσης ότι τα ψητά κρέατα και ορισμένα από τα συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα αυξάνουν τον κίνδυνο.




Διαβάστε περισσότερα...

Tροποποιημένο μικρόβιο παράγει βιοκαύσιμα μέσω φωτοσύνθεσης

Η εταιρεία χρησιμοποιεί κυανοβακτήρια, μικροοργανισμούς που
φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά (εικόνα αρχείου)



Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανέπτυξε ένα γενετικά τροποποιημένο κυανοβακτήριο, για το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει φθηνά καύσιμα από σκέτο νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακό φως. Μέχρι όμως να αποδειχθούν οι υποσχέσεις της, πολλοί παραμένουν δύσπιστοι.

Η Joule Unlimited, με έδρα τη Μασαχουσέτη, παράγει αιθανόλη και ντίζελ χρησιμοποιώντας ειδικά πάνελ στραμμένα στον ήλιο, μέσα στα οποία ζει το τροποποιημένο μικρόβιο.

«Αν έχουμε δίκιο έστω και στο μισό, αυτό θα φέρει επανάσταση στην μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου, τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου» δηλώνει ο Μπιλ Σιμς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που συστάθηκε το 2007.

Η Joule έχει εξασφαλίσει πατέντα για τον γενετικά τροποποιημένο οργανισμό, και τον περασμένο μήνα δημοσίευσε μία σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Photosynthesis Research.

Πέρυσι, επίσης, εξασφάλισε έναν δεύτερο γύρο επενδύσεων, ύψους 30 εκατ. δολαρίων, και πρόσθεσε στο διοικητικό της συμβούλιο τον Τζον Ποντέστα, πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Κλίντον.

Ο σκεπτικισμός, όμως, παραμένει: «Υπάρχουν πολλές καλές ιδέες, που αποτυγχάνουν όταν εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα» σχολιάζει o Τίμοθι Ντόνοχιου του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Πιένκος, ερευνητής του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας, θεωρεί τη νέα τεχνολογία ενδιαφέρουσα αλλά μη αποδεδειγμένη. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η εταιρεία ίσως συναντήσει δυσκολίες στην αποδοτική συλλογή του καυσίμου από τα πάνελ, καθώς η περιεκτικότητα σε νερό ίσως είναι υπερβολικά μεγάλη.

Πέρα από τη βιομάζα

Η παραγωγή καυσίμων μέσω φωτοσύνθεσης όχι μόνο δεν είναι καινούργια ιδέα, αλλά ήδη εφαρμόζεται σε βιομηχανική κλίμακα: τα βιοκαύσιμα παράγονται από καλλιεργήσιμα φυτά, εξελιγμένα για αυτή ακριβώς τη δουλειά, καθώς και από μικροσκοπικά φύκη, που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το μειονέκτημα είναι ότι οι οργανισμοί παράγουν το καύσιμο στο εσωτερικό τους, οπότε πρέπει να καταστραφούν για να ανακτηθεί το πολύτιμο προϊόν. Και στις δύο περιπτώσεις, περισσεύει πολλή άχρηστη βιομάζα.

Θεωρητικά, η τεχνολογία της Joule ξεπερνά αυτό το μειονέκτημα. Το γενετικά τροποποιημένο κυανοβακτήριο υποτίθεται ότι εκκρίνει είτε καθαρή αιθανόλη, είτε καθαρούς υδρογονάνθρακες.

H Joule υποστηρίζει ότι μπορεί έτσι να παράγει 14.200 λίτρα ντίζελ ανά στρέμμα ανά έτος, τέσσερις φορές περισσότερο από τους αποδοτικότερους βιοαντιδραστήρες με φύκια. Υποστηρίζει επιπλέον ότι μπορεί να ρίξει το κόστος στα 30 δολάρια το βαρέλι, όσο κοστίζουν σήμερα οι φθηνότεροι ορυκτοί υδρογονάνθρακες.

Το κατά πόσο έχει δίκιο μένει να αποδειχθεί.

Γεγονός πάντως είναι ότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες, που οραματίζονται την παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του διάσημου και φιλόδοξου βιολόγου Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο ζωντανό βακτήριο με συνθετικό DNA.





Διαβάστε περισσότερα...

"Ξεπαγώνει" το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Ξεκινούν με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ, από τον Μάρτιο, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011 ενώ το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011. Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός. Το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου έχει προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.

Το γενικό εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα είναι μέχρι 12.000€, με αυξημένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.

Τα κριτήρια, σύμφωνα με το Υπουργείο, αναμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, ενώ επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.

Επίσης, επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

Παράλληλα ο ΟΕΚ επιδιώκει τον ανασχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής ενώ δεσμεύεται ότι σταδιακά θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η διαδικασία επεξεργασίας της αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα γίνουν γνωστές από τον ΟΕΚ μετά τις 16 Μαρτίου, ενώ η κατάθεση αιτήσεων και η παροχή πληροφοριών από τα ΚΕΠ θα γίνεται από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα κατά του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων


Φιστίκια πεκάν


Από τα φιστίκια πεκάν παράγεται λάδι πλούσιο σε ακόρεστα
για τις σαλάτες καθώς και αλεύρι για γλυκίσματα

Λονδίνο

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα φιστίκια πεκάν (pecan) έχουν ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του ανθρώπου. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση πεκάν μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων αλλά και καρκίνου. Από τα φιστίκια πεκάν παράγεται λάδι πλούσιο σε ακόρεστα για τις σαλάτες καθώς και αλεύρι για γλυκίσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φιστίκια πεκάν είναι πλούσια σε μία μορφή της βιταμίνης Ε, (την γάμα τοκοφερόλη), που είναι μία βιταμίνη γνωστή για τις αντιοξειδωτικές τις ιδιότητες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda στην Καλιφόρνια δημιούργησαν τρία διαιτολόγια, τα οποία κλήθηκαν να ακολουθήσουν 16 άνδρες. Στο πρώτο τα πεκάν βρίσκονταν στην φυσική τους κατάσταση, στο δεύτερο ήταν ανακατεμένα με νερό ενώ στο τρίτο δεν υπήρχαν καθόλου τα φιστίκια. Οι ερευνητές μελετούσαν κατά διαστήματα τους εθελοντές και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των πεκάν μείωνε σημαντικά τα επίπεδα της οξείδωσης, που προκαλεί στον οργανισμό η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη (LDL), η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων. Οι αναλύσεις του αίματος έδειξαν ότι τα συστατικά των πεκάν δρουν πολύ γρήγορα αφού μέσα σε διάστημα τριών ωρών μπορούν να εμποδίζουν την οξείδωση που προκαλεί η LDL.
«Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει την παρουσία αντιοξειδωτικών παραγόντων στα πεκάν αλλά η έρευνά μας απέδειξε ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά απορροφώνται από τον οργανισμό και λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε διάφορες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Στο φως το γονίδιο που καθορίζει το χρώμα των ζώων

Σύμφωνα με τους ερευνητές μικρές μεταβολές στο πόσο ενεργό είναι το γονίδιο κατά
την διάρκεια της κύησης επηρεάζει την κατανομή των χρωμάτων στο σώμα του ζώου




Εντοπίστηκε ένα γονίδιο, που καθορίζει το χρώμα στο τρίχωμα ορισμένων ποντικιών και πιθανώς παίζει κεντρικό ρόλο στα χρώματα και τα σχέδια του σώματος διαφόρων ζώων όπως της λεοπάρδαλης και της ζέβρας. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησε το γονίδιο Agouti, που ήταν γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι σχετίζεται με την απόχρωση του τριχώματος στα ζώα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο δεν παίζει απλά ένα περιφερειακό ρόλο στον μηχανισμό της απόχρωσης, αλλά είναι αυτό που την καθορίζει τουλάχιστον σε ένα είδος ποντικών. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποντίκια του είδους Peromyscus maniculatus, που είναι τα ποντίκια που το χρώμα του τριχώματος τους στην κοιλιά είναι πολύ πιο ανοικτό από εκείνο της πλάτης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μικρές μεταβολές στο πόσο ενεργό είναι το γονίδιο κατά την διάρκεια της κύησης επηρεάζει την κατανομή των χρωμάτων στο σώμα του ζώου. Στην περίπτωση των ποντικών Peromyscus το γονίδιο παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της κοιλιάς τους πριν ακόμη γεννηθούν παρεμποδίζοντας την ωρίμανση των κυττάρων, που παράγουν χρωστικές ουσίες με αποτέλεσμα η κοιλιά τους να αποκτά τελικά λευκό χρώμα.
Η ερευνητική ομάδα υποπτεύεται ότι η δράση του Agouti δεν περιορίζεται μόνο στα ποντίκια και σχεδιάζει τώρα να μελετήσει ζώα, που έχουν σύνθετες αποχρώσεις και σχέδια στο σώμα τους. «Ο μηχανισμός απόκτησης των αποχρώσεων και των σχεδίων στα σπονδυλωτά αποτελούσε μέχρι σήμερα μυστήριο. Ξεκινήσαμε την έρευνα από την μελέτη των ποντικών Peromyscus, που έχουν τον πιο απλό χρωματικό συνδυασμό και υποψιαζόμαστε ότι το γονίδιο που εντοπίσαμε συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή και πιο σύνθετων συνδυασμών χρωμάτων και σχεδίων στα ζώα» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Παπακωνσταντίνου: Δεν περικόπτονται τα επιδόματα των ΑμεΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξει ρύθμιση για ειδικό πόρο από τα κρατικά έσοδα από τα τυχερά και τεχνικά παίγνια, με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές για τα ΑμεΑ.





Καμία περικοπή δεν θα υπάρξει στα επιδόματα που λαμβάνουν τα Άτομα με Αναπηρία διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
 Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός το πρωί της Δευτέρας με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιούνται βασικά αιτήματα που έθεσε η Συνομοσπονδία καθώς:

- Θα υπάρξει ρύθμιση για ειδικό πόρο από τα κρατικά έσοδα από τα τυχερά και τεχνικά παίγνια, με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές για τα ΑμεΑ.
-  Ρυθμίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η συμμετοχή των ΑμεΑ στην ΟΚΕ (αίτημα από το 1994).
- Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ερμηνευτικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τους νέους ασφαλισμένους ΑμεΑ και τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.
- Θα συσταθεί μόνιμη επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων (π.χ. Υγείας), για τρέχοντα θέματα, τα οποία επιδέχονται άμεσης επίλυσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»


Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά, για πέντε λόγους. Ειδικότερα:

1. Η υλοποίησή του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ εξασφαλίζει:

-επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια (ανακυκλούμενα κεφαλαία) παρέχοντας κίνητρα σε περισσότερους ωφελούμενους (συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία ύψους 1 δις €) και μεγάλη ρευστότητα στην αγορά.

-σημαντικό όφελος για τη χώρα, μέσω της άμεσης εισροής και της αυξημένης απορροφητικότητας κεφαλαίων ΕΣΠΑ για το 2010.

-τη δυνατότητα συνεχούς στήριξης πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας.

2.Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες, καθόσον:

-παρέχει ρευστότητα και επιτρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων χρηματοδότησή τους

-γίνεται με μειωμένο ή μηδενικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με επιχορήγηση στις κατηγορίες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Επιπλέον, οι όροι της δανειακής σύμβασης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, καθώς δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις (πχ. προσημείωση ακινήτου) για την παροχή του δανείου, επιτρέπεται οι πολίτες να ζητήσουν να τεθεί εγγυητής, προκειμένου να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και δεν υπάρχει επιβάρυνση κόστους διαχείρισης φακέλου αιτήματος και κόστους διαχείρισης δανείου.

3.Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.

4.Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του Προγράμματος. Και αυτό γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.

5.Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, και επίσης 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές).


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΕΚ: Με μειωμένο προϋπολογισμό, ξεπαγώνει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Με μειωμένο προϋπολογισμό, ξεκινά από τις 28 Μαρτίου το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μετά από 9 και πλέον μήνες αναστολής όλων των προγραμμάτων του ΟΕΚ, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, μέσα στο Μάρτιο, ξεκινούν δύο προγράμματα:

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 που έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011.

Το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.

Η προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε από την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η επεξεργασία αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται παράλληλα με την αξιολόγηση προτάσεων για νέα προγράμματα και συνεργασίες με πιστωτικούς οργανισμούς.

Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, το ποσό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του ΟΕΚ όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.
Αναμορφώθηκαν τα κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη.

Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000€ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αυξημένο ποσό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.

Άλλαξαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις

Επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

Διαβάστε περισσότερα...