Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στο φως το γονίδιο που καθορίζει το χρώμα των ζώων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μικρές μεταβολές στο πόσο ενεργό είναι το γονίδιο κατά
την διάρκεια της κύησης επηρεάζει την κατανομή των χρωμάτων στο σώμα του ζώου




Εντοπίστηκε ένα γονίδιο, που καθορίζει το χρώμα στο τρίχωμα ορισμένων ποντικιών και πιθανώς παίζει κεντρικό ρόλο στα χρώματα και τα σχέδια του σώματος διαφόρων ζώων όπως της λεοπάρδαλης και της ζέβρας. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησε το γονίδιο Agouti, που ήταν γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι σχετίζεται με την απόχρωση του τριχώματος στα ζώα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο δεν παίζει απλά ένα περιφερειακό ρόλο στον μηχανισμό της απόχρωσης, αλλά είναι αυτό που την καθορίζει τουλάχιστον σε ένα είδος ποντικών. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποντίκια του είδους Peromyscus maniculatus, που είναι τα ποντίκια που το χρώμα του τριχώματος τους στην κοιλιά είναι πολύ πιο ανοικτό από εκείνο της πλάτης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μικρές μεταβολές στο πόσο ενεργό είναι το γονίδιο κατά την διάρκεια της κύησης επηρεάζει την κατανομή των χρωμάτων στο σώμα του ζώου. Στην περίπτωση των ποντικών Peromyscus το γονίδιο παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της κοιλιάς τους πριν ακόμη γεννηθούν παρεμποδίζοντας την ωρίμανση των κυττάρων, που παράγουν χρωστικές ουσίες με αποτέλεσμα η κοιλιά τους να αποκτά τελικά λευκό χρώμα.
Η ερευνητική ομάδα υποπτεύεται ότι η δράση του Agouti δεν περιορίζεται μόνο στα ποντίκια και σχεδιάζει τώρα να μελετήσει ζώα, που έχουν σύνθετες αποχρώσεις και σχέδια στο σώμα τους. «Ο μηχανισμός απόκτησης των αποχρώσεων και των σχεδίων στα σπονδυλωτά αποτελούσε μέχρι σήμερα μυστήριο. Ξεκινήσαμε την έρευνα από την μελέτη των ποντικών Peromyscus, που έχουν τον πιο απλό χρωματικό συνδυασμό και υποψιαζόμαστε ότι το γονίδιο που εντοπίσαμε συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή και πιο σύνθετων συνδυασμών χρωμάτων και σχεδίων στα ζώα» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.