Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Είμαι ο καλύτερος απ όλους. Θαυμάστε με!»


Ναι, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που σκέφτονται και λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο και σίγουρα όλοι θα έχετε κάποιον υπόψη σας.

Έχουν μια έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου αυτοί οι άνθρωποι, και έντονη την ανάγκη για θαυμασμό από τους άλλους.

Τα άτομα αυτά θεωρούνε τον εαυτό τους μοναδικό και ξεχωριστό και επιζητούν την παρέα αναγνωρισμένων προσώπων με κύρος. Είναι τα άτομα εκείνα που θα τα αποκαλούσαμε «νάρκισσους». Αν έχετε συναναστραφεί τέτοιους ανθρώπους, θα έχετε διαπιστώσει πως ουσιαστικά δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας, παρά μόνο για τις δικές τους. Είναι σαν οι άλλοι άνθρωποι να μην υπάρχουν γι’ αυτούς. Ή μάλλον υπάρχουν, αλλά μόνο για να υπηρετούν τις ανάγκες τους. Αδυνατούν να δεχτούν το «όχι» σαν απάντηση, είναι πολύ ανταγωνιστικοί και θυμώνουν όταν δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων εκείνων είναι ο παρορμητισμός τους και γι’ αυτό πολλές φορές καταφεύγουν σε προβληματικές συμπεριφορές όπως είναι η χρήση ουσιών, η κατανάλωση αλκοόλ ή η υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Πολύ συχνά ξεπερνούν τα όρια, τρέχουν πολύ με το αυτοκίνητο και είναι σαν οι κανόνες και οι νόμοι να μην υφίστανται για εκείνους. Μα φυσικά, αφού είναι ξεχωριστοί και διαφορετικοί από τους υπόλοιπους!

Που οφείλονται, όμως, όλα τα παραπάνω;

Υπάρχει ένα μεγάλο ενδεχόμενο οι γονείς των ατόμων εκείνων να μην κατάφεραν να ασκήσουν πάνω τους επαρκή έλεγχο και πειθαρχία, να τους έδιναν πάντα αυτό που ήθελαν και να ικανοποιούσαν όλες τους τις επιθυμίες. Έτσι δεν έμαθαν ποτέ να ελέγχουν την απαιτητικότητα, τις παρορμήσεις και τις επιθυμίες τους, αφού πάντα είχαν αυτό που ήθελαν. Απ’ τη μια, λοιπόν, οι γονείς τους μπορεί να τους εκπλήρωναν κάθε επιθυμία, να ήταν υπερπροστατευτικοί με αποτέλεσμα να μην τους αφήσανε χώρο για πρωτοβουλίες, ή απ’ την άλλη να υπήρξαν αδιάφοροι και ψυχροί με αποτέλεσμα να τους στέρησαν την αγάπη και την φροντίδα που είχαν ανάγκη ως παιδιά

Αυτή η μεγαλειώδης αίσθηση του εαυτού που παρουσιάζουν προς τα έξω οι άνθρωποι εκείνοι, είναι το αντίθετο από αυτό που βιώνουν μέσα τους. Δηλαδή, μέσα τους νιώθουν μειονεκτικά ή ακόμη κάποιοι από αυτούς έχουν κάποιοι εμφανές μειονέκτημα, πχ κάποια αναπηρία. Έτσι, θέλοντας να αντισταθμίσουν αυτά τα αισθήματα μειονεκτικότητας, αντιμετωπίζουν τους άλλους ως κατώτερους. Όταν καταφέρνουν να υποτιμήσουν τους άλλους νιώθουν ανώτεροι, ενώ όταν αποτυγχάνουν σε αυτό βιώνουν έντονη θλίψη και θυμό.

Πολύ συχνά τα άτομα εκείνα δεν αναγνωρίζουν ότι κάτι συμβαίνει. Συνήθως κάποιο άτομο από το κοντινό του περιβάλλον είναι εκείνο που θα ζητήσει βοήθεια γιατί καταλαβαίνει ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Πάντα μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις το πρόβλημα γίνεται πιο εμφανές γιατί δύσκολα μπορεί να υποστεί και να ανεχτεί κανείς την υποτίμηση, τον παρορμητισμό, τον μεγαλειώδη εαυτό και την έλλειψη ορίων. Αν η εικόνα του/της συντρόφου σας ανταποκρίνεται σε όλα τα παραπάνω, να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται να αλλάξετε εσείς τη συμπεριφορά σας απέναντι του/ της, αφού εκείνος/η είναι «καλά» μέσα στη διαφορετικότητα του/της. Αν, ωστόσο, διακρίνεται σημάδια κατάθλιψης, θα πρέπει να τον παροτρύνετε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραπέζι αγάπης στα παιδιά του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι»


Τα μέλη του συλλόγου παρέθεσαν γεύμα στα παιδιά του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ νοητικής στέρησης, την ημέρα της Αναλήψεως.

Γύρω από ένα τραπέζι αγάπης κάθισαν για να απολαύσουν τα γεύματα που ετοιμάστηκαν με αγάπη και φροντίδα από μία ομάδα γυναικών της Κομοτηνής. Ο λόγος για τα παιδιά του συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Στέρησης Άγιοι Θεόδωροι» Ροδόπης, τα οποία δέχθηκαν στην πράξη, την αγάπη του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής.
Τέσσερα χρόνια δράσης μετρά στον τόπο μας ο πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών Αγίου Γεωργίου. Ένας σύλλογος με πολιτιστική δράση από τις γυναίκες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής. Αριθμεί περίπου 80 μέλη. Είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα και παράλληλα λειτουργεί τμήματα χορού, χορωδίας, παραδοσιακών χορών. Τα μέλη αυτού του συλλόγου παρέθεσαν γεύμα στα παιδιά του συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Στέρησης Άγιοι Θεόδωροι» Ροδόπης, την ημέρα της Αναλήψεως. Γιορτάζεται την τεσσαρακοστή ημέρα από την γιορτή την ανάσταση του Κυρίου και συμπίπτει πάντοτε ημέρα Πέμπτη. «Με την προσφορά εργασίας των κυριών του συλλόγου και τις συνδρομές τους, οργανώσαμε ένα γεύμα για τα μέλη του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι», είπε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γυναικών Αγίου Γεωργίου Κατερίνα Ταρνανά.


ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Τα παιδιά του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» έκαναν την εκδρομή τους και αυτό τους χάρισε ιδιαίτερη χαρά. Εισέπραξαν την αγάπη του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Γεωργίου και έδειξαν να ευχαριστιούνται, ανέφερε η πρόεδρος των Αγίων Θεοδώρων Νατάσα Λιβεριάδου. «Θέλω να ευχαριστήσω με την καρδιά μου και πιστεύω ότι εκφράζω και τις ευχαριστίες και των γονιών και των παιδιών για αυτή την πρωτοβουλία που είχε ο σύλλογος Αγίου Γεωργίου, κάτι που επιθυμούσε εδώ και καιρό. Τελικά καταφέραμε να το κάνουμε και μάλιστα με τη λήξη της σχολικής χρονιάς και τη γιορτή της Αναλήψεως.

Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα ανέφερε η κ. Λιβεριάδου. «Τα ξέρουμε τα παιδιά και είδαμε πόσο πολύ χάρηκαν. Νιώθουν καλά που έχουν κάνει την εκδρομή τους», είπε. Να σημειωθεί πως ο σύλλογος μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» έχει ιδρυθεί στις 5 Ιανουαρίου 1981 από γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με αναπηρίες νοητικής υστέρησης και ευαισθητοποιημένους πολίτες του Ν. Ροδόπης.

Είναι φιλανθρωπικός σύλλογος ενταγμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ειδικά πιστοποιημένο Ν.Π.Ι.Δ. ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από τους σημαντικότερους σκοπούς του είναι η αρωγή και συμπαράσταση – με κάθε τρόπο και μέσο – ενηλίκων Α.με.Α νοητικής υστέρησης του Ν. Ροδόπης σε όλους τους τομείς της ζωής τους, η κοινωνική ενσωμάτωση και αλληλοαποδοχή τους έτσι ώστε να λειτουργήσουν, κατά το δυνατόν, ως αυτοεξυπηρετούμενα και ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο. Κεφαλαιώδους σημασίας στόχος του Συλλόγου από της ιδρύσεώς του ήταν η δημιουργία και λειτουργία ιδιόκτητης συγκροτημένης Μονάδας Α.με.Α νοητικής υστέρησης στην πόλη της Κομοτηνής. Στόχος που άρχισε να υλοποιείται χάρη στις δυνάμεις του συλλόγου και τις χορηγίες των πολιτών και φορέων του τόπου μας.

Τον Ιούλιο 2012 ξεκίνησε – με αποκλειστικά δικά του οικονομικά μέσα-την ανέγερση, σε πρώτη φάση, του κεντρικού κτιρίου ημερήσιας απασχόλησης Α.με.Α και η περίφραξη του οικοπέδου της Ειδικής Μονάδας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) Α.με.Α νοητικής υστέρησης. Το έργο όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει και οκτώ οικίσκους με δυνατότητα στο άμεσο μέλλον στέγασης και ολιγοήμερης διαμονής των Α.με.Α προκειμένου να εξυπηρετούνται οι γονείς και κηδεμόνες τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένος ο αγώνας του Ο.Α. Σούδας


Στη Δημοτική Ενότητα Ταυρωνίτη του Δήμου Πλατανιά διοργανώθηκε, μ' επιτυχία, από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Σούδας ο διασυλλογικός αγώνας ποδηλασίας με την ονομασία "Ζαχαρίου ατομική χρονομέτρηση", στον οποίο πήραν μέρος ποδηλάτες κατηγορίας παίδων και μεγαλύτεροι.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία αρκετών αθλητών (αλλά και δυο κοριτσιών) κατηγορίας όπεν (σε αυτήν ανήκουν όσοι δεν έχουν επίσημο δελτίο σε σύλλογο), οι οποίοι μάλιστα σημείωσαν καλούς χρόνους, ενώ τον αγώνα τίμησαν με τη συμμετοχή τους και δυο αθλητές ΑΜΕΑ. 


Αναλυτικά τ' αποτελέσματα, με τη διευκρίνηση ότι παίδες, νεάνιδες και ΑΜΕΑ κάλυψαν μια φορά τη διαδρομή Βουκολιές-Ταυρωνίτης-Βουκολιές, ενώ οι άλλες ηλικιακές κατηγορίες έκαναν και δεύτερη στροφή.
Παίδες (φωτ. 1): Πανηγυράκης Γιάννης (Τ) 16' 39'', Σταυρακάκης Γιώργος (Κ) 16.41, Καλλιβρετάκης Δημήτρης (Τ) 17.00, Κουβαριτάκης Γιάννης (Τ) 17.50, Φραγκεδάκης Βασίλης (Κ) 17.57, Καλαθάκης Γιώργος (Σ) 18.24, Φραγκεδάκης Ιάκωβος (Κ) 19.18, Φυτίλης Μανώλης (Κ) 21.10.
Νεάνιδες (φωτ. 2): Αρχαγελλάκη Σοφία (Σ) 20.12.
Έφηβοι (φωτ. 3): Φαραντάκης Στέλιος (Τ) 32.15, Κακαβελάκης Γιάννης (Τ) 33.17, Σαρτζετάκης Μάριος (Σ) 35.17, Σταματάκης Χρήστος (Τ) 35.25, Τσουρουνάκης Στέλιος (Κ) 37.28, Δεττοράκης Δημήτρης (Τ) 38.16, Παντελάκης Λευτέρης (Σ) 39.21.
Άνδρες (φωτ. 4): Κορτσιδάκης Μιχάλης (Τ) 31.43, Καραμπινάκης Παναγιώτης (Σ) 32.12, Καμπριάνης Δημήτρης (Κάστρο) 33.32, Μαραβελάκης Γιάννης (Σ) 33.43, Ζαχαρίου Φιλήμων (Σ) 34.13, Παπαδημητράκης Σταύρος (Σ) 34.18, Σταματάκης Σταύρος (Τ) 35.20, Καραγιαννάκης Βαγγέλης (Κάστρο) 37.20. 
Μάστερ (γενική κατάταξη): Ψαράκης Χριστόφορος (Τ) 32.32, Ζαχαρίου Παναγιώτης (Σ) 33.37, Κουτρουμπάς Βαγγέλης (Τ) 34.28, Παπαντωνάκης Δήμος (Σ) 36.07, Σπανουδάκης Δημήτρης (Σ) 38.22, Γιανναράκης Πολύδωρος (Σ) 40.19, Κουτατζής Μανώλης (Σ) 41.14, Πετακάκης Μιχάλης (Κ).
Όπεν (γενική κατάταξη): Κουτσουκλάκης Γιάννης 37.20, Παράσχος Θανάσης 38.58, Τοράκης Λευτέρης 39.39, Ζαχαρίου Τέρπανδρος 40.16, Συτζανάκη Νάντια 43.05, Καπνισάκης Γιάννης 45.38, Ανουσάκη Ειρήνη 45.42.
ΑΜΕΑ: Μαρκουλάκης Σπύρος 19.58, Σηφάκης Γιώργος 24.29.
* Κ=Α.Ο. Κύδων, Σ= Ο.Α. Σούδας, Τ= Τάλως/ΑΝΕΚ Lines.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το τριήμερο 21-23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Καλαμπάκα το πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου ανδρών-γυναικών. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη ημέρα θα διεξαχθεί η ατομική χρονομέτρηση ανδρών, νέων ανδρών (σε απόσταση 40χλμ) και γυναικών (25χλμ) και την επομένη η αντοχή γυναικών (90χλμ).

Την Κυριακή 23/6 θα γίνει ο αγώνας αντοχής ανδρών-νέων ανδρών (147χλμ με κοινή κατάταξη).

Στο πρωτάθλημα θα πάρει μέρος ο Τάλως/ΑΝΕΚ Lines και ο Ο.Α. Σούδας, αλλά και Χανιωτάκια που αγωνίζονται σε Αθηναϊκούς συλλόγους.


Διαβάστε περισσότερα...

''Με μεράκι και πολλή αγάπη ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του Σβουρένειου Εκπαιδευτηρίου''


Με μεράκι και πολύ αγάπη ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του Σβουρένειου Εκπαιδευτηρίου.

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης και αδειοδότησης του Σβουρένειου εκπαιδευτηρίου το οποίο ως γνωστό φιλοξενούσε μέχρι σήμερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δομή την οποία υποστήριζε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με αναπηρία.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, στις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που επέβαλε για την νομιμοποίηση της λειτουργίας των κτιρίων αλλά και των δομών παρόμοιων φορέων προέκυψε η ανάγκη της νέας διαρρύθμισης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πρόνοιας (Κ.Ε.Κ.Π.Α.Π.Υ.Α.Σ.) του Δήμου Κω υπό την ευθύνη της Αντιδημάρχου κυρίας Ιωάννας Ρούφα, σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με αναπηρίες και τον συμπατριώτη μας δωρητή του σχολείου κύριο Παντελή Σβουρένο προχώρησαν στις αναγκαίες προετοιμασίες και μελέτες ώστε με ταχύτητα και απρόσκοπτα να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικά αποχωρητήρια για Α.Μ.Ε.Α., ειδικές ράμπες πρόσβασης, ειδικές νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ειδικά εσωτερικά κουφώματα κ.α., συνολικού προϋπολογισμού 40 χιλιάδων Ευρώ, είναι απόλυτα απαραίτητες ώστε με βάση την κείμενη νομοθεσία να αδειοδοτηθεί και επίσημα τόσο το κτίριο όσο και η λειτουργία του ως εκπαιδευτήριο με τον διακριτικό τίτλο «ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΩ».

Με αυτήν την παρέμβαση επιτυγχάνεται η αναβάθμιση ενός εκπαιδευτικού χώρου, αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα φιλοξενίας παιδιών και παρέχεται η δυνατότητα ένταξης σε επιδοτούμενα προγράμματα του κτιρίου και των δομών δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Παράλληλα, ενισχύεται η ένταξη σε προγράμματα και η περαιτέρω συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό – συγγενικό τους περιβάλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία πρωτοποριακή ομάδα βοηθά άτομα με αναπηρία να χαρούν το ποδήλατο


Η εθελόντρια Φλωρίνα Αουρα Ντραγκίτσι έκανε πετάλι και ο 42χρονος Αγγελος Ασλάνογλου, ο οποίος έχει προβλήματα όρασης, έκανε για δεύτερη φορά στη ζωή του ποδήλατο!

«Η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Ενιωθα σαν να πετάω», λέει στα «ΝΕΑ» ο 42χρονος Αγγελος Ασλάνογλου, ο οποίος έχει πρόβλημα όρασης, περιγράφοντας τη δεύτερη φορά στη ζωή του που έκανε πετάλι για αρκετά χιλιόμετρα. Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε σε ένα διπλό ποδήλατο (το λεγόμενο «tandem bike» που έχει διπλά πετάλια και σέλα) και συμμετείχε στον ποδηλατικό γύρο Καλλιθέας. Μπροστά, οδηγός ήταν η εθελόντρια Φλωρίνα Αουρα Ντραγκίτσι που έκανε πετάλι. Πίσω ο Αγγελος. Έκανε και εκείνος πετάλι. Έτσι  παρέα στο ίδιο ποδήλατο διήνυσαν - όπως και οι υπόλοιποι ποδηλάτες - 6 χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης.

Τη δυνατότητα στον Άγγελο να κάνει ποδήλατο - όχι ως απλός συνεπιβάτης αλλά συμμετέχοντας ενεργά στην κίνηση των δύο τροχών - την έδωσε η ποδηλατική ομάδα Tandem bike· αποτελεί τμήμα του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία Παναγία Ευαγγελίστρια.

Το πρωτοποριακό γκρουπ ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Σεπτέμβριο στέλνοντας μήνυμα πως όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο, ανεξαρτήτως της σωματικής ή νοητικής αναπηρίας τους. Αρκεί να έχουν τη στήριξη των συνανθρώπων τους. Από τότε, μέλη και εθελοντές βοηθούν άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους πετάλι να βιώσουν την ποδηλατική εμπειρία.

Οι άνθρωποι της ποδηλατικής ομάδας εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ποδήλατα tandem. Στο μπροστινό μέρος ποδηλατεί ένας άνθρωπος από τον σύλλογο ή ένας εθελοντής χωρίς αναπηρία. Στο πίσω ένας άνθρωπος με αναπηρία. Χειρίζεται και εκείνος δικό του τιμόνι και κάνει επίσης πετάλι. «Όλοι μαζί για μια ζωή ποδήλατο» όπως είναι το μότο της ομάδας.

«Οι γονείς των παιδιών με αναπηρία που συμμετέχουν στις βόλτες μας με τα διπλά ποδήλατα ενθουσιάζονται. Τα παιδιά με νοητική αναπηρία κοινωνικοποιούνται. Αναπτύσσουν δυνατότητες που δεν είχαν πριν. Το πετάλι βοηθάει παιδιά με νευρολογικές κινήσεις να αυτοματοποιούν κάποιες κινήσεις. Μαθαίνουν ισορροπία. Είναι μια βιωματική μάθηση», λέει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Στεφανίδης, γυμναστής με ειδικότητα στην ειδική αγωγή (έχει μεταπτυχιακό στην ποιότητα ζωής γονέων παιδιών με αναπηρία), μέλος του Σωματείου.

Όσο για τον χειρισμό του διπλού ποδηλάτου, ο γυμναστής διευκρινίζει ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. «Αν κάποιος έχει κάνει ποδήλατο τού βγαίνει εντελώς φυσικά ο χειρισμός του διπλού». Η ομάδα δίνει το «παρών» σε ποδηλατοβόλτες και ποδηλατικές εκδηλώσεις και προς το παρόν διαθέτει 3 διπλά ποδήλατα.
Μία πρωτοποριακή ομάδα βοηθά άτομα με αναπηρία να χαρούν το ποδήλατο

Ποδηλατοβόλτα στήριξης. Το Σάββατο διοργανώνεται ποδηλατοβόλτα από την Πλατεία Συντάγματος στις 6 μ.μ. με προορισμό την έδρα της ομάδας, στην οδό Ταινάρου 10 στη Δάφνη, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να φέρουν στο Σύνταγμα λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία (σε καλή κατάσταση), περιοδικά, χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση.

Πληροφορίες: Όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά τον σύλλογο μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στο τηλ. 210-8222.949 ή να μπουν στο προφίλ της ομάδας στο facebook «Tandem bike».


Διαβάστε περισσότερα...

Προωθείται η κατασκευή νέας δομής της ΕΛΕΠΑΠ


Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση για τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών της Ηπείρου, προωθείται μετά την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, της κατασκευής της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) της ΕΛΕΠΑΠ.


Το έργο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.480.000 ευρώ, θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.Περιλαμβάνει την κατασκευή επτά ισόγειων κατοικιών και ενός κοινόχρηστου χώρου, 1.810 τετραγωνικών μέτρων συνολικά.
Οι κατασκευές θα είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και θα πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την υποστηριζόμενη διαβίωση. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μια κατοικία για βραχύβια παραμονή ατόμων με αναπηρία και έναν κοινόχρηστο χώρο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, με γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης.

Όλοι οι χώροι θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία. Ο περιβάλλον χώρος θα δεντροφυτευτεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύσβατες και αφιλόξενες για ΑμεΑ είναι οι περισσότερες ελληνικές πόλεις


Είναι λυπηρό, αλλά είναι αλήθεια, δεν έχουμε μάθει ως λαός να σεβόμαστε τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, στον τιτάνιο αγώνα που κάνουν, για να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή. Το αντίθετο μάλιστα, τα αναγκάζουμε,
παράλληλα με τα σημαντικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά, να δυσκολεύονται κατά την πρόσβασή τους σε κοινόχρηστους χώρους, σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια. Η κ. Καίτη Γιοβανοπούλου, πρόεδρος του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ νομού Ημαθίας μίλησε με πίκρα στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" για τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα, σε δημόσιους χώρους.

"Ανάπηρες" οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, αφιλόξενες για τα ΑμΕΑ. Πριν από λίγα χρόνια οι ράμπες ήταν άγνωστες στις πόλεις και η προσβασιμότητα ήταν ο μεγάλος Γολγοθάς, που είχαν ν' αντιμετωπίσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και οι γονείς και οι συνοδοί τους. Σήμερα στο πλαίσιο κάποιων έργων ανάπλασης έχουν σχεδιαστεί ράμπες, αλλά μόνο στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς υπάρχει πρόβλεψη και για τα άτομα με προβλήματα όρασης και έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά πλακάκια - οδηγοί στα πεζοδρόμια. Στις εκτός κέντρου γειτονιές και συνοικίες οι ράμπες είναι ανύπαρκτες και τα παλιά πεζοδρόμια παραμένουν ως έχουν ακυρώνοντας την πρόθεση κάποιων ατόμων με πρόβλημα να μετακινηθούν, όπως μας είπε η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ νομού Ημαθίας.

Είναι αλήθεια! Ο σχεδιασμός που έχει γίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, είναι αμφίβολο αν καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο των ΑμεΑ, αλλά ακόμα και ενός υγιούς χρήστη. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι καταλαμβάνονται από μόνιμα ή κινητά μέσα. "Το αυτονόητο για σας, δηλαδή το να προσεγγίσετε με ασφάλεια και άνεση υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, είναι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες πολλές φορές αδιανόητο. Δεν υπάρχουν ράμπες σε πολλά δημόσια κτίρια και πεζοδρόμια, αλλά και όταν υπάρχουν, τα έχουν καταλάβει αυθαίρετα και παράνομα αυτοκίνητα δίκυκλα. Η κυκλοφορία των παιδιών μας δεν είναι ανεμπόδιστη ούτε πάνω στα πεζοδρόμια, τα οποία έχουν καταλάβει τα τραπεζοκαθίσματα. Και βέβαια αναφέρομαι σε παράνομη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, όχι μόνο στην επιφάνεια που ο εκάστοτε δήμος επιτρέπει την κάλυψή της, πως να μπορέσει να κινηθεί ένα άτομο με προβλήματα κινητικά ή με πρόβλημα όρασης, όταν η "αναρχία" είναι καθημερινό φαινόμενο", επισημαίνει μεταξύ άλλων η κ. Καίτη Γιοβανοπούλου.

Βέβαια προβλήματα στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία όχι μόνο των ΑμεΑ, αλλά και μητέρων με καροτσάκια και ηλικιωμένων και ατόμων με καρδιακά προβλήματα και γιατί όχι και κάθε χρήστη κοινοχρήστων χώρων, δημιουργεί γενικά η εμπορική δραστηριότητα κάποιων, που απλώνουν τα τελάρα τους και την πραμάτειά τους, όπως και όπου τους βολεύει, χωρίς να σέβονται τον άλλο. Προβλήματα όμως εμφανίζονται και στις ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, που καταλαμβάνονται από ασυνείδητους οδηγούς. Όμως προβλήματα δημιουργούνται και από την έλλειψη των ειδικών τουαλετών σε κοινόχρηστους χώρους. Αυτά και άλλα πολλά προβλήματα προσπελασιμότητας για τα ΑμεΑ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού στο συνάνθρωπό μας και στους νόμους του κράτους και ενισχύονται από την αδιαφορία και ατιμωρησία των αρμοδίων αρχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η διασφάλιση της προσβασιμότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα ΑμεΑ


Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου 'Προγράμματα δια βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π. 7, 8, 9' επιχειρησιακό πρόγραμμα "Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση" με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) διοργάνωσε ημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8 Ιουνίου.
Ένας από τους βασικούς σκοπούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων για τα Ατομα με Αναπηρία σε όλη τη χώρα, τα οποία αφορούν στη δια βίου μάθηση, την επιμόρφωση, την κατάρτιση, την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση, την εκπόνηση ερευνών και μελετών και προγράμματα εκπαίδευσης αιρετών στελεχών και εργαζομένων του Αναπηρικού κινήματος, που θα λειτουργήσουν ως ακτιβιστές και συνήγοροι των ατόμων με αναπηρία.

Η συμμετοχή όλων στα προγράμματα είναι σημαντική.
Η κα Χατζηπέτρου Ανθή στέλεχος της ΕΣΑΜΕΑ τέλεια εκπαιδευμένη, με τρόπο κατανοητό και ευχάριστο αναφέρθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης ενηλίκων με κέντρο πάντα τα άτομα με αναπηρία. Ανέφερε τον όρο "δια βίου μάθηση" όπως επικρατεί διεθνώς, αντί του όρου "δια βίου εκπαίδευση" για να αποδείξει τη διαφορά μεταξύ των δίδυμων εννοιών και συνέχεια την εκπαίδευση και κατάρτιση.

Επικέντρωσε την προσοχή της στο σημείο 'τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων (με ή χωρίς αναπηρία) και σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι ενήλικοι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν για ποιο λόγο χρειάζονται να μάθουν, έχουν ικανότητα να αυτοκαθορίζονται, να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους και θέλουν να τους αντιμετωπίζουν και οι άλλοι ανάλογα. Οι ενήλικοι έρχονται στην εκπαίδευση φέρνοντας μαζί τους ένα απόθεμα εμπειριών που είναι πολύ μεγαλύτερο και διαφορετικότερο από αυτό των παιδιών.

Θέλουν να αποκτούν γνώσεις για να δρουν σωστά και αποτελεσματικά. Επομένως οι μαθησιακοί προσανατολισμοί των ενηλίκων έχουν ως επίκεντρο το πρόβλημα και όχι την απόκτηση γενικών ακαδημαϊκών γνώσεων. Τα πιο σημαντικά κέντρα μάθησης για τους ενηλίκους δεν είναι τα εξωτερικά (προαγωγή, αύξηση μισθού κ.ά.), αλλά εσωτερικά (ανάγκη για ικανοποίηση από την εργασία, αυτοεκτίμηση κ.ά.).

Γι’ αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι ευέλικτο με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Το μαθησιακό κλίμα πρέπει να στηρίζεται από τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεπίδραση εκπαιδευτή - εκπαιδευομένου και την ελευθερία έκφρασης.
Ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι περισσότερο συντονιστής των ενεργειών, μια πηγή μάθησης που αξιοποιείται από τους εκπαιδευόμενους, παρά ένας μεταφορέας γνώσης ή καθοδηγητής.

Ετσι πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών, ανακάλυψη γνώσης, συλλογικότητα, συμμετοχή: συζητήσεις, ομαδικές εργασίες, πρακτικές εφαρμογές, εκπόνηση συλλογικών σχεδίων δράσης, εκπαίδευση μέσω Τέχνης, παιχνίδια ρόλων, διασύνδεση μάθησης με πραγματικά προβλήματα κ.α» σημείωσε.

Στη συνέχεια η κα Μαρίλη Χρυστοφή, εκπαιδεύτρια σε θέματα προσβασιμότητας, τοπογράφος μηχανικός εμπειρογνώμονας προσβασιμότητας, συνεργάτης της ΕΣΑΜΕΑ, μας πληροφόρησε με πολύ σαφήνεια για όλους τους νόμους που υπάρχουν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την προσβασιμότητα και την αναπηρία.

Τι είναι προσβασιμότητα Προσβασιμότητα είναι ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε όλα τα άτομα χωρίς διακρίσεις να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό.

Επιτρέπει την αυτόματη διακίνηση και χρήση των διατιθεμένων υποδομών, υπηρεσιών, αγαθών, πληροφοριών και επικοινωνιών.

Προσφέρεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, αναπηρίας, εθνικής προέλευσης κ.λπ. με άνεση, με ασφάλεια και υγεία.

Επιτρέπει τον αυτοσεβασμό, την αξιοπρέπεια, την ενεργό συμμετοχή - την ισοτιμία.
Προκειμένου να επιτρέψουν στα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα συμβαλλόμενα κράτη, λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, για την εξάλειψη των εμποδίων και κωλυμάτων προσβασιμότητας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, στα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία, τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορίας και επικοινωνιών, ακόμη και μορφές ζωντανής βοήθειας.

Η προσβασιμότητα επομένως είναι το 'κλειδί' για ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες!
Και η δια βίου εκπαίδευση 'ο θεμελιώδης λίθος' της ανάπτυξης και της προόδου.
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο κ. Ι. Βαρδακαστάνη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας και τις εκπαιδεύτριες κα Χατζηπέτρου Ανθή και Χριστοφή Μαρίλη με τις οποίες μοιραστήκαμε τις τεκμηριωμένες γνώσεις και εμπειρίες τους.

Ευελπιστούμε να έχομε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και στα Χανιά ένα από τα πολλά προγράμματα που είναι προς υλοποίηση.

*Οργ. Γραμματέας
ΑΜΕΑ Χανίων


Διαβάστε περισσότερα...

Στους 90 Φιναλίστ του Google Science Fair ο Πρεβεζάνος Χάρης Ιωάννου


Μια ακόμη σημαντική διάκριση περίμενε τον Πρεβεζάνο Χάρη Ιωάννου, αφού όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες είναι ένας από τους 90 Φιναλίστ του Google Science Fair για το 2013.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε διάκριση κάποιου Έλληνα στο συγκεκριμένο θεσμό που διοργανώνει η Google, αναζητώντας την ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Ο Χάρης Ιωάννου, μαθητής Λυκείου, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον 24ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, στον τομέα της Μηχανικής, που διεξήχθη 21-26 Σεπτεμβρίου 2012 στην Μπροτισλάβα ενώ η UNICEF, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βραβεία UNICEF 2012» τίμησε το μαθητή για την ιδιαίτερη ευαισθησία του και την καινοτόμο συμβολή του στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, με την κατασκευή του τεχνητού γαντιού που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκινησίας των άνω άκρων στα άτομα αυτά.
ioannou

Ο νεαρός σχεδίασε ένα γάντι που εξοπλισμένο με αισθητήρες πίεσης βοηθάει τον χρήστη στο να κάνει κινήσεις που είναι εύκολες μεν για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εκείνους με σοβαρές δυσκολίες στον συντονισμό των άνω άκρων.

Ο Χ.Ιωάννου παρουσίασε την ιδέα του στην ομιλία του στο TedxAthens 2012, στην οποία και είχε πει: "Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ατυχία να μην έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους. Αυτό καθιστά δύσκολη έως αδύνατη να χρησιμοποιούν καθημερινά συσκευές. Για να βοηθήσω στην αντιμετώπιση είτε εκ γενετής ή επίκτητων αναπηριών, ανακάλυψα μια καινοτόμο τεχνολογία, για ανθρώπους που βιώνουν αναπηρία στα άνω άκρα, που δεν έχουν δύναμη κίνησης της παλάμης και των δακτύλων. Κατάλαβα πόσο δύσκολη καθημερινότητα της γιαγιάς μου που πάσχει από μια αναπηρία στο χέρι ότι δεν έχει τη σωστή ποσότητα δύναμης για να χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα και συσκευές.

Για να λύσω ένα τέτοιο πρόβλημα, κατέληξα σε μια εφεύρεση μετά από δυόμισι χρόνια, ένα γάντι εξωσκελετού, που μπορεί να αισθανθεί στην παλάμη ένα κινητικό ερέθισμα του ανθρώπου με τη βοήθεια των αισθητήρων πίεσης και ένα σύστημα επεξεργασίας που τρέχει ένα απλό αλγόριθμο ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς με ακρίβεια με αποτέλεσμα να ενισχύει και να υποστηρίζει τη δύναμη του χρήστη."





Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για το μέλλον των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών


Ανασφάλεια για 9.400 παιδιά και νέους με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Την αγωνία τους για τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης του θεσμού των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα οποία φιλοξενούνται σήμερα συνολικά 9.400 παιδιά και άτομα με αναπηρία, εκφράζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μάλιστα στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ζητήθηκε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο οποίο εντάσσονται τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μαζί με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα ΚΔΑΠ είναι μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 ετών, που σκοπό έχουν τη φιλοξενία παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενες και άνεργες μητέρες να τα εμπιστεύονται -ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο- χωρίς να αναγκάζονται να πληρώσουν ιδιωτικό σταθμό ή άνθρωπο για να φροντίσει το παιδί τους. Επίσης, το εξειδικευμένο προσωπικό των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ προσφέρει φροντίδα σε παιδιά και νέους με αναπηρία, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Σήμερα, τα 230 υφιστάμενα ΚΔΑΠ και 55 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 9.400 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ήδη από τη φετινή χρονιά τα χρήματα που αναλογούν ως χρηματοδότηση στο κάθε παιδί -η συμμετοχή του οποίου σε ΚΔΑΠ εγκρίνεται ύστερα από αίτηση της μητέρας βάσει κοινωνικών κριτηρίων- μειώθηκαν από 2.800 σε 1.400 ευρώ. Για τη σεζόν 2013-2014 το ποσό αυτό παραμένει, ενώ για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μειώνεται από τις 7.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.


Όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ κ. Ιωάννης Παπαχατζής, ήδη τη φετινή χρονιά ορισμένα κέντρα δεν κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδά τους και έκλεισαν, όπως στον Κορυδαλλό και στην Αγία Βαρβάρα. Την ίδια στιγμή η μείωση των εγκρίσεων για συμμετοχή παιδιών στο πρόγραμμα -από τις συνολικά 16.500 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόνο 9.400, αν και η δυναμικότητα ανέρχεται στις 14.000- μείωσε και την επιδότηση των δομών μέσω ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να απειλούνται με οριστικό κλείσιμο. Σε αντίστοιχη ανασφάλεια βρίσκονται και οι 1.400 εργαζόμενοι των δομών, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων, «τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από γονείς που θεώρησαν πως υποτιμάται η έννοια της ανάγκης τους είναι δεκάδες». Πολλές από αυτές επισήμαναν ότι «η γυναίκα δεν εργάζεται μόνο τις πρωινές ώρες, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, είναι αναγκασμένη πολλές φορές να δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ, αδυνατώντας να πληρώσει κάποιο ιδιωτικό κέντρο φύλαξης και φροντίδας ή κάποιον άνθρωπο για να κρατήσει το παιδί της», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μια βιώσιμη λύση για εμάς θα ήταν η ένταξη των δομών στην κρατική χρηματοδότηση η οποία θα δίδεται πιθανώς μέσω των δήμων στους οποίους υπαγόμαστε» επισημαίνει ο κ. Παπαχατζής. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ένταξη της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο ΣΕΣ 2014-2020 αν και αποτελεί μια λύση δεν γλιτώνει τις δομές από την αγωνία της έλλειψης χρηματοδότησης που τις «ταλαιπωρεί» από τη δημιουργία τους ακόμα.


Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΠΑ: Κολαστήριο για τους ανάπηρους στη Δωδεκάνησο


Βασανίζονται με ατελείωτα δρομολόγια στη θάλασσα για να αποδείξουν ότι είναι ανάπηροι και να εισπράττουν ψίχουλα.

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που θεσπίστηκε με τον ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου (3863/2010), είχε σκοπό, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του ΙΚΑ, την «εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας».Από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, πλην ολιγάριθμων εξαιρέσεων, καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που υπήρχαν στο Δημόσιο, στις νομαρχίες και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντικαταστάθηκαν από 54 γραμματείες ΚΕΠΑ ανά την επικράτεια. Θεωρητική, έμπαινε τέλος, έτσι, στο προβληματικό παλαιό καθεστώς, όπου το ποσοστό αναπηρίας καθοριζόταν με βάση τα ποσά που ήταν διατεθειμένος κανείς να καταβάλει σε κάθε λογής επίορκους.

Στην πράξη, όμως, ξεκίνησε ένας μακρύς γραφειοκρατικός εφιάλτης για δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Κι αυτό γιατί κάθε ανάπηρος που έληγε η γνωμάτευσή του και έπρεπε να ανανεωθεί, ή που έφτανε σε ηλικία συνταξιοδότησης, έπρεπε να υποβληθεί εκ νέου σε διαδικασία πιστοποίησης της πάθησής του, από τις νεοσύστατες τριμελείς επιτροπές των ΚΕΠΑ. Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς των οποίων οι γνωματεύσεις ήταν εν ισχύι. Τα κριτήρια επιλογής των ελεγχόμενων παραμένων ασαφή.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στην Αττική, από την στιγμή υποβολής της αίτησης για εξέταση από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, χρειάζονται κατά μέσο όρο 3 – 4 μήνες μέχρι να κληθεί ο «υποψήφιος». Στην περιφέρεια συχνά περνά πάνω από ένας χρόνος, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νευρολογικό πρόβλημα, οι πάσχοντες από τα οποία λαμβάνουν τα πιο υψηλά επιδόματα. Ακόμα και αφού επιτελεστεί το ελάσσον θαύμα της εξέτασης, χρειάζονται ως και τέσσερις μήνες επιπλέον για τη γνωμάτευση.

Τραγικότερη όλων είναι η κατάσταση στα νησιά. Μέχρι πρότινος, άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου ήταν υποχρεωμένα να ταξιδέψουν δύο φορές στη Ρόδο για τη διαδικασία ΚΕΠΑ. Μία για την κατάθεση της αίτησης και μια για την εξέταση, πληρώνοντας για εισιτήρια και διαμονή και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο αποκλεισμού για μέρες μακριά από το σπίτι τους, λόγω καιρού. Εδώ και τρεις μήνες, παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης της αίτησης και στην Κω. Οι εξετάσεις όμως εξακολουθούν να διεξάγονται μόνο στη Ρόδο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας πιστοποίησης, αναστέλλεται η παροχή συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας σε όσους ελέγχονται. Συγκρατούνται λοιπόν οι κρατικές δαπάνες – με τη μικρή, ενοχλητική λεπτομέρεια, ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας μένουν για μήνες χωρίς εισόδημα και ασφάλιση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπουδαία εμφάνιση από τα παιδιά των Special Olympics του ΝΟΧ


Με απολογισμό 15 μετάλλια, 6 χρυσά, 6 ασημένια και 3 χάλκινα συμμετείχαν οι αθλητές Special Olympics του Ναυτικού Ομίλου Χανίων στους αγώνες κολύμβησης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου στο δημοτικό κολυμβητήριο Αμαρουσίου "Μιχάλης Μανιός". 


Οι αγώνες διοργανώθηκαν από τα Special Olympics Ελλάς στο πλαίσιο της ανάπτυξης των αγωνιστικών δραστηριοτήτων των αθλητών, δημιουργώντας ευκαιρίες άσκησης και συμμετοχής, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και ικανότητας για τα άτομα με διανοητική αναπηρία.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τους αθλητές του Ν.Ο.Χ. ήταν τα εξής: 


ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χρυσά μετάλλια
Βαγγέλης Μπινάκης 25μ. ελεύθερο division m2
Νίκος Πιπεράκης 25μ. ελεύθερο division m3
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 25μ. σανίδα division m3
Εμμανουέλλα Δρακάκη 25μ. σανίδα division f1
Βαγγελιώ Φαραντάκη 25μ. ελεύθερο division f1
Αντωνία Μπιτσαξάκη 100μ. ελεύθερο division f1

Ασημένια μετάλλια
Βασίλης Ραϊσάκης 25μ. πρόσθιο division m1
Βαγγέλης Μπινάκης 25μ. ύπτιο division m2
Νίκος Πιπεράκης 25μ. σανίδα division m3
Μαρία Κουτσογιαννάκη 25μ. σανίδα division f1
Βαγγελιώ Φαραντάκη 25μ. ύπτιο division f1
Αντωνία Μπιτσαξάκη 50μ. ύπτιο division f1 

Χάλκινα μετάλλια
Βαγγέλης Παντελάκης 25μ. ελεύθερο division m2
Βαγγέλης Παντελάκης 25μ. ύπτιο division m2
Κωνσταντίνος Γαροφαλάκης-Αντωνία Μπιτσαξάκη-Δημήτρης Χουδαλάκης-Βασίλης Ραϊσάκης σκυταλοδρομία 4x25μ. ελεύθερο division 1

4η θέση
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 50μ. ύπτιο division m1
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης 50μ. ελεύθερο division m1
Δημήτρης Χουδαλάκης 50μ. ελεύθερο division m2
Δημήτρης Χουδαλάκης 50μ. ύπτιο division m2

5η θέση
Βασίλης Ραϊσάκης 50μ. ύπτιο division m1

Τους αθλητές συνόδευσαν στους αγώνες ο επικεφαλής εθελοντής προπονητής Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης και οι προπονήτριες Λίλιαν Φορσούθ και Μπιλιάνα Κόντοβα-Γκεοργκίεβα. 

Σύμφωνα με την έφορο του Τμήματος Χρυσούλα Μαραγκουδάκη-Πλοκαμάκη: «Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις οικογένειές τους και φυσικά στους προπονητές που προσπαθούν να τους προσφέρουν τα πάντα κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες (μείωση επιδομάτων, να περιμένουν αρκετούς μήνες για να περάσουν επιτροπή κτλ.). Για να γίνει αυτή η αποστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΝΕΚ Lines που προσέφερε δωρεάν εισιτήρια στους αθλητές και για πολλοστή φορά έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς επίσης, σε τρεις συμπολίτες μας που συνεισέφεραν οικονομικά και στα Special Olympics Ελλάς..


Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ στους δέκα δεν αισθάνονται ασφάλεια στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης!


Απίστευτα στοιχεία φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα εμποδίων προσβασιμότητας που διενεργείται, από το Φεβρουάριο, στη Θεσσαλονίκη και φτάνει προς το τέλος της.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα» με την «Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών».

Η έρευνα η οποία πραγματοποιείται από ομάδα πτυχιούχων διαφόρων ειδικοτήτων μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, φαίνεται πως έχει καταλήξει σε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία και έχει σκοπό να γνωστοποιήσει με την ολοκλήρωσή της στα τέλη του Ιουλίου. «Στόχος της έρευνας δεν είναι μόνο η καταγραφή των προβλημάτων όσον αφορά τα εμπόδια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια και δυσχεραίνουν την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των πεζών και των ατόμων με αναπηρίες αλλά και η ανακοίνωση προτάσεων για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα στη Θεσσαλονίκη», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Φώτης Μπίμπασης, Πρόεδρος της «Αναπηρίας Σήμερα» και υποστηρικτής ποικίλων δράσεων σχετικά με θέματα ΑΜΕΑ.

Ήδη, οι συμμετέχοντες στην έρευνα μιλούν για πολλά εμπόδια που θα συναντήσει κανείς στην καθημερινότητά του, πηγαίνοντας στη δουλειά του, ή κάνοντας έναν απλό περίπατο στην πόλη: Σταθμευμένα οχήματα πάνω στα πεζοδρόμια που αποκλείουν μερικώς ή πλήρως τη διέλευση, στάθμευση αυτοκινήτων μπροστά σε σεσημασμένες διαβάσεις πεζών και σε ράμπες αναπήρων, στάθμευση αλλά και διέλευση αυτοκίνητων μέσα από πάρκα και πεζοδρόμους, τραπεζοκαθίσματα παντού που σε αναγκάζουν να ψάχνεις να βρεις χώρο για να περάσεις, επικίνδυνα σημεία λόγω κακής κατασκευής, κακής συντήρησης και γενικότερα κακής κατάστασης του πεζοδρομίου, πολύ στενά ή και συχνά ανύπαρκτα πεζοδρόμια, διπλοπαρκαρίσματα, σκουπίδια, και γενικώς κάθε λογής εμπόδια που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη μια όχι και τόσο βιώσιμη πόλη όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας στους δημόσιους χώρους.

Ήδη ρωτήθηκαν 1500 πολίτες, σχετικά με την κατάσταση των πεζοδρομίων και την ασφαλή μετακίνησή τους στην πόλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται ασφάλεια κατά τη μετακίνησή του στα πεζοδρόμια, (το 77%), και ούτε είναι ικανοποιημένο από τη γενικότερη κατάστασή τους (το 90%!).

«Τα παραπάνω υπερβολικά μεγάλα ποσοστά καθιστούν απαραίτητη την με κάθε κόστος απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα καθώς η έρευνα το ανέδειξε ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη μετακίνησή τους στην πόλη», υπογραμμίζει ο Άκης Αγγελίδης, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών» και συντονιστής της έρευνας.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας διαδικτυακά αλλά και ζωντανά με τη διοργάνωση σχετικής Ημερίδας, αποσκοπεί μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση συγκεκριμένων στοιχείων, να προβεί στην ενημέρωση αλλά και στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλων μας σε ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί από μόνο του παρά μόνο αν όλοι μαζί συνειδητοποιήσουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί στην προβληματική κατάσταση της μετακίνησης στην πόλη μας.

Κλείνοντας να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν παρά πολλά άτομα με αναπηρία, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού. Αναρωτηθήκατε ωστόσο ποτέ γιατί δεν τα βλέπουμε να κυκλοφορούν συχνά γύρω μας όπως συμβαίνει σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις;



Διαβάστε περισσότερα...

Πύργος: Σε απόγνωση 57χρονος καρκινοπαθής εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας


Το πιο σκληρό του πρόσωπο δείχνει το… Κράτος Πρόνοιας στον 57χρονο Αναστάσιο Δημόπουλο από το Κατσαρού που εδώ και δυο χρόνια δίνει μια άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, παίρνοντας δύναμη από το 7χρονο κοριτσάκι του. Δυο χρόνια τώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει μια σύνταξη για να μπορεί να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ασθένειας και στις δυσκολίες της ζωής, αλλά, η γραφειοκρατία τον εμποδίζει. Και μπορεί η φωνή του να μη βγαίνει πια, αλλά τα... μάτια του φωνάζουν «δεν αντέχω άλλο».
Φωτογραφία για Πύργος: Σε απόγνωση 57χρονος καρκινοπαθής εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Ο Αναστάσιος Δημόπουλος, από μικρό παιδί αγωνιζόταν για την επιβίωση. Για 14 ολόκληρα χρόνια δούλευε στο Εργοστάσιο Πιάτων ενώ για 12 χρόνια διατηρούσε το δικό του καφενείο στο Πράσινο. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δούλευε μεροκάματα, όπως έκανε και μετά το 2009, όταν έκλεισε το καφενείο στο χωριό. Η μοίρα όμως του είχε επιφυλάξει πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις, ξεκληρίζοντας μέσα σε λίγα χρόνια την οικογένειά του. Το 2006 πέθανε η μητέρα του, το 2009 ο πατέρας του και το 2012, λίγους μήνες αφού ο ίδιος ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του λάρυγγα, έχασε και τον αγαπημένο του αδελφό.

Από το 2011 τρέχει στους γιατρούς

Τον Νοέμβριο του 2011, όταν ανακάλυψε ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο του λάρυγγα υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση και λόγω υποτροπής της νόσου, υποβλήθηκε σε ολική λαρυγγεκτομή τον περασμένο Αύγουστο ενώ από τον Δεκέμβρη του 2012 μέχρι και σήμερα υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία κάθε 21 ημέρες, στην Αθήνα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εκτός από τους γιατρούς, τρέχουν από επιτροπή σε επιτροπή για να εξασφαλίσουν την αναπηρική σύνταξη που δικαιούται. «Εδώ και δυο χρόνια ο άντρας μου είναι άρρωστος, τρέχουμε και δε φτάνουμε στους γιατρούς, έχουμε καταθέσει τα χαρτιά για να πάρει τη σύνταξη, έχει περάσει δυο φορές από επιτροπή και τώρα μας έστειλαν πίσω τα χαρτιά στο ΚΕΠΑ και ζητάνε άλλα δικαιολογητικά. Έχω απελπιστεί και δεν αντέχουμε άλλο…», λέει η σύζυγός του καρκινοπαθούς, Σουζάνα Δημοπούλου.

Έχει 80% αναπηρία και του ζητούν 67%

Στο τελευταίο έγγραφο, τους ζητήθηκε να προσδιοριστεί η χρονολογία επέλευσης της αναπηρίας σε ποσοστό 67% - κάτι που προβλέπεται για το ταμείο του ασθενούς, βάσει νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος, βάσει των ιατρικών γνωματεύσεων έχει αναπηρία σε ποσοστό 80%. «Πήγαμε στο ΚΕΠΑ και τους ζήτησα να πάω εγώ το χαρτί στην Πάτρα, για να μπορέσει να βγει πιο γρήγορα η σύνταξη, αλλά μου ότι θα πάει υπηρεσιακώς. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο γιατί ο άνδρας μου δεν μπορεί να δουλέψει, εγώ δεν δουλεύω, έχουμε ένα μικρό παιδί και δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Μέχρι τώρα μας βοηθούν όσο μπορούν τα αδέλφια του άνδρα μου στην Αυστραλία, μας βοηθούν οι κάτοικοι του χωριού όπως μπορούν και το Φαρμακείο στο Βούναργο μου δίνει φάρμακα βερεσέ όταν χρειάζεται και τους ευχαριστώ όλους. Αλλά, πόσο θα μπορούν να μας βοηθούν οι άνθρωποι; Μας κόψαμε μέχρι και τα οδοιπορικά για την Αθήνα που πήγαινε με το λεωφορείο για τις χημειοθεραπείες. Τώρα, έχει καταπέσει, δεν μπορεί να πάει με το λεωφορείο, τι θα κάνουμε, πως θα πάει, που θα βρούμε τα λεφτά;», λέει απογοητευμένη η σύζυγος του 57χρονου.

«Να μας δώσουν μια προσωρινή σύνταξη μέχρι να συνεννοηθούν»

Ο 57χρονος Αναστάσιος Δημόπουλος και η σύζυγός του Σουζάνα, έχουν φτάσει σε οικονομική απόγνωση και απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία, αφού εγκλωβισμένοι για 3η φορά στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του…Κράτους Πρόνοιας, περιμένουν καρτερικά την καταβολή της αναπηρικής σύνταξης που δικαιούται ο ασθενής. «Δεν αντέχουμε άλλο. Ας μας βγάλουν μια προσωρινή σύνταξη, να μπορούμε να πηγαίνουμε στους γιατρούς και να ζήσουμε το παιδί μας, μέχρι να συνεννοηθούν», καταλήγει η Σουζάνα Δημοπούλου και τα μάτια της βουρκώνουν 



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΠΑ 2013: Προϋποθέσεις για εγγραφή των τέκνων σε παιδικό σταθμό


Ανακοινώθηκαν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία μητέρα για να εγγράψει το παιδί της σε παιδικό σταθμό, αλλά οι αιτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ούτε έχει γνωστοποιηθεί πότε θα ξεκινήσουν.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες σε περίπτωση που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών τους.

Με προκήρυξη της η ΕΕΤΑΑ καλεί τις Γυναίκες, που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία, και επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
*Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έωςτην ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.

*Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά μεελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και

*Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται μετο εκάστοτεισχύον θεσμικό πλαίσιο.

γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνειτις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρεςπου έχουν άνωτων 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατασκηνώσεων ΑμεΑ 2013


Για δημότες και κάτοικους δήμου Παύλου Μελά.

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου (έως την Παρασκευή 5 Ιουλίου) η υποβολή αιτήσεων για το δωρεάν πρόγραμμα κατασκηνώσεων ΑμεΑ 2013.

Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 22 Αυγούστου έως τη 1 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην "Πρότυπη Παιδική Ευρωπαϊκή Κατασκήνωση Αλεξάνδρα" στην παραλία Κάριανης Καβάλας. Το πρόγραμμα αφορά 33 άτομα, δημότες και κάτοικοι δήμου Παύλου Μελά, με νοητική υστέρηση και κινητικές ή άλλες υπηρεσίες ηλικίας από 6 ετών και άνω.

Πληροφορίες: 2310020160-186,2310609380,2313502170

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Γνωμάτευση πάθησης ΑΜΕΑ
  • Εκκαθαριστικό εφορίας 2012 ή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, θεωρημένη από εφορία
  • Βεβαίωση κατοικίας ή φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Πρόσθετα δικαιολογητικά:
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες:
  • Διαζευκτήριο ή δικαστική απόφαση
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι τελεί σε διάσταση και δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό επιμέλειας παιδιών
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση χηρείας,αν δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2. Πολύτεκνοι:

Κάρτα πολυτεκνίας, αν δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

3. Γονείς με προβλήματα υγείας:

Γνωμάτευση πάθησης για γονείς ΑΜΕΑ

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9:00- 13:00 ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΗΜΕΙΑ:

Στο ισόγειο του Κοινωνικού Ιατρείου Δ. Παύλου Μελά (Αγ. Μαρίνας 4, Πολίχνη)

Στο παράρτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας- Πρώην Δημαρχείου Ευκαρπίας-1ος Όροφος (Εθνικής Αντιστάσεως 24, Ευκαρπία)

Στο ισόγειο (γραμματεία) της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Παύλου Μελά(Λήμνου 2 & Καζαντζίδη γωνία-Νικόπολη).


Διαβάστε περισσότερα...

To χρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών


Το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί, η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου

Από την 1η έως τις 10 Ιουλίου πρέπει να υποβληθεί δήλωση αποχώρησης από την υπηρεσία (παραίτηση) από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τη δεύτερη παραίτηση σε χρονικό διάστημα από τη 16η μέχρι την 30ή ημέρα μετά την υποβολή της πρώτης παραίτησης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δεύτερη παραίτηση, η υπαλληλική σχέση θεωρείται ότι λύεται με την παρέλευση άπρακτης προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της πρώτης παραίτησης, εφόσον ενδιαμέσως δεν ανακληθεί. Ετσι φέτος το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί δεύτερη παραίτηση η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου.

Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός επιθυμεί να αποχωρήσει σε χρονικό διάστημα εντός της σχολικής χρονιάς, δεν έχει το σχετικό δικαίωμα, εκτός εάν υποβάλει αίτηση παραίτησης για εξαιρετικούς λόγους, που θα γίνει αποδεκτή με υπουργική απόφαση ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΔΕ ώστε τότε να δοθεί η δυνατότητα παραίτησης εντός της χρονιάς και εκτός του συγκεκριμένου «παραθύρου» που αναφέρθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος καταργήθηκε η χορήγηση των τρίμηνων αποδοχών και αντικαταστάθηκαν από την προσωρινή σύνταξη του ν. 4151/2013. Ετσι όσοι εκπαιδευτικοί ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου, μπορούν να λαμβάνουν μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης το 50% των συντάξιμων αποδοχών τους του Οκτωβρίου του 2011.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τους γονείς τουλάχιστον τριών τέκνων αλλά και τους γονείς παιδιών με αναπηρία (ή προστάτες μέλους της οικογένειας με αναπηρία). Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των αποδοχών του Οκτωβρίου του 2011.

Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται μετά τη δεύτερη παραίτηση ή μετά την άπρακτη πάροδο μηνός από την πρώτη. Η συνταξιοδοτική απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο εκδίδεται σε περίπου 7 μήνες. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η σχετική απόφαση εκδίδεται πρώτα για το Δημόσιο και μετά τροποιείται. Θα πρέπει να διευκρινισθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό διότι και η περίοδος ως αναπληρωτής συνταξιοδοτικά είναι περίοδος χρόνου ΙΚΑ και επομένως θα απαιτηθούν διαδικασίες διαδοχικής ασφάλισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορο-δηλώσεις: Οι 11 «γκάφες» που στοιχίζουν


Ποια είναι τα λάθη που στοιχίζουν "ακριβά" στους φορολογούμενους. Πώς μπορεί να χρεωθείτε φόρους που δεν αναλογούν στα εισοδήματά σας. Η εισφορά αλληλεγγύης και οι μεγάλες παγίδες. Οι τόκοι και οι επενδύσεις.

Οι πολλές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, σε συνδυασμό με την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να «ακτινογραφήσει» τη φορολογική και την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, πρόσθεσαν νέους κωδικούς στο βασικό έντυπο Ε1 οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από το φορολογούμενο. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετους φόρους, ενώ στην καλύτερη θα χρειασθεί να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση.

Περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των δηλώσεών τους, διότι τα μυστικά και οι παγίδες είναι πολλές και κρύβουν έξτρα φόρους σε περιπτώσεις λαθών.

1. Μην ξεχνάτε την εισφορά αλληλεγγύης

Οι Κωδικοί 333-334 (πίνακας 8) συμπληρώνονται από μισθωτούς και συνταξιούχους με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης. Θα αναγραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν κατά το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση που ξεχάσετε να δηλώσετε τα ποσά που σας παρακρατήθηκαν κινδυνεύετε να πληρώσετε διπλή εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικά οι περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου (πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ κ.λπ.) δεν θα συμπληρώσουν τους κωδικούς διότι δεν τους παρακρατήθηκε πέρυσι εισφορά αλληλεγγύης. Στις βεβαιώσεις αποδοχών που έλαβαν, δεν περιλαμβάνονται τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που θα έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί τμηματικά από τις μηνιαίες συντάξεις τους, κατά τη διάρκεια του 2012, και έτσι τώρα οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν ολόκληρα τα ετήσια ποσά της εισφοράς που αναλογούν στις συντάξεις του 2012, με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.


2.Προσοχή πώς θα δηλώσετε τα ποσά αν ο εργοδότης σας χρωστάει περυσινές δεδουλευμένες αποδοχές ή έκλεισε η εταιρία όπου εργαζόσασταν και χάσατε τα χρήματά σας: μην τα δηλώσετε.

Στους Κωδικούς 301-302 (πίνακας 4), συμπληρώνεται το καθαρό ποσό από μισθούς. Ειδικά όμως οι μισθωτοί που δεν

εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους ακόμη και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σεδιακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν τη δήλωση χωρίς να καταχωρίσουν τις ανείσπρακτες αμοιβές καθώς αυτές θα δηλωθούν στο χρόνο που θα εισπραχθούν.

Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές το 2012 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή πτώχευσης του εργοδότη δεν θα δηλώσουν τις συγκεκριμένες αποδοχές, αλλά θα συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών.


3. Μην πέσετε στην παγίδα της... ΔΕΗ. Στους Κωδικούς 204-205-206 (πίνακας 5), συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες) είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

Στην περίπτωση όπου στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999. Εάν δεν συμπληρωθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί, η φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υποβληθεί. Ο αριθμός παροχής γράφεται ανεξαρτήτως του ονόματος στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός κατανάλωσης του ρεύματος. Ο λογαριασμός μπορεί να εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή, του προηγούμενου ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη. Θα γραφτεί και σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός λογαριασμού από αυτόν που υποβάλλει τη δήλωση.

Ο αριθμός παροχής γράφεται και στην περίπτωση όπου έχει γίνει διακοπή ρεύματος και υπάρχει ακόμη το ρολόι. Ο αριθμός παροχής ρεύματος εκτός από το έντυπο της δήλωσης Ε1, γράφεται και στα έντυπα Ε2 και Ε9 όταν υπάρχει υποχρέωση από άλλον λόγο να υποβάλλονται τα έντυπα αυτά.

4. Οι Κωδικοί 327-328 (πίνακας 2) συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. Μην την πατήσετε με τις αποδείξεις.

Φέτος υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν είναι προστατευόμενο μέλος. Οι νέοι άνω των 18 ετών ανεξαρτήτως αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από φορολογούμενους ηλικίας άνω των 18 ετών κρύβει «φοροπαγίδα» αφού η εφορία ακόμα και σε μηδενικά εισοδήματα θα υπολογίσει φόρο με βάση το ατομικό ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τεκμήρια αν υπάρχουν, όπως κατοικία που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς και για την οποία υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης.

Εάν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο για το 2012 για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών, τότε αυτοί θα απαλλαγούν από τη φορολογία υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλιώς θα τους επιβληθεί φοροποινή 10% για το ποσό των αποδείξεων που λείπει.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογική επιβάρυνση βρίσκονται οι νέοι που είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή ακίνητο καθώς ανεξάρτητα αν θα δηλώσουν εισόδημα θα φορολογηθούν με βάση το ποσό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.

5. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μην πληρώσετε παραπάνω! Οι Κωδικοί 019-020 (πίνακας 2) συμπληρώνονται από φορολογούμενους-μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και έχουν έως τρεις εργοδότες, είτε γιατί ο ένας από το σύνολο των εργοδοτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος.

Οι κωδικοί αυτοί καθιερώθηκαν προκειμένου -κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου- να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά το Τέλος Επιτηδεύματος όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» αλλά είναι κατ' ουσίαν μισθωτοί.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (προβλέπεται ποσό 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).

6. Ποιες ηλικίες γλιτώνουν τέλη. Οι Κωδικοί 027-028 (πίνακας 2) συμπληρώνονται από εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω (ημερομηνία γέννησης έως 31/12/1950).

Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

7. Μην ξεχνάτε το όφελος για τα παιδιά

Στους Κωδικούς 003-004 (πίνακας 3), συμπληρώνεται ο αριθμός των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πρόσθετο αφορολόγητο το οποίο ανέρχεται συνολικά σε: 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί, 9.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 παιδιά, 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 παιδιά και περισσότερα.

8. Ιδιαίτερη προσοχή στους Κωδικούς 659-660 (πίνακας 6), γιατί βγάζουν πρόσθετους φόρους. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί υπήρχαν και στο περυσινό έντυπο, αλλά φέτος «εμπλουτίζονται» με την υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο.

Στους κωδικούς αυτούς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

Με την υποχρεωτική αναγραφή όλων αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα υπόκεινται και γι' αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ήδη κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα ορίζει την υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τόκων των καταθέσεων για ποσά άνω των 250 ευρώ. Η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωση των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ καθυστερεί και τον χρόνο έκδοσης της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες τράπεζες έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών το ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία των 900.000 φορολογούμενων που έχουν τόκους άνω των 250 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (οι αποκαλούμενες συστημικές) έχουν περίπου το 90% των καταθέσεων με τόκους άνω του ποσού (250 ευρώ) που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στους κωδικούς 659-660.

9. Μην πνιγείτε... με το σκάφος.

Οι Κωδικοί 844-845 (πίνακας 5) συμπληρώνονται από φορολογούμενους με σκάφος αναψυχής. Θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

10. Θυμηθείτε τα προστατευόμενα τέκνα.

Κωδικοί 846-849 (πίνακας 9): Συμπληρώνονται από τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων. Αν τα προστατευόμενα μέλη είναι άνω των 18 ετών τότε η αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση.

11. Δαγκώνει το τεκμαρτό εισόδημα. Πώς θα το αποφύγετε.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα φορολογηθούν και φέτος με βάσητο τεκμαρτό τους εισόδημα και όχι με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στην παγίδα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν κυρίως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα, αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.

Όμως, και οι φορολογούμενοι που έχουν το δικαίωμα ή τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, όπως οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, για να το πετύχουν αυτό θα χρειαστεί να εμπλακούν σε μια απίστευτα χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία μετά την εκκαθάριση των δηλώσεών τους και την παραλαβή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους και να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους, ώστε οι έφοροι να διαγράψουν τα τεκμήρια, να προχωρήσουν στην εκ νέου εκκαθάριση των δηλώσεών τους και να μηδενίσουν τους φόρους που αναγράφουν τα αρχικά εκκαθαριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: 120.000 θέσεις εργασίας


Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας για νέους θα δημιουργηθούν έως το τέλος του 2014, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει τις 160.000 θέσεις εργασίας. Στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 νέους έως 29 ετών», που ήδη υλοποιείται, θα προστεθούν τα προγράμματα για 75.000 νέους, που ξεκινούν στις αρχές του 2014, ενώ από τα 180 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από τα 6 δις του «Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους» θα προκύψουν νέα προγράμματα για επιπλέον 40.000 - 50.000 νέους ανέργους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «συντελείται σταδιακά μια αλλαγή στο υπόδειγμα παρέμβασης στην αγορά εργασίας», καθώς όλοι κατανοούν ότι η νεανική ανεργία υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και τις προσπάθειες για ανάπτυξη.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες για να αντλήσει επιπλέον πόρους, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές της χώρας στις οποίες η νεανική ανεργία υπερβαίνει το 50%.

Χαρακτηρίζει δε ως πολύ σημαντική, τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εργασίας στο Βερολίνο την ερχόμενη Τρίτη και τονίζει ότι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναφέρεται τέλος στα θετικά στοιχεία που δίνει και αυτόν το μήνα το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και σημειώνει ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αδιάθετους πόρους ύψους 150 δις θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στην αγορά εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γκολ στη φτώχεια»


«Τακουνάκια», «ψαλιδάκια», «ένα-δύο» και πολλά γκολ, με φόντο το Δημαρχείο της Αθήνας , είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, όσοι βρέθηκαν, το πρωί του Σαββάτου, στην πλατεία Κοτζιά.

Τα μέλη της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» «έστησαν» ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
«Γκολ στη φτώχεια»

«Θέτουμε το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της κοινωνίας, και όχι το αντίθετο, όπως έχουμε μάθει», ανέφερε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Χρήστος Αλεφάντης, συντονιστής της καμπάνιας και της Εθνικής Ομάδας Αστέγων.

Συμπλήρωσε ότι στο τουρνουά συμμετέχουν πολλές ομάδες, όπως η Εθνική Αστέγων, ομάδα του δήμου Αθηναίων, της ΜΚΟ «Praksis», του OKANA και άλλες.

Η ελληνική ομάδα αστέγων προετοιμάζεται για το 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που θα φιλοξενηθεί από 10 ως 18 Αυγούστου στο Πόζναν της Πολωνίας και θα συναντηθούν 64 ομάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσαν "μαϊμού" επενδυτικά προγράμματα


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες σε βάρος πολιτών,προτείνοντας συμμετοχή σε «επενδυτικό πρόγραμμα» και συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οργάνωση κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει ποσό,που υπερβαίνει τα 340.000 ευρώ, από επτά υποψήφιους επενδυτές.

Ενας εκ των συλληφθέντων, 72 ετών, συστηνόταν, ως δικηγόρος και πρότεινε σε υποψήφιους να συμμετάσχουν σε «επενδυτικό πρόγραμμα», όπου ο ενδιαφερόμενος για τα υποτιθέμενα μελλοντικά κέρδη, προσέφερε είτε χρηματικό ποσό ως αρχικό κεφάλαιο είτε προσημείωση ακινήτου ιδιοκτησίας του.

'Αλλοι δύο εμφανίζονταν, ως συνεργάτες του 72χρονου,και ελάμβαναν αμοιβή για την προώθηση του «επενδυτικού προγράμματος», αναζητώντας νέους επενδυτές, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς,παριστάνοντας επίσης τον δικηγόρο, προέβαινε δήθεν στις απαραίτητες ενέργειες για τις προαναφερόμενες προσημειώσεις ακινήτων.

Εκτός από το 342.000 που κατάφερε να αποσπάσει η εγκληματική οργάνωση, εκκρεμεί η προσημείωση τεσσάρων ακινήτων, ιδιοκτησίας τριών ακόμη παθόντων, συνολικής αντικειμενικής αξίας 898.000 ευρώ, η οποία έγινε νομότυπα στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και μέχρι και σήμερα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ο 72χρονος έχει κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για απάτες και πλαστογραφία.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις Έλληνες για το Νόμπελ Ειρήνης


Τρεις Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης για το 2013. Ο λόγος για τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στην συγγραφή του ομαδικού έργου " The ABC of Harmony", το οποίο έχει προταθεί για το βαρύτιμο βραβείο Νόμπελ της ομώνυμης νορβηγικής επιτροπής.

Η Ελλάδα χρωστά τη μεγάλη τιμή στον ποιητή Τάκη Ιωαννίδη, τον γιατρό και επίσης ποιητή Δημήτρη Κρανιώτη και τον διδάκτορα Ιατρικής Απόστολο Πάσχο.

Οι τρεις Έλληνες είναι μέλη της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης "Global Harmony Association" και βρίσκονται μεταξύ των 76 συγγραφέων από 26 χώρες που συνέγραψαν την "Αλφαβήτα της Αρμονίας", η οποία πραγματεύεται την παγκόσμια ειρήνη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρίες έξω από σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη


Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τέσσερα σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης» στη Θεσσαλονίκη και απεργιακή συγκέντρωση έξω από υποκατάστημα αλυσίδας, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε το πανελλαδικό σωματείο τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, την ανάκληση απολύσεων την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής στις τουριστικές περιοχές.

«Περίπου 300 εργαζόμενοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση και 12 καταστήματα δεν λειτουργούν» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στη συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, Νόπη Μουστακίδου, σημειώνοντας ότι ανάλογες διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η κ. Μουστακίδου δήλωσε ότι για να λειτουργήσουν υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν εργαζόμενοι από σούπερ μάρκετ κοντινών πόλεων και πρόσθεσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι έλαβαν ένα μισθό και σε άλλους ασκούνται πιέσεις, ώστε να λάβουν διατακτικές έναντι των δεδουλευμένων, που τους οφείλονται.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως τόνισε, θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τελικό σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Ποιοι, πώς και πότε θα αποχωρήσουν.

Στις τελικές αποφάσεις για την κινητικότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, την ολοκλήρωση των 4.000 απολύσεων εντός του έτους αλλά και τον αριθμό των νέων προσλήψεων στο Δημόσιο, αναμένεται να φτάσει σύντομα η κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά», οι 1.400 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων, δεδομένου του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ και της απομάκρυνσης 2.656 υπαλλήλων, θα προκύψουν από μια μεγάλη ΔΕΚΟ, στο πρότυπο της ΕΡΤ, εξέλιξη που «δείχνει» προς την πλευρά των αμυντικών βιομηχανιών.

Οι μεγάλες ΔΕΚΟ απασχολούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πάνω από 5.000 άτομα και από αυτούς τους υπαλλήλους, πρώτοι για να απολυθούν μπαίνουν στη λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα όσοι βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις.

Η επόμενη μεγάλη δεξαμενή είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, όπου μεταξύ των περίπου 2.600 εργαζομένων υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιοι μιλούν για έναν αριθμό κοντά στους 1.500, από τους οποίους οι πληροφορίες λένε ότι θα απολυθούν περίπου 900 και από τους υπόλοιπους 1.100 θα δουν τον δρόμο της εξόδου άλλοι περίπου 550, που κατά βάση είναι τεχνικό προσωπικό.

Μια άλλη μεγάλη δεξαμενή για απολύσεις αναμένεται να προκύψει από ρύθμιση που θα φέρουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα μπαίνει τέλος στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου να διατηρήσουν τους απολυμένους προσωρινά τουλάχιστον, στις θέσεις τους.

Η δεύτερη «καυτή πατάτα» που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης είναι το ζήτημα της κινητικότητας των πρώτων 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (5.000-6.000) και την εκπαίδευση (5.000 εκ των οποίων 2.500 γυμναστές, 1.500 καθηγητές πληροφορικής και 1.000 από άλλες ειδικότητες).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...