Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάξτε κανάλι με τα... μάτια!



Μια νέα καινοτόμα τεχνολογία παρουσιάζει η κινεζική εταιρεία Haier.

Μια τηλεόραση όπου ο θεατής δεν θα έχει ανάγκη το τηλεκοντρόλ, αλλά θα αλλάζει τα κανάλια με τα μάτια, παρουσίασε η κινεζική πολυεθνική εταιρία Haier στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων IFA 2012 του Βερολίνου.

Η «Gaze TV» χρησιμοποιεί, σύμφωνα με το BBC, μία καινοτομική τεχνολογία της σουηδικής εταιρίας Tobii που έχει ήδη αξιοποιηθεί για τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα μάτια.

Οι χρήστες ελέγχουν την τηλεόραση κοιτάζοντας στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία διεπαφή (interface) μέσω της οποίας, πάλι με το βλέμμα, μπορούν να αλλάξουν την ένταση του ήχου, τα κανάλια και να δώσουν άλλες εντολές στη συσκευή, ανάλογα με το εικονίδιο στο οποίο κάθε φορά διαλέγουν να εστιάσουν την ματιά τους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Προς το παρόν, η πρωτοποριακή τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και έτσι δεν αποφεύγει τις δυσλειτουργίες, όμως έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό τηλεχειριστήριο μελλοντικά. Οι υπάρχουσες «έξυπνες» τηλεοράσεις προσφέρουν στον χρήστη- τηλεθεατή έλεγχο μέσω φωνής και χειρονομιών, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποφεύγονται πάντα τα λάθη και οι τεχνικές δυσκολίες, καθώς η σχετική τεχνολογία δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, η τεχνολογία της σουηδικής Tobii δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί μέσα στην κινεζική τηλεόραση, αλλά ένας συνδεδεμένος ξεχωριστός αισθητήρας μεσολαβεί μεταξύ του θεατή και της τηλεοπτικής συσκευής, παρακολουθώντας συνεχώς πού κατευθύνονται τα μάτια του χρήστη. Καταγράφοντας τις παραμικρές κινήσεις των ματιών του, ο αισθητήρας επιτρέπει στον τηλεθεατή να πλοηγείται στο μενού της διεπαφής που εμφανίζεται στην οθόνη και έτσι να την ελέγχει.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας Χένρικ Έσκιλσον, η επαναστατική τεχνολογία μπορεί να βρει διάφορες εφαρμογές στους υπολογιστές και σε άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως στα αυτοκίνητα (για την προβολή πληροφοριών πάνω στο παρμπρίζ), στις αίθουσες των χειρουργείων και στα βιντεοπαιγνίδια.

Αρχικά, η Tobii ανέπτυξε την εν λόγω τεχνολογία για να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ελέγχουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς να έχουν ανάγκη από ποντίκι και πληκτρολόγιο. Η σουηδική εταιρία ευελπιστεί ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο της προϊόν για καταναλωτές εντός του 2013. Από την πλευρά της, η κινεζική εταιρία Haier είχε φέτος τον Ιανουάριο παρουσιάσει στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων του Λας Βέγκας μία άλλη καινοτομική, πλήρως ασύρματη, τηλεόραση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε η Αντωνιάδου



Στην έκτη θέση τερμάτισε η Χρυσούλα Αντωνιάδου στον τελικό της κατηγορίας SB4 στα 100μ. πρόσθιο γυναικών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν κατάφερε να πλασαριστεί στη ζώνη μεταλλίων, μένοντας έκτη με χρόνο 2:03.80.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ουκρανή Νατάλια Προλογκάεβα, με χρόνο 1:43.99, που είναι και νέο παγκόσμιο ρεκόρ! Στη δεύτερη θέση με το αργυρό μετάλλιο στο λαιμό βρέθηκε η Νορβηγίδα Σάρα Ρουνγκ με 1:45.68, ενώ το χάλκινε πήγε στην Ισπανίδα Τερέσα Περάλες, τερματίζοντας σε 1:56.17.


Διαβάστε περισσότερα...

Και άλλο μετάλλιο για την Ελλάδα!



Το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνική αποστολή των Παραολυμπιακών Αγώνων χάρισε ο Παύλος Μάμαλος, στην κατηγορία των 90κιλών στην άρση βαρών σε πάγκο. Ο Έλληνας πρωταθλητής ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, με 232 κιλά και έδωσε το πέμπτο συνολικά μετάλλιο για την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Μάμαλος έχασε το αργυρό μόλις για ένα κιλό, καθώς ο Κινέζος Κάι Χουιτσάο σήκωσε 233. Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στον Αιγύπτιο Χάνι Αμπνελχαντί, ο οποίος το κατέκτησε πολύ εύκολα, κάνοντας και νέο παραολυμπιακό ρεκόρ με 241 κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό;



Άλλη μια απόδειξη γιατί πρέπει να αποκαλούνται άτομα με ειδικές δυνατότητες και όχι με ειδικές ανάγκες κατέθεσε ο David Wetherill στο πινγκ πονγκ των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σε μια φάση που ο πόντος έμοιαζε χαμένος, με αυτοθυσία και τελείωμα που θα ζήλευε και επαγγελματίας προσέφερε ένα από τα χάι λάιτ της διοργάνωσης του Λονδίνου.


Δείτε το video:





Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάσα η «σχολική αλληλοβοήθεια»



Οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» θέλοντας να βοηθήσουν τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες στις μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται κάθε χρονιά για την προμήθεια σχολικών ειδών, πραγματοποιούν διήμερο «σχολικής αλληλοβοήθειας» την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου (6-9 το βράδυ) στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκεί θα μπορούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν κάθε είδους υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο (σχολικά βοηθήματα, ξενόγλωσσα βιβλία, τσάντες, κασετίνες, υλικά σχεδίασης και ζωγραφικής, ντοσιέ, χαρτί, τετράδια, φόρμες γυμναστικής κ.α.) ή να τα ανταλλάξουν με άλλα που έχουν ανάγκη. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο, αλλά σε καλή κατάσταση.

Στόχος της νέας δράσης αλληλοβοήθειας που υποστηρίζει ο Σύλλογος βιβλιοπωλών Λάρισας είναι να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό το οποίο μετά την ανταλλαγή θα διατεθεί από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας στις οικογένειες ανέργων και οικονομικά αδύναμων πολιτών που έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών ή σε ιδρύματα απόρων. Καλούνται οι Λαρισαίοι να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την ευαισθησία τους στηρίζοντας με την παρουσία και την προσφορά τους τη νέα δράση των «ΕΝ.ΠΟ.Λ».



Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιάζουν δωρεάν τα παιδιά



Το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κορινθίων, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών, θα πραγματοποιήσει δωρεάν προληπτικό εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών, για τη διασφάλιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, από τις 8 το πρωί, στο 6-ο ΚΑΠΗ Κορίνθου, από εθελοντές γιατρούς της πόλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από ανάπηρο


Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ αναφορικά με τις επανεξετάσεις αναπήρων.

«Τους έχω στείλει email, προσπαθώ τηλεφωνικά να επικοινωνήσω αλλά φυσικά κανένας δεν κάνει το κόπο να απαντήσει», αναφέρει και εύλογα διερωτάται: «Εγώ όπως και εκατοντάδες, πιθανόν χιλιάδες, άλλοι ανάπηροι ταλαιπωρούμαστε επί μήνες χωρίς να μας ενημερώνει καμιά υπηρεσία σχετικά με το πότε θα επανεξετάσουμε.

Έχει διακοπεί φυσικά η καταβολή της αναπηρικής συντάξεως, ενώ οι δόσεις της εφορίας και τα χαράτσια ‘τρέχουν’. Οι αρμόδιοι αδιαφορούν για το πως θα ζήσουμε, πως θα πληρώσουμε φάρμακα και φυσικά μας θέτουν προ του διλλήματος να πληρώσουμε την εφορία και να μην έχουμε να φάμε ή να μην πληρώσουμε και να φυτοζωούμε;»



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο Έλληνες στην δεκάδα



Δεν είναι κι άσχημα… Αναστάσιος Τσίου και Δημήτρης Ντομγκιόνι έριξαν την σφαίρα στον τελικό της κατηγορίας F57/58 πάνω από 12 μέτρα και πήραν την όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα.

Ο 38χρονος Τσίου έριξε την σφαίρα στα 12.64 μέτρα στην μοναδική έγκυρη προσπάθεια που έκανε ενώ ο 39χρονος Ντομγκιόνι κατετάγη ένατος με βολή στα 12.25 μέτρα.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος Ασαπάτοφ ενώ ο Πολωνός Ροκίτσκι και ο Νοτιοαφρικανός Λόρενς πήραν το ασημένιο και χάλκινο αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτος ο Καραμηνάς



Στην πέμπτη θέση κατετάγη ο Γιώργος Καραμηνάς στον τελικό του ακοντισμού για την κατηγορία F52/53. Ο 51χρονος Έλληνας πέταξε το ακόντιο στα 15 μέτρα και 37 εκατοστά, τόσα όσα και ο Τσέχος Χένρικ Πλανκ, επίδοση που ήταν η καλύτερη τους φετινή. Ένατος ήρθε ο Γεράσιμος Βρυώνης.

Ο Καραμηνάς είχε καλύτερη ρίψη στα 15.37 μέτρα αλλά παρόλο που ήταν η καλύτερη του φετινή ρίψη δεν κατάφερε να μπει στα μετάλλια. Ο Γεράσιμος Βρυώνης δεν ήταν σε καλή μέρα, πέταξε το ακόντιο στα 15.50 μέτρα και κατετάγη ένατος.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αλφόνσο Κάνιγχαμ από την Τζαμάικα (21.84 μ.), το ασημένιο ο Ιρανός Αμπντολρέζα Ζοκάρ (20.72 μ.) και το χάλκινο το πήρε ο Μεξικανός Μάξιμο (20.14 μ.).


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκατος ο Μπαράκας




Με καλύτερο άλμα, εκείνο στα 5 μέτρα και 41 εκατοστά, ο Θανάσης Μπαράκας κατετάγη δέκατος στον τελικό του μήκους ανδρών για την κατηγορία F11. Ο 41χρονος άλτης προσπάθησε για το κάτι παραπάνω χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρουσλάν Κατούσεφ ο οποίος έκανε άλμα στα 6 μ. και 46 εκ. ενώ το ασημένιο πήρε ο Αμερικανός Ελέξις Τζιλέτ με άλμα στα 6.34. Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Κινέζος Ντουάν Λι, κάνοντας προσωπικό ρεκόρ (6.31μ.).



Διαβάστε περισσότερα...

Υπέγραψε για τα επιδόματα της Πρόνοιας


Την απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των δήμων στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησης που παίρνουν για το μήνα Σεπτέμβριο, ύψους 97.000.000 ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Η διάθεση ποσού 35 εκ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων του Ιουλίου, συνολικού ποσού 5.288.442,26 ευρώ, με τους δικαιούχους να φτάνουν τους 14.700.

Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες της χώρας στους δικαιούχους νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.




Το σχόλιό μας: Επιτέλους όπως φαίνεται αυτό το δίμηνο (Ιουλίου - Αυγούστου) θα το πληρωθούν οι δικαιούχοι κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Στο… τσακ η Σμαραγδή




Στον τελικό των 100 μέτρων για την κατηγορία T46 προκρίθηκε η Στέλλα Σμαραγδή. Η 17χρονη Ελληνίδα έτρεξε σε χρόνο 13.94, κατετάγη 4 στην πρώτη προκριματική σειρά και με τον όγδοο καλύτερο χρόνο κατάφερε να περάσει στον τελικό του αγωνίσματος.

Η Σμαραγδή κατάφερε να περάσει την Λάλβαλα από την Σρι Λάνκα η οποία έτρεξε σε 13.96και στο… τσακ πήρε την πρόκριση στον τελικό που θα γίνει αύριο Τετάρτη , στις 23:00 ώρα Ελλάδος.



Διαβάστε περισσότερα...

Βλέπει μετάλλιο ο Τσαπατάκης



Με τέτοια εμφάνιση πώς να μην βλέπει μετάλλιο; Ο Αντώνης Τσαπατάκης με χρόνο 1:44.29 κατετάγη τρίτος στην δεύτερη προκριματική σειρά στα 100 μέτρα πρόσθιο και κατηγορία SB4, καταφέρνοντας έτσι να περάσει στον τελικό του αγωνίσματος (21:03) αφού ήταν πέμπτος στο σύνολο.

Αν ο Τσαπατάκης κάνει αντίστοιχο χρόνο και στον τελικό τότε θα βρίσκεται πολύ κοντά στο μετάλλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλεισμός για Τσότρα




Δεν τα κατάφερε ο Νίκος Τσότρας να προκριθεί στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S7. Ο Έλληνας κολυμβητής κατετάγη πέμπτος στην δεύτερη προκριματική σειρά και δέκατος στο σύνολο, πράγμα που σημαίνει πως αποκλείστηκε από τον τελικό του αγωνίσματος.

Ο Τσότρας κολύμπησε σε χρόνο 31.09 αλλά δεν ήταν αρκετός έτσι ώστε να προχωρήσει και στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο.



Διαβάστε περισσότερα...

Τελικό η Αντωνιάδου




Το εισιτήριο για τον τελικό των 100 μέτρων πρόσθιο στην κατηγορία SB4 στην κολύμβηση πήρε η Χρυσούλα Αντωνιάδου. Η 17χρονη Ελληνίδα ήρθε τρίτη στην πρώτη προκριματική σειρά με χρόνο 2:04.56 και όντας έκτη στο σύνολο θα λάβει μέρος στον τελικό του αγωνίσματος (21:12 ώρα Ελλάδος). Παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 1:44.90 η Ουκρανή, Ναταλία Προλογκάγιεβα.

Μάλιστα, η προκριματική σειρά που συμμετείχε η Αντωνιάδου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα αφού η Ουκρανή πρωταθλήτρια Προλογκάγιεβα κολύμπησε τα 100 μέτρα σε 1:44.90 κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ και έβαλε πλώρη για το χρυσό μετάλλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο χρυσό!




Το πρώτο χρυσό μετάλλιο πανηγυρίζει η ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Γκουντάνης και Μαρία-Ελένη Κορδαλή μετά από εξαιρετική πορεία στην κατηγορία BC3 του μπότσια, ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό της Πορτογαλίας με σκορ 4-1!

Η ελληνική ομάδα είχε εξασφαλίσει από τη Δευτέρα το μετάλλιο, περνώντας… αέρα το Βέλγιο (7-0) στον ημιτελικό και με μια πολύ καλή εμφάνιση στον τελικό του αθλήματος, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, που είναι το πρώτο της αποστολής μας στο Λονδίνο.

Έτσι, το χρυσό στο μπότσια, είναι το τέταρτο συνολικά για την Ελλάδα στους 14ους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.






Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά


Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά άπορων οικογενειών οργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας με τη συνεργασία της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης και το Τμήμα Πρόνοιας.

Το θέμα συζητήθηκε με τον Σύλλογο Φροντιστών του νομού και τον κ. Ανδρέα Κατσανάκη και αποφασίστηκε να δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα παιδιά άπορων οικογενειών τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια που θέτει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος είναι το χαμηλό εισόδημα. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οικογενειών οι οποίες δε μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα χρειάζονται για την εκπαίδευσή τους, ενώ όπως ανέφερε σε όλη τη διαδικασία θα υπάρχει ανωνυμία και τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστηριακά τμήματα χωρίς να πληρώνουν.
Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετοχές και τα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα μπορούν να παίρνουν από την αντιδημαρχεία Παιδείας στο τηλέφωνο 2682360648 και από το τμήμα πρόνοιας στο τηλέφωνο 2682089006.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και στην Τρίπολη δωρεάν μαθήματα


Με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Ο δήμος Τρίπολης απευθύνθηκε στους συλλόγους και ζήτησε τη συνεργασία τους για τη δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα παιδιά απόρων οικογενειών τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια που θέτει η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, Μ. Εικοσιδέκα, με δηλώσεις της σημείωσε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε «να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος εκμάθησης ξένων γλωσσών, αλλά και φροντιστηριακών μαθημάτων μέσης εκπαίδευσης». 


Διαβάστε περισσότερα...

«Ντρέπομαι για την Ελλάδα μου»



Η πρόεδρος Καρκινοπαθών Ελλάδος Περσεφώνη Μήττα ξεσπά για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν χιλιάδες καρκινοπαθείς οι οποίοι δε έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.

Δείτε το δριμύ κατηγορώ που καταθέτει στην κάμερα του Skai και στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου.
Διαβάστε περισσότερα...

Αθεόφοβοι... έκλεψαν μέχρι και τους ΑμεΑ


Tα ελάχιστα χρήματα που υπήρχαν στο κουτί του Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων Αχαΐας στην οδό Τεμπών 8, πίσω από τις εγκαταστάσεις του Λαδόπουλου, έβαλαν στόχο άγνωστοι διαρρήκτες το περασμένο Σάββατο.

Ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον σύλλογο για τη στέγαση των ατόμων που πάσχουν από προβλήματα ακοής εδώ και δύο χρόνια, όμως όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του συλλόγου, ο δήμος της Πάτρας δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες. Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, παραθυρόφυλλα στο κτίριο...



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια προϊόντα πρέπει να παρέχουν τα κυλικεία των σχολείων



Να σταματήσουν τα απαγορευμένα τρόφιμα, ζητούν οι καταναλωτικές ενώσεις.

Τα σχολικά κυλικεία πρέπει να παρέχουν ασφαλή για την υγεία των μαθητών προϊόντα. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσιεύει τον κατάλογο με τα προϊόντα που πρέπει να βρίσκονται στα ράφια των κυλικείων των δημοτικών σχολείων.

Αυτά είναι σάντουιτς – τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλό είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμαρίων. Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων. Σταφιδόψωμα, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία μέχρι 60 γραμμάρια.

Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία μέχρι 60 γραμμάρια, η περιεκτικότητα των οποίων, σε λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100 γραμμάρια, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, τα ολικά λιπαρά τα 10 γραμμάρια, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5 γραμμάρια, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5 γραμμάρια. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες (μέχρι 200 γραμμάρια) με τυρί φέτα ή κασέρι.

Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία. Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο). Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml). Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.

Τα κυλικεία των γυμνασίων, των λυκείων καθώς και των νυχτερινών σχολείων μπορούν να έχουν όλα τα παραπάνω προϊόντα με τη μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται σε συσκευασία 500 ml, οι ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια, μέλι, σε ατομική συσκευασία, χαλβά, παστέλι σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια, σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30 γραμμάρια.

Καφές και αφεψήματα υπάρχουν σε όλα τα κυλικεία αλλά μόνο για το προσωπικό.

«Παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου και επειδή, κάθε χρόνο, πολλά κυλικεία διαθέτουν μη εγκεκριμένα είδη, με επιχείρημα την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή τη δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη, από τα γειτονικά καταστήματα, ζητούμε άμεσους και αυστηρούς ελέγχους, από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και τις περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ», αναφέρει το ΚΕ.Π.ΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε ποιοί δημόσιοι οργανισμοί καταργούνται



Στη Βουλή το νομοσχέσιο για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις.

Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου συγχωνεύονται και καταργούνται 213 νομικά πρόσωπα στα οποία απασχολούνται 5.256 εργαζόμενοι και επιχορηγούνται ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό με 40 εκατ. ευρώ.

Οι οργανισμοί που συγχωνεύονται είναι οι εξής:

- Ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η HELEXPO.

- Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης.

- Το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

- Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

- Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Αγορά Ρέντη) και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

- Συγχωνεύονται 29 φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

- Συγχωνεύονται 39 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

- Συγχωνεύονται 65 Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών.

- Συγχωνεύονται 63 Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων.

Οι οργανισμοί που καταργούνται είναι οι εξής:

- Το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών.

- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας - Πληροφόρησης και Πολιτισμού.

- Το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.

- Το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων.

- Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

- Η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικά είδη για τα άπορα παιδιά



O Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών συνεργάζεται με το ARK Festival.

Το ARK Festival συνεργάζεται με τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών και καλεί τους επισκέπτες των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στην «Τεχνόπολις» να φέρουν και σχολικά είδη που είναι σε καλή κατάσταση προκειμένου το δίκτυο Κοινωνικής Αλληλοβοήθειας, τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Αθηναίων, να τα προωθήσει σε παιδιά που τα χρειάζονται.

Τα σχολικά είδη τα οποία έχουν διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες των δικαιούχων του Κόμβου είναι: τσάντες, τσαντάκια κολατσιού, παγουράκια, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, χαρτιά Α4, σχολικά τετράδια, χάρτινοι φάκελοι Α4, μπογιές, μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής, χρωματιστά χαρτιά, πλαστελίνες, πηλός.

Για τους μη γνωρίζοντες, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών αποτελεί τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Αθηναίων, λειτουργεί υποστηρικτικά και συνεργάζεται με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Στόχος του είναι η συλλογή και η διάθεση αγαθών σε άπορα άτομα και οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε όσα είναι χρήσιμα για την καθημερινή διατροφή και διαβίωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για παιδιά και γονείς



Η 3η Μικρόπολις από 20 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη.

Η Μικρόπολις ανοίγει ξανά τις πύλες της! Περισσότερο συναρπαστική από κάθε άλλη φορά! Και φέτος τα παιδιά ηλικίας 2-13 ετών μαθαίνουν παίζοντας, μέσα από ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολύχρωμων εργαστηρίων.

Ευρηματική και ψυχαγωγική η «πόλη θαύμα», που αγκάλιασαν χιλιάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, μεταμορφώνει την Τεχνόπολη σε ένα πρωτόγνωρο διαδραστικό πάρκο και ένα μοναδικό «οικοσύστημα» εμπειριών και δημιουργίας. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημίων, ιδρυμάτων, μουσείων, εκδοτικών οίκων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών σχημάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ευθύνης για παιδιά.

Γιατί στη Μικρόπολις εκπαιδεύοντας τους πολίτες του αύριο χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου: 09:00 – 14:00 μόνο για σχολικές ομάδες
Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου: 10:00 – 20:00

Τιμή εισιτηρίου: 4€


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικά φροντιστήρια στη Θεσσαλονίκη



Παρέχονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Δίπλα στους μαθητές ασθενών κοινωνικών ομάδων ή οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει τα κοινωνικά φροντιστήρια, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στα κοινωνικά φροντιστήρια παρέχονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από έμπειρους καθηγητές, σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κυρίως στα βασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, έκθεση, άλλα και σε εξειδικευμένα μαθήματα ή σε ξένες γλώσσες, ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μαθητών.

Τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το κοινωνικό φροντιστήριο στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης για μαθητές Β' και Γ' Λυκείου που θα προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι μαθητές, που θα επιλεγούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα, θα διδάσκονται έκθεση, αρχαία ελληνικά (άγνωστο κείμενο), αρχές οικονομικής θεωρίας και οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων. Τα τμήματα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και οι παρακολουθήσεις θα είναι δύωρες για κάθε μάθημα.

Αντίστοιχες υπηρεσίες εξετάζει να δημιουργήσει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που ήδη αναζητά τρόπους για την διδασκαλία από εθελοντές δασκάλους.

Στην Καλαμαριά, το Κίνημα Πολιτών, που ήδη έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το δικό του Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, ανέπτυξε την πρωτοβουλία δωρεάν φροντιστηρίου, με τμήματα για μαθητές όλων των βαθμίδων και διάφορες θεματικές ενότητες. Έτσι, πρόκειται να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, εκμάθησης ξένων γλωσσών (Αγγλικά- Γαλλικά), εξωσχολικών δραστηριοτήτων μαθητών Δημοτικού (μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ.)

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Δικτύου Ανταλλαγής ΚοιΝο Ελένη Παπαθεοδοσίου, θα λειτουργήσουν και τμήματα σχεδίου και οικονομίας για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. «Στα μαθήματα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε μαθητής, με την προϋπόθεση ότι κάποιο μέλος της οικογένειας θα γίνει μέλος του Δικτύου και θα προσφέρει εθελοντική εργασία. Το Δίκτυο προωθεί την ισότιμη ανταλλαγή υπηρεσιών» δήλωσε στο ΑΜΠΕ. Τα μαθήματα θα γίνονται στα γραφεία του Κινήματος (Σάντας 7).

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε στην Καβάλα ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, με στόχο να στηρίξει τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ο Σύλλογος, με τη συνδρομή εθελοντών καθηγητών, προσφέρει για δεύτερη συνεχή χρονιά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Τα μαθήματα που θα διδάσκονται, σύμφωνα με το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό, είναι μαθηματικά, φυσική, χημεία, αρχαία και αγγλικά. Τα μαθήματα θα παραδίδονται κατά τις απογευματινές ώρες στον πολυχώρο Σήματα Καπνού- Βότση 10.


Διαβάστε περισσότερα...

Αίσχος! Έκλεψαν τρόφιμα και ρούχα απο την Κιβωτό του κόσμου



Ξεπέρασε κάθε όριο το θράσσος των κακοποιών που λήστεψαν την αποθήκη της Κιβωτού του κόσμου, της οργάνωσης που ίδρυσε ο πατέρας Αντώνιος για να βοηθά εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες που ζουν μέσα στη φτώχεια.

Οι ληστές δε σεβάστηκαν ούτε αυτό. Χωρίς ντροπή παραβίασαν τα ξημερώματα της Κυριακής την είσοδο της αποθήκης της Κιβωτού του κόσμου που βρίσκεται στον Κολωνό.

Με σιδηρολοστούς άνοιξαν τις κούτες με τα τρόφιμα που προορίζονταν για το συσσίτιο και άρπαξαν 400 κιβώτια με λάδι και άλλα προϊόντα. Ομως δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Εκλεψαν και ρούχα που θα δίνοντας σε παιδιά και οικογένειες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Την κλοπή ανακάλυψαν το πρωί της Δευτέρας 3/09/2012 συνεργάτες της Κιβωτού οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν τον πατέρα Αντώνιο, τον άνθρωπο που το 1998 ίδρυσε την Κιβωτό σε ηλικία μόλις 26 ετών, μόνο και μόνο για να προσφέρει αγάπη και βοήθεια στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Aπό τότε έχει κάνει πολύ και καλή δουλειά.

Δυστυχώς το προγραμματισμένο συσσίτιο δε θα γίνει μετά την κλοπή των τροφίμων μέχρι να κάποιοι να προσφέρουν από το υστέρημά τους νέα τρόφιμα και ρούχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο παχαίνουν οι πρώην καπνιστές



Ψηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις η μέση πρόσληψη βάρους.

Βρετανοί και γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέση πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με ό,τι πίστευαν ή εκτιμούσαν έως τώρα οι ερευνητές. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο site της British Medical Journal οι πρώην καπνιστές πρέπει να αναμένουν ότι θα παχύνουν κατά πέντε κιλά μέσα στον επόμενο χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος.

Πρόκειται για έναν αριθμό κιλών αρκετά μεγαλύτερο από τα τρία κιλά που αναφέρονται στα σχετικά εγχειρίδια διακοπής του καπνίσματος ή από τα 2,3 κιλά που πολλές γυναίκες καπνίστριες αναφέρουν ότι είναι «πρόθυμες» να ανεχτούν προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση 62 προηγούμενων μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώην καπνιστές παίρνουν κατά μέσο όρο 4,67 κιλά στους δώδεκα μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον κιλών λαμβάνεται τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Βέβαια, οι αλλαγές του βάρους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Το 16% όσων κόβουν το κάπνισμα χάνουν βάρος, ενώ το 13% παίρνουν πάνω από 10 κιλά. Η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης δεν επηρεάζει την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους.

Το εύρημα των επιστημόνων θεωρείται σημαντικό προκειμένου οι καπνιστές να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σε σχέση με το βάρος τους όταν αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα.


Πηγή:
http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέλι, το θαυματουργό



Μάθετε τα πάντα για τη θεραπευτική του δράση.

Μέλι. Ένα υπέροχο ιξώδες γλυκαντικό, που παράγεται από τις μέλισσες για δική τους τροφή αρχικά. Με πολυποίκιλη γεύση και υφή, ανάλογη του τύπου των λουλουδιών από τα οποία έχει προέλθει . Η πιο ευρέως διαδεδομένη του μορφή παρασκευάζεται από τριφύλλι, φίλυρες και τα άνθη της ακακίας, το θυμάρι και την λεβάντα. Τα χρώματά του ποικίλλουν επίσης, λευκό, πορτοκαλί, κόκκινο και σε κάποιες περιπτώσεις, σχεδόν μαύρο, και αποτελούν τον βασικό παράγοντα κρίσης της ποιότητας του μελιού.

Με ιστορία που χάνεται στον χρόνο…

Από τον άνθρωπο, χρησιμοποιείται τα τελευταία 2.500 χρόνια, όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και ως φάρμακο, λόγω των ιδιοτήτων του, οι οποίες θα αναφερθούν εκτενέστερα παρακάτω. Για πολλούς αιώνες, σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείτο ιερό, λόγω των γλυκών του ιδιοτήτων και της σπανιότητάς του. Χρησιμοποιείτο ευρέως για ποικιλία φαρμακευτικών και καλλυντικών σκοπών, και επειδή επιπλέον, ήταν ένα πολύ ακριβό αγαθό, για ένα μεγάλο διάστημα χρησιμοποιείτο μόνο από τους πλουσίους.

Μόνο ή με… παρέα

Εκείνο που αναμφίβολα κάνει το μέλι ένα τόσο δημοφιλές και αγαπημένο στο ευρύ κοινό προϊόν, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί αυτό να καταναλωθεί με όλους τους πιθανούς τρόπους. Τρώγεται μόνο του είτε ανακατεύεται με χυμό, ή με ζεστό νερό σαν ηδύποτο, ή ρόφημα. Συνοδεύει, επίσης, αρτοσκευάσματα σαν επάλειψη μαζί με φυτική μαργαρίνη τύπου soft ή μόνο του ενώ μπορεί να συνδυάζεται με άλλα βότανα και φρούτα σε διάφορες συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής.

Αντί ζάχαρης

Αποτελεί μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία, η οποία μπορεί σε πολλές περιπτώσεις τροφίμων και ποτών, να αντικαταστήσει την ζάχαρη, καθώς εμπεριέχει στο 69% της σύνθεσής του, γλυκόζη και φρουκτόζη. Ως γνωστόν, ο ποσοτικά ιδανικός ανεφοδιασμός του ήπατος με γλυκόζη, είναι πολύ σημαντικός για τον καλύτερο δυνατό μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το μέλι, αποτελεί ιδανικό καύσιμο για το συκώτι, γιατί η αναλογία του σε γλυκόζη και φρουκτόζη ακουμπάει το ιδανικό πηλίκο 1 προς 1. Η φρουκτόζη, επιπλέον, βοηθάει στη μετατροπή και ενσωμάτωση της γλυκόζης, στην αποθηκεύσιμη μορφή της στο ήπαρ και τα μυϊκά κύτταρα, το γλυκογόνο. Επιπρόσθετα, η επαρκής αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ, καθίσταται απαραίτητη για τροφοδότηση του εγκεφάλου με καύσιμο κατά την διάρκεια του ύπνου και της παρατεταμένης άσκησης.

Μέλι διά πάσαν νόσον;

Κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση μελιού, μπορεί να βελτιστοποιήσει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Επιπλέον, έχει αναφερθεί μια αποδεδειγμένα ευεργετικότερη επίδραση του μελιού, στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Το μέλι επιβραδύνει επίσης την οξείδωση της κακής LDL-c χοληστερίνης, η οποία είναι η πρωταρχική υπαίτιος της εμφάνισης αθηροσκλήρυνσης.

Όπλο στη στοματική υγεία

Παρουσιάζει έντονη αντιμικροβιακή δράση ενάντια στην πλειοψηφία των γνωστών βακτηρίων της οδοντικής πλάκας. Και οδηγεί σε δραστική μείωση παραγωγής οξέων, σκοτώνοντας ή αδρανοποιώντας βακτήρια που θεωρούνται απολύτως υπεύθυνα για εμφάνιση τερηδόνας. Αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη λοιπών στοματικών βακτηρίων.

Παχαίνει το μέλι;

Είναι σημαντικότατη πηγή ενέργειας και υδατανθράκων στον οργανισμό, καθώς παρέχει 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως η γλυκόζη που περιέχεται στο μέλι , είναι μια από τις πιο εύκολα απορροφήσιμες από τον οργανισμό. Όπως διαπιστώθηκε από έρευνες του τμήματος Exercise & Athlete Nutrition, του Memphis University, το μέλι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατάνθρακα, για την απαραίτητη “φόρτιση” του ασκουμένου, πριν από την προπόνηση, όχι μόνο επειδή είναι εύπεπτο και απελευθερώνεται με σταθερό ρυθμό στο μυϊκό σύστημα, αλλά κι επειδή αυξάνει την αντοχή των μυών και εξουδετερώνει το αίσθημα της κόπωσης. Η κατανάλωσή του με ζεστό νερό πριν την προπόνηση, οδηγεί σε αφομοίωση του σωματικού λίπους και διαφορετική αποθήκευσή του στο σώμα. Άρα, κατ’ επέκταση, σε μείωση του σωματικού βάρους.

Βιταμίνες και μέταλλα

Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Περιέχει βιταμίνη C, ποικιλία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, D, και Ε. Σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, φώσφορο, θείο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο, ιώδιο, χλώριο και ψευδάργυρο. Συνιστά εξαιρετικό τονωτικό του εντερικού σωλήνα, λόγω της χολίνης που περιέχει, με συνακόλουθο, να χρησιμοποιείται συχνά πυκνά, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Έχει έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα, λόγω των αμινοξέων που περιέχει: λυσίνη, τρυπτοφάνη, κυστεΐνη, ιστιδίνη, τυροσίνη, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Η θεραπευτική του δράση

Έχει έντονη χρήση, βάσει τελευταίων κλινικών ερευνών και στη θεραπεία και επούλωση πληγών. Με τεκμηριωμένα λοιπόν στοιχεία, φαίνονται ότι το μέλι:

Καταπραΰνει τοπικά τον πόνο
Λόγω της οσμωτικότητάς του, ξηραίνει τα βακτήρια και τα αναχαιτίζει, λόγω του υδρογονικού υπεροξειδίου που παράγει.
Ενεργοποιεί πιο άμεσα την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, από την παροχή γλυκόζης στα λευκά αιμοσφαίρια.
Μειώνει τη φλεγμονή και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, ενώ βοηθά στην αποβολή των νεκρών ιστών.
Συνιστά ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Βελτιώνει την ανοσία του σώματος, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Καλλωπισμός και περιποίηση δέρματος.

Φαρμακευτική χρήση

Penn State College of Medicine - Απαλύνει τις φωνητικές χορδές. Ανακουφίζει τον λαιμό από τον βήχα και συντελεί σε καταπολέμηση κάποιων ιώσεων.

Lund University, Sweden - H κατανάλωση μελιού βοηθάει στην πέψη και στην αύξηση της ενέργειας και είναι η αποτελεσματικότερη αγωγή, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φαρμακευτικό αντιβιοτικό προς τη θεραπεία του έλκους στομάχου, της γάγγραινας και των λοιμώξεων χειρουργικών τομών.

Christie Hospital, Dipsbury, Manchester - Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το μέλι για την ταχύτερη αποκατάσταση ασθενών με καρκίνο, μετά από επεμβάσεις αφαίρεσης καρκινώματος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ψυχολογικές θεραπείες



Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου οι ερευνητές επισημαίνουν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά κατάθλιψης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το επίπεδο της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, τόσο ως άτομα όσο και σε κοινωνικό επίπεδο αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Το άγχος, η αγωνία και η απόγνωση φαίνεται να είναι συναισθήματα που βιώνουν έντονα σήμερα οι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας, της πρωτόγνωρης αβεβαιότητας και αίσθησης ανασφάλειας. Από την άλλη, τα χαμηλά επίπεδα δημιουργικότητας, ουσιαστικής κοινωνικής συνοχής και συνεργασίας, ανάληψης υγιούς ρίσκου για αλλαγή και σύνθεση οράματος φαίνεται να επιτείνουν αυτή την αίσθηση.

Πώς μπορoύν να βοηθήσουν οι ψυχολογικές θεραπείες;

Οι ψυχολογικές θεραπείες είναι πια στις μέρες μας ένας τόσο εμπειρικά όσο και ερευνητικά ένας έγκυρος τρόπος για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών που μπορεί να βιώνουν οι άνθρωποι σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Όπως για το σώμα υπάρχει ο γιατρός, με ανάλογο τρόπο για το ψυχικό επίπεδο υπάρχει ο ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στις ψυχολογικές θεραπείες.

Ειδικά σε περιόδους κρίσης (π.χ. σε προσωπικό, σε διαπροσωπικό, σε κοινωνικό, σε επαγγελματικό ή άλλο επίπεδο) οι άνθρωποι συμβαίνει να βιώνουν περισσότερο έντονο αρνητικό στρες.
Μπορεί να νιώθουν πιο συχνά απ’ότι συνήθως απόγνωση, απελπισία, αγωνία, που να μην είναι τόσο εύκολο κι απλό να τη διαχειριστούν όπως μέχρι τώρα συνήθιζαν.
Μπορεί να επιζητούν την ασφάλεια σε τέτοιο βαθμό που να αποσταγγίζεται η δημιουργικότητά τους κι η αγάπη τους για την ίδια τη ζωή.
Μπορεί να επιλέγουν την απομόνωση ως τρόπο αντιμετώπισης του φόβου και του θυμού που βιώνουν για την κατάσταση. Μπορεί να σκέφτονται ακραίες ή μη ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματά τους που μπορεί να είναι ζημιογόνες για τους ίδιους ή/και τους άλλους, αν συμβούν και στην πράξη.
Μπορεί ακόμα να αρνούνται το πώς ή το πόσο τους επηρεάζει μια δυσάρεστη κατάσταση και να παριστάνουν ότι ‘δεν συμβαίνει τίποτα’ ή ότι ‘δεν τους αφορά’, φτάνοντας έτσι κάποιες φορές στην απάθεια και στην αδιαφορία.
Η συμβουλευτική και οι ψυχολογικές θεραπείες έχουν να προσφέρουν ένα χρήσιμο ρόλο όταν οι άνθρωποι βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες, σημαντικές αλλαγές, δύσκολες περιόδους ή κι όταν απλά θέλουν να βρουν νέα νοήματα στη ζωή τους ή να γνωρίσουν τον εαυτό τους περισσότερο. Όπως συμβαίνει σε όλες τις επιστήμες που έχουν ένα αξιόλογο και χρήσιμο αγαθό να προσφέρουν έτσι και η συμβουλευτική και η ψυχολογία μπορούν να συμβάλλουν στη συναισθηματική υγεία του κάθε ανθρώπου χωριστά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Έξω από τα στερεότυπα

Αρκετοί άνθρωποι έχουν σχηματίσει ως ένα βαθμό τις εντυπώσεις τους για τις ψυχολογικές θεραπείες μέσα από τις ταινίες, ίσως κάποιες φορές μπορεί να πλησιάζουν την πραγματικότητα αλλά συχνά προβάλλονται μέσα από υπερβολή και στερεότυπα.

Άλλοι μπορεί να θεωρούν ότι το να πάνε σε έναν ψυχολόγο φανερώνει κάποιου είδους ανεπάρκεια ή αδυναμία, ενώ άλλοι μπορεί να προσδοκούν ότι ψυχολόγος θα τους πει τι θα κάνουν για όλα τους τα προβλήματα. Άλλοι φοβούνται μήπως ακούσουν κάτι που θα τους τρομάξει ή ανησυχούν για το πώς θα τους κρίνει ο περίγυρός τους γι’ αυτή τους την επιλογή. Άλλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει καν η ανάγκη για ένα τέτοιο επάγγελμα, αφού έχουν τους φίλους τους, ενώ άλλοι έχουν μάθει ή επιλέγουν για δικούς τους λόγους να το απαξιώνουν ολοκληρωτικά.

Είναι φυσικό για ένα νέο επάγγελμα – μόλις 100 χρόνων περίπου στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα – να υπάρχουν διάφοροι μύθοι ή στερεότυπα γύρω από αυτό. Είναι κάτι που φαίνεται να συμβαίνει συχνά όταν κάτι είναι νέο ή οι πληροφορίες γι’αυτό είναι αμφιβόλου ποιότητας ή ελλιπείς. Ωστόσο, περισσότερο από ποτέ υπάρχει η δυνατότητα να μάθεις από έγκυρες πηγές γι΄αυτό το αντικείμενο και για το τι μπορεί να σου προσφέρει και τι όχι. Είναι, επίσης, φυσιολογικό η απόφαση για να επισκεφθεί κάποιος έναν θεραπευτή να εμπεριέχει αρχικά κάποιο φόβο ή άγχος.

Η επιλογή του θεραπευτή

Όπως και σε άλλα επαγγέλματα – ειδικά ανθρωπιστικά – είναι χρήσιμο να βρεις τον καλύτερο θεραπευτή για εσένα. Είναι βασικό να γνωρίζεις ότι αυτός/η που θα σου προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες διαθέτει ανάλογα επαγγελματικά προσόντα: την εκπαίδευση, τις ικανότητες, να είναι μέλος έγκριτων επαγγελματικών συλλόγων/σωματείων, την εμπερία.

Πάντα μπορείς να ρωτήσεις τον θεραπευτή/τριά σου για τα επαγγελματικά του/της προσόντα, να πάρεις μια δεύτερη γνώμη ή να δεις διάφορους θεραπευτές για να αποφασίσεις.

Για παράδειγμα ένας καλός θεραπευτής:

Έχει εκπαιδευτεί κι έχει την ικανότητα να ‘ακούει καλά’, εργάζεται σε ένα υγιές περιβάλλον όπου αισθάνεσαι την άνεση να του/της μιλήσεις με εχεμύθεια, επιδεικνύει σεβασμό, ενδιαφέρεται για την ευεξία σου, έχει τα κατάλληλα θεραπευτικά όρια (π.χ. σεξουαλικές, αντιδεοντολογικές ή ανήθικες πράξεις δεν είναι αποδεκτές στη θεραπευτική σχέση).
Όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα, η ψυχοθεραπεία δεν είναι πανάκεια ούτε προσφέρει ‘μαγικές’ λύσεις. Μπορεί όμως να είναι ένα δώρο που επιλέγεις να προσφέρεις στον εαυτό σου, μια διαδικασία εξερεύνησης, ένα θεραπευτικό ταξίδι που έχεις την ευκαιρία μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής σχέσης να το μοιραστείς και με έναν άλλο άνθρωπο, τον θεραπευτή ή τη θεραπεύτρια που θα επιλέξεις. Και που μπορεί να συνεχιστεί και μετά.
Η συμβουλευτική και η θεραπεία μπορούν να σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τους τρόπους που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και συμπεριφέρεσαι με τρόπους πιο κοντά στον αυθεντικό σου εαυτό. Οι ψυχολογικές θεραπείες είναι μια ακόμη επιλογή και δυνατότητα που σου προσφέρεται στις μέρες μας και που μπορείς να έχεις εσύ και οι άνθρωποι που νοιάζεσαι.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνουν έως 15% τα δίδακτρα τα φροντιστήρια λόγω κρίσης



Οι αντίστοιχες μειώσεις το 2011 είχαν φτάσει το 20%.

Σε μείωση των διδάκτρων μέχρι και 15% ετοιμάζονται να προχωρήσουν τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, συναισθανόμενοι, όπως αναφέρουν, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες.

Η μείωση φέτος αναμένεται να φτάσει ανά περίπτωση έως και το 15%, ενώ πέρυσι είχαν μειώσει τα αντίστοιχα δίδακτρα μέχρι και 20%.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κοινωνικό φροντιστήριο αντίδοτο στην κρίση



Τριάντα καθηγητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον Πύργο.

To Κοινωνικό Φροντιστήριο του Πύργου ξεκίνησε από μια ιδέα και μια πρόταση καθηγητών, καθώς υπάρχουν πολλοί μαθητές που θέλουν να συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν την φροντιστηριακή δαπάνη.

Και υπάρχουν πολλοί καθηγητές, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που με ανιδιοτέλεια και κοινωνική ευαισθησία προσφέρονται να καλύψουν τις φροντιστηριακές ανάγκες αυτών των μαθητών. Όπως αναφέρει τοilialive.gr, ο δήμος Πύργου βοήθησε να συναντηθούν αυτές οι δύο γραμμές, της ανάγκης και της προσφοράς. Αγκάλιασε την ιδέα και έθεσε υπό την αιγίδα του την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Μέχρι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους τριάντα οι καθηγητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Ήδη ολοκληρώνεται η κατάρτιση του οργανισμού λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου.

Τα πρώτα τμήματα θα αφορούν μαθητές της Γ΄ Λυκείου ενώ παράλληλα οργανώνονται για την Β΄ και Α΄Λυκείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχουν από αναιμία και μένουν χωρίς φάρμακα



Ο ΕΟΠΠΥ καθυστερεί τα φάρμακα αποσιδήρωσης.

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία του νομού Τρικάλων που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο Τύπου τα φάρμακα αποσιδήρωσης καθυστερούν πάνω από ένα μήνα να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία του Οργανισμού θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της υγείας στη χώρα μας.

«Οι περικοπές στον τομέα της υγείας απειλούν τη ζωή όλων των Ελλήνων με πρώτους τους χρόνιο πάσχοντες, οι οποίοι θα πεθάνουν σύντομα ως θυσία στην ευημερία των στατιστικών και των αριθμών».

Γιάννης Μακριδακης, από συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, (29-8-2012)

Τα λόγια του Χιώτη συγγραφέα μπορεί σε κάποιους να φαίνονται υπερβολικά, στους πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία του νομού Tρικάλων. όμως, φαίνονται εξαιρετικά επίκαιρα. Ένας από τους λόγους που μας βρίσκουν σύμφωνους είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ, από το φαρμακείο του οποίου προμηθευόμαστε τα φάρμακα της αποσιδήρωσης, καθυστερεί πάνω από ένα μήνα να μας φέρει τα απαραίτητα για την υγεία μας φάρμακα. Αν συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η ζωή μας σύντομα θα γίνει κουρμπάνι στη λατρεία του Μαμμωνά που κυβερνά τις κοινωνίες μας

Ρωτάμε τους Τρικαλινούς βουλευτές σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την επίλυση του προβλήματος που αφορά πολλές κατηγορίες πασχόντων. Ας μας ενημερώσουν για να ξέρουμε τι από τα δύο να κάνουμε, να περιμένουμε λύση στο πρόβλημα ή να τακτοποιήσουμε όσο προλαβαίνουμε τις εκκρεμότητες της ζωής μας και να περιμένουμε καρτερικά το μοιραίο;»


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν σύνταξη απορίας του ΟΓΑ σε υπέργηρη



Γιατί βρέθηκε με σπίτι στην καμένη γη από το 2007.

H κρατική αναλγησία αποτυπώνεται σε όλη της την έκταση στην περίπτωση μιας υπέργηρους από την Παλαιοβαρβάσαινα Ηλείας στην οποία ο ΟΓΑ έκοψε τη σύνταξη απορίας μετά το θάνατο του συζύγου της, επειδή βρέθηκε να έχει στην κατοχή της μια αγροικία ανάμεσα στην καμένη έκταση από τις φωτιές του 2007 .

Το απίστευτο περιστατικό, σύμφωνα με το ilialive.gr αποκάλυψε μιλώντας στο patrastimes.gr η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Αχαΐας δικηγόρος Κυριακή Αθανασιάδη.

Σύμφωνα με την κ. Αθανασιάδη η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναλγησίας του κράτους, που έχει φέρει σε τραγική κατάσταση όποιον αποφάσισε να αποκτήσει ένα σπίτι για να μένει ή το κληρονόμησε, είναι η περίπτωση μιας υπέργηρους από την πυρόπληκτη περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας Ηλείας.

Η πολιτεία έκοψε τη σύνταξη απορίας που έπαιρνε από τον ΟΓΑ, η υπερήλικη γυναίκα γιατί βρέθηκε να έχει στο όνομά της μία αγροτική κατοικία μετά τον θάνατο του συζύγου της. Το σπίτι θεωρήθηκε τεκμήριο (7.000 ευρώ) και έτσι ο ΟΓΑ έκοψε το μοναδικό έσοδο –την σύνταξη απορίας- από αυτή την φτωχή χήρα γυναίκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη η Δημόγλου



Το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μέτρα γυναικών στην κατηγορία Τ13 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέκτησε η Αλεξάνδρα Δημόγλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε την απόσταση σε χρόνο 56.91, που αποτελεί την καλύτερή της επίδοση.

Πρώτη ήταν η Κουβανή Ομάρα Ντουράντ με χρόνο 55.12, ενώ δεύτερη ήταν η Τουρκάλα Σομάγια Μπουσαϊντ με 56.83, που αποτελεί την καλύτερή της φετινή επίδοση.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκτος ο Τσαγκάρης



Την έκτη θέση στον τελικό των 50 μέτρων πρόσθιο κολύμβησης στην κατηγορία SB3 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέκτησε ο Βασίλης Τσαγκάρης με χρόνο 53,07.

Αυτός που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν ο Ολλανδός, Μίκαελ Σκοενμάκερ.

Το ασημένιο πήρε ο Ισπανός, Μιγκέλ Λούκε, ενώ τη τρίτη θέση πήρε ο Ιάπωνας, Τακαγιούκι Σουζούκι.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χάλκινος» ο Ταϊγανίδης



Το μετάλλιο που περίμεναν οι περισσότεροι από τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη ήρθε για τα ελληνικά χρώματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο Έλληνας κολυμβητής πήρε την τρίτη θέση στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο S13, σημειώνοντας χρόνο 1.01.10, που του απέφερε το χάλκινο μετάλλιο.

Πρώτος ήταν ο Λευκορώσος Ιχάρ Μπόκι με 56.97, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και δεύτερος ήταν ο Νοτιοαφρικανός Τσαρλς Μπάουερ με χρόνο 59.90, ήτοι ρεκόρ Αφρικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι χάνουν τα ειδικά μισθολόγια



Μέχρι και 35% αναμένεται να περικοπούν ορισμένα από τα ειδικά μισθολόγια, με τις μειώσεις να εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές, με τα χαμηλότερα ποσοστά μείωσης να αφορούν στους ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς.

Στο 6 με 7,5%, λοιπόν, αναμένεται η μείωση στους ένστολους, στο 17,5% στους πανεπιστημιακούς, στο 20% στους δικαστικούς, στους διπλωματικούς και στους αρχιερείς και στο 13% στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Να πούμε ότι οι ένστολοι είναι οι περισσότεροι που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Από τους 200.000 υπαλλήλους, οι 156.000 είναι ένστολοι. Εξ ου και το ποσοστό μείωσης που προβλέπεται στους ένστολους, αναμένεται να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 360 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

Ηδη οι "θιγμένοι" των μέτρων ετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Νηπιαγωγός προσφέρει φροντίδα και δημιουργική απασχόλη



Νηπιαγωγός ειδικής αγωγής και γραφής braille αναλαμβάνει φροντίδα και δημιουργική απασχόληση.
Στην περιοχή Κάτω Πατήσια αλλά και στις γύρω περιοχές

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945416975
Διαβάστε περισσότερα...

Ιρανός… σνόμπαρε την Δούκισσα



Πολλοί θα ήθελαν να της πιάσουν έστω και το χέρι. Ενας Ιρανός όμως… σνόμπαρε την Δούκισσα του Κέμπριτζ.

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε την απονομή στη δισκοβολία των Παραολυμπιακών αγώνων, όταν ο Μεχρντάντ Καράμ Ζαντέ δεν της έτεινε το χέρι του για χειραψία, όπως συνηθίζεται, όταν εκείνη του έδωσε το αργυρό μετάλλιο.

Η Δούκισσα βέβαια δεν τον… παρεξήγησε, αφού πριν από την απονομή την είχαν συμβουλεύσει να μην κάνει καν την κίνηση, καθώς στο Ιράν απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα που δεν είναι συγγενείς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σχετικό έθιμο προκαλεί αίσθηση σε ένα αθλητικό γεγονός. Πέρυσι, σύσσωμη η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ιράν είχε αναγκαστεί να απολογηθεί δημόσια. Το έγκλημα των παικτών; Είχαν ανταλλάξει χειραψία με την διαιτητή πριν από αγώνα με το Αφγανιστάν, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Χορέψανε για τα παιδιά



Το πρώτο flash mob που διοργάνωσε μια ομάδα εθελοντών για το Μαζί Για Το Παιδί, σε συνεργασία με επώνυμη αλυσίδα cafe. Στόχος της οργάνωσης ήταν να ενημερωθεί το κοινό για την δράση του ιδρύματος και να κάνει ένα μικρό fund raising event για να βοηθηθούν τα 10.000 παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία του ιδρύματος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεμίζουν οι ψυχιατρικές κλινικές


Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε 4 ώρες, 5 πολίτες στην πόλη του Ηρακλείου βρέθηκαν σε κατάσταση ψυχολογικής κρίσης και χρειάστηκε η επέμβαση του ΕΚΑΒ και η μεταφορά τους στη μονάδα οξέων περιστατικών της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Η διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής Χανίων, Μαίρη Τζανακάκη αναφέρει ότι το Φθινόπωρο και η Άνοιξη σηματοδοτούν τέτοιες εξάρσεις στις συναισθηματικές διαταραχές. «Άνθρωποι που έχουν μανιοκατάθλιψη κάποιες φορές υποτροπιάζουν. Μιλάμε για συναισθηματικές διαταραχές, ψυχώσεις και για αυτό οι άνθρωποι που νοσούν τέτοιες περιόδους φροντίζουν σε συνεργασία με το γιατρό τους να ρυθμίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αν στο δημόσιο νοσοκομείο του Ηρακλείου μεταφέρθηκαν σε λίγες ώρες 5 άνθρωποι σε κατάσταση κρίσης, την ίδια στιγμή, ιδιώτης ψυχίατρος, στην Κρήτη κλίθηκε να αντιμετωπίσει εφτά απόπειρες αυτοκτονίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάτω από 1 Ευρώ το τηλεφώνημα



Κάτω του ενός ευρώ θα είναι η χρέωση για κάθε κλήση από σταθερό τηλέφωνο προς τα τέσσερα νούμερα για ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς στη Βουλή.

Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές Κώστα Μαρκόπουλο και Ηλία Παναγιώταρο κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής τους για το θέμα του κόστους των τηλεφωνικών κλήσεων αυτών, πέτυχε έκπτωση 10% με τις εταιρείες που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η σύμβαση έδινε τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν την υπηρεσία στην ανώτατη τιμή του 1,08 ευρώ, ενώ με την διαπραγμάτευση επετεύχθη να μην εξαντληθεί το πλαφόν στη χρέωση.

Σε κάθε περίπτωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αν εντός του μηνός δεν λειτουργήσει «προς τα κάτω» ο ανταγωνισμός θα επανεξετασθεί το θέμα κι ενδεχομένως να υπάρξει νέος διαγωνισμός ώστε να βρεθεί πάροχος που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή προς όφελος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Παίρνω ληγμένα φάρμακα»


Στάλθηκε νωρίτερα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του enikos.gr ένα μήνυμα μιας άνεργης γυναίκας.

Το κείμενό της προκαλεί συγκίνηση και είναι ενδεικτικό της κατάστασης αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες συμπολίτες μας. Διαβάστε το μήνυμα-κραυγή αγωνίας της γυναίκας:

«Είμαι 55 ετών άνεργη υπό έξωση και χωρίς ρεύμα. Είμαι εγχειρισμένη και έχω κατάθλιψη. Δεν έχω φάρμακα γιατί δεν έχω να τα πληρώσω. Έτσι καταφεύγω σε παλιά δικά μου. Παίρνω ληγμένα φάρμακα, γιατί; Που είσαι Θεέ μου;»


Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσαν οι τιμές στα σχολικά είδη


Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των σχολικών ειδών, σε σύγκριση με το 2011.

Οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και διενεργήθηκαν σε ένα δείγμα με περισσότερα των 100 ειδών, φθάνουν μέχρι και το 20%.

Όπως προκύπτει από τα παρακάτω στοιχεία, στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25€ (και κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό φύλλων και την ποιότητα του εξωφύλλου) ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58€.

Στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30€ και φτάνουν μέχρι τα 2,20€, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50€ έως 2,20€.

Στα ντοσιέ – κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40€ έως το 2,20€, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60€ έως 2,00€.

Στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15€ και 0,30€ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40€ και τα δύο.

Στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30€ ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45€

Τις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99€.


Διαβάστε περισσότερα...