Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Έκλεψαν το κουτί του Χαμόγελου του Παιδιού


Άγνωστοι δράστες παραβίασαν την συρόμενη πόρτα σούπερ μάρκετ στην οδό Νοταρά στην περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα και άρπαξαν το κουτί με τα κέρματα που υπάρχει στην είσοδο του μαγαζιού για τους σκοπούς του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Κανείς δεν κατάλαβε την παρουσία τους ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν χτύπησε ούτε ο συναγερμός.

Σημειώνεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν άγνωστοι είχαν διαρρήξει σούπερ μάρκετ στον Πύργο και έκλεψαν ακόμα και το κουτί με τα χρήματα που προορίζονται για το Χαμόγελο του Παιδιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κλείδωσε" στο 22% το πρόστιμο για τις αποδείξεις


Ποινή φόρου 22% θα αντιμετωπίσουν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν καταφέρουν να συλλέξουν το 25% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις.

Το μέτρο αφορά μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.
Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στην διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και αυτές που συλλέγονται.

Το μέτρο οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να λάβει τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και η πορεία των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας όπου διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις έως 31 Δεκεμβρίου ήταν 1,053 δισ. ευρώ από 1,048 δισ. ευρώ πέρυσι και έναντι στόχου εσόδων 1,250 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί στις εφορίες περίπου 100.000 πινακίδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καμία αύξηση στα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας


Απαλλαγή χρεώσεων για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου ΔΕΗ.

Διαψεύδει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο περί έμμεσων αυξήσεων στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ και υποστηρίζει ότι, αντίθετα, επέρχεται απαλλαγή, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για τους πολύτεκνους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ισχύσει αναδρομικά, από τις 9 Απριλίου 2012, με ειδική Διάταξη που περιέλαβε στο σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή με τον τίτλο «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις».

Το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά έμμεση ή άμεση αύξηση στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ και «η μόνη, λοιπόν, διαφοροποίηση, είναι ως προς την απαλλαγή από τις ήδη υπάρχουσες και γνωστές χρεώσει των συγκεκριμένων ομάδων που προαναφέρθηκαν».


Διαβάστε περισσότερα...

«Οι γιατροί μου έδιναν μία με δύο ημέρες ζωή»


Γνωστός ηθοποιός μιλά για την περιπέτεια της υγείας μου.

Για την περιπέτεια της υγείας του μίλησε σε συνέντευξή του ο ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης.

«Πήγα να πεθάνω. Οι γιατροί μου έδιναν μία με δυο ημέρες ζωή. Είχα πέτρα στη χολή. Το διαπίστωσα πριν από δυο χρόνια. Τότε μου είπαν να τη βγάλω. Μου έδωσαν μία δίαιτα και έγινα καλά. Δε με τρόμαξαν αρχικά, δε μου περιέγραψαν την εικόνα. Εγώ, όντας αναβλητικός δεν έκανα τίποτα. Στις 31 Μαΐου με έπιασε μία μεγάλη κρίση. Τους τελευταίους μήνες είχα βαρεθεί να ακούω «γιατί είσαι τόσο χλωμός» και αν διαπιστώνω ότι έκανα δέκα μέτρα και λαχάνιαζα σα γερός. Δεν είχα κουράγιο. Όμως δεν είχα και το περιθώριο να κάνω τίποτα. Είχα το σίριαλ, το θέατρο, τη μάνα μου και περίμενα βλακωδώς να πεθάνω ή να γίνει ένα θαύμα», είπε ο ηθοποιός στο περιοδικό «Εγώ».

«Κι έγινε ένα θαύμα, γιατί η χολή μου – η οποία αφαιρέθηκε και όταν έγινε η βιοψία της ήταν σάπια και πεθαμένη. Είχα αιματοκρίτη εικοσιένα αντί για πενήντα και λευκά αιμοσφαίρια δεκαέξι. Μου έβαλαν αίμα τις δυο πρώτες μέρες και ο αιματοκρίτης έπεφτε και άλλο. Μέχρι ευτυχώς με έπιασε η αντιβίωση, έφυγε η φλεγμονή, και έπειτα από πέντε μέρες χειρουργήθηκα. Όμως κινδύνεψε κανονικότατα η ζωή μου» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Διακόπτονται οι συνδικαλιστικές συντάξεις


Διακόπτεται από την 1η Ιανουαρίου, η καταβολή της σύνταξης στους εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων που συνταξιοδοτήθηκαν με τη συνδικαλιστική ιδιότητα από το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ).

Οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξαιρούνται από την πρώτη του χρόνου επίσης, και από την ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (πρώην ΕΤΕΑΜ), εφόσον απέκτησαν τη συνδικαλιστική ιδιότητα μέχρι τη συγχώνευση του τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Η κατάργηση των «συνδικαλιστικών συντάξεων» προβλέπεται από το νόμο 4093 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016».

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, καθώς και ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΑΕΥΕΕΟ, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι των συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 31/1 η απογραφή συνταξιούχων ΔΕΗ, Εθνικής και ΑΤΕ


Αναστολή σύνταξης για τους αναπόγραφους συνταξιούχους.

Έως τις 31 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η φυσική καταγραφή των συνταξιούχων των ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ, η καταγραφή για τους συνταξιούχους των ταμείων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΕΤΕ) και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΑΤΕ), θα πραγματοποιείται μέσω των Τραπεζών Αγροτική, Πειραιώς και Εθνική και του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ασφαλισμένων των Εντασσομένων ταμείων και κλάδων ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ (Δραγατσανίου 8 - Τ.Κ. 105 59 Αθήνα).

Όσον αφορά τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, η καταγραφή θα πραγματοποιείται μέσω του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΤΑΠ-ΔΕΗ (Μυλλέρου 13 - 104 36 Αθήνα) και όχι μέσω Τραπεζών. Οι συνταξιούχοι της Περιφέρειας μπορούν να προσέρχονται στα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων) και να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία αναγράφονται κατά περίπτωση στην επιστολή που τους έχει σταλεί μαζί με το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης μηνών 8ου και 9ου 2012, θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία ή τα ΚΕΠ, όπου αυτό απαιτείται.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει επίσης ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας δεν θα δοθεί άλλη παράταση και το ΙΚΑ θα προχωρήσει, στην αναστολή καταβολής της σύνταξης των αναπόγραφων συνταξιούχων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πωλούνται έργα τέχνης για τους άπορους


Το Δίκτυο Αντίστασης και Αλληλεγγύης Χαλκίδας στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το Δίκτυο Αντίστασης και Αλληλεγγύης Χαλκίδας, με τη στήριξη και του δήμου Χαλκιδέων, διοργανώνει μία έκθεση έργων Χαλκιδέων δημιουργών, με σκοπό να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο νέο εκθεσιακό χώρο, που διαμόρφωσε ο δήμος στην πλαζ «Αστέρια» ( στο χώρο, που στεγάζονταν τα ΚΑΜΕΑ) και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 6 Ιανουαρίου.

Τα έργα που εκτίθενται δίδονται σε συμβολική τιμή, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και άλλων δομών αλληλεγγύης. Με την ευκαιρία της έκθεσης το Δίκτυο υπενθυμίζει τον μεγάλο στόχο του, που είναι:

«Κανείς συνάνθρωπος μας να μην στερηθεί κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την θέρμανση και τελικά την αξιοπρέπειά του. Κανείς να μην μείνει μόνος στην κρίση!».


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ένα ειδοποιητήριο ο ΦΑΠ 2011 και 2012


Από Φλεβάρη το νέο «ραβασάκι».

Διπλό φόρο-σοκ έρχεται για 500.000 φορολογούμενους στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να στείλει τότε σε ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012, με στόχο να εισπράξει ένα δισ. ευρώ.

Ο φόρος πρέπει να έχει εξοφληθεί έως το τέλος του 2013.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 10-12 μηνιαίες δόσεις και όχι σε τρεις όπως γίνεται τώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δόσεις μπορούν να φτάνουν έως το Δεκέμβριο του 2013 ή το Φεβρουάριο του 2014.

«Ραβασάκι» από την εφορία για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα λάβουν όσοι είχαν στην κατοχή τους ακίνητα που η αξία τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.

Το 2013 ο ΦΑΠ και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα αντικατασταθούν από νέο φόρο για την κατοχή ακίνητης περιουσίας, που θα αφορά εκτός από κτίσματα και οικόπεδα ή χωράφια, εντός κι εκτός σχεδίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες


Στηρίζουν την «Ηλιαχτίδα» ο Θ. Μικρούτσικος και η Ρ. Αντωνοπούλου.

Συναυλία αλληλεγγύης στα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες με στόχο την ενίσχυση της «Ηλιαχτίδας», του σωματείου για την υποστήριξη υλική, ηθική και ψυχολογική, των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα, θα δώσουν αύριο το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», στο Ηράκλειο, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ρίτα Αντωνοπούλου και το συγκρότημα «Αρμός» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέρος των εσόδων της αυριανής βραδιάς θα διατεθούν για την ενίσχυση των παιδιών που δίνουν μάχη με νεοπλασματικές ασθένειες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Ο Θάνος Μικρούτσικος, σήμερα, από το Ηράκλειο κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στη συναυλία, λέγοντας πως: «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Είναι ελάχιστη και συμβολική η ενίσχυση που θα δώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Ξέρουμε, ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής 200 χιλιάδες παιδιά δεν έχουν κάθε πρωί να πιουν ένα ποτήρι γάλα», ανέφερε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, προτείνοντας παράλληλα να διοργανωθεί μια νέα μεγάλη συναυλία το καλοκαίρι για την ενίσχυση της «Ηλιαχτίδας».

Ο Θ. Μικρούτσικος χαρακτήρισε τη Ρίτα Αντωνοπούλου ως την καλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για το συγκρότημα «Αρμός».

Η τιμή εισόδου για να παρακολουθήσετε τη συναυλία είναι 10 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καζάνι που βράζει η Ευρώπη, λέει ο Ερυθρός Σταυρός


Ανησυχεί για κοινωνικά ξεσπάσματα λόγω της πρωτόγνωρης φτώχειας.

Αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις βρίσκεται το διεθνές κίνημα αρωγής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη διευρύνει το μέτωπο της φτώχειας στην άλλοτε ακμάζουσα Γηραία Ήπειρο και δημιουργεί ανησυχίες για κοινωνικά ξεσπάσματα, σαν αυτά της Αραβικής Άνοιξης!

Ενδεικτικό της κατάστασης που εχει δημιουργηθεί είναι ότι το ελληνικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, αφού οι πόροι του αποδεικνύονται ελλιπείς σε σχέση με τις ανάγκες.

«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση απ' ό,τι στο παρελθόν, τώρα πια και στην Ευρώπη. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ(, σύμφωνα με την εφημερίδα της Δανίας Politiken.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει πραγματικά φτωχοί. Δευτερευόντως, οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν λιγότερα χρήματα για την κοινωνική πρόνοια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον Ερυθρό Σταυρό, που μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζαμε», πρόσθεσε ο Ντακόρ.


Για παράδειγμα, ο κ. Ντακόρ επισήμανε ότι ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ στην Ισπανία η οργάνωση βοηθά περίπου 300.000 ανθρώπους.

«Θα βοηθήσουμε κάποια εθνικά παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού να αντιμετωπίσουν προβλήματα, το εύρος και την πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχουν συνηθίσει: για παράδειγμα πώς αντιδρά ο Ερυθρός Σταυρός όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια;», σημείωσε ο Ντακόρ.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία. Παρόμοιοι παράγοντες ενδέχεται να προκύψουν στην Ευρώπη και να πυροδοτήσουν βία, όπως προειδοποίησε ο ίδιος.

Το προσωπικό της ΔΕΕΣ, που έχει εργαστεί σε εμπόλεμες περιοχές, «ίσως να χρειαστεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη», εκτίμησε, εξάλλου, ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη βία εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντακόρ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαμά, συγγνώμη»


Τα τελευταία λόγια της Ινδής που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού.

Συγκλονιστική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο πατέρας της 23χρονης Ινδής φοιτήτριας που έπεσε προ ημερών μπροστά στα μάτια του φίλου της θύμα ομαδικού βιασμού από έξι άτομα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.

Η 23χρονη υπέκυψε τελικά στα τραύματα της το περασμένο Σάββατο, ωστόσο η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αποκαλύπτοντας το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τη μεταχείριση των γυναικών που πέφτουν συχνά θύματα απίστευτης σεξουαλικής βίας.

Ο πατέρας της νεκρής κοπέλας, το όνομα του οποίου το δίκτυο δεν αποκάλυψε για νομικούς λόγους, έδωσε μία συνέντευξη, στην οποία είπε ότι λίγο πριν πεθάνει στο νοσοκομείο ζήτησε να δει τη μητέρα της και κρατώντας της το χέρι της ψιθύρισε:

«Μαμά, συγνώμη… συγνώμη».



Διαβάστε περισσότερα...

«Το ΦΑΠ τον πληρώνουν λίγοι», διατείνεται το ΥΠΟΙΚ


Διαφορετική «ανάγνωση» της «φοροκαταιγίδας».

Να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί με τους φόρους στα ακίνητα επιχειρεί η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών παρέσχε πριν λίγο διευκρινήσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «φοροκαταιγίδα» στην ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα ειδοποιητήρια με το φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν «μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών», δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Για παράδειγμα ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ.

Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν το φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.

Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 θα καταβάλλουν 500.000 φορολογούμενοι.

Ακόμη, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στο ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους.

Εξετάζεται, επίσης, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάρισαν τα λεφτά από τα κάλαντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο


Για την αγορά τροφίμων για τους συμπολίτες τους.

Σε μια συγκινητική πράξη στις δύσκολες ημέρες που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας προχώρησαν πέντε μικρά παιδιά του δήμου Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο.

Τα παιδιά, η Φωτεινή Καπελλάκη, η Αντιγόνη Μανουσάκη, ο Μανόλης Μπαλοθιάρης, η Μαρίνα Παπαδάκη και η Στέλλα Βραχνάκη, αφού είπαν τα κάλαντα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκαν σήμερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο Μαλεβιζίου και πρόσφεραν σ΄αυτό όλα τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει, για να αγορασθούν τρόφιμα στους συμπολίτες τους, που έχουν ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Με 20 εκατ. ενισχύονται οι δήμοι για τις ανάγκες των σχολείων


Επιπλέον 5 εκατ. για τη θέρμανση σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας, με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επίσης, κατανέμονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε δήμους που βρίσκονται στην Α' και Β' ζώνη, δηλαδή σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «όπως είχαμε δεσμευτεί πριν τις γιορτές, κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών σε όλη τη χώρα, αλλά δίνουμε στοχευμένα σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επιπλέον 5 εκατομμύρια, για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία τον υπόλοιπο χειμώνα».

Ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει δε, ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των δήμων να προτάξουν τη χρηματοδότηση που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης».

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή 25,4 εκατ. ευρώ σε περιφέρειες της χώρας, για την αποπληρωμή οφειλών τους προς τους μεταφορείς μαθητών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα έθιμα των Θεοφανίων


Πώς γιορτάζουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Έθιμα και παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες τους στο βάθος των αιώνων θα αναβιώσουν και φέτος, στις 6 Ιανουαρίου, κατά τον εορτασμό των Φώτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η θρησκευτική κατάνυξη «ανταμώνει» με το ξεφάντωμα την ημέρα των Θεοφανίων, γιορτή κατά την οποία, όπως πιστεύει ο λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι!

Σε πόλεις και χωριά το πρωί πραγματοποιείται ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

Εκτός όμως από τον αγιασμό των υδάτων αναβιώνουν πολλά ακόμη έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βλέμματα συγκεντρώνει η πόλη της Καστοριάς και τα «Ραγκουτσάρια», το πρώτο «καρναβάλι» του νέου έτους. Οι κάτοικοι «ξορκίζουν» το κακό και διώχνουν τα κακά πνεύματα των καλικαντζάρων, βάφοντας τα πρόσωπα τους, φορώντας προβιές ζώων και χάλκινα κουδούνια.

Ομάδες μεταμφιεσμένων ξεχύνονται στους δρόμους και διασκεδάζουν με το πλήθος υπό τους ήχους μουσικών συγκροτημάτων της περιοχής. Τα «Ραγκουτσάρια» αρχίζουν την ημέρα των Θεοφανίων με τον Αϊ Βασίλη να μοιράζει δώρα στα παιδιά και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου με την παρέλαση των καρναβαλιστών.

Την τελευταία ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων τα «μπουλούκια» χορεύουν και σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα με μια πηγαία εφευρετική πρωτοτυπία. Τα καλύτερα από αυτά βραβεύονται από τον δήμο Καστοριάς που έχει και όλη την ευθύνη διοργάνωσης του τριημέρου.

Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο των «Φωταράδων», όπου ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον «βασιλιά» και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού, όπου η νέα κεφαλή κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ζητώντας την ευχή του. Οι «Φωταράδες» καταλήγουν να χορεύουν στην πλατεία γύρω από έναν πάσαλο, όπου είναι δεμένο ένα λουκάνικο, ενώ είναι ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατούν μεγάλα ξύλινα σπαθιά.

Επίσης στη Χαλκιδική, στη Γαλάτιστα, στολίζεται η «Καμήλα». Κάτω από το ομοίωμα της καμήλας κρύβονται έξι άνδρες, οι οποίοι τραγουδούν υπό τους ήχους κουδουνιών.
Μπροστά από το ομοίωμα προηγούνται οι λεγόμενοι «Τζαμαλαροί».

Το έθιμο της «Καμήλας» ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου με την τέλεση ενός εικονικού γάμου, όπου όλους τους ρόλους αναλαμβάνουν άνδρες.

Στη Νικησιανή της Καβάλας και σε αρκετά χωριά της Δράμας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες διασκεδάζουν με το έθιμο των «Αράπηδων». Άνδρες νεαρής ηλικίας μεταμφιέζονται φορώντας προβιές και μουτσούνες ζώων, ενώ κουδούνια κοσμούν τη μέση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εκκωφαντικό θόρυβο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκαθάρισμα για τους συνταξιούχους - μαϊμού στην Κρήτη


Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν οι απατεώνες.
Οι τίτλοι τέλους στο σήριαλ της απογραφής των συνταξιούχων αποκαλύπτουν ένα απίστευτο… φαγοπότι που είχε στηθεί σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και βάζει επιτέλους στην τελική ευθεία το ξεκαθάρισμα των συντάξεων-μαϊμού, καθώς αποδεικνύεται ότι ο αριθμός όσων έπαιρναν συντάξεις, χωρίς να το δικαιούνται, είναι πραγματικός.

Οι πρωταγωνιστές της απάτης θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα κληθούν αφενός να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει αφ’ ετέρου θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Στην Κρήτη, οι διοικήσεις των τοπικών ΙΚΑ δείχνουν το... δρόμο και ήδη έχουν παραπέμψει τέτοιες περιπτώσεις στη Δικαιοσύνη ενώ έπονται και άλλες, αποδεικνύοντας πως η απογραφή δεν αποτελεί μονάχα κίνηση εντυπωσιασμού. Εξάλλου, στην Κρήτη περισσότερες από δύο χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων παραμένουν... ύποπτες και εξετάζονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.

Η απογραφή όλων των συνταξιούχων σε όλα τα ταμεία, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και γίνεται για τελευταία φορά, καθώς στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αριάδνη.

Θα ακολουθήσει η διακοπή της συνταξιοδότησης και περαιτέρω κυρώσεις για απάτη, αφού το ΙΚΑ προτίθεται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις αυτές.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Κύπριοι «ψηφίζουν» Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό


Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Την Ελλάδα προτιμούν κατά κύριο λόγο οι Κύπριοι που αφήνουν το νησί τους για να σπουδάσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία (ΚΣΥ) για το ακαδημαϊκό έτος 2010- 2011, στην Ελλάδα σπούδαζαν συνολικά 8.983 Κύπριοι φοιτητές. Με μικρή διαφορά ακολουθεί η Βρετανία, στην οποία σπούδαζαν 8.420 Κύπριοι.

Οι Κύπριοι φοιτητές στο εξωτερικό αριθμούσαν συνολικά σε 19.199 άτομα. Η κατανομή τους κατά επίπεδο ήταν:

- Μη πανεπιστημιακό 140 άτομα ή 0,8% επί του συνόλου.

- Πανεπιστημιακό- προπτυχιακό, 16.575 άτομα ή 86,3%.

- Πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό (Master) 1.961 άτομα ή 10,2%.

- Διδακτορικό 523 άτομα ή 2,7%.

Το 97,5% των φοιτητών σπούδαζαν σε ιδρύματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 2,5% σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ακαδημαϊκό έτος 2010- 2011 ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που σπούδαζαν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου ανήλθε στις 32.118, εκ των οποίων οι 22.092 ήταν κυπριακής καταγωγής και οι υπόλοιποι 10.026 ξένοι.

Από τους 32.118 φοιτητές, οι 21.734 σπούδαζαν σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ οι 10.384 στη δημόσια και ιδιωτική μη πανεπιστημιακή τριτοβάθμια εκπαίδευση (κολέγια και αστυνομική ακαδημία).

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν 6.460, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) 1.903 και του Ανοικτού Πανεπιστημίου ήταν 1.642.

Την ίδια περίοδο από την Ελλάδα, στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου σπούδαζαν 1.563 φοιτητές, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια 303 και στο πρόγραμμα «Εράσμους» 13.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν από δωρητή σπέρματος να πληρώσει διατροφή!


Δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες απέκτησαν παιδί με τη βοήθεία του.

Ένας άνδρας από το Κάνσας ο οποίος δώρισε σπέρμα σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών ώστε να αποκτήσουν παιδί δήλωσε σοκαρισμένος, καθώς το κράτος τώρα τον καλεί να πληρώσει διατροφή.

Ο 46χρονος Ουίλιαμ Μαρότα δώρισε σπέρμα στην Τζένιφερ Σράινερ και την Άντζελα Μπάουερ με βάση γραπτή τους συμφωνία ότι δεν θα θεωρηθεί πατέρας του παιδιού ούτε θα κληθεί να πληρώσει διατροφή.

Η Σράινερ έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, τριών ετών σήμερα.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο οι αρχές του Κάνσας κατέθεσαν αίτηση με την οποία ζητούν ο Μαρότα να χαρακτηριστεί πατέρας του παιδιού και να αναλάβει την οικονομική του στήριξη καθώς οι δύο γυναίκες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Του ζητούν, μάλιστα και την καταβολή περίπου 6.000 δολαρίων για τα ιατρικά έξοδα που συνδέονται με τον τοκετό.

Τώρα ο Μαρότα θα ζητήσει στις 8 Ιανουαρίου από δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα το οποίο βασίζεται σε πολιτειακό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο σπέρμα μπορεί κάποιος να δωρίσει μόνο μέσω γιατρού ώστε να μην έχει στη συνέχεια οικονομικές ή άλλες υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί που θα γεννηθεί.

Ο Μαρότα δώρισε το σπέρμα του στις δύο γυναίκες απευθείας και όχι μέσω γιατρού ή κλινικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση κάνει τους Έλληνες επιρρεπείς στον τζόγο


Ποια είναι τα «συμπτώματα» του παθολογικού τζογαδόρου.

Στα τυχερά παιχνίδια εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες για επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων πολλοί Έλληνες.

Όπως προειδοποιεί όμως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να γίνει παθολογική.

Η προβληματική σχέση με τον τζόγο, ειδικά όταν είναι σε αρχικό στάδιο, δεν αναγνωρίζεται συχνά ως πρόβλημα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες βασικές αρχικές ενδείξεις που συντελούν στη διαπίστωση ότι κάποιος έχει προβληματική σχέση με τον τζόγο:

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, χαρακτηριστικά αρχικά «συμπτώματα» του παθολογικού τζογαδόρου είναι τα εξής:

-Αδικαιολόγητη απουσία από το σπίτι ή την εργασία

-Έλλειψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αδικαιολόγητη υπερχρέωση πιστωτικών καρτών

-Έλλειψη διάθεσης για εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα

-Απόσυρση και απομάκρυνση ακόμα και από τα οικεία πρόσωπα

-«Παράξενη συμπεριφορά» (ψέματα, αδιαφορία, εκνευρισμό, μεταπτώσεις στη διάθεση)

Ο μέσος εξαρτημένος από το τζόγο είναι 43 ετών, παντρεμένος, με σταθερή διαμονή και απασχόληση. Παίζει κυρίως παιχνίδια με αθλήματα και καταναλώνει 5-10 ώρες την ημέρα για να μελετήσει πριν παίξει.

Κάθε βδομάδα ξοδεύει 200-800 ευρώ, παρότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η ηλικία της προβληματικής ενασχόλησης ξεκίνησε μεταξύ 23-35 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται ο φόρος στα λιπαρά στη Δανία


Θα μειωθούν οι τιμές από τον καινούριο χρόνο.

Τα πολυκαταστήματα της Δανίας δεσμεύτηκαν ότι από τον Ιανουάριο του 2013 θα μειώσουν τις τιμές στα προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, μετά την κατάργηση της φορολογίας για προϊόντα που περιέχουν τέτοια συστατικά.

Τον φόρο για τα κορεσμένα λιπαρά, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι τον Οκτώβριο, επέβαλε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στη βάση σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. Επρόκειτο για φόρο 16 κορόνων ανά κιλό κορεσμένων λιπαρών.

Έτσι, θα μειωθούν άμεσα οι τιμές στις κρέμες και στα βούτυρα στη Δανία.

«Μισό λίτρο κρέμας για γλύκισμα θα κοστίζει φθηνότερα 2,39 κορόνες από την πρωτοχρονιά και μετά», είπε ο εκπρόσωπος των Dansk Supermarked, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Εκτιμάται ότι η μείωση αυτή θα συμπαρασύρει στη συνέχεια τις τιμές και άλλων προϊόντων, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά στη σύνθεσή τους.

Τον Νοέμβριο, οπότε συμπλήρωσε ένα έτος στην εξουσία, η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών υπό την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ ανακοίνωσε την κατάργηση του φόρου αυτού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η κυβέρνηση, που δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, εξασφάλισε επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη, χάρη στην κατάργηση του φόρου αυτού, αλλά και του σχεδιαζόμενου τέλος στη ζάχαρη και στα ζαχαρούχα προϊόντα, από ένα κόμμα της αριστεράς.

Τη λύπη της για την κατάργηση του φόρου εξέφρασε η Ιατρική Ένωση της Δανίας, καλώντας να ληφθεί επειγόντως δέσμη κυβερνητικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας, το οποίο επιδεινώνεται στη Δανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στα σκεύη της κουζίνας


Μπορεί να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα αναφέρει ότι τα σκεύη κουζίνας, όπως μαχαίρια και τρίφτες, αποτελούν δυνητικά, πηγές μόλυνσης, που μπορούν να οδηγήσουν σε παθήσεις που προέρχονται από τα τρόφιμα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η παρασκευή του γεύματος είναι πρωταρχική περίοδος για τη μόλυνση της τροφής. Είναι γνωστό ότι η μεταφορά ιών και βακτηρίων μεταξύ χεριών, τροφής και επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τροφές συμβαίνει εύκολα σε αυτό το σημείο αλλά υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το ρόλο των σκευών κουζίνας σε αυτού του είδους τη μόλυνση.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, ερευνητές εξέτασαν τη μεταφορά του ιού της ηπατίτιδας Α και του νοροϊού μεταξύ φρούτων και λαχανικών και διαφόρων ειδών μαχαιριών και τριφτών.

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές με μη μολυσμένα σκεύη σε μολυσμένα τρόφιμα, καθώς και με μολυσμένα σκεύη σε μη μολυσμένα τρόφιμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι περισσότερα από τα μισά μη μολυσμένα σκεύη μολύνθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή μολυσμένων τροφίμων. Η χρήση μολυσμένου σκεύους σε μη μολυσμένο τρόφιμο συχνά οδηγούσε σε μόλυνση της τροφής.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Food and Environmental Virology’ αναφέρει ότι μετά τη χρήση σκευών που δεν είχαν μολυνθεί σε μολυσμένο προϊόν, το σκεύος μπορούσε να μεταδώσει τη μόλυνση σε 7 περισσότερα κομμάτια τροφής.

Η ερευνήτρια Qing Wang, από το University of Georgia, ανέφερε ότι τα ευρήματα δείχνουν πόσο εύκολο είναι να μεταφερθούν τα μικρόβια μεταξύ τροφών και σκευών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στα σκεύη ως οχήματα ιών και είναι σημαντικό να παρασχεθεί γνώση και εκπαίδευση για εργαζόμενους στα τρόφιμα και καταναλωτές, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη η αιθαλομίχλη από τα τζάκια


Τα αιωρούμενα σωματίδια καταγράφονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ανησυχία προκαλεί στους πνευμονολόγους η αιθαλομίχλη των αστικών κέντρων, η οποία προκαλείται από την καύση ξύλων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Τα αιωρούμενα σωματίδια καταγράφονται σε επίπεδα – ρεκόρ και οι ειδικοί κάνουν λόγο για υπερβάσεις έως κατά τρεις ή τέσσερις φορές του ορίου ασφαλείας των 50 μικρογραμμαρίων.

Η εικόνα αυτή θυμίζει σκηνές του Λονδίνου το 1952, όταν 4.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τη ρύπανση που είχαν προκαλέσει τα τζάκια.

Τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται από ένα μόνο τζάκι μπορούν να συγκριθούν με αυτά που εκπέμπει ένας κεντρικός καυστήρας πετρελαίου σε μια πολυκατοικία.

Το παρήγορο είναι ότι δεν είναι τοξικά, όταν πρόκειται για καθαρό και στεγνό ξύλο. Η αιθαλομίχλη είναι ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από μείγμα καπνού και ομίχλης στον αέρα.

Το μείγμα αυτό περιέχει επιβλαβή αέρα και σωματίδια τα οποία αν μείνουν για πολύ καιρό πάνω από μια περιοχή προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουμε 15 μέρες για το τηλεκοντρόλ


Ποιος από εμάς δεν έχει χάσει το τηλεκοντρόλ το οποίο αναζητά για αρκετά λεπτά σε κατάσταση πανικού; Σύμφωνα με έρευνα, οι τηλεθεατές χάνουν από τη ζωή τους δύο ολόκληρες εβδομάδες ψάχνοντας το χαμένο τηλεχειριστήριο κάτω από μαξιλάρια, παπλώματα, καναπέδες...

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να ψάχνουν το τηλεκοντρόλ σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες κατά μέσο όρο δαπανούν 18,5 ημέρες στην αναζήτηση και οι γυναίκες λιγότερο από 12,5 ημέρες.

Μάλιστα οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι συνήθως τα παιδιά είναι αυτά που κρύβουν τα τηλεκοντρόλ στα πιο απίθανα μέρη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φλώρινα: Αρχίζει η τηλεθέρμανση


Προκαταβολή 28 εκατ. ευρώ για το έργο της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα -συνολικού προϋπολογισμού 86,4 εκατ. ευρώ- εξασφάλισε ο δήμος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την υλοποίησή του.

«Στις 31 Δεκεμβρίου καταφέραμε και πήραμε την προκαταβολή ύψους 28 εκατ. ευρώ. Έχουμε ένα μεγάλο μέρος χρημάτων για να αρχίσουμε το έργο κανονικά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος.

«Η τηλεθέρμανση», συνέχισε, «είναι απαραίτητη για τους κατοίκους της Φλώρινας», καθώς όπως εκτίμησε, «θα μειώσει το κόστος θέρμανσης σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο έως και 60%, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς δεν θα χρειάζεται να καίνε άλλο οι κάτοικοι ξύλα, πετρέλαιο και πέλετ».

Οπως προαναφέρθηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της τηλεθέρμανσης για την ακριτική πόλη ανέρχεται σε 86,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.).

Θα κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη μεταφορά και διανομή θερμικής ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ζεστού νερού των κατοίκων της πόλης της Φλώρινας.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015, ενώ δικαιούχος θα είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται νοσηλεύτρια ή νοσηλευτής


Ζητείται νοσηλεύτρια ή νοσηλευτής εντατικής (μη αλλοδαπός/η), για τετράωρη απασχόληση - όχι καθημερινά - για να φροντίζει ένα αγοράκι 14 ετών που βρίσκεται στο σπίτι σε μηχανική υποστήριξη - αναπνευστήρα.

Περιοχή: Νέα Σμύρνη
Πληροφορίες: Κα Φρόσω
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932294088
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα γίνουν οι περικοπές


Τμηματικά, από 3 έως 4 μήνες θα γίνει η περικοπή των συντάξεων. Oι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβλήθηκαν χωρίς τη μείωση που προβλεπόταν από τον νέο νόμο, το υπουργείο Εργασίας ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ολόκληρο το ποσόν της μείωσης στη σύνταξη του επόμενου μήνα. Και αυτό γιατί η σύνταξη του Φεβρουαρίου θα είναι, σε κάθε περίπτωση, μειωμένη και η επιβολή «διπλής μείωσης» στον ίδιο μήνα θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης«για κοινωνικούς λόγους, αναζητείται τρόπος ώστε το ποσό της μείωσης να απλωθεί από τρεις έως τέσσερις μήνες».

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει πάντως ότι οι συντάξεις του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα της ψηφιακής βάσης συντάξεων και συνταξιούχων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 δισ. η ζημιά από τους συνταξιούχους-φαντάσματα


Αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ οι συνολικές απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία από τους συνταξιούχους-φαντάσματα την τελευταία δεκαετία. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 46.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που πληρώνονταν κανονικά, ενώ είχαν αποβιώσει ή είχαν χάσει το δικαίωμα της σύνταξης (για παράδειγμα, εισέπρατταν συντάξεις χηρείας, ενώ είχαν ξαναπαντρευτεί) και ο έλεγχος συνεχίζεται.

Τελευταίο εύρημα των ελέγχων είναι η περίπτωση του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), όπου έχουν «εξαφανιστεί» περίπου 45.000 συνταξιούχοι. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μέχρι σήμερα από τους 350.000 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί περίπου 45.000. Δικαιολογίες πλέον δεν χωρούν καθώς δόθηκε επαρκέστατος χρόνος δύο ολόκληρων μηνών για την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ! Το νοικοκύρεμα που έχουμε ξεκινήσει, προϋποθέτει συνέπεια από όλους μας».

Στον ΟΑΕΕ δόθηκε παράταση για την απογραφή μέχρι και αύριο (η προηγούμενη προθεσμία έληξε στις 31/12/2012). Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ, η 4η Ιανουαρίου είναι καταληκτική ημερομηνία απογραφής και δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Σε όσους δεν απογραφούν ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα σε αναστολή πληρωμής της σύνταξης του Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΙΚΑ η ζημιά από τις παράνομες συντάξεις ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις που κόστιζαν στο Ταμείο 8 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μάλιστα για όλες τις περιπτώσεις η διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα.

Παράλληλα, θα ελεγχθούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις των δικαιούχων ώστε να εντοπιστούν όλα τα παράνομα έγγραφα. Οι διαδικασίες τόσο για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών όσο και για την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα εισπράχθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών στους οποίους τα Ταμεία κατέθεταν τις συντάξεις.

Περιστατικά

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:

- Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.

- Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το Ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.

- Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτήριων αναφορών.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και διενεργείται τελευταία φορά, καθώς με το νέο Πρόγραμμα Αριάδνη θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους-μαϊμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Χαστούκι" αλλά σε... 10 δόσεις


Διπλό χαράτσι στα ακίνητα θα περιλαμβάνει το επόμενο ειδοποιητήριο που θα λάβουν στα μέσα Φεβρουαρίου περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, για να πληρώσουν σε 10 μηνιαίες δόσεις τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012.

Ηδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ έχουν λάβει σημειώματα για να καταβάλουν τον ΦΑΠ του 2010 σε τρεις μηνιαίες δόσεις

Στο επόμενο ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνονται:

- Ο ΦΑΠ για το 2011.

- Ο ΦΑΠ για το 2012.

Για το 2013 προβλέπεται επίσης και η επιβολή ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή όχι μόνο στα κτίσματα και στα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, αλλά και στα αγροτεμάχια και στις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες


Ανάσα, μικρή και προσωρινή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ή να διακόψουν τη δραστηριότητα τους είναι το επίδομα ανεργίας που συζητείται να δοθεί πια και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο μέτρο θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι, σε σύσκεψη του υπουργείου Εργασίας, υπό τον Γιάννη Βρούτση, με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το ποσό του επιδόματος θα ξεκινά από τα 180 ή 200 ευρώ και θα φτάνει έως τα 360 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι.

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ, είναι μικρότερο απ΄αυτό του ΟΑΕΔ, μιας και οι εισφορές που πληρώνουν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι μικρότερες απ΄αυτές που καταβάλουν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι για την ανεργία.

Η διάρκεια του επιδόματος εξετάζεται να ξεκινά από τους τρεις μήνες και ανάλογα με τα κριτήρια των δικαιούχων, να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Ενα από τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι ο ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ, που εξετάζεται να είναι από πέντε χρόνια και πάνω, (όσο αυξάνονται τα χρόνια καταβολής, τόσο θα προσαυξάνεται και το ποσό του επιδόματος).

Για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, βρίσκονται ήδη στην ουρά δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο δεν θα ξεπεράσουν τους 15.000 αυτοί στους οποίους θα καταβληθεί, μιας και τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως το μέτρο αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων


Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν μετακινηθεί στις νέες τους θέσεις οι 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί πιθανότατα και εντός της ημέρας από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Στη συνέχεια θα αποσταλεί συνοδεία ερμηνευτικής εγκυκλίου στις δημόσιες υπηρεσίες και θα αποτελέσει τον οδηγό για τις μετατάξεις των υπαλλήλων από εδώ και στο εξής.

Από τους 2.500 υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προτεραιότητα για μετακίνηση προς υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν:

Όσοι διαμένουν στη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από τη νέα υπηρεσία.

Όσοι έχουν συνάφεια με την υπηρεσία στην οποία έχουν ζητήσει να μετακινηθούν.

Όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια, όπως πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

Οι πίνακες με τους προς μετακίνηση υπαλλήλους θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ που θα αξιολογήσει τους εργαζόμενους και θα κρίνει τη μετακίνησή τους προς τους φορείς που έχουν κενά.

Η αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα υπάρχει περιθώριο πέντε ημερών για τυχόν ενστάσεις.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι 45 ημέρες.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίζουν τη γλώσσα από τη μήτρα


Μωρά που έχουν γεννηθεί πριν από λίγες μόνο ώρες, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους ήχους της μητρικής γλώσσας τους από τους ήχους μιας ξένης γλώσσας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα έμβρυα αρχίζουν να «απορροφούν» τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται στην μήτρα, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Μουν του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, μελέτησαν 40 νήπια, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας περίπου 30 ωρών, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Σουηδία. Τα μωρά, ενόσω βρίσκονταν στο μαιευτήριο, άκουγαν διάφορες ηχογραφημένες φωνές τόσο στη μητρική γλώσσα τους, όσο και σε άλλες ξένες γλώσσες.

Οι επιστήμονες αξιολογούσαν το ενδιαφέρον και την εξοικείωση των νηπίων με τους ήχους ανάλογα με το πόση ώρα αυτά πιπίλιζαν την πιπίλα τους, η οποία ήταν συνδεδεμένη με ένα υπολογιστή που κατέγραφε τις αντιδράσεις των μωρών. Η χρονική διάρκεια βυζάγματος της πιπίλας αποτελούσε το μέτρο που έδειχνε σε ποιό βαθμό ένα νήπιο είχε ήδη έρθει σε επαφή ή όχι, ήδη από τη μήτρα, με τις διάφορες γλώσσες. Αν προτιμούσε να ακούει κάποιες φωνές, αντί να ρουφά την πιπίλα του, αυτό εκλαμβανόταν ως ενδιαφέρον και εξοικείωση με τη συγκεκριμένη γλώσσα.

Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σουηδία, αποδείχτηκε ότι τα νήπια αμέσως μετά τη γέννησή τους θήλαζαν την πιπίλα τους περισσότερη ώρα, όταν άκουγαν ξένες γλώσσες, πέρα από τα αμερικανικά ή τα σουηδικά αντίστοιχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανία: Σκάνδαλο με δωρεά οργάνων


Η Γερμανία συγκλονίζεται από το πρώτο σκάνδαλο της χρονιάς σε έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο: στη δωρεά οργάνων. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ήδη από πέρυσι σε τρεις πανεπιστημιακές κλινικές έγινε αλλοίωση στοιχείων σε λίστες αναμονής ασθενών που περίμεναν για μεταμόσχευση.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής, καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, υπόσχεται διερεύνηση σε βάθος

Αυτή τη φορά πρόκειται για την Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας. Σε εσωτερικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με τον κατάλογο των ασθενών σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατος, αλλοίωσαν την κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζοντάς τους ως ασθενείς σε αιμοκάθαρση και άρα εκτεθειμένους σε αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν.

Με αυτόν τον τρόπο η περίπτωσή τους χαρακτηριζόταν επείγουσα και έτσι περνούσαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 37 από τους 182 ασθενείς της λίστας αναμονής των ετών 2010 και 2011, που στην καρτέλα τους αναγράφηκε –ψευδώς– ότι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση για να προτιμηθούν από άλλους που βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στη λίστα αναμονής.

Ο χρόνος αναμονής λιγόστευε κατά μία εβδομάδα και έτσι ο διακρατικός οργανισμός για μεταμοσχεύσεις Eurotransplant, με έδρα το Leiden της Ολλανδίας, χαρακτήριζε την περίπτωσή τους κατεπείγουσα και προωθούσε γρηγορότερα το μόσχευμα.

Υπήρξε χρηματισμός;

Η Πανεπιστημιακή Κλινική της Λειψίας υποσχέθηκε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, οι τρεις υπεύθυνοι γιατροί, που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων θα συνεχιστεί με γνώμονα την ποιότητα και την αξιοπιστία. «Δεν είμαι σε θέση να πω εάν υπήρχε πρόθεση ή χρηματισμός πίσω από την πράξη τους».

Για την υπόθεση ξεκινά ανακρίσεις αυτεπάγγελτα και η εισαγγελία της Λειψίας για να διαπιστώσει εάν -λόγω της παραποίησης στοιχείων- πέθαναν ασθενείς που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερυ υποστήριξε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των κέντρων μεταμόσχευσης για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχός τους και να διαλυθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση της εύρεσης μοσχεύματος συνδέεται με οικονομικά κίνητρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 Γερμανοί που περιμένουν μόσχευμα, εξ αυτών οι 8.000 νεφρό, τρεις φορές περισσότεροι δηλαδή από τον αριθμό των μοσχευμάτων μπορούν να βρεθούν.

Για καρδιά και ήπαρ τα πράγματα είναι χειρότερα. Κάθε μέρα πεθαίνουν στη Γερμανία τρεις ασθενείς επειδή δεν καταφέρουν να βρουν μόσχευμα. Λόγω αυτών των σκανδάλων μειώνεται ο αριθμός των Γερμανών που επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά θάνατον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα μουσεία το Σαββατοκύριακο


Βρέθηκε η λύση για τις αμοιβές του προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων.

Ολοκληρώθηκαν όλες οι διοικητικές ενέργειες που απαιτούνταν, προκειμένου από 1.1.2013, το σύνολο του φυλακτικού προσωπικού των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της χώρας να λαμβάνει εγκαίρως τις αμοιβές τόσο για τις Κυριακές και αργίες, όσο και για την πέραν του 5νθημέρου απασχόλησή τους, με εντολή του Αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

«Επομένως δεν συντρέχει λόγος αποχής των εργαζομένων από τα καθήκοντα τους ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κινητοποιήσεων από πλευράς της Π.Ε.Υ.Φ.Α. οπότε και αναμένεται οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία να λειτουργήσουν κανονικά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Θυμίζουμε, ότι την Παρασκευή 28/12/2012, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, η Π.Ε.Υ.Φ.Α. κάλεσε τους Αρχαιοφύλακες να μην εργάζονται Σαββατοκύριακα και Αργίες στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους αρχής γενομένης από το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2013 που είναι στις 5 και στις 6 Ιανουαρίου, μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα σχετικά με την καθυστέρηση στην έγκριση και δημοσίευση των απαραίτητων Υπουργικών Εγκριτικών Αποφάσεων για την πληρωμή των εξαιρεσίμων στους αρχαιοφύλακες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται αναπηρικό κρεβάτι


Πωλείται αναπηρικό κρεβάτι με στρώμα και αερόστρωμα μεταχειρισμένο σε αρίστη κατάσταση.
Με ηλεκτροκίνητο με αναρτήρα έλξης, ανάκληση κεφαλιού και ποδιών, κάγκελα, μεταβλητού ύψους.

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: κα ΚΑΡΡΑ ΣΕΒΑΣΤΗ
Τηλ. επικοινωνίας: 6978272276
Τιμή: 700 ευρώ συζητήσιμη
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο Άγιος Βασίλης άργησε μία ημέρα» στην Κομοτηνή


Τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη συγκεντρώνουν στην πόλη της Θράκης.

Στην Κομοτηνή, ο Άγιος Βασίλης άργησε μια, ή μάλλον αρκετές ημέρες, αφού πρόκειται να επισκεφθεί την πόλη στα μέσα Ιανουαρίου!

Τον ρόλο των βοηθών του Αγίου θα αναλάβουν μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ενεργοί πολίτες της Κομοτηνής, οι οποίοι στο πλαίσιο της δράσης «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα», θα συγκεντρώσουν, από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου, τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη.

Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα έχει χαρακτήρα παιχνιδιού, μια και ο κάθε σύλλογος θα διαγωνιστεί για να συγκεντρώσει περισσότερα τρόφιμα από τους ανταγωνιστές του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος των διοργανωτών, Άρτεμις Τσολάκη, σε κάθε σύλλογο θα δοθεί σάκος «δώρων» διαφορετικού χρώματος, που θα τοποθετηθεί σε εμπορικά καταστήματα και καφετέριες της Κομοτηνής. Κατόπιν, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα μέλη του και ευρύτερα τους πολίτες για να πετύχει να συγκεντρώσει τα περισσότερα τρόφιμα.

Το έπαθλο του νικητή θα είναι ο έπαινος που θα απονεμηθεί στο μεγάλο πάρτι που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της δράσης.

Την καταμέτρηση των τροφίμων, που θα δοθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, θα κάνει το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού.

Η δράση «Ο Άγιος Βασίλης άργησε μια μέρα» ξεκίνησε το 2009 από τη Λάρισα.



Διαβάστε περισσότερα...

6 στους 10 επιστρέφουν στο πατρικό


Η ανεργία αλλά και οι πενιχρές απολαβές όταν έχουν δουλειά, αναγκάζουν τους νέους στην Ελλάδα να παραμένουν ή και να επιστρέφουν στο πατρικό σπίτι, ακόμα και μετά την ηλικία των 30.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έξι στους δέκα νεαρούς άνδρες και γυναίκες ζουν στην ίδια στέγη με τους γονείς τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη τους επιλογή.

Δείτε το βίντεο από τον ANT1:





Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί


Είναι αναμφισβήτητο γεγονός το φαινόμενο της μεγάλης ρύπανσης του περιβάλλοντος που «πνίγει» όχι μόνο την Αττική, αλλά και πολλά άλλα τμήματα της χώρας (πχ. την Βοιωτία, γεγονός που επισημάνθηκε και από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών Κα Φιλιώ Πρωτόπαπα στις 14-12-12).

• Επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν θα επιτείνουν τη χρήση πηγών που αυξάνουν την ρύπανση, αναμένουμε συνέχιση και επιδείνωση της κατάστασης της ατμόσφαιρας. Ως εκ τούτου δημιουργούνται προβλήματα για τη Δημόσια Υγεία, που αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, όχι μόνο σε πάσχοντες, αλλά και στον υγιή πληθυσμό, με επακόλουθα από «απλά» έως «τραγικά» για την υγεία των πολιτών

• Επειδή η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όρια ρύπανσης (σε 24ωρη μέτρηση) είναι 50 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35 φορές το χρόνο

• Επειδή οι 24ωρες μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, που ανάρτησε η Διεύθυνση Ποιότητας της ατμόσφαιρας του αέρα της Αττικής του ΥΠΕΚΑ, σαφώς δείχνουν μεγάλη συσσώρευση

24ωρες τιμές μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10



• Επειδή είναι θεσμική μας υποχρέωση η προστασία της Δημόσιας Υγείας

Ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων προληπτικών, ενημέρωσης και αντιμετώπισης, όπως:

- Ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των πραγματικών τιμών των μετρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική, διότι ο πληθυσμός είναι μετακινούμενος.

Να γνωστοποιηθεί ο αριθμός των μετρητών ρύπανσης, όπως επίσης και αυτών που δεν λειτουργούν λόγω τεχνικών ή άλλων προβλημάτων, καθώς και οι τοποθεσίες που ευρίσκονται.

- Ουσιαστική συνεργασία του Υπουργείου Υγείας -ως καθ΄ ύλην αρμόδιο- με τους θεσμικούς ιατρικούς φορείς, Ιατρικούς Συλλόγους - Πνευμονολογικά Τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών – ΕΟΠΥΥ – ΚΕΕΛΠΝΟ -Υγειονομικές Περιφέρειες και λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Να κάνει δε γνωστοποιήσεις δι΄ ανακοινώσεων-ενημερώσεων για τους κινδύνους που προέρχονται από την ρύπανση, λόγω των χρησιμοποιούμενων υλικών καύσης, μετά την υψηλή οικονομική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

- Άμεση θέσπιση μέτρων μείωσης της τιμής του πετρελαίου από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας για ένα διάστημα 2-3 μηνών τουλάχιστον, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς ελέγχων των ΔΟΥ, των Τελωνειακών αρχών, της Ένωσης Διαχείρισης Πετρελαιοειδών (ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης), όπως γίνεται και με το πετρέλαιο για χρήση στη ναυτιλία, ώστε να διασφαλιστεί φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για τους πολίτες.

Η Υγεία των Πολιτών είναι πολύτιμη! Η δαπάνη για την αποκατάστασή της μεγάλη! Η ευαισθησία του Κράτους προς τον Πολίτη, που είναι σε οικονομική αδυναμία για να ξεπεράσει τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να είναι δεδομένη και να αποδεικνύεται!


Διαβάστε περισσότερα...

Εφτάψυχος, τυχερός και πλούσιος


Αυτός είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη. Γλίτωσε από φρικτό θάνατο 7 φορές και πριν από 12 χρόνια κέρδισε λαχείο.

Ο βίος και η πολιτεία του Φράνο Σέλικ αψηφούν κάθε περιγραφή. Έχοντας γλιτώσει από τον θάνατο επτά φορές (μια από τις οποίες άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου, με εκείνον να πέφτει στο κενό και να προσγειώνεται σε μια μπάλα άχυρο), στο τέλος βρέθηκε να κερδίζει το λαχείο.

Η πρώτη φορά που ο 81χρονος καθηγητής μουσικής από το Ντουμπρόβνικ ξέφυγε από το θάνατο ήταν το 1962, όταν το τρένο που επέβαινε έφυγε από τις ράγες και έπεσε στο παγωμένο ποτάμι. Εκείνος ξέφυγε με υποθερμία και ένα σπασμένο χέρι, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι 17 επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ένα χρόνο μετά, την πρώτη και τελευταία φορά που μπήκε σε αεροπλάνο, ο Φράνο βρέθηκε να πέφτει στο κενό μαζί με άλλους 19 επιβάτες όταν η πόρτα του αεροπλάνου άνοιξε ξαφνικά. Εκείνος επέζησε με ενθύμιο μερικούς μώλωπες (σ.σ. Προσγειώθηκε πάνω σε μια μπάλα άχυρο), ενώ όλοι οι υπόλοιποι πέθαναν.

Οι περιπέτειες όμως του Σέλικ δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το 1966 βρέθηκε μέσα σε ένα λεωφορείο που βγήκε από το δρόμο και έπεσε σε ένα ποτάμι, με αποτέλεσμα να πνιγούν 4 επιβάτες. Εννοείται πως ο Σέλακ δεν έπαθε τίποτα.

Ενώ, τον αμέσως επόμενο χρόνο, συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών σε ένα βουνίσιο πέρασμα. Το αυτοκίνητό του έπεσε κάτω στον γκρεμό βάθους 300 μέτρων, με τον Φράνο να καταφέρνει τελευταία στιγμή να πηδήσει έξω και να πιαστεί από ένα δέντρο.

Μετά από όλα αυτά κανείς δεν αμφιβάλει ότι δικαίως κέρδισε -ως ανταμοιβή από το κάρμα του- ένα εκ. δολάρια σε λαχείο του 2001. Ένα ποσό που το επέτρεψε να αγοράσει ένα ιδιωτικό νησί στην Αδριατική και να ζει απομονωμένος εκεί.

Μέχρι που γνώρισε την 5η σύζυγό του, Κατερίνα, αυτή που ο ίδιος θεωρεί «το καλό μου γούρι». Τότε πούλησε το νησί, μοίρασε τα χρήματα σε συγγενείς και φίλους και επέστρεψε στο φτωχικό πατρικό του. Κρατώντας μόνο ένα ποσό για την εγχείριση αντικατάστασης γοφού που χρειαζόταν και ένα εκκλησάκι στην Παναγία που είχε τάμα να χτίσει.

Η συνέχεια περιλαμβάνει το αυτοκίνητό του να πιάνει φωτιά και να εκρήγνυται καθώς οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο. Και μάλιστα όχι μια, αλλά δυο φορές (τόσο το 1970, όσο και το 1973).

Τα 80s στάθηκαν καλά με τον καθηγητή μουσικής, καθώς η ζωή του δεν κινδύνεψε ούτε μια φορά.

Αντιθέτως στα 90s αντιμετώπισε 1-2 «προβληματάκια», με ένα λεωφορείο να πέφτει πάνω του και να τον αφήνει αναίσθητο καθώς περπατούσε στο Ζάγκρεμπ το 1995.

Ενώ, τον αμέσως επόμενο χρόνο, συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών σε ένα βουνίσιο πέρασμα. Το αυτοκίνητό του έπεσε κάτω στον γκρεμό βάθους 300 μέτρων, με τον Φράνο να καταφέρνει τελευταία στιγμή να πηδήσει έξω και να πιαστεί από ένα δέντρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιβίωση στο... αίμα των πάντα


Τα γιγάντια πάντα αποδεικνύονται πολύ πλούσια «πηγή» ισχυρών αντιβιοτικών φαρμάκων, όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Κολεγίου Επιστημών Ζωής του Γεωργικού Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα.

Οι επιστήμονες είδαν ότι τα πανέμορφα αυτά ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση – σήμερα εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν περισσότερα από 1.600 που ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους σε ολόκληρο τον κόσμο – παράγουν μια ουσία η οποία «εξολοθρεύει» βακτήρια και μύκητες. Εκτιμούν ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια σε φαρμακοανθεκτικά βακτήρια.

Η «θαυματουργή» ουσία ονομάζεται cathelicidin-AM και εκλύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα των πάντα προκειμένου να τα προστατεύει από λοιμώξεις. Η cathelicidin-AM εντοπίστηκε μετά από ανάλυση του DNA των «χνουδωτών» ασπρόμαυρων ζώων.

Είναι μάλιστα ευτυχές το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν τεχνητά την ουσία αυτή στο εργαστήριο αποκωδικοποιώντας τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της. Παρήγαγαν έτσι ένα μικρό μόριο που είναι γνωστό ως πεπτίδιο.

Σύμφωνα με τον δρα Ξιουγέν Γιαν που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης «η cathelicidin-AM παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων – τόσο ‘κλασικών’ όσο και στελεχών που ανθίστανται στις υπάρχουσες θεραπείες».

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η ολοένα και αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά δείχνει την ανάγκη ανάπτυξης νέων, αποτελεσματικότερων θεραπειών. «Στο πλαίσιο αυτό τα αντιμικροβιακά πεπτίδια που κωδικοποιούνται από γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού ενάντια σε μικροοργανισμούς – ‘εισβολείς’. Προκαλούν πολύ μικρότερη ανθεκτικότητα των μικροβίων σε σύγκριση με τα συμβατικά αντιβιοτικά».

Η ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακάλυψε ότι η cathelicidin-AM εξόντωνε βακτήρια μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας όταν άλλα γνωστά αντιβιοτικά χρειάζονταν περισσότερες από έξι ώρες για να δράσουν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αναπτύξουν αντιβιοτικά με βάση την ουσία ή και αντισηπτικά φάρμακα τα οποία θα εφαρμόζονται σε επιφάνειες και σε χειρουργικά εργαλεία. Μάλιστα ο δρ Γιαν και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι στο γονιδίωμα των πάντα «κρύβονται» και άλλα πολύτιμα φάρμακα.

Σημειώνεται ότι η ίδια ομάδα εντόπισε ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες στη βλέννα που παράγεται από τα σαλιγκάρια και ορισμένα αμφίβια. «Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια αποτελούν βασικά ‘συστατικά’ της ανοσίας του οργανισμού. Περισσότερα από 1.000 τέτοια πεπτίδια τα οποία έχουν ανακαλυφθεί έχουν τη βάση τους σε ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς και μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αποτελεσματικότερων θεραπειών» κατέληξε ο δρ Γιαν.



Διαβάστε περισσότερα...