Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός το φαινόμενο της μεγάλης ρύπανσης του περιβάλλοντος που «πνίγει» όχι μόνο την Αττική, αλλά και πολλά άλλα τμήματα της χώρας (πχ. την Βοιωτία, γεγονός που επισημάνθηκε και από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών Κα Φιλιώ Πρωτόπαπα στις 14-12-12).

• Επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν θα επιτείνουν τη χρήση πηγών που αυξάνουν την ρύπανση, αναμένουμε συνέχιση και επιδείνωση της κατάστασης της ατμόσφαιρας. Ως εκ τούτου δημιουργούνται προβλήματα για τη Δημόσια Υγεία, που αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, όχι μόνο σε πάσχοντες, αλλά και στον υγιή πληθυσμό, με επακόλουθα από «απλά» έως «τραγικά» για την υγεία των πολιτών

• Επειδή η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όρια ρύπανσης (σε 24ωρη μέτρηση) είναι 50 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35 φορές το χρόνο

• Επειδή οι 24ωρες μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, που ανάρτησε η Διεύθυνση Ποιότητας της ατμόσφαιρας του αέρα της Αττικής του ΥΠΕΚΑ, σαφώς δείχνουν μεγάλη συσσώρευση

24ωρες τιμές μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10



• Επειδή είναι θεσμική μας υποχρέωση η προστασία της Δημόσιας Υγείας

Ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων προληπτικών, ενημέρωσης και αντιμετώπισης, όπως:

- Ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των πραγματικών τιμών των μετρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική, διότι ο πληθυσμός είναι μετακινούμενος.

Να γνωστοποιηθεί ο αριθμός των μετρητών ρύπανσης, όπως επίσης και αυτών που δεν λειτουργούν λόγω τεχνικών ή άλλων προβλημάτων, καθώς και οι τοποθεσίες που ευρίσκονται.

- Ουσιαστική συνεργασία του Υπουργείου Υγείας -ως καθ΄ ύλην αρμόδιο- με τους θεσμικούς ιατρικούς φορείς, Ιατρικούς Συλλόγους - Πνευμονολογικά Τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών – ΕΟΠΥΥ – ΚΕΕΛΠΝΟ -Υγειονομικές Περιφέρειες και λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Να κάνει δε γνωστοποιήσεις δι΄ ανακοινώσεων-ενημερώσεων για τους κινδύνους που προέρχονται από την ρύπανση, λόγω των χρησιμοποιούμενων υλικών καύσης, μετά την υψηλή οικονομική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

- Άμεση θέσπιση μέτρων μείωσης της τιμής του πετρελαίου από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας για ένα διάστημα 2-3 μηνών τουλάχιστον, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς ελέγχων των ΔΟΥ, των Τελωνειακών αρχών, της Ένωσης Διαχείρισης Πετρελαιοειδών (ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης), όπως γίνεται και με το πετρέλαιο για χρήση στη ναυτιλία, ώστε να διασφαλιστεί φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για τους πολίτες.

Η Υγεία των Πολιτών είναι πολύτιμη! Η δαπάνη για την αποκατάστασή της μεγάλη! Η ευαισθησία του Κράτους προς τον Πολίτη, που είναι σε οικονομική αδυναμία για να ξεπεράσει τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να είναι δεδομένη και να αποδεικνύεται!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.