Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΙΣΑ: Οι τελικές σταγόνες για την έκρηξη στην υγεία


Την έντονη αντίδρασή του στον περιορισμό της αποζημίωσης των σκευασμάτων με δραστική ουσία πραζόλη (prazole) μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και η οποία θα συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητά την άμεση ανάκληση του περιορισμού και τονίζει ότι η συνταγογράφηση της ανωτέρω δραστικής ουσίας μόνο από γαστρεντερολόγους θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς.

«Η δικαιολογία», σημειώνει, «ότι υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης ρανιτιδίνης για γαστροπροστασία μας γυρνά 20 χρόνια πίσω» και αναμένεται, όπως τονίζεται, «να προκύψουν τεράστια προβλήματα για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πρόκειται να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο ασθενών εξαιτίας των ως άνω επιπλοκών».

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, έχει δεχθεί τεράστιο αριθμό καταγγελιών από γιατρούς και πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος, για το οποίο έχει λάβει θέση και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, η οποία, όπως υπογραμμίζει, θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση του θέματος.

«Με τις ενέργειες αυτές, μπαίνουν και οι τελικές σταγόνες για την έκρηξη στο χώρο της Υγείας, διότι κυριαρχούν αυστηρά τα νούμερα και όχι η ανθρώπινη ζωή. Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της λίστας για τη διευθέτηση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια μας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» καταλήγει ο ΙΣΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημοπρασία έργων τέχνης για μείωση του δημόσιου χρέους


Η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, θεωρούν οι νέοι της χώρας μας.

Σε μία συμβολική κίνησης ελπίδας προχώρησαν 32 Έλληνες καλλιτέχνες, δωρίζοντας έργα τους τα οποία θα δημοπρατηθούν με στοχό να συμβάλλουν, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, στην μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Η σχετική πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής παρουσιάστηκε επισήμως στο χώρο Image Gallery όπου, με την ευκαιρία, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι το 87% των νέων της χώρας μας θεωρούν ότι η χώρα μας κινείται σε «σε λάθος κατεύθυνση».

Στο σύνολο των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, η απάντηση «σε σωστή κατεύθυνση» συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 5%, όπως και η απάντηση «ούτε σωστή, ούτε λάθος». Το 3% δηλώνει «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Ωστόσο οι νέοι και οι νέες της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης καθώς σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ποσοστό 18% από την αντίθετη πλευρά, το θεωρεί πιθανό.

Τα έργα που πρόσφεραν αφιλοκερδώς οι 32 Έλληνες καλλιτέχνες θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος.

Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που παρέστη στην εκδήλωση μίλησε για την σημασία και τον συμβολισμό της κίνησης των Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως αυτοί οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους». Επίσης τόνισε ότι έγιναν λάθη και η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις.

«Τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων» είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο και οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο.

«Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας» τόνισε κ. Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα, είναι φώς και αισιοδοξία . Αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα».

Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.

Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.



Διαβάστε περισσότερα...

Τουρισμός για αναψυχή και για την… ψυχή


Οι προτάσεις της Εκκλησίας στο πλαίσιο της προώθησης ενός νέου τουριστικού προϊόντος.

Σάμος και Σαντορίνη για το γλυκό κρασί της Θείας Κοινωνίας, Κυκλάδες για τις Παναγιές του Αιγαίου, ταξίδι στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και παραδοσιακό γιαούρτι από τη Μονή Μαψού Κορινθίας είναι λίγες μόνο από τις προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της προώθησης ενός νέου τουριστικού προϊόντος.

Πρόκειται για τον τουρισμό όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για την ... ψυχή, στον οποίο στρέφει πλέον την προσοχή της η Εκκλησία, προσφέροντας δυνατότητες που ξεπερνούν τη γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη, πλέον, ρήση: "ήλιος, θάλασσα και Ελλάδα».

Μέσα από θεματικές ενότητες όπως οι προσκυνηματικές διαδρομές, τα ιερά προσκυνήματα, οι θαυματουργές εικόνες, τα λείψανα αγίων και τα πολιτιστικά μνημεία, η Εκκλησία δίνει τις «ευλογίες» της σε ανοίγματα στους τουρίστες των ρωμαιοκαθολικών και άλλων Εκκλησιών, τους ομόθρησκους λαούς των Βαλκανίων αλλά και τους αλλόθρησκους από την Ασία και τη μακρινή Κίνα.

Και επειδή «οίνος ευφραίνει καρδίαν», ο συνδυασμός των προσκυνημάτων με την οινογνωσία αλλά και τη γευσιγνωσία της παραδοσιακής μοναστηριακής κουζίνας έχει συμπεριληφθεί στους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζεται το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου.

«Ο θρησκευτικός πολιτισμός είναι και πολιτισμός και έχει και μνημεία. Δεν προσδοκούμε να έρθουν στη χώρα μας καλόγεροι, αλλά άνθρωποι που θα εκτιμούν το ελληνικό πνεύμα, θα απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, το τραγούδι, τη φιλοξενία των Ελλήνων και κατά τη διάρκεια της πλήρους αναψυχής θα τους θυμίζουμε ότι υπάρχει και η ψυχή. 




Έτσι, θα τους παρακινούμε, εφόσον βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη να επισκεφθούν τον Άγιο Δημήτριο και εφόσον βρίσκονται στις Κυκλάδες να δουν και τις Παναγίες τους» δήλωσε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, επικεφαλής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από διεθνείς διοργανώσεις τα μηνύματα για τις τάσεις ανόδου του θρησκευτικού τουρισμού.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Συνοδικό Γραφείο, χωρίς να υποδεικνύει κάποιο προσκύνημα ή κάποια μονή, αγωνίζεται να προβάλλει τα προσκυνήματα που υποδεικνύονται από τις ίδιες τις Μητροπόλεις, στις οποίες απέστειλε σχετική εγκύκλιο. Στόχος είναι οι προτάσεις κάθε Μητρόπολης και κάθε μονής για τα τρία σημαντικότερα προσκυνήματά τους να ενταχθούν σε έναν κατάλογο προς δημοσίευση με τη μορφή ενός έντυπου και ηλεκτρονικού χάρτη - τουριστικού οδηγού που θα είναι διαθέσιμος σε πολλές γλώσσες, εκτός από τα ελληνικά» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γραμματέας του Γραφείου, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος.

Τονίζει, επίσης, ότι μέχρι τώρα έχουν προκύψει οι βασικές κατευθύνσεις για τη διοργάνωση τουριστικών περιηγήσεων ενώ υπογραμμίζει πως σε καμία περίπτωση η Εκκλησία δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο των ταξιδιωτικών γραφείων, ούτε άλλωστε τα προσκυνήματα και οι μονές μπορούν να συνιστούν εμπορεύσιμο προϊόν.

Προσκυνηματικές διαδρομές

Με σημείο αιχμής την προσκυνηματική διαδρομή στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, το Συνοδικό Γραφείο προτείνει στους ορθοδόξους αλλά και στους προσκυνητές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να ακολουθήσουν τη δική του πορεία με βασικούς σταθμούς την Αθήνα, την Κόρινθο, τη Σάμο, τη Σαμοθράκη, την Καβάλα, τους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια αλλά και τη Νικόπολη της Ηπείρου. Κάποιοι, άλλωστε, από τους παραπάνω προορισμούς συμπεριλαμβάνονται στην κρουαζιέρα που θα πραγματοποιήσουν το φθινόπωρο 600 Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί προσκυνητές, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας ιδιωτικής εταιρείας που ήρθε σε συνεννόηση με το Συνοδικό Γραφείο.

«Όπως είναι γνωστό, ο Απόστολος Παύλος, ως ιδρυτής των αποστολικών εκκλησιών στον ελλαδικό χώρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στους προτεσταντικούς χώρους και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία» σχολιάζει ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος και υπογραμμίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τουριστικές περιηγήσεις από ρωμαιοκαθολικούς αλλά και από μέλη των προτεσταντικών εκκλησιών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας

Οι εικόνες της Παναγίας έχουν επιλεγεί ως η δεύτερη βασική κατεύθυνση στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού καθώς είναι πάρα πολλές, όπως και τα προσκυνήματα που έχουν σχέση με αυτές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Παναγίες των Κυκλάδων και συγκεκριμένα η Παναγία της Τήνου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, αλλά και άλλες γνωστές όπως εκείνη της Μυτιλήνης, η Παναγία της Μολυβδοσκέπαστης στην περιοχή των Ιωαννίνων, η Προυσιώτισσα στο Καρπενήσι, η Παναγία Σουμελά στη Μακεδονία και η Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα στα Καλάβρυτα.

Προσκυνήματα λειψάνων

Ειδικά στους ομόδοξους ορθοδόξους χριστιανούς των εκκλησιών των Βαλκανίων και της Ρωσίας υποδεικνύονται τα ιερά προσκυνήματα ιερών και άφθαρτων λειψάνων που υπάρχουν στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ανάμεσά τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ολόσωμα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά, του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στην Εύβοια, του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην Καβάλα. Τμήματα λειψάνων, όμως, υπάρχουν και σε πολλές άλλες περιοχές και μοναστήρια της Ελλάδος και συνιστούν πόλο έλξης επισκεπτών.

«Δεν υπάρχει χώρα ορθόδοξη χώρα που οι κάτοικοί της να μην επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Ρωσία και τα Βαλκάνια υπάρχει μεγάλη επιθυμία για την πραγματοποίηση επισκέψεων» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για όλους τους χριστιανούς καθώς το περιεχόμενό τους θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την πίστη του καθενός. Ως παράδειγμα φέρει όσους ανήκουν στις προτεσταντικές εκκλησίες καθώς οι ίδιοι δεν αποδέχονται τη λατρεία στα ιερά λείψανα. Συνεπώς, όπως τονίζει, δεν θα συγκινούσε έναν Γερμανό προτεστάντη μια επίσκεψη στο ιερό λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα...

Επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας

Η τέταρτη βασική κατεύθυνση, εκείνη των επισκέψεων σε γενικά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας, προέκυψε από τα μηνύματα που κατέφθαναν στην Εκκλησία της Ελλάδος από τις πρεσβείες των ξένων χωρών, οι οποίες ενημέρωναν διαρκώς τις ελληνικές πρεσβείες και τα ελληνικά αρμόδια υπουργεία.

«Μας έρχονται καθημερινά μηνύματα από την Ασία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον των πληθυσμών των χωρών αυτών, που δεν είναι χριστιανοί, για επίσκεψη στη χώρα μας» τονίζει ο Αρχιμανδρίτης και γνωστοποιεί ότι, λόγω του γεγονότος αυτού, αποφασίστηκε η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διεθνή έκθεση τουρισμού που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο στο Πεκίνο.

Στους πιθανούς προορισμούς περιλαμβάνονται τα πολιτιστικά μνημεία της Εγνατίας Οδού, η οποία ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και ολοκληρώνεται στον Έβρο αλλά και τα Μετέωρα, που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ο κατάλογος των συγκεκριμένων προορισμών είναι μακρύς και περιλαμβάνει, επίσης, την αρχαία Νικόπολη στην Πρέβεζα που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας, την αρχαία Δωδώνη στα Ιωάννινα, λατρευτικό κέντρο του Δία και γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τη Βεργίνα και τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου του δεύτερου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Μαρώνεια, αρχαία πόλη της Θράκης που βρισκόταν κοντά στη θέση της Ομηρικής πόλης Ίσμαρος αλλά και τον ναό της Κοσμοσώτηρας που δημιουργήθηκε τον 10ο αιώνα στον νομό Έβρου.
Οινογνωσία
Η ξεχωριστή θέση του κρασιού στον χριστιανισμό αλλά και η παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας δικαιολογούν τη δική του θέση στη λίστα με τις βασικές κατευθύνσεις του θρησκευτικού - προσκηνυματικού τουρισμού.

«Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στον οίνο που προετοιμάζεται για τη Θεία Κοινωνία τόσο στο νησί της Σάμου όσο και στο νησί της Σαντορίνης» αναφέρει ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος.

Μοναστηριακή κουζίνα

Στενά συνδεδεμένη, άλλωστε, είναι η οινογνωσία και με τη γευσιγνωσία και για το λόγο αυτό η παραδοσιακή μοναστηριακή κουζίνα και τα προσκυνήματα και οι μονές που σχετίζονται με την μεσογειακή - χριστιανική - μοναστηριακή διατροφή συμπληρώνουν τον κατάλογο των βασικών πόλων θρησκευτικού τουρισμού.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν επισημανθεί από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού, αποτελούν η Ιερά Μονή Τατάρνης στο Καρπενήσι, η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιά στον Αλμυρό του Βόλου, οι Μονές του Αγίου Όρους που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, η Μονή Τοπλού στην Κρήτη αλλά και η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μαψού Κορινθίας. Ειδικά η τελευταία συνιστά πρότυπο μονής σε όλη την Ελλάδα καθώς ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα ο επισκέπτης να μείνει για λίγες μέρες στο μοναστήρι ώστε να δει τα βιβλία που έχουν γραφεί με συνταγές παλαιών μοναχών, να παρακολουθήσει την παρασκευή μοναστηριακών συνταγών, γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων» σημειώνει ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου και προσθέτει πως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, από την παρακολούθηση σεμιναρίων αγιογραφίας, χρυσοκεντημάτων και συντήρησης εικόνων μέχρι και άλλες δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Πώς έγινε η επιλογή των παραπάνω θεματικών ενοτήτων

Οι παραπάνω κατευθύνσεις ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής επεξεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η θρησκευτική ανάδειξη ενός μνημείου, η παρουσίαση και προβολή της ιστορίας του, η πολιτιστική του ανάδειξη και η καλλιέργεια της οικολογίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα περισσότερα μοναστήρια και προσκυνήματα βρίσκονται σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους.

Επόμενο βήμα για την Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι η αξιολόγηση των ερωτηματολογίων που απέστειλε σε πέντε χιλιάδες περίπου ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των τουριστών για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς. Στη συνέχεια, η επιστημονική επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου θα αξιολογήσει τις ως τώρα εμπειρίες στα ζητήματα θρησκευτικού τουρισμού, εγχείρημα που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του καλοκαιριού.

Ακολούθως η προβολή και ανάδειξη της επιμέρους ειδικής θεματολογίας θα συνεχιστεί και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους προορισμούς καθώς εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού εγχειρήματος, Μητροπόλεις, προσκυνήματα και Μονές θα επιδεικνύουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την προβολή τους, προς όφελος του συνολικού τουριστικού προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω, θα δίνονται, παράλληλα, κατευθύνσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία με επιδίωξη την αύξηση του ρεύματος των τουριστών και θετικό αντίκτυπο τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.

Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον καμάκωσε στο πρόσωπο ο αδερφός του


Τον πέρασε για ψάρι στην παγίδα.

Ένας 15χρονος ιθαγενής από την κοινότητα Pari-Cachoeira στα βάθη του Αμαζονίου στα σύνορα Βραζιλίας-Κολομβίας ταξίδευε επί δύο ημέρες μέσα σε ένα κανό, προκειμένου να φτάσει σε μια περιοχή όπου υπήρχε νοσοκομείο για να τον περιθάλψουν, καθώς ο αδερφός του τον είχε… καμακώσει κατά λάθος στο πρόσωπο!

Το νεαρό αγόρι ταξίδεψε σε απόσταση 314 χιλιομέτρων μέχρι να φτάσει στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή São Gabriel da Cachoeira.

Το ατύχημα συνέβη όταν ο 15χρονος βούτηξε στον ποταμό για να πιάσει ένα ψάρι που είχε παγιδευτεί σε μια παγίδα. Τότε ο αδερφός του μη γνωρίζοντας ότι είχε καταδυθεί, είδε κίνηση μέσα στο νερό, έριξε το καμάκι και τον κάρφωσε στο μάγουλο.

Ο νεαρός έφτασε στο νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη και τώρα αναρρώνει, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.




Διαβάστε περισσότερα...

Βγήκε από το χειρουργείο ο 15χρονος


Χαρμόσυνα είναι τα νέα από την περιπέτεια της υγείας του 15χρονου μαθητή από την Πάτρα. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο σε ιατρικό κέντρο του Αννόβερου της Γερμανίας, η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Το παιδί βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο ανάνηψης καθώς η δύσκολη και λεπτή επέμβαση στην οποία υπεβλήθη διήρκησε σχεδόν έξι ώρες.

Ο μαθητής του 11ου Γυμνασίου της Πάτρας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανταποκρίνεται θετικά και οι γιατροί μιλώντας στους γονείς δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της υγείας του παιδιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βία στα σχολεία...


Εκδήλωση για το θέμα αύριο στην Κρήτη.

Εκδήλωση με θέμα η βία στα σχολεία αλλά και πως αυτή επηρεάζει τα παιδιά, πως μπορεί να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί πραγματοποιείται αύριο στις 18.00 στο Βενεράτο της Κρήτης.

Η εκδήλωση που είναι ανοιχτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βενεράτου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία Βενεράτου, Δαφνών, Γυμνάσιο Βενεράτου, Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.α.), οι οποίοι εντοπίζοντας τον προβληματισμό των γονέων στο θέμα της βίας, είτε σε ενδοοικογενειακό είτε σε ενδοσχολικό επίπεδο, εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον τους στην 7η ΥΠΕ Κρήτης για εκπαίδευση και ενημέρωση των γονέων της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την πρόληψη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η κυρία Πετειναράκη Ελένη, ψυχολόγος του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Νεάπολης και ο κ. Καφετζάκης Βασίλης, κοινωνικός λειτουργός της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει η πιο παχύσαρκη έφηβη


Ζυγίζει 292 κιλά και οι γιατροί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της.

Μάχη για τη ζωή της δίνει η πιο παχύσαρκη έφηβη της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο έχοντας υποστεί σοβαρή δερματική λοίμωξη.

Η 20χρονη Georgia Davis η οποία είχε χαρακτηριστεί ως «η πιο παχύσαρκη έφηβη στη Μ. Βρετανία» ζυγίζει 292 κιλά. Την περασμένη Παρασκευή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της περιοχής Merthyr Tydfil λόγω μόλυνσης (κυτταρίτιδα) στο δέρμα της.

«Μας είπαν ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τη βάλανε σε θάλαμο ανάνηψης την Παρασκευή και έχει μπει σε αναπνευστική υποστήριξη. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι ίσως δεν τα καταφέρει» είπε ο 73χρονος πατριός της Arthur Treloar.



Η Georgia είχε καταφέρει να χάσει 101 κιλά κατά την 9μηνη παραμονή της σε νοσοκομείο, πέφτοντας από τα 355 στα 254 κιλά. Από τη στιγμή που επέστρεψε στο σπίτι της όμως έβαλε 25 κιλά μέσα σε μόλις πέντε μήνες!

Έπαθε κυτταρίτιδα, λοίμωξη στα εσωτερικά στρώματα του δέρματος, στο πόδι της, εξαιτίας της οποίας δε μπόρεσε να σηκωθεί ξανά.



Η λοίμωξη προκαλείται όταν βακτήρια εισέρχονται στο δέρμα μέσα από κάποια πληγή ή μέσω της τριβής και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η MailOnline.

Οι παχύσαρκοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κυτταρίτιδας, καθώς το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα λεπτό εκεί που παρουσιάζονται πτυχώσεις από λίπος επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν και να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα.

Αν η μόλυνση φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.



Η ιστορία της Georgia έγινε γνωστή όταν ήταν μόλις 15 χρονών. Τότε η έφηβη ζύγιζε 209 κιλά και αποφάσισε να συμμετέχει σε μια κατασκήνωση για υπέρβαρους στις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να χάσει μεγάλο μέρος από τα περιττά κιλά της.

Κατάφερε να χάσει 95 κιλά στην κατασκήνωση, όμως όταν επέστρεψε στο πατρικό της άρχισε πάλι να παίρνει βάρος. Η κατάστασή της χειροτέρευσε όταν ο πατριός της διεγνώσθη με καρκίνο στους πνεύμονες.



Μια «φυσιολογική» ημέρα για τη Georgia σήμαινε ότι παράγγελνε 20 κεμπάπ την εβδομάδα, έτρωγε όλη την ημέρα σοκολάτες και τσιπς και έπινε δύο λίτρα αναψυκτικά κάθε μέρα!

Τον περασμένο Ιούνιο η μητέρα της κάλεσε ασθενοφόρο, όταν η κόρη της δε μπορούσε καν να σηκωθεί από το κρεβάτι της, μη μπορώντας να σηκώσει το ίδιο της το βάρος. Τότε χρειάστηκε να γκρεμιστεί ένας τοίχος του σπιτιού της, προκειμένου το παραϊατρικό προσωπικό να μπορέσει να τη μεταφέρει στο όχημα που θα την οδηγούσε στο νοσοκομείο. Η επιχείρηση διήρκεσε οχτώ ώρες!

Η Georgia τότε είχε να βγει από το σπίτι της 8 μήνες και είχε δηλώσει: «Έχω βαρεθεί να είμαι έτσι. Θα πάρω τη ζωή μου πίσω!».







Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις 2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο


Απολύσεις-εξπρές για περίπου 2.000 δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, ως δείγμα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα απομακρύνει άμεσα τους επίορκους.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε επίσης για κάθε απομάκρυνση επίορκου υπαλλήλου να έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προσλαμβάνει ισάριθμους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατά προτεραιότητα, προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως οι εφορίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αμεσα αναμένεται να κατατεθεί και νομοθετική ρύθμιση όπου θα προβλέπει την πλήρη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία λόγω πειθαρχικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τη δέσμευση της κυβέρνησης για κινητικότητα και διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόλυση έως τον Δεκέμβριο του 2014 και οι 7.500 από αυτούς έως τον Δεκέμβριο του 2013 εκτός της απομάκρυνσης των 1.000-2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο.

Στην πρόταση της τρόικας δεν ξεκαθαρίζεται από ποια κατηγορία υπαλλήλων θα προέλθουν οι 7.500 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2013 καθώς εάν δεν σχετίζονται με την ομάδα των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων τότε αφορούν οριζόντιες απολύσεις με καταργήσεις ολόκληρων κλάδων εργαζομένων. Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε προσπάθεια να μειωθεί ο τελικός αριθμός των απολύσεων, με στόχο να περιοριστούν μόνο στους επίορκους και τους ακατάλληλους για εργασία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08.04.2013

Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργο Χατζημαρκάκη, εισηγητή στην Οδηγία της ΕΕ για την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο θα έχει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF (Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Τρίτη 9 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα διεκδικεί ένα ενιαίο νομικό και τεχνικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθετικής πρότασης για την κάλυψη των ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, καθώς και υπηρεσίες προσιτές στο κοινό.

Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης θα μιλήσει σε ημερίδα στην έναρξη της παρουσίασης του 3ου Τόμου της Επιθεώρηση της Νομοθεσίας και της Έρευνας για την Αναπηρία (European Yearbook on Disability Law & Research Colloquium). Ο κ. Βαρδακαστάνης θα εξηγήσει γιατί η Κοινωνία των Πολιτών μετασχηματίζει το πεδίο της έρευνας: μια περιεκτική ευρωπαϊκή έρευνα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Υποστηρικτικά μέτρα για τις οικογένειες ΑμεΑ στις προκηρύξεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08.04.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., ενόψει της έκδοσης νέας Προκήρυξης για την εισαγωγή σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 επισημαίνει την έλλειψη μέτρων από μέρους του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική αποκατάσταση των μελών οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.

Σε προκηρύξεις παρελθόντων ετών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα τέκνα και αδέλφια ατόμων με βαριές αναπηρίες. Το δίκαιο στην εν λόγω κρίσιμη εποχή που οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία βάλλονται με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση είναι να ενταχθεί στις Ειδικές Κατηγορίες της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για το έτος 2013-2014 και η κατηγορία τέκνων γονέων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω & αδελφών ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση και πολλαπλές βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Για λόγους κοινωνικής προστασίας επιβάλλεται η λήψη υποστηρικτικών μέτρων πολιτικών για τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 115 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ειδική Συνάντηση για την κατάσταση στα ΚΕΠΑ Πέμπτη 11 Απριλίου, 9 το πρωί, ξενοδοχείο Τιτάνια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08.04.2013

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο της αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών του ΙΚΑ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει ειδική συνάντηση κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου γι’ αυτό το θέμα, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και ώρα 09.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Είναι επείγουσα ανάγκη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, επιστημονική κοινότητα, αναπηρικό κίνημα και άλλες αρμόδιες Αρχές, να τοποθετηθούν με ευθύτητα και παρρησία πάνω σε αυτό το θέμα, που ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία.

Επιπρόσθετα, αυτή η αρνητική και δυσμενής κατάσταση, θέτει σε ευθεία σύγκρουση και αντιδικία τους υποψήφιους προς εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, τους γιατρούς μέλη αυτών, καθώς επίσης και όλους τους διοικητικούς και άλλους παράγοντες που συγκροτούν και στελεχώνουν σήμερα τα ΚΕΠΑ.

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί, πιστεύει και διεκδικεί ότι είναι δυνατή η υπέρβαση της σημερινής κατάστασης μέσα από έναν ειλικρινή, καθαρό και έντιμο διάλογο όλων που έχουν θέση σε αυτόν για την υπέρβαση αυτής της ηθικής, ανθρωπιστικής, πολιτικής και επιστημονικής κρίσης που περιβάλλει και διαπερνά το σημερινό σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.

Το πρόγραμμα της συνάντησης

09:00 Εγγραφές συμμετεχόντων

09.30 Έναρξη Εργασιών Ειδικής Συνάντησης

▪ Ομιλία Προέδρου Ε.Σ.Α.μεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη

▪ Χαιρετισμοί και ομιλίες από επισήμους:

- κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

- κ. Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Πρόεδρο ΟΚΕ

- κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Πρόεδρο ΚΕΣΥ

- κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, Πρόεδρο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

- κ. Γεώργιο Πατούλη, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

- κ. Γεώργιο Κυριακόπουλο, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ

- κ. Κων/νο Μπαρτζελιώτη, Εκπρόσωπο Συνηγόρου του Πολίτη

- κ. Ιωάννη Βαφειάδη, Γενικό Δ/ντή Σχεδιασμού κ΄ Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

- κ. Διονύσιο Πατσούρη, Υποδιοικητή ΙΚΑ

11:30 Ερωτήσεις από συμμετέχοντες, Συζήτηση

13:00 Συμπεράσματα Ειδικής Συνάντησης από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη με 35ετία για 280.000 υπαλλήλους


Έξοδο στη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας κλείδωσαν ως το 2017 περίπου 280.000 υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, οι οποίοι θωρακίστηκαν μεν από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πλην όμως είναι πιθανό να επιλεγούν για πιθανή έξοδο μέσω διαθεσιμότητας.

Υπάρχουν όμως και επιπτώσεις:

Οσοι αποχωρούν μετά το 2015 θα έχουν αφενός αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξης, καθώς το τμήμα της ασφάλισής τους για τα 4 έτη από το 2011 ως το 2014 θα υπολογιστεί με το αναλογικό σύστημα.

Ειδικά για όσους αποχωρήσουν από δημόσιο και ΔΕΚΟ, οι αποδοχές του 2013 και του 2014 θα υπολογιστούν με συντελεστή 2%, σύμφωνα με διάταξη του νόμου 3863/10.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H κρίση είναι γένους θηλυκού


Η ένταση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στις γυναίκες είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις υποθέσεις που χειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, κατά το 2012, όπως καταγράφονται στην Ειδική Έκθεσή του, για την ίση μεταχείριση στην εργασία, ενώ μητρότητα και εγκυμοσύνη εξακολουθούν να έχουν αρνητικά επακόλουθα στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και στην ανάληψη εκ μέρους τους θέσεων ευθύνης.

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στην εργασιακή ζωή των γυναικών, καθώς το πρόβλημα λαμβάνει την ακραία μορφή διάκρισης όταν συμβάσεις εργασίας καταγγέλλονται με αυτές τις αφορμές.

Η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου ενεργοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις καταγγελίας συμβάσεων εργασίας γυναικών, οι οποίες ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ σε ορισμένες επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας έπειτα από πρόταση της Αρχής.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η μεγαλύτερη δυσκολία στον χειρισμό αυτών των υποθέσεων συνίσταται στην ανεύρεση αποδεικτικού υλικού, καθότι πρόκειται για υποθέσεις εκ της φύσεώς τους δυσαπόδεικτες. Επίσης, στον δημόσιο τομέα, που θα αναμενόταν να θεωρείται αυτονόητη η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, για την ίση μεταχείριση, αυτή παρακάμπτεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τέλος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αρχής, το μεγαλύτερο μέρος άνισης μεταχείρισης αφορά στους όρους και τις συνθήκες εργασίας με 40,8% και ακολουθεί η άνιση μεταχείριση ως προς τη λύση της σχέσης εργασίας με 30,2%. Στο 13,5% ανέρχονται οι υποθέσεις που αφορούν την άνιση μεταχείριση στις παροχές, στο 7,7% οι σεξουαλικές και άλλες παρενοχλήσεις, στο 4% η άνιση μεταχείριση προς την αμοιβή και στο 2% η άνιση μεταχείριση στην επαγγελματική- υπηρεσιακή εξέλιξη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάμος: Διαμαρτύρονται για το νοσοκομείο


Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και την ύπαρξη ασθενοφόρων τουλάχιστον σε τέσσερα σημεία του νησιού (δηλαδή, στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τον Μαραθόκαμπο και το Πυθαγόρειο), προκειμένου να καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών και τραυματιών, ζητούν με ψήφισμά τους οι κάτοικοι του νησιού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου όπου συμμετείχαν φορείς και πλήθος κόσμου, το δε ψήφισμα στάλθηκε στους φορείς του νησιού, στα κόμματα και στη βουλευτή του νομού. Ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε διαδηλώνοντας την αγανάκτησή του για την συνεχόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ενόψει της θερινής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός διπλασιάζεται, η κάλυψη του νησιού από ένα και μοναδικό ασθενοφόρο καθιστά πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τη δημόσια υγεία, αναφέρει το σχετικό ψήφισμα και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι ζητούν έως τις 10 του Απρίλη να έχουν κάποιες ικανοποιητικές δεσμεύσεις, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Εξάλλου την Τρίτη, 9 Απριλίου, θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου ενώ την Τετάρτη, 17 του μήνα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική στάση εργασίας υγειονομικών, από τις 9.00 έως τις 15.00.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στο κοινωνικό παντοπωλείο μαθητές της Πιερίας


Στηρίζουν το έργο τους με θεατρικές παραστάσεις.

Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Ρητίνης ανεβάζει πέντε παραστάσεις για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του νομού Πιερίας.

Την παράσταση «Μια φορά κι έναν καιρό» ανέβασε την περασμένη Παρασκευή η θεατρική ομάδα του συγκεκριμένου γυμνασίου με στόχο την ενίσχυση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης.

Ήταν η πρώτη από τις πέντε παραστάσεις που θα δώσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του γυμνασίου, διασκευάζοντας με έναν μοναδικό τρόπο, κλασσικά παραμύθια. Η πρεμιέρα της ομάδας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού οι ηθοποιοί κατάφεραν να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της σχολικής μονάδας.

Οι επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Απριλίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης «Εκάβη» στις 10:30 και 12:00 το πρωί.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κλειδώνουν» στις 48 δόσεις οι οφειλές σε εφορία - Ταμεία


Συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα.

«Κλειδώνει» στις 48 δόσεις η ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη Ημερησία, υπάρχει προσέγγιση μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευρές όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό δόσεων αλλά και τους επιμέρους όρους υπαγωγής στη ρύθμιση.

Τα βασικά της χαρακτηριστικά – πέρα από τις 48 δόσεις - είναι : η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι το τέλος του 2012, η προσκόμιση αναλυτικών οικονομικών στοιχείων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις και η χορήγηση κινήτρων για την ταχύτερη εξόφληση.

Ωστόσο ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι σταθερός, καθώς όσο αργότερα εισέρχεται ο οφειλέτης στη ρύθμιση τόσο θα μειώνεται η περίοδος εξόφλησης.

Παράλληλα με τη «νέα αρχή» θα τρέχει και η πάγια ρύθμιση οφειλών με σαφέστατο χαμηλότερο αριθμό δόσεων.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 δόσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή για μία καλύτερη συμφωνία (π.χ. κλιμάκωση από 12 έως 24).

Εκτιμάται πως οι δύο ρυθμίσεις θα αρχίσουν να τρέχουν από το Μάιο. Αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά της «νέα αρχής» θα είναι τα εξής:

- Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι οφειλές του 2013 θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.

-Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους σπεύσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση (πιθανότατα να δοθεί μία προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου). Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης θα προβλέπονται 48 δόσεις, τον δεύτερο μήνα θα μειωθούν στις 47, τον τρίτο μήνα θα περιοριστούν στις 46 και ούτω καθεξής.

-Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα (π.χ. σε 36 μήνες) θα έχει έκπτωση.

- Για μεγάλα ποσά οφειλών θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Με βάση τις πληροφορίες θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κλίμακες>: όσοι χρωστάνε κάτω από 50.000 ευρώ και όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ (στους τελευταίους θα απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά και εγγυήσεις). Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις που θα μπουν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

-Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματος τους.

Ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις προβλέπει η τελική πρόταση της τρόικας προς την Κυβέρνηση για το σχέδιο της ύστατης ευκαιρίας για τους υπερήμερους οφειλέτες.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία, ωστόσο θεωρούν πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι η απόσταση που χωρίζει Κυβέρνηση - τρόικα είναι πια μικρή. Το θέμα θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

-Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

- Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς ζητούν βοήθεια από δασκάλους για εύρεση εργασίας


Οι συνέπειες της κρίσης είναι ευδιάκριτες στο σχολικό περιβάλλον.

Τα παιδιά δεν μένουν ανεπηρέαστα από την κρίση και μεταφέρουν στο σχολικό περιβάλλον τη δυσκολία της εποχής. Παρακλήσεις για βοήθεια στην εύρεση εργασίας σήμερα έχουν περάσει στα σχολεία. «Δάσκαλε βοήθησέ με να βρω μια δουλειά να ζήσω την οικογένειά μου», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, κάποιες.

Καταστάσεις που σχεδόν καθημερινά εκτυλίσσονται σε σχολεία της περιοχής. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Ηλίας Γκοτσόπουλος το σχολείο είναι ο άμεσος αποδέκτης των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία. Άνεργοι γονείς αναζητούν τρόπο να ζήσουν την οικογένειά τους.

Άλλοι ζητούν βοήθεια να βρουν μια θέση εργασίας, άλλοι ψυχολογική υποστήριξη. Αλλά και τα πρόσωπα των μαθητών αντανακλούν το πρόβλημα.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει στις 15/4 η προθεσμία για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα


Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου έχουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων για να τα ασφαλίσουν.

Μετά έρχονται τα «ραβασάκια» από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα πρόστιμα-φωτιά.

Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για Ι.Χ., 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσυκλέτες.

Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δυο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα διενεργεί τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα αρχεία των οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί και των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν κόβονται οι διπλές συντάξεις»


Διαβεβαιώσεις από το διοικητή του ΙΚΑ.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν κόβεται καμιά διπλή σύνταξη, ούτε προβλέπεται περαιτέρω μείωση σε συντάξεις έδωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

«Δεν σημαίνει πως ό,τι διαβάζετε, ισχύει», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος στον ρ/σ Αlpha 989 με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε την ανάγκη όσοι από τους συνταξιούχους δεν έχουν δηλώσει τον ΑΜΚΑ τους και το ΑΦΜ τους, να το πράξουν.

«Δε σημαίνει ότι στερείται για πάντα τη σύνταξή του όποιος δε το έχει κάνει, απλά οποίος το δηλώσει, θα καταβληθεί αμέσως η σύνταξη του Μαΐου», διευκρίνισε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι άνω των 18 ετών


Τι αλλάζει στην περίπτωση που δεν έχουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα.

Δεν θα επιβαρύνονται φορολογικά οι φορολογούμενοι άνω των 18 ετών που υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση και δεν έχουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα.

Σημειώνεται πως με το Ν.4110/2013 από φέτος έχει καθιερωθεί η υποχρέωση όλων των φορολογουμένων, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο.

Αυτό σήμαινε ότι ακόμη και νέοι 18 ετών και άνω που δεν έχουν καθόλου εισόδημα υποχρεούνταν εφέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση, να χρεωθούν με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 750 ευρώ (ίσης με το 25% των 3.000 ευρώ) για να μη χρεωθούν με φόρο εισοδήματος 75 ευρώ.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διορθώσεις και με το Ν.4141/2013 επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία, ξεκαθαρίζοντας πως η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη δεν θα εφαρμοστεί στους υπόχρεος άνω των 18 ετών που υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος, όταν αυτοί δεν έχουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προθεσμία μέχρι Τρίτη για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ


Στόχος η δημιουργία ενός πλήρους μητρώου συντάξεων.

Mέχρι και το απόγευμα της Τρίτης θα παραμείνουν διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ από τους συνταξιούχους στα sites του ΙΚΑ (www.ika.gr), του ΑΜΚΑ (www.amka.gr) και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ (www.idika.gr).

Οι υπηρεσίες απευθύνονται στους συνταξιούχους και δικαιούχους μερισμάτων του Δημοσίου και των Ταμείων, οι οποίοι μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά ή να διορθώσουν λανθασμένους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, σκοπός είναι αφενός να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε στις 21/12/2012 για τη δημιουργία ενός πλήρους και ολοκληρωμένου μητρώου συντάξεων με την ελάχιστη ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους και αφετέρου να αποφευχθεί η αναστολή συντάξεων και μερισμάτων στο τέλος Απριλίου λόγω έλλειψης έγκυρων στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα εκτός απροόπτου η επέμβαση στον 15χρονο μαθητή


Μηνύματα στήριξης για τον 15χρονο που μεταφέρθηκε στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Σήμερα εκτός απροόπτου θα υποβληθεί στην λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι ο 15χρονος μαθητής του 11ου Γυμνασίου της Πάτρας που από το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται στο Ιατρικό Κέντρο του Ανόβερο της Γερμανίας.

Η περίπτωση του έχει συγκινήσει το πανελλήνιο κι ενεργοποίησε φορείς και απλούς πολίτες, ενώ και πολλοί ομογενείς θέλουν να σταθούν στο πλευρό του παιδιού και της οικογένειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βράδυ μουσική εκπομπή της ΕΡΑ που μεταδίδεται στο εξωτερικό κατακλύστηκε από μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης.

Σύμφωνα με το thebest.gr, ολοκληρώθηκε ήδη ο κύκλος των αναγκαίων εξετάσεων και αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό των γιατρών θα γίνει η επέμβαση. Στο μεταξύ, ο 15χρονος είναι σε καλή διάθεση, έχοντας συνεχώς στο πλευρό του την οικογένεια του αλλά και τον νευροχειρουργό Βασίλη Παναγιωτόπουλο ο οποίος τον συνοδεύει στην Γερμανία και θα είναι παρών και στην χειρουργική επέμβαση.

Η οικογένεια του 15χρονου ευχαρίστησε το πλήρωμα και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του αεροσκάφους που ανέλαβε την μεταφορά στη Γερμανία (το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αννόβερου στις 11.40 τοπική ώρα) καθώς και το ΕΚΑΒ που, επίσης, στάθηκε στο πλευρό του μαθητή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρνητικές οι τράπεζες στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς


Ανταποδοτικά οφέλη από την λειτουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Αύξηση κατά 6,1% σημείωσε το 2012 ο αριθμός των αναφορών-αιτημάτων για φιλική επίλυση καταναλωτικών διαφορών που δέχτηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε σχέση με το 2011, με τις τράπεζες, πάντως, να παραμένουν απρόθυμες να συμφωνήσουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και όσες αναφορές-αιτήματα υποβλήθηκαν στην Αρχή στο πλαίσιο εποπτείας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή της Ελλάδας, που αναλήφθηκε για πρώτη φορά το 2012, ενώ αύξηση κατά 1,5% σημείωσε και ο αριθμός των αιτήσεων που υπέβαλαν υπερχρεωμένοι στην Αρχή για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών («νόμος Κατσέλη»).

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού σκέλους του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα στοιχεία του 2012 δείχνουν ότι η στάση των πιστωτών δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι εξακολουθούν να εμφανίζουν καθολικά αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες-καταναλωτές.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, με τον αναπληρωτή συνήγορο, ∆ημήτρη Μάρκου, όταν παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρωθυπουργό την Ετήσια Έκθεση της Αρχής για τα πεπραγμένα του 2012.

Μέσα στο 2012 η Αρχή πέτυχε τη φιλική επίλυση του 80,5% των καταναλωτικών διαφορών που ανέλαβε (δηλαδή, 8 στις 10 υποθέσεις επιλύθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Αρχής), ενώ για τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 88 ημέρες.

Από τη λειτουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή προκύπτει ανταποδοτικό όφελος για τους πολίτες που προσφεύγουν, υπό τη μορφή χρηματικού ποσού που τους επιστρέφεται ύστερα από ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Για το 2012 αυτό το ποσόν ανέρχεται σε 863.748,00 ευρώ και ισοδυναμεί περίπου με το 60% της ετήσιας χρηματοδότησης που έλαβε πέρυσι η Αρχή από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επισημαίνεται ότι καθ’ όλα τα χρόνια λειτουργίας της Αρχής, το χρηματικό ποσόν που έχει επιστραφεί σε καταναλωτές ανέρχεται σε σχεδόν 30 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι τριπλάσιο της δημόσιας χρηματοδότησης που της έχει χορηγηθεί συνολικά (περίπου 9,2 εκατ. ευρώ). Συμπέρασμα είναι πως ο Συνήγορος του Καταναλωτή καταφέρνει με το διαμεσολαβητικό του έργο να επιστρέφει -και με το παραπάνω- στους φορολογούμενους πολίτες τα χρήματα που δαπανά ως λειτουργικά έξοδα.

Στοιχεία χειρισμού αναφορών:

- «∆ημοφιλέστεροι» εμπορικοί κλάδοι, με βάση τον αριθμό των καταγγελιών που δέχτηκαν μέσα στο 2012, είναι κατά σειρά: (α) οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες και Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, (β) οι Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες), και (γ) ο κλάδος των γενικών Καταναλωτικών Αγαθών (αυτοκίνητα/μοτοσικλέτες, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, κ.λπ.). Και οι τρεις αυτοί κλάδοι δέχτηκαν συνολικά τα τρία τέταρτα (74,6%) των αναφορών που συνολικά υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή το 2012.

- Η πλειονότητα των καταγγελιών (το 43,7%) υποβάλλονται για ζητήματα «Τιμολόγησης/Χρέωσης και Είσπραξης Χρεών», γεγονός που αποδίδεται στην αδυναμία των πολιτών, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, να ανταποκρίνονται σε οικονομικές υποχρεώσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς όπου υπάρχουν χρεώσεις πάγιας μορφής (π.χ. δόσεις τραπεζικών δανείων, πιστωτικών καρτών και διδάκτρων, λογαριασμούς τηλεφώνου-ρεύματος, κ.λπ.).

- Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί τον δημοφιλέστερο τρόπο αποστολής των αναφορών στην Αρχή (μέσα στο 2012, 34,1% εξ αυτών παρελήφθησαν μέσω e- mail). Προκύπτει, δηλαδή, ότι χάρη στις διευκολύνσεις των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών, διευρύνεται σημαντικά η πρόσβαση των πολιτών στις διαμεσολαβητικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανεξαρτήτως χωρο-χρονικών περιορισμών.

- Οι εμπορικοί κλάδοι των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, των γενικών Καταναλωτικών Αγαθών και των Γενικών Υπηρεσιών προς Καταναλωτή, εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά επίλυσης διαφορών υπέρ καταναλωτή (87,5 %, 73,3 % και 71,3 %, αντίστοιχα).

- Ο κλάδος της Ενέργειας παρουσίασε εντός του 2012 πολύ μεγάλη μείωση του ποσοστού επίλυσης διαφορών υπέρ καταναλωτή, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μη αποδοχή των Συστάσεων που απευθύνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή προς τη ∆ΕΗ επί ζητημάτων διακανονισμού οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος και αποζημιώσεων υλικών ζημιών σε οικοσκευές εξαιτίας διαταραχών τάσης.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Ελλάδας λειτούργησε πέρυσι τόσο υποδειγματικά, ώστε απέσπασε τα πλέον θετικά σχόλια και την ένθερμη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διατηρηθεί ο κρίσιμος εποπτικός ρόλος του Συνηγόρου του Καταναλωτή και το 2013. Το Κέντρο λειτούργησε με σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση (μόλις 15.300 ευρώ για ολόκληρο το 2012).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τρέχουν» οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο


Μέσα σε δύο μήνες έφτασαν τις 148.765.

Από τις 14 Ιανουαρίου του 2013 έως τις 10 Μαρτίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο έφτασαν τις 148.765, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καράμπελα, για τη διαφημιστική καμπάνια της ΔΕΗ αναφορικά με το κοινωνικό τιμολόγιο και την κατανομή της στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο κ. Ζερβός, εξαιτίας της ενημερωτικής καμπάνιας της ΔΕΗ για το νέο σημαντικό διευρυμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι αιτήσεις ανήλθαν στις 148.765 για το συγκεκριμένο δίμηνο όταν, από την 1η Οκτωβρίου του 2010 έως και τις 13 Ιανουαρίου του 2013, δηλαδή μέσα σε περισσότερα από δύο χρόνια, είχαν υποβληθεί 377.825 αιτήσεις.

«Είναι προφανές από τα ανωτέρω στοιχεία ότι η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης διαφημιστικής δαπάνης είναι πλήρως αιτιολογημένη, προκειμένου να ενημερωθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης» αναφέρει ο κ. Ζερβός. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι η διαφημιστική κατανομή γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα (τηλεθέαση, ακροαματικότητα, κυκλοφορία εφημερίδων).

Ειδικά δε για τα περιφερειακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ότι, για πρώτη φορά, κριτήριο είναι να επιλέγονται περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ αναπτύσσει ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, μαζί και με όλα τα άλλα κριτήρια που προαναφέρθηκαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα υπολογιστή διορθώνει γραπτά φοιτητών


Βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να βαθμολογήσει δοκίμια και εκθέσεις.

Μια ακόμη αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα ανήκει στους εκπαιδευτικούς, δεν αποκλείεται να περάσει στο μέλλον στα «χέρια» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο λόγος για τη διόρθωση γραπτών, μια διαδικασία που μέχρι σήμερα τουλάχιστον είχαν υπό την ευθύνη τους αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί.

Ένα νέο λογισμικό που ανέπτυξαν αμερικανικά φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα της διόρθωσης και της βαθμολόγησης γραπτών. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για τη πλατφόρμα δωρεάν παράδοσης μαθημάτων EdX, από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Μπέρκλεϊ. Η λειτουργία του ξεκίνησε στο EdX και σύντομα θα διατίθεται δωρεάν σε οποιοδήποτε αντίστοιχο εκπαιδευτικό φορέα θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Το εντυπωσιακό στοιχείο του νέου λογισμικού είναι πως θα μπορεί να βαθμολογεί όχι μόνο σύντομες απαντήσεις, αλλά και δοκίμια και εκθέσεις! Βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, καθώς «αυτο-εκπαιδεύεται» προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιήσει την αξιολόγηση. Πηγές εκπαίδευσής του αποτελούν γραπτά και δοκίμια που έχουν ήδη βαθμολογηθεί από αρμόδιους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, μιας και πρόκειται για ηλεκτρονικό πρόγραμμα, η διόρθωση πραγματοποιείται άμεσα και ο σπουδαστής μπορεί να γνωρίσει τη βαθμολογία του χωρίς καμία χρονοτριβή.

Όπως είναι αναμενόμενο, το νέο λογισμικό δίχασε την εκπαιδευτική κοινότητα, σε αντίθεση με τα τεστ πολλαπλών επιλογών, για τα οποία η ηλεκτρονική διόρθωση είναι αποδεκτή.

Ο ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος Άναντ Αγκαρβάλ, πρόεδρος της πλατφόρμας EdX, υποστηρίζει ότι το λογισμικό αυτόματης διόρθωσης είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους σπουδαστές να γράφουν καλύτερες εκθέσεις - δοκίμια, επειδή θα μπορούν να ξαναγράφουν πολλές φορές το κείμενο για να το βελτιώσουν και να βλέπουν αμέσως αν κατάφεραν να πάρουν καλύτερο βαθμό.

Αντίθετα, με το σύστημα της παραδοσιακής τάξης, όπως είπε, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «επιτρέπει στους σπουδαστές να μαθαίνουν πολύ καλύτερα χάρη στην άμεση ανάδραση που έχουν από τον υπολογιστή».

Στον αντίποδα, οι σκεπτικιστές καθηγητές επιμένουν ότι ένα αυτόματο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ποτέ δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει πραγματικά έναν ζωντανό δάσκαλο.

Ενδεικτικά, ο ερευνητής του ΜΙΤ Λες Πέρελμαν αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγγραφής σκόπιμα ανόητων δοκιμίων - εκθέσεων, που έχουν καταφέρει επί τούτου να ξεγελάσουν το λογισμικό και να πάρουν πολύ καλούς βαθμούς.

Ήδη μια ομάδα εκπαιδευτικών με την ονομασία «Επαγγελματίες Εναντίον της Μηχανικής Βαθμολόγησης των Φοιτητικών Δοκιμίων» άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια έκκληση κατά του λογισμικού αυτόματης διόρθωσης. Έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 2.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων του Νόαμ Τσόμσκι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη του Πάσχα η αργία της Πρωτομαγιάς, με απόφαση του Γ. Βρούση


Με απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη απαντούν τα συνδικάτα.

Για τις 7 Μαΐου, Τρίτη ημέρα του Πάσχα, μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επειδή φέτος η 1η Μαΐου συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Έτσι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση του 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού.

Από την πλευρά τους, πάντως, τα συνδικάτα προσανατολίζονται στην κήρυξη γενικής πανελλαδικής απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη και υποστηρίζουν ότι η 1η του Μαΐου «δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή, αλλά απεργία».

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) έχει ήδη καταλήξει σε απόφαση για απεργία την 1η Μαΐου, με βασικά αιτήματα την ανάσχεση της ανεργίας και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως μεθαύριο Τετάρτη, οπότε και θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση, που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Απόφαση για την κήρυξη απεργίας την 1η Μαΐου έχει πάρει ήδη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καθώς και ομοσπονδίες και μεμονωμένα σωματεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο εκατ. ευρώ για προγράμματα του ΟΚΑΝΑ



Την απόφαση υπέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη κατανέμεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης κατά των ναρκωτικών σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Η επιχορήγηση θα δοθεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά τα καταστήματα ζωντανών πουλερικών στη Σανγκάη


Στόχος να αποφευχθεί η διάδοση της γρίπης των πτηνών.

Έκλεισαν σήμερα όλα τα καταστήματα πώλησης ζωντανών πουλερικών στις αγορές της Σανγκάης ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε πρόσφατα στην Κίνα το θάνατο έξι ανθρώπων, οι τέσσερις από τους οποίους στην Σανγκάη.

Στην πόλη Χανγκζού πρωτεύουσα της επαρχίας Ζετζιάνγκ όπου καταγράφηκαν οι άλλοι δύο θάνατοι, οι αρχές άρχισαν να θανατώνουν τα πουλερικά σε αγορά της πόλης όταν εντοπίστηκε ο ιός, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, διευκρινίζοντας πως ένα από τα δύο θύματα είχε αγοράσει πουλερικά από την αγορά αυτή.

Συνολικά στην ανατολική Κίνα έχουν εντοπιστεί 16 κρούσματα της νόσου από το συγκεκριμένο στέλεχος, για το οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Χθες Παρασκευή, περισσότερα από 20.000 πτηνά θανατώθηκαν σε αγορά σε προάστιο της Σανγκάης, όταν εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού σε περιστέρια.

Οι αρχές της μεγαλούπολης των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων απαγόρευσαν τις εισαγωγές ζωντανών πουλερικών από άλλες περιοχές της Κίνας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, οι πτηνοτρόφοι και οι έμποροι που πουλούσαν πουλερικά θα αποζημιωθούν.

Οι αρχές πάντως επέτρεψαν να συνεχιστεί η πώληση αυγών, ακόμα και περιστεριών, καθώς και φρέσκων ή καταψυγμένων πουλερικών, συνιστώντας βέβαια στους καταναλωτές να τα ψήνουν καλά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιάπωνες επιστήμονες διαβάζουν τα όνειρα


Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες
.
Με ακρίβεια που πλησιάζει το 60% κατάφεραν να διαβάσουν τα όνειρα υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε νέα τους μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τρία άτομα και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους την ώρα που κοιμούνταν και να καταγράψουν όσα σχετίζονταν με εικόνες που εκείνοι έβλεπαν στα όνειρά τους. Οι εθελοντές κοιμήθηκαν μέσα σε σαρωτές και αφού ξύπνησαν διηγήθηκαν τι ακριβώς είχαν δει στα όνειρά τους.

Αυτό επαναλήφθηκε περισσότερες από 200 φορές για κάθε συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων, συγκεντρώνοντας αντικείμενα που ανήκαν στις ίδιες οπτικές κατηγορίες.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια επανέλαβαν τις μαγνητικές τομογραφίες ενώ οι εθελοντές τους ήταν ξύπνιοι και έβλεπαν αντίστοιχες εικόνες με τα όνειρά τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας για κάθε οπτικό ερέθισμα.

Έτσι κατάφεραν να διαβάσουν τα όνειρα των εθελοντών τους. Επόμενος στόχος τους είναι να αποκρυπτογραφήσουν άλλες πτυχές των ονείρων όπως τα συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια χαρίζουν χρόνια ζωής


Τι αποκάλυψε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μια διατροφή με ψάρια πλούσια σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα μακραίνει τη ζωή υποστηρίζουν επιστήμονες με νέα τους μελέτη.

Μέχρι και 2 παραπάνω χρόνια κατά μέσο όρο προσθέτουν τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμεγα3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος κτλ σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη περισσότερων από 2.600 ηλικωμένων.

Η έρευνα δεν είχε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής αλλά με τα ίδια τα ψάρια στη διατροφή του δείγματος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Dariush Mozaffarian, καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη, «τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μείωσαν συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά έως και 27% σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον είχαν κατά 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο».

Ανεξάρτητοι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι παρότι η μελέτη υποδεικνύει μια σχέση δεν καταφέρνει να θεμελιώσει σχέση αιτίας-αιτιατού.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά την λήψη τουλάχιστον 100 γραμμαρίων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Κι αν είστε από εκείνους που δεν συνηθίζουν να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τακτικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα, μην ανησυχείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε, άλλωστε όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες όταν ξεκινάς από μηδενική βάση σε μια προσθήκη στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο είναι που οφελείς τα μέγιστα τα επίπεδα τους στο αίμα. Τι θα λέγατε να ενισχύσετε το επίπεδο της μακροζωϊας σας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέντα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού


Αποκαλυπτική νέα έρευνα.

Τις ευεργετικές ιδιότητες της μέντας σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μεταβολισμού καταδεικνύει μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε - μεταξύ άλλων - πως η επάλειψη στο δέρμα διαλύματος που περιέχει μέντα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μέσα σε δύο ώρες και να τον διατηρήσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα για τέσσερις. Επίσης, η χορήγηση μέντας από το στομάχι με χάπι έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά μικρότερης έκτασης και διάρκειας. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι η «προσομοίωση κρύου» που προκαλεί η μέντα μπορεί να αυξήσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό για κάποιες ώρες.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του παραπάνω εργαστηρίου Ανδρέας Φλουρής, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία φαρμακευτικής αγωγής για το μεταβολισμό με βάση τη μέντα, δεδομένου ότι η χορήγηση μέντας σε σχετικά χαμηλές δόσεις όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη αυτή (10 ml ανά κιλό σωματικού βάρους) δεν προκαλεί κάποιες αρνητικές συνέπειες.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι πολλές από τις μελέτες μας έχουν δείξει ότι η συχνότητα της παχυσαρκίας στα σημερινά Ελληνόπουλα ολοένα και αυξάνει με αποτέλεσμα να είμαστε, δυστυχώς, ανάμεσα στους πρωταθλητές πλέον σε παγκόσμια κλίμακα» σημειώνει ο κ. Φλουρής.

Ειδικότερα - τονίζει - με δεδομένη την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη λειτουργία του μεταβολισμού των ανθρώπων. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας, ενώ η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει επίσης ώς κάποιο βαθμό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κακή διατροφή) απορρέουν άμεσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η μεθοδολογία

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μελετούν διάφορους τρόπους για να βελτιώσουν το μεταβολικό προφίλ του μέσου ανθρώπου.

Οι περισσότερες μελέτες τους χρησιμοποιούν την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα ως μέσα αύξησης του μεταβολισμού. Στο εργαστήριο FAME Lab εξετάζονται όμως και οι επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη πρόσφατα η μελέτη για τις επιπτώσεις της μέντας στον μεταβολισμό, από την οποία κι εξήχθησαν τα παραπάνω συμπεράσματα.

"Είναι γνωστό ότι η μέντα μας δίνει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας. Όταν απλώσουμε στο δέρμα μας ένα διάλυμα (π.χ. μια κρέμα) που περιέχει μέντα, αισθανόμαστε μια αίσθηση κρύου για αρκετή ώρα. Αρκετές μελέτες της ομάδας έχουν δείξει ότι το κρύο - ακόμη και σε μικρές ποσότητες - αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Έτσι, θελήσαμε να εξετάσουμε αν η 'προσομοίωση κρύου' που προκαλεί η μέντα μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα" εξηγεί ο κ. Φλουρής.

«Στη μελέτη μας - προσθέτει - πραγματοποιήσαμε μετρήσεις σε δύο ομάδες εθελοντών: στη μια ομάδα χορηγήσαμε μέντα απλώνοντας στο δέρμα τους ένα διάλυμα, ενώ στη δεύτερη ομάδα χορηγήσαμε μέντα από το στόμα με ένα χάπι. Και οι δύο ομάδες επισκέφθηκαν το εργαστήριο άλλη μια φορά κατά την οποία απλώσαμε στο δέρμα τους ένα διάλυμα που δεν περιείχε μέντα (για την πρώτη ομάδα) ή τους δώσαμε ένα χάπι που δεν περιείχε μέντα (για τη δεύτερη ομάδα). Κάθε φορά οι εθελοντές έμεναν για οχτώ ώρες στο εργαστήριο καθισμένοι σε μια καρέκλα κάτω από στενή παρακολούθηση του μεταβολισμού τους με ένα εξειδικευμένο σύστημα άμεσης θερμιδομετρίας. Η άμεση θερμιδομετρία είναι μια πολύ σύνθετη και δύσκολη τεχνική μέτρησης της ενεργειακής δαπάνης του οργανισμού, αλλά παρέχει τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα».



Διαβάστε περισσότερα...