Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Δημοπρασία έργων τέχνης για μείωση του δημόσιου χρέους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, θεωρούν οι νέοι της χώρας μας.

Σε μία συμβολική κίνησης ελπίδας προχώρησαν 32 Έλληνες καλλιτέχνες, δωρίζοντας έργα τους τα οποία θα δημοπρατηθούν με στοχό να συμβάλλουν, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, στην μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Η σχετική πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής παρουσιάστηκε επισήμως στο χώρο Image Gallery όπου, με την ευκαιρία, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι το 87% των νέων της χώρας μας θεωρούν ότι η χώρα μας κινείται σε «σε λάθος κατεύθυνση».

Στο σύνολο των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, η απάντηση «σε σωστή κατεύθυνση» συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 5%, όπως και η απάντηση «ούτε σωστή, ούτε λάθος». Το 3% δηλώνει «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Ωστόσο οι νέοι και οι νέες της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης καθώς σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ποσοστό 18% από την αντίθετη πλευρά, το θεωρεί πιθανό.

Τα έργα που πρόσφεραν αφιλοκερδώς οι 32 Έλληνες καλλιτέχνες θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος.

Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που παρέστη στην εκδήλωση μίλησε για την σημασία και τον συμβολισμό της κίνησης των Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως αυτοί οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους». Επίσης τόνισε ότι έγιναν λάθη και η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις.

«Τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων» είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο και οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο.

«Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας» τόνισε κ. Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα, είναι φώς και αισιοδοξία . Αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα».

Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.

Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.