Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας


Καταργούνται ή συγχωνεύονται 129 τμήματα.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.

Ο αριθμός των τμημάτων τα οποία καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν ανέρχονται σε 129 ενώ σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 τμήματα.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη ως ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι ο Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Η βασικότερη αλλαγή πάντως είναι η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδοχή της πρότασης για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. (Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.

Για την λύση της Κοινοπραξίας θα συνεργασθούν όμως και οι διοικήσεις των πέντε Πανεπιστημίων της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Χαροκόπειο και Γεωπονικό) που τελικά δεν ομοσπονδοποιούνται με την δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Το όνομα της Κοινοπραξίας παραμένει «Αδαμάντιος Κοραής» αλλά στην Κοινοπραξία αυτή θα μπουν τα πέντε μέλη της εάν το επιθυμούν και με ακαδημαϊκές συμφωνίες που θα επιλέξουν. Η λύση αυτή ρίχνει ακαριαία τους τόνους στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων τους φαίνεται ότι τις αποδέχονται πλήρως.

Μερικές από τις αλλαγές:

- Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.

- Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

- Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.

- Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
Σημειώνεται ότι καθ΄όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για αλλαγές του αρχικού σχεδίου.

Δείτε εδώ το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη

Τα τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα
.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μπάχαλο" με την πρόσβαση του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις


Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα περί δίμηνης αναβολής από το ΣΔΟΕ στην έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης πρόσβασης στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογούμενων που βρίσκονται υπό έλεγχο.

«Το ΣΔΟΕ δεν έχει αρμοδιότητα για χορήγηση αναβολής έναρξης λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Είναι προφανές ότι το ανωτέρω θέμα συγχέεται με το αυτοματοποιημένο σύστημα παροχής πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα που εξετάζει το Υπουργείο προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα αιτήματα των ελεγκτικών αρχών προς τις τράπεζες», επισημαίνεται.

Το Υπουργείο επαναλαμβάνει, αυτό που ανέφερε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, ότι «οι πρόσφατες αναφορές του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σχετικά με την άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση του Σ.Δ.Ο.Ε. σε τραπεζικά δεδομένα από σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».


Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψε ο Αμπιντάλ


Ο Γάλλος αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ερίκ Αμπινταλ, αγωνίστηκε και πάλι, μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

Είχε κάνει μεταμόσχευση ήπατος τον περασμένο Απρίλιο γεγονός που τον είχε κρατήσει μακριά από τα γήπεδα, όλο αυτό το διάστημα.

Πλέον, όμως, είναι καλά και έπαιξε μάλιστα ως κεντρικός αμυντικός στο φιλικό της Β’ ομάδας της Μπαρτσελόνα με την Ίστρ.






Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχεση σε νεκρή!


Άφωνοι έμειναν οι συγγενείς μία νεκρής γυναίκας από την Τρίπολη, όταν έλαβαν από την εφορία ειδοποιητήριο κατάσχεσης στο όνομά της.

Όπως αναφέρουν στο ειδοποιητήριο που της… απέστειλαν, εάν δεν πληρώσει άμεσα τα 29 ευρώ που χρωστά, ποσό που με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει στα 43 ευρώ, θα προχωρήσουν σε κατάσχεση…

Αθάνατο ελληνικό δημόσιο…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο νοσοκομείο μετά από απεργία πείνας


Με σημάδια εξάντλησης μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε γενικό νοσοκομείο, ο Επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, Φώτης Τσιφοπανόπουλος. Διαμαρτυρία για την κατάργηση του ΤΕΙ, ελέω σχεδίου "ΑΘΗΝΑ".

Ο κ. Τσιφοπανόπουλος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας την περασμένη Δευτέρα μαζί με τον δήμαρχο Μεσολογγίου και μια διοικητική υπάλληλο του ΤΕΙ για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και την υποβάθμιση του Ιδρύματος στο Μεσολόγγι.

To δελτίο τύπου τoυ δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου αναφέρει:

"Στην 8η μέρα της απεργίας πείνας, ο πρώτος απεργός Φώτης Τσιφοπανόπουλος, καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου, οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου με εμφανή τα σημάδια εξάντλησης, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στον εξασθενημένο οργανισμό του.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, από τους δυο εναπομείναντες απεργούς πείνας, το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και τη διοικητική υπάλληλο του ΤΕΙ Γιώτα Μούτσιου, καθώς και σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής."


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκύκλιος για τη διαθεσιμότητα


Ανακοίνωση στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού με θέμα την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, Διοικητικών καθηκόντων, για τους οποίους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου εκπρόθεσμα (δηλαδή μετά την έκδοση της προηγούμενης ανακοίνωσης για την πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας), απέστειλε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα δηλώνουν τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί και στην πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας. Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με την εγγύηση της διαφάνειας και της αμεροληψίας του ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η μη υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης, ωστόσο, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος Κινητικότητας, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας Αίτησης καθώς η διαδικασία αυτή αφορά μόνο όσους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα μετά τις 21.02.2013.

Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα έδιναν αλλοιωμένα φρούτα σε μαθητές


Ο Εισαγγελέας Χαλκίδας σταμάτησε την διανομή φρούτων στους μαθητές σχολείων γιατί βρέθηκαν αλλοιωμένα.

Σάπια πορτοκάλια σε ποσοστό 50% περίπου μεταφέρθηκαν να μοιραστούν σε μαθητές δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας στο πλαίσιο του προγράμματος «φρούτα στα σχολεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα τα αχλάδια και μήλα μέσα στις ίδιες συσκευασίες δεν βρέθηκαν να έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αρμόδιοι γεωπόνοι της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Εύβοιας αλλά και οι επόπτες δημόσιας υγείας που πήγαν επιτόπου και εξέτασαν ένα προς ένα όλα τα κιβώτια με φρούτα για τους μαθητές με εντολή εισαγγελέα.

Από νωρίς το πρωί που έγιναν καταγγελίες στην εισαγγελία πλημμελειοδικών της Χαλκίδας διετάχθη έρευνα και μάλιστα δόθηκε εντολή να μην μοιραστεί τίποτα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών γεωπόνων οι οποίοι και συντάσσουν την έκθεση τους «το σάπισμα των φρούτων είναι πολύ παλιότερο» και μάλιστα προσδιορίζουν ότι «είχαν τα ίδια προβλήματα και την ημέρα της φόρτωσης τους» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επέδρασε στην ποιότητά τους το τριήμερο της Αποκριάς που παρέμειναν στο σχολείο.

Το μεσημέρι στη Χαλκίδα συγκροτήθηκε σύσκεψη όπου μετείχε κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι αρμόδιος φορέας για την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηλίας Παλιαλέξης που συντόνισε από πολύ νωρίς τις ενέργειες των κατά τόπους διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι η παρτίδα των φρούτων, έφτασε στα συγκεκριμένα σχολεία αφότου είχαν φύγει οι μαθητές την περασμένη Παρασκευή. Ένα τμήμα από αυτή την παρτίδα έμεινε εκτός ψυγείων περιμένοντας σήμερα την επιστροφή των μαθητών. Όπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι του σχολείου «δεν είχαν ειδοποιηθεί για την παραλαβή τους δύο μέρες πριν όπως προβλέπει η εντολή που έχουν από το υπουργείο Παιδείας». Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος μεταφοράς των φρούτων ενώ και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν άγνωστες και οι λεπτομέρειες από την σύμβαση μεταξύ του ιδιώτη αναδόχου του προγράμματος και του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράση και πέρα από τα οστά για τη βιταμίνη D


Τι προκαλεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Η βιταμίνη D δρα μέσω των ειδικών υποδοχέων, οι οποίοι εκφράζονται στα κύτταρα των περισσότερων ανθρώπινων οργάνων (εγκέφαλο, καρδιά, δέρμα, γονάδες, προστάτη, μαστό κ.α.) καθώς και στα κύτταρα του αίματος. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων στο έντερο, τα οστά, τους νεφρούς και τους παραθυροειδείς αδένες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου και του φωσφόρου του ορού, προλαμβάνοντας την υπασβεστιαιμία και προάγοντας την αύξηση και αναδιαμόρφωση των οστών.

Πηγές βιταμίνης D

Ποσοστό >90% της βιταμίνης D προκύπτει από τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό λαμβάνεται από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Σε ορισμένες χώρες, βασικές τροφές, όπως το γάλα, το αλεύρι και η μαργαρίνη εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.

Ηλιακή ακτινοβολία Ηλιακή έκθεση ακόμη και περιορισμένης επιφάνειας του σώματος για 5 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τις μεσημβρινές ώρες της άνοιξης, καλοκαιριού και φθινοπώρου, παράγει ποσότητα βιταμίνης D αρκετή για καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαιτητική πρόσληψη:

Εάν κάποιος έχει μηδενική ή ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, οι ημερήσιες ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λάβει από τη διατροφή είναι:

Παιδιά 0-12 μηνών: 400 i.u. ανά ημέρα
Για τις ηλικίες 1-70 ετών: 600 i.u. ανά ημέρα
>70 ετών: 800 i.u. ανά ημέρα
Έγκυες/ θηλάζουσες γυναίκες: 600 i.u. ανά ημέρα

Διατροφικές φυσικές πηγές:

Λιπαρά ψάρια: 100 γρ. αντιστοιχούν σε 250-400 i.u.
1 ολόκληρο αυγό (60γρ.) αντιστοιχούν σε 20 i.u.
100γρ. μαγειρεμένου μοσχαρίσιου συκωτιού αντιστοιχούν σε 15 i.u.
15 ml μουρουνέλαιο αντιστοιχούν σε 1360 i.u.
100γρ. μανιτάρια (η μόνη φυτική πηγή) αντιστοιχούν σε 14 i.u., ενώ αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο σε 500 i.u.

Επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία:

Υγεία των οστών. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, προωθεί την αποδόμηση του οστού από οστεοκλάστες, διατηρεί την ομοιοστασία ασβεστίου και φωσφόρου για τη δημιουργία των οστών. Σύμφωνα με μελέτη, μειωμένη ημερήσια λήψη βιταμίνης D αύξανει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.
Ανοσολογικό σύστημα. Η βιταμίνη D ενισχύει τη άμυνα του οργανισμού και φαίνεται να παίζει ρόλο και στην εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων . Στην πολλαπλή σκλήρυνση βρέθηκε ότι η βιταμίνη D απαιτείται για την ενεργοποίηση του υπεύθυνου γονιδίου και την εμφάνιση της νόσου.
Λοιμώξεις. Σε έλλειψή της βρέθηκε αυξημένο ποσοστό εμφάνισης γρίπης το χειμώνα.
Καρκίνος. Υποδοχείς της βιταμίνης D εκφράζονται σε καρκινικά κύτταρα. Μελέτη του 2006 σε >4000000 καρκινοπαθείς έδειξε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια. Επιπλέον μειωμένες τιμές βιταμίνης D σχετίστηκαν με καρκίνο μαστού και οστικές μεταστάσεις αυτού. Η ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%, καρκίνου μαστού και ωοθηκών κατά 30% και καρκίνου παγκρέατος κατά 43%. Το 2007 οι Καναδοί συνέστησαν ημερήσια χορήγηση σκευασμάτων βιταμίνης D για την περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα. Παρατήρησαν ότι καρκινοπαθείς που χειρουργούνταν καλοκαίρι ή λάμβαναν θεραπεία τότε, είχαν καλύτερη πρόγνωση.
Καρδιαγγειακά νοσήματα. Μειωμένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον βρέθηκε αρνητική συσχέτιση με την ολική χοληστερόλη. Από παρατηρήσεις σε κηπουρούς βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης το καλοκαίρι.
Θνητότητα. Τόσο η αυξημένη όσο και η μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D:

Περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού της γης εμφανίζουν κάποιου βαθμού ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη και/ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο, σε ανωμαλίες που περιορίζουν την απορρόφηση της και σε καταστάσεις που εμποδίζουν τη μετατροπή της βιταμίνης στους ενεργούς μεταβολίτες της, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής και νεφρικής δυσλειτουργίας.

H ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί:

Ραχίτιδα στα παιδιά με παραμόρφωση και μη ανάπτυξη των μακρών οστών. Σήμερα συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής με χαμηλό εισόδημα.

Η αποχή από το κρέας είναι παράγοντας κινδύνου. Όσα παιδιά έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή μειωμένη έκθεση στον ήλιο και λαμβάνουν κρέας, ψάρι, αυγά δεν εμφανίζουν ραχίτιδα.

Τα νεογνά που τρέφονται με μητρικό γάλα, που είναι φτωχό σε βιταμίνη D και δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία αναπτύσσουν ραχίτιδα σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ σε ηλιόλουστες χώρες εμφανίζεται στα μεγαλύτερα παιδιά όταν δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

Οστεομαλακία εμφανίζεται στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και εύθρυπτα οστά.

Οστεοπόρωση

Όσον αφορά τη χρήση αντιηλιακών, αυτή γενικά είναι επιβεβλημένη, αφού δεν παρεμποδίζεται η σύνθεση της βιταμίνης D, για την οποία αρκεί έκθεση στον ήλιο λίγα λεπτά της ημέρας. Η μηδενική έκθεση στον ήλιο είναι μόνο θεωρητική.

Υπερδοσολογία:

Σε υγιή άτομα, η υπερβολική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D προκαλεί τοξικότητα μετά από πολλούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το αν πρέπει να λάβουν συμπληρώματα. Σε υπερδοσολογία ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας με εκδηλώσεις, όπως ανορεξία, ναυτία, έμετοι, πολυουρία, πολυδιψία, νευρικότητα, κνησμός και αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Τότε απαιτείται άμεση διακοπή του συμπληρώματος και μείωση της πρόσληψης ασβεστίου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από βιταμίνη D και αυτό γιατί 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο σε ανοιχτόχρωμους και 3-6 φορές μεγαλύτερης διάρκειας σε σκουρόχρωμους, αυξάνει τη συγκέντρωση της βιταμίνης D μέχρι μίας οριακής τιμής και στη συνέχεια η υπόλοιπη αποδομείται.

Συνεπώς, τοξικότητα επέρχεται μόνο με τη χρήση συμπληρωμάτων από το στόμα.

Διόρθωση χαμηλών τιμών βιταμίνης D:

Μία συγκεκριμένη δόση βιταμίνης D, μία φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες είναι ασφαλής για να προστατέψει και να διορθώσει την έλλειψη της βιταμίνης όταν δεν υπάρχει έκθεση στον ήλιο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους δώσε λύση για τα ΚΕΠΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.03.2013

Με επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέσω της οποίας θα προστατευτεί το ήδη επιβαρυμένο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας όπως εφαρμόζεται από τα ΚΕΠΑ της χώρας και η απρόσκοπτη εφαρμογή προστατευτικών ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη για τα άτομα με αναπηρία (π.χ. φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις κ.λπ.) .

Η πολύμηνη αναμονή χιλιάδων ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ της χώρας που επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική και κοινωνική ζωή των πιο αδύναμων πολιτών της χώρας αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή αναμένουν την εξέτασή τους από τις ΑΥΕ των ΚΕΠΑ 60.000 άτομα με αναπηρία εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό αναμένει τη χορήγηση ή την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του επιδόματός του.

Εντωμεταξύ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2012 και οι φορολογικές αρχές βάσει του πρόσφατου νόμου 4110/2013 θα απαιτήσουν από τα άτομα με αναπηρία να καταθέσουν Γνωματεύσεις ΚΕΠΑ ή Γνωμάτευση ΑΣΥΕ.

Εάν δεν προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα οριστεί ότι γίνονται δεκτές από τις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών εκτός των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ και γνωματεύσεις της ΑΣΥΕ όπως και γνωματεύσεις πρώην αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν πριν την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν τα προβλήματα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και τα άτομα με αναπηρία δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση ευνοϊκών και προστατευτικών ρυθμίσεων.

Η επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών με την επίσημη πρόταση της ΕΣΑμεΑ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 120 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πειραγμένη» ρόδα πούλμαν θα οδηγούσε σε αυτοκινητιστικό


Επιβαίνοντες ήταν δεκάδες παιδιά.

Αυτοκινητιστικό ατύχημα με δεκάδες παιδιά αποφεύχθη την τελευταία στιγμή, χάρη στα αντανακλαστικά του οδηγού ενός πούλμαν.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Μονοφάτσι, Ηρακλείου. Όπως καταγγέλλει παράγοντας της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου άγνωστοι «πείραξαν» τον τροχό του πούλμαν που μετέφερε μικρούς αθλητές της ομάδας.

Μέσα στο πούλμαν, όπως αναφέρει το flashnews.gr, επέβαιναν δεκάδες μικροί αθλητές του Σωματείου οι οποίοι είχαν ως προορισμό την προπόνηση της ομάδας.

Ο οδηγός αμέσως κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, σταμάτησε και είδε πως κάποιος είχε «πειράξει» τα μπουλόνια ενός τροχού, γεγονός που μοιραία θα οδηγούσε σε τροχαίο. Σύμφωνα με μηχανικό, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί τυχαία.

Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν στις αστυνομικές αρχές, έξω από το Α.Τ. Πύργου, καθώς θεωρούν πως όλα αυτά είναι απόρροια της ελλιπούς αστυνόμευσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «παιδί-θαύμα» που ξεγέλασε το θάνατο


Γεννήθηκε πρόωρα, έπαθε μηνιγγίτιδα και έμφραγμα αλλά επέζησε.

Δεν είναι ούτε ενάμιση έτους, αλλά ο μικρός Κόνορ Αναστασόπουλος έφτασε πολύ κοντά στο θάνατο, αφού γεννήθηκε πρόωρα, νόσησε από μηνιγγίτιδα και υπέστη μέχρι και έμφραγμα.

Το «παιδί-θαύμα» όπως το αποκαλούν -κι όχι άδικα- στη Μελβούρνη όπου ζει με τους γονείς του, είναι ήδη θρύλος στην Αυστραλία, γράφει η Espresso.

Γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2011, πέντε εβδομάδες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημερομηνία. Μπήκε αμέσως στη θερμοκοιτίδα, αλλά νόσησε από μηνιγγίτιδα λίγες ημέρες μετά, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν όλα τα βασικά του όργανα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν κλείσει δέκα ημέρες ζωής υπέστη και καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί τότε ενημέρωσαν τους γονείς του, Στιβ και Κάθι, ότι δε θα κατάφερνε να επιζήσει και πως είχε μόλις δύο ώρες ζωής μπροστά του.

Ο Κόνορ όμως είχε άλλα σχέδια…



Συντετριμμένοι οι γονείς του πήραν την απόφαση να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να ζήσει το μωράκι τους. Έδωσαν εντολή να διασωληνωθεί παρότι οι γιατροί ήταν απαισιόδοξοι, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο μικρός να βγει νικητής από τη μάχη, λέγοντάς τους ότι το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν τη ζωή του και τα βάσανά του μερικά εικοσιτετράωρα.



Αναζήτησαν βοήθεια εκτός νοσοκομείου και χώρας και τελικά με τη συμβολή επιστημόνων από τη Σουηδία έγινε το θαύμα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Κόνορ επέζησε, αφήνοντας άναυδους όλους όσοι παρακολουθούσαν την περίπτωσή του.



Ο μικρός έμεινε τους τέσσερις πρώτους μήνες της ζωής του στο νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης και οι γονείς του, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο των γιατρών, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να ενισχύσουν τον έρανο του νοσοκομείου.

Ο Κόνορ λαμβάνει ακόμη θεραπευτική αγωγή, όμως οι γιατροί πλέον αναφέρουν ότι η υγεία του εξελίσσεται θαυμάσια.

(Φωτογραφίες από: http://www.miraclebabyconnor.com)


Διαβάστε περισσότερα...

Ο λαιμός του ξεπερνά τα 30 εκατοστά στο πλάτος


Δεν έχει χρήματα για να υποβληθεί σε αφαίρεση του όγκου.

Ο Wang Zhixiang από την πόλη Jilin στην ομώνυμα επαρχία της Κίνας υποφέρει από έναν τεράστιο καλοήθη όγκο (λίπωμα) στο λαιμό του, ο οποίος φτάνει σχεδόν στο ύψος των ώμων του!

Το λίπωμα, που προκαλείται από υπερανάπτυξη των λιποκυττάρων του, μάλιστα, επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα του επηρεάζοντας την πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το στομάχι του.

Η οικογένειά του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για μια επέμβαση για να αφαιρεθεί ο τεράστιος όγκος από το λαιμό του, που φτάνει σε πλάτος τα 30 εκατοστά.










Διαβάστε περισσότερα...

FindZebra, μηχανή αναζήτησης σπάνιων ασθενειών


Εξάγει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine επινόησε μια ασυνήθιστη φράση για να περιγράψει τις απρόσμενες διαγνώσεις.

«Όταν ακούτε βήματα πίσω σας, μην περιμένετε να δείτε μια ζέβρα», είπε. Η φράση έχει μείνει έως σήμερα, με τους γιατρούς συνήθως να χρησιμοποιούν τον όρο «ζέβρα» για να περιγράψουν μια σπάνια νόσο (συνήθως ορίζεται ως μία νόσος που εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στους 2.000 ανθρώπους).

Οι σπάνιες νόσοι είναι εγγενώς δύσκολο να διαγνωστούν. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις Σπάνιες Νόσους, το 25% των διαγνώσεων καθυστερούν από 5 έως και 30 χρόνια. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γιατροί ψάχνουν για πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνουν πιο γρήγορα τις διαγνώσεις.

Φυσικά, για αυτό το σκοπό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η εμφάνιση μηχανών αναζήτησης, όπως αυτή της Google. Ωστόσο, ο αλγόριθμος PageRank, που αποτελεί τη βάση στις αναζητήσεις της Google, δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικός, αφού θεωρεί σημαντικές τις σελίδες εκείνες που συνδέονται με άλλες σημαντικές σελίδες. Όμως, εξ' ορισμού, οι σπάνιες ασθένειες είναι απίθανο να συνδέονται με δημοφιλείς σελίδες του διαδικτύου.

Έτσι, ο Radu Dragusin στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, μαζί με την ομάδα του παρουσίασαν μια εναλλακτική λύση. Δημιούργησαν μία ειδική μηχανή αναζήτησης αφιερωμένη στη διάγνωση των σπάνιων νόσων, με το όνομα FindZebra, ένα όνομα βασισμένο στην κοινή ιατρική αργκό για μια σπάνια ασθένεια.

Μετά από σύγκριση των αποτελεσμάτων από τη μηχανή FindZebra με αυτά στην αντίστοιχη της Google, φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι σημαντικά καλύτερη στην επιστροφή σχετικών αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα, στο FindZebra το ερώτημα αναζήτησης «Αγόρι, φυσιολογικός τοκετός, παραμόρφωση των δύο μεγάλων δαχτύλων των ποδιών, γρήγορη ανάπτυξη του όγκου των οστών της σπονδυλικής στήλης» επιστρέφει τη σωστή διάγνωση «Fibrodysplasia ossificans progressive» ως το πρώτο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αυτή η διάγνωση δεν εμφανίζει καθόλου αποτελέσματα από οποιοδήποτε τύπο ασθένειας στην αναζήτηση της Google.

Βέβαια, το FindZebra είναι ακόμα ένα πρότζεκτ, με τον Dragusin και τους συνεργάτες του να συνεχίζουν τις εργασίες για την εξέλιξή του.

Επίσης ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κοινό, αφού μέχρι στιγμής εμφανίζει το μήνυμα «Προσοχή! Το FindZebra είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ιατρικό προσωπικό».



Διαβάστε περισσότερα...

«Πάρτι εκατομμυρίων, δίχως τέλος, στον ΟΚΑΝΑ»


Ο Ν. Νικολόπουλος καταγγέλλει κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος.

Για ένα πάρτι εκατομμυρίων δίχως τέλος στον ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, ενημερώνοντας τα ΜΜΕ για τα όσα περιείχε ο φάκελος όπου του παρέδωσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

«Ξέρετε για το πάρτι δίχως τέλος ορισμένων εκλεκτών του ΟΚΑΝΑ. Πρόκειται για χρήματα από το ΕΣΠΑ, υπέρογκα ποσά που προέρχονται από την Ε.Ε. Κάποιοι ανεξέλεγκτα συνεχίζουν να βάζουν στις τσέπες τους «βαλάντια» ΕΣΠΑ, άτομα που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, είναι υπεύθυνοι κατάρτισης προγραμμάτων και Διευθυντές στο ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ… εκπαιδευτές που δεν έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση… μέλη (νυν και πρώην) του ΔΣ ενός Οργανισμού άρα δικαιούνται να ορίζονται Υπεύθυνοι έργων, υποέργων κλπ… Όταν ούτε για 1, 5 μήνα δεν υπάρχουν λεφτά, ούτε για αγορά χαρτιού υγείας! Η κάλυψη στα κενά, στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ αλλά και το κλείσιμο κάποιων τρυπών φαίνεται να γίνονται από κωδικούς ΕΣΠΑ (!) που αφορούν άλλες ανάγκες!! Έτσι λοιπόν και κάποιοι τυχεροί, δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει οικονομική κρίση».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση με εργαζομένους που είχε ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, ενημερώνοντας τα ΜΜΕ, για όσα περιέχει ο φάκελος που του παρέδωσαν εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ.

Ο παραιτηθείς από την τρικομματική κυβέρνηση, Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων έδωσε μερικά στοιχεία, αφού τα υπόλοιπα θα παρατεθούν, όπως είπε, στη Βουλή. Έφερε ως παράδειγμα υπάλληλο της γραμματείας που θα λάβει κοντά 6.500 ευρώ, για την οικονομική παρακολούθηση δράσης.

«Ακόμα ένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτελεί πλέον μελανό σημείο, είναι το σχετιζόμενο με τα παρακρατηθέντα χρήματα των εργαζομένων από τη μισθοδοσία τους, για την κάλυψη των δανείων που έχουν χορηγηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όπως πληροφορήθηκα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χορηγούσε στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) και εγγύηση τον ΟΚΑΝΑ. Η συμφωνία περιείχε την ρήτρα ότι η μηνιαία δόση θα παρακρατείται από τη μισθοδοσία του εργαζόμενου και θα αποδίδεται από τον ΟΚΑΝΑ στο Τ.Τ. Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό στους εργαζόμενους , μετά από διαρροές και διακριτικές ενοχλήσεις από το Τ.Τ, ότι τα δάνεια τους έχουν κοκκινίσει επειδή ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει καταβάλει τα ποσά που υποχρεούται από τον Ιούνιο του 2012».

Στη συνέχεια ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την κοινοποιώ στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και στον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης.

«Το υλικό που μου παρέδωσαν Χριστιανοδημοκράτες εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ απ’ όλη την Ελλάδα, τεκμηριώνει όλα όσα καταγγέλονται για «το πάρτυ δίχως τελειωμό» που λαμβάνει χώρα στον ΟΚΑΝΑ. Για τούτο από τους αρμόδιους Υπουργούς ζήτησα να παρέμβουν άμεσα και ταυτόχρονα, ερωτώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εάν έχουν ενημερωθεί οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και τον της Δημόσιας Διευθύνσεως εάν ασχολείται ήδη ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής καθώς και οι επιθεωρητές Υγείας. Με τα καταγγελλόμενα, και εάν έχουν επιληφθεί ήδη, αφού πρόκειται για ζητήματα κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκαν τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων


Για τη λειτουργία τους θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ 22 εκατ. ευρώ.

Επιλύθηκε με τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Εργασίας το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και αφορούσε τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως είχαν δεσμευτεί οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, η λειτουργία των δομών θα συνεχιστεί με πόρους του ΕΣΠΑ, από το οποίο θα διατεθούν 22.000.000 ευρώ.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών 70 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που εξυπηρετούν περίπου 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 270 εργαζομένους. Η λειτουργία διασφαλίζεται για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τον φορέα διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δύο μήνες η πρόσβαση του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις


Διαψεύδεται η άμεση υλοποίηση του μέτρου κατά της φοροδιαφυγής.

Δίμηνη αναβολή δίνει το ΣΔΟΕ στην έναρξη λειτουργίας μηχανισμού αυτόματης πρόσβασης στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογούμενων που βρίσκονται υπό έλεγχο.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι «οι πρόσφατες αναφορές του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σχετικά με την άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε τραπεζικά δεδομένα από σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο υποτροφίες σε Έλληνες για μεταπτυχιακά προγράμματα


Η «Αποστολή» θα εξετάσει τα κοινωνικά κριτήρια των ενδιαφερόμενων.

Το μη-κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT), παρέχει στη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για ακόμη μία φορά δύο πλήρεις υποτροφίες σε Έλληνες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει ήτοι: MSc in Information & Telecommunications Technologies και MSc in Management of Business Innovation & Technology.
Το κόστος συνολικά των υποτροφιών στα ανωτέρω προγράμματα ανέρχεται στις 17.500 Ευρώ.

To AIT είναι μη-κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ινστιτούτο τεχνολογίας που συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια ώστε να προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει σύμφωνα με ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια είναι δεδομένα για κάθε πρόγραμμα και η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από την ακαδημαϊκή επιτροπή του Athens Information Technology.

Η ΜΚΟ «Αποστολή» θα εξετάσει τα κοινωνικά κριτήρια των υποψηφίων ενδιαφερόμενων και θα κάνει τις πρέπουσες υποδείξεις οι οποίες θεωρούνται δεδομένες και ευπρόσδεκτες από το ΑΙΤ.

Η αίτηση του κάθε υποψηφίου θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΑΙΤ (από 20-03-2013 έως 30-08-2013) και τα κοινωνικά κριτήρια θα ανακοινωθούν από τις ιστοσελίδες της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 24ωρη απεργία αντιδρούν οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων


Αντιτίθενται στην αυστηροποίηση των ποινών για τους επίορκους υπαλλήλους.

Σε κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρση άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Για αύριο Τετάρτη, προγραμματίζουν στάση εργασίας από τις 12.00 έως τη λήξη ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, ενώ για την Πέμπτη 21/3 οργανώνουν 24ωρη απεργία για τους υπαλλήλους στα ασφαλιστικά Ταμεία, στον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, το ΣΕΠΕ και τους υγειονομικούς του ΕΟΠΥΥ.

Τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν την απόσυρση των άρθρων που προβλέπουν «ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων που ζημιώνουν το ασφαλιστικό σύστημα». Οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ευθύνη υπαλλήλων για τη χορήγηση παράνομων συντάξεων επιδομάτων και παροχών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι πρόεδροι πέντε Ομοσπονδιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, υποστήριξαν ότι τα συγκεκριμένα άρθρα ποινικοποιούν την εργασία, απειλούν με βαρύτατες ποινές ακόμα και πράξεις που έχουν το στοιχείο της αμέλειας, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη διάταξη που θέτει ως προαπαιτούμενο για την άσκηση προσφυγής την κατάθεση παραβόλου ίσου με το 20% της ζημιάς που έχει προκληθεί στον φορέα (που δεν μπορεί να υπερβαίνει όμως τα 10.000 ευρώ).

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν πως πρόθεσή τους δεν είναι «η προστασία επίορκων που διαβάλουν με τις παράνομες ενέργειές τους το σύνολο των υπαλλήλων», αλλά αντιδρούν «στην εύκολη στοχοποίηση όλων των υπαλλήλων, οι οποίοι επιβαρύνονται με αυξημένο φόρτο εργασίας, και μπορούν εύκολα να κατηγορηθούν και να διαπομπευθούν».

Ανέφεραν επίσης, ότι δεν ζητούν ιδιαίτερη μεταχείριση και υποστηρίζουν την τιμωρία των παραβατών στο πλαίσιο των υπαρχόντων διατάξεων. Προσέθεσαν όμως ότι επαρκεί το νομοθετικό πλαίσιο που συγκροτήθηκε το 2006 και που έχει πρόσφατα επικαιροποιηθεί.

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι από τους 9.381 υπαλλήλους που απασχολούσαν οι υπηρεσίες του το 2009, έχουν μείνει μετά τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις 5.930. Ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε φόβους ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2013, μπορεί να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ και προσέθεσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, τα έσοδα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι μειωμένα κατά 14% σε σχέση με το 2012, και κατά 7% σε σχέση με τα έσοδα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Τη νομική κατοχύρωση των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ για τους οποίους υποστήριξε ότι είναι εύκολο να γίνουν στόχος αβάσιμων καταγγελιών, ζήτησε πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, Ηλίας Κιούλος. Ο κ. Κιούλος προσέθεσε, ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ατονήσει οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ στην περιφέρεια γιατί οι επιθεωρητές αδυνατούν να καλύψουν με δικά τους έξοδα τις δαπάνες μετακίνησης.

Υπέρ των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας τάσσεται με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, που καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων-μελών της, καθώς και μέλη του Γενικού της Συμβουλίου, «να δώσουν το “παρών” και να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την αυριανή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι φουσκωμένη σαν έγκυος


Αυτό θα πει πρήξιμο!

Η 33χρονη Joanne Turton από τη Μεγάλη Βρετανία έχει περάσει τη μισή της σχεδόν ζωή δείχνοντας… σαν έγκυος!

Η νεαρή μητέρα πάσχει από μια μυστήρια πάθηση στο έντερό της εξαιτίας της οποίας η κοιλιά της είναι φουσκωμένη σα μιας εγκύου στον 8ο μήνα της κύησή της!

Όπως λέει η ίδια τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της δεν ήταν εύκολα, καθώς δε μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή εξαιτίας της πάθησής της.

«Από τότε που εμφανίστηκε αυτό το πρόβλημα έχω πρησμένο στομάχι και μοιάζω σα να είμαι 8 μηνών έγκυος. Πονάει η πλάτη μου. Έχει επηρεαστεί πολύ η ζωή μου και δε μπορώ ούτε να βγω με τους φίλους μου σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος» είπε.



Πλέον πιστεύει ότι δε θα βρεθεί θεραπεία για την κατάστασή της, όμως τουλάχιστον οι γιατροί πρόσφατα δοκίμασαν ένα επαναστατικό μηχάνημα επάνω της, χάρη στο οποίο ένιωσε μια μικρή ανακούφιση από τα συμπτώματα.



Οι γιατροί πρόκειται να τοποθετήσουν ένα μηχάνημα, σα βηματοδότη, στο έντερό της για να ελέγχουν τη λειτουργία του, καθώς πιστεύουν ότι εκεί ίσως κρύβεται το «κλειδί» για την ανάρρωσή της. Η διαδικασία είναι γνωστή ως γαστρική ηλεκτρική διέγερση.



Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει ένα ακόμη άτομο που έχει υποβληθεί στην ίδια διαδικασία. Ψάχνοντας στο ίντερνετ για την πάθησή της, η Joanne βρήκε μόλις μία παρόμοια διάγνωση, σε έναν ασθενή που ζει στις ΗΠΑ.






Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στα μαθητικά δρομολόγια στη Θεσσαλονίκη


«Όμηροι», μεταξύ άλλων, 1.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τη μεταφορά μαθητών με τα λεωφορεία τους σταματούν «επ' αόριστον» από αύριο το πρωί, οι τουριστικοί πράκτορες στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα έντεκα μηνών και νέες συμβάσεις για το τρέχον έτος.

Όπως διευκρίνισαν σε συνέντευξη τύπου στο ΕΕΘ εκπρόσωποι του συνδέσμου πρακτόρων τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης έχουν υποστεί αλλεπάλληλα «κουρέματα» σε προηγούμενες συμβάσεις, τα οποία «από το 2009 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 50% των συμφωνημένων ποσών», με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν μεροκάματα, καύσιμα και άλλες υποχρεώσεις, ενώ όπως υποστήριξαν με νέα ρύθμιση μεθοδεύεται ακόμη μια μείωση, με αποτέλεσμα να μην έχουν υπογραφεί και οι νέες συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο.

«Από αύριο το πρωί τραβάμε χειρόφρενο μέχρις ότου υπογράψουμε με τα ποσά που έχουμε συμφωνήσει, χωρίς να μας κόψουν επιπλέον ποσά και αφού μας εξοφλήσουν μέχρι και τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου 2012» τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου Παναγιώτης Χαραλάμπους.

Οι τουριστικοί πράκτορες αναγνώρισαν ότι ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας προσπάθησε να διευθετήσει το θέμα της εξόφλησης μέρους των δεδουλευμένων τους, τα οποία όμως παρότι έχουν σταλεί από το ΥΠΕΣ, έχει «κολλήσει» η εκταμίευσή τους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως ανακοίνωσαν και τα ΚΤΕΛ που εκτελούν μεταφορές μαθητών και τα ταξί, τους συμπαραστέκονται και «από αύριο θα κινηθούν μόνο δέκα λεωφορεία που έχουν ξεχωριστές συμβάσεις με δήμους».

Η διακοπή των δρομολογίων θα επηρεάσει περίπου 5.000 μαθητές, εκ των οποίων 1.000 είναι παιδιά ειδικών σχολείων.

«Δεν εκβιάζουμε, είμαστε με τους γονείς, αδυνατούμε όμως να χρηματοδοτούμε άλλο τις μετακινήσεις από την τσέπη μας, πολλές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, εξαιτίας αυτής της τακτικής του κράτους» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης.

Οι τουριστικοί πράκτορες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν συγκεντρώσεις μέσα στην εβδομάδα με τα λεωφορεία τους, χωρίς να κλείσουν δρόμους ή να παρεμποδίσουν άλλες δραστηριότητες, για να αναδείξουν το πρόβλημα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήδηξε από το παράθυρο για να μη τη βιάσουν


Βουτιά τρόμου από τουρίστρια στην Ινδία.

Μια 25χρονη βρετανίδα τουρίστρια που επισκέφτηκε την Ινδία και διέμενε σε ξενοδοχείο στην πόλη Agra όπου βρίσκεται το Taj Mahal πήδηξε από το παράθυρο του δωματίου της, όταν ένας άντρας προσπάθησε να τη βιάσει, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και κατάγματα και στα δύο της πόδια.
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη ενώ εκτιμάται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε το θύμα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η υπόθεση ερευνάται.

Η είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι μια τουρίστρια από τη Σουηδία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ομάδα Ινδών, οι οποίοι έδεσαν τον άντρα της και τον υποχρέωσαν να παρακολουθεί, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να νικήσετε τις ιώσεις


Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιος είναι επιρρεπής στις ιώσεις; Σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο όταν ζείτε ή εργάζεστε και κινείστε σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα τα παιδιά μεταδίδουν γρήγορα το κρυολόγημα στους δασκάλους τους. Δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γιατί κρυολογούμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον-υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία, συχνότητα μολύνσεων- μεταβάλλει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα;

Με το να έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που «κινείται» τόσο γρήγορα και τόσο ικανά όσο οι ιοί του κρυολογήματος - με το να ανανεώνεται και να αναγεννάται διαρκώς για να καταπολεμά τις νέες προκλήσεις.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Κινηθείτε: Οι άνθρωποι που περπατάνε μία ώρα και πλέον κάθε μέρα παρουσιάζουν το μισό αριθμό κρυολογημάτων. Επιπλέον, η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται στο μισό. Σε αυτές τις μελέτες, η συνολική μείωση στην ενδεχόμενη βλάβη από το κρυολόγημα ήταν 75%.

Πώς περιορίζει η σωματική δραστηριότητα τα κρυολογήματα; Το σώμα είναι μια γιγάντια, ψυχολογικά εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών. Το πώς βοηθά τον επαναπρογραμματισμό ενός τέτοιου σύνθετου συστήματος η άσκηση μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε.

Φαίνεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει άμεσα τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων και, μέσω της αυξημένης ροής αίματος, μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στα μέρη όπου είναι πιο χρήσιμα.

Επίσης, η άσκηση εκθέτει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ιών του κρυολογήματος – δίνοντας έτσι στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους καταπολεμήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Κοιμηθείτε καλά: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις. Γιατί η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την αναγέννηση του ανοσοποιητικού;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μάθησης πραγματοποιείται στη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο η γνώση που κατανοούμε συνειδητά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό όσο ξεκουράζεσαι, τις μεταβάλλει και τις συνοψίζει. Τέλος, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να αναγεννηθούν και να ανασχηματιστούν.

Μείνετε μακριά από τον καπνό και το αλκοόλ: Ο καπνός κάνει τρομακτικά πράγματα στο ανοσοποιητικό αρκεί να δείτε τα ποσοστά καρκίνου. Φράσσει τα ιγμόρεια, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές ανάπτυξης ιών.

Οι μικρές δόσεις αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό θετικά σε κάποια θέματα, αλλά δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κρυολογήματα.

Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι: Όλοι μας έχουμε διαφορετικούς χρόνους σχετικής επιρρέπειας στους ιούς μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική δραστηριότητα, το φαγητό, η κίνηση, η ξεκούραση σε καθορισμένες ώρες- βοηθούν συνολικά το ανοσοποιητικό.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε α) πριν και μετά τα γεύματα, β) μετά τη χειραψία ή αφού έχετε αγγίξει κάποιο παιδί και γ) όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με βάση το οινόπνευμα.

Τα νοσοκομεία προτιμούν αυτήν την εκδοχή, γιατί είναι πιο γρήγορη και σκοτώνει μεγαλύτερες ομάδες βακτηρίων και ιών.

Όμως, α) τα καθαριστικά με οινόπνευμα ή άλλα χημικά μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικά κάποια παθογενή βακτήρια, β) επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα χημικά και γ) το πλύσιμο με ζεστό νερό και απλό σαπούνι αρκεί και είναι πολύ πιο ευχάριστο, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για το γεύμα σας.

Βγείτε έξω στο ύπαιθρο και πάρτε μαζί σας και τα παιδιά σας: Στα παιδιά η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φύση και τους αναρίθμητους ιούς της.

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να βλέπετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν, σας εμπλέκει σε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σας βγάζει έξω στη φύση, κάτι που βελτιώνει τη διάθεση, και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία των παιδιών για πιο φυσικές τροφές, που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Καταναλώνετε τροφές όπως τις δίνει η φύση, κυρίως φρούτα, λαχανικά και βότανα: Η κατανάλωση περισσότερων ειδών μαναβικής και η μεταφορά τους στο έντερο μάλλον αλλάζει τους πληθυσμούς ιών και βακτηρίων έτσι ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα.

Παρέχουν επίσης απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν άμεσα, μέσω των μικροRNA, την ανοσοποιητική λειτουργία.

Κοινωνικοποιηθείτε: Οι άνθρωποι με ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως κρυολογούν λιγότερο, εικάζεται επειδή έτσι μειώνεται η αντίδρασή τους στο στρες. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η ανοσία ενός φίλου μπορεί να γίνει και δική σας.

Τα βακτήρια θα είναι πάντα παρόντα, στον αέρα, στο χώμα, στα δάχτυλά σας. Αυτό που σώζει εσάς κι ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πανδημίες είναι ένα δραστήριο, γρήγορο και ευέλικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με το σωστό φαγητό και την επαρκή δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση- μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό και αποτελεσματικό αυτό το σύστημα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο διαρκεί συνήθως ο βήχας


Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Η απάντηση των περισσότερων γιατρών σε αυτή την ερώτηση είναι πάνω-κάτω 18 ημέρες. Οι περισσότεροι βέβαια από μας αρχίζουμε να ενοχλούμαστε ιδιαίτερα από έναν βήχα κάπου μεταξύ της 5ης και της 9ης ημέρας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Ρώτησαν 500 ενήλικες και παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ζητάνε από το γιατρό αντιβίωση μετά από μια εβδομάδα βήχα, έτσι όταν κάπου στις 10 ημέρες αρχίζουν να νιώθουν λίγο καλύτερα το αποδίδουν στην αντιβίωση και όχι στην φυσική εξέλιξη ενός βήχα, ότι δηλαδή ούτως η άλλως θα έκανε τον κύκλο του και θα υποχωρούσε.

Έτσι οδηγούνται σε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ως επακόλουθο έχει την ανθεκτικότητα κατόπιν απέναντι σε αυτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο βήχας είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό από μια απλή λοίμωξη.

Βήχας που συνοδεύεται από:

- Καφέ πτύελα ή αίμα
- Πυρετό
- Ρίγη
- Πόνο το σώμα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πρόβλημα στην κατάποση
- Ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων

Προσεκτικοί επίσης πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού ή άσθμα. Ένας βήχας όμως που επιμένει μετά από ένα κρύωμα, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή πυρετός μπορεί να κρατήσει και 3 εβδομάδες


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση


Επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν τους μύθους του παρελθόντος.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του οργανισμού… Καιρός όμως να επαναπροσδιορίσετε, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έρχονται να ανατρέψουν τους μύθους του παρελθόντος και να αναδείξουν το ακριβώς αντίθετο.

Με άλλα λόγια ο καφές, όχι μόνο δεν μας αφυδατώνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωσή μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, τα οποία αναφέρουν στην επίσημη θέση τους ότι όλα τα ροφήματα και ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων και των καφεϊνούχων όπως ο στιγμιαίος ή ο ελληνικός καφές, συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), στις συστάσεις που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού αναφέρει πως τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Παρότι πράγματι η καφεΐνη μπορεί να εκδηλώσει ήπια διουρητική δράση βραχυπρόθεσμα, ο οργανισμός λειτουργεί αντιρροπιστικά και εξισορροπεί τις απώλειες υγρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης να μην επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωση του οργανισμού μας συνολικά. Εξάλλου, η δόση καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ είναι μικρή για να εμφανίσει τέτοιου είδους επίδραση στον οργανισμό. Αντιθέτως, επειδή ο καφές αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, προσμετρά στην καθημερινή μας πρόσληψη υγρών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η χρήση διεγερτικών ουσιών


Επιρρεπείς οι αγχώδεις τύποι.

Η χρήση διεγερτικών ουσιών, από καφεΐνη μέχρι αμφεταμίνη, με στόχο καλύτερη απόδοση ή αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης εξαπλώνεται, ενώ κυριότεροι χρήστες είναι οι φοιτητές.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις πριν από την εξεταστική περίοδο οδηγούν πολλούς φοιτητές στη χρήση διεγερτικών ουσιών. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σχετική έρευνα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μάιντς, για τις ανάγκες τις οποίας ρωτήθηκαν 2600 φοιτητές, κατέδειξε ότι «το 20% των σπουδαστών χρησιμοποίησε πέρσι τουλάχιστον μία φορά ταμπλέτες καφεΐνης, αμφεταμίνης, ριταλίνης και άλλων παρόμοιων ουσιών, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του», λέει ο ψυχίατρος Κλάους Λιμπ.

Αρκετοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από άγχος καταφεύγουν σε τέτοιες ουσίες, εξηγεί ο Κλάους Λιμπ, ο οποίος σημειώνει ότι «το ντόπινγκ του εγκεφάλου, είναι η λήψη ψυχοενεργών ουσιών, δηλαδή ουσιών που επιδρούν στον εγκέφαλο με στόχο την αύξηση της απόδοσης». Αυτές οι ουσίες δεν διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο Στέφαν Σλάιμ, καθηγητής νευροφιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, μελετά εδώ και χρόνια το θέμα του εγκεφαλικού ντόπινγκ. Όπως επισημαίνει ο γερμανός επιστήμονας, «οι φοιτητές είναι συνηθισμένο target group, καθώς από τη μία πλευρά ζητούμενο είναι βελτιώσουν την πνευματική τους απόδοση και από την άλλη πρόκειται για νέους ανθρώπους που πειραματίζονται με νέες ουσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τι έρευνες που έχω υπόψη μου, το ποσοστό των χρηστών κυμαίνεται σε μονοψήφιους δείκτες».

Οι ταμπλέτες καφεΐνης πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλες ουσίες όπως η ριταλίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον για να καταπολεμήσει την έλλειψη συγκέντρωσης. Η ριταλίνη αυξάνει τη συγκέντρωση της ντοπαμίνης, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της χαράς. Πολλές διεγερτικές ουσίες χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και όπως τονίζει ο Στέφαν Σλάιμ, «είναι σημαντικό να υπάρχει ιατρικός έλεγχος και να διαπιστώνεται αν υπάρχουν ατομικοί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν τη ζωή του χρήστη».

Οι ουσίες επιδρούν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Αυτό ισχύει ακόμη και για την καφεΐνη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι άνθρωποι που κάνουν εκτεταμένη χρήση διεγερτικών ουσιών τείνουν να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Μετά από μία φάση διέγερσης, η διάθεση ακολουθεί κατά κανόνα μία πτωτική πορεία. Πολλοί άνθρωποι καταφεουν και πάλι στις διεγερτικές ουσίες, προκειμένου να ανακτήσουν την αίσθηση διέγερσης. Αυτό όμως έχει το τίμημά του. «Η ατομική ικανότητα του καθενός αποδίδεται συχνά μόνο στο γεγονός της τεχνητής διέγερσης», εξηγεί ο Τιμ Πφάιφερ-Γκέρσελ, ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Θεραπευτικών Ερευνών (FTI) του Μονάχου.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση των διεγερτικών ουσιών δεν έχει πάντοτε την επιθυμητή επίδραση. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν παρορμητική συμπεριφορά. Αυτό οδηγεί, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μία εξέτασης, σε βεβιασμένες απαντήσεις, με αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν κάνει χρήση διεγερτικών να πετυχαίνουν τελικά χειρότερη επίδοση.

Οι έρευνες δείχνουν, τέλος, ότι οι φοιτητές με χειρότερους βαθμούς είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση διεγερτικών ουσιών. Το ίδιο ισχύει και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα άγχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε απόγνωση οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Ντυνάν!


Πωλείται το νοσοκομείο, τι θα γίνουν τα δεδουλευμένα.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν καθώς φαίνεται πως η συμφωνία για την πώληση του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι πολύ κοντά, ενώ οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι.

Με το φόβο ότι μπορεί μέσα στην αναμπουμπούλα της πώλησης του νοσοκομείου τα χρήματά τους θα χαθούν μαζί με τη συμφωνία ή θα κουρευτούν στη... διαδρομή, ζούνε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ντυνάν. Το προσωπικό έχει να πληρωθεί μήνες παρότι εργάζεται ασταμάτητα για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες ΙΣΑ για παραπλανητικές διαφημίσεις γιατρών! Τι δεν επιτρέπεται


Πάρτι κάνουν στο διαδίκτυο διάφοροι γιατροί αλλά και διαγνωστικά κέντρα που δε διστάζουν είτε να κάνουν προσφορές για ιατρικές εξετάσεις είτε ακόμη και να πωλούν ιατρικές συνταγές και φάρμακα μέσα από το ίντερνετ. Τι οδηγίες δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) για τα μέλη του.

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι γιατρός της Αθήνας παθολόγος στην ειδικότητα, πωλούσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας συνταγές φαρμάκων αποστέλλοντας μάλιστα το πολύτιμο “υλικό” ακόμη και delivery στα σπίτια των ασθενών, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους. Άλλωστε εκτός από παράνομο είναι και αντιδεοντολογικό και εμπίπτει και στους πειθαρχικούς νόμους των ιατρικών συλλόγων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αφού εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για το συγκεκριμένο περιστατικό υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται κάθε είδους παραπλανητική διαφήμιση και μέσω του διαδικτύου.
Όπως αναφέρει: “Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει την αντιδεοντολογική συμπεριφορά ιατρών, οι οποίοι παρουσιάζονται στο διαδίκτυο με τρόπο που απάδει του ιατρικού λειτουργήματος. Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ έχει λάβει σωρεία καταγγελιών, διότι έχει δημιουργηθεί διαδικτυακός χώρος, στον οποίο γίνεται διαδικτυακή παραγγελία συνταγών και παραλαβή τους από το ιατρείο του διαφημιζόμενου ιατρού. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό χώρο ο ασθενής απλά συμπληρώνει σε φόρμα τα στοιχεία του και χωρίς προηγούμενη εξέταση του ολοκληρώνεται η διαδικασία”.
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν. 3418/2005 (ΦΕΚ Α’ 287) τα ιατρικά πιστοποιητικά, καθώς και οι ιατρικές συνταγές προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέταση του ασθενούς.

Επίσης ο ΙΣΑ σημειώνει ότι απαγορεύεται κάθε διαφήμιση ή παρουσίαση σε ιστοσελίδα, η οποία παραπλανά το κοινό ή οδηγεί με αντιδεοντολογικό τρόπο σε συγκριτική εκτίμηση ψευδών προσόντων μεταξύ των ιατρών, ως εκ τούτου “καταδικάζουμε την συγκεκριμένη προβατική συμπεριφορά και επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλα τα μέλη μας για τη πιστή τήρηση των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας”.


Διαβάστε περισσότερα...

Άντρας παρίστανε τον παράλυτο για επιδόματα και δούλευε σαν οδηγός


Ένας κομπιναδόρος, ο οποίος παρίστανε επί χρόνια τον παράλυτο, χρησιμοποιώντας αναπηρικό καροτσάκι, έτσι ώστε να κλέβει λεφτά από αναπηρικές αποζημιώσεις, πιάστηκε στην κάμερα να περπατάει κανονικά στους δρόμους της πόλης, δουλεύοντας μάλιστα ως διανομέας και οδηγός λεωφορείων!

Ο λόγος για τον Πάτρικ Γουάιλντμαν από το Πλίμουθ της Αγγλίας, που καταδικάστηκε για απάτη, ύστερα από την κλοπή περισσότερων από 27.000 λιρών, σε διάστημα μεγαλύτερο από επτά χρόνια. Ο 47χρονος δήλωνε για χρόνια πως βρισκόταν “σε συνεχή πόνο” και πως δεν μπορούσε να περπατήσει χωρίς τη βοήθεια κάποιου ξύλου ή βοηθού.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, ο απατεώνας δούλευε για χρόνια σαν διανομέας και οδηγός λεωφορείων, ενώ παράλληλα ξεζούμιζε το δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας αναπηρικά επιδόματα.

Ύστερα από τρεις ημέρες εκδίκασης της υπόθεσής του, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 47χρονο, καταδικάζοντάς τον σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δώρισε» 50.000 ευρώ σε ιδρύματα ο Φορτούνης


Ο ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής, βλέπε Κατίδης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για τον πανηγυρισμό-ντροπή στο ΟΑΚΑ, την ίδια στιγμή που ο άλλος και δη ο Κώστας Φορτούνης αποθεώνεται από τους συμπατριώτες του για το κοινωνικό του έργο.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο εξωτερικό και δη στη γερμανική Καϊζερσλάουτερν, δεν ξεχνά τα Τρίκαλα απ' όπου κατάγεται και φρόντισε να το αποδείξει με τη δωρεά του σε θεραπευτικό κέντρο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Ο Κώστας Φορτούνης, λοιπόν, δώρισε το ποσό των 50.000 ευρώ στη ΜΚΟ «Στέγη» Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής αγωγής Πύλης Τρικάλων, όπου μάλιστα είχε παραβρεθεί σε ειδική εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Του έκοψαν το προνοιακό επίδομα και βγήκε από τα ρούχα του!


Όταν έμαθε ότι μοιράστηκαν στους δικαιούχους τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα, πήγε στο ταχυδρομείο για να εισπράξει το βοήθημα και τη σύνταξη αναπηρίας. Εκεί, όμως, έμεινε άφωνος όταν ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους ότι δεν υπήρχε ούτε... σεντ στον λογαριασμό του. Προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ρώτησε τον λόγο. Έτσι  οι εργαζόμενοι στο ταχυδρομείο άρχισαν να ψάχνουν για να ανακαλύψουν τελικά ότι η σύνταξή του είχε «κοπεί». Ο λόγος για έναν ηλικιωμένο, τον Βασίλη Καλαϊτζή από τη Μυτιλήνη, που του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και αμέσως πήγε γραμμή στο δημαρχείο Μυτιλήνης για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την εξέλιξη στον δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο. Όμως  η συνάντηση που επιθυμούσε δεν πραγματοποιήθηκε, γεγονός που τον εξόργισε ακόμα περισσότερο. Έτσι  πήρε την απόφαση να κάνει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχιακό μέγαρο φορώντας μόνο το εσώρουχό του. Λίγα λεπτά αργότερα όμως κλήθηκε η αστυνομία, άνδρες της οποίας τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να ντυθεί, γιατί διαφορετικά θα τον συλλάβουν με την κατηγορία της «προσβολής της δημοσίας αιδούς». Ο ηλικιωμένος, που έχει απασχολήσει και άλλες φορές την αστυνομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με παρόμοια περιστατικά, αναγκάστηκε να συμμορφωθεί για να αποφύγει τα χειρότερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: “Θα δείξει” πότε θα γίνουν απολύσεις


Τα αγκάθια είναι δύο. Το χαράτσι και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Στο χαράτσι η ελληνική πλευρά ήδη υποχώρησε, στις απολύσεις ο αρμόδιος υπουργός έγινε... πυθία. Στην ερώτηση κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη εγκαίρως, περιορίστηκε να απαντήσει... "θα δείξει".

Σαμαράς , Βενιζέλος και Κουβέλης συσκέπτονται σήμερα με το βλέμμα στην Κύπρο, αλλά πρέπει να λύσουν και τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας με την τρόικα.

Ένα δεκαπενθήμερο έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά για να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς απολύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Αυτό το “θα δείξει” του Αντώνη Μανιτάκη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό ήταν χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Το πρώτο στοίχημα είναι οι επίορκοι που πρέπει να βρεθεί τρόπος να απολυθούν άμεσα, εντός του έτους για την ακρίβεια ώστε να προσμετρηθούν στις 25.000.

Ακόμη όμως και εάν αυτό συμβεί στο σύνολο των επίορκων που το υπουργείο κατά καιρούς του ανεβάζει ως και στις 4.000 αναζητώντας μάλιστα άλλες τρεις χιλιάδες μεταξύ κοπανατζήδων και χρόνια... ασθενών και πάλι ο αριθμός που απομένει είναι μεγάλος.

Το μνημόνιο αναφέρει απομάκρυνση 25.000 ατόμων, 27.000 για την ακρίβεια μαζί με εκείνους που βγήκαν το 2012 σε διαθεσιμότητα. Η ερμηνεία του τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους είναι... χρησμός.

Η απομάκρυνσή τους (για την τρόικα) φυσικά και δεν θα είναι για 12 μήνες. Στόχος δεν είναι να εξοικονομηθεί το 25% του μισθού τους για ένα χρόνο, αλλά το σύνολο του μισθού τους άπαξ και δια παντός από τις δαπάνες του Δημοσίου.
Από την άλλη είναι η άποψη της κυβέρνησης που δεν θέλει να χρεωθεί για πρώτη φορά στα ιστορικά απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων και μέσω διαθεσιμότητας προσπαθεί να “τρενάρει” τη μείωση, ώστε μέσω των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης να μπορεί στα τέλη του 2014 να παρουσιάσει στην τρόικα τη μείωση που απαιτεί το μνημόνιο.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι οι επίορκοι και το τρενάρισμα αρκούν και έτσι είναι πολύ πιθανό πολλοί εκ των διαθεσίμων να βρεθούν εκτός Δημοσίου με απόλυση μετά τη λήξη του 12μηνου και ως αποζημίωση να εκληφθεί το 75% του μισθού που λάμβαναν επί 12 μήνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Δυνατή η θεραπεία του AIDS για έναν στους δέκα


Απαραίτητη η διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας στα αρχικά στάδια.

Η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί να προσφέρει «λειτουργική ίαση» σε μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό ΗΙV που προκαλεί το AIDS, υποστηρίζουν ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστερ.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS Pathogens, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εφόσον η διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας γίνει στα αρχικά στάδια, ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να θεραπευθεί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από την μελέτη του Ινστιτούτου Παστερ, για την οποία εξέταστηκαν 14 ασθενείς που διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς καμία παρενέργεια.

Σημειώνεται οι ασθενείς στους οποίους παρατηρήθηκε το φαινόμενο δεν ανήκουν στη σπάνια κατηγορία του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού με φυσική ανοσία στον ιό HIV, ενώ οι ερευνητές δεν κατέληξαν στο γιατί θεραπεύονται ορισμένοι μόνον ασθενείς και άλλοι όχι.



Διαβάστε περισσότερα...

Το διαστημικό σεξ προκαλεί ακόμη και καρκίνο


Αποφύγετε την ερωτική επαφή άνευ βαρύτητας...
Τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που καταδεικνύουν ότι οι συνθήκες χαμηλής βαρύτητας μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής, διαψεύδουν τις φήμες περί σεξουαλικών περιπτύξεων αστροναυτών σε μεικτά πληρώματα με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι φαντασιώσεις πλήθους κοινών θνητών…

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υποστηρίζει πως η επίδραση της μηδενικής βαρύτητας στη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός κυττάρου μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Ισχυρίζονται δε, ότι το διαστημικό σεξ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στις μελέτες τους γύρη και συγκεκριμένα στήμονες (που παράγουν αρσενικούς γαμέτες), τα συμεράσματά τους, ωστόσο, σχετίζονται και με το ανθρώπινο είδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να κάνετε σωστά τη νηστεία της Σαρακοστής


Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και κίνδυνοι από τις διατροφικές ελλείψεις.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής για πολλούς αποτελεί μια περίοδο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από την ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων που παρατηρείται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Διατροφικώς, συνίσταται σε αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα. Τρόφιμα που αποκλείονται από το διαιτολόγιο είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αβγό. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακό ισοζύγιο.

Πλεονεκτήματα της Νηστείας

Παρακολουθώντας τα παραπάνω διακρίνουμε ότι οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της Μεσογειακής Διατροφής, ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο.

Αναλύοντας τον τρόπο διατροφής παρατηρούμε ότι κατά τη νηστεία:

-Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος και την μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

-Αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση όπως είναι η βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελευθέρων ριζών προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.

-Αυξάνεται η πρόσληψη βιταμινών συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και όχι μόνο.

-Αυξάνεται η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Μειονεκτήματα της Νηστείας

Ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών που σε άλλα διαστήματα του έτους συνηθίζουμε να λαμβάνουμε από αυτές.

Τέτοια συστατικά μπορεί να είναι:

Πρωτεΐνες

Βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνεται σε μειωμένες ποσότητες είναι οι πρωτεΐνες, τις οποίες συνηθίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά από τα ζωικά προϊόντα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη, και την διατήρηση του μυϊκού ιστού στον οργανισμό.

Ο μυϊκός ιστός είναι ο βασικός μεταβολικά δραστήριος ιστός που ορίζει και τα επίπεδα του βασικού μεταβολισμού (δηλαδή τον ρυθμό καύσεων) κάθε ανθρώπου.

Ασβέστιο

Σημαντικό συστατικό που επίσης μπορεί παρατηρείται σε έλλειψη κατά την περίοδο της νηστείας είναι το ασβέστιο.
Το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό κυρίως λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών αλλά και της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Σίδηρος

Σημαντικότατο συστατικό, το οποίο βοηθάει την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και παροχή ενέργειας. Ιδιαίτερα αναγκαίος για τα παιδιά, τους αθλητές και άτομα με έντονη δραστηριότητα.

Η έλλειψη του κρέατος και των ζωικών τροφών από το νηστίσιμο διαιτολόγιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα σε ομάδες πληθυσμού με υψηλές απαιτήσεις, όπως γυναίκες με ιστορικό αναιμίας.

Β12

Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν ελλείψεις

Τα παιδιά και οι έφηβοι
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες
Αθλητές
Γυναίκες με ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης
Γυναίκες με ιστορικό αναιμίας

Απαραίτητες συμβουλές για να κάνετε τη νηστεία πλήρη

Βάλτε στη διατροφή σας πρωτεΐνες καλής ποιότητας

Φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια, ιδίως όταν συνδυάζονται μεταξύ τους (π.χ. φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια)

Αυξήστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη Β12
Τροφές που θα σας βοηθήσουν να μην εμφανίσετε τέτοιες ελλείψεις κατά τη νηστεία είναι κατά πρώτο λόγο τα θαλασσινά και κατά δεύτερο τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και το σπανάκι.

Βρείτε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου
Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (ιδιαιτέρως τα αμύγδαλα) ο χαλβάς, το σησάμι, το ταχίνι, το γάλα και τυρί σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, λάπαθο, μπρόκολο).

Πώς λοιπόν οι οδηγίες αυτές μεταφράζονται στην πράξη;

Βάλτε ως:

Κυρίως γεύματα:

σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, ριζότο με θαλασσινά,
Συνδυασμούς όπως ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια

Σαλάτες:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) με λίγο σουσάμι
Σαλάτες με θαλασσινά

Σνακ:

Ανάλατους ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, παστέλι


Πηγή: http://health.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκτήστε αστραφτερό χαμόγελο εύκολα και γρήγορα


Μια απλή συνταγή.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και ο τακτικός καθαρισμός στον οδοντίατρο, μπορούν να κάνουν το χαμόγελο σας αστραφτερό και λαμπερό.

Ωστόσο, υπάρχει και μια πολύ απλή συνταγή η οποία θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά για περισσότερο χρόνο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι πάρα πολύ απλά και υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Δείτε λοιπόν αυτή την υπέροχη μάσκα που θα σας χαρίσει υπέροχα κατάλευκα δόντια.

Θα χρειαστείτε:

- Λίγες σταγόνες ζεστού νερού
- Μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας
- Χοντρό αλάτι

Τρόπος παρασκευής:

Απλά ανακατέψτε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής:

Απλώστε το μείγμα στα δόντια σας και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάλτε το.


Πηγή: http://www.beautetinkyriaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστρέψιμα τα γηρατειά σύμφωνα με τους επιστήμονες


Σε πέντε χρόνια θα κυκλοφορήσουν τα σχετικά φάρμακα.

Κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου που καταπολεμά τα γηρατειά και θα βοηθάει τους ανθρώπους να ζουν ακόμη και έως τα 150 χρόνια, ισχυρίζονται ότι βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ζώα και ανακάλυψαν ότι το κύριο συστατικό του κόκκινου κρασιού, η ρεσβερατρόλη, ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη που προάγει την υγεία και την μακροζωία.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η ρεσβερατρόλη, που είναι συστατικό της φλούδας των σταφυλιών, αυξάνει τη δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης σιρτουϊνης (της SIRT1), η οποία προστατεύει το σώμα από τη νοητική γήρανση, ανανεώνοντας τα μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων και η λειτουργία τους φθίνει καθώς γερνάμε. «Επαναφορτίζοντας» τα εργοστάσια αυτά, η υπερδραστήρια SIRT1 μπορεί να ασκήσει σημαντικές επιδράσεις στην υγεία.

Η SIRT1 ενεργοποιείται εκ φύσεως με τον περιορισμό των θερμίδων και την άσκηση, αλλά και από φυσικούς ενεργοποιητές, ο συνηθέστερος εκ των οποίων είναι η ρεσβερατρόλη.

Ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη είχαν διπλάσια αντοχή και σχετική ανοσία στις επιδράσεις της παχυσαρκίας και στη γήρανση, ενώ σε μελέτες με μέλισσες, μύγες και ποντίκια η χορήγησή της οδήγησε σε παράταση της ζωής.

Έτσι, εκτιμούν ότι φαρμακευτικές ουσίες παρόμοιες με τη ρεσβερατρόλη μπορεί να θεραπεύσουν ή και να προλάβουν νοσήματα σχετιζόμενα με τη γήρανση και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν τέτοιου είδους φάρμακα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Science».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κακός ύπνος προδίδει το Αλτσχάιμερ


Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν πειράματα σε 145 εθελοντές.

Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να προδίδουν οι δυσκολίες στον ύπνο, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 145 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος ήταν διαταραγμένος σε όσους είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από αρχόμενη νόσο Αλτσχάιμερ, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμα εκδηλώσει την απώλεια μνήμης ή τα άλλα νοητικά προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν.

Οι 145 εθελοντές συμμετείχαν σε πειράματα στο Ερευνητικό Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ (ADRC) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και υποβλήθηκαν σε αναλύσεις υγρού από τη σπονδυλική τους στήλη.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, όπως λέγεται, αναλύθηκε για να αναζητηθούν δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.Τα δείγματα έδειξαν πως 32 εθελοντές είχαν προκλινική νόσο Αλτσχάιμερ, που σημαίνει ότι πιθανότατα είχε αρχίσει η δημιουργία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους, δίχως όμως ακόμα να έχουν επηρεαστεί οι νοητικές λειτουργίες τους.

Επί δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες στη μελέτη κρατούσαν λεπτομερή ημερολόγια ύπνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πότε έμπαιναν για ύπνο και πότε σηκώνονταν από το κρεβάτι, πόση ώρα χρειάζονταν για να αποκοιμηθούν και πόσες φορές μέσα στην ημέρα τους έπαιρνε ο ύπνος.

Επιπλέον, φορούσαν αισθητήρες στον καρπό για να καταγράφεται το επίπεδο της δραστηριότητάς τους στη διάρκεια του ύπνου.

Οι εθελοντές με προκλινική νόσο Αλτσχάιμερ είχαν χειρότερη αποδοτικότητα ύπνου (κατά μέσον όρο 80,4%) απ’ ό,τι εκείνοι δίχως δείκτες άνοιας (κατά μέσο όρο ήταν 83,7%).

Επιπλέον, οι πάσχοντες από προκλινική νόσο έμεναν κατά μέσον όρο στο κρεβάτι όσο και οι υπόλοιποι, αλλά περνούσαν λιγότερη ώρα κοιμισμένοι, ενώ είχαν την τάση να αποκοιμούνται πιο συχνά μέσα στην ημέρα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».



Διαβάστε περισσότερα...