Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα τροχαίων στην Κρήτη


Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί 42 άνθρωποι.
Σε κοινωνική μάστιγα εξελίσσονται τα τροχαία στην Κρήτη με το πρώτο εξάμηνο του 2015 να στιγματίζεται από εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα εκ των οποίων πολλά εξελίσσονται σε δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι και σήμερα δεδομένα, στους δρόμους του νησιού από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους 42 άτομα, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 όταν και οι νεκροί από τροχαία ήταν 26, ενώ το 2013 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τροχαία στην Κρήτη ήταν 48 άτομα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πραγματοποιείται την Κυριακή 26 Ιουλίου στα Χανιά το 13ο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων. Το μνημόσυνο στο οποίο το «παρών» δίνουν οικογένειες θυμάτων τροχαίων από όλο το νησί θα τελεστεί στον ιερό προσκυνηματικό ναό του Αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται μέσα στο πάρκο τροχαίων δυστυχημάτων «Χρήστου Πολέντα» στην τοποθεσία Νεραντζιά Βουκολιών του δήμου Πλατανιά.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η περιφερειακή ενότητα Χανίων, οι δήμοι Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου και ο σύλλογος αρωγής και αλληλεγγύης οικογενειών θυμάτων τροχαίων «Άγιος Χριστόφορος».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας φωτογράφιζε γυναικεία οπίσθια μέσα σε σούπερ μάρκετ


Η αστυνομία περιορίστηκε σε συστάσεις.

Η Gemma Newitt από τη Βρετανία έκανε τα ψώνια της σε κατάστημα στην Κορνουάλη όταν ένας άνδρας άρχισε να την ακολουθεί. Η κάμερα ασφαλείας του καταστήματος κατέγραψε τον άνδρα να κρατά το κινητό του τηλέφωνο πίσω από την 20χρονη, κάτω από τα οπίσθιά της, ενώ εκείνη ψώνιζε.

Η Newitt τον αντελήφθη αλλά εκείνος δεν σταμάτησε. Την πλησίασε και πάλι και συνέχισε να προσπαθεί να βγάλει φωτογραφίες κάτω από το σορτσάκι της.

Η 20χρονη εξοργίστηκε προφανώς και κατήγγειλε το περιστατικό στη διεύθυνση του καταστήματος και στη συνέχεια και στην αστυνομία.

Ωστόσο η ενέργειά του δεν θεωρήθηκε αδίκημα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε πως μίλησαν με τον άνδρα και πως αυτό που έκανε δεν θεωρείτο αδίκημα.

«Ο άνδρας αναγνωρίστηκε από την αστυνομία και προσήλθε στο τμήμα. Του έγιναν αυστηρές συστάσεις για την απρεπή συμπεριφορά του αλλά δεν συνελήφθη καθώς δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα», τόνισε ο εκπρόσωπος.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε σήμερα η διανομή καρτών Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Οδηγίες για σωστή χρήση από τα ΚΕΠ.

Τις πρώτες κάρτες Κοινωνικής Αλληλεγγύης έλαβαν σήμερα στα χέρια τους οι δικαιούχοι από τα ΚΕΠ. Οι κάρτες αυτές ενεργοποιούνται από την Παρασκευή 24 Ιουλίου και οι δικαιούχοι θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε καταστήματα τροφίμων που διαθέτουν POS (μηχανήματα ανάγνωσης τραπεζικών καρτών).

κάρτες Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας παρακαλούνται οι δικαιούχοι, λόγω του μεγάλου αριθμού, να ακολουθούν τις υποδείξεις των λειτουργών στα ΚΕΠ για την γρήγορη και χωρίς προβλήματα εξυπηρέτησή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει το βίντεο λίγα λεπτά μετά τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17


Το ζευγάρι που το τράβηξε βλέπει να προσγειώνονται μπροστά του ανθρώπινα μέλη.
Δεν πιστεύει στα μάτια του το ζευγάρι που βρέθηκε μπροστά στη στιγμή της συντριβής της πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών πριν από ένα χρόνο. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει την απορία τους για το τι διαδραματίζεται μπροστά τους και τον τρόμο τους όταν συνειδητοποιούν ότι στην άσφαλτο πέφτουν ανθρώπινα μέλη.

«Τι είναι αυτό; Δεν καταλαβαίνω. Λεωφορείο; Αεροπλάνο; Ελικόπτερο; Άνθρωποι!» λέει έντρομος ο οδηγός, ενώ η συνοδηγός ξεσπάει σε κλάματα μπροστά στο σοκαριστικό θέαμα.



Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 298 άνθρωποι, πλήρωμα και επιβάτες. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε σε ζώνη κοντά στη γραμμή του μετώπου των συγκρούσεων ανάμεσα στις φιλορωσικές αυτονομιστικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρώσος κοσμοναύτης επισκέφτηκε το ενυδρείο Κρήτης


Ο Αντόν Σκαπλέροφ βρίσκεται σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου για αποθεραπεία.
ο ενυδρείο Κρήτης στις Γούβες Ηρακλείου επισκέφθηκε ο κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ, ο οποίος βρίσκεται σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου για αποθεραπεία μετά την επτάμηνη παραμονή του στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ρώσος κοσμοναύτης βρίσκεται στην περιοχή με την οικογένειά του φίλους του και τους ιατρούς του, ο οποίος δε χάνει στιγμή για να απολαύσει τα αξιοθέατα της Κρήτης.

Ένας από τους σταθμούς του κοσμοναύτη ήταν το «cretaquarium» όπου ξεναγήθηκε από το διευθυντή του Μιχάλη Παπαδάκη και είδε από κοντά τα σπάνια είδη των ψαριών και τον θαλάσσιο κόσμο.

Ο 43χρονος κοσμοναύτης βρίσκεται στη Χερσόνησο Ηρακλείου για να ολοκληρώσει το καθιερωμένο πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασής του ένα μήνα μετά την επιστροφή του από το διάστημα στη Γη.

Ο Αντόν Σκαπλέροφ προσγειώθηκε στις 11 Ιουνίου στο Καζαχστάν, ένα μήνα αργότερα από το προγραμματισμένο λόγω μιας σειράς ατυχημάτων, που καθυστέρησαν την επιστροφή του στη γη και πριν από λίγες ημέρες ήλθε στη Χερσόνησο προκειμένου να παραμείνει για τρεις εβδομάδες σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει αύριο η προθεσμία για το μηχανογραφικό της Κύπρου


Αποστολή μέχρι 22 Ιουλίου.

Λήγει αύριο η προθεσμία για την ταχυδρομική αποστολή του μηχανογραφικού για τα Τμήματα των δυο δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου (Αιτήσεις από 1η έως 22 Ιουλίου - με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και 22 Ιουλίου 2015).

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για το λεγόμενο «δεύτερο μηχανογραφικό», το μηχανογραφικό δελτίο της Κύπρου θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο μηχανογραφικό, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και να τα αποστείλουν στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2015».

Οι υποψήφιοι πρέπει να επισυνάψουν μαζί με την αίτησή τους τα εξής επικυρωμένα αντίγραφα:

1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

2. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/και δίπλωμα Αγγλικών, όπου αυτό απαιτείται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την αίτηση εισδοχής καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ή από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μπορούν επίσης να τις εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/914/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφ. Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697).

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων γύρω στις αρχές Αυγούστου 2015 και θα κοινοποιηθούν ΚΕ/ΚΒ/ΜΧ - 2 - 24.02.2015 επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Σημ.: Παρακαλώ σημειώστε ότι πέραν της αίτησης εισδοχής που είναι κοινή για τα δύο Πανεπιστήμια, θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις για στέγαση στις φοιτητικές εστίες, σίτιση, υποτροφίες και άλλα επιδόματα.

Το έντυπο μηχανογραφικό και πληροφορίες

1. Χρειάζεται να ξαναδώσει κάποιος πανελλαδικές;

Όχι, δε χρειάζεται καθώς η επιλογή γίνεται με βάση τους βαθμούς που έγραψε ο μαθητής στις εξετάσεις που θα δώσει στην Ελλάδα.

2. Οι σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο ανάμεσα στις ελληνικές;

Όχι οι σχολές των δυο κρατικών πανεπιστημίων υπάρχουν σε ένα ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο που μπορεί να προμηθευτεί ο υποψήφιος από το διαδίκτυο.

3. Δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης έχουν μόνο οι υποψήφιοι του 2015;

Δικαίωμα κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου για την Κύπρο έχουν οι υποψήφιοι του 2015 καθώς και οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου μέχρι και δύο προγενέστερων ετών από το έτος που υποβάλλουν την αίτηση (Δηλαδή 2013 και 2014)

4. Υπάρχει κάποια άλλη προϋπόθεση για να καταθέσω το μηχανογραφικό μου στην Κύπρο;

Οι υποψήφιοι για να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, απαιτείται να έχουν ελάχιστο βαθμό πρόσβασης τη βάση (10/20).

5. Τα μόρια υπολογίζονται κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται για την εισαγωγή στα ελληνικά τμήματα;

Υπάρχει μια διαφορά. Η εισαγωγή στα τμήματα των δυο κρατικών πανεπιστημίων γίνεται με βάση τους βαθμούς πρόσβασης. Δηλαδή δεν υπάρχει η βαρύτητα των συντελεστών των δυο βασικών μαθημάτων. Οι βάσεις είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα.

6. Τι πρέπει να κάνω για να διεκδικήσω μια θέση στα δυο πανεπιστήμια της Κύπρου;

Για να διεκδικήσει ένας υποψήφιος μια θέση στα τμήματα των ΑΕΙ της Κύπρου θα πρέπει το διάστημα από την 1 έως και τις 22 Ιουλίου να αποστείλει την αίτηση εισδοχής μαζί με το βαθμό πρόσβασης με συστημένο ταχυδρομείο στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη "Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2014".

7. Τι άλλα έγγραφα πρέπει να στείλω εκτός από την αίτηση;

Εκτός από την αίτηση –εισδοχής (μηχανογραφικό) ο υποψήφιος θα αποστείλει επικυρωμένα αντίγραφα από τα ακόλουθα:

α. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

β. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

γ. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/και δίπλωμα Αγγλικών, όπου αυτό απαιτείται.

8. Πού μπορώ να βρω το μηχανογραφικό της Κύπρου;

Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να το εξασφαλίσετε από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας τηςΚύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/914/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφ.Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697).

9. Πόσα πεδία μπορώ να δηλώσω και πόσα τμήματα;

Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι 10 τμήματα από 2 επιστημονικά πεδία.

Ο/Η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει τα Προγράμματα Σπουδών με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο αυτά περιλαμβάνονται.

Ο/Η υποψήφιος/α πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ώστε η αρίθμηση των προτιμήσεων να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

Προγράμματα Σπουδών που περιλαμβάνονται και στα δύο επιστημονικά πεδία δηλώνονται ΜΟΝΟ μια φορά.

10. Ποια πεδία μπορώ να δηλώσω;

Ανάλογα με την κατεύθυνση του κάθε υποψηφίου μπορεί να δηλώσει και συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.

Ο/Η υποψήφιος/α της Θετικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 3ο, 4ο και 5ο.

Ο/Η υποψήφιος/α της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 4ο και 5ο.

Ο/Η υποψήφιος/α της Θεωρητικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αν επιθυμεί και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο αφού όμως εξεταστεί και στο μάθημα γενικής παιδείας «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής»(εξεταζόμενο σε εθνικό επίπεδο) εξασφαλίζοντας βάση (≥10/20). Το μάθημα αυτό δεν είναι απαραίτητο για τα Τμήματα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου (54) και Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (55 και 56).

11. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα στην Κύπρο;

Τα αποτελέσματα στην Κύπρο ανακοινώνονται αρχές Αυγούστου.

12. Τι γίνεται σε περίπτωση που έχω περάσει στην Κύπρο αλλά περιμένω και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα;

Συνήθως, δίνεται ένα περιθώριο στους υποψηφίους που έχουν εισαχθεί στα δυο πανεπιστήμια για να απαντήσουν αν επιθυμούν να σπουδάσουν στην Κύπρο. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

13. Κάποιοι μου είπαν ότι στην Κύπρο υπάρχει για τους Έλληνες υποψηφίους και η Β κατανομή. Τι ακριβώς είναι;

Οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στα τμήματα των 2 ΑΕΙ και δεν επιθυμούν τελικά να σπουδάσουν αφήνουν κάποιες θέσεις κενές οι οποίες διατίθενται ξανά στους Έλληνες φοιτητές που δεν εισήχθησαν με την Α κατανομή. Οι βάσεις εισαγωγής είναι πιο χαμηλές και όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τις θέσεις της Β κατανομής θα πρέπει να καταθέσουν μια αίτηση μέσω fax περίπου στα τέλη Αυγούστου.

14. Είναι δωρεάν οι σπουδές στην Κύπρο;

Οι σπουδές στα τμήματα των δυο κρατικών πανεπιστημίων είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν δίδακτρα.

15. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε εστίες;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστηµιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι δύο (22) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς (20 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Α’ κατανομής και 2 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Β’ κατανομής).

Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά, το ενοίκιο για δωμάτιο της Φοιτητικής Εστίας κυμαίνεται μεταξύ 102-136 ευρώ μηνιαίως. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα /οικίες προς ενοικίαση.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διαχειρίζεται 9 κτήρια, στο κέντρο την πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν 140 διαμερίσματα, με 179 κλίνες. Συγκεκριμένα διατίθενται 59 δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα, 27 στούντιο, 18 μονάρια, 33 δυάρια και 3 τριάρια τα οποία διαθέτει, με επιδοτημένο ενοίκιο που καλύπτει γύρω στο 50% του κόστους, σε φοιτητές με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά το ενοίκιο ανέρχεται σε 130-220 ευρώ το μήνα.

Αριθμός διαμερισμάτων/δωματίων διατίθεται ειδικά σε πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές από Ελλάδα.

Παράλληλα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Ιούνιο του 2012 έχει υλοποιήσει μια νέα πολιτική στέγασης το «Δίκτυο Συνεργαζομένων Υποστατικών ΚΕ/ΚΒ/ΜΧ - 3 - 24.02.2015 με το ΤΕΠΑΚ», πολιτική με την οποία το Πανεπιστήμιο δύναται με τη συνεργασία ιδιωτών να εξασφαλίζει την ενοικίαση υποστατικών τους σε φοιτητές. Στο «Δίκτυο» έχουν ενταχθεί πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα τα οποία έχουν αξιολογηθεί από το Πανεπιστήμιο και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ ποιότητα στη διαμονή και καθορισμένο ύψος ενοικίου. Ενδεικτικά, το ανώτατο ύψος ενοικίου στο «Δίκτυο» έχει καθοριστεί για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στα 420 ευρώ το μήνα, στα 530 ευρώ για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στα €630 το μήνα.

16. Υπάρχουν άλλες παροχές;

Εκτός από τη δυνατότητα διαμονής σε εστίες κάθε χρόνο, η Kυπριακή Kυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πέντε υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 3.670 ευρώ περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθµολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Eξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόµενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθµικού Μέσου Όρου τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

17. Υπάρχουν παροχές για τη σίτιση;

Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει κουπόνια σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται δωρεάν σίτιση για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Τα ημερήσια κουπόνια σίτισης, αξίας €7.00 το ένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δωρεάν διατροφή στα εστιατόρια των Πανεπιστημίων κατά τις εργάσιμες μέρες.

18. Άλλες παροχές

Τα επιδόματα του Κρατικού Φοιτητικού Πακέτου παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια από την Κυπριακή Κυβέρνηση, υπό μορφή επιδομάτων προς οικονομική ενίσχυση όλων των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα τα ετήσια επιδόματα που παραχωρήθηκαν κατά το τρέχον
ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Επιδότηση Στέγασης, μέχρι και 150 ευρώ μηνιαίως

2. Επιδότηση Αγοράς Πανεπιστημιακών Βιβλίων μέχρι 300 ευρώ

3. Επιδότηση Αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μέχρι 500 ευρώ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κλιματιζόμενοι χώροι για τις ημέρες του καύσωνα στην Αττική


Δείτε πού μπορείτε να βρείτε μια… «όαση» δροσιάς.

Τους κλιματιζόμενους χώρους, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους.

Οι χώροι βρίσκονται μεταξύ άλλων σε αίθουσες των δήμων, σε δημοτικά γυμναστήρια, σε ΚΑΠΗ, σε δημοτικά ιατρεία, σε πνευματικά κέντρα κ.α.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑKH ENOTHTA ΝΗΣΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη «φάκα» τελωνειακών υπαλλήλων 16 τεθωρακισμένα οχήματα


Δείτε φωτογραφίες με τα τεθωρακισμένα που δεσμεύτηκαν στον Πειραιά και είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Στη δέσμευση 16 τεθωρακισμένων στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων με προορισμό τη Λιβύη προχώρησαν υπάλληλοι του ΣΤ΄ Τελωνείου Πειραιά, σε συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι υπάλληλοι του Στ Τελωνείου Πειραιά προέβησαν σε συντηρητική δέσμευση:

1. Οκτώ τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων Τyphoon GSS-300,

2. Πέντε τεθωρακισμένων πολιτικών οχημάτων Toyota Land Cruiser,

3. Δύο τεθωρακισμένων πολιτικών οχημάτων BMW και

4. Ενός τεθωρακισμένου πολίτικου οχήματος Mercedes.

Τα οχήματα που αφίχθηκαν με το M/V «Tychy» από το λιμάνι «La Spezia» της Ιταλίας και είχαν προορισμό το λιμένα «Khalid» της Λιβύης, μέσω του λιμένα «Deringe» της Τουρκίας, δεσμεύτηκαν, διότι εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της παραγράφου 9 της απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ, ως στρατιωτικός και παραστρατιωτικός εξοπλισμός του οποίου απαγορεύεται η άμεση ή η έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές στην «Αποστολή» για επισιτιστική βοήθεια


Αφορά σε άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Συνεχίζοντας ενεργά τον αγώνα της ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ «Αποστολής» ξεκίνησε ήδη τις εγγραφές όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ).

Οι ωφελούμενοι μπορούν να προέρχονται από όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ενδεικτικά, δύνανται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα άτομα με ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ, ζευγάρι με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος 5.400 ευρώ κά.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εγγραφών είναι η 5η Αυγούστου 2015 και θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 9.00-13.00:
  • Στην έδρα της «Αποστολής», Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, Πλατεία Κυνοσάργους, Νέος Κόσμος 117 43 Αθήνα. Τηλ.: 213 018 4400.
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αθανασίου Διάκου 1, Ταύρος177 78.Τηλ.: 210 3476502.
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αγησιλάου 9α, Καλλιθέα 176 74. Τηλ.: 210 9403902.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της εγγραφής οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται να προσκομίσουν το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, την αστυνομική τους ταυτότητα, το Ε1 και το Ε9 του οικονομικού έτους 2015 (χρήση έτους 2014). Απαραίτητος είναι ο κωδικός TAXIS των αιτούντων, όπως και η υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης για το 2015.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακό για τις Επιστήμες της Αγωγής και Τεχνολογίες Μάθησης


Αιτήσεις από την 1η έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Από την 1η έως και τις 15 Σεπτεμβρίου μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΔΜΠΣ «Επιστήμες της Αγωγής - Τεχνολογίες Μάθησης» που διοργανώνεται από τα Τμήματα Επιστημών Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ποιοι γίνονται δεκτοί

Στο ΔΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής θετικών και θεωρητικών σπουδών. Η διάρκεια σπουδών είναι τέσσερα (4) εξάμηνα (120ECTS). Συνολικός αριθμός εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών: 45. Οι υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. γίνονται δεκτοί καθ’ υπέρβαση, χωρίς να υποβληθούν σε εξεταστική διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητάς τους από την 1ηέως την 15ηΣεπτεμβρίου 2015, ακολουθώντας το σύνδεσμο http://learntech.web. auth.gr/learntech.

Διαδικασία Επιλογής

Η διαδικασία επιλογής για όλους τους υποψηφίους περιλαμβάνει:

Συνέντευξη με παρουσίαση διάρκειας οκτώ λεπτών (5’ παρουσίαση συν 3’ ερωτήσεις) ενός θέματος από τα πεδία: α. θεωρίες μάθησης ή β. τεχνολογίες μάθησης. Το θέμα επιλέγεται από πριν από τον/την υποψήφιο/α. Η παρουσίαση γίνεται με την παράλληλη χρήση διαφανειών (π.χ. PowerPoint) που έχει ετοιμάσει ο/η υποψήφιος/α και παραδίδει στην επιτροπή σε ψηφιακή μορφή πριν από την έναρξη της συνέντευξης
αξιολόγηση κατανόησης αγγλικού επιστημονικού κειμένου (ανεξάρτητα από την κατοχή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Β2 στην αγγλική γλώσσα). Ο/η υποψήφιος/α καλείται μέσα σε 15 λεπτά να γράψει περίληψη του κειμένου που θα του δοθεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις ανάπτυξης στα ελληνικά.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών πραγματοποιείται με τη συνεκτίμηση των παρακάτω κριτηρίων:



Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι ο/η υποψήφιος/α να συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 10 μόρια στην κατανόηση αγγλικού επιστημονικού κειμένου και στην προφορική εξέταση-παρουσίαση.

Πληροφορίες

Κατεβάστε την προκήρυξη εδώ

Κατεβάστε το ΦΕΚ εδώ

Ιστοσελίδα ΔΔΜΠΣ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάσταση απόγνωσης οι συμβασιούχοι της Βουλής


Ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Επιστολή προς τους αντιπροέδρους της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή των συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου (ΙΔΟΧ) της Βουλής με την οποία ενημερώνουν «για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει», αφού έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, ενώ παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι και υπογράφουν την επιστολή, κατόπιν των συναντήσεών τους τόσο με την κ. Κωνσταντοπούλου, όσο και το γενικό γραμματέα της Βουλής, οι συμβασιούχοι αναμένουν την υλοποίηση της ρητής δέσμευσης της ροέδρου της Βουλής, ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή-αναγνώριση των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου, ωστόσο οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν τελεσφορήσει.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ είναι 70 άνθρωποι που εργάζονται στη Βουλή, από 5 έτη έως και πλέον των 15 ετών, με ετήσιες ή και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συμβάσεις, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε διάφορες διευθύνσεις και εργασιακές ειδικότητες και τυγχάνουν μισθολογικών απολαβών ισότιμων με αυτές των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων.

Ενημερώνουν δε, ότι μέχρι σήμερα έχουν λήξει οι συμβάσεις 35 εργαζόμενων (των μισών δηλαδή επί του συνολικού αριθμού) με την πρώτη σύμβαση να έχει λήξει από τις 17 Φεβρουαρίου του 2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 5,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία


Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί συνολικά 280.092 οφειλέτες.

Οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 5,4 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί έως τις 7 Ιουλίου, όπως ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί συνολικά 280.092 οφειλέτες ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 225 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση αιτήσεων για μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει εκπαιδευτικούς


Διοίκηση Ολικής Ποιότητας και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ όσον αφορά το ΔΜΠΣ «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Εκπαίδευση» η παράταση υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τη Παρασκευή 28 Αυγούστου και όχι μέχρι τη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, όπως εκ παραδρομής αναγράφηκε στο site.

Από τη Τετάρτη 15 Ιουλίου έως και τη Τετάρτη 29 Ιουλίου, οι ημέρες και ώρες παραλαβής των αιτήσεων είναι οι ακόλουθες: Τρίτη και Τετάρτη 11:00 - 13:00 στο γραφείο 806, στον 8ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό από τις 30 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου.

Από τη Τρίτη 25 Αυγούστου έως και τη Παρασκευή 28 Αυγούστου η παραλαβή των αιτήσεων θα γίνεται τις εργάσιμες μέρες, ώρες 11:00-13:00, στον ίδιο χώρο της Παιδαγωγικής Σχολής.

1. ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι γραπτές εξετάσεις πάνω στα δύο θεματικά πεδία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Εισαγωγικές έννοιες στη Διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων) θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρες 17:00-19:00, στον 2ο όροφο του κτιρίου Ν.Ο.Π.Ε. του Α.Π.Θ. (δίπλα στο Κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ), στην αίθουσα 212.

Η θεματολογία και η ενδεικτική βιβλιογραφία για τις γραπτές εξετάσεις και για τις δύο θεματικές ενότητες έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις που θα τους υποβληθούν.

2. ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (Μόνο για τους υποψηφίους που δεν έχουν καταθέσει πιστοποιητικό επάρκειας σε ξένη γλώσσα)

Οι γραπτές εξετάσεις στα αγγλικά θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα (Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου) ώρες 19:00-20:00, στην ίδια αίθουσα, μόλις ολοκληρωθεί η προηγούμενη εξέταση. Στις εξετάσεις (επιπέδου Β2), θα ζητηθεί από τους υποψήφιους να μεταφράσουν ένα κείμενο από τα αγγλικά στα ελληνικά.

3. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ώρες 17:00-20:00 στις αίθουσες 211 και 212, στον 2ο όροφο του κτιρίου Ν.Ο.Π.Ε. του Α.Π.Θ. και με σειρά προσέλευσης που θα ανακοινωθεί έγκαιρα στους υποψηφίους Ειδικά για τους υποψήφιους που είναι εκτός Θεσσαλονίκης, εφόσον επιθυμούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία της συνέντευξης την ίδια ημέρα με τις γραπτές εξετάσεις (2 Σεπτεμβρίου), παρακαλούνται να στείλουν mail στην γραμματεία του μεταπτυχιακού (infoqualedu@nured.auth.gr) μέχρι και τις 28 Αυγούστου και να το δηλώσουν.

4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν έως το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού.

5. ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η έναρξη των μαθημάτων προβλέπεται για το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του ΔΜΠΣ

Ιστοσελίδα ΔΜΠΣ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπίρτζης: Δεν θα εφαρμοστεί άμεσα η αύξηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ


Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των Μέσων Μεταφοράς.

Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Το υπουργείο μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, πχ να συνυπολογίζεται στη τελική τιμή του η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα που το χρησιμοποιεί (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ).

Μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, τόνισε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα ενδεχόμενη αύξηση, γιατί έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και σε ιδιώτες και για να εκδοθούν τα νέα εισιτήρια υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες.

Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση στον τρόπο που τιμολογούνται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες».

«Πρώτα θα καλύψουμε τους άνεργους ώστε να μπορούν να έχουν ελεύθερη διακίνηση, είναι νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί και αυτή τη στιγμή τρέχουμε για την εφαρμογή του και στη συνέχεια θα δούμε ποιες ζώνες θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ποιες θα επωφεληθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

Και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό, παραδείγματος χάριν στη ζώνη 5.00 με 7.30 που μετακινούνται οι εργαζόμενοι -δεν πηγαίνει κανείς βόλτα εκείνη την ώρα- να έχεις την ίδια τιμή εισιτηρίου με το μεσημέρι και το απόγευμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων!


Δελτίο Τύπου 21.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 1962

Να δώσει λύση εδώ και τώρα το υπουργείο Εσωτερικών ζητά η ΕΣΑμεΑ, κάνοντας γνωστή την αγωνία 160 και πλέον χιλιάδων ατόμων με αναπηρία ή/ και χρόνιες παθήσεις, αναφορικά με την αργοπορία καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας, τα προνοιακά, το εξωιδρυματικό, το διατροφικό κλπ.

Αυτές τις ημέρες ο ελληνικός λαός υφίσταται τρομερή ταλαιπωρία και βιώνει τις πρωτοφανείς συνέπειες της αρνητικότατης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας και κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Οι επιπτώσεις προφανώς είναι ακόμη μεγαλύτερες για τα άτομα αναπηρία που είναι δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος. Η πλειοψηφία των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος, το οποίο δίνεται ανά δίμηνο, αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές τους ανάγκες. Η καταβολή του είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοεξυπηρέτησή τους, δεδομένης της ανάγκης άμεσης κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ειδικότερα για το διατροφικό επίδομα υπάρχει άμεση ανάγκη καταβολής των κονδυλίων στις Περιφέρειες προκειμένου να προβούν στην άμεση χορήγησή του.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, για να πάψει η ταλαιπωρία των δικαιούχων.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (133.76 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επανέρχεται η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερήλικων


Ανακοίνωση 21.07.2015


Επανέρχεται η σύνταξη ανασφαλίστων υπερήλικων του ΟΓΑ από 1ης Οκτωβρίου 2015 σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ειδικότερα από 1.10.2015 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται ή επαναχορηγείται σε όσους υποβάλλουν αίτηση από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους β)δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος. Στην περίπτωση εγγάμων ο ή η σύζυγος δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος Εάν λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από το ποσό αυτό δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού που λαμβάνουν από το ως άνω ποσό.


Κατ' εξαίρεση για το χρονικό διάστημα από 1-10-2015 έως 30-09-2016 δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού που λαμβάνουν από το ποσό των 260ευρώ. Αν το ποσό της διαφοράς είναι μικρότερο από 30 ευρώ δεν καταβάλλεται η παροχή. γ) δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με εξαίρεση τις συντάξεις που χορηγούνται στους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης δ) διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα (10) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους. (αντί των είκοσι (20) χρόνων διαμονής ε) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640ευρώ.Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100τ.μ.

Το ποσό της μηνιαίας παροχής ορίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.10.2015 μέχρι 30.09.2016 σε 260 ευρώ. Από 1.10.2016 καταβάλλεται το πλήρες ποσό των 360ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο πλήρες ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα.

Για την επαναχορήγηση των συντάξεων που διακόπηκαν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και η υποβολή δήλωσης παραίτησης των αιτούντων από την άσκηση ενδικοφανών και ενδίκων μέσων κατά της πράξης διακοπής της σύνταξης Ποσά συντάξεων που εισπράχτηκαν μέχρι της διακοπής της παροχής του ανασφάλιστου υπερήλικα, όπως προβλεπόταν από τις διατάξεις της, δεν αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθέντα.

Η εγκύκλιος βρίσκεται εδώ.
Η ανακοίνωση σε μορφή PDF (135.49 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις στα τυφλά λόγω ανοίγματος πινάκων αναπληρωτών


Από μέρα σε μέρα ανακοινώνεται η εγκύκλιος.

Έτοιμη είναι η εγκύκλιος των αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2015-2016, όπως μας ενημέρωσε συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Στην εν λόγω εγκύκλιο περιλαμβάνεται το άνοιγμα των πινάκων από το 2012 και εξής. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης στους πίνακες και τα υπόλοιπα θέματα που ορίζονται στην εγκύκλιο δεν υπάρχουν διαφορές συγκριτικά με αυτήν του προηγούμενου έτους.

Σε ερώτησή μας για το πότε θα ανακοινωθεί η εγκύκλιος μάς δήλωσαν ότι «αύριο, μεθαύριο, οπωσδήποτε θα έχει δημοσιευθεί, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών» ενώ για την προθεσμία μας είπαν ότι «αυτή είναι συνήθως 10 εργάσιμες ημέρες».

Όσον αφορά τις προϋπηρεσίες των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση αυτές είναι ήδη περασμένες στο σύστημα και ενδεχομένως να ζητηθούν να κατατεθούν προϋπηρεσίες από σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες περιπτώσεις που δεν φαίνονται στο σύστημα.

Στα τυφλά οι αιτήσεις των αναπληρωτών

Ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται με τη νέα εγκύκλιο και το άνοιγμα των πινάκων από το 2012 και έπειτα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καταθέσουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τη νέα τους σειρά στους πίνακες αναπληρωτών. Από το υπουργείο Παιδείας μας δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναρτήσουν τους νέους πίνακες και ίσως αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, εάν προλάβουν.

Για το ζήτημα αυτό η Πρόεδρος των Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Μαρία Σπανού δήλωσε στο newsbeast.gr ότι ο Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινωθούν οι νέοι πίνακες άμεσα ώστε να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί όλες τις παραμέτρους πριν προχωρήσουν σε αιτήσεις.

Σημειώνουμε ότι είναι και σε εκκρεμότητα το ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων που θα καταθέσει ο Σύλλογος για το άνοιγμα των πινάκων από το 2012 και εξής.

Πολυνομοσχέδιο

Συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας δήλωσε στο newsbeast.gr ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το πολυνομοσχέδιο λόγω των πολιτικών εξελίξεων. «Το Υπουργείο επιθυμεί αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό και έχει τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες πιλότοι έκλεψαν την παράσταση και στη Βρετανία


Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε για άλλη μία φορά η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή της στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «Royal International Air Tattoo 2015» (RIAT), που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 15η έως την 20η Ιουλίου.

Επιπλέον, η νέα σχεδίαση και χρωματισμός του αεροσκάφους επίδειξης, συγκέντρωσε τον απόλυτο θαυμασμό των επισκεπτών της έκθεσης και κατέκτησε το βραβείο «The Best Livery», το οποίο απονέμεται στο αεροσκάφος με την καλύτερη εμφάνιση.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται τα μπερδέματα με το ΦΠΑ


Κλιμακωτός ο υπολογισμός του ΦΠΑ στα πακέτα ξενοδοχείων


Οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ 23% στη εστίαση στην τιμή των ξενοδοχείων, παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, ο ΦΠΑ της εστίασης (23%) θα υπολογίζεται κλιμακωτά σε ποσοστό από 5% έως και 30% επι της ενιαίας τιμής των πακέτων των ξενοδοχείων, ανάλογα με το αν περιλαμβάνει πρωινό, ή και γεύματα. Το υπόλοιπο της ενιαίας τιμής θα υπολογίζεται με ΦΠΑ 6% έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, και 13% από την 1 Οκτωβρίου.


Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις νησιωτικές περιοχές για τις οποίες προβλέπεται η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ από 20.7.2015 έως και 30.9.2015 είναι 4%.


Επίσης, από 20.7.2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά).


Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).


Στην εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται αποδεκτό, η διάκριση κατά συντελεστή φόρου, να γίνεται από 20.7.2015, ως εξής:


- Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.


- Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή (23%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.


- Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.


- Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.


--------------

Καλαμπόκι 1 ευρώ με αλάτι... 99 λεπτά χωρίς


Έναν ευφάνταστο τρόπο βρήκε μικροπωλητής στην Ξάνθη για να πουλήσει τα καλαμπόκια του, μετά το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.


Όπως αναφέρει το Thrakitoday.com, ο καλαμποκάς αποφάσισε να προσαρμόσει τις τιμές των προϊόντων του στις απαιτήσεις της εποχής!


Συγκεκριμένα, διαθέτει το κάθε καλαμπόκι προς 1 ευρώ, εαν σε αυτό ο πελάτης θέλει και αλάτι, ενώ σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει αλάτι τότε μπορεί να αγοράσει το καλαμπόκι στην τιμή των 99 λεπτών.


Εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα... ευτράπελα του ΦΠΑ είναι το σουβλάκι το οποίο στο κρεοπωλείο θα έχει ΦΠΑ 13% ενώ αν είναι αλατισμένο ή «εμπλουτισμένο» με πιπεριές, ο ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 23%.


--------------

Ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ζητούν να αποσυρθεί το ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα

Φόβοι για νέο κύμα λουκέτων.

Την απόσυρση της διάταξης για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, ζητούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι φοβούνται νέο κύμα λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας αν αυτή εφαρμοστεί (μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες τους δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ).

Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς πιέζονται τόσο από την οικονομική κρίση (που μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε μειώσεις διδάκτρων κατά 30%-50%), όσο και από τα "μαύρα" ιδιαίτερα (χωρίς απόδειξη), τα οποία υπολογίζεται ότι πραγματοποιούν συγκρίσιμο τζίρο με αυτόν των νόμιμων φροντιστηρίων!

Παράλληλα, οι φροντιστές καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση, καθώς τα ιδιαίτερα μαθήματα με απόδειξη και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Γνωστοποιούν δε ότι δεν αποκλείεται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς «η επιβολή του ΦΠΑ σε φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες».

Τα παραπάνω επισήμαναν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας, Απόστολος Τζακόπουλος και Κώστας Αμπατζίδης, αντίστοιχα και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βόρειας Ελλάδας PALSO, Κορίνα Παπαδοπούλου και Ναταλία Ανυφαντάκη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ.Αμπατζίδη, η επιβολή του ΦΠΑ στα δίδακτρα θα αποτελέσει πλήγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. «Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει μια βασική δαπάνη, αυτή της υποστηρικτής διδασκαλίας, ως δαπάνη πολυτελείας», λέει και υποστηρίζει ότι η επιβολή του ΦΠΑ αποτελεί στοχευμένη, «φωτογραφική» επίθεση στον κλάδο, με σκοπό τον αφανισμό του «για λόγους ιδεοληψίας» και «εξαιτίας της στρεβλής εντύπωσης ότι όταν δεν υπάρχουν φροντιστήρια, υπάρχει δημόσια εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο». Όπως σημειώνει, η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ότι τα φροντιστήρια αποτελούν πληγή «τα λέει όλα».

Στα 400 εκατ. ευρώ τα «μαύρα» ιδιαίτερα

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, αφήνεται ανενόχλητη η παραοικονομία στον κλάδο, η οποία «ανθεί». Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑνΕΠ) της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, 600 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στις νόμιμες δομές (που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ «μετατρέπονται» σε αδήλωτες «μαύρες» αμοιβές, τις οποίες λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί (σε ποσοστό 15%-20%).

Καθυστέρηση πληρωμών μέχρι και κατά 12 μήνες

Κι όλα αυτά στην κορύφωση μιας εξαιρετικά δύσκολης πενταετίας για τον κλάδο, ο οποίος προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Στην πενταετία της κρίσης μειώσαμε τα δίδακτρα κατά περίπου 40% σε σχέση με την περίοδο πριν από την έναρξή της, ενώ οι ειδικές συμφωνίες για κοινωνικούς λόγους, με γονείς μαθητών που αδυνατούν να πληρώσουν, έχουν αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 20%-30%. Οι δε καθυστερήσεις στις πληρωμές ξεκινούν από τρεις μήνες και φτάνουν μέχρι τον ένα χρόνο», εξηγεί ο κ.Αμπατζίδης.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι εκπτώσεις στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου - σύμφωνα με τις κυρίες Παπαδοπούλου και Ανυφαντάκη - τα δίδακτρα έχουν μειωθεί ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ ο αριθμός των μαθητών έχει πέσει στο μισό.

Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους, δηλώνουν πλέον έτοιμοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, μετά την απόφαση για επιβολή του ΦΠΑ 23%, καθώς αφενός αδυνατούν να τον απορροφήσουν και αφετέρου δεν μπορούν να τον "προσθέσουν" στα δίδακτρα, καθώς οι γονείς δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν.

«Αντί ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα θα κλείσουν τα ανοιχτά»

«Αντί ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα θα κλείσουν τα ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζακόπουλος, και προσθέτει ότι ο θεσμός των φροντιστηρίων έχει αποδείξει διαχρονικά πόσο κοντά βρίσκεται στους ανθρώπους.

«Το πρώτο καταγεγραμμένο φροντιστήριο στην Ελλάδα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1914 και επί κατοχής, όταν τα δημόσια σχολεία δεν λειτουργούσαν, τα φροντιστήρια έκαναν μαθήματα στους μαθητές με αμοιβή μόνο τσιγάρα», αναφέρει.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε ο κ.Αμπατζίδης, πανελλαδικά λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 καθηγητές. Περίπου 140.000 μαθητές πανελλαδικά (το 70% εκείνων της Γ' Λυκείου, το 55% της Β' και το 20%-25% της Α') υπολογίζεται ότι «πηγαίνουν φροντιστήριο», ενώ περίπου επτά στους δέκα μαθητές της τρίτης δημοτικού έως τρίτης γυμνασίου παρακολουθούν μαθήματα σε κέντρα ξένων γλωσσών. Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δασικά συμπλέγματα της Αρκαδίας


Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δασικά συμπλέγματα της Αρκαδίας, όταν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 3 και άνω.

Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένα, την κυκλοφορία οχημάτων και την παραμονή των εκδρομέων σε όλον τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, στο δάσος Σκυρίτιδας - Βλαχοκερασιάς, σε όλη την εδαφική έκταση του εθνικού δρυμού Πάρνωνα και στα περιαστικά αλσύλλια της Τρίπολης (Αγίου Γεωργίου, Αγίων Θεοδώρων, Αγίου Ιωάννη, Μάη Θανασάκου).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι - κι επί της ουσίας, η απαγόρευση ισχύει από την Τετάρτη 22 Ιουλίου και ώρα 6:00 π.μ. έως και την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 και ώρα 6:00 π.μ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπλάνο της Lufthansa "απειλήθηκε" από μη επανδρωμένο


Ένα αεροπλάνο της Lufthansa, που μετέφερε 108 επιβάτες, έφτασε πολύ κοντά στη σύγκρουση με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ πλησίαζε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας το απόγευμα της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική εταιρεία.

Το μη επανδρωμένο σκάφος έφτασε σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το αεροπλάνο Embraer της Lufthansa που εκτελούσε την πτήση από το Μόναχο για τη Βαρσοβία και εκείνη τη στιγμή πετούσε σε ύψος 760 μέτρων.

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν το συμβάν, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της πολωνικής υπηρεσίας ασφάλειας των πτήσεων (PANSA). Η εκπρόσωπος της Lufthansa τόνισε ότι το Embraer προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 17.09 (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Η PANSA άλλαξε τις οδηγίες προσγείωσης άλλων αεροσκαφών που πετούσαν στην περιοχή μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Ωστόσο, αστυνομικά και στρατιωτικά ελικόπτερα που στάλθηκαν στην περιοχή δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το επεισόδιο αποκαλύφθηκε αρχικά από την εξειδικευμένη υπηρεσία Aviation Herald η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με αυτήν, οι πιλότοι της Lufthansa φέρονται να είπαν στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας "να προσέχουν τον εναέριο χώρο τους" σημειώνοντας ότι "είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο" αυτό που συνέβη.

Καθώς τα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο -από τη βιντεοσκόπηση αθλητικών γεγονότων μέχρι την παρακολούθηση καλλιεργειών- η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυτήν την περίοδο νέους κανονισμούς για τη χρήση τους, για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Οι κανονισμοί αυτοί αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των νέων μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αεροπλοΐα.

Μια από τις ελάχιστες χώρες που έχουν θέσει συγκεκριμένους περιορισμούς είναι η Γερμανία, η οποία τον Ιούνιο απαγόρευσε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από τις περιμέτρους των αεροδρομίων. Όποιος θέλει να πετάξει ένα τέτοιο αεροσκάφος πέραν της ζώνης αυτής θα πρέπει να ζητήσει άδεια από την υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας και να φροντίσει το αεροσκάφος του να μην πετάει ψηλότερα από τα 50 μέτρα.

Στις αρχές του έτους μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν πανικό στη Γαλλία καθώς εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από "ευαίσθητες" περιοχές του Παρισιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έρανος» για την διάσωση της στολής του Νιλ Άρμστρονγκ


Δωρεές ιδιωτών αναζητά το μουσείο.
Το ποσό των 500.000 ευρώ υπολογίζει να συγκεντρώσει το μουσείο που φυλάσσει την ιστορική στολή του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στην Σελήνη στην αποστολή του 1969, για την διάσωσή της.

Neil Armostrong

Η αναζήτηση χρημάτων μέσω δωρεών από ιδιώτες γίνεται λόγω του ότι η συγκεκριμένη στολή, κατασκευασμένη από πολύ ευαίσθητα υλικά, έχει αρχίσει να αποσυντίθεται παρά το γεγονός ότι φυλάσσεται σε ειδικές συνθήκες.Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει πάψει να εκτίθεται στο κοινό το 2006, ώστε να αποφευχθούν οι ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Η αποκατάστασή της θα αφορά κάθε σημείο της στολής, ακόμα και την συντήρηση της σεληνιακής άμμου που υπάρχει επάνω της μετά την επιστροφή στην Γη.

Η όλη προσπάθεια γίνεται 46 χρόνια μετά την ιστορική αποστολή στην Σελήνη. Ενώ θα αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της μεγάλης έκθεσης που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ για την γιορτή των 50 χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανοί δικηγόροι ζήτησαν να μην υπερασπιστούν νεοναζίστρια


Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.
Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα τριών συνηγόρων που δεν ήθελαν πλέον να υπερασπίζονται μια νεοναζίστρια, η οποία δικάζεται για τη συμμετοχή της σε δέκα φόνους και δύο επιθέσεις, σε μία από τις σημαντικότερες δίκες νεοναζί που έχουν πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

beatezschäpe

Το αίτημα, το οποίο υπεβλήθη προς γενική κατάπληξη σήμερα το πρωί από τους τρεις διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους, απορρίφθηκε νωρίς το απόγευμα από το δικαστήριο του Μονάχου με το σκεπτικό ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένο, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκετσλ.

Σύμφωνα με τον δικαστή, το αίτημα δεν δικαιολογούσε επαρκώς γιατί η σχέση ανάμεσα στους τρεις συνηγόρους και την πελάτισσά τους Μπεάτε Τσέπε έχει επιδεινωθεί, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι.

Οι συνήγοροι Βόλφγκανγκ Χέερ, Βόλφγκανγκ Σταλ και Άνια Στουρμ, που είχαν διοριστεί από το δικαστήριο, είχαν τεταμένες σχέσεις με την Τσέπε αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία, τον Μάιο του 2013. Η κατηγορούμενη είχε ζητήσει η ίδια πέρυσι να αλλάξει δικηγόρους, κάτι που το δικαστήριο του Μονάχου είχε απορρίψει. Ωστόσο οι βαυαροί δικαστές διόρισαν στις αρχές Ιουλίου κι έναν τέταρτο συνήγορο, τον Ματίας Γκράζελ, ο οποίος ζήτησε αναβολή για να ενημερωθεί για τον τεράστιο φάκελο των εγκλημάτων που αποδίδονται στην οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU), μια τριμελή νεοναζιστική οργάνωση της οποίας η Τσέπε είναι η μοναδική επιζήσασα.

Η 40χρονη Τσέπε, η οποία σιωπά πεισματικά έναντι των δικαστών, κατηγορείται για «συνέργεια» στις δέκα δολοφονίες που αποδίδονται στην NSU από το 2000 ως το 2007, οκτώ από τα θύματα ήταν Τούρκοι, ένας ήταν Έλληνας και μια ήταν Γερμανίδα αστυνομικός. Κατηγορείται επίσης ότι ενέχεται σε δύο επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων ξένων και δεκαπέντε ένοπλες ληστείες τραπεζών. Οι δύο συνεργοί της, ο 34χρονος Ούβε Μπένχαρτ και ο 38χρονος Ούβε Μούντλος συμφώνησαν ο ένας να δολοφονήσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει τον Νοέμβριο του 2011.

Στο πλευρό της, στο εδώλιο των κατηγορουμένων βρίσκονται άλλοι τέσσερις νεοναζί, τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι προσέφεραν επιμελητειακή υποστήριξη στην τριάδα, που παρέμενε ασύλληπτη στην παρανομία για 13 χρόνια. Η υπόθεση της NSU συγκλόνισε τη Γερμανία. Η σειρά των δολοφονιών δεν εξιχνιάστηκε παρά κατά λάθος, καθώς η έρευνα επί σειρά ετών ήταν επικεντρωμένη σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών, λόγω της εθνικότητας των θυμάτων.

Μια εξεταστική επιτροπή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου είχε ερευνήσει τις δυσλειτουργίες της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και της δικαιοσύνης στην υπόθεση και ο πρόεδρος της είχε κάνει λόγο περί μιας «αποτυχίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο» και είχε ακόμη επισημάνει πως η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών η οποία είναι αρμόδια για το εσωτερικό «υποτίμησαν σε μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα του βίαιου εξτρεμιστικού κινήματος της δεξιάς στη Γερμανία».

Η υπόθεση της Τσέπε, μια από τις πιο περίπλοκες μεταπολεμικά, έχει ήδη κοστίσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ στη γερμανική δικαιοσύνη. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί το 2016, ενώ δεν έχει οριστεί προθεσμία για την έκδοση ετυμηγορίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητή μονάδα και ακτινολογικό μηχάνημα στη Νεάπολη Λακωνίας


Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να σταλεί κλιμάκιο για την ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων.

Κινητή Μονάδα, συνοδευόμενη από ακτινολογικό μηχάνημα, προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Νεάπολης Λακωνίας, αποστέλλεται στην περιοχή με πρωτοβουλία του γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου. Από το υπουργείο Υγείας εξετάζεται και το ενδεχόμενο να σταλεί άμεσα κλιμάκιο για την ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων.

Ο κ. Μπασκόζος μετέβη εσπευσμένα την προηγούμενη Παρασκευή στη Νεάπολη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση πυρκαγιάς στο νομό Λακωνίας, για να βοηθήσει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών Δημόσιας Υγείας. Επισκεπτόμενος το Κέντρο Υγείας της περιοχής είχε δηλώσει ότι η καταστροφή είναι μεγάλη στη Νεάπολη, αλλά μεγάλη είναι και η ελπίδα από τη διάθεση για προσφορά και το φιλότιμο του προσωπικού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακάλυπτοι πολλοί άποροι ασθενείς λόγω καθυστέρησης στην ανανέωση των βιβλιαρίων τους


Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των απόρων ασθενών που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που έχει διαπιστώσει ότι τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ανανέωση των βιβλιάριων Πρόνοιας για τις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού. Ο ΙΣΑ επισημαίνει οτι είναι απαράδεκτο το γεγονός, ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του βιβλιαρίου Πρόνοιας να έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι άποροι να μένουν για περισσότερο από μισό χρόνο χωρίς επιδόματα και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή μπορεί να φτάσει τους εννέα και δέκα μήνες.

Σημειώνεται ότι το βιβλιάριο της Πρόνοιας ανανεώνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι, λίγο καιρό μετά την ανανέωση του βιβλιαρίου τους, να πρέπει να επαναλάβουν εκ νέου την διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τονίζει οτι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότεροι άποροι και ανασφάλιστοι, βρίσκουν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο δίνει μάχη για να εξασφαλίσει τη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, για όλους αυτούς τους ασθενείς. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο την πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η πολιτεία να εγκαταλείπει ακόμα και τους άπορους και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδης υποχρεώσεις της».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτούμενα σεμινάρια για 1.840 ωφελούμενους


Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το καινοτόμο πρόγραμμα της Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής (ΟΚΕ) για την προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου στην απασχόληση και τη διαχείριση της ενεργού γήρανσης. Συγκεκριμένα, 1.840 άτομα θα παρακολουθήσουν 48 τετραήμερα επιδοτούμενα σεμινάρια ενημέρωσης επιμόρφωσης, διάρκειας 20 ωρών το καθένα. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και τη Λάρισα, ενώ ωφελούμενοι θα είναι εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι.

Οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης και χρηματική αποζημίωση 80 ευρώ ο καθένας.

Συμμετέχοντες

Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν:

- Στελέχη και υπάλληλοι συλλογικών φορέων όπου συμμετέχουν εργοδότες, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, όλων των κλάδων, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

- Εργαζόμενοι, στελέχη και εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και ανήκουν στους κλάδους αναφοράς του έργου:

  • Κλωστοϋφαντουργία – ένδυση
  • Μεταλλουργία
  • Κατασκευές
  • Αγροτικός κλάδος
  • Λιανικό εμπόριο
  • Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
  • Τράπεζες – ασφαλιστικές εταιρείες
  • ΔΕΚΟ ή/και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το κράτος

Κάθε σεμινάριο επιμόρφωσης έχει διάρκεια είκοσι (20) ώρες και διαρθρώνεται σε 4 επιμέρους θεματικές ενότητες, όπου κάθε ενότητα έχει διάρκεια 5 ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...